FI96765B - Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena - Google Patents
Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena Download PDFInfo
- Publication number
- FI96765B FI96765B FI940325A FI940325A FI96765B FI 96765 B FI96765 B FI 96765B FI 940325 A FI940325 A FI 940325A FI 940325 A FI940325 A FI 940325A FI 96765 B FI96765 B FI 96765B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- peat
- concrete
- aggregate
- granulate
- hydrophobic
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C04—CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
- C04B—LIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
- C04B18/00—Use of agglomerated or waste materials or refuse as fillers for mortars, concrete or artificial stone; Treatment of agglomerated or waste materials or refuse, specially adapted to enhance their filling properties in mortars, concrete or artificial stone
- C04B18/04—Waste materials; Refuse
- C04B18/18—Waste materials; Refuse organic
- C04B18/24—Vegetable refuse, e.g. rice husks, maize-ear refuse; Cellulosic materials, e.g. paper, cork
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02W—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
- Y02W30/00—Technologies for solid waste management
- Y02W30/50—Reuse, recycling or recovery technologies
- Y02W30/91—Use of waste materials as fillers for mortars or concrete
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Ceramic Engineering (AREA)
- Environmental & Geological Engineering (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
- Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
Description
96765
Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena - Förfarande för framställning av hydrofobt aggregataktigt torvgranulat och användning av detta 5 torvgranulat som stommaterial i betong
Keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaista menetelmää hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttöä betonin runkoaineena.
10 Jo vuosikymmeniä on betonitekniikassa yritetty löytää keinoja betonin lämmöneristyskyvyn parantamiseksi ja samalla sen tilavuuspainon pienentämiseksi. Betoniseok-seen on tässä tarkoituksessa lisätty mm. olkia, sen runkoaineena on käytetty ns. Leca-soraa ja betonista ja 15 puupurusta on valmistettu ns. Siporexia. Myös masuunikuo-nan käyttö betonin runkoaineena tunnetaan ennestään. Ma-suunikuona on teräksen valmistuksessa syntyvä kivihiilen palamisjäte. Se ei sisällä ilmaa, joten sen lämmöneris-’ : ·' tyskyky on huono.
• 20 Leca-soralla tarkoitetaan huokoisia savirakeita, jotka on ; : poltettu ilman saartamiseksi sen sisälle. Leca-sorarae on ·· kova mutta helposti särkyvä. Haurautensa ja tasarakeisuu- • « · · tensa vuoksi se ei toimi betonin runkoaineena tyydyttävällä tavalla.
• · · • · « 25 Siporex valmistetaan kuumentamalla korkeassa lämpötilassa • · « *. ’ betonimassaa, johon on lisätty puupurua. Kuumennettaessa puupurusta haihtuu vesi ja puru hiiltyy tai palaa, jol-: **: loin massaan syntyy kaasutäytteisiä ontelolta. Siporex on kevyehkö rakennusmateriaali ja sillä on suhteellisen hyvä 30 lämmöneristyskyky.
Keksinnön tarkoituksena on saada turpeesta aikaan sellai- 2 96765 nen materiaali, jolla voidaan korvata raskas kiviaines esimerkiksi betonilaaduissa, joissa betonilta vaaditaan keveyttä ja erittäin hyvää lämmöneristyskykyä. Keksinnön mukainen menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turvera-5 keen valmistamiseksi on tunnettu siitä mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Käyttämällä betoniseoksen runkoaineena ainakin osittain tällaista hydrofobista kiviainesmaista turveraetta betonin lämmöneristyskyky paranee huomattavasti ja sen tila-10 vuuspaino alenee. Tällainen runkoaine takaa betonille myös riittävän puristuslujuuden.
Turpeesta, joka on fossiilinen aine, voidaan puristamalla ja kuivaamalla valmistaa tuote, joka on kevyt, lämpöä eristävä, vettä hylkivä ja riittävän kova, jotta sitä 15 voidaan käyttää betonin valmistukseen myös kantavia rakenteita varten. Tuotteen lujuus perustuu turvehuoko- siin sitoutuneisiin kiviainespartikkeleihin. Betoniseok- sessa tuote käyttäytyy murskatun kiviaineksen tavoin.
: : Tuotteen keveys ja hyvä lämmöneristyskyky perustuvat taas : 20 siihen, että se sisältää turvepartikkeleihin kapseloitu- ; neen riittävän määrän ilmaa. Ilmaa on kapseloituneena : turpeeseen pienintäkin turvepartikkelia myöten. Puristet- j· tu ja kuivattu turve hylkii vettä ts. se on hydrofobinen • · 1 » aine. Selvyyden vuoksi mainittakoon, että jyrsinturve ja 25 ns. turvekoksi imevät vettä huokosiinsa. Tämä johtuu . turpeen erilaisesta käsittelytavasta.
• · · * · · • · · I! · · • · · *·] 1 Suoturpeen kiintoaines koostuu fossiilisista ja laho- ·;· avista kasvinosista sekä mikroskooppisen pienistä kivi- ainespart ikkeleista. Luonnonturve sisältää huomattavan , 30 paljon vettä ja lahoavien kasvinosien siihen sitomaa ilmaa. Puristettaessa turvemassasta poistuu vesi ja kostea, vedensekainen, liimamainen sideaine, joka sisältää kovettuvia ja sitovia kiviaineshiukkasia, saartaa 3 96765 jokaisen turvepartikkelin, jolloin ilma jää turvepartik-kelin sisälle. Tämä liimamainen sideaine toimii betoni-liiman ts. kovettuvan sideaineen tavoin. Kun turve puristamisen jälkeen kuivataan, se kovettuu korkean puristus-5 lujuuden omaavaksi kappaleeksi, turve ikäänkuin kivettyy ilmaa sisältäväksi fossiilirakenteeksi.
Keksinnön mukaisen betoniseoksen runkoaine valmistetaan seuraavasti. Turve nostetaan turvekentältä jotain sinänsä tunnettua turpeennostolaitetta esimerkiksi pyöriväteräis-10 tä turvejyrsintä käyttäen. Kostea turvemassa kuljetetaan tehtaalle ja sijoitetaan turpeen vastaanottosiiloon. Vas-taanottosiilosta turvemassa johdetaan kuljettimella sekoittimeen, joka on esimerkiksi kierresekoitin. Sekoit-timessa turvemassaan lisätään tarvittaessa vettä ja/tai 15 sideainetta esimerkiksi kalkkia tai turvetuhkaa. Massaa sekoitetaan siksi kunnes se on homogeenistä. Sekoitti-messa oleva valvontalaitteisto analysoi vesipitoisuuden ja sideaineen määrän edullisesti jatkuvasti. Sekoittunut turvemassa johdetaan puristimeen. Puristin on edullisesti 20 hydraulipuristin. Puristimen suulakkeiden läpi puristettu ’. i mattomainen tai tankomainen, edullisesti yhtäjaksoinen • turveraina johdetaan kuljettimen avulla kuivausuuniin.
; Kuivausuuni on edullisesti jatkuvatoiminen. Kuivausuunis- •!' sa turvemassaa kuumennetaan sen kuivaamiseksi ja kuivu- ·*·*; 25 mistä seurataan valvontalaitteiden avulla. Puristamisen ja kuivaamisen seurauksena turve kovettuu. Kuivauksen . .·. jälkeen turveraina johdetaan kul j ett imellä murskaimeen ja • · · murskataan kappaleiksi. Murskauksen jälkeen kuuma pii- • · · kottu turve johdetaan kuljettimellä jäähdytettäväksi « 30 jäähdytys- ja varastokasaan. Jäähdytys- ja varastokasassa • · · :..,i turvekappaleet saavat jäähtyä noin kaksi päivää. Jääh- tyessään ne edelleen kovettuvat.
Turvekappaleet murskataan jäähdytyksen jälkeen esimerkiksi vasara-, leuka- tai karamurskaintyyppisellä murskai- 96765 4 mella sopivankokoisiksi turverakeiksi turvebetonin valmistamista varten. Turverakeet seulotaan seulontalait-teistossa erikokoisiin aineosiin eli fraktioihin. Seula-fraktiot suhteutetaan betonitekniikkaa hyväksikäyttäen ja 5 sekoitetaan jonkin reagoivan sideaineen kuten esimerkiksi sementin, kalkin tai kipsin ja veden kanssa turvebetoni-massaksi. Sideaineena voi olla myös edellämainittujen ja muidenkin sideaineiden seos. Kiviaines voidaan joko osittain tai kokonaan korvata murskatulla turpeella.
10 Kuivuessaan turvebetonimassa muuttuu turvebetoniksi. Suhteuttamisella tarkoitetaan sitä, että seulafraktioita otetaan tietty määrä sopivan kokojakautuman aikaansaamiseksi betoniseoksen runkoaineelle. Sovellutuskohteesta riippuen kokojakautuma on erilainen eri betoniseoksilla.
15 Edellä kuvatulla tavalla tuotettu murskattu turve täyttää betonin runkoaineelle asetettavat laatuvaatimukset. Turve on vettä hylkivä, hydrofobinen aine, se sisältää itseensä sitoutunutta ilmaa. Murskattu turve käyttäytyy kiviaineksen tavoin betonimassassa. Koska turve on huomattavasti : 2 0 kevyempää kuin kiviaines, saavutetaan turpeen käytöllä I runkoaineena huomattavaa etua. Valmiin turvebetonin I tilavuuspaino vaihtelee noin 1100 kg/m3 . . . noin 250 : : kg/m3. Turvebetoni eristää hyvin lämpöä. Se on myös hel- ··· posti työstettävä materiaali. Keksinnön mukainen turvebe- • · « · 25 tönimässä soveltuu hyvin monenlaisten tuotteiden vai- mistamiseen. Siitä voidaan valmistaa myös ruiskutettava . massa.
