GR1009668B - Συρτης - Google Patents

Συρτης Download PDF

Info

Publication number
GR1009668B
GR1009668B GR20180100559A GR20180100559A GR1009668B GR 1009668 B GR1009668 B GR 1009668B GR 20180100559 A GR20180100559 A GR 20180100559A GR 20180100559 A GR20180100559 A GR 20180100559A GR 1009668 B GR1009668 B GR 1009668B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
pin
knob
shaft
latch
axis
Prior art date
Application number
GR20180100559A
Other languages
English (en)
Inventor
Νικολαος Κοντος
Original Assignee
Νικολαος Κοντος
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Νικολαος Κοντος filed Critical Νικολαος Κοντος
Priority to GR20180100559A priority Critical patent/GR1009668B/el
Publication of GR1009668B publication Critical patent/GR1009668B/el

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05CBOLTS OR FASTENING DEVICES FOR WINGS, SPECIALLY FOR DOORS OR WINDOWS
    • E05C1/00Fastening devices with bolts moving rectilinearly
    • E05C1/02Fastening devices with bolts moving rectilinearly without latching action
    • E05C1/06Fastening devices with bolts moving rectilinearly without latching action with operating handle or equivalent member moving otherwise than rigidly with the bolt
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B3/00Fastening knobs or handles to lock or latch parts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)

Abstract

Παρουσιάζεται σύρτης που περιλαμβάνει ένα σώμα (1), το οποίο έχει μια υποδοχή (2) νια έναν άξονα σώματος (3), μια υποδοχή (4) για έναν άξονα πείρου (5) και μια υποδοχή (6) για έναν πείρο (7), όπου oι άξονες σώματος (3) και πείρου (5) είναι παράλληλοι μεταξύ τους, όπου ο πείρος (7) εκτελεί κατακόρυφη κίνηση για να πραγματοποιηθεί το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα και είναι συνδεδεμένος με τον άξονα πείρου (5) και κάθετος ως προς αυτόν, όπου ο σύρτης περιλαμβάνει ένα πόμολο (8), το οποίο κατά τη χρήση εκτελεί περιστροφή γύρω αποτον άξονα σώματος (3), ενώ κατά την περιστροφή παρασύρει τον άξονα πείρου (5) και τον αναγκάζει μέσω μιας εγκοπής (9) που έχει να κινηθεί κατακόρυφα και να οδηγήσει και τον πείρο (7) στην ίδια κατακόρυφη κίνηση, όπου ο άξονας πείρου (5) αποτελεί το συνδετικό εξάρτημα μεταξύ του πείρου (7) και του πόμολου (8) και είναι σταθερά συναρμολογημένος με τον πείρο (7) στην μια άκρη αυτού ενώ στην άλλη άκρη του κινείται εντός της εγκοπής (9) στο πόμολο (8) ακολουθώντας τη κίνησή του, όπου ο άξονας σώματος (3) συνδέει το πόμολο (8) με το σώμα (1) του σύρτη, όπου η μια του άκρη είναι συνδεδεμένη με το σώμα (1) και η άλλη άκρη συνδέεται σταθερά με το πόμολο (8), όπου το πόμολο (8) είναι με τέτοιο τρόπο συνδεδεμένο με το σώμα (1) του σύρτη μεσω του άξονα σώματος (3) και με τον πείρο (7) μέσω του άξονα πείρου (5), ώστε και στις δύο τελικές θέσεις του σύρτη να συγκρατεί τους άξονες (3, 5) και τον πείρο (7) στις θέσεις αυτές χωρίς να χρειάζεται επιβολή επιπλέον φορτίου ή δύναμης σε κάθε θέση, ενώ η συγκράτηση γίνεται με το ίδιο το βάρος του πόμολου (8) λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του πόμολου (8).

