FI96704B - Huopa, erityisesti paperikoneen huopa sekä menetelmä sen valmistamiseksi - Google Patents

Huopa, erityisesti paperikoneen huopa sekä menetelmä sen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI96704B
FI96704B FI912797A FI912797A FI96704B FI 96704 B FI96704 B FI 96704B FI 912797 A FI912797 A FI 912797A FI 912797 A FI912797 A FI 912797A FI 96704 B FI96704 B FI 96704B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
web
carrier
felt
strip
fibrous web
Prior art date
Application number
FI912797A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96704C (fi
FI912797A0 (fi
FI912797A (fi
Inventor
Walter Best
Sylvester Eschmann
Walter Schaaf
Original Assignee
Heimbach Gmbh Thomas Josef
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heimbach Gmbh Thomas Josef filed Critical Heimbach Gmbh Thomas Josef
Publication of FI912797A0 publication Critical patent/FI912797A0/fi
Publication of FI912797A publication Critical patent/FI912797A/fi
Publication of FI96704B publication Critical patent/FI96704B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96704C publication Critical patent/FI96704C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F7/00Other details of machines for making continuous webs of paper
    • D21F7/08Felts
    • D21F7/083Multi-layer felts
    • DTEXTILES; PAPER
    • D04BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
    • D04HMAKING TEXTILE FABRICS, e.g. FROM FIBRES OR FILAMENTARY MATERIAL; FABRICS MADE BY SUCH PROCESSES OR APPARATUS, e.g. FELTS, NON-WOVEN FABRICS; COTTON-WOOL; WADDING ; NON-WOVEN FABRICS FROM STAPLE FIBRES, FILAMENTS OR YARNS, BONDED WITH AT LEAST ONE WEB-LIKE MATERIAL DURING THEIR CONSOLIDATION
    • D04H13/00Other non-woven fabrics
    • DTEXTILES; PAPER
    • D04BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
    • D04HMAKING TEXTILE FABRICS, e.g. FROM FIBRES OR FILAMENTARY MATERIAL; FABRICS MADE BY SUCH PROCESSES OR APPARATUS, e.g. FELTS, NON-WOVEN FABRICS; COTTON-WOOL; WADDING ; NON-WOVEN FABRICS FROM STAPLE FIBRES, FILAMENTS OR YARNS, BONDED WITH AT LEAST ONE WEB-LIKE MATERIAL DURING THEIR CONSOLIDATION
    • D04H18/00Needling machines
    • D04H18/02Needling machines with needles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)

Description

96704
Huopa, erityisesti paperikoneen huopa ja menetelmä sen valmistamiseksi. - Filt, särskilt filt för pappersmaskin och förfarande för dess framställning.
5 Keksinnön kohteena on huopa, erityisesti paperikoneen huopa etupäässä paperikoneen puristinosaa varten, jossa huovassa on ainakin yksi kantoainerata ja ainakin yksi sen päälle tehty ja siihen sidottu kuituraina. Keksinnön kohteena on myös menetelmä tällaisen päättömän huovan valmistamiseksi.
10 Tämän tyyppisiä huopia käytetään ensi sijassa ohuiden Tainojen kuljettamiseen niiden laitteiden läpi, joissa niitä valmistetaan, jolloin niiden pääkäyttöalue on paperin valmistaminen paperikoneissa.
15 Tunnetuissa huovissa on ainakin yksi kantoainerata ja ainakin yksi sen päälle tehty kuituraina. Kantoainerata - tässä voi olla myös useita, toistensa päälle asetettuja kanto-aineratoja ja niiden välissä kuiturainoja - on rakennettu siten, että se antaa huovalle suunniteltuun tarkoitukseen 20 tarpeellisen repimislujuuden pituus- ja poikittaissuunnassa. Tässä on siis kyse yhteen asetetuista radoista, joihin etupäässä käytetään kankaita. Mutta siihen ehdotetaan myös neuloksia, kehruukuitumattoja tai poikittais- ja pitkittäissuunnassa lujittavia sidekuituasetelmia.
25 : Ainakin kantoaineradan pintaan levitetään sitten kuituraina ·1·., ja se sidotaan kantoainerataan, jotta saadaan sileä pinta ja φ .·. : siten vältetään kuljetettavan rainan, esim. paperirainan • · vahingoittumiset. Paperikoneen puristinosassa loppuu lisäksi • · 30 tällaisen huovan rakentuminen siihen, että huovan läpi • 1 1 * saavutetaan mahdollisimman hyvä suotautus.
• « · *·:·1 Tällaisten huopien valmistus tapahtuu nyt kuten ennenkin • · 1 .. ·· ,, V' pääasiallisesti siten, että ensin valmistetaan kantoainerata 35 valmista huopaa vastaavaan leveyteen ja vasta sitten pannaan « · päälle koko leveyden yli ulottuva kuituraina, joka sitten • · t sidotaan kantoainerataan. Sidonta tapahtuu etupäässä neu- 2 96704 laamalla, mutta myöskin liimaamalla.
Päättömien huopien valmistamiseksi, joita huopia kutsutaan myös letkuhuoviksi, tunnetaan menetelmät ja laitteet, joilla 5 ensin valmistetaan kantoainerata valmista huopaa vastaavaan leveyteen ja vedetään sitten kahden toisistaan erillään olevan kuljetusvalssin päälle ja kiristetään niiden välissä. Sitten johdetaan kuiturainakaista, jonka leveys on pienempi kuin valmiin huovan leveys, kantoaineradalle ja sidotaan 10 siihen. Kantoainerataa liikutetaan sitten kehän suunnassa, jolloin saadaan aikaan suhteellinen liike syötettävän kuitu-rainakaistan ja kantoaineradan välille, poikittain sen pyö-rintäsuunnan suhteen. Tästä suhteellisesta liikkeestä johtuen kelautuu kuiturainakaista jatkuvasti kantoaineradan 15 pintaan, poikittain pyörintäsuunnan suhteen. Kuituraina rakentuu täten vähitellen, ja se voidaan rakentaa myös monikerroksiseksi. Tässä laitteessa toteutetaan myös samanaikaisesti neulaaminen ja siten kuituraina sidotaan kanto-ainerataan.
20
Suhteellisen liikkeen aikaansaamiseksi tunnetaan kaksi erilaista konseptia. Julkaisujen DE-B-23 24 985, DE A-39 37 651 ja DE-A-39 37 652 mukaisissa laitteissa siirretään kuitu-rainakaistan syöttölaitetta poikittain kuljetusvalssien '· 25 suhteen. Kinemaattisesti päinvastoin tapahtuu julkaisujen DE-B-1 660 765 ja EP-B-0 123 969 mukaisissa laitteissa. Näissä on syöttölaite asetettu kiinteästi ja tällöin siirre- • .*·.· tään kantoainerataa poikittain kul jetusvalssien päällä.
• · Tämän lisäksi on kuljetusvalsseihin tehty urat, jotka ovat 30 yhdensuuntaiset niiden pitkittäisakselien kanssa, ja joissa • · · kuljetusketjut kulkevat, joissa ketjuissa on kantoainerataan . työntyvät piikit. On myös mahdollista ajatella yhdistää nämä • · · *·|·* molemmat periaatteet, mutta se on kallista. Julkaisussa f i * '.· ' EP-B-0 123 969 viitataan muutoin siihen, että laitteita voi- 35 daan käyttää käsittely- ja muokkaustoimenpiteisiin, kuten
4 I
liekitykseen, neulaukseen, harjaukseen tai vastaaviin.
• · · • . Niissä voidaan lisätä huopaan toisistaan erillään kulkevia • · • · 3 96704 lankoja suotautuspituuskanavien muodostamiseksi.
Tämän lisäksi tunnetaan julkaisusta US-A-3 0S7 413 päättömän letkuhuovan sellainen valmistustapa, jossa aluksi kahden 5 kuljetusvalssin välissä valmistetaan lanka-asetelma yhdestä tai useammasta, toisistaan erillään kulkevasta ja kierukan-muotoisesti valssien ympärille asetetuista langoista ja että sitten syötetään kuituraina, joka leveydeltään vastaa valmiin huovan leveyttä, joka raina on sitä ennen valmistettu 10 kuiturainakaistaa poikittain asettamalla, ja joka sitten neulataan kiinni kantoainerataan. Tällöin on se mahdollisuus, että poikittain johdettuihin kuiturainakaistoihin johdetaan myös lanka-asetelmia yhdensuuntaisista ja toisistaan erillään kulkevista langoista, jotka sittemmin kulkevat 15 valmiissa huovassa poikittain sen kehäsuunnan suhteen.
Julkaisuissa US-A 4 495 680 ja US-A-4 594 756 käsitellään laitetta, jolla valmistetaan julkaisusta US A3 097 413 tunnettua loimilanka-asetelmaa, jossa loimi lanka-asetelma voidaan lopuksi neulata kuiturainaan, joko laitteessa itses-20 sään tai konventionaalisessa neulauskoneessa.
Täten tehdyissä huovissa on se tarkoitus, että niissä ei ole mitään risteämäpisteitä, kuten kankaille on luonteenomaista, vaan niissä on etupäässä vain pituussuunnassa kulkevia • 25 lanka-asetelmia. Mutta siihen liittyy kuitenkin sellainen : : : haittatekijä, että aluksi täytyy valmistaa täydellinen ·*·.. lanka-asetelma, jolloin aputoimenpiteillä täytyy huolehtia .*·.· siitä, että lanka-asetelma saadaan stabilisoiduksi lopullis- • · ....: ta neulaustapahtumaa varten. Tätä tarkoitusta varten liima- ··,·. 30 taan lanka-asetelman päälle joko liukoinen kalvo tai lanka- • · · asetelma valmistetaan kankaaksi, jossa on liukoiset poikki- . langat, jotka neulauksen jälkeen liuotetaan pois. Myös • · · *”·’ kuiturainat valmistetaan aluksi huovan loppuleveyteen, ennen kuin ne neulataan lanka-asetelman kanssa. Vastaavasti ra-35 joittaa laitteen leveys po. loppuleveyttä. Siitä huolimatta on tällaisten huopien poikittaisstabiliteetti, korkeat 96704 4 vaatimukset huomioonottaen, usein riittämätön erityisesti paperikoneen puristinosassa.
Määräysten mukaisia huopia valmistetaan nyt kuten ennenkin 5 siten, että niissä on kantoaineratoja yhteen asetettuina ratoina poikittais- ja pitkittäissuunnissa, ja myöskin silloin, kun kuitumattoraina kuitumattorainakaistan muodossa valmistetaan jatkuvasti kehäsuunnassa, joskin kierukanmuo-toisesti poikittaissuunnassa. Tämä ilmenee julkaisuista 10 DE-A-39 37 651 ja DE-A39 37 652. Tällöin on huomioitava se haittatekijä, että ensin täytyy valmistaa kantoainerata valmista huopaa vastaavaan leveyteen, mikä tapahtuu vastaavan levyisissä koneissa, esim. kutoma- tai neulekoneissa. Koska erityisesti paperikoneen huovat ovat hyvin leveitä, 15 täytyy tällöin käyttää kalliita ja useimmiten hitaasti käyviä kutomakoneita. Neulekoneet ovat käytettävissä vain rajoitetuin leveyksin, joten neuloksia on voitu käyttää tähän saakka vain kapeisiin huopiin. Lisäksi täytyy koneet asettaa vastaavasti jokaiselle paperikoneen huovalle, sillä 20 paperikoneen huovat eivät ole mitään sarjatuotteita. Siitä seuraa korkeat tuotantokustannukset ja alhainen joustavuus. Lisäksi on niiden kuljetus tehtaan sisällä ja niiden asentaminen niihin laitteisiin, joissa kuituraina tehdään, monimutkaista ja kallista.
25 Määräysten mukaisissa huovissa on myös se haittatekijä, että niissä on poikittaissuunnassa läpikulkeva rakenne. Siitä • : seuraa se, että niissä on myös häiriökohtia, kuten saumoja • · · tai vastaavia, poikittain yli koko huovan leveyden. Tällai- • · ... 30 set huovat ovat hyvin värinäherkkiä ja ne aiheuttavat vas- • · · • · 1 2 ·«···· * taavia häiriöitä kussakin koneessa.
· · M
2 ϊ·1 Keksinnön tavoitteena on aikaansaada alussa mainitun tapai- • · · v ' nen paperikoneen huopa siten, että sillä on, huolimatta 35 riittävästä poikittaisstabiliteetista, parantuneet kul- .···. kuominaisuudet ja että se voidaan valmistaa huomattavasti • alhaisemmin kustannuksin.
96704 5 Tämä tavoite saavutetaan keksinnön mukaan siten, että kanto-ainerata (-radat) on muodostettu ainakin yhdestä kantoaine-ratakaistasta, jonka tai joiden leveys on pienempi kuin kantoaineradan (-ratojen) leveys ja joka tai jotka jatku-5 vasti kelataan olennaisesti huovan kulkusuunnassa sekä kierukanmuotoisesti sen poikittaissuunnassa. Tällöin tapahtuu valmistus periaatteellisesti seuraavin menetelmävaihein: a) ensin valmistetaan materiaaliraina; b) materiaalirainaan sidotaan ainakin yksi kan-10 toaineratakaista, jonka leveys on pienempi kuin valmiin huovan leveys: c) materiaaliraina liikkuu kehänsuunnassa; d) ensimmäisen kantoaineradan ja mahdollisesti toistenkin kantoaineratojen rakentaminen tapahtuu suhteelli- 15 sen liikkeen pohjalta, joka tapahtuu kierukanmuotoisesti kulloisenkin kantoaineratakaistan ja jo rakennetun huovan osan välillä, poikittain kantoaineradan pyörintäsuunnan suhteen; e) jokaiseen kantoainerataan sidotaan ainakin yksi 20 kuituraina.
Täten valmistetaan keksinnön mukaisesti ensimmäisen kerran huopa, jossa jokainen kantoainerata on koottu yhdestä tai useammasta kantoaineratakaistasta, joka tai jotka kulkevat 25 olennaisesti huovan kulkusuunnassa, mutta joka on, tai jotka ovat kelatut kierukanmuotoisesti. Tällöin on osoittautunut yllätykseksi, että tällaisessa kantoaineradassa on verrattu-na lanka-asetelmiin riittävä poikittaisstabiliteetti. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että kantoaineratakaistoissa itses-30 sään on oma poikittaisstabiliteetti, eikä niillä ole siksi • ♦ · taipumusta pehmentyä tai liikkua poikittaissuunnassa. Poi- . kittaisstabiliteettia parannetaan toisaalta tehokkaasti • · · *···* siten, että kuituraina sidotaan tasomaisesti kantoainerata- kaistaan, erityisesti neulaamalla. Vastaavasti voidaan tätä 35 huopaa käyttää myös suuria vaatimuksia asettavissa kohteissa, joita ovat ennen kaikkea paperikoneen puristinosa, ja 96704 6 ilman että vähennetään sen dimensiostabiliteettiä verrattuna määräysten mukaisiin huopiin.
Tällöin on tässä huovassa ja erityisesti sen valmistusmene-5 telmässä huomattavia etuja. Sen kelausprosessista johtuen ovat mahdolliset häiriökohdat kantoaineratakaistassa rajatut sen leveyteen, eivätkä ne ulotu yli koko huovan leveyden. Tällöin vähenee herätteet värinään olennaisesti tai ne jopa eliminoituvat pois. Tämä mahdollistaa myös sen, että voidaan 10 asettaa peräkkäin kantoaineratakaistaosia, joilla on erilaiset ominaisuudet, sillä tällöin välttämättömät häiriökohdat osien liitoksissa rajoittuvat paikallisesti kulloisenkin kantoaineratkaistan leveyteen. Tämä avaa monipuoliset vaihtelumahdollisuudet kantoaineradan rakenteen suhteen. Niinpä 15 voidaan vaihdella läpäisyvyyttä huovan leveyden yli vaatimusten mukaisella tavalla. Myös kemiallinen varustus voidaan muodostaa vaihtelevaksi, jotta saadaan huopaan sen kulloinkin tarpeelliseen kohtaan erikoiset ominaisuudet.
20 Huovan olennaisesti parannettujen ominaisuuksien ja muuntelumahdollisuuksien lisäksi on myös sen valmistuksessa huomattavia etuja. Kantoaineratakaistan tuottamiseksi riittää -riippumatta valmiin huovan leveydestä - vastaavasti kapeampi kutoma- tai neulekone. Tällaiset koneet ovat ei ainoastaan 25 edullisempia, vaan ne toimivat myös nopeammin. Lisäksi aukeaa nyt ensimmäisen kerran mahdollisuus valmistaa sangen :*.>4 leveitä huopia, jonkalaisia käytetään suurtehopaperikoneis- .·. : sa, joissa huovissa on neuloksesta valmistettu kantoainera- • · * m · ta. Kantoaineratakaistat voidaan tuottaa suurissa pituuksis- • < ... 30 sa esivarastorullille ja siten ilman koneiden tarvitsemia * · '
• · · M
• vaihtoasetuksia, mistä seuraa vielä edullisempi ja sen lisäksi vielä joustavampi valmistus. Sama pätee itsestään
f » * ,, M
'·'··' selvästi myöskin kantoaineratakaistan valmistamiseen kai- • « · ’ voista, kehruukuitumatoista tai sidekuituasetelmista.
;v. 35 I · ,*·. Huovan varsinaista valmistusprosessia varten valitaan vas- i « taavasti esivarastorullat ja ne syötetään sitten laittee- • « I · ♦ 7 967 04 seen, joka on periaatteessa tunnettu alussa mainituista julkaisuista (DE-B-23 24 985), DE-A-39 37 652, DE-B 1 660 765, EP—B—O 123969). Kantoaineradasta ja kuiturainasta koostuvan huovan valmistus voi tapahtua sitten tässä konees-5 sa yhdessä työvaiheessa, mikä myöskin vaikuttaa siihen, että tuotantokustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat verrattuna konventionaalisten huopien vastaaviin kustannuksiin. Tässä ei ole asetettu huovan leveyden suhteen mitään rajoituksia, so. tässä voidaan valmistaa myös sangen leveitä 10 huopia riippumatta kulloisenkin kantoaineratakaistan leveydestä ja rakenteesta. Leveyden säätämiseksi ei tarvita myöskään mitään erityisiä toimenpiteitä, sillä valmistusprosessi yksinkertaisesti katkeaa saavutettaessa huovan loppuleveys.
15
Keksinnön kehittelyssä on suunniteltu siten, että kantoaine-rata, tai ainakin yksi kantoainerata on muodostettu monikerroksiseksi useasta, toistensa päälle kelatuista kantoainera-takaistoista. Tämä antaa sen mahdollisuuden, että kantoaine-20 radan eri kerroksille voidaan antaa erilaisia ominaisuuksia käyttämällä vastaavia kantoaineratakaistoja. Ja kun se ei enää ole tarpeen, voi kantoainerata, tai ainakin yksi kantoainerata olla muodostettu yhdestä kantoaineratakaistasta, joka on kelattu monikerroksiseksi toistensa päälle.
Γ'· 25 :: Kantoaineratakaista, tai ainakin yksi kantoaineratakaista voi olla kelattu kierukanmuotoisesti siten, että kunkin kantoaineratakaistan pitkittäisreunat ovat toisiaan vasten.
• 1 Tämä antaa erityisen tasaisen kantoaineratarakenteen yli ·;·. 30 koko huovan leveyden. Sen vaihtoehtona voivat kunkin kanto- I · 1 aineratakaistan vierekkäin olevavat kierrosten osat olla . myös osittain limittäin päällekkäin. Tällöin saavutetaan f » ♦ *·"' erityisen hyvä poikittaisstabiliteetti, erityisesti, jos limittäin osuvat osat läpineulataan kuiturainaan.
i'v 35
Monikerroksisissa kantoaineradoissa voidaan tehdä kombinaa-• , tioita, jossa ainakin yhdessä kerroksessa on limittäin « • 1 8 96704 päällekkäin olevia kantoaineratakaistoja ja jossa on yksi kerros, jossa ei ole limittäin päällekkäin kantoaineratakaistoja, jolloin kombinaatiot muodostetaan sopivimmin siten, että kantoaineratakaistojen pitkittäisreunat eivät 5 lepää päällekkäin, so. ne kulkevat toistensa suhteen siirrettynä.
Keksinnön mukainen huopa voidaan valmistaa käytännöllisesti halutulla tavalla. Siinä voi olla useita kantoaineratoja, 10 joita kuituraina erottaa. Tällöin voi huovan molemmilla sivuilla olla aina kuituraina ja myös monikerroksisina tehtyjä kuiturainoja.
Keksinnön erään toisen tunnusmerkin mukaan on suunniteltu 15 siten, että kuituraina tai ainakin yksi kuituraina on muodostettu ainakin yhdestä kuiturainakaistasta, jonka tai joiden leveys on pienempi kuin huovan leveys ja joka tai jotka ovat jatkuvasti kelatut olennaisesti huovan kulkusuunnassa sekä kierukanmuotoisesti poikittain sen suhteen. 20 Keksinnön mukaisesti rakennetaan siis kuituraina tai -useampien kuiturainojen ollessa kyseessä - ainakin yksi kuituraina - jos ei kaikkia samalla tavoin kuin kantoainera-ta. Tällä kuiturainan (rainojen) rakentamisella on useita etuja. Toisaalta voidaan kuiturainakaista valmistaa pienel-25 lä koneella vastaavaan leveyteen ja pitää sitten valmiina esivarastorullan muodossa. Toisaalta voi huovan lopullinen ··. valmistaminen tapahtua sitten - kun kaikki kuiturainat ra- • · · , kennetaan vastaavasti - yhdessä koneessa ja siten erityisen • · · ' \ edullisesti.
' 30 • · · » * « ·* * On tarkoituksenmukaista, että kuiturainakaista, tai ainakin yksi kuiturainakaistoista, josta yksi kantoaineradan vierei-!,·.*· nen kuituraina rakennetaan, on kelattu kierukanmuotoisesti : siten, että kuiturainakaista on aina sidottu kahteen kanto- . 35 aineratakaistan vierekkäiseen kierroksen osaan. Tämä asetel ma lisää huovan poikittaisstabiliteettiä. Jos huovan pinnan hyvyyteen kohdistetaan erityisen suuria vaatimuksia, voi ( i 96704 9 olla tarkoituksenmukaista, että ainakin huovan yhden sivun muodostava kuituraina rakennetaan läpiulottuvaksi, so. sitä ei rakenneta yhdestä kuiturainakaistasta.
5 Edellä ja periaatteellisesti esitetty keksinnön mukainen menetelmä edellyttää kantoaineradan rakentamiseksi sen, että ensin valmistetaan materiaaliraina, johon kantoaineratakais-ta sidotaan ja jota voidaan liikuttaa kehänsuunnassa. Tämä materiaaliraina voidaan rakentaa eri tavoin, riippuen huovan 10 halutusta rakenteesta. Niinpä on mahdollisuus valmistaa ensin erillään kuituraina valmiin huovan leveyteen, esim neulauskoneella ja tämä kuituraina vedetään sitten periaatteessa tunnettuun laitteeseen, jossa sitä voidaan sitten pyörittää kiertosuunnassa. Tähän kuiturainaan voidaan sitten 15 sitoa -ensimmäinen - kantoaineratakaista. Mutta on myöskin se mahdollisuus, että materiaaliraina valmistetaan materiaa— lirainakaistana tiettyyn leveyteen, joka on pienempi kuin valmiin huovan leveys, ja että materiaalirainakaista poistetaan jälleen viimeistään huovan valmistumisen jälkeen. Tähän 20 materiaalirainakaistaan voidaan sitten kiinnittää kantoaineratakaista - myös useampia - kantoaineradan valmistamisen aloittamiseksi. Materiaalirainakaistana voi tällöin olla : esim. jäte- tai hylkytuote, jolla on mikä tahansa rakenne.
. , 25 Vaihtoehtoisesti sille voi materiaaliraina olla rakennettu myös kombinoidusti, nimittäin materiaalirainakaistasta, • · . . jonka leveys on pienempi kuin valmiin huovan leveys, ja • · • · · „ ,, ainakin yhdestä siihen kiinnitetystä kuiturainakaistasta, • « · *·* * jonka tai joiden leveys on myöskin pienempi kuin valmiin 30 huovan leveys. Tällöin rakennetaan kuiturainakaista (-t) J.i.: siten kierukanmuotoisesti kuiturainaksi, että se tai niitä • » · ! syötetään jatkuvasti suhteellisessa liikkeessä kuituraina- ·· · kaistan ja kuiturainan jo rakennetun osan väliin, poikittain kiertosuunnan suhteen. Tässä tapauksessa muodostuu siis 35 materiaaliraina valmistamisen jälkeen jälleen poistettavasta materiaalirainakaistasta, sekä kuiturainakaistasta, josta rakennetaan kuituraina kierukanmuotoisella kelauksella.
96704 10
Siihen kiinnitetään sitten kantoaineratakaista, tarkoituksena rakentaa kantoainerata, jolloin kiinnitys voi tapahtua kuiturainakaistan sidonnan kanssa materiaalirainakaistaan tai välittömästi niiden sidokseen, tai vasta kuiturainan 5 valmistumisen jälkeen. Materiaalirainakaistan poistamisen jälkeen saadaan tällä tavoin kantoaineradasta ja ulkopuolella olevasta kuiturainasta koostuva huopa.
Muutoin on se mahdollisuus - kuten on jo mainittu - että 10 suunnitellaan lisäkuiturainoja, jotka rakennetaan selitetyllä tavalla kuiturainakaistoista, jotta valmistusprosessi voisi tapahtua yhdessä koneessa. Mikäli kuiturainakaista ja kantoaineratakaista kulkevat vierekkäin, olisi niitä syötettävä kiertosuunnan suhteen poikittain siirrettynä siten, 15 että kuiturainakaista tulee aina lepäämään kahden vierekkäisen kantoaineratakaistan päällä. Se parantaa huovan poikit-taisstabiliteettia. Syöttö voi tällöin tapahtua myöskin siten, että aina rakennetaan monikerroksinen kantoainerata ja/tai monikerroksinen kuituraina, ja joko siten, että joh-20 detaan useita kantoaineratakaistoja ja/tai kuiturainakaisto-ja, tai siten, että kantoaineratakaistaa tai kuiturainakais-taa kelataan päällekkäin, ainakin yhden suhteellisen liikkeen edestakaisen matkan ajan, kantoaineratakaistan tai kuiturainakaistan sekä jo rakennetun huovan osan välin, 25 poikittain kiertosuunnan suhteen.
, * * » * * *
Kantoaineratakaistan ja/tai kuiturainakaistan syöttö voi r ; tapahtua muutoin siten, että pitkittäisreunat tulevat aina lepäämään toisiaan vasten, tai että kierrososat ovat osit- • f ...t 30 tain limittäin toistensa päällä. Kuitumattorainojen ja/tai $ « i * kantoaineratojen ollessa rakenteeltaan monikerroksisia, voidaan nämä molemmat vaihtoehdot kombinoida myös kerroksit- t · * '·*··* tain toistensa kanssa.
1 » * t i · t 35 Itsestään selvää on se, että vastaavien vaatimusten vai-
t I
litessa on olemassa sellainen mahdollisuus, että erikseen
I I
’ valmistetaan lisäksi toinen kuituraina valmiin huovan 1 I ' 1 ' « ·
| I
• I I
11 96704 leveyteen ja levitetään huovan rakennetun osan ylä- ja/tai alasivulle ja sidotaan siihen. Samoin voidaan rakentaa useita kantoaineratoja kelaamalla kantoaineratakaistaa kierukanmuotoisesti, jolloin kantoaineratojen väliin raken-5 netaan aina kuituraina kelaamalla kuituainekaistaa kierukanmuotoisesti .
Erittäin tehokas ja huovan rakennetta tuskin häiritsevä sidos tehdään neulaamalla kuiturainan ja kantoaineradan 10 välille sinänsä tunnetulla tavalla, jolloin neulausta voidaan suorittaa kaistamaisesti myös jo kantoaineradan ja/tai kuiturainan rakentamisen aikana, jolloin tähän käytettävään laitteeseen on asetettu vastaava neulauslaitteisto.
15 Piirustuksessa esitetään keksintöä lähemmin suoritusmuoto-toesimerkkeihin viitaten, jossa kuvio 1 esittää kaavamaisesti sivukuvaa ja 20 kuvio 2 esittää päällyskuvana laitetta huovan valmistamiseksi, sekä kuviot 3-7 esittävät kaavamaisesti poikkileikkauksena erilaisia huopien suoritusmuotoja.
25
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyssä laitteessa 1 on kaksi kuljetus- ·... valssia 2, 3, joissa on horisontaaliset kiertoakselit 4, 5 • · · ja jotka ovat laakeroidut horisontaalisesti toisistaan eril- • · ϊ ’* leen. Kuljetusvalsseissa 2, 3 on vaipan pinnassa jaettuna, • · ·.**: 30 yhdensuuntaisina kiertoakselien 4, 5 suhteen kulkevia uria - esim. viitteillä 7, 8 merkittyinä - joihin on viety kulje-: tusketjut - esim. viitteillä 8, 9 merkittyinä. Niihin on kiinnitetty neulakappaleet - esim. viitteillä 10, 11 merkit-. tyinä - jotka ulottuvat kuljetusvalssien 2, 3 vaipan pinnan 35 yläpuolelle. Kuljetusvalssit 2, 3 pyörivät nuolen A esittämässä suunnassa.
• · ♦ 96704 12
Laitteessa 1 on kaksi syöttölaitteistoa 12 ja 13. Ylemmässä syöttölaitteessa 12 on yhteensä neljä esivarastorullaa 14, 15, 16, 17 laakeroituna merkityn nuolen suuntaan pyöriviksi ja siinä on kaksi vierekkäin asetettua ylempää esivarasto- 5 rullaa 14, 15 ja kaksi samoin vierekkäin asetettua, alempaa esivarastorullaa 16, 17. Jokaiseen esivarastorullaan 14, 15, 16, 17 kuuluu kiertoakseli 18, 19, 20, 21, joiden rullien ympäri on aina rullattuna rainakaista 22, 23, 24, 25. Oh-jausrullat 26, 27, 28 huolehtivat aukirullatun rainakaistan 10 moitteettomasta ohjauksesta.
Esivarastorullien 14, 15, 16, 17 lisäksi voisi laitteessa olla vielä karstauslaite, jonka kautta kuitumatto syötetään.
15 Laitteen alasivulle on asetettu toinen syöttölaite 13.
Siihen on laakeroitu vierekkäin kaksi esivarastorullaa 29, 30, joihin kuuluu myös tässä kiertoakselit 31, 32 ja niiden päälle rullatut rainakaistat 33, 34. Ohjausrullat 35, 36 tukevat aukirullattuja rainakaistoja 33, 34.
20
Laitteessa 1 on edelleen neulauskone 37, josta tässä on esitetty vain neulalaudat 38, 39, 40. Neulalaudat 38, 39, 40 ovat päällekkäin ja ne liikkuvat vertikaalisesti. Laitteen 1 yläosassa on neulalauta 38, kun taas alaosassa on kaksi 25 vastakkain liikkuvaa neulalautaa 39, 40.
* « *
Laitteella 1 valmistettavan huovan rakentesta riippuen voi- • I * daan rainakaistana 22, 23, 24, 25 käyttää kuiturainakaistaa • * • ” tai kantoaineratakaistaa. Kuiturainakaistat muodostuvat • · • · · φ· ·· *. *: 30 talloin kuitumatosta, jolloin kuitumatossa voi olla erilai- siä kuidun suuntauksia, hienouksia ja kuitutiheyksiä, kun • ·· · taas kantoaineratakaistoissa voi olla erilaisia rakenteita, esim. kangas-, neulos-, kehruukuitumatto-, kalvo- ja/tai sidekuituasetelmakaistoja.
35
Valmistusprosessin alkaessa vedetään aluksi materiaalirai-'· ·' nakaista molempien kuljetusvalssien 2, 3 päälle ja suun- 96704 13 nilleen esivarastorullien 14, 15, 16, 17, 29, 30 korkeudelle. Tämä materiaalirainakaista voi olla esim. hylkykangas-kaista. Tähän materiaalirainakaistaan kiinnitetään sitten yksittäiset rainakaistat 22, 23, 24, 25, 33, 34 niiden 5 etupäistään. Sen jälkeen asetetaan molemmat kuljetusvalssit 2, 3 ja siten materiaalirainakaista kehän suuntaiseen liikkeeseen, jonka johdosta rainakaistoja 22, 23, 24, 25, 33, 34 vedetään esivarastorullilta 14. 15, 16, 17, 29, 30 ja ne joutuvat kosketukseen materiaalirainakaistan kanssa. Saman-10 aikaisesti käynnistetään neulauskone 37, josta seuraa se, että kaikki rainakaistat 22, 23, 24, 25, 33, 34 neulataan 35 toistensa kanssa, so. kuiturainakaistojen kuidut tunkeutuu kantoaineratakaistoihin.
15 Kuljetusvalssien 2, 3 kiertoliike saa myös kuljetusketjut 8, 9 liikkeeseen nuolen B suunnassa. Tästä seuraa se, että materiaalirainakaista ja siihen jo rakennettu huovan osa 41 lähtee vastaavasti liikkeelle. Huovan tämän osan 41 ja rainakaistojen 22, 23, 24, 25, 33, 34 välisestä suhteelli-20 sesta liikkeestä johtuen kelautuvat viimeksi mainitut kieru-kanmuotoisesti kuljetusvalssien 2, 3 päälle ja kuljetusketjujen 8, 9 nopeutta vastaavalla nousulla.
Tätä jatkuu niin kauan, kunnes huopa on saavuttanut loppule-25 veytensä. Rainakaistat 22, 23, 24, 25, 33, 34 katkaistaan sitten. Valmis huopa vedetään pois kuljetusvalsseilta 2, 3, • ’·· ja samalla laitetaan kuljetusketjut 8, 9 vielä käyntiin.
: Huovan poisoton jälkeen irroitetaan siitä apuna käytetty materiaalirainakaista. Huopa on silloin joko valmis tai sitä • 30 voidaan käyttää muihin jalostustapahtumiin, esim. siihen • · ....: voidaan neulata neulauskoneessa toinen kuituraina, jolla on ·;·. jo valmiina huovan leveys.
t · ·
Tietysti on tässä esitetylle laitteelle 1 olemassa vaihtoeh-35 toja. Niinpä voidaan yksittäisiä esivarastorullia 14, 15, 16, 17, 29, 30 siirtää toistensa suhteen, jolloin rainakais-: tat 22, 23, 24, 25, 33, 34 syötetään vastaavasti siirrettyi- 14 96704 nä, mikä on edullista erityisesti poikittaisstabiliteetille. Myöskään ei tarvita kaikkia esivarastorullia 14, 15, 15, 17, 29. 30. Kuljetusvalssien 2, 3 väli on myöskin muutettavissa, jotta voidaan valmistaa eri pituisia huopia.
5
Kuvioissa 3-7 esitetään poikkileikkauksena, so. poikittain suunnitellun kulkusuunnan suhteen, erilaisia laitteella 1 valmistettujen huopien suoritusmuotoja. Kuviossa 3 esitetyssä suoritusmuotoesimerkissä on huovassa 42 alempi kuituraina 10 43 ja ylempi kuituraina 44, ja jossa molempien kuiturainojen 43, 44 välissä on kantoainerata 45. Alempi kuituraina 44 on valmistettu konventionaalisesti, so. erillään huovan 42 suunniteltuun loppuleveyteen ja se neulataan lopuksi neu-lauskoneessa kuiturainan 44 ja kantoaineradan 45 yhdistelmän 15 alaosaan.
Kuituraina 44 ja kantoainerata 45 ovat valmistetut laitteessa 1 kuvioiden 1 ja 2 mukaan. Tällöin on kuljetusketjujen 8, 9 nopeus säädetty niin alhaiseksi, että kantoaineratakaistan 20 46 eri kierrokset menevät osittain limittäin päällekkäin, mikä ilmenee kaavamaisesti kantoaineratakaistan 46 Z-muotoi-sesta esityksestä. Ylempi kuituraina 44 on vastaavasti rakennettu kierukanmuotoiseksi. Neulauksesta johtuen on kuiturainan 44 rakenne sangen homogeeninen. Sekä ylemmän 25 että alemman kuiturainan 43, 44 neulauksesta kantoainerataan 45 johtuu se, että kantoaineratakaistan 46 yksittäiset • ^ kierrokset eivät voi siirtyä poikittain toistensa suhteen.
*·* * Tästä sekä kantoaineratakaistan 46 luontaisesta stabilitee- • · i *·' tista johtuen on huovalla 42 riittävä poikittaisstabiliteet- : 30 ti.
Kuviossa 4 esitetyssä huovassa 47 on myöskin alempi ja ylempi kuituraina 48, 49, jotka vastaavat huovan 42 kuitu-rainoja 43, 44. Niiden välissä oleva kantoainerata 50 on 35 rakennettu tässä kaksikerroksiseksi, ja siten, että kaksi kantoaineratakaistaa 51, 52 on syötetty päällekkäin. Se voi , tapahtua samanaikaisesti tai peräkkäin. Tällöin on kuljetus- • 96704 15 ketjujen 8, 9 nopeus säädetty niin korkealle, että kanto-aineratakaistojen 51, 52 yksittäiset kierrokset eivät mene limittäin toistensa päälle, vaan niiden pitkittäisreunat rajoittuvat toisiaan vasten. Kantoaineratakaistojen 51, 52 5 syöttö on toteutettu siten, että ne ovat siirretyt toistensa suhteen, siis alemman kantoaineratakaistan 52 kierrosten pitkittäisreunat ovat siirrettyinä ylemmän kantoaineratakaistan 51 vastaavien suhteen. Neulaamalla kuiturainat 48, 49 kantoainerataan 50 saavutetaan myös tässä riittävä poi-10 kittaisstabiliteetti.
Kuviossa 5 esitetyssä huovassa 53 on kolme päällekkäin olevaa kuiturainaa 54, 55, 56, joiden välissä on aina kanto-ainerata. Alempi kuituraina 54 on valmistettu konventionaa-15 lisesti kuten huopien 42, 47 alemmat kuiturainat 43, 48 ja se on neulattu kiinni. Keskimmäinen ja ylempi kuituraina 55, 56 ovat rakennetut laitteessa 1 kuvioiden 1 ja 2 mukaan levittämällä kierukanmuotoisesti kuiturainakaistaa. Sama pätee myöskin kantoaineradoille 57, 58, jotka on rakennettu 20 kantoaineratakaistoista 59, 60, syöttämällä niitä laitteeseen 1 kuvioiden 1 ja 2 mukaan. Tämä tapahtuu siten, että kantoaineratakaistojen 59, 60 kierrosten pitkittäisreunat ovat toisiaan vasten. Tällöin syötetään kantoaineratakaistat 59, 60 siirrettyinä, jotta pitkittäisreunat eivät mene 25 päällekkäin. Neulaamalla kuiturainat 54, 55, 56 kantoainerataan 57, 58 saadaan huovan 53 kaikki kerrokset sidotuksi toisiinsa.
• ♦ · • · · m · ’ *' Kuviossa 6 esitetyssä huovassa 61 on alempi kuituraina 62 ja • · 30 ylempi kuituraina 63. Alempi kuituraina 62 on valmistettu » ’·"· erillään ja neulattu jälkeenpäin kiinni, kun taas ylempi tT: kuituraina 63 on rakennettu laitteessa 1 kuvioiden 1 ja 2 mukaan kelaamalla kuiturainakaistaa kierukanmuotoisesti.
... Molempien kuiturainojen 62, 63 väliin on suljettu kanto- \ 35 ainerata 64, joka on rakennettu kaksikerroksiseksi. Kanto- aineradan 64 alempi kerros muodostetaan kantoaineratakais-: ·' tästä 65, joka kelataan samalla tavoin kuin kantoainerata- i 96704 16 kaista 46. Kantoaineratakaistan 65 eri kierrokset menevät siis limittäin toistensa päälle. Kantoaineradan 64 ylempi kerros muodostetaan sitävastoin kantoaineratakaistasta 66, jonka yksittäiset kierrokset rajoittuvat toisiaan vasten, 5 eli ne ovat toistensa vieressä eivätkä mene limittäin toistensa päälle. Tällöin ovat molemmat kantoaineratakaistat 65, 66 siirretyt toistensa suhteen siten, että niiden pitkit-täisreunat eivät ole toistensa päällä.
10 Kuviossa 7 esitetyssä huovassa 67 on alempi kuituraina 68, keskimmäinen kuituraina 69 ja ylempi kuituraina 70. Alempi kuituraina 68 on valmistettu konventionaalisesti ja erillään ja neulattu lopuksi kiinni. Sen päällä oleva huovan 67 osa on rakennettu laitteessa 1 kuvien 1 ja 2 mukaan.
15
Kuiturainojen 68, 69, 70 välissä on aina kantoainerata 71, 72. Alempi kantoainerata 71 on muodostettu kahdesta kantoaineratakaistasta 73, 74, jolloin alemman kantoaineratakaistan 73 kierrokset ovat toistensa vieressä, kun taas ylemmän 20 kantoaineratakaistan 74 kierrokset menevät limittäin päällekkäin. Ylempi kantoainerata 72 on rakennettu yhdestä kantoaineratakaistasta siten, että sen kierrokset ovat vierekkäin ilman limitystä. Kaikkia kerroksia yhdistävä sidos tehdään neulaamalla kuiturainat 68, 69, 70.
25
On itsestään selvää, että laitteella 1 voidaan valmistaa • ♦ ' ; kuvioiden 1 ja 2 mukaan myös muulla tavoin rakennettuja • ·» )..* huopia. Siten voidaan myös aina alempi kuituraina rakentaa • ♦ i ,, laitteessa 1 yhdestä tai useammasta kuiturainakaistasta.
30 Myös voidaan asettaa päällekkäin useita kantoaineratoja, * jolloin kierrokset menevät limittäin päällekkäin. Jos huopa « · : rakennetaan erityisesti laitteessa 1 kuvioiden 1 ja 2 mu- « kaan, ei leveys aseta käytännöllisesti mitään rajoja, so. tällöin valmistaa myös äärimmäisiä leveyksiä, joita varten 35 ei tähän saakka ole käytettävissä vastaavan leveitä laittei-• '· ta, kantoaineradan (-ratojen) ja kuituraino jen valmistami- 96704 17 seksi, erityisesti jos kantoainerata (-radat) valmistetaan kankaina tai neuloksina.

Claims (27)

96704
1. Huopa, erityisesti paperikoneen huopa paperikoneen puris-5 tinosaa varten, jossa huovassa on ainakin yksi kantoainerata ja ainakin yksi sen päälle tehty ja siihen sidottu kuiturai-na, tunnettu siitä, että kantoainerata (-radat) (45, 50, 57, 58, 64, 71, 72) on muodostettu ainakin yhdestä kantoaineratakaistasta (46, 51, 52, 59, 60, 65, 66, 73, 74, 10 75), jonka tai joiden leveys on pienempi kuin kantoaineradan (-ratojen) (45, 50, 57, 58, 64, 71, 72) leveys ja joka tai jotka jatkuvasti kelataan olennaisesti huovan (42, 47, 53, 61, 67) kulkusuunnassa sekä kierukanmuotoisesti sen poikit-taissuunnassa. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen huopa, tunnettu siitä, että kantoainerata (50, 64) tai ainakin yksi kantoainerata (71) on muodostettu useammasta, päällekkäin kelatuista kantoaineratakaistoista (51, 52, 65, 66, 73, 74). 20
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen huopa, tunnettu siitä, että kantoainerata tai ainakin yksi kantoaineradoista .·. on muodostettu kantoaineratakaistasta, joka kelataan moni- « * » kerroksisesti toistensa päälle. • · · : 25
• · , 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen huopa, t u n - • · · *· '· n e t t u siitä, että kantoaineratakaista (46) tai ainakin * * yksi kantoaineratakaista (51, 52, 66, 73, 75) kelataan • · · ·*.· : kierukanmuotoisesti siten, että jokaisen kantoaineratakais- 30 tan (46, 51, 52, 66, 73, 75) pitkittäisreunat lepäävät toi-·· siaan vasten. • · I · t I < • · « « .· .
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen huopa, t u n - * f · n e t t u siitä, että kantoaineratakaista (46) tai ainakin 35 yksi kantoaineratakaista (65, 74) kelataan kierukanmuotoi-• sesti siten, että jokaisen kantoaineratakaistan (46, 65, 74) vierekkäin olevat kierrosten osat menevät osittain limittäin päällekkäin. .a uilii nm i i < m 96704
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen huopa, tunnettu siitä, että ainakin yhden kantoaineradan (64, 71) yksi 5 kantoaineratakaista (66, 73) on kelattu kierukanmuotoisesti siten, että jokaisen kantoaineratakaistan (66, 73) pitkit-täisreunat lepäävät toisiaan vasten, ja että ainakin yhden kantoaineradan (64, 71) toinen kantoaineratakaista (65, 74) on kelattu kierukanmuotoisesti siten, että kunkin kanto-10 aineratakaistan (65, 74) vierekkäin olevat kierrosten osat ovat osittain limittäin päällekkäin.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen huopa, tunnettu siitä, että kantoaineratakaista tai ainakin yksi monikerrok- 15 sisesti päällekkäin kelatuista kantoaineratakaistoista muodostaa ainakin yhden kerroksen, jossa kunkin kantoaineratakaistan pitkittäisreunat lepäävät toisiaan vasten, ja että ne muodostavat ainakin yhden toisen kerroksen, jossa jokaisen kantoaineratakerroksen vierekkäin olevat kierrosten osat 20 ovat osittain limittäin toistensa päällä.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen huopa, tunnettu siitä, että huovassa (53, 67) on useampia kanto-aineratoja (57, 58, 71, 72), joita kuituraina (55, 69) 25 erottaa toisistaan.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen huopa, t u n — *· " n e t t u siitä, että huovan (42, 47, 53, 61 , 67) molemmil- la sivuilla on aina yksi kuituraina (43, 44, 48, 49, 54, 56, 30 68, 70).
·· 10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen huopa, t u n - • « · · n e t t u siitä, että kuituraina tai ainakin yksi kuiturai- ,· . na (44, 49, 55, 56, 63, 69, 70) on muodostettu ainakin » · · '· 35 yhdestä kuiturainakaistasta, jonka tai joiden leveys on ’’ ‘ pienempi kuin huovan (42, 47, 53, 61, 67) leveys ja joka tai • jotka jatkuvasti kelataan olennaisesti huovan (42, 47, 53, • « φ · 61, 67) kulkusuunnassa sekä kierukanmuotoisesti sen poikit-taissuunnassa. 96704
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen huopa, tunnettu siitä, että kuiturainakaista tai ainakin yksi kuituraina-kaistoista, josta kantoaineradan viereinen kuituraina (44, 49, 55, 56, 63, 69, 70) on rakennettu, on kelattu 5 kierukanmuotoisesti siten, että kuiturainakaista sitoutuu aina kahteen kantoaineratakaistan (46, 51, 59, 60, 66, 74, 75) vierekkäiseen kierroksen osaan.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen huopa, 10 tunnettu siitä, että ainakin yksi huovan (42, 47, 53, 61, 67) yhden sivun muodostava kuituraina (43, 48, 54, 62, 68) muodostetaan läpimeneväksi.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen huopa, 15 tunnettu siitä, että ainakin yksi kuituraina (43, 44, 48, 49, 54, 55, 56, 62, 63, 68, 69, 70) neulataan kantoainerataan (-ratoihin) (45, 50, 57, 58, 64, 71, 72).
14. Menetelmä jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukaisen 20 päättömän huovan valmistamiseksi, tunnettu seuraa- vista menetelmävaiheista: a) ensin valmistetaan materiaaliraina; b) materiaalirainaan sidotaan ainakin yksi kanto-aineratakaista (46, 51, 52, 59, 60, 65, 66, 73, 74, 75) 25 jonka leveys on pienempi kuin valmiin huovan (42, 47, 53, ... 61, 67) leveys: • ♦ * *... c) materiaaliraina liikkuu kehänsuunnassa; • » · *;* d) ensimmäisen kantoaineradan (54, 50, 57, 58, • · • ** 64, 71, 72) ja mahdollisesti toistenkin kantoaineratojen '· *! 30 (45, 50, 57, 58, 64, 71 , 72) rakentaminen tapahtuu suhteel- « lisen liikkeen pohjalta, joka tapahtuu kierukanmuotoisesti ! kulloisenkin kantoaineratakaistan (46, 51, 52, 59, 60, 65, 66, 73, 74, 75) ja jo rakennetun huovan (42, 47, 53, 61, 67) ; osan (41) välillä, poikittain materiaalirainan pyörintäsuun- 35 nan suhteen; i : 96704 e) jokaiseen kantoainerataan (45, 50, 57, 58, 64, 71, 72. sidotaan ainakin yksi kuituraina (43, 44, 48, 49, 54, 5 55, 56, 57, 62, 63, 68, 69, 70).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaaliraina valmistetaan erillään valmiin huovan levyisenä, ja ennen kuin siihen kiinnite- 10 tään - ensimmäinen - kantoaineratakaista.
16. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaaliraina valmistetaan materi-aalirainakaistana johonkin leveyteen, joka on pienempi kuin 15 valmiin huovan (42, 47, 53, 61, 67) leveys, ja että materi-aalirainakaista irroitetaan siitä jälleen viimeistään huovan (42, 47, 53, 61, 67) valmistumisen jälkeen.
17. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, t u n - 20. e t t u siitä, että materiaaliraina kootaan materiaali-rainakaistasta, jonka leveys on pienempi kuin valmiin huovan (42, 47, 53, 61, 67) leveys ja ainakin yhdestä siihen kiinnitetystä kuiturainakaistasta, jonka tai joiden leveys on samoin pienempi kuin valmiin huovan (42, 47, 53, 61 , 67) » » > ^25 leveys, jolloin kuiturainakaista- tai -kaistat rakennetaan 1 ♦ « ; kierukanmuotoisesti kuiturainaksi (44, 48, 55, 56, 63, 69, 70. siten, että se tai sitä syötetään jatkuvasti suhteelli- < » « ** sessa liikkeessä poikittain kiertosuunnan suhteen kuitu- 5. rainakaistan ja jo rakennetun kuiturainan (44, 48, 55, 56, • · * :30 63, 69, 70) osan (41) väliin, ja että kantoaineratakaista, tai ainakin yksi kantoaineratakaista (46, 51, 52, 59, 60, '·· 65, 66, 73, 74, 75) kiinnitetään kuiturainakaistaan kieru- ♦ ·· • kanmuotoista syöttämistä varten, ja että lopuksi materi-« ,* . aalirainakaista irroitetaan jälleen, viimeistään huovan • » · 35 (42, 47, 53, 61, 67) valmistumisen jälkeen.
18. Jonkin patenttivaatimuksen 14-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuituraina tai ainakin yksi 96704 kuituraina (44, 49, 55, 56, 63, 69, 70) rakennetaan kieru-kanmuotoisesti siten, että ainakin yhtä kuiturainakaistaa 5 syötetään jatkuvasti kiertosuunnassa jossain leveydessä, joka on pienempi kuin valmiin huovan (42, 47, 53, 61, 67) leveys, ja että kuiturainakaistan tai -kaistojen sekä jo valmistetun huovan osan (41) välillä tapahtuu suhteellista liikettä. 1 0
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ainakin vierekkäinen kuitu-rainakaista ja kantoaineratakaista (46, 51, 52, 59, 60, 66, 73, 74, 75) syötetään toistensa suhteen siten poikittain 15 kiertosuunnan suhteen siirrettynä, että kuiturainakaista tulee aina lepäämään kahden vierekkäisen kantoaineratakais-tan (46, 51, 59, 60, 66, 71, 75) päällä.
20. Jonkin patenttivaatimuksen 14-19 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että useita kantoaineratakaistoja (51, 52, 65, 66, 73, 74) ja/tai kuiturainakaistoja syötetään siten, että aina rakentuu monikerroksinen kantoainerata (50, 64, 71) tai kuituraina. ' ' 25
21. Jonkin patenttivaatimuksen 14-19 mukainen menetelmä, ’ tunnettu siitä, että monikerroksinen kantoainerata '·· tai kuituraina rakennetaan siten, että kantoaineratakaista tai kuiturainakaista kelautuu vähintään yhden suhteellisen ·:··· liikkeen edestakaisen matkan aikana päällekkäin kantoaine- 30 ratakaistan tai kuiturainakaistan ja jo rakennetun huovan osan väliin, poikittain kiertosuunnan suhteen. • « · 'III
22. Jonkin patenttivaatimuksen 14-21 mukainen menetelmä, • · · tunnettu siitä, että kantoaineratakaista tai ainakin 35 yksi kantoaineratakaista (51, 52, 59, 60, 66, 73, 75) ja/tai ·;·: kuiturainakaista kelataan kierukanmuotoisesti siten, että . pitkittäisreunat tulevat aina lepäämään toisiaan vasten. « · 96704
23. Jonkin patenttivaatimuksen 14-21 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kantoaineratakaista tai ainakin 5 yksi kantoaineratakaista (46, 65, 74) ja/tai kuiturainakais-ta kelataan kierukanmuotoisesti siten, että kunkin kaistan (46, 65, 74) vierekkäin olevat kierrosten osat tulevat osittain olemaan limitettyinä päällekkäin.
24. Patenttivaatimuksen 22 tai 23 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuitumattoraina tai ainakin yksi kuitumattorainoista ja/tai kantoainerata (71) kelataan kierukanmuotoisesti monikerroksisesti siten, että ainakin yhdessä kerroksessa tulevat pitkittäisreunat lepäämään toi-15 siaan vasten ja ainakin yhdessä toisessa kerroksessa ovat vierekkäin olevat kierrosten osat osittain limittäin toistensa päällä.
25. Jonkin patenttivaatimuksen 14-24 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että lisäksi valmistetaan erillään ainakin toinen kuituraina (43, 48, 54, 62, 68) valmiin huovan leveyteen ja levitetään sitten huovan rakennetun osan (41) ylä- ja/tai alasivulle ja kiinnitetään siihen. • *··25
26. Jonkin patenttivaatimuksen 14-25 mukainen menetelmä, ::: tunnettu siitä, että rakennetaan useita kantoainera- toja (57, 58, 71 , 72) kelaamalla kierukanmuotoisesti kanto-aineratakaistoja (59, 60, 73, 74, 75), ja että kantoainera- • · tojen (57, 58, 71 , 72) väliin rakennetaan aina kuituraina • · .*:·.30 (55, 69) kelaamalla kierukanmuotoisesti kuiturainakaistaa.
• · · . 27. Jonkin patenttivaatimuksen 14-26 mukainen menetelmä, • · · *··· tunnettu siitä, että kiinnittäminen kantoaineradan *·* (-ratojen) (45, 50, 57, 58, 64, 71 , 72) ja kuiturainan :'· 35 (-rainojen) (43, 44, 48, 49, 54, 55, 56, 62, 63, 68, 69, 70) välillä valmistetaan neulaamalla. 24 96704
FI912797A 1990-06-13 1991-06-11 Huopa, erityisesti paperikoneen huopa sekä menetelmä sen valmistamiseksi FI96704C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4018907 1990-06-13
DE4018907 1990-06-13

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912797A0 FI912797A0 (fi) 1991-06-11
FI912797A FI912797A (fi) 1991-12-14
FI96704B true FI96704B (fi) 1996-04-30
FI96704C FI96704C (fi) 1996-08-12

Family

ID=6408329

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912797A FI96704C (fi) 1990-06-13 1991-06-11 Huopa, erityisesti paperikoneen huopa sekä menetelmä sen valmistamiseksi

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0464258B1 (fi)
AT (1) ATE135430T1 (fi)
CA (1) CA2044385C (fi)
DE (2) DE9007400U1 (fi)
DK (1) DK0464258T3 (fi)
ES (1) ES2085318T3 (fi)
FI (1) FI96704C (fi)
MX (1) MX173319B (fi)
NO (1) NO180647C (fi)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE468602B (sv) * 1990-12-17 1993-02-15 Albany Int Corp Pressfilt samt saett att framstaella densamma
ES2170976T3 (es) * 1998-04-02 2002-08-16 Heimbach Gmbh Thomas Josef Banda textil especialmente utilizable como base para revestimientos de maquinas papeleras.
US6240608B1 (en) * 1999-04-12 2001-06-05 Albany International Corp. Method for joining nonwoven mesh products
US6723208B1 (en) * 2000-10-05 2004-04-20 Albany International Corp. Method for producing spiral wound paper machine clothing
GB0025514D0 (en) * 2000-10-18 2000-11-29 Voith Fabrics Heidenheim Gmbh Papermachine clothing
PT1209283E (pt) 2000-11-23 2004-05-31 Heimbach Gmbh Thomas Josef Tira de tecido particularmente cobertura de papel de maquina
FI110133B (fi) 2000-12-18 2002-11-29 Tamfelt Oyj Abp Menetelmä puristinhuovan valmistamiseksi ja puristinhuopa
US6630223B2 (en) 2001-01-26 2003-10-07 Albany International Corp. Spirally wound shaped yarns for paper machine clothing and industrial belts
US6565713B2 (en) * 2001-02-03 2003-05-20 Albany International Corp. Laminated structure for paper machine press fabric and method making
DE10140864A1 (de) * 2001-08-21 2003-03-06 Truetzschler Gmbh & Co Kg Vorrichtung zum Vernadeln eines förderbaren Faservlieses
ES2372111T3 (es) 2006-03-21 2012-01-16 Heimbach Gmbh & Co. Kg Procedimiento para fabricar una cinta de fieltro y cinta de fieltro.
US20090047496A1 (en) * 2007-08-16 2009-02-19 Hansen Robert A Multilayer fabric and manufacturing method thereof
DE502007007083D1 (de) 2007-12-04 2011-06-09 Heimbach Gmbh & Co Kg Verfahren zur Herstellung eines Maschinenfilzes sowie Maschinenfilz
DE102008002398A1 (de) 2008-06-12 2009-12-17 Voith Patent Gmbh Verfahren zur Herstellung eines Papiermaschinenbandes
WO2010057802A2 (de) 2008-11-19 2010-05-27 Voith Patent Gmbh Papiermaschinenbespannung und verfahren zu deren herstellung
DE102009028215B3 (de) 2009-08-04 2010-09-09 Voith Patent Gmbh Kombination eines Pressfilzes mit einem Presswalzenbezug und/oder einem Saugwalzenbezug für eine Papiermaschine

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE307447B (fi) * 1968-03-11 1969-01-07 Nordiska Maskinfilt Ab
FI53844C (fi) * 1972-06-27 1978-08-10 Tampereen Verkatehdas Oy Foerfarande foer tillverkning av en naolad aendloes maskinfilt
DE3319241A1 (de) * 1983-04-30 1984-11-15 Thomas Josef Heimbach GmbH & Co, 5160 Düren Verfahren zum herstellen eines endlosen schlauchfilzes sowie vorrichtung zum durchfuehren dieses verfahrens
US4926530A (en) * 1987-12-11 1990-05-22 Morrison Berkshire, Inc. Method for manufacturing needled felts having machine direction oriented fibers
AT391676B (de) * 1988-11-22 1990-11-12 Fehrer Textilmasch Verfahren und vorrichtung zum aufnadeln eines vliesbandes auf eine umlaufende, endlose traegerbahn

Also Published As

Publication number Publication date
NO912253D0 (no) 1991-06-12
ES2085318T3 (es) 1996-06-01
NO180647B (no) 1997-02-10
ATE135430T1 (de) 1996-03-15
MX173319B (es) 1994-02-15
CA2044385C (en) 1999-06-29
FI96704C (fi) 1996-08-12
DE59010202D1 (de) 1996-04-18
CA2044385A1 (en) 1991-12-14
NO912253L (no) 1991-12-16
NO180647C (no) 1997-05-21
FI912797A0 (fi) 1991-06-11
DE9007400U1 (de) 1991-08-14
DK0464258T3 (da) 1996-05-28
EP0464258A1 (de) 1992-01-08
EP0464258B1 (de) 1996-03-13
FI912797A (fi) 1991-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96704B (fi) Huopa, erityisesti paperikoneen huopa sekä menetelmä sen valmistamiseksi
US5268076A (en) Spiral wound papermaking-machine felt
CA2265403C (en) Textile length, process for producing one such textile length, and a device for executing this process
RU2361975C2 (ru) Способ изготовления суконной ленты и суконная лента
US3097413A (en) Unwoven papermaker&#39;s felt
FI96333B (fi) Puristinhuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi
US9315940B2 (en) Seamed press felt including an elastic carrier layer and method of making
FI59835C (fi) Filtband med flera skikt foerfarande foer dess framstaellning och system foer utfoerande av foerfarandet
KR100405084B1 (ko) 제지기의 프레스부용 프레스 패브릭 및 그 제조방법
EP2358940B1 (de) Pressfilz und verfahren zu seiner herstellung
FI88061C (fi) Maskinfilt samt foerfarande foer dess framstaellning
US8083898B2 (en) Method for manufacturing a machine felt, and machine felt
US8123911B2 (en) Press felt and method for its production
US5864931A (en) Felt, in particular a papermaking-machine felt, and method for its manufacture
TWI432626B (zh) 工業織物及其製造方法
JPS59137555A (ja) ニ−ドルパンチされた無端抄紙用フエルトの製造装置
EP1136600A1 (en) Lap-forming apparatus for card webs
EP0133478A2 (en) Endless belts for battery pasting machines and method for manufacturing the same
EP1067238A3 (en) Multi-axial press fabric
TWI285230B (en) Method to increase bond strength and minimize non-uniformities of woven two-layer multiaxial fabrics and fabric produced according to same
JP6497678B2 (ja) 抄紙用フェルト及びその製造方法
US9765481B2 (en) Fabric and method for producing same
CA2498139A1 (en) Press felt and base fabric
FI107066B (fi) Puristinhuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi
JPH09291458A (ja) 糸補強不織布及びその製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired