FI84705C - Verktyg foer barkningsmaskiner av haolrotortyp. - Google Patents

Verktyg foer barkningsmaskiner av haolrotortyp. Download PDF

Info

Publication number
FI84705C
FI84705C FI892801A FI892801A FI84705C FI 84705 C FI84705 C FI 84705C FI 892801 A FI892801 A FI 892801A FI 892801 A FI892801 A FI 892801A FI 84705 C FI84705 C FI 84705C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
shaft
pivot arm
center
rotor
holding part
Prior art date
Application number
FI892801A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI892801A (fi
FI892801A0 (fi
FI84705B (fi
Inventor
Lennart Magnusson
Original Assignee
Mecania Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mecania Ab filed Critical Mecania Ab
Publication of FI892801A0 publication Critical patent/FI892801A0/fi
Publication of FI892801A publication Critical patent/FI892801A/fi
Publication of FI84705B publication Critical patent/FI84705B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84705C publication Critical patent/FI84705C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L1/00Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor
    • B27L1/04Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor by rubbing the trunks in rotating drums
    • B27L1/05Drums therefor

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Turning (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)
  • Food-Manufacturing Devices (AREA)
  • Adornments (AREA)
  • Gripping On Spindles (AREA)

Description

84705 Ί Työkalu relkäroottorityyppisiä kuorimakoneita varten Verktyg för barkningsmaskiner av hälrotortyp 5 Tämän keksinnön kohteena on työkalu relkäroottorityyppisiä kuorima- koneita varten käsittäen käyränmuotoisen kääntövarren, jonka tehtävänä on ensimmäisestä, vapaasta päästä kannattaa kuorivaa terää tai osaa ja joka on vastakkaisesta päästään yhdistetty irrotettavasi! ruuvi-liitoksen avulla koneen roottoriin kääntyvästi laakeroidun akselin 10 kanssa, lähemmin määritettynä suositeltavasti yhtenä kappaleena akselin kanssa järjestetyn pidinosan välityksellä, joka etenee kulmassa akselia vasten.
Yllämainityn tyyppiset kuorimakoneet toimivat pääasiassa siten, että 15 yksittäinen tukki pituussyötetään telojen avulla renkaan muotoisessa roottorissa olevan reikätilan läpi, johon on asennettu nivelletysti useita teriä kantavia ns. työkaluja tai kääntövarsia samanaikaisesti kun roottoria aletaan pyörittää, jolloin työkalut ja niissä olevat kuorimaterät pidetään puristettuina tukin vaippapintaa vasten sopivien 20 jousilaitteiden avulla tukin pinnassa olevien epätasaisuuksien seuraamiseksi. Koneissa tukit työstetään erittäin vaihtelevin paksuus-astein aina pienikokoisista tukeista halkaisijaltaan alle 100 mm paksuun puusahatavaraan halkaisijaltaan yli 300 mm. Jotta käännettävien työkalujen ei tarvitse liikkua tarpeettoman pitkää matkaa 25 toisaalta sen lähtöasennon, jossa ne ovat toisiaan seuraavien tukkien työstön välisinä aikoina, ja toisaalta paksun tukin ulkopuolella olevan aktiivin asennon välillä, työkaluja voidaan säätää eri lähtö-asentoihin liikkuvien pysäytysulokkeiden avulla, jotka on asennettu roottoriin ja jotka rajoittavat ja määrittävät sen kulman, johon 30 jousilaitteet voivat kääntää varret roottorin keskiötä vasten, lähemmin sanottuna siten, että työkalut pidetään lähtöasennoissaan sisään-käännettyinä siten, että niiden kuorimaterät sijaitsevat hyvin lähellä keskiötä työstettäessä yhdenlajisia pienikokoisia tukkeja, kun taas paksumpia tukkeja työstettäessä ne pidetään enemmän uloskäännettyinä 35 keskiöstä lähtöasennossa. Tällöin työkalujen ei tarvitse kivuta tarpeettoman pitkää matkaa tukin päiden yli lähtöasennosta aktiivi-asentoon paksua puutavaraa työstettäessä.
2 84705 1 Työn aikana - kun koneen roottori pyörii mahdollisimman korkealla kierrosluvulla suurimman mahdollisen kuorimakapasiteetin aikaansaamiseksi - vastavaikuttaa siihen voimaan, jolla jousilaitteet pyrkivät puristamaan työkalun teriä tukin vaippapintaa vasten, se keskipako-5 voima, jota roottorin pyöriminen saa aikaan työkaluun. Tämä keskipakovoima lisääntyy luonnollisesti roottorin kierrosluvun lisääntyessä. Siihen paineeseen, jolla kuorimaterät puristuvat tukkia vasten, vaikuttaa myös se, kuinka työkaluvarsien painopisteet sijaitsevat suhteessa asianomaisiin kääntöakseleihin, nimittäin siten, että 10 lisääntyvä välimatka kääntöakselin ja painopisteen välillä saa aikaan lisääntyvän ulospäin kääntyvän momentin kääntövarsille ja tätä myötä vähenevän kosketuspaineen kuorimaterissä. Jos paksuja tukkeja työstetään korkeilla kierrosluvuilla, jousilaitteiden puristavaan vaikutukseen voidaan vastavaikuttaa niin paljon, että kuoren työstövai-15 kutuksesta tulee huono.
Tämän keksinnön tarkoituksena on yllämainittu haitta ja saada aikaan kuorimatyökalu, joka pystyy tuottamaan täysin hyvän kuorimatuloksen myös silloin, kun työstetään paksuja tukkeja koneen roottorin kierros-20 luvun ollessa korkea. Tämä saavutetaan keksinnölle tunnusomaisesti lähinnä siten, että kääntövarsi on siirrettävästi liikkuva suhteessa pidinosaan ja sanotun ruuviliitoksen avulla kiinnitettävissä erilaisiin, valinnaisiin asentoihin suhteessa siihen, jotta kääntöakselin keskiön ja kääntövarren painopisteen välistä välimatkaa voidaan 25 muunnella.
Keksinnön mukaisessa työkalussa kääntövartta voidaan siis säätää pidinosasta maksimaalisesti ulostyönnetyssä asennossa, jossa kuorimaterät sijaitsevat lähellä roottorin keskustaa pieniä tukkeja työstet-30 täessä, sekä säätää akseliin päin sisäänvedetyssä asennossa, jossa terät ovat etääntyneet roottorin keskiöstä paksumpia tukkeja työstettäessä, jolloin kääntövarren painopiste sijoittuu viimeksimaini-tussa tapauksessa lähemmäksi akselia kuin ensimmäisessä tapauksessa, mikä kaikki tapahtuu sen vääntävän momentin minimoituessa, jonka 35 kääntövarsien paino tuottaa ja joka vastavaikuttaa jousilaitteiden puristusvoimaan.
3 84705 1 Piirustuksissa
Kuvio 1 on kaaviomainen etukuva reikäroottorityyppisestä kuorima-koneesta , 5
Kuvio 2 on suurennettu perspeksiivikuva koneeseen sisältyvästä, keksinnön mukaisesta työkalusta,
Kuvio 3 on perspektiivikuva työkaluun kuvion 2 mukaisesti sisälty-10 västä kääntövarresta,
Kuvio 4 on perspektiivikuva työkaluun sisältyvästä kääntöakselista sekä asiaankuuluvasta pidinosasta, 15 Kuvio 5 on poikkileikkaus työkalusta yhdistetyssä tilassa,
Kuvio 6 on suurennettu kuva, joka havainnollistaa työkalua tukkia työstettäessä.
20 Kuviossa 1 numero 1 viittaa yleisesti kuorimakoneeseen, joka sisältää kantavan rungon tai pesän 2 lisäksi roottorin 3, johon on asennettu useita keksinnön mukaisia työkaluja 4. Työkaluja on esitetyssä esimerkissä viisi, mutta lukumäärä voi vaihdella. Monet koneet on käytännössä varustettu kuudella tällaisella työkalulla. Roottori 3 on 25 ympyränmuotoinen, ja reikätilan 5 läpi siihen voidaan pituussyöttää tukki 6 useiden telojen, esim. kolmen, pyörivän telan 7 avulla, jotka ovat suositeltavasti piikkiteloja ja jotka on ripustettu kään-nettävästi niveliin 8. Huomautettakoon, että piikkitelat 7 ovat selvästi erillään roottorista 3 piirustuksen syvyyssuuntaan siten, 30 että telat eivät tule kosketukseen roottorin kanssa. Huomautettakoon tässä yhteydessä myös, että vastaava syöttötelajärjestely on järjestetty konepesän 2 takapuolelle siten, että tukin sisäänsyöttö tai ulossyöttö voi tapahtua ennen kuin tukin pää on saapunut kosketukseen työkalun kanssa tai sen jälkeen, kun tukin pää on irronnut kosketuk-35 sesta työkalun kanssa.
Kuvioissa 2-4 esitetty työkalu sisältää osittain varsinaisen kääntö- * 84705 ^ varren 9, osittain roottoriin 3 kääntyvästi laakeroidun akselin 10, jolla on roottorista ulostyöntyvässä päässään pidinosa 11. Tämä pidinosa 11 on suositeltavasti muodostettu ykdeksi kappaleeksi akselin 10 kanssa, mutta se voidaan järjestää myös erillisenä osana, joka 5 yhdistetään jälkikäteen pysyvästi akselin 10 kanssa. Kääntövarrella 9 on käyrä muoto, ja sillä on vapaassa, pidinosasta 11 välimatkan päässä olevassa päässä pesä 12 irrotettava (ei-esitetty) terä tai työstöelin, joka käsittää sen terän, joka suorittaa varsinaisen kuorintatoiminnon. Vastaava kuorimaelin esitetään kuviossa 6, jossa 10 se on merkitty numerolla 14. Elimen itse terät on merkitty numerolla 14.
Kuten kuvioista 2-5 edelleen voidaan havaita, kääntövarsi 9 on yhdistetty irrotettavasti pidinosan 11 kanssa ruuviliitoksen avulla, joka 15 esitetyssä esimerkissä muodostuu kahdesta ruuvista 15,15'. Nämä ruuvit ovat kosketuksessa kierteistettyjen reikien 16,16' kanssa pidinosassa 11 ja etenevät varressa 9 olevien pitkulaisten reikien 17,17' läpi. Pidinosaan 11 on muodostettu kaksi pitkittäistä, ympy-rämäisesti käyrää uraa 1818', joita erottaa toisistaan niiden välissä 20 oleva harja 19, johon kierrereiät 16,16' on porattu. Näiden urien tarkoituksena on vastaanottaa kaksi kääntövarressa 9 olevaa niiden välissä olevan upotuksen 20 avulla toisistaan erotettua paksunnosta 21,21'. Ruuvien 15,15' edellämainitut reiät 17,17' eivät ole ainoastaan pitkulaisia vaan myös käyriä, tarkemmin sanottuna varustettu 25 käyristyssäteellä, jonka keskipiste on yhteinen ympyrän muotoisten urien 18,18' tai paksunnosten 21,21' keskipisteen kanssa. Tämä merkitsee sitä, että kääntövartta 9 voidaan ruuvien 15,15' irrottamisen jälkeen siirtää suhteessa pidinosaan 11 mielivaltaisesti valittavaan asentoon kahden päätyasennon välille, jonka määrittää reikien 17,17' 30 pituus, minkä jälkeen varsi voidaan kiinnittää toivottuun asentoon kiristämällä ruuvit 15,15'. Tällä tavoin kääntöakselin 10 keskiön ja kääntövarren 9 painopisteen välistä välimatkaa voidaan vaihdella, tarkemmin sanottuna siten, että painopiste on sijaitsee maksimaalisen lähellä akselin 10 keskiötä kuviossa 2 esitetyssä asennossa ja että 35 se voidaan etäännyttää sanotusta keskiöstä siirtämällä vartta ulospäin pidinosasta vastakkaiseen päätyasentoon päin.
5 84705 1 Kuviossa 6 työkalun ajatellaan työstävän suhteellisen paksua tukkia 6'. Tässä tapauksessa varsi 9 on sisääntyöntyneenä sisempään pääty-asentoonsa suhteessa pidinosaan 11, jolloin saadaan minimaalinen välimatka kääntövarren painopisteen T ja roottorin keskiön C ja 5 kääntöakselin keskiön 10' välisen suoran linjan välille. Tässä tilanteessa terä toimii pääasiassa terän 13 ja tukin vaippapinnan välisessä ideaalissa kohdistuskulmassa. On huomattava, että tämä kohdistuskulma on negatiivinen, jolloin terä siirtää kuorikerroksen pois pikemminkin kuin leikkaa sen irti.
10
Jos työkalun tulee työstää tukki 6" äärimmäisen pienellä halkaisijalla, kääntövarsi säädetään pistekatkoviivoilla osoitettuun asentoon, jossa varsi on maksimaalisesti etääntyneenä tai ulostyöntyneenä pidinosasta 11. Tässä tapauksessa terä tai työstöelin 13 voi saavuttaa 15 tukin säilyttäen hyväksyttävän kohdistuskulman ja työstää tämän pienen tukin tehokkaalla tavalla.
On selvää, ettei keksintö rajoitu ainoastaan kuvattuun ja piirustuksissa esitettyyn suoritusmuotoon. Voidaan siis esimerkiksi ajatella, ____ 20 että kuorta työstävä terä muodostetaan suoraan itse kääntövarteen vaihdettavan, erillisen terän sijasta. Edelleen voidaan sinänsä ajatella, että ruuviliitoksessa käytetään ainoastaan yhtä ruuvia vaikka ainakin kahden ruuvin käyttöä suositellaan käytännössä.
25 30 35

Claims (3)

6 84705 Ί Patenttivaatimukset
1. Työkalu reikäroottorityyppisiä kuorimakoneita varten käsittäen käyränmuotoisen kääntövarren (9), jonka tehtävänä on ensimmäisestä, 5 vapaasta päästä kannattaa kuorivaa terää tai osaa (14) ja joka on vastakkaisesta päästään yhdistetty irrotettavasti ruuviliitoksen (15,15') avulla koneen roottoriin (3) kääntyvästi laakeroidun akselin (10) kanssa, lähemmin määritettynä suositeltavasti yhtenä kappaleena akselin kanssa järjestetyn pidinosan (11) välityksellä, joka etenee 10 kulmassa akselia vasten, tunnettu siitä, että kääntövarsi (9) on siirrettävästi liikkuva suhteessa pidinosaan ja sanotun ruuvi-liitoksen (15,15') avulla kiinnitettävissä erilaisiin, valinnaisiin asentoihin suhteessa siihen, jotta kääntöakselin keskiön ja kääntö-varren painopisteen välistä välimatkaa voidaan vaihdella. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen työkalu, tunnettu siitä, että ruuviliitoksessa oleva yksittäinen ruuvi (15) on kosketuksessa kierteistetyn reiän (16) kanssa pidinosassa (11) ja etenee kääntövar-ressa (9) olevan pitkulaisen reiän (17) läpi. 20
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen työkalu, tunnettu siitä, että pitkulaisella reiällä (17) on ympyrämäisesti käyrä muoto, joka vastaa ympyrämäisesti käyrän ohjaimen muotoa pidinosassa (11) olevan - ainakin yhden uran (18,18') muodossa ja kääntövarressa (9) olevaaan 25 uraan tarttuvaa paksunnosta (21,21'). 30 35 7 84705
FI892801A 1988-06-08 1989-06-07 Verktyg foer barkningsmaskiner av haolrotortyp. FI84705C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8802140A SE463661B (sv) 1988-06-08 1988-06-08 Verktyg foer barkningsmaskiner av haalrotortyp
SE8802140 1988-06-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI892801A0 FI892801A0 (fi) 1989-06-07
FI892801A FI892801A (fi) 1989-12-09
FI84705B FI84705B (fi) 1991-09-30
FI84705C true FI84705C (fi) 1992-01-10

Family

ID=20372556

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI892801A FI84705C (fi) 1988-06-08 1989-06-07 Verktyg foer barkningsmaskiner av haolrotortyp.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4865095A (fi)
EP (1) EP0346310B1 (fi)
AT (1) ATE92392T1 (fi)
CA (1) CA1318221C (fi)
DE (1) DE68908025T2 (fi)
FI (1) FI84705C (fi)
NO (1) NO171254C (fi)
SE (1) SE463661B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
USD419854S (en) 1998-03-13 2000-02-01 Forano International Inc. Debarker arm
USD411097S (en) 1998-08-05 1999-06-15 Forano International Inc. Holder for a debarker arm
US7350548B1 (en) 2006-10-16 2008-04-01 Nicholson Manufacturing Ltd. Swing arm assembly with replaceable insert for use with a debarker apparatus
US7806153B2 (en) * 2008-01-15 2010-10-05 Reimler James L Log debarking blade
US7931055B2 (en) 2009-02-10 2011-04-26 Reimler James L Log debarking tool and tool tip

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3709272A (en) * 1971-07-08 1973-01-09 R Bowers Log debarking apparatus
SE415078B (sv) * 1974-09-25 1980-09-08 Jonsson Karl Erik Arnold Barkningsverktyg
US4438794A (en) * 1979-07-23 1984-03-27 Carpenter Aaron R Bark tool and connection
US4280541A (en) * 1980-01-10 1981-07-28 Reimler Associates, Inc. Debarking tool for log debarking machines
US4653559A (en) * 1985-03-20 1987-03-31 Nicholson Manufacturing Company Forwardly-projecting debarking tool barker arm

Also Published As

Publication number Publication date
US4865095A (en) 1989-09-12
EP0346310A3 (en) 1991-09-18
SE8802140L (sv) 1989-12-09
NO171254C (no) 1993-02-17
CA1318221C (en) 1993-05-25
FI892801A (fi) 1989-12-09
FI892801A0 (fi) 1989-06-07
NO892341L (no) 1989-12-11
EP0346310B1 (en) 1993-08-04
NO892341D0 (no) 1989-06-07
SE8802140D0 (sv) 1988-06-08
ATE92392T1 (de) 1993-08-15
DE68908025D1 (de) 1993-09-09
NO171254B (no) 1992-11-09
FI84705B (fi) 1991-09-30
DE68908025T2 (de) 1994-03-03
SE463661B (sv) 1991-01-07
EP0346310A2 (en) 1989-12-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI84705C (fi) Verktyg foer barkningsmaskiner av haolrotortyp.
JP2002505201A5 (fi)
CA2438614C (en) Debarking shaft for a debarking mechanism
US5597023A (en) Table saw tenonizer jig
US5535652A (en) Lathe apparatus
FI71511B (fi) Anordning foer reducering av rundvirkes diameter
JP4157623B2 (ja) ベニヤレース
US5259428A (en) Rotary cutters
JPS6133691B2 (fi)
JPS63267101A (ja) 回転工具の切削方法
CA1055206A (en) Device and method for operation in an helical pattern inside a cylinder
JPS5836485Y2 (ja) 回転式刃物
RU796U1 (ru) Рабочий орган стволообрабатывающего станка
SU870094A1 (ru) Инструмент дл обработки отверстий
CA1189766A (en) Diametrical log sizer
JPS6116602B2 (fi)
SU655527A1 (ru) Долбежна головка к станку дл образовани пазов в древесине
SU525502A1 (ru) Шпиндельна головка дл подрезных работ
RU2075377C1 (ru) Вал деревообрабатывающего станка
SU432978A1 (ru) Устройство для отрезки без грата
SE8402906L (sv) Hydrauliskt driven timmerbackningsmaskin
JPS5919628A (ja) 荒切り加工機
JPS6042002Y2 (ja) 楕円穴加工装置
SU967803A1 (ru) Впередистаночный стол
SU1186472A1 (ru) Шпиндельный узел деревообрабатывающего станка

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: MECANIA AB