FI99152C - Vetyperoksidilla tehostettu happidelignifiointi - Google Patents

Vetyperoksidilla tehostettu happidelignifiointi Download PDF

Info

Publication number
FI99152C
FI99152C FI902295A FI902295A FI99152C FI 99152 C FI99152 C FI 99152C FI 902295 A FI902295 A FI 902295A FI 902295 A FI902295 A FI 902295A FI 99152 C FI99152 C FI 99152C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
reaction mixture
hydrogen peroxide
fibers
oxygen
delignified
Prior art date
Application number
FI902295A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI99152B (fi
FI902295A0 (fi
Inventor
Hasan Jameel
V R Parthasarathy
Meenakshi Sundaram
Josef Stephan Gratzl
Ronald James Klein
Original Assignee
Fmc Corp
Univ North Carolina State
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fmc Corp, Univ North Carolina State filed Critical Fmc Corp
Publication of FI902295A0 publication Critical patent/FI902295A0/fi
Publication of FI99152B publication Critical patent/FI99152B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI99152C publication Critical patent/FI99152C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/04Pulping cellulose-containing materials with acids, acid salts or acid anhydrides
    • D21C3/06Pulping cellulose-containing materials with acids, acid salts or acid anhydrides sulfur dioxide; sulfurous acid; bisulfites sulfites
    • D21C3/10Pulping cellulose-containing materials with acids, acid salts or acid anhydrides sulfur dioxide; sulfurous acid; bisulfites sulfites magnesium bisulfite
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/16Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds
    • D21C9/163Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds with peroxides
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/1057Multistage, with compounds cited in more than one sub-group D21C9/10, D21C9/12, D21C9/16

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)

