FI90765C - Asyloidut , -aminoalkoholijohdannaiset ja menetelmä niiden valmistamiseksi - Google Patents

Asyloidut , -aminoalkoholijohdannaiset ja menetelmä niiden valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI90765C
FI90765C FI914742A FI914742A FI90765C FI 90765 C FI90765 C FI 90765C FI 914742 A FI914742 A FI 914742A FI 914742 A FI914742 A FI 914742A FI 90765 C FI90765 C FI 90765C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
formula
alkyl
optionally
amino alcohol
acylated
Prior art date
Application number
FI914742A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI914742A0 (fi
FI90765B (fi
Inventor
Wolfgang Behrenz
Franz-Peter Hoever
Bernd-Wieland Krueger
Klaus Sasse
Guenther Nentwig
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19873708033 external-priority patent/DE3708033A1/de
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of FI914742A0 publication Critical patent/FI914742A0/fi
Publication of FI90765B publication Critical patent/FI90765B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90765C publication Critical patent/FI90765C/fi

Links

Landscapes

  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

i 90765
Asyloidut α,ω-aminoalkoholijohdannaiset ja menetelmå nii-den valmistamiseksi
Jakamalla erotettu hakemuksesta FI 881126 5
Keksinto koskee asyloituja α,ω-aminoalkoholijoh-dannaisia ja menetelmaa niiden valmistamiseksi. Uudet yh-disteet ovat kSyttokelpoisia hyonteisten ja punkkien tor-junta-aineina.
10 Aineilla, jotka torjuvat hyonteisiå ja punkkeja, (repellenteillå), on tehtavanå estaa haitallisia ja kiu-sallisia niveljalkaisia koskettamasta, samoin kuin pista-masta ja imemåstå tai puremasta niitå houkuttelevia pin-toja, mahdollisesti elSinten ja ihmisten ihoa, kun naita 15 kåsitellMan ennakolta tallaisilla aineilla.
Repellenteiksi on ehdotettu jo lukuisia vaikutus-aineita. (Katso esim. K.H. Biichelin kirjaa Chemie der Pflanzenschutz- und Schådlingsbekampfungsmittel; julkai-sija R. Wegler, osa 1, Springer Verlag Berlin, Heidel-20 berg, New York, 1970, sivulta 487 eteenpain).
Erityisen tunnettuja ja jo kauan kaytossa olleita ovat 3-metyylibentsoehappodietyyliamidi (DEET), dimetyy-liftalaatti ja 2-etyyliheksaanidioli-l,3, joista en-nenkaikkea DEET on kaytannossa saavuttanut huomattavan 25 merkityksen [katso esim. R.K. Kocher, R.S. Dixit, C.I. Somaya; Indian J. Med. Res, 62 (1974) 1].
Eras tunnettujen torjunta-aineiden huomattava haitta on niiden osaksi suhteellisen lyhytaikainen (vain muutamia tunteja keståva) vaikutus.
30 Osa valmistusesimerkeisså esitetyista kaavan I
mukaisista yhdisteista ovat tunnetut.
Vastaavia polyhydroksiamiineja tunnetaan esim. julkaisusta Chemical Abstracts 83 (25): 205/791 u.
Lisaksi ovat N-alkanoyyli- ja -alkenoyylihydroksi-35 alkyylipiperidiinit tunnettuja US-patentista 3 178 439.
2
Muita piperidiinejå tunnetaan julkaisusta Tetrahedron Suppl. 8/osa 1 (1966) S. 113-121.
Naiden yhdisteiden hyonteisia ja punkkeja torjuva vaikutus ei kuitenkaan ole tahan asti tullut tunnetuksi.
5 Esillå oleva keksinto koskee uusia asyloituja α,ω-aminoalkoholijohdannaisia, joilla on kaava 10 ^^H2-CH2-0-rI „ t, c = o pi jossa R1 tarkoittaa vetya tai C^-alkyyliå ja R11 tarkoit-15 taa C2.6-alkyylia tai C3_6-alkenyylia.
Kaavan la mukaisia yhdisteita voidaan valmistaa keksinnon mukaisella menetelmållå, jolle on tunnusomais-ta, ettå α,ω-aminoalkoholi, jolla on kaava 20 (Ila) I 2
H
saatetaan reagoimaan karboksyylihappokloridin kanssa, jolla on kaava 25 0 II ** R -C-Cl (Ilia) jolloin R11 tarkoittaa samaa kuin edellå, roahdollisesti haponsitojan låsnå ollessa ja mahdollisesti kåyttåmållå 30 orgaanista laimenninta -40 - 110 °C:n låmpotilassa, yh-disteet, joilla on kaava
Ol ^n^\ch2-ch2-oh 35 I . 2 CO-R11
II
90765 3 mahdollisesti eristetaan tai kaavan (la) mukaisten yhdis-teiden saamiseksi, joissa R1 tarkoittaa C^-alkyylia, saatetaan edelleen reagoimaan alkyylihalogenidien kanssa, joilla on kaava 5 C1.6-alkyyli-Y (VI) jossa Y tarkoittaa klooria, bromia tai jodia, mahdollisesti haponsitojan tai emaksen lasnå ollessa ja mahdol-10 lisesti kayttamaiia orgaanista liuotinta.
Haponsitoja voi olla esimerkiksi trietyyliamiini tai kaliumkarbonaatti. Orgaanisena laimennusaineena voi-daan kayttaa, esimerkiksi tolueenia, metyleenikloridia, tetrahydrofuraania tai asetonitriilia.
15 Toisen vaiheen emaksenå voi toimia esimerkiksi natriumhydridi ja orgaaninen liuotin voi olla esimerkiksi tolueeni, tetrahydrofuraani tai asetonitriili.
Jatkokåsittely tapahtuu tavallisten menetelmien mukaan, esimerkiksi uuttamalla tuotteita metyleeniklori-20 dilla tai tolueenilla vedelia laimennetussa reaktio- seoksessa, pesemaiia orgaaninen faasi vedelia, kuivaamal-la ja tislaamalla tai suorittamalla tislaus siten, ettå kuumennetaan pitkahkOn ajan alipaineessa kohtuullisesti kohotetuissa lampOtiloissa viimeisten haihtuvien ainesten 25 poistamiseksi tuotteesta.
Jatkopuhdistus voidaan suorittaa kromatografian avulla kayttamaiia piihappogeelia ja eluenttina esimerkiksi heksaani:asetoni (7:3)-seosta.
Yhdisteiden karakterisointiin kaytetaan taiteker-30 rointa, sulamispistetta, Rf-arvoa ja kiehumispistetta.
Kaavan la mukaisilla yhdisteilia on voimakas hyOn-teisia ja punkkeja torjuva vaikutus (repellenttivaiku-tus). Repellenttivaikutus on huomattavasti parempi kuin tekniikan tason tuntemien repellenttien vaikutus. Keksin-35 niJn mukaiset vaikutusaineet merkitsevat siten tekniikan 4 arvokasta rikastuttamista.
Hyonteisia ja punkkeja torjuvat yhdistelmat, jotka sisaltavat ainakin yhta kaavan la mukaista johdannaista, voivat sisaltMM myos muita hyonteistentorjunta-aineita.
5 Talloin tulevat kysymykseen kaikki kSytannosså tavalliset repellentit (katso esim. K.H. Biichelin kirjaa Chemie der Pflanzenschutz- und Schadlingsbekampfungsmittel; julkai-sija R. Wegler, osa 1, Springer Verlag Berlin, Heidelberg, New York, 1970, sivulta 487 eteenpain).
10 Kysymyksen ollessa torjunta-aineyhdistelmista kay- tetaan edullisesti yleisen kaavan la mukaisia asyloituja α,ω-aminoalkoholeja yhdesså torjunta-aineena vaikuttavien karboksyylihappoamidien, 1,3-alkaanidiolien ja karboksyy-lihappoesterien kanssa. Yksilokohtaisesti mainittakoon: 15 3-xnetyylibentsoehappodietyyliamidi (DEET) , 2-etyylihek-saanidioli-1,3 (Rutger 612) ja ftaalihappodimetyylieste-ri.
Kaavan la mukaisten repellenttien vaikutus kestaa kauan.
20 NiitS voidaan sen vuoksi kayttaa xnenestyksella haitallisten tai kiusallisten, imevien tai purevien hyon-teisten ja punkkien torjuntaan.
Imeviin hyonteisiin kuuluvat oleellisesti pistavat hyttyset (esim. Aedes-, Culex- ja Anopheles-lajit), per-25 hossMasket (hiekkasååsket, Phlebotomen), surviaissaåsket (Culicoides-lajit), makarat (Simulium-lajit) pistokarpa-set (esim. Stomoxys calcitrans), tsetse-karpaset (Glossi-na-lajit), paarmat (Tabanus-, Haematopota- ja Chrysops-lajit, huonekårpaset (esim. Musca domestica ja Fannia 30 canicularis), lihakarpaset (esim. Sarcophaga carnaria), karpastoukkatautia (myiasis) aiheuttavat karpaset (esim. Lucilia cuprina, Chrysomyia chloropyga, Hypoderma bovis, Hypoderma lineatum, Dermatobia hominis, Oestrus ovis, Gasterophilus intestinalis, Cochliomyia hominovorax), lu-35 teet (esim. Cimex lectularius, Rhodnius prolixus, Tri-
II
90765 5 atoma infestans), tait (esim. Pediculus humanus, Haemato-pinus suis, Damalina oris), tåikSrpaset (esim. Melaphagus orinus), kirput (esim. Pulex irritans, Ctenocephalides canis, Xenopsylla cheopis) ja hietakirput (esim. Derma-5 tophilus penetrans).
Pureviin hyonteisiin kuuluvat oleellisesti torakat (esim. Blatella germanica, Periplaneta american, Blatta orientalis, Supella supellectilium), kovakuoriaiset (esim. Sitophilus granarius, Tenebrio molitor, Dermestes 10 lardarius, Stegobium paniceum, Anodium puntactum, Hylo- trypes bajulus), termiitit (esim. Reticulitermes luci-fugus) ja muurahaiset (esim. Lasius niger).
Punkkeihin kuuluvat puutiaiset (esim. Ornithororus moubata, Ixodes ricinus, Boophilus microplus, Amblyomma 15 hebreum) ja punkit ahtaammassa mielesså (esim. Sarcoptes scabiei ja Dermanyssus gallinae).
Kaavan la mukaiset vaikutusaineet, joita voidaan kSyttaa laimentamattomina tai edullisesti laimennettuina, voidaan formuloida repellenteille tavanomaisiin valmiste-20 muotoihin. Niita voidaan kayttaa kaikissa kosmetiikassa tavallisissa kayttomuodoissa, esimerkiksi liuoksina, emulsioina, hyyteloinå, salvoina, tahnoina, kermoina, jauheina, puikkoina, suihkeina tai aerosoleina suihkutus-tolkeista.
25 Ei-kosmeettisella alalla kayttoa vårten voidaan vaikutusaineet valmistaa esim. rakeiksi, oljysuihkutteik-si tai vaikutusainetta hitaasti luovuttavien valmisteiden muotoon.
Valmisteita valmistetaan tunnetulla tavalla se-30 koittamalla tai laimentamalla keksinnon mukaisia vaiku- tusaineita liuottimien (esim. ksyleenin, klooribentsee-nin, parafiinien, metanolin, etanolin, isopropanolin ja veden), kantaja-aineiden (esim. kaoliinin, savimaan, tal-kin, liidun, korkeadispersisen piihapon ja silikaattien), 35 emulgoimisaineiden (esim. polyoksietyleeni-rasvahappo-es- 6 terien, polyoksietyleeni-rasva-alkoholi-eetterien, alkyy-lisulfonaattien ja aryylisulfonaattien) ja dispergoimis-aineiden (esim. ligniini-sulfiittijåtelipeiden ja metyy-liiselluloosan) kanssa.
5 Kaavan la mukaisia vaikutusaineita voidaan sekoit- taa keskenåån valmisteisiin tai niitå voidaan kayttåa myos seoksina muiden tunnettujen vaikutusaineiden (esim. auringonsuoja-aineen) kanssa. Valmisteet sisaltavat yleenså 0,1-95 paino-% vaikutusainetta, edullisesti 0,5-10 90 paino-%.
Suojaksi verta imeviå hyonteisiå ja punkkeja vas-taan levitetåån kaavan la mukaisia vaikutusaineita joko ihmisen tai elaimen iholle tai niillå kasitellaan vaate-kappaleita tai muita esineitå.
15 Kaavan la mukaiset vaikutusaineet soveltuvat myos kyllåstysaineiden lisåaineiksi esimerkiksi tekstiilirai-noihin, vaatekappaleisiin, pakkausmateriaaleihin samoin kuin lisåaineiksi kiillotus-, puhdistus- ja ikkunanpuh-distusaineisiin.
20 Seuraavat valmisteita ja keksinnon mukaisten vai kutusaineiden kåyttoå koskevat esimerkit valaisevat lå-hemmin keksintoå.
Esimerkki 1
Iholla kåytettåvåksi tarkoitettua, liuoksen muo-25 dossa olevaa repellenttiainetta valmistetaan sekoittamal-la keskenåån 30 osaa jotain keksinndn mukaista vaikutusainetta, 1,5 osaa hajustetta ja 68,5 osaa isopropanolia. Isopropanoli voidaan korvata etanolilla.
Esimerkki 2 30 Iholle suihkutettavan aerosolin muodossa olevaa repellenttiainetta valmistetaan siten, ettå seos, jossa on 50 % vaikutusaineliuosta, joka sisåltåå 30 osaa jotain keksinnon mukaista vaikutusainetta, 1,5 osaa hajustetta ja 68,5 osaa isopropanolia, 50 % Frigen 11/12 (=haloge-35 noitua hiilivetyå ponnekaasuna), muodostetaan suihketolk-
II
90765 7 kivalmisteeksi.
Esimerkki 3
Eras toinen suihketolkki sisåltåå 40 % vaikutus-aineliuosta, jossa on 20 osaa jotain keksinnon mukaista 5 vaikutusainetta, yksi osa hajustetta ja 79 osaa isopropa-nolia, ja 60 % propaani/butaani-seosta (suhde 15:85).
Valmistettiin yksilokohtaisia valxnisteita, jotka vastasivat esimerkkejå 1, 2 ja 3 kåyttåmållå seuraavia vaikutusaineita: valmistusesimerkkien nro l, 2, 3, 8 ja 10 15 yhdisteet.
Seuraavat biologista vaikutusta koskevat esimerkit osoittavat keksinnSn mukaisten aineiden paremmuutta tek-niikan tasoon (dietyylitoluamidi = DEET) verrattuna:
Esimerkki A
15 Repellenttikoe marsulla
Koe-elain: keltakuumetta aiheuttava saaski Aedes aegypti (lisSSntymiskykyiset yksilot)
Koe-elMinten lukumaara: noin 5000 Liuotin: etanoli (99,8 %:inen) 20 3 paino-osaa vaikutusainetta liuotetaan 100 tila- vuusosaan 1iuotinta.
Marsu, jonka selSsta on ajettu karvat pois 50 cm2:n alueelta, kiinnitetaan ahtaaseen hakkiin (laa-tikkoon) siten, etta vain parturoitu alue on alttiina 25 sååskille. Sen jSlkeen kun aluetta on kasitelty 0,4 ml:11a vaikutusaineliuosta, pannaan marsu laatikon kanssa liuottimen haihtumisen jalkeen hMkkiin, jonka mitat ovat 60 x 60 x 60 cm ja jossa on ainoastaan sokerivedella ruo-kittuja, molempia sukupuolia olevia koe-elaimia.
30 10 minuutin ajan tarkkaillaan kuinka monta saaskea pistaa marsua. TSman jalkeen marsu otetaan ulos hakista ja koe uusitaan tunnin kuluttua. Koetta jatketaan enin-tSMn 14 tunnin ajan tai siihen asti kunnes vaikutus lak-kaa. Koe voidaan lopettaa ennenkuin 10 minuuttia on kulu-35 nut, mikåli pistojen lukumaSrS nousee liian suureksi.
δ Tåssa kokeessa osoittavat esim. seuraavien valmis-tusesimerkkien yhdisteet ylivoiroaista vaikutusta teknii-kan tasoon (dietyylitoluamidi = DEET) verrattuna: (2), (3) ja (29).
5 90765 9
Taulukko Al
Repellenttikoe marsulla
Valmiste Pis to j en lukumaarå 0-6 tunnin 7-14 tunnin aikana aikana
Keksinnon mukaiset:
Ci^(CH2)2-OH 0,1 0,6
Valm.esim. ^ nro 2 0=C-C4H9 α (CH2)2-0-CH3 0,1 3,5
Valm.esim. 0=C-C4Ho(n) nro 3 4 y
Huamautus: "valm.esim." tarkoittaa "valmistusesimerkkiå" 10
Taulukko Al- jatkoa Repellenttikoe marsulla
Valmiste Pistojen lukumaara 0-6 tunnin 7-14 tunnin aikana aikana
Valm.esim. /η nro 29 )o-OH 0,1 2,4 I 2 0=c^ /CH3 ch3 ch3 ch3
Tunnettu: Γ || || ^C3H5 2»4 11 *6
ΕΕΕΓ ^^C-N
c2h5
Taulukoissa A2 ja A3 esitetåån tulokset, jotka on saatu verrattaessa keksinnon mukaisia yhdisteitå US-pa-tenttijulkaisusta 3 178 439 tunnettuun yhdisteeseen. Kokeet suoritettiin edella kuvatulla tavalla, jolloin kuitenkin vaikutusaineen pitoisuus vaihteli taulukoissa esitetyn mukaisesti.
90765 11 Λ
co C
_----C (0
g - tn -P
2 Λ >i tn ^ :rC rd ij t" _ -P > TO —--— __
't-1 _ ·Η :rC
^ ·Ρ i-H ·Η 5 o Λί 10 tO 03
'1?---O) WJ
10 -P ae c Λ w w
5 tn O M
Λ «0
Ϊ-- >1-V
C O
E jz p jz tO +J O)
f, <U
.£---c .H
5 C Ή “ ·= S 0
| " 3 „S
dP 5----U t n
i >-< -P -H
O r -C <U 'O
c 7, Λ H .2, CM m - >1 s. s---S = ο·β S =
m <T É -H
Λ ,-1 O r-l (0 .. -P Λί <0_________§ w * tb ca S ε cn c ·· , n -p •Η Λ ·ρ I c qR tn c r-l e 1-1 0J ·τλ to η o cm ao <D t n cn c
C «-π -π,* r-t M C
„3 «β ----O -H
_j t) i—i CD
Μ φ CN af 3 -¾ 3 n 9 +>5 cn cn r- _ ·* ^ *H «—» 1Π3 C0 P ·* pf “
em * D “ S
•Η P ϋ -P (0 tu O g i O jj »r* E E ^ ·Ρ -£-h n m -H rcUcn <u c CM-Ha ix tn Q £ tn CN -P 3 <+j cncmcd t , n n> -p p: jjc —i U cn ™ V -H cn O C O) pT* cr 3 '"cm r~ æ Λί 0) *
Λί CD <U 0> o 5 E'—, f" P
J<i rH +j *7 V to U nt --H p :>0 O
D i—i cn cn __J -η _, Q ω r-λ -P
Ή <D -H -P / A V e i—C ^ m § ^2 3 & Ό Ό / V —r I 1-1 / \ I *P JU Έ «o o> 2 .c ( ; v « < ?-υ w » S 5
E-· OS * * \_/ O > \_/ £ 3 <U W
12 ·*- o 00
__ C O
C -Η -C
<D Λ « O
O o
Ai :2 „
rH -PC
afl------—- 0)
•ro -<-i G
•3 „ i—I Ή c . _ ° O (0 ic ^ £ •ro--<U o
(0 -PC
_ tn -h C ^ o -H J-|
3 ,rt Ό <D
4J 10 Λ
QJ---->i-H
C 1—1 c - 3 0 10 Λ ° +i _ 4J :i0
aO ^ Φ >—I
>-i - 3 rH
afl C<u
ao p V
E Λ ° -*-1 ·£ ^ w
^ ro atJ “H
2---P 'O
dO r-( -P Λ I £ o >1
O C O
C O IN -I«
•Η ·π O r—I
(C O - O) rH · a+) c <d c w 0) W (0 ΙΠ -H JC O E ·Η -ro ru rH (0 (0
rH -*M
te ____2 c tn--; 55 o e o tn c ·· .2 (0 -P tu
•hx; -HiCnO B CM
,Η O £H (I) -HX30
o O aO <U O B C M
g η ·πΜ n MG
iq (0 --- - O -H C
_i Jj rH m <u
^ Φ cri af) 3 Ai <U
3 <N S -P 0) C
w tn V
3 -H —. ·3 -P
tos jrj ^ η) tn tn
Em i Ai o- Fi tniod)
•H S μ S id ·Η (8 M
tu O ? O ? i >'-,J
S ϋ x* 5 ™5 »' oci 3 5°· 3 „ s 5j r 33£ i)c aotn i ή tn 3 o c tu u n 3 -Γ4 r- 00 ·* o « -p MM 0) 0) tu f, — IX -P rt 1^ Ai c MM rH -P 4-) Vu-ou to U _r» rH P ao O 0° 3 rH tn tn _/ I -H /S _ 2 ij η n Ή tu ·Η ·Η /-S, O g y-( ^ m 2 2 3 Q, rrt rrt / __ U rH / \ o -H 0) Æ ^
to tu .c .c \ \ z—cj w ® 50 <U O
E-ι « X x \_/ > \ / D O W -P Ai 90765 13
Esimerkki B
Repellenttikoe marsu11a Koe-elaimet: Culex pipiens fatigans Koe-elainten lukumaara: noin 1000 5 Liuotin: etanoli (99,8 %:inen) 3 paino-osaa vaikutusainetta liuotetaan 100 tila-vuusosaan liuotinta.
Marsu, jonka selåsta on ajettu karvat pois 50 cm2:n alueelta, kiinnitetaan ahtaaseen hakkiin (laa-10 tikkoon) siten, ettS parturoitu alue on alttiina saas-kille. Sen jålkeen kun aluetta on kasitelty 0,4 ml:11a vaikutusaineliuosta, asetetaan marsu laatikon kanssa liuottimen haihtumisen jalkeen hakkiin, jonka mitat ovat 60 x 60 x 60 cm ja jossa on ainoastaan sokerivedella ruo-15 kittuja, molempia sukupuolia olevia koe-elaimia.
10 minuutin ajan tarkkaillaan kuinka monta saas-keS pistaa marsua.
Taman jalkeen marsu otetaan hakista ja koe uusi-taan tunnin kuluttua. Koetta jatketaan enintSSn 10 tunnin 20 ajan tai siksi kunnes vaikutus lakkaa.
Tåssa kokeessa osoittavat seuraavien valmistusesi-merkkien yhdisteet ylivoimaista vaikutusta tekniikan ta-soon (dietyylitoluamidi = DEET) verrattuna: (3) ja (29).
14
Taulukko B
Repellenttikoe marsulla
Valmiste Pistojen lukumåarå 0-6 tunnin 7-14 tumin aikana aikana
Keksinnon mukaiset: 0 0,6
V^lm.esim. I
nro 3 0=C-C^H^(n) α (CH2)2-OH 0 0,2
Valm.eslm. I
nro 29 0=C^ ^CH3 ch3 ch3 ch3 o Γ Jl || ^c2h5 0,1 4,9
Tunnettu: - N
C2Hc DEET ώ 3
Huanautus: "valm.esim." tarkoittaa "valmistusesimerkkia"
II
90765 15
Valmistusesimerkit
Valmistusesimerkki 1 (viite-esimerkki) Ν,Ο-bis-asetyyli-N-butyyli-aminopropanoli-l,3 40 g (0,3 mol) N-butyyli-aminopropanoli-1,3 ja 5 100 ml trietyyliamiinia (0,72 mol) liuotetaan yhteen lit raan tetrahydrofuraania ja liuokseen lisataan 20 °C:ssa 50 ml asetyylikloridia (0,7 mol). Seosta lammitetaan påivån ajan palautusjååhdyttaen ja sen jalkeen kiintea aine erotetaan suodattamalla. Lisataan metyleenikloridia 10 ja orgaaninen faasi pestSSn vedellå. Sen jalkeen orgaani-nen faasi kuivataan magnesiumsulfaatilla, liuotin haih-dutetaan pois pyorohaihduttimessa ja tislaus suoritetaan palloputkiuunissa (kp06 135-140 eC). Jatkopuhdistamista vårten aine kromatografoidaan kayttåen 1 kg piihappogee-15 lia (eluentti: sykloheksaani: asetoni = 7:3).
Saanto: 52,1 g = 81 % teoreettisesta arvosta Valmistusesimerkki 2 l-pentanoyyli-2-(2-hydroksietyyli)piperidiini 65 g (0,5 mol) 2-(2-hydroksietyyli)piperidiiniå 20 ja 90 ml trietyyliamiinia (0,64 mol) liuotetaan 1 litraan tetrahydrofuraania ja joukkoon lisataan -20 °C:ssa 80 ml (0,67 mol) valeriaanahappokloridia. Seosta lammitetaan påivån ajan 20 °C:ssa ja liuotin poistetaan sen jalkeen enimmalta osaltaan pyorohaihduttimessa; aine otetaan me-25 tyleenikloridiin, pestSan 1-n NaOH-liuoksella, orgaaninen faasi kuivataan ja liuotin poistetaan tislaamalla pyorohaihduttimessa. Bis-asyloidun yhdisteen epSpuhtauksien poistamiseksi aine otetaan 200 ml:aan etanolia ja kuumen-netaan tunnin ajan 50 °C:ssa 200 ml:n kanssa 1-n natron-30 lipeaå. Seos tislataan uudelleen pyordhaihduttimessa, uu-tetaan CH2Cl2/H20-seoksella, orgaaninen faasi kuivataan, haihdutetaan pydrohaihduttimessa ja tislataan palloputkiuunissa (kp0 2 - 165 °C).
Saanto: 65,4 61 % teoreettisesta arvosta 35 16
Valmistusesimerkki 3 l-pentanoyyli-2-(2-metoksietyyli)piperidiini 32 g (0,15 mol) l-pentanoyyli-2-(2-hydroksietyy-li)piperidiiniå liuotetaan 300 ml:aan tetrahydrofuraania 5 ja liuokseen lisåtåån 20 °C:ssa 5,9 g (0,197 mol) natri-umhydridiå (80 %:inen parafiinissa). Seosta låmmitetåån 4 tuntia palautusjååhdyttaen ja reaktioseokseen lisåtåån sen jålkeen 20 ml metyylijodidia (0,32 mol).
Sen jålkeen seosta kuumennetaan 8 tuntia palautus-10 jååhdyttåen, minkå jålkeen lisåtåån 20 °C:ssa 100 ml am-moniumkloridiliuosta, uutetaan metyleenikloridilla, or-gaaninen faasi kuivataan magnesiumsulfaatin avulla ja haihdutetaan pydrdhaihduttimessa. Kromatograafisen puh-distuksen (eluentti: CH2C12: i-C3H7OH = 1:1; piihappogee-15 li) jålkeen haihdutetaan pydrdhaihduttimessa ja tislataan palloputkiuunissa (kp02: 160 °C).
Saanto: 27,7 g - 81 % teoreettisesta arvosta
Edellå esitettyjen valmistusesimerkkien 1-3 mukai-sesti syntetisoitiin seuraavassa taulukkojen muodossa 20 esitetyt muut valmistusesimerkit, joista esimerkit 4-18, 22, 27-28, 31, 37 ja 39-41 ovat viite-esimerkkejå.
II
90765 17
f-r incMinooooo^^oomC'OO
inN^n^^n^NCDrNininvso^ π in^ininininin«ONN^u<)>£ONOC'^ I ·Μ *·4 ^ ^4 ·*4 ^4 «Η ^4
•U
d ^ £ 7 t? θ' ΙΛ
ιο S X
X tn m η n tn η η η n w n (MK XXXXXXXXOO O O O O O O O O O O i o ooooooo o o o o o X OUUUUUUXUUUUUXXXX
E OO-eOOOOOOOOOOOOOO
►H
o »4 DS I I X I I I I I I I I I I I I I t O'
X I I X I I I I I I I I I I I I I I
X
feo
_ _ X I IXXXXXXXXXXXXXXX
O' J* °
X-O-E
W N
X (IXXXXXXXXXXXXXXX
c
N ~ CO
X-O-X O
-r x xxxxxxxxxxxxxxxxx (O I ό
X-O-X
Γ m « I X xxxxxxxxxxxxxxxxx
X-O-X
o I n er x—V X xxxxxxxxxxxxxxxxx CJ .
X X
n
X XXXXXXXXi I X X I X X I I
V er V er er
NN N NN
XX X XX
O' O' O' O' C'' u u o o o XXX XX — ~ Γ" «—O' O'— — er er er in er cn ιιχ txxii uuuxuunn cn tn er er
N I I I N I I X X CJX U O
** X C C CCJ-J COO I U II
(0 — c c > to «3 -
Ai O' O' O' O' —t
X X X X X
C w> er er er er to vn ,., x cn tn tn cn cn cn no cn no o υ o X n
Ϊ , — NX XXXXXX I XX i i i I NX
c x ououuuuu coo c c c eou Ή <υ ΪΗ • ·
E 6 VUIOMOCOHNnvin>flNOJO
I—I «Η Ο — — — — — — — N
ιο m M
> ¢) c 18
cP
CN^p — in o in o -< π m η n e σ' tt o o — c* en < m <sj n in e men o nj in s n s M se es α in ^ CD n -i—i v v v v tt tt tt tt mm m 0 - - - ~ J· J1 -Γ -Γ-Γ — 'tu
•W
P
Λί
iH
tn σ'
>1 P- C» S
xx tn tt m tn tt X u
tn X u o CJ O
X N i i O O _
X XUXCJCCX O XXU XX X
B o o o o o o o o o o o oo o C *~t «-Ι «-Ι *-4 «-4 t P4 ^ ^ ^ ^ ^ o
OS I I 1 I I I I I 111 II I
σ' OZ I I I I I I I I III II i K xxxxxxx x xxx xx x
'c xxxxxxx 'x XXX XX X
ir xxxxxxx x xxx xx x “æ xxxxxxx x xxx xx x ir xxxxxxx x xxx xx x en i i i i i i i · ii i X ΤΓΧ TT TT en X TT TTX tt TT tt
N N N N N N NN NN N
XXXXXX XX XX x uuouuu ej ej ej u ej — www tn rn —— en en-— '— ·—
i i i i i i X/X i 1 X / X I I I
en U—U“VU
N X θ'-U CJ VCJ
ty ej en en e* en en
X X X X X
tt m CJ X en
^ n en X
W m CJ X CJ
N O» *4 O» ¢1 ffi Οι O'X I t-3 I
XXXXXXX X N Xi X
en tt m ΤΓ tt tt tt ttcj CJ X u
u u u u u u u tn ej —- en ej JPJ,L
•t i i i i i i i X i X X X " X — X ccecccc ej j u u cj cj — ej ej •
-S
en (U — n en tt m -o n. « o* o -τ n en tt • nnnnnnn N Nenen enen en M °
:> C
II
90765 19
O
% fv. ·* ~ csj m Ls. —>· —* η λ N t q o o
I U, H r*£3 NO NQ
ZZ — C C C
ii H ii m w w m m in —« O ,0 c^, o - >o O O ri n —« nu t^. σ' s- (3 i—i ii .—i ri rr ri •n i3 U B U - - - O kJ rr « *r
U
.¾ 2 S
*i S 9 ^ ε ε -> •H ill CO —, —> (Τ' >1 I ♦ x η n fc. ~ ~ ri = = a cj cj o o o x x x uxuux E ο o ooaoo g —« rl O ^ o *4
(X I t I I l I I
CC I I I I I I I
"k x x xxxxx a x x xxxxx 'x X X xxxxx
UQ£ X X XXXXX
*X X X xxxxx cn
X 3= X
I I I
rr ri ri V ΓΪ η n
CM CM CM CM CM X X
X X X X X CJ CJ
CJ CJ CJ CJ CJ I 1 ϋ w ~ w x x I I I I I U CJ , II u
CM XX C
k cj cj <a I I (3 in cm cm i, xxx ii CM CJ CJ 3 CJ *w
CM O
iy, <jr —, X X X η T3 r1 ^ » X »> ΪΓ.
CJ CJ CJCJXPin ? -r I I I w Μ· X X Æ X „j —j cj CJ CJ cj rcj
Sj
4J
<u p
ID «ο N flO ¢1 O
• · η n m m n *r v » -M O fe
ID 111 U X
> 0) 5 H

Claims (5)

1. Asyloidut α,ω-aminoalkoholijohdannaiset, joilla on kaava Ci ^N'^CH9-CHo-0-RI I 2 2 (la) c=o R11" 10 jossa R1 tarkoittaa vetya tai C^-alkyyliå, ja R1* tar-koittaa C2_g-alkyyliM tai C3_g-alkenyylia.
2. Menetelma asyloitujen α,ω-aminoalkoholijohdan-naisten valmistamiseksi, joilla on kaava
15 I VNjHj-CH^O-R1 (Ia) c*o R11" jossa R1 tarkoittaa vetyå tai C^-alkyyliå ja R11 tar-20 koittaa C2_g-alkyylia tai C3_g-alkenyylia, t u η n e t -t u siita, etta α,ω-aminoalkoholi, jolla on kaava a(IIa) h2-ch2-oh
25 H saatetaan reagoimaan karboksyylihappokloridin kanssa, jolla on kaava O II ® R -C-Cl (Ilia) 30 jolloin R11 tarkoittaa samaa kuin edellå, mahdollisesti haponsitojan lasnå ollessa ja mahdollisesti kåyttamalla orgaanista laimenninta -40 - 110 eC:n lampotilassa, yh-disteet, joilla on kaava 35 II 90765 C X <ib>
2. C H 2 - OH CO-R11 5 mahdollisesti eristetaan tai kaavan (la) mukaisten yhdis-teiden saamlseksi, joissa R1 tarkoittaa C^-alkyyliS, saatetaan edelleen reagoimaan alkyylihalogenidien kanssa, joilla on kaava 10 C^-alkyyli-Y (VI) jossa Y tarkoittaa klooria, bromia tai jodia, mahdolli-sesti haponsitojan tai emaksen lasnå ollessa ja mahdolli-15 sesti kayttåmålla orgaanista liuotinta. 20
FI914742A 1987-03-12 1991-10-08 Asyloidut , -aminoalkoholijohdannaiset ja menetelmä niiden valmistamiseksi FI90765C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19873708033 DE3708033A1 (de) 1987-03-12 1987-03-12 Mittel zur insekten- und milbenabwehr
DE3708033 1987-03-12
FI881126A FI89323C (fi) 1987-03-12 1988-03-10 Medel som bekaempar insekter och kvalster
FI881126 1988-03-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI914742A0 FI914742A0 (fi) 1991-10-08
FI90765B FI90765B (fi) 1993-12-15
FI90765C true FI90765C (fi) 1994-03-25

Family

ID=25853419

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI914742A FI90765C (fi) 1987-03-12 1991-10-08 Asyloidut , -aminoalkoholijohdannaiset ja menetelmä niiden valmistamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI90765C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI914742A0 (fi) 1991-10-08
FI90765B (fi) 1993-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR960004770B1 (ko) 2,3,5,6-테트라플루오로벤질 (+)ir-트랜스-2,2-디메틸-3-(2,2-디클로로비닐)사이클로프로판카복실레이트, 이의 제조방법 및 이를 함유하는 살충제
KR960016748B1 (ko) 곤충 및 진드기 기피제 및 이의 제조방법
HU216891B (hu) Új morfolino-karbamid-származékok, ezeket tartalmazó rovar- és atkariasztó, valamint gyógyászati készítmények, és eljárás a vegyületek és a készítmények előállítására
FI92639C (fi) Asyloitujen -aminohappoesterijohdannaisten käyttö hyönteisten ja punkkien torjuntaan
FI89323B (fi) Medel som bekaempar insekter och kvalster
IL32834A (en) Substituted chrysanthemumates and pesticides containing them
US4154849A (en) N-Cyano-2-(substituted phenoxy) butyramides and their use as mildewicides
US3513182A (en) Bicyclic-substituted sulfamides
FI90765C (fi) Asyloidut , -aminoalkoholijohdannaiset ja menetelmä niiden valmistamiseksi
US4168319A (en) N-alkynyl-2-(substituted phenoxy) butyramides and their use as mildewicides
HU199108B (en) Process for production of derivatives of alcadien carbonic acid amid containing aromatic group and insecticides and acaricides containing these compositions
KR20090086557A (ko) 거울상이성질체-강화 알파-,오메가-아미노 알코올 유도체, 그의 제조 및 곤충- 및 진드기-퇴치제로서의 용도
Haller et al. The Chemistry of DDT
US3265566A (en) Insect repelling compositions and methods
US4552896A (en) Insect repellent: 1-(3-phenoxy)-propyl-2,3-dibromopropionate
DD258169A5 (de) Mikrobizide mittel
DE1814252B2 (de) N-acyl-dicyanocarbonyl-phenylhydrazone, verfahren zu deren herstellung und deren verwendung

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application