FI86325C - Distributionsanordning foer luft, i synnerhet till luftkonditioneringsanlaeggningar. - Google Patents

Distributionsanordning foer luft, i synnerhet till luftkonditioneringsanlaeggningar. Download PDF

Info

Publication number
FI86325C
FI86325C FI863932A FI863932A FI86325C FI 86325 C FI86325 C FI 86325C FI 863932 A FI863932 A FI 863932A FI 863932 A FI863932 A FI 863932A FI 86325 C FI86325 C FI 86325C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
hollow
beams
vertical
air
building
Prior art date
Application number
FI863932A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI86325B (fi
FI863932A0 (fi
FI863932A (fi
Inventor
Bjoern Karlsson
Original Assignee
Bjoern Karlsson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bjoern Karlsson filed Critical Bjoern Karlsson
Publication of FI863932A0 publication Critical patent/FI863932A0/fi
Publication of FI863932A publication Critical patent/FI863932A/fi
Publication of FI86325B publication Critical patent/FI86325B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86325C publication Critical patent/FI86325C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B5/00Floors; Floor construction with regard to insulation; Connections specially adapted therefor
    • E04B5/48Special adaptations of floors for incorporating ducts, e.g. for heating or ventilating

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Duct Arrangements (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Exhaust Gas After Treatment (AREA)

Description

B6325
ILMANJAKELUJÄRJESTELMÄ VARSINKIN ILMASTOINTILAITTEISIIN -DISTRIBUTIONSANORDNING FÖR LUFT , I SYNNERHET TILL LUFTKONDI-TIONERINGSANLÄGGNINGAR
Tämä keksintö kohdistuu jakelujärjestelmään ilmastointilaitteille rakennuksissa muodostuen kanavajärjes te 1mästä tuloja pois toilmal1 e sijoitettuna ainakin joihinkin rakennuksen seiniin ja/tai lattiaan.
Keksinnön_tausta
Uusien talojen eristys on tullut paremmaksi ja paremmaksi minkä seurauksena energian- ja tehontarve on pienempi. Tämä on tuonut mukanaan sen, että konventionaalinen lämpöjärjestelmä on ylimitoitettu ja siten tarpeettoman kallis hankittaessa ja käytössä, jonka vuoksi on esitetty vaatimuksia halvemmasta lämpöjärjestelmästä. Ei esimerkiksi ole ekonomisesta puolustettavaa asentaa vedellä siirrettävän lämmön järjestelmä lämpöpumppuineen esim. 40 000 kruunulla, kun kokonaislämmityskustannukset eivät nouse yli 1 000 kr/vuosi. Mielenkiinto on sen vuoksi voimakkaasti lisääntynyt ilmalla ; siirrettävään lämpöön (joka tapauksessa ilma on lämmitettä- .* . vä), ja joka sitäpaitsi on jo koettu järjestelmä ilmanvaih- '..I dolle, minkä vuoksi tuntuu luonnolliselta käyttää tätä myös • _ lämmönjakeluun huviloissa ja vastaavissa. Kuitenkin ovat : ·' kokemukset ilmaa siirtävästä järjestelmästä huonoja seuraa- vista syistä.
1. Melkein kaikki järjestelmät on laitettu vintille tai ta-·:*'· lon ilmastosuojän ulkopuolelle, millä tarkoitetaan sen hyvin eristettyjä ulkoseiniä ja laipioita, mikä on merk inny t, että eristys on huomattavasti huonompi tuuletuskanavissa kuin '··** talossa yleensä. Sitäpaitsi on vuotovaara jatkoksissa suuri.
2. Konventionaalisissa taloissa ovat pakosta ilmavirtaukset 2 86325 ja lämpötilat korkeampia, mikä merkitsee suurempia siirtohä-viöitä, suurempia vuotohäviöitä ja suurempaa ääntä.
3. Erilliset tuuletus- ja lämmitysjärjestelmät merkitsevät, että tuuletusilma on kylmää, joka aiheuttaa vetoa. Taloissa, joissa on tuuletuslämmönvaihdin, on aina huurteenpoistin ja veden välttämiseksi on tämä huurteenpoistin melkein aina päällä alemmilla lämpötiloilla, minkä vuoksi lämmönvaihdin on oikosu1jettu, ja järjestelmä lähinnä vie enemmän lämpöä kuin antaa takaisin. Tämä on antanut järjestelmälle huonon maineen.
4. Energiansäästötarkoituksessa ja kosteuskuormituksen vähentämiseksi seinissä, tehdään talot yhä tiiviimmiksi , lähinnä di ffuusiotiivi11ä muovifo1iokerrokse11a. Olennaista on se, että talo on tiivis. Nykyinen tuuletusjärjeste 1mä merkitsee, että useita läpivientejä täytyy tehdä, jolloin dif-fuusiokerros usein tulee epätiiviiksi . Työlle asetaan siksi hyvin suuri tarkkuusvaatimus .
5. Sisäpuolinen kanavanveto on tähän saakka merkinnyt suurta esteettistä probleemaa, joka on vain poikkeustapauksissa voitu hyväksyä. On mm. rakennettu kanaviin kattokulmia, mikä asettaa erikoisvaatimuksia suunnitteluratkaisuille. Sitä- • * paitsi on se usein tuonut mukanaan sopimattomia ilmalaitesi- '· joituksia.
* ".- Keks i nnön_tarko i tus_ j^_tarke isminät_tunnusmerk i_t : : : Keksinnön tarkoitus on aikaansaada ilmanjakelujärjestelmä, joka olennaiselta osaltaan on sijoitettu talon "ilmastosuo-.·. : jän" sisäpuolelle, niin että siirtohäviöt pienenevät, samoin ·;·. vuodon merkitys kanavissa. Toinen tarkoitus on saada lähinnä vapaa pohjaratkaisu ilman epäesteettisiä kanavanvetoja ja : .* missä sopiva 1 aitesijoi tus tulee voida valita. Tämä on saa- vutettu sillä, että ontot palkit ja ontot pystypalkit on .···. sijoitettu rakennuksen ulomman lämpöeristyksen sisäpuolelle, ^ ja ovat ns. kevytpalkkeja tai kevytpystypa 1kkeja , muodostuen li 3 86325 välimatkan päähän toisistaan sijoitetuista parruista mieluummin rakennepuusta ja näiden ulkosivuille kiinteästi yhdistetyistä kaks ois 1evyistä, jotka ovat mieluummin rakenne levyä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin piirustuksiin viitaten, jotka esittävät muutamia toteutusesimerkkejä.
Kuva 1 esittää leikkausta väliseinän yläosan läpi laipioi-neen, jossa keksinnön mukainen jakojärjestelmä on sijoitettu väliseinään.
Kuva 2 esittää kuvan 1 kanssa analogisen näkymän, mutta kaksine onttoine palkkeineen, jotka on sijoitettu päällekkäin .
Kuva 3 esittää perspektiivisesti väliseinän osia kahdessa tasossa muodostettuna keksinnön mukaisiksi ontoiksi palkeiksi .
Kuva 4 esittää leikkausta palkistolevyn läpi vastaavine lat-tioineen, jossa ontto palkki on sijoitettu lattian ja · levyn väliin.
• 1 · • m · *.· ‘ Kuva 5 esittää leikkausta uilakkopalkistosta tai vastaavas- ; ta, johon keksinnön mukainen ontto palkki on sijoi- : : : tettu kattopäällysteen yhteyteen.
Kuva 6 esittää leikkausta ulkoseinästä, jossa ontto palkki ; on upotettu ulkoseinän sisäpintaan.
Se l^os tus_to t eu tuses£merk i s tä : : Keksinnön mukainen jakelujärjestelmä muodostuu ontosta pal- kista 11 tai ontosta pystypalkista 12, jotka on yhdistetty • · * 4 86325 rakennuksen rakenteisiin, ts. sen seiniin 13 ja/tai laipioihin 14, 15. Ontot palkit 11 tai pystypalkit 12 ovat periaat teessa ns. kevytpalkkeja tai kevytpystypalkkeja, jotka muodostuvat välimatkan päähän toisistaan sijoitetuista parruista 16, esimerkiksi nelikulmapuutavaraa ja niiden ulkosivulle sijoitetuista kaksois 1evyistä 17, esim. rakenne1evyä, mitkä levyt on kiinteästi yhdistetty parruihin niin, että aikaansaadaan laatikkopalkki . Laatikkopalkin leveys sovitetaan parhaiten väliseinän paksuuteen, kun taas korkeus määritetään osaksi palkin kantavuuden tarpeella ja osaksi ottaen huomioon ilmamäärät, jotka aikayksikössä tulevat virtaamaan onton palkin sisäkanavan 18 läpi.
Laatikkopalkki muodostaa siis integroidun osan seinän rakenteessa ja aukon tekeminen tulo- tai poistoilmalaitettä 19, 20 varten sekä lämmönvaihtaja-aggregaattia 21 tai vastaavia varten voi tapahtua yhtä hyvin palkin levyyn 17 kuin sen parruihin 16 ilman, että sen lujuuteen vaikutetaan mainittavassa määrässä. Siinä tapauksessa, että halutaan lisää ää-nenvaimennusta, voidaan onton palkin sisus päällystää ääntä vaimentavalla ja/tai tu1 taestävä11ä kerroksella 22, esim. muodostuen huokoisesta materiaalista, joka on päällystetty metai1ifoiiol1a. Jos halutaan vain palosuojaa, voidaan kana-. va 18 päällystää tultakestävällä värillä, joka tulen lämmön • · vaikutuksesta laajenee ja suojaa takana olevaa pintaa.
· Kuvassa 2 esitetään kaksi onttoa palkkia 11 sijoitettuna : pystysuorassa päällekkäin samaan seinään, mieluimmin seinän : : : ylempään laipioon rajoittuvaan osaan, ja mitkä ontot palkit on tarkoitettu tulo- ja po i s to i 1 makanav i 11 e 23, 24.
: Kuvassa 3 esitetään keksintö sovitettuna väliseinään moni- kerrostalossa, jossa alempi ontto palkki 11 toimii kanavana ensimmäisessä kerrostasossa kun taas ylempi ontto palkki • · · • .· toimii tuloilmakanavana toisessa kerrostasossa. Tuloilman • · · • mmJ· jakamiseksi kerrostaso j en välillä voidaan yksi tai useampi 1 il · 5 86325 seinän pystypalkeista tehdä ontoista palkeista 12, jotka on sidottu ylempään ja alempaan onttoon palkkiin 25, 26.
Riippuen paikallisista olosuhteista rakennuksessa voi olla toivottavaa sijoittaa yksi tai useampi 1aatikkopa 1 kki lat-tiapää1lysteen 29 alle, kuten kuvassa 4 esitetyssä toteutus-esimerkissä, jossa myös ontto palkki muodostaa alustan lattialle 29 sijoitetulle väliseinälle 30, joka puolestaan voi sisältää onttoja pystypalkkeja ilman jakamista varten.
Koska ontot palkit II ja ontot pystypalkit 12 ovat suhteellisen halpoja valmistaa, voidaan mahdollisesti kaikki palkit lattiapäällys teen 29 ja Laipion 15 välillä tehdä keksinnön mukaisista ontoista palkeista, jotka päistään yhdistetään poikittaisiin onttoihin palkkeihin, jolloin saadaan lämmitetty lattia, jos lämmin ilma yhdistetään tähän kanavajär-j es te 1mään.
On eduksi, jos koko ilmanjakojärjestelmä, ts. kaikki ontot palkit ja myös lämmityslaite sekä 1ämmönvaih taja-aggregaa11i . . on sijoitettu rakennuksen hyvin eristettyjen ulkoseinien ja ,) laipioiden sisäpuolelle, mutta määrätyt pohjaratkaisut voi- • vat tehdä tarpeelliseksi sijoittaa ontot palkit laipioon tai ‘ ulkoseinään. Tällaisia esimerkkejä on esitetty kuvissa 5 ja : 6, jossa kuvassa 5 ontto palkki 11 on sijoitettu vaakasuo- raan laitteeseen laipion 14 kattolevyjen 31 yläsivulla. Ku-l t * vassa 6 esitetyssä toteutusmuodossa on ontto palkki 11 si joitettu suoraan ulkoseinän varsinaisen yläsiteen 32 alapuolelle eristyksen 33 sisäpuolelle.
Keksintö ei ole rajoitettu esitettyihin ja selostettuihin .. toteutusmuotoihin vaan monet muunnelmat ovat ajateltavissa patenttivaatimusten puitteissa.
• * * * * • · * • « « ·

Claims (6)

  1. 6 86325
  2. 1. I lmanjake1ujärjes te 1 mä varsinkin ilmastointilaitteisiin rakennuksissa, ja muodostuen kanavajärjes te 1mästä tulo- ja poistoilmaa varten sijoitettuna ainakin muutamiin rakennuksen seiniin ja/tai lattiaan, jossa kanavajärjestelmän muodostaa rakennuksen rakenteisiin sisältyvät ontot palkit (11) ja/tai ontot pystypalkit (12), jotka muodostavat rakennuksen seinä- ja mahdollisesti sen laipiojärjestelmän, tun nettu siitä, että ontot palkit (11) ja ontot pystypalkit (12) on sijoitettu rakennuksen ulomman lämpöeristyksen sisäpuolelle, ja ovat ns. kevytpalkkeja tai kevytpystypalkkeja, muodostuen välimatkan päähän toisistaan sijoitetuista parruista (16) mieluummin rakennepuusta ja näiden ulkosivuille kiinteästi yhdistetyistä kaksois levyistä (17), jotka ovat mieluummin rakenne 1evyä.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että ontot pystypalkit (12) on sijoitettu pystysuoraan eri tasojen esim. kerrostasojen väliin sijoitettujen onttojen palkkien (11) välille.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kaksi tai useampia onttoja palkkeja ' (11) on sijoitettu vaakasuoraan päällekkäin levyt (17) si- : · : joitettuina pystysuoraan, jolloin toinen kuuluu rakennuksen : tuloilma- ja toinen sen poi s toi 1 makana va j är j es telmään .
  5. 4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että onttojen palkkien (11) välissä ainakin yksi seinän pystypa1keista on ontto palkki (12), jonka ontto tila (18) onton pystypalkin ylä- ja alapäässä on yhdistetty *· * vastaavien onttojen palkkien (11) onttoon tilaan (18). Γ·'. 5. Jonkin tai joidenkin patenttivaatimusten 1-4 mukainen .···. jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että onton pal-« * 0 000 0 0 0 0 0 l 7 86325 kin/pystypalkin sisäkanava (18) on päällystetty ääntä vaimentavalla ja/tai paloa estävällä päällystyksellä (22).
  6. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen jakelujärjestelmä, tunnettu siitä, että päällyste (22) on huokoista materiaalia, jonka kanavan sisälle päin oleva pinta on päällystetty metallifoliolla. » * • * * * « > * · · 8 86325
FI863932A 1985-10-10 1986-09-29 Distributionsanordning foer luft, i synnerhet till luftkonditioneringsanlaeggningar. FI86325C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8504695 1985-10-10
SE8504695A SE458868B (sv) 1985-10-10 1985-10-10 Distributionsanordning foer luft, i synnerhet till luftkonditioneringsanlaeggningar

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI863932A0 FI863932A0 (fi) 1986-09-29
FI863932A FI863932A (fi) 1987-04-11
FI86325B FI86325B (fi) 1992-04-30
FI86325C true FI86325C (fi) 1992-08-10

Family

ID=20361691

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI863932A FI86325C (fi) 1985-10-10 1986-09-29 Distributionsanordning foer luft, i synnerhet till luftkonditioneringsanlaeggningar.

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK163442C (fi)
FI (1) FI86325C (fi)
NO (1) NO172140C (fi)
SE (1) SE458868B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
SE458868B (sv) 1989-05-16
DK163442C (da) 1992-07-20
FI86325B (fi) 1992-04-30
NO864015L (no) 1987-04-13
NO172140C (no) 1993-06-09
NO864015D0 (no) 1986-10-09
FI863932A0 (fi) 1986-09-29
DK163442B (da) 1992-03-02
DK483986D0 (da) 1986-10-10
DK483986A (da) 1987-04-11
FI863932A (fi) 1987-04-11
SE8504695D0 (sv) 1985-10-10
NO172140B (no) 1993-03-01
SE8504695L (sv) 1987-04-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI124620B (fi) Huonetilajärjestely, laiva, rakennus ja menetelmä huonetilajärjestelyn rakentamiseksi
US8615945B2 (en) Ventilated structural panels and method of construction with ventilated structural panels
EP1711753A1 (de) Vakuumged mmtes, modulares dachsystem
FI12013U1 (fi) Kehystetty rakenne-elementti
US20040226238A1 (en) Methods and devices for building construction
RU110793U1 (ru) Энергоэффективное малоэтажное здание
DE3932972A1 (de) Kuehl- oder heizelement
DE3919862A1 (de) Verlorene schalungen
SE517791C2 (sv) Bärande väggelement av trä
FI86325C (fi) Distributionsanordning foer luft, i synnerhet till luftkonditioneringsanlaeggningar.
FI88740C (fi) Husbyggnadsfoerfarande
JP2003184196A (ja) 外壁構造、建物ユニット及びユニット建物
CN110952676A (zh) 建筑墙体模块、具有其的活动房屋及其制造方法
RU62128U1 (ru) Конструктивная система для строительства малоэтажных зданий с металлическим каркасом
US6145263A (en) Light gauge sheet metal building construction system
IE86668B1 (en) Structural panel and a building structure formed therefrom
US3987714A (en) Building construction
JP2001329627A (ja) 建 物
RU199861U1 (ru) Многослойная стеновая панель
JPH0337285Y2 (fi)
RU163700U1 (ru) Стеновая каркасная панель
ITMI20130137U1 (it) Cassero per getto in opera di solai o muri in calcestruzzo
JP7340307B1 (ja) 建物、複層通気パネル及び通気断熱方法
JP2001098655A (ja) 高気密高断熱建築物の換気空調システム
HU215512B (hu) Többcélú épületszerkezet

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KARLSSON, BJOERN