Description

. 99152
Vetyperoksidilla tehostettu happidelignifiointi Käsiteltävänä oleva keksintö koskee menetelmää kemiallisen massan delignifioimiseksi ilman edeltävää kloo-5 rausvaihetta.
Ympäristönsuojelun huomio on viime vuosina kohdistunut kemiallisten massojen delignifioinnissa ja valkaisussa syntyviin päästöihin. Monet klooratut orgaaniset yhdisteet, jotka muodostuvat käytettäessä kloorivaihetta 10 ja tämän jälkeen alkaliuuttoa, ovat osoittautuneet bioak- kumuloituviksi ja mutageenisiksi. Päästöistä ja myös massoista viimeksi kuluneina vuosina löytyneet polyklooratut dioksiinit ja furaanit ovat aiheuttaneet kasvavaa huomiota ympäristönsuojelutaholla.
15 Orgaanisten kloridien muodostuminen on verrannol linen alkuainekloorin kulutukseen, joka riippuu valkaisemattoman massan alkuperäisestä kappaluvusta. Happideligni-fiointi tuottaa pienen kappaluvun omaavia massoja, jotka sitten voidaan valkaista siten, että kloorin kokonais-ku-20 lutus pysyy pienenä.
Tässä patenttihakemuksessa käytetään seuraavaa nimistöä : 0, = happidelignifiointi, PO = vetyperoksidilla voimis tettu happi, EO = hapella voimistettu alkaliuutto, EP = 25 peroksidilla voimistettu alkaliuutto, (EP)O = vetyperok sidilla ja hapella voimistettu alkaliuutto.
Kemiallisten massojen happidelionifiointi on nykyään hyväksytty lukuisilla sellutehtailla kautta maailman. Käyttämällä happea kappalukua voidaan pienentää 50 % tai 30 enemmän verrattuna valkaisemattomaan massaan. Happidelig- nifioinnin toisena etuna on se, että päästöt tästä vaiheesta voidaan kierrättää kemikaalien talteenottosystee-miin ilman haitallisia kloridi kertymiä ja tällä tavoin voidaan ottaa talteen arvokasta lämpöenergiaa.
99152 2
Vetyperoksidi on toinen kemikaali, jolla on kasvavaa mielenkiintoa kemiallisten massojen kloorittomassa valkaisussa. Vetyperoksidia on monta vuotta käytetty hiokkeen ja sulfiittimassojen valkaisussa, mutta vasta viime 5 aikoina sitä on ehdotettu kraftmassojen valkaisuun. US-pa- tentissa nro 3 719 552 kuvataan alkaliuuttovaiheen tai hapella voimistetun alkaliuuttovaiheen voimistamista vetyperoksidilla. (EP)O on käyttökelpoinen kloorausvaiheen jälkeen kraftmassan valkaisusekvenssissä sulfaattimassan 10 kappaluvun pienentämiseksi ja viskositeetin parantamisek si .
Vetyperoksidin hajoamisessa syntyvät hydroperok-syyli-ja hydroksyyliradikaalit initioivat delignifioin-nin. Hydroksyyliradikaalit pystyvät pilkkomaan käytännöl-lises-15 ti katsoen kaikentyyppisiä orgaanisia rakenteita. Hydrok syyliradikaalit eivät vain delignifioi ja hapeta, vaan ne myös hajottavat selluloosaa. Hiljattain on rapor-toitu, että MgS04:n lisääminen sekä E0- että (EP)O-vai-heeseen vaikuttaa vain vähän kappalukuun ja vaaleuteen, mutta pa-20 rantaa viskositeettia merkitsevästi. Ympäristön-suojelun kannalta on olemassa huomattava tarve delignifioida kemiallisia massoja ilman edeltävää kloorausta ja pilkkomatta samanaikaisesti selluloosaa, mikä näkyy viskositeetin liiallisena pienenemisenä.
25 On olemassa vähän tietoa kemiallisten massojen hap- pidelignifioinnista ilman edeltävää kloorausta. Papage-orges et ai. osoittavat US-patentissa nro 4 459 174, että selluloosan depolymeroituminen vähenee puolikemiallisten ja kemiallisten massojen happidelignifioinnissa kierrättäkö mällä uudelleen 5 - 70 % päästöistä, jotka tulevat happi- vaiheen jälkeisestä alkaliperoksidivalkaisusta. Samaan ovat päätyneet Kruger et ai. US-patentissa nro 4 622 319. Heidän mukaansa päästöjen uudelleenkierrätys happamasta vetyperoksidivalkaisuvaiheesta happivaiheeseen parantaa 35 sulfiittimassojen viskositeettia. Happidelignifioinnissa pH oli alle 5,0.
n 99152 3 Käsiteltävänä oleva keksintö on oarannus tekniikan tason happidelignifiointimenetelmiin siinä, että sillä saadaan massaa, jonka kappaluku (ligniini) on pienentynyt ja viskositeetti (lujuus) kasvanut verrattuna aikaisempiin 5 happidelignifiointimenetelmiin. Keksintö on kaksivaiheinen menetelmä keittimestä tulevan lietteen sisältämien lig-noselluloosakuitujen delignifioimiseksi ilman kuitulujuu-den merkitsevää huononemista. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että 10 a) liete sakeutetaan poistamalla siitä ensimmäinen keit- toliemiosa, b) lisätään niin paljon sakeutettua lietettä vaiheesta (a) ensimmäiseen reaktioseokseen, että sakeudeksi tulee n. 8 -n. 25 paino-% kuitua uunikuivapainosta laskettuna, ja mai- 15 nittu reaktioseos sisältää niin paljon alkalia, että sen alkalisuus vastaa n. 1,5 - n. 4 % natriumhydroksidia, ja n. 0,01 - n. 1 % vetyperoksidia kuitujen uunikuivapainosta laskettuna, c) ensimmäinen reaktioseos pidetään lämpötilassa n. 80 - 20 n. 110 °C n. 30 - n. 60 minuuttia molekyylihapen läsnä ol lessa osapaineessa n. 620 - 860 kPa (75 - 110 psig), d) vaiheesta (c) saatu ensimmäinen reaktioseos sakeutetaan poistamalla siitä toinen keittoliemiosa, e) lisätään niin paljon sakeutettua lietettä vaiheesta (d) 25 toiseen reaktioseokseen, että sakeudeksi tulee n. 8 - n.
