FI76165B - Avfallsvattenbehaollare. - Google Patents

Avfallsvattenbehaollare. Download PDF

Info

Publication number
FI76165B
FI76165B FI812862A FI812862A FI76165B FI 76165 B FI76165 B FI 76165B FI 812862 A FI812862 A FI 812862A FI 812862 A FI812862 A FI 812862A FI 76165 B FI76165 B FI 76165B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pump
dam
pipe
wastewater
waste water
Prior art date
Application number
FI812862A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI812862L (fi
FI76165C (fi
Inventor
Bernhard Kessel
Original Assignee
Bernhard Kessel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bernhard Kessel filed Critical Bernhard Kessel
Publication of FI812862L publication Critical patent/FI812862L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76165B publication Critical patent/FI76165B/fi
Publication of FI76165C publication Critical patent/FI76165C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F5/00Sewerage structures
    • E03F5/04Gullies inlets, road sinks, floor drains with or without odour seals or sediment traps
    • E03F5/042Arrangements of means against overflow of water, backing-up from the drain

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)
  • Sewage (AREA)

Description

1 76165 Jätevesisäiliö
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen jätevesisäiliö.
5 Tällainen säiliö muodostetaan yleensä laatikkomai sesta tai putken muotoisesta jätevesisäiliöstä, johon jätevesi johdetaan ylhäältä tai sivulta ja josta se pa-dotussulun ja tässä tapauksessa hajulukon läpäistyään joutuu poistoputken läpi viemäriin. Padotussulku sulkee 10 tien viemärin vesipatoutuman sattuessa. Tällöin jäte-vesisäiliöstä ei voi enää virrata mitään jätevettä, joten edelleen tulevasta jätevedestä osa tulvii rakennukseen. Tällaisen viemärin poistoputken pienin kaltevuus on noin 3°.
15 Taajama-alueilla, joilla yleiseen viemäriin on liitetty useita rakennuksia ja tullaan jälkeenpäin liittämään, ylikuormittuu viemäri suurilla jätevesi- ja sadevesivalumilla niin, ettei jätevesi enää virtaa rakennuksista pois, vaan tulvii. Tämä johtuu ennen kaik-20 kea siitä, että poistoputken 3°:n minimikaltevuudella jäteveden paine on viemärin vastapaineeseen verrattuna pieni. Sen vuoksi tulevat tällaisilla taajama-alueilla käyttöön jäteveden nostolaiteet. Niissä on jätevesi-säiliön jälkeen pumppu, joka painaa jätevettä nousu-25 johdossa ylös, josta se johdetaan suuremmalla paineella ja suurella putouksella viemäriin. Tämä edellyttää melkoisia rakennuskustannuksia talon viemärijärjestelmää yleiseen viemärijärjestelmään liitettäessä ja lisäksi melkoisia pumpun energiakustannuksia, koska tä-30 mä pumppu pitää käynnistää aina, kun taloudesta virtaa jätevettä, koska jätevesi ei voi normaalikäytössäkään virrata itsetoimivasti. Tämä on energian tuhlausta, koska viemärin ylikuormitusta esiintyy vain erittäin harvoin.
35 Julkaisusta DE-AS 10 57 984 tunnetaan laite pa- dotusvarmistuksella varustettujen jätevesijohtojen tyh- 2 761 65 jentämiseksi, jonka rakenteessa otetaan huomioon tieto, että viemärin patoutumisia tapahtuu erittäin harvoin ja että patoutumaton aika varmistaa jäteveden normaalin juoksun niin, ettei silloin tarvita jätevesipumppua. Tä-5 män johdosta on tässä laitteessa erityinen kokoamissäi-liö, johon tulevat jätevedet johdetaan normaalin, paljon voimaa vaativan juoksun aikana kourua pitkin ja jonka päästä ne joutuvat poistoputkeen, jota pitkin ne normaalitapauksessa virtaavat viemäriin saakka. Jos sitä 10 vastoin syntyy patoutuma, joka ilmenee myös padotussu-lun sulkeutumisena, eivät nämä jätevedet voi enää virrata poistokourua pitkin, vaan virtaavat sen yli ja ne kerätään säiliön alempana olevaan osaan ja pumpataan erillisen imujohdon avulla jätevesipumpulla pois, jon-15 ka lähtöpuoli on erityisellä painejohdolla yhteydessä viemäriin. Heti kun alempana oleva säiliön osa on tyhjentynyt, pysäytetään pumppu jälleen. Tällä ratkaisulla tosin saavutetaan merkittävä energiansäästö, koska jätevesipumppua käytetään vain silloin, kun patoutuma to-20 siasiallisesti vallitsee. Toisaalta tämän erikoislait-teen rakennuskustannukset ovat suhteellisen suuret. Lisäksi jo käytössä olevaa jätevesisäiliötä ei voida varustaa tällaisella laitteella, vaan tällainen laite voidaan vaihtaa vain kokonaan tavanomaisen säiliön tilalle. 25 Lisäksi viemärijärjestelmään täytyy johtaa kaksi erillistä johtoa, joten melkoiset maatyöt ovat tarpeen. Jos tällaista kerran käytössä ollutta, tämän kaltaista laitetta ei enää käytetä, ei jätevesipumppua lisäjohtoi-neen voida ottaa pois, vaan se on jätettävä laitteen 30 hyödyttömänä osana pohjalle. Epäedullista on lopuksi myös se, että laite käsittää useita kalliita ja monimutkaisia, yhteen koottavia yksittäisosia. Puhdistettaessa tai korjattaessa on säiliön sisäosiin ja pado-tussulkuihin vaikea päästä käsiksi.
