FI88963B - Degel foer termisk analysering av aluminiumlegeringar - Google Patents
Degel foer termisk analysering av aluminiumlegeringar Download PDFInfo
- Publication number
- FI88963B FI88963B FI871332A FI871332A FI88963B FI 88963 B FI88963 B FI 88963B FI 871332 A FI871332 A FI 871332A FI 871332 A FI871332 A FI 871332A FI 88963 B FI88963 B FI 88963B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- crucible
- aluminum
- crucible according
- silicon
- mixture
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G01—MEASURING; TESTING
- G01N—INVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
- G01N25/00—Investigating or analyzing materials by the use of thermal means
- G01N25/02—Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating changes of state or changes of phase; by investigating sintering
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01L—CHEMICAL OR PHYSICAL LABORATORY APPARATUS FOR GENERAL USE
- B01L3/00—Containers or dishes for laboratory use, e.g. laboratory glassware; Droppers
- B01L3/04—Crucibles
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Clinical Laboratory Science (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Immunology (AREA)
- Pathology (AREA)
- Analytical Chemistry (AREA)
- Biochemistry (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)
- Investigating And Analyzing Materials By Characteristic Methods (AREA)
- Sampling And Sample Adjustment (AREA)
- Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
- Laminated Bodies (AREA)
- Cookers (AREA)
- Silicon Compounds (AREA)
- Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
Description
1 88963
Upokas alumiiniseosten termiseen analysointiin
Keksinnön kohteena on upokas alumiiniseosten, erityisesti 5 ylieutektisen määrän piitä sisältävien seosten, termiseen analysointiin. Lisäksi keksintö kohdistuu upokkaan käyttöön mainittujen ylieutektisten seosten piipitoisuuden tai puhtausasteen mittaamisessa.
10 Alumiiniseoksia muovaillessaan alan ammattimies käyttää pääasiassa seoksia, jotka sisältävät piitä. Näistä seoksista voidaan erottaa ne, jotka sisältävät yli 12,5 paino-% piitä; ne luokitellaan ylieutektisiksi. Kun niitä valetaan, jähmettymisen aikana syntyy ensin ns. primaarisia piikiteitä ns.
15 alkavan jähmettymisen lämpötilassa, sen jälkeen eutektisia alumiini-piikiteitä.
Luonnostaan syntyvät primaariset piikiteet ovat suhteellisen suuria, mikä vaikeuttaa sopivien ominaisuuksien omaavien 20 valukappaleiden valmistamista. Sen tähden käytetään useimmiten nestemäisessä olotilassa olevan seoksen raffinoimiseksi kutsuttua käsittelyä, jonka tarkoituksena on saada nämä kiteet mahdollisimman pieniksi.
-:-2|5 Raffinointi voidaan tehdä esimerkiksi lisäämällä kuprofosfo-;·. ria lisäyksen määrän vaihdellessa seoksen piipitoisuuden ja käsiteltävän seoksen sisältämien muiden aineosien mukaan.
Puhdistavan aineen määrä voi kuitenkin vaihdella huomatta--30 vasti yhdenkin seoksen kohdalla metallin käsittelyn, sula-misprosessin ja tiettyjen epäpuhtauksien mukaan.
Sen tähden puhdistavaa ainetta lisätään yleensä hyvin runsaasti. Mutta silloin seos laimentuu, niin että vaikka puh-- ‘35 distusvaikutus olisi sellainen kuin toivotaan, seoksen piipitoisuus ei enää vastaakaan odotettua yhdistelmää.
Alan ammattimiehelle on selvää myös, että puhdistavan aineen 2 88963 vaikutus ei ole pysyvä, eli joskus vain muutaman minuutin viivytys aineen seokseen lisäämisen ja valuhetken välillä riittää mitätöimään aineen vaikutuksen.
5 Lisäksi valuhalleissa syötetään usein vain yhdestä valusan-gosta seosta hyvin monen valukappaleen tekoon, niin että jos puhtausaste on ensimmäisissä valoksissa oikea, se vähenee vähitellen ja on lähes olematon viimeisissä valoksissa.
10 Onkin katsottu välttämättömäksi kehittää jokin keino, jolla voidaan minä hetkenä tahansa saada selville sulan seoksen puhtausaste, jotta puhdistavaa ainetta voidaan tarpeen vaatiessa lisätä ja jotta vältyttäisiin valamasta kappaleita, joilla ei ole toivottuja ominaisuuksia. Samoin tarpeellinen 15 on keino, jolla voidaan mitata puhdistavalla aineella laimennetun seoksen tarkka piipitoisuus ennen valua, jotta tarpeen vaatiessa voidaan lisätä piitä.
Piipitoisuuden toteamiseen onkin jo laitteet kaikissa vali-20 moissa, nimittäin termiseen analyysiin käytettävät upokkaat. Tällaista upokasta on kuvattu FR-patenttihakemuksessa 2357891. Ne muodostuvat lieriöstä, jossa on pohja, toteutettuna joko kokonaan keernahiekasta tai pääosin metallisesta sivuseinämästä; sylinterin sisään on tehty vuoraus, jonka 25 sisään on pantu lämpöpari, jonka tuntopää on kosketuksissa analysoitavaan seokseen silloin kun seos on kaadettu nestemäisessä muodossa upokkaaseen.
Tällaisissa upokkaissa voidaan seurata lämpötilan kehitystä 30 seoksen jähmettymisen aikana ja ennen kaikkea saadaan selville alkavan jähmettymisen lämpötila Te, joka näkyy lämpötilan ja ajan käyrän kaltevuuden muutoksena. Koska, kuten ylieutektisten alumiini-piiseosten tapauksessa, mainittu lämpötila Te kasvaa piipitoisuuden kasvaessa, tuntuisi hel-35 polta, vertaamalla aiemmin laadittuihin pitoisuuden ja Tc:n suhteiden käyriin, saada määritellyksi analysoitavan seoksen sisältämän piin määrä.
3 88963
On huomattu, että primaaristen piikiteiden koko vaikuttaa valitettavasti Tc:hen. Mitä suurempia kiteet ovat, sen alhaisempi on Te.
5 Kuten aikaisemmin todettiin, teollisten seosten puhtausaste voi vaihdella huomattavasti samoin kuin puhdistavalla aineella suoritetun laimennuksen jälkeen havaittava piipitoisuus. Analysointihetkellä Tc:n tunteminen ei riitä täsmällisen piipitoisuuden toteamiseen, sillä lämpötila voi yhtä 10 hyvin johtua suuresta määrästä suurikiteistä piitä kuin pienemmästä määrästä pienikiteistä piitä.
Tämän vuoksi on keksitty upokas, jolla voidaan mitätöidä kiteiden koon vaikutus Terhen, jolloin pystytään määrittele-15 mään tarkasti piipitoisuus ja samalla saadaan selville analysoitavan seoksen puhtausaste. Keksinnön mukainen upokas on tunnettu siitä, että vähintään upokkaan sivuseinämä on peitetty alumiiniseosta puhdistavan aineen kalvolla sisäpuoleltaan ja vähintään osittain.
20
Todettiin, että tällaista upokasta käyttämällä saatiin, kun se oli täytetty analysoitavalla seoksella, aikaan sanotun seoksen täydellinen puhdistuminen, niin että kidekoon vaikutus oli täysin mitätöity ja mitattu Te ilmaisi yksinomaan :·25 tutkittavan seoksen piipitoisuutta.
Riittää, kun kokonaan seinämän peittävä kalvo on 0,1-0,01 mm. Ohuemmalla kalvolla puhdistava vaikutus jää epätäydelliseksi ja paksumpi taas on liikaa.
..30
Siinä tapauksessa, että seinämä peitetään vain osittain, kalvo saa olla paksumpi, jotta raffinointivaikutus olisi sama kuin ohuemmassa yhtenäisessä kalvossa.
. 35 Kalvon teho riippuu kuitenkin käytetystä puhdistavasta aineesta.
4 88903
Punafosfori on osoittautunut sopivimmaksi keksinnössä käytettäväksi aineeksi, erityisesti silloin, kun se on raekooltaan alle 100 μπι. Tämä aine ei yleensä sovi teolliseen käyttöön, koska se saattaa syttyä itsestään ja luo hyvin huonot 5 työskentelyolosuhteet, mutta sitä voidaan helposti suuremmitta riskeittä käyttää upokkaassa, koska sitä tarvitaan niin vähäisiä määriä.
Upokkaan seinämään hyvin sitoutuvan tasaisen kalvon aikaan-10 saamiseksi punafosfori kannattaa sekoittaa johonkin sideaineeseen, esimerkiksi 500 g/1 alumiinidifosfaattiliuokseen vedessä, niin että fosforin ja sideaineen massojen suhde on 0,25-1, jolloin saadaan puolijuokseva aine, jota voidaan sivellä upokkaan seinämiin. Sopiva kalvo saadaan sitten, kun 15 upokkaan seinämä lämmitetään 100-150°C:een.
Keksinnön mukainen upokkaan käyttö ylieutektisten alumiiniseosten piipitoisuuden mittaamiseen tapahtuu siten, että seoksen alkavan jähmettymisen lämpötilan mittaus suori-20 tetaan sanotussa upokkaassa ja arvoa verrataan teoreettiseen käyrään, josta nähdään alkavan jähmettymisen lämpötila suhteessa piipitoisuuteen samantyyppisessä seoksessa.
Keksinnön mukaisen upokkaan avulla saadaan siis selville Te, 25 joka johtuu yksinomaan piipitoisuudesta, ja vähentämällä siitä vertailun vuoksi teoreettisten Tc-käyrien lämpöarvot (% Si:tä ja muita aineita, jos on tarpeen) samantyyppiselle seokselle saadaan seoksen täsmällinen piipitoisuus. Pitoisuutta valusangossa voidaan sitten tarpeen tullen muuttaa 30 lisäämällä Al-Si-emäseosta.
Voidaan mainita, että tällainen nopea ja hyvin yksinkertainen menetelmä korvaa myös monimutkaiset piin annosteluun käytetyt menetelmät, esimerkiksi neutronien aktivoinnin.
Keksinnön mukaisessa upokkaassa saadaan myös selville sulan seoksen puhtausaste ennen valua. Upokkaan käyttö ylieutektisten alumiinin ja piin seosten puhtausasteen mittaukseen 35 5 8 8 9 i) 3 tapahtuu keksinnön mukaan siten, että mitataan mitataan seoksen alkavan jähmettymisen lämpötila kalvolla peittämättömässä upokkaassa ja keksinnön mukaisessa upokkaassa ja verrataan saatuja arvoja.
5
Riittää, kun sanotusta sulasta seoksesta otetaan näyte, mi-' tataan sen Te sekä tavallisessa kalvottomassa upokkaassa sekä keksinnön mukaisessa upokkaassa ja verrataan saatuja arvoja. Mikäli lämpötilat ovat samat, voidaan sanoa, että 10 sula aines on täysin puhdasta, ja valaminen voidaan suorittaa varmana siitä, että tuloksena ovat parhaat mahdolliset ominaisuudet yhdistyneenä koostumuksen hienojakoisuuteen.
Jos taas Tel tavallisessa upokkaassa on alempi kuin Tc2 kek-15 sinnön mukaisessa upokkaassa, voidaan päätellä, että sula seos ei ole täysin puhdistunutta ja tiedetään, että on lisättävä raffinointiainetta suhteessa havaittuun lämpötilan poikkeamaan.
20 Keksintöä voidaan kuvata seuraavalla sovellusesimerkillä:
Kahden tonnin valusangossa olevasta ylieutektisesta alumiinin ja piin seoksesta, jonka painosta piitä on 17 % ja kuparia 4 %, on ennen valua otettu näyte, joka on pantu termiseen analyysiin sekä tavalliseen upokkaaseen että upokkaa-:'25 seen, jonka sivuseinämään on sivelty yhtenäinen 0,05 mm paksu kalvo, joka on valmistettu 30 g:sta punafosforia, raekooltaan 20-90 μπι 70 g:aa kohti liuosta, jossa on 500 g/1 Al2(HP04)3:a.
-30 Mittaustuloksena saatiin seuraavat lämpötilat:
Tel = 607°C Tc2 = 640°C
Tc2:sta voidaan päätellä, että seoksen piipitoisuus oli 17 paino-%, ja erotuksesta Tc2-Tcl, että puhtausaste ei ollut • 35 täydellinen. Kun sulaan seokseen lisättiin 2,5 kg kuprofos-foria, jossa oli 7 paino-% fosforia, analyysi suoritettiin uudestaan ja tulokseksi saatiin toisaalta arvo T'c2 = 620°C, eli vähemmän kuin Tc2, mikä kertoo, että puhdistava aine on 6 88963 laimentanut sulaa seosta, ja toisaalta, että uusi arvo Τ'cl on sama kuin ΤΌ2, mikä osoittaa, että sulan seoksen puhtausaste oli nyt täydellinen.
Claims (8)
- 7 88963
- 1. Upokas alumiiniseosten termiseen analysointiin, tunnet-tu siitä, että vähintään upokkaan sivuseinämä on peitetty alumiiniseosta puhdistavan aineen kalvolla sisäpuoleltaan ja 5 vähintään osittain.
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen upokas, tunnettu siitä, että puhdistavan aineen kalvo peittää seinämän täydellisesti ja on paksuudeltaan 0,1-0,01 mm. 10
- 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen upokas, tunnettu siitä, että puhdistava aine on punafosfori.
- 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen upokas, tunnettu siitä, 15 että fosfori on raekooltaan alle 100 μπΐ:η jauhetta.
- 5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen upokas, tunnettu siitä, että punafosfori kiinnittyy seinämään alumiinidifosfaatti-liuoksen avulla, jota on 500 g/1. 20
- 6. Patenttivaatimusten 3 ja 5 mukainen upokas, tunnettu siitä, että fosforin massan suhde sideaineen massaan on 0,25-1. ; 35 7. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen upokkaan käyttö ylieu- tektisten alumiiniseosten piipitoisuuden mittaamiseen, tunnettu siitä, että seoksen alkavan jähmettymisen lämpötilan mittaus suoritetaan sanotussa upokkaassa ja arvoa verrataan teoreettiseen käyrään, josta nähdään alkavan jähmetty-30 misen lämpötila suhteessa piipitoisuuteen samantyyppisessä seoksessa.
- 8. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen upokkaan käyttö ylieu-tektisten alumiinin ja piin seosten puhtausasteen mittauk-35 seen, tunnettu siitä, että mitataan seoksen alkavan jähmettymisen lämpötila kalvolla peittämättömässä upokkaassa ja keksinnön mukaisessa upokkaassa ja verrataan saatuja arvoja. e 889u3
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR8604655A FR2596524B1 (fr) | 1986-03-27 | 1986-03-27 | Creuset pour l'analyse thermique d'alliages d'aluminium |
FR8604655 | 1986-03-27 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI871332A0 FI871332A0 (fi) | 1987-03-26 |
FI871332A FI871332A (fi) | 1987-09-28 |
FI88963B true FI88963B (fi) | 1993-04-15 |
FI88963C FI88963C (fi) | 1993-07-26 |
Family
ID=9333772
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI871332A FI88963C (fi) | 1986-03-27 | 1987-03-26 | Degel foer termisk analysering av aluminiumlegeringar |
Country Status (22)
Country | Link |
---|---|
US (2) | US4746362A (fi) |
EP (1) | EP0240442B1 (fi) |
JP (1) | JPH076931B2 (fi) |
KR (1) | KR910008569B1 (fi) |
AT (1) | ATE43797T1 (fi) |
BR (1) | BR8701386A (fi) |
CA (1) | CA1299391C (fi) |
DE (1) | DE3760216D1 (fi) |
DK (1) | DK167295B1 (fi) |
ES (1) | ES2008704B3 (fi) |
FI (1) | FI88963C (fi) |
FR (1) | FR2596524B1 (fi) |
GR (1) | GR3000071T3 (fi) |
IE (1) | IE59891B1 (fi) |
IL (3) | IL94734A (fi) |
IS (1) | IS1391B6 (fi) |
MA (1) | MA20917A1 (fi) |
MX (1) | MX173397B (fi) |
NO (1) | NO171386C (fi) |
PT (1) | PT84575B (fi) |
SU (1) | SU1545949A3 (fi) |
TN (1) | TNSN87044A1 (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN106824344B (zh) * | 2017-01-23 | 2020-07-14 | 武汉安隆科讯技术有限公司 | 一种核磁管架 |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2094028A (en) * | 1936-02-14 | 1937-09-28 | Aluminum Co Of America | Lining for molten metal containers |
US3434824A (en) * | 1966-09-16 | 1969-03-25 | Reynolds Metals Co | Reduction of aluminum oxide by elemental silicon |
US3486884A (en) * | 1966-10-24 | 1969-12-30 | Foseco Int | Modification of aluminum-silicon alloys |
US3726666A (en) * | 1970-08-18 | 1973-04-10 | Co Pechiney | Dephosphorization of aluminum alloys by cadmium |
US3854934A (en) * | 1973-06-18 | 1974-12-17 | Alusuisse | Purification of molten aluminum and alloys |
FR2357891A1 (fr) * | 1976-07-09 | 1978-02-03 | Pechiney Aluminium | Creuset d'analyse thermique pour alliages d'aluminium |
JPS5728906A (en) * | 1980-07-28 | 1982-02-16 | Yoshihiko Takeshita | Stable feeding method of fuel emulsion |
JPS59162659U (ja) * | 1983-04-15 | 1984-10-31 | 三菱重工業株式会社 | 溶融金属分析装置 |
-
1986
- 1986-03-27 FR FR8604655A patent/FR2596524B1/fr not_active Expired
-
1987
- 1987-03-20 CA CA000532652A patent/CA1299391C/fr not_active Expired - Fee Related
- 1987-03-23 IL IL9473487A patent/IL94734A/en unknown
- 1987-03-23 MA MA21157A patent/MA20917A1/fr unknown
- 1987-03-23 IL IL8781969A patent/IL81969A/xx not_active IP Right Cessation
- 1987-03-24 MX MX005680A patent/MX173397B/es unknown
- 1987-03-24 DK DK149087A patent/DK167295B1/da not_active IP Right Cessation