* ♦ · • · « »<· • · ♦ • · · *·* * Keksintö ei ole rajoitettu edellä esitettyyn suoritusmuo- « "'1’ toon, vaan sitä voidaan muunnella oheisen patenttivaati- :***; 30 muksen määrittelemissä rajoissa. Eräissä tapauksissa «»· voidaan myös tunnetuilla menetelmillä suolla tuotettu hydrofobinen palaturve murskata turverakeiksi betonin valmistamista varten.
Il
Claims (5)
1. Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi turvemassasta, tunnettu siitä, että tur-vemassa puristetaan suulakkeen läpi tai vastaavasti tur- 5 peessa olevien mikroskooppisen pienten kiviaineshiukkas- ten saamiseksi liikkeelle ja siirtymään turvemassassa turvepartikkeleiden pintaan, kovetetaan lämpökuivaamalla ja murskataan sopivankokoisiksi rakeiksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 10 siitä, että ennen puristamista turvemassa sekoitetaan sen homogenisoimiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että turvemassaan lisätään sekoituksen yhteydessä vettä ja/tai sideainetta, kuten esimerkiksi kalkkia ja/ 15 tai turvetuhkaa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukaisella mene- ‘ : telmällä valmistetun hydrofobisen kiviainesmaisen turve- ; rakeen käyttö betonin runkoaineena.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen käyttö, tunnettu siitä, ··· 20 että hydrofobiset kiviainesmaiset turverakeet on seulottu • · I · sinänsä tunnetulla tavalla ja että seulafraktiot on suh- i · · teutettu jotain sinänsä tunnettua betoniteknologian menetelmää käyttäen käytettäväksi betonin runkoaineena tiet- • · · tyä käyttötarkoitusta varten. » · · • · · » · · « • * · · • » · * ♦ • · 4 4* 6 96765
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI940325A FI96765C (fi) | 1994-01-24 | 1994-01-24 | Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI940325 | 1994-01-24 | ||
FI940325A FI96765C (fi) | 1994-01-24 | 1994-01-24 | Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI940325A0 FI940325A0 (fi) | 1994-01-24 |
FI940325A FI940325A (fi) | 1995-07-25 |
FI96765B true FI96765B (fi) | 1996-05-15 |
FI96765C FI96765C (fi) | 1996-08-26 |
Family
ID=8539654
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI940325A FI96765C (fi) | 1994-01-24 | 1994-01-24 | Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI96765C (fi) |
-
1994
- 1994-01-24 FI FI940325A patent/FI96765C/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI96765C (fi) | 1996-08-26 |
FI940325A0 (fi) | 1994-01-24 |
FI940325A (fi) | 1995-07-25 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP0595543B1 (en) | Porous ceramic granules | |
EP0152637B1 (en) | A process for forming granules | |
BR112014005488B1 (pt) | Processo para a preparação de pelotas de minério, produto aglomerado, e, uso de nanotubos de carbono. | |
KR890007802A (ko) | 폐물을 작은 알갱이 형태로 변환처리하는 방법 | |
CN104108892B (zh) | 一种以工业炉渣及建筑垃圾再生利用生产轻质隔墙条板的方法 | |
KR100591060B1 (ko) | 경량골재 조성물 및 이를 이용한 경량골재 제조방법 | |
FI96765B (fi) | Menetelmä hydrofobisen kiviainesmaisen turverakeen valmistamiseksi sekä tällaisen turverakeen käyttö betonin runkoaineena | |
RU2081080C1 (ru) | Способ получения пустотелого заполнителя | |
JP7157984B2 (ja) | 硬化物の製造方法 | |
FI94621C (fi) | Menetelmä turvetuotteen valmistamiseksi | |
WO2009080822A1 (en) | Method of treating mineral wool | |
JPS63500237A (ja) | 有機および無機廃棄物の固形状不活性水不溶性物質への変換法 | |
CA2311940A1 (en) | A hydraulic hardened foamed product and a method of producing the same | |
HUT73591A (en) | Method of recycling of lignite fly-ash | |
PL84053B1 (fi) | ||
DE19654532B4 (de) | Verfahren zur Herstellung von porosierten Ziegeln aus Ton sowie danach hergestellte Ziegel mit Poren | |
JP2002241155A (ja) | 石膏組成物と高密度石膏ボードおよびそれらの製造方法 | |
RU2397829C1 (ru) | Способ переработки промышленных отходов в строительный материал | |
CN110606765A (zh) | 一种填料效果好的磷石膏陶粒及其制备方法 | |
RU2040501C1 (ru) | Способ изготовления строительного материала | |
DE59700003D1 (de) | Verfahren zum Herstellen von Ziegelformkörpern | |
RU2229454C2 (ru) | Сырьевая смесь для изготовления керамического кирпича | |
RU2816183C1 (ru) | Способ переработки твердых бытовых отходов | |
RU2822854C1 (ru) | Способ получения термообработанной дегидратированной бентонитовой глины для бетонов, строительных растворов и цементных композитов | |
RU2023703C1 (ru) | Способ производства искусственного пористого заполнителя |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application |