FI87884B - Arrangemang i en justerbar stol - Google Patents

Arrangemang i en justerbar stol Download PDF

Info

Publication number
FI87884B
FI87884B FI892978A FI892978A FI87884B FI 87884 B FI87884 B FI 87884B FI 892978 A FI892978 A FI 892978A FI 892978 A FI892978 A FI 892978A FI 87884 B FI87884 B FI 87884B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
seat
backrest
chair
slide
radius
Prior art date
Application number
FI892978A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI892978A0 (fi
FI892978A (fi
FI87884C (fi
Inventor
Jostein Ekornes
Original Assignee
Ekornes Fabrikker As J E
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ekornes Fabrikker As J E filed Critical Ekornes Fabrikker As J E
Publication of FI892978A0 publication Critical patent/FI892978A0/fi
Publication of FI892978A publication Critical patent/FI892978A/fi
Publication of FI87884B publication Critical patent/FI87884B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87884C publication Critical patent/FI87884C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C1/00Chairs adapted for special purposes
    • A47C1/02Reclining or easy chairs
    • A47C1/031Reclining or easy chairs having coupled concurrently adjustable supporting parts
    • A47C1/032Reclining or easy chairs having coupled concurrently adjustable supporting parts the parts being movably-coupled seat and back-rest
    • A47C1/03294Reclining or easy chairs having coupled concurrently adjustable supporting parts the parts being movably-coupled seat and back-rest slidingly movable in the base frame, e.g. by rollers
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C1/00Chairs adapted for special purposes
    • A47C1/02Reclining or easy chairs
    • A47C1/031Reclining or easy chairs having coupled concurrently adjustable supporting parts
    • A47C1/032Reclining or easy chairs having coupled concurrently adjustable supporting parts the parts being movably-coupled seat and back-rest
    • A47C1/03255Reclining or easy chairs having coupled concurrently adjustable supporting parts the parts being movably-coupled seat and back-rest with a central column, e.g. rocking office chairs

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)
  • Finger-Pressure Massage (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)
  • Chairs Characterized By Structure (AREA)

Description

1 87884
Laite säädettävässä tuolissa
Esillä olevan keksinnön kohteena on laite tuolissa, erityisesti säädettävässä tuolissa, jossa istuin ja selkänoja on yhdistetty nivelen avulla, jolloin selkänoja on kiertävästi laakeroitu tuolin runkoon nähden ja selkänojan kulmanmuutos vääntökohtansa ympäri johtaa istuimen siirtymiseen eteenpäin ja taaksepäin olennaisesti vaakasuorassa asemassa samalla kun istuin liikkuu pitkin määrättyä liukurataa, jota ohjaa yksi tai useampi kaareva liukukisko, joka edullisesti on sovitettu istuimen alle.
Tämäntyyppinen tuoli on tunnettu esimerkiksi NO-patenttijul-kaisusta 125 836.
SE-patenttijulkaisusta 388 118 tunnetaan sellainen tuoli, jossa on selkänoja, joka on yhdistetty istuinosaan istuinosan alapuolen ollessa varustettuna suorilla metallivanteilla, jotka voivat mennä laakerin kupin läpi, joka on liitetty kiinteästi tuolin kehykseen, mutta nivelöidysti sen suhteen. Tuolin pitämiseksi istuma-asennossa selkänoja pystysuorassa asennossa metallivanne on varustettu kiilamaisella osalla, joka kiilautuu laakerin kupissa olevaan aukkoon.
. . Suomalaisesta patenttijulkaisusta 72865 tunnetaan laite tuolin selkänojan säätämiseksi ja lukitsemiseksi, jolloin istuinosa on : " varustettu suoralla ohjaustangolla, jonka toinen pää on yhdis- ’·.· : tetty istuimen etuosaan ja toinen pää työntyy vapaasti lukitta- ·’.*·: vassa laakerin kupissa olevan syvennyksen läpi. Lukituslaite si- sältää kädensijan, jonka toinen pää voidaan kääntää laakerin kupissa olevaan syvennykseen ja pois siitä syvennyksessä olevan ohjaustangon lukitsemiseksi tai vapauttamiseksi tällä tavoin.
• ·
• » I
Saksalaisesta patenttijulkaisusta 2 104 944 tunnetaan heittolaite, jota voidaan käyttää suurempien ja raskaampien tuolien yh- • · * : teydessä, esimerkiksi kosmeettisessa käsittelyssä käytettävissä tuoleissa, hammaslääkärin tuoleissa, jne., jolloin tuolin erilaisissa kaltevissa asennoissa saadaan sama painopiste tuolille 2 87884 ja käyttäjälle suhteessa tuolin alakehykseen. Niissä käytetään kaarevaa ohjauskiskoa, joka voi liikkua rullien välissä ja joka on laatikkomaisessa kotelossa, joka on asennettu tuolin istuinosaan. Selkänojan ja henkilön erilaisissa asennoissa tuoli säätyy asentoon, jossa painopiste on sama, koska silloin istuinosa säätyy siten, että painopiste on juuri istuinosan alapuolella.
Kuitenkaan tässä saksalaisessa julkaisussa ei mainita mitään istuinosan ja selkänojan välissä olevasta nivellaitteesta puhumattakaan selkänojassa olevasta nivelpisteestä, jonka ympäri käyttäjä voi kääntää selkänojaa sen asettamiseksi erilaisiin kulma-asentoihin, so. kuinka käyttäjän ruumis muodostaa erilaisia momentteja riippuen mainittuun nivelpisteeseen liittyvän selkänojan kaltevuudesta, ja kuinka istuinosaa on siirrettävä pitkin tiettyä ohjausrataa.
EP-0 096 273-A3:sta tunnetaan tuoli, jossa selkänojaa voidaan kääntää tuolin kehyksessä olevan kiinteän pisteen ympäri, jolloin selkänoja on yhdistetty alaosastaan istuimeen, joka voi liukua pitkin ohjauskannatinta. Esitetyssä suoritusmuodossa oh-jauskannattimet voivat olla kaarevien ohjausosien muodossa, jotka on asennettu istuimeen ja joita ohjataan vastaavissa radoissa, jotka on sijoitettu kiinteästi tuolin kehykseen.
» * ;*·* US 4 607 883:sta ja US 4 660 884:stä tunnetaan myös tuoleja, joissa istuinosan ja selkänojan välissä on nivellaite. Kuiten-: kaan kuminassakaan ei ole annettu mitään ohjeita siitä, kuinka on .’·· mahdollista yksinkertaisin keinoin saada aikaan kaksoisliukura- ta, joka antaa suuremman valinnanvapauden koskien tällaisten tuolien käyttömahdollisuuksien monipuolisuutta.
·.: Tämän tunnetun tekniikan valossa esillä olevan keksinnön eräänä ·:·’ päämääränä on saada aikaan laite, joka antaa suuremmat mahdolli suudet säätää voimaa, joka on välttämätön istuinosan ja sel-.·’ : känojan välisen suhteellisen asennon muuttamiseksi, keksinnön erään päämäärän ollessa ohjeiden antaminen säätömekanismista, \ : joka edelleen parantaa istuimen toimintamahdollisuuksia.
3 87884
Toisin sanoen, keksintö pyrkii saamaan aikaan tuolin, joka niin sanoaksemme istuimen geometriasta riippumattomasti aiheuttaa ennalta määrätyn vastuksen istuinta säädettäessä, so. vastuksen, joka on suotuisin käyttäjälle muutettaessa istuma-asentoa pystyasennosta taaksepäin kallistettuun tai alennettuun asentoon.
Tämä saadaan aikaan johdannossa määritellyn tyyppisellä laitteella, jolle keksinnön mukaisesti on ominaista, että liukukis-kot on tuettu etupäästään liitoskappaleen avulla, joka on nive-löity tuolin runkoon nivelpisteeesä, joka liikkuu ensimmäistä ympyrärataa pitkin ensimmäisellä säteellä, kun taas etäisyydelle istuimesta sovitettu liukurata liikkuu pitkin toista ympyrärataa säteellä, joka on suurempi kuin ensimmäinen säde, ja kummallakin säteellä on yhteinen keskipiste.
