FI79405B - Elspis. - Google Patents

Elspis. Download PDF

Info

Publication number
FI79405B
FI79405B FI873692A FI873692A FI79405B FI 79405 B FI79405 B FI 79405B FI 873692 A FI873692 A FI 873692A FI 873692 A FI873692 A FI 873692A FI 79405 B FI79405 B FI 79405B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cover
electric
soapstone
plate
plates
Prior art date
Application number
FI873692A
Other languages
English (en)
Other versions
FI873692A (fi
FI79405C (fi
FI873692A0 (fi
Inventor
Osmo Johannes Uurinmaeki
Raimo Emil Nousiainen
Original Assignee
Electrolux Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Electrolux Ab filed Critical Electrolux Ab
Priority to FI873692A priority Critical patent/FI79405C/fi
Publication of FI873692A0 publication Critical patent/FI873692A0/fi
Publication of FI873692A publication Critical patent/FI873692A/fi
Publication of FI79405B publication Critical patent/FI79405B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79405C publication Critical patent/FI79405C/fi

Links

Landscapes

  • Cookers (AREA)

Description

1 79405 Sähköliesi Tämä keksintö koskee sähköliettä, joka käsittää rungon, rungon kannattaman kannen ja yhden tai useampia 5 kanteen sovitettuja sähkölevyjä.
Ylläkuvatun kaltaisia tavanomaisia sähköliesiä tunnetaan erityisesti lieden kannen suhteen kahta perustyyppiä. Toinen näistä on emaloitu teräslevykansi ja toinen ns. keraaminen taso. Emaloidun teräslevykannen tapauksessa säh-10 kölevyt on sovitettu kanteen muodostettuihin reikiin levyjen yläpintojen tason ollessa oleellisesti kannen yläpinnan yläpuolella. Tällöin itse sähkölevyjen ja teräslevykannen väliin on sovitettu teräksinen asennusrengas, joka tukee sähkölevyn kanteen ja toisaalta aikaansaa osittaisen termi-15 sen eristyksen sähkölevyn ja lieden kannen välille. Tähän liesityyppiin liittyvinä ongelmina voidaan mainita kannen mahdollinen vääntyminen, jos esimerkiksi sen päälle noustaan seisomaan. Tällaisesta vähäisestä vääntymisestä voi olla seurauksena sähkölevyjen kalteva asento, mikä vähäi-20 sessäkin määrin esiintyessään heikentää sähkölevyn ominai-suuksia esimerkiksi paistinpannua käytettäessä. Toisaalta • # sähkölevyjen yläpinta on tällaisessa kannessa oleellisesti kannen tason yläpuolella, minkä johdosta esimerkiksi levyllä kiehuvaa kattilaa ei juurikaan voida vetää sivuun levyn 25 päältä ilman, että se kallistuisi merkittävästi.
Yllämainittua jälkimmäistä ongelmaa on pyritty poistamaan ns. keraamisten tasojen avulla, joissa lieden kannen yläpinta on täysin tasainen lasilevy ja sen tiettyjen alueiden alapuolelle on sovitettu säteilylämpöön perustuvat läm-30 mitysvastukset, jolloin näiden alueiden päälle sovitetut _·· kohteet kuumenevat. Tämän lämmitystavan avulla on vaikea saavuttaa suuria tehoja, koska tällöin sähkövastusten pala-: *·· misriski tulee varsin suureksi. Toisaalta keraamisella ta- : · solia ei suositella käytettäväksi alumiinisia keittoastioita, 35 koska ne saattavat syövyttää kantta samoinkuin eräät sokeri-pitoiset ruoka-aineet. Edelleen tällainen kansi varsin hei- 2 79405 posti särkyy, jos sille putoaa kova ja terävä esine. Myöskään tällainen kansi ei kestä raskasta kuormaa, esimerkiksi päällä seisomista vaan seurauksena on ainakin kantta ympäröivän kehyksen vääntyminen.
5 Esillä olevan keksinnön tavoitteena on esittää säh köliesi, jossa on uudentyyppinen kansi, jonka avulla yllämainitut ongelmat voidaan välttää ja saavuttaa erityisiä etuja aiemmin tunnettuun nähden.