35 Keksinnön tehtävänä on patenttivaaitmuksen 1 joh dannossa mainitunlaisen jätevesisäiliön aikaansaaminen, 3 76165 joka on yksinkertaisesti ja halvalla valmistettavissa ja joka voi täyttää jätevesitekniset määräykset, erikoisesti taajama-alueilla, oleellisesti yksinkertaisemmin ja edullisimmin kustannuksin kuin tähän saakka. Samalla pyri-5 tään siihen, että voidaan käyttää tavallisten nosto-laitteettomien jätevesijärjestelmien käyttökelpoista viemäri- tai läpijuoksusäiliötä, johon voidaan sovittaa erilaisia, eri vaatimuksiin sovitettuja yksittäisosia ja joka voidaan modifioida yksinkertaisin ja edullisin 10 toimenpitein niin, että se säästää kalliin nostolaitteen ja voidaan myös jälkeenpäin varustaa muuttuvia olosuhteita vastaavaksi.
Asetettu tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan päävaatimuksen tunnusmerkkiosassa esitetyillä tunnus-15 merkeillä.
Täten muodostettu ja tavallisten yksittäisosien tapaan jätevesisäiliöön asetettu jätevesipumppu korvaa samalla järjestelmän padotussulun tai vaaditut padotus-sulut. Poistokanava korvaa edelleen kalliin ja hankalan 20 nostolaitteen nousu- ja lisälaskuputkineen, koska se ainoan poistoputken 3°:n minimikaltevuudesta huolimatta pumppaa jätevesien patoutuessa taloudesta tulevat jätevedet pois vastassa olevaa painetta vastaan. Koska tällaisia ylikuormituksia esiintyy kokemuksen mukaan kaksi 25 tai kolme kertaa vuosittain, ei se merkitse mitään mainittavaa energiankulutusta, vaikka silloin jätevesipumppua käytetäänkin joka kerta.
Jätevesisäiliö voidaan lisäksi varustaa yksinkertaisesti uudelleen silloin, kun esimerkiksi tähän 30 saakka ainoa alueella sijainnut talo, joka on tullut toimeen perinteisellä poistoputkella, tarvitsisi alueelle rakennettujen talojen vuoksi nostolaitteen. Uudelleen-varustelu rajoittuu silloin vain tavallisten sisäosien poistoon ja jätevesipumpun asentamiseen. Poistoputkea 35 voidaan edelleen käyttää, kuten myös jätevesisäiliötä. Asentajan varastonpito yksinkertaistuu, sillä hän voi 4 76165 täyttää kaikki vaatimukset yhdellä rakennussarjajärjestelmällä. Hankalat maatyöt jäävät pois. Myös talouskus-tannuksia säästetään.
Keksinnön mukaisen ratkaisun erikoisena etuna 5 on se, että tähän mennessä jo suurella menestyksellä käyttöön otettu rakennussarjajärjestelmä jäteveden poistamiseksi normaalitapauksia vastaavilla poistoputkilla, ts. keskenään valinnaisesti vaihdettavista ja erilaisiksi pohja-, kellari-, kylpyhuone-, parveke, katuvie-10 märeiksi ja niiden kaltaisiksi viemäreiksi koottavat yksittäisrakenneosat käsittävä järjestelmä muodostetaan käyttämällä edelleen näitä rakenneosia myös jätevesiviemäriksi, joka voidaan asettaa niin sanotun ja viranomaisten monasti vaatiman nostolaitteen tilalle.
15 Edellytyksenä on tietysti se, että viemäri, johon jätevesien pitää virrata säiliöstä, on vähän alempana kuin jätevesisäiliö niin, että poistoputken minimi-kaltevuus voi olla 3°. Tosin tämä "nostolaitteen korvikkeena" oleva viemäri ei tarvitse erityisesti lasket-20 tuja johtoja, eikä myöskään sen energian- ja tilantarve ole suuri kuten nostolaitteiden. Keksinnön mukainen jätevesisäiliö tulee toimeen tavallisella 3°:ta kaltevalla poistoputkella, kun vain muu viemäri on hiukan sen alapuolella, jolloin normaalisti pitäisi jo raken-25 taa nostolaite. Myöskään patoutumalla, joka ulottuu jä-tevesisäiliöön, ei mitään jätevettä voi virrata jäte-vesipumpun kautta takaisin säiliöön. Jos kuitenkin jätevesi olisi silloin poistettava säiliöstä, huolehtii siitä jätevesipumppu, joka painaa jäteveden poisto-30 putkessa olevaa patoutumaa vastaan ja siten viemäriin.
Keksinnön tarkoituksenmukainen suoritusmuoto ilmenee patenttivaatimuksesta 2. Täm.än muodostuksen ansiosta on jätevesien pakko virrata pumpunpesän läpi poistoputkeen. Patoutuman sattuessa eivät takaisin 35 työntyvät jätevedet voi kiertää pumpunpesää. Lisäetu- 76165 5 na on se, että pumppu pesineen voidaan asettaa hyvin lähelle poistoputkea, niin että jätevesisäiliössä on vielä riittävästi tilaa kiinteän aineen kerääjälle tai toisille sisään pantaville osille. Jätevesisäiliö säilyttää täten 5 pienen tiiviin muotonsa, joka voidaan sijoittaa matalille pohjille, välikansille tai muihin rajoitettuihin, ahtaisiin tiloihin.
Toinen keksinnön tarkoituksenmukainen suoritusmuoto ilmenee patenttivaatimuksesta 3. Tämä muoto var-10 mistaa sen, että myös myöhemmin uudelleen tapahtuvassa varustelussa jätevesipumppu pesineen voidaan vaihtaa muihin yksittäisosiin tai kiinnittää säiliöön muodostettuihin kiinnitysosiin niin, että jätevesille on tiivis virtauskanava.
15 Patenttivaatimuksen 4 mukaan on edullista, että läpimenoille on järjestetty edullisesti yhteinen, kahteen asentoon liikkuva sulkuelin, joka joka asennossa sulkee toisen läpimenon ja vapauttaa tällöin toisen.
Eräs keksinnön edullinen suoritusmuoto on esitetty 20 patenttivaatimuksessa 5. Valmistusteknisesti tällainen sulkuelimen muoto on yksinkertaisesti hallittavissa.
Tärkeää on myös se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 6. Tällöin sulkuelin sulkee vapaalle jätevesien virtaukselle varatun virtaustien niin, ettei ole 25 olemassa vaaraa, että pumpun käynnistä huolimatta jätevesiä voisi virrata kontrolloimattomasti takaisin säiliöön. Sulkuelimen ei tällöin ole pakko olla muodostettu kääntyvästä läpästä, vaan paikalle voitaisiin asettaa myös toisenlainen sulkuelin, esimerkiksi uimuri, pallo 30 tai perinteinen kaksitieventtiili.
Eräs tärkeä keksinnön suoritusmuoto ilmenee patenttivaatimuksesta 7. Koska jäteveden poistoputken täytyy tavalliseen tapaan olla varustettu hajulukolla, joka estää viemärikaasujen takaisin tunkeutuminen, pitää ta-35 vanomaisiin nostolaitteisiin yhdistää erityinen hajulukko, 6 76165 joka aiheuttaa lisää rakennuskustannuksia ja tilaongelmia. Kun jätevesipumppu suorittaa sekä padotussulun että hajulukon tehtävät, säästyy tilaa.
Tarkoituksenmukainen keksinnön suoritusmuoto il-5 mee myös patenttivaatimuksesta 8. Tämä muoto on valmistusteknisestä erittäin yksinkertaisesti toteutettavissa.
Tämä yhdistelmä on erikoisen merkityksellinen ennen kaikkea siksi, että laki yhä useammin määrää käyttämään kahta tai useampaa padotussulkua, jotka on sijoitettava 10 pieneen tilaan.
Hyödyllistä on myös se, että pumpunpesässä on itsenäinen ja irrotettavasti kiinnitetty alaosa, jossa ovat imuaukot, ja että sulkuelin on asetettu pesän yläosaan kohtaan, johon päästään käsiksi pesän alaosan pois-15 tamisen jälkeen.
Seuraavaksi keksintöä selitetään lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 on kaaviollinen esitys viemäristöön liitetyn talouden jätevesiviemäristä, 20 kuvio 2 on kuviossa 1 esitetyn jätevesiviemärin suurennettu leikkauskuva, kuviot 3, 4 ja 5 esittävät yhdistettyjen padotus-sulkujen erilaisia suoritusmuotoja ja tapoja, joilla ne voidaan kiinnittää pumppuun ja asettaa jätevesisäiliöön 25 ja kuviot 6 ja 7 esittävät kahta muuta jätevesiviemärin laitemuunnosta.
Kuvion 1 mukaan on rakennuksessa B katutason S alapuolella olevalle pohjalle K asetettu jätevesiviemäri 30 l, johon syötetään jätevettä esimerkiksi sivujohdosta 2 ja ylhäältä. Viemäri käsittää viemärisäiliön 3, johon on asetettu vaihdettavaksi irto-osaksi muodostettu jäte-vesipumppu 4. Jätevesipumppu 4 on asetettu viemärisäiliön 3 sivuttaisen poistoputken 6 eteen ja se poistaa jäte-35 veden ja toimii myös padotussulkuna. Poistoputki 6 on 7 761 65 liitetty vähintäin 3° kaltevalla, alaspäin viettävällä viemäriputkella 5 yleiseen viemärin pääkanavaan H, johon on liitetty sivukanava N sekä sadevesikuilut R.
Tähän saakka rakennetut nostolaitteet on esitetty 5 kuviossa 1 katkoviivoilla. Nostolaite käsittää erityisen säiliön, josta jätevesi pumpataan nousujohtoa L pitkin ja nostopumpun P läpi välisäiliöön Z ja siitä huomattavan kaltevaa laskuputkea F pitkin pääkanavaan H, niin että pääkanavan H ollessa ylikuormitettu rakennukseen B ei 10 enää tule patoutumaa. Keksinnön mukaan tämä nostolaite säästetään, kun jätevesisäiliöön 3 sijoitetaan myös jälkeenpäin ilman muuta hankittava jätevesipumppu 4, jolloin perinteellisellä tavalla pienellä kaltevuudella laskettua viemäriputkea 5 voidaan edelleen hyödyntää, vaikka patou-15 tuma tulisikin. Jätevesipumppu 4 on muodostettu padotus- suluksi pääkanavaa H vastaa ja se on samalla asetettu niin, että patoutuman sattuessa taloudesta tuleva jätevesi voidaan pumpata pois patoutuman painetta vastaan. Luonnollisesti jätevesipumppua 4 tarvitsee käyttää vain silloin, 20 kun patoutuma vallitsee ja kun taloudesta tulee samalla tietty määrä jätevettä. Tähän saakka käytetyissä nosto-laitoksissa täytyy nostopumppu ottaa käyttöön, jos taloudesta tulee jätevettä, riippumatta siitä onko pääkanava H ylikuormitettu tai ei.
25 Kuviosta 2 ilmenee jätevesiviemärin 1 suoritus muoto, jonka jätevesisäiliöön 3 on sijoitettu jätevesi-pumppu 4. Jätevesisäiliöön 3 on muodostettu sivulle ja ylös siirretty poistoputki 6, joka on yhdistetty kanava-putkeen 5. Ajateltavissa olisi myös jokainen muu poisto-30 putken 6 virtaussuunta, joka voidaan suunnata myös kana-vaputken 5 paikan mukaan. Jätevesisäiliö 3 on tunnetun rakennussarjajärjestelmän osa, johon voidaan kiinnittää erilaisia yksittäisosia, kuten hajulukko, pa-dotussulku ja mielivaltaisesti käytettävä sulkuläppä 35 tai sen kaltainen, jotka voidaan kiinnittää toiminnalli- 761 65 8 sesti toisiinsa ja valinnaisesti vaihtaa toisiinsa niin, ettei jätevesisäiliötä 3 tarvitse poistaa tai muuttaa. Tässä tarkoituksessa on jätevesisäiliöissä 3 jo periaatteellisesti muovatut pistotaskut 7 ja kiinnityslait-5 teet 8 näille järjestelmän irto-osille. Erään sellaisen yksittäisosan tilalle on viemärisäiliöön 3 asetettu jätevesipumppu 4 ja se on kiinnitetty sitä varten oleviin kiinnitysosiin kuten pistotaskuun 7 ja kiinnitys-laitteeseen 8.
10 Jätevesipumppu 4 on keskipako- tai siipipyöräpump- pu, jossa on roottori 30, joka akselin 31 välityksellä käyttää pumppukammiossa 29 olevaa pumppu- tai siipi-pyörää 11. Jätevesipumpussa 4 on suljettu, jaollinen pesä 12, jossa on kannatin 32 ja alaosa 21, jossa on alim-15 maiset imuaukot 13, jotka ovat yhteydessä siipipyörän 11 ja virtauskanavan 14 välityksellä ylempänä olevaan poisto-aukkoon 15. Poistoaukkoa 15 pidennetään kaulusmaisella putki-istukalla 16, joka työntyy poistoputkeen 6. Putki-istukan 16 alareunan U ja imuaukkojen 13 tason välillä on 20 korkeusero G, minkä johdosta pumpunpesä 12 muodostaa virtauskanavan 14 kanssa hajulukon poistoputken 6 ja viemä-risäiliön 3 sisäpuolen väliin, niin ettei erillistä ha-julukkoa tarvita.
Kuviossa 2 olevassa suoritusmuotoesimerkissä on 25 putki-istukka 16 muodostettu erillisistä putkenosista 55, 55', jotka on kierretty toisiinsa kartiomaisesti ja joista työntyy ylöspäin poistoaukossa 15 oleva, pesän 12 mukaan sovitettu kaulus 58, joka on kiinnitetty laippamaisella pääteosallaan 59 säiliön sisäseinän 60 30 ja kiinnitetyn pumpunpesän 12 väliin. Putkenkappaleen 55 päähän on sovitettu padotusläpän 38 vivulle 18 laakeri 17, läpän toimiessa yhdessä putkenkappaleessa 55 olevan istukan 39 kanssa ja muodostaessa padotussulun. Kartiomaisesti päällä oleva toinen putkenkappale 55' 35 kiinnittyy muotoilluilla sormilla 57 ensimmäisessä put- 9 7 616 5 kenkappaleessa 55 oleviin syvennyksiin 56 kevyellä esijännityksellä. Putkenkappaleeseen 55' sekä putkenkappa-leeseenkin 55 on sijoitettu padotussulku 10 ja ne on kytketty peräkkäin. Ajateltavissa on myös, että toinen 5 suluista on käsikäyttöinen ja mielivaltaisesti suljettava padotussulku jätevesisäiliön 3 täydelliseksi erottamiseksi eteenpäin johtavasta viemärijärjestelmästä.
Pumpunpesässä 12 on poistoaukossa 15 laippa 23, joka menee pistoreunaa 24 myöten alas, joka reuna voi-10 daan työntää jätevesisäiliön 3 pistotaskuun 7. Laipan 23 yläosassa on kiinnityselementit 8, kuten ruuvit ja mutterit, joilla pumpunpesä 12 on kiinnitetty vaihdet-tavasti jätevesisäiliöön. Laippaan 23 on asetettu putki-istukan 16 ympärille tiiviste 54, jonka syvennykset 15 63 kiinnittyvät laippaan 23. Putkenkappaleen 55 laippa- maiset pääteosat 59 ulottuvat syvennyksiin 63 ja puristuvat samalla tiivistettä 54 vastaan, joka siten puristuu lujemmin säiliön sisäseinää 60 vastaan ja muodostaa hyvän tiivistyksen. Putki-istukan tiivistyksen ja kiin-20 nityksen edelleen parantamiseksi on putki-istukan 16 laippamaisten pääteosien 59 radiaaliset otsapinnat 61 muodostettu kartiomaisiksi. Tiiviste 54 puristaa sen vuoksi putki-istukan 16 sisäseinää 60 vastaan.
Pesän 12 alaosa 21 on kiinnitetty yhdeltä sivul-25 ta jatkeella 22 laippaan 23, samalla kun se on yhdistetty muuhun pesään 12 esittämättä jätetyillä liitos-välineillä. Alaosaan 21, jossa imuaukot 13 ovat, muodostetaan sen virtauskanavaan 14 johtavalle alueelle lä-pimenoaukko 37, jota ympäröi tiivisteen istukka 36.
30 Imuaukoista 13 johtaa läpimeno 27 pumppukammioon 28, josta myös johtaa läpimenoaukko 29 virtausakanavaan 14.
Alaosan 21 ja pesän 12 välissä on laakerin 34 taakse laakeroitu kääntyvän läpän muotoinen sulkuelin 35, joka voi kääntyä kahden asennon välillä. Toisessa, 35 ehjällä viivalla piirretyssä asennossa, siihen vaikuttaa 10 761 65 painovoima tai käynnissä olevan pumpun 4 pumppukammioon 28 kehittämä paine ja läppä on tiivisteistukkaa 36 vasten ja sulkee läpimenoaukon 37. Jätevesi vedetään imuaukkojen 13 läpi pumppukammioon 28 ja puristetaan virtauskanavaan 5 14. Kun pumppu 4 on pysähdyksissä ja pumppukammion 28 ja läpimenoaukon 37 välinen paine on yhtä suuri, kääntyy sulkuelin 35 pumppukammion 28 suuremman virtausvastuksen johdosta katkoviivoilla piirrettyyn asentoon tai väli-asentoon, jossa imuaukoista 13 sisään virtaava jätevesi 10 joutuu läpimenoaukon 37 kautta virtauskanavaan 14.
Viemärin toimintaa selitetään kuvion 2 avulla.
Kun kanavaputkessa 5 on patoutuma, sulkeutuu läppä 38 tätä patoutumaa vastaan. Kun jätevesisäiliöön 3 taloudesta tuleva jätevesi ylittää I:llä merkityn tason, 15 käynnistyy pumppu 4, joka imee jäteveden ja painaa samalla padotussulut 38 ja 39 auki. Koska läppä 35 on tiivisteistukkaa 36 vastassa, ei mitään jätevettä voi virrata takaisin. Jos sitä vastoin ei ole mitään patoutumaa, virtaa tuleva jätevesi virtauspaineella lä-20 pimenoaukon 37 läpi virtauskanavaan 14 ja siitä itse-toimivasti avautuvien padotussulkujen 38, 39 läpi vapaasti putki-istukan 16 läpi pois. Putken 6 kaltevuus johtaa jäteveden vapaaseen viemäriin.
Jätevesisäiliössä 3 on pumpun 4 ohella myös kiin-25 teän aineen kerääjä 19, johon jätevesisäiliön 3 kannen muodostavasta sadevesitulokanavasta 20 tulevat kiinteät aineet kootaan, jottei niiden tarvitse mennä pumpun 4 läpi.
Numerolla 2 on osoitettu tulojohto, jota pitkin 30 esimerkiksi talousjätevedet tulevat jätevesisäiliöön. Kulloinenkin jätevesisäiliön jätevesitaso, jossa pumppu käynnistyy ja jälleen pysähtyy on esitetty merkeillä I ja II. Pumpun 3 käyttöä varten on esittämättä jätetty tasoanturi-kytkin, joka on muodostettu tavalliseen ta-35 paan uimuriksi tai on muodostettu muulla tavalla.
761 65 11
Jos on tarpeen puhdistaa pumpunpesä 12, jätevesi-säiliö 3/ padotussulkujen 10, 28 ja 29 putki-istukan 16 alue tai poistoputken 6 alku, niin pumppu 4 voidaan yksinkertaisesti nostaa pois kiinnityselementtien 8 irrot-5 tamisen jälkeen. Jos pumppua 4 ei enää tarvita, voidaan se aina korvata toisella irto-osalla. Tätä vaihtoa varten pumpun 4 käyttöjohto 64, jossa ei saa olla mitään jätevesisäiliössä 3 olevia kytkentäkohtia, on vedettävä tiivistetyn putkijohdon 67 läpi säiliöön. Vaihto on 10 täten hyvin nopeasti ja varmasti suoritettavissa ja kyt-kentävirheet vältetään. Tämä putkijohto 67 voidaan kiinnittää tunnetuilla ruuviosilla 65 mielivaltaiseen kohtaan säiliön seinässä 3a olevalla porauksella. Putkijohdon aukko voi olla tiivistetty sokkelotiivisteellä 66.
