FI76102C - Foerfarande foer framstaellning av elektriskt ledande fyllmedel. - Google Patents
Foerfarande foer framstaellning av elektriskt ledande fyllmedel. Download PDFInfo
- Publication number
- FI76102C FI76102C FI842682A FI842682A FI76102C FI 76102 C FI76102 C FI 76102C FI 842682 A FI842682 A FI 842682A FI 842682 A FI842682 A FI 842682A FI 76102 C FI76102 C FI 76102C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- parts
- process according
- phthalocyanine
- electrically conductive
- filler
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01B—CABLES; CONDUCTORS; INSULATORS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR CONDUCTIVE, INSULATING OR DIELECTRIC PROPERTIES
- H01B1/00—Conductors or conductive bodies characterised by the conductive materials; Selection of materials as conductors
- H01B1/14—Conductive material dispersed in non-conductive inorganic material
- H01B1/16—Conductive material dispersed in non-conductive inorganic material the conductive material comprising metals or alloys
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01B—CABLES; CONDUCTORS; INSULATORS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR CONDUCTIVE, INSULATING OR DIELECTRIC PROPERTIES
- H01B1/00—Conductors or conductive bodies characterised by the conductive materials; Selection of materials as conductors
- H01B1/14—Conductive material dispersed in non-conductive inorganic material
- H01B1/18—Conductive material dispersed in non-conductive inorganic material the conductive material comprising carbon-silicon compounds, carbon or silicon
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Dispersion Chemistry (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
Description
76102
Menetelmä sähköäjohtavan täyteaineen valmistamiseksi -Förfarande för framställning av elektriskt ledande fyllmedel
Erilaisilla käyttöalueilla tarvitaan sähköäjohtavia muovi järjestelmiä, joilla on hyvien sähköisten ominaisuuksien lisäksi vielä hyvät mekaaniset lujuudet. Tunnetuilla sähköäjohtavilla täyteaineilla, esimerkiksi metalli jauheilla, on kyllä erittäin hyvät sähkönjohtokyvyt, mutta niiden huonon disper-goitavuuden johdosta ne ovat vaikeasti muokattavissa muovei-hin, ne muodostavat epähomogeenisia järjestelmiä, ne voivat vaikuttaa mekaanisiin ominaisuuksiin negatiivisesti ja edistää muovien katalyyttistä hajaantumista.
Nyt on todettu, että pyrolysoimalla metallittalosyaniinista ja määrätystä epäorgaanisesta täyteaineesta muodostettu seos, saadaan sähköäjohtavia tuotteita, jotka soveltuvat erinomaisesti sähköäjohtaviksi täyteaineiksi muovi järjestelmiin. Tällaisilla tuotteilla on muovien tai epäorgaanisten materiaalien mekaanisen lujuuden parantamiseksi jo tänään tuloksellisesti käytettyjen täyteaineiden edut ja ne ovat pyrolysoi-dun ftalosyaniinin hyvin tarttuvan päällysteen ansiosta säh-köäjohtavia. Ne voidaan lisäksi muokata vaikeuksitta, muodostavat siten homogeenisia järjestelmiä eivätkä aiheuta niiden hajaantumista.
Keksinnön kohteena on siten menetelmä sähköäjohtavan täyteaineen valmistamiseksi, joka tunnetaan siitä, että pyroly-soidaan seos, jossa on vähintään yhtä metalliftalosyaniinia ja vähintään yhtä epäorgaanista täyteainetta.
Sopivia metalliftalosyaniineja ovat esim. kupari-, rauta-, nikkeli-, alumiini-, koboltti-, mangaani-, tina-, pii-, germanium-, lyijy-, titaani-, kromi-, uraani-, magnesium-, vanadiini-, molybdeeni- tai sinkkiftalosyaaniinit, jolloin mahdollisia ovat myös kahden tai useamman erilaisen metallitta- 2 76102 losyaniinin seokset. Metallittalosyaniinit voidaan sekoittaa myös metallittomien ftalosyaniinien kanssa. Samoin voidaan käyttää esimerkiksi sulfonihappo-, sulfonamidi-, sulfoeste-ri-, alkyyli-, aryyli-, aryylieetteri- tai tioeetteritähteil-lä substituoituja metallittalosyaniineja. Metallittalosya-niineja voidaan käyttää hienossa tai karkeassa muodossa. Keksinnön mukaisia sähköäjohtavia täyteaineita varten käytetään metallittalosyaniinina mieluimmin kupari-, nikkeli-, koboltti- tai rautattalosyaniinia, mutta etenkin kuparifta-losyaniinia, taloudellisista syistä etenkin raakaa fr-kupari-ftalosyaniinia.