Tämä on toteutettu keksinnön mukaisen sähkölieden 10 avulla, jolle on tunnusomaista, että kansi käsittää vuolu-kivilevyn, jonka varaan sähkölevyt on asennettu. Vuolukivi on materiaalia, joka on toisaalta kivimateriaalina lujaa, mutta helposti työstettävissä ja käsiteltävissä ja toisaalta sillä on erittäin korkea lämpökapasiteetti. Täten vuolu-15 kivilevystä muodostettu kansi on täysin vääntymätön ja elä-mätön ja kestää raskaitakin kuormia. Sovittamalla sähköle-vyjen ja vuolukivikannen väliin tiiviste, joka voi olla tavanomaisesti tunnettu teräsrengas tai lämmönkestävä synteettinen tiiviste, kuten silikaattitiiviste aikaansaadaan sähkö-20 levyjen ja kannen välille osittainen terminen eristys. Tä- män osittaisen termisen eristyksen ja sähkölevyjen sijoituksen avulla voidaan kanteen muodostaa alue, jonka lämpötila liettä käytettäessä on välillä 40-90°C. Tällainen alue soveltuu siten erinomaisesti ruokien lämpimänä pitämiseen.
, 25 Edelleen on edullista, että asennusaukot sähkölevyjä varten on muodostettu vuolukivikanteen siten, että sähköle-vyjen yläpinnat ovat oleellisesti samassa tasossa vuolukivikannen yläpinnan kanssa. Tämä on mahdollista johtuen käytetyn kivilevykannen paksuudesta, joka voi olla esimerkiksi : 30 noin 20 mm. Tällöin saavutetaan samantyyppinen keittotaso kuin keraamista tasoa käytettäessä, mutta kuitenkin säilytetään ne edut, jotka tavanomaisilla esimerkiksi valuraudasta valmistetuilla sähkölevyillä on säteilylämmöllä toimiviin vastuselementteihin nähden.
35 Vuolukivikannen etuna tunnettuihin kansirakenteisiin 3 79405 nähden voidaan edelleen pitää jonkinasteista korjausmahdollisuutta pintakolhujen jälkeen. Tylppien esineiden aiheuttamat kolot tai erilaiset naarmut, jotka joko vaurioittavat emaloituja teräslevykansia tai keraamisia tasoja py-5 syvästi tai jopa särkevät jälkimmäiset, voidaan nyt korjata kivilevykantta kevyesti esim. käsin hiomalla.
Seuraavassa keksinnön mukaista sähköliettä kuvataan yksityiskohtaisemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa 10 kuvio 1 esittää keksinnön mukaista kantta päältä päin nähtynä, kuvio 2 esittää leikkausta kuvion 1 linjaa A-A pitkin, kuvio 3 esittää samanlaisen leikkauksen kuin kuvio 15 2, mutta itse sähkölevy on toisella tavoin asennettu ja kuvio 4 esittää myös samanlaisen leikkauksen kuin kuvio 2, mutta poikkeaa siitä sähkölevyn asennustavan osalta.
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukaisen sähkölie-20 den kansi 1 päältä päin nähtynä. Se käsittää vuolukivilevyn 1, joka on tässä esitetyssä suoritusmuodossa työstetty suo-rakaiteen muotoon ja viistetty ulkoreunoiltaan. Mitään ke-. hystä ei kanteen ole sovitettu, vaikka sellaisen käyttö oli- si luonnollisesti mahdollista. Tämän kannen 1 varaan on so-λ ‘ 25 vitettu neljä tavanomaista ja yleisesti tunnettua tyyppiä olevaa sähkölevyä 2, joiden materiaali voi olla esimerkiksi valurautaa. Edelleen kuviossa 1 on katkoviivalla esitetty levyjen 2 väliin jäävä alue 6, joka sähkölevyjä 2 kuumennettaessa myös lämpiää tietyssä määrin. Itse sähkölevyjen 2 30 keskinäistä sijoitusta muuttamalla ja käyttämällä mahdolli-- ; sesti eri tyyppisiä esimerkiksi seuraavassa kuvioiden 2-4 :V: yhteydessä kuvattuja sähkölevyjen asennustapoja tämän alueen 6 lämpötila voidaan asetella halutuksi. Tämän lämpötilan tulee olla edullisesti alueella 40-90°C. Tällöin tämä alue so-35 veltuu mainiosti ruokien lämpimänä pitämiseen. On ymmärret- 4 79405 tävää, että tällaisia alueita voi olla myös useampia riippuen lähinnä sähkölevyjen 2 lukumäärästä ja keskinäisestä sijoituksesta.
Kuviossa 2 on esitetty keksinnön mukaisen sähkölie-5 den kansi 1 leikkauksena kuvion 1 linjaa A-A pitkin. Tässä kuvion 2 mukaisessa suoritusmuodossa sähkölevy 2 on asennettu vuolukivikannen 1 varaan teräsrenkaan 3 välityksellä.
Tätä rengasta varten on vuolukivikanteen 1 muodostettu matala rengasmainen syvennys 14, johon renkaan 2 alareuna tu-10 keutuu. Tällä tavoin renkaasta 3 kanteen 1 välittyvä läm-pövaikutus saadaan jakautumaan mahdollisimman laajalle alalle ja toisaalta estetään kannen 1 päälle mahdollisesti joutuvien nestemäisten aineiden tunkeutuminen sähkölevyn 2 alle. Tällä suhteellisen laajapintaisella kosketuksella py-15 ritään välttämään pistemäisten lämpökuormien syntyminen vuolukivikanteen 1. Tällaiset pistemäiset lämpökuormitukset saattaisivat murtaa vuolukivikannen 1.
Kuvion 2 tapauksessa sähkölevy 2 oli asennettu tavanomaisella tavalla siten, että sähkölevyn 2 yläpinta on • 20 oleellisesti kannen 1 yläpinnan yläpuolella. Tällainen asen- . nustapa, joka on välttämätön teräslevykansien yhteydessä voidaan nyt keksinnön mukaista vuolukivikantta käytettäessä välttää, jolloin tulee kysymykseen esimerkiksi kuvion 3 mukainen asennustapa. Tässä vuolukivikanteen 3 muodostettu 25 aukko 5 sähkölevyä 2 varten on muodostettu yläpinnaltaan siinä määrin laajaksi, että sähkölevyä tukeva teräsrengas samoin kuin sen yläpuolelle jäävä sähkölevyn osuus saadaan upotettua oleellisesti samaan tasoon kannen 1 kanssa. Tällaisen asennustavan avulla saavutetaan samantyyppisiä etuja : 30 kuin keraamisten tasojen yhteydessä, mutta kuvion 3 mukaisen : asennustavan seurauksena jää kannen 1 ja sähkölevyn 2 reuno jen väliin kuitenkin vähäinen rako, joka voi muodostua ongelmalliseksi puhtaanapidon kannalta. Tältä kannalta parempi asennustapa on esitetty kuviossa 4. Viitaten vielä kuvi-35 oon 3 siinä on esitetty sähkölevyn 2 alapinnalla kytkinkote- 5 79405 Ιο 7 sähkölevyssä 2 olevien vastusten kytkentää varten samoin kuin sähkölevyn 2 alapinnalla olevan suojakannen 2 paikoilleen kiristävä mutteri 9, joka on sovitettu itse levyyn 2 liittyvälle kierteytetylle maadoitustapille 10.
Kuviossa 4 on esitetty vielä eräs, käytännössä ehkä edullisin tapa sähkölevyn 2 asentamiseksi vuolukivikanteen 1. Tässä vuolukivikannessa 1 oleva asennusaukko 5 on muodostettu siten, että se on yläpinnastaan porrasmaisesti laajennettu siten, että tällä tavoin muodostuvalle rengasmaiselle tasanteelle voidaan sovittaa lämmönkestävä tiiviste 4. Tämän tiivisteen materiaalina voidaan käyttää esimerkik-5 si silikaattia. Kuvion 4 mukaisessa asennuksessa on menetelty edelleen siten, että ainoastaan sähkölevyn 2 lieriömäinen osa on upotettu kanteen 1. Tällöin kannen 1 ja sähkö-levyn 2 väliin jäävä rako saadaan erittäin pieneksi. Tämän asennustavan seurauksena on kuitenkin, että sähkölevyn 2 10 yläpinta jää hivenen vuolukivikannen 1 yläpuolelle, mutta tästä ei käytännössä aiheutune mitään ongelmia vaan kantta voidaan pitää oleellisesti tasomaisena. Luonnollisesti on mahdollista upottaa sähkölevy 2 syvemmällekin kanteen 1 kuin mitä kuviossa 4 on esitetty, mutta tällöin sähkölevyn 15 2 yläpinnan kartiomainen muoto aiheuttaisi vähäisen rengas- : ; : tilan muodostumisen levyn 2 ja kannen 1 väliin. Tällainen rengastila olisi epäedullinen puhtaanapidon kannalta. Kuvi-ossa 4 on esitetty edelleen asennussanka 11, jonka avulla sähkölevy 2 on kiristetty kiinni vuolukivikanteen 1. Tämä 20 asennussanka 11 voi olla sähköliekissä tavanomaisesti käytettyä tyyppiä, joka kuvion 4 suoritusmuodossa on taivutettu levymateriaalista. Se käsittää kaksi ylöspäin suuntautuvaa haaraa 13, jotka on taivutettu kaareviksi ja jotka tu-‘ keutuvat kannen 1 alapintaan. Sangan 11 keskialueella siinä 25 on alaspäin taivutetut laipat, joiden väliin maadoitustapil-le 10 kierretty asennussangan 11 kiristysmutteri 12 on sovitettu. Nämä alaspäin suuntautuvat laipat antavat asennus-sangalle 11 tarvittavan jäykkyyden. Edelleen näihin laippoi- 6 79405 hin on muodostettu kolot, joiden kautta voidaan pujottaa teräslangat, joilla rinnakkaiset sähkölevyt 2 kiinnitetään toisiinsa asennussangan 11 kiertymisen estämiseksi. Toisaalta itse sähkölevy on sovitettu kiertymättömäksi asen-5 nussankaan 11 nähden, joten yhteisvaikutuksena voidaan estää sähkölevyjen 2 kiertyminen.
Yllä keksinnön mukaista sähköliettä on kuvattu joidenkin esimerkinomaisten suoritusmuotojen avulla ja on ymmärrettävää, että niihin voidaan tehdä erityisesti sähkö-10 levyjen 2 asennustapaa koskevia muutoksia poikkeamatta kuitenkaan oheisten patenttivaatimusten määrittelemästä suojapiiristä.

Claims (3)

7 79405
1. Sähköliesi, joka käsittää - rungon, 5. rungon kannattaman kannen (1) ja - yhden tai useampia kanteen sovitettuja sähkölevyjä (2), tunnettu siitä, että kansi (1) käsittää vuo-lukivilevyn, jonka varaan sähkölevyt (2) on asennettu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähköliesi, 10 tunnettu siitä, että vuolukivikanteen (1) on muodostettu asennusaukot (5) sähkölevyjä varten siten, että sähkölevyjen (2) yläpinnat ovat oleellisesti samassa tasossa vuolukivikannen (1) yläpinnan kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen sähköliesi, 15 tunnettu siitä, että vuolukivikannessa (1) on yksi tai useampia alueita (6), joiden lämpötila liettä käytettäessä on välillä 40-90°C.
FI873692A 1987-08-26 1987-08-26 Elspis. FI79405C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI873692A FI79405C (fi) 1987-08-26 1987-08-26 Elspis.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI873692 1987-08-26
FI873692A FI79405C (fi) 1987-08-26 1987-08-26 Elspis.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI873692A0 FI873692A0 (fi) 1987-08-26
FI873692A FI873692A (fi) 1989-02-27
FI79405B true FI79405B (fi) 1989-08-31
FI79405C FI79405C (fi) 1989-12-11

Family

ID=8524943

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI873692A FI79405C (fi) 1987-08-26 1987-08-26 Elspis.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI79405C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI873692A (fi) 1989-02-27
FI79405C (fi) 1989-12-11
FI873692A0 (fi) 1987-08-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1046122A (en) Glass-ceramic plate heating unit with cast-in heat spreader plate
US4327280A (en) Smooth top cookers
US4284880A (en) Heating well
US3881090A (en) Electric cooking utensil having a removable ceramic vessel
US4607609A (en) Infrared burner assembly for a griddle
US5121738A (en) Heat radiating briquette for cooking grill
JPS63170876A (ja) ソリッド・ディスク・ガラス調理台用の熱保護装置
GB2351894A (en) Thick film element with heat dispersion layer
KR100831379B1 (ko) 공기 열 전달방식을 이용한 조리용기
US5619910A (en) Laminated griddle top
FI79405B (fi) Elspis.
US7320277B2 (en) Cooking utensil
US6078029A (en) Efficient cooking range system
US20200096201A1 (en) Ceramic burner cover for stovetops apparatus and method
FR2656070A1 (fr) Dispositif de protection jetable pour surface de toute table de cuisson.
US1910700A (en) Electric radiant range
BE1008882A6 (fr) Table de chauffe vitroceramique a conduction thermique.
JP3257322B2 (ja) 誘導加熱調理器用の調理容器
GB2290945A (en) A kettle
KR820001055Y1 (ko) 전기밥솥
KR900008359Y1 (ko) 조립식 솥
US4280044A (en) Heat absorbing and radiating device for electric stoves
JPH068838Y2 (ja) 電気調理器の内鍋
JPS5829966Y2 (ja) 「ちゅう」房用家具の防熱継目板装置
KR100625889B1 (ko) 에너지절약용 적석도자기 세라믹 전열조리솥

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY ELECTROLUX AB