FI75455C - Radiotelefon med funktion som laemnar haenderna fria. - Google Patents
Radiotelefon med funktion som laemnar haenderna fria. Download PDFInfo
- Publication number
- FI75455C FI75455C FI822898A FI822898A FI75455C FI 75455 C FI75455 C FI 75455C FI 822898 A FI822898 A FI 822898A FI 822898 A FI822898 A FI 822898A FI 75455 C FI75455 C FI 75455C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- signal
- state
- predetermined
- audio
- radio
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M9/00—Arrangements for interconnection not involving centralised switching
- H04M9/08—Two-way loud-speaking telephone systems with means for conditioning the signal, e.g. for suppressing echoes for one or both directions of traffic
- H04M9/10—Two-way loud-speaking telephone systems with means for conditioning the signal, e.g. for suppressing echoes for one or both directions of traffic with switching of direction of transmission by voice frequency
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Noise Elimination (AREA)
- Telephone Function (AREA)
Description
75455
Radiopuhelin, jonka toiminta jättää kädet vapaiksi
Esillä oleva keksintö koskee yleisesti mobiileja ja kannettavia radiojärjestelmiä ja erityisesti kytkentää, jolla saadaan aikaan kädet vapauttava toiminta mobiilien ja kannettavien radiopuhelimien käyttäjille tällaisissa radiojärjestelmissä.
Sekä radiopuhelinjärjestelmissä että langallisissa puhelinjärjestelmissä käyttäjä kommunikoi käsipuhelimen avulla, johon sisältyy toisessa päässä kuuloke, joka pannaan lähelle käyttäjän korvaa ja toisessa päässä mikrofoni, joka pidetään lähellä käyttäjän suuta. Täten käyttäjällä on vapaana vain yksi käsi, koska toista täytyy käyttää pitämään puhelimen kuu-lotorvea. Jotta käyttäjälle saataisiin suurempi määrä vapautta, on kehitetty kaiutinpuhelimia langallisissa puhelinjärjestelmissä käytettäväksi. Kaiutinpuhelin on tyypillisesti kytketty puhelinjohtoon ja kun se on tehty kykeneväksi, se sallii käyttäjän liikkua vapaasti ympäriinsä ja samalla kuitenkin kommunikoida toisen osapuolen kanssa. Tällaiset kaiutinpuhelimet tyypillisesti vertaavat kahden osapuolen äänenvoimakkuutta ja valitsevat sen osapuolen, joka puhuu kovempaa. Nämä tavanomaiset kaiutinpuhelimet toimivat hyvin, kun niitä käytetään langallisten puhelimien kanssa, mutta voi olla, että ne eivät toimi oikein, kun niitä käytetään radion kanssa, mikä johtuu siitä suuresta ympäristöhälystä, joka esiintyy ajoneuvossa. Ympäristön suuri melutaso voi aiheuttaa esimerkiksi sen, että nämä kaiutinpuhelimet aina valitsevat kaiutinpuhelinosapuolen ja täydellisesti estävät kaiken toiselta osapuolelta lähtevän kommunikaation.
Yksi muoto kädet vapauttavaa toimintaa on radiojärjestelmissä saatu aikaan käyttämällä jalkakytkintä, joka sekä aktivoi radiolähettimen että syöttää puhujan äänisignaalin siihen.
Aina kun kaiutinpuhelinosapuoli haluaa lähettää kommunikaatiota, 75455 on hänen kuitenkin aktivoitava tämä jalkakytkin. Täten kaiu-t inpuhel inosapuolella ei ole täydellistä lii kkum i svapaut ta, kuten on laita tavallisen kaiutinpuhelimen ollessa kysymyksessä. Täydellinen liikkumisvapaus on elintärkeä, kun kaiu-tinpuheI inosapuoIi ajaa ajoneuvoa. Mahdollisesta keskittymisen hajaantumisesta, jonka aiheuttaa tarve aktivoida jalka-kytkin, voi olla seurauksena onnettomuus ja vakavia henkilövahinkoja. Täten eivät tavalliset kaiutinpuhelimet eivätkä ja Ikakytkime I Iä ohjattavat lähettimet aikaansa sentyyppistä käden vapauttavaa toimintaa, joka on tarpeen kuIkuneuvoympä-r i s t ös sä.
Patentista US-3 Θ94 187 tunnetaan Iähet in/vastaanottimen kaiutinpuhelimen ohjauskytkentä, joka on patenttivaatimuksen I johdannon mukainen.
Tämän mukaisesti on esillä olevan keksinnön tavoitteena saada aikaan parannettu kytkentä, joka sallii puhekommunikaation kädet vapaana, jolloin kysymyksessä olevalla osapuolella on täydet I inen I i ikkumisvapaus.
Esillä olevan keksinnön toisena tavoitteena on saada aikaan parannettu kytkentä, joka sallii puhekommunikaation kädet vapaana ympäristöissä, joissa ympäristömelutasot ovat korkeat.
Esillä olevan keksinnön vielä yhtenä tavoitteena on saada aikaan parannettu kytkentä, joka sallii kahden osapuolen välisen puhekommunikaation kädet vapaana ja jossa kytkentä kysymyksessä olevien osapuolten välillä suoritetaan sekä automaattisesti että tasapuolisesti siten, että kumpaakaan osapuolta ei aseteta etusijalle toiseen nähden.
Esitetyt tavoitteet saavutetaan keksinnön mukaisesti ohjaus-kytkennällä, jolla on patenttivaatimuksen I tunnusmerkit.
li 3 75455