FI88281B - Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg - Google Patents

Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg Download PDF

Info

Publication number
FI88281B
FI88281B FI915111A FI915111A FI88281B FI 88281 B FI88281 B FI 88281B FI 915111 A FI915111 A FI 915111A FI 915111 A FI915111 A FI 915111A FI 88281 B FI88281 B FI 88281B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
woven fabric
weft
round
warp
compression
Prior art date
Application number
FI915111A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI915111A0 (fi
FI88281C (fi
Inventor
Erkki Koskinen
Original Assignee
Rosenlew Ab Oy W
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rosenlew Ab Oy W filed Critical Rosenlew Ab Oy W
Priority to FI915111A priority Critical patent/FI88281C/fi
Publication of FI915111A0 publication Critical patent/FI915111A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88281B publication Critical patent/FI88281B/fi
Publication of FI88281C publication Critical patent/FI88281C/fi

Links

Landscapes

  • Woven Fabrics (AREA)

Description

15828!
Pyörökudotusta kankaasta valmistettu suursäkki Storsäck tillverkad av rundvävt tyg 5
Keksinnön kohteena on pyörökudotusta kankaasta valmistettu suursäkki.
Suursäkkejä valmistetaan joko tasokudotusta kankaasta tai pyörökudotusta kankaasta. Suursäkin valmistaminen tasokudotusta kankaasta vaatii 10 enemmän ommelsaumoja, jonka johdosta suursäkin valmistaminen pyörökudotusta kankaasta on yleensä edullisempaa.
Pyörökudottu kangas kudotaan siten, että sekä kude- että loimilankojen leveydet valitaan sellaisiksi, että valmis pyörökudottu kangas on sileä 15 ja tasainen. Pyörökudotussa kankaassa loimilangat ovat rinnakkain Iitteinä siten, että niiden reunat lähes koskettavat toisiaan, mutta kude-lankojen rakenteesta johtuen estävät tämän täydellisen koskettamisen. Vastaava ominaisuus esiintyy myös kudelankojen osalta.
20 Edellä kuvatusta rakenteesta johtuen pyörökudottu kangas on rakenteeltaan suhteellisen löysä. Jos tällaista pyörökudottua kangasta kuormitetaan millä tahansa tavalla, loimilangat ja vastaavasti kudelangat liikkuvat helposti toistensa suhteen, koska loimi- ja kudelankojen välillä on erittäin alhainen kitka ja loimi- ja kudelangat ovat muodoltaan 25 litteitä. Pyörökudotussa kankaassa sekä loimi- että kudelangat muodos-: ‘ tavat vähäisen taipeen aina, kun ne menevät kudotussa kankaassa ristiin toistensa kanssa, koska sekä loimi- että kudelankojen dimensio on leveä : ja ohut.
30 Pyörökudotun kankaan rakenteesta johtuen pyörökudottuun kankaaseen kohdistuva kuormitusvoima ei kuormita suoraan itse kangasta, vaan suoraan loimi- ja kudelankoja. Tämän johdosta kuormitusvoima etsii aina loimi- ja kudelangoissa heikoimman kohdan, josta rakenteen mahdollinen rikkoutuminen kuormitustilanteessa alkaa. Tällainen rikkoutumisen alka-35 minen tietenkin heikentää pyörökudotun kankaan koko rakennetta ja lopulta pyörökudottu kangas rikkoutuu.
2 3 5 2 81
Keksinnön päämääränä on aikaansaada pyörökudostusta kankaasta valmistettu suursäkki, jossa pyörökudottu kangas kykenee aikaisempaa paremmin vastustamaan kuormitusvoimia.
5 Keksinnön päämäärä saavutetaan pyörökudotusta kankaasta valmistetulla suursäkillä, jolle on tunnusomaista se, että kude- ja/tai loimilankojen leveys on valittu sellaiseksi, että ainakin jompikumpi kude- ja loimi-langoista joutuu pyörökudonnassa tavanomaista tilaansa pienempään tilaan, jolloin ainakin jompikumpi kude- ja loimilangoista joutuu kan-10 kaassa kokoonpuristumaan ja että mainitun kokoonpuristuman suuruus on vähintään 10 %.
Patenttivaatimuksen 2 mukaisesti pyörökudotun kankaan kudelankojen kokoonpuristuma on vähintään 10 %.
15
Patenttivaatimuksen 3 mukaisesti pyörökudotun kankaan loimilankojen kokoonpuristuma on vähintään 10 %.
Patenttivaatimuksen 4 mukaisesti sekä kude- että loimilankojen kokoon-20 puristuma on vähintään 10 %.
Patenttivaatimuksen 5 mukaisesti kokoonpuristuma on 20-50 %.
Patenttivaatimuksen 6 mukaisesti kokoonpuristuma on 30-40 %.
25
Keksinnön mukaisen oivalluksen ansiosta kude- ja/tai loimilankojen leveys on valittu sellaiseksi, että niille varattu tila on rakenteessa riittämätön. Tämän johdosta kude- tai loimilanka tai molemmat joutuvat ottamaan pyörökudonnassa tavanomaisen tilansa väkisin, jonka johdosta 30 kude- tai loimilanka tai molemmat joutuvat puristukseen ja taittuvat epämääräisesti, jotta ne mahtuisivat annettuun tilaan.
Edellä kuvattu ilmiö johtaa siihen, että kude- ja/tai loimilankojen pinnat tulevat epätasaisiksi ja toisaalta siihen, että kude- ja/tai 35 loimilankojen taipumiskulma suurenee. Molemmat ilmiöt kohottavat pyörökudotun kankaan rakenteen sisäistä kitkaa ja tämän perusteella pyöröku- 3
o o ' I * <m< c. O I
dotun kankaan lujuutta. Kun tällaista tiivistettyä pyörökudottua kangasta kuormitetaan, rakenne kykenee vastustamaan kuormitusvoimaa aikaisempaa enemmän, jolloin kankaan rikkoutumisen alkukynnys suurenee ja kankaan rikkoutumiseen vaaditaan huomattavasti suurempi kuormitusvoima. 5
Jotta tiiviisti kudotun kankaan neliöpaino pysyisi samana kuin tavanomaisessa pyörökudotussa kankaassa, kude- ja loimi langan paksuutta tulee hieman ohentaa. Lankojen ohentaminen jo itsessään vahvistaa pyö-rökudotun kankaan rakennetta. Tämä ilmiö on luonnollisesti sinänsä 10 tunnettu ja perustuu siihen, että orientointi kude- ja loimilankojen osalta tapahtuu optimaalisesti ohuemmalla langalla, koska lämpöjakautu-ma on ohuessa langassa parempi kuin paksussa langassa.
Suuremman sisäisen kitkan ansiosta tiiviisti pyörökudottu kangas on 15 myös edullisempi ommelsaumojen suhteen, koska suursäkkiä valmistettaessa tiiviisti pyörökudottuun kankaaseen ei tarvitse jättää niin suurta ommelsauman jälkeistä reunaa kuin tavanomaisesti pyörökudotussa kankaassa. Tämä johtuu siitä, että kun ommelta rasitetaan tiiviisti pyörökudotussa kankaassa, kude- tai loimilangat eivät luista ulos ompeleesta 20 yhtä herkästi kuin tavanomaisessa pyörökudotussa kankaassa.
Keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisien piirustuksien kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin edullisiin suoritusmuotoihin, joihin keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus yksinomaan 25 rajoittaa.
Kuvio 1 esittää aksonometrisesti tekniikan tasosta tunnetun suursäkin erästä yleisesti käytettyä suoritusmuotoa.
30 Kuvio 2 esittää aksonometrisesti tekniikan tasosta tunnetun suursäkin erästä toista yleisesti käytettyä suoritusmuotoa, jossa sisäsäkki on kiinnitetty ulkosäkkiin FI-patenttihakemuksen nro 904459 mukaisella tavalla.
35 Kuvio 3 esittää kaaviomaisena sivukuvana keksinnön mukaista tiivistettyä kude- tai loimilankaa.
4
q MOI . ο ί. o I
Kuvio 4 esittää kaavioinaisena sivukuvana keksinnön mukaista taitettua ja tiivistettyä kude- tai loimilankaa.
Kuvio 5 esittää kaaviomaisena sivukuvana keksinnön mukaista tiivistet-5 tyä kude- tai loimilankaa, jossa tiivistys on sattumanvarainen, toisin sanoen epämääräinen.
Kuviossa 1 esitettyä tekniikan tasosta tunnettua suursäkkiä on merkitty yleisesti viitenumerolla 10. Suursäkki 10 käsittää vaipan 11, 10 täyttö-/nostoaukon 12, pohjan 13 sekä nostosilmukat 14. Nostosilmukat 14 on sinänsä tunnetulla tavalla kumpikin erikseen puristettu kokoon ja ympäröity nostoalueelta vahvalla pressuteipillä 15. Kuvion 1 mukainen suursäkki 10 varustetaan sinänsä tunnetusti sisäsäkillä (ei esitetty).
15 Kuviossa 2 esitettyä tekniikan tasosta tunnettua suursäkkiä on merkitty yleisesti viitenumerolla 10a. Suursäkki 10a eroaa kuvion 1 mukaisesti suursäkistä ainoastaan siinä, että nostosilmukat/nostosilmukka 14 on koottu ensin yhteen ja yhteenkoottu nostosilmukkarakenne on ympäröity vahvalla pressuteipillä 15, kankaalla tai muulla tavalla. Suursäkin 10a 20 sisäsäkkiä on merkitty viitenumerolla 16. Sisäsäkki 16 on suljettu sulkukohdasta 21. Sulkukohdan 21 voi muodostaa sauma tai naru tai muu vastaava ratkaisu. Sisäsäkin 16 sulkukohdan 21 yläpuolinen alue on taivutettu ulkosäkin ulkopintaan ja liimattu suursäkin 10a täytön jälkeen ulkosäkin ulkopintaan hot-melt-saumalla 22. Vaihtoehtoisesti si-25 säsäkin 16 sulkukohdan 21 yläpuolinen alue voidaan taivuttaa ulkosäkin sisäpintaa vasten ja kiinnittää siihen vastaavalla hot-melt-saumalla.
Kuviosta 3 ilmenee kaaviomaisesti, kuinka keksinnön mukainen tiivistetty kude- tai loimilanka K,L esiintyy pyörökudotussa kankaassa.
30
Kuviosta 4 ilmenee, kuinka taitettu ja tiivistetty kude- tai loimilanka K,L esiintyy pyörökudotussa kankaassa.
Kuviosta 5 ilmenee, kuinka keksinnön mukaisen kude- tai loimilangan K,L 35 tiivistys on sattumanvarainen ts. täysin epämääräinen. Itse asiassa i . · O '' · ·! .., O I 5 kokoonpuristuman ollessa yli 10 % tiivistys on käytännössä yleensä täysin epämääräinen.
Kokoonpuristuma vähintään 10 % voidaan saavuttaa esimerkinluonteisesti 5 siten, että leveydeltään 5 mm oleva kudelanka K tiivistetään 4,5 mm:n suuruiseen tilaan. Kun kokoonpuristumaa nostetaan 10 %:sta ylöspäin, tiivistyneen pyörökudotun kankaan rakenne tulee yhä lujemmaksi ja lujemmaksi. Kokoonpuristuman teoreettinen yläraja riippuu luonnollisesti nykyisin käytössä olevista kutomiskoneista sekä kutomistekniikasta.
10 Käytännössä on havaittu, että kokoonpuristuma on edullisesti 20-50 %, jolloin tiivistyneen pyörökudotun kankaan rakenne on tarpeeksi luja. Erittäin varma ja luotettava lujuus saavutetaan, kun kokoonpuristuma on 30-40 %.
15
Keksintöä voidaan soveltaa mihin tahansa suursäkkiratkaisuun. Suursäkki voi käsittää yhden, kaksi, neljä tai useampiakin nostosiImukoitä. Suur-säkki voi myös olla ilman nostosiImukoitä, jolloin suursäkin yläosassa on köysisilmukka suursäkin nostamista varten.
20
Edellä on esitetty ainoastaan keksinnön perusoivallus ja sen eräitä edullisia suoritusmuotoja. Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön yksityiskohdat voivat vaihdella oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (6)

1. Pyörökudotusta kankaasta valmistettu suursäkki, tunnettu siitä, että kude- ja/tai loimilankojen (K,L) leveys on valittu sellai- 5 seksi, että ainakin jompikumpi kude- ja loimilangoista (K,L) joutuu pyörökudonnassa tavanomaista tilaansa pienempään tilaan, jolloin ainakin jompikumpi kude- ja loimilangoista (K,L) joutuu kankaassa kokoonpu-ristumaan, ja että mainitun kokoonpuristuman suuruus on vähäintään 10 %. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suursäkki, tunnettu siitä, että kudelankojen (K) kokoonpuristuma on vähintään 10 %.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suursäkki, tunnettu siitä, 15 että loimilankojen (L) kokoonpuristuma on vähintään 10 %.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suursäkki, tunnettu siitä, että sekä kude- että loimilankojen (K,L) kokoonpuristuma on vähintään 10 %. 20
5. Jonkin patenttivaatimuksien 1-4 mukainen suursäkki, tunnettu siitä, että mainittu kokoonpuristuma on 20-50 %.
6. Jonkin patenttivaatimuksien 1-4 mukainen suursäkki, tunnettu 25 siitä, että mainittu kokoonpuristuma on 30-40 %. O -'· .-. 1 w IJ I
FI915111A 1991-10-30 1991-10-30 Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg FI88281C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI915111A FI88281C (fi) 1991-10-30 1991-10-30 Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI915111 1991-10-30
FI915111A FI88281C (fi) 1991-10-30 1991-10-30 Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI915111A0 FI915111A0 (fi) 1991-10-30
FI88281B true FI88281B (fi) 1993-01-15
FI88281C FI88281C (fi) 1993-04-26

Family

ID=8533389

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI915111A FI88281C (fi) 1991-10-30 1991-10-30 Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI88281C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI915111A0 (fi) 1991-10-30
FI88281C (fi) 1993-04-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0505447B1 (en) Improvements relating to bulk containers
FI80091C (fi) Flerskiktig pappersmaskinsvira
US4119753A (en) Papermaker&#39;s felt with grooved surface
FI75781B (fi) Flexibel behaollare foer material i partikelform.
JPS63175192A (ja) 抄紙機用複合すき網
FI85605B (fi) Tvaoskiktad pappersmaskinsduk.
US5713396A (en) Papermakers fabric with stacked machine and cross machine direction yarns
NO311582B1 (no) Flerlagsdannende vev
MXPA06006552A (es) Tela bicapa industrial.
US5117865A (en) Papermakers fabric with flat high aspect ratio yarns
FI88281B (fi) Storsaeck tillverkad av rundvaevt tyg
EP0027309A1 (en) Manufacture of flexible containers
CA2407193A1 (en) Dryer screen
CA2130499A1 (en) Papermakers Fabric with Orthogonal Machine Direction Yarn Seaming Loops
JPH0238616A (ja) 土木用網
CN113927977B (zh) 高强度复合拉丝布
GB2130172A (en) Flexible bulk container
GB2194770A (en) Bags having lifting loops
US3324516A (en) Composite seam member
EP0278769A2 (en) Papermakers fabric
JP5183432B2 (ja) 透水性を有する複数の袋体を連結する連結ベルト
CN220183612U (zh) 一种军用帆布封边结构
RU2196195C2 (ru) Тканая прокладка конвейерной ленты
JPH0586594A (ja) 製紙用ウエツトプレスエンドレスフエルト
AU640986C (en) Improvements relating to bulk containers

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed