FI79055B - Foerfarande foer foernyelse av slitytan av en ring och foernyelse av ringkarkassens skadade band, ett med raogummi beklaett band samt foerfarande foer tillverkning av reparationslappar. - Google Patents

Foerfarande foer foernyelse av slitytan av en ring och foernyelse av ringkarkassens skadade band, ett med raogummi beklaett band samt foerfarande foer tillverkning av reparationslappar. Download PDF

Info

Publication number
FI79055B
FI79055B FI851854A FI851854A FI79055B FI 79055 B FI79055 B FI 79055B FI 851854 A FI851854 A FI 851854A FI 851854 A FI851854 A FI 851854A FI 79055 B FI79055 B FI 79055B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rubber
belt
parts
weight
accelerator
Prior art date
Application number
FI851854A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI851854A0 (fi
FI851854L (fi
FI79055C (fi
Inventor
Dieter Schmermbeck
Original Assignee
Bandag Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bandag Inc filed Critical Bandag Inc
Publication of FI851854A0 publication Critical patent/FI851854A0/fi
Publication of FI851854L publication Critical patent/FI851854L/fi
Publication of FI79055B publication Critical patent/FI79055B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79055C publication Critical patent/FI79055C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29DPRODUCING PARTICULAR ARTICLES FROM PLASTICS OR FROM SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE
    • B29D30/00Producing pneumatic or solid tyres or parts thereof
    • B29D30/06Pneumatic tyres or parts thereof (e.g. produced by casting, moulding, compression moulding, injection moulding, centrifugal casting)
    • B29D30/52Unvulcanised treads, e.g. on used tyres; Retreading
    • B29D30/54Retreading
    • B29D30/56Retreading with prevulcanised tread

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Tyre Moulding (AREA)
  • Tires In General (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
  • Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)

Description

1 79055
Menetelmä renkaan kulutuspinnan uusimiseksi ja renkaan rungon vahingoittuneen vyön uusimiseksi, raakakumilla päällystetty vyö sekä menetelmä korjauspaikkojen valmistamiseksi Förfarande för förnyelse av slitytan av en ring och förnyelse av ringkarkassens skadade band, ett med rägummi beklätt band samt förfarande för tillverkning av reparationslappar
Keksinnön kohteena on menetelmä kuluneen ilma- tai kokokumi-renkaan kulutuspinnan uusimiseksi ja renkaan rungon vahingoittuneen vyön uusimiseksi tai korjaamiseksi, jolloin vahingoittuneet vyöt tai vyön osat poistetaan rungosta ja korvataan ja esivalmistellun rungon päälle levitetään sidoskautsukerros ja sen päälle esivalmistettu kuminen kulutuspinta kokonaisuudessaan tai segmentteinä, kaasumaisia sulkeumia levitettyjen kerrosten välissä vältetään tai ne johdetaan pois ja näin esivalmisteltu aihio järjestetään sidoskautsukerrosen vulka-noimiseksi paine- ja lämpökäsittelyllä ylipainetilaan, jossa lämpötila on välillä noin 50 - 95°C ja paine välillä noin 5-6 baria.
"Kuumapinnoituksella" ymmärretään yleensä ja niin myös seu-raavassa pinnoitus- ja korjausmenetelmää, jossa raakakautsu vulkanoidaan lömpötilassa 130 - 195°C ja paineessa noin 20 - 50 baria. Vulkanointi tapahtuu muotissa, jossa rungon päälle levitetty kautsukerros muotoillaan halutuksi kulutus-profiiliksi ja tiivistetään sekä yhdistetään lujasti rungon kanssa. Kuumapinnoituksen epäkohdat ovat riittävän tunnettuja, nimittäin korkeat muottikustannukset, korkeat investointikustannukset muottien vähimmäisvarustusta varten, mistä huolimatta erilaisten rengaskokojen ja -leveyksien sekä kulutuspintapro-fiilien valikoima on rajoitettu, pinnoitetun kulutuspinnan suuri kuluminen kumirakenteen vähäisestä tiivistyksestä johtuen ja/tai rungon tyssäytyminen korkeassa paineessa.
2 79055
Alussa esitetystä tunnetusta menetelmästä, jossa suuressa paineessa puristimessa esivalmistetut kumiset kulutuspinnat, kumisegmentit tai kumiholkit sidekautsukerrosvulkanoimalla yhdistetään lujasti runkoon, käytetään suhteellisen alhaisesta vulkanointilämpötilasta johtuen nimitystä "kylmäpinnoitus-menetelmä".
Korkeat raaka-aineiden hinnat ja pyrkimys tehdä entistä kuluneemmat renkaat korjaamalla tai pinnoittamalla kulutuspinta jälleen käyttökelpoiseksi, antaa pinnoitusyritykselle aiheen lisääntyneessä määrin pinnoittaa myös sellaisia renkaita, joissa yksi tai useampia vöitä on vahingoittunut.
Kuumapinnoituksessa vyön uusimista on jonkin aikaa käytetty, joskin siinä on hyväksyttävä edellä mainitut epäkohdat, jotka ovat ominaisia tälle pinnoitustavalle. Myös kylmäpinnoituksessa on jo tehty yrityksiä vyön uusimiseksi. Tulokset ovat tähän mennessä olleet epätyydyttäviä, ja luotettavan vyön uusimisen vaatima työmäärä on suuri.
Kuumapinnoituksessa levitetään ohuesti raakakumilla päällystetty metallivyö mitä erilaisimpina leveyksinä vahingoittuneen vyökerroksen poistamisen jälkeen luonnonkautsuun tai synteettiseen kautsuun upotettuna rungon päälle, joka sen jälkeen tavanomaisella tavalla päällystetään raakakautsulla, näin esivalmistellun renkaan lämmittämiseksi kokonaisena muotissa edellä mainituissa korkeissa lämpötiloissa ja paineissa.