Epäorgaanisiksi täyteaineiksi soveltuvat etenkin lasi, kvartsi, savimineraalit, maasälvät, silikaatit, karbonaatit, kivi jauheet, savimaa, oksidit tai sulfaatit, jolloin ne voivat olla synteettisiä tai luonnollisia materiaaleja, kuten esim. kvartsijauhe, kiille, talkki, maasälpä, perliitti, basaltti, asbesti, liuskejauhe, kaoliini, wollastoniitti, liitujauhe, dolomiitti, kipsi, laava, magnesiumkarbonaatti, raskassälpä, hentoni, piihappoaerogeeli, litoponi, piilevät, metallioksi-dit, kuten magnesium-, alumiini-, titaani-, sinkki-, rauta-, boori-, nikkeli-, kromi-, sirkoni-, vanadiini-, tina-, koboltti-, antimoni-, vismutti- tai mangaanioksidit sekä näiden sekaoksidit, edelleen metallisulfidit, kuten sinkki-, hopea-tai kadmiumsulfidi, lasi jauhe, lasikuulat, lasikuidut, pii-karbidi tai kristobaliitti. Mainittuja täyteaineita voidaan käyttää yksittäin tai seoksina ja ne voivat olla kuitumaisia, rakeisia tai jauhemaisia.
Täyteaineena käytetään mieluimmin alumiinioksidia, wollasto-niittiä, titaanidioksidia, kiillettä, rautaoksidia tai kvartsia, etenkin hienojakoista kvartsia.
Erityisen mielenkiintoisia ovat keksinnön mukaisesti valmistetut sähköäjohtavat täyteaineet, joissa epäorgaaninen täyteaine on kiteistä tai amorfista kvartsia, jonka hiukkaskoko on 0,01-1000 ym, mieluimmin 2-200 ym.
761 02 3 Sähköäjohtavat täyteaineet voidaan valmistaa siten, että py-rolysoitava pigmentti ja epäorgaaninen täyteaine sekoitetaan tehokkaasti keskenään kuivina tai vesipitoisessa suspensiossa, mahdollisesti jauhaen, jolloin, mikäli työskennellään käyttäen vesipitoista suspensiota, tämän jälkeen suodatetaan ja kuivataan. Epäorgaaninen täyteaine voidaan mahdollisesti lisätä jo metalliftalosyaniinin synteesissä.
100 paino-osaa kohden kuivaa lähtöseosta käytetääm mieluimmin 5-99, etenkin 10-50 paino-osaa pyrolysoitavaa pigmenttiä. Näin saatava epäorgaanisesta täyteaineesta ja metalliftalo-syaniinista koostuva seos pyrolysoidaan tämän jälkeen, jolloin epäorgaaninen täyteaine tulee päällystetyksi pyrolysoi-dulla pigmentillä. Pyrolyysi voi tapahtua 0,5-20 baarissa, mieluimmin normaalipaineessa ilmassa, inertissä kaasussa, ilmassa, jossa on korotettu happipitoisuus, tai vetykaasus-sa. Paine, kaasu ja lämpötilankorotus ajan funktiona valitaan yleensä niin, että pigmentti pyrolysoituu antaen mahdollisimman suuren hiili- ja metal1isaannon.
Kaasuksi soveltuvat etenkin ilma ja typpi. Pyrolysointi tapahtuu 650-2500 °C:n, mieluimmin 800-1200 °C:n lämpötilassa. Esimerkiksi saadaan kuumennettaessa kvartsijauheen/Cu-ftalo-syaniinin l:l-seos ilmassa 1060 °C:seen (normaalipaineessa) tuote, joka muodostuu n. 61 paino-%:sta piidioksidia, 30 painopiste hiiltä, 6,4 paino-%:sta kuparia ja 2,6 paino-%:sta typpeä. Sähkönjohtavuus on huoneen lämpötilassa noin 10 Ω"1αη"1.
Pyrolyysituote saostuu riippuen pigmentin/täyteaineen sekoitussuhteesta yhtenäisenä tai irtonaisena, tummanharmaana... mustana kiinteänä massana ja se yleensä murskataan ja jauhetaan .
