FI80107B - Riktrand vid en loepande aendloes bana. - Google Patents

Riktrand vid en loepande aendloes bana. Download PDF

Info

Publication number
FI80107B
FI80107B FI843791A FI843791A FI80107B FI 80107 B FI80107 B FI 80107B FI 843791 A FI843791 A FI 843791A FI 843791 A FI843791 A FI 843791A FI 80107 B FI80107 B FI 80107B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alignment
felt
alignment track
wire
sensors
Prior art date
Application number
FI843791A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI80107C (fi
FI843791A0 (fi
FI843791L (fi
Inventor
Lars Birger Oesterberg
Original Assignee
Nordiskafilt Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nordiskafilt Ab filed Critical Nordiskafilt Ab
Publication of FI843791A0 publication Critical patent/FI843791A0/fi
Publication of FI843791L publication Critical patent/FI843791L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80107B publication Critical patent/FI80107B/fi
Publication of FI80107C publication Critical patent/FI80107C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F9/00Complete machines for making continuous webs of paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/36Guiding mechanisms
    • D21F1/365Guiding mechanisms for controlling the lateral position of the screen

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)
  • Length Measuring Devices With Unspecified Measuring Means (AREA)
  • Controlling Rewinding, Feeding, Winding, Or Abnormalities Of Webs (AREA)
  • Registering, Tensioning, Guiding Webs, And Rollers Therefor (AREA)

Description

1 80107
Kohdistusraita liikkuvassa päättömässä Tainassa. - Riktrand vid en löpande ändlös bana.
Keksinnön kohteena on kohdistusraita, joka on tarkoitettu huopaan tai viiraan käytettäväksi paperi-, selluloosa-tai vastaavassa teollisuudessa ja joka on järjestetty poikittain kyseisen huovan tai viiran kulkusuuntaan nähden.
Paperikoneessa on tavallisesti kolme osaa, nimittäin muotoi-luosa, puristusosa ja kuivausosa. Muotoiluosassa paperiarkki muotoillaan muotoiluviiran päällä tai kahden muotoiluviiran välissä. Nämä muotoiluviirat on valmistettu tavallisesti tekstiilikudoksista monofilamentti-, multifilamentti-tai metallilangasta. Puristusosassa suurin osa jäljelle jääneestä kosteudesta puristetaan pois paperi Tainasta sen kulkiessa lukuisten puristinnippien lävitse. Kussakin puristinnipissä huopa tai viira kulkee yhdensuuntaisesti paperirainan kanssa nipin lävitse. Huopa on muodostettu sopivimmin kehrätyistä langoista tai filamentista valmistetusta tekstiiliperuskudoksesta, johon on neulottu kuituvanu. Puristusviirat ovat konstruktioltaan samanlaisia joskin karkeampia. Kuivausosassa paperiraina kuivataan sopivaan kosteuteen. Kuivaus tapahtuu siten, että paperiraina saatetaan nojaamaan vasten lämmitettyjä kuivaussylintereitä. Nojaamista vahvistetaan siten, että kuivaushuopa tai kuivausviira puristaa rainan vasten sylinteriä. Sekä kuivaushuopa että kuivausviira ovat tekstiilikudoksia. Huopa voi olla muodostettu peruskudoksesta, jossa on päälle neulottu vanu tai siinä voi olla pelkästään kudos. Kuivausviira on yleisesti monikerroksinen mono- tai mu Iti filamenttikudos. Kaikki huovat ja viirat paperikoneessa toimivat päättöminä lukuisten eri tehtäviä suorittavien telojen päällä. Päättymättömyys aikaansaadaan joko kutomalla päättömäksi tai liittämällä päät valmistuksen tai asennuksen yhteydessä.
Huopa tai viira on joustava yksikkö, joka voi joustaa tiettyyn kulmaan. Mikäli tämä kulma ylitetään, muodostuu 2 80107 laskoksia tai harjanteita huovan tai viiran pituussuunnassa. Huovan tai viiran liikkuessa sillä on tietty pitkittäisjän-nitys ja koska se itse samoinkuin tel ajärjestelmä kiertorai-naila ei ole täydellinen, syntyy ohjausongeima käytettäessä usein korkeitakin 1000 m/min. ja jopa ylikin olevia nopeuksia. Huopaa tai viiraa ohjataan siten, että telajärjestelmään kuuluu yksi tai useampia teloja, joita voidaan kallistaa. Tietyissä huopa- tai viirarainoissa on automaattinen sisäänrakennettu järjestelmä, joka toimii siten, että rainan joutuessa liian pitkälle kohti toista reunaa reuna-anturi vaikuttaa o hjaustelaan.
Erityisesti puristushuovissa järjestetään kohdistusraita huopaan siten, että paperikoneen käyttäjät voivat nähdä, kuinka huopa kulkee ja manuaalisesti korjata liian suuren vinouden huovan ohjauksessa. Kudotut huovat ja puristusviirat varustetaan kohdistusraidalla siten, että lukuisia värjättyjä lankoja järjestetään kudokseen. Kohdistusraita aikaansaatiin neulottuun huopaan aiemmin maalaamalla, mikä menetelmä on sekä työtä vaativa että epätyydyttävä. Viime vuosina on sublimoituvaa väriainetta johdettu lämmön avulla paperi-arkilta huovalle. Tämä menetelmä on tuonut valmistusteknisen edun, mutta samanaikaisesti lujuus on heikentynyt. Erityisesti tämä koskee huopia, jotka sisältävät polyamidikuituja , koska sublimoituvat väriaineet eivät tyydyttävällä tavalla voi kemiallisesti sitoutua po lyamidikuituihin. Erityisesti märkälujuus kohdistusraidassa on tällöin ollut epätyydyttävä ja väri katoaa joskus sangen nopeasti.
Kuitenkin suurena ongelmana on se, että visuaalinen kohdis-tusraidan muodon havaitseminen on vaikeaa, kun huovan nopeus on likimain 1000 m/min. Sitä paitsi huopa likaantuu voimakkaasti, joten kohdistusraidan havaitseminen tästä syystä voi olla mahdotonta. On ehdotettu varustaa poikittais- 3 80107 raita huovassa valoherkästä materiaalista, mikä voitaisiin helpommin havaita visuaalisesti. Myös tämän apuvälineen avulla voi olla vaikeata havaita visuaalisesti kohdistusraidan muoto nopeasti kulkevissa huovissa ja myös tässä kasvaa vaikeudet lisääntyvän likaantumisen johdosta. Tässä yhteydessä on ehdotettu myös valosähköisiä antureita poikittain radan leveyssuun-taan nähden, jolloin signaali annettaisiin kun kohdistusraidan muoto poikkeaa normaalista muodosta. Kohdistusraita on kuitenkin muuttuvainen monessa muodossa ja rajatila, missä signaali annettaisiin, on vaikea osoittaa. Vähitellen tapahtuva kohdistusraidan muodonmutos on myös vaikea tunnistaa, koska paperikone on ympärivuorokautisessa käytössä ja sen käyttäjiä vaihdetaan jatkuvasti. Maalatun tai muusta aineesta muodostetun kohdistusraidan eräänä epäkohtana on vielä se, että kohdistusraita voi aiheuttaa häiriöitä ja värähtelyltä.
Yllä selostettu tekninen ongelma ratkaistaan siten, että huopa tai viira sisältää sähköisen signaalin antavan elementin, joka on järjestetty poikittaissuuntaisesti huopaan tai viiraan. Tällöin järjestetään kiinteästi paperikoneeseen ja pitkin sen poi-kittaissuuntaa joukko antureita, jotka tunnistavat signaalin antavan elementin aseman ja ilmoittavat tämän aseman vastaanottimeen, sopivimmin teitojenkäsittelyjärjestelmään, jossa on kuvaputki tai kirjoitin. Eri antureista tulevien signaaleiden välinen aikaero asetettuna suhteeseen huovan tai viiran nopeuden kanssa antaa ilmauksen signaalielementin asemasta niissä pisteissä, joissa tunnistus on tapahtunut ja näiden pisteiden välinen linja kuvaa signaalin antavan elementin muotoa ja siten myös huovan tai viiran poikittaisprofiilia. Tunnistettu profiili voidaan sen jälkeen tallentaa ja verrata myöhempien mittausten kanssa sen päättelemiseksi, kuinka poikittaisprofiili on muuttunut. Kohdistusraita sisältää sähköisesti johtavaa materiaalia, kun taas huopa tai viira muuten on valmistettu sähköisesti ei-johtavasta materiaalista. Kohdistusraita voi esim. olla muodostettu sähköisesti johtavasta lankamateriaalista tai siinä voi olla magneettisesti käsitelty vyöhyke. Kohdistusraita voidaan sopivimmin jakaa kahteen tai useampaan yksikköön, jotka 4 80107 ovat tietyllä etäisyydellä toisistaan. Kun anturi muodostaa ensimmäisen pulssin, käynnistyy ajastin. Jos uusi pulssi muodostuu tietyn aikaeron kuluttua ensimmäisestä pulssista, rekisteröityvät pulssit. Vastakkaisessa tapauksessa ensimmäistä pulssia pidetään häiriönä.
Kohdistusraitaa käytetään laitteessa, jossa huopa tai viira kulkee päättymättömällä radalla. Laitteeseen kuuluu joukko radan ulkopuolelle ja poikittain sen liikesuuntaan nähden järjestettyjä, kiinteitä antureita, jotka kohdistusraidan kulkiessa niiden ohitse antavat signaalin tietojenkäsittelyjärjestelmään, joka on järjestetty mittaamaan ja rekisteröimään aikaero eri antureiden antamien signaalien välillä. Ensimmäisessä käyttö sovellutusmuodossa anturit ovat induktiivisia ja järjestetyt tunnistamaan magneettisesta materiaalista muodostetun kohdistusraidan. Toisessa sovellutusmuodossa kohdistusraitaan on järjestetty jännite ainakin sen kulkiessa antureiden ohitse. Jännitteen rekisteröivät anturit tunnistavat jännitteen. Yksi muisti voi olla järjestetty rekisteröimään aikaero eri antureista tulleiden signaalien välillä ja tallentamaan nämä rainan muodonmuutosten vertaamiseksi. Eri antureista tulevien signaaleiden välisen aikaeron rekisteröinti tapahtuu sopivimmin kuvaputkella, jonka yksi akseli ilmaisee aikaeron ja toinen akseli antureiden aseman rainan poikittaissuunnassa.
Keksinnön lisätunnusmerkit ilmenevät alivaatimuksista.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen, kaaviomaiseen piirustukseen.
Viitenumerolla 1 on merkitty huopaa tai viiraa, joka kulkee päättymättömänä lukuisten telojen 2 kautta. Huopa tai viira on varustettu kohdistusraidalla 3. Tämä kohdistusraita 3 on muodostettu sopivimmin sähköisesti johtavaa materiaalia olevien sisäänkudottujen lankojen muodostamasta yhdestä tai useammasta vyöhykkeestä. Sopivimmin tämä sähköisesti johtava materiaali on myös magneettista. Yksi tai useampia 5 80107 vyöhykkeitä voi olla myös järjestetty magneettisiksi tai ne on muodostettu valoherkästä materiaalista. Huoparainan ulkopuolella rainan poikittaissuunnassa on kiinteästi asennettu anturi 4, joka on valittu kohdistusraidan lajin mukaan. Magneettisessa kohdistusraidassa kohdistusraita tunnistetaan induktiivisella magneettianturilla. On myös mahdollista asettaa jännite sähköisesti johtavalle vyöhykkeelle huovassa ja tunnistaa tämä jännite anturilla 4, joka sisältää jännitteen mittaavan yksikön.
Kun kohdistusraita 3 kulkee anturin 4 ohitse, antaa anturi signaalin tietojenkäsittelyjärjestelmään 5. Jos kohdistusraita ei ole suora, jolloin se esimerkiksi on keskeltä tai toisesta reunasta edellä muuta osaa, tapahtuu suorassa linjassa olevien antureiden 4 ohitus tietyllä aikaerolla. Tämän aikaeron tietojenkäsittelyjärjestelmä mittaa ja rekisteröi. Tietojenkäsittelyjärjestelmään voi kuulua kuvaputki 6 tai XY-kirjoi tin. Kuvaputken 6 tai kirjoittimen toisella akselilla voidaan antaa eri antureilta tulevien signaaleiden aikaero ja toisella akselilla voidaan antaa vastaavan anturin sijainti rainan poikittaissuunnassa. Kun signaali-pisteet eri antureista kohdistusraidan tietyn ohituksen yhteydessä yhdistetään, saadaan käyrä kuvaputkelle 6 tai kirjoittimeen ja tämä käyrä on identtinen kohdistusraidan ulkonäön kanssa ja siten huoparainan muodonmuutoksen kanssa. Piirustuksessa tietojenkäsittelyjärjestelmässä 5 on viisi kuvaputkea 6. Näissä on esimerkkejä kohdistusraidan 3, eli huovan tai viiran 1 joustoista». Signaalit voidaan tallentaa tietojenkäsittelylaitteen muistiin ja myöhemmin näyttää kuvaputkella tai kirjoittimessa olemassa olevan käyrän vertaamiseksi.
Yksittäisten häiriöpulssien eliminoimiseksi huopa 2 voi sopivimmin olla varustettu kahdella kohdistusraidalla, joilla on tietty etäisyys toisistaan. Kun ensimmäinen anturi muodostaa pulssin, käynnistyy ajastin. Jos sama anturi ei rekisteröi uutta pulssia lasketun aikamarginaalin kuluessa, pidetään ensimmäistä pulssia häiriönä.
6 80107
Signaaleja anturilta t ietojenkäsi ttelylaitteeseen voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, esimerkiksi rekisteröimään yhden huopakierroksen aikaa.

Claims (11)

  1. 7 80107
  2. 1. Kohdistusraita, joka on tarkoitettu huopaan tai viiraan käytettäväksi paperi-, selluloosa- tai vastaavassa teollisuudessa ja joka on järjestetty poikittain kyseisen huovan tai viiran kulkusuuntaan nähden, tunnettu siitä, että kohdistusraita (3) sisältää sähköisesti johtavaa materiaalia, kun taas huopa tai viira (1) muuten on valmistettu sähköisesti ei-johtavasta materiaalista.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kohdistusraita, tunnettu siitä, että sähköisesti johtava materiaali on lankamateriaalia.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kohdistusraita, tunnettu siitä, että sähköisesti johtava materiaali on muodostettu magneettisesti käsitellystä vyöhykkeestä.
  5. 4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kohdistusraita, tunnettu siitä, että kohdistusraita on jaettu kahteen tai useampaan poikittain kulkevaan yksikköön, jotka on sijoitettu keskenään tietylle etäisyydelle toisistaan huovan tai viiran kulkusuunnassa.
  6. 5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukaisen kohdistus-raidan käyttö laitteessa, jossa huopa tai viira, mikä muodostuu sähköisesti ei-johtavasta materiaalista ja jossa kohdistusraita, joka sisältää sähköisesti johtavaa materiaalia, ulottuu poikittain huovan tai viiran kulkusuuntaan, kulkee päättymättömällä radalla, tunnettu siitä, että rainan (1) ulkopuolella, poikittain sen kulkusuuntaan nähden, on järjestetty joukko kiinteitä antureita (4), jotka on järjestetty kohdistus-rainan (3) ohittaessaan antamaan signaalin tietojenkäsittelyjärjestelmään (5), joka on järjestetty mittaamaan ja rekisteröimään eri antureista (4) tulevien signaalien välinen aikaero. e 80107
  7. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kohdistusraidan käyttö, tunnettu siitä, että anturit (4) on muodostettu induktiivisiksi antureiksi, jotka on järjestetty tunnistamaan magneettisesta materiaalista muodostettu kohdistusraita (3).
  8. 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kohdistusraidan käyttö, tunnettu siitä, että kohdistusraitaan (3) vähintään sen kulkiessa antureiden (4) ohitse kohdistetaan jännite, jonka anturit rekisteröivät.
  9. 8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kohdistusraidan käyttö, tunnettu muistista, joka on järjestetty rekisteröimään aikaero eri antureista (4) tulevien signaalien välillä ja tallentamaan nämä rainan (1) muodonmuutoksen vertaamiseksi eri aikoina.
  10. 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen kohdistusraidan käyttö, tunnettu kuvaputkesta, jolla eri antureista (4) tulevien signaaleiden välisen aikaeron rekisteröinti visualisoidaan. 1G. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kohdistusraidan käyttö, tunnettu siitä, että kuvaputken yksi akseli ilmaisee aikaeron signaalien välillä ja sen toinen akseli antureiden (4) aseman rainan (1) poikittaissuunnassa.
  11. 11. Jonkin patenttivaatimuksen 5 - 10 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että anturi muodostaa vähintään kaksi pulssia tietyllä ennalta määrätyllä aikaerolla, jotta rekisteröinti voisi tapahtua. 9 80107
FI843791A 1983-11-16 1984-09-27 Riktrand vid en loepande aendloes bana. FI80107C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8306302 1983-11-16
SE8306302A SE453928B (sv) 1983-11-16 1983-11-16 Riktrand for en filt eller vira samt anvendning av riktranden

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI843791A0 FI843791A0 (fi) 1984-09-27
FI843791L FI843791L (fi) 1985-05-17
FI80107B true FI80107B (fi) 1989-12-29
FI80107C FI80107C (fi) 1990-04-10

Family

ID=20353338

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI843791A FI80107C (fi) 1983-11-16 1984-09-27 Riktrand vid en loepande aendloes bana.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4652736A (fi)
EP (1) EP0151908A3 (fi)
JP (1) JPS60149910A (fi)
CA (1) CA1233537A (fi)
FI (1) FI80107C (fi)
SE (1) SE453928B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4969360A (en) * 1989-10-02 1990-11-13 Beloit Corporation System for measuring the cyclic speed and rotational position of a traveling looped belt
FI100412B (fi) * 1991-05-21 1997-11-28 Valmet Paper Machinery Inc Järjestelmä paperikoneen puristinosassa puristushuopien kulun valvonna ssa ja ohjauksessa
FI90362B (fi) * 1992-04-10 1993-10-15 Tamfelt Oy Ab Paperikoneen kudos
US20040266296A1 (en) * 2003-06-27 2004-12-30 Per Martinsson Wear level indicating filaments and fabrics (and guideline applications)
DE102004007374B3 (de) * 2004-02-16 2005-08-04 Koenig & Bauer Ag Vorrichtungen zum berührunglosen Abtasten einer Bahn
BE1022811A9 (nl) * 2015-03-12 2016-10-04 Wiele Michel Van De Nv Klemming van de positie van de breedtestukken van een weefgeleidingsinrichting

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT186969B (de) * 1952-03-18 1956-10-10 Natronzellstoff Und Papierfab Vorrichtung zum seitlichen Steuern von Stoffbahnen od. dgl.
US2955969A (en) * 1957-03-04 1960-10-11 Russell Mfg Co Conveyor belt for corrugated paper board
US4293841A (en) * 1978-08-03 1981-10-06 Detector Systems, Inc. Pedestrian traffic control system

Also Published As

Publication number Publication date
SE8306302L (sv) 1985-05-17
CA1233537A (en) 1988-03-01
FI80107C (fi) 1990-04-10
FI843791A0 (fi) 1984-09-27
EP0151908A3 (en) 1986-06-11
SE8306302D0 (sv) 1983-11-16
EP0151908A2 (en) 1985-08-21
US4652736A (en) 1987-03-24
FI843791L (fi) 1985-05-17
JPS60149910A (ja) 1985-08-07
SE453928B (sv) 1988-03-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62576C (fi) Laostraodskarv foer flerskiktsfiltar
FI94178C (fi) Mittauslaite paperikoneen huovan kunnon mittaamiseksi
FI72767B (fi) Foerfarande foer tillverkning av en pressfilt och en pressfilt.
FI85605B (fi) Tvaoskiktad pappersmaskinsduk.
NO962094L (no) Törkevire
FI80107B (fi) Riktrand vid en loepande aendloes bana.
FI96229C (fi) Paperikoneen kudonnaisvaruste, erityisesti kuivausviira
JP4643571B2 (ja) フィラメント利用による布の摩耗度の検知技術
CA2327794A1 (en) Fabric and seam construction
US10697119B2 (en) Method for monitoring a Yankee cylinder using a graphical representation of a treatment effect
RU2288985C2 (ru) Промышленная ткань со средствами контроля ее износа
US4639291A (en) Method of controlling moisture profile in paper web in paper drying process and apparatus practicing same
CN112840079A (zh) 具有单丝接缝支撑纱的有缝压毡
US20080121362A1 (en) Method for detecting a fibrous web tear in a drying section of a machine for producing the fibrous web and a dryer fabric for performing the method
US6706149B2 (en) Web monitoring
CN114207213A (zh) 具部分锚定填充纱线包装的接缝压毡
SU881611A1 (ru) Способ определени поверхностной плотности трикотажного полотна
ITVI960139A1 (it) Dispositivo per il decatissaggio ad umido, il fissaggio e la pressatura continui di tessuti o tessuti in maglia di lana, cotone o

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: NORDISKAFILT AB