25 paino-% kuitua uunikuivapainosta laskettuna, ja mainittu reaktioseos sisältää niin paljon alkalia, että sen alkalisuus vastaa n. 1,5 - n. 4 % natriumhydroksidia, f) toinen reaktioseos pidetään lämpötilassa n. 70 - n. 110 30 °C n. 30 - n. 60 minuuttia molekyylihapen läsnä ollessa osapaineessa n. 170 - 860 kPa (20 - 110 psig), ja g) delignifioidut kuidut otetaan talteen toisesta reaktio-seoksesta, ja mainittujen delignifioitujen kuitujen lujuus on yhtä suuri tai suurempi kuin yhdessä happivaiheessa de- 35 lignifioitujen kuitujen.
99152 4
Toinen reaktioseos voi valinnaisesti sisältää myös 0,01 - n. 1 % vetyperoksidia kuitujen uunikuivapainosta laskettuna.
Kaksivaiheisessa happidelignifiointimenetelmässä on 5 yllättävästi ratkaisevaa se, että vetyperoksidi lisätään ensimmäiseen vaiheeseen massojen saamiseksi, joiden kap-paluku on pienempi ja viskositeetti suurempi verrattuna pelkästään happivaiheessa delignifioituun massaan.
Voimistamalla kaksi happivaihetta vetyperoksidilla 10 delignifiointi voidaan viedä niin pitkälle, että kappaluku pienenee noin 75:llä prosentilla ilman viskositeetin merkittävää pienenemistä.
Vetyperoksidin lisääminen happivaiheessa parantaa massojen selektiivisyyttä edistämällä delignifiointia.
15 Vetyperoksidin lisääminen suursaantomassojen (kappaluku > 50) kaksivaiheisiin happidelignifiointeihin mahdollistaa massojen valmistuksen laajalla kappalukualueella ilman viskositeetin merkittävää pienenemistä. Tällaisten massojen lujuusominaisuudet ovat samoja tai parempia kuin yh-20 dessä happivaiheessa valkaistujen massojen. Tästä seuraa, että monivaiheisen PO-PO-D-P-prosessin päästöissä on merkityksettömiä määriä kloorattuja orgaanisia yhdisteitä kuten polykloorattuja fenoleja ja dioksiineja. Keksinnön piiriin katsotaan kuuluvan menetelmän, jossa kaksivaiheis-25 ta, vetyperoksidilla voimistettua happidelignifiointia seuraavat klooridioksidi- ja peroksivalkaisuvaihe.
Toiseen tai molempiin happivaiheisiin lisätyn pe-roksidin määrä ei ole kriittinen. Lisäysmäärät alle 0,5 % H202 ovat edullisia happivalkaistun massan ominaisuuksien 30 parantamiseksi.
Sekvensseillä PO-PO ja PO-O käsiteltyjen massojen viskositeetti oli parempi kuin sekvenssillä O-PO käsiteltyjen massojen. Kappaluvun pieneneminen ja viskositeetin paraneminen saavutettiin pienemmällä alkalipanoksella ja 35 matalammassa lämpötilassa, mikä viittaa mahdollisuuteen 5 . 99152 säästää kemikaaleja ja lämpöenergiaa kaksivaiheisessa PO-PO-valkaisussa.
Viskositeetin paraneminen ja kappaluvun pieneneminen saavutetaan peroksidilla voimistetussa happidelignifi-5 oinnissa laajalla lämpötila-alueella (60 - 110 °C) , edul lisesti alueella 80 - 110 °C ensimmäisessä ja 70 - 110 °C toisessa happidelignifiointivaiheessa. Vetyperoksidi lisäyksen edut riippuvat lisäystävasta. Massojen, jotka on delignifioitu ensimmäisessä vaiheessa vetyperoksidilla 10 voimistetulla hapella, ominaisuudet ovat toisen happide- lignifiointivaiheen jälkeen parempia siinäkin tapauksessa, että tätä vaihetta ei voimisteta vetyperoksidilla. Viskositeetin kasvu mahdollistaa massan delignifioinnin siten, että kappaluku kasvaa edelleen kahdella yksiköllä 15 käytettäessä sekvenssiä PO-PO.
Seuraavat esimerkit valaisevat käsiteltävänä olevaa keksintöä.
Happidelignifioinnissa käytettiin etelän männystä (loblolly) valmistettuja kraftmassoja (kappaluku = 28,3 ja 20 30, 0 ja viskositeetti = 24,0 ja vastaavasti 32,0 mPas) .
Valkaisemattoman massan vaaleus oli 22,4 % ja vastaavasti 24,0 % ISO-yksikköä. Sekä valkaisemattomien että deligni-fioitujen massojen kappaluku ja viskositeetti määritettiin TAPPI-vakiomenetelmien mukaan (kappaluku T 236 os-76 ja 25 viskositeetti T 230 Om-82). Ennen viskositeettimääritystä valkaisematon massa delignifioitiin happamalla kloriitil-la. Vaaleus määritettiin ISO-menetelmien mukaan (ISO 2469 ja 2470).
Esimerkki I
30 Massat happidelignifioitiin Changin ja et ai. ku vaaman menetelmän avulla, TAPPI 56, (9)116 (1973). Vetyperoksidilla voimistetussa happidelignifioinnissa vetyperoksidi lisättiin ennen happi-injektiota. Happidelignifioinnin ja vetyperoksidilla voimistetun hapettavan uuton olo-35 suhteet ilmenevät taulukosta I.
99152 6
Esimerkki II
