FI82580C - Kopplingsarrangemang foer centralt styrda tidsmultiplexa telekommunikationsanlaeggningar, speciellt pcm-telefoncentraler med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt. - Google Patents

Kopplingsarrangemang foer centralt styrda tidsmultiplexa telekommunikationsanlaeggningar, speciellt pcm-telefoncentraler med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt. Download PDF

Info

Publication number
FI82580C
FI82580C FI872923A FI872923A FI82580C FI 82580 C FI82580 C FI 82580C FI 872923 A FI872923 A FI 872923A FI 872923 A FI872923 A FI 872923A FI 82580 C FI82580 C FI 82580C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connection
switching
group
groups
processor
Prior art date
Application number
FI872923A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI872923A0 (fi
FI82580B (fi
FI872923A (fi
Inventor
Uwe Junge
Helmut Seeger
Anthony Maher
Axel Leichum
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of FI872923A0 publication Critical patent/FI872923A0/fi
Publication of FI872923A publication Critical patent/FI872923A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82580B publication Critical patent/FI82580B/fi
Publication of FI82580C publication Critical patent/FI82580C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q11/00Selecting arrangements for multiplex systems
    • H04Q11/04Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing
    • H04Q11/0407Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing using a stored programme control

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Exchange Systems With Centralized Control (AREA)
  • Use Of Switch Circuits For Exchanges And Methods Of Control Of Multiplex Exchanges (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Slide Fasteners, Snap Fasteners, And Hook Fasteners (AREA)
  • Valve-Gear Or Valve Arrangements (AREA)
  • Pinball Game Machines (AREA)
  • Hardware Redundancy (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Supply And Distribution Of Alternating Current (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)

Description

i 82580
Kytkentäjärjestely keskitetysti ohjattuja aikajakoisia tietoliikennekeskuslaitteistoja, erityisesti PCM-puhelinkeskuksia varten, joissa on kytkentäkenttään liitettyjä liitäntäryhmiä.
Keksintö liittyy kytkentäjärjestelyyn keskitetysti ohj atuissa tietoiiikennekeskuslait teisteissä, erityisesti PCM-aikaj axoisissä puhelinkeskuksissa, joissa yhteydenmuodostusta palveleva keskeinen kytkentäkenttä ja muun muassa tämän ohjausta ja tähän tarvittavaa merkinantoa käsittelevä ohjelmaohjattu keskeinen prosessori on kahdennettu korvauskytkennän (stand-by käyttö) mahdollistamiseksi, ja joissa joukko hajautettuja liitäntäryhmiä on kukin varustettu osakytkentäkentäl1ä ulkopuolisten yhdys-ja/tai tilaajajohtojen liittämiseksi ja hajautetulla ohjelmoitavalla ohjaimella merkinannon vastaanottamiseksi näiltä johdoilta, merkinannon esikäsittelemiseksi ja ede1leenjchtamiseksi keskeiseen prosessoriin sekä merkinannon lähettämiseksi näille johdoille, ja joissa jokaisessa näissä 1 iitäntäryhmissä kulloinenkin oskytkentäkenttä on .’·· sisäisesti liitetty kahdella ryhmällä 1 inkkijohtoja *:*: ryhmittäin erillään toisaalla ensimmäiseen ja toisaalla '.· toiseen kummankin kahdennetun kytkentäkentän kytkentä- kenttäliitäntoihin. ja joissa edellämainittua merkinantoa sekä ohjelma- ja välityssoftwaren siirtämistä palvelevaa tietojenvaihtoa varten hajautettujen ohjaimien toisaalla ja kulloisenkin käyttövalmiin tai käyttövalmiutta valmistelevan prosessorin välillä toisaalla aikaansaadaan tai ylläpidetään datayhteydet kulloinkin hajautetun ohjaimen osalta prosessorista siihen kuuluvan kytkentäkentän kautta hajautettuihin ohjaimiin, jota varten on järjestetty keskeiseen prosessoriin liittyvä syöttö/ tulostus-laitteisto. joka kiinteästi liittyy kytkentäkenttä-liitäritöihin useammilla ja erityisesti datayhteyskohtai-·· sesti yksitellen järjestetyillä 1 inkki 1 iitännöi 1 la kuten 1inkkijohdot.
2 82580 Tämän tapainen kytkentäjärjestely on jo tunr.eitu aikakausi-julkaisusta "te 1 com report", liitevihko 1981. erityisesti alkaen sivuilta 7» 19 ja 49. Sivulta 19 alkaen on mm. esitetty ja kuvattu perifeeristen 1iitäntäryhmien osakytkenta-kentät (GS). Sisäänpäin ne on liitetty kahdennettuun keskeiseen kytkentäkenttään ("Koppelnetz"1 ja ulospäin 1iitäntäyksikoiden iLTU/DIU) kautta digitaalisten siirtojärjestelmien anaogisi in johtoihin tai kanaviin. Nämä johdot tai kanavat yhdistyvät (mikäli ne eivät ole tilaajajohtoja tai tilaajajohdoille järjestettyjä kanavia! muihin keskuksiin ja ne voidaan yhteyden muodostamiseksi varata yhteyskohtaisesta tunnetulla tavalla.
Sivulla 8 kuvat o·.,n kahdennetun kytkentäkentän kautta käyttövalmiissa tilassa pysyvästi läpikytkettyjä ohjaus-kanavia. Keskeinen Kytkentäkenttä ja keskeinen prosessori on siis varmuussyistä kahdennettu. Tällaisella kandennuk -sella ei sellaisen Keskuksen kokonaisuutta ajatellen ole kovin suurta painoa, koska se koskee vain muutamia keskeisiä osia. perifeeriset 1iitäntäryhmät ja näihin kuuluvat osat, kuten esimerkiksi hajautettu ohjain ja osakytkentäkentta, joita esiintyy suuremrnmassa lukumäärin : ja joita näin ollen on vertailumielessä suhteellisesti suurena määränä, ei ole kahdennettu. Li itänt äryhmän • ^ · vikaantuessa (esimerkiksi sen osakytkentäkenttä, hajautettu ‘ ohjain tai virransyöttö) kohdistuu tämä tässä mielessä suhteellisesti niin pieneen liitettyjen tilaajajohtojen ja * · yhdysjohtojen osaan, että näihin rajoittuva ohimenevä käyttökatkos voidaan sietää.
Mainittujen ohjauskanavien osalta on kyseessä aluksi • mainituista datayhteyksistä, joita on oltava olemassa sekä ; 1 i itäntäryhmistä keskeiseen prosessoriin tulevan informaa- i · tion käsittelyä että ohjelma- ja välitys-softwaren siirtä-mistä keskeisestä prosessorista hajautettuihin ohjaus— • · ···* laitteisiin tapahtuvaa datan vaihtoa varten, joka siis tapahtuu toisaalta hajautettujen ohjauslaitteiden ja ;** . keskeisen prosessorin välillä, ja jor.ka saatetaan tätä < i t 3 82580 varten käyttövalmiiseen tilaan ja pidetään siinä pysyvästi. Mainitun julkaisun sivulla 25 kuvataan yksityiskohtaisesti miten välitystoiminnan käynnistämiseksi hajautetut ohjaimet ladataan ohjelmilla ja kiinteällä datalla keskeisestä prosessorista näiden ohj auskanavien kautta. Se liaise*· lataustoimenpiteet on suoritettava jokaiselle hajautetulle ohjaimelle. Näiden lataustoimien suorittaminen on välttämätöntä ei vam käynnistyksen yhteydessä (liikenteen-välityksen käynnistämiseksi), vaan myös korvauskytkenta-tapauksessa, jolloin siis toista molemmista kytkentäkentistä ja toista molemmista keskeisistä prosessoreissa, ts. kyseiseen kytkentäkenttään liittyvää prosessoria, käyttävää 1ιikenteenvälitystä jatketaan näiden keskeisen kytkentäkentän ja keskeisen prosessorin sijasta kulloisellakin toisella keskeisellä kytkentäkentällä ja toisella keskeisellä prosessorilla.
Sellaisia korvauskytkentätapauksia tarvitaan erityisesti häiriöiden tai vikojen, siis enimmäkseen ennalta-arvaa-mattomien tapahtumien esiintyessä. Viat ja häiriöt voivat olla niin vakavia, että välitön korvauskytkenta on • ' välttämätön. Usein sellaiset viat ja häiriöt kuitenkin *: koskevat vain osia koko keskus laitteistosta, esimerkiksi · vain keskeisen kytkentäkentän yhtä osaa tai vain määrättyjä toimintoja niissä tai keskeisessä prosessorissa, tai ne ·.. esiintyvät haiatapauksina. Sellaisissa tapauksissa, ts.
useimmin tarvittavissa korvauskytkentätapauksissa, voidaan kyseeseen tulevia korvauskytkentatoimenpiteitä myös vielä lyhytaikaisesti lykätä.
Koska korvauskytkentään liittyvät, edellä mainitut lataus-toimenpiteet käsittävät suuria datamääriä ja ne on suori-tettava jokaista hajautettua ohjainta kohti, ne ovat suhteellisen aikaavieviä. Koska nämä lataustoimet on '·*. suoritettava täydellisesti loppuun ennen kuin voidaan / aloittaa itse 1iikenteenvä3ιtys, on korvauskytkentä- • '·' toimenpiteillä silloin tällöin seurauksena epäedullisen ..." pitkä käyttökatkos.
4 82580
Keksinnön tehtävänä on siksi muodostaa aluksi esitetyn tapaisessa kytkentäjärjestelyssä korvauskytkentä-toimenpiteiden käyttöolosuhteet edullisemmiksi ja välttää epäedullisen pitkät käyttökatkokset.
Keksinnöllä ratkaistaan annettu tehtävä siten, että kulloinkin on jäljestetty kaksi 1iitäntaryhmää pareittain toisiaan varten, että niissä kussakin on tilaaja- tai yhdysjohtojen ulkopuolista liitäntää varten kulloiseenkin 1iitäntäryhmään sisältyen normaalikäytössä osakytkentä- kenttäänsä liitetyt liitäntäyksiköt, esimerkiksi tilaaja- liitännät, useampien tilaajien liitännät, yhdysjohtojen (moninkertaiset) pääteliitännät ja vastaavat, jotka ovat varakäytössä osittain vaihtokytkettäviä, ja joitten avulla näiden molempien kulloisenkin ensimmäisen 1iitäntäryhmän liitäntäyksiköt liitetään varakäytön vaatimana lisäksi kulloisenkin toisen 1iitäntäryhmän osakytkentäkenttään, ja joitten avulla vaihtokytkettyjen 1iitäntäyksiköiden kautta kulkevien yhteyksien vastaava merkinantokäsittely ja osa- kytkentäkenttäohjaus myös toteutetaan toisen 1iitäntäryhmän hajautetulla ohjaimella, ja että jommankumman keskeisen : * : prosessorin korvauskytkentäa valmistellaan toisella keskei ·- sellä prosessorilla vielä toistaiseksi jatkuvan käytön aikana siten, että sekä kaikki pareittain toisiinsa .·„ ; kuuluvat i i itäntäryhmät siirretään normaalikäytöstä vara- ’ käyttöön että myös toinen keskeinen prosessori saattaa *. . siihen kuuluvan kytkentäkentän kautta hajautettuihin « « · ** ohjaimiin kulkevat kaikkien ensimmäisten 11 itäntäryhmien datayhteydet käyttövalmiusti1 aan ja siirtää sen jälkeen peräkkäin hajautettuihin ohjaimiin näiden käytön aloittamista varten tarpeellisen ohjelma- ja väl ltyssof tv/aren.
i ·
Keksinnöllä aikaansaadaan vaiityskäyttöä jatkaen yhteyden- muodostustoimintoihin nähden rajoitetulla 11 ikennesuor i t— *... tee 1 la mahdollisuus hyvin oleellisesti rajoittaa keskeisen ♦ · ··* prosessorin ja keskeisen kytkentäkentän korvauskytkennän ! yhteydessä aiheutetun täydellisen käyttökatkoksen kestoa.
:** . Liikenneteho on rajoitettu ylimenoajan.
Il 5 82580
Piirustuksien kuvioissa 1 ja 2 on esitetty keksinnön suoritusesimerkki vain oleellisesti sen ymmärtämistä auttavien osien avulla, joihin se ei kuitenkan millään tavalla rajoitu. Tällöin kuvio 1 esittää osittaisesti sen tapaista puhelinkeskuslaitteistoa, jota myös on kuvattu patenttijulkaisussa DE 3 128 365 (VPA 8i P 6257). Kuvio 2 esittää eräitä muita keksinnölle olennaisia yksityiskohtia.
Ennen kuin selostuksessa mennään suoritusesimerkin erityisesti keksinnölle olennaisiin erikoisuuksiin, selostetaan tässä uudenaikaisen puhe 1inkeskuslaitteiston toimintatapaa, jossa keksintöä käytetään. Tällöin kuvaus lähtee tunnetuista aikai äkäisistä PCM-tekniikkaa käyttävistä puhelinkeskuksista, joita on ammattikirjallisuudessa lukuisasti ja yksi ty iskohtaisesti kuvattu, esimerkiksi aiemmin edellä kuvatussa aikakausijulkaisussa "telcorn report". Tassu on mm. sivulta 19 alkaen kuvattu tämän puhe 1inkeskusla;tteiston perifeerisiä 11itartäryhmiä. Kuten myös samalla tavalla mainitun julkaisun sivulla 8 olevassa kuvassa 1 on esitetty, on kytkentäkenttä (SN) ja keskeinen prosessori (CP) kahdennettu, joita kuviossa 1 merkitään "Kl" ja "K2" seka "ZW1" ja "ZW2". Piirustuksissa on esitetty yksinkertaistaen kaksi 1iitäntäryhmää LTG1 ja LTG2. jotka kuuluvat keskeisesti ohjattuun kuvion 1 mukaiseen aikaj akoiseen pcrn-tekm ikkaa käyttävään puhelinkeskus-laitteistoon. Ne on liitetty sinänsä tunnetulla tavalla kuvion 1 mukaisesti aikajakoisi1 la johdoilla Ll/1. L2/1, Ll/2 ja L2/2 useamriportäiseen keskeiseen ja kahdennettuun kytkentäkenttään K1/K2, jossa on aikajakoisia tuloja ja aikajakoisia lähtöjä. Tällöin jokainen näistä liitännöistä on kaksiosainen kytkentäkentän kahdennuksen myötä. Kukin näistä molemmista 1iitäntäryhmäkohtaisesta, esimerkiksi LTGl:een järjestetystä aikajakoisesta johdosta käsittää molempia siirtosuuntia varten suuremman lukumäärän, esimerkiksi kolmekymmentä kanavaa ja on tätä vastaten - kuten myös aiemmin mainitussa patenttijulkaisussa yksityiskohtaisesti on esitetty ja kuvattu - liitetty kummankin kytkentäkentän sekä aikajakoiseen tuloon että aikajakoiseen s 82580 lähtöön.
Edelleen on kuvion 1 mukaisesti järjestetty kummallekin rinnakkaise1 le kytkentäkentälle K1/K2 keskeinen prosessori ZW1 ja ZW2, joiden avulla kaikki ohjaustoiminnot yhteyden muodostamiseksi kulloisenkin keskeisen kytkentäkentän K1 tai K2 läpi toteutetaan sinänsä tunnetulla tavalla puskuri-laitteistolla MB1/MK1 tai MB2/MK2 ja kytkentäkentän ohjaimilla KE1 tai KE2, jota yksityiskohtaisesti on kuvattu mainitussa patenttijulkaisussa. Tätä varten keskeisillä prosessoreilla ZW1 tai ZW2 (keskeinen ohjain) liitäntä-ryhmiltä, esimerkiksi LTG1 ja muilta, kerätään informaatiota sekä päinvastaisessa suunnassa siirretään niihin. Tähän osallistuvat tunnetulla tavalla hajautetut ohjaimet GP1, GP2 ja muut liitäntäryhmissä näitä vastaavat. Tätä informaationvaihtoa varten ohjataan 1iitantäryhmiä ja liitäntäyksiköltä osoitetusta.
Kummastakin keskeisestä kytkentäkentästä K1 ja K2 ja kummastakin keskeisestä prosessorista on kulloinkin käytössä yksi kytkentäkenttä, esimerkiksi K1, ja yksi keskeinen prosessori, esimerkiksi ZW1, kun taas toinen : kytkentäkenttä ja toinen prosessori ovat käytettävissä :.’-j välttämättömäksi tulevaa korvauskytkentätapausta varten.
: : : Muun yleisen selityksen yksinkertaistamiseksi puhutaan seuraavassa siksi vain keskeisestä kytkentäkentästä K1 ja keskeisestä prosessorista ZW1.
Keskeiseltä prosessorilta ZW1 mainituille 1iitäntäryhmi1 le siirrettävän informaation, joka voi sisältää myös kutsu-käskyjä 1iitäntäryhmistä tai liitäntäyksiköistä keskeiseen prosessoriin siirrettävän informaation kutsumiseksi, joka • ** voi olla esimerkiksi valintainformaatiota, eteen on kulloinkin liitetty kyseessä olevaa 1 iitantäryhmää kuvaava osoite. Mikäli nyt halutaan ohjata keskeisellä prosesso-.···. rilla ZW1 liitäntäyksikköä informaation siirtämiseksi *·’ (tässä tapauksessa kutsukäsky) liitäntäyksikköön, niin • · *. *: prosessori siirtää osoitteen ja informaation peräkkäin
II
7 82580 seuraavaksi syöttö/tulostus-laitteistolle G1 ("telcom report":issa IOP). Tämä vastaanottaa molemmat tiedot ja tallettaa ne.
Kuten edellä mainitussa patenttijulkaisussa on kuvattu, on toisaalta syöttö/tulostus-laitteiston G1 ja toisaalta kunkin liitäntäryhmän, ja erityisesti näiden hajautetun ohjaimen, esimerkiksi GP1, GP2. välillä datayhteys aika-jakoisten johtojen Ll/1 tai L2/1 kautta, ja erityisesti kulloisenkin aikaj akoisen johdon yhdellä kanavalla, sekä kytkentäkentän K1 ja puskuri laitteiston MB1/ML1 kautta.
Jos nyt syöttö/tulostus-laitteisto on vaastaanottanut tiellä zl keskeiseltä ohjaimelta ZW1 informaation osoitteineen, se vie tästä osoitteesta ensimmäisen osoiteosan mm. osoite/signaalikanava-muuttajai le U1/U2. Tämä ensimmäinen osoiteosa vastaa kulloistakin 1iitäntäryhmää ja siten sille puskuri laitteiston MB1 ja kytkentäkentän K1 kautta kulkevaa datayhteyttä. Mainittu muuttaja U11/U12 antaa ensimmäistä osoiteosaa vastaavan ohjausinformaation, jonka se ohjaa ohjaustietä ui elektroniselle valitsimelle W1, joka tämän avulla asetetaan asianomaiselle (MBl:n kautta kulkevalle) signaalikanavalle. Täten syöttö/tulostus-laitteisto G1 on ·' liitetty tämän kautta kyseessä olevan liitäntäryhmän *: hajautettuun ohjaimeen, esimerkiksi GPl:een, ja siirtää nyt V · siihen informaatiota täydellisen osoittteen kanssa, ts.
: ensimmäisen osoiteosan kanssa.
\\ On olemassa suurempi määrä eri siirtosuunnille kuuluvia aikajakoisia yhdysjohtoja varten olevia 1iitäntäryhmiä, joista esimerkinomaisesti on esitetty kummatkin liitäntä-ryhmät LTG1 ja LTG2. Näiden 1iitäntäryhmien merkitys, tehtävä ja toiminta on hyvin perusteellisesti kuvattu edellä mainitussa aikakausijulkaisussa, jolloin esillä • · •V olevassa tapauksessa lähdetään siitä kuten tunnetusta tosiasiasta.
* · » » · 1
Kuten edellä mainitusta lehdestä edelleen käy selville.
sisältää jokainen 1 iitäntäryhmä joukon liitäntäyksiköltä.
8 82580 Näillä liitetään tunnetulla tavalla tilaajajohdot, yhdys-johdot tai siirtojärjestelmät yhteyskohtaisesti varattaviin kanaviin. On olemassa erilaisia liitäntäyksiköltä, esimerkiksi analogisia tilaajajohtoja varten, digitaalisia tilaajajohtoja varten, analogisia yhdysjohtoja varten, ja vastaavia. Samaten on olemassa liitäntäyksiköltä, jotka toimivat aikajakoisen yhdysjohdon liitäntänä, joka tunnetusti voi sisältää suuremman määrän, esimerkiksi kaksikymmentäneljä tai kolmekymmentä yhteyskohtaisesti varattavissa olevaa PCM-kanavaa. Tunnetulla tavalla tällöin on tarkkaan ottaen kyse kulloinkin yhdestä kanavaparista yhteyttä kohti, jolloin kulloinkin yksi kanava palvelee yhtä siirtosuuntaa ja toinen toista siirtosuuntaa.
Mainitussa aikakausijulkaisussa on yksityiskohtaisesti selostettu mitä tarkoitusta mainitut liitäntäyksiköt palvelevat. Yksi liitäntäyksikkö on kulloinkin järjestetty useammalle analogiselle tilaajajohdolle tai analogiselle yhdysjohdolle. Liitäntäyksiköt aikajakoisesti käytetyille siirtojärjestelmille, joihin kulloinkin sisältyy suuri joukko kanavapareja (ks. yllä), ovat rakenteeltaan sellaisia, että yhteen liitäntäyksikköön liitetään siirto-: ·' järjestelmä, jossa on kaksikymmentäneljä tai kolmekymmentä- \ kaksi kanavaparia. Mainitussa aikakausijulkaisussa on • · · : edelleen selostettu, että 1 iitäntäryhmässä, joka on kalus- tettu liitäntäyksiköillä aikajakoisia siirtojärjestelmiä varten, on yhteensä neljä tai viisi sellaista liitäntä-yksikköä. Edelleen mainitussa julkaisussa on osoitettu, että liitäntäyksiköt on 1iitäntäryhmässä liitetty kyseisen 1iitäntäryhmän aikajakoiseen kytkentälaitteistoon ja on tämän kautta liitettävissä kyseistä liitäntäryhmää vastaa-.. vaan keskeisen kytkentäkentän aikaj akoiseen tuloon ja aika- * *’ jakoiseen lähtöön.
• » · • · Tässä numerollisessa järjestelyssä on lisäksi kyse mm.
·***. siitä, että yhteysteiden eri osilla sovitetaan liikenne- • · .* . kuormitukset madol1isimman hyvin toisiinsa. Käytännössä • · · tämä tarkoittaa, että niiden kanavaparien kokonaisluku- 9 82580 määrä, joka muodostaa 1iitäntäryhmän 1iitäntäyksiköihin liitetyt aikajakoiset yhdysjohdot (PCM-siirtojärjeste Imi a, joista jokainen voi kuulua eri 1iikennesuuntaan, mutta jotka myös voivat kuulua kaksittain tai useampien järjestelmien ryhmänä samaan 1iikennesuuntaan), vastaa suurinpiirtein niiden kanavaparien lukumäärää, jotka muodostavat sen aikajakoisen johdon, joka liittää kyseisen liitäntä-ryhmän keskeiseen kytkentäkenttään. Näin voivat siirtojärjestelmät iul - lu4 kuviossa 2 käsittää suunnilleen saman määrän kanavapareja kuin aikajakoinen johto Ll/i.
Koska nyt voi esiintyä aikajakoisi1 la johdoilla häiriön johdosta käyttökatkoksia, mikä siis myös koskee aikajakoi-sia johtoja Ll/1, Ll/2, L2/1 ja L2/2, voisi tästä olla seurauksena, että myöskään aikajakoiset siirtojärjestelmät, jotka kulloinkin on liitetty kyseessä olevaan liitäntä-ryhmaän, eivät kaikki enää olisi käytettävissä yhteyden muodostamista varten. Koska välitystekniikassa annettujen 1iikennesuuntaa kohti olevien kanavaparien lukumäärien arvoilla ja tiedoilla usein tarvitaan vain yksi siirtojärjestelmä 1iikennesuuntaa kohden, aiheuttaisi aikajakoiset johdot keskeiseen 1iitäntäkenttään liittävän liitäntä-• ·* ryhmän käyttökeskeytys myös kyseisen 1iikennesuunnan ainoan siirtojärjestelmän käyttökatkoksen. Sama koskee käyttö-v : katkosta 1iitäntäryhmän, esim. LTG1, hajautetussa ohjaimessa, esim. GP1.
Sellainen epäedullinen mahdollisuus vältetään siten, että kulloinkin järjestetään toisiinsa liittyen pareittain kaksi liitäntäryhmäa. Se mikä koskee molempaa piirustuksessa esimerkinomaisesti esitettyä 1iitäntäryhmää LTG1 ja LTG2 koskee myös kaikkia muita liitäntäryhmiä, joiden liitäntä- laitteisiin on liitetty PCM-siirtojärjestelmiä esitetyllä **·* tavalla. Edelleen on järjestetty, että molempien näiden liitäntäryhmien 1iitäntälaitteet 1DIU1 - 1DIU4 ja 2DIU1 - ’**. 2DIU4, jotka normaalikäytössä on liitetty oman liitäntä- ··» ryhmänsä LTG1 tai LTG2 aikajakoisiin kytkentälaitteistoihin GS1 tai GS2, ja että ne ovat vaihtokytkettävissä toisen.
10 82580 esimerkiksi LTG2:n, varakäytössä kulloisenkin toisen 1 iitäntäryhmän, esimerkiksi LTGl:n, aikajakoiseen kytkentäkenttään. Tätä varten on järjestetty kytkimet ldl - ld4 ja 2dl - 2d4. Nämä on piirustuksessa esitetty normaalikäyttöä vastaavassa lepotilassa. Vaihdettaessa normaalikäytöstä varakäyttöön ne kytketään lepotilastaan työtilaansa. Vara-käyttötilanne esiintyy kun 1iitäntäryhmässä esiintyy yllä-kuvatunlainen häiriöstä johtuva käyttökatkos.
Jos nyt kytkimet 2dl - 2d4 kytketään työtilaansa siirryttäessä normaalikayttötilasta varakäyttötilaan johtuen aika-jakoisen johdon L2 häiriöstä johtuvasta käyttökatkoksesta. ovat 1iitäntäryhmän LTG2 liitäntäyksiköt 2DIC! - 2DIU4 tästä hetkestä alkaen liitettynä liitäntäryhmän LTG1 aikajakoiseen kytkentälaitteistoon GS1. Tämän johdosta voidaan aikajakoisen johdon L2 käyttökatkoksen aikana edelleen käyttää PCM-siirtojärjesteImiä 2ul - 2u4 yhteyskohtaisesti varattavine kanavineen. Jokainen näistä PCM-kanavista voi kuulua yksittäin omaan 1iikennesuuntaan. Liikennesuuntaa varten voidaan myös järjestää kaksi tai useampia PCM-si irtojärjestelmiä, ts. ne voivat välitysteknisessä mielessä muodostaa yhteisen kanavaparien väylän.
» * · ’* Edellä kuvatulla tavalla suoritetussa vaihtokytkennässä : katkeavat tietenkin tähänasti aikaj akoisen johdon L2 kanavapareissa olleet yhteydet. Voidaan kuitenkin myös järjestää, että niitten kanavien osalta, jotka ovat :V: varattuja tiedonsiirtoyhteyksiin (esimerkiksi puheyhteyk siin) ja joita esiintynyt häiriö ei koske, säilytetään vastaavat jo olemassa olevat yhteydet. Tämä tehdään säännönmukaisesti muutoinkin, ja jo yksistään sellaisten käyttöhäirioiden esiintyessä, jotka ovat aiheuttaneet \ niihin liittyvän vaihtokytkennän. Sinänsä tunnetulla • « · *·]·* tavalla annetaan osallisille tilaajille vastaava merkki- ääni, esimerkiksi varattuääm, ja he voivat sitten ;***. uudelleen muodostaa toivotun yhteyden. Vastaava koskee • » · takaisin kytkemistä varakäyttötilasta normaaiikäyttötilaan.
• » « ; *’ esimerkiksi siis kun kytkimet 2dl - 2d4 jälleen palaavat 11 82580 esitettyyn lepotilaansa. Myös tässä tilanteessa katkeavat olemassa olevat yhteydet, jolloin ne kyseisten tilaajien toimesta on muodostettava tai voidaan muodostaa uudestaan, olkoonkin että - kuten aiemmin on esitetty - kyseiset yhteydet voidaan pitää voimassa. - Vastaava koskee käänteisesti sitä tapausta, että liitäntäryhmän LTG'1 sijasta 1ιitäntäryhmä LTG2 siirtyy normaalikayttötilasta varakäyttötilaan ja päinvastoin.
Mikäli 1iitäntäryhmä, esimerkiksi 1iitäntäryhmä LTG2, siirtyy kuvatulla tavalla normaalikäyttötilasta vara-käyttötilaan, voidaan kaikki kanavaparit, jotka sisältyvät siirtojärjestelmiin lul - 2u4, vielä yhdistää edelleen aikajakoisen johdon LI tai sen kanavaparien avulla. Tämä tapahtuu aikajakoisessa kytkentäkenttälaitteistossa GSl sinänsä tunnetulla tavalla (mitä tulee itse tämän aikajakoisen kytkentälaitteiston sisällä tapahtuviin kytkentä-tapahtumiin). Tämän johdosta kulloiseenkin aikajakoiseen johtoon, esimerkiksi Li/1, kohdistuu vaihtokytkentä-tilanteessa oleellisesti suurempi liikennekuormitus.
... Koska tunnetusti periaatteessa ei näiden aikajakoisten \ ’* johtojen LI kanavaparei1 la voida yhdistää lukumääräisesti ♦ '· enemmän yhteyksiä samanaikaisesti kuin mitä yleensä on ·.· * kanavapareja olemassa, voidaan siirtojärjestelmien lul -2u4 kanavapareja kuormittaa vain noin puolella liiken-. teellä. Tämä tarkoittaa, että keskimäärin näiden siirto- järjestelmien lul - 2u4 kanavapareja ei kaikkia voida käyttää täysimääräisesti. Kuitenkin on varmistettu, että näitä kaikkia siirtojärjestelmiä voidaan yleensä edelleen käyttää. Siten jokaiselle kärsineelle liikennesuunnalle vielä on olemassa yhteysmahdollisuuksia, vaikkakin nämä lukumääräisesti ovat rajoitetut. Millekään liikenne-•·' suunnalle ei tarvitse ylipäätään aiheutua katkosta, kun jonkin aikajakoisen johdon Ll/1, Ll/2, L2/1, L2/2 (tai jokin muu) käyttö katkeaa häiriön johdosta. Kuten tunnetussa tapauksessa, on aikajakoiset 1iitäntäjohdot * Ll/1, Ll/2 ja L2/1, L2/2 kustakin 1 iitäntäryhmästä (LTG1, i2 82580 LTG2) kytkentäkenttään kahdennettu, kuten myös itse kytkentäkenttä (ks. edellä), ja jokainen 1iitäntäryhmä on kummallakin aikajakoise1 la johdolla erikseen liitetty kumpaankin kytkentäkenttään. Vikojen esiintyessä keskeisellä paikalla, esimerkiksi kytkentäkentässä Kl, ei suoriteta vaihtokytkentää.
Tässä yhteydessä voidaan myös järjestää, että varakäyttö-tilanne ratkaistaan siten, että kunkin siirtojärjestelmän lul - 2u4 kanavapareista teljetään puolet. Teljetyt kanavaparit eivät silloin ole käytettävissä uudelleen muodostettaville yhteyksille niin kauan kuin varakayttö-tilanne jatkuu. On myös mahdollista ilmoittaa varakäyttoti lanteesta niihin keskuksiin, joihin kyseessä oleva keskus liittyy käyttöhairiön kohdanneilla siirtojärjestelmillä lul - 2u4. On järjestettävissä, että myös näissä muissa keskuksissa kyseeseen tulevat siirtojärjestelmät merkitään osaksi estetyiksi näihin sisältyvien kanavaparien osalta, kunnes varakäyttötilanne jälleen päättyy. Tämän avulla voitaisiin vaikuttaa myös muissa keskuksissa (kuten välittömästi käyttöhairiön kohdanneessa keskuksessakin) kytkentätien hakuun samoinkuin ohjausteiden kytkentään, : ".· esimerkiksi vastaavalla tienhakuohjelman muutoksella ja/tai ·/·] kulloinkin voimassa olevien käytännössä tienhakuun vaikuttavien ohjaussääntöjen muutoksella.
Kuten jo edellä tuli mainituksi, muodostetaan yhteydet keskeisen kytkentäkentän Kl läpi. Tähän osallistuu keskeinen prosessori ZW1. Keskeisessä prosessorissa ovat 1iitäntäryhmät, näihin kulloinkin sisältyvät liitäntäyksiköt ja näiden läpi kytketyt kanavaparit ohjattavissa osoitteiden avulla. Nyt voidaan järjestää niin, että : ’** jokainen liitäntäyksikkö on prosessorin ohjattavissa sekä normaalikäytön osoitteella että varakäyttöosoitteel la.
:· Näitä normaalikäytön ja varakäytön osoitteita voidan siis *···. käyttää kulloisenkin käyttötilanteen tarpeiden mukaisesti.
*'* On siis järjestetty, että liitäntäyksiköt, joihin on kytketty PCM-siirtojärjestelmiä, ovat kulloinkin li i3 82580 prosessorin ohjattavissa normaalikäytön ja varakäytön osoitteella, ja että jossain 1iitäntäryhmässä, esimerkiksi LTG2, tai sen ryhmänohjairuessa, esimerkiksi GP2, esiintyvän käyttöhäiriön tapauksessa, näiden häiriön kohdanneiden 1iitäntäyksiköiden, esimerkiksi 2DIU1 - 2DIU4, normaalikäytössä keskeisessä prosessorissa olevat estetyt vara-käyttöosoitteet vapautetaan, ja sen sijasta näiden liitäntäyksiköiden normaalikäytön osoitteet estetään. Yksityiskohtaisesti esittämättä jäävällä tavalla ilmoitetaan siis keskeiselle prosessorille, että yksi liitäntä-ryhmä, esimerkiksi LTG2. siirtyy normaalikäytöstä vara-käyttöön. Tämän ilmoituksen perusteella keskeinen prosessori ryhtyy edellä mainittuun kyseisten liitäntä-yksiköiden varakäyttöosoitteiden vapauttamiseen sekä näiden 1iitäntäyksiköiden normaalikäyttöosoitteiden estämiseen. Tämä koskee samalla tavalla myös ohjausosoitteita niille kanavapareiI le, jotka johdetaan kyseisten liitäntä-yksiköiden kautta. Tässä yhteydessä on lisäksi järjestetty, että liitäntäyksiköt, esimerkiksi 2DIU1 - 2DIU4, ovat ohjattavissa keskeisellä prosessorilla normaalikäyttö-osoitteilla näille osoitettujen 1iitäntäryhmien, esimerkiksi LTG2, kautta suoraan ja varakäyttöosoittee1 la : ’.· kulloisenkin toisen 1 iitäntäryhmän, esimerkiksi LTG1, kautta.
:*·.· Samalla tavalla kuin tapahtuu edellä kuvattu yhteyksien vaihtokytkentä (kaikkien kanavaparien) kytkimillä 2dl -2d4, kytketään myös häiriön kohdanneiden 1 iitäntäryhmien keskeinen tahdistus yhteenkuuluvasta 1iitäntäryhmästä kulloisenkiin toiseen liitäntäryhmään siirryttäessä normaalikäytöstä varakäyttöön. Siten on varmistettu, että kyseiset liitäntäyksiköt käyvät synkronisesti sen liitäntä-: *·· ryhmän kanssa, johon kulloinenkin vaihtokytkentä on ne liittänyt. Samalla tavalla voidaan myös kytkeä kyseeseen tulevien liitäntäyksiköiden tarpeelliset käyttöjännitteiden .··*, syötöt siitä 1 iitäntäryhmästä, josta normaalikäytöstä mennään varakäyttöön, siihen kulloinkin toiseen liitäntä-ryhmään johon kytkentä on suoritettu. Vielä edullisempaa • « t · · i4 82580 on toteuttaa käyttöjännitesyöttölaitteet redundantisti, ts. katkoksia sietävästi, esimerkiksi kaksinkertaisesti molempien 1iitäntäryhmien jokaiselle liitäntäyksikölle.
Osittain edellä kuvatusta poikkeavasti voidaan myös järjestää, että keskeisellä prosessorilla voidaan kulloinkin osoitteella ohjata liitäntäyksiköltä 1iitäntäryhmien kautta kulkevien signaa1ikanavien kautta, joloin osoite sisältää kulloistakin 1iitäntäryhmää kuvaavan osoitteen ensimmäisen osan ja toisen osan. joka kuvaa siihen sisältyvän kyseeseen tulevan liitäntäyksikön. Tämä on jo mainittu. Kyseessä olevan liitäntäyksikön osoitteen ensimmäisen osoiteosan avulla ohjataan kulloinkin sitä 1iitäntäryhmää. johon kyseinen liitäntäyksikkö kuuluu. Li it än täry riman ohjaus suoritetaan mainitulla tavalla siten, että ensimmäisen osoiteosan sijasta muodostetaan osoite/signaali-muuntimessa U11/U12 asetustieto, joka viedään ohjaustietä u elektroniselle valitsimelle W1. jonka vuoksi syöttö/tulostus-laitteisto G1 liitetään puskuri laitteiston MB1 kautta kytkentäkentän K1 läpi kytketyssä tilassa valmiustilassa pidettyyn signaalikanavaan, joka on yhteydessä aikajakoisen johdon, esimerkiksi Ll/1 kautta kyseessä olevaan liitäntä- »» · : ’.· ryhmään. Keskeisessä prosessorissa on siis osoite/ V·· signaali-muunnin Gl. joka tuottaa, liitäntäyksikköä varten ::: esiintyvän informaation esiintyessä, informaatioon liittyvän osoitteen ensimmäisen osoiteosan perusteella prosessorin kyseisen signaal ikanavan ohjausta varten käyttämän signaalikanvanumeron. Tämä signaalikanavanumero toimii asetusinformaationa, joka toimitetaan edelleen signaalitietä ui mainittuun elektroniseen valitsimeen W1 sen asettamiseksi kyseiselle signaalikanavalle. Tämä elektroninen valitsin voi olla toteutettu millä tahansa : * tavalla myös kytkimenä. - Osoite/signaalikanava-muunnin
Gl keskeisessä prosessorissa ZW1 voi tietenkin myös sijaita fyysisesti erillään siitä (kuten kuviossa 1 on esitetty), .···. mutta voi myös olla osa sitä. Se suorittaa muutoin sinänsä • * tunnetulla tavalla keskeisen prosessorin ZW1 tulo- ja '· *: syöttötoiminnot.
• · »
II
15 82580
Kuten jo perinpohjin käsiteltiin, siirretään signaali-kanavan kulloisenkin ohjauksen yhteydessä kyseeseen tulevan 1iitäntäryhmän ohjaamiseksi mainittu osoite sekä informaatio tällä signaalikanavalla. Osoite ja informaatio siirretään signaa1ikanavan kautta kyseessä olevaan liitäntäryhmään ja tässä mainitun aikajakoisen kytkentä-laitteiston, esimerkiksi GS1 läpi seuraavaksi kyseessä olevaan hajautettuun ohjaimeen, esimerkiksi GP1. Tämä tunnistaa osoitteen perusteella, ja erityisesti siihen sisältyvän toisen osoiteosan perusteella, mihin liitäntäyksikköön kyseessä oleva informaatio on edelleen vietävä.
Edellä kuvatussa yhteydessä lähdetään seuraavaksi siitä, että aiemmin edellä mainittu osoiteosa osoittaa sen liitäntäryhmän, johon osoite ja informaatio edellä kuvatulla tavalla siirrettiin. Toinen osoiteosa ilmaisee nyt, mikä 1iitäntäryhmän. esimerkiksi LTG1, liitäntäyksiköistä on se, johon kyseessä oleva informaatio on johdettava edelleen. Oletettakoon, että se on liitäntäyksikkö 1DIU2. Edelleen olkoon kyseessä oleva liitäntä-ryhmä, esimerkiksi LTG1 normaalitilassa. Tässä tapauksessa on siis vaihtokytkin ld2 kuviossa 1 esitetyssä lepotilassa.
• ·1 Liitäntäyksikkö 1DIU2 on sen seurauksena liitetty tässä käyttötilassa vaihtokytkimen ls2 lepotilan puolelta aika-; jakoiseen 1 i itäntäryhmän LTG1 kytkentälaitteistoon GS1.
Kuten edellä on selostettu, on hajautettu ohjain GP1 vastaanottanut ja välivarastoinut informaation mukana myös sen osoitteen, joka koostuu ensimmäisestä, 1iitäntäryhmää LTG1 kuvaavasta osoitteen osasta, ja toisesta, sen liitäntäyksikköä 1DIU2 kuvaavasta osoitteen osasta. Ensimmäisen osoiteosan perusteella hajautettu ohjain GP1 tunnistaa, että kyseessä oleva informaatio on johdettava .·.1 edelleen liitäntäyksikölle, joka kuuluu samaan liitäntä ryhmään LTG1. Toisen osoiteosan perusteella hajautettu ···. ohjain GP1 tunnistaa, että informaatio on edelleen * ohjattava liitäntäyksikölle 1DIU2. Tämän perusteella • · • 1 * hajautettu ohjain GP1 ohjaa aikajakoisen kytkentäkentän GS1 • · · · ie 82580 siten, että hajautetusta ohjaimesta GP1 liitäntäyksikköön 1DIU2 läpikytketään siirtotie, joka siis kulkee vaihto-kytkimen ld2 lepopuolen kautta.
Muunnelmana edellä kuvatusta voidaan myös järjestää, ettei hajautettu ohjain GP1 esitetyssä yhteydessä vastaanota vain kyseisellä osoitteella varustettua informaatiota» vaan ainoastaan itse osoitteen, ja että se sen perusteella kytkee suoran siirtotien informaatiolle aikajakoise1 la johdolla Ll/1 olevalta signaalikanavalta aikajakoisen kytkentälaitteiston GSl ja vaihtokytkimen id2 lepotilan yli liitäntälaitteistoon 1DIU2. Tässä tapauksessa vastaanotetaan siis osoite signaalikanavalta hajautetussa ohjaimessa GP1 ja käytetään siinä mainitun signaalikanavan läpikytkemiseksi suoraa tietä kyseessä olevaan liitäntäyksikköön. Tässä tapauksessa jää siis pois kyseisen informaation väli talletus hajautetussa ohjaimessa GP1.
Tässä yhteydessä on vielä kuvailtava erikoista varakäyttö-tilannetta. Kuten jo mainittiin, voi häiriöstä johtuva varakäyttötilanne johtua siitä, että 1iitäntäryhmän ja keskeisen prosessorin välinen signaalikanava ei ole • » » - käytettävissä, tai siitä, että hajautettu ohjain, esi- merkiksi GP2, ja/tai aikaj akokytkentä 1 ai tteisto, esimer--.· - kiksi GSl, ei osoita tarvittavaa toimintakelpoisuutta.
Tämä on keskeiselle prosessorille jatkuvan valvontamenette-lyn takia helposti tunnistettavissa, mitä yksityiskohtai-J.\ sesti on selostettu jo mainitussa julkaisussa "telcom report" sekä saksalaisessa julkaisussa OS 3 106 903.
Mikäli keskeinen prosessori tunnistaa käyttöhäiriön, joka esimerkiksi koskee 1iitäntäryhmää LTG2, tapahtuu koko tätä seuraava tietojenvaihto keskeisen prosessorin ZW1 ja : " käyttöhäiriön kohdanneen liitäntäryhmän LTG2 liitäntä- "·*.* yksiköiden 2DIU1 - 2DIU4 välillä käyttöhäiriön ajan liitäntäryhmän LTG1 kautta. Tätä varten kytketään kaikki .***. kyseessä olevan liitäntäryhmän LTG2 vaihtokytkimet • m • » · / esitetystä lepotilastaan työtilaansa. Tämä voi tapahtua » » » kahdellakin tavalla. Voidaan järjestää, että esiintynyt • * i7 82580 käyttöhäir:d tunnistetaan sitä kosketelleen 1iitäntäryhmän sisällä. Tämä voi tapahtua siten, että kaikkien liitäntä-ryhmien täyden toimintakuntoisuuden valvontaa palveleva tietojenvaihto keskeiseen prosessoriin viimeksi mainitun saksalaisen kuulutusjulkaisun mukaisesti keskeytetään, ja että tämä tunnistetaan kyseisessä 1iitäntäryhmässä. Tämän johdosta voidaan mainittu vaihtokytkimien 2dl - 2d4 ohjaus suorittaa kyseisen 1iitäntäryhmän sisällä oman hajautetun ohjaimen, esimerkiksi GP2 avulla. Kuitenkin voidaan myös järjestää, että keskeinen prosessori ZW1 tunnistaa 1iitäntäryhmää LTG2 kohtaavan käyttöhäirion, ja että se siirtää vastaavan informaation tästä pareittain liittyvän 1iitäntäryhmän LTG1 hajautetulle ohjaimelle GP1, ja että tämä sitten siirtää käskyn liitäntäryhmän LTG2 mainittuihin neljään vaihtokytkimeen niiden tilan vaihtamiseksi.
Tilanteessa jolloin liitäntäryhmää LTG2 on kohdannut käyttöhäiriö, ovat siis vaihtokytkimet 2dl - 2d4 toimineet. Tätä vastaten on liitäntäyksiköt 2DIU1 - 2DIU4 liitetty 1iitäntäryhmän LTG1 aikajakoiseen kytkentälaitteistoon GS1.
Jos keskeinen prosessori ZW1 tunnistaa 1iitäntäryhmälle : LTG2 käyttöhäiriön aiheuttaneen toimintahäiriön, eli jos se siis tunnistaa, että jatkossa datan vaihto vastaaviin : 1 iitäntäyksiköihin 2DIU - 2DIU4 on toimitettava liitäntä— ryhmän LTG1 signaalikanavan kautta, se antaa vastaavan informaation myös signaa 1 i/osoite-muuntime 1 le U11/U12 syöttö/tulostuslaitteessa G1. Tämän informaation avulla muutetaan 1iitäntäryhmän liitantäyksiköitä 2DIU1 - 2DIU4 koskeva signaalikanavanumero väliaikaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 1iitäntäryhmän LTG2 käyttöhäiriön aikana sen liitäntäyksikköä ohjattaessa osoite/signaali- :_ kanava-muunnin, saatuaan 1iitäntäryhmää kuvaavan osoitteen • » **·* ensimmäisen osoiteosan, siirtää ohjausinformaation ohj aus- tiellä ui elektroniseen valitsimeen W1, joka aiheuttaa, *'*. että tässä tapauksessa 1 i itäntäryhmän LTG2 signaal ikanavan .* sijasta pikemminkin elektronisella valitsimella W1 ohjataan liitäntäryhmän LTG1 signaalikanavaa. Keskeinen prosessori 18 82580 siis 1iitäntäryhmän LTG2 käyttöhäiriötilassa jonkin liitäntäyksikön 2DIU1 - 2DIU4 kyseessä olevan liitäntäyksikön osoitteen ja informaation samalla tavalla kuin 1iitäntäryhmän LTG2 normaalikäyttötilassa. Osoite/ signaali-muuntimessa U11/U12 on 1iitäntäryhmän LTG2 käyttöhäiriön keston ajaksi pidettävä kiinni siitä, että sen signaalikanavan sijasta ohjataan 1iitäntäryhmän LTG1 signaalikanavaa. Liitäntäryhmän LTG2 käyttöhäiriötä koskeva sen 1iitäntäyksiköihin menevän informaation vaihto-ohjaus tapahtuu siis syöttö/tulostus-laitteistossa elektronisen valitsimen W1 avulla osoite/signaalikanava-muuntimeen U11/U12 talletettujen tilapäisten signaali-kanavanumeroiden muutoksen perusteella, jotka siitä kysytään ja siirretään tapauskohtaisesti ohjaus-informaatioksi valitsimeen W1 sen ohjaamiseksi.
Mikäli nyt lähetetään häiriön perusteella informaatio ja siihen kuuluva, ensimmäisestä ja toisesta osoiteosasta koostuva osoite 1iitäntäryhmään LTG1, vaikka kyseinen informaatio onkin osoitettu jollekin liitäntäyksiköistä 2DIU1 - 2DIU4, tunnistaa hajautettu ohjain GP1 ensimmäisen osoiteosan perusteella heti, että kyseinen informaatio on osoitettu kulloinkin toiselle 1iitäntäryhmä1 le. Toisen • osoiteosan perusteella tunnistaa hajautettu ohjain : kulloisenkin liitäntäyksikön, jolle informaatio on osoitettu. Ensimmäisen ja toisen osoiteosan perusteella hajautettu ohjain GP1 ohjaa kyseisen informaation siihen toisen li itäntäryhmän LTG2 liitäntäyksikköön, johon se on tarkoitettu. Tätä varten hajautettu ohjain GP1 kytkee siirtotien aikajakoisen kytkentälaitteiston GS1 läpi, jolla informaatio sitten siirretään. Tämä tapahtuu aikajakoisen kytkentälaitteiston GS1 ja kyseisen vaihtokytkimen, esimerkiksi 2d2, työpuolen liittämisen avulla. Myös tässä tapaukessa voidaan kyseinen informaatio välital lettaa hajautettuun ohjaimeen GP1 ja sitten siirtää siitä kysei- .♦··. seen liitäntäyksikköön, esimerkiksi 2DIU2, tai voidaan ·* järjestää edellä mainitulla tavalla, että myös tässä '· kuvatussa käyttötapauksessa läpikytketään suora yhteys • ·
II
19 82580 aikajakoisessa johdossa Ll/1 kulkevasta signaalikanavasta aikajakoisen kytkentälaitteiston GS1 ja työtilassa olevan vaihtokytkimen 2d2 kautta liitäntäyksikköön 2DIU2.
Edellä kuvatulla tavalla voidaan siirtää seka informaatiota keskeisestä prosessorista kuhunkin liitäntäyksikköön, että myös vastakkaiseen suuntaan. Jalemmässä tapauksessa voi keskeisestä prosessorista kyseiseen liitäntäyksikköön siirretty informaatio olla purkuinformaatio, jonka perusteella sitten siirretään vastakkaiseen suuntaan siirrettävä ja kysytty informaatio kyseisestä liitäntäyksiköstä keskeiseen prosessoriin. Samalla tavalla voidaan myös toteuttaa informaationsiirto 1iitäntäryhmästä toiseen, kuten sitä on selostettu saksalaisessa patenttijulkaisussa 3 128 365. Tällä tavalla voidaan siirtää informaatio jonkin liitäntä-ryhmän liitäntäyksiköstä toisen 1iitäntäryhmän liitäntäyksikköön, jolloin tämä informaatio ei välttämättä ole vastaanotettava itse keskeisessä prosessorissa ZW1, vaan jostain 1iιtäntäryhmästä syöttö/tulostus-laitteistoon G1 tulleen ilmoituksen perusteella se voidaan siirtää tästä suoraan kyseiseen osoitettuun liitäntälaitteistoon. Tämä on mahdollista viimeksi mainitussa patenttijulkaisussa ·’ ' kuvatulla informaation ede 1 leenohj aukse 1 la syöttö/tulostus-laitteiston G1 sisällä.
Kun nyt piirustuksessa vain otteenomaisesti esitetyn keksinnön suoritusesimerkin selitys on yleisemmässä yhteydessä kuvannut aikaj akoista puhelinkeskusta, jossa keksintöä käytetään, edetään nyt erityisesti keksinnön oleellisiin yhteyksiin. Kuten jo esitetyn selityksen tähänastisesta osasta käy selville, on yhteyden läpi-. kytkentää palveleva keskeinen kytkentäkenttä K1/K2 kahdennettu. Myös keskeinen prosessori ZW1/ZW2 on ·'·’ kahdennettu, jolloin toinen kytkentäkenttä, esimerkiksi Kl, ja toinen keskeinen prosessori, esimerkiksi ZW1, on järjes-tetty toisiaan varten, mikä myös koskee toista kytkentä-.· . kenttää ja toista keskeistä prosessoria. Keskeisellä prosessorilla ohjataan tunnetulla tavalla siihen kuuluvaa 20 82580 keskeistä kytkentäkenttää ja käsitellään tätä varten tarvittavaa merkinantoa. Molemmat prosessorit ovat tunnetulla tavalla ohjelmaohjattuja. Kytkentäkentän ja keskeisen prosessorin kahdennuksella järjestetään tunnetulla tavalla korvauskytkentämahdo11isuus (stand-by käyttö). Toisessa kytkentäkentässä ja/tai toisessa keskeisessä prosessorissa ja/tai jossakin kulloinkin niille alistetussa laitteistossa esiintyvässä toimintahäiriön ja/tai kytkentäteknisen vian tapauksessa on tunnetulla tavalla mahdollista jatkaa 1iikenteenvälitystä toisen kytkentäkentän, esimerkiksi Kl, ja toisen keskeisen prosessorin, esimerkiksi ZW1, sijasta toisella kytkentäkentällä, esimerkiksi K2, ja toisella keskeisellä prosessorilla, esimerkiksi ZW2 - ja päinvastoin -.
; Samaten tuli jo selitetyksi - kuten myös jo mainituista kirjallisuusviitteistä on tunnettua -, että joukko hajautettuja 1iitäntäryhmiä on varustettu osakytkentä-kentällä ulkopuolisten yhdys- ja tilaajajohtojen tai vastaavien kanavien liittämiseksi, hajautetulla ohjelmoitavalla ohjaimella näiltä johdoilta tulevan merkinannon vastaanottamiseksi, merkinannon käsittelemiseksi ja : ede1lenjohtamiseksi kyseeseen tulevalle keskeiselle : prosessorille ja merkinannon lähettämiseksi mainituille : johdoille tai kanaville. Siten esimerkiksi liitäntä- ryhmässä LTG1 on osakytkentäkenttä GS1 ja hajautettu ohjain GP1. Osakytkentäkenttään GS1 on ulospäin olevalla puolella liitetty laitteistot 1DIU1 - 1DIU4, jotka jo mainittiin aiemmin. Sisäänpäin olevalla puolella on oskytkentä-kenttään liitetty kummatkin aikajakoiset johdot Ll/1 ja Ll/2, jotka ovat yhteydessä molempiin keskeisiin kytkentäkenttiin Kl ja K2. Kumpikin näistä aikajakoisista : " johdoista käsittää - kuten myös jo aiemmin edellä selvitet- * » ti in - joukon, esimerkiksi kolmekymmentä, kanavapareja jolloin kulloinkin kanavapari sisältää yhden siirtokanavan .1··. ensimmäiseen siirtosuuntaan ja toisen kanavan toiseen * · ’’ siirtosuuntaan. Kukin näistä kanavapareista muodostaa '· 1: linkki johdon. Tämän johdosta on jokainen osakytkentä- • · · 2i 82580 kenttä, esimerkiksi GS1, liitetty kahdella 1inkkijohtojen ryhmällä ryhmittäin erillisesti toisaalta kytkentäkenttä-liitäntöihin ensimmäisessä ja toisaalta kytkentäkenttä-liitäntöihin toisessa rinnakkain järjestetyissä kytkentäkentissä .
Samaten on jo mainittu - mikä myös voidaan johtaa aiemmin edellä mainituista kirjallisuusviitteistä että datan vaihto merkinannon käsittelyä varten, toisaalta hajautetun ohjaimen ja toisaalta kulloinkin käyttövalmiin prosessorin välillä, saatetaan datayhteyksiä käyttövalmiiseen tilaan tai pidetään ne siinä. Tässä merkinannon käsittelyssä on kyse siitä, että tilaajilta tulevat vaiintatiedot sekä jo muodostetuilta tai osaksi muodostetuilta yhteyksiltä tuleva merkinanto, joka saapuu hajautettujen 1iitäntäryhmien kautta, viedään kulloisessakin hajautetussa ohjaimessa suoritetun esivalmistelun jälkeen kulloiseenkin keskeiseen prosessoriin, jolloin tämä muodostaa asetusinformaatiota keskeistä kytkentäkenttäänsä varten sekä ohjausinformaatiota ja ohjausmerkkejä, jotka kyseisille yhteyksille lähettämistä varten johdetaan jälleen kulloiseenkin .. hajautettuun ohjaimeen jolloin siitä lähetetään merkit, * * · ·' ja/tai kytketään merkkiääniä, soittovirtaa ja vastaavia kyseisille tilaajille. Tämä tätä merkinannon käsittelyä *.· · palveleva datanvaihto toisaalta kaikkien hajautettujen ohjaimien ja toisaalta kyseisen keskeisen prosessorin : välillä tapahtuu datayhteyksillä, jotka muodostetaan ja :V: pysyvästi pidetään käyttövalmiissa tilassa toisaalta kunkin hajautetun ohjaimen ja toisaalta kulloinkin käytössä olevan prosessorin välillä kulloinkin käytössä olevan kytkentäkentän läpi. Nämä datayhteydet mudostetaan samalla tavalla kuin tiedonsiirtoyhteydet keskeisen kytkentäkentän läpi.
Ne kulkevat jo esitetyllä tavalla laitteistojen MB1 ja G1 V* kautta, mikäli kytkentäkenttä K1 ja keskeinen prosessori ZW1 sillä hetkellä ovat käytössä.
• « · » . Kunkin 1 i itäntäryhmän kunkin hajautetun ohjaimen toisaalla *. ‘ ja kulloinkin käytössä olevan keskeisen prosessorin väliset 82580 mainitut datayhteydet eivät palvele vain mainittua, mainitun merkinannon käsittelyn takia toteutettua datan vaihtoa, vaan nämä datayhteydet palvelevat myös ohjelma- ja välitys-softwaren siirtoa kaikkien 1iitäntäryhmien kaikille hajautetuille ohjaimille keskeisestä prosessorista otettaessa käyttöön tämä keskeinen prosessori ja tähän kuuluva keskeinen kytkentäkenttä. Tätä sanotaan myös "lataamiseksi” ja sitä on suuremmalla tarkkuudella kuvattu jo mainitussa julkaisussa "telcom report", liite 1981. erityisesti sivulta 19 alkaen. Tämän takia on esillä olevan kuvatun suoritusosimerkin tapauksessa järjestetty keskeiseen prosessoriin, esimerkiksi ZW1, yhteydessä oleva syöttö/tulostus lait toisto. esimerkiksi Gl, johon on liitetty useampia datan puskurimuistilaitteistoja, esimerkiksi MB1; kustakin näistä vie useampi datayhteys kyseessä olevan kytkentäkentän kautta, esimerkiksi K1, mainittujen 1iitäntäryhmien hajautettuun ohjaimeen. Nämä datan puskurimuistit on liitetty kiinteästi yksitellen kuten 1inkkijohdotkin kytkentäkentän 1inkki1iitäntöihin. Kuten jo on perusteellisesti selvitetty, on linkkijohto ja sitä vastaavasti myös 1inkki1iitäntä kulloinkin toteutettu | .. . kanavapari1 la. Kanavaparit kuuluvat kytkentäkenttään K1 tai K2 liitettyihin aikaj akoisi in johtoihin.
‘ Välitys-käyttöä varten tarvittava ja hajautettuun ohjaimeen talletettava vai itystekninen informaatio, kuten esimerkiksi ·· tilaajaliittymän paikka/t i laaj an numero - tiedot, tilaajan : oikeutukset ja liitettyjen yhdys j ohtoj en ja vastaavien tekniset ominaisuudet, sekä ohjelmainformaatio, joka on määräävää välitysteknisiä toimintoja toteutettaessa, talletetaan seuraavaksi molempien keskeisten prosessorien vastaaviin muisteihin ja siirretään täältä keskeistä prosessoria käyttöön otettaessa eri 1iitäntäryhmien hajautettuihin ohjaimiin ja talletetaan niihin. Tämä • ’·. siirto ja muistiin talletus tapahtuu yksitellen liitäntä- ryhmäkohtaisestl, ts . erikseen peräkkäin eri liitäntä-; ryhmien hajautetuille ohjaimille. Tähän tarvittava aika * keskusta käyttöönkytkettäessä on häviävän vähäinen 23 82580 verrattuna keskuksen käyttöönotossa tarvittaviin kaikkiin tehtäviin. Voimakkaammin tämä ajankäyttö kuitenkin tuntuu keskeisen prosessorin ja keskeisen kytkentäkentän korvaus-kytkennän tapauksessa. Tätä tapausta varten on samaten järjestetty 1iitäntäryhmien hajautettujen ohjaimien lataaminen keskeiseen prosessoriin talletetulla välitys-teknisellä informaatiolla ja ohjelmainformaatio1 la, jotta varmuudella taattaisiin täydellisesti sama sisältö informaatiossa. joka siis toisaalta on talletettu uudestaan käyttöön menevässä keskeisessä prosessorissa ja toisaalta hajautetuissa ohjaimissa. Tällä tavalla vältetään kaikki ne poikkeamat, jotka muuten voisivat syntyä välitys-teknistä- ja ohjelmainformaatiota koskien, jotka siis on talletettu käyttöön menevässä prosessorissa ja kunkin eri liitäntäryhmän hajautetussa ohjaimessa. Sellaiset poikkeamat voivat syntyä esimerkiksi siitä, että väliaikaisesti toteutetaan vä1itysteknisessä- ja/tai ohjelma-informaatiossa muutoksia, tai myös siitä, että hajautetussa ohjaimessa nämä tiedot vääristyvät jonkin häiriövaikutuksen takia. See;laiset poikkeamat vältetään kuitenkin varmuudella kaikkien, hajautettujen ohjaimien uudelleen-:·.·. lataamisella ohjelma- ja vä 1 itysteknise 1Ϊä informaatiolla : uudelleen käynnistettävästä keskeisestä prosessorista korvauskytkennän esiintyessä.
Jotta nyt voitaisiin ajallisesti lyhentää ohjelma-informaation ja vai itystekmsen informaation kuvattua lataamista esiintyvässä korvauskytkentätapauksessa uudelleen käynnistyvästä prosessorista eri 1iitäntäryhmien hajutettuihin ohjaimiin, on järjestetty siten, että kaksi 1iitäntäryhmää on kulloinkin järjestetty pareittain toisilleen, että kussakin niissä olevat ulkoisten tilaaja-ja/tai yhdysjohtojen liitäntää varten olevat ja normaalikäytössä osakytkentäkenttiinsä liitetyt liitäntäyksiköt ovat varakäytössa osittain vaihtokytkettävissä. Tässä käytetään siis hyväksi jo aiemmin edellä yksityisti kohtaisesti kuvattua teknistä menetelmää, jolloin kerrottu • vaihtokytkentä normaalikäytöstä varakäyttoön toteutetaan 24 8 2 5 8 0 kaikissa yhteydellä olevissa 1iitäntäryhmissä. Tämän ansiosta siis kulloisenkin parittain järjestetyn kahden 1iitäntäryhmän liitäntäyksiköt kytketään lisäksi kulloisenkin toisen 1iitäntäryhmän osakytkentäkenttään, mikä tapahtuu kaikissa pareittain järjestetyissä liitäntä-ryhmissä samalla tavalla. Tällöin vaihtokytketyissä liitäntäyksiköissä kulkevien yhteyksien vastaava merkin-antokäsittely seka csakytkentäkenttäasetus toteutetaan myös kulloisenkin toisen 1iitäntäryhmän hajautetulla ohjaimella.
Tässä käyttötilanteessa keskeinen prosessori siis palvelee pareittain toisia varten järjestetyn 1iitäntäryhmän sisällä vain yhtä kaikkien 1iitantäyksiköiden joukosta, kuten esimerkiksi tilaajaii1täntäpiirejä, useampien tilaajien yhteisiä tilaajaiiitäntäpiirejä. yhdysjohtojen liitäntä-piirejä, jotka myös voivat olla yhdysjohtojen useamman päätteen 1iitäntäpiirejä, ja vastaavia.
Tässä käyttötilanteessa läpikytketään myös kaikki kummankin 1iitäntäryhmän 1 iitäntäyksiköiden kautta rakennettavat yhteydet vain toisen 1iitäntäryhmän osakytkentäkentän kautta. Lähtien siitä, että tässä käyttötilanteessa kulloisenkin naiden kahden 11itäntäryhmän kulloinenkin ensimmäinen 1iitäntärynmä lisäksi kytketään kulloisenkin ; ’ toisen 1iitäntäryhmän osakytkentäkenttään, tapahtuu siis - koko yhteydenmuodostus toisen 1 i itäntäryhmän osakytkentä kentän läpi tämän hajautetun ohjaimen avulla. Tällöin ovat molemmat 1 i itäntäryhmät täysin samanarvoist, ts. tämä kytkentä voi myös näitä kahta 1iitantäryhmää ajatellen tapahtua myös päinvastoin. Koko seuraava käytön käsittely tapahtuu sitten samalla tavalla kuin sitä on aiemmin edellä :·. yksityiskohtaisesti kuvattu varakaytön osalta. Tässä käyttötilanteessa ovat kaikki 1 iitäntäryhmät tavallaan varakäytössä.
Varakäyttöti lan aikaansaamisen jälkeen on kaikista * hajautetuista ohjaimista puolet pois 11 ikenteenvä 11- tyksestä. samoin myös puolet kaikista osakytkentäkentistä,
II
25 8 2 5 8 0 ja erityisesti kulloinkin liitäntaryhmäparin yksi hajautettu ohjain ja siihen kulleinkin kuuluva osakytkenta-kenttä.
Toisen keskeisen prosessorin korvauskytkentää kulloinkin toisella keskeisellä prosessorilla valmistellaan siis jo toistaiseksi jatkuvan käytön aikana käytössä olevalla keskeisellä prosessorilla siten, että kaikki pareittain toisiinsa kuuluvat 1iitäntäryhmat siirretään normaalikäytöstä varakäyttöön; lisäksi toinen keskeinen prosessori muodostaa sille kuuluvan toisen keskeisen kytkentäkentän kautta datayhteydet kaikkien ensimmäisten 1iitäntäryhmien hajautetuille ohjaimille. Tämä tapahtuu aiemmin edellä jo kuvatulla tavalla. Nämä yhteydet muodostetaan siis kaikkien niiden iiitäntäryhmien hajautettuihin ohjaimiin, joiden liitäntäyksiköt kulloinkin on vaihtokytketty pareittain järjestettyjen 1iitäntäryhmien osakytkenta-kenttään. siis niihin 1iitäniäryhmiin. joiden hajautetut ohjaimet ja osakytkentakentät valmistelun yhteydessä poistetaan normaalista vä1ityskäytöstä.
I'·'; Näiden edellä kuvattujen uusien datayhteyksien kautta : edessä olevan korvauskytkennän yhteydessä uudelleen käyttöön menevä prosessori lataa kaiken ohjeimainformaation ,· - ja kaiken vä 1 itysteknisen informaation kyseisiin hajautettuihin ohjaimiin, tai niiden vastaaviin muisteihin. Tämä \ * keskeinen prosessori siirtää siis tässä yhteydessä peräkkäin kyseisiin hajautettuihin ohjaimiin, jotka tällä hetkellä on poistettu normaalista välityskäytöstä, näiden uuden käytön aloittamista varten tarpeellisen ohjelma- ja vä1ltyssoftwaren sen tallettamiseksi niihin. Tämä tapahtuu edessä olevan korvauskytkennän yhteydessä käyttöön mene-väliä prosessorilla jo alustavasti ylimenovaiheessa, jonka aikana toinen keskeinen prosessori vielä jatkaa välitys-: käyttöä niiden hajautettujen ohjaimien ja osakytkentä- kenttien kanssa, jotka tätä varten on siirretty normaal i käytöstä varakayttoön aiotun korvauskytkennän valmiste-lemiseksi.
26 82 580
Kun edellä kuvatut korvauskytkentää valmistelevat ohjelma-informaation ja vailtysteknisen informaation latauksen tapahtumat on suoritettu, seuraa korvauskytkentä. Tällöin siirtyy tunnetulla tavalla keskeisen tietojenkäsittelyn ja ohjauksen toimintojen kokonaisuus toiselta keskeiseltä prosessorilta toiselle, jolloin myös myös ensimmäinen keskeinen kytkentäkenttä korvaa toisen kytkentäkentän.
Tässä yhteydessä voidaan järjestää, että jo voimassa olevat yhteydet voivat säilyä kunnes ne puretaan. Kaikki uudet yhteydet muodostetaan uude1leeniadatun hajautetun ohjaimen avulla, ja myös sille osoitetun osakytkentäkenttän kautta. Muita hajautettuja ohjaimia ja niihin kuuluvia osakytkentä-kenttiä ei enää käytetä yhteyden muodostamiseen. Tässä yhteydessä toteutetaan sitten 1iitäntäryhmien sisällä vaihtokytkentä kuviossa 2 esitettyjen vaiht.okytkimien ldl -2d4 avulla. Samanaikaisesti siis vä1ltyskäyttöä jatketaan niitten hajautettujen ohjaimien avulla, jotka toteutuneeseen korvauskytkentäan saakka oli poistettu normaalikäytöstä. sekä näihin liittyvillä osakytkentäkenti1lä. Ne hajautetut ohjaimet ja niihin kuuluvat osakytkentakentät. jotka korvauskytkentäan asti jatkoivat vaiityskäyttöä kvasi-varakäytössä. siirtyvät nyt pois käytöstä. Sitten .·. ; kuitenkin se keskeinen prosessori, joka on siirtynyt käyttöön korvauskytkennäl lä. muodostaa myös datayhteydet I . peräkkäin kaikkiin niihin hajautettuihin ohjaimiin, jotka * ovat suoritetun korvauskytkennän yhteydessä poistuneet * käytöstä. Samanaikaisesti keskeinen prosessori lataa • ·* tarvittavan ohjelmaaniormaation ja välitysteknisen infor maation myös näiden hajautettujen ohjaimien muistiin. Tämä tapahtuu ajallisesti normaalin välityksen lomassa. Kun keskeinen prosessori on ladannut kaikki hajautetut ohjaimet tarpeellisella ohjelmainformaatiol la ja kyseeseen tulevalla vä 1 itysteknise 11 ä informaatiolla, siirrytään pareittain järjestetyissä 1iitäntäryhmissä peräkkäin varakäytostä normaalikäyttöön.
Il

Claims (5)

  1. 27 82580 Patentt ivaat imukset
  2. 1. Kytkentäjärjestely keskitetysti ohjatuissa tieto-iiikennekeskuslaitteistoissa, erityisesti PCM-aikajakoi-sissa puhelinkeskuksissa, joissa yhteydenmuodostusta palveleva keskeinen kytkentäkenttä (K) ja muun muassa tämän ohjausta ja tähän tarvittavaa merkinantoa käsittelevä ohjelmaohjattu keskeinen prosessori (ZW; on kahdennettu korvauskytkennan (stand-Ly käyttö) mahdollistamiseksi, ja joissa joukko hajautettuja 1iitäntaryhmiä (L7G) on kukin varustettu osakytkentäkentä1lä (GS) ulkopuolisten yhdys ja/tai tilaajajohtojen liittämiseksi ja hajautetulla ohjelmoitavalla ohjaimella (GP) merkinannon vastaanottamiseksi näiltä johdoilta, merkinannon esikäsittele-miseksi ja ede1leenjohtamiseksi keskeiseen prosessoriin (ZW1) sekä mei kinarmon lähettämiseksi näille johdoille (u), ja joissa jokaisessa näissä 1iltantaryhmissa (LTG) kulloinenkin osakytkentäkenttä (GS) on sisäisesti liitetty kahdella ryhmällä 1inkkijohtoja (L) ryhmittäin erillään toisaalla ensimmäiseen (Kl) ja toisaalla toiseen (K2) kummankin kahdennetun kytkentäkentän (K) kytkentäkenttä-liitäntöihin, ja joissa edellämainittua merkinantoa sekä : ohjelma- ja välityssoftwaren siirtämistä palvelevaa tietojenvaihtoa varten hajautettujen ohjaimien (GP) . toisaalla ja kulloisenkin käyttövalmiin tai käyttövalmiutta j ' valmistelevan prosessorin (ZW) välillä toisaalla aikaan saadaan tai ylläpidetään datayhteydet kulloinkin hajautetun ohjaimen iGP) osalta prosessorista (ZW) siihen kuuluvan kytkentäkentän (K) kautta hajautettuihin ohjaimiin (GP;. jota varten on järjestetty keskeiseen prosessoriin (ZW) liittyvä syöttö/ tulostuslaitteisto (G). joka kiinteästi liittyy kytkentäkenttä 1 iitäntöihin useammilla ja erityi-sesti datayhteyskohtaisesti yksitellen järjestetyillä 1inkki1iitannöi11ä kuten 1 inkkijohdot, tunnettu siitä, että kulloinkin on järjestetty kaksi 1iitäntäryhmäa (LTG) pareittain toisiaan varten, että niissä kussakin on ’·· tilaaja- tai yhdysjohtojen (u) ulkopuolista liitäntää ” varten kulloiseenkin 1iitäntärynmaän (LTG) sisältyen 28 82580 normaalikäytössä csakytkentäkenttäänsä (GS) liitetyt liitäntäyksiköt (DIU). esimerkiksi tilaajaiiitännät. useampien tilaajien liitännät, yhdysjohtojen (moninkertaiset) pääte 1iitännät ja vastaavat, jotka ovat varakäytössä osittain vaihtokytkettävia, ja joitten avulla näiden molempien kulloisenkin ensimmäisen iiitäntäryhmän (LTG1) liitäntäyksiköt flDIUl - 1DIU4) liitetään varakäytön vaatimana lisäksi kulloisenkin toisen 1iitäntäryhmän (LTG2) osa-kytkentäkenttään (GS), ja joitten avulla vaihtokytkettyjen 1iitäntäyksiköiden (DIU) kautta kulkevien yhteyksien vastaava merkinantokäsittely ja osakytkentäkenttäohjaus myös toteutetaan toisen 1iitäntäryhmän hajautetulla ohjaimella (GP2). ja että jommankumman keskeisen prosessorin (ZW) korvauskytkentää valmistellaan toisella keskeisellä prosessorilla vielä toistaiseksi jatkuvan käytön aikana siten, että sekä kaikki pareittain toisiinsa kuuluvat 1 i i täntai vhmät (LTG) siirretään normaalikäytöstä varakäyttöön ja että myös toinen keskeinen prosessori (ZW) saattaa siihen kuuluvan kytkentäkentän (K) kautta hajautettuihin ohjaimiin (GP) kulkevat kaikkien ensimmäisten 1iitäntäryhmien (LTGD datayhteydet käyttövaimiustilaan ja | : siirtää sen jälkeen peräkkäin hajautettuihin ohjaimiin (GP) näiden käytön aloittamista varten tarpeellisen ohjelma- ja väl ityssof twaren. :·. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentäjärjestely, tunnettu siitä, että 1iitäntäryhmät (LTG) siirretään normaalikäytöstä varakäyttöön sen keskeisen prosessorin (ZW) avulla, jolle ollaan valmistelemassa korvauskytkentää.
  3. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentäjärjestely, :: tunnettu siitä, että suoritetun korvauskytkennnän *’ jälkeen sen avulla käyttöön siirtyvä toinen prosessori (ZW) toteuttaa varakäytön koskien toisen 1ιιtäntaryhmän (LTG) ’** hajautettuja ohjaimia (GP) . li 29 82580
  4. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkentäjärjestely, tunnettu siitä, että korvauskytkennällä vaihto-kytketään 1iitäntäryhmien (LTG) liitäntäyksiköt (DIU) toisen 1iitäntarynmän (LTG) osakytkentäkenttiin (GS).
  5. 5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkentäjärjestely, tunnettu siitä, että toisella keskeisellä prosessorilla (ZW) toteutetun varakäytön aikana tämä prosessori (ZW) siirtää ensimmäisen 1iitäntäryhmän (LTG) hajautetuille ohjaimille (GP) niiden käytön uudelieen-aloittamista varten tarpeellisen ohjelma- ja välitys-softwaren, ja että kyseiset ensimmäiset 1iitäntäryhmat (LTG) siirretään samalla toisen keskeisen prosessorin (ZW) avulla varakaytöstä normaalikäyttöön. 30 82 580
FI872923A 1986-07-03 1987-07-02 Kopplingsarrangemang foer centralt styrda tidsmultiplexa telekommunikationsanlaeggningar, speciellt pcm-telefoncentraler med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt. FI82580C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3622369 1986-07-03
DE3622369 1986-07-03

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI872923A0 FI872923A0 (fi) 1987-07-02
FI872923A FI872923A (fi) 1988-01-04
FI82580B FI82580B (fi) 1990-11-30
FI82580C true FI82580C (fi) 1991-03-11

Family

ID=6304322

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI872923A FI82580C (fi) 1986-07-03 1987-07-02 Kopplingsarrangemang foer centralt styrda tidsmultiplexa telekommunikationsanlaeggningar, speciellt pcm-telefoncentraler med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4905220A (fi)
EP (1) EP0254855B1 (fi)
JP (1) JP2695636B2 (fi)
CN (1) CN1013237B (fi)
AT (1) ATE67364T1 (fi)
BR (1) BR8703373A (fi)
CA (1) CA1296795C (fi)
DE (1) DE3772888D1 (fi)
FI (1) FI82580C (fi)
LU (1) LU86734A1 (fi)
PT (1) PT85231B (fi)
ZA (1) ZA874800B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3865083D1 (de) * 1987-05-22 1991-10-31 Siemens Ag Schaltungsanordnung fuer zentralgesteuerte zeitmultiplex-fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere pcm-fernsprechvermittlungsanlagen, mit an ein koppelfeld angeschlossenen anschlussgruppen.
EP0291790B1 (de) * 1987-05-22 1992-01-22 Siemens Aktiengesellschaft Schaltungsanordnung für Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere PCM-Zeitmultiplex-Fernsprechvermittlungsanlagen, mit einem Zentralkoppelfeld und mit an dasselbe angeschlossenen dezentralen Teilkoppelfeldern
EP0291791B1 (de) * 1987-05-22 1991-09-25 Siemens Aktiengesellschaft Schaltungsanordnung für Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere PCM-Zeitmultiplex-Fernsprechvermittlungsanlagen, mit einem Zentrallkoppelfeld und mit an dasselbe angeschlossenen dezentralen Teilkoppelfeldern
AR246648A1 (es) * 1987-10-06 1994-08-31 Siemens Ag Disposicion de circuito para instalaciones de enlace de telecomunicaciones gobernadas centralmente particularmente centrales de enlace telefonico-pcm
ATE86059T1 (de) * 1987-12-16 1993-03-15 Siemens Ag Verfahren zur umschaltung einer anschlussgruppe auf eine partneranschlussgruppe in fernmeldevermittlungsanlagen.
ATE98833T1 (de) * 1988-09-22 1994-01-15 Siemens Ag Schaltungsanordnung fuer fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere pcmzeitmultiplex-fernsprechvermittlungsanlagen mit zentralkoppelfeld und angeschlossenen teilkoppelfeldern.
DE3886749D1 (de) * 1988-09-22 1994-02-10 Siemens Ag Verfahren zum Betrieb von taktgesteuerten Zeitmultiplex-Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere PCM-Fernsprechvermittlungsanlagen, mit Zentralkoppelfeld und angeschlossenen Teilkoppelfeldern.
DE59006804D1 (de) * 1989-03-17 1994-09-22 Siemens Ag Schaltungsanordung für zentralgesteuerte Zeitmultiplex-Fernsprechvermittlungsanlagen mit zentralem Koppelfeld und dezentralen Anschlussgruppen.
US5115425A (en) * 1990-05-31 1992-05-19 At&T Bell Laboratories Switching system reliability
JP2623923B2 (ja) * 1990-06-12 1997-06-25 松下電器産業株式会社 薄膜合成装置
JP2986216B2 (ja) * 1994-03-08 1999-12-06 エクセル・スウィッチング・コーポレイション 冗長性を向上させた電気通信交換器
CA2328246A1 (en) 1998-04-17 1999-10-28 Siemens Aktiengesellschaft Method for standby circuiting of assemblies in 1:n redundancy
DE10246105A1 (de) * 2002-10-02 2004-04-15 Siemens Ag Schaltungsanordnung zur Verbindung von mehreren Amtsverbindungsleitungen über PCM-Strecken (Datenübertragungsstrecke für pulse code modulierte Signale) mit einem amtsinteren Koppelnetz, zur Verwendung in einer vermittlungstechnischen Anlage

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1036311B (it) * 1975-06-17 1979-10-30 Cselt Centro Studi Lab Telecom Sistema duplicato per la supervi sione e il controllo di impianti di telecomunicazione duplicati
US4074072A (en) * 1976-05-24 1978-02-14 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Multiprocessor control of a partitioned switching network by control communication through the network
IT1071840B (it) * 1976-11-12 1985-04-10 Olivetti & Co Spa Sistema multiprocessore per la commutazione automatica di linee telegrafiche e metodo di trasferimento dei caratteri di informazione
US4382294A (en) * 1981-10-26 1983-05-03 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Telephone switching control arrangement
US4583218A (en) * 1983-05-11 1986-04-15 At&T Bell Laboratories Control communication in a switching system having clustered remote switching modules
US4543651A (en) * 1983-09-12 1985-09-24 At&T Bell Laboratories Duplicated time division switching system
ATE61901T1 (de) * 1986-03-10 1991-04-15 Siemens Ag Schaltungsanordnung fuer zentralgesteuerte zeitmultiplex-fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere pcm-fernsprechvermittlungsanlagen mit an ein koppelfeld angeschlossenen anschlussgruppen.

Also Published As

Publication number Publication date
DE3772888D1 (de) 1991-10-17
FI872923A0 (fi) 1987-07-02
ZA874800B (en) 1988-11-30
CN87104566A (zh) 1988-05-11
JP2695636B2 (ja) 1998-01-14
CA1296795C (en) 1992-03-03
EP0254855B1 (de) 1991-09-11
PT85231B (pt) 1993-12-31
EP0254855A1 (de) 1988-02-03
ATE67364T1 (de) 1991-09-15
JPS6326195A (ja) 1988-02-03
BR8703373A (pt) 1988-03-15
CN1013237B (zh) 1991-07-17
FI82580B (fi) 1990-11-30
FI872923A (fi) 1988-01-04
PT85231A (pt) 1988-07-29
LU86734A1 (de) 1987-06-02
US4905220A (en) 1990-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI85792C (fi) Kopplingsanordning foer centralstyrda tidsmultiplexa foermedlingsanlaeggningar, i synnerhet pcm-telefonfoermedlingsanlaeggningar med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt.
US5751574A (en) Method for loading software in communication systems with non-redundant, decentralized equipment
FI82580C (fi) Kopplingsarrangemang foer centralt styrda tidsmultiplexa telekommunikationsanlaeggningar, speciellt pcm-telefoncentraler med anslutningsgrupper anslutna till ett kopplingsfaelt.
JPS588799B2 (ja) 交換ネットワ−ク
US5043978A (en) Circuit arrangement for telecommunications exchanges
JPH043687A (ja) 交換システム
US6748551B2 (en) Communication control system
CN112468328A (zh) 一种基于交换式拓扑的双余度fc-ae-1553网络重构方法
US4905222A (en) Circuit arrangement for centrally controlled time division multiplex telecommunication switching systems, particularly PCM-telephone switching systems with line trunk groups connected to a switching matrix
JPH07105799B2 (ja) 電気通信網
US4901347A (en) Circuit arrangement for telecommunication switching systems, particularly PCM-time-division multiplex telephone switching systems with a central matrix and with local sub-switching matrices connected to the same
US4873694A (en) Switching configuration for PCM time division multiplex telephone exchange having a central switching network and individual sub-switching networks
US5014264A (en) Circuit configuration for telecommunication switching systems, in particular PCM time division multiplex telephone switching systems with a central switching network and peripheral sub-switching networks connected to it
CN112803998B (zh) 多总线网络跨网通信方法、装置、系统、设备和存储介质
US4853957A (en) Telecommunication switching systems with a central switching and local sub-switching
FI97762C (fi) Kytkentäjärjestely keskusohjattuja tietojenvälityslaitoksia, etenkin PCM-puhelinvälityslaitoksia varten, joissa on keskuskytkentäkenttä ja siihen liitetyt liitäntäryhmät, joissa on osakytkentäkentät
HU202697B (en) Method for distributing program information and junction data of central controlled exchanges particularly of pcm exchanges
JPS6337999B2 (fi)
JP2000013875A (ja) 遠隔デジタル端末及びそれを備えたデジタルループキャリアシステム
JP2561006B2 (ja) ルーティング制御方式
JPS6360938B2 (fi)
IT8224710A1 (it) Apparecchiatura per caricare memorie in una centrale di telecomunicazioni
JPS62214757A (ja) 中央制御通信交換機用回路装置
JPH0423555A (ja) 共通線信号処理方式
JP2000004461A (ja) 光通信回線切替システム

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SIEMENS AKTIENGESELLSCHAFT