FI84446C - Anordning foer hopspikning av tvao konstruktionsdelar. - Google Patents

Anordning foer hopspikning av tvao konstruktionsdelar. Download PDF

Info

Publication number
FI84446C
FI84446C FI880995A FI880995A FI84446C FI 84446 C FI84446 C FI 84446C FI 880995 A FI880995 A FI 880995A FI 880995 A FI880995 A FI 880995A FI 84446 C FI84446 C FI 84446C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cylinder
wedge
guide
nail
piston rod
Prior art date
Application number
FI880995A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI84446B (fi
FI880995A (fi
FI880995A0 (fi
Inventor
Boerje Sjoegren
Original Assignee
Nordisk Kartro Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nordisk Kartro Ab filed Critical Nordisk Kartro Ab
Publication of FI880995A0 publication Critical patent/FI880995A0/fi
Publication of FI880995A publication Critical patent/FI880995A/fi
Publication of FI84446B publication Critical patent/FI84446B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84446C publication Critical patent/FI84446C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27FDOVETAILED WORK; TENONS; SLOTTING MACHINES FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES
    • B27F7/00Nailing or stapling; Nailed or stapled work

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)

Description

1 84446
Laite kahden rakennusosan naulaamiseksi yhteen
Esillä oleva keksintö kohdistuu laitteeseen kahden rakennusosan naulaamiseksi yhteen siten, että naula lyödään ensimmäisen rakennusosan, esim. kipsilevyn, läpi ja edelleen toisen rakennusosan, esim. vastekappaleen, sisään ensimmäisen telineosalle akselin suuntaisesti liikkuvasti kiinnitetyn ensimmäisen painesylinterin, esim. paineil-masylinterin, muodossa olevan lineaarisen moottorin avulla, johon on säädettäväsi! kiinnitetty paininjalka, jolloin voidaan aikaansaada puristusvoima rakennusosia vastaan, ja jonka ensimmmäisen sylinterin männän varren työisku aikaansaa naulan lyömisen.
Kun kaksi rakennusosaa yhdistetään toisiinsa naulaliitoksel-la tehdasmaisesssa naulauksessa, täytyy yleensä varmistaa, että yhteennaulattavat osat pidetään hyvin tukeutuneina toisiaan vasten niin, että naulan lyöminen voi tapahtua osien ollessa tiiviisti vastakkain.
Huomioon täytyy ottaa myös se, onko toinen tai molemmat osat valmistettu materiaalista, jonka muoto saattaa pysyvästi vahingoittua, jos se/ne Joutuvat kiinnipitävien tai yhdistävien voimien, joiden suuruus ylittää tietyn vahingoit-tamattoman tason, alaiseksi. Esimerkkeinä voidaan mainita tilanne, jolloin kipsilevy täytyy naulata alla olevaan puiseen vaatekappaleeseen. Tällöin vastekappaleeseen voidaan luonnollisesti kohdistaa huomattavasti suurempia kiinnipito-tai koossapitovoimia kuin kipsilevyyn, ilman että aiheutetaan pysyviä pintavaurioita. Naulaus tapahtuu niin, että naulan kanta asetetaan n. 300 kp suuruisen puristusvoiman alaiseksi. Kipsilevyä, jonka alla on vastekappale, ei voida kuormittaa niin suurella voimalla tarvittavan kiinnipitävän voiman aikaansaamiseksi, jos halutaan välttää pysyvät vahingot, joita tulee varsinkin kipsilevyyn, jota ei voida kuormittaa suuremmalla voimalla kuin n. 50 kp.
2 84446
On olemassa useita eri menetelmätapoja toisaalta rajoitetun kiinnipitävän voiman, toisaalta huomattavasti suuremman naulaan kohdistuvan puristusvoiman aikaansaamiseksi.
Yksi mahdollinen ratkaisu olisi käyttää kahta painesylinte-riä, jotka toimivat samassa suunnassa, toinen aikaansaa pienemmän kiinnipitävän voiman ja toinen huomattavasti suuremman naulaan kohdistuvan puristusvoiman. Sylinterit voidaan järjestää erikseen vierekkäin tai muodostaa kaksois-sylinteri, jossa toinen sylinteri on koaksiaalisesti toisen sisällä. Ensimmäisessä tapauksessa haittana on se, että kaksi sylinteriä vie sivusuunnassa enemmän tilaa kuin yksi, ja kaksi sylinteriä aiheuttavat lisäksi voimavaikutuksen kahdessa eri paikassa. Molemmissa tapauksissa on kuitenkin vaarana, että kipsilevyyn/vastekappaleeseen kohdistuu maksimaalinen alaspäin pitävä voima, joka on suurempi kuin sylinterin maksimaalinen kiinnipitävä voima.
Keksinnön tarkoituksena on - naulattaessa yhteen sellaisia rakennusosia, joista ainakin toisen lujuus on rajoitettu -välttää em. haitat ja tarjota tilalle uudentyyppinen naulauslalte, jonka avulla voidaan aikaansaada toisaalta rakennusosien yhdesssäpysyminen pienemmän, olennaisesti muuttumattoman kiinnipitovoiman avulla, toisaalta naulan lyöminen vain naulan kantaan kohdistuvan suuremman puristusvoiman avulla.
Keksinnön mukaan mainitut päämäärät voidaan saavuttaa johdannossa kuvatun laitteen avulla siten, että toinen telineosaan kiinteästi kiinnitetty lineaarinen moottori, kuten pienempi painesylinteri, jossa on väliainetta, esim. toinen paineilmasylinteri, on järjestetty ensimmäisen sylinterin ja sen paininjalan järjestämiseksi tiiviisti rakennusosia vasten, jotta nämä pysyisivät yhdessä naulauksen aikana, joka toinen sylinteri on järjestetty niin, että sen männän varsi on siirrettävissä suunnassa, joka on olennaisesti kohtisuorassa ensimmäisen sylinterin männän varren liikesuuntaa vasten, ja että toisen sylinterin männän 3 84446 varren vapaaseen päähän ensimmäisen sylinterin telineosaa vasten käännetyn takaosan ja telineosan väliin on kiinnitetty puristettava kiila ensimmäisen sylinterin sijoittamiseksi olennaisesti vakiokiristysvoimalla ja pysyvän paininjalka-kosketuksen aikaansaamiseksi rakennusosia vasten myös paikallisessa osien kovemmassa puristumisessa toisiaan vasten naulaa lyötäessä.
Ensimmäisen sylinterin paininjalan aikaansaama kiristys-voima, joka pitää rakennusosat yhdessä naulauksen aikana, muodostuu siis toisen sylinterin voimavaikutuksesta, joka kiilan ja sen voimavälityksen kautta ohjataan 90°reen ja vahvistetaan puristusvoimansuunnassa rakennusosia vasten. Käytännössä lienee yleensä edullista, että ensimmäinen suurempi sylinteri ja toinen pienempi sylinteri ovat paineilmasylintereitä. Koska ensimmäisen sylinterin voimavaikutus on kiilan "varassa" paininjalkapuristuksen aikana ja itse naulausisku saavutetaan siten, että paininjalan puristusvoimaa säädetään koko ajan niin, että tämä voima pysyy tasaisena, jopa rakennusosien puristuessa paikoitellen yhä kovemmin ensimmäisen sylinterin männäniskun aiheuttaman naulan lyömisen seurauksena. Laitteen kiilasylinterimekanis-mi mahdollistaa myös sellaiset variaatiot paininjalan ja siten myös ensimmäisen sylinterin aksiaalisessa asennossa, joita saattaa esiintyä naulan lyömisen aikana. Tämä on tärkeää, koska paininjalan tiukka puristuminen rakennusosia vasten koko naulauksen aikana on edellytys sille, että naula lyödään tarkasti määrättyyn syvyyteen työiskun aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että naulan kanta lyödään niin pitkälle, että se on hieman uponnut päällimmäisen rakennusosan pinnan sisään.
Käytännössä puristusvoima siirretään ensimmäisen sylinterin männän varresta naulan kantaan männän varren päähän kiinnitetyn nk. driverin avulla, joka muodostaa akselin suuntaisen pidennyksen männän varteen.
4 84446
Tarkan ohjatun liikkeen- ja voimansiirron aikaansaamiseksi kiilasta ensimmäisen sylinterin takaosaan on edullista, että takaosassa on kiilaa varten ulospäin avoin ohjausura, jonka uran pohjapinta on tasainen, jonka pinnan normaalisuunta muodostaa terävän kulman ensimmäisen sylinterin männän varren liikesuunnan kanssa, joka terävä kulma on yhtenevä kiilan kiilakulman kanssa.
Ensimmäinen sylinterirunko voi sopivasti olla ulkomuodoltaan prismaattinen, esim. suorakulmaisen suuntaissärmiön muotoinen, jossa sylinterirungossa eteen ja taakse liikuteltavan varrella varustetun männän sylinterikulku tapahtuu. Sylinterirungon takapäähän on kiinnitetty kulkuradan takaosan sulkeva sylin-terikansi, johon kiilan ohjausura on muotoiltu.
Sylinterirungon etuosassa on mieluiten paikallisesta sylinte-rirungon päätyseinästä eteentyötyvä ohjauslevy, jonka sisällä männänvarsi kulkee.
Jotta saataisiin naulankannan upotussyvyys muutetuksi, ottaen huomioon kulloinenkin päällimmäinen rakennusosa, on edullista, että paininjalassa on ohjaushylsyyn aksiaaliseeti järjestetty säädettävä edullisimmin sivuttain toimivan naulansyötön kanssa toimiva työkalukärki, joka naulauksen aikana on puristettu rakennusosia vasten. Upotussyvyys on riippumaton kulloistenkin yhteennaulattavien rakennusosaparien mittasuhteista.
Erityisesti päällimmäisen rakennusosan ollessa kipsilevy, voi olla edullista, että työkalunokan kosketusosa on renkaanmuo-toinen, joka jakaa puristusvoiman suhteellisen suurelle ren-kaanmuotoiselle alueelle kipsilevyn pinnalla.
Toinen sylinteri ja kiila voivat sinänsä olla kiinnitettyjä suoraan telineeseen tai kulkea suoraan telineosan pinnalla, mutta käytännössä lienee edullisinta, että toinen sylinteri on kiinnitetty telineosaan järjestettyyn kiinnityslevyyn, jonka kiilaan rajoittuvalle sivulle on asennettu pari rinnakkaisia 5 84446 ohjauslinjaajia, Johon kiilan vastakkaisilla sivuilla olevat reunanohjauelaipat ovat 1iukuohjauskosketuksessa. Täten toisen sylinterin Ja kiilan asentaminen on yksinkertaisempaa ja niiden vaihtaminen esim. kulumisen takia helpompaa.
Kiila on mieluiten kytketty yhteen ensimmäisen sylinterin kanssa ohjaustapin avulla, joka on kohtisuorassa ohjausuran pituuussuuntaa vasten, ja joka on kiinnitetty sylinterin takaosaan ja ulotttu yli ohjausuran yhdensuuntaisesti mutta irti uran pöhjapinnasta. Ohjaustappi ulottuu siten pitkittäisen kiilaan muodostetun ohjaushalkion läpi, joka kulkee yhdensuuntaisesti kiilan uran pohjaan rajoittuvan sivun kanssa.
Ensimmäinen sylinteri on siten "ripustettu" kiinnityslevyyn ohjaustapin kautta, joka on sylinterin takaosassa. Tapin nostama kiila kulkee pitkin ohjauslevyä samalle levylle kiinnitettyjen ohjauslinjaajien välissä, joiden avulla kiila on koko ajan kosketuksessa kiinnityslevyn pinnan kanssa.
Ensimmäisen sylinterin männän työiskun pituuden ja siten myös naulausiskun pituuden määrääväät edullisimmin sylinterissä olevat aksiaaliset, erilläään olevat pääteasentopysäytyseli-met. Nämä pysäytyselimet pääteasentoa varten muodostuvat yksinkertaisimman toisaalta sylinterikannen sisäpuolesta ja toisaalta männän varren läpikulkevasta sylinterirungon päätyseinän sisäpuolesta.
Keksinnön mukaisen laitteen avulla aikaansaatu puristusvoima on tietysti riippuvainen toisen sylinterin aiheuttamasta kiilaan kohdistuvasta puristusvoimasta, osittain siitä tehonvah-vistuksesta, jonka kiila antaa ensimmäisen sylinterin akselin suunnassa. Tehonvahvistus on taas riippuvainen etupäässä kiilan kiilakulmasta. Käytännössä edullisimmaksi on osoittautu- o o o o nut kiilakulma, joka on 10 - 20 «edullisimmin 12-16 . Jos o valitaan kiilakulmaksi 14 ja oletetaan, että kitkakerroin on välillä 0,07-0,08 (joka koskee normaalia hiottua terästä) voidaan olettaa, että ensimmäisen sylinterin kirietysvoima 6 84446 rakennusosia vastaan on 1,5-1,6 kertaa suurempi kuin toisen sylinterin kiilapuristusteho.
Toisessa sylinterissä - kuten ensimmäisessäkin - on mieluiten prismaattinen sylinterirunko,jonka poikkileikkaus on neliömäinen tai suorakaiteen muotoinen. Näin sylinterirungon asentaminen telineosan kiinnityslevylle helpottuu.
Koska sylinterirungolla on suuri ainevahvuus pitkittäisissä suorakulmaisissa kulmaosissa, on mahdollista sijoittaa näiden osien sisään tarvittavat paineväliainekanavat työväliaineen kuljettamiseksi sisään- ja ulos työkammiosta sy1intereihin.
Seuraavassa keksintöä kuvataan viitaten liitteenä olevien piirustusten mukaiseen suositeltuun suoritusmuotoon.
Kuvio 1 on osittainen pystyleikkaus keksinnön mukaisesta laitteesta, jonka alle on järjestetty 2 naulattavaa rakennusosaa .
Kuvio 2 esittää sylintereitä ja kiilaa ylhäältä katsottuna leikkauslinjalta 11 — 11 kuviossa 1.
Kuvio 3 kuvaa pystyprojektiota leikkauslinjalta 111 — 111 kuviossa 1.
Kuviot 4a ja 4b esittävät ensimmäisen sylinterin kantta katsottuna akselinsuuntaisena poikkileikkauksena ja vaakaprojektiona ylhäältäpäin ja kuviot 5a ja 5b kuvaavat kiilaa sivulta ja vaakaprojektiona ylhäältäpäin.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista laitetta asennettuna vaakasuoran telineosa 1 alle. Laitteessa on neljä pääosaa tai -komponenttia, nimittäin telineosan 1 alasivulle kiinteästi kiinnitetty horisontaalinen kiinnityslevy 2, kiinnityslevyyn 7 84446 kiinnitetty horisontaalinen paineilmaaylinteri 3, kiinnityslevyn 2 alapuolelle asennettu siirrettävä kiila 4 ja kiilan kannattama vertikaalinen paineilmaaylinteri 5, jossa on alhaalla järjestetty paininjalka 6.
Paininjalka 6 saatetaan sylinterin 5 liikkuessa alaspäin kosketukseen rakennusosaparin 7,8 kanssa ja näiden yhteenpuris-tuminen aiheuttaa naulan sisäänpuristumisen osia naulattaessa. Esitetyssä esimerkissä oletetaan rakennusosan 7 olevan horisontaalisesti järjestetty kipsilevy, kun taas osa 8 on sen alle kiinnitetty puinen vaatekappale 8. Osat 7 ja 8 on sijoitettu kiinteällä horisontaaliselle alustalle 9. Horisontaalisesti järjestetty pienempi paineilmasylinteri 3 käsittää sy- I interirungon 10, jossa on eteen- ja taakse liikuteltava mäntä II ja mäntään kiinnitetty varsi 12, jonka vapaa ulkopää on kiinnitetty kiilaan 4. Sylinterin 10 korkeampi pää suljetaan kannella 13.
Kiilaa 4 kannattaa kiinnityslevy 2 niin, että kiilassa ylhäällä on sivuille ulospäin työntyvä reunanohjauslaippapari 14, joka kulkee yhdensuuntaiseen ohjauslinjaajapariin 16 kuuluvien vastakkaiseen suuntaan suuntautuvien reunalaippojen 15 päällä. Linjaajat 16 on ruuvattu kiinni kiinnityslevyn 2 alapuolelle.
Vertikaalisesti suunnattu suurempi paineilmasylinteri 5 käsittää sylinterirungon 17, jossa on alempi päätyseinä 18, ja sylinterirungon juoksussa ylös ja alas liikuteltavan männän 19, johon liittyy männänvarsi 20.
Männänvarsi 20 työntyy ulos sylinterirungosta 17 rungon päätyseinässä 18 olevasta aukosta ja sitä ohjataan päätyseinän ulkopuolella samasta seinästä ulkonevan ohjaushylsyn 21 avulla. Sylinterirunko 17 on suljettu taka- , piirustuksessa ylä-päätyosastaan, sylinterijuoksun 22 yläpäähän kiinnitetyn kannen 23 avulla.
β 84446
Sylinterin 5 kannessa 23 on ylöspäin avoin ohjausura 24 kiilaa 4 varten. Ohjausuran pohjapinta 25 on sileä, joka muodostaa kulman sylinterin kannen horisontaalisen päätypinnan 26 kanssa ja kulkee yhdensuuntaisesti kiilan 4 alasivun 27 kanssa .
Sylintsrikantta 23 ja kiilaa 4 kuvataan tarkemmin kuvioissa 4a, 4b, 5a ja 5b isommassa mittakaavassa.
Kuten ilmenee kuvioista 2 ja 4b, sylinterissä 5 on prismaat-tinen runko 17, jonka poikkileikkaus on neliönmuotoinen. Myös sylinterin 3 poikkileikkaus on edullisesti neliönmuotoinen. Kuten selvästi ilmenee kuviosta 4b, ohjausura 24 ulottu sy-1 interikannen päätypinnan yli samassa suunnassa kuin kannen vastakkaisilla puolilla olevat sivupinnat 28 ja 29. Ohjausura 24 rajoittuu siten sivusuunnassa vastakkaisilla puolilla sy-linterikantta olevaan laippaosapariin 30 ja 31. Näiden kahden laippaosan läpi kulkevat koaksiaaliset reiät 32 ja 33, jotka on tarkoitettu tappia 34 varten (ke. kuvio 1), jonka kautta sylinteri 5 on yhteydessä kiilaan 4, ja jota tappia 34 kiila 4 kannattaa. Tämä aikaansaadaan niin, että ohjaus- tai yhdis-tystappi 34 kulkee pitkittäisessä ohjaushalkiossa 35 kiilan 4 sisällä.
Tämä ohjaushalkio ulottuu kiilan 4 tasapaksusta pääosasta 36 alas kiilan reunanohjauslaippoihin 14 asti. Kiilan korkeammalle sivulle on järjestetty kierteinen pohjareikä 37, johon sylinterin 3 männänvarsi 12 on ruuvattu kiinni.
Kuten ilmenee kuvioista 4a ja 4b, sylinterikannen 4.:ssä kulmaosassa on ensimmäinen aksiaalinen reikäpari 38 ja toinen aksiaalinen reikäpari 39.
Nämä reikäparit on tarkoitetty sylinterikannen 23 ja rungon 17 yhdistämiseksi pulteilla ja vastaavasti sylinterin 5 aksiaaliseksi ohjaamiseksi suhteessa kiinnityslevyyn 2 reikäpariin 39 ja vastaavien kiinnityslevyssä oleviin reikiin asetettujen 9 84446 ohjauepilarien avulla. Vain yksi tällainen pilari 40 on kuvattu kuviossa 1).
Kuten ilmenee kuviosta 1, on sekä kiilan sieäänpuristava sylinteri 3 ja paininjalkaa kannattava sylinteri 5 varustettu tavanomaisilla tiivisteillä eylinterikannen ja rungon välissä, männän ja sylinterijuoksun välissä sekä männän ja männänvarren ja sylinterirungon välissä. Sylinterit 3 ja 5 on lisäksi varustettu väliainekanavilla, jotka tarvitaan väliaineen kuljettamiseen sisään- ja ulos (tässä tapauksessa paineilman), ja joka käyttää vastaavaa mäntää.
Sylinterin 5 päätyseinästä 8 ulkonevan ohjaushyleyn 21 alaosaan on akselin suuntaisesti asennettu sivuttaneessa naulan-syötössä toimiva työkalukärki 41, jonka alin osa muodostuu paininjalasta 6. Koska työkalukärki paininjalkoineen voidaan asentaa eri aksiaalisiin asentoihin ohjaushyleyn 21 päälle, laite voidaan asentaa niin, että naula, joka männän varren 20 ja siihen koaksiaalisesti kiinnitetyn työntötangon 42 avulla lyödään rakennusosien 7,8 sisään paininjalan 6 ollessa niitä vasten, kun mäntä 19 suorittaa lyömisiskun, lyödään sopivaan syvyyteen. Iskun pituus määräytyy sylinterinkannen 23 sisäsivun 43 ja sylinterin päätyseinän 18 välimatkan pituuden perusteella .
Järjestyksen vuoksi huomautettakoon, että kuvio 1 esittää laitetta sylintereinään 5 ja työkalukärkineen 41 asennossa, jossa niitä ei vielä ole asennettu rakennusosia 7, 8 vasten. Sylinterin 5 ja työkalukärjen sijoittaminen rakennusosaa vasten aikaansaadaan kuten edellä on kuvattu, niin että sylinteri 3 vedetään painamaan kiila 4 sisään vasemmalle kiinnityslevyn 2 ja sylinterikannen 23 väliin. Kun paininjalka 6 on kosketuksessa osien 7 ja 8 vasten, ja painanut nämä tiiviisti yhteen ennen naulan lyömistä, jolloin laite on valmis aktivoitavaksi sylinterin 5 lyömisiskun avulla, te. männän 19 työntämiseksi .
»O 84446
Oletettakoon, että rakennusosat koostuvat kipsilevystä 7 ja sen alla olevasta poikittaisesta puisesta vastakappaleesta 8, jolloin on välttämätöntä, ettei paininjalan 6 kirietyevoima ole liian kova, ta. paininjalan puristusvoimaa kipsilevyä kohtaan täytyy rajoittaa arvoon, joka ei aiheuta pysyviä painaumia kipsilevyn pintaan. Korkein sopiva puristusvoima on n. 50 kp. Itse naulan lyöminen tapahtuu sitävastoin olennaisesti suuremmalle voimalla, esim. 300 kp, joka kohdistetaan suoraan naulan kantaan työntötangon 42 avulla. Jotta aikaansaataisiin o 50 kp:n suuruinen puristusvoima, kiilakulman ollessa 14 ja kun voimansiirtävät kiilan 4 pinnat, kiinnityslevy 2 ja män-nänhuippu 23 tappeineen 34 ovat tavanomaisesti hiottuja te-räspintoja, jotka antavat kitkakertoimen väliltä 0,07-0,08 vaaditaan, että esillä olevassa tapauksessa sylinteri 3 antaa n 32 kp suuruisen voiman kiilalle 4 vasemmassa suunnassa kuviossa 1 .
Laitteen käyttö sisältää sen, että ensin sylinteri 3 painaa 32 kp suuruisella voimalla kiilan 4 kiinnityslevyyn 2 ja männän-huipun 23 väliin, jonka jälkeen sylinterin 5 työntömäntä 19 aktivoidaan naulan lyömisiskun aikaansaamiseksi. Sylinteri 5 on siksi mittasuhteiltaan sellainen ja paineistettu paineilmalla sellaiseen paineeseen, että mäntä 19 saa pystysuoran 300 kp suuruisen lyöntivoiman iskutanko 20 ja työntötangon 42 kautta. Kun naula on lyöty, laitetta tulee keventää, jotta jää tilaa siirtää osat 7 ja 8 ja tilaa mahdolliselle uudelle naulaukselle uuteen paikkaan. Tässä laitteen kevennyksessä sylinterin 3 mäntä 11 palaa kiilan ulosvetävään asentoonsa ja sen jälkeen sylinterin 5 mäntä 19 palautuu ylempään kuviossa 1 osoitettuun valmiustilaan uutta naulausta varten.
Jos oletetetaan, kuten edellä, kiilan kitkakertoimen olevan o välillä 0,07-0,08 ja kiilakulman olevan 14 , tarvitaan horisontaalinen kiilan ulosvetävä voima, joka on vähintään n.
24,8- 33,0 kp, jotta kiila vapautuisi, kun kiilaan samalla 11 84446 kohdistuu 350 kp pystysuora painovoima.
o'
Kiilakulma, joksi tässä on valittu 14 , on hiotulle teräkselle o o oltava väh. 10 mutta ei mielellään yli 20 . On tärkeätä valita kiilakulma oikein suhteessa käytettäviin kiilatason kitkakertoimiin ja kiilalle tulevaan painovoimaan, jotta saataisiin halutun suuruinen alaspäin suuntautuva kiristysvoima, joka yllä olevassa esimerkissä on valittu olevan 50 kp.
Lopuksi tähdennetään, että edellä selvitetyt suoritusesimer-kit keksinnön mukaisesta laitteesta ovat ainoastaan havainnollistavia, mikä pätee myös esitettyihin kulma- ja painoarvoihin. Keksintöä voidaan tietenkin muunnella patenttivaatimuksien mukaisissa rajoissa ilman, että rajoitetaan selitysosassa esitettyä.

Claims (10)

12 84446
1. Laite kahden rakennusosan (7, 8) naulaamiseksi yhteen siten, että naula lyödään ensimmäisen rakennusosan, esim. kipsilevyn (7), läpi ja edelleen toisen rakennusosan, esim. vaatekappaleen (8), sisään ensimmäisen telineosalle (1) akselin suuntaisesti liikkuvasti kiinnitetyn ensimmäisen painesylinterin (5), esim. paineilmasylinterin, muodossa olevan lineaarisen moottorin avulla, johon on säädettävästi kiinnitetty paininjalka (6), jolloin voidaan aikaansaada puristusvoima rakennusosia vastaan, ja jonka ensimmmäisen sylinterin männän varren (20) työisku aikaansaa naulan lyömisen, tunnettu siitä, että toinen telineosaan (1) kiinteästi kiinnitetty lineaarinen moottori, kuten pienempi painesylinteri (3), jossa on väliainetta, esim. toinen paine!lmasylinteri, on järjestetty ensimmäisen sylinterin ja sen paininjalan järjestämiseksi tiiviisti rakennusosia vasten, jotta nämä pysyisivät yhdessä naulauksen aikana, joka toinen sylinteri (3) on järjestetty niin, että sen männän varsi (12) on siirrettävissä suunnassa, joka on olennaisesti kohtisuorassa ensimmäisen sylinterin männän varren (20) liikesuuntaa vasten, ja että toisen sylinterin männän varren (12) vapaaseen päähän ensimmäisen sylinterin telineosaa (1) vasten käännetyn takaosan (23) ja telineosan väliin on kiinnitetty puristettava kiila (4) ensimmäisen sylinterin sijoittamiseksi olennaisesti vakiokiristysvoimal-la ja pysyvän paininjalkakosketuksen aikaansaamiseksi rakennusosia vasten myös paikallisessa osien kovemmassa puristumisessa toisiaan vasten naulaa lyötäessä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäisen sylinterin (5) takaosassa (23) on ulospäin avoin ohjausura (24) kiilaa (4) varten, jonka uran pohjapin-ta (25) on sileä, jonka pinnan normaalisuunta muodostaa terävän kulman (a) ensimmäisen sylinterin männän varren (20) liikkumissuunnan kanssa, joka terävä kulma on yhtenevä kiilan kiilakulman (a) kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kiilakulman (a) arvo on välillä 10° - 20* ja edullisiin- i3 84446 min välillä 12° - 16® niin, että toisen sylinterin (3) aikaansaama kiilan puristusvoima F2 antaa ensimmäiselle sylinterille kiristysvoiman Fj, joka on suuruusluokkaa 1,5F2 - 1,6F2 rakennusosia vasten, kiilakulman ollessa, sanottakoon 14° ja kitkaluvun ollessa välillä 0,07-0,08.
4. Patenttivaatimusten 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen sylinteri (5) käsittää prismaattisen sylinterirungon (17), jolla on sylinterimäinen juoksu (22) sisällä säädettävästi liikuteltavaa, männänvarrella (20) varustettua mäntää (19) varten, jonka sylinterirungon takapäähän on kiinnitetty juoksun takapään sulkeva sylinte-rikansi (23), johon on muotoiltu ohjausura (24) kiilaa (4) varten.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen laite, tunnettu siitä että sylinterirungon (17) etuosa käsittää sylinteri-rungon päätyseinästä (18) ulkonevan ohjaushylsyn (21) männän vartta (20) varten.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 2-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että toiseen sylinteriin (3) on kiinnitetty telineosaan (1) sovitettu kiinnityslevy (2), jonka kiilaan rajoittuvalle sivulle on asennettu pari rinnakkaisia ohjaus-linjaajia (16), joiden kanssa kiilan (4) vastakkaisilla sivuilla olevat reunanohjauslaipat (14) ovat liukuohjausot-teessa.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 2-6 mukainen laite, tunnettu siitä, että kiila (4) on kytketty yhteen ensimmäisen sylinterin (5) kanssa ohjausuran (24) pituussuuntaa vasten kohtisuorassa olevan ohjaustapin (34) avulla, joka on kiinnitetty sylinterin takaosaan (23) ja ulottuu poikittain yli ohjausuran jonkin matkan päässä uran pöhjapinnasta (25) ja yhdensuuntaisesti sen kanssa ja joka ohjaustappi ulottuu killassa olevan pitkittäisen ohjaushalkion (35) läpi, joka halkio kulkee yhdensuuntaisesti kiilan uranpoh-jaan rajoittuvan sivun (27) kanssa. 84446
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että paininjalka (6) käsittää ohjaushylsylle (21) aksiaali-sesti säädettävän, edullisimmin sivusuuntaisessa naulan-syötösssä toimivan työkalukärjen (41), joka on puristettu rakennusosia vasten naulaa lyötäessä.
9. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäisessä sylinterissä (5) on aksiaalisesti erillään olevat loppuasemanpysäytyseiimet (43, 44) sylinterissä olevaa liikuteltavaa iskumäntää (19) varten, jotka elimet määräävät männän työiskun pituuden ja siten naulan lyömispituuden, kuten myös naulan kärjen uppoamissyvyyden päällimmäiseen rakennusosaan.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 4-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että ääriasennon pysäytyseiimet muodostuvat toisaalta sylinterikannen sisäpuolesta (43) ja toisaalta männän varren (20) lävistämän sylinterin päätyseinän (18) sisäpuolesta (44).
FI880995A 1987-03-04 1988-03-03 Anordning foer hopspikning av tvao konstruktionsdelar. FI84446C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700910A SE460586B (sv) 1987-03-04 1987-03-04 Anordning foer hopspikning av konstruktionsdelar
SE8700910 1987-03-04

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI880995A0 FI880995A0 (fi) 1988-03-03
FI880995A FI880995A (fi) 1988-09-05
FI84446B FI84446B (fi) 1991-08-30
FI84446C true FI84446C (fi) 1991-12-10

Family

ID=20367751

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880995A FI84446C (fi) 1987-03-04 1988-03-03 Anordning foer hopspikning av tvao konstruktionsdelar.

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK115088A (fi)
FI (1) FI84446C (fi)
NO (1) NO166695C (fi)
SE (1) SE460586B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107097308B (zh) * 2017-06-02 2019-05-24 丁文海 一种建筑工程用自固定板材打钉装置

Also Published As

Publication number Publication date
FI84446B (fi) 1991-08-30
NO880767L (no) 1988-09-05
NO166695B (no) 1991-05-21
FI880995A (fi) 1988-09-05
SE8700910D0 (sv) 1987-03-04
DK115088A (da) 1988-09-05
NO880767D0 (no) 1988-02-22
NO166695C (no) 1991-09-04
DK115088D0 (da) 1988-03-03
SE460586B (sv) 1989-10-30
SE8700910L (sv) 1988-09-05
FI880995A0 (fi) 1988-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2567924A1 (en) Apparatus for aligning and/or retaining pallets to be repaired and/or pallet elements
KR101005794B1 (ko) 샤시 코너 클랩핑 장치
GB1520608A (en) Apparatus for fabricating wood structures
FI84446C (fi) Anordning foer hopspikning av tvao konstruktionsdelar.
US4503896A (en) Dog system for veneer slicer
US3925870A (en) Truss assembly jig
CN211588082U (zh) 压片机
ES2104268T3 (es) Aparato y metodo mejorado para soldar baterias.
KR20200062060A (ko) 창호용 파레트 제작 장치
CN217595555U (zh) 一种钢模板表面凹陷修复装置
CN110843057B (zh) 一种防撞型物品包装格栅木箱制作辅助机械
CN210160740U (zh) 机床的滑枕结构
US7217118B2 (en) Compression head stabilizer
CN208774162U (zh) 一种高精密压痕机
US3877132A (en) Machine for assembling structures such as frames
US4444348A (en) Compensating nail chuck
US3066725A (en) Apparatus for prefabricating coving
DE3921368A1 (de) Durchlauffugenverleimanlage
CN209021435U (zh) 一种打标机的固定装置
CN212343519U (zh) 便于轴承安装的端盖
FI117127B (fi) Monivälipuristin ja menetelmä monivälipuristimella puristamiseksi
CN220882209U (zh) 一种便于升降调节满足不同打钉厚度的打钉连接装置
CN216788921U (zh) 一种保压治具用的夹具结构
CN217166031U (zh) 型材冲孔装置
CN217916984U (zh) 一种瓦楞纸生产用压痕装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: NORDISK KARTRO AB

MA Patent expired