Alustavat tutkimukset vetyperoksidilla voimistetun kaksivaiheisen happidelignifioinnin vaikutuksesta suoritettiin massalla, jonka kappaluku oli 28,3 ja viskosi-5 teetti melko pieni eli 24,0 mPas.
Kuten taulukosta II ilmenee, voimistus vetyperoksidilla johti kaksivaiheisesti happidelignifioituihin massoihin, joiden kappaluku oli pieni, mutta joiden viskositeetti oli yllättävän suuri.
10 Näitä massan ominaisuuksien parannuksia, jotka saa vutetaan kaksivaiheisen delignifioinnin jälkeen, on arvioitu suhteessa valkaisemattoman, pienen lähtöviskositeetin omaavan massan ominaisuuksiin. Havaittiin, että vetyperoksidin lisäystapa on tärkeää ja että lisäyksen on tapahdut-15 tava ensimmäisessä happivaiheessa massojen saamiseksi, joiden kappaluku on pienempi ja viskositeetti suurempi kuin pelkästään hapella delignifioitujen massojen. Esimerkiksi verrattuna O-PO-massoihin PO-O-massojen, joiden delignifiointia voimistettiin ensimmäisessä vaiheessa, 20 ominaisuudet olivat parempia pienentyneen kappaluvun ja parantuneen viskositeetin valossa. Havaittiin lisäksi, että vetyperoksidipanokset, jotka olivat suurempia kuin 0,5 % uunikuivasta massasta laskettuna, eivät enää parantaneet kappaluvun pienenemistä tai viskositeettia.
25 Anderson ja Hook, "1985 Pulping Conference", TAPPI
Press, Atlanta, s. 445, havaitsivat, että hapen ja/tai pe-roksidin lisääminen alkaliuuttovaiheeseen parantaa ligniinin poistoa massasta, jolloin C-E-massan kappaluku pienenee ja massoja voidaan valkaista edelleen pienemmällä 30 klooridioksidimäärällä vaaleusarvoihin 89 %+. He painot tavat, että ligniinin poistossa massasta hapen ja peroksi-din yhdistelmä oli selektiivisempi kuin joko happi tai pe-roksidi yksinään. Massat alkaliuutettiin matalammassa lämpötilassa ja pienemmällä alkalipanoksella kuin massat hap-35 pidelignifioinnissa. Joskin happivalkaisu tai -delignifi- 99152 7 ointi ja hapettava uutto muistuttavat toisiaan, happivalkaisussa tai -delignifioinnissa delignifioidaan valkaisemattomia massoja, joita ei ole herkistetty kloorilla. Prosessimuuttujat, erityisesti alkali- ja vetyperoksidi-5 panos, reaktiolämpötila ja -aika ovat kriittisiä valmis tettaessa halutut ominaisuudet omaavia lignoselluloosakui-tu j a.
Esimerkki III
Massaa, jonka kappaluku oli 30 ja viskositeetti 32 10 mPas, tutkittiin käyttäen keskuspisteistä käännettävää toisen kertaluvun täysfaktorikoesuunnittelua (full factorial central composite rotatable second order design) massojen sekä hapella että vetyperoksidilla voimistetulle happidelignifioinnille (NaOH = 1,5 ja 3,0 %, H202 = 0,2 % 15 ja 0,5 %, lämpötila = 80 °C ja 110 °C, aika = 30 ja 60 mi nuuttia) .
Tulokset osoittavat, että reaktio-olosuhteista riippumatta PO-massojen viskositeetti oli jokaisella kap-paluvulla suurempi kuin O-massojen viskositeetti kuten ku-20 viosta 1 ilmenee.
Prosessimuuttujien suurimmilla arvoilla eli NaOH-panoksella 3,0 %, lämpötilalla 110 °C ja reaktioajalla 60 minuuttia, on yksivaiheisella O-valkaisulla mahdollista pienentää kappalukua viidelläkymmenellä prosentilla. Vety-25 peroksidilisäys 0,5 % happivaiheeseen (PO-delignifiointi) johti toisaalta kappaluvun pienenemiseen 60:llä prosentilla. Vetyperoksidin ja ajan vaikutus määrätyssä lämpötilassa kappalukuun ei ollut merkitsevä käyttöalueella. Mutta alkali- ja vetyperoksidipanoksista muodostuvilla seka-30 tuotteilla oli merkitsevä kahtanainen vaikutus. Vetyperok- sidipanoksen lisääminen 0,2 %:sta 0,5 %:iin tai reaktio-ajan pidentäminen 30:sta 60:een minuuttiin johti kappaluvun vain marginaaliseen pienenemiseen tai viskositeetin paranemiseen. Massoja, joiden kappaluku oli 14 (kappaluvun 35 pieneneminen 53 %), saatiin panoksella 3 % NaOH:ta ja 0,2 99152 8 % vetyperoksidia lämpötiassa 110 °C ja reaktioaikana 30 minuuttia. Vertailuhappimassan kappaluku oli 15,6.
Tärkeimpiä kappaluvun pienenemiseen ja viskositeetin paranemiseen vaikuttavia tekijöitä ensimmäisessä de-5 lignifiointivaiheessa oli lipeän panostus. Sen vaikutus 0,- ja PO-massojen kappalukuun ja viskositeettiin ilmenee kuviosta 2.
Massoja, joiden kappaluku on pienempi mutta viskositeetti sama, tai joiden kappaluku on sama ja visio kositeetti suurempi, voidaan saada pienemmällä alkali- panoksella PO-valkaisussa kuin 0-valkaisussa (kuvio 2). Esimerkiksi PO-massojen, jotka oli delignifioitu alkali-panoksella 2,75 %, kappaluku oli 13,5 ja viskositeetti 19 mPas, kun taas happivalkaisussa saatiin samalla alkali-15 panoksella massa, jonka kappaluku oli 17,5 ja viskositeet ti 19,6 mPas. Myös PO-massoille tarvittiin 0,4 % pienempi alkalipanos (pieneneminen 14,5 %) tavoitekappaluvun 15 saavuttamiseksi, joka merkitsee delignifiointiastetta 50 %, mutta tällä kappaluvulla voidaan olettaa, että PO-mas-20 san viskositeetti on vähintään 1,5 mPas suurempi kuin 0- massan.
