FI94738B - Liitteenkiinnitysjärjestelmä painotuotteita varten - Google Patents

Liitteenkiinnitysjärjestelmä painotuotteita varten Download PDF

Info

Publication number
FI94738B
FI94738B FI892230A FI892230A FI94738B FI 94738 B FI94738 B FI 94738B FI 892230 A FI892230 A FI 892230A FI 892230 A FI892230 A FI 892230A FI 94738 B FI94738 B FI 94738B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
parts
attachment
feed
conveying
products
Prior art date
Application number
FI892230A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI94738C (fi
FI892230A0 (fi
FI892230A (fi
Inventor
Werner Honegger
Jacques Meier
Original Assignee
Ferag Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ferag Ag filed Critical Ferag Ag
Publication of FI892230A0 publication Critical patent/FI892230A0/fi
Publication of FI892230A publication Critical patent/FI892230A/fi
Publication of FI94738B publication Critical patent/FI94738B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94738C publication Critical patent/FI94738C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H39/00Associating, collating, or gathering articles or webs
    • B65H39/02Associating,collating or gathering articles from several sources
    • B65H39/06Associating,collating or gathering articles from several sources from delivery streams
    • B65H39/065Associating,collating or gathering articles from several sources from delivery streams by collecting in rotary carriers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H2301/00Handling processes for sheets or webs
    • B65H2301/40Type of handling process
    • B65H2301/43Gathering; Associating; Assembling
    • B65H2301/434In channels, e.g. in which the articles are substantially vertical or inclined
    • B65H2301/4341In channels, e.g. in which the articles are substantially vertical or inclined with several channels on a rotary carrier rotating around an axis parallel to the channels

Landscapes

  • Collation Of Sheets And Webs (AREA)
  • Discharge By Other Means (AREA)
  • Feeding Of Articles By Means Other Than Belts Or Rollers (AREA)

Description

94738
Liitteenkiinnitysjärjestelmä painotuotteita varten Tämä keksintö kohdistuu menetelmään ja laitteeseen painotuotteiden kiinnittämiseksi liitteenä, erityisesti 5 sanomalehtien esituotteiden tai liitteiden kiinnittämisek si päätuotteeseen. Tarkemmin sanottuna keksinnön kohteena on oheistetun patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen laite; liitteenkiinnitysjärjestelmä, jossa on patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, sekä menetelmä liitteenkiinni-10 tysjärjestelmän käyttämiseksi.
Verrattaessa tavanomaisten liitteenkiinnityslait-teiden toimintanopeuksia ja tavanomaisten sanomalehtipai-nokoneiden toimintanopeuksia, joiden kapasiteetti nykyään on likimain 70 000 ja enemmän sanomalehteä tunnissa, voi-15 daan nähdä, että viimeksi mainittuja nopeuksia ei ole lähestulkoonkaan saavutettu. Jotta pystyttäisiin käyttämään tätä painokoneiden korkeaa kapasiteettia yksittäisten pai-notuoteyksiköiden liittämisessä, on tarpeen, että liit-teenkiinnitysjärjestelmällä on vastaavasti suuri toiminta-20 nopeus. Tällaisen suuren nopeuden saavuttamisen tekee vaikeaksi se, että nykyään painotuotteet ovat hyvin laajoja, niissä on esim. 200 sivua tai enemmän, ja että liitteen-kiinnitysprosessi vaatii tietyn minimitoiminta-ajan tai prosessiaj an.
25 Tavanomaiset liitteenkiinnityslaitteet saavuttavat maksimaaliset toimintanopeudet karkeasti kymmenestä enintään neljäänkymmeneen tuhanteen painotuotteeseen tunnissa.
On tehty yrityksiä suurentaa tällaisen laitteiston toimintanopeutta ja käyttökelpoisuutta, mutta tunnetut ratkaisut 30 johtavat muihin, käytännöllistä käyttöä rajoittaviin hait- ; töihin.
* Sveitsiläisessä patentissa 659 642 selostetaan lai tetta sanomalehtien kokoonpanemiseksi, joka on suunniteltu karuselliperiaatteen mukaan. Tässä laitteessa on pyörivä 35 lava, jossa on vastaanotto-osastot ja useita kiinteitä 2 94738 syöttöasemia sovitettuna ympyrään, jossa n:lie (jolloin n on tavanomaisesti 2) syöttöasemalle syötetään kansi- tai päällysarkkeja ja syöttöasemilla liitettäviä arkkeja. Sen vuoksi jokaisella asemalla on syötettävä vain joka n:nteen 5 ts. joka toiseen vastaanotto-osastoon, niin että pyörivä lava voi pyöriä nopeammin kuin vastaavat karuselliperiaat-teella toimivat laitteet. Kuitenkin periaatteessa tällaiset laitteet, joissa on pyörivä lava tai samanlaiset pyörivät järjestelmät, kärsivät siitä epäkohdasta, että syöt-10 tökanavat syöttöasemille johtavat pois säteittäisesti pyörivästä lavasta ja täydellinen asentaminen vie suuren määrän tilaa. Lisäksi vain rajoitettu määrä vastaanotto-osastoja voidaan sijoittaa pyörivän lavan kehää pitkin, niin että on rajoituttava harvoihin painotuotteen yksiköihin, 15 jotka voidaan samanaikaisesti liittää kansiarkin tai sanomalehden suojapaperin sisään. Kuten voidaan päätellä edellä mainitusta patentista, siinä tapauksessa että toiminta-nopeudet ovat 40 000 tunnissa voidaan kokoonpanna vain yksi kansiarkki ja kuusi liitearkkia, samalla kun nopeu-20 della 80 000 tunnissa voidaan kokoonpanna vain yksi arkki ja kaksi liitearkkia. Toimintanopeus on suhteutettu lopputuotteeseen, esim. on 40 000 täydellistä lopputuotetta sisäänpantuine liitteineen tunnissa poistokohdassa. Täten tällaisten laitteiden tapauksessa nopeampi toimintanopeus 25 hankitaan liitettävien yksiköiden määrän kustannuksella.
Sen vuoksi tällainen laite on sopiva ainoastaan rajoitetulle määrälle painotuotteita ja suuren tilavaatimuksen takia myös vain erikoiskäyttöihin.
Ilmeisesti on myös tehty yrityksiä järjestää toi-30 minnallisesti rinnakkain useita liitteenkiinnityslaittei- ta, mutta tämä johtaa paitsi lisätilavaatimukseen paljon suurempiin konekuluihin ja sen vuoksi korkeampiin kustannuksiin.
Painotuotteiden valmistaminen siipipyörän (liit-35 teenkiinnitysrumpu) avulla, nimittäin liitteiden kiinnit- • li 3 94738 täminen taitettujen painotuotteiden sisään, tai osittaisten tuotteiden kokoonpano muodostamaan täydellinen tuote on tunnettu esim. sveitsiläisistä patenteista 584 153, 649 267 ja 575 303. Sen lisäksi että painotuotteiden tuotanto-5 määrä on rajoitettu, tällaisia laitteita voidaan käyttää vain rajoitetussa laajuudessa suurten lopputuotteiden ko-koonpanemiseksi. Laitteen toimintanopeuden suurentamiseksi sveitsiläisessä patentissa 649 267 ehdotetaan, että kaksi painotuotetta yhdessä kulkevat käsittely- tai toimintara-10 dan poikki. Tämä ilmeisesti suurentaa liittämisprosessin nopeutta, mutta vaaditaan lisäkomponentteja ja laitteita toiminnallisesti luotettavan liittämisen varmistamiseksi.
On myös vain rajoitetut mahdollisuudet useiden liitteiden tai painotuoteyksikköjen liittämiseksi, varsinkin jos on 15 saavutettava erilaisia liittämisyhdistelmiä. Myös tämän laitteen tapauksessa lopputuotteen piiri on rajoittunut suhteellisen pieneen sivumäärään.
Esillä olevan keksinnön tehtävänä on muodostaa liitteenkiinnitysjärjestelmä, jolla on suuri valmistusno-20 peus tai toimintanopeus ja suhteellisen rajoitetut tila-vaatimukset, joka voi vastaanottaa suurikokoisia painotuotteita, mahdollistaa liitteenkiinnitysmahdollisuuksien ja yhdistelmien suuren joustavuuden ja joka voidaan tehdä samaksi kokonaisuudeksi modulaarisen osittaisjärjestelmän 25 mielessä automaattiseen tuotantoketjuun.