Description

Σύρτης
Περιγραφή
Η παρούσα εφεύρεση αναφέρεταί σε σύρτη σύμφωνα με την αξίωση 1.
Σύρτες είναι γνωστοί απο τη στάθμη της τεχνικής. Χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές καί ποίκιλες εφαρμογές, όπως σε πόρτες καί πτυσσόμενα, ανοίγώμενα, συρρόμενα ή ανακλίνώμενα παράθυρα καί άλλα συστήματα.
Βασική αρχή λειτουργίας των συρτών σύμφωνα με τη στάθμη της τεχνικής είναι η αξονική κίνηση του σύρτη για την κίνηση του πείρου ασφάλισης, γεγονός το οποίο οδηγεί στην αναγκαιότητα πρόσθετων διατάξεων ασφάλειας καί ακίνητοποίησης.
Σύμφωνα με την εφεύρεση προτείνεταί ένας σύρτης με λειτουργία έκκεντρης στήριξης, ο οποίος λετυουργείσε κάθε θέση (ανοιχτός - κλειστός) με την εκμετάλλευση του βάρους ενός πόμολου χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον διάταξη ασφάλειας καί ακίνητοποίησης όπως ελατήρια ή μπίλιες ή την επιβολή επιπλέον πίεσης βάρους ή δύναμης μέσω πρόσθετου μηχανισμού. Η κίνηση του σύρτη σύμφωνα με την εφεύρεση στηρίζεται στην εκμετάλλευση του κέντρου βάρους του πόμολου το οποίο χείρίζόμενο από το χρήστη κινεί τον πείρο ασφάλισης καί ενεργοποιεί τόσο το κλείδωμα αλλά καί την απελευθέρωση του σύρτη.
Ο σύρτης σύμφωνα με την εφεύρεση περιλαμβάνει ένα σώμα, το οποίο εχεί μία υποδοχή για έναν άξονα σώματος, μία υποδοχή για έναν άξονα πείρου καί μία υποδοχή για έναν πείρο, όπου οί άξονες σώματος καί πείρου είναι παράλληλοί μεταξύ τους καί ο πείρος εκτελεί την κατακόρυφη κίνηση για να πραγματοποιηθεί το κλέίδωμα καί το ξεκλείδωμα καί είναι συνδεδεμένος με τον άξονα πείρου καί κάθετος ως προς αυτόν.
Ο σύρτης περιλαμβάνει ένα πόμολο, το οποίο λαμβάνει την κίνηση απο τον εκάστοτε χρήστη καί κινεί τον άξονα του πείρου καί κατ' επέκταση καί τον πείρο του σύρτη, όπου ο άξονας πείρου αποτελείτο συνδετικό εξάρτημα μεταξύ του πείρου καί του πόμολου καί είναι σταθερά συναρμολογη μένος με τον πείρο στην μία άκρη αυτού κατα προτίμηση με διαμόρφωση σπειρώματος ενώ στην άλλη άκρη του κινείται εντός εγκοπής στο πόμολο ακολουθώντας τη κίνηση του. Ο άξονας σώματος συνδέει το πόμολο με το σώμα του σύρτη, όπου η μία του άκρη είναι συνδεδεμένη κατα προτίμηση με σπείρωμα με το σώμα καί η άλλη άκρη, η οποία κατα προτίμηση φέρει διαμόρφωση δίπλευρου, συνδέεται με το πόμολο καί συγκροτείται κατα προτίμηση με χρήση σπειρώματος. Εναλλακτικά μπορεί ο άξονας σώματος να είναι ενσωματωμένος με το πόμολο καί να αποτελούν ένα ενιαίο εξάρτημα όπου ο άξονας σώματος αποτελεί μέρος του πόμολου.
Επίσης ο σύρτης σύμφωνα με την εφεύρεση περιλαμβάνει έναν σταθεροποιητή σε μορφή πλάκας, ο οποίος χρησιμεύει για την σταθεροποίηση του σώματος (κατα προτίμηση με την χρήση δύο οπών για τοποθέτηση κοχλιών σύνδεσης) εντός ενός προφίλ ενός παραθύρου η μίας πόρτας ή εντός οποίουδήποτε άλλου συστήματος με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης καί περιλαμβάνει μία οπή η οποία οδηγεί τον πείρο κατά τη λειτουργία του σύρτη.