15 Kuviossa 3 esitetty suoritusmuoto käsittää putki- istukkaa 16 vastaavan putki-istukan 16'" ja kaksi peräkkäin kytkettyä padotussulkua. Välittömästi poistoalueel-le 15 on putki-istukkaan 16,n muodostettu tiivisteis-tukka 39*, joka toimii yhdessä kuulan muotoisen sulku-20 kappaleen 40 kanssa. Tälle on järjestetty putki-istukkaan 16'" viisto ohjausrata 41, joka varmistaa sen, että sulkukuula 40 on aina painovoiman vaikutuksesta istukkaa 39' vasten. Putki-istukan 16'" päähän on järjestetty toinen padotussulku 10. Se käsittää putki-istukkaan 16'" 25 asetetun renkaan 42, joka muodostaa padotusläpälle 38' istukan, läpän ollessa tavalliseen tapaan kiinnitetty vivulla 18' saranalaakeriin 17' kääntyvästi.
Kuviossa 4 olevassa suoritusmuodossa on putki-istukkaan 16'" jälleen järjestetty kaksi padotussulkua 30 peräkkäin. Kuten jo kuvion 2 yhteydessä selitettiin, on poistoaukon 15 jälkeen saranalaakerin 17 kääntyvästi kiinnitetyssä vivussa 18 padotusläppä 38, jolle on järjestetty istukka 39. Suunnilleen putki-istukan 16' keskustaan on muodostettu istukka 43, joka kuuluu sul-35 kukuulalle 40', joka vaikuttaa yhdessä vinosti kulkevan 12 76165 ohjausradan 44 kanssa. Reiällinen sulkuelin 45 sulkee istukan 16' ulkoapäin niin, ettei sulkukuula 40' voi pudota pois. Kun jätevesisäiliöstä 3 tuleva jätevesi on ohittanut läpän 38, painaa se sulkukuulan 40' irti 5 istukastaan 43 ja virtaa vapaasti putkijohtoon 5. Patoutuman tullessa puristuu sulkukuula 40' istukkaan 43 kiinni ja sulkee kanavan. Lisäksi myös takaiskuläppä 38 menee sulkuasentoonsa istukkaa 39 vasten.
Kuvion 5 esittämässä suoritusmuodossa on pumpun-10 pesän 12 putki-istukka osoitettu numerolla 16". Se ulottuu vain lyhyen matkan poistoaukon ohi ulospäin ja siinä on sisäkierre 46. Putki-istukka 16" on muodostettu laippaan 23'. Putki-istukkaan 16" on ruuvattu putki 47, joka korvaa kuvioissa 1-4 olevan putki-istukan 16.
15 Putkeen 47 on kytketty peräkkäin kaksi padotussulkua.
Ne vastaavat suurinpiirtein toisiaan ja käsittävät kumpikin saranalaakerin 17 tai 17", kääntövivun 18 ja 18", ta-kaiskuläpän 38 ja 38' ja tiivisteistukan 39" tai 39'". Vapaasti virtaava tai pumpattu jätevesi painaa läpät 20 38, 38' auki, kun taas patoutuma pitää molemmat läpät istukoissaan 39" tai 39'". Elleivät padotussulut enää toimisi moitteettomasti tai ne olisi toisen käyttötarkoituksen vuoksi korvattava esimerkiksi uimurisululla, tarvitsee vain vaihtaa putki 47.
25 Kuvio 6 esittää viemärin toista suoritusmuotoa, jossa on käytetty jätevesisäiliötä 3', jossa on lisä-kiinnikkeet 48 keräysämpärille. Kiinnikkeisiin 48 on keräysämpärin tilalle, joka samoin muodostaa järjestelmän rakenne- tai irto-osan, kiinnitetty jätevesipumppu 30 4, joka on yhdistetty painepuolelta erityisellä yh- dysputkella 49 poistoputkeen 6. Padotussulku 38 pitää huolen siitä, ettei patoutuman sattuessa mitään jätevettä voi virrata takaisin jätevesisäiliöön. Yhdysput-ken 49 poikkileikkaus ja jätevesipumpun 4 teho täytyy 35 sovittaa poistoputken poikkileikkaukseen niin, että myös 761 65 13 patoutuman sattuessa pumpun 4 kehittämä paine riittää jäteveden pumppaamiseksi pääkanavaan H. Katkoviivalla on esitetty pystysuora, poisjohtava poistoputki 53, joka on yhdistetty pumppuun 4, kun jätevesi on pumpattava pois. 5 Kuvio 7 esittää lopuksi kuvion 6 mukaista jäteve- sisäiliötä 3', johon on asetettu kiinnikkeisiin 48 kiinteiden aineiden keräilyämpäri 50. Jätevesisäiliön 3' vastaavasti muovatut kannen puoliskot 20 johtavat jäteveden välittömästi kiinteän aineen keräilijän 50 läpi 10 ja vasta sitten jätevesipumppuun 4. Jätevesipumppu 4 on rakennettu suunnilleen kuviossa 2 esitettyyn tapaan ja se muodostaa hajulukon. Jätevesipumpun 4 poistoput-keen 6 tai putki-istukkaan 16 on jälleen padotussulku 38, joka pääkanavan patoutuessa varmistaa jätevesisäi-15 liön 3'. Pistekatkoviivoilla on esitetty jätevesipumpun 4 poistoaulueelta lähtevä kiertokanava 51, joka laskee poisvirtaussuunnassa padotussulun 38 poistoputkeen. Sivukanavaan 51 on järjestetty tavallinen takaiskuvent-tiili 52. Patoutuman sattuessa jätevesipumppu 4 pumppaa 20 sivukanavaa 51 pitkin, jonka poikkileikkaus on muodostettu tarkoituksenmukaisesti pieneksi, ja joka johtaa taloudesta tulevan jäteveden suljetun patoussulun 38 kiertäen edelleen kanavajärjestelmään. Tällöin pumppu voidaan suunnitella suhteellisen heikoksi.

Claims (9)

76165
1. Lattia- tai puhdistusputkeksi muodostettu jä-tevesisäiliö, jossa on ainakin yksi tuloputki ja pois- 5 toputki, jonka kautta poistovirtaus pääsee tapahtumaan vapaana pudotuksena, ja poistoputkeen pumppaava, syöttö-pyörällä varustettu jätevesipumppu, jonka perään on sovitettu ainakin yksi padotussulku, tunnettu siitä, että jätevesipumppu · (4) ja padotussulku tai 10 padotussulut (38) muodostavat rakennussarjamaisen vaihto-osan, joka voidaan kiinnittää säiliössä (3) oleviin vastaanotto-osiin (7,8), että pumpunpesässä (12) on alhaalla olevia imuaukkoja (13) ja korkeammalle sijoitettu poistoaukko (15), jotka voidaan yhdistää keske-15 nään kahden vuorotellen vapautettavanläpimenon (29,37) ja niihin liittyvän virtauskanavan (14) avulla, jolloin toinen läpimeno (37) muodostaa virtausyhteyden imuau-koista (13) virtauskanavaan (14) ja kiertää tällöin pumppukammion (28), kun taas toinen läpimeno (29) ai-20 kaansaa virtausyhteyden imuaukoista (13) pumppukammion (28) kautta virtauskanavaan (14).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jätevesisäiliö, tunnettu siitä, että pumpunpesään (12) muodostettu paineenpuoleinen poistoaukko (15) on säiliön (3) si- 25 säosiin nähden tiivistettynä sovitettu poistoputken (6) eteen tai sen sisään tarttuvasti.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen jätevesisäiliö, tunnettu siitä, että pumpunpesä (12) on varustettu kiinnitys- ja tiivistyselimillä (23,24;54), 30 joiden muoto vastaa poistosäiliön (3,3') vastaanotto-osien (7,8) muotoa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jätevesisäiliö, tunnettu siitä, että läpimenoille (29,37) on järjestetty edullisesti yhteinen, kahteen asentoon 35 liikkuva sulkuelin (35), joka joka asennossa sulkee toisen läpimenon ja vapauttaa tällöin toisen. 76165
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen jätevesisäiliö, tunnettu siitä, että sulkuelin koostuu kääntyvästä sulkuläpästä.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen jätevesi-5 säiliö, tunnettu siitä, että sulkuelin (35) pump- pukammiosta (28) tulevan paineen vaikutuksesta pitää itsenäisesti suljettuna läpimenon joka mahdollistaa pump-pukammion (28) kiertämisen.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen jäte-10 vesisäiliö, tunnettu siitä, että hajulukon aikaansaamiseksi poistoaukon (15) alareuna (U) on imuaukkojen (13) yläpuolella.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen jäte-vesisäiliö, tunnettu siitä, että pumpunpesän 15 (12) poistoaukkoon (15) on asetettu poistoputkeen (6) työnnettävä poistoputki-istukka (16), jossa ovat pado-tussulku tai padotussulut (38).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen jäte-vesisäiliö, tunnettu siitä, että pumpunpesässä 20 (12) on itsenäinen ja irrotettavasti kiinnitetty ala osa (21), jossa ovat imuaukot (13), ja että sulkuelin (35) on asetettu pesän yläosaan kohtaan (34), johon päästään käsiksi pesän alaosan (21) poistamisen jälkeen. 16 7616 5
FI812862A 1980-10-02 1981-09-14 Avfallsvattenbehaollare. FI76165C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3037217A DE3037217C2 (de) 1980-10-02 1980-10-02 Abwasserbehälter
DE3037217 1980-10-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812862L FI812862L (fi) 1982-04-03
FI76165B true FI76165B (fi) 1988-05-31
FI76165C FI76165C (fi) 1988-09-09

Family

ID=6113420

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812862A FI76165C (fi) 1980-10-02 1981-09-14 Avfallsvattenbehaollare.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4411599A (fi)
AT (1) AT375121B (fi)
BR (1) BR8105888A (fi)
CH (1) CH658088A5 (fi)
DE (1) DE3037217C2 (fi)
DK (1) DK434581A (fi)
ES (1) ES505404A0 (fi)
FI (1) FI76165C (fi)
FR (1) FR2491521A1 (fi)
GB (1) GB2085501B (fi)
IT (1) IT1138639B (fi)
NL (1) NL8104448A (fi)
NO (1) NO813341L (fi)
SE (1) SE448482B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8713438D0 (en) * 1987-06-09 1987-07-15 Interlube Syst Ltd Lubrication pump
CN102121477B (zh) * 2011-03-31 2012-12-26 宁波巨神制泵实业有限公司 大型潜水排污泵
US10801309B2 (en) 2012-09-12 2020-10-13 Fmc Technologies, Inc. Up-thrusting fluid system
EP2901016B1 (en) 2012-09-12 2020-10-21 FMC Technologies, Inc. Coupling an electric machine and fluid-end
BR112015005589B1 (pt) 2012-09-12 2021-04-20 Fmc Technologies, Inc sistema e método de fluido submersível para operar submerso em um corpo de água
WO2014151967A1 (en) * 2013-03-15 2014-09-25 Fmc Technologies, Inc. Submersible well fluid system

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR752942A (fr) * 1932-07-12 1933-10-03 Pompes Et Compresseurs Baudot Installation de pompage des eaux chargées d'impuretés
FR788955A (fr) * 1934-08-04 1935-10-21 Marelli & C Spa Ercole Disposition automatique d'ouverture et de fermeture interne dans les pompes pour thermosiphon
US2347544A (en) * 1943-10-25 1944-04-25 Costa Harry J De Flood control means
US2431640A (en) * 1945-06-09 1947-11-25 Gordon Arthur Automatic sewer flood control
GB651598A (en) * 1948-08-23 1951-04-04 Self Priming Pump & Eng Co Ltd Improvements in or relating to motor-pump units and mountings therefor
US2739662A (en) * 1953-03-23 1956-03-27 Sofia Antonio Backwater sewer trap
GB755775A (en) * 1954-05-12 1956-08-29 Walter Loffler Reflux prevention device for sewerage with a double trap
DE1057984B (de) * 1957-02-22 1959-05-21 Erich Reimer Nachf Vorrichtung zum Entleeren von Abwaesserleitungen mit Rueckstausicherung
US3144876A (en) * 1962-04-25 1964-08-18 Halliburton Co Swing-type check valve
US3220351A (en) * 1963-05-28 1965-11-30 Technicon Chromatography Corp Positive displacement pump
NL7014007A (fi) * 1970-09-22 1972-03-24
US3720488A (en) * 1971-09-22 1973-03-13 Mowid Anstalt Well pumping apparatus for polluted water
DE2521379A1 (de) * 1975-05-14 1976-11-25 Boge Kompressoren Otto Boge Entsorgungsanlage mit unter pneumatischen druck stehendem abwasser
DE2522427A1 (de) * 1975-05-21 1976-11-25 Kessel Bernhard Rueckstau-doppelverschluss
US4080104A (en) * 1976-05-14 1978-03-21 Brown Jr Edward C Wet-dry vacuum apparatus with pump means for discharging liquid therefrom
DE2714626C2 (de) * 1977-03-30 1986-07-03 Guss- Und Armaturwerk Kaiserslautern Nachf. Karl Billand, 6750 Kaiserslautern Vorrichtung zur Aufnahme und Ableitung von Abwasser aus tiefliegenden Räumen
GB2027470A (en) * 1978-05-04 1980-02-20 Northants Aform Ltd Drainage flow control unit
DE7905176U1 (de) * 1979-02-23 1980-04-03 Passavant-Werke Michelbacher Huette, 6209 Aarbergen Abwassersammel- und -hebevorrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
ES8205917A1 (es) 1982-08-16
CH658088A5 (de) 1986-10-15
DK434581A (da) 1982-04-03
NL8104448A (nl) 1982-05-03
SE8105325L (sv) 1982-04-03
GB2085501B (en) 1984-08-15
ATA364781A (de) 1983-11-15
DE3037217C2 (de) 1985-06-20
FR2491521A1 (fr) 1982-04-09
FI812862L (fi) 1982-04-03
IT8124167A0 (it) 1981-09-25
DE3037217A1 (de) 1982-04-15
FI76165C (fi) 1988-09-09
GB2085501A (en) 1982-04-28
SE448482B (sv) 1987-02-23
US4411599A (en) 1983-10-25
IT1138639B (it) 1986-09-17
BR8105888A (pt) 1982-06-08
FR2491521B1 (fi) 1985-04-26
AT375121B (de) 1984-07-10
ES505404A0 (es) 1982-08-16
NO813341L (no) 1982-04-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5725760A (en) Enhanced separator tank
CN110725383B (zh) 一种市政城市污水处理系统及其污水处理方法
FI60273C (fi) Undertrycks-avloppsanlaeggning foer byggnader
FI76165C (fi) Avfallsvattenbehaollare.
KR20110013678A (ko) 우수토실의 우수유입 방지장치
CN210066969U (zh) 预制式智慧雨污分离井
KR101241459B1 (ko) 확장 저류조를 갖는 초기우수 보관 처리시스템
CN107606376A (zh) 一种曝气管路冷凝水或泄漏水自动排水装置
CN201687078U (zh) 一种单泵地下室污水提升设备
CN201635169U (zh) 一种地下厕所污水提升设备
CN104878823A (zh) 一种合流管道初期雨水截流蓄排系统及蓄排方法
CN205035175U (zh) 隔油污水提升一体化设备
CN113152637A (zh) 一体化自动截流井及截流方法
CN111155606A (zh) 一种带有主副止回阀的新型下水管道
CN216586904U (zh) 一体化智能截流井
CN216787367U (zh) 自动排水检查井
CN219343439U (zh) 杂物过滤型分流井
CN220888900U (zh) 一种雨水排口截污及分流的智能排口装置
KR200333410Y1 (ko) 빗물 오수 겸용받이
CN220377482U (zh) 一种可防止堵塞的雨污分流器
CN216515976U (zh) 一种地埋式处理一体机
CN205516770U (zh) 污水处理装置
CA1180633A (en) Waste water container
CN216075447U (zh) 一种低碳环保的溢流污染控制截流井
CN220301490U (zh) 一种水路管道分流装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KESSEL, BERNHARD