FI94111C - Masto, erityisesti purjevenettä varten - Google Patents

Masto, erityisesti purjevenettä varten Download PDF

Info

Publication number
FI94111C
FI94111C FI900598A FI900598A FI94111C FI 94111 C FI94111 C FI 94111C FI 900598 A FI900598 A FI 900598A FI 900598 A FI900598 A FI 900598A FI 94111 C FI94111 C FI 94111C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elements
mast
mast according
main part
deck
Prior art date
Application number
FI900598A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI900598A0 (fi
FI94111B (fi
Inventor
Claude Bonnet
Original Assignee
Claude Bonnet
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Claude Bonnet filed Critical Claude Bonnet
Publication of FI900598A0 publication Critical patent/FI900598A0/fi
Publication of FI94111B publication Critical patent/FI94111B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94111C publication Critical patent/FI94111C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B15/00Superstructures, deckhouses, wheelhouses or the like; Arrangements or adaptations of masts or spars, e.g. bowsprits
    • B63B15/0083Masts for sailing ships or boats
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B15/00Superstructures, deckhouses, wheelhouses or the like; Arrangements or adaptations of masts or spars, e.g. bowsprits
    • B63B2015/0016Masts characterized by mast configuration or construction
    • B63B2015/0025Bipodded masts, e.g. A-type masts

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Wind Motors (AREA)
  • Toys (AREA)

Description

94111
Masto, erityisesti purjevenettä varten
Keksintö koskee purjeveneiden takiloiden teknistä aluetta.
5 Kaikentyyppiset purjeveneet omaavat yhden tai useampia mastoja kiinnitettyinä aivan olennaisesti rungon pituussuuntaisen keskiakselin tasolle, yhden elementin muodostaessa kunkin maston. Näille mastoille sijoitetaan purjeiden halssikohdat kannella niin, että kukin masto on 10 välittömästi taivutusjännitysten kuormittama, joita sille kohdistavat purjeet, johtuen sen sidoksesta purjeen korkeuteen. Niin muodoin on usein välttämätöntä turvautua vantteihin, saalinkeihin, haruksiin ja muihin.
Lisäksi ilmenee kulumisongelmia sekä purjeiden hal-15 keamis- ja repeytyrnisvaaroja, jotka ovat seurauksena mainittujen purjeiden suorasta hankauksesta mastoon ja takilan muihin osiin.
Näiden haittojen korjaamiseksi sekä edellä esitetyn purjeiden kannella olevien halssikohtien sijoittamisen 20 täydellistä vapautta koskevan ongelman ratkaisemiseksi, on esitetty valmistettavaksi masto, joka koostuu vähintään kahdesta itsenäisestä elementistä, jotka soveltuvat kiinnitettäviksi yhdestä ääripäästään veneen pituussuuntaisen mediaanitason molemmin puolin, ja liitettäviksi yhteen 25 toisesta ääripäästään kytkennällä tai ei.
Tämä tekniikan taso voidaan havainnollistaa tavalla joka ei ole rajoittava, esimerkiksi US-patentin 2 147 501 sekä NL-patentin 8 600 661 antamalla ratkaisulla.
Tämä erityinen, kaksi itsenäistä elementtiä käsit-30 tävä maston malli lähtökohtana on haluttu parantaa purjeiden ja takilan muodostaman kokonaisuuden serologista hyötysuhdetta ja helpottaa etenkin isopurjeiden ja keulapurjeiden purjepintojen tasapainoa.
Keksinnön mukaisesti tämä ongelma ratkaistaan mas-35 tolia, joka on tarkoitettu erityisesti purjevenettä varten i 94111 2 ja joka koostuu vähintään kahdesta elementistä, jotka on sovitettu kiinnitettäviksi toisesta päästään veneen pituussuuntaisen keskiakselin molemmin puolin, ja mahdollisesti toisiinsa kytkettyinä, yhteen liitettäviksi toisesta 5 päästään, jolloin mastolle on pääasiassa tunnusomaista, että kukin elementti omaa aerodynaamisesti muotoillun poikkileikkauksen, ja että elementit, ollessaan kiinnitettyinä jalustaansa ja kytkettyinä yläosastaan, on sovitettu asetettaviksi kulmaan pituusakselin suhteen, erityisesti 10 tuulen suunnan mukaan, purjeiden ja takilan muodostaman kokonaisuuden paremman aerodynaamisen hyötysuhteen aikaansaamiseksi .
Elementit toimivat yhdessä lukituselinten kanssa kulma-asennossa.
15 On edullista, että elementit toimivat yhdessä nimen omaan niiden kannan tasolla elinten kanssa, jotka kykenevät varmistamaan haluttaessa mainittujen elementtien samanaikaisen tai riippumattoman kulmaorientoinnin.
Edellä esitetyn, kunkin elementin pituusakselin 20 mukaista kulma-asennusta koskevan ongelman ratkaisemiseksi asennetaan elementit vapaaseen kiertoliikkeeseen istukkaan, joka on kulmittaisesti kiinnitetty, niin että se on säädettävissä, jollekin tukielimelle, joka soveltuu kytkettäväksi johonkin veneen, erityisesti kannen osaan.
. 25 Tukielimen profiili on määrättynä poikkileikkaukse na, jotta mahdollistettaisiin, yhdessä sen muodostavan materiaalin joustavuuden kanssa, elementtien vähäiset kul-mavaihtelut edestä taaksepäin suhteessa veneen kanteen.
Eräs toinen ongelma, jonka ratkaiseminen on keksin-30 nön tavoitteena, on kunkin maston elementin ohjaaminen ja suuntaaminen tuulen mukaan ottaen huomioon purjeiden tuottamien ilmavirtojen mahdollinen poikkeama, jotta varmistettaisiin elementin parempi säätö myötätuulessa ja vastatuulessa.
35 3 94111 Tämä ongelma ratkaistaan siten, että kukin elementeistä kytketään järjestelmään, joka kykenee ohjaamaan samanaikaisesti mainitut elementit erilaisten orientaatio-kulmien mukaisesti, jotta mahdollistettaisiin erityisesti 5 mainittujen elementtien suuntauksen säätö toinen toisiinsa nähden sekä tuuleen nähden.
Järjestelmä käsittää liitostangon yhdistettynä nivellettyjen vipujen järjestelmällä kuhunkin elementtiin, mainitun tangon ollessa asennettu niin, että se voi siir-10 tyä ohjatussa liikkeessä veneen kannella ja sen ollessa liitetty ohjauselimiin.
Eräs toinen ongelma, jonka ratkaiseminen on keksinnön tavoitteena, on kyseisen maston jäykkyyden lisääminen. Tässä tarkoituksessa elementit liitetään yhteen yhdellä 15 tai useammalla poikittaisella jakopalkilla asennettuina nivellettyinä mainituille elementeille, kyseisten jako-palkkien ollessa muotoillut siten, että erotetaan kahden elementin väliin muodostunut tyhjä tila purjeen korkeuden kulkua varten.
20 Jakopalkki tai jakopalkit sovitetaan niin, että mahdollistetaan täydentävien kiinteiden tai liikkuvien takiloiden paikalleen asettaminen.
Erään toisen tuntomerkin mukaan ongelman, joka koskee samalla sekä hyvää kiinnitystä huipussa riippumatta 25 elementtien kannan välimatkasta sekä eri toimintojen aikana käytettyjen voimien tasapainottamista ilman, että se aiheuttaa häiriöjännityksiä tai -kytkentöjä mastonhuipussa tai maston kiertoliikkeeseen, ratkaisemiseksi yhdistetään elementit yläosastaan yli reunojen ulottuvalla pystysuo-30 ralla levyllä, joka on siten muodostettu ja sijoitettu, että se mahdollistaa kiinteiden ja/tai liikkuvien takiloiden kiinnityksen siirtämällä ne sivusuunnassa eteen ja/tai taakse ja/tai pystysuunnassa mastonhuippuun nähden, mainitun levyn ollessa asennettu niin, että se voi heilahdella 35 tasossaan edestä taakse.
94111 4
Mainitut elimet asennetaan elementtien päähän niin, että ne voivat siirtyä kiertoliikkeessä.
Levy varustetaan reunoissaan nostoköysien ja liikkuvien takiloiden suunnanvaihtokiekoilla niiden ohjaami-5 seksi ja mahdollistamiseksi niiden paluu kohti kantta elementtejä myöten, niiden ulkopuolelta tai sisäpuolelta.
Kunkin elementin huippu kytketään välittömästi tai mainittujen osien välityksellä pallonivelen tyyppiä olevaa elimeen, joka toimii tukena levylle.
10 Eräs toinen ongelma, jonka ratkaiseminen on keksin nön tavoitteena, on toteuttaa mainituissa olosuhteissa kahdesta elementistä valmistettu masto, joka on painoltaan vähäinen ja erittäin jäykkä erityisesti mitä tulee nurjahdukseen.
15 Tässä tarkoituksessa kukin elementeistä koostuu yhtenäiseksi profiloidusta pääosasta sijoitettuna niin, että se vastaanottaa pystysuorassa, pituutensa koko tai osamitalta, profiloidut leuat, rajaten sisäänsä tilan, joka soveltuu saamaan jäykisteen, pystysuoran tukilevyn 20 ollessa asennettu pääkappaleen erääseen osaan, mainittujen leukojen rajaaman tilan sisäpuolelle.
Keksintöä selitetään alla yksityiskohtaisemmin liitteenä olevien piirrosten avulla, joissa:
Kuvio 1 on perspektiivikuva purjeveneestä varustet-. 25 tuna keksinnön mukaisella mastolla.
Kuvio 2 on osittainen sivukuva esittäen maston elementtien jalustan asennuksen veneen kanteen, niin että se omaa orientointikulman pituusakselin suunnassa.
Kuvio 3 sivukuva, joka vastaa kuviota 2.
30 Kuvio 4 esittää perspektiivikuvan avulla jakopal- killa varustetun maston.
Kuvio 4a on osittainen poikkileikkauskuva esittäen erään suoritusesimerkin jakopalkin sekä maston muodostavien elementtien välisestä nivelkytkennästä.
35 Kuvio 5 on poikkileikkauskuva esittäen kunkin mas ton elementin rakenteen.
94111 5
Kuvio 6 on etukuva kuvion 5 suoritusmuodon mukaisen maston eräästä elementistä.
Kuvio 7 on kuva pelkästään kaaviotasolla esittäen maston kunkin elementin orientointikulman ottaen huomioon 5 tuulen suunnan sekä purjeiden aiheuttamien ilmavirtojen poikkeaman.
Kuvio 7a on tasokuva esittäen erään suoritusesimer-kin maston elementtien välisestä kytkennästä, joka kykenee antamaan niille pituusakseliin nähden kulmavaihtelun, joka 10 on erilainen elementistä toiseen.
Kuvio 7b on etukuva, joka vastaa kuviota 7a.
Kuvio 8 esittää poikkileikkauksena erään toisen suoritusesimerkin maston elementtien suuntausjärjestelmästä.
15 Kuvio 9 esittää esimerkin kiinteiden ja/tai liikku vien takiloiden kiinnityksestä mastonhuipussa.
Kuvio 10 on osakuva esittäen kiinnityslevyn nivelletyn ja suunnattavissa olevan asennuksen mastonhuipussa.
Kuvio 11 on poikittaisleikkaus kuvion 10 linjan 20 11 - 11 mukaan tarkasteltuna.
Kuvio 12 on kuva pelkästään kaaviotasolla esittäen esimerkin purjeidenkiinteiden ja/tai liikkuvien takiloiden eri kiinnityskohtien asennuksesta.
Kuvio 13 on tasokuva, joka vastaa kuviota 12.
- 25 Kuvio 14 on osittainen perspektiivikuva maston eräästä toisesta suoritusmuodosta.
Kuviot 15 ja 16 ovat kaksi kuvaa tasokuvana ja poikkileikkauskuvana kuvion 14 mukaisesta mastosta esittäen kaksi varianttia jonkin purjeen asennuksesta.
30 Kuvio 17 on osittainen perspektiivikuva maston eräästä toisesta suoritusmuodosta.
Kuvio 18 on kaaviomainen etukuva, joka vastaa kuviota 17 esittäen maston joidenkin olennaisten osien ollessa kallistusasennossa.
35 6 94111
Havainnollistetussa suoritusesiraerkissä esitetty masto kokonaisuudessaan M koostuu vähintään kahdesta elementistä 1 ja 2, jotka soveltuvat kiinnitettäviksi yhdestä ääripäästään veneen pituussuuntaisen keskiakselin mo-5 lemmin puolin, nimen omaan symmetrisesti. Niiden veneeseen kiinnitettynä olevan osan toisessa päässä elementit 1 ja 2 liitetään yhteen kytkennällä tai ei.
Keksinnön erään tärkeän tunnusmerkin mukaan maston muodostavista elementeistä 1 ja 2 kukin omaa aerodynaa-10 miseksi profiloidun muodon ja kääntyy pituusakselin mukaisesti suuntautuakseen tuulen suunnan mukaan niin, että saavutetaan purjeiden sekä takilan muodostaman kokonaisuuden parempi aerologinen hyötysuhde. Molempien elementtien kääntymisliikkeet voivat olla toinen toisestaan riippumat-15 tornia tai keskenään koordinoituja ja toimia yhdessä sijoitettujen lukituselinten kanssa. Kiertymisen mahdollistamiseksi jokin mekaaninen tai muu järjestelmä varustaa elementtien huipun ja tyven, jotta varmistettaisiin samalla kertaa maston huipun sekä tyven tarpeelliset kiinnitykset 20 mahdollistaen elementtien orientaatiokulman.
Kuten kuviot 5 ja 6 esittävät, koostuu kukin elementeistä 1, 2 yhtenäisestä pääosasta 10, jonka poikki leikkaus mukautetaan sellaiseksi, että se vastaa aerodynaamisen profiilin osaa. Tämä osa 10 sijoitetaan niin, että . 25 se vastaanottaa pystysuunnassa koko korkeudellaan tai osalla sitä profiloidut leuat 11 ja 12 rajoittaen sisään jäävän tilan. Tämä tila voidaan täyttää kokonaan tai osaksi leukojen 11 ja 12 jäykistyselementein, jotka muodostavat esimerkiksi kevyet rakennusaineet 13 tai pitkittäis-30 palkit. Lisäksi, koska tarkoituksena on vähentää nimen omaan pääosan 10 painoa ja lisätä sen nurjahduslujuutta, mainitun kappaleen 10 takaosa voi vastaanottaa koko korkeudellaan tai sen osalla sekä leukojen 11 ja 12 välissä jäykistyslevyjä tai -profiileja 14.
35 94111 7
On edullista, että leukojen 11 ja 12 sekä jäykis-tyselementtien 13 muodostama kokonaisuus liitetään jäy-kisteen 14 vastaanottavaan kappaleeseen 10 irrotettavalla tavalla, jotta poistettaisiin tilapäisesti suuntausvaiku-5 tus esimerkiksi pitkähkön pysähdyksen sattuessa. Samoin järjestetään kukin kokonaisuus 11-12-13 toimivaksi useissa itsenäisissä lohkoissa päällekkäin sijoitettuina niin, että vaihdellaan tukipintaa.
Eräässä toisessa suoritusmuodossa, joka on havain-10 nollistettuna kuvioissa 14 - 16, maston yhtenäinen pääosa (10) vastaanottaa vapaasti liitettyinä, erityisesti kahden laipan 10a ja 10b väliin, sarjan erillään toisistaan olevia jakopalkkeja 23, jotka muotoillaan tasokuvana, asteittain pieneneviksi ottaen huomioon halutun aerodynaamisen 15 vaikutuksen. Toisesta ääripäästään kukin jakopalkki liitetään pystysuoraan elementtiin 24, joka toimii takareunan salpana. Näissä olosuhteissa jokin purje V voidaan asentaa yhdessä jakopalkkien 23 sekä osan 10 kanssa niin, että aikaansaadaan putkimainen purje.
20 Kuviossa 15 purje V on viety samalla kertaa osan 10 ja jakopalkkien 23 ympäri, kun taas kuviossa 16 purje on asetettu ainoastaan jakopalkkien 23 ympäri, kyseisen purjeen vapaiden päiden ollessa vietyinä uriin ja pysyessä paikoillaan profiloiduissa kouruissa, jotka on muodostettu 25 osan 10 laippojen 10a ja 10b päihin. Jakopalkkien liike, ottaen huomioon niiden nivelikäs asennus, mahdollistaa purjeen jännittämisen paikalleen asettamisen jälkeen sekä pinnan pienentämisen nostamalla sitä enemmän tai vähemmän.
Kuvion 17 suoritusmuodossa osa 10 saa vapaassa lii-30 toksessa joukon elementtejä 25 sijoitettuina päällekkäin ja kyetessä omaamaan mainittuun osaan 10 kohtisuoran tai olennaisesti kohtisuoran sijainnin tai mainittuun osaan 10 nähden kulmittaisen, kallistusasennon tukipinnan pienentämiseksi .
35 94111 8 t Tässä tarkoituksessa kukin elementti 25 käsittää kaksi profiloitua leukaa 25a ja 25b nivellettyinä yläosastaan osan 10 kahden laipan 10a ja 10b väliin niin, että ne voidaan kallistaa kulmittain mainittua osaa 10 vasten.
5 Nämä kaksi leukaa liitetään yhteen toisesta ääripäästään niin, jotta ne voidaan niveltää yläosastaan pystysuoraan elementtiin 26 siten, että vedettäessä mainittua elementtiä 26 ylöspäin, aikaansaadaan samanaikaisesti osaa 10 vasten painautumaan pyrkivien elementtien 25 kokonaisu-10 uden kulmittainen kallistus, (kuvio 18).
Kuvio 8 esittää esimerkin järjestelmästä, joka mahdollistaa samalla kertaa elementtien 1 ja 2 kiinnityksen sekä kulman ohjautuvuuden. Tätä varten kunkin elementin 1 ja 2 jalustaan samoin kuin viimemainitun yläosaan liittyvä 15 kiinnitys- ja kytkentäelin 6 omaa akselin 6a asennettuna vapaaseen kiertoliikkeeseen laakerin muodostavaan hoikkiin 7 ja sen toimiessa yhdessä vastaavan elementin kanssa.
Holkki 7 sovitetaan lisäksi kohtaan 7a, niin että varmistetaan haluttaessa akselin 6a lukitus kiertoliikkeessä.
20 Kuviot 2 ja 3 esittävät edullisimman suoritusesi- merkin elementtien 1 ja 2 kannan kiinnityksestä sekä kulman ohjautuvuudesta nimen omaan veneen kanteen nähden.
Tässä tarkoituksessa elementtien 1 ja 2 kanta, erityisesti osa 10 asennetaan vapaaseen kiertoliikkeeseen istukan 15 . 25 päälle, joka kiinnitetään tukielimeen 16 niin, että se on säädettävissä ja lukittavissa kulma-asentoon. Tuki 16 sovitetaan kiinnitettäväksi nimen omaan johonkin veneen kannen osaan millä tahansa yleisesti tunnetuilla ja tarkoituksenmukaisilla keinoilla.
30 Tukielin 16 omaa määrättynä poikkileikkauksena ole van muodon, jotta mahdollistettaisiin, yhdessä sen muodostavan materiaalin joustavuuden kanssa, vähäisiä kulma-vaihteluita edestä taaksepäin. Tämän elimen 16 muodostaa esimerkiksi tukijalusta 16a pidennettynä pystysuoralla 35 siivellä 16b, joka vastaanottaa mainituissa olosuhteissa 9 94111 kiinnitysistukan 15. Jalusta 16a sekä siipi 16b liitetään yhteen kulmataittolinjalla 16c, joka helpottaa mainitun tuen kimmoista muodonmuutosta ilman remanenssia.
Keksinnön erään toisen tärkeän tunnusmerkin mukai-5 sesti elementtejä 1 ja 2 säätää kytkentäjärjestelmä mahdollistaen niiden kulmaorientoinnin suhteessa veneen pituusakseliin eri tavalla kullekin mainituista elementeistä, ottaen huomioon tuulen suunnan sekä ilmavirtojen poikkeaman purjeiden F sekä GV kautta, kuten kuvio 7 kaa-10 viomaisesti esittää.
Niin kuin kuviot 7a ja 7b esittävät, käsittää tämä kytkentäjärjestelmä olennaisena osanaan liitostangon 17 liitettynä nivellettyjen vipujen 18 - 19 järjestelmällä kuhunkin elementeistä 1 ja 2. Tämä tanko 17 asennetaan 15 niin, että se voi siirtyä ohjattuna liikkeenä veneen kannella, ja sen ollessa kiinnitetty mihin tahansa yleisesti tunnettuihin ja tarkoituksenmukaisiin ohjauselimiin, kuten varsinkin kaapeleihin.
Kukin vivuista 18 - 19 kytketään esimerkiksi pal-20 lonivelen 20 tyyppiä olevilla elimillä yhtäältä elementteihin 1 ja 2 sekä toisaalta vaunuun 21 - 22, joka on asennettu niin, että se kykenee liukumaan liitostangolla 17. Tanko 17 asennetaan liukumaan ohjatusti veneen kanteen kiinnitetyn tukielimen 18 päällä.
;25 Osoittautuu siis, että tangon 17 poikittainen siir tyminen suuntaan tai toiseen aikaansaa vipujen 18 - 19 toiminnan vaikutuksesta elementtien 1 ja 2 kiertoliikkeen kahden erilaisen kulman a ja ö mukaisesti (kuvio 7). Lisäksi kytkentäjärjestelmän ollessa määrätyssä asennossa on 30 mahdollista muuntaa elementin 1 suhteellista kulmaa suhteessa elementtiin 2 tai päinvastoin siirtämällä vipuja tukeva vastaava vaunu 21 tai 22.
Tästä on seurauksena, että kytkentäjärjestelmän sekä vaunun suhteellisen sijainnin geometria liitostangol-35 la mahdollistavat lukuisia kytkentämahdollisuuksia ele- 10 94111 menttien 1 ja 2 suhteellisista orientaatiokulmista, yhtäältä suhteessa tuuleen ja toisaalta näistä elementeistä yhdestä suhteessa toiseen. Niin kuin kuvio 7 kaa-viomaisesti esittää, on helppoa aikaansaada kulma a joka 5 on vastaavaa kulmaa β suurempi, kyseisten elementtien suuntaamisen paremmalla säädöllä myötätuulessa ja vastatuulessa.
Elementit 1 ja 2 voivat omata osalla korkeuttaan yhden tai useampia väliliitoksia 4, jotka ovat jäykkiä tai 10 puolijäykkiä ja toimivat jakopalkkina. Jakopalkki tai ja-kopalkit 4 muotoillaan nimenomaan ympyrän kaareksi, jotta vapautettaisiin tila kahden elementin 1 ja 2 väliin. Tämä jakopalkki tai nämä jakopalkit voidaan sijoittaa kohdassa 4a niin, että mahdollistetaan kiinteiden tai liikkuvien 15 takiloiden asennus (kuvio 4).
Ottaen huomioon kunkin elementin 1 ja 2 kyky kulman suuntaamiseen siellä, missä jakopalkit 4 asennetaan nivelletysti mainittuihin elementteihin nähden. Kytkentä tapahtuu, kuten kuvio 4a esittää, esimerkiksi pallonivel-20 menetelmällä 4b.
Samoin suunnitellaan sijoitettavaksi elementtien 1 ja 2 yläosan kytkennän tasolle levy 8 suunnattuna olennaisesti mainittujen kahden elementin 1 ja 2 mediaanitasoon.
Tämä levy 8 sovitetaan niin, että se tekee mahdolliseksi ; 25 työntää erilleen elementtien 1 ja 2 ääripää mainitun levyn omaamien kiinteiden ja/tai liikkuvien takiloiden kiinnityskohdista 8a kohti keulaa ja/tai kohti perää.
Edullisimmin levy 8 asennetaan elementtien 1 ja 2 päähän niin, että se kykenee kulman suuntaamiseen ja sen 30 voidessa erityisesti heilahdella tasossaan edestä taakse niin, ettei se siirrä joko kytkentä- tai vääntörasitusta t maston 1 ja 2 huippuun. Voidaan esimerkiksi käyttää pal-lonivelen tyyppiä olevaa kytkentäelintä 9, joka toimii tukena levylle 8.
35 11 94111
Edullisesti tämä pallonivelellinen kytkentäjärjestelmä voidaan yhdistää elementtien 1 ja 2 kulmansuuntaa-misjärjestelmään. Pallonivei sijaitsee olennaisesti tasossa, jonka muodostavat elementtien 1 ja 2 orientointiakse-5 lit.
Kuten on jo osoitettu, tämä yhdistetty järjestelmä mahdollistaa, että saadaan samanaikaisesti hyvä kiinnitys huipussa riippumatta elementtien kannan välimatkasta sekä huipun kiinnityslevyyn suunnattujen voimien tasapainotus 10 eri takiloihin, jotka siihen on liitetty, ilman että se aiheuttaa rasituksia tai häiriökytkentöjä maston huippuun tai sen kääntymisliikkeeseen.
Levy 8 voidaan varustaa reunoissaan nostoköysien ja liikkuvien takiloiden suunnanvaihtokiekoilla niiden ohjaa-15 miseksi ja mahdollistamiseksi niiden paluu kohti kantta elementtejä 1 ja 2 myöten niiden sisä- tai ulkopuolelta.
Esimerkiksi, kuten kuviot 12 ja 13 kaaviomaisesti esittävät, levy 8 voidaan sijoittaa niin, että mahdollistetaan nostoköysien a, b, c, d, e, vastaavasti isopurjeen, 20 fokan, genuan, spinaakkerien asennus; harusten f, g, h, vastaavasti isopurjeen, fokan sekä genuan asennus; kakso-isapuvantin i asennus esimerkiksi sekä kääntöpuomin j asennus.
Keksintöä sovelletaan kaikentyyppisiin, yhden tai •25 useamman maston käsittäviin purjeveneisiin, kuten esimerkiksi "ketch"-, "yawl-", kuunarityyppisiin, monirunkoisiin veneisiin jne.

Claims (17)

1. Masto, joka on tarkoitettu erityisesti purjevenettä varten ja joka koostuu vähintään kahdesta elementis- 5 tä (1, 2), jotka on sovitettu kiinnitettäviksi toisesta päästään veneen pituussuuntaisen keskiakselin molemmin puolin, ja mahdollisesti toisiinsa kytkettyinä, yhteen liitettäviksi toisesta päästään, tunnettu siitä, että kukin elementti (1, 2) omaa aerodynaamisesti muotoil-10 lun poikkileikkauksen, ja että elementit, ollessaan kiin nitettyinä jalustaansa ja kytkettyinä yläosastaan, on sovitettu asetettaviksi kulmaan pituusakselin suhteen, erityisesti tuulen suunnan mukaan, purjeiden ja takilan muodostaman kokonaisuuden paremman aerodynaamisen hyötysuh-15 teen aikaansaamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, tunnettu siitä, että elementit (1, 2) toimivat yhdessä kulma-asennossa olevien lukituselimien kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, t u n -20 n e t t u siitä, että elementit toimivat, erityisesti jalustansa tasolla, yhdessä elimien kanssa, jotka kykenevät varmistamaan haluttaessa mainittujen elementtien samanaikaisen tai riippumattoman kulma-asetuksen.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, t u n - ,.25 n e t t u siitä, että kukin elementti (1, 2) on sovitettu : vapaasti kiertyvästä istukkaan, joka on kiinnitetty sää dettävästä kulma-asentoon tukielimelle, joka on mukautettu kytkettäväksi johonkin veneen, erityisesti kannen osaan.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen masto, t u n -30 n e t t u siitä, että tukielimen poikkileikkausprofiili on määrätty siten, että se yhdessä materiaalinsa joustavuuden kanssa mahdollistaa elementtien (1, 2) vähäiset kulmavariaatiot edestä taakse veneen kannen suhteen.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen masto, t u n -35 n e t t u siitä, että kukin elementti (1, 2) on kytketty järjestelmään, joka on sovitettu ohjaamaan samanaikaisesti 94111 mainitut elementit erilaisten kulma-asetusten mukaan, jotta mahdollistettaisiin erityisesti elementtien asetuksen säätö suhteessa toisiinsa ja suhteessa tuuleen.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen masto, t u n -5 n e t t u siitä, että järjestelmä käsittää liitostangon, joka on yhdistetty nivellettyjä vipuja käsittävän järjestelmän avulla kuhunkin elementtiin, jolloin tanko on asennettu siten, että se on siirrettävissä ohjatussa liikkeessä kannella sen ollessa kiinnitetty ohjauselimiin.
8. Patenttivaatimuksen 2 mukainen masto, tun nettu siitä, että elementit (1, 2) liitetään yhteen yhdellä tai useammalla poikittaisella jakopalkilla (4) asennettuina nivellettyinä mainituille elementeille, mainittujen jakopalkkien ollessa muotoillut siten, että ero- 15 tetaan kahden elementin väliin muodostunut vapaa tila, jotta jätettäisiin kulkutie purjeen pituudelle.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen masto, tunnettu siitä, että jakopalkki tai jakopalkit (4) sijoitetaan siten, että mahdollistetaan täydentävien kiin- 20 teiden tai liikkuvien takiloiden paikoilleen asettaminen.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, tunnettu siitä, että elementit liitetään yhteen yläosastaan yli reunojen ulottuvalla pystysuoralla levyllä (8) sovitettu ja sijoitettu siten, että mahdollistetaan 25 kiinteiden ja/tai liikkuvien takiloiden kiinnitys erottamalla ne sivusuunnassa eteen ja/tai taakse ja/tai pystysuoraan suhteessa mastonhuippuun, jolloin levy (8) on asennettu siten, että se voi heilahdella tasossaan eteen ja taakse.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen masto, tunnettu siitä, että kunkin elementin (1, 2) huippu kytketään välittömästi tai mainittujen elinten välityksellä palloniveltyyppiä olevaan elimeen (9), joka toimii tukena levylle.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen masto, tunnettu siitä, että mainitut elimet asennetaan 94111 elementtien (1, 2) päähän siten, että ne ovat siirtyvästi kierrettäviä.
13. Patenttivaatimuksen 10 mukainen masto, tunnettu siitä, että levy (8) varustetaan reu- 5 noistaan nostoköysien ja liikkuvien takiloiden suunnan-vaihtokiekoilla niiden ohjaamiseksi sekä niiden paluun mahdollistamiseksi kohti kantta elementtejä (1, 2) pitkin, niiden uiko- tai sisäpuolelta.
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, t u n - 10. e t t u siitä, että kukin elementti (1, 2) koostuu yhtenäiseksi muotoillusta pääosasta, joka on sijoitettu siten, että se irrotettavasti vastaanottaa pystysuorasti koko korkeudeltaan tai sen osalta leukaprofiilit (11, 12), jotka rajaavat sisätilan, joka on sovitettu vastaanotta- 15 maan jäykisteen (13), jolloin pystysuora tukilevy on asennettu pääkappaleen yhteen osaan, leukojen rajaaman tilan sisäpuolelle.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen masto, tunnettu siitä, että leukojen (11, 12) yhdessä 20 jäykisteen (13) kanssa muodostama kokonaisuus on muodostettu useaksi itsenäiseksi ja päällekkäiseksi lohkoksi.
16. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, tunnettu siitä, että sen muodostaa yhtenäiseksi profiloitu pääosa (10), joka on muodostettu siten, että se vas- .. 25 taanottaa vapaassa liitoksessa sarjan tasokuvassa nähtynä ’ profiloituja jakopalkkeja (23), asteittain pienenevällä tavalla ja nivellettyinä päistään pystysuoraan elementtiin (24), jolloin purje on asennettu yhdistelmänä jakopalkkien (23) sekä pääosan (10) kanssa.
17. Patenttivaatimuksen 1 mukainen masto, tun nettu siitä, että sen muodostaa yhtenäiseksi profiloitu pääosa (10), joka on sovitettu siten, että se vastaanottaa vapaassa liitoksessa joukon elementtejä (25), jotka on asetettu päällekkäin ja on tarkoitettu asettumaan 35 joko kohtisuoraan asemaan pääosaan (10) nähden tai kallistuskulma-asentoon pääosaa (10) vasten tukipinnan pienentämiseksi . 94111
FI900598A 1988-06-09 1990-02-07 Masto, erityisesti purjevenettä varten FI94111C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8808100 1988-06-09
FR8808100A FR2632602A1 (fr) 1988-06-09 1988-06-09 Mat notamment pour bateau a voile
FR8900293 1989-06-09
PCT/FR1989/000293 WO1989011996A1 (fr) 1988-06-09 1989-06-09 Mat, notamment pour bateau a voile

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI900598A0 FI900598A0 (fi) 1990-02-07
FI94111B FI94111B (fi) 1995-04-13
FI94111C true FI94111C (fi) 1995-07-25

Family

ID=9367384

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI900598A FI94111C (fi) 1988-06-09 1990-02-07 Masto, erityisesti purjevenettä varten

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5083520A (fi)
EP (1) EP0378632B1 (fi)
JP (1) JPH02504622A (fi)
DK (1) DK167486B1 (fi)
FI (1) FI94111C (fi)
FR (1) FR2632602A1 (fi)
WO (1) WO1989011996A1 (fi)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4119946A1 (de) * 1991-06-18 1993-01-07 Juergen Kindler Rigg mit doppelmast und doppelsegel
US6341571B1 (en) * 1997-10-06 2002-01-29 Diana Russell Wind-powered air/water interface craft having various wing angles and configurations
US6116177A (en) * 1998-05-28 2000-09-12 Conant; Carson V. Mast with top boom
DE19926426C2 (de) 1999-06-10 2002-05-02 Erler Martina Vorrichtung zum Segeln
EP1180478A1 (en) 2000-08-09 2002-02-20 Carson V. Conant Mast with top boom
US6655314B2 (en) * 2001-05-07 2003-12-02 On Top Down Under Ltd. Mast step
GB2389093A (en) * 2002-05-31 2003-12-03 Richard Glanville Twin mast sail rig
KR101196136B1 (ko) * 2004-08-27 2012-10-30 에이디엠 얼라이언스 뉴트리션, 인코포레이티드 고지방 동물 사료 펠릿 및 그 제조 방법
FR2877913B1 (fr) 2004-11-16 2008-05-30 Lionel Serge Michel Julliand Greement trapeze
EP2536618A1 (de) * 2010-02-15 2012-12-26 Stefan Vintera Mast für segelfahrzeuge
US20150000578A1 (en) * 2013-06-18 2015-01-01 Matthew Brent Strebe Twin asymmetrical wing sail rig
US9139257B2 (en) * 2013-08-01 2015-09-22 Thomas J. Beriou Twin arm gin pole
CN103523195B (zh) * 2013-10-23 2016-01-20 芜湖特源鑫复合材料科技有限公司 一种遥控帆船
EP3317178B1 (en) * 2015-07-05 2023-12-27 Nayam Wings Ltd. Wing-type sail system
ITUA20162557A1 (it) * 2016-04-13 2017-10-13 Stramba S R L Armo per un mezzo nautico e mezzo nautico comprendente detto armo
SI25154A (sl) * 2017-06-08 2017-09-29 MIDES DESIGN d.o.o. Jadrovna konstrukcija

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1408868A (en) * 1920-01-13 1922-03-07 Pierpont E Dutcher Mast, stack, or the like
FR46007E (fr) * 1934-10-06 1936-02-15 Perfectionnements au montage des voiles sur les bateaux
US2147501A (en) * 1936-06-24 1939-02-14 William E Ryder Sailing rig
GB1153915A (en) * 1966-11-25 1969-06-04 Oscar Vilhelm Plym An Arrangement in Masts for Sailing-Boats
US3802371A (en) * 1972-02-29 1974-04-09 J Jastrab Sailing rig
US4064821A (en) * 1976-11-22 1977-12-27 Roberts Jr William C Variable camber wing sail
US4047493A (en) * 1976-12-03 1977-09-13 Menegus Robert L Automatically rotatable sloop rig
FR2545781B1 (fr) * 1983-05-09 1985-08-30 Berge Jacques Navire a au moins deux coques jumelees
US4856449A (en) * 1985-05-02 1989-08-15 Walker John G Wingsail stalling
NL8600661A (nl) * 1986-03-14 1987-10-01 De Vaan Lambertus Wilhelmus M Mastconstructie en vaartuig voorzien van een dergelijke mastconstructie.
IT1218790B (it) * 1987-12-17 1990-04-19 Biagioli Mario Alberatura per imbarcazione a vela

Also Published As

Publication number Publication date
WO1989011996A1 (fr) 1989-12-14
FI900598A0 (fi) 1990-02-07
FR2632602A1 (fr) 1989-12-15
DK30390A (da) 1990-03-27
EP0378632B1 (fr) 1992-09-30
FI94111B (fi) 1995-04-13
JPH02504622A (ja) 1990-12-27
EP0378632A1 (fr) 1990-07-25
DK30390D0 (da) 1990-02-06
DK167486B1 (da) 1993-11-08
US5083520A (en) 1992-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI94111C (fi) Masto, erityisesti purjevenettä varten
CA1199838A (en) Batten structure for a wing sail
US4388888A (en) Adjustable airfoil
US4757779A (en) Aerodynamic device with reversible flexible and lowerable concavity for the propulsion by the force of the wind
US5485799A (en) Device with at least one variable-geometry aerodynamic member including a boundary layer control system
EP3052379B1 (en) Method for rigging and controlling a wing sail
US20060118020A1 (en) Reversible camber airfoil
AU2014331535A1 (en) Method for rigging and controlling a wing sail
US4369724A (en) Wingsail
GB2085387A (en) Sails
AU2002236181B2 (en) Flexible wing-sail and wind-propelled vehicle including same
US4799443A (en) Swing sail boat
US8516972B2 (en) Profile sail boom for sail boats
US20020139285A1 (en) Sail rig for a wind driven craft
US4537145A (en) Wind propelled vessel
GB2151199A (en) Inflatable sail or sail portion
US4911093A (en) Rigging and sail system for sailboat
US4261276A (en) Sailing booms
CA1279529C (en) Swing sail boat
AU691862B2 (en) A device for the mast of a sailboat
US4924793A (en) Standoff batten rig for flexible airfoil conformation on both tacks
IT9021243A1 (it) Bracci regolabili di snodi per imbarcazioni a vela
WO1989011994A1 (en) Sailing vessels
EP2544945A1 (en) Mast and sail combination
JPH0631069B2 (ja) ウイングセイル

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FD Application lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BONNET, CLAUDE