FI90490B - Katupuiden istutuslaatikko - Google Patents

Katupuiden istutuslaatikko Download PDF

Info

Publication number
FI90490B
FI90490B FI912943A FI912943A FI90490B FI 90490 B FI90490 B FI 90490B FI 912943 A FI912943 A FI 912943A FI 912943 A FI912943 A FI 912943A FI 90490 B FI90490 B FI 90490B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
planting sled
planting
beams
elements
sled according
Prior art date
Application number
FI912943A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912943A0 (fi
FI90490C (fi
FI912943A (fi
Inventor
Toimi Antero Immonen
Original Assignee
Toimi Antero Immonen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toimi Antero Immonen filed Critical Toimi Antero Immonen
Priority to FI912943A priority Critical patent/FI90490C/fi
Publication of FI912943A0 publication Critical patent/FI912943A0/fi
Publication of FI912943A publication Critical patent/FI912943A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90490B publication Critical patent/FI90490B/fi
Publication of FI90490C publication Critical patent/FI90490C/fi

Links

Landscapes

  • Revetment (AREA)
  • Pit Excavations, Shoring, Fill Or Stabilisation Of Slopes (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

1 90490
Katupuiden istutuslaatikko
Keksintö koskee istutuslaatikkoa, tarkemmin määriteltynä van-5 hojen ja uusien katupuiden juuriston suojaksi ja maaritilän tuentaan tarkoitettua elementtirakenteista istutuslaatikkoa. Puiden visuaalinen ja viihtyisyyttä lisäävä vaikutus kaupunkien katukuvassa on varsin merkittävä ja se on tiedetty jo kauan. Hevosvetoisten liikennöintivälineiden aikakaudella 10 katupuut kukoistivat ja voivat hyvin, sillä niillä oli tilaa kasvaa, lannoitetta sai läheltä ja ilma oli puhdasta. Nykyaikana, kun ruuhkaiseksi kasvanut autoliikenne on tehnyt kadut entistä ahtaammiksi, viherkaistat pienemmiksi ja ilmansaasteet ovat vakava ongelma, on puiden elinmahdollisuuksien säi-15 lyttämiseen kiinnitettävä entistä suurempaa huomiota. Varsin usein joudutaan keskustaosissa kaikki liikennealueet kunnos-sapitosyistä päällystämään asfaltilla, luonnonkivillä tai yhä useammin betonikivipäällysteillä. Myös puuriveille varatut välikaistat päällystetään, sillä niitä käytetään monesti py-20 säköintiin. Puulle jäävä tila on yleensä vain noin 2-3 m2. Kun kunnossapito suoritetaan koneellisesti, ovat puiden rungot ja juuristo vaarassa. Rungot suojataan yleisimmin teräksestä tai betonista valmistetuilla rungonsuojilla. Veden- ja ilman-saannin vuoksi juuristoa ei saa peittää liian tiiviillä kate-: .25 kerroksella. Juuristo suojataan yleisimmin teräsvalmisteisel-la maaritilällä, joka asennetaan noin 10 cm kasvualustan yläpuolelle. Maaritilä on tuettava siten, ettei se painu, vaikka kunnossapitokone ajaisi sen päälle.
.-:-.30 Maaritilän tuennassa on käytetty erilaisia istutuslaatikoita, joiden sisäpuoli täytetään mullalla. Istutuslaatikot on tehty .. . puusta, betonirenkaista, betonista paikalla valaen tai vii meisenä kehitelmänä teräskehikko/verkkorakenteena.
:35 Puinen laatikko ei kestänyt siihen kohdistuvaa liikennekuormaa, ei kadun rakennekerroksien tiivistämisestä aiheutuvia sivuttaisvoimia, eikä se muutenkaan lahoamisen vuoksi ollut riittävän pitkäikäinen. Betonilaatikot ovat paikalla valaen 2 90490 kalliita rakentaa ja liian tiiviitä juuriston kasvua ajatellen. Sama ongelma on myös betonirenkailla ja lisäksi ympyrä-muoto on vähemmän käytetty maaritilöissä, sillä se hankaloittaa kiviladontaa. Teräskehikko/verkkorakenne on joiltakin 5 osin parannus edellisiin. Kuitenkin siinä on vielä sama epäkohta kuin puurakenteisessa laatikossa, sillä verkko ei anna riittävää sivutukea katurakennetta tiivistettäessä, vaan antaa periksi ja normien määräämiä tiiviysarvoja ei saavuteta. Kun verkon lujuus korroosion vuoksi vähitellen heikkenee, se 10 murtuu ja katurakenteessa tapahtuu painumista. Teräksinen kehikko kosteassa ja mahdollisesti tiesuolauksen kyllästämässä maaperässä ei myöskään ole kovin pitkäikäinen, jos sitä verrataan esim. betoniin.
15 Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada istutuslaatikko, jolla on edellä luetellut hyvät ominaisuudet ja josta on eliminoitu haittapuolet.
Keksinnön kohteena olevassa betonista tai kevennetystä be-20 tonista (tekstissä eteenpäin käytetään sanaa betoni) valmistetussa istutuslaatikossa on edellä mainitut haitat pyritty poistamaan. Keksinnön mukainen istutuslaatikko tunnetaan pääasiallisesti siitä että istutuslaatikon elementit ovat muodoltaan palkkimaisia ja tarkoitetut ladottaviksi päällekkäin 25 nurkkaliitoksisen hirsirakenteen tapaan halutun korkuiseksi laatikon muotoiseksi kehikoksi, että palkkielementit ovat betonia, kevennettyä betonia tai vastaavaa lujaa, lahoamatonta ainetta, ja että juuriston tasolle tulevat alemmat palkki-kerrokset ovat aukotettuja.
30
Seuraavassa selostetaan keksinnön edullista suoritusmuotoa oheisiin kuvioihin viitaten, joissa kuvio 1 esittää koottua istutuslaatikkoa perspektiivikuvana, kuvio 2a esittää kuvion 1 mukaisen laatikon ylimmän palkki-35 kerroksen palkkia, kuvio 2b esittää toisen sivun ylimmän palkkikerroksen palkkia, kuvio 2c esittää aukollista palkkia, 3 90490 kuvio 2d esittää toisen suoritusmuodon mukaisen istutuslaati-kon, kaltevan yläpinnan omaavaa, alimman palkkiker-roksen palkkia, kuvio 2e esittää vielä toisen suoritusmuodon mukaisen istu-5 tuslaatikon alimman palkkikerroksen palkkia, ja kuviot 3a-3e esittävät kuvioiden 2a-2e poikkileikkauksia.
Laatikko muodostuu hirsirakenteen tapaan päällekkäin ladotuista betonipalkeista 1, 2 ja 3, jotka lukittuvat nurkissa 10 olevilla salvoksilla toisiinsa. Elementtien paino ja nurkka-salvosten lohenpyrstömuoto 4 pitävät palkit tukevasti paikoillaan. Palkkien sivusiirtymän estämiseksi niiden vastakkain tulevissa pinnoissa on toisiinsa sopivat pontit ja pont-tiurat 5. Elementtien kiinnipysyminen voidaan vielä varmistaa 15 nurkissa olevien reikien 6 kautta maahan lyötävillä terästä-peiliä tai putkilla.
Ylimpään kerrokseen tulevat palkit ovat umpirakenteisia, kun taas puiden juuristo-osalle tulevat palkit ovat aukotettuja 20 7. Aukot ovat laatikon suuntaan hieman kapenevia. Tällöin katurakenteen puolella oleva sora saadaan tiivistymään kiilautumalla, eikä se valu laatikon sisäpuolelle. Aukot sallivat juuriston kärkiosien leviämisen myös laatikon ulkopuolelle, jolloin ne saavat sieltä kaipaamaansa lisäkosteutta. Au-25 kot myös pienentävät elementtien painoa, joten niiden asentaminen ilman nosturia sujuu helpommin. Istutuslaatikko ja katurakenne voidaan tehdä täysin valmiiksi, sillä tiivistäminen ei edellytä laatikon samanaikaista multatäyttöä.
-30 Laatikko voidaan rakentaa maaperä-, entiset johdot, ym. rakenteet ja paikalliset olosuhteet huomioiden helposti sopivan korkuiseksi, eikä sitä tarvitse työmaalla ruveta esim. madaltamaan. Laatikon eri sivujen korkeudet voivat myös vaihdella tarvittaessa. Laatikko asennetaan yleensä suoraan ja päällys-:-.-35 tetyillä alueilla pinnan kaltevuuden mukaiseen tasoon. Jos pintakaltevuus on huomattava, käytetään ylimpänä elementtinä toisesta päästään korkeampaa sovituspalkkisarjaa 8 ja 9.
* 90490
Laatikko voidaan helposti koota myös vanhan, jo istutetun puun ympärille juuriston sallimalle syvyydelle. Tämä ei onnistu em„ teräskehikko/verkkorakenteisella laatikolla. Alueilla, joissa maanpintaa joudutaan täyttämään, voidaan siellä 5 sijaitsevat puut suojata kokoamalla kehikko puun ympärille jo ennen täyttötyötä suunnitellun noston korkuiseksi.
Yleisin laatikkomuoto on neliö, jonka mitoitus perustuu maa-ritilän mittoihin. Jos halutaan rakentaa suorakaiteen muotoi-10 nen laatikko, käytetään toisella sivuparilla pitempiä palkkeja. Näiden sivujen ylimmässä palkissa on maaritilän saumakohdissa tarvittavaa tuentaa varten loveus, johon sopii palkki nro 1.
15 Elementit on helppo varastoida vaikka ulkona, sillä ne eivät ruostu. Koska elementit ovat lyhyitä ja suorien palkkien muotoisia, ne eivät vie paljon varastotilaa.
Betonirakenne on erittäin kestävä rakenne, eikä sen käyttö 20 aiheuta jälkeenpäin muissakaan kadun rakenteissa korjaus- ja huoltotöitä. Istutuslaatikko voidaan myös purkaa helposti ja tarvittaessa käyttää uudelleen toisessa paikassa.
Betonielementtirakenne on jo perustamisvaiheessa muita rat-25 kaisuja selvästi halvempi, ja edullisuus korostuu vuosien varrella poisjäävinä korjaus- ja huoltokuluina.
i:

Claims (7)

1. Vanhojen ja uusien katupuiden juuriston suojaksi ja maa-ritilän tuentaan tarkoitettu elementtirakenteinen istutuslaa-tikko, tunnettu siitä, että istutuslaatikon elementit (1, 2, 5 3, 8 ja 9) ovat muodoltaan palkkimaisia ja tarkoitetut ladot taviksi päällekkäin nurkkaliitoksisen hirsirakenteen tapaan halutun korkuiseksi laatikon muotoiseksi kehikoksi, että palkkielementit ovat betonia, kevennettyä betonia tai vastaavaa lujaa, lahoamatonta ainetta, ja että juuriston tasolle 10 tulevat alemmat palkkikerrokset (3) ovat aukotettuja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen istutuslaatikko, tunnet-tu siitä, että palkkien nurkkaliitokset (4) ovat ns. lohen-pyrstöliitoksia tai vastaavanlaisia lukkiutuvia liitoksia. 15
3. Patenttivaatimusten 1 tai 2 mukainen istutuslaatikko, tunnettu siitä, että palkkien vastakkain tulevissa pinnoissa on toisiinsa sopivat pontit ja ponttiurat (5). 20
4, Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen istutuslaatikko, tunnettu siitä, että palkkielementtien päissä on läpimenevät, . . kohdakkain asettuvat reiät (6) elementtien kiinnittämiseksi terästapeilla tai -putkilla toisiinsa ja pohjamaahan.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen istutus- laatikko, tunnettu siitä, että istutuslaatikon ylin kerros (1 ja 2) on muodostettu umpirakenteisista palkeista.
5 90490
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen istutus-30 laatikko, tunnettu siitä, että juuriston tasolle tulevien palkkien aukot (7) ovat laatikon sisätilaan päin kapenevia.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen istutuslaatikko, tunnettu siitä, että ainakin osalla palkeista (8) kor- 35 keus vaihtelee palkin päästä toiseen maanpinnan kaltevuuden huomioon ottamiseksi. 6 9D490
FI912943A 1991-06-17 1991-06-17 Katupuiden istutuslaatikko FI90490C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912943A FI90490C (fi) 1991-06-17 1991-06-17 Katupuiden istutuslaatikko

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912943A FI90490C (fi) 1991-06-17 1991-06-17 Katupuiden istutuslaatikko
FI912943 1991-06-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912943A0 FI912943A0 (fi) 1991-06-17
FI912943A FI912943A (fi) 1992-12-18
FI90490B true FI90490B (fi) 1993-11-15
FI90490C FI90490C (fi) 1994-02-25

Family

ID=8532731

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912943A FI90490C (fi) 1991-06-17 1991-06-17 Katupuiden istutuslaatikko

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI90490C (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19781785B4 (de) * 1996-05-29 2005-07-07 Toimi Immonen Pflanzbehälter

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19781785B4 (de) * 1996-05-29 2005-07-07 Toimi Immonen Pflanzbehälter

Also Published As

Publication number Publication date
FI912943A0 (fi) 1991-06-17
FI90490C (fi) 1994-02-25
FI912943A (fi) 1992-12-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9303365B2 (en) Modular cell and matrix for supporting a load bearing feature
KR100813236B1 (ko) 사면보강을 위한 구조물 및 이를 이용한 친환경사면보강공법
US7076925B2 (en) Integrated footings
MXPA03001816A (es) Zapatas integradas.
US5443545A (en) Multipurpose plastic building component and method for laying out such components
KR100243393B1 (ko) 셀구조의 격자형 구조체를 이용한 연약지반 보강구조 및 그 시공방법
JPH0587005U (ja) 排水・保水装置
US20050100418A1 (en) Ecological block and vegetation bank protection
KR100899037B1 (ko) 블록 조립체
FI90490B (fi) Katupuiden istutuslaatikko
KR102219062B1 (ko) 사면녹화 계단식 폴딩타입 지오매트
KR100443037B1 (ko) 법면보호블록
KR100523965B1 (ko) 건축용 조경블럭
KR200345937Y1 (ko) 덩굴식물 및 소동물 이동통로가 구비된 옹벽블록
KR100593187B1 (ko) 친환경적 비탈면 보호시설
CN211395576U (zh) 水库生态护坡结构
CN211228536U (zh) 岩质路堑边坡的支护结构
KR20100027677A (ko) 법면보호블록
JPS6011168Y2 (ja) 法面用土留壁構造体
JP2001226992A (ja) 土留ブロック
JPS5820338B2 (ja) 法面安定工法
US20230263105A1 (en) Plant root management and protection
KR102231712B1 (ko) 목재를 이용한 옹벽구조물
JP5067759B2 (ja) 雨水等の貯留施設並びに浸透施設
KR200402406Y1 (ko) 다공성콘크리트를 이용한 사면 보강용 친환경 옹벽블록

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired