FI85792B - Kopplingsanordning foer centralstyrda tidsmultiplexa foermedlingsanlaeggningar, i synnerhet pcm-telefonfoermedlingsanlaeggningar med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt. - Google Patents

Kopplingsanordning foer centralstyrda tidsmultiplexa foermedlingsanlaeggningar, i synnerhet pcm-telefonfoermedlingsanlaeggningar med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt. Download PDF

Info

Publication number
FI85792B
FI85792B FI871019A FI871019A FI85792B FI 85792 B FI85792 B FI 85792B FI 871019 A FI871019 A FI 871019A FI 871019 A FI871019 A FI 871019A FI 85792 B FI85792 B FI 85792B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
time division
interface
group
address
connection
Prior art date
Application number
FI871019A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI871019A (fi
FI85792C (fi
FI871019A0 (fi
Inventor
Ludwig Schoenauer
Gerhard Schaich
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of FI871019A0 publication Critical patent/FI871019A0/fi
Publication of FI871019A publication Critical patent/FI871019A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85792B publication Critical patent/FI85792B/fi
Publication of FI85792C publication Critical patent/FI85792C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q11/00Selecting arrangements for multiplex systems
    • H04Q11/04Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing
    • H04Q11/0407Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing using a stored programme control

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Use Of Switch Circuits For Exchanges And Methods Of Control Of Multiplex Exchanges (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)

Description

1 85792
Kytkentäjärjestely keskusohjattuja aikajakotiedonvälityslai-toksia, etenkin PCM-puhelinvälityslaitoksia varten, joissa on kytkentäkenttään yhdistettyjä 1iitäntäryhmiä
Keksintö kohdistuu kytkentä järjestelyyn keskusohjattuja aika-jakotiedonvälityslaitoksia, etenkin PCM-puhelinvälityslaitok-sia varten, joissa on moniportainen, aikajakotuloi 11 a ja aika j akol ähdöi 11 ä varustettu keskuskytkentäkenttä ja keskusprosessori ja joukko aikajakoyhdysjohtojen liitännän suorittavia 1iitäntäryhmiä, jotka kukin on yhdistetty yhteen kytkentäkentän ai k ajakotuloon ja yhteen ai kajakoiähtöön ja joissa jokaisessa on joukko kulloinkin yhden aikajakoyhdysjohdon liitännän suorittavia liitäntäyksiköltä, jotka on yhdistetty puolestaan asianomaiseen 1iitäntäryhmään kuuluvaan aikajakokyt-kentälaitteeseen ja jotka voidaan yhdistää tämän välityksellä kytkentäkentän kyseistä 1iitäntäryhmää vastaavan aikajakotu-lon ja vastaavan aikajakolähdön kanaviin.
Tämänkaltaiset puhelinvälityslaitokset ovat aikaisemmin tunnettuja aikakauslehdestä "telcom report", neljäs vuosikerta (1981), liitteestä "Digitaivermittlungssystem EWSD", erikoisesti sivulta 19 alkavasta artikkelista. Aikajakoy hdysjohtoihin sisältyy aina suuri lukumäärä esimerkiksi 24, 30, 60 tai useampia kanavapareja. Kanavapari käsittää aina yhden kanavan ensimmäisessä siirtosuunnassa ja yhden kanavan toisessa siirtosuunnassa. Yhteyttä kohti tarvitaan yksi kanavapari (paitsi niin sanotuissa monikanavayhteyksissä). Kuten mainitun aikakauslehden esitys osoittaa, siinä on suuri joukko 1iitäntäryhmi ä keskusta kohti, jossa on luotettavuuden vuoksi kahdennettu kytkentäkenttä. Jokaiseen 1iitäntäryhmään sisältyy useita liitäntäyksiköltä. Laitteessa on erilaisia liitäntäyksiköltä liitettyjen johtojen erityisestä laadusta riippuen. Tilaajajohdot ovat yleensä analogisia johtoja, mutta ne voi olla toteutettu myös PCM-tekniikali a. Yhdysjohdot voivat olla 2 85792 samoin analogisia johtoja. Myös ne voi olla kuitenkin toteutettu PCM-kanavina, jotka on yhdistetty tunnetulla tavala PCM-siirtojärjestelmissä aikajakojohdoksi. Mainitut liitäntäyksiköt ovat rakenteeltaan erilaisia liitettävien tilaaja- ja yh-dysjohtojen asianomaista tekniikkaa vastaavasti ja sen mukaan onko tällöin käytetty analogiatekniikkaa vai aikajakotekniik-kaa. Yleensä käytetään yhtä 1iitäntälaitetta usea, esimerkiksi kahdeksaa analogista tilaajajohtoa varten. Samoin käytetään yhtä liitäntäyksikköä useita analogisia yhdysjohtoja varten. PCM-siirtojärjestelmän kullakin aikajakoyhdysjohdol1 a on yleensä oma 1iitäntälai te. Yhteen 1iitäntälaitteeseen olisi yhtä hyvin myös mahdollista liittää useampia kuin yksi PCM-si irtojärjestelmän ai kajakoyhdysjohto, esimerkiksi kaksi ai-kajakojohtoa.
Edellä esimerkkinä esitetyn kanavalukumäärän luonnollinen yhdistäminen yhdeksi ainoaksi PCM-siirtojärjestelmäksi edellyttää tietenkin kanavien kuulumista vain toiseen liikenne-suuntaan, koska kyseisillä kanavilla on oltava sama suunta kuin tämän PCM-siirtojärjestelmän aikajakojohdol1 a. Koska PCM-si i rtojärjestel män aikajakojohdon liitäntä liitäntäyksikköön edellyttää myös tästä kanavien yhdistämisestä johtuen kyseisten kanavien kuulumista yhteen liitäntäyksikköön ja siten yhteen 1iitäntäryhmään, siinä tapauksessa, että 1ΐikennesuuntaa varten on varattu vain yhden PCM-siirtojärjestelmän kanavia (kanavapareja), seuraa, että 1iitäntäryhmän vikaantuessa kaikki kyseisen 1iikennesuunnan yhteysmahdol1isuudet vikaantuvat eli siis välitystekni11isesti katsottuna koko suunnan kimppu vikaantuu.
Edellä selitetyn yhden 1iitäntäryhmän vikaantumisesta johtuvan suunnan kimpun kokonaisvikaantumis ilmiön väittämi seksi tällaisissa tapauksissa on aikaisemmin menetelty siten, että kutakin 1iikennesuuntaa kohti käytetään kahta toisistaan riippumatonta PCM-siirtojärjestelmää ja näiden siirtojärjestelmien ai kajakojohdot on kytketty kahden eri 1iitäntäryhmän 3 85792 1iitantäyksiköihin. Tämä on erityisesti pienillä suuntakim-puilla PCM-siirtojärjestelmi en kahdentumisesta johtuen kallista ja epätaloudellista.
Keksinnön tehtävänä on löytää johdannossa esitetyn kaltaisessa kytkentäjärjestelyssä 1iitäntäryhmän vikaantumismahdol-lisuutta ajatellen toimenpiteitä, jotka eivät edellytä PCM-si irtojärjestelm ien kahdentamista kussakin liikennesuunnassa ja joilla lisäksi vältetään, että pelkästään yhden liitäntä-ryhmän vikaantumisesta johtuen koko 1iikennesuunta eli kyseisen PCM-siirtojärjestelmän kanavaparit voisivat tai niiden täytyisi vikaantua.
Keksintö ratkaisee esitetyn tehtävän siten, että kulloinkin kaksi 1iitäntäryhmää on liitetty pareittain yhteen ja että näiden molempien 1iitäntäryhmien 1iitäntälaitteet, jotka on normaalitoiminnassa yhdistetty oman 1iitäntäryhmänsä aikaja-kokytkentälaitteeseen, ovat jomman kumman 1iitäntäryhmän vara toiminnassa vaihtokytkettävissä kulloinkin toisen liitäntä-ryhmän ai kajakokytkentälai tteeseen.
Keksintö mahdollistaa PCM-siirtojärjestelmän ja sen kanavien käytön jatkamisen kyseisen 1iitäntäryhmän vikaantuessa. Tässä tapauksessa yksi 1iitäntäryhmä, ts. kulloinkin toinen pareittain yhteen kuuluvista 1iitäntäryhmistä, välittää siten kaksinkertaisen lukumäärän kanavia (kanavapareja). Tämä johtaa tosin asianomaisen 1iitäntäryhmän erittäin suureen liikenne-kuormitukseen ja tie-estotapausten lisääntymiseen, mutta kaikilla kyseisten kanavien kautta rakenteilla olevilla yhteyksillä on sama onnistumismahdollisuus. Tällöin voi ilmetä, että useat 1iikennesuunnat voivat toimia enää vain puolella 1iikennetehol1 a. Yhteyksiä voidaan kuitenkin ylipäänsä muodostaa kaikissa 1iikennesuunnissa ja 1iikennesuunnan tai -suuntien, joihin vaikutus ensisijaisesti kohdistuu, täydellinen vikaantuminen vältetään.
4 85792
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan keskusprosessori voi ohjata 1iitäntäyksiköitä joko normaalitoimintaosoitteel1 a tai varatoimintaosoitteel1 a ja käyttöhäiriön esiintyessä liitäntäyksikössä tai sen ryhmäohjauslaitteessa tämän normaalitoiminnassa keskusprosessorissa estettynä olevat kyseisten lii-täntäyksiköiden varatoimintaosoitteet tulevat vapautetuiksi ja normaalitoi mintaosoitteet tulevat sen sijaan estetyiksi. Liitäntäyksikön ohjaus varatoimintatilanteessa voidaan toteuttaa tämän avulla erittäin yksinkertaisesti.
Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan, joka mahdollistaa ohjausproseduurin pysymisen samana normaalitoiminnasta varatoimintaan (ja päinvastoin) vaihtokytkettäessä, on menetelty siten, että keskusprosessori voi ohjata liitäntäyksiköltä 1iitäntäryhmiin kuuluvien signaalikanavien välityksellä osoitteella, joka sisältää kyseisen 1iitäntäryhmän osoittavan ensimmäisen osoiteosan ja kyseisen liitäntäyksikön kunkin 1iitäntäryhmän sisällä osoittavan toisen osoiteosan, että keskusprosessorissa oleva osoite-signaalikanavamuunnin antaa liitäntäyksikölle tarkoitetun informaation esiintyessä informaatioon liittyvästä osoitteesta sen ensimmäisen osoiteosan avulla prosessorin kyseisen signaalikanavan valitsemiseen käyttämän signaalikanavanumeron, että tämän valinnan jälkeen osoite ja informaatio siirretään sen välityksellä ja että mainittujen toimintahäiriöiden esiintyessä prosessori vaihtaa kyseisen 1iitäntäryhmän osoitteet osoite-signaalikanavamuun-timessa toisen 1iitäntäryhmän osoitteisiin ja päinvastoin kyseisen toimintahäiriön poistuessa.
Tämä mahdollistaa sen, että toimintahäiriön esiintyessä yhdessä 1iitäntäryhmässä liitäntäyksikön ohjaus varatoimintati-lanteessa tulee toteutetuksi erittäin yksinkertaisesti.
Piirustuksen kuvioissa 1 ja 2 on esitetty keksinnön eräs suori tusesimerkki oleellisesti vain ymmärtämiseen vaikuttavilta osiltaan, johon suoritusesimerkkiin keksintöä ei kuitenkaan l! 5 85792 ole millään tavoin rajoitettu. Tällöin kuvio 1 esittää pääpiirteissään sellaista puhelinvälityslaitosta, jollainen on esitetty myös OE-patenttijulkaisussa 3 128 365 (VPA 81 P 6257). Kuvio 2 esittää muita keksinnölle olleellisia yksityiskohtia.
Suoritusesimerkin selityksessä lähdetään tunnetuista PCM-tekni ikkaa käyttävistä aikajakopuhelinvälityslaitoksi sta, joita on selitetty monessa kohdin ja yksityiskohtaisesti ammattikirjallisuudessa, esimerkiksi edellä mainitussa aikakauslehdessä "telcom report". Siinä on selitetty mm. sivulta 19 alkaen tällaisten puhelinvälitysjärjestelmien oheisliitän-täryhmiä. Sivun 20 kuvassa on esitetty pääpiirteissään kaksi 1ΐitäntäryhmää LTG1 ja LTG2, jotka kuuluvat kuvion 1 mukaiseen PCM-tekniikkaa käyttävään keskusohjattuun aikajakopuhe-1invälityslaitokseen. Ne on kytketty sinänsä tunnetulla tavalla aikajakojohtojen LI ja L2 välityksellä ei esitettyyn kahdennettuun keskuskytkentäkenttään, jossa on aikajakotulot ja ai kajakoiähdöt, kuvion 1 mukaisesti. Kaikki nämä liitännät ovat tällöin kytkentäkentän kahdennusta vastaavasti kaksinkertaisia. Nämä kunkin 1iitäntäryhmän, esim. LTG1, molemmat ai-kajakojohdot on siten kytketty - kuten edellä mainitussa patenttijulkaisussa on yksityiskohtaisesti esitetty ja selitetty - tämän kytkentäkentän ai kajakotuloon ja ai k ajakolähtöön .
Laitteessa on lisäksi kuvion 1 mukaisesti keskusprosessori ZW, jonka avulla toteutetaan ohjaustoimenpiteet yhteyden muodostamista varten keskuskytkentäkentän K kautta sinänsä tunnetulla tavalla puskuri 1 aitteen MB/MK ja kytkentäkentänohjain-laitteen KE avulla, mikä on selitetty yksityiskohtaisesti mainitussa patentissa. Tätä varten keskusprosessori ZW (kes-kusohjauslai te) noutaa tietoja 1iitäntäryhmi1tä, esim. LTG1 jne., ja päinvastaisessa suunnassa antaa niille tietoja. Tässä ovat tunnetulla tavalla apuna hajautetut ohjauslaitteet GP1, GP2 ja vastaavat 1iitäntäryhmissä. Tätä informaation vaihtoa varten 1iitäntäryhmiä ja niissä olevia liitäntäyksiköltä ohjataan osoitteiden avulla.
6 85792
Keskusprosessorin ZW näille siirtämän informaation, joka voi olla myös kutsukomentoja 1iitantäryhmien tai 1iitäntäyksiköi-den kutsumiseksi keskusohjauslaitteelle siirrettävää informaatiota, esim. vai intä informaatiota varten, eteen on asetettu kyseisen liitäntäyksikön osoittava osoite. Jos keskusprosessorin ZW on ohjattava jotakin liitäntäyksikköä informaation (mahdollisesti kutsukomennon) siirtämiseksi prosessorilta liitäntäyksikölle, keskusprosessori siirtää osoitteen ja informaation peräkkäin ensin syöttö-tulostuslaitteel1 e G (julkaisussa "telcom report": IOP). Tämä vastaanottaa aluksi molemmat ja tallentaa ne muistiin.
Kuten edellä mainitussa patenttijulkaisussa on selitetty, toisaalta syöttö-tulostuslaitteen G ja toisaalta jokaisen 1iitäntäryhmän ja erikoisesti niiden hajautettujen ohjauslaitteiden, esim. GP1, GP2 välillä on aikajakojohtojen Ll/2 ja L2/2 ja erikoisesti kummankin ai kajakojohdon yhden kanavan kautta sekä kytkentäkentän K ja puskuri 1 aitteiden MB/ML kautta kulkevat tietoyhteydet. Jos syöttö-tulostuslai te on vastaanottanut informaation yhdessä osoitteen kanssa keskusohjausl ai tteel ta ZW tien z kautta, se johtaa tämän osoitteen ensimmäisen osoiteosan mm. osoitessignaa1ikanavamuuntimel1 e UI /112. Tämä ensimmäinen osoiteosa vastaa asianomaista liitäntä ryhmää ja siten siihen liittyvää puskuri 1 aitteen MB ja kytkentäkentän K kautta kulkevaa tietoyhteyttä. Mainittu muunnin U1/U2 antaa ensimmäistä osoiteosaa vastaavan ohjausinformaation a, jonka se johtaa ohjaustien kautta elektroniselle valitsimelle W, joka tulee tämän vaikutuksesta asetetuksi kyseiseen (puskurin MB kautta kulkevaan) signaalikanavaan . Tämä yhdistää syöttö-tu1ostus 1 aitteen G tämän signaalikanavan kautta kyseisen 1iitäntäryhmän, esim. LTG1, hajautettuun ohjauslaitteeseen, esim. GP1 ja syöttö-tulostuslaite siirtää tällöin tälle ohjauslaitteelle informaation ja täydellisen osoitteen, ts. ensimmäisen osoiteosan mukaanluettuna.
ti 7 85792
Laitteessa on suuri lukumäärä eri 1iikennesuuntiin liittyvien aikajakoyhdysjohtojen liitännän suorittavia 1iitäntäryhmiä, joista on esitetty esimerkkinä kaksi 1iitäntäryhmää LTG1 ja LTG2. Näiden 1iitäntäryhmien merkitys, tehtävät ja toiminnat on selitetty erittäin yksityiskohtaisesti mainitussa aikakauslehdessä, josta esillä olevassa tapauksessa lähdetään tunnettuna tosiasiana.
Kuten mainitusta aikakauslehdestä lisäksi ilmenee, jokainen 1iitäntäryhmä sisältää useita liitäntäyksiköltä. Nämä suorittavat tunnetulla tavalla tilaajajohtojen, yhdysjohtojen ja yhteyskohtaisesti varattavilla kanavilla varustettujen siirtojärjestelmien liittämisen. Liitäntäyksiköltä on erilaisia, esimerkiksi analogisia tilaajajohtoja varten, digitaalisia tilaajajohtoja varten, analogisia yhdysjohtoja varten ja vastaavia. Samoin on liitäntäyksiköltä, joiden tehtävänä on ai-kajakoyhdysjohtojen liitäntä, jotka voivat sisältää tunnetusti suuren joukon esimerkiksi 24 tai 30 yhteyskohtaisesti varattavaa PCM-kanavaa. Tällöin on tunnetusti tarkkaan ottaen kyse kana vaparista yhteyttä kohden, jolloin toinen kanava on toista siirtosuuntaa ja toinen kanava toista siirtosuuntaa varten.
Mainitussa aikakauslehdessä on selitetty yksityiskohtaisesti, mihin tarkoitukseen mainittuja liitäntäyksiköltä käytetään. Analogisten tilaajajohtojen tai analogisten yhdysjohtojen tapauksessa useita johtoja varten on kulloinkin yksi liitäntäyksikkö. Aikajakokanavoidusti käytettyjen siirtojärjestel-mien, jotka voivat sisältää suuren joukon kanavapareja (ks. edellä), liitäntäyksiköt on toteutettu siten, että yhteen liitäntäyksikköön on liitetty siirtojärjestelmä, jossa on 24 tai 30 kanavaparia. Mainitussa aikakauslehdessä on lisäksi selitetty, että 1iitäntäryhmässä, joka on varustettu aikaja-kosiirtojärjestelmien liitäntäyksiköillä, on yhteensä neljä tai viisi tällaista liitäntäyksikköä. Mainitussa aikakauslehdessä on lisäksi esitetty, että 1iitäntäryhmän sisällä liitäntäyksiköt on yhdistetty kyseisen 1iitäntäryhmän alkajako- 8 85792 kytkentälaitteeseen ja ne ovat yhdistettävissä tämän välityksellä keskuskytkentäkentän kyseistä 1 ΐ itäntärytimää vastaavan aikajakotulon ja vastaavan aikajakolähdön kanaviin.
Tässä 1ukumääräjärjestelyssä on aina kyse mm. myös siitä, että yhdysteiden eri osuuksien liikennekuormitukset on sovitettava mahdollisimman hyvin toisiinsa. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että kanavaparien, jotka 1iitäntäryhmän liitäntäyk-siköihin liitetyt ai kajakoyhdysjohdot (PCM-siirtojärjestelmät, jotka jokainen voi olla varattu eri 1iikennesuunni11 e , mutta joita myös voi olla varattu kaksi tai useampia samalle lii-kennesuunnal1 e) sisältävät yhteensä, lukumäärä on suunnilleen yhtä suuri kuin niiden kanavaparien lukumäärä, jotka sisältyvät siihen aikajakojohtoon, joka yhdistää kyseisen liitäntä-ryhmän keskuskytkentäkenttään. Siten siirtojärjestelmissä lul-lu4 voi olla suunnilleen sama lukumäärä kanavapareja kuin aikajakojohdossa LI.
Koska tällöin voi sattua, että aikajakojohdot voivat vikaantua häiriöistä johtuen, mikä sitten koskee myös aikajakojoh-toja LI/1, Ll/2 ja L2/1, L2/2, tästä olisi seurauksena, että myöskään kyseisen 1iitäntäryhmän liitäntäyksiköihin liitetyt aikajakosiirtojärjestelmät eivät kaikki olisi enää käytettävissä yhteydenmuodostamista varten. Koska välitystekniikassa esiintyvillä arvoilla ja tiedoilla, jotka liittyvät kanavaparien lukumääriin 1iikennesuuntaa kohti, riittää usein yksi ainoa siirtojärjestelmä 1 iikennesuuntaa kohti, tämän yhden 1iitäntäryhmän keskuskytkentäkenttään yhdistävän aikajakojoh-don vikaantuessa vikaantuisi myös kyseisen 1iikennesuunnan ainoa siirtojärjestelmä. Sama pitää paikkansa 1iitäntäryhmän, esim. LTG1, hajautetun ohjauslaitteen, esim. GP1, vikaantuessa.
Tällaisen epäedullisen mahdol 1 isuuden poissulkemiseksi menetellään siten, että kulloinkin kaksi 1iitäntäryhmää liitetään pareittain yhteen. Se mitä tähän liittyen pätee molemmille 9 85792 piirustuksessa kaavi oliisesti esitetyille 1iitäntäryhmi11 e LTG1 ja LTG2, pätee yhtä hyvin kaikille muille liitäntäryh-mille, joissa on 1iitäntälaitteita, joihin on liitetty esitetyllä tavalla PCM-siirtojärjestelmiä. Lisäksi on menetelty siten, että kummankin 1iitäntäryhmän LTG1 ja LTG2 liitäntä-laitteet 1DIU1 - 1DIU4 ja 2DIU1 - 2DIU4, jotka on normaalitoiminnassa yhdistetty oman 1iitäntäryhmänsä LTG1 vast. LTG2 aikajakokytkentälaitteeseen GS 1 vast. GS 2, ovat toisen liitäntä ryhmän, esim. LTG2, varatoiminnassa vaihtokytkettävissä kulloinkin toisen 1iitäntäryhmän, esim. LTG1, aikajakokytkentäl aitteeseen, esim. GS 1. Tätä varten laitteessa on vaihto-kytkimet ldl - ld4 ja 2dl - 2d4. Ne on esitetty piirustuksessa normaalitoimintaa vastaavassa lepotilassa. Siirryttäessä normaalitoiminnasta varatoimintaan ne käännetään esitetystä lepotilastaan toimintatilaansa. Varatoimintati1 anne syntyy silloin ja siitä riippuen, että jossakin 1iitäntäryhmässä esiintyy edellä esitetyn kaltainen häiriöstä johtuva vikaantuminen.
Jos vaihtokytkimet 2dl - 2d4 käännetään esitetystä lepotilastaan toimintatilaansa siirryttäessä normaalitoimintati1an-teestä varatoimintati 1 anteeseen aikajakojohdon L2 häiriöstä johtuvan vikaantumisen perusteella, tällöin 1 i i täntäryhmän -· LTG2 liitäntäyksiköt 2DIU - 2DIU4 ovat tästä ajankohdasta al kaen kytkettyinä 1iitäntäryhmän LTG1 kytkentälaitteeseen GS1. Sen vuoksi aikajakojohdon L2 vikaantuessa voidaan PCM-siirto-järjestelmien 2ul - 2u4 yhteyskohtaisesti varattavia kanavia käyttää edelleen. Jokainen tällainen PCM-siirtojärjestelmä voidaan varata yksittäin omalle 1iikennesuunnal1een. Liiken-nesuunnalle voidaan myös varata kaksi tai useampia PCMsiirto-järjestelmiä, ts. ne voivat muodostaa välitystekni11iseitä kannalta yhteisen kanavaparikimpun.
Edellä selitetyllä tavalla suoritetussa vaihtokytkennässä katkeavat luonnollisesti siihen asti aikajakojohdon L2 kana-vaparien kautta muodostetut yhteydet. On kuitenkin mahdollis- 10 85792 ta menetellä siten, että siinä tapauksessa, että esiintyvä häiriö ei vaikuta niihin kanaviin, jotka on varattu tiedon-siirtoyhteyksille (esim. puheyhteyksille), vastaavat olemassa olevat yhteydet jätetään toimintaan. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista jo johtuen yksin sen käyttöhäiriön esiintymisestä, joka on aiheuttanut seuraavan vaihtokytkennän. Mukana olevat tilaajat saavat sinänsä tunnetulla tavalla vastaavan äänimerkin, esimerkiksi varattu-äänen, ja ne voivat muodostaa tällöin halutut yhteydet uudelleen. Vastaava pätee pa-1autusvaihtokytkentätapauksel1 e varatoimi n täti 1 anteesta normaali toimi ntati 1 anteeseen, siis esimerkiksi, kun vaihtokytki-met 2d1 - 2d4 asetetaan jälleen esitettyyn lepotilaansa. Myös tässä tapauksessa olemassa olevat yhteydet katkeavat ja asianomaisten tilaajien on rakennettava tai ne voivat rakentaa yhteydet uudelleen, tällöin voi olla, että - kuten edellä on esitetty - kyseiset yhteydet voivat säilyä. Vastaava pätee kääntäen siinä tapauksessa, että sen sijaan 1iitäntäryhmä LTG1 siirtyy normaalitoimintati1 anteesta varatoimintati1 anteeseen ja päinvastoin.
Jos 1iitäntäryhmä, esim. 1iitäntäryhmä LTG2, siirtyy selitetyllä tavalla normaalitoimintati1 anteesta varatoimintati1 anteeseen, tällöin kaikki siirtojärjestelmien lul - 2u4 sisäl- . tämät kanavaparit ovat välitettävissä eteenpäin enää aikaja- kojohdon LI tai sen kanavaparien välityksellä. Tämä tapahtuu aikajakokytkentälaitteessa GS1 sinänsä tunnetulla tavalla (siltä osin, mikä koskee itse tämän ai kajakokytkentälaitteen sisäisiä 1äpikytkentätoimituksia). Tämän seurauksena vaihto-kytkentäti1 anteessa (joka koskee vaihtokytkimiä 2dl - 2d4) esiintyy huomattavasti suurempi liikennekuormitus.
. Koska tämän aikajakojohdon LI kanavaparien kautta ei tunne tusti periaatteessakaan voida kytkeä kunakin hetkenä lukumääräisesti useampia yhteyksiä kuin mitä kanavapareja ylipäänsä on käytettävissä, siirtojärjestelmien lul - 2u4 kanavapareja voidaan enää kuormittaa vain noin puolella 1iikennekuormituk- li 11 85792 sella. Tämä merkitsee sitä, että keskimäärin osaa kunkin näiden siirtojärjestelmien lul - 2u4 kanavapareista ei voida käyttää. Keksinnön avulla kuitenkin varmistetaan, että kaikkien näiden siirtojärjestelmien käyttöä voidaan ylipäänsä jatkaa. Sen avulla varmistetaan myös, että kaikilla asianomaisilla 1iikennesuunni11 a on vielä yhteysmahdollisuuksia, vaikkakin ne ovat lukumäärältään rajoitettuja. Minkään lii-kennesuunnan ei myöskään tarvitse vikaantua kokonaan, kun yksi aikajakojohdoista Ll/1, Ll/2, L2/1, L2/2 (tai toinen) vikaantuu häiriöstä johtuen. Kustakin 1iitäntäryhmästä (LTG1, LTG2) kytkentäkenttään johtavat aikajakoliitäntäjohdot (Ll/1, Ll/2 ja L2/1, L2/2 on, kuten tunnetussa tapauksessa, kahdennettu samoin itse kytkentäkenttä (ks. edellä), ja jokainen 1iitäntäryhmä on yhdistetty erikseen molemmilla aikajakojoh-doilla molempiin kytkentäkenttiin. Kun keskeisessä paikassa, esim. kytkentäkentässä K, esiintyy vikoja, suoritetaan tunnetulla tavalla vaihtokytkentä ilman käyttökeskeytyksiä tai niitä välttäen.
Tässä yhteydessä voidaan myös menetellä siten, että varatoi-mintati1 anteessa toimitaan myös siten, että puolet jokaisen siirtojärjestelmän lul - 2u4 kanavapareista suljetaan. Suljetut kanavaparit eivät tällöin ole käytettävissä uusia varauksia varten muodostettavia uusia yhteyksiä varten, niin kauan kuin varatoimintati1 anne jatkuu. On myös mahdollista antaa ilmoitus varatoimintatilanteesta niille keskuksille, joihin kyseessä oleva keskus on yhdistetty asianomaisten siirtojärjestelmien lul - 2u4 kautta. Myös näissä muissa keskuksissa osa kyseisten siirtojärjestelmi en sisältämistä kanavapareista markkeerataan esitetyiksi, kunnes varatoimintati1 anne on jälleen päättynyt. Tällä voidaan myös vaikuttaa muissa keskuk-. sissa (samoin kuin välittömästi vian kohteena olevassa kes kuksessa) tienhakuun sekä yhteystien ohjaukseen, esim. muuttama 1 la sopivasti tienhakuohjelmaa ja/tai kulloinkin voimassa olevia ja käytännössä tienvalinnan osalta vaikuttavia yhtey-denmuodostussääntöjä.
12 85792
Kuten aikaisemmin on mainittu, yhteydet muodostetaan keskus-kytkentäkentän K kautta. Tässä on mukana keskusprosessori Z. Keskusprosessori voi ohjata 1iitäntäryhmiä, niiden sisältämiä liitäntäyksiköltä ja niiden kautta kulkevia kanavapareja osoitteiden avulla. Tällöin voidaan menetellä siten, että keskusprosessori voi ohjata jokaista liitäntäyksikköä sekä normaalitoimintaosoitteen että varatoimintaosoitteen avulla. Näitä normaalitoimintaosoitteita ja varatoimintaosoitteita käytetään siten näinä osoitteina toiminnan vaatimalla tavalla. Tässä tapauksessa keskusprosessori voi ohjata liitäntäyksiköltä, joihin on kytketty PCM-siirtojärjestelmiä, normaali-toimi ntaosoi tteen ja varatoimintaosoitteen avulla ja käyttö-häiriön esiintyessä 1iitäntäryhmässä, esim. LTG2, tai sen ryhmäohjauslaitteessa, esim. GP2, kyseisten 1iitäntäyksiköi-den, esim. 2DIU1 - 2DIU4, keskusprosessorissa normaalitoiminnassa estettyinä olevat varatoimintaosoitteet tulevat vapautetuiksi ja sen sijaan näiden 1iitäntäyksiköiden normaalitoi-mintaosoitteet tulevat estetyiksi. Keskusprosessorille ilmoitetaan siten yksityiskohdiltaan esittämättä jätetyllä tavalla, että 1iitäntäryhmä, esimerkiksi LTG2, siirtyy normaalitoiminnasta varatoimintaan. Keskusprosessori suorittaa tämän ilmoituksen perusteella edellä esitetyn toimituksen, jossa kyseisten liitäntäyksiköiden varatoimintaosoitteet vapautetaan ja näiden liitäntäyksiköiden normaalitoi mintaosoitteet estetään. Tämä pätee vastaavasti niiden kanavaparien osoitteille, jotka johdetaan kyseisten liitäntäyksiköiden kautta. Tässä yhteydessä menetellään lisäksi siten, että keskusprosessori voi ohjata 1i i täntäyksi köi tä, esimerkiksi 2DIU1 - 2DIU4 normaali-toimi ntaosoi ttei den avulla suoraan yksiköiden oman liitäntä-ryhmän, esimerkiksi LTG2, kautta ja varatoimintaosoitteiden avulla kulloinkin toisen 1ΐitäntäryhmän , esimerkiksi LTG1, kautta.
Samalla tavoin kuin edellä selitetty yhteysteiden (kaikkien kanavaparien) vaihtokytkentä suoritetaan vaihtokytkimien 2d1-2d4 avulla, vaihtokytketään myös kyseisten liitäntäyksiköiden li 13 85792 keskuskel1otaajuuden syöttö norma aiitoiminnasta varatoimintaan siirryttäessä omalta 1iitäntäryhmältä kulloinkin toiselle 1iitäntäryhmäl1 e. Tämän avulla varmistetaan, että liitäntäyksiköt toimivat kel1osynkronisesti sen 1iitäntäryhmän kanssa, johon päin kyseinen vaihtokytkentä tapahtuu. Samalla tavalla voidaan myös sen 1iitäntäryhmän, joka on siirtynyt normaalitoiminnasta varatoimintaan, asianomaisten 1iitäntäyksikoiden tarvittavien käyttöjännitteiden syöttö vaihtokytkeä kulloinkin toiselle 1iitäntäryhmäl1 e. Vielä edullisempaa on tehdä käyttöjännitteen syöttölaitteet varmennetuiksi, ts. vikasie-toisiksi, esimerkiksi kahdennetuiksi molempien liitäntäryh-mi en kaikille liitäntäyksiköille.
Tässä selitetyn suoritusesimerkin erään toisen erittäin edullisen suoritusmuodon mukaan keskusprosessori voi ohjata liitäntäyksiköltä 1iitäntäryhmiin kuuluvien signaalikanavien kautta kulloinkin osoitteella, johon sisältyy kyseisen liitäntä ryhmän osoittava ensimmäinen osoiteosa ja kunkin liitäntä ryhmä n sisällä kyseisen liitäntäyksikön osoittava toinen osoiteosa. Tämä on jo mainittu aikaisemmin. Kyseisen liitäntäyksikön osoitteen ensimmäisen osoiteosan avulla ohjataan sitä 1iitäntäryhmää, johon kyseinen liitäntäyksikkö kuuluu.
Liitäntäryhmän ohjaus tapahtuu esitetyllä tavalla siten, että osoite-signaalimuuntimessa U1/U2 muodostetaan ensimmäisen osoiteosan avulla asetusinformaatio, joka johdetaan ohjaus-tietä u pitkin elektroniselle valitsimelle W, minkä avulla syöttö-tulostuslai te G yhdistetään puskuri 1 aitteen MB kautta siihen kytkentäkentän K kautta 1äpikytketyssä tilassa valmiina pidettyyn signaalikanavaan, joka johtaa aikajakojohdon , esim. Ll/1 kautta kyseiselle 1 i i täntäryhmän e. Keskusprosessorissa on siten osoite-signaalikanavamuunnin G, joka liitäntäyksikölle tarkoitetun informaation esiintyessä antaa informaatioon liittyvästä osoitteesta sen ensimmäisen osoiteosan avulla prosessorin kyseisen signaalikana van valitsemiseen käyttämän signaalikanavan numeron. Tämä signaalikanavan numero osoittaa siten edellä mainitun asianomaisen signaalikana- i4 85792 van. Tämä signaal ikanavan numero toimii asetusinformaationa, joka annetaan edelleen signaalitien u kautta mainitulle elektroniselle valitsimelle W sen asettamiseksi asianomaiselle signaalikanaval1 e. Tämä elektroninen valitsin voi olla toteutettu halutulla tavalla myös kytkimenä. - Keskusprosessorissa ZW oleva osoite-signaalikanavamuunnin G voi luonnollisesti olla myös tästä erillään. Se suorittaa muuten sinänsä tunnetulla tavalla keskusprosessorin ZW syöttö- ja tulostus-proseduuri t.
Kuten edellä on esitetty, jokaisessa signaalikanavan valinnassa asianomaisten 1iitäntäryhmien ohjaamiseksi tämän sig-naalikanavan kautta siirretään mainittu osoite sekä informaatio. Osoite ja informaatio siirretään signaalikana van kautta kyseiselle 1iitäntäryhmäl1 e ja siellä mainitun aikajakokyt-kentälaitteen, esim. GSI, kautta ensin kyseiselle hajautetulle ohjauslaitteelle, esim. GP1. Tämä toteaa osoitteen ja erikoisesti siihen sisältyvän toisen osoiteosan avulla mille liitäntäyksikölle kyseinen informaatio on johdettava.
Lähdettäköön edellä esitetyssä tapauksessa aluksi siitä, että aikaisemmin mainittu osoiteosa osoittaa sen 1iitäntäryhmän , jolle osoite ja informaatio siirretään edellä selitetyllä tavalla. Toinen osoiteosa ilmoittaa tällöin mille kyseiseen 1iitäntäryhmään, esim. LTG1, sisältyvälle liitäntäyksikölle kyseinen informaatio on johdettava. Oletetaan, että tämä liitäntäyksikkö on 1DIU2. Oletetaan lisäksi, että kyseinen liitäntä ryhmä, esim. LTG1 on normaal itoimintati 1 assa. Tässä tapauksessa vaihtokytkin ld2 on siten piirustuksessa esitetyssä lepotilassa. Liitäntäyksikkö 1DIU2 on tämän vuoksi tässä toimintatilassa kytkettynä vaihtokytkimen ld2 1epoasentokosket-timen välityksellä 1iitäntäryhmän LTG1 aikajakokytkentälait-teeseen GSI.
Il 15 85792
Kuten edellä on selitetty, ohjauslaite GP1 on vastaanottanut ja tallentanut välimuistiin yhdessä liitäntäyksikölle 1DIU2 tarkoitetun informaation kanssa myös osoitteen, joka sisältää ensimmäisen, 1iitäntäryhmän LTG1 osoittavan osoiteosan ja toisen, sen sisällä olevan liitäntäyksikön 1DIU2 osoittavan osoiteosan. Hajautettu ohjauslaite GP1 toteaa ensimmäisen osoiteosan avulla, että kyseinen informaatio on johdettava edelleen samaan 1iitäntäryhmään LTG1 kuuluvalle liitäntäyksikölle. Toisen osoiteosan avulla hajautettu ohjauslaite GP1 havaitsee, että i nformaati o on johdettava liitäntäyksikölle 1DIU2. Tämän perusteella hajautettu ohjauslaite GP1 ohjaa aika jako ky tkentälaitetta GS1 siten, että hajautetulta ohjauslaitteelta GP1 kytketään liitäntäyksikölle 1DIU2 siirtotie, joka siis kulkee vaihtokytkimen ld2 lepoasentopuolen kautta.
Muunnoksena edellä selitettyyn voidaan myös menetellä siten, että hajautettu ohjauslaite GP1 ei esitetyssä yhteydessä vastaanota informaatiota yhdessä kyseisen osoitteen kanssa, vaan se vastaanottaa vain osoitteen ja kytkee tämän avulla informaatiolle suoran siirtotien aikajakojohdon Ll/1 kautta kulkevasta signaalikanavasta aikajakokytkentälaitteen GS1 ja vaih-tokytkimen ld2 1epoasentopuolen kautta 1i i täntälai tteelle 1DIU2. Tässä tapauksessa osoite vastaanotetaan siis signaali-kanavan kautta hajautettuun ohjauslaitteeseen GP1 ja sitä käytetään siellä suoran tien kytkemiseksi mainitusta signaa-likanavasta kyseiselle liitäntäyksikölle. Tässä tapauksessa jää siten pois kyseisen informaation tallentaminen välimuistiin hajautetussa ohjauslaitteessa GP1.
Tässä selitettävän suoritusesimerkin keksinnölle erityisen oleellisen suoritusmuodon yhteydessä on vielä selitettävä erikoisvaratoimintati1 anne. Kuten aikaisemmin on mainittu, häiriöstä johtuva varatoimintati1 anne voi syntyä siten, että 1iitäntäryhmän ja keskusprosessorin välinen signaalikanava ei ole käytettävissä tai että kyseisen 1iitäntäryhmän hajautetulla ohjauslaitteella, esim. GP2, ja/tai aikajakokytkentä-laitteella, esim. GS1, ei ole tarvittavaa toimintakykyä. Kes- ie 85792 kusprosessori voi havaita tämän suorittamalla jatkuvasti valvontamenetelmää, joka on selitetty yksityiskohtaisesti edellä mainitussa aikakauslehdessä "telcom report" ja DE-hakemusjul -kaisussa 3 106 903. Jos keskusprosessori havaitsee toimintahäiriön, joka kohdistuu esim. 1iitäntäryhmään LTG2, tällöin kaikki seuraava tietojenvaihto keskusprosessorin ZW ja vikaantuneen 1iitäntäryhmän LTG2 1iitäntäyksiköiden 2DIU1 -2DIU4 välillä tapahtuu toimintahäiriön keston ajan 1i i täntäryhmän LTG1 kautta. Tätä varten kaikki vikaantuneen liitäntä-ryhmän LTG2 vaihtokytkimet käännetään esitetystä lepotilasta toimintatilaansa. Tämä voi tapahtua kahdella tavalla. Esiin-tyvä käyttöhäiriö voidaan havaita saman 1iitäntäryhmän sisällä, johon se vaikuttaa. Tämä voi tapahtua siten, että kaikkien 1iitäntäryhmien täyden toimintakyvyn jatkuvaa valvontaa viimeksi mainitun DE-hakemusjulkaisun mukaisesti suorittavaa tietojen vaihtoa keskusprosessori n kanssa ei enää tapahdu ja että tämä havaitaan kyseisen 1iitäntäryhmän sisällä. Mainittu vaihtokytkimi en 2 d1 - 2d4 ohjaus kyseisen 1iitäntäryhmän sisällä voidaan suorittaa tämän perusteella sen itsensä hajautetun ohjauslaitteen, esim. GP2, avulla. Kuitenkin voidaan myös menetellä siten, että keskusprosessori ZW havaitsee liitäntä ry h m ä ä n LTG2 kohdistuvan toimintahäiriön ja että se siirtää tätä koskevan vastaavan informaation siihen parina liittyvän 1iitäntäryhmän LTG1 hajautetulle ohjauslaitteelle GP1 ja että tämä siirtää tämän jälkeen käskyn 1iitäntäryhmäl-le LTG2 sen mainitun neljän vaihtokytkimen ohjaamiseksi.
Tilassa, jossa 1iitäntäryhmään LTG2 vaikuttaa toimintahäiriö, vaihtokytkimet 2dl - 2d4 ovat siten ohjattuina. Liitäntäyksiköt 2DIU1 - 2DIU4 ovat vastaavasti kytkettyinä 1iitäntäryhmän LTG1 ai kajakokytkentä1 aitteeseen GS1.
Jos keskusprosessori ZW toteaa 1iitäntäryhmän LTG2 toimintahäiriöön liittyvän käyttöhäiriön, eli jos se toteaa, että myöhempi tietojen vaihto vastaavien 1iitäntäyksiköiden 2DIU1-2DIU4 kanssa on suoritettava 1iitäntäryhmän LTG1 signaalika- 17 85792 navan kautta, se antaa vastaavan informaation myös syöttö-tulostuslaitteen 6 osoite-signaalikanavamuuntimelle U1/U2. Tämä informaatio muuttaa tilapäisesti 1iitäntäryhmän LT62 1iitäntäyksiköihi n 2DIU1 - 2DIU4 kuuluvia signaalikanavien numeroita. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että liitäntäryh-män LTG2 toimintahäiriön keston ajan osoite-signaalikanava-muunnin antaa jotakin tämän 1iitäntäryhmän liitäntäyksiköistä ohjattaessa ja saadessaan osoitteen, jossa on 1iitäntäryhmän LTG2 osoittava ensimmäinen osoiteosa, ohjaustien u kautta elektroniselle valitsimelle ohjausinformaation, joka aikaansaa, että elektroninen valitsin W valitsee tässä tapauksessa 1iitäntäryhmän LTG2 signaalikanavan sijasta 1iitäntäryhmän LTG1 signaalikanavan. Keskusprosessori antaa siten jonkin liitäntäyksikön 2DIU1 - 2DIU4 ohjaamiseksi osoitteet ja informaation 1iitäntäryhmän LTG2 toi mintahäiriöti1assa kyseiselle 1iitäntäryhmäl1 e samoin kuin 1iitäntäryhmän LTG2 normaali toimi ntati 1assa. Osoi tesi gnaali kanavamuuntimessa UI/U2 säilytetään 1iitäntäryhmän LTG2 toimintahäiriön keston ajan tieto siitä, että tämän 1iitäntäryhmän signaalikanavien sijasta on valittava 1iitäntäryhmän LTG1 signaalikanavat. Liitäntä ryhmän LTG2 toimintahäiriöön liittyvä informaation johtaminen kiertoteitse sen liitäntäyksiköille suoritetaan siten syöttö-tulostuslaitteessa elektronisen valitsimen W avulla muuttamalla ennakolta osoitesignaalikanavamuuntimeen U1/U2 tallennettuja signaalikanavanumeroita, jotka haetaan tapauskohtaisesti ohjausinformaatioksi ja syötetään valitsimelle W sen ohjaamiseksi.
Jos tällöin informaatio ja siihen kuuluva ensimmäisestä osoiteosasta ja toisesta osoiteosasta muodostuva osoite lähetetään häiriöstä johtuen 1iitäntäryhmäl1 e LTG1, vaikka kyseinen informaatio on tarkoitettu jollekin liitäntäyksiköistä 2DIU1 - 2DIU4, hajautettu ohjauslaite GP1 havaitsee ensimmäisen osoiteosan avulla aluksi, että kyseinen informaatio on .···. tarkoitettu toiselle 1 i i täntä ryhmäll e. Toisen osoiteosan avulla tämä hajautettu ohjauslaite tunnistaa kyseisen liitän- is 85792 täyksikön, jolle informaatio on tarkoitettu. Hajautettu ohjauslaite GP1 johtaa ensimmäisen osoiteosan ja toisen osoi-teosan perusteella kyseisen informaation sille toisen liitäntä ry h mä n LTG2 liitäntäyksikölle, jolle se on tarkoitettu. Hajautettu ohjauslaite GP1 kytkee tätä varten aikajakokytkentä-laitteen GS1 kautta siirtotien, jonka kautta informaatio tämän jälkeen siirretään. Tämä tapahtuu aikajakokytkentälaitteen GS1 vastaavan liitännän ja kyseisen vaihtokytkimen, esim. 2d2, toimintatilan puolen kautta. Myös tässä tapauksessa asianomainen informaatio voidaan tallentaa välimuistiin hajautetussa ohjauslaitteessa GP1 ja siirtää tämän jälkeen sieltä asianomaiselle liitäntäyksikölle, esim. 2DIU2, tai voidaan menetellä edellä selitetyllä tavalla siten, että myös tässä selitetyssä toimintatapauksessa kytketään suora tie aikajakojohdon Ll/1 kautta kulkevasta signaalikanavasta aikajakokytkentä-laitteen GS1 ja toimintatilassa olevan vaihtokytkimen 2d2 kautta 1iitäntälaitteel1 e 2DIU2.
Edellä selitetyllä tavalla voidaan siirtää informaatiota sekä keskusprosessori 1 ta kullekin liitäntäyksikölle että päinvastaiseen suuntaan. Viimeksi mainitussa tapauksessa keskusprosessorilta asianomaiselle liitäntäyksikölle siirretty informaatio voi olla kutsuinformaatiota, jonka perusteella tämän jälkeen siirretään siirrettävä ja kutsuttu informaatio päinvastaisessa suunnassa kyseiseltä 1iitäntälaitteelta keskus-prosessori 1 1 e . Samalla tavalla voidaan myös siirtää informaatiota 1iitäntäryhmältä toiselle, kuten DE-patenttijui kaisussa 3 128 365 on selitetty. Tällä tavoin voidaan myös siirtää informaatiota toisen 1iitäntäryhmän liitäntäyksiköltä toisen 1iitäntäryhmän liitäntäyksikölle, jolloin keskusprosessorin ZW ei tarvitse vastaanottaa tätä informaatiota, vaan sen saavuttua joltakin liitäntäyksiköltä syöttö-tulostuslaitteel1 e G tämä siirtää sen suoraan asianomaiselle 1iitäntälaitteel1 e, jolle informaatio on tarkoitettu. Tämän mahdollistaa viimeksi mainitussa patenttijulkaisussa selitetty informaation edelleen johtaminen syöttö-tulostuslaitteen G sisällä.
Il

Claims (4)

1. Kytkentäjärjestely keekueohjattuja aikajakotiedonvä1i-tyelaitokeia, etenkin PCM-puhelinvälityelaitokeia varten, joissa on moniportainen, aikajakotuloilla ja aikäjakolähdöi1lä varustettu keskuskytkentäkenttä (K) ja keskusprosessori (ZW> ja joukko aikajakoyhdysjohtojen (lul-lu4> liitännän suorittavia 1iitäntäryhmiä (LTG1-LTG2), jotka kukin on yhdistetty (L1/1-L2/2 kautta) yhteen kytkentäkentän <K) aikajakotuloon ja yhteen aikajakolähtöön ja joissa jokaisessa on joukko kulloinkin yhden aikajakoyhdysjohdon (lul-2u4) liitännän suorittavia liitäntäyksiköltä ( IDIU1-2DIU4), jotka on yhdistetty puolestaan asianomaiseen liitäntäryhmään (esim. LTG1) kuuluvaan aikajakokytkentälaitteeseen (esim. GS1) sisäisen aikaja-koyhdystien kautta ja jotka, voidaan yhdistää aikajakokytken-tälaitteen (esim. GS1) välityksellä kytkentäkentän (K) kyseistä 1iitäntäryhmää (esim. LTG1) vastaavan aikajakotulon ja vastaavan aikajakolähdön kanaviin, tunnettu siitä, että kulloinkin kaksi 1iitäntäryhmää (LTG1, LTG2) on liitetty pareittain yhteen ja että näiden molempien liitäntäryhmien ... (LTG1-LTG2) 1 i i täntäla itteet ( IDIU1-2DIU4), jotka on normaa litoiminnassa yhdistetty sisäisen aikajakoyhdystien kautta oman 1iitäntäryhmänsä (esim. LTG1) aikajakokytkentälaitteeseen (esim. GS1), ovat jomman kumman liitäntäryhmän (esim. LTG1) varatoiminnassa vaihtokytkettävissä kulloinkin toisen liitän-- täryhmän (esim. LTG2) aika jakokytkentälaitteeseen (esim. GS2), että sisäinen aika jakoyhdystie, joka johtaa yhden liitäntäryhmän (esim. LTG1) liitäntäyksiköistä (esim. 1DIU1-DIU4) niiden omaan aikajakokytkentälaitteeseen (esim. GS1), voidaan erottaa tästä aikajakokytkinlaitteesta (esim. GSl) ja kytkeä kulloiseenkin partneri-liitäntäryhmän (esim. LTG2) aikajako-kytkentälaitteeseen (esim. GS2).
: : : 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentäjärjestely, tunnettu siitä, että keskusprosessori voi ohjata lii-. V täntäyksiköitä normaalitoimintaosoitteella ja varatoiminta- *·· · osoitteella ja että toimintahäiriön esiintyessä liitäntäryh- 2o 8 57 92 mäeeä tai sen ryhmäohjauslaitteessa tämän normaalitoiminnaeaa keekueproseesorissa estettyinä olevat kyseisten 1iitäntäyksi-köiden varatoimintaosoitteet tulevat vapautetuiksi ja sen sijaan normaalitoimintaosoitteet tulevat estetyiksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kytkentäjärjestely, tunnettu siitä, että keskusprosessori voi ohjata liitäntäyksiköltä normaalitoimintaosoitteiden avulla yksiköiden oman liitäntäryhmän välityksellä ja varatoimintaosoit-teiden avulla kulloinkin toisen liitäntäryhmän välityksellä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentäjärjestely, tunnettu siitä, että keekueproseesori voi ohjata liitäntäyksiköltä 1iitäntäryhmiin kuuluvien signaalikanavien välityksellä osoitteella, joka sisältää kyseisen liitäntäryhmän osoittavan ensimmäisen osoiteosan ja kyseisen liitäntäyksikön kunkin liitäntäryhmän sisällä osoittavan toisen osoiteosan, että keekueproseesorissa oleva osoite-signaalikanavamuunnin antaa liitäntäyksikölle tarkoitetun informaation esiintyessä informaatioon liittyvästä osoitteesta sen ensimmäisen osoi-teosan avulla prosessorin kyseisen signaalikanavan valitsemiseen käyttämän signaalikanavanumeron, että tämän kanavan valinnan jälkeen osoite ja informaatio siirretään sen välityksellä ja että mainittujen toimintahäiriöiden esiintyessä prosessori vaihtaa kyseisen liitäntäryhmän osoitteet osoiteeig-naalikanavamuuntimessa toisen liitäntäryhmän osoitteisiin ja päinvastoin kyseisen toimintahäiriön poistuessa. 2i 85792
FI871019A 1986-03-10 1987-03-09 Kopplingsanordning foer centralstyrda tidsmultiplexa foermedlingsanlaeggningar, i synnerhet pcm-telefonfoermedlingsanlaeggningar med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt. FI85792C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3607903 1986-03-10
DE3607903 1986-03-10
DE3610572 1986-03-27
DE3610572 1986-03-27

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI871019A0 FI871019A0 (fi) 1987-03-09
FI871019A FI871019A (fi) 1987-09-11
FI85792B true FI85792B (fi) 1992-02-14
FI85792C FI85792C (fi) 1992-05-25

Family

ID=25841779

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI871019A FI85792C (fi) 1986-03-10 1987-03-09 Kopplingsanordning foer centralstyrda tidsmultiplexa foermedlingsanlaeggningar, i synnerhet pcm-telefonfoermedlingsanlaeggningar med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4763316A (fi)
EP (1) EP0236779B1 (fi)
AT (1) ATE61901T1 (fi)
DE (1) DE3768676D1 (fi)
FI (1) FI85792C (fi)
PT (1) PT84436B (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
LU86734A1 (de) * 1986-07-03 1987-06-02 Siemens Ag Schaltungsanordnung fuer zentralgesteuerte zeitmultiplex-fernmeldevermittlungsanlagen,insbesondere pcm-fernsprechvermittlungsanlagen,mit an ein koppelfeld angeschlossenen anschlussgruppen
GB8705771D0 (en) * 1987-03-11 1987-04-15 Plessey Co Plc Synchronisation arrangements
FR2615341B1 (fr) * 1987-05-15 1993-12-03 Thomson Csf Systeme de commutation numerique
EP0291789B1 (de) * 1987-05-22 1991-09-25 Siemens Aktiengesellschaft Schaltungsanordnung für zentralgesteuerte Zeitmultiplex-Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere PCM-Fernsprechvermittlungsanlagen, mit an ein Koppelfeld angeschlossenen Anschlussgruppen
JPS6467046A (en) * 1987-09-08 1989-03-13 Ricoh Kk Multiplex repeating installation device for variable communication network
AR246648A1 (es) * 1987-10-06 1994-08-31 Siemens Ag Disposicion de circuito para instalaciones de enlace de telecomunicaciones gobernadas centralmente particularmente centrales de enlace telefonico-pcm
US4873682A (en) * 1987-11-30 1989-10-10 Northern Telecom Limited Digital key telephone system
US4893310A (en) * 1987-11-30 1990-01-09 Northern Telecom Limited Digital key telephone system
ATE86059T1 (de) * 1987-12-16 1993-03-15 Siemens Ag Verfahren zur umschaltung einer anschlussgruppe auf eine partneranschlussgruppe in fernmeldevermittlungsanlagen.
US5136585A (en) * 1988-03-10 1992-08-04 Northern Telecom Limited Digital key telephone system
ES2047629T3 (es) * 1988-09-22 1994-03-01 Siemens Ag Disposicion de circuito para instalaciones de conmutacion de telecomunicaciones, especialmente instalaciones de conmutacion telefonica de multiplexacion temporal-pcm con campo de acoplamiento central y campos de acoplamiento parcial conectados.
EP0365905B1 (de) * 1988-10-28 1994-05-11 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zum Betrieb zentralgesteuerter Fermeldevermittlungsanlagen
US4964105A (en) * 1988-11-01 1990-10-16 Dsc Communications Corporation Replacement switch
JPH0624366B2 (ja) * 1988-11-24 1994-03-30 日本電気株式会社 ネットワーク障害回復方式
DE59006804D1 (de) * 1989-03-17 1994-09-22 Siemens Ag Schaltungsanordung für zentralgesteuerte Zeitmultiplex-Fernsprechvermittlungsanlagen mit zentralem Koppelfeld und dezentralen Anschlussgruppen.
US5173933A (en) * 1990-09-25 1992-12-22 World Communication Systems, Inc. Interface between mobile telecommunication stations and trunks that link to communication carriers
JP2722879B2 (ja) * 1991-08-22 1998-03-09 日本電気株式会社 予備切替方式
US5408467A (en) * 1992-06-02 1995-04-18 At&T Corp. Transmit-receive unit for digital loop carrier transmission systems
DE4435136C2 (de) * 1994-09-30 1998-09-24 Siemens Ag Verfahren zur Belegung von Multiplexkanälen in einem Kommunikationssystem
DE10246105A1 (de) * 2002-10-02 2004-04-15 Siemens Ag Schaltungsanordnung zur Verbindung von mehreren Amtsverbindungsleitungen über PCM-Strecken (Datenübertragungsstrecke für pulse code modulierte Signale) mit einem amtsinteren Koppelnetz, zur Verwendung in einer vermittlungstechnischen Anlage
US20070115947A1 (en) * 2004-12-30 2007-05-24 Nathan Nelson System and method for routing call traffic
CA2948566C (en) * 2015-11-12 2024-01-30 Brad Koide Method and apparatus for fastening of inflatable ride surfaces

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3128365C2 (de) * 1981-07-17 1984-09-06 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Schaltungsanordnung für zentralgesteuerte Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere für Zeitmultiplex-Fernsprechvermittlungsanlagen, mit Informationsaustausch zwischen teilzentralen Einrichtungen über eine zentrale Einrichtung
US4507730A (en) * 1981-10-01 1985-03-26 Honeywell Information Systems Inc. Memory system with automatic memory configuration
US4382294A (en) * 1981-10-26 1983-05-03 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Telephone switching control arrangement
US4583218A (en) * 1983-05-11 1986-04-15 At&T Bell Laboratories Control communication in a switching system having clustered remote switching modules

Also Published As

Publication number Publication date
PT84436B (pt) 1989-10-04
EP0236779B1 (de) 1991-03-20
PT84436A (de) 1987-04-01
US4763316A (en) 1988-08-09
FI871019A (fi) 1987-09-11
DE3768676D1 (de) 1991-04-25
FI85792C (fi) 1992-05-25
FI871019A0 (fi) 1987-03-09
EP0236779A1 (de) 1987-09-16
ATE61901T1 (de) 1991-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI85792B (fi) Kopplingsanordning foer centralstyrda tidsmultiplexa foermedlingsanlaeggningar, i synnerhet pcm-telefonfoermedlingsanlaeggningar med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt.
FI74574B (fi) Saett att kommunicera mellan ett flertal terminaler samt digitalkommunikationsanordning med foerdelad styrning foer tillaempning av saettet.
US5751574A (en) Method for loading software in communication systems with non-redundant, decentralized equipment
FI74573C (fi) Digitalomkopplingselement med flera portar.
JPH0147944B2 (fi)
JPS62237849A (ja) 自動通信スイツチ装置
FI82580C (fi) Kopplingsarrangemang foer centralt styrda tidsmultiplexa telekommunikationsanlaeggningar, speciellt pcm-telefoncentraler med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt.
JPS61195041A (ja) 通信サブシステム
US4905222A (en) Circuit arrangement for centrally controlled time division multiplex telecommunication switching systems, particularly PCM-telephone switching systems with line trunk groups connected to a switching matrix
JPH07105799B2 (ja) 電気通信網
US4901347A (en) Circuit arrangement for telecommunication switching systems, particularly PCM-time-division multiplex telephone switching systems with a central matrix and with local sub-switching matrices connected to the same
US4853957A (en) Telecommunication switching systems with a central switching and local sub-switching
US4873694A (en) Switching configuration for PCM time division multiplex telephone exchange having a central switching network and individual sub-switching networks
JPS6349959B2 (fi)
US5014264A (en) Circuit configuration for telecommunication switching systems, in particular PCM time division multiplex telephone switching systems with a central switching network and peripheral sub-switching networks connected to it
JPH021477B2 (fi)
EP0757882B1 (en) Time switch system
KR100279532B1 (ko) 무선통신시스템의 v5.2프로토콜이 탑재된 억세스 네트워크내의데이터 패스층과 물리계층의 분리구조와 그 두요소가 각각 탑재된 보드간의 통신방법
HU202697B (en) Method for distributing program information and junction data of central controlled exchanges particularly of pcm exchanges
RU2115253C1 (ru) Способ эксплуатации схемы для центрально управляемых коммутационных установок дальней связи
FI113327B (fi) Tietoliikennejärjestelmä sekä tietoliikennevaihde sekä menetelmä
JPS62214757A (ja) 中央制御通信交換機用回路装置
JPS6360938B2 (fi)
US6590862B1 (en) Line interfacing apparatus with N+1 configuration
KR830000982B1 (ko) 스위칭 시스템을 위한 분배제어

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SIEMENS AKTIENGESELLSCHAFT