Kylmäpinnoituksessa tunnetaan monivaiheinen menetelmä vyön uusimiseksi (DE-OS 25 45 463). Siinä peitetään aluksi raaka-kumilla päällystetty vyö molemmin puolin raakakautsulla ja lämmitetään tasopuristimessa vastaavasti korkeassa lämpötilassa ja paineessa vyön sitomiseksi molemmilta puolilta riittävän paksulla vulkanoidulla kumikerroksella, johon voidaan muodostaa karkea- tai sidospinta. Tämä voidaan aikaansaada siten, että li 3 79055 raakakautsukerrokset ennen vulkanointia tasopuristimessa päällystetään poisvedettävällä kudoksella. Kudospaine muodostaa karkeapinnan, jos kudos vulkanoinnin jälkeen vedetään pois. Vaihtoehtoisesti molemmilta puoliltaan kumikerroksella varustettu vyö saatetaan toisessa menetelmävaiheessa molemminpuoliseen mekaaniseen karheutukseen hiomalla tms. halutun karhea-pinnan aikaansaamiseksi. Näin tavalla tai toisella valmistettu vyö voidaan tämän jälkeen järjestää vastaavaan sidoskautsu-peittoon esivalmistellun rungon päälle, minkä jälkeen tapahtuu peittäminen esivalmistetulla kulutuspinnalla ja lopuksi kuumentaminen ylipainetilassa alhaisessa lämpötilassa ja paineessa.
Tämä menetelmä tosin tarjoaa luotettavan ja varman vyön uusi-mistavan samanaikaisen pinnoittamisen yhteydessä, mutta välttämättömien vaiheiden lukuisuus aiheuttaa suuren työmäärän.
Keksinnön tehtävänä on yksinkertaistaa vahingoittuneiden vöiden uusimista tai korjausta kylmäpinnoituksessa.
Tämän tehtävän ratkaisemiseksi on keksinnön mukaisesti järjestetty lähtien alussa mainitusta kylmäpinnoitusmenetelmästä siten, että ainakin osa kuumapinnoitukseen tarkoitetusta, raaka-kumilla päällystetystä vyöstä käsitellään levittämällä yhden tai useamman kerran sidoskautsulle sopivaa kiihdytinliuosta, jonka avulla vyön raakakumipäällys muuttuu vulkanointa varten sidoskautsun vulkanoinnissa käyttöön tulevissa paineissa ja lämpötiloissa, tai käytetään tällä tavoin jo esikäsiteltyä ja välivarastoitua vyötä, että näin valmisteltu osa yhdessä sidos-kautuspeiton kanssa asetetaan rungon päälle ja tämän jälkeen muodostetaan kerrosrakenne sidoskautsukerroksesta ja kulutus-pinnasta ja aihioon kohdistetaan seuraavaksi paine- ja lämpökäsittely sekä sidoskautsukerroksen että myös sidoskautsupeiton ja vyön tai vöiden raakakumipäällyksen vulkanoimiseksi.
4 79055
Aiemmin ei ole ollut raakakumilla päällystettyjä vöitä, jotka olisivat vulkanoitavissa kylmäpinnoituksessa tavanomaisissa alhaisissa lämpötiloissa ja paineissa siten, että saataisiin riittävä kumi-metallitarttuvuus.
Keksinnön mukainen ratkaisu lähtee siitä keksinnön mukaisesta tiedosta, että uusien renkaiden valmistukseen ja kuumapinnoi tukseen tarkoitetut raakakumilla päällystetyt vyöt tai metalli-langasta, muovikudoksesta jne. valmistetut vahvikekerrokset saatetaan yksinkertaiseen käsittelyyn, eikä monivaiheiseen menetelmään, kuten alussa kuvattiin vöiden sovittamiseksi kaup-palaatua olevan kylmäpinnoitukseen tarkoitetun sidoskautsun käsittelyolosuhteisiin, eli sen varsinaisesta käyttötarkoituksesta poikkeavan työstön sallimiseksi.
Keksintö käsittää vaadittavan työmäärän kannalta tarkasteltuna äärimmäisen yksinkertaisen edellä mainitunlaisen käsittelyn, jossa tapahtuu raakakumipäällyksen muutos, mikä mahdollistaa näin käsitellyn vyömateriaalin erittäin yksinkertaisen työstön kylmäpinnoituksessa ilman, että kumi-metallitarttuvuus heik-kenee.
Tässä käsittelyssä levitetään liuos vyön raakakumipäällykselle, jolloin tuloksena on se, että raakakumipäällys on vulkanoitavissa kylmäpinnoitukselle tavanomaisella paine- ja lämpäkäsit-telyllä lämpötilassa alle 95°C ja paineessa 5-6 baria. Liuos vaikuttaa mm. nopeuttaen raakakumipäällyksen vulkanointiaikaa, joten sille on valittu nimitys kiihdytinliuos.
Sopivalla kiihdytinliuoksella käsitelty tällaisen raakakumilla päällystetyn vyön osa järjestetään vahingoittuneen vyön tai vöiden poistamisen jälkeen rungon päälle, minkä jälkeen rungon päällystäminen tapahtuu tavanomaisella sidoskautsukerroksella ja esivalmistetulla kulutuspinnalla ja lopuksi näin esivalmis-
II
tellun renkaan kuumennus tapahtuu alhaisessa lämpötilassa ja paineessa.
5 79055
Keksinnön mukaisella menetelmällä voi vaihtoehtoisesti olla käyttöä renkaiden pinnoituksessa tai korjauksessa vyön uusimisen tai osittaisen vyön uusimisen yhteydessä tai täydellisessä tai osittaisessa vöiden uusimisessa runkoon tai korjaus-paikkojen valmistamisessa vyölisiin.
Ts. raakakumilla päällystetty vyöosa samoja lähtömateriaaleja käytettäessä on kiihdytysaineella suoritettavan keksinnön mukaisen käsittelyn jälkeen käytettävissä samalla tavoin kuin tunnetussa menetelmässä molemminpuolisen raakakautsupinnoitteen kanssa puristimessa kuumennettava vyöosa vyön ylä- ja alapuolella olevien karheapintojen muodostamisen jälkeen. Tässä keksinnön mukaisella menetelmällä on ratkaiseva etu sikäli kuin aiemmin tunnettua vyön uusimista käytetään kylmäpinnoi-tuksessa. Pelkästään sivelemällä tavanomaista, kaupallisesti saatavissa olevaa, raakakumipäällyksellä varustettua vyötä, voidaan vyöt ilman muuta järjestää alimmiksi kerroksiksi kylmä-pinnoituksessa tavanomaiseen kerrosrakenteeseen, joka kokonaisuudessaan yhdessä ainoassa paine- ja lämpöprosessissa on lämmitettävissä. Tällä tavoin vyömateriaalin työstö, kun keksinnön mukainen käsittely on suoritettu, on samanlainen kuin kuumapinnoituksessa ilman, että kuitenkaan on otettava mukaan kuumapinnoituksen huomattavia epäkohtia rungolle vahingollisista korkeista paineista ja lämpötiloista johtuen ja lopuksi ilman, että tarvitaan kalliiden muottien valmiiksi saattamista ja käyttöä.
Koska nykyisin tavanomaisissa kylmäpinnoitusjärjestelmissä käytetään koostumukseltaan erilaisia sidoskautsuja, on alan ammattilaisen määritettävä kulloinkin vaadittava kiihdytin-liuoksen koostumus riippuen käyttöön tulevasta sidoskautsusta.
6 79055
Tarvittavat aineet annetaan vaihtelurajojen avulla ja alan ammattilaisen on määritettävä näiden vaihtelurajojen sisältä kulloinkin käyttöön tulevalle sidoskautsulle sopiva tarkka koostumus, esimerkiksi kokeiden avulla.
Jos esimerkiksi sidekautsukerrokseen kulutuspinnan alapuolelle ja yhden tai useamman vyömateriaalin osan peittoon käytetään sidoskautsua, jolla oleellisesti on seuraava koostumus:
Luonnonkautsu tai SBR tai polybutadyyni tai näiden aineiden seos 100,00 paino-osaa
Piihappo ja noki 30-80 paino-osaa
Pehmennin 5-10 paino-osaa
Rikki ja rikinluovuttaja 0,8 - 4,5 paino-osaa
Vanhenemisenestoaine 0,8 - 4,0 paino-osaa
Kiihdytin 0,5 - 3,5 paino-osaa
Koresiini 1,0 -15,0 paino-osaa tulee kiihdytinliuoksella edullisimmin olla oleellisesti seuraavanalainen koostumus: 1000 g puhdas tolueeni 20 - 240 g Kiihtydin I (tetrametyylitiurammosulfidi) 10 - 180 g Kiihdytin II (N,N'-difenyylitiokarbami) 0 - 300 g Rikki, normaali 0 - 500 g Vanhenemisenestoaine (N-fenyyli-N'-isopropyyli-p-fenyleenidiamiini) Lähtien edellä annetuista kiihdytinliuoksen koostumuksen vaihtelurajoista tulee edellä annetun sidoskautsun kanssa käyttää koostumukseltaan seuraavaa kiihdytinliuosta: li 7 79055 1000 g Puhdas tolueeni
120 g Kiihdytin I
60 g Kiihdytin II
30 g Rikki, normaali 180 g Vanhenemisenestoaine (N-fenyyli-N1-isopro- pyyli-p-fenyleenidiamiini).
Kiihdytinliuosta on periaatteessa levitettävä raakakumipäällyk-sen kyllästymiseen saakka. Käsittely voidaan suorittaa erityisen helposti, jos kiihdytinliuosta laimennetaan sen valmistamisen jälkeen painosuhteessa 10:80 puhtaalla tolueenilla.
Keksinnön mukaisella tavalla kiihdytinliuoksella käsitelty vyö-materiaali on raakakumin ja kiihdytinliuoksen lajista riippuen varastoimiskelpoista noin 6 kuukauden ajan. Sen vuoksi voidaan vyön uusimista varten valmiiksi esivalmisteltuja vöitä pitää ilman muuta varastossa. Valmiiksi esivalmisteliun vyömateriaa-lin voi valmistaa joko pinnoittaja itse sikäli kuin yrityksessä on valmistukseen tarvittavat edellytykset tai vaihtoehtoisesti työn voi suorittaa pinnoitusmateriaalin valmistaja, joka suorittaa vaadittavan kiihdytinliuoksen sovittamisen kulloinkin käytettävässä järjestelmässä olevaan sidoskautsuun ja vyöma-teriaalin käsittelyn sopivalla kiihdytinliuoksella ja lopuksi toimituksen pinnoitusyritykseen. Sen vuoksi keksinnön kohteena on myös raakakumilla päällystetty vyö, renkaan rungossa olevan vyön uusimiseksi tai korjaamiseksi kuumapinnoitusmenetelmällä, joka vyö on tunnettu siitä, että vyö on käsitelty kiihdytinliuoksella, jonka avulla vyön raakakumi on muuttunut siten, että se on vulkanoitavissa kylmäpinnoituksessa käytettävän sidos-kautsun vulkanointiin tavallisesti käytettävällä paine- ja lämpökäsittelyllä.
Myös paikkojen valmistus raakakumilla päällystetystä teräskor-dista tai nailonkudoksesta erityisesti kuorma-auton renkaita ja suurrenkaita varten, jollaisia käytetään maansiirtokoneissa, 8 79055 on keksinnön mukaisella menetelmällä mahdollista. Kaiken kokoiset ja paksuiset samoin kuin metallisäikeiden tai muovi säikeiden kulma-asennon suhteen halutunlaiset paikat ovat näin valmistettavissa. Muussa tapauksessa täytyy pinnoittajan varastoida kaupallisesti saatavissa olevia paikkoja, jolloin näiltä usein puuttuu kulloinseenkin korjaukseen vaadittava sopivan suuruinen ja paksuinen paikka. Lisäksi paikat on tähän saakka täytynyt ennen niiden kiinnittämistä työstää, ts. karhentaa niiden reunat. Tämän vuoksi on yksinkertainen paikkojen valmistus itse pinnoi-tusyrityksessä erittäin edullista.
Keksinnön mukaisesti ehdotetaan sen vuoksi menetelmää korjaus-paikkojen valmistamiseksi, jotka paikat asetetaan rungon korjaus-kohtaan ja yhdessä työvaiheessa yksistään tai yhdessä muun ker-rosrakenteen kanssa, jos runko samanaikaisesti myös uusitaan, lämmitetään lämpötilassa alle 95°C ja paineessa noin 5-6 baria, ja jolloin menetelmän erikoisuus on siinä, että ainakin osa raakakumilla päällystetystä ja kuumapinnoitusmenetelmällä työstettäväksi tarkoitetusta vyöstä käsitellään kiihdytinliuoksella, joka voi vastata vaatimuksissa 2 tai 3 esitettyä, ja mahdollisesti välivarastoinnin jälkeen yhdistetään yhdeltä puolelta sidoskautsukerroksen kanssa, jonka kerroksen koostumus voi vastata vaatimuksessa 2 esitettyä. Tarvittaessa paikanvalmistuksen yhteydessä asetetaan päällekkäin useita palasia, kunnes saavutetaan haluttu paikkapaksuus. Erityisen luotettava liitos päällekkäisten palasten suhteen saadaan, jos palasten väliin asetetan sidoskautsukerros. Lisäksi paikan toinen puoli tulee peittää vähintää reunasta sidoskautsulla.
Keksintö mahdollistaa myös ylimääräisten suojakerrosten muodostamisen keksinnön mukaisella tavalla käsitellyistä vyön osista 9 79055 pinnoitusmenetelmän kestäessä. Ylimääräiset suojakerrokset tekevät renkaan tunteettomaksi läpi-iskuille erityisesti käytettäessä renkaita romuttamoissa ja vastaavissa. Ylimääräiset suojakerrokset voidaan järjestää myös profiilittomien renkaiden profiilittomien levyjen väliin, jos ne muodostetaan kerroksittaisesta.
Lisäksi keksintö mahdollistaa olkasiteen järjestämisen käyttämällä vyökerroksia, joissa kudoskulma on 0°, jotta saataisiin aikaan vierimisvastuksen väheneminen.
Keksinnön mukainen menetelmä avaa kylmäpinnoitukselle monipuolisia käyttömahdollisuuksia ja käsittelyjä sekä parannuksia renkaan pinnoitukseen, jotka aiemmin eivät olleet mahdollisia tai ne olivat mahdollisia ainoastaan suhteellisen suurin kustannuksin.
Seuraavassa esitetään lähemmin keksinnön sovellutusesimerkkejä.
Jos uusittaessa kuluneen ilma- tai kokokumirenkaan kulutuspintaa myös vyö tulee uusia, poistetaan aluksi vahingoittuneet vyöt renkaan rungosta.
Sen jälkeen tarvittava vyöosa leikataan kaupallisesti saatavissa olevasta, sinänsä kuumapinnoitukseen tarkoitetusta raakakumilla päällystetystä vyömateriaalista sopivan pituisena kappaleena. Poistettaessa useita vyökerroksia esivalmistellaan vastaava määrä vyöosia.
Sen jälkeen vyöosa kyllästetään myöhemmin vielä täsmennettävällä kiihdytinliuoksella, jolloin kiihdytinliuos levitetään esimerkiksi uppokylvyssä tai siveltimellä tai ruiskulla molemmin puolin vyöosan raakakumin päälle. Noin 30 minuutin kuluttua kiihdytinliuos on imeytynyt ja kuivannut raakakumipäällyksen ________ - TT . _________ 10 79055 pinnalle siten, että vyön osa on valmiiksi esivalmisteltu jatko-työstöä varten kylmäpinnoituksen mukaisilla tunnetuilla menetelmillä .
Vyön esivalmistelun, eli kiihdytinaineen sivelyn, voi kuitenkin suorittaa myös vyötoimittaja itse, joten pinnoittaja saa valmiiksi esivalmistellun vyömateriaalin ja hänen tarvitsee puolestaan ainoastaan leikata kulloinkin tarvittavan kokoinen pala kyseisestä materiaalista. Esivalmisteltu vyömateriaali on sopivalla kiihdytinaineliuoksella käsiteltynä ilman muuta varastoitavissa 6 kuukauden ajan lämpötilassa noin 20 - 23°C.
Näin käsitelty vyöosa asetetaan esivalmistetun rungon päälle, joka runko tarkoituksenmukaisesti on päällystetty ohuella sidos-kautsukerroksella. Joka tapauksessa vyöosan tulee saada rungon päällä tai jo ennen asettamista sidoskautsupeitto.
Vyöosat voivat muodostua kapeista tai myös leveistä vöistä. Kaupallisesti saatavissa olevia vöitä on leveyksillä 90 - 220 mm kudoskulman ollessa välillä 18 - 22°C. Rungon leveydestä riippuen voidaan käyttää useita kapeita vöitä, sopivimmin limittäin, mutta mahdollisesti myös yhtä leveää vyötä.
Suurempileveyksisiä maansiirtokoneiden renkaita varten ei kaupallisten vöiden leveys ilman muuta riitä, joten useita vöitä on asetettava vierekkäin, jolloin vierekkäisten vöiden jatko-kohdat on järjestettävä eri kohtiin.
Rungon päälle asetetun vyön päälle levitetään lopuksi kylmäpin-noituksessa tavanomainen sidoskautsukerros, joka muodostaa sidoksen rungon ja kulutuspinnan välille.
Esivalmistetun kulutuspinnan asentaminen tapahtuu kokonaisena tai segmentteinä tai myös hokkeina riippuen renkaan suuruudesta ja leveydestä ja profiilista.
On pidettävä huolta siitä, että rungon päälle muodostettavan kerrosrakenteen muodostamisen yhteydessä ei muodostu ilmasul- keumia tai jos niitä aluksi ei voida välttää, on ne poistettava.
11 79055 Tämän jälkeen tapahtuu näin päällystetyn rungon kuumennus yli-painetilassa kylmäpinnoituksessa tavanomaisella paine- ja lämpökäsittelyllä lämpötilassa alle 95°C ja paineessa noin 5-6 baria. Tällöin runko voi olla vaipan ympäröimänä, joskin myös voidaan käyttää ns. vaipatonta menetelmää, esimerkiksi DE-pa-tenttijulkaisun 17 97 113 mukaista menetelmää. Joka tapauksessa sidoskautsu tulee liukenemattomaan liitokseen rungon sekä raaka-kumipäällyksellä varustetun vyöosan ja tavanomaisella tavalla kulutuspinnan kanssa.
Ts. rungon päälle sidoskautsun ja esivalmistetun kulutuspinnan väliin järjestettävä vyö kiinnitetään yhdessä ainoassa työvaiheessa samanaikaisesti tapahtuvan kulutuspinnan uusimisen kanssa uuden esivalmistetun kulutuspinnan avulla tarkasti ennalta määrättyyn asentoon liukenemattomasti runkoon.
Vyömateriaalin raakakumipäällykseen muuttamiseen käytettävä kiihdytinliuos, joka periaatteessa soveltuu kaikille kylmä-pinnoituksessa käytettäville kaupallisille sidekautsulajeille, muodostuu seuraavan koostumuksen omaavasta seoksesta: 1000 g Puhdas tolueeni 20 - 240 g Kiihdytin I (tetrametyylitiurammosulfidi, kuten Bayerin väritehtaan Vulcacit Thiuram MS (R) 10 - 180 g Kiihdytin II (N,N'-difenyylitiokarbami, kuten Rhein-Chemie Rheinau GmbH:n Rhenocure *R*CA 0 - 300 g Rikki, normaali 0 - 500 g Vanhenemisenestoaine (N-fenyyli-N1isopro- i2 79055 pyyli-p-fenyleenidiamiini, kuten Bayerin väritehtaan 4010 NA) .
Tunnetulle kaupalliselle sidekautsulle, jonka koostumus oli seuraava:
Luonnonkautsu SMR tai SBR tai polybutadyyni tai näiden aineiden seos 100,00 paino-osaa
Piihappo ja noki 30 - 80 paino-osaa
Pehmennin 5-10 paino-osaa
Rikki ja rikkiluovuttaja 0,8 - 4,5 paino-osaa
Vanhenemisenestoaine 0,8 - 4,0 paino-osaa
Kiihdytin 0,5 - 3,5 paino-osaa
Koresiini 1,0 -15,0 paino-osaa saatiin kokeiden avulla kiihdytinliuokselle edellä vaihtelu-rajojen avulla annetusta seoksesta seuraava erityisen sopiva koostumus: 1000 g Puhdas tolueeni
120 g Kiihdytin I
60 g Kiihdytin II
30 g Rikki, normaali 180 g Vanhenemisenestoaine 4010 NA.
Jotta mahdollistettaisiin kiihdytinliuoksen helppo levitys, on edellä oleva kiihdytinliuos tai jonkun muun koostumuksen mukainen liuos tarkoituksenmukaista laimentaa painosuhteessa 10:80 puhtaalla tolueenilla.
Kiihdytinliuoksen valmistukseen ja sen ohentamiseen käytettävällä puhtaalla tolueenilla on sopiviinmin seuraava koostumus: li i3 79055
Molekyylpaino 92 Väri (Saybolt) + 30
Tiheys 15°C:ssa, g/cm^ 0,871
Kiehumispiste (-alue), pääosassa 1013 mbar (760 torr), °C 1,0 sis. 110,6 Höyrystymisluku (Eetteri =1) 6
Jähmettymispiste, °C
Tohtorikoe negatiivinen
Korroosio (Cu) negatiivinen
Kauri-butanoli-arvo 1-2 H2S + SO2 ei ole
Leimahduspiste, °C +5 Höyrynpaine 25°C:ssa, mbar = 0,75 torr) 38
Pintajännitys 20°C:ssa, mN/m (dyn/cm) 28
Kinemaattinen viskositeetti, 10"6m2/s (cSt) 20°C:ssa 0,68
Kiihdytinliuosta on säilytettävä tummissa pulloissa tai säiliöissä, koska auringonvalo voi tuhota sen. Liimaustehon säilyttämiseksi kiihdytinluoksella käsitellyssä vyömateriaalissa, millä on merkitystä myöhempään sitoutumiseen, on vyömateriaali kelattava ilmatiiviisti folioon.
Kiihdytinaineen vaikutuksista todettakoon vielä, että myös silloin, kun tapahtuu ylivulkanointia, eivät kumipäällyksen tarttuvuusarvot pienene, koska vulkanoitiin käytetään alhaista lämpötilaa. Vyömateriaalin kumipäällys saa kiihdytinliuoksella käsittelyn ansiosta lisäksi ylimääräiseen vanhenemisenesto-suojän.
Valmistettaessa paikkoja korjaustarkoituksiin menetellään seu-raavalla tavalla:
Ensiksi sidoskautsu valssataan paksuuteen 1-2 mm. Yksit täiset paikkakerrokset leikataan raakakumilla päällystetystä 14 79055 vyomateriaa 1 ista ja sivellään kiihdytinliuoksella. Noin 30 minuutissa tapahtuvan kuivumisen jälkeen asetetaan vyön osat kulloinkin haluttuihin kulma-asentoihin ja haluttuina määrinä päällekkäin, jolloin stabiloinnin vuoksi voidaan yksittäisten paikkakerrosten väliin asettaa noin 1 mm paksuinen sidoskautsukerros. Kerro ksi11aisesti valmistettu paikka asetetaan valssatun sidoskautsulevyn päälle ja lopuksi paikan reuna tai koko paikka peitetään toiselta puolelta sidoskautsukerraksella, jonka paksuus on 1 -
2 mm. Myös paikat ovat varas to intikeipois ia ja ne voidaan lämmittää yhdessä työvaiheessa pinnoitettavien renkaiden kanssa, jolloin lämmitysväliaineena voidaan käyttää vettä tai hoyry-ilmaseosta. Lämpötilan tulee olla noin 95°C
ja paineen 5-6 baria.
Erityisesti on viitattava siihen, että yllä esitetynlaista kiihdytinliuosta voidaan keksinnön mukaisesti käyttää myös pelkästään vulkanoinnin kiihdyttämiseen ennen kaikkea kylmäpinnoituksessa käytettävän sidoskautsun yhteydessä, luonnollisesti vastaavan säädön suorittaen, lämmitysajan lyhentämis- ja energiasäästö- tai kuumennuslämpötilan alentamistarkoituksessa. Tällä tavoin ovat vastaavan säädön avulla myös ns. itsevulkanoituvat sidoskautsuseokset saavutettavissa .
Kumitehtaat käyttävät raakakumipäällyksellä varustettujen teräsvöiden valmistuksessa raakakumiseokseen ennen kaikkea kahta seosjärjestelmää, joista käytetään nimityksiä "Co-järjestelmä" ja "RFS-järjestelmä". Co-j ärj estelmä sisältää Co-naftenaattia tarttuvuuden välittäjänä ja RFS-järjestelmä käyttää tätä varten resorsiinia, heksametyleenitetramiinia piihappotäyteaineen kanssa. Viimeksi mainitulla järjestelyllä on saavutettavissa parempi vanhenemisen kestävyys, kun taas kumi-metallitarttuvuudella on hieman alhaisemmat arvot, kun taas suhteet Co-järjestelmässä ovat päinvastoin.
Tyypillisillä raakakumiseoksilla molempien järjestelmien
II
is 79055 teräsvyöpäällyksiä varten on esimerkiksi seuraava koostumus:
Co-järjestelmä RFS_järjestelmä NR-RSS 1 - 100,00 paino-osaa 100,00 paino-osaa
Steariinihappo - 1,50 paino-osaa 1*50 paino-osaa
Pehmennin, aromaattinen - 2,50 paino-osaa
Haerusen — 2,00 paino—osaa 2,00 paino-osaa
Sinkkioksidi - 8,QQ paino-osaa 8,00 paino-osaa
Noki - N 330 - 60,00 paino-osaa 48,00 paino-osaa ASM-IPPD - --- paino-osaa 2,50 paino-osaa ASM-PEN - 2,00 paino-osaa --- paino-osaa
Co-naftenaatti 8¾ - 3,00 paino-osaa --- paino-osaa
Resorsiini - 2,50 paino-osaa
Heksametyleenitetramiini - — paino-osaa 1,50 paino-osaa
Piihappotäyteaine - --- paino-osaa 13,00 paino-osaa
Kiihdytin DCBS - 0,70 paino-osaa 0,70 paino-osaa
Rikki, liukenematon 80% 5,00 paino-osaa 5.00 paino-osaa 182,20 paino-osaa 189,20 paino-osaa
Teräsvyöpäällys, joka samoinkuin molemmat edellä mainitut seokset, on keksinnön mukaisesti asetettavissa ja joka kuuluu Co-järje steImään, mutta jolla kuitenkin on hieman muunnettu koostumus, on fysikaalisten arvojen osalta esitetty seuraavassa, jotka arvot saadaan vu lkanoitaessa 20 minuuttia lämpötilassa 150°C.
NR-TBS3 - — 100,00 paino-osaa Vetolujuus, Mpa = 17
Steariinihappo - 1,00 paino-osaa Venymä, % = 420
Kolofonium - 1,50 paino-osaa Moduli 300, MPa = 11
Sinkkioksidi — 10,00 paino—osaa Edelleenrepeyty—
Noki-N 330 - 50,00 paino-osaa misvastus, KN/m = 17
Co-naftenaatti _ 2,50 paino-osaa Kovuus, ^h-A = 64 ASM - IPPD - 2,00 paino-osaa Kimmoisuus
Kiihdytin - 0,70 paino-osaa 7Q°C:ssa, % - 59
Rikki Su 4,70 paino-osaa Δ T K - 25 172,40 paino-osaa 16 79055
Tyypillisellä- raakakumipää11yk sellä kuorma-auton tekstii-livöisiä renkaita varten, joka päällys samoin soveltuu keksinnön mukaiseen käsittelyyn, on seuraava koostumus, ja 20 minuuttia lämpötilassa 150°C tapahtuvan vulkanoinnin jälkeen sillä on seuraavat fysikaaliset arvot: NR-RS53 - 100,00 paino-osaa Vetolujuus, Mpa = 13
Steariinihappo - 2,50 paino-osaa Venymä, % = 380
Kolofonium - 1,50 paino-osaa Moduli 300, MPa = 8
Haerusen - 0,20 paino-osaa Ede 11 eenrepe y t y -
Pinienteria - 6,00 paino-osaa mis vastus, K-N/m = 18
Sinkkioksidi - 8,00 paino-osaa Kovuus, Sh-A = 71
Noki-N 330 - 35,00 paino-osaa Kimmoisuus ASM - IPPD - 1,00 paino-osaa 70°C:Ssa, % - 51 ASM-PEN - 1,00 paino-osaa HBtl T, K =39
Kiihdytin - 1,40 paino-osaa
Rikki Su - 4,00 paino-osaa 180,60 paino-osaa
Vertailukokeet kullekin Monsanto-Rheometer 100-laitteessa tehdyssä reversiokokeessa uusien renkaiden valmistukseen tai kuumapinnoitukseen tarkoitetulla teräsvyömateriaalilla tai raakakumiseoksella tämän yllä mainitun Co-järjestelmästä (=seos 1) olevalle päällykselle sekä samalle materiaalille, mutta jolle kuitenkin ennalta on tehty keksinnön mukainen käsittely esitetyllä keksinnön mukaisella kiihdytin-liuoksella (=seos 2), ja tavanomaisella kylmäpinnoitukseen tarkoitetulla sidoskautsulla, jonka koostumus edellä useaan kertaan on esitetty (seos 3), jolloin vulkanointi-lämpötila oX.i 170°C, saatiin kulloinkin oheisesta graafisesta esityksestä ilmenevä kulku. Seoksella 1 on vähitellen kohoava kulku. Sitä vastoin seos 2 saavuttaa tasanteen likimain puolessa ajassa seokseen 1 verrattuna, tosin ilman reversioarvojen muuttumista myöhemmässä kulussa.
Tämä merkitsee sitä, että kiihdytin liuoskäsi11elyllä ei ole ollut haitallista vaikutusta seokseen 1. Seoksella 3 on samankaltainen kulku, kuitenkin seoksen 2 käyrän 17 79055 alapuolella, reversioarvojen ollessa selvästi laskevia lämpökäsittelyn jatkuessa vulkanoinnin päättymisen jälkeen korkeimman käyräpisteen saavuttamisen jälkeen.
Tämän kokeen oleellisin tulos on kuitenkin sen osoitus, että seoksella 2 ei ole haittavaikutusta reversio-omi-naisuuksissa seokseen 1 verrattuna ja että myöskään mitään ylivulkanointia ei esiinny.

Claims (12)

1. Menetelmä kuluneen ilma- tai kokokumirenkaan kulutuspinnan uusimiseksi ja renkaan rungon vahingoittuneen vyön uusimiseksi tai korjaamiseksi, jolloin vahingoittuneet vyöt tai vyön osat poistetaan rungosta ja korvataan ja esivalmistellun rungon päälle levitetään sidoskautsukerros ja sen päälle esivalmistettu kuminen kulutuspinta kokonaisuudessaan tai segmentteinä, kaasumaisia sulkeumia levitettyjen kerrosten välissä vältetään tai ne johdetaan pois ja näin esi valmistel tu aihio järjestetään sidoskautsukerroksen vulkanoimiseksi paine- ja lämpökäsittelyllä ylipainetilaan, jossa lämpötila on välillä noin 50 - 95°c ja paine välillä noin 5-6 baria, tunnettu siitä, että ainakin osa kuumapinnoitukseen tarkoitetusta, raakakumilla päällystetystä vyöstä käsitellään levittämällä yhden tai useamman kerran sidoskautsulle sopivaa kiihdytinliuosta, jonka avulla vyön raakakumipäällys muuttuu vulkanointia varten sidoskautsun vulkanoinnissa käyttöön tulevissa paineissa ja lämpötiloissa, tai käytetään tällä tavoin jo esikäsiteltyä ja välivarastoitua vyötä, että näin valmisteltu osa yhdessä sidoskautsupeiton kanssa asetetaan rungon päälle ja tämän jälkeen muodostetaan kerrosrakenne sidoskautsukerroksesta ja kulutuspinnasta ja aihioon kohdistetaan seuraavaksi paine- ja lämpökäsittely sekä sidoskautsukerroksen että sidoskautsupeiton ja vyön tai vöiden raakakumipäällyksen vulkanoimiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sidoskautsukerroksen sidoskautsulla kulutuspinnan alapuolella ja vyönosan peitolla on oleellisesti seuraava koostumus: II 7 9055 Luonnonkautsu SMR tai SBR tai polybutadyyni tai näiden aineiden seos 100,00 paino-osaa Piihappo ja noki 30 - 80 paino-osaa Pehmennin 5-10 paino-osaa Rikki ja rikkiluovuttaja 0,8 - 4,5 paino-osaa Vanhenemisenestoaine 0,8 - 4,0 paino-osaa Kiihdytin 0,5 - 3,5 paino-osaa Koresiini 1,0 -15,0 paino-osaa ja kiihdytinliuoksella on oleellisesti seuraava koostumus: 1000 g Puhdas tolueeni 20 - 240 g Kiihdytin I (tetrametyylitiurammosulfidi) 10 - 180 g Kiihdytin II (N,N'-difenyylitiokarbami) 0 - 300 g Rikki, normaali 0 - 500 g Vanhenemisenestoaine (N-fenyyli-N1isopro- pyyli-p-fenyleenidiami ini)
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiihdytinliuoksella on seuraava koostumus: 1000 g Puhdas tolueeni
120. Kiihdytin I
60. Kiihdytin II
30. Rikki, normaali
180. Vanhenemisenestoaine (N-fenyyli-N'-iso- propyyli-p-fenyleenidiamiini).
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiihdytinliuosta laimennetaan sen valmistamisen jälkeen painosuhteessa 10:80 puhtaalla tolueenilla. 20 79055
5. Raakakumilla päällystetty vyö, renkaan rungossa olevan vyön uusimiseksi tai korjaamiseksi kuumapinnoitusmenetelmällä, tunnettu siitä, että vyö on käsitelty kiihdytinliuok-sella, jonka avulla vyön raakakumi on muuttunut siten, että se on vulkanoitavissa kylmäpinnoituksessa käytettävän sidos-kautsun vulkanointiin tavallisesti käytettävällä paine- ja lämpökäsittelyllä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vyö, tunnettu siitä, että sidoskautsulla ja kiihdytinliuoksella on patentti-vaatiuksessa 2 esitetty koostumus.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen vyö, tunnettu siitä, että kiihdytinliuoksella on patenttivaatimuksessa 3 esitetty koostumus.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen vyö, tunnettu siitä, että vyö on päällystetty toiselta tai molemmilta puolilta 0,5 - 2,0 mm paksulla sidoskautsukerroksella.
9. Menetelmä korjauspaikkojen valmistamiseksi, jotka paikat asetetaan rungon korjauskohtaan ja yhdessä työvaiheessa yksistään tai yhdessä muun kerrosrakenteen kanssa, jos runko samanaikaisesti myös uusitaan, lämmitetään lämpötilassa alle 95°C ja paineessa noin 5-6 baria, tunnettu siitä, että ainakin osa raakakumilla päällystetystä ja kuumapinnoitusmenetelmällä työstettäväksi tarkoitetusta vyöstä käsitellään kiihdytinliuoksella, joka voi vastata vaatimuksissa 2 tai 3 esitettyä, ja mahdollisesti välivarastoinnin jälkeen yhdistetään yhdeltä puolelta sidoskautsukerroksen kanssa, jonka kerroksen koostumus voi vastata vaatimuksessa 2 esitettyä.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paikan valmistuksen yhteydessä asetetaan päällekkäin useita palasia, kunnes saavutetaan haluttu paikkapaksuus. Il 21 79055
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että palasten väliin asetetaan sidoskautsu-kerros.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 9-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paikan toinen puoli peitetään vähintään reunasta sidoskautsulla. 79055 22
FI851854A 1983-09-16 1985-05-10 Foerfarande foer foernyelse av slitytan av en ring och foernyelse av ringkarkassens skadade band, ett med raogummi beklaett band samt foerfarande foer tillverkning av reparationslappar. FI79055C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3333523 1983-09-16
DE3333523A DE3333523C2 (de) 1983-09-16 1983-09-16 Verfahren zum Erneuern des Laufstreifens eines Reifens und zum Erneuern beschädigter Gürtel der Karkasse des Reifens
PCT/EP1984/000283 WO1985001249A1 (en) 1983-09-16 1984-09-15 Process for reconditioning the tyre tread and the damaged belt of a tyre carcass
EP8400283 1984-09-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI851854A0 FI851854A0 (fi) 1985-05-10
FI851854L FI851854L (fi) 1985-05-10
FI79055B true FI79055B (fi) 1989-07-31
FI79055C FI79055C (fi) 1989-11-10

Family

ID=6209291

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851854A FI79055C (fi) 1983-09-16 1985-05-10 Foerfarande foer foernyelse av slitytan av en ring och foernyelse av ringkarkassens skadade band, ett med raogummi beklaett band samt foerfarande foer tillverkning av reparationslappar.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0142664B1 (fi)
AT (1) ATE28822T1 (fi)
DE (1) DE3333523C2 (fi)
DK (1) DK158778C (fi)
FI (1) FI79055C (fi)
WO (1) WO1985001249A1 (fi)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE560475A (fi) * 1956-09-04
US2976910A (en) * 1958-12-19 1961-03-28 Bandag Inc Method and material for retreading pneumatic tire casings
LU38114A1 (fi) * 1959-01-05
NL277764A (fi) * 1961-05-01
AT337025B (de) * 1972-09-09 1977-06-10 Vakuum Vulk Holding Limited Verfahren zum runderneuern von fahrzeugreifen mittels vulkanisierter laufstreifen
AR206369A1 (es) * 1975-01-21 1976-07-15 Ital Rubber Srl Procedimiento parfeccionado para la reconstruccion de un neumatico desgastado mediante aplicacion directa a la carcasa del neumatico de una banda de rodamiento premoldeada
DE2545463C2 (de) * 1975-10-10 1985-11-07 Bandag Inc., Muscatine, Ia. Verfahren zum erneuern des laufstreifens eines abgefahrenen luft- oder vollgummireifens
AU522408B2 (en) * 1978-09-14 1982-06-03 Bell Tyres Pty. Ltd. Retreading tyres

Also Published As

Publication number Publication date
WO1985001249A1 (en) 1985-03-28
DE3333523C2 (de) 1986-06-26
DK215085A (da) 1985-05-15
FI851854A0 (fi) 1985-05-10
DK158778C (da) 1991-01-14
DK215085D0 (da) 1985-05-15
DK158778B (da) 1990-07-16
EP0142664A1 (de) 1985-05-29
DE3333523A1 (de) 1985-03-28
EP0142664B1 (de) 1987-08-12
ATE28822T1 (de) 1987-08-15
FI851854L (fi) 1985-05-10
FI79055C (fi) 1989-11-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6368439B1 (en) Retreaded tires and method for making the same without spray cement
JP5000498B2 (ja) 未硬化ゴムに硬化ポリウレタンを直接結合するための接着システム
CA1161612A (en) Application of ambient temperature cured polymers or prepolymers to a cured elastomer
US4718469A (en) Preformed plug-tire repair
EP3409505B1 (en) Adhesive systems for preparing composites of rubber and polar thermosets
US20240208170A1 (en) Methods for retreading tires employing cushion gum with stable dinitrile oxide cure system
FI79055B (fi) Foerfarande foer foernyelse av slitytan av en ring och foernyelse av ringkarkassens skadade band, ett med raogummi beklaett band samt foerfarande foer tillverkning av reparationslappar.
US4046947A (en) Material and methods for bonding treads to tires
JP5484410B2 (ja) ゴム組成物
US3951720A (en) Material and methods for bonding treads to tires
CA2905973A1 (en) Methods for retreading tires employing tread composites made with dry-transfer cement composite
US20100089512A1 (en) Process for producing and storing a semi-finished product made of elastomeric material
IL48815A (en) Process for reconditioning a worn tyre by direct application of a premoulded tread to the carcass of the tyre
US1226236A (en) Method of manufacturing tires.
MXPA94002118A (es) Proceso mejorado para fabricar superficies de rodadura precurada y compuesto de caucho vulcanizable.
NO180004B (no) Trykkpresseform til fremstilling eller revulkanisering av dekk
NO163397B (no) Fremgangsmaate for fornyelse av et dekks slitebane og for fornyelse av skadede belter i dekkstammen.
JP7518923B2 (ja) 軽量化されたゴム補強材、その製造方法およびそれを含むタイヤ
US20050056967A1 (en) Process for producing and storing an unvulcanized rubber product
FI116891B (fi) Menetelmä kumirenkaan valmistamiseksi
Fukuda et al. V-belt and fan belt manufacturing technology
Walker et al. High-temperature curing of radial passenger tires
JPH03120033A (ja) ラジアルタイヤの更生方法
US1136900A (en) Method and means for repairing pneumatic tires.
KR101528464B1 (ko) 아라미드 탄소섬유 코트지 및 이를 이용한 트럭버스용 재생타이어의 제조방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BANDAG LICENSING CORPORATION