FI75474C - Foerfarande och anordning foer foerpackning av pastoesa livsmedel foeretraedesvis av koett- eller korvvaror i ett av flera skikt bestaoende livsmedelhoelje samt fyllningshoelje-enhet foer detta foerfarande. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer foerpackning av pastoesa livsmedel foeretraedesvis av koett- eller korvvaror i ett av flera skikt bestaoende livsmedelhoelje samt fyllningshoelje-enhet foer detta foerfarande. Download PDF

Info

Publication number
FI75474C
FI75474C FI840193A FI840193A FI75474C FI 75474 C FI75474 C FI 75474C FI 840193 A FI840193 A FI 840193A FI 840193 A FI840193 A FI 840193A FI 75474 C FI75474 C FI 75474C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
filling
shell
shells
inner hole
food
Prior art date
Application number
FI840193A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840193A0 (fi
FI840193A (fi
FI75474B (fi
Inventor
Reinhold Becker
Wolfgang Michel
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI840193A0 publication Critical patent/FI840193A0/fi
Publication of FI840193A publication Critical patent/FI840193A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75474B publication Critical patent/FI75474B/fi
Publication of FI75474C publication Critical patent/FI75474C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C11/00Sausage making ; Apparatus for handling or conveying sausage products during manufacture
    • A22C11/02Sausage filling or stuffing machines
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B9/00Enclosing successive articles, or quantities of material, e.g. liquids or semiliquids, in flat, folded, or tubular webs of flexible sheet material; Subdividing filled flexible tubes to form packages
    • B65B9/10Enclosing successive articles, or quantities of material, in preformed tubular webs, or in webs formed into tubes around filling nozzles, e.g. extruded tubular webs
    • B65B9/15Enclosing successive articles, or quantities of material, in preformed tubular webs, or in webs formed into tubes around filling nozzles, e.g. extruded tubular webs the preformed tubular webs being stored on filling nozzles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)

Description

75474
Menetelmä ja laite tahnamaisten elintarvikkeiden, lähinnä liha- tai makkaratuotteiden, pakkaamiseksi monta kerrosta käsittävään elintarvikekuoreen sekä täyttökuoriyksikkö tätä menetelmää varten 5
Keksintö koskee menetelmää tahnamaisten elintarvikkeiden pakkaamiseksi monta kerrosta käsittävään elintarvikekuoreen patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaisesti, tähän sopivaa, patenttivaatimuksen 4 johdannossa mai-10 nittua tyyppiä olevaa laitetta ja tämän menetelmän soveltamiseen käytettävää, patenttivaatimuksen 5 johdannossa mainittua tyyppiä olevaa täyttökuoriyksikköä.
Eri makkaralajit vaativat ominaisuuksiltaan erilaisia kuoria. Tästä johtuen esim. raakana makkarana tun-15 netut makkaralaadut, kuten salamimakkara, valmistetaan kuivaamalla ja mahdollisesti savustamalla, jolloin niille saadaan pitempi säilyvyys. Sen vuoksi ne edellyttävät kuoria, jotka läpäisevät nimenomaan vesihöyryn ja savun. Muut makkaralajit, esim. maksamakkarat, keitetään niiden 20 säilymisen takaamiseksi ja niille tarvitaan hapen, veden ja vesihöyryn läpäisevät kuoret, varsinkin niiden kuivumisen estämiseksi varastoinnin aikana. Joissakin makka-rankuorissa on niiden kestävyyden parantamiseksi taas verkkoletku.
25 Näistä syistä johtuen on kehitetty lukuisia pääl lysteitä, joiden tehtävänä on parantaa monessa suhteessa selluloosakuoria päällystämättömiin, raakakuoriksi nimi-tettyihin kuoriin verrattuna.
Erilaisten päällystetäjien etujen yhdistämiseksi 30 on alettu valmistaa useista kerroksista koostuvia elin- tarvikekuoria. DE-patenttihakemuksessa 30 12 622 selostetaan menetelmää monta kerrosta käsittävän pakkauskuoren valmistamiseksi ja siihen pakattuja liha- ja makkaratuot-teita.
35 Edellä mainitussa patenttihakemuksessa kuvatun valmistusmenetelmän epäkohtana on kuitenkin, että sitä voidaan soveltaa yleensä vain hyvin joustaviin letkukuo-riin, koska nämä on vedettävä kokoonpuristettujen täyt- 75474 tökuorien ulkopuolien yli. Sitä paitsi myös joustavia let-kukuoria käytettäessä on todettu, että jatkuvasti muuttuva kitkavoima vaikuttaa täyttökuoren pituuden vähentyessä täyttötoimintoon niin voimakkaasti, ettei valmistettu-5 jen makkaroiden täyttöhalkaisija ole vakio.
Tämän vuoksi pyritään alan tekniikan (DE-patentti-hakemus 30 12 622) pohjalta kehittämään monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren valmistamiseksi sellainen parannettu menetelmä ja parannettu laite, jotka soveltuvat 10 sekä erikoisrakenteisille, erittäin hyvin venyville, joustaville letkukuorille että myös kaikille tavanomaisille letkukuorille ja joiden etuna on lisäksi, että täyttöhalkaisi ja pysyy vakiona.
Tähän tavoitteeseen päästään patenttivaatimuksen 1 15 tunnusmerkkiosan mukaisella menetelmällä, patenttivaatimuksen 4 tunnusmerkkiosan mukaisella laitteella ja patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosan mukaisella täyttö-kuoriyksiköllä. Tämän menetelmän mukaan valmitetaan monta kerrosta käsittävä elintarvikekuori, joka on tarkoi-20 tettu käytettäväksi lähinnä liha- tai makkaratuotteille. Tämän elintarvikekuoren eri kerrokset koostuvat letkun muotoisista erilliskuorista, jotka pannaan kokoonpuris-tettuina täyttökuoriyksikköinä peräkkäin täyttökoneen täyttöputken päälle, jolloin samanaikaisesti täyttöputkes-25 ta tuleva elintarvikemateriaali, mieluimmin makkaramassa, oikaisee ne ja vetää ne asianomaisesta täyttökuoriyksikös-tä. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että se kokoonpuristettu erillisikuori, jonka muodostaa monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren sisäkerroksen, 30 pannaan täyttöputken päälle ensimmäisenä ja se kokoonpuristettu erilliskuori, joka muodostaa monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren kulloinkin ulomman kerroksen, pannaan täyttöputken päälle viimeisenä. Täyttökuorien oikaistut osat vedetään kulloinkin kaikkien täyttöputken 35 aukon suuntaan olevien täyttökuorien sisäreiän mahdollisesti myös kulloinkin oikaistuun osaan kuuluvan täyttö-kuoren sisäreiän läpi täyttöputken aukon suuntaan.
Il 75474 3 Käsitteellä "täyttökuori" tarkoitetaan keksinnön yhteydessä onttoa sauvaa, joka on tehty letkun muotoisesta kalvosta, jolla on sen halkaisijaan nähden erittäin suuri pituus ja joka on alan tekniikkaan kuuluvilla, ta-5 vanomaisilla kokoonpuristusmenetelmillä puristettu tarkoituksenmukaiseen pituuteen. Onton sauvan ulkohalkaisi-ja on tällöin suurempi kuin onton sauvan muodostavan letkun muotoisen kalvon halkaisija, ja onton sauvan sisä-halkaisija on pienempi kuin sen letkun muotoisen kalvon 10 halkaisija, josta ontto sauva on muodostettu. Onton sauvan sisällä olevaa tyhjää tilaa nimitetään täyttökuoren "sisäreiäksi".
Letkun muotoiset kalvot voidaan valmistaa saumattomasti suulakepuristus- tai kehruumenetelmällä rengas-15 aukkosuuttimien avulla tai ne voivat olla laakakalvoja, jotka on taivutettu letkuksi ja varustettu saumalla.
Monta kerrosta käsittävä elintarvikekuori koostuu mieluimmin 2-4 kerrosta. Menetelmä sopii erityisesti 2-3 kerrosta käsittävän kuoren valmistukseen.
20 Jotta kerrokset saadaan tarttumaan paremmin toi siinsa, niiden väliin voidaan panna lisäksi jokin sideaine. Tämä voi saada aikaan kiinnittävän vaikutuksensa joko heti, kun se koskettaa kerroksiin, tai täyttövaiheen aikana tällöin syntyvän paineen avulla, tai jälkikäsit-25 telyssä vesivirtauksen avulla tai kiehautuksen aikana.
Sideaine voidaan panna kokoonpuristetun täyttökuoren muodostavaan kuorimateriaaliin ulkopuolelle ja/tai sisäpuolelle ennen kuoren kokoonpuristamista tai sen aikana esim. upottamalla, suihkuttamalla tai sivelemällä. Side-30 aine voidaan kiinnittää suoraan täyttökuoreen myös kostu-tusvaiheen tai täyttövaiheen aikana. Esiteltävän keksinnön kohteena ei ole itse sideaine eikä sen kiinnittäminen, mikä kuuluu alan tekniikkaan, vaan edellä selostettu menetelmä, jota käytetään tämän sideaineen eräässä suosi-35 tettavassa suoritusmuodossa kiinnittymisen parantamiseksi.
75474
On tärkeää, että erilliskuoret ohjataan aina sisä-reikien läpi eikä koskaan kokoonpuristettujen täyttökuo-rien ulkokehän yli. Taitteiden muodostumisesta johtuen täyttökuoren kerroksia koottaessa on kokoonpuristetun 5 täyttökuoren ulkohalkaisija nimittäin aina suurempi kuin täyttökuoren muodostavan letkun muotoisen kalvon halkaisija, niin että vain erittäin hyvin venyviä ja joustavia kalvomateriaaleja käytettäessä erilliskuori voidaan vetää täyttökuoren ulkokehän yli.
10 Laite elintarvikkeiden, nimenomaan liha- tai makkaratuotteiden, pakkaamiseksi monta kerrosta käsittävään elintarvikekuoreen käsittää täyttökoneen täyttöputken ja vähintään kaksi täyttökuoriksi kokoonpuristettua, letkun muotoista kalvoa, jotka on sijoitettu peräkkäin 15 täyttöputken päälle. Kaikista täyttökuorista vedetään kulloinkin yksi oikaistu osa täyttökuoresta täyttöputken aukon suuntaan. Lähelle täyttöputken aukkoa on järjestetty jo sinänsä tunnettu jarrulaite. Täyttökuoren kulloinkin oikaistu osa suuntautuu tällöin aina täyttöputken aukon 20 suuntaan vierekkäin järjestettyjen täyttökuorien sisä- reikien läpi, mahdollisesti jopa sen täyttökuoren sisärei-än läpi, josta se on vedetty.
Täyttöputkesta tuleva makkaramassa oikaisee monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren muodostavat eril-25 liskuoret ja vetää ne asianomaisesta täyttökuoresta. Täl löin erillisten täyttökuorien ja kulloinkin vedettyjen erilliskuorien välissä voi esiintyä vaihtelevia kitkavoimia, jotka saavat aikaan kuorimateriaalin epätasaisen oikaisutoiminnon ja vetämisen täyttökuorista.
30 Kitkavoimat voivat muuttua täyttötoiminnon aikana ja niitä on vaikea ohjata. Täyttökuoren pituuden lyhentyessä kitkavoima pienenee, mikä voi saada aikaan epätasaisia täyttömittoja: täyttövaiheen alussa makkarat pingottuvat kireiksi ja loppuvaiheessa kuoret eivät täy-35 ty riittävästi. Kitkavastuksen tasoittamiseksi vedettäessä monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren eri kerrokset
II
75474 muodostavat letkun muotoiset erilliskuoret täyttökuorista on käytännössä osoittautunut olevan sen vuoksi erittäin edullista, että keksinnön mukaiseen laitteeseen sijoitetaan väliosia viereisten täyttökuorien päätysivujen vä-5 liin, täyttökuoren sisäreiän ja kulloinkin läpivedetyn oikaistun osan väliin ja mahdollisesti myös kahden oikaistun osan väliin. Tämäntyyppiset väliosat kuuluvat alan tekniikkaan (US-patenttihakemus 4 292 711).
Keksinnön erään suositettavan suoritusmuodon mu-10 kaan täyttökuoret on keksinnön mukaisessa täyttökuori- yksikössä esipakattu valmiiksi tukikoteloon, mahdollisesti yhdessä väliosien kanssa. Tästä on se etu, ettei eril-liskuoria ja väliosia tarvitse panna erikseen täyttö-putken päälle ennen täyttämistä, vaan koko täyttökuori-15 yksikkö voidaan työntää putken päälle yhtenä osana, jolloin täyttötoiminto helpottuu huomattavasti.
Esiteltävän keksinnön yksi erittäin edullinen suoritusmuoto on sen vuoksi sellainen täyttökuoriyksikkö monta kerrosta käsittäviin elintarvikekuoriin pakattujen 20 tahnamaisten elintarvikkeiden, varsinkin liha- tai makka-ratuotteiden, valmistukseen, joka sopii täyttökoneen täyttöputken päälle ja johon on järjestetty useita täyttökuo-ria sama-akselisesti peräkkäin ja pakattu valmiiksi yhdessä täyttökuoret ympäröivään tukikoteloon (patentti-25 vaatimus 6).
Käytännössä on todettu olevan erittäin edullista, että myös tähän täyttökuoriyksikköön järjestetään väli-osat, jolloin samanaikaisesti tapahtuvassa oikaisu- ja täyttövaiheessa esiintyvät kitkavoimat voidaan pienentää 30 ja pitää pääasiassa vakiona.
Täyttökoneen täyttöpaine säädetään mieluimmin niin, että monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren ulommainenkin kerros venyy vielä ja jolloin kaikki täyttökuoren muodostavat kerrokset ovat varmstai taitteetto-35 mia.
75474 6
Keksintöä havainnollistetaan lähemmin kuvissa 1 - 10. Niissä kuva 1 esittää poikkileikkauspuoliskona laitetta, jossa erilliskuorien oikaistut osat vedetään täyttöput-5 ken aukon puoleiselta täyttökuorien sivulta, kuva 2 esittää poikkileikkauspuoliskona laitetta, jossa erillikuorien oikaistut osat vedetään täyttöputken aukon puoleiselta täyttökuorien sivulta kääntämällä, kuva 3 esittää kuvan 1 laitetta, jossa erillisten 10 täyttökuorien väliin on liitetty väliosat, kuva 4 esittää kuvan 2 laitetta, jossa erillisten täyttökuorien väliin on liitetty väliosat, kuva 5 esittää poikkileikkauspuoliskona laitetta, jossa kahden täyttökuoren väliin on liitetty väliosa. En-15 simmäinen ja viimeinen täyttökuori vedetään kääntämättö minä, keskimmäinen vedetään käännettynä, kuva 6 esittää poikkileikkauspuoliskona laitetta, jossa väliosa tukee täyttökuorta. Välittömästi täyttöputken aukossa oleva täyttökuori vedetään käännettynä, 20 kuva 7 esittää poikkileikkauspuoliskona täyttö- kuoriyksikköä, jossa on kolme täyttökuorta tukikotelona toimivassa pakkauksessa, kuva 8 esittää poikkileikkauspuoliskona täyttökuo-riyksikköä, jossa täyttökuoret ovat tukikotelona toimi-25 vassa pakkauksessa, mutta jolloin kuorimateriaali vedetään kulloinkin täyttökuorien eri sivuilta. Keskimmäinen täyttökuori vedetään käännettynä, kuva 9 esittää poikkileikkauspuoliskona täyttö-kuoriyksikköä, jossa täyttökuoret ja yksi väliosa ovat 30 tukikotelona toimivassa pakkauksessa. Molemmat täyttöput ken aukkoa lähellä olevat täyttökuoret vedetään käännettyinä, ja kuva 10 esittää poikkileikkauspuoliskona täyttö-kuoriyksikköä, jossa täyttökuoret ja niihin kuuluvat kak-35 si väliosaa ovat tukikotelona toimivassa pakkauksessa.
Molemmat täyttöputken aukkoa lähellä olevat täyttökuoret vedetään käännettyinä.
Il 75474
Kuorien ohjaaminen toisiinsa niiden sisäreikien läpi voi tapahtua eri tavoilla. Jokaisessa tapauksessa täyttökuoret pannaan peräkkäin täyttöputken 1 päälle.
Tällöin monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren sisä-5 kerroksen muodostava täyttökuori 3 pannaan ensimmäisenä täyttöputken 1 päälle, jolloin se on kauimpana täyttö-putken aukossa 19 olevasta jarrulaitteesta 2. Sen jälkeen täyttökuoresta 3 otetaan niin paljon kuorimateriaalia, että oikaistun kuorenosan 3a pää 3b menee täyttöputken 10 aukon 19 yli. Täyttöputken 1 päälle, jonka päällä on nyt täyttökuoresta 3 vedetty kuorimateriaali 3a, työnnetään sitten seuraava täyttökuori 4, josta monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren seuraavan kerroksen muodostava kuorimateriaali 4a vedetään. Kun kuorimateriaali 4b on 15 vedetty täyttöputken aukon 19 yli, täyttökuori 5 pannaan päälle samalla tavalla ja siitä vedetään kuorimateriaali 5b.
Täyttöputken 1 ja kokoonpuristettujen täyttökuorien 3, 4 ja 5 pituudesta ja luonnollisesti myös:monta kerrosta käsittävälle elintarvikekuorelle asetettavista vaatimuksis-20 ta riippuen kuoret voidaan valmistaa tämän menetelmän mukaan myös kaksi tai enemmän kuin kolme kerrosta käsittävinä.
Kun jarrulaite 2 on pantu paikalleen ja kuoren avonaiset päät on suljettu liittimellä 14 (kuvat 1 ja 2), 25 sulkimella tai siteellä, monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren täyttäminen täyttömateriaalilla voi alkaa nuolen suunnassa (kuvat 1 ja 2).
Kuvassa 1 esitetyssä laitteessa täyttökuoren 3 muodostavan materiaalin sisäpuoli joutuu kosketukseen 30 täyttömateriaalin (esim. makkaramassan kanssa, kun sen sijaan täyttökuoren 3 muodostavan materiaalin ulkopuoli koskettaa täyttökuoren 4 muodostavan letkumateriaalin sisäpintaan. Erikoisia käyttötarkoituksia varten voi olla kuitenkin edullista, ettei monta kerrosta käsittävän 35 kuoren sisäkerroksen muodostavan täyttökuoren sisäpuoli pääse koskettamaan täyttömateriaaliin, vaan tämän täyttö-kuoren ulkopuoli tulee kosketukseen täyttömateriaalin 8 75474 kanssa, jolloin vastaavasti tämän täyttökuoren sisäpuoli liittyy seuraavan kerroksen muodostavan, lähinnä seuraa-van täyttökuoren materiaaliin. Tämä kääntötoiminto, jolla kokoonpuristettu letkukelmu käännetään sitä oikaistaessa, 5 on jo sinänsä tunnettu (US-patenttihakemus 4 292 711) ja se voidaan suorittaa kuvassa 2 esitetyllä laitteella.
Tällöin työnnetään monta kerrosta käsittävän elin-tarvikekuoren sisäkerroksen muodostava kokoonpuristetun täyttökuoren 3 materiaali samoin ensin täyttöputken 1 10 päälle. Tämä tapahtuu kuitenkin niin, että täyttökuoren 3 täyttöaukosta 19 kauempana olevan puolen kuorimateri-aali ohjataan nurin käännettynä ja sivuttain siirrettynä täyttökuoren 3 sisäreiän läpi täyttöputken aukkoon 19 ja tämän kautta ulos. Sen jälkeen täyttökuori 4 voidaan 15 panna täyttöputkeen samalla tavalla, jolloin myös tässä kuorikerrosmateriaalissa pystytään saamaan aikaan kääntötoiminto .
Tätä prosessia voidaan - kuten jo mainittiin -jatkaa useilla täyttökuorilla, jotka pannaan paikoilleen 20 kuvassa 1 tai 2 esitetyllä tavalla siitä riippuen, halutaanko kääntötoiminto saada aikaan vai jätetäänkä se pois. Kun kuoren avonaiset päät on suljettu (liitin 14) ja jar-rulaite 2 on paikallaan, kuoret voidaan täyttää täyttö-putken 1 avulla.
25 Kuvassa 3 esitetyssä laitteessa on lisäksi oikais tun kuorimateriaalin 3a ja täyttökuoren 4 sisäpinnan ja oikaistun kuorimateriaalin 4a välissä väliosa 6 ja oikaistun kuorimateriaalin 4a välissä väliosa 6 ja oikaistun kuorimateriaalin 4a ja täyttökuoren 5 sisäpinnan välissä 30 väliosa 7, joiden avulla pystytään pienentämään ja tasoittamaan täyttöprosessissa esiintyviä kitkavoimia ja varmistamaan tasainen täyttö. Väliosat on kiinnitetty pidik-keisiin 20, jolloin ne eivät pääse siirtymään.
Kuvan 4 esittämässä rakenteessa väliosat 8, 9 35 ja 10 saavat edellä mainittua kääntötoimintoa käytettäessä aikaan kitkavoimien pienenemisen täytön aikana ja
II
75474 9 niiden pysymisen suunnilleen vakiona. Nämä väliosat ovat täyttökuorien 3, 4 ja 5 vastaavan sisäpuolen ja oikaistun kuorimateriaalin 3a, 4a ja 5a välissä.
Kuvassa 5 esitetään rakenne, jossa vain täyttö-5 kuori 4 vedetään kääntämällä. Väliosa 11 saa aikaan kitkavoimien pysymisen likipitäen vakiona. Väliosa on täyttökuorien 4 ja 5 sisäpuolen ja oikaistun kuoriosan 4a välissä.
Kuvan 6 mukaisessa rakenteessa vain täyttökuori 10 5 vedetään kääntämällä. Väliosa 12 edistää täyttökuoren 5 sisäpuolen ja ulos tulevan kuorimateriaalin 5a välisten kitkavoimien pysymistä suunnilleen vakiona.
Kuvan 7 täyttökuoriyksikössä on kolme täyttökuor-ta 3, 4 ja 5 esipakattu käyttövalmiiksi tukikoteloon 16.
15 Kuorimateriaali vedetään kaikissa kolmessa täyttökuoressa täyttökuoren siitä päästä, joka on myöhemmin tapahtuvassa täyttöprosessissa täyttöputken aukon puolella. Tukikotelo-na 16 on muovifolio, jossa on aukot 17, jotka helpottavat täyttökuorien kostuttamista ennen niiden käyttöä. Tukiko-20 telo 16 on kulloinkin kyseeseen tulevassa päässä pyöreän levyn 18 ympärillä. Kolme kuorta on liitetty yhteen tuki-kotelon ulostuloaukossa liittimellä 14.
Kuvan 8 havainnollistamassa täyttökuoriyksikössä on kolme täyttökuorta 3, 4 ja 5 esipakattu valmiiksi tuki-25 koteloon 16. Täyttökuori 4 vedetään tällöin kääntämällä se.
Kuvan 9 esittämä valmiiksi esipakattu täyttökuori-yksikkö käsittää kolme täyttökuorta 3, 4 ja 5 sekä tukiko-telon 16 ja lisäksi väliosan 12.
30 Kuvan 10 mukainen valmiiksi esipakattu täyttökuo- riyksikkö käsittää täyttökuorien 3, 4 ja 5 sekä tukikote-lon 16 lisäksi kaksi väliosaa 12 ja 13.
Keksinnön nimenomaisena etuna on, että ominaisuuksiltaan erilaisia kuoria voidaan yhdistää toisiinsa halu-35 tulla tavalla tarpeen mukaan. Makkaratuotteiden valmista- 75474 10 jän ei tarvitse näin ollen tyytyä vain tietyt erikoisominaisuudet käsittävään kuorityyppiin, vaan hän voi käyttää juuri toivotut ominaisuudet käsittäviä kuoria monta kerrosta käsittävän pakkauskuoren valmistamiseksi.
Il

Claims (7)

11 Patenttivaatimukset: 7 5474
1. Menetelmä tahnamaisten elintarvikkeiden, lähinnä liha- tai makkaratuotteiden, pakkaamiseksi monta ker- 5 rosta käsittävään elintarvikekuoreen, jolloin elintarvi-kekuoren eri kerrokset muodostavat, letkun muotoiset, täyttökuoriksi kokoonpuristetut kuoret pannaan peräkkäin täyttökoneen täyttöputken päälle, jolloin täyttöputkesta tuleva tahnamainen elintarvike, lähinnä makkaramassa, salo manaikaisesti oikaisee ja vetää ne asianomaisesta täyttö-kuoresta, tunnettu siitä, että se erilliskuori, joka muodostaa kulloinkin elintarvikekuoren sisimmän kerroksen, pannaan täyttöputken päälle ensimmäisenä ja se erilliskuori, joka muodostaa kulloinkin elintarvikekuoren 15 ulomman kerroksen, taas viimeisenä, ja että täyttökuorien oikaistut osat vedetään täyttöputken aukon suunnassa olevien täyttökuorien sisäreiän läpi, mahdollisesti myös oikaistuun osaan kuuluvan täyttökuoren sisäreiän läpi täyttöputken aukon suuntaan, jolloin vierekkäisten täyttökuo-20 rien päätysivut pidetään erillään.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että oikaistut osat vedetään tietyllä etäisyydellä viereisen täyttökuoren sisäsivusta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että kerrosten keskinäisten tart- tumisominaisuuksien parantamiseksi monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren muodostavien eri kerrosten väliin pannaan tietty sideaine.
4. Laite tahnamaisten elintarvikkeiden, kuten liha-30 tai makkaratuotteiden, pakkaamiseksi monta kerrosta käsittävään elintarvikekuoreen, käsittäen täyttökoneen täyttö-putken (1), kaksi tai useampia täyttökuoriksi (3, 4, 5) kokoonpuristettuja letkun muotoisia kuoria, jotka on sijoitettu peräkkäin täyttöputken (1) päälle, jolloin tiet- 35 ty oikaistu osa (3a, 4a) vedetään täyttöputken aukon (19) 12 75474 suuntaan, ja jarrulaitteen (2) lähellä täyttöputken aukkoa (19), tunnettu siitä, että täyttökuoren (3) kulloinkin oikaistu osa (3a) suuntautuu täyttöputken aukon suunnassa vierekkäisten täyttökuorien (4, 5) sisäreiän 5 läpi ja mahdollisesti myös oman täyttökuorensa (3) sisäreiän läpi, ja että kitkavastuksen tasoittamiseksi on vedettäessä monta kerrosta käsittävän elintarvikekuoren eri kerrokset muodostavat erilliskuoret (3a, 4a) täyttökuoris-ta (3, 4) vierekkäisten täyttökuorien (3, 4) päätysivujen 10 väliin, täyttökuoren sisäreiän ja läpivedetyn, oikaistun osan (3a, 4a) väliin ja mahdollisesti myös kahden oikaistun osan (3a, 4a) väliin järjestetty väliosat (6 - 13).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän soveltamiseen käytettävä täyttökuoriyksikkö, joka on tarkoitet-15 tu pantavaksi täyttöputken (1) päälle, tunnettu siitä, että useita sama-akselisesti peräkkäin järjestettyjä täyttökuoria (3, 4, 5) on pakattu yhdessä valmiiksi täyttökuoret (3, 4, 5) ympäröivään tukikoteloon (16), jolloin yhdestä täyttökuoresta (4) vedetty, oikaistu erillis-20 kuori (4a) suuntautuu viereisen täyttökuoren (5) sisäreiän läpi ja mahdollisesti myös erilliskuoren (4a) käsittävän täyttökuoren (4) sisäreiän läpi, ja että yhden täyttökuoren (4) ja siitä vedetyn erilliskuoren (4a) väliin on sijoitettu väliosa (13). Il 13
7 S4 7 4 Patentkrav: / u n t H
FI840193A 1983-01-21 1984-01-18 Foerfarande och anordning foer foerpackning av pastoesa livsmedel foeretraedesvis av koett- eller korvvaror i ett av flera skikt bestaoende livsmedelhoelje samt fyllningshoelje-enhet foer detta foerfarande. FI75474C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3302002 1983-01-21
DE3302002 1983-01-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840193A0 FI840193A0 (fi) 1984-01-18
FI840193A FI840193A (fi) 1984-07-22
FI75474B FI75474B (fi) 1988-03-31
FI75474C true FI75474C (fi) 1988-07-11

Family

ID=6188888

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840193A FI75474C (fi) 1983-01-21 1984-01-18 Foerfarande och anordning foer foerpackning av pastoesa livsmedel foeretraedesvis av koett- eller korvvaror i ett av flera skikt bestaoende livsmedelhoelje samt fyllningshoelje-enhet foer detta foerfarande.

Country Status (3)

Country Link
BE (1) BE898727A (fi)
FI (1) FI75474C (fi)
FR (1) FR2541234B1 (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8226457B2 (en) 2006-02-09 2012-07-24 Viskoteepak Belgium Nv Process for producing a composite food casing

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4734956A (en) * 1986-01-08 1988-04-05 Viskase Corporation Food casing article
US4688299A (en) * 1986-01-08 1987-08-25 Viskase Corporation Stuffing method
ES2196946B1 (es) * 2001-03-15 2005-04-01 Viscofan, S.A. Envoltura doble con red para productos alimenticios y procedimiento de fabricacion de la misma.

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2813847A1 (de) * 1978-03-31 1979-10-04 Hoechst Ag Verfahren zum gleichzeitigen befuellen und wenden einer schlauchfoermigen, aussenbeschichteten verpackungshuelle
DE3012622A1 (de) * 1980-04-01 1981-10-08 Job Wilhelm von Dipl.-Ing. 6729 Berg Witzleben In einer mehrschichtigen umhuellung aus kunstdarm abgepackte fleisch- ode wurstware sowie verfahren zu deren herstellung
US4470171A (en) * 1982-09-30 1984-09-11 Union Carbide Corporation Composite shirred casing article and method

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8226457B2 (en) 2006-02-09 2012-07-24 Viskoteepak Belgium Nv Process for producing a composite food casing

Also Published As

Publication number Publication date
BE898727A (fr) 1984-07-20
FI840193A0 (fi) 1984-01-18
FI840193A (fi) 1984-07-22
FR2541234B1 (fr) 1987-09-25
FI75474B (fi) 1988-03-31
FR2541234A1 (fr) 1984-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU755270B2 (en) Food wrap
CA2644920C (en) Process for producing a casing-less sausage or similar type food product and product thus obtained
US4910034A (en) Process for the production of meat products
US4044425A (en) Product stuffing apparatus and method
US20020039611A1 (en) Concertina-shaped casing suitable for edible materials
US3959503A (en) Method of forming frankfurters containing seasoning
FI75474C (fi) Foerfarande och anordning foer foerpackning av pastoesa livsmedel foeretraedesvis av koett- eller korvvaror i ett av flera skikt bestaoende livsmedelhoelje samt fyllningshoelje-enhet foer detta foerfarande.
US5046219A (en) Prepackaged shirred food emulsion casing with integral casing sizing and brake control
AU2007203068A1 (en) Process for packaging and drying meat products
US5215495A (en) One-piece shirred casing
US4641687A (en) Casing article
US4162557A (en) Process for turning a coated casing inside out
FI74923B (fi) Foerfarande foer foerpackning av veckade livsmedelslanghoeljen samt i naet foerpackade, veckade livsmedelslanghoeljen.
US7666484B2 (en) Ready to use food product packaging film and production method therefor
US4407339A (en) Double-walled hollow rod of flexible tubular material
US4551370A (en) Shirred casing stick article with end closure and method for making the same
US4688299A (en) Stuffing method
FI73865C (fi) Korvhoelje, vilket veckats av ett cirkelcylindriskt hoelje och foerfarande foer dess framstaellning.
AU2013201854B2 (en) Shirrable spiced casing with inner coating
CZ278898A3 (cs) Způsob a zařízení k výrobě balených potravin s chutí kouře
CA1335634C (en) Sausage product in a plain collagen foil with net-like surface structure and process for its production
DE3401204C2 (fi)
FI60101C (fi) Foerfarande och anordning foer att uppraetthaolla en tryckdifferens hos uppblaosningsgasen i ett kontinuerligt framskridande flexibelt roerformigt foedoaemneshoelje
US20060233982A1 (en) Multilayer food packaging
EP0004161B1 (en) Method of packaging by use of a shirred stick of tubular film casing material and method of forming said shirred stick

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT