FI83744B - Fordonsdaeck avsett att stiftas. - Google Patents

Fordonsdaeck avsett att stiftas. Download PDF

Info

Publication number
FI83744B
FI83744B FI880295A FI880295A FI83744B FI 83744 B FI83744 B FI 83744B FI 880295 A FI880295 A FI 880295A FI 880295 A FI880295 A FI 880295A FI 83744 B FI83744 B FI 83744B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pattern piece
pin
mounting hole
flange
pattern
Prior art date
Application number
FI880295A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI880295A (fi
FI83744C (fi
FI880295A0 (fi
Inventor
Unto Linden
Faerid Ainetdin
Original Assignee
Neste Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Neste Oy filed Critical Neste Oy
Priority to FI880295A priority Critical patent/FI83744C/fi
Publication of FI880295A0 publication Critical patent/FI880295A0/fi
Publication of FI880295A publication Critical patent/FI880295A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83744B publication Critical patent/FI83744B/fi
Publication of FI83744C publication Critical patent/FI83744C/fi

Links

Landscapes

  • Tires In General (AREA)

Description

83744 1 Nastoitettavaksi tarkoitettu ajoneuvon rengas Fordonsdäck avsett att stiftas 5 Keksinnön kohteena on nastoitettavaksi tarkoitettu ajoneuvon rengas, joka käsittää renkaan runko-osan sekä kuviopaloista muodostuvan kulu-tuspinnan, jossa kuviopalat on varustettu asennusrei'illä nastoja varten.
10 I.isääntyvät liikennemäärät yhdessä nastarenkaiden kanssa ovat osoittautuneet merkittäväksi tien kulutustekijäksi. Eräissä maissa tämä seikka on johtanut jopa nastarenkaiden kieltämiseen tai ainakin merkittäviin rajoituksiin.
15 Pohjoismaisissa olosuhteissa on toisaalta vääjäämättömästi osoitettu liukuesteen liikenneturvallisuutta sekä liikenteen joustavuutta parantava vaikutus, josta ei saisi luopua. Haitat tulisi vain eliminoida. Hyviin tuloksiin päästään kehittämällä sekä tiepäällysteitä että liukuesterenkalta.
20
Nykyisissä nastarenkaissa ja nastakonstruktioissa on ongelmaksi muodostunut se, että nasta pyrkii nousemaan ulospäin renkaan kulutuspintaku-viosta siten, että hyvinkin nastoitettujen nastojen ulkonema kasvaa voimakkaasti heti ensimmäisten kymmenien tai satojen ajokilometrien 25 aikana. Tämä aiheuttaa tiekulutusvaikutuksen kasvamisen moninkertaiseksi, epämiellyttävän ajotuntuman, kovan rengasmelun sekä kitka-arvojen . . ja sen myötä liikenneturvallisuuden heikkenemisen erityisesti paljailla teillä ajettaessa.
30 Nastan nousemispyrkimys renkaan kulutuspintakuviosta johtuu pääosin seu-raavlsta selkoista. Nastan rungon sekä laipan muoto on sellainen, että kumin liukuminen nastan pinnalla sen asettuessa lopullisesti paikoilleen kulutuspinnan kumiin tapahtuu nastan laipan suuntaan, jolloin nastalla on pyrkimys nousta ulos kulutuspinnasta. Toisaalta renkaan kulutuspin- 35 nassa oleva nastan asennusrelän pohja voi asettua kuviosyvyyden tasolle, jolloin nastan laipassa yleisesti käytettyyn viistoon pintaan kohdistuu lähes venymättömästä pohjakumin alueesta nastaa nostava voimakomponentti.
2 83744 1 Renkaan kulutuspintakuvio on yleensä saman muotoinen pohjakumiin saakka, josta on seurauksena se, että kumi voi joustaa ja väistää nastan laipan nastan rungon puoleiselta osalta, eikä tämä kuviopalan muoto tai mitoitus siis estä edellämainituista seikoista johtuvaa nastan nousupyrki-5 mystä, vaan sallii sen tapahtumisen.
Nastan nousemistaipumusta voidaan estää nastan muotoilulla esim. seuraa-villa tavoilla. Ensinnäkin nastan laippaosa voidaan muotoilla renkaan runkorakenteen puolelta siten, että laippaosan muoto on kumin virtauksen 10 kannalta edullinen. Tällainen ratkaisu on esitetty mm. hakijan aikaisemmassa patenttihakemuksessa n:o 864821. Tällaisessa nastan laipassa ei näin ollen ole suoria kartiopintoja, vaan laipan muoto on jouheasti kaareutuva. Edellä mainitun FI-hakemuksen mukaisesti on ihanteellinen muoto sellainen, jossa nastan painumaa vastaava tilavuus kompensoidaan laipan 15 muodon kaarevuudella.
Toisaalta voidaan nastan runko-osa muotoilla välittömästi laippaosan jälkeen edellä mainitun FI-hakemuksen mukaisesti sellaiseksi, että laipan ja runko-osan rajakohtaan ei muodostu haitallista epäjatkuvuuskohtaa ja 20 että runko jatkuu muodoltaan jouheasti suppenevana ja sen jälkeen jouheasti laajenevana. Tällaisessa toteutusmuodossa on nastan runko-osaan tehty nastan nousupyrkimystä estävä edullinen uramainen epäjatkuvuuskohta, jonka muoto ja suunta ovat sellaiset, että kumi virtaa uran pohjaan nastan lalppaosasta päin nastan sisäänajovaiheessa, jolloin nasta asettuu 25 paikoilleen. Tällöin kumin liukuminen tapahtuu laippaosan suunnasta nastan kärkiosaa kohti ja nastan nouseminen estyy.
Nastan nousuvaikutusta voidaan lisäksi estää renkaan ominaisuuksia parantamalla mm. seuraavilla tavoilla. Nastan asennusreikä tehdään oleellisesti 30 matalammaksi kuin kulutuspintakuvio ja käytetään lyhyempiä, esim. edellä mainitun FI-hakemuksen mukaisesti muotoiltuja nastoja, jotka eivät pyri nousemaan ulospäin. Tällainen konstruktio on mahdollinen leveälaippalsia .· holkkityyppisiä nastoja käytettäessä, mutta se aiheuttaa merkittävää pito- kyvyn heikkenemistä perinteisillä kiinteillä nastoilla. Lisäksi kiintei-35 den nastojen pysyvyys renkaassa tulee nykyistäkin ongelmallisemmaksi.
3 83744
Toinen tapa ehkäistä nastaa nostavaa vaikutusta on tehdän nastan asen-nusreikä niin syväksi, että nastan laipan rungon puoleinen taso asettuu nastoitettaessa selvästi kulutuspintakuvion juuren tason alapuolelle, jolloin rajapinnasta johtuvaa nostavaa voimakomponenttia ei synny. Myös 5 tällainen ratkaisu on aikaisemmin esitetty edellä mainitussa FI-hake-muksessa. Nykyisten rengastyyppien kyseessä ollen on tällainen suoritusmuoto kuitenkin varsin vaikea toteuttaa, sillä nykyisissä renkaissa pohjakumin osuus on hyvin pieni, noin 2-4 mm. Pohjakumin paksuuden kasvattamista pidetään lisäksi nykyisin huonona toteutusvaihtoehtona.
10
Keksinnön päämääränä on aikaansaada parannus nykyisin tunnettuihin nastoitettavaksi tarkoitettuihin ajoneuvon rengasratkaisuihin. Keksinnön yksityiskohtaisempana päämääränä on aikaansaada nastoitettavaksi tarkoitettu ajoneuvon rengas, joka voidaan varustaa joko kiinteillä 15 nastoilla tai holkkinastoilla ja jossa on vältetty nykyisin tunnetuissa ratkaisuissa esiintyvät epäkohdat.
Keksinnön päämäärät saavutetaan nastoitettavaksi tarkoitetulla ajoneuvon renkaalla, jolle on pääasiallisesti tunnusomaista, että nastoitet-20 tavaksi tarkoitetut, nastan asennusreikää ympäröivät kuviopalan osat on muodostettu siten, että kukin kuviopalan osa on välittömästi asennus-... reiän pohjan ympärillä ulkopinnan puolelta ohennettu, jolloin kumimate- riaalin osuus tällä alueella on olennaisesti pienempi kuin välittömästi kuviopalan tyviosaa ulompana olevalla kuviopalan osan alueella.
25
Keksinnön mukaisen ajoneuvon renkaan muut tunnuspiirteet on esitetty hakemuksen alivaatimuksissa.
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisesti viittaamalla ohei-30 sien piirustuksien kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin edullisiin toteuttamismuotoihin, joihin keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus yksinomaan rajoittaa.
Kuvio 1 esittää kaaviomaisena leikkauskuvana osaa ajoneuvon renkaasta, 35 jonka kulutuspintakuviointi on varustettu matalilla asennusrei'illä nastoja varten.
4 83744 Ί Kuvio 2 on vastaavanlainen kaaviomainen leikkauskuva, jossa ajoneuvon rengas on kuitenkin varustettu kulutuspintakuviointia syvemmillä asennus-rei'illä.
5 Kuvio 3 esittää kaaviomaisena leikkauskuvana osaa ajoneuvon renkaasta, jonka kulutuspintakuviointi on muotoiltu keksinnön erään edullisen toteuttamisvaihtoehdon mukaisesti.
Kuviossa 4A on esitetty vaihtoehtoinen toteuttamismuoto kuvion 3 mukai-10 selle ajoneuvon renkaalle.
Kuvio 4B esittää kuvion 4A mukaista rengasta nastoitettuna.
Kuvio 5A vastaa kuviota 1 ja kuviossa 5B on esitetty kuvion 5A mukainen 15 rengas nastoitettuna.
Kuviossa 6A on esitetty vaihtoehtoinen toteuttamismuoto kuvioiden 3 ja 4A mukaisille ratkaisuille ja kuviossa 6B on kuvion 6A mukainen rengas esitetty nastoitettuna.
20
Kuviossa 7A on esitetty päältäpäin katsottuna keksinnön erään vaihtoehtoisen toteuttamisvaihtoehdon mukainen renkaan kuviopala.
Kuvio 7B on leikkauskuva pitkin linjaa VII-VII kuviosta 7A.
25
Kuvio 8A vastaa kuviota 7A rengas nastoitettuna.
Kuvio 8B on leikkaus pitkin linjaa VIII-VIII kuviosta 8A.
30 Kuviossa 9A on esitetty päältäpäin katsottuna eräs vaihtoehtoinen toteuttamismuoto keksinnön mukaiselle renkaan kuviopalalle.
Kuvio 9B vastaa kuviota 9A sivultapäin katsottuna eli kuviosta 9A yl-: häältä katsottuna ja runko-osa leikattuna.
35
Kuvio 10A on leikkauskuva pitkin linjaa X-X kuviosta 9A.
5 83744 1 Kuvio 10B vastaa kuviota 10A rengas nastoitettuna.
Kuviossa 11A on esitetty eräs vaihtoehtoinen toteuttamismuoto keksinnön mukaisen renkaan kuviopalalle päältäpäin katsottuna.
5
Kuvio 11B on leikkauskuva pitkin linjaa XI-XT kuviosta 11A.
Kuvio 12A vastaa kuviota 11A rengas nastoitettuna.
10 Kuvio 12B on leikkauskuva pitkin linjaa XII-XII kuviosta 12A.
Kuvio 13 vastaa kuviota 11A sivultapäin katsottuna eli kuviosta 11A ylhäältä katsottuna.
15 Kuviot 1 ja 2 esittävät näin ollen kaaviomaisina leikkauskuvina osaa renkaasta, jota on yleisesti merkitty viitenumerolla 10. Rengas 10 muodostuu renkaan runko-osasta 11 sekä renkaan kulutuspinnan käsittävistä useista kuviopaloista 12. Kuviopalan 12 tyviosaa eli kuviopalan ja renkaan runko-osan 11 liittymäkohtaa on merkitty viitenumerolla 13. Kuvio-20 palat 12 on varustettu nastaa varten asennusrei'illä 14, joista kuvion 1 tapauksessa on asennusreikä 14 muodostettu kuviopalaa 12 oleellisesti matalammaksi siten, että reiän pohja 15a sijaitsee selvästi renkaan runko-: osan 11 ulkopuolella itse kuviopalassa 12. Kuvion 2 tapauksessa on asen nusreikä 14 puolestaan muodostettu niin syväksi, että reiän pohja 15b : 25 sijaitsee selvästi kuviopalan 12 tyviosan 13 alapuolella eli renkaan runko-osan 11 sisällä. Kuvioiden 1 ja 2 suoritusmuodot vastaavat näin ollen pääosin edellä selostettuja tekniikan tason mukaisia ratkaisuja.
Kuviossa 3 on esitetty osittainen leikkauskuva ajoneuvon renkaasta 10, 30 joka on muotoiltu keksinnön erään edullisen toteuttamisvaihtoehdon mukaisesti. Kuvion 3 mukaisen renkaan kuvlopala 12 on varustettu nastan asennusreiällä 14, joka on muodostettu niin syväksi, että reiän pohja 15c *.·.· ulottuu oleellisesti kuviopalan tyviosaan 13c, eli kuviopalan 12 ja ren- ____: kaan runko-osan 11 rajakohtaan. Kuvion 3 mukaisessa suoritusmuodossa nas- 35 tan laippa tulee näin ollen sijaitsemaan oleellisesti mainitussa tyviosassa. Kuviopalaan 12 on muodostettu levennetty laippaosa 16, joka sijaitsee tyviosaan 13c ulompana kuviopalan puolella. Kun asennusreikään 6 83744 1 IA on sovitettu nasta, sijaitsee nastan laippa tällöin kuviopalan laip-paosaan 16 renkaan runko-osan puolella. Kuviopalan laippaosa 16 saa näin ollen aikaan suuremman puristuksen nastan laipan alle, jolloin nastan reunan nousupyrkimys saadaan oleellisesti estetyksi, koska nastan laipan 5 kärjen alueelle ei muodostu epästabiilia tilannetta, joka pyrkisi kääntämään nastaa ja nostamaan sitä, kuten perinteisessä kuviopalassa. Kuvio-palan laippaosa 16 tukee nastaa pitotilanteissa, ja siihen nähden renkaan runko-osan puolella olevalla ohuemmalla tyviosalla 13c saadaan aikaan myös parempi renkaan puhdistuvuus ja veden poisto kuviopalan puris-10 tuessa kokoon ajoneuvon painon alla. Kuviopalan laippaosa 16 voi olla epähomogeeninen itse kuviopalan 12 materiaalin kanssa, jolloin epähomo-geenisuus voi olla saatu aikaan renkaan vulkanoinnin yhteydessä esim. siten, että kuviopalan laippaosa 16 on pantu alttiiksi suuremmalle lämpötilalle. Kuviossa 3 on esitetty, että kuviopala 12 on lisäksi varustettu 15 urilla 17, jotka ovat oleellisesti matalammat kuin itse kuviopalan 12 korkeus tai nastan asennusreiän 14 syvyys. Urat 17 eivät näin ollen ulotu nastan laipan alueelle. Tällä on saatu edelleen parannettua kuvio-palan 12 nastaa tukevaa vaikutusta, sillä nastaa ympäröivän kumin osuus kuviopalassa 12 on tällöin välittömästi nastan laipan kuviopalan puolel-20 la suurempi kuin itse nastan rungon kohdalla. Kuviopalaa 12 ei välttämättä tarvitse varustaa sekä laippaosalla 16 ja urilla 17, vaan nämä voivat olla toisilleen vaihtoehtoisia suoritusmuotoja. Molemmilla ratkaisuilla päästään lähes samaan vaikutukseen, joskin laippaosaa 16 voidaan pitää pelkästään uritusta 17 tehokkaampana kuvin 3 suoritusmuo-25 dossa.
• Kuviossa 4A on esitetty vaihtoehtoinen suoritusmuoto kuvion 3 mukaiselle ratkaisulle. Kuvion 4A suoritusmuoto poikkeaa ensinnäkin kuviosta 3 siinä, että tässä suoritusmuodossa on nastan asennusrelkä 14 muodostettu 30 syvemmäksi siten, että asennusreiän pohja 15d sijaitsee renkaan runko-osassa 11. Toiseksi poikkeaa kuvion 4A ratkaisu kuviosta 3 kuviopalan laippaosan 16 suhteen, sillä kuviossa 4A on kuviopala 12 muodostettu kuviopalan ulkopinnasta laippaosaan 16 yhtenäisesti laajenevaksi, jonka jälkeen on kuviopalaan muodostettu laippaosaan 16 nähden renkaan 35 runko-osan puolelle kavennettu tyviosa 13d, kuten kuvion 3 suoritusmuodossakin on esitetty. Lisäksi kuvion 4A suoritusmuoto poikkeaa kuviosta 3 siinä, että kuvion 4A ratkaisussa ei kuviopalaan 12 ole muodostettu 7 83744 1 uritusta. Kuviossa 4B on esitetty kuvion 4A mukainen kuviopala 12 nas-toitettuna. Kuviossa 4B esitetty nasta 20 on kiinteä nasta, johon tavanomaiseen tapaan kuuluu runko-osa 21 ja laippaosa 22. Kun nasta 20 on sovitettu asennusreikään 14, kuviopala 12 muuttaa kuvion 4B mukaisesti 5 muotoaan siten, että nastan laippa 22 pakottaa ohuemman tyviosan 13d työntymään ulospäin, jolloin tyviosa 13d voi olla likimain saman levyinen kuviopalan laippaosan 16 kanssa. Nastan laipan 22 runko-osan 21 puolelle on näin ollen saatu aikaan suurempi puristus, jolloin nastan nou-supyrkimys on oleellisesti pienempi kuin tekniikan tason mukaisilla 10 kuviopaloilla. Keksinnön mukaista kuviopalaa 12 voidaan käyttää kaikkien tavanomaisten nastojen yhteydessä, mutta kuviossa 4B on esitetty, että nasta 20 on erityisellä tavalla muotoiltu siten, että nastaa 20 ympäröivän kumin virtaukset ovat edulliset nastan pysyvyyden kannalta.
Nastan laippaosassa 22 ei näin ollen ole suoria kartiopintoja, vaan 15 nastan laipan pinta 23 on muodostettu kaarevaksi. Myös nastan runko-osa 21 on muotoiltu sellaiseksi, että nastan runko-osan 21 ja laippaosan 22 yhtymäkohdassa ei ole haitallista epäjatkuvuuskohtaa, vaan nastan runko-osaan 21 on muodostettu kuroumakohta 24, joka jouhevasti laajene-vasti yhtyy toisaalta nastan laippaosaan 22 ja toisaalta nastan runko-20 osaan 21. Tällaisella nastan muodolla saavutetaan paras vaikutus yhdessä keksinnön mukaisen kuviopalan 12 kanssa.
!!. Kuviossa 5A on esitetty samanlainen leikkauskuva ajoneuvon renkaaeta 10 kuin kuviossa 1 ja näissä kuvioissa on käytetty samoja viitenumerolta.
• · 25 Kuviossa 5B on esitetty kuvion 5A mukainen rengas nastoitettuna. Kuviol la 5B on pyritty havainnollistamaan sitä, miten kuviopalan 12 muoto muuttuu haitallisesti silloin, kun nasta 20a on asennettu asennusreikään 14. Kuviossa 5B esitetty nasta 20a on holkkinasta, mutta nastan vaikutus kuviopalaan on sama myös kiinteän nastan yhteydessä. Kun nasta 20a on 30 asennettu kuvion 5A mukaiseen "muotoilemattomaan" kuviopalaan 12, muodostuu kuviopalaan nastan laippaosan 23a kohdalle pullistuma 18. Tilanne on epästabiili, koska nastaa 20a ympäröivään kumiin ei näin ollen saada - · aikaan vastaavanlaista tukivalkutusta kuin kuviossa 4B on esitetty, vaan jännitykset kumissa nastan laipan 23a ympärillä ovat suuremmat kuin 35 muualla kuvlopalassa 12. Nämä kumin jännitykset pyrkivät tasaantumaan pienemmän jännityksen suuntaan erityisesti tiekosketuksen aikana kun kumi virtaa nastan laipan kärjen ympäri, jolloin nasta pyrkii kääntymään e 83744 1 ja nousemaan. Kuvioissa 5A ja 5B on lisäksi viitemerkinnällä A merkitty kumipalan muodonmuutoksia kuvaavia muotoviivoja sekä jännityksettömässä tilassa (kuvio 5A) että jännltykselllsessä tilassa silloin, kun nasta 20a on asennettu asennusreikään (kuvio 5B). Kuviossa 5A ovat mainitut 5 muotoviivat A suorat ja niiden etäisyys toisistaan on läpi kumipalan yhtäläinen, koska kumipalaan ei ole vaikuttamassa nastasta johtuvia jännityksiä. Kuviossa 5B muotoviivat A ovat taipuneet ja ne ovat nastan laippaosan 23a kohdalta siirtyneet lähemmäs toisiaan. Tällä on pyritty kuvaamaan sitä, että jännitykset kumipalassa nastan laipan kohdalla ovat 10 suuremmat kuin muualla. Nastan laippa 23a ei tällöin saa riittävästi tukea ympäröivästä kumista.
Kuviossa 5B esitetty nasta 20a on holkkinasta, johon kuuluu holkkiosa 21a ja sen sisällä oleva niittiosa 22a. Tässä kuviossa esitetty holkki-15 nasta 22a on myös muotoiltu kumin virtausteorian kannalta edulliseksi siten, että niitin kanta 24a on muotoiltu jouheasti yhteneväiseksi holkkiosan laipan pinnan 25a kanssa ja lisäksi on laippaosan 23a nastan 20a kärjen puolelle muodostettu kuroumakohta 26a, joka jouhevasti yhdistää holkkiosan 21a rungon laippaosaan 23a. Kuten jo edellä kuitenkin 20 todettiin, ei tällä nastan edullisella muotoilullakaan ole päästy täysin tyydyttävään vaikutukseen nastan pysyvyyden kannalta. Kuvion 5B mukainen holkkinasta 20a olisi kuitenkin edullinen esim. kuvion 4A mukaisen kuvio-palan 12 yhteydessä.
25 Kuviossa 6A on esitetty suoritusmuoto, jossa kuviopala 12 on muuten muodostettu tasalevyiseksi, mutta tyviosan 13e kohdalta, eli kuviopalan ja renkaan runko-osan 11 yhtymäkohdasta on kuviopala 12 muodostettu muuta kuviopalaa 12 ohuemmaksi. Tässä suoritusmuodossa on lisäksi nastan asen-nusreikä 14 muodostettu syvyydeltään sellaiseksi, että reiän pohja 15e 30 sijaitsee olennaisesti kuviopalan 12 ja renkaan runko-osan 11 yhtymäkohdassa. Kun kuvion 6A mukaiseen kuviopalaan 12 on asennettu nasta 20 kuvion 6B mukaisesti, muuttaa kuviopala 12 muotoaan siten, että nastan laippa 22 "pullistaa" kuviopalaa 12 tyviosan 13e kohdalta, koska tällä kohdalla on asennusreiän 14 ympärillä kumlmaterlaalia vähemmän kuin ; 35 muualla kuviopalassa 12. Kuviopalan 12 muoto tulee tällöin oikeaksi ja : nastan laipan 22 alle saadaan syntymään suurempi puristus, jolloin myös tämän suoritusmuodon mukaisessa rakenteessa nastan nousupyrkimys on 9 83744 Ί olennaisesti pienempi. Myös kuvioihin 6A ja 6B on piirretty vastaavat kumin muodonmuutoksia kuvaavat muotoviivat kuin kuvioissa 5A ja 5B. Kuvioissa 6A ja 6B on voimaviivoja merkitty viitemerkinnällä B. Koska kuviossa 6A kumipa1aan ei ole vaikuttamassa nastasta johtuvia jänni-5 tyksiä, on mainitut muotoviivat B piirretty tässä kuviossa suoriksi ja niiden etäisyys toisistaan yhtäläiseksi. Kuviossa 6B sen sijaan kumi-palaan on asennettu nasta 20, joka aiheuttaa kumipalaan 12 jännityksiä. Muotoviivat B ovat tällöin taipuneet. Koska kuvioiden 6A ja 6B suoritusmuodossa kuviopala 12 on muotoiltu siten, että kuviopalassa on nastan 10 laipan 22 alueella kumimateriaalia vähemmän kuin muualla, pääsee kumi-materiaali laipan alueella tällöin paremmin myötäämään. Tästä johtuen muotoviivojen B keskinäinen etäisyys toisistaan ei olennaisesti muutu nastan 20 ollessa asennettuna asennusreikään 14. Nastan 20 kärjen puoleiselle alueelle laipan 22 alle tulee tällöin suurempi puristava voima, 15 joka pitää nastan paremmin paikallaan ja oikeassa asennossa.
Myös kuviossa 6B on esitetty, että nasta 20 on muotoiltu kumin virtaus-teorian kannalta edulliseksi siten, että nastan laipan pinta 23 on kaareva ja että nastan runko-osaan 21 on välittömästi laippaosan 22 muodostet-20 tu kuroumakohta 24, joka yhdistää nastan runko- osan 21 ja laippaosan 22 toisiinsa ilman epäjatkuvuuskohtia. Myös kuvion 6A suoritusmuodon yhtey-: dessä voidaan luonnollisesti käyttää esim. sellaista holkkinastaa, joka on esitetty kuviossa 5B.
25 Kuvioissa 7A-8B on esitetty vaihtoehtoinen suoritusmuoto keksinnön mukaisen renkaan kuviopalalle. Näiden kuvioiden suoritusmuoto poikkeaa aikaisemmin esitetyistä erityisesti siinä suhteessa, että kuviopalaan 12 ei ole muodostettu levennettyä laippaosaa kuviopalan 12 ja renkaan runko-osan 11 yhtymäkohdan kuviopalan puolelle. Sen sijaan on keksinnön 30 tämän suoritusmuodon mukainen kuviopala 12 varustettu urilla 17, jotka ulottuvat pääasiassa syvemmälle kuin nastan asennusreikä 14 kanssa. Mainitut urat 17 on pohjastaan muodostettu siten, että niiden 17 pohjassa on laajennus 19, joka on olennaisesti leveämpi kuin uran 17 muu osa. Lisäksi on nastan asennusreikä 14 muotoiltu siten, että asennus-35 reiän pohja 15f on reikää 14 muuten leveämpi. Tällä on saatu aikaan se yhteisvaikutus, että kumimateriaalia on kuviopalassa 12 asennusreiän pohjan 15f kohdalla olennaisesti vähemmän kuin muualla kuviopalassa 12.
10 83744 "I Kun tällaiseen kuviopalaan 12 asennetaan kuvioiden 8A ja 8B mukaisesti nasta 20a, pääsee nastan laippa 23 paremmin asettumaan paikoilleen, koska nastan laipan 23 kohdalta pääsee kuviopalan 12 kumimateriaali paremmin asettumaan nastan laipan 23 muotoa vastaavasti. Kun nasta 20a 5 on asennettu paikoilleen, työntää nastan laippa 23 urien laajennuksen 19 kohdalta kumimateriaalia ulospäin siten, että mainittu laajennus 19 olennaisesti kapenee, mutta jää pienentyneenä nastan laipan tason renkaan runkorakenteen puoleiselle osalle. Tällöin saadaan myös tässä suoritusmuodossa nastan laipan 23 kuviopalan puoleiselle osalle suurempi 10 puristus, jolloin nastan nousupyrkimystä ei olennaisesti synny. Kuvioissa 8A ja 8B esitetty nasta 20a on holkkinasta, mutta on luonnollisesti selvää, että myös tämän suoritusmuodon yhteydessä voidaan käyttää kiinteää nastaa.
15 Kuvioissa 9A-10B on esitetty vielä eräs vaihtoehtoinen suoritusmuoto keksinnön mukaiselle ratkaisulle. Kuvio 9A esittää nastoittamatonta kuviopalaa päältäpäin katsottuna. Tämän suoritusmuodon mukainen kuvio-pala 32 on varustettu urilla 37, joka muodostaa lamellin 40. Ura ulottuu kuvioiden 9B ja 10A mukaisesti kuviopalan 32 ulkopinnasta kuviopalan 32 20 ja renkaan runko-osan 11 yhtymäkohtaan. Tämän suoritusmuodon mukaisessa ratkaisussa on nastan asennusrelkä 34 muodostettu lisäksi niin syväksi, että reiän pohja 35 ulottuu renkaan runko-osaan 11 saakka. Asennusreiän pohja 35 on lisäksi varustettu laajennuksella asennettavan nastan laip-paosaa varten. Jotta tämän suoritusmuodon mukaisessa kuvlopalassa 32 25 saataisiin aikaan asennusreikään 34 asennetun nastan laipan kuviopalan puoleiselle vastaavanlainen suurempi puristus, jolla nastan nousupyrkimystä saadaan vähennettyä, on kuviopalan 32 sivupintoihin muodostettu : olennaisesti kuviopalan 32 ja renkaan runko-osan 11 yhtymäkohtaan lo veukset 39, jotka on suunnattu vinosti kohti asennusreikää. Myös uran 37 30 pohjaan on muodostettu vastaavanlainen loveus. Kuvion 10A esityksessä mainitut loveukset 39 on suunnattu viistosti tai vinosti alaspäin kohti asennusreiän pohjaa 35, koska asennusrelkä 34 on itse kuviopalaa 32 syvempi. Jos asennusreiän 34 syvyys vastaa kuviopalan 32 korkeutta, voivat mainitut loveukset 39 luonnollisesti tällöin ulottua suoraan kohti asen-35 nusreiän pohjaa 35. Kun asennusreikään 34 on kuvion 10B mukaisesti asennettu nasta 20, täyttyvät loveukset 39 kokonaan tai osittain laipan alueelta syrjäytetystä kumista, koska mainittujen loveuksien 39 kohdalla π 83744 ^ on kumimateriaalin osuus asennusreiän 34 ympärillä pienempi. Nastan laipan 22 alle saadaan tällöin vastaavasti suurempi puristus, jolloin kumin virtaukset ohjautuvat suuntautumaan nastan laippaosasta 22 kohti nastan kärkiosaa, jolloin nastan nousupyrkimys saadaan pienemmäksi ja nastan 5 tuenta saadaan paremmaksi pitotilanteissa.
Kuvioissa 1 IA—13 on esitetty vielä eräs suoritusmuoto keksinnön mukaiselle ratkaisulle. Kuvio 11A esittää tämän suoritusmuodon mukaista ku-viopalaa 52 päältäpäin katsottuna ja nastoittamattomana ja kuvio 12A 10 vastaa kuviota 11A tapauksessa, jolloin asennusreikään 54 on sovitettu nasta 20. Tämä suoritusmuoto vastaa pääosin kuvioissa 9A-10B esitettyä niillä poikkeuksilla, että tässä suoritusmuodossa nastan asennusreikä 54 on muodostettu syvyydeltään olennaisesti vastaamaan kuviopalan 52 korkeutta ja että kuviopalan urat tai syvennykset 57 on muodostettu kaare-15 viksi ja monen suuntaisiksi siten, että kuviopalaan 52 on edullisesti renkaan pyörimisen vaatimalla tavalla muodostettu avoimet tai suljetut lamellit 60 asennusreiän 54 ympärille. Urien pohja voi ulottua nasta-reiän tasolle tai olla sitä matalampi tai syvempi. Kuviopalan sivuihin on kuviopalan 52 ja renkaan runko-osan 11 yhtymäkohtaan lisäksi muodos-20 tettu vastaavanlaiset loveukset 59, kuin esitettiin jo kuvioiden 9A-10B suoritusmuodon yhteydessä. Urat tai syvennykset 57 on pohjastaan muo- : dostettu asennusreiän pohjaa 55 kohti laajeneviksi siten, että niissä on vastaavanlaiset laajennukset 58, kuin esim. kuviossa 7B on esitetty. Kun asennusreikään 54 asennetaan nasta 20, nastan laippa 22 asettuu asen-25 nusreiän laajennettuun pohjaan 55 ja koska kumimateriaalin osuus asennusreiän pohjan 55 kohdalla on pienempi, puristaa nastan laippa 22 edellä mainittuja loveuksia 59 sekä lamellien laajennuksia kasaan.
: Tällöin myös tämän suoritusmuodon mukaisessa ratkaisussa päästään samaan vaikutukseen kuin on selostettu mm. kuvioiden 7A-8B ja kuvioiden 9A-10B 20 suoritusmuotojen yhteydessä.
Edellä on esitetty ainoastaan eräitä keksinnön edullisia suoritusmuotoja • · ja alan ammattimiehelle on selvää, että niihin voidaan tehdä lukuisia modifikaatioita oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnöllisen * 25 ajatuksen puitteissa.

Claims (10)

1. Nastoitettavaksi tarkoitettu ajoneuvon rengas, joka käsittää renkaan runko-osan (11) sekä kuviopaloista (12,32,52) muodostuvan kulutuspin- 5 nan, jossa kuviopalat on varustettu asennusrei'illä (14,34,54) nastoja (20,20a) varten, tunnettu siitä, että nastoitettavaksi tarkoitetut, nastan asennusreikää (14,34,54) ympäröivät kuviopalan (12,32,52) osat on muodostettu siten, että kukin kuviopalan osa on välittömästi asennusreiän pohjan (15c-15f,35,55) ympärillä ulkopinnan puolelta ohen-10 nettu, jolloin kumimateriaalin osuus tällä alueella on olennaisesti pienempi kuin välittömästi kuviopalan tyviosaa (13,13c,13d,13e) ulompana olevalla kuviopalan osan alueella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu 15 siitä, että kuviopalaan (12) on tyviosaan (13c,13d) nähden kuviopalan ulkopinnan puolelle muodostettu ohennettua tyviosaa olennaisesti leveämpi laippaosa (16) , joka on suunnattu kuviopalan sivuista ulospäin.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu 20 siitä, että kuviopala (12) on laippaosasta (16) kuviopalan (12) ulkopintaa kohti kapeneva.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu ' ; siitä, että kuviopala (12) on muodostettu tyviosan (13e) jälkeisestä - · 25 laippaosasta (16e) kuviopalan pintaan olennaisesti tasavahvaksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 2-4 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu siitä, että laippaosan (16) kumimateriaali on epähomogeeninen kuviopalan (12) kumimateriaaliin nähden. 30
.'.· 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu * - siitä, että laippaosan (16) kumimateriaali on kovempaa kuin kuviopalan : · (12) materiaali. j 35
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu siitä, että kuviopalaan (12) on muodostettu nastan asennusreiän (14) i3 83744 läheisyyteen yksi tai useampia uria tai syvennyksiä (17), jotka on pohjaosastaan (19) muodostettu asennusreikää (35,55) kohti laajeneviksi.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen ajoneuvon rengas, tunnettu siitä, että kuviopalaan (12) on muodostettu urat (17) ainakin asen-nusreiän (14) kahdelle vastakkaiselle puolelle.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen ajoneuvon rengas, t u n - 10. e t t u siitä, että urat tai syvennykset (57) on muodostettu ja/tai sijoitettu siten, että ne ainakin osittain ympäröivät nastan asennusreikää (54) joko symmetrisesti tai epäsymmetrisesti.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1 tai 7-9 mukainen ajoneuvon rengas, 15 tunnettu siitä, että kuviopalaan (32,52) on ainakin yhdelle sivulle muodostettu kuviopalan tyviosasta kohti asennusreikää suunnattu loveus (39,59). 14 83744
FI880295A 1988-01-22 1988-01-22 Fordonsdaeck avsett att stiftas. FI83744C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI880295A FI83744C (fi) 1988-01-22 1988-01-22 Fordonsdaeck avsett att stiftas.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI880295A FI83744C (fi) 1988-01-22 1988-01-22 Fordonsdaeck avsett att stiftas.
FI880295 1988-01-22

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI880295A0 FI880295A0 (fi) 1988-01-22
FI880295A FI880295A (fi) 1989-07-23
FI83744B true FI83744B (fi) 1991-05-15
FI83744C FI83744C (fi) 1991-08-26

Family

ID=8525773

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880295A FI83744C (fi) 1988-01-22 1988-01-22 Fordonsdaeck avsett att stiftas.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI83744C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI880295A (fi) 1989-07-23
FI83744C (fi) 1991-08-26
FI880295A0 (fi) 1988-01-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2738842C (en) Undulated progressive tire mold element
US8205651B2 (en) Pneumatic tire
RU2565437C2 (ru) Пневматическая шина
KR100723614B1 (ko) 차륜용 타이어
EP0640499A1 (en) Pneumatic tyre
JPH106721A (ja) 可撓性エラストマー材料からなるタイヤ用安全支持体
FI102601B (fi) Järjestelmä hokkinastan asentamiseksi
ES2382545T3 (es) Neumático y montaje de rueda-neumático
US20120267823A1 (en) System and method for a pneumatic tire mold
FI83744B (fi) Fordonsdaeck avsett att stiftas.
KR20180085302A (ko) 타이어 가류금형의 커프 성형용 블레이드와 이를 이용한 차량용 타이어 및 타이어 가류장치
EP3363657B1 (en) Tire
BRPI0823385B1 (pt) Roda para veículos, pneu para veículos, e, aro de montagem para pneus de veículo
EP3363658B1 (en) Studdable tire, and method for selecting rubber for forming top rubber layer and rubber for forming base rubber layer of tread of studdable tire
JP4350177B2 (ja) 簡単化されたクラウン補強材を有するタイヤ
JP7248135B2 (ja) スタッドピン及びそれを備えたタイヤ
US11358357B2 (en) Molding element for manufacturing a noise reducing tread
JPH0354005A (ja) スパイクタイヤ
JP4596662B2 (ja) タイヤ加硫金型
KR100677730B1 (ko) 서포트 링 타입 런플랫 타이어
JP2013216243A (ja) 空気入りタイヤ
KR20020041014A (ko) 용이한 설치작업을 위한 센터링 수단을 포함하는 타이어용안전 지지체 및 지지 림 조립체
US10780661B2 (en) Molding element for manufacturing a noise reducing tread
KR0120043Y1 (ko) 내구력을 향상시킨 공기입 레디알 타이어
FI112850B (fi) Nastoitettavan renkaan kulutuspinnan rakenne

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: NESTE OY