Keksinnön mukaisesti valmistetut sähköäjohtavat täyteaineet soveltuvat etenkin lisättäväksi suurimolekyyliseen, orgaani- 4 76102 seen aineeseen. Suurimolekyyliseksi orgaaniseksi aineeksi soveltuvat esim. selluloosaeetteri ja -esterit, kuten etyy-liselluloosa, asetyyliselluloosa, nitroselluloosa, polyamidit, kopolyamidit, polyeetterit ja polyeetteriamidit, polyuretaanit tai polyesterit, luonnolliset hartsit tai keino-hartsit, etenkin virtsa-aine- ja melamiini/formaldehydihart-sit, epoksidihartsit, alkydihartsit, fenoplastit, polyase-taalit, polyvinyylialkoholit, polyvinyyliasetaatti-, -stea-raatti, -bentsoaatti, -maleaatti, polyvinyylibutyraali, po-lyallyyliftalaatti, polyallyylimelamiini ja niiden kopoly-meerit, polyasetaalit, polyfenyylioksidit, polysulfonit, ha-logeenipitoiset vinyylipolymeerit, kuten polyvinyylikloridi, polyvinylideenikloridi, polyvinyylifluoridi sekä polykloro-preeni ja kloorikautsut, edelleen polykarbonaatit, polyole-fiinit, kuten polyetyleeni, polypropyleeni ja polystyreeni, polyakryylinitriilit, polyakryylihappoesterit, termoplastiset tai kovetettavat akryylihartsit, kumi, bitumi, kaseiini, silikoni ja silikonihartsit yksinään tai seoksina. Mainitut suurimolekyyliset yhdisteet voivat esiintyä plastisina massoina, sulatteina tai liuoksina. Sähköäjohtavat täyteaineet voidaan lisätä tekniikassa tavanomaisten menetelmien mukaisesti ennen muokkausta tai sen aikana, tai myös dispersioina tai valmisteiden muodossa suurimolekyyliseen orgaaniseen aineeseen. Tällöin voidaan lisätä käyttötarkoituksesta riippuen vielä muita aineita, kuten esim. valonsuoja-aineita, kuumastabilisaattoreita, pehmentimiä, sideaineita, pigmenttejä ja/tai väriaineita, nokia, liekinestoaineita tai muita täyteaineita. Suhteessa suurimolekyyliseen orgaaniseen aineeseen käytetään keksinnön mukaista sähköäjohtavaa täyteainetta mieluimmin 0,5-70, mieluimmin 15-60 painoprosenttia (koko seokseen). Lisäykset voidaan lisätä myös ennen polymerointia tai sen aikana.
Hartsi-/kovetinaineosina toimivat mieluimmin epoksidihartsit, jotka kovetetaan dikarboksyylihappoanhydrideillä.
5 76102
Keksinnön mukaisesti valmistettujen täyteaineiden avulla voidaan valmistaa taloudellisesti muovi järjestelmiä, joilla on erinomaiset mekaaniset ja sähköiset ominaisuudet. Ne vaikuttavat kantoaineeseen vahvistavasti ja niille on tunnusomaista hyvä sähkönjohtokyky. Määrätyillä muoveilla, esimerkiksi epoksidihartseilla, jotka sisältävät keksinnön mukaisia täyteaineita, on lisäksi laajalla lämpötila-alueella vakio sähkönjohtokyky .
Valuhartsimassoilla, esimerkiksi epoksidivaluhartseilla, jotka sisältävät keksinnön mukaisesti valmistettuja täyteaineita, on lisäksi myös korkean johtokyvyn ohella hyvät käsitte-lytekniset ominaisuudet (esimerkiksi ei yhtään tai vain vähäinen tiksotropia) ja ne muodostavat muotokappaleita ilman mekaanisten ominaisuuksien huonontumista.
Keksinnön mukaisesti valmistetut täyteaineet voidaan mahdollisesti lisätä muoveihin sekoitettuna metallien kanssa, esimerkiksi jauheiden, lastujen tai kuitujen muodossa. Tätä varten käytettävä metalli ja sen konsentraatio riippuu käyttö alueesta eivätkä ne saa huonontaa niistä valmistettujen muovituotteiden mekaanisia ominaisuuksia tai kestävyyttä esimerkiksi hajoamista vastaan.
Tällöin kysymyksessä ovat esimerkiksi teräskuidut ja/tai alu-miinihiutaleet. Metallien sijasta voidaan käyttää kuitenkin myös muovikuituja.
Laimentamalla sivulla 2 esitetyillä täyteaineilla tai lisäämällä keksinnön mukaisesti valmistettujen täyteaineiden porrastettuja määriä tällaisiin muoveihin, voidaan sähkönjohtokykyä säätää määrätietoisesti, esimerkiksi niin, että muodostuu sähköisesti osittain johtavia koostumuksia. Tämä on etenkin tärkeää sähkökenttien ohjaamiseksi ja/tai pinta- tai vast, tilavarausten purkamiseksi.
6 761 02
Keksinnön mukaisesti valmistetut sähköäjohtavat täyteaineet eivät sovellu ainoastaan antistaattisesti vaikuttavien ja sähköäjohtavien polymeerimassojen, muovituotteiden ja päällysteiden valmistamiseksi. Niitä voidaan käyttää myös paristojen ja muiden mikroelektroniikan tuotteiden valmistamiseksi , antureina tai antureissa, katalysaattoreina määrätyissä kemiallisisa reaktioissa, aurinkokerääjien valmistamiseksi, määrättyjen elektronisten komponenttien ja suurtaajuuskent-tien suojaamiseksi (EMI-shielding), potentiaalitasaukseksi ja hohtosuojaksi, sähkölaitteiden ja koneiden suurempaa kuor-mitettavuutta varten, sähkökenttien ja varausten ohjaamiseksi sähkölaitteissa tai pintakuumennusjohtoina.
Seuraavat esimerkit selvittävät keksintöä. Osat merkitsevät paino-osia ja prosentit painoprosentteja.
Esimerkki 1: 90 osaa kvartsijauhetta Wl· (firma SIHELCO AG, CH-Birsfelden) sekoitetaan yhdessä 90 osan kanssa raakaa kupariftalosyaniinia hyvin 30 minuutin kuluessa Turbula-ko-neessa (firma W.A.Bachofen, CH-Basel). Seos kuumennetaan kvartsilasiastiassa, jonka kannessa on pieni aukko, uunissa 6 tunnin kuluessa 1050 °C:seen. Pidetään 0,5 tuntia tässä lämpötilassa, minkä jälkeen jäähdytetään ja saadaan 157 osaa harmaanmustaa, kiinteää massaa, joka jauhtetaan laboratorio-sekoittimessa. Jauheen koostumus on 61,5 paino-% Si02a, 30 paino-% C:tä, 6,5 paino-% Cu:a ja 2 paino-% N:ä. Sähkönjohtokyky, mitattuna kokoonpuristetussa jauheessa, on huoneen lämpötilassa 10 Scm~^ (2 elektrodimittaus mikropuristeessä).
Esimerkit 2-4: Menetellään esimerkissä 1 esitetyllä tavalla, mutta käytetään lähtöseoksena taulukossa 1 esitettyjä yhdisteitä, jolloin saadaan harmaanmustia jauheita, joilla on taulukossa 1 esitetyt sähkönjohtavuudet.
7 76102
Taulukko 1
Esim. Epäorgaaninen Metalliftalo- Sähkönjohto-** täyteaine syaniini kyky Scm-1:nä
___20-25 °C
2 80 osaa titaanidioksidia 20 osaa Cu-Pc* 3 (KRONOS* RN 56) 3 90 osaa titaanidioksidia 10 osaa Cu-Pc 1 (KRONOS* RN 56) 4 80 osaa kvartsijauhetta 20 osaa Cu-Pc 0,5 __(firma SIHELCO)____ * Cu-Pc » kuparittalosyaniini ** F.Beckin mukaisesti, julkaisu "Berichte Bunsengesell-sachft, Physikalische Chemie", 68 (1964), sivut 558-567.
Esimerkki 5: 50 osaa kvartsijauhetta wl* (firma SIHELCO AG, CH-Birsfelden) sekoitetaan hyvin yhdessä 50 osan kanssa nik-keliftalosyaniinia 30 minuutin kuluessa Turbula-koneessa (firma W.A.Bachofen, CH-Basel). Seos kuumennetaan kvartsila-siastiassa, jonka kannessa on pieni aukko, uunissa 6 tunnin kuluessa 1000 °C:seen. Seos pidetään tunnin ajan 1000 °C:ssa ja annetaan sen sitten jäähtyä huoneen lämpötilaan. Saadaan 86,2 osaa harmaanmustaa kiinteää massaa, joka jauhetaan. Näin saadun jauheen sähkönjohtokyky on huoneen lämpötilassa 12 Scm-1.
Esimerkit 6-10: Menetellään esimerkissä 5 esitetyllä tavalla, mutta käytetään lähtöseoksena taulukossa 2 esitettyjä yhdisteitä, jolloin saadaan harmaanmustia jauheita, joilla on taulukossa 2 esitetyt sähkönjohtavuudet.
8 76102
Taulukko 2
Esim. Epäorgaaninen Metalliftalo- Sähkönjohto- täyteaine syaniini kyky Scm-1:nä
____20-25 °C
6 80 osaa alumiini- 20 osaa Cu-Pc* 0,6 oksidia 7 5 osaa sinkki- 95 osaa Al-Pc 18,5 oksidia 8 5 osaa kiille- 95 osaa Ni-Pc 35,5 jauhetta 9 5 osaa talkki- 95 osaa V-Pc 60,5 jauhetta 10 40 osaa Wollastoniittiä 20 osaa rautaoksidia 40 osaa Cu-Pc 6,0 (BAYERROX 130M· _ Fa. Bayer AG)__ *Pc = ftalosyaniini
Esimerkki 11: Menetellään esimerkissä 5 esitetyllä tavalla, mutta johdetaan pyrolyysin aikana typpeä hitaasti reaktioas-tian läpi, jolloin saadaan samanlaiset ominaisuudet omaava harmaanmusta jauhe.
Esimerkki 12: 270 osaa esimerkin 1 mukaisesti valmistettua täyteainetta, jossa on 135 osaa kvartsijauhetta W12® (firma SIHELCO AG) ja 135 osaa esimerkin 1 mukaisesti valmistettua sähköäjohtavaa jauhetta, lisätään 100 osaan Araldit CY 225*:ä (muunnettu bisfenoli-A-epoksidihartsi, jonka molekyylipaino on 380) ja 80 osaan kovetinta HY 925® (muunnettu dikarboksyy-lihappoanhydridi). Lämmitetään 85 °C:seen, homogenoidaan siipisekoittimella ja poistetaan ilma 3 minuutin kuluessa. Tämän jälkeen seos kaadetaan 80 °C:seen esilämmitettyihin muotteihin ja kovetetaan tunnin ajan 80 °C:ssa ja 8 tunnin ajan 140 °C:ssa (DIN n:o 16945) .
Näin valmistetuissa Martensinsauvoissa ja levyissä mitataan seuraavat arvot: 9 76102
- Lasittumislämpötila (DTA) 121 °C
(135x135x4 mm levy)
- mittapysyvyys lämmössä 112 °C
Martenin mukaan (DIN n:o 53458) (120x15x10 mm sauvat) - taivutuslujuus (DIN n:o 53452 maks. 93,2 N/mm^ lujuudessa) (135x135x4 mm levy) - reunakuituvenymä (DIN n:o 53452, maks. 1,26 % lujuudessa) (135x135x4 mm levy) - spes. läpikulkuvastus DIN:n n:o 53482 3*10® cm mukaisesti (135x135x2 mm levy).
Esimerkki 13: PVC:n värjäystä varten valmistetaan seos, jossa on 65 osaa stabiloitua PVC:tä, 35 osaa dioktyyliftalaattia ja 25 osaa esimerkin 1 mukaisesti valmistettua tuotetta, ja sitä kuljetetaan kahden valssikalanterin telan välissä n. 150 °C:ssa 5 minuuttia edestakaisin. Näin saadun pehmeä-PVC-kalvon spesifinen pintavastus R0, mitattuna DIN:in 53482 mukaisesti (elektrodijärjestys A), on 5,5 · 10^® Ω cm.
Esimerkki 14: 300 tilavuusosaa vetävässä laboratoriosekoit-timessa sekoitetaan 25 osaa esimerkin 1 mukaisesti valmistettua tuotetta, 37,5 osaa polyetyleenivahaa AC-617® (firma Allied Chemical) ja 125 osaa natriumkloridia 6 tuntia 80-110 °C:ssa. Tämän jälkeen muokataan 62,5 osaa MOPLEN MOB-120® (firma Montecatini) sekoitusmassaan. Sekoitusmassa jäähdytetään jatkuvatoimivassa sekoittimessa 30 °C:seen, jolloin muo- 10 761 02
dostuu harmaanmusta jauhemainen massa, joka hienonnetaan hienoksi 3 litran kanssa vettä FRYMA-hammaskolloidimyllyssä Z
050. Saatu suspensio suodatetaan ja puristuskakku pestään vedellä kloridivapaaksi. Saatu tuote kuivataan tyhjäkuiva-tuskaapissa 50-60 °C:ssa. Saadaan 120 osaa hienoa kuohkeata harmaanmustaa polyolefiinivalmistetta, joka tuottaa termoplastisen massan laboratoriosuulakepuristimissa suoritetun suulakepuristuksen jälkeen (lämpöt.: alue 1: 160 °C; alue 2: 190 °C: 190 °C; alue 3: 220 °C? alue 4: 170 °C). Tämän massan sähköinen läpikulkuvastus on noin 4 · 10^ Ω cm, ja se soveltuu erinomaisesti ruiskuvalutuotteiden tai kuitujen valmistukseen.
Esimerkki 15: 300 tilavuusosaa vetävässä laboratoriosekoit-timessa sekoitetaan 32 osaa esimerkin 1 mukaisesti valmistettua tuotetta, 48 osaa DYNAPOL® L 206 (firma DYNAMIT-NOBEL), 160 osaa natriumkloridia sekä 25-32 tilavuusosaa diasetoni-alkoholia n. 5 tuntia 80 °C:ssa. Jatkuvatoimiseen sekoitti-meen lisätään sitten tipoittain vettä ja jäähdytetään samanaikaisesti, kunnes sekoitusmassa muuttuu granulaatiksi. Gra-nulaatti jauhetaan FRYMA-hammaskolloidimyllyssä Z 050 suuren vesimäärän kanssa, suodatetaan, saatu puristuskakku pestään vedellä suolavapaaksi ja kuivataan tämän jälkeen tyhjäkuiva-tuskaapissa 65-70 °C:ssa. Saadaan harmaanmusta jauhemainen massa, joka suulakepuristetaan laboratoriosuulakepuristimes-sa nauhaksi ja granuloidaan tämän jälkeen hakkurissa. Näin saadun, 40 %:isen polyesterivalmisteen sähköinen läpikulku-vastus on 10* - 10^ Ω cm.
Esimerkki 16: Menetellään esimerkissä 1 esitetyllä tavalla, mutta käytetään 90 osan sijasta 5 osaa kvartsijauhetta Wl® ja 90 osan sijasta 95 osaa β-kupariftalosyaniinia, jolloin saadaan tuote, joka sisältää 12 paino-% kuparia.
Claims (10)
1. Menetelmä sähköäjohtavan täyteaineen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että pyrolysoidaan seos, jossa on vähintään yhtä metalliftalosyaniinia ja vähintään yhtä epä-organista täyteainetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metallittalosyaniinina käytetään kupari-, nikke li-, koboltti- tai rautaftalosyaniiniä, erityisesti kupari-ftalosyaniiniä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metalliftalosyaniinina käytetään raakaa β-kupa-riftalosyaniinia.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että epäorgaanisena täyteaineena käytetään alumiini-oksidia, wollastoniittiä, rautaoksidia, titaanidioksidia, kiillettä tai kvartsia.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että epäorgaanisena täyteaineena käytetään kiteistä tai amorfista kvartsia, jonka hiukkaskoko on 0,01-1000 ym.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pyrolysoidaan 650-2500 °Csn lämpötiloissa, 0,5-20 baarin paineessa ja ilmassa, inertissä kaasussa, korotetun happipitoisuuden omaavassa ilmassa tai vetykaasussa.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pyrolysoidaan 800-1200 °C:ssa ja normaalipaineessa ilmassa.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukaisesti valmistetun täyteaineen käyttö sen muokkaamiseksi epoksidihartseihin, halogeenipi-toisiin vinyylipolymeereihin, polyolefiineihin tai polyeste-reihin. 12 761 02
9. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän avulla valmistettujen täyteaineiden käyttö niiden muokkaamiseksi epoksi-dihartseihin.
10. Epoksidihartsit, halogeenipitoiset vinyylipolymeerit, polyolefiinit tai polyesterit, tunnetut siitä, että ne sisältävät patenttivaatimuksen 1 mukaisesti valmistettua sähköäjohtavaa täyteainetta. Patentkrav!
Applications Claiming Priority (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
CH376683 | 1983-07-08 | ||
CH376683 | 1983-07-08 | ||
CH515383 | 1983-09-22 | ||
CH515383 | 1983-09-22 | ||
CH61784 | 1984-02-09 | ||
CH61784 | 1984-02-09 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI842682A0 FI842682A0 (fi) | 1984-07-04 |
FI842682A FI842682A (fi) | 1985-01-09 |
FI76102B FI76102B (fi) | 1988-05-31 |
FI76102C true FI76102C (fi) | 1988-09-09 |
Family
ID=27172246
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI842682A FI76102C (fi) | 1983-07-08 | 1984-07-04 | Foerfarande foer framstaellning av elektriskt ledande fyllmedel. |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4554094A (fi) |
EP (1) | EP0131544B1 (fi) |
AU (1) | AU561786B2 (fi) |
CA (1) | CA1217043A (fi) |
DE (1) | DE3468769D1 (fi) |
FI (1) | FI76102C (fi) |
NO (1) | NO161224C (fi) |
Families Citing this family (15)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4720418A (en) * | 1985-07-01 | 1988-01-19 | Cts Corporation | Pre-reacted resistor paint, and resistors made therefrom |
GB8622752D0 (en) * | 1986-09-22 | 1986-10-29 | Shell Int Research | Conductive polymer compositions |
US4756807A (en) * | 1986-10-09 | 1988-07-12 | Gas Research Institute | Chemically modified electrodes for the catalytic reduction of CO2 |
US4711708A (en) * | 1986-10-09 | 1987-12-08 | Gas Research Institute | Chemically modified electrodes for the catalytic reduction of CO2 |
DE3804381C2 (de) * | 1988-02-12 | 1993-10-28 | Sachsenwerk Ag | Ohmscher Spannungsteiler für eine Hochspannungsanlage |
DE4015929A1 (de) * | 1990-05-17 | 1991-11-21 | Asea Brown Boveri | Isolator |
US5366664A (en) * | 1992-05-04 | 1994-11-22 | The Penn State Research Foundation | Electromagnetic shielding materials |
DE9316606U1 (de) * | 1993-10-29 | 1994-11-24 | Siemens AG, 80333 München | Schleifring- bzw. Kommutatormotor |
CN1039506C (zh) * | 1994-09-12 | 1998-08-12 | 宝山钢铁(集团)公司 | 室内空间静电防治和泄漏方法 |
DE9415851U1 (de) * | 1994-09-30 | 1995-08-03 | Siemens AG, 80333 München | Schleifring- bzw. Kommutatormotor |
DE19500849A1 (de) * | 1995-01-13 | 1996-07-18 | Abb Research Ltd | Elektrisches Bauteil |
US20010014399A1 (en) * | 1997-02-26 | 2001-08-16 | Stanley J. Jasne | Conductive uv-curable epoxy formulations |
JP3032491B2 (ja) * | 1997-08-27 | 2000-04-17 | 大塚化学株式会社 | 印刷用シート |
US8999200B2 (en) * | 2002-07-23 | 2015-04-07 | Sabic Global Technologies B.V. | Conductive thermoplastic composites and methods of making |
US20060108567A1 (en) * | 2002-07-23 | 2006-05-25 | Charati Sanjay G | Conductive poly (arylene ether) compositions and methods of making the same |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3538021A (en) * | 1968-05-07 | 1970-11-03 | Gen Motors Corp | Resistor composition |
US4252565A (en) * | 1976-04-08 | 1981-02-24 | Ciba-Geigy Corporation | Stabilized phthalocyanines |
GB1535434A (en) * | 1976-12-01 | 1978-12-13 | Ciba Geigy Ag | Flocculation inhibitors |
JPS5940172B2 (ja) * | 1977-10-28 | 1984-09-28 | 東洋インキ製造株式会社 | フタロシアニン顔料組成物 |
US4347173A (en) * | 1980-06-06 | 1982-08-31 | Westinghouse Electric Corp. | Opaque black dye for color coding of wire enamels, varnishes and synthetic resins |
US4304719A (en) * | 1981-01-23 | 1981-12-08 | The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy | Conducting iodine-doped fluorometallophthalocyanines |
US4477608A (en) * | 1982-08-20 | 1984-10-16 | Ciba-Geigy Corporation | Compositions containing graphite |
-
1984
- 1984-06-29 US US06/626,508 patent/US4554094A/en not_active Expired - Fee Related
- 1984-07-02 DE DE8484810326T patent/DE3468769D1/de not_active Expired
- 1984-07-02 EP EP84810326A patent/EP0131544B1/de not_active Expired
- 1984-07-04 FI FI842682A patent/FI76102C/fi not_active IP Right Cessation
- 1984-07-06 NO NO842777A patent/NO161224C/no unknown
- 1984-07-06 CA CA000458288A patent/CA1217043A/en not_active Expired
- 1984-07-09 AU AU30390/84A patent/AU561786B2/en not_active Ceased
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
AU561786B2 (en) | 1987-05-14 |
FI842682A0 (fi) | 1984-07-04 |
NO161224B (no) | 1989-04-10 |
US4554094A (en) | 1985-11-19 |
DE3468769D1 (en) | 1988-02-18 |
EP0131544A1 (de) | 1985-01-16 |
EP0131544B1 (de) | 1988-01-13 |
FI842682A (fi) | 1985-01-09 |
FI76102B (fi) | 1988-05-31 |
AU3039084A (en) | 1985-01-10 |
NO161224C (no) | 1989-07-19 |
NO842777L (no) | 1985-01-09 |
CA1217043A (en) | 1987-01-27 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI76102C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av elektriskt ledande fyllmedel. | |
Ponnamma et al. | Synthesis, optimization and applications of ZnO/polymer nanocomposites | |
KR0136280B1 (ko) | 분산가능한 고체형태의 고유 전도성 중합체, 그의 제조방법 및 용도 | |
DE3852546T2 (de) | Thermisch stabile form aus elektrisch leitfähigem polyanilin. | |
El Sayed et al. | Synthesis, characterization, optical, and dielectric properties of polyvinyl chloride/cadmium oxide nanocomposite films | |
Ramesan et al. | Structural, electrical, thermal, and gas sensing properties of new conductive blend nanocomposites based on polypyrrole/phenothiazine/silver‐doped zinc oxide | |
CN101286375B (zh) | 一种导电复合材料及其制备方法 | |
US4937060A (en) | Coated inorganic materials | |
Österholm et al. | Melt and solution processable poly (3-alkylthiophenes) and their blends | |
CN106220996B (zh) | 硅炭黑/聚烯烃复合材料的制备方法 | |
CN102731904B (zh) | 改性滑石粉填充的增强母粒及其制备方法 | |
Saini et al. | Electrical properties and EMI shielding behavior of highly thermally stable polyaniline/colloidal graphite composites | |
CN100514502C (zh) | 聚合物基炭系导电高分子复合材料 | |
US5028481A (en) | Electrically conductive pigmentary composites | |
Singh et al. | Impact of vanadium‐, sulfur‐, and dysprosium‐doped zinc oxide nanoparticles on various properties of PVDF/functionalized‐PMMA blend nanocomposites: structural, optical, and morphological studies | |
US4798686A (en) | Organic polymers with electrical properties | |
Suvarna et al. | Optical and electrical properties of copper alumina nanoparticles reinforced chlorinated polyethylene composites for optoelectronic devices | |
Agag et al. | Preparation and cure behavior of organoclay‐modified allyl‐functional benzoxazine resin and the properties of their nanocomposites | |
Liu et al. | Conjugated hybrid films based on a new polyoxotitanate monomer | |
CN108948491A (zh) | 一种具有电磁屏蔽功能的复合材料及其制备方法 | |
Jasna et al. | Preparation, characterization, dielectric properties and diffusion studies of styrene butadiene rubber (SBR)/manganous tungstate (MnWO4) nanocomposites | |
Ajekwene et al. | Sodium salt of polyethylene-co-methacrylic acid ionomer/polyaniline binary blends for EMI shielding applications | |
Chalal et al. | Preparation characterization and thermal behaviour of carbopol-TiO 2 nanocomposites | |
Ballav et al. | Polyaniline and polypyrrole modified conductive nanocomposites of polyfuran and polythiophene with montmorillonite clay | |
CN105482022B (zh) | 原位悬浮聚合制备eva/石墨烯复合材料的方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: CIBA-GEIGY AG |