Tämä ongelma ratkaistaan patenttivaatimusten 1, 6 ja 11 tunnusmerkeillä. Keksinnön suositeltavia suoritusmuotoja on patenttivaatimuksissa 2-5, 7-10 sekä 12 ja 13.
30 Keksinnön sovellutusmuotoja selostetaan yksityis- : kohtaisemmin jäljempänä piirustuksiin liittyen, joissa kuva 1 esittää kaavamaisesti painolaitosta, jossa on keksinnön mukainen liitteenkiinnitysjärjestelmä, kuva 2 esittää yksinkertaistettua perspektiivikuvaa 35 keksinnön mukaisen liitteenkiinnitysjärjestelmän liitteen- kiinnitysrummusta.
4 94738 kuva 3 esittää kaaviokuvaa keksinnön mukaisesta menetelmästä ja kuva 4 esittää kuvan 1 sovellutusta erilaisessa toimintamuodossa.
5 Keksinnön tehtävänä on sellaisen liitteenkiinnitys- järjestelmän luominen, joka voidaan muun muassa muodostaa yhtenä kokonaisuutena modulaarisen osittaisjärjestelmän mielessä automaattiseen tuotantoketjuun. Tässä yhteydessä on pidettävä mielessä, että painotuotteiden tuotannossa 10 jatkuvat prosessit tapahtuvat usein hyvin suurilla nopeuksilla ja että optimaalisella tavalla tulisi ainakin likimain saavuttaa painokoneiden toimintanopeus. Täten toisin sanoen täytyy olla mahdollista kokoonpanna painotuotteiden osia, esim. sanomalehden kansi tai otsikkosivu suoraan 15 pyörivästä painokoneesta ilman esituotteita, jolloin viimeksi mainitut liitetään samalla toimintanopeudella kuin painokone. Huolimatta vaaditusta korkeasta nopeudesta liitteenkiinnitysprosessin täytyy olla joustava. Esimerkiksi täytyy olla mahdollista kokoonpanna lopputuote, joka 20 sisältää erilaisia osia, esim. erilaisia alueellisia osia.
Liitteenkiinnitysjärjestelmä on erityisen sopiva ainakin yhden mutta normaalisti usean esituotteen liittämiseksi taitettuun päätuotteeseen. Tässä yhteydessä termin "päätuote" ymmärretään tarkoittavan kaikkia taitettuja 25 painotuotteita, joiden on tarkoitus muodostaa lopputuotteen kansi tai päällys. Esimerkiksi sanomalehtien tapauksessa tämä on ajankohtainen osa, joka on painettu ajallisesti juuri ennen julkaisemista, tai luettelojen tai esittelylehtisten tapauksessa ensimmäinen ja viimeinen sivu.
30 Termillä "esituote" ymmärretään tarkoitettavan kaikkia tuotteita, jotka on tarkoitettu liitettäväksi päätuotteeseen, tai esituotteita, jotka jo on liitetty päätuotteeseen. Näihin esituotteisiin kuuluu ilmeisesti painotuotteita, mutta myös kaiken tyyppisiä litteitä liitteitä.
35 Esituotteeseen yhdistetty päätuote tai useihin eri esituotteisiin yhdistetty päätuote muodostaa lopputuotteen.
Il 5 94738
Keksinnön mukaan liitteenkiinnitysjärjestelmä on konstruoitu sellaisella tavalla, että painotuotteen osia voidaan syöttää suurella nopeudella useista siirto-osista ja sitten joustavasti saatetaan yhteen järjestelmän toi-5 mesta. Valmistuskapasiteetin rajoitetuille tilavaatimuksille täytyy olla niin suuri, että on mahdollista kokoon-panna hyvin suuria lopputuotteita. Keksintökäsite perustuu siihen tosiasiaan, että liitteenkiinnitysjärjestelmän ydin on liitteenkiinnitysrumpu, jossa on syöttöasemia aksiaali-10 sessa suunnassa suurempi määrä verrattuna tavanomaisiin siipipyöriin ja erityisesti verrattuna päätuotteita varten oleviin ainakin kahteen syöttöasemaan. Lisäksi on muodostettu ohjaus- ja siirtolaitteet, jotka valinnaisesti ko-koonpanevat tai liittävät sisäkkäin painotuotteen osia, 15 jotka on syötetty yksittäisiin syöttöosiin ja jakolaitteen välityksellä syöttävät nämä liitteenkiinnitysjärjestelmän ulosmenoon.
Kuva 1 esittää kaavamaisesti puskurijärjestelmän 9 mahdollista järjestelyä ja useita käärimisasemia 8, sel-20 laisia kuin on tunnettu esim. sveitsiläisistä patenttihakemuksista 860/87-5 ja 580/88-6. Vastavirtaan päin puskurijärjestelmästä 9 on muodostettu rotaatiokone, jota ei ole esitetty piirustuksessa. Käärimisasemissa 8 ja puskurijärjestelmässä 9 on kaikissa tapauksissa ulosmenopuo-25 lella oleva kuljetinlaite 7, joka voi olla konstruoitu tunnetulla tavalla esim. kuljetinhihnana tai siirtimenä, ja ne on yhdistetty viimeksi mainitun toimesta liitteenkiinnitysjär jestelmään 10. Olennaisesti vapaana osana oleva liitteenkiinnitysjärjestelmä sisältää sisääntulopuo-30 lella olevan syöttölaitteen 17, liitteenkiinnitysrummun 11 ja ulosmenopuolella olevan jakelulaitteen 18. Liitteen-kiinnitysrummussa 11 on kaavamaisesti esitettyinä mootto-ritoiminen käyttölaite 15, syöttöosat 13 ja kaksi poisto-tai purkausosaa 14a, 14b.
6 94738 Tässä sovellutuksessa syöttölaitteella on hyvin yksinkertainen rakenne ja se kytkee käärimisasemien 8 kuljetuslaitteen 7 kuljetinosien 4 (kuva 3) välityksellä syöttöosiin 13. Vain puskurijärjestelmän kuljetuslaite 7 5 on haaroitettu ja yhdistetty kahteen erilaiseen syöttö-osaan 13. Syöttöosissa 17 on niin muodoin kahdeksan syöttöä 31a, 31b, 32 - 37 liitteenkiinnitysrumpuun.
Syöttövälineet 31 - 37 liitteenkiinnitysrumpuun 11 ovat edullisesti yhdensuuntaiset ja suorassa kulmassa sen 10 akselin suhteen, niin että kuljetusosat 4 (kuva 3) tai kuljetuslaite 7 voi olla järjestetty tilaa säästävällä tavalla. Liitteenkiinnitysjärjestelmä 10 voi olla yksinkertaisesti tuotu olemassa oleviin asennuksiin, koska joustava, sisäänmenopuolella oleva syöttöjärjestely tar-15 joaa ongelmattoman liitännän. Jos esim. on suora syöttö rotaatiokoneesta, silloin tämä on jaettu esim. sisääntulo-puolella kahteen syöttövälineeseen 31a, 31b, niin että jokaisen syöttövälineen lukumääräisesti on otettava ainoastaan puolet syötetyistä tuoteosista.
20 Myös ulosmenopuolella oleva jakolaite käsittää ku van 1 mukaisessa sovellutusmuodossa suhteellisen yksinkertaisen järjestelyn, jossa on kahdeksan poistoasemaa 6. Liitteenkiinnitysrummun poisto-osat on yhdistetty kahden kuljetusosan 5 välityksellä kaikissa tapauksissa yhteen 25 poistoasemista. Jokainen kuljetusosista 5 on yhdistetty lajitteluportilla 61 poistoasemaan. Lajitteluasemien 61 halutut asennot voidaan määrätä etukäteen tai myös muunnella niitä prosessin aikana esim. siinä tapauksessa että jokin poistoasemista 6 jää pois.
30 Syöttölaitteen 17 ja jakolaitteen 18 on ajateltu olevan tässä yhtenä järjestelynä, koska tässä sovellutuksessa niillä on ainoastaan kiinteät kytkennät tai rajoitetut kytkentämahdollisuudet. Kuten esitetään myöhemmin, mainituissa laitteissa 17 ja 18 on edullisesti lisäksi 35 tulevat lajitteluportit ja säätömahdollisuudet, jotka mah- 7 94738 dollistavat erilaiset yhdistämismahdollisuudet ja niin muodoin mahdollistavat järjestelmän käyttämisen joustavalla tavalla.
Tavanomaisesti sanomalehden kansisivu painetaan 5 juuri ennen sanomalehden lopullista kokoonpanoa, niin että etusivu on mahdollisimman ajankohtainen. Kuvan 1 mukaisessa laitoksessa esim. kuljetuslaite 7 syöttää puskurijärjestelmään 9 juuri painettuja kansiosia tai -sivuja nopeudella 80 000 yksikköä tunnissa.
10 Tuloksena tunnetuista rajoittavista olosuhteista liitteenkiinnittämiselle (liitteenkiinnitysrummun rajoitettu kehänopeus, tarvittava toiminta-aika liitteenkiinni-tyksen aikana), tuotevirta jaetaan syöttölaitteessa ja syötetään liitteenkiinnitysrummun kahteen erilaiseen si-15 säänsyöttöosaan 12a, 12b (kuva 3). Täten on ainoastaan 40 000 yksikköä tunnissa sisäänsyöttöosaa kohden. Esituot-teet syötetään vastaavalla nopeudella käärimisasemasta 8 syöttövälineiden 32 - 37 välityksellä. Ymmärtämisen helpottamiseksi kansiosia varten olevien syöttövälineiden 20 yhteydessä viitataan "sisäänsyöttöosiin". On helposti ilmeistä, että periaatteessa ei tarvitse olla mitään eroa kansisivuja varten olevien sisäänsyöttöosien ja esituot-teita varten olevien syöttöosien välillä. Täten sisään-syöttöosat 12a, 12b voivat yhtä hyvin syöttää esituotteita 25 ja ne voidaan pistää alavirran syöttöosassa sinne syötetyn kansiosan sisään.
Kuva 2 esittää liitteenkiinnitysrummun 11 sovellutusta, jossa on kaksi sisäänsyöttöosaa 12a, 12b, neljä syöttöosaa 13 ja kaksi poisto-osaa 14a, 14b. Liitteenkiin-30 nitysrummun 11 pyöriminen aikaansaadaan käyttölaitteella 15. Syöttövälineet 31 - 35 ja kuljetusosat 5 on konstruoitu tässä kuljetinhihnoina. Olisi ilmeisesti mahdollista käyttää puristin- tai kiinnitinkuljettimia tai muita laitteita. Lisäyksityiskohtia liitteenkiinnitysrummun toimin-35 nasta ja rakenteesta voidaan saada sveitsiläisestä paten- • β 94738 tista 649 267, johon viitataan yksityiskohtaisesti. Kuten voidaan havaita piirustuksista, syöttövälineiden 31a, 31b välityksellä on mahdollista samanaikaisesti syöttää identtisiä tai erilaisia päätuotteita. Syöttövälineiden 32, 33 5 välityksellä on mahdollista liittää esituotteet päätuotteeseen, joka on syötetty syöttövälineellä 31a ja vastaavasti syöttövälineiden 34, 35 välityksellä esituotteet voidaan liittää syöttövälineen 31b syöttämiin päätuotteisiin. Toisessa toimintamallissa on mahdollista jättää en-10 simmäinen poisto-osa 5 passiiviseksi, ts. mitään lopputuotteita ei poisteta siellä. Päätuotteet kaksi liitettyä esituotetta mukanaan viedään syöttövälineistä 32, 33 ilman mitään muutosta tähän poisto-osaan, ja sen jälkeen lisää esituotteita voidaan liittää syöttövälineiden 31b, 34 ja 15 35 välityksellä. On ilmeistä, että tätä toimintamenetelmää varten toiset sisäänsyöttöosat 31b voidaan konstruoida samalla tavalla kuin syöttöosat 32 - 35. Tämä tekee mahdolliseksi käyttää samaa laitetta viiden esituotteen liittämiseksi päätuotteeseen ja lopputuotteen poistamiseksi 20 toisen, aktiivisen poisto-osan 11 välityksellä.
Kuva 3 on kaaviokuva liitteenkiinnitysjärjestelmästä, joka kuvaa sen joustavuutta ja myös keksinnön mukaista menetelmää. Täytyy pitää mielessä, että tämä kaaviokuva ei kuvaa laitekomponenttien erityisjärjestelyä ja kattaa ai-. 25 noestaan esimerkkinä esitetyn muunnoksen. On mahdollista nähdä liitteenkiinnitysjärjestelmän kolme aluetta, nimittäin syöttölaite 17, liitteenkiinnitysrumpu 11 ja jako-laite 18. Piirustuksen ymmärtämisen helpottamiseksi kaikkia osia, jotka eivät ole olennaiset menetelmälle, joko ei 30 ole esitetty tai on esitetty ainoastaan kaavamaisesti. Useita syöttökuljetuslaitteita 21 - 28 painotuoteosien, ts. päätuotteiden (kansisivut) ja esituotteiden syöttämiseksi on yhdistetty syöttölaitteeseen 17. Viimeksi mainittu muodostaa liitynnän liitteenkiinnitysrumpuun 11 ja mah-35 dollistaa satunnaisen kytkennän syöttölaitteiden 21 - 28
II
9 94738 ja aikaisemmin selitettyjen liittämisrumpuun 11 olevien syöttövälineiden 31a, 31b, 32 - 37 välille.
Syöttölaite voi joko käsittää kiinteitä syöttöosia 4 kuljetuslaitteiden 21 - 28 ja syöttövälineiden 31 - 37 5 välillä tai edullisesti, kuten on esitetty kuvassa 3, kytkettäviä kytkentöjä 50 (vain kolme näistä on esitetty) kuljetusosissa 4 syöttölaitteen sisällä. Päätuote syötetään esim. kuljetuslaitteen 21 välityksellä, jossa on ei-kytkettävissä oleva haara 40 ja joka on yhdistetty kahteen 10 erilliseen syöttövälineeseen 31a ja 31b. On ilmeisesti mahdollista muodostaa lisähaaroja syöttölaitteen 17 sisälle, mikä tekee mahdolliseksi jakaa tuotevirta, jonka kuljetuslaitteet 21 - 28 ovat syöttäneet, ja syöttää tämä kahteen tai useampaan syöttövälineeseen 31 - 37. Mahdolli-15 nen haaroitusosa 49 kahden kuljetuslaitteen 24 ja 28 välissä on esitetty kuvaamistarkoituksien vuoksi. Tämä haaroitusosa tekee mahdolliseksi jakaa kuljetuslaitteen 24 ja/tai kuljetuslaitteen 28 tuotevirta.
Esitetyssä sovellutuksessa syöttövälineet 31 - 37 20 on yhdistetty kuljetuslaitteisiin 21 - 28 viitenumeroilla 51-56 merkittyjen kytkentöjen välityksellä ja merkitty ympyrällä. Nämä kytkettävät kytkennät 50 - 56 tekevät mahdolliseksi tuottaa valinnaisia kytkentöjä kuljetuslaitteiden 21 - 28 ja syöttövälineiden välille ja sen vuoksi vai-25 kuttaa liitettyjen painotuoteosien järjestelyyn. Kuvaamistarkoituksien vuoksi oletetaan, että kansiosa U syötetään kuljetusosan 21 kautta ja esituotteet A - C kaikissa tapauksissa kuljetuslaitteista 22 - 24 ja 26 - 28 yhden välityksellä. Jos syöttövälineiden 31 - 37 syöttämät paino-30 tuoteosat liitteenkiinnitysrummussa 11 esim. peräkkäin pistetään kansiosan U sisään, silloin lopputuotteessa, joka poistetaan ensimmäisen poisto-osan 14a kautta, yksittäiset osat sovitetaan järjestyksessä A-B-C, mutta järjestyksessä C-B-A toisessa poisto-osassa 14b. Täten toisin 35 sanoen on mahdollista kytkemällä kytkennät 50 - 56 saavut- • 10 94738 taa syötetyn painotuoteosan satunnaiset vaihtelut, jolloin haluttu järjestely saavutetaan kytkentöjen 50 - 56 suunnitellulla kytkennällä. Keksinnön mukaiset syöttölaitteet myös tekevät mahdolliseksi vaihdella kytkentöjä liitteen-5 kiinnitysprosessin aikana, niin että samassa laitoksessa ja muuttamatta teloja käärimisasemalla voidaan kokoonpanna erilaisia lopputuotteita. Mitä joustavampi on mahdollisuus kuljetuslaitteissa 21 - 28, ts. siihen määrään saakka, että on yksinkertaisesti mahdollista syöttää painotuote-10 osia satunnaisiin kuljetuslaitteisiin, sitä vähemmän joustavuutta vaaditaan syöttölaitteita 17 varten. Jos paino-tuoteosien satunnaisuus esim. sopii sisäänottopuolella, silloin kytkettävien kytkentöjen sijasta voidaan muodostaa kiinteitä kuljetusosia kuljetuslaitteiden 21 - 28 ja syöt-15 tövälineiden 31 - 37 väliin.
Tuloksena useiden kuljetusosien 4 vastaavasta haa-rautumisesta on mahdollista kokoonpanna suurella nopeudella sekä kansiosa että myös erilaisia esituotteita. On mahdollista tehdä suuntaerottimet 50 - 56 sellaisiksi, että 20 ne voivat noutaa myös tarpeellisten haarojen ympäriltä.
Jakolaite sisältää kuljetusosat 5, joiden välityksellä on mahdollista poistaa lopputuotteet poisto-osista 14a, 14b. Näissä kuljetusosissa on edullisesti useita la-jitteluportteja 60 (ainoastaan kolmen ollessa merkittynä 25 piirustukseen), joiden välityksellä voidaan muodostaa satunnaisia kytkentöjä yhden tai useamman poistoaseman 6 kanssa. Poistoasemat on edullisesti konstruoitu sellaisella tavalla, että ne voidaan samanaikaisesti yhdistää kahteen tai useampaan poisto-osaan 14, niin että lopputuot-30 teet voidaan poistaa mainituista osista saman poistoaseman 6 kautta. On ilmeisesti myös mahdollista muodostaa kiinteitä haaroja mainittuihin kuljetusosiin 5.
Kuva 4 esittää kuvan 1 mukaista liitteenkiinnitys-järjestelmää toisessa toimintamuodossa. Viitenumerot on 35 säilytetty, niin että voidaan viitata kuvan 1 vastaavaan
II
11 94738 rakenteeseen. Kuten voidaan nähdä kuvasta 4, päätuotteen syöttämiseksi oleva syöttöväline 31b on vapaa tai se voi olla yhdistetty käärimisasemiin päätuotteiden syöttämiseksi sieltä. Päätuotteet hankitaan syöttövälineiden 31a 5 kautta, ja tällä tavalla esituotteita seitsemään saakka voidaan pistää sisään syöttövälineiden 32 - 37 välityksellä ja, jos tarpeen, syöttövälineen 31b välityksellä. Pois-toasema 14a on passiivinen, ja lopputuotteet poistetaan ainoastaan toisessa poistoasemassa 14b ja syötetään kulje-10 tusosan 5 kautta poistoasemille 6.
Edullisesti on sama määrä poisto-osia 14a, 14b lopputuotteita varten kuin on sisäänsyöttöosia 12a, 12b. Eniten standardimaisessa käytössä identtisiä päätuotteita syötetään sisäänsyöttöosien kautta ja vastaavia lopputuot-15 teitä poistetaan liitteenä kiinnitettyjen esituotteiden kanssa kaikissa tapauksissa "liitettyjen" poisto-osien luona. Erikoiskäyttöjen tapauksessa voi myös olla eroja sisäänsyöttö- ja poisto-osien määrissä.
Termi "liitteen kiinnittäminen" käytettynä esillä 20 olevan keksinnön määrittelyn puitteissa on ymmärrettävä sen laajimmassa merkityksessä. Erityisesti se peittää muunnelmat, joissa painotuoteosia ainoastaan viedään yhteen, esim. asetetaan päällekkäin, ja painotuoteosat sen jälkeen lisäoperaatiossa pistetään kansiosan sisään. Esi-25 merkiksi kuvan 1 mukaisessa muunnoksessa aluksi useita syöttövälineiden 31 - 33 välityksellä syötettyjä esituotteita voidaan pistää sisäkkäin tai panna päällekkäin ja sijoittaa kansiosan sisään, jota kuljetetaan syöttövälineen 34 välityksellä.
30 Hyvin laajoja järjestelmiä varten on olemassa mah dollisuus liitteenkiinnitysrummun ulottamisesta laajemmalle tai painotuotteiden syöttäminen järjestelmään samanaikaisesti useammasta kuin yhdestä painokoneesta.

Claims (13)

1. Laite ainakin kahden painotuoteosan kokoonpane-miseksi, jossa laitteessa on pyörivä siipipyörä (11), jos-5 sa on sisäänsyöttöosa (12a) kansiosaa (U) varten ja syöt-töosat (13) esituotteita (A, B, C) varten, sekä kuljetus-laite painotuoteosien kuljettamiseksi käsittelyrataa pitkin ja ainakin yksi laite painotuoteosien avaamiseksi niiden kuljettamisen aikana, tunnettu siitä, että 10 siipipyörä on konstruoitu liitteenkiinnitysrumpuna (11), jossa on useita syöttöosia (13) ja ainakin yksi toinen sisäänsyöttöosa (12b) kansiosaa (U) varten, joka on aksi-aalisesti siirretty ensimmäisen sisäänsyöttöosan (12a) suhteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tun nettu siitä, että kansiosia varten olevan kunkin sisäänsyöttöosan (12a, 12b) väliin on muodostettu ainakin yksi syöttöosa (13) esituotteita varten.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, t u n -20 n e t t u siitä, että liitteenkiinnitysrummussa (11) on ainakin kaksi poisto-osaa (14a, 14b) lopputuotetta varten.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että kansiosaa varten olevaa jokaista sisäänsyöttöosaa (12a, 12b) varten on muodostettu 25 sama määrä syöttöosia (13).
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tunnettu siitä, että katsottuna painotuotteiden aksiaalisessa kuljetussuunnassa on muodostettu poisto-osa (14a, 14b) lisäsisäänsyöttöosien (12b) eteen.
6. Liitteenkiinnitysjärjestelmä, jossa on patent- ϊ tivaatimuksen 1 mukainen liitteenkiinnityslaite, tun nettu siitä, että liitteenkiinnitysjärjestelmä sisältää syöttölaitteen (17), jossa on haaroja (40) ja/tai kytkettäviä suuntaerottimia (50, 56) ja jakolaite (18), jossa 35 on haaroitettuja ja/tai kytkettäviä kuljetusosia (5) sekä poistoasemia (6). • li 13 94738
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen liitteenkiinni-tysjärjestelmä, tunnettu siitä, että syöttöväli-neissä päätuotetta varten on ainakin yksi haara syöttölaitteessa (17) ja syöttövälineet on yhdistetty ainakin 5 kahteen sisäänsyöttöosaan (12a, 12b).
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen liitteen-kiinnitysjärjestelmä, tunnettu siitä, että esi-tuotteita ja/tai päätuotteita varten oleva ainakin yksi kuljetusosa (4) sisältää ainakin yhden suuntaerottimen (50 10 - 56), jonka välityksellä on mahdollista yhdistää kulje tuslaite valinnaiseen yhteen liitteenkiinnitysrummun (11) syöttövälineistä (31 - 37).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen liit-teenkiinnitysjärjestelmä, tunnettu siitä, että 15 jakolaitteen ainakin yksi kuljetusosa (5) sisältää ainakin yhden suuntaerottimen (61), jonka välityksellä kuljetusosa voidaan valinnaisesti yhdistää poistoasemien (6) kanssa.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen liit-teenkiinnitysjärjestelmä, tunnettu siitä, että 20 syöttölaitteen (17) syöttövälineet (31 - 37) ja kuljetus-osat (4) suunnataan ainakin likimain toistensa suuntaisiksi .
11. Menetelmä useiden esipainotuotteiden kiinnittämiseksi liitteenä kannen tai kääreen sisään käyttäen 25 patenttivaatimuksen 6 mukaista liitteenkiinnitysjärjestelmää, tunnettu seuraavista menetelmävaiheista: a) Kuljetuslaitteet (21 - 28), joita käytetään kansi-osien tai esituotteiden kuljettamiseksi, yhdistetään valinnaisesti suuntaerottimien (50 - 56) ja/ 30 tai haarojen (40) välityksellä joka tapauksessa ainakin yhteen syöttövälineeseen (31 - 37), b) painotuoteosat syötetään syöttölaitteeseen (17) kuljetuslaitteiden (21 - 28) välityksellä ja ne luovutetaan syöttövälineelle (31 - 37), joka vastaa 35 suuntaerottimien asentoja, 14 94738 c) lopputuotteet yhteen saatetuista painotuoteosista poistetaan poisto-osista (14a, 14b) ja d) jakolaitteen (18) suuntaerottimien (60) valinnainen sijoittaminen paikalleen ja lopputuotteiden 5 syöttäminen poistoasemille (6).
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että painotuoteosien syöttämisen aikana kuljetuslaitteen (7) välityksellä syöttölaitteen (17) suuntaerottimet (50 - 56) ja/tai jakolaite (18) si- 10 joitetaan paikoilleen ja kuljetuslaite yhdistetään valinnaisesti syöttövälineisiin (31 - 37) tai poisto-osiin (6).
12 94738
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esituotteet syötetään ainakin toisella tai yhdellä lisäsisäänsyöttöosista (12b) 15 ja suhteessa painotuotteiden aksiaaliseen kuljetussuuntaan edellä olevat poisto-osat (14a) ovat reagoimattomia. li is 94738
FI892230A 1988-05-25 1989-05-09 Liitteenkiinnitysjärjestelmä painotuotteita varten FI94738C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH197588 1988-05-25
CH197588 1988-05-25

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI892230A0 FI892230A0 (fi) 1989-05-09
FI892230A FI892230A (fi) 1989-11-26
FI94738B true FI94738B (fi) 1995-07-14
FI94738C FI94738C (fi) 1995-10-25

Family

ID=4222994

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI892230A FI94738C (fi) 1988-05-25 1989-05-09 Liitteenkiinnitysjärjestelmä painotuotteita varten

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5019716A (fi)
EP (1) EP0344102B1 (fi)
JP (1) JP2808135B2 (fi)
AU (1) AU614599B2 (fi)
CA (1) CA1316554C (fi)
DE (1) DE58904777D1 (fi)
FI (1) FI94738C (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2065101T3 (es) * 1991-04-26 1995-02-01 Ferag Ag Procedimiento y dispositivo para confeccionar productos de imprenta.
DE4228280A1 (de) * 1992-08-26 1994-03-03 Koenig & Bauer Ag Rollenrotationsdruckmaschine
DE59306574D1 (de) * 1992-09-14 1997-07-03 Grapha Holding Ag Einrichtung zum Zusammenfassen von einem gefalzten Umschlag zugeführten Druckprodukten
DE59506062D1 (de) * 1994-03-08 1999-07-08 Ferag Ag Vorrichtung zum Herstellen von mehrteiligen Druckerzeugnissen
EP0681979B1 (de) * 1994-04-28 1997-10-08 Ferag AG Einrichtung zum Verarbeiten von Druckereiprodukten
DE59503661D1 (de) * 1994-05-04 1998-10-29 Ferag Ag Verfahren zum Verarbeiten von Druckereiprodukten
CH687872A5 (de) * 1994-08-17 1997-03-14 Ferag Ag Verfahren zur kontinuierlichen Herstellung von verschiedenartigen Druckprodukten aus verschiedenen, bedruckten Druckprodukteteilen.
DE59709979D1 (de) * 1997-10-27 2003-06-05 Grapha Holding Ag Verfahren und Herstellung von Druckerzeugnissen durch Einstecken von Teilprodukten und/oder Beilagen in ein Hauptprodukt sowie Vorrichtung zu dessen Durchführung.
DK1029705T3 (da) * 1999-02-15 2006-05-29 Ferag Ag Fremgangsmåde til sammenstilling af trykkeriprodukter
US8688267B2 (en) * 2004-12-30 2014-04-01 John Bean Technologies Corporation Classifying workpieces to be portioned into various end products to optimally meet overall production goals
AU2005248939B2 (en) * 2004-12-30 2011-10-27 John Bean Technologies Corporation Portioning apparatus and method
EP2171554B1 (de) 2007-07-20 2017-10-25 Ferag AG Verfahren und vorrichtung zum einstecken, sammeln oder zusammentragen einer vielzahl von flexiblen, flächigen produkten
CH703176A1 (de) 2010-05-21 2011-11-30 Ferag Ag Druckweiterverarbeitungsanlage und Verfahren zum Betrieb einer Druckweiterverarbeitungsanlage.

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH584153A5 (fi) * 1973-10-10 1977-01-31 Ferag Ag
GB1471848A (en) * 1974-03-07 1977-04-27 Harris Corp Collating system
CH592562A5 (fi) * 1974-05-28 1977-10-31 Ferag Ag
CH575303A5 (fi) * 1975-02-26 1976-05-14 Ferag Ag
CH610276A5 (fi) * 1975-05-20 1979-04-12 Ferag Ag
CH596061A5 (fi) * 1976-01-16 1978-02-28 Ferag Ag
CH618398A5 (fi) * 1977-06-06 1980-07-31 Ferag Ag
CH644816A5 (de) * 1980-02-08 1984-08-31 Ferag Ag Foerdereinrichtung, inbesondere fuer druckprodukte, mit an einem umlaufenden zugorgan verankerten greifzangen.
DE3153613C2 (fi) * 1980-09-16 1992-06-17 Ferag Ag, Hinwil, Zuerich, Ch
CH649267A5 (de) * 1980-11-17 1985-05-15 Ferag Ag Verfahren und vorrichtung zum einbringen wenigstens einer einlage in druckprodukte.
CH649972A5 (de) * 1980-12-11 1985-06-28 Ferag Ag Vorrichtung zum uebereinanderlegen von einzelnen flaechigen erzeugnissen, insbesondere druckprodukten.
JPS5935971B2 (ja) * 1981-09-04 1984-08-31 日本鋼管株式会社 焼結鉱の処理方法
CH654554A5 (de) * 1981-12-09 1986-02-28 Ferag Ag Verfahren und vorrichtung zur entnahme von auf einen wickelkern aufgewickelten flaechigen erzeugnissen, vorzugsweise druckprodukten.
CH654553A5 (de) * 1981-12-09 1986-02-28 Ferag Ag Verfahren und vorrichtung zum speichern von kontinuierlich, insbesondere in einem schuppenstrom, anfallenden flaechigen erzeugnissen, vorzugsweise druckprodukten.
US4477067A (en) * 1982-05-10 1984-10-16 Harris Graphics Corporation Method and apparatus for assembling sheet material assemblages
CH668245A5 (de) * 1985-09-27 1988-12-15 Ferag Ag Einrichtung zum zusammentragen unterschiedlicher druckprodukte.
ATE42940T1 (de) * 1986-02-14 1989-05-15 Ferag Ag Vorrichtung zum verarbeiten von druckprodukten.

Also Published As

Publication number Publication date
DE58904777D1 (de) 1993-07-29
FI94738C (fi) 1995-10-25
EP0344102A3 (en) 1990-11-14
AU3307189A (en) 1989-11-30
FI892230A0 (fi) 1989-05-09
US5019716A (en) 1991-05-28
JP2808135B2 (ja) 1998-10-08
EP0344102B1 (de) 1993-06-23
FI892230A (fi) 1989-11-26
CA1316554C (en) 1993-04-20
JPH0238256A (ja) 1990-02-07
EP0344102A2 (de) 1989-11-29
AU614599B2 (en) 1991-09-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI94738B (fi) Liitteenkiinnitysjärjestelmä painotuotteita varten
US4477067A (en) Method and apparatus for assembling sheet material assemblages
US7477964B2 (en) Combined mailing streams
JP2654867B2 (ja) 書類取扱いシステム
US5713565A (en) Process for processing printed products
US5727781A (en) Process and apparatus for combining printed products
US5732939A (en) Process for the continuous production of different types of printed products from different types of product parts
FI93438C (fi) Menetelmä ja laitteisto pääasiassa limimuodostelmassa syötettyjen litteiden tuotteiden puskuroimiseksi ja muuntamiseksi
WO2009149571A1 (de) Einsteckvorrichtung und einsteckverfahren
JP3492363B2 (ja) 印刷物の加工のための装置
EP0942869B1 (en) Apparatus for transferring rod-like articles
US7963386B2 (en) Method and device for the selective processing of printed products
CA2082336A1 (en) Stack Making Machine and Method
AU727041B2 (en) Device for feeding printed products to a delivery station
US5547177A (en) Method and apparatus for replacing incomplete printed products in the production of newspapers, magazines and similar products
FI87341B (fi) Anordning foer foerenade och avlaegsnande av vikta tryckprodukter i en oeverlappsformation pao en transportbana.
US4546962A (en) Method and apparatus for coordinating streams of newspapers branched off from a stream of newspapers
CN1101772C (zh) 形成香烟有序组的装置
GB2297541A (en) Storing sheet-like products in rolls
AU2008314425A1 (en) Apparatus and method for the production of multi-piece printed products
JPH06106703A (ja) 輪転印刷機
AU2003209913A1 (en) Method and device for feeding a number of flat subproducts to a serial subsequent processing
US10093514B2 (en) Collating apparatus and a method for operating such a collating apparatus
WO2011144451A1 (de) Druckweiterverarbeitungsanlage und verfahren zum betrieb einer druckweiterverarbeitungsanlage
GB2248829A (en) Buffer roll storage for flat products

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: FERAG AG

MA Patent expired