FI85122C - Foerfarande foer framstaellning av plattor. - Google Patents
Foerfarande foer framstaellning av plattor. Download PDFInfo
- Publication number
- FI85122C FI85122C FI894704A FI894704A FI85122C FI 85122 C FI85122 C FI 85122C FI 894704 A FI894704 A FI 894704A FI 894704 A FI894704 A FI 894704A FI 85122 C FI85122 C FI 85122C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- adhesive
- sheets
- process according
- paper
- mineral component
- Prior art date
Links
Landscapes
- Laminated Bodies (AREA)
Description
85122
MENETELMÄ LEVYJEN VALMISTAMISEKSI
Tämän keksinnön kohteena on menetelmä levyjen valmistamiseksi laminoimalla yhteen päällekkäisiä paperikerroksia, jossa menetelmässä huokoiset paperit imeytetään hartsilla ja pinotaan ladelmaksi, joka laminoidaan puristamalla sitä korotetussa lämpötilassa, ja jossa menetelmässä ainakin yhteen kohtaan ladelmassa saatetaan adheesioainetta, jonka vaikutuksesta la-delma lohkeaa puristuksen jälkeen osiin niin, että yhden puristuksen tuloksena saadaan ainakin kaksi laminaattilevyä.
Päällekkäisistä paperikerroksista ja sidehartsista muodoste-tut 1 aminaa11i 1 evyt tunnetaan korkeapainelaminaattina eli ns. ikilevynä, jota käytetään pinnoitemateriaa 1 ina mm. ovissa, seinissä ja huonekaluissa. Levyjen pääkomponentin muodostavat ‘ # runkopaperit, jotka ovat huokoista paperia, kuten kraftline- riä. Runkopaperit imeytetään s ideharts i 11 a , kuten fenoli- tai ' me 1 am i i n i har t s i 11 a , kuivataan ja ladotaan päällekkäin niin, ·.·.' että syntyy valmistettavien levyjen kokoa vastaavien paperi- arkkien muodostama ladelma. Ladelma, josta saadaan tyypillisesti kaksi laminaattilevyä, voi käsittää runkopaperiarkkien ohella niiden molemmin puolin olevat pinta- eli dekoratiivi-paperit, jotka antavat syntyville levyille halutun ulkonäön.
• · Ladelman puristaminen laminaattilevyiksi tapahtuu kahden vas- ·.·* takkaisen kuumennetun puristinlevyn, ns. kiiltolevyn välissä.
Puristimessa saattaa olla tällaisia levyvälejä toistakymmen-tä, jolloin samanaikaisesti saadaan puristetuksi vastaava määrä ladelmia. Puristusaika vaihtelee välillä 7-30 min. ja puristuslämpötila on n. 140 °C ladelman paksuudesta ja käytetystä sidehartsista riippuen. Puristuksessa ladelman runkoja pintapaperit laminoituvat levyiksi, joissa hartsi sitoo päällekkäiset paperikerrokset toinen toisiinsa.
Ladelman puristuksen jälkeiseen lohkaisuun kahdeksi tai useammaksi levyksi tunnetaan useita ratkaisuja. Eräs näistä on ladelman varustaminen erillisillä si1ikonipää 1lys teisi11ä ir- 2 85122 roituspaperei1la, jotka estävät runkopapereiden tarttumisen toinen toisiinsa. Toinen ratkaisu on ladelman varustaminen lohkeamiskohdassa runkopapereille levitettävällä irroitus-tai adheesioaineella, joina on käytetty mm. alginiittia ja kiteistä polypropyleeniä. Näiden tunnettujen menetelmien käyttöön on kuitenkin liittynyt hankaluuksia, ja lisäksi halutun lopputuloksen, puristetun ladelman lohkeamisen saavuttaminen on saattanut olla epävarmaa.
FI-patenttijulkaisussa 75758 on edelleen esitetty adheesioai-neen käyttöön perustuva menetelmä, jolla aineen levitykseen ja ladelman muodostukseen liittyvät ongelmat on suurelta osin saatu poistetuksi. Kyseisen menetelmän mukaan adheesioaine saatetaan ladelmaan sitomalla kaksi paperikerrosta adheesio-aineella toisiinsa ja sijoittamalla ne ladelmaan päällekkäisten paperikerrosten väliin, jolloin lohkeaminen tapahtuu mainittujen toisiinsa sidottujen paperikerrosten välistä samalla kun kyseiset kerrokset laminoituvat puristuksessa osaksi syntyviä levyjä. Kuitenkin tämänkin menetelmän ongelmana on löytää sopivat adheesioaineet. Julkaisussa mainitut polymeerit, isotaktinen ja ataktinen polypropyleeni sekä ld-polyeteeni, ja vahat eivät ole osoittautuneet tyydyttäviksi.
Tämän keksinnön tarkoituksena on tarjota korkeapainelaminaat- tilevyjen valmistukseen uudentyyppinen, entistä tehokkaampi adheesioaine, joka soveltuu erityisesti Fl-patenttijulkaisun 75758 mukaiseen valmistustekniikkaan mutta joka on myös mah- ,···, dollista saattaa ladelmaan yksittäiselle runkopaperiarkille « 1 · levitetyn pinnoitteen muodossa. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että adheesioaineena käytetään *··' rasva- tai hartsihapon me ta 11 i suo las ta muodostuvan saippuan ’·1 1 ja mineraa 1 ikomponentin seosta.
» · 1
Keksinnön mukaisesti käytettävässä adheesioaineessa saippua ”“1 muodostaa paperikerrokset toisiinsa sitovan massan ja mine-: : : raalikomponentti toimii puristusvaiheessa esteenä hartsin 1 ä - pitunkeutumiselle. Oleellista on myös se, että adheesioaine *'1. ei reagoi kemiallisesti hartsin kanssa. Lisäksi keksinnön
II
· 1 · • · 1 « · 3 85122 etuna on saatavien levyjen hyvä sannattavuus, eli adheesioai-ne ei pyri takertumaan sen poistamisessa käytettyyn hiekkapaperia tai vastaavaa olevaan santausnauhaan.
Erityisen edullisia keksinnön mukaisesti käytettäviä adhee-sioaineita ovat seokset, joissa mineraalikomponentti on rakenteeltaan 1 iuskemainen. Tällainen rakenne edistää voimakkaasti puristuksen jälkeen tapahtuvaa ladelman lohkeamista erillisiksi levyiksi lohkeamisen tapahtuessa mineraalipartik-kelien levyjen suuntaisesti asettuneita pintoja myöten. Käyttökelpoisina liuskemaisina mineraaleina voidaan mainita kaoliini, talkki, kiille tai serpentiini, joista kaoliini on havaittu erityisen edulliseksi.
Toisaalta on todettava, että tyydyttävästi toimivia adheesio- .aineseoksia on aikaansaatu myös eräillä ei-liuskemaisilla • * * ** mineraaleilla. Tällaisia ovat mm. Ti09 ja CaCO.
* Keksinnön mukaisesti käytettävän adheesioaineseoksen saippua- komponentti on edullisesti Ca-, Cu-, Mg-, Pb- tai Zn- stea-raattia, etenkin viimeksimainittua. Esimerkkinä erinomaisesti toimivasta adheesioaineesta voidaan mainita Zn- stearaatin ja liuskemaisen kaoliinin seos.
S,·' Adheesioaineen seossuhde voi sopivasti vaihdella seuraavissa V. rajoissa: 40-95 %, edullisesti 60-70 % metallisaippuaa ja *...· 5-60 %, edullisesti 30-40 % mineraalikomponenttia.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esi- » ,··· merkin avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, joka esit tää kaavamaisesti erästä keksinnön mukaista levynvalmistus-prosessia.
Piirustuksen mukaisella prosessilla valmistetaan toiselta puolelta pintakäsiteltyjä korkeapainelaminaattilevyjä kraft-lineria olevista runkopapereista, niiden päällä olevista pin-tapapereista sekä paperit toisiinsa sitovasta fenolihartsis-ta. Valmistus tapahtuu puristamalla päällekkäisistä paperiar- 4 85122 keistä muodostuvaa ladelmaa niin, että yhden puristuksen tuloksena saadaan kaksi laminaattilevyä.
Piirustuksen mukaan feno1ihartsi1la imeytetylle ja kuivatulle runkopaperirainai1e 1 levitetään pyörivän telan 2 avulla säiliössä 3 olevaa sulaa sinkkistearaatin ja liuskemaisen kaoliinin seosta, joka toimii prosessissa adheesioaineena. Ad-heesioaine jää Tainalle 1 ohueksi kerrokseksi, jota vasten johdetaan toinen vastaavasti fenolihartsilla käsitelty runko-paperiraina 4. Telat 5 painavat rainat 1 ja 4 vastatusten, ja jähmettyvä adheesioaine sitoo ne kiinni toisiinsa. Telojen 5 jälkeen rainat leikataan leikkurilla 6 arkeiksi 7, jotka vastaavat kooltaan prosessilla tuotettavia laminaattilevyjä. Ku-takin mainittua arkkia 7 vasten tuodaan sen molemmin puolin samansuuruisia fenolihartsilla käsiteltyjä ja kuivattuja run-kopaperiarkkeja 8 niin, että mainittu arkki 7 jää runkopape-riarkkien 8 väliin. Arkeista 7,8 syntyy täten ladelma 9, jo-·1 hon sijoitetaan molemmin puolin uloimmaksi laminaattilevyn pinnan muodostava pintapaperiarkki 10, joka on käsitelty fenolihartsilla tai melamiinihartsi1la. Laminointivaiheessa, joka tapahtuu piirustuksessa viitenumerolla 11 merkityssä kuumennuskammiossa, ladelmaa 9 puristetaan kahden kuumennettavan puristinlevyn 12, ns. kiiltolevyn välissä. Kuumennus-lämpötila, joka voidaan aikaansaada puristinlevy j en 12 kautta johdetun kuumennusnesteen tai levyissä olevien sähkövastusten avulla, on välillä 120-180 °C, sopivimmin välillä n. 130-150 °C. Tässä lämpötilassa fenolihartsi laminoi päällek-käiset paperit kiinni toisiinsa ja adheesioaineena toimiva j· seos sulaa. Puristusvaiheen jälkeen puristinlevyt 12 vedetään irti puristetusta ladelmasta 9, joka välittömästi lohkeaa si-simpänä olevien, Tainoista 1 ja 4 leikattujen arkkien 7 välistä kahdeksi erilliseksi laminaattilevyksi 13. Mainitut si-simmät runkopaperiarkit 7 ovat laminoituneet kiinteästi osaksi näitä levyjä.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset so-vellutusmuodot eivät rajoitu edellä olevaan esimerkkiin vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
5 85122
Niinpä keksinnön mukainen korkeapainelaminaatti1 evyjen valmistus on mahdollista toteuttaa jatkuvana prosessina, jossa levyn muodostavat paperikerrokset kulkevat prosessin läpi jatkuvina rainoina ja jossa rainan muodossa saatavat laminaa-tit vasta puristuksen jälkeen paloitellaan haluttua kokoa oleviksi levykappaleiksi. On myös mahdollista, että adheesio-ainetta käytetään kahdessa tai useammassa ladelman eri kohdassa niin, että ladelma puristuksen jälkeen lohkeaa kolmeksi tai useammaksi laminaattilevyksi. Edelleen on mahdollista, että adheesioaine levitetään suoraan yksittäiselle ladelmaan saatettavalle runkopaperiarkilie, jolloin edellä kuvattu kahden paperikerrok sen 1,4 sitominen toisiinsa jää pois.
• • · · • · » · · * · » 1 » ·
Claims (9)
1. Menetelmä levyjen (13) valmistamiseksi laminoimalla yhteen päällekkäisiä paperikerroksia (1, 4, 8, 10), jossa menetel mässä huokoiset paperit imeytetään hartsilla ja pinotaan 1 a-delmaksi (9), joka laminoidaan puristamalla sitä korotetussa lämpötilassa, ja jossa menetelmässä ainakin yhteen kohtaan ladelmassa saatetaan adheesioainetta, jonka vaikutuksesta la-delma lohkeaa puristuksen jälkeen osiin niin, että yhden puristuksen t u L ok st? n a s a a d a a n ainakin kaksi lamina attilevyä, tunnettu siitä, että adheesioaineena käytetään rasva-tai hartsihapon meta 11isuo 1 asta muodostuvan saippuan ja mineraali komponentin seosta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu min eraa 1ikomponen11i on rakenteeltaan liuskemainen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että min eraa1ikomponen11ina on liuskemainen kaoliini, talkki, kiille tai serpentiini.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mineraalikomponenttina on liuskemainen kaoliini.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetel-,···. mä, tunnettu siitä, että adheesioaineen sisältämä saippua on Ca-, Cu-, Mg-, Pb- tai Zn-stearaattia.
6. Patenttivaatimusten 4 ja 5 mukainen menetelmä, t u n -n e t t u siitä, että adheesioaine on sinkkistearaatin ja • « • · · liuskemaisen kaoliinin seos.
6 85122
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetel- « * · : : : mä, tunnettu siitä, että adheesioaine sisältää 40-95 % metal1isaippuaa ja 5-60 % mineraalikomponenttia. • · · • · • · · li 7 35122
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että adheesioaine sisältää 60-70 % metallisaippuaa kuten sinkki st. e a mattia, ja 3 0-40 % mineraal ikomponenttia , kuten liuskemaista kaoliinia.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että adheesioaine saatetaan ladel-maan (9) sitomalla kaksi paperikerrosta (1,4) adheesioaineel-la toisiinsa ja sijoittamalla ne ladelmaan päällekkäisten pa-perikerrosten (8) väliin, jolloin lohkeaminen tapahtuu mainittujen toisiinsa sidottujen paperikerrosten välistä samalla kun kyseiset kerrokset laminoituvat puristuksessa osaksi syntyviä levyjä (13). • « · • · » • · · • · » * · · · 8 ci 51 2 2
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI894704A FI85122C (fi) | 1989-10-04 | 1989-10-04 | Foerfarande foer framstaellning av plattor. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI894704A FI85122C (fi) | 1989-10-04 | 1989-10-04 | Foerfarande foer framstaellning av plattor. |
FI894704 | 1989-10-04 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI894704A0 FI894704A0 (fi) | 1989-10-04 |
FI894704A FI894704A (fi) | 1991-04-05 |
FI85122B FI85122B (fi) | 1991-11-29 |
FI85122C true FI85122C (fi) | 1992-03-10 |
Family
ID=8529093
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI894704A FI85122C (fi) | 1989-10-04 | 1989-10-04 | Foerfarande foer framstaellning av plattor. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI85122C (fi) |
-
1989
- 1989-10-04 FI FI894704A patent/FI85122C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI894704A (fi) | 1991-04-05 |
FI85122B (fi) | 1991-11-29 |
FI894704A0 (fi) | 1989-10-04 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5187000A (en) | Cellulosic construction panel | |
US20100112285A1 (en) | Methods for manufacturing laminate, device applied herewith, laminate obtained herewith, method for encasing substrates and encased substrate obtained herewith | |
SE512143C2 (sv) | Förfarande för framställning av dekorativt laminat och användning därav | |
CN112476701B (zh) | 用于对木材板进行精加工的方法 | |
DE10392433T5 (de) | Verfahren zur Erzeugung eines dekorativen Laminats | |
WO2014075803A1 (de) | Herstellung von fussböden, decken- und wandverkleidungen | |
JPS5860195A (ja) | シ−ト技術により熱交換器を製造する方法および装置 | |
CA2587355A1 (en) | Multi-step preheating processes for manufacturing wood based composites | |
US3441959A (en) | Textured panel and process of producing same | |
FI85122C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av plattor. | |
FI75758B (fi) | Foerfarande foer framstaellning av skivor. | |
US5876818A (en) | Plastic-paper composite in foil-form and its use for producing weatherproof laminated sheets with surface protection | |
US20080292885A1 (en) | Carrier Film of an Embossing Film | |
CN211688904U (zh) | 一种高阻胶性的耐高温离型膜 | |
JPS6156188B2 (fi) | ||
EP2237936B1 (en) | Process for the production of a multi-layer pressed board, and board so produced | |
CN1654233B (zh) | 浮雕铝塑复合饰面板及加工方法 | |
CN110561862A (zh) | 一种新型环保阻燃木质型材及其制造方法 | |
CN111117509A (zh) | 一种布基清洁胶带及其制备方法 | |
JP2004169210A (ja) | 硬質繊維薄板およびその製造方法 | |
SE465865B (sv) | Saett att tillverka fiberplattor | |
RU2319608C1 (ru) | Способ изготовления клееного слоистого материала из шпона | |
JPH03115153A (ja) | 段差補償シート | |
JPS6032659A (ja) | 化粧板の溝加工方法 | |
GB665673A (en) | Method of and apparatus for making improved wood products |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: WISAPAK OY AB |