Το πόμολο εκτελεί κατα τη χρήση περιστροφή γύρω απο τον άξονα σώματος, ενώ κατά την περιστροφή παρασύρει τον άξονα πείρου καί τον αναγκάζει μέσω της εγκοπής που έχει να κινηθεί κατακόρυφα καί να οδηγήσει καί τον πείρο στην ίδια κατακόρυφη κίνηση.
Ο σύρτης δύναταί να περιλαμβάνει ένα κάλυμμα του μηχανισμού του σύρτη για να μην είναι ορατός ο μηχανισμός καί για να υπάρχει ομοιομορφία με το σύστημα, με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης. Το κάλυμμα ακολουθεί την κίνηση του άξονα πείρου απο μια οπή που φέρει και απο την οποία περνά ο άξονας αυτός, ενώ ως οδηγός κίνησης του καλύμματος χρησιμοποιείται ένας οδηγός καλύμματος, ο οποίος προσαρμόζεται είτε επάνω στο σώμα ή στο εκάστοτε σύστημα, με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης καί φέρει εγκοπή που παρέχει την οδήγηση για την κίνηση του καλύματος.
Σύμφωνα με την εφεύρεση το πόμολο είναι με τέτοιο τρόπο συνδεδεμένο με το σώμα του σύρτη μεσω του άξονα σώματος καί με τον πείρο μέσω του άξονα πείρου, ώστε καί σας δύο τελίκες θέσεις τού σύρτη να συγκρατεί τους άξονες καί τον πείρο στην θέσεις αυτές χωρίς να χρειάζεται επιβολή επιπλέον φορτίου ή δύναμης σε κάθε θέση, όπου η συγκράτηση γίνεται με το ίδιο το βάρος του πόμολου λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του πόμολου.
Ο άξονας σώματος καί ο άξονας πείρου είναι έκκεντρα συναρμολογημένοι στο πόμολο καί σε θέσεις εκατέρωθεν του κατακόρυφου άξονα που περίεχεί το κέντρο βάρους του πόμολου όταν ο σύρτης είναι κλειστός, ενώ στη θέση αυτή μία νοητή ευθεία που συνδέει τους δυο άξονες είναι κάθετη πρός τον κατακόρυφο άξονα. Κατα προτίμηση το πόμολο είναι αξονικά συμμετρικό ως προς τον κατακόρυφο άξονα. Το πόμολο μπορεί επίσης να μην είναι συμμετρικό καθώς η λειτουργία εξαρτάται απο την θέση των οπών καί εγκοπών σε αυτό για την κίνηση του άξονα σώματος καί του άξονα πείρου, ετσί ώστε καί στις δύο τελίκες θέσεις τού σύρτη να συγκρατεί τους άξονες καί τον πείρο στην θέσεις αυτές χωρίς να χρειάζεται επιβολή επιπλέον φορτίου ή δύναμης σε κάθε θέση, ενώ η συγκράτηση γίνεται με το ίδιο το βάρος του πόμολου λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του πόμολου.
Στην περίπτωση που ο άξονας σώματος συγκροτείται με το πόμολο με χρήση σπειρώματος ενίσχύεταί ακόμα περισσότερό η συγκράτηση των αξόνων καί του πείρου στις τελίκες θέσεις του σύρτη. Η ύπαρξη του σπειρώματος επιτρέπει την καλύτερα ελεγχόμενη κίνηση του άξονα.
Μπορεί επίσης η σύνδεση καί η συγκράτηση του άξονα σώματος να γίνει καί με οπή είτε σφιχτής συναρμογής είτε ελεύθερης συναρμογής καί με διάταξη ασφάλισης του άξονα σε αυτή με περίκόχλίο ή με άλλο τρόπο.
Σύμφωνα με μία μορφή της εφεύρεσης η κίνηση του πόμολου είναι περιστροφική με κέντρο περιστροφής τον άξονα σώματος, ενώ ο αξονας σώματος είναι συνδεδεμένος με το πόμολο μεσω μίας υποδοχής που βρίσκεται εκτός του κατακόρυφου άξονα που περίεχεί το κέντρο βάρους του πόμολου όταν ο σύρτης είναι κλειστός, δηλαδή όταν ο πείρος είναι ανεβασμένος καί προς το ενα άκρο του πόμολου, κι ενώ ο αξονας πείρου είναι συνδεδεμένος με το πόμολο μέσω μίας εγκοπής που βρίσκεται έκτος του κατακόρυφου άξονα που περιεχει το κέντρο βάρους του πόμολου προς το αντίθετο άκρο. Όταν ο σύρτης είναι κλειστός, δηλαδή όταν ο πείρος είναι ανεβασμένος, η εγκοπή είναι κάθετη ως προς τον πείρο.
Αυτή η διαμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα την έκκεντρη κίνηση του πόμολου κατά τη χρήση του, έτσι, ώστε όταν ο πείρος είναι κατεβασμένος η ανεβασμένος να διατηρείται στη θέση του λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του πόμολου λόγω της περιστροφής με κέντρο περιστροφής τον άξονα σώματος.
Ο σύρτης σύμφωνα με την εφεύρεση δεν έχει κανένα περιορισμό ως προς τη διαδρομή ασφάλισης καί ως προς το μέγεθος του και μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες θέσεις στην κατασκευή (π.χ. σε άκρο φύλλου ή πόρτας, στη μέση ή σε άλλη θέση καί σε κάτω ή επάνω θέση), διαστάσεις καί σε διαφορετικές κατασκευές καί συστήματα.
Η παρούσα εφεύρεση θα γίνει περισσότερο κατανοητή με την ανάγνωση της περιγραφής η οποία θα πραγματοποιηθεί με βάση ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ενός σύρτη.
Η αρχή λειτουργίας του σύρτη παρουσιάζεται στα σχήματα 1 - 7. Στα σχήματα αυτά δεν ακολουθούνται πιστά οι κανόνες του μηχανολογικού σχεδίου. Oι απεικονίσεις γίνονται χωρίς πολλές λεπτομέρειες καί με απλό υστεύ σείς.
Το σχήμα 1 παρουσιάζει τα εξαρτήματα ενός σύρτη, το σχήμα 2 την πίσω πλευρά του πόμολου καί τις συνδέσεις με άλλα εξαρτήματα του σύρτη, το σχήμα 3 την πίσω πλευρά του πόμολου, το σχήμα 4 τη θέση του πόμολου καί του πείρου στην κλειστή θέση του σύρτη, ενώ στο σχήμα (5) παρουσιάζεται η θέση του πόμολου καί του πείρου στην κλειστή θέση του σύρτη.
Στο σχήμα 1 παρουσιάζεται σύρτης σύμφωνα με την εφεύρεση, που περιλαμβάνει ένα σώμα (1), το οποίο έχει μια υποδοχή (2) για έναν άξονα σώματος (3), μία υποδοχή (4) για έναν άξονα πείρου (5) καί μία υποδοχή (6) για έναν πείρο (7), όπου οι άξονες σώματος (3) και πείρου (5) είναι παράλληλοί μεταξύ τους. Ο πείρος (7) εκτελεί κατακόρυφη κίνηση για να πραγματοποιηθεί το κλέίδωμα και το ξεκλείδωμα και είναι συνδεδεμένος με τον άξονα πείρου (5) καί κάθετος ως προς αυτόν.
Ο άξονας σώματος (3) μπορεί να είναι ενσωματωμένος με το πόμολο (8) σαν εναλλακτική σχεδίαση ή εκδοχή και. να αποτελούν ένα ενιαίο εξάρτημα όπου ο άξονας σώματος (3) αποτελεί μέρος του πόμολου (8).
Ο σύρτης περιλαμβάνει ένα πόμολο (8), το οποίο κατά τη χρήση εκτελεί περιστροφή γύρω απο τον άξονα σώματος (3), ενώ κατά την περιστροφή παρασύρει τον άξονα πείρου (5) καί τον αναγκάζει μέσω της εγκοπής (9) που έχει να κινηθεί κατακόρυφα καί να οδηγήσει καί τον πείρο (7) στην ίδια κατακόρυφη κίνηση.
Σύμφωνα με την εφεύρεση ο άξονας πείρου (5) αποτελεί το συνδετικό εξάρτημα μεταξύ του πείρου (7) καί του πόμολου (8) καί είναι σταθερά συναρμολογη μένος με τον πείρο (7) στην μία άκρη αυτού ενώ στην άλλη άκρη του κινείται εντός της εγκοπής (9) στο πόμολο (8) ακολουθώντας τη κίνηση του. Ο άξονας σώματος (3) συνδέει το πόμολο (8) με το σώμα (1) του σύρτη, όπου η μία του άκρη είναι συνδεδεμένη με το σώμα (1) καί η άλλη άκρη συνδέεται σταθερά με το πόμολο
(8).
Στο σχήμα 1 παρουσιάζεται σταθεροποιητής (10) σε μορφή πλάκας, ο οποίος χρησιμεύει για την σταθεροποίηση του σώματος (1) εντός ενός προφίλ ενός παραθύρου η μίας πόρτας ή εντός οποι,ουδήποτε άλλου συστήματος με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης καί περιλαμβάνει μία οπή (11) η οποία οδηγεί τον πείρο (7) κατά τη λειτουργία του σύρτη.
Στο παράδειγμα σύμφωνα με το σχήμα 1 ο σύρτης περιλαμβάνει ένα κάλυμμα (12) του μηχανισμού του σύρτη για να μην είναι ορατός ο μηχανισμός και για να υπάρχει ομοιομορφία με το σύστημα, με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης, όπου το κάλυμμα (12) ακολουθεί την κίνηση του άξονα πείρου (5) από μία οπή (13) που φέρει καί απο την οποία περνά ο άξονας αυτός. Ως οδηγός κίνησης του καλύμματος (12) χρησιμοποιείται ένας οδηγός καλύμματος (14), ο οποίος προσαρμόζεται είτε επάνω στο σώμα (1) ή στο εκάστοτε σύστημα, με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης καί φέρει εγκοπή (15) που παρέχει την οδήγηση για την κίνηση του καλύμματος (12).
Στα σχήματα 2 καί 3 παρουσιάζεται η διαμόρφωση του πόμολου (8). Το πόμολο (8) έχει μια εγκοπή (9) εντός της οποίας κινείται ένα άκρο του άξονα πείρου (5) ακολουθώντας τη κίνηση του πόμολου (8). Επίσης το πόμολο (8) έχει μια εγκοπή (16) για τη σταθερή σύνδεση του άξονα σώματος (3) με το πόμολο (8). Στο σχήμα (3) δίακρίνεταίένα σπείρωμα (17) για την συγκράτηση του άξονα σώματος (3) στο πόμολο
(8).
Το πόμολο (8) είναι με τέτοιο τρόπο συνδεδεμένο με το σώμα (1) του σύρτη μέσω του άξονα σώματος (3) καί με τον πείρο (7) μέσω του άξονα πείρου (5), ώστε καί στις δύο τελίκες θέσεις τού σύρτη να συγκρατεί τους άξονες (3, 5) καί τον πείρο (7) στην θέσεις αυτές χωρίς να χρειάζεται επιβολή επιπλέον φορτίου ή δύναμης σε κάθε θέση. Η συγκράτηση γίνεται με το ίδιο το βάρος του πόμολου (8) λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του πόμολου (8), όπως γίνεται κατανοητό απο τα σχήματα 4 καί 5. Σύμφωνα με την εφεύρεση αυτό επιτυγχάνεται μέσω της έκκεντρης συναρμολόγησης του άξονα σώματος (3) καί του άξονα πείρου (5) στο πόμολο καί σε θέσεις εκατέρωθεν του κατακόρυφου άξονα που περίεχεί το κέντρο βάρους του πόμολου όταν ο σύρτης είναι κλειστός, ενώ στη θέση αυτή μία νοητή ευθεία που συνδέει τους δυο άξονες είναι κάθετη προς τον κατακόρυφο άξονα.
Στο συγκεκρίμμένο παράδειγμα η κίνηση του πόμολου (8) είναι περιστροφική με κέντρο περιστροφής τον άξονα σώματος (3), ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το πόμολο (8) μέσω μίας υποδοχής (16) που βρίσκεται εκτός του κατακόρυφου άξονα (19) που περίεχεί το κέντρο βάρους (18) του πόμολου όταν ο σύρτης είναι κλειστός, δηλαδή όταν ο πείρος (7) είναι ανεβασμένος, καί προς το ενα άκρο του πόμολου, ενώ ο αξονας πείρου (5) είναι συνδεδεμένος ελεύθερα με το πόμολο (8) μέσω μίας εγκοπής (9) που βρίσκεται έκτος του κατακόρυφου άξονα (19) που περίεχεί το κέντρο βάρους του πόμολου προς το αντίθετο άκρο του πόμολου (8). Όταν ο σύρτης είναι κλειστός, δηλαδή όταν ο πείρος (7) είναι ανεβασμένος, η εγκοπή (9) είναι κάθετη ως προς τον πείρο (7).
Με αυτόν τον τρόπο η κίνηση του πόμολου (8) κατά τη χρήση του είναι έκκεντρη, έτσι ώστε όταν ο πείρος (7) είναι κατεβασμένος η ανεβασμένος να διατηρείται στη θέση του λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους (18) του πόμολου (8) λόγω της περιστροφής με κέντρο περιστροφής τον άξονα σώματος (3).
Η έκκεντρη συναρμολόγηση των αξόνων (3, 5) στο πόμολο (8), σε συνδυασμό με την συναρμογή του άξονα σώματος (3) στο πόμολο (8), η οποία είναι ελεγχόμενη με σπείρωμα (17) καί όχι ελεύθερη το καθιστά καί στις δύο τελικές θέσεις ικανό να συγκρατεί τους άξονες (3, 5) καί τον πείρο (7) στην θέση τους χωρίς να χρειάζεται επιβολή επιπλέον φορτίου ή δύναμης σε κάθε θέση. Η συγκράτηση γίνεται με το ίδιο βάρος του πόμολου (8) ενώ η απομάκρυνση από την μία θέση στην άλλη γίνεται πολύ εύκολα με την χρήση του χεριού ή του ποδιού του χρήστη καί χωρίς ιδιαίτερη δύναμη.
Στα σχήματα 6 καί 7 παρουσιάζεται μία άλλη μορφή σύρτη σύμφωνα με την εφεύρεση, η οποία δίεφέρεί απο τον σύρτη σύμφωνα με τα σχήματα 1 - 5 στο ότι περιλαμβάνει έναν πρόσθετο άξονα (20) κατά προτίμηση κάθετο προς τον πείρο (7), που συναρμολογείταί με τον πείρο (7) ή αποτελεί με τον πείρο (7) ένα ενιαίο εξάρτημα, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται πρόσθετη ασφάλιση σε άλλη μία κατεύθυνση όπως στην μπροστινή πλευρά ενός προφίλ σύμφωνα με τα σχήματα 6 καί 7 ή στην πίσω πλευρά του προφίλ ή σε άλλη πλευρά καί κατεύθυνση. Όπως φαίνεται στο σχήμα 7 το σώμα (1) έχει στην περίπτωση αυτή μία πρόσθετη υποδοχή (21) που επιτρέπει την κίνηση του πρόσθετου άξονα 20 παράλληλα με την κίνηση του πείρου (7).
Όταν ο πείρος είναι κατεβασμένος είναι κατεβασμένος καί ο πρόσθετος άξονας (20), ο οποίος ασφαλίζει ευρισκόμενος σε κατάλληλη υποδοχή. Η αρχή λειτουργίας του σύρτη αυτού είναι ίδια με την αρχή λειτουργίας του σύρτη σύμφωνα με τα σχήματα 1 - 5.

Claims (7)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ
1. Σύρτης που περιλαμβάνει ένα σώμα (1), το οποίο έχει μία υποδοχή (2) για έναν άξονα σώματος (3), μία υποδοχή (4) για έναν άξονα πείρου (5) καί μία υποδοχή (6) για έναν πείρο (7), όπου οι άξονες σώματος (3) καί πείρου (5) είναι παράλληλοί μεταξύ τους, όπου ο πείρος (7) εκτελεί κατακόρυφη κίνηση για να πραγματοποιηθεί το κλέίδωμα καί το ξεκλείδωμα καί είναι συνδεδεμένος με τον άξονα πείρου (5) καί κάθετος ως προς αυτόν, όπου ο σύρτης περιλαμβάνει ένα πόμολο (8), το οποίο κατα τη χρήση εκτελεί περιστροφή γύρω απο τον άξονα σώματος (3), ενώ κατά την περιστροφή παρασύρει τον άξονα πείρου (5) καί τον αναγκάζει μέσω μίας εγκοπής (9) που έχει να κινηθεί κατακόρυφα καίνα οδηγήσει καί τον πείρο (7) στην ίδια κατακόρυφη κίνηση, όπου ο άξονας πείρου (5) αποτελεί το συνδετικό εξάρτημα μεταξύ του πείρου (7) καί του πόμολου (8) καί είναι σταθερά συναρμολογη μένος με τον πείρο (7) στην μία άκρη αυτού ενώ στην άλλη άκρη του κινείται εντός της εγκοπής (9) στο πόμολο (8) ακολουθώντας τη κίνηση του, όπου ο άξονας σώματος (3) συνδέει το πόμολο (8) με το σώμα (1) του σύρτη, όπου η μία του άκρη είναι συνδεδεμένη με το σώμα (1) καί η άλλη άκρη συνδέεται σταθερά με το πόμολο (8) η αποτελεί μέρος αυτού, χαρακτηριζόμενος από το ότι το πόμολο (8) είναι με τέτοιο τρόπο συνδεδεμένο με το σώμα (1) του σύρτη μεσω του άξονα σώματος (3) καί με τον πείρο (7) μέσω του άξονα πείρου (5), ώστε καί στις δύο τελίκες θέσεις τού σύρτη να συγκρατεί τους άξονες (3, 5) καί τον πείρο (7) στην θέσεις αυτές χωρίς να χρειάζεται επιβολή επιπλέον φορτίου ή δύναμης σε κάθε θέση, ενώ η συγκράτηση γίνεται με το ίδιο το βάρος του πόμολου (8) λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους του πόμολου (8).
2. Σύρτης σύμφωνα με την αξίωση 1, χαρακτηριζόμενος από το ότι ο άξονας σώματος (3) καί ο άξονας πείρου (5) είναι έκκεντρα συναρμολογημένοί στο πόμολο (8) καί σε θέσεις εκατέρωθεν του κατακόρυφου άξονα (19) που περίεχεί το κέντρο βάρους (18) του πόμολου (8) όταν ο σύρτης είναι κλειστός, ενώ στη θέση αυτή μία νοητή ευθεία που συνδέει τους δυο άξονες (3, 5) είναι κάθετη πρός τον κατακόρυφο άξονα (19).
3. Σύρτης σύμφωνα με την αξίωση 1 η 2, χαρακτηριζόμενος από το ότι για την συγκράτηση του άξονα σώματος (3) στο πόμολο (8) χρησιμοποιείται ένα σπείρωμα (17) ή με οπή είτε σφιχτής συναρμογής είτε ελεύθερης συναρμογής καί με διάταξη ασφάλισης του άξονα σε αυτή με περίκόχλίο ή με άλλο τρόπο.
4. Σύρτης σύμφωνα με την αξίωση 1, 2 η 3, χαρακτηριζόμενος από το ότι ο σύρτης περιλαμβάνει σταθεροποιητή (10) σε μορφή πλάκας, ο οποίος χρησιμεύει για την σταθεροποίηση του σώματος (1) εντός ενός προφίλ ενός παραθύρου η μίας πόρτας ή εντός οποίουδήποτε άλλου συστήματος με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης καί περιλαμβάνει μία οπή (11) η οποία οδηγεί τον πείρο (7) κατά τη λειτουργία του σύρτη.
5. Σύρτης σύμφωνα με την αξίωση 1, 2, 3 η 4, χαρακτηριζόμενος από το ότι ο σύρτης περιλαμβάνει ένα κάλυμμα (12) του μηχανισμού του σύρτη για να μην είναι ορατός ο μηχανισμός καί για να υπάρχει ομοιομορφία με το σύστημα, με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης, όπου το κάλυμμα (12) ακολουθεί την κίνηση του άξονα πείρου (5) απο μία οπή (13) που φέρει καί απο την οποία περνά ο άξονας αυτός ενώ ως οδηγός κίνησης του καλύμματος (12) χρησιμοποιείται ένας οδηγός καλύμματος (14), ο οποίος προσαρμόζεται είτε επάνω στο σώμα (1) ή στο εκάστοτε σύστημα, με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο σύρτης καί φέρει εγκοπή (15) που παρέχει την οδήγηση για την κίνηση του καλύματος (12).
6. Σύρτης σύμφωνα με την αξίωση 2, 3, 4 η 5, χαρακτηριζόμενος από το ότι το πόμολο (8) είναι αξονικά συμμετρικό ως προς τον κατακόρυφο άξονα (19).
7. Σύρτης σύμφωνα με την αξίωση 2, 3, 4, 5 ή 6, χαρακτηριζόμενος από το ότι περιλαμβάνει έναν πρόσθετο άξονα (20) που συναρμολογείταί με τον πείρο (7) ή αποτελεί με τον πείρο (7) έ επιτυγχάνεται πρόσθετη ασφάλιση σε να ενιαίο εξάρτημα, μέσω του οποίου άλλη μια κατεύθυνση.
GR20180100559A 2018-12-18 2018-12-18 Συρτης GR1009668B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20180100559A GR1009668B (el) 2018-12-18 2018-12-18 Συρτης

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20180100559A GR1009668B (el) 2018-12-18 2018-12-18 Συρτης

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1009668B true GR1009668B (el) 2019-12-12

Family

ID=69624683

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20180100559A GR1009668B (el) 2018-12-18 2018-12-18 Συρτης

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1009668B (el)

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1570307A (en) * 1978-02-24 1980-06-25 Hatch G Lock
GB2275731A (en) * 1993-03-01 1994-09-07 Takigen Mfg Co Handle assembly
WO1995005517A1 (en) * 1993-08-17 1995-02-23 Societa' Italiana Progetti S.R.L. Mechanism for locking a door or door leaf to the floor
DE4331837A1 (de) * 1993-09-20 1995-03-30 Deutsche Aerospace Containertür
US20040195842A1 (en) * 2003-04-04 2004-10-07 Tatung Co., Ltd. Locking mechanism
CN201187180Y (zh) * 2008-02-28 2009-01-28 陈德裕 同向辅助锁结构

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1570307A (en) * 1978-02-24 1980-06-25 Hatch G Lock
GB2275731A (en) * 1993-03-01 1994-09-07 Takigen Mfg Co Handle assembly
WO1995005517A1 (en) * 1993-08-17 1995-02-23 Societa' Italiana Progetti S.R.L. Mechanism for locking a door or door leaf to the floor
DE4331837A1 (de) * 1993-09-20 1995-03-30 Deutsche Aerospace Containertür
US20040195842A1 (en) * 2003-04-04 2004-10-07 Tatung Co., Ltd. Locking mechanism
CN201187180Y (zh) * 2008-02-28 2009-01-28 陈德裕 同向辅助锁结构

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2870200T3 (es) Bisagra multiarticulada
US20150267442A1 (en) Secure Solenoid Driven Deadbolt Lock
GR1009668B (el) Συρτης
ES2901535T3 (es) Dispositivo de control manual de la apertura y cierre de la cerradura de una puerta o ventana
IT201800020764A1 (it) Dispositivo di protezione per una serratura di sicurezza
US1214263A (en) Door-hinge.
AU2014223296B2 (en) Folding door latch
US1284741A (en) Locking device for doors, gates, and the like.
US826538A (en) Door-securer.
KR102048277B1 (ko) 플랩 게이트 장치
IL243007A (en) Vacuum propulsion mechanism stable
US1171645A (en) Sash-holder.
US998584A (en) Door-check.
ES2748894T3 (es) Dispositivo de enclavamiento
US490990A (en) Charles scrivetst
US1180813A (en) Adjustable strike-plate.
AU2015202243B2 (en) Coupling device
US1472251A (en) Valet door
US316760A (en) diehlmao
US1269145A (en) Gate-latch.
US869437A (en) Sash-holder.
FI130398B (fi) Kääntökahvajärjestely lukitustoiminnalla
US660240A (en) Door-check.
US751825A (en) Combined door stop and spring
US1524556A (en) Latch mechanism for closures

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20200213