FI93775B - Turvavirityksenpoistojärjestelmällä varustettu kivääri - Google Patents

Turvavirityksenpoistojärjestelmällä varustettu kivääri Download PDF

Info

Publication number
FI93775B
FI93775B FI884846A FI884846A FI93775B FI 93775 B FI93775 B FI 93775B FI 884846 A FI884846 A FI 884846A FI 884846 A FI884846 A FI 884846A FI 93775 B FI93775 B FI 93775B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
trigger
arm
frame
shaft
rifle
Prior art date
Application number
FI884846A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI93775C (fi
FI884846A0 (fi
FI884846A (fi
Inventor
Benedikt Rieger
Original Assignee
Dynamit Nobel Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dynamit Nobel Ag filed Critical Dynamit Nobel Ag
Publication of FI884846A0 publication Critical patent/FI884846A0/fi
Publication of FI884846A publication Critical patent/FI884846A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93775B publication Critical patent/FI93775B/fi
Publication of FI93775C publication Critical patent/FI93775C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A19/00Firing or trigger mechanisms; Cocking mechanisms
    • F41A19/06Mechanical firing mechanisms, e.g. counterrecoil firing, recoil actuated firing mechanisms
    • F41A19/25Mechanical firing mechanisms, e.g. counterrecoil firing, recoil actuated firing mechanisms having only slidably-mounted striker elements, i.e. percussion or firing pins
    • F41A19/27Mechanical firing mechanisms, e.g. counterrecoil firing, recoil actuated firing mechanisms having only slidably-mounted striker elements, i.e. percussion or firing pins the percussion or firing pin being movable relative to the breech-block
    • F41A19/29Mechanical firing mechanisms, e.g. counterrecoil firing, recoil actuated firing mechanisms having only slidably-mounted striker elements, i.e. percussion or firing pins the percussion or firing pin being movable relative to the breech-block propelled by a spring under tension
    • F41A19/30Mechanical firing mechanisms, e.g. counterrecoil firing, recoil actuated firing mechanisms having only slidably-mounted striker elements, i.e. percussion or firing pins the percussion or firing pin being movable relative to the breech-block propelled by a spring under tension in bolt-action guns
    • F41A19/34Cocking mechanisms
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A17/00Safety arrangements, e.g. safeties
    • F41A17/64Firing-pin safeties, i.e. means for preventing movement of slidably- mounted strikers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Optical Radar Systems And Details Thereof (AREA)
  • Telescopes (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)

Description

93775
Turvavirityksenpoistojärjestelmällä varustettu kivääri
Keksintö kohdistuu kivääriin ja käsittää iskurin iskukappaleineen, iskujousen, laukaisukoneiston liipaisi-5 mella sekä virityksenpoistovivun.
Ladatun aseen varmistamiseksi iskuri lukitaan tavallisesti muotosulkeisesti sokalla tai kiilalla. Varmistamisen tai varmistuksen poiston yhteydessä kuuluu tavallisesti kilahdus.
10 Toinen varmistustapa, ts. aseen laukeamisen estä minen, tapahtuu poistamalla jännitys iskuria käyttävästä jousesta. Tällaisessa varmistustavassa siirretään iskujousen vastalaakeria. Tätä varten täytyy käyttää vipua iskurin alueella.
15 Vaikka tämä varmistusjärjestelmä on tunnettu jo pitkään, ei sitä käytännöllisesti katsoen käytetä. Ampujalle kädenliike liipaisimelta virityksenpoistovivulle on liian monimutkainen. Koska aseessa käytetään tavallisesti myös kiikaritähtäintä, on pääsy virityksenpoistovivulle 20 estynyt.
Keksinnön tarkoituksena on kehittää aseeseen viri-tyksenpoistojärjestelmä, jota voidaan käyttää ilman hankalia kädenliikkeitä.
Tehtävän ratkaisee kivääri, jolle on tunnusomais- I · 25 ta, että siinä on ohjatusti liikkuva kehikko, johon on kiertyvästi kiinnitetty pidätinvipu, joka tarttuu iskukap-paleeseen siten, että iskuri on liikuteltavissa kehikon kanssa myös iskujousta vastaan, joka pidätinvipu vain viritetyssä tilassa liipaisinta käyttämällä vapauttaa isku-30 kappaleen ja kehikkoa liikuttava vipu on käytettävissä • aseen tukin pistooliperältä.
Muita edullisia jatkokehittelyjä on kuvattu alivaa-timuksissa.
Tässä aseessa iskurinjousen virityksen poistoon 35 tarkoitettu varmistin voidaan sijoittaa sinne, missä se on • · 93775 2 ampujalle mukavimmin tavoitettavissa. Virityksen poisto tai uudelleen viritys tulee luonnolliseksi tapahtumaksi, joka sujuu tavallaan automaattisesti. Ei tarvita kädenliikettä vaan vain sormenliike. Käden sijainti ei käytännössä 5 muutu. Eduksi on myös, että viritettäessä asetta ei enää kuulu kilahdusta. Erityisen edullista on myös, että viri-tyksenpoistojärjestelmän rakenne sallii yksinkertaisesti muutamien muiden yksinkertaisten myöhemmin kuvattavien aseen luotettavuutta ja turvallisuutta lisäävien ominai-10 suuksien liittämisen siihen.
Kehikon liikkeiden toteuttamiseen tarjoutuu monia mahdollisuuksia. Varmistin voi sijaita sivulla (oikealla tai vasemmalla ampujan toivomuksen mukaan) tai perässä lähellä liipaisinta sen yläpuolella. Se voi sijaita myös 15 ylhäällä kiväärin perässä. Tällöin voi tosin tulla pieni käden liike vivun liikuttamiseksi tarpeelliseksi mutta koska vivun ympärillä on paljon tilaa, ei tähän liikkeeseen ole tarpeen kiinnittää erityistä huomiota; se sujuu automaattisesti.
20 Lukon viritys voidaan kuitenkin tehdä myös siten, että kehikko on aina jousen avulla virityksettömässä tilassa ja ampuja virittää lukon vasta ammunnan yhteydessä aseen perässä olevalla varmistuskahvalla, kun ase on jo hänellä kädessä ja sormi liipaisimella. Virityksen pitä-25 minen ampumakädellä ei estä sormen liikettä liipaisimella vaikkakin tällainen ampumatapa vaatii tiettyä tottumusta. Tällaisen aseen viritys vapautuu kuitenkin heti, kun käsi otetaan pois liipaisimelta.
Keksinnön mukainen virityksenpoistolaite on erityi-30 sen helposti yhdistettävissä muihin turvalaitteisiin. Liipaisin on kiinteästi aseessa tai kiinnitettynä koneiston runkoon. Muu laukaisukoneisto liipaisin poislukien on liitetty liikkuvaan kehikkoon. Voimansiirtäminen on suunniteltu siten, että se on mahdollista vain viritetyssä ti-35 lassa. Kehikon ollessa siirrettynä jännityksettömään asen- 3 93775 toon on vaikutuslinja liipaisimelta iskuria pidättävään salpaan katkaistu eikä asetta voida laukaista.
Lukkoon voidaan liittää myös toinen, virityksen-poistojärjestelmään yhteydessä oleva turvalaite, jossa 5 vähintään yksi laukaisukoneiston vipu lukitaan kehikon siirrolla koneiston runkoon. Tämä tarkoittaa, että viri-tyksettömässä tilassa olisi jo yksistään tämän takia aseen laukaiseminen mahdotonta, koska laukaisukoneiston liike on estetty.
10 Erityisen hyvänä pidetty virityksenpoistokoneiston rakenne syntyy, kun tehdään viritetty tila labiiliksi tasapainotilaksi. Kaksi painovoiman alaista toisiinsa kytkettyä kiertyvää vartta muodostavat ns. "oikaistun pituuden" . Taivutettaessa lähestyvät kummatkin kiertopisteet 15 toisiaan ja tämä liike käytetään iskukappaleen virityksen poistoon.
Päinvastainen tilanne, jossa taivutetut haarat oikaistaan äkillisesti ja ase viritetään vahingossa, ei voi tulla kyseeseen, koska viritys tapahtuu aina iskujousen 20 voimaa vastaan.
Muutos oikaistusta pituudesta tapahtuu tällaisella aseella automaattisesti, kun kiväärinperä lyödään ensin lattiaan. Törmäyksen aiheuttaman hidastuvuuden vuoksi vaikuttaa liipaisimessa ja virityskoneistossa voimia. Viri-* 25 tyskoneiston täytyy tässä tapauksessa poistaa viritys no peammin kuin liipaisin laukaisee aseen. Tämä saavutetaan virityskoneiston suuremman massanhitauden ansiosta.
Kiväärin tukkiin kohdistuvien iskujen lisäksi voi iskuja tulla myös aseen yläpuolelta (esim. noustaessa kor-30 kealle tasolle olalle heitetyn aseen kanssa voi ase iskeytyä oksiin). Rakenteessa, jossa on kulmaan taivutettu oh-jausvipu, saa isku virityskoneistoon aikaan vääntömomen-tin, joka nostaa oikaistun pituuden ylös ja kehikko siirtyy niin pitkälle, että iskujousen jännitys poistuu ja am-35 puminen tulee mahdottomaksi.
4 93775
Koska keksinnön mukaisessa lukkorakenteessa ei varmistimen sijaintia rajoiteta muiden lukkoon liittyvien ominaisuuksien avulla, on lisäoptimointi mahdollista. Tämä koskee erityisesti viritysvoimaa tai viritysmatkaa ja vi-5 rityksen ominaiskäyrää. Ohjausvivun haaran pituus antaa tulokseksi välityssuhteen. Tässä haarojen pituussuhde alueella 1:3 on havaittu hyväksi, viritysmatka on siis suuruusluokkaa 15 mm. Haaran suorakulmaisella sijoituksella ohjausvipuun nähden saavutetaan jännitysmomentin lisään-10 tyminen kiertoliikkeen aikana. Tämä on toivottavaa, koska jousen jännitys tulee likimääräisesti samalla tavalla suuremmaksi ja virittäminen on tämän vuoksi ampujalle aina samanlainen.
Varmistimen suotuisa sijoitus kiväärin perässä saa 15 aikaan ampujalle luonnollisen viritys- ja virityksenpois-toliikkeen ja samoin viritys voidaan tehdä aina oikea-ai-kaisesti; toisaalta kiväärin viritys poistuu käytännössä "automaattisesti", kun ampuja panee sen syrjään, koska varmistinvipua on mahdollista siirtää vaivatta. Järjestel-20 män avulla saavutettava moninkertainen varmuus vaatii vain vähäisen lisäkustannuksen.
Keksintö on esitetty piirustuksissa ja sitä kuvataan jatkossa esimerkinomaisesti.
Kuvio 1 esittää liipaisinkoneiston sivukuvaa ampu-• 25 mavalmiissa tilassa; kuvio 2 esittää liipaisinkoneiston yläkuvaa ampuma-valmiissa tilassa (leikkaus A-B kuviossa 1) kuvio 3 esittää liipaisinkoneiston sivukuvaa viri-tyksettömässä tilassa; 30 kuvio 4 esittää liipaisinkoneiston yläkuvaa viri- tyksettömässä tilassa (leikkaus C-D kuviossa 3); kuvio 5 esittää liipaisinkoneiston sivukuvaa laukaistussa tilassa; kuvio 6 esittää koneiston rungon sivuseinää; 35 kuvio 7 esittää liipaisinkoneiston sivukuvaa ampu-
II
5 93775 mavalmiissa tilassa, kuten kuvio 1 mutta erilaisella viri-tyskoneistolla; kuvio 8 esittää liipaisinkoneiston sivukuvaa viri-tyksettömässä tilassa, kuten kuvio 3 mutta erilaisella 5 virityskoneistolla.
Esityksestä on jätetty pois ne kiväärin osat, joilla ei ole mitään tekemistä keksinnön kanssa, erityisesti makasiinikoneistoa ei esitetä.
Iskuri 1 osuu patruunan 2 nalliin, kun iskujousel-10 la 3 viritetty iskukappale ylittää salvan 5. Salvan 5 sulkeva ja lukitseva vaikutus kumotaan, akselin 7 ympäri kiertyvää liipaisinvipua 6 kallistetaan niin pitkälle, että olake 8 ei enää tue pidätinvivun 10 reunaan 9. Salpa 5 muodostuu pidätinvivun 10 liikkuvasta päästä, joka kier-15 tyy akselin 11 ympäri.
Pidätinvipu 10 muodostaa yhdessä liipaisinvivun 6 ja liipaisimen 12 kanssa liipaisinkoneiston. Liipaisinta 12 lukuunottamatta on liipaisinkoneisto kiinnitetty lukon liikesuuntaan liikkuvaan kehikkoon 13. Laukaisuliikkeen 20 välitys liipaisimelta 12 liipaisinvivulle 6 tapahtuu lii-paisinvivulla 6 olevan pultin 14 kautta.
Viritetyssä tilassa (kuvio 1) välitetään vääntömo-mentti liipaisinvivulle 6. Olake 8 luiskahtaa pidätinvivun 10 reunan 9 alta eteenpäin. Jousi 15 ei ole niin voimakas, 25 että se voisi vastustaa viritetyn iskukappaleen 4 aikaansaamaa salvan 5 alaspainumista ja näin iskuri 1 osuu patruunan 2 nalliin. Liipaisuliike voidaan asettaa asetusruu-villa 16. Kehikko 13 voi liikkua koneiston rungon 17 sisällä liikesuuntaan. Rungossa 17 on pitkittäisreiät 18 ja 30 19, jotka toimivat kehikon 13 johteina.
Kiväärinlukon muuttamiseen viritetystä tilasta (kuviot 1, 2) virittämättömään tilaan (kuviot 3, 4) (ja päinvastoin) on käytettävissä virityksenpoisto tai viritysko-neisto, jonka kanssa kehikkoa 13 voidaan siirtää. Se koos-35 tuu tässä esimerkissä tukivivusta 20, ohjausvivusta 21 ja 6 93775 yhdyskappaleesta 22 varmistimelle 23. Tukivipu 20 on kiinnitetty kohdassa 24 kiertyvästi koneiston runkoon ja kohdassa 25 ohjausvivun 21 lyhyempään varteen 26. Ohjausvi-vun 21 pidempi varsi 27 on liitetty kiertyvästi yhdyskap-5 paleeseen 22. Ohjausvipu 21 on kiinnitetty kehikkoon 13. Tässä tapauksessa käytetään siihen akselia 7, jonka ympäri myös liipaisinvipu 6 kiertyy.
Luonteenomaista tälle kiväärille on viritetyssä tilassa ns. "oikaistu pituus", labiili tasapainotila tukivi-10 vun 20 ja ohjausvivun 21 lyhyemmän varren 26 kesken (kuviot 1, 2). Toiselta puolelta rajoitetaan vivun liikettä vasteruuvilla 28. Siirtyminen virityksettömään tilaan (kuviot 3, 4) tapahtuu iskujousen itsensä avulla, heti kun oikaistu pituus katkaistaan. Pitkittäisreiän 19 koolla 15 määrätään, kuinka pitkälle tukivipu 20 ja ohjausvipu 21 voivat taittua. Pitkittäisreiät ovat tässä esimerkissä 5 mm pitkiä; ne on sovitettu luonnollisesti iskurin 1 isku-jousen 3 mukaan.
Yläkuvassa 2 ovat kiertopisteet ja akselien sijain-20 nit paremmin havaittavissa. Kehikkoon 13 kiinnitetyt akselit 7 ja 11 ovat niin pitkiä, että ne voivat ottaa kehikon 13 johtamisen tehtäväkseen, kun ne pistetään rungon 17 pitkittäisreikiin 18 ja 19.
Kuvioissa 3 ja 4 vastaten kuvioita 1, 2 esitetään 25 lukko virityksettömässä tilassa. Iskujousen 3 viritys poistuu jousen vastalaakerin 29 siirtyessä vastaavasti. Myös tässä asennossa iskukappale 4 on lukittuna salvalla 5. Tässä asennossa on iskurin 1 mahdotonta koskettaa patruunan 2 nallia.
30 Kiväärin tukissa olevan varmistimen 23 siirtäminen virityksettömässä tilassa saa rungon 17 ja kehikon 13 siirtymään niin etäälle toisistaen, ettei liipaisin 12 voi enää koskettaa liipaisinvivulla olevaa tappia 14. Virittäminen ja virityksen poisto siirtäjällä 23 tapahtuvat 35 äänettömästi.
11 7 93775
Piirustuksessa on kaikki osat, jotka liittyvät makasiinin toimintaan, jätetty selvyyden vuoksi piirtämättä. Tämä viritys- ja virityksenpoistojärjestelmä on kuitenkin soveltuva erityisesti juuri makasiinikivääreille.
5 Kuvio 5 näyttää liipaisinvivun 6 ja pidätinvivun 10 sijainnin välittömästi ammunnan jälkeen. Pidätinvivun 10 reuna 9 ei ole enää liipaisinvivun 6 olakkeella 8. Tällä tavoin voisi iskukappale 4 painaa jousen 15 alas. Latausta! makasiinintoimintavaiheissa painaa jousi 15 pidätin-10 vivun 10 ylös ja iskukappale 4 pidätetään salvalla 5.
Kuviossa 5 on, poiketen kuvioista 1 ja 3, jätetty vielä viritys- ja virityksenpoistokoneistot pois, jotta voidaan paremmin havaita liipaisinvivun 6 yhteistoiminta pidätinvivun 10 ja liipaisimen 12 kanssa. Liipaisimen 12 15 akseli 31 on kiinnitetty runkoon 17. Rungon 17 seinässä on nähtävissä aukko 32 uralla 33, vastaten pitkittäisrei-kiä 18 ja 19, johon liipaisinvivun 6 pultti 14 ulottuu. Täten voidaan toteuttaa ilman lisäkustannuksia lisäturva-osa, koska virityksettömässä tilassa pultti 14 lukitaan 20 uraan 33. Iskurin vapauttaminen ei tällöin ole missään tapauksessa mahdollinen.
Rungon 17 sivuseinämän rakenne on havaittavissa vielä paremmin kuvassa 6. Aukon 32 on sallittava tapin 14 liike ylöspäin laukaisua varten; jos akselintappi on lu-• 25 kittuna pitkittäisreiän 33 alueella, ei sellainen liike ole mahdollinen.
Kuviossa 6 on piirretty tapin 14 kolme mahdollista sijaintia aukossa 32. Ampumavalmiissa tilassa (kuten kuviossa 1) on tappi asennossa 34. Virityksettömässä lukossa 30 menee tappi paikkaan 35. Liipaisinvivun 6 liike ei ole tällöin mahdollinen. Heti laukauksen jälkeen (kuten kuvio 5) on tappi 14 asennossa 36; tässä tapauksessa voi vain yksi patruunan hylsy lähteä liikkeelle.
Ohjausvivulle 21 on pidetty parempana epäsymmetris-35 tä ja suorakulmaista muotoa. Varsien 26 ja 27 pituudet an- 8 v.)'/ 7 '7 c y Ο / / yj tavat välityksen; suhde 1:3 on havaittu erityisen hyväksi. Esimerkiksi viritysmatkalla 5 mm täytyy varmistinta 23 siirtää 15 mm. Tässä tapauksessa täytyy myös pitkittäis-reikien 18, 19, 33 sallia 5 mm:n liikkumavara (tapin hal-5 kaisijalla 5 mm).
Erilaiset vivun pituudet ohjausvivussa 21 tarkoittaa myös massojen epäsymmetriaa, joka vaikuttaa turvallisuuteen. Lukon virityksen poisto tapahtuu nopeammin kuin liipaisinkoneiston liike, koska virityksenpoistojärjestel-10 män massa on suhteellisen suuri verrattuna liipaisimen massaan. Koska tietystä virityksenpoistumisen määrästä lähtien ei laukaisu ole enää mahdollista, on aseen tarkoitukseton laukeaminen erityisesti onnettomuuksissa mahdotonta. Jos tämän aseen virityskoneistoon kohdistuu isku 15 yläpuolelta, mikä voi tapahtua esim. tikkaita noustaessa, siirtyvät kummatkin vivut ojennetusta tilasta taitettuun tilaan ja lukon viritys poistuu. Jos kivääri putoaa perä edellä lattialle, viritys poistuu heti.
Varmistin voidaan sijoittaa mihin tahansa ampujan 20 haluamaan paikkaan kiväärin tukissa. Optimaalisessa paikassa sitä voidaan käyttää miltei tiedostamatta.
Kuvioissa 7 ja 8 on esitetty toinen viritysjärjestelmän muunnelma. Kädensijaan sijoitetun varmistimen sijasta ase viritetään puristamalla varmistinkahva 37 aseen ” 25 kädensijaa vasten. Kuvioissa 1-4 on ohjausvipu olennaisen suora. Se on samoin kuin aikaisemmin kiinnitettynä akseliin 7, jonka ympäri liipaisinvipu 6 kiertyy ja täten myös liikuteltavissa pitkittäisreiän suuntaan.
Kun ase päästetään kädestä irti, työntyy käyttövipu 30 37 jousen 38 avulla automaattisesti pois pistooliperästä 30 ja saavutetaan virityksetön tila kuten kuvassa 3. Var-mistinkahvan 37 tarkkaa muotoilua ei ole otettu tähän piirustukseen. Tässä esityksessä on ennen kaikkea esitetty yhteneväisyydet kuvioihin 1 ja 3.

Claims (16)

1. Kivääri, käsittäen iskukappaleella ja iskujou-sella varustetun iskurin, liipaisimella varustetun laukai- 5 sukoneiston sekä virityksenpoistovivun, tunnettu siitä, että se käsittää liikesuuntaan ohjatusti liikkuvan johteitetun kehikon (13), jolloin kehikkoon (13) kiertyvästä kiinnitetty pidätinvipu (10) tarttuu iskukappalee-seen (4) siten, että iskuri (1) on liikuteltavissa kehikon 10 (13) kanssa iskujousta (3) vastaan; käytettäessä liipai sinta (12), mainittu pidätinvipu (10) vapauttaa iskukap-paleen (4) vain viritetyssä tilassa; ja kehikkoa (13) liikuttava vipu (23) on käytettävissä tukin kädensijalta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kivääri, t u n -15 n e t t u siitä, että siinä on kehikon (13) sisäänsä sulkeva koneiston runko (17), johon liipaisin on kiinnitetty.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että kehikon (13) siirtämiseen tarkoitettu johde on tehty siten, että viritetyssä tilassa 20 iskukappale (4) on maksimaalisesti viritetty ja virityk-settömässä tilassa iskurin kärki ei voi koskettaa patruunan (2) nallia.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että mainitun mukaisen kehikon 25 (13) siirtymä on 5 mm:n alueella.
** 5. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3 tai 4 mukainen ki vääri, tunnettu siitä, että kehikon (13) ohjaus tapahtuu rungon (17) pitkittäisreijissä (18,19) kulkevien kehikkoon (13) laakeroitujen akselien (7,11) avulla.
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että liipaisinkoneisto, poikkeuksena liipaisin (12), on kiinnitetty kehikkoon (13) ja virityksettömässä tilassa vaikutusyhteys liipaisimelta (12) pidätinvipuun (10) tai iskukappaleeseen (4) on kat-35 kaistu. 10 93775
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että liipaisimen (12) ja pidätinvivun (10) välissä on liipaisinvipu (6), jolloin pidätinvivun (10) reuna (9) on liipaisinvivun (6) olakkeen (8) päällä, 5 salvan (5) poikkeuttaminen tulee mahdolliseksi vain, kun liipaisinvipu (6) kierretään liipaisimella (12) viritetyssä tilassa.
8. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6 tai 7 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että virityksettö- 10 mässä tilassa on vähintään yksi liipaisinkoneiston osa (14), erityisesti liipaisinvipu (6), pidätettynä rungon (17) koverruksessa (24).
9. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 tai 8 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että virityksen- 15 poistokoneisto koostuu tukivivusta (20) ja ohjainvivusta (21), jolloin yksi tukivivun (20) puoli on kiinnitetty (24) runkoon (17), toinen puoli yhdistettynä ohjausvivun (21) varteen (26), ohjausvipu kiertyy kehikkoon (13) kiinnitetyn akselin (7) ympäri ja ohjausvivun (21) toinen puo- 20 li (27) on kytkettynä varmistimeen (23) tai varmistinvi-puun.
9 93775
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että varmistin (23) on sijoitettu kiväärinperän (30) jommalle kummalle puolelle tai sen päälle.
11. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 tai 10 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että tu-kivipu (21) on kiinnitetty samaan akseliin (7) kuin liipaisinvipu (6).
12. Patenttivaatimusten 1-11 mukainen kivääri, 30 tunnettu siitä, että viritetyssä tilassa tukivipu (20) ja ohjausvivun (21) varsi (26) muodostavat oikaistun pituuden.
13. Patenttivaatimusten 1-12 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että viritetyssä tilassa on käy- 35 tettävissä ruuvi (28) virityksenpoistokoneiston liikkeen « 11 93775 määräämiseen.
14. Patenttivaatimuksen 1 -13 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että ohjausvivun (21) varsien (26, 27) pituuksien suhde on alueella 1:3 5 15. Patenttivaatimuksen 1-14 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että jousitettu (38) varmistuskah-va (37) on sijoitettu kiväärin perään siten, että sitä voidaan puristaa ampumakädellä ja tällöin lukko virittyy ja jousi (38) palauttaa kiväärin virityksettömään tilaan, 10 heti kun varmistuskahvaa (37) ei enää puristeta.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen kivääri, tunnettu siitä, että varmistuskahva (37) on kiinnitetty samalle akselille (7) kuin liipaisinvipu (6). • ·« 9 7 7 c
12. SJ
FI884846A 1987-10-22 1988-10-20 Turvavirityksenpoistojärjestelmällä varustettu kivääri FI93775C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3735773 1987-10-22
DE19873735773 DE3735773A1 (de) 1987-10-22 1987-10-22 Gewehr mit sicherheitsentspannsystem

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI884846A0 FI884846A0 (fi) 1988-10-20
FI884846A FI884846A (fi) 1989-04-23
FI93775B true FI93775B (fi) 1995-02-15
FI93775C FI93775C (fi) 1995-05-26

Family

ID=6338859

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884846A FI93775C (fi) 1987-10-22 1988-10-20 Turvavirityksenpoistojärjestelmällä varustettu kivääri

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4926574A (fi)
EP (1) EP0312971B1 (fi)
JP (1) JPH0217396A (fi)
AT (1) ATE88005T1 (fi)
DE (2) DE3735773A1 (fi)
ES (1) ES2039549T3 (fi)
FI (1) FI93775C (fi)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5465518A (en) * 1993-04-23 1995-11-14 Blaser; Horst Shooting arms with a safety device
DE4402951C2 (de) * 1994-02-01 1996-03-28 Folker Niendorf Schlagbolzensicherung für ein Gewehr
US5625971A (en) * 1995-10-31 1997-05-06 Martin Tuma Handgun
ATA98796A (de) * 1996-06-07 2001-07-15 Steyr Daimler Puch Ag Sicherung für gewehre mit zylinderverschluss und verschlusshalterung
AT409548B (de) * 1998-05-29 2002-09-25 Zedrosser Ulrich Ing Repetierbüchse
US7281534B2 (en) * 2004-01-17 2007-10-16 Hunter's Manufacturing Company, Inc. Crossbow with stock safety mechanism
US7743543B2 (en) 2005-10-06 2010-06-29 Theodore Karagias Trigger mechanism and a firearm containing the same
DE102007015606B4 (de) * 2007-03-29 2008-12-24 Voere-Kgh M.B.H. Sicherheitsvorrichtung für eine Schusswaffe
US8132349B1 (en) * 2007-10-05 2012-03-13 Huber John F Trigger assembly
US8677665B1 (en) 2007-10-05 2014-03-25 John F. Huber Trigger assembly
US8051599B2 (en) * 2007-12-05 2011-11-08 Triple-T Machining Specialties, Inc. Percussive rodent trap
US8141473B2 (en) 2009-03-18 2012-03-27 Alliant Techsystems Inc. Apparatus for synthetic weapon stabilization and firing
AT507905B1 (de) 2009-06-30 2010-09-15 Steyr Mannlicher Holding Gmbh Abzugsvorrichtung für eine schusswaffe
AT508016B1 (de) 2009-06-30 2010-10-15 Steyr Mannlicher Holding Gmbh Spann- und entspannvorrichtung für eine schusswaffe
WO2012013835A1 (es) * 2010-07-30 2012-02-02 Delgado Acarreta Raul Dispositivo de bloqueo
DE102010055683A1 (de) 2010-12-22 2012-06-28 Blaser Finanzholding Gmbh Sicherung eines Repetiergewehrs
CZ2011882A3 (cs) * 2011-12-27 2013-03-27 Oderský@Adolf Spoustový a napínací mechanismus lovecké opakovací kulové zbrane
US20220373290A1 (en) * 2013-12-16 2022-11-24 Ravin Crossbows, Llc Reduced length crossbow
US9551544B1 (en) * 2014-01-02 2017-01-24 James J. Kempf Crossbow lock mechanism
US9377255B2 (en) 2014-02-03 2016-06-28 Theodore Karagias Multi-caliber firearms, bolt mechanisms, bolt lugs, and methods of using the same
JP6129397B1 (ja) * 2016-12-16 2017-05-17 正 常定 ライフル
US10228204B1 (en) * 2018-01-19 2019-03-12 Craig Healy Mechanical firearm safety system
US11067347B2 (en) 2018-11-30 2021-07-20 Theodore Karagias Firearm bolt assembly with a pivoting handle
CN109539868B (zh) * 2018-12-05 2020-11-20 四川华庆机械有限责任公司 一种无托栓动狙击步枪发射机构
WO2021025640A1 (en) * 2019-08-02 2021-02-11 Ata Silah Sanayi Anonim Sirketi A safety device for firearms

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2553995A (en) * 1947-07-17 1951-05-22 Charles A Young Firearm
BE494590A (fi) * 1949-03-17
US2679706A (en) * 1949-06-04 1954-06-01 Chester E Windle Safety gun lock
US3949508A (en) * 1974-06-10 1976-04-13 Emhart Corporation Firing mechanism
US4203348A (en) * 1977-12-09 1980-05-20 Sokolovsky Paul J Firearm apparatus
AT368807B (de) * 1981-04-30 1982-11-10 Glock Gaston Pistole
US4494331A (en) * 1983-01-21 1985-01-22 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Firearm safety device

Also Published As

Publication number Publication date
EP0312971B1 (de) 1993-04-07
FI93775C (fi) 1995-05-26
EP0312971A1 (de) 1989-04-26
US4926574A (en) 1990-05-22
FI884846A0 (fi) 1988-10-20
ES2039549T3 (es) 1993-10-01
DE3735773A1 (de) 1989-05-03
JPH0217396A (ja) 1990-01-22
ATE88005T1 (de) 1993-04-15
DE3880068D1 (de) 1993-05-13
FI884846A (fi) 1989-04-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI93775B (fi) Turvavirityksenpoistojärjestelmällä varustettu kivääri
JP6084710B2 (ja) 火器のための蹴子並びに蹴子を有する尾筒及び火器
BRPI0920134B1 (pt) armas de fogo estouro reverso atrasado com novos mecanismos para controle de recuo
US7213359B2 (en) Additional safety device for sear mechanism for firearms
US3724325A (en) Rate reducer
KR920018445A (ko) 권총
CA2653036C (en) Locking mechanism of a hand firearm
US4467698A (en) Angular shape firing pin for use with a collapsible toggle recoil in a hand held weapon
FI76212B (fi) Automatiskt skjutvapen.
US4454673A (en) Automatic safety device for handguns
US3029708A (en) Trigger mechanism for automatic firearms
BR112020004260A2 (pt) metralhadora
NO830278L (no) Granatkaster-tilleggsvaapen for paabygging paa automatgevaer
KR100389182B1 (ko) 완전자동식 자동 장전 무기
EP0555617B1 (en) Tripping mechanism for semiautomatic and automatic firearms
CN110243230B (zh) 轻型低后坐力自动武器
KR101079169B1 (ko) 기계식 리볼버형 최루탄 발사기
EP1252474A1 (en) Firearm
KR100913623B1 (ko) 복합화기의 이중격발기구
US20020005004A1 (en) Semiautomatic rifle with inertial operation
JPH04103994A (ja) 自動てき弾銃
US1722190A (en) Firearm
RU2199708C2 (ru) Затвор автоматического оружия
US5020257A (en) Percussion safety device
RU2191337C1 (ru) Револьвер

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: DYNAMIT NOBEL AKTIENGESELLSCHAFT