FI79474B - Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser. Download PDF

Info

Publication number
FI79474B
FI79474B FI875638A FI875638A FI79474B FI 79474 B FI79474 B FI 79474B FI 875638 A FI875638 A FI 875638A FI 875638 A FI875638 A FI 875638A FI 79474 B FI79474 B FI 79474B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
potassium
och
som
solution
amine
Prior art date
Application number
FI875638A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI875638A0 (fi
FI79474C (fi
FI875638A (fi
Inventor
Veli Sarkkinen
Original Assignee
Catena Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Catena Oy filed Critical Catena Oy
Priority to FI875638A priority Critical patent/FI79474C/fi
Publication of FI875638A0 publication Critical patent/FI875638A0/fi
Priority to PCT/FI1988/000201 priority patent/WO1989005777A1/en
Publication of FI875638A publication Critical patent/FI875638A/fi
Publication of FI79474B publication Critical patent/FI79474B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79474C publication Critical patent/FI79474C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/46Removing components of defined structure
    • B01D53/60Simultaneously removing sulfur oxides and nitrogen oxides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D7/00Carbonates of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D7/16Preparation from compounds of sodium or potassium with amines and carbon dioxide
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/141Feedstock

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)

Description

79474
Menetelmä happamien kaasujen pesuun sopivan kaliumbikarbo-naattia ja kaliumkarbonaattia sisältävän vesiliuoksen valmistamiseksi
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä happamia, kaasumaisia yhdisteitä sisältävien kaasujen, kuten teollisuuden poistokaasujen, pesuun soveltuvan kaliumbikarbonaattia ja kaliumkarbonaattia sisältävän vesiliuoksen valmistamiseksi.
Tällaisen menetelmän mukaan karbonoidaan sopivan kaliumyh-disteen vesiliuos, minkä jälkeen reaktioseoksesta erotetaan kaliumbikarbonaattia ja -karbonaattia sisältävä vesifaasi.
Keksinnön avulla valmistettua liuosta voidaan käyttää teollisuuden poistokaasujen pesuun, jolloin lähtöaineina käytettävistä kaliumkloridista ja esimerkiksi rikkidioksidi-ja typpioksidipitoisista kaasuista saadaan kaliumsulfaatteja ja -nitraatteja.
Happamien kaasujen kuten esim. savukaasujen puhdistamiseen käytettävien pesuliuosten tulee olla riittävän aikalisiä kaasujen neutraloimiseksi. Samalla on toivottavaa, että muodostuvilla reaktiotuotteilla olisi ainakin jonkinlainen hyö-tykäyttöarvo. Tänään käytetään tunnetusti mm. seuraavia aikalisiä reagensseja: ammoniakkivettä, natriumsulfiittia, -aluminaattia tai karbonaattia, kaliumsulfiittia, -fosfaattia tai asetaattia. Mikään näistä ei kuitenkaan ole kaikissa suhteissa täysin tyydyttävä.
Na-karbonaattia ja Na-hydroksidia käytettäessä saadaan natriumsulfaattia, joka on arvoton jäte.
Kaliumyhdisteistä käytetään mm. K2S03:a ja K2C03-Na2C03~ seosta. Näillä menetelmillä taas on varjopuolena mm. se, että sulfiitti-bisulfiitti-S02~reaktio työntää tasapainoa reaktiossa 2SC>2 + K2SO3 + H2O -> 2KHSO3 vasemmalle.
Atomic International-menetelmässä joudutaan käyttämään korkeita lämpötiloja ja paineita, mikä puolestaan aiheuttaa 2 79474 pahoja korroosio-ongelmia.
Käyttämällä kaliumbikarbonaattia saataisiin hyötykäyttöarvon omaavia tuotteita, kuten kaliumsulfaatteja ja -nitraatteja, joita voitaisiin käyttää esim. lannoitteina. Kaliumkarbonaatin ja rikki- ja typpioksidien reaktioista saadaan vastaavia tuotteita, ja kaliumkarbonaatin vesiliuos on kalium-bikarbonaatin vesiliuosta alkalisempi. Yhdistämällä kalium-bikarbonaatti ja kaliumkarbonaatti saataisiin siten tarpeeksi alkalinen pesuliuos, joka muiltakin osin vastaa yllä esitettyjä vaatimuksia.
Kaliumbikarbonaattia on tavallisesti valmistettu kalium-karbonaatista johtamalla hiilidioksidia kaliumkarbonaatin kylläiseen liuokseen tai saattamalla kostea kaliumkarbonaatti kosketuksiin hiilidioksidikaasun kanssa kohtuullisissa paineissa. Kaliumkarbonaatti on taas saatu karbonoimalla elektrolyyttisesti valmistettua kaliumhydroksidia. Vaihtoehtoisesti on käytetty nk. Engel-prosessia, jossa neutraalin magnesiumkarbonaatin tai -oksidin ja kaliumkloridin tai -sulfaatin liuokseen johdetaan hiilidioksidikaasua paineen alla, minkä jälkeen kaliumkarbonaatti otetaan talteen hajottamalla muodostunut kaksoissuola.
Mikään näistä menetelmistä ei kuitenkaan tarjoa taloudellisesti mielenkiintoista vaihtoehtoa teollisuuden poistokaasujen pesunesteen valmistamiseksi.
Blumberg, R. et ai. (Proceedings of International Solvent Extraction Conference 1974) ovat esittäneet menetelmän natriumbikarbonaatin valmistamiseksi NaClistä nesteuutolla.
Reaktiot ovat tällöin: 3 79474
NaC1(aq) + C02(g) + «2° + ‘“(o)^ NaHC03(s) +
AmHCl, v (c)
AmHCl, \ + iMg(OH) *MgCl9 + Am + Ho0 C°} 2(s)* 2(s) 2 iMgCl, + H90 *Mg(0H), + HC1, , 2(s) 2 2(s) (acl> jossa Am on veteen liukenematon primäärinen, sekundäärinen tai tertiäärinen amiini, ja aq tarkoittaa vesifaasia, g kaasufaasia, o orgaanista faasia ja s kiinteää faasia.
Blumberg et ai.:n menetelmä soveltuu hyvin natriumbikarbonaatin selektiiviseen valmistukseen. Koska natriumbikarbonaatin liukoisuus veteen on suhteellisen pieni, noin 16,4 g/1 60°C:ssa, natriumbikarbonaatti saostuu vesifaasista ja se on helposti eristettävissä.
Tekijät eivät ehdota menetelmän soveltamista kaliumbikarbo-naatin valmistukseen, eikä se puhtaan kaliumbikarbonaatin valmistukseen kovin hyvin sovellukaan. Kaliumbikarbonaatti liukenee näet hyvin veteen, mistä syystä sen erottaminen vesifaasista olisi huomattavan työlästä ja aikaavievää.
Blumberg et al.:n menetelmässä käytetään edelleen amiinin regenerointiin magnesiumhydroksidia, jolloin tuloksena saadaan laimeaa suolahappoa. Tämän poistaminen kohtuullisen väkevänä prosessista vaatii korkeita C02-paineita, mikä puolestaan aiheuttaa mm. korroosioriskejä.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudenlainen menetelmä happamien yhdisteiden talteenottamiseen soveltuvan kaliumbikarbonaatti- ja kaliumkarbonaattiliuoksen valmistamiseksi.
Keksinnössä käytetään lähtöaineena kaliumkloridia, joka liuotetaan veteen. Karbonointi suoritetaan nes.teuutolla, 4 79474 jolloin kaliumkloridin vesiliuos saatetaan kosketuksiin sellaisen uuttoliuottimena käytettävän veteen sekoittumatto-man orgaanisen liuottimen kanssa, joka sisältää orgaanisen amiinin ja hiilidioksidin reaktiotuotteen, amiinikarbonaa-tin. Muodostuvaa kaliumbikarbonaattia ei eristetä vesiliuoksesta, jolloin se myös osittain hajoaa kaliumkarbonaatiksi, hiilidioksidiksi ja vedeksi.
Pitämällä vesifaasi kaliumionikonsentraatioltaan sopivan laimeana saadaan sekä kaliumbikarbonaatti että kaliumkarbonaatti pysymään liuoksessa. Kaliumbikarbonaatti-karbonaatti-liuoksen pH on noin 9 ja se soveltuu erinomaisesti mm. N0X ja S02~pitoisten kaasujen pesuun. Tällöin saadaan myös typen oksidit sidotuksi kaliumsuolana hyötykäyttöiseen muotoon.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaista reaktiosekvenssiä kuvaavat seuraavat yhtälöt: (1) KCl(aq) + Am(0) + CO2 + H2O -> KHC03(gq) + AmHCl^o) (2) 2KHC03(aq) -> K2C03(aqj + H20 + C02
Reaktiossa suoritetaan amiinin regenerointi (3) uutta uutto-kierrosta (1) varten kalsiumhydroksidilla.
(3) AmHCl(0) + fcCa(OH)2 -> Am(0) + ^CaCl2 Lähtöaineena käytetty kaliumkloridi on sinänsä hyvin tunnettu aine. Sen liukoisuus veteen on 56,7 g/100 g H2O 60*C:ssa. Kaliumkloridin ominaisuuksia ja valmistusta on selostettu alan kirjallisuudessa, ks. esim. Encyclopedia of Chemical Technology, Kirk-Othmer (1967) 388
Prosessissa kaliumbikarbonaatin valmistukseen käytetty amiini voi olla esim. sekundaarinen amiini, kuten di-iso-nonyyli-
II
5 79474 amiini (DINA) tai tavaramerkillä "Amberlite LA-2" markkinoitava tuote. Sen yleiskaava on tällöin
Ri^ NHo jossa kaavassa Ri ja R2 edustavat toisistaan riippumatta 1.. .10 hiiliatomia käsittävää suoraa tai haarautunutta alkyyliryhmää, ja amiinin molekyylipaino on sopivimmin 270.. .290.
Amiinina voidaan myös käyttää tertiääristä amiinia, jonka kaava on R2 - ^NH, R3 ^ jossa Ri, R2 ja R3 edustavat toisistaan riippumatta 1...10 hiiliatomia käsittävää alkyyliryhmää. Eräs edulliseksi havaittu tertiaarinen amiini on trioktyyliamiini, jonka kaava on: C8H13 C8H13—^NH c8h13^
Amiini liuotetaan vedettömään liuottimeen, jonka kiehumispiste on riittävän korkea, edullisesti yli 120eC. Liuottimina tulevat kyseeseen alifaattiset hiilivedyt tai aromaattiset hiilivedyt, kuten tolueeni ja ksyleeni.
Syöttämällä hiilidioksidi-kaasua amiiniliuokseen saadaan amiinivetykarbonaattia, jonka kaava käytetyn amiinin mukaan on joko 6 79474 R\ ^NH2HC03 (sek-amilnl) R^ tai R\ R——NHHCO3 (tert-amilnl) R^
Uuttamalla kalisuolaliuosta amiinivetykarbonaatilla saadaan kaliumvetykarbonaattia (kaliumbikarbonaatti), jolloin uutto-liuottimeen jää amiinivetykloridia. Amiini regeneroidaan sopivalla alkalilla, kuten sammuttamattomalla tai sammutetulla kalkilla (CaO tai vastaavasti Ca(0H)2)/ magnesiumoksi-dilla, -hydroksidilla tai -karbonaatilla sekä joko ammoniak-kivedellä, alkalihydroksidilla tai -karbonaatilla.
Kaliumbikarbonaatti hajoaa vesiliuoksessa jossain määrin kaliumkarbonaatiksi.
Edellä esitetyllä tavalla valmistettua kaliumbikarbonaatin ja kaliumkarbonaatin vesiliuosta voidaan käyttää teollisuuden poistokaasujen, savukaasujen jne. pesuun. Kaliumbikarbonaatti reagoi rikkidioksidin kanssa muodostaen kaliumsul-fiittia, kaliumbikarbonaatin ja rikkitrioksidin välisessä reaktiossa muodostuu kaliumsulfaattia ja kaliumbikarbonaatin ja erilaisten typpioksidien reaktiosta saadaan kaliumnit-raattia tai vastaavasti -nitriittiä.
Keksintöön liittyy huomattavia etuja. Niinpä lähtöaineena voidaan käyttää helposti saatavissa olevaa vuorisuolaa. Saadun pesuliuoksen pesukyky on parempi kuin K2SO3-KHSO3-liuoksen. Pesussa saadaan typen oksidit talteen nitraateina, ja ne kelpaavat sellaisenaan lannoitteeksi prosessissa saadun kaliumsulfaatin ohella.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin selostamaan oheisen piirustuksen avulla, joka periaatekuvantona esittää keksinnön mukaisen prosessin virtauskaavion.
7 79474
Prosessissa käytettävä kalisuola syötetään säiliöön 3.1.2, johon samanaikaisesti syötetään vettä kalisuolan liuottamiseksi.
Amiinikarbonaatti valmistetetaan puolestaan sekoitusastiassa 3.4 lisäämällä hiilidioksidia amiiniliuokseen, jolloin tapahtuu reaktio 4 (4) Am(o) + C02(g) + H20(g) ->AmHC03(o).
Kalisuolaliuos suodatetaan suodatuslaitteessa 3.2 ja syötetään välisäiliön 3.1.3 kautta mixeri-settleri-tyyppiseen uuttokolonniin 3.3.5. Tähän syötetään samanaikaisesti amiini-karbonaattia, jolloin uuttokolonnissa 3.3.5 tapahtuu reaktio 5 (5) AmHC03(O) + KCl(aq) + H20 -> AmHCl(0) + KHC03(aq)
Kun uutossa halutaan päästä noin 99 %:n saantoon tarvitaan 2-10 uuttovaihetta. Käyttämällä riittävän suurta vaihe-suhdetta, edullisesti Eo/Ro = 1,5-4, erityisen edullisesti 2 - 3, voidaan uuttovaiheiden lukumäärä pitää viitenä. Vaihe-suhteen osoittaja Eo tarkoittaa uuttoliuottimen virtaamaa ja vastaavasti nimittäjä Ro vesivaiheen virtaama.
Uutosta poistuva uuttoliuotin syötetään edelleen regeneroin-tia varten sekoittajalla varustettuun säiliöön 3.7, jossa amiini regeneroidaan esim. sammutetulla kalkilla.
Prosessiolosuhteet vaihtelevat; uutossa lämpötila on noin 40...50°C, regeneroinnissa 60...80°C. Paine on uutossa alle 0,5 aty.
Uutosta poistuva, pääasiassa KHCC>3:a sisältävä vesiliuos syötetään nyt välisäiliön 2.5 kautta pesuriin 1.4, jossa S02-, SO3— ja NOx-pitoiset kaasut pestään KHC03:n vesiliuoksella. Tällöin tapahtuvat mm. seuraavat reaktiot: 8 79474 (6) KHCO. + SO. -> ^K.SO. + CO. + H.O, .
3(aq) 2(g) 2 3(aq) 2(g) 2
(7) KHCO. + SO. -» *K SO, + CO. + H.O, N
. 3(aq) 3<g) 2 \aq) 2(g) 2<*) (8) KHCO. + N.O. -> KNO. + CO. + Ηο0, ·.
J(aq) 2 5(g) 3(aq) 2(g) 2 <8) (9) KHCO. + NO. -> KNO. + CO. + H.O, , J(aq) 2(g) 2(aq) 2(g) 2
Pesuliuosta kierrätetään pesurissa säiliöiden 1.4.1 kautta.
Menetelmässä käytettävä pesuri 1.4 voi olla mitä tahansa tavallista tyyppiä, eli esim. yläpäästään sumutus- tai ruisku-tussuuttimilla varustettu tyhjä tai täytekappaleilla täytetty torni. Pesuri voi myös olla tyyppiä, jossa torniin on sovitettu välilevyjä, joiden avulla aikaansaadaan kaasuvirran äkillisiä, aineensiirtoa tehostavia suunnanmuutoksia. Eräs edullinen pesurityyppi on myötävirtaperiaatteella toimiva nk. Venturi-skrubberi.
Pesurista poistuva K2S03-K2S04-KN02“KN03~pitoinen vesiliuos voidaan nyt haihduttaa ja kiteyttää haihdutus- ja kiteytys-laitteistossa 2.1 - 2.4. Kiteiden erottamisen jälkeen saatu kidemassa kuivataan ja siinä olevat K2SO3 ja KNO2 hapetetaan K2S04iksi ja Kiliksi puhaltamalla kuivausrumpuun ilmaa.
Esimerkki 1:
Esimerkkitapauksessa valmistettiin käytettävä kaliumbikarbo-naatti-kaliumkarbonaatti-liuos seuraavasti: 6,3 kg kaliumkloridia syötettiin tuntia kohti säiliöön 3.1.2, jolloin veden syöttö oli 21,2 kg/h. Uuttokolonnissa uutettiin 40°C:ssa kaliumkloridiliuoksella amiiniliuosta, 9 79474 joka oli valmistettu johtamalla hiilidioksidikaasua triok-tyyliamiinln 2-molaariseen tolueeniliuokseen. Noin 99 %:n saannolla saatiin tällöin kaliumbikarbonaatin 4-molaarinen vesiliuos. Amiinin tolueeniliuos regeneroitiin kalsiumhyd-roksidilla 60*C:ssa ja kierrätettiin sekoitusastiaan 3.4.
Valmistettua kaliumbikarbonaattiliuosta voidaan tarvittaessa laimentaa vedellä esim. noin 2-molaariseksi, jolloin se sisältää noin 200 g KHC03/1.
Kaliumbikarbonaattiliuoksen käyttö savukaasujen pesuun:
Kivihiilivoimalaitoksen savukaasua, joka sisälsi 3000 mg/m3 SO2 ja jonka lämpötila oli 140*C, johdettiin venturi-pesuriin 1.4, jossa virtasi kaliumbikarbonaattiliuosta, jonka pitoisuus oli 200 g KHCO3/I.
Virtausnopeudet olivat: - kaasu 50 000 m3/h - pesuliuos 10 m3/h.
Pesurista poistuvan kaasun rikkipitoisuus oli alle 140 mg/m3. Pesurista saatu liuos sisälsi nyt kaliumsulfiittia, -nitriittiä ja -nitraattia.
Pesuliuoksen pitoisuudet olivat riittävän (n. 9 h:n) kierrä-tysajan jälkeen: - K+: 80 g/1 - SO3: 816 g/1
Kiteet erotettiin ja kaliumsulfiitti ja - nitriitti hapetettiin kaliumsulfaatiksi ja vastaavasti -nitraatiksi.
Vertailuesimerkki:
Seuraavassa esimerkissä vertaillaan bikarbonaattiyhdisteen valmistusta natriumkloridista sekä keksinnön mukaan kalium-kloridista.
Valmistettiin liuos di-iso-nonyyliamiinista (DINA) tolueenissa. Liuoksen pitoisuus oli 500 g dina/1.
10 79474
Dina karbonoitiin nyt johtamalla siihen C02-kaasua 15 minuutin ajan koko ajan sekoittaen.
NaCl:sta valmistettiin tämän jälkeen liuos, jonka väkevyys oli 95 g/1. Tätä liuosta ravistettiin nyt yllä valmistetun dina-bikarbonaattiliuoksen kanssa.
vaihesuhde eo/ro oli 2:1 (eo orgaaninen vaihe, ro = vesi-vaihe). Ravistusaika 15 min., selkeytysaika 30 min.
Analyysitulokset: pH Cl- g/1 ro 6,8 57,1 rr 8,4 5,2 rr poistuva vesivaihe KClrstä valmistettiin 4-m liuos ja sitä ravistettiin kuten yllä dina-bikarbonaatin kanssa.
Analyysitulokset: pH Cl- g/1 ro 6,2 139,9 rr 8,7 20,2 Jälkimmäisessä kokeessa rr oli kirkas, ts. kaikki syntynyt KHCO3 oli liuennut vesivaiheeseen. Koska NaHC03:n liukoisuus on vain noin 40 g/1, saostui sensijaan osa muodostuneesta NaHC03:sta omaksi vaiheekseen.
Il

Claims (8)

11 79474
1. Menetelmä kaliumbikarbonaattia ja mahdollisesti kalium-karbonaattia sisältävän vesiliuoksen valmistamiseksi, joka liuos soveltuu happamien kaasujen, etenkin teollisuuden poistokaasujen pesuun, jonka menetelmän mukaan - karbonoidaan sopivan kaliumyhdisteen vesiliuos, minkä j älkeen - erotetaan kaliumbikarbonaattia ja -karbonaattia sisältävä vesifaasi, tunnettu siitä, että - lähtöyhdisteenä käytetään kaliumkloridia, joka liuotetaan veteen, ja - karbonointi suoritetaan nesteuutolla, jolloin kalium-kloridin vesiliuos saatetaan kosketuksiin sellaisen uuttoliuottimena käytettävän veteen sekoittumattoman orgaanisen liuottimen kanssa, joka sisältää orgaanisen amiinin ja hiilidioksidin reaktiotuotteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään orgaanista liuotinta, jonka kiehumispiste on yli 120eC.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että orgaanisena liuottimena käytetään aromaattista hiilivetyä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään tolueenia.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiotuotteena käytetään hiilidioksidin ja yleiskaavan Rl\ ^NH2 l2 79474 mukaisen sekundaarisen amiinin reaktiotuotetta, jossa kaavassa R^ ja R2 edustavat toisistaan riippumatta 1... 10 hiiliatomia käsittävää suoraa tai haarautunutta alkyyliryhmää.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiotuotteena käytetään hiilidioksidin ja di-iso-nonyyliamiinin reaktiotuotetta.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiotuotteena käytetään hiilidioksidin ja yleiskaavan R2——rNH, R3^^ mukaisen tertiaarisen amiinin reaktiotuotetta, jossa kaavasssa Rj, R2 ja R3 edustavat toisistaan riippumatta 1...10 hiiliatomia käsittävää alkyyliryhmää.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiotuotteena käytetään hiilidioksidin ja trioktyyliamiinin reaktiotuotetta. i3 79474
FI875638A 1987-12-21 1987-12-21 Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser. FI79474C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI875638A FI79474C (fi) 1987-12-21 1987-12-21 Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser.
PCT/FI1988/000201 WO1989005777A1 (en) 1987-12-21 1988-12-21 Process for preparing an aqueous solution containing potassium bicarbonate and potassium carbonate suitable for washing acid gases

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI875638 1987-12-21
FI875638A FI79474C (fi) 1987-12-21 1987-12-21 Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI875638A0 FI875638A0 (fi) 1987-12-21
FI875638A FI875638A (fi) 1989-06-22
FI79474B true FI79474B (fi) 1989-09-29
FI79474C FI79474C (fi) 1990-01-10

Family

ID=8525600

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI875638A FI79474C (fi) 1987-12-21 1987-12-21 Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI79474C (fi)
WO (1) WO1989005777A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102139893B (zh) * 2011-04-15 2013-04-10 太仓沪试试剂有限公司 一种碳酸钾的制备方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3347623A (en) * 1966-11-03 1967-10-17 Kali Chemie Ag Preparation of potassium bicarbonate
US4010243A (en) * 1975-11-28 1977-03-01 Owens-Illinois, Inc. Preparation for potassium bicarbonate from potassium halide
DE2940614C2 (de) * 1979-10-06 1982-09-16 Chemische Werke Hüls AG, 4370 Marl Verfahren zur Herstellung von Natriumhydrogencarbonat und Chlorwasserstoff

Also Published As

Publication number Publication date
FI875638A0 (fi) 1987-12-21
FI79474C (fi) 1990-01-10
WO1989005777A1 (en) 1989-06-29
FI875638A (fi) 1989-06-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4385039A (en) Process for removal of sulfur oxides from waste gases
RO118384B1 (ro) PROCEDEU DE TRATARE PE CALE USCATA SAU SEMIUMEDA A GAZELOR DE ARDERE CONTINAND COMPUSI DE SULF DE TIP SOx
KR101433780B1 (ko) 비료 및 탄산가스의 제조 방법
US4481172A (en) Process for removal of sulfur oxides from waste gases
US4044101A (en) Method of treating exhaust gases containing nitrogen oxides and sulfurous acid gas
FI79474B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en vattenloesning som innehaoller kaliumbikarbonat och kaliumkarbonat och som laempar sig foer tvaett av sura gaser.
US3832444A (en) Recovery of so{11 {11 and so{11 {11 from flue gases
KR100522227B1 (ko) 비료 및 황 화합물의 제조방법
US5562890A (en) Production of alkali metal carbonates
US5618511A (en) Process for producing ammonium sulfate from flue-gas scrubber waste liquor
US4139597A (en) Removal and recovery of sulfur oxides from gas streams with melamine
RO120131B1 (ro) Compoziţie conţinând cel puţin bicarbonat de sodiu, procedeul său de obţinere şi utilizările acesteia
ES2211782T3 (es) Procedimiento para purificar soluciones tampon acuosas.
US4167578A (en) Method for removing sulfur and nitrogen compounds from a gas mixture
US5230879A (en) Reduction of metal halates and recovery of metal halides
CA1171242A (en) Process for removal of oxides from waste gases
CA1181928A (en) Process for removal of oxides from waste gases
RU2789134C1 (ru) Способ получения бромида аммония
JPS5825492B2 (ja) イオウサンカブツノジヨキヨホウホウ
CA1152726A (en) Process for forming calcium nitrite
WO2000066516A1 (fr) Procede et dispositif servant a produire des engrais a partir de gaz de combustion contenant des oxydes de soufre
FI84434C (fi) Foerfarande och anlaeggning foer tillvaratagande av svavel- och/eller kvaeveoxider ur gaser som innehaoller dessa.
Nii et al. Regeneration of CO2 absorbent, DEA-carbonate solution by NaHCO3 precipitation with Na2CO3 addition
PL179244B1 (pl) Sposób wytwarzania siarczanu magnezowego
PL100019B1 (pl) Sposob oczyszczania gazow odlotowych zawierajacych skladniki nitrozowe

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CATENA OY