Toinen tekijä, joka vaikuttaa voimakkaasti PO-massojen kappalukuun ja viskositeettiin, on reaktiolämpötila. Sellutehtaalla reaktiolämpötilan alentaminen merkitsee 25 suoraan höyry- ja lämpöenergiakustannusten säästöä. Täl lainen lämpötilan alentaminen voi korvata delignifioinnin parannuksessa tarvittavista lisäkemikaaleista johtuvista kustannuksia. Reaktiolämpötilan vaikutus 0- ja PO-val-kaisuun ilmenee kuviosta 3.
30 Massan saamiseksi, jonka kappaluku on 15, valkai semattomasta massasta, jonka kappaluku on 30, on suoritettava yksivaiheinen O-valkaisu 3 %:n alkalipanoksella 30 minuuttia 110 °C:ssa. Samoissa olosuhteissa PO-valkaisu voidaan toisaalta suorittaa 80 °C:ssa voimistamalla 2 35 %:lla vetyperoksidia uunikuivasta massasta laskettuna sa- 99152 9 man kappaluvun saavuttamiseksi. Kuten yllä kuvattiin, voidaan tällä kappaluvulla lisäksi saada PO-massa, jonka viskositeetti on suurempi kuin pelkällä happidelignifioinnil-la saadun massan viskositeetti.
5 Happidelignifioituja massoja (3 % NaOH, 110 °C ja 30 minuuttia) hapen peroksidivoimistuksen kera tai ilman sitä delignifioitiin edelleen toisessa vaiheessa hapella tai vetyperoksidilla voimistetulla hapella. Tutkittiin myös vetyperoksidilla voimistettua hapettava uuttoa. Tu-10 losten yhteenveto ilmenee taulukosta III.
Käyttämällä kaksivaiheista vetyperoksidilla voimistettua happidelignifiointia (PO-PO) kappaluvun noin 72 %:n pienennykset ovat mahdollisia samalla kun massan viskositeetti voidaan pitää O-O-delignifioinnin tasolla. Käy-15 tettäessä kaksivaiheista O-O-prosessia saavutettu deligni- fiointi oli vain noin 61 %. Verrattaessa O-PO-delignifi-ointia PO-O-prosessiin voidaan todeta, että jälkimmäinen johti täydellisempään delignifiointiin. Lisäksi PO-O-kä-sittelystä saatujen delignifioitujen massojen viskositeet-20 ti oli suurempi, mikä todistaa aikaisemmat havaintomme oikeiksi, joiden mukaan vetyperoksidin lisäystapa on tär-kää paremman delignifioinnin ja viskositeetin saavuttamiseksi. Osoitettiin lisäksi, että PO-massojen yksivaiheisella, vetyperoksidilla voimistetulla hapettavalla uutolla 25 oli sama vaikutus kuin kaksivaiheisella O-O-delignifioin- nilla.
Delignifioitujen massojen kaksivaiheisella D-P-val-kaisulla saatiin PO-PO-massoille loppuvaaleus 83,7 % ja D-P-valkaistuille O-O-massoille saatiin vaaleus 79,7 %. Alla 30 esitetään yhteenveto klooridioksidi- ja vetyperoksidival- kaisusta.
Hapella sekä vetyperoksidilla voimistetulla hapella delignifioitujen massaojen kaksivaiheinen valkaisu: 99152 10
Valkaisuolosuhteet:
Klooridioksidi (D) Vetyperoksidi (P)
Sakeus = 10 % Sakeus = 12 %
Klooridioksidi = 1,5 % NaOH = 0,5 % (aktiivisena Cl2:na) H202 = 1,0 %
Aika = 1,5 tuntia Natriumsilikaatti = 1,0 % Lämpötila = 70 °C MgS04 = 0,25 %
Lämpötila = 70 °C
Aika = 1,0 tuntia
Sekvenssit: O-O-D-P, PO-PO-D-P, 0-(EP)0-D-P ja P0-(EP)0-D-P
Taulukko I
Happi- ja hapella voimistetun alkaliuuton olosuhteet (Kemikaalipanokset laskettu uunikuivasta massasta)
Happi Hapella voimistet-
(0 ja PO) tu alkaliuutto (EO
_ja (EO)O)_
Sakeus ( %) 20,0 20,0
Natriumhydroksidi (%) 1,5-3,0 2,0
Vetyperoksidi (%) 0,0 - 0,50 0 - 0,50
MgSO„ (%) 0,50 0,50 Lämpötila (°C) 80 - 110 70
Aika lämpötilan saavuttamiseen (min) 10 tai 13 10
Aika lämpötilassa (min) 30 - 60 60
Happipaine (mPa) 0,76 0,14’ ’Happi vapautui 20 minuutin kuluttua ko. lämpötilassa.
99152 11
Taulukko II
Kaksivaiheinen vetyperoksidilla voimistettu happideligni-fiointi (Valkaisematon massa: kappaluku = 28,3, vis- kositetti = 24,0 mPas ja vaaleus = 22,4 % ISO) 5
Massa NaOH H202 Lämpötila Kappa- Viskositetti Vaaleus _(%) (%)_(°C) luku (mPas)_(% ISO)
Ensimmäisen vaiheen delignifiointi O 2,0 0 86 18,2 15,3 32,3 10 PO 2,0 0,2 85 17,4 18,9 32,9
Toisen vaiheen delignifiointi 0-0 2,0 0 85 17,8 13,8 33,0 O-PO 2,0 0,5 85 16,9 14,7 33,5 O-PO 2,0 1,0 85 16,8 14,2 33,8 15 PO-O 2,0 0 85 16,2 17,6 35,5 PO-PO 2,0 0,5 85 15,8 18,2 38,8 PO-PO 2,0 1,0 85_16,0 17,9_3^2_ 99152 12
Taulukko III
Massan ominaisuuksien yhteenveto kaksivaiheisesta deligni-fioinnista
Massan ominaisuudet
Massa 2:n vai- Koko- Koko- Koko- Kappa- Vis- Vaaleus heen naisaika naisNa- naisH20, luku kositetti (% ISO) lämpötila (h) OH (%) (%) (mPas) _ro_ 0-0 110 1,0 6,0 0,0 11,6 16,0 43,2 O-PO 110 1,0 6,0 0,5 10,9 15,1 42,7 0-(EP)0 70 1,5 5,0 0,2 14,2 16,4 38,5 PO-O 110 1,0 6,0 0,5 9,8 15,6 44,4 PO-PO 110 1,0 6,0 0,5 8,5 15,9 47,4 PO- (EP)O 70 1,5 5,0 0,4 12,3 17,2 40,2

Claims (10)

99152
1. Menetelmä, jossa käytetään molekyylihappea, keit-timestä tulevan lietteen sisältämien lignoselluloosakuitu- 5 jen delignifioimiseksi ilman, että kuitulujuus merkittä västi huononee, tunnettu siitä, että a) liete sakeutetaan poistamalla siitä ensimmäinen keit-toliemiosa, b) lisätään niin paljon sakeutettua lietettä vaiheesta (a) 10 ensimmäiseen reaktioseokseen, että sakeudeksi tulee 8-25 paino-% kuitua uunikuivapainosta laskettuna, ja mainittu reaktioseos sisältää niin paljon alkalia, että sen alkali-suus vastaa 1,5 - 4 % natriumhydroksidia, ja 0,01 - 1 % vetyperoksidia kuitujen uunikuivapainosta laskettuna, 15 c) ensimmäinen reaktioseos pidetään lämpötilassa 80 - 110 °C 30 - 60 minuuttia molekyylihapen läsnä ollessa osa- paineessa 620 - 860 kPa (75 - 110 psig), d) vaiheesta (c) saatu ensimmäinen reaktioseos sakeutetaan poistamalla siitä toinen keittoliemiosa, 20 e) lisätään niin paljon sakeutettua lietettä vaiheesta (d) toiseen reaktioseokseen, että sakeudeksi tulee 8-25 paino-% kuitua uunikuivapainosta laskettuna, ja mainittu reaktioseos sisältää niin paljon alkalia, että sen alkalisuus vastaa 1,5 - 4 % natriumhydroksidia, ja 0 - 0,5 % vetype-25 roksidia, f) toinen reaktioseos pidetään lämpötilassa 70 - 110 °C 30 - 60 minuuttia molekyylihapen läsnä ollessa osapaineessa 170 - 860 kPa (20 - 110 psig), g) delignifioidut kuidut otetaan talteen toisesta reaktio- 30 seoksesta, ja mainittujen delignifioitujen kuitujen lujuus on yhtä suuri tai suurempi kuin yhdessä happivaiheessa delignif ioitujen kuitujen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toinen reaktioseos sisältää myös 35 0,01 - 1 % vetyperoksidia kuitujen uunikuivapainosta laskettuna. 99152
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen reaktioseos sisältää 0,1 - 0,5 % vetyperoksidia.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, t u n- 5. e t t u siitä, että toinen reaktioseos sisältää 0,1 - 0,5 % vetyperoksidia.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sekä ensimmäinen että toinen reaktioseos sisältää 0,1 - 0,5 % vetyperoksidia.
6. Menetelmä keittimestä tulevan lietteen sisältämi en delignifioitujen lignoselluloosakuitujen valkaisemiseksi klooridioksidivaiheella ja sitten peroksidivaiheella, tunnettu siitä, että keittimestä tulevan lietteen sisältämät lignoselluloosakuidut delignifioidaan käyttäen 15 seuraavia vaiheita: a) liete sakeutetaan poistamalla siitä ensimmäinen keitto-liemiosa, b) lisätään niin paljon sakeutettua lietettä vaiheesta (a) ensimmäiseen reaktioseokseen, että sakeudeksi tulee 8-25 20 paino-% kuitua uunikuivapainosta laskettuna, ja mainittu reaktioseos sisältää niin paljon alkalia, että sen alkali-suus vastaa 1,5 - 4 % natriumhydroksidia, ja 0,01 - 1 % vetyperoksidia kuitujen uunikuivapainosta laskettuna, c) ensimmäinen reaktioseos pidetään lämpötilassa 80 - 110 25 °C 30 - 60 minuuttia molekyylihapen läsnä ollessa osapai- neessa 620 - 860 kPa (75 - 110 psig), d) vaiheesta (c) saatu ensimmäinen reaktioseos sakeutetaan poistamalla siitä toinen keittoliemiosa, e) lisätään niin paljon sakeutettua lietettä vaiheesta (d) 30 toiseen reaktioseokseen, että sakeudeksi tulee 8-25 pai- no-% kuitua uunikuivapainosta laskettuna, ja mainittu reaktioseos sisältää niin paljon alkalia, että sen alkalisuus vastaa 1,5 - 4 % natriumhydroksidia, ja 0 - 0,5 % vetyperoksidia , 99152 f) toinen reaktioseos pidetään lämpötilassa 70 - 110 °C 30 - 60 minuuttia molekyylihapen läsnä ollessa osapaineessa 170 - 860 kPa (20 - 110 psig), g) delignifioidut kuidut otetaan talteen toisesta reaktio- 5 seoksesta, ja mainitun delignifioidun kuidun lujuus on yh tä suuri tai suurempi kuin yhdessä happivaiheessa deligni-fioitujen kuitujen.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toinen reaktioseos sisältää myös 10 0,01 - 1 % vetyperoksidia kuitujen uunikuivapainosta las kettuna .
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen reaktioseos sisältää 0,1 - 0,5 % vetyperoksidia.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, t u n- n e t t u siitä, että toinen reaktioseos sisältää 0,1 -0,5 % vetyperoksidia.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sekä ensimmäinen että toinen 20 reaktioseos sisältää 0,1 - 0,5 % vetyperoksidia. 99152
FI902295A 1989-05-19 1990-05-08 Vetyperoksidilla tehostettu happidelignifiointi FI99152C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US35452289 1989-05-19
US07/354,522 US5011572A (en) 1989-05-19 1989-05-19 Two stage process for the oxygen delignification of lignocellulosic fibers with peroxide reinforcement in the first stage