- 1987-03-24 IS IS3210A patent/IS1391B6/is unknown
- 1987-03-25 AT AT87420082T patent/ATE43797T1/de active
- 1987-03-25 DE DE8787420082T patent/DE3760216D1/de not_active Expired
- 1987-03-25 EP EP87420082A patent/EP0240442B1/fr not_active Expired
- 1987-03-25 JP JP62071317A patent/JPH076931B2/ja not_active Expired - Lifetime
- 1987-03-25 US US07/029,989 patent/US4746362A/en not_active Expired - Fee Related
- 1987-03-25 ES ES87420082T patent/ES2008704B3/es not_active Expired
- 1987-03-26 FI FI871332A patent/FI88963C/fi not_active IP Right Cessation
- 1987-03-26 BR BR8701386A patent/BR8701386A/pt not_active IP Right Cessation
- 1987-03-26 IE IE78187A patent/IE59891B1/en not_active IP Right Cessation
- 1987-03-26 SU SU874202199A patent/SU1545949A3/ru active
- 1987-03-26 PT PT84575A patent/PT84575B/pt not_active IP Right Cessation
- 1987-03-26 NO NO871280A patent/NO171386C/no unknown
- 1987-03-26 KR KR1019870002760A patent/KR910008569B1/ko not_active IP Right Cessation
- 1987-03-27 TN TNTNSN87044A patent/TNSN87044A1/fr unknown
-
1988
- 1988-02-09 US US07/153,911 patent/US4824480A/en not_active Expired - Fee Related
-
1989
- 1989-06-08 GR GR89400030T patent/GR3000071T3/el unknown
-
1990
- 1990-06-14 IL IL9094734A patent/IL94734A0/xx unknown
Also Published As
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4166738A (en) | Method for the treatment of nodular or vermicular cast iron samples | |
FI76939C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av gjuten av gjutjaern som innehaoller strukturmodifierande tillsatser. | |
US5615730A (en) | Methods for inspecting the content of structure modifying additives in molten cast iron and chilling tendency of flaky graphite cast iron | |
Timelli et al. | Precipitation of primary Fe-rich compounds in secondary AlSi9Cu3 (Fe) alloys | |
DK143916B (da) | Fremgangsmaade til termisk bestemmelse af carbonaekvivalentet af overeutektisk stoebejern | |
TWI500914B (zh) | 熔融鐵之取樣器 | |
ITTO960398A1 (it) | Metodo per giudicare le proprieta' di ghisa fusa. | |
FI88963C (fi) | Degel foer termisk analysering av aluminiumlegeringar | |
GB1352567A (en) | Method of checking adjusting the content of crystallization nuclei in a melt | |
EP0529074B1 (en) | Method of judging carbon equivalent, carbon content, and silicon content of cast iron and estimating physical and mechanical properties thereof, and cooling curve measuring cup used for said method | |
US5503475A (en) | Method for determining the carbon equivalent, carbon content and silicon content of molten cast iron | |
RU2444729C2 (ru) | Способ влияния на свойства чугуна | |
JP3331408B2 (ja) | アルミ合金の溶湯中のマグネシウムの含有量を測定する法 | |
Bolibruchová et al. | Analysis of the impact of the change of primary and secondary AlSi9Cu3 alloy ratio in the batch on its performance | |
BR8705922A (pt) | Processo de obtencao,por resfriamento de ligas em estado fundido,de cristais de compostos intermetalicos,particularmente monocristais isolados e sua aplicacao | |
JP2638298B2 (ja) | 鋳鉄の炭素当量、炭素量及び珪素量を判定すると共に、その物理的、機械的性質をも予測する方法 | |
Mampaey | Solidification morphology of white cast iron | |
RU2003087C1 (ru) | Способ определени содержани углерода в сплавах | |
Nikitin et al. | Influence of the structure of the AlSi20 foundry alloy on the microstructure and viscosity of the Al-6% Si model silumin in solid and liquid states | |
JP2000227406A (ja) | 鋳鉄及び銑鉄の溶湯の炭素含有量と硅素含有量との分析法 | |
JP3318746B2 (ja) | アルミニウム合金の結晶粒度を推定する方法 | |
Koch et al. | Spectrochemical Standards for Aluminum Alloys. | |
SU1397144A1 (ru) | Способ нанесени защитного покрыти | |
SU1497231A1 (ru) | Способ экспрессного определени закиси железа в шлаке | |
PL57867B3 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: ALUMINIUM PECHINEY |