Toisin sanoen, keksintö perustuu siihen tosiasiaan, että kaarevan 1lukulaitteen kuviteltua keskipistettä voidaan säätää ylös tuolista tai alas kohti tuolia, alentamisen sisältäessä liuku-laitteen kaarevuussäteen pienentämisen ja siten suuremman eron liukulaitteen kaltevuuskulmassa, kun selkänojaa siirretään kohotetusta asennosta alennettuun asentoon.
Edullisesti kyseessä oleva laite voidaan sisällyttää säädettävään tuoliin siten, että liukulaitteen kuvitellun keskipisteen .. siirtäminen taaksepäin kohti selkänojaa sisältää kokonaiskulman lisäyksen, so. liukulaitteen jyrkemmän kokonaiskulman selkänojan " kaikissa asennoissa.
* t a ·/ · ·
Kuvio 1 on kaaviollinen sivukuva kyseisen tyyppisen tuolin • : eräästä suoritusmuodosta, jossa on toteutettu keksinnön mukaisen laitteen ensimmäinen suoritusmuoto.
: Kuviot 2 ja 2a ovat samanlaisia kuvioita kuin kuvio 1, mutta esittävät tuolin kallistetussa asennossa.
v * Kuviot 3 ja 3a esittävät suuremmassa mittakaavassa kitka- ja » I · f 4 87884 korkeudensäätölaitteiden yksityiskohtia.
Kuvio 4 on etukuva kuvioissa 1, 2 ja 2a esitetystä tuolista.
Viitaten kuvioihin 1, 2 ja 2a, jotka esittävät kyseessä olevan säädettävätyyppisen tuolin erästä suoritusmuotoa, pitäisi panna merkille, että kuvio 1 esittää kyseessä olevan tuolin erästä suoritusmuotoa, jota tässä on yleisesti merkitty viitenumerolla laa ja joka on esitetty pystyasennossa, so. jossa asennossa selkänoja 8a on oleellisesti pystysuorassa asennossa ja istuinosa 3 on oleellisesti vaakasuorassa asennossa, kun taas kuviot 2 ja 2a esittävät istuinosan ja selkänojan kallistettua tai venytettyä asentoa, jolloin istuinosalla 3 on yhä oleellisesti vaakasuora asento, mutta selkänoja 8a on siirretty aiemmasta pystyasennosta suunnilleen hieman kallistettuun vaakasuoraan asentoon.
Keksinnön mukaisen säädettävän tuolin laa suoritusmuoto, johon kyseessä olevaa laitetta voidaan soveltaa, käsittää selkänojan 8a ja istuintukiosan J selkänojan 8a ja istuinosan 3 ollessa yhdistettyinä toisiinsa nivellaitteen 7 välityksellä mainitun selkänojan 8a ja istuintukiosan 3 välisten kulma-asentojen ;'· muuttamisen mahdollistamiseksi. Mainitut osat 8a, 3 on sijoi tettu alakehykseen 109a, joka vuorostaan on tuettu säädettä- * vään jalkaan 109, joka on asennettu pohjalevyyn 108.
: Alakehykseen 109a on sijoitettu liukulaakerit 2a, joiden läpi voidaan työntää yksi tai useampia liukulaitteita 1, jotka ovat yhden tai useamman käyrän kaaren muodossa, edullisesti ympyrän kaaren muodossa, jonka tai joiden liukulaitteiden 1 etuosa on varustettu varsiosalla 2, joka ulottuu liukulaitteesta 1 kohti istuintukiosaa 3, 1 lukulaitteen 1 ja sen varren 2 muodostaessa edullisesti integraalisen yksikön, mutta ollessa yhdistettynä istuintukiosaan 3 toisen nivellaitteen 6 välityksellä.
: Kuten edelleen on esitetty, erityisesti kuviossa 4, liukulaite 1 käsittää tässä kaksi oleellisesti yhdensuuntaista liukuosaa, mutta on itsestään selvää, että voidaan tietysti käyttää harvempia tai vähempiä liukuosia.
5 87884 ί
J
Kaarevan liukulaitteen 1 keskipistettä 4 on merkitty kuviteltuna pisteenä 4 kuvioissa 1, 2 ja 2af jolloin on itsestään selvää, että jos liukulaitteilla 1 on vakiokaarevuussäde, tämä kuviteltu piste on kiinteä piste tämän tyyppisessä suoritusmuodossa.
Tuolin laa toiminta on sellainen, että kun selkänojan 8a yläosaa painetaan taaksepäin tai eteenpäin, tai istuinosaa 3 työnnetään eteenpäin tai taaksepäin, silloin selkänoja 8a kääntyy nivelpisteen 8 ympäri, joka on paikallaan alakehyksen 109a suhteen. Istuinosan 3 ja selkänojan 8a välinen nivellaite 7 siirtyy silloin pitkin oleellisesti ympyrämäistä rataa, jonka keskipiste on nivelpisteessä 8 ja jonka sädettä on merkitty R3:11a.
Istuinosassa 3 oleva toinen nivellaite 6 siirtyy, johtuen siitä että se on yhdistetty varteen 2, joka on integraalinen liukulaitteen 1 kanssa, pitkin ympyrämäistä rataa, jonka kuviteltu keskipiste on aiemmin selitetyssä pisteessä 4, mutta jonka kaarevuussädettä on merkitty R2:lla.
• i * *·'·* Liukulaitteella 1, joka ohjaa istuinosan 3 liikettä, voi olla • · : " myös tässä tapauksessa, kun liukulaitteet 1 esittävät ympyrän : kaaria, säteen keskipiste, joka sijaitsee samassa pisteessä 4, mutta etäisyys siitä liukulaitteeseen 1 on säde, jota on mer-: kitty Rl: llä .
On itsestään selvää, että liukulaitteita 1 ohjataan mainituissa liukulaakereissa 2a, jotka on enemmän tai vähemmän statio-näärisesti järjestetty alakehyksen 109a suhteen, mutta niihin ... on liitetty kitkalaitteet 5, jotka on myös järjestetty alake- l . hyksen 109a suhteen ja joita käyttäjä voi käyttää käyttölait- • · · *·*·[ teella 12, joka on yhdistetty siirtolaitteen 5a välityksellä : sopivasta paikasta esimerkiksi kädensijaan 15.
• · · • ·
Kun selkänojaa 8a siirretään taaksepäin kuten kuvioissa 2 ja t i » ***. 2a on esitetty, kallistuskulma &, so. pystytason 11 ja säteen
Rl tai R2, joka kulkee kuvitellusta keskipisteestä 4 istuino- 6 87884 sassa 3 olevaan nivelpisteeseen 6, välinen kulma, kasvaa (il:stä t>2:een. Samanaikaisesti kulma a, so. vaakatason H ja kaarevan 1lukulaitteen 1 tangentin välinen kulma oleellisesti toisen nivelpisteen 6 alueessa liukulaitteen 1 varren 2 ja istuinosan 3 välissä, kasvaa al:stä suurempaan kulmaan a2:een.
Tällaisen liukulaitteen 1, jonka tangenttikulma a muuttuu riippuen istuinosan ja selkänojan välisestä kulma-asennosta, käyttöönoton etu on se tosiasia, että sitä voimaa, joka vaaditaan käyttäjältä tämän kulma-asennon muutoksen aikaansaamiseen, voidaan säätää riippuen siitä, onko käyttäjän suoritettava kallistus- vai makuuasentoliike. Kun käyttäjä istuu oleellisesti pystysuorassa asennossa, so. selän ja istuimen välinen kaltevuuskulma on suunnilleen 90°, kuvioiden 1, 2 ja 2a mukaisessa suoritusmuodossa liukulaitteella 1 on pieni tangenttikulma a nivellaitteen 6 alueessa tai liukulaakereiden 2a alueessa, mistä seuraa se tosiasia, että käyttäjän on käytettävä suhteellisen pientä voimaa istuinosan ja selkänojan välisen kulma-asennon muuttamiseen, mikä on suositeltavaa, koska tavallisesti on, tunnettujen säädettävien tuolien yhteydessä, raskasta siirtää tuolia istuttaessa pystyasennossa.
Istuimen laa makaavassa asennossa, so. kun selkänoja 8a on täysin laskettu alas, on tavallisesti, tunnettujen säädettä-•· vien tuolien yhteydessä, liian helppoa suorittaa kallistuslii- ke taaksepäin, mutta kyseessä olevan keksinnön ja kyseessä •: olevan järjestelyn mukaan liukulaitteen 1 tangenttikulmasta a tulee sitä suurempi mitä suurempi selkänojan 8a kallistuskulma on. Tähän puolestaan sisältyy se, että istuinosaa 3 on nostettava aina jyrkemmin alennettaessa selkänojaa 8a, ja tämä istuinosan nostaminen esimerkiksi tasolta Hl tasolle H2, sisäl-täen käyttäjän ruumiin alaosan, kompensoi selkänojaa 8a vasten . olevan käyttäjän selän painon.
j.: Toisin sanoen, liukulaitteen 1 tangenttikulman a muutos kom pensoi selkänojan 8a ja käyttäjän yläruumiin muodostaman vipu-varren lisääntyneen vaikutuksen, jonka käyttäjän paino saa ai-kaan momentin painamalla selkänojan 8a yläosaa suuremmalla varrella, joka on verrannollinen selkänojan (8a) kasvavaan 7 87884 kallistuskulmaan.
Kokonaiskonseptina tämä tangenttikulman a ja kallistuskulman β muutos saa aikaan keksinnön mukaisen tuolin, joka kaikissa asennoissa toimii tasapainotilassa, edellyttäen että kitka-laitteet on säädetty sopivasti, tämän balansoidun asennon muodostaessa suhteellisesti pienemmän kitkan kuin kaiken tyyppisissä tunnetun tekniikan tuoleissa.
Kyseessä olevan keksinnön eräs tärkeä piirre liittyy siihen tosiasiaan, että jos halutaan muuttaa tuolin yksittäisiä toimintaominaisuuksia, tämä voidaan tehdä pienentämällä tai suurentamalla säteen R2 pituutta, so. pienentää tai suurentaa liukulaitteen 1 kaarevuussädettä. Sen mukaisesti saadaan siten pieni tai suuri ero liukulaitteen tangenttikulmassa selkänojan 8a pystysuorassa ja kallistetussa asennossa. Samoin suurentamalla tai pienentämällä liukulaitteen 1 kiertopisteen tai kuvitellun keskipisteen 4 ja pystysuoran viivan 11, joka ulottuu tuolin laa tukijalan 109 keskiviivan läpi, välistä etäisyyttä L on mahdollista suurentaa tai pienentää liukulaitteen 1 keskimääräistä tangenttikulmaa.
« ♦ * *;*·* Kokemus on osoittanut, että tällaisessa säädettävässä tuolis- ·* " sa, joka sisältää kitkalaitteen 5, on helpompi saada aikaan ·.' · sopiva kitkan säätö ja tasainen liukuminen tuolia säädettäes- • * sä, jos tuoli on varustettu liukulaitteella, joka on suhteel-: lisen pitkä, ja myös saada aikaan tasainen liukumisnopeus pit- : kin liukulaakereita muutettaessa tuolin kulma-asentoa. Eräs haitta, joka voidaan havaita tässä yhteydessä, on istuinosan suuri liike ja suuri ero istuintasossa eri asennoissa.
(···. Kyseessä olevalla rakenteella liukulaitteen pituutta ja kääre- * · » ' . vuutta voidaan säätää suurentamatta istuinosan liikkeen pi- • » · *.*. tuutta. Tämä saadaan pääasiassa antamalla liukulaitteelle 1 suhteellisen suuri kaarevuussäde ja asentamalla mainittu liu-‘ : kulaite istuinosan 3 alle. Tällä järjestelyllä saadaan myös * · t V ero istuinosan 8a ja liukulaitteen 1 säätönopeuden välille pi- t I » tämällä kallistuskulman β kulmanopeus vakiona, mutta tekemällä liukulaitteen säteestä Rl suurempi kuin istuinosan 3 säteestä 8 87884 R2. Lisäämällä Rl:n ja R2:n välistä eroa L2 säätönopeuden ja liukupituuden ero liukulaitteessa 1 ja istuinosassa 3 olevassa pisteessä, esimerkiksi pisteessä 6a ja vastaavasti 6, kasvaa.
Muuttamalla systemaattisesti mainittuja etäisyyksiä ja numeerisia arvoja samoin kuin muuttamalla sädettä R3 ja ensimmäisen nivelpisteen 7 ja toisen nivelpisteen 6 välistä etäisyyttä on mahdollista valmistaa tuoli, jolla on hyvin suositeltavat liu-kuominaisuudet ja joka toimii tasapainotilassa kitkan ollessa hyvin pienen, jolloin on myös mahdollista muodostaa kaikki halutut suhteet käyttövoiman välillä, joka on saatava aikaan tuolin pysty- ja vastaavasti kallistetussa asennossa.
Kyseessä olevassa tapauksessa on käytetty kahta liukulaitetta lx ja ly, kuten kuvioissa 3, 3a ja 4 on esitetty, jolloin kunkin liukulaitteen keskipisteellä on oma kuviteltu keskipiste kuten aiemmin on selitetty. Käytetäänkö joko kahta tai useampaa tai jopa yhtä liukulaitetta, istuin toimii mahdollistaakseen käyttöominaisuuksien muuttamisen siirtämällä mainittuja keskipisteitä ylöspäin istuinosasta tai kohti sitä, liukulaitteen säteen pienenemisen merkitessä sitä, että on saatu iso ero liukulaitteen tangenttikulmassa selkänojan pystyasennossa ·'·* ja vastaavasti kallistetussa asennossa.
» » 1 ’ On itsestään selvää, että kitkalaite voidaan tehdä piilolait-'.· teeksi, jolloin on varottava, että missään paikassa liikkuvien osien välissä ei tapahdu kiinnitarttumista.
• I
Kuvioissa 3 ja 3a on esitetty ehdotettu jarrumekanismi, jossa tarkastellaan vaipan sisällä olevaa vaijeria 5a, kuten piirustuksissa on esitetty, jota käytetään kitkalaitteen 5a kokoon-.. puristamiseen nuolen A suuntaan. Puristettaessa mainittua kit- kalaitetta 5a puristus siirtyy kahteen kaarevaan liukulaittee-seen lx ja ly, ja tätä puristusta on säädettävä käsinojassa 15 : : olevalla käyttölaitteella 12. On myös mahdollista käyttää mui- ta lukitusmekanismin muotoja. On myös itsestään selvää, että • · tuoli voi toimia tyydyttävästi käyttämällä ainoastaan yhtä liukulaitetta ja kitkalaitetta, joka puristaa mainitun yhden liukulaitteen ulkosivua.
Il 9 87884
Kitkalaite 5 käsittää siten joustavan osan 107, jota nuolen A suuntaisella voimalla muutetaan rakenteellisesti sen laajentamiseksi oleellisesti nuolen A suuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa tällä tavoin jarrutuskappaleen 107a, 107b puristamiseksi liukulaitteen lx, ly jarrutuspintaa 4c vasten.
Piirustuksissa eistetyn tuolin suoritusmuoto on varustettu myös säädettävällä tukijalalla 109, ja sen käyttölaitetta on esitetty viitenumerolla 10, mainitun laitteen ollessa edullisesti sijoitettuna käsinojaan 15 ja toimiessa vaijerin 6a välityksellä .
Kuviosta 4, joka on kuvioiden 1, 2 ja 2a mukaisen tuolin etu-kuva, näkyy, että istuintukiosa 3 koostuu poikittaisesta osasta 3a, jonka keskiosa on varustettu kahdella aiemmin selitetyllä nivellaitteella 6x, 6y, joista kumpikin on yhdistetty vastaavaan varsiosaan 2x ja 2y, jotka yhtyvät vastaaviin kaa- i reviin liukulaitteisiin lx ja ly, jotka puolestaan on tuettu | vastaaviin liukulaakereihin 2a ja 2b, jotka on kiinnitetty ! oleellisesti stationäärisesti tuolin laa alakehykseen 109a. j ! Tällaisessa rakenteessa istuinosa 3 liikkuu siten pitkin en- *... simmäistä ympyrämäistä rataa, jolla on ensimmäinen säde R2, ! . kun taas liukulaitteet lx, ly, jotka on sijoitettu etäisyydel- * · · le L2 istuinosasta 3, liikkuvat pitkin toista sädettä Rl, joka • · · '·1 1 on suurempi kuin mainittu ensimmäinen säde R2. j
On itsestään selvää, että kyseessä olevan keksinnön mukaisten j i kaikkien liukulaitteiden muodolla voi olla muuttuva kaarevuus i pitkin pituuttaan, esimerkiksi sisältäen jyrkemmän kaarevuuden sen takapäässä, so. päässä joka on lähinnä tuolin selkänojaa.
Tällaisen suoritusmuodon yhteydessä, joka sisältää liukulait-·.· teen muuttuvan kaarevuuden, on itsestään selvää, että liuku- j *···’ laakerit, jotka tukevat ja ohjaavat mainittua muuttuvan kaare- *...1 vuuden liukulaitetta, täytyy järjestää nivelöidysti akselin :ympäri, joka on oleellisesti kohtisuorassa liukulaitteisiin ....: nähden.
ίο 8 7 884
On itsestään selvää, että kaikissa suoritusmuodoissa, käyte-täänpä sitten yhtä, kahta tai useampaa yhdensuuntaista liuku-laitetta, kutakin liukulaitetta voisi tukea kaksi lyhyempää ohjauslaitetta tai laakerilaitetta, jotka on sijoitettu sopivan keskinäisen välimatkan päähän toisistaan. Riippuen siitä, onko liukulaitteella tai liukulaitteilla muuttuva kaarevuus, mainittu yksi ohjauslaite tai useat ohjauslaitteet voidaan järjestää stationäärisiksi ja vastaavasti nivelöidyiksi tuolin kiinteän rakenteen suhteen.
Edelleen on itsestään selvää, että ensimmäisen säteen R2 suuruus voi olla välillä 0,5-1,5 m, kun taas toisen säteen Rl pituus voisi olla 0,3-0,5 m suurempi.
Toisin sanoen, kyseessä olevan keksinnön puitteissa on mahdollista sijoittaa kaareva liukulaite 1 radan alle, jota istuinosa 3 seuraa sen säätämisen aikana, ja säätää mainitun liuku-laitteen pituutta ja kaarevuutta yksinkertaisella ja käytännöllisellä tavalla erilaisten tuolien erilaisten käyttöominaisuuksien mukaisesti.
• « * « • · » 4 « · * · • » 1 • · · 4 • · » ·

Claims (8)

11 87884
1. Laite tuolissa (laa), erityisesti säädettävässä tuolissa, jossa istuin (3) ja selkänoja (8a) on yhdistetty nivelen (17) avulla, jolloin selkänoja (8a) on kiertävästi laakeroitu tuolin runkoon nähden ja selkänojan (8a) kulmanmuutos vääntökohtansa (8) ympäri johtaa istuimen (3) siirtymiseen eteenpäin ja taaksepäin olennaisesti vaakasuorassa asemassa samalla kun istuin (3) liikkuu pitkin määrättyä liukurataa, jota ohjaa yksi tai useampi kaareva liukukisko (1), joka edullisesti on sovitettu istuimen (3) alle, tunnettu siitä, että liukukiskot (1) on tuettu etupäästään liitoskappaleen (2) avulla, joka on nivelöity tuolin runkoon nivelpisteessä (6), joka liikkuu ensimmäistä ympyrärataa pitkin ensimmäisellä säteellä (R2), kun taas etäisyydelle (L2) istuimesta (3) sovitettu liukurata liikkuu pitkin toista ympyrärataa säteellä (Rl), joka on suurempi kuin ensimmäinen säde (R2), ja kummallakin säteellä (Rl, R2) on yhteinen keskipiste (4).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kahdella ympyräradalla on kuviteltu yhteinen keskipiste (4) , joka sijaitsee niin paljon istuimen (3) yläpuolella ja jolla on niin suuret säteet (Rl, R2), että liukuradan tan-genttikulma (a) muuttuu suhteellisen vähän kun istuin (3) siirtyy selkänojaa (8a) muutettaessa pystyasennosta alaslas- : kettuun asentoon tai että ympyräradoilla on vaihtoehtoisesti kuviteltu yhteinen keskipiste (4), joka sijaitsee niin al-haalla tai selkänojaa (8a) vastaan, että liukuradan tangent-: tikulma (a) muuttuu nopeasti pienempään arvoon istuinta (3) I./ siirrettäessä kääntämällä selkänojaa (8a) pystyasennosta ; . alaslaskettuun asentoon.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, ·. : tunnettu siitä, että liukuradan kuviteltu keskipiste (4) sijaitsee keskitason (11) takana, joka kulkee tuolin keski-jalan (109) kautta, jolloin kuvitellun keskipisteen (4) siirtäminen (L2) edelleen taaksepäin keskitasosta (11) johtaa liukuradan (1) kulman (a) kokonaiskasvuun tuolin kaikis-- " sa asennoissa. i2 87884
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäisen säteen (R2) pituus on suuruusluokkaa 0,5- 1,5 m, kun taas toisen säteen (Rl) pituus on noin 0,3-0,5 m suurempi.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää myös ensimmäisen käyttö-mekanismin (12) kitkaosan (107) käyttämiseksi käsittäen esimerkiksi käyttömekanismista ulottuvan vaijerin (5a).
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää myös toisen käyttömeka-nismin (10) lukitusmekanismin käyttämiseksi kaasujalkaa (109) varten, joka tukee liukukiskoa (kiskoja) (1).
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että kitkaosa (5) käsittää joustavan osan (107), joka sitä painettaessa (A) muuttaa muotoaan laajentuen liukukiskossa (kiskoissa) (1) olevaa jarrutuspintaa (4c) kohti.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että joustava kitkaosa (5) on sovitettu kahden liukukiskon (lx, ly) väliin, ja paineen (A) vaikutuksesta, jonka käynnistää ensimmäinen käyttömekanismi (12), sen keskiosaan (107) vaikutetaan siten, että sivuosat (107b) puristuvat ulospäin liukukiskojen (1) vastaavaa jarrutuspin-taa (4c) vastaan. il 13 b 7 S 8 4
FI892978A 1987-10-19 1989-06-16 Arrangemang i en justerbar stol FI87884C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO874362 1987-10-19
NO874362A NO168985C (no) 1987-10-19 1987-10-19 Anordning ved stol.
NO8800079 1988-10-14
PCT/NO1988/000079 WO1989003648A1 (en) 1987-10-19 1988-10-14 Arrangement in an adjustable chair

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI892978A0 FI892978A0 (fi) 1989-06-16
FI892978A FI892978A (fi) 1989-06-16
FI87884B true FI87884B (fi) 1992-11-30
FI87884C FI87884C (fi) 1993-03-10

Family

ID=19890321

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI892978A FI87884C (fi) 1987-10-19 1989-06-16 Arrangemang i en justerbar stol

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4984846A (fi)
EP (1) EP0338050B1 (fi)
JP (1) JPH01503524A (fi)
AU (1) AU606477B2 (fi)
CA (1) CA1299990C (fi)
DE (1) DE3888962T2 (fi)
DK (1) DK172902B1 (fi)
FI (1) FI87884C (fi)
GB (1) GB2230943B (fi)
NO (1) NO168985C (fi)
WO (1) WO1989003648A1 (fi)

Families Citing this family (39)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5106157A (en) * 1989-03-01 1992-04-21 Herman Miller, Inc. Chair height and tilt adjustment mechanisms
GB2264862B (en) * 1992-03-10 1996-02-14 Ashfield Eng Co Wexford Ltd A chair tilting mechanism
GB2271053A (en) * 1992-09-30 1994-04-06 Edward L Stulik Reclining chair
FI91707C (fi) * 1993-03-26 1994-08-10 Mekrapid Taitettavan tuolin runkorakenne
US5577807A (en) 1994-06-09 1996-11-26 Steelcase Inc. Adjustable chair actuator
US5765914A (en) 1995-06-07 1998-06-16 Herman Miller, Inc. Chair with a tilt control mechanism
US5909923A (en) * 1997-10-24 1999-06-08 Steelcase Inc. Chair with novel pivot mounts and method of assembly
USD463144S1 (en) 2000-09-28 2002-09-24 Formway Furniture Limited Chair
AU783829B2 (en) 2000-09-28 2005-12-08 Formway Furniture Limited A reclinable chair
AUPR054400A0 (en) 2000-09-29 2000-10-26 Formway Furniture Limited A castor
DE10109624C1 (de) * 2001-02-28 2002-09-12 Interstuhl Bueromoebel Gmbh Stuhl, insbesondere Bürostuhl
US6827401B2 (en) 2001-10-17 2004-12-07 La-Z-Boy Incorporated Leaf spring rocker mechanism for a reclining chair
US6880886B2 (en) 2002-09-12 2005-04-19 Steelcase Development Corporation Combined tension and back stop function for seating unit
US6869142B2 (en) 2002-09-12 2005-03-22 Steelcase Development Corporation Seating unit having motion control
DE10306851A1 (de) * 2003-02-18 2004-08-26 Dózsa-Farkas, Andras Stuhl, insbesondere Büro- oder Arbeitsstuhl
US7048335B2 (en) * 2003-06-05 2006-05-23 Steelcase Development Corporation Seating unit with crossbar seat support
US7207629B2 (en) * 2003-06-23 2007-04-24 Herman Miller, Inc. Tilt chair
US6942080B2 (en) * 2003-12-04 2005-09-13 Tsann Kuen Enterprise Co., Ltd. Electrical appliance having a wire winding device
US7273253B2 (en) * 2004-06-09 2007-09-25 Kimball International, Inc. Chair ride mechanism with tension assembly
US7237841B2 (en) * 2004-06-10 2007-07-03 Steelcase Development Corporation Back construction with flexible lumbar
US7458637B2 (en) * 2004-06-10 2008-12-02 Steelcase Inc. Back construction with flexible lumbar
GB0517384D0 (en) * 2005-08-26 2005-10-05 Birkbeck Hilary R Variable configuration seating
US7569002B2 (en) * 2005-11-14 2009-08-04 Avinoam Nativ Exercise wheelchair
CN102772051B (zh) 2007-01-29 2016-05-18 赫尔曼米勒有限公司 座位结构及其使用方法
US8567864B2 (en) 2011-08-12 2013-10-29 Hni Corporation Flexible back support member with integrated recline stop notches
KR20140077888A (ko) 2011-09-21 2014-06-24 허만 밀러 인코포레이티드 사용자의 두개골을 지지하기 위한 방법, 몸 지지 구조체, 및 2레벨 머리받침대
US9198514B2 (en) 2012-05-23 2015-12-01 Hni Technologies Inc. Chair with pivot function and method of making
USD707995S1 (en) 2012-05-23 2014-07-01 Hni Technologies Inc. Chair
US8820835B2 (en) 2012-08-29 2014-09-02 Hni Technologies Inc. Resilient chair incorporating multiple flex zones
KR102339226B1 (ko) 2014-10-17 2021-12-14 에코르네스 에이에스에이 밸런스 조인트
MX2017013130A (es) 2015-04-13 2018-03-07 Steelcase Inc Disposicion de asiento.
US11259637B2 (en) 2015-04-13 2022-03-01 Steelcase Inc. Seating arrangement
US10194750B2 (en) 2015-04-13 2019-02-05 Steelcase Inc. Seating arrangement
US9713381B2 (en) 2015-06-11 2017-07-25 Davis Furniture Industries, Inc. Chair
USD834846S1 (en) * 2015-09-30 2018-12-04 himolla Polstermöbel GmbH Sofa
US10799028B2 (en) 2017-08-10 2020-10-13 NHI Corporation Chairs including flexible frames
EP3927215A4 (en) 2019-02-21 2023-03-15 Steelcase Inc. BODY SUPPORT ASSEMBLY AND METHODS OF USE AND ASSEMBLY THEREOF
US11166553B2 (en) * 2019-06-05 2021-11-09 Davis Furniture Industries, Inc. Tilting chair
US11357329B2 (en) 2019-12-13 2022-06-14 Steelcase Inc. Body support assembly and methods for the use and assembly thereof

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT147449B (de) * 1935-04-17 1936-10-26 Josef Teltscher Sitz- oder Liegemöbel mit schwenkbarer Lehne und einem mit dieser verbundenen, verschiebbareu Sitz.
US2271925A (en) * 1939-06-12 1942-02-03 Harry F Niles Chair
US2522246A (en) * 1945-08-28 1950-09-12 Percy L Porter Reclining chair
FR1449822A (fr) * 1965-07-05 1966-05-06 Siège de relaxation à inclinaison réglable
NO125836B (fi) * 1970-10-29 1972-11-13 Ekornes Fabrikker As J E
DE2104944A1 (de) * 1971-02-03 1972-08-17 Pohl E Stufenlos verstellbare Kippvorrichtung mit konstantem Schwerpunkt
JPS5242707B2 (fi) * 1972-08-29 1977-10-26
IT1002009B (it) * 1972-11-30 1976-05-20 Ekornes J Fabrikker As Poltrona auto adattabile
BE799878A (fr) * 1973-01-24 1973-09-17 Lusch Ferdinand Chaise longue reglable
DE8025516U1 (de) * 1980-09-24 1981-01-15 Zapf, Otto, 6240 Koenigstein Sitzmoebel
IT1151580B (it) * 1982-06-04 1986-12-24 Emu Spa Dispositivo di regolazione della inclinazione reciproca fra lo schienale ed il sedile di una poltrona, sdraio o simile
US4504090A (en) * 1982-10-20 1985-03-12 Goldman Paul R Swivel, tilt and recline arm chair
JPS6067235A (ja) * 1983-09-22 1985-04-17 Ikeda Bussan Co Ltd スウイングシ−ト
US4660884A (en) * 1985-01-30 1987-04-28 Ikeda Bussan Co., Ltd. Reclining chair
US4607883A (en) * 1985-08-23 1986-08-26 Tzu Chun Huang Y Reclining mechanism for easy chair
FI72865C (fi) * 1985-11-22 1987-08-10 Jorma Saarainen Anordning foer reglering och laosning av ryggstoed pao sits.

Also Published As

Publication number Publication date
NO874362D0 (no) 1987-10-19
DE3888962D1 (de) 1994-05-11
WO1989003648A1 (en) 1989-05-05
US4984846A (en) 1991-01-15
NO874362L (no) 1989-04-20
DK172902B1 (da) 1999-09-27
CA1299990C (en) 1992-05-05
JPH057007B2 (fi) 1993-01-27
NO168985B (no) 1992-01-20
DK293689D0 (da) 1989-06-14
EP0338050A1 (en) 1989-10-25
AU606477B2 (en) 1991-02-07
FI892978A0 (fi) 1989-06-16
GB8913726D0 (en) 1990-07-18
GB2230943A (en) 1990-11-07
EP0338050B1 (en) 1994-04-06
AU2545688A (en) 1989-05-23
NO168985C (no) 1992-04-29
FI892978A (fi) 1989-06-16
FI87884C (fi) 1993-03-10
GB2230943B (en) 1992-04-08
DK293689A (da) 1989-06-14
DE3888962T2 (de) 1994-07-21
JPH01503524A (ja) 1989-11-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87884B (fi) Arrangemang i en justerbar stol
EP1410738B1 (en) Chair with movable seat and backrest
EP0788323B1 (en) Arrangement in an adjustable chair
FI73873C (fi) Laenstol.
US6959965B2 (en) Ergonomic chair
US7857390B2 (en) Piece of furniture
US7611202B2 (en) Tilt mechanism for a chair
CA2394954C (en) Ergonomic chair
US6491342B1 (en) Reclining chair
CA2079644A1 (en) Reclining chair
JPH0246218B2 (fi)
US3806192A (en) Chair for dental patients
JP2605315Y2 (ja) 歯科用患者椅子
US7717515B2 (en) Chair having an automatically adjusting resistance to tilting
US7770973B2 (en) Chair
EP1559348A2 (en) Flexible chair with post base
JPH04269913A (ja) リクライニング式椅子
US4779921A (en) Adjustable chair

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: J.E. EKORNES A/S

MA Patent expired