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI902295A0 FI902295A0 (fi) 1990-05-08
FI99152B FI99152B (fi) 1997-06-30
FI99152C true FI99152C (fi) 1997-10-10

Family

ID=23393705

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI902295A FI99152C (fi) 1989-05-19 1990-05-08 Vetyperoksidilla tehostettu happidelignifiointi

Country Status (13)

Country Link
US (1) US5011572A (fi)
EP (1) EP0401149B1 (fi)
JP (1) JPH0314687A (fi)
KR (1) KR930002072B1 (fi)
AT (1) ATE104381T1 (fi)
BR (1) BR9002337A (fi)
CA (1) CA2014563C (fi)
DE (1) DE69008042T2 (fi)
DK (1) DK0401149T3 (fi)
ES (1) ES2050992T3 (fi)
FI (1) FI99152C (fi)
MX (1) MX166744B (fi)
NO (1) NO176810C (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5211809A (en) * 1991-05-21 1993-05-18 Air Products And Chemicals, Inc,. Dye removal in oxygen color stripping of secondary fibers
US5302244A (en) * 1992-02-18 1994-04-12 Domtar Inc. Oxygen delignification of waste cellulosic paper products
CA2082557C (en) * 1992-02-24 1997-03-11 Charles W. Hankins Integrated pulping process of waste paper yielding tissue-grade paper fibers
US6231718B1 (en) 1992-02-28 2001-05-15 International Paper Company Two phase ozone and oxygen pulp treatment
US5503709A (en) * 1994-07-27 1996-04-02 Burton; Steven W. Environmentally improved process for preparing recycled lignocellulosic materials for bleaching
WO1997020983A1 (en) * 1995-12-07 1997-06-12 Beloit Technologies, Inc. Oxygen delignification of medium consistency pulp slurry
BE1011129A4 (fr) * 1997-04-25 1999-05-04 Solvay Interox Procede continu de delignification et/ou de blanchiment de pate a papier chimique vierge ou recyclee.
US7747434B2 (en) * 2000-10-24 2010-06-29 Speech Conversion Technologies, Inc. Integrated speech recognition, closed captioning, and translation system and method
US11078624B2 (en) 2018-09-21 2021-08-03 King Abdulaziz University Method for isolating alpha cellulose from lignocellulosic materials
US11591751B2 (en) 2019-09-17 2023-02-28 Gpcp Ip Holdings Llc High efficiency fiber bleaching process
US20220213648A1 (en) 2021-01-06 2022-07-07 Gpcp Ip Holdings Llc Oxygen Treatment of High Kappa Fibers

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3719552A (en) * 1971-06-18 1973-03-06 American Cyanamid Co Bleaching of lignocellulosic materials with oxygen in the presence of a peroxide
CA973661A (en) * 1972-09-29 1975-09-02 Pulp And Paper Research Institute Of Canada Press alkaline extraction of cellulosic pulp
US4087318A (en) * 1974-03-14 1978-05-02 Mo Och Domsjo Aktiebolag Oxygen-alkali delignification of lignocellulosic material in the presence of a manganese compound
JPS5277202A (en) * 1977-01-08 1977-06-29 Jisuke Hayashi Process for refining pulp
FR2416297A1 (fr) * 1978-01-31 1979-08-31 Europeen Cellulose Procede anti-polluant de blanchiment de pate a papier
US4259150A (en) * 1978-12-18 1981-03-31 Kamyr Inc. Plural stage mixing and thickening oxygen bleaching process
FR2457339A1 (fr) * 1979-05-25 1980-12-19 Interox Procede pour la delignification et le blanchiment de pates cellulosiques chimiques et semi-chimiques
US4298427A (en) * 1979-06-15 1981-11-03 Weyerhaeuser Company Method and apparatus for intimately mixing oxygen and pulp while using an alkali to extract bleaching by-products
DE3207157C1 (de) * 1982-02-27 1983-06-09 Degussa Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung von halbgebleichten Zellstoffen
FR2566015B1 (fr) * 1984-06-15 1986-08-29 Centre Tech Ind Papier Procede de blanchiment de pate mecanique par le peroxyde d'hydrogene
US4568420B1 (en) * 1984-12-03 1999-03-02 Int Paper Co Multi-stage bleaching process including an enhanced oxidative extraction stage
CA1249402A (en) * 1984-12-21 1989-01-31 Pulp And Paper Research Institute Of Canada Multistage brightening of high yield and ultra high- yield wood pulps
US4806203A (en) * 1985-02-14 1989-02-21 Elton Edward F Method for alkaline delignification of lignocellulosic fibrous material at a consistency which is raised during reaction
JPH0768675B2 (ja) * 1986-10-13 1995-07-26 新王子製紙株式会社 セルロ−スパルプの酸素による脱リグニン、漂白方法

Also Published As

Publication number Publication date
KR930002072B1 (ko) 1993-03-26
JPH0314687A (ja) 1991-01-23
DE69008042T2 (de) 1994-07-28
DK0401149T3 (da) 1994-05-16
DE69008042D1 (de) 1994-05-19
MX166744B (es) 1993-02-01
CA2014563A1 (en) 1990-11-19
FI99152B (fi) 1997-06-30
EP0401149B1 (en) 1994-04-13
NO176810C (no) 1995-05-31
NO902206D0 (no) 1990-05-18
US5011572A (en) 1991-04-30
ES2050992T3 (es) 1994-06-01
ATE104381T1 (de) 1994-04-15
NO176810B (no) 1995-02-20
NO902206L (no) 1990-11-20
EP0401149A1 (en) 1990-12-05
FI902295A0 (fi) 1990-05-08
CA2014563C (en) 1995-12-05
KR900018469A (ko) 1990-12-21
BR9002337A (pt) 1991-08-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0402335B1 (en) Process for bleaching lignocellulose-containing pulps
CA2053035C (en) Chlorine-free wood pulps and process of making
CA1222603A (en) Polution free pulping process using recycled wash effluent from multiple bleach stages to remove black liquor and recovering sodium hydroxide from the black liquor
US5296099A (en) Environmentally improved process for bleaching lignocellulosic materials with oxygen, ozone and chlorine dioxide
AU638017B2 (en) Environmentally improved process for bleaching lignocellulosic materials
US5164043A (en) Environmentally improved process for bleaching lignocellulosic materials with ozone
US5211811A (en) Process for high consistency oxygen delignification of alkaline treated pulp followed by ozone delignification
FI99152C (fi) Vetyperoksidilla tehostettu happidelignifiointi
EP0716182A2 (en) Chlorine-free organosolv pulps
US5188708A (en) Process for high consistency oxygen delignification followed by ozone relignification
US5409570A (en) Process for ozone bleaching of oxygen delignified pulp while conveying the pulp through a reaction zone
EP0519061B1 (en) Split alkali addition for high consistency oxygen delignification
AU6494894A (en) Improved ozone/peracid process for delignifying a lignocellulosic material
CA1251903A (en) Alkaline-peroxide-oxygen treatment of unbleached and chlorinated chemical pulps
US5217574A (en) Process for oxygen delignifying high consistency pulp by removing and recycling pressate from alkaline pulp
Patt et al. The role of ozone in chemical pulp bleaching
EP0530881A1 (en) Use of wash press for pulp alkali addition process
WO1995006772A1 (en) Improved method for bleaching lignocellulosic pulp
Abad et al. Totally chlorine free bleaching of Eucalyptus globulus dissolving pulps delignified with peroxyformic acid and formic acid
CA2069447C (en) Pulp alkali addition process for high consistency oxygen delignification
EP0540091A1 (en) Wash press modification for oxygen delignification process
JPH05247864A (ja) セルロースパルプの漂白法
Hart Pulp bleaching
EP0863251A1 (en) Process for producing bleached pulp
US20030024664A1 (en) Eop & Ep process for bleaching of chemical pulp

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: NORTH CAROLINA STATE UNIVERSITY

Owner name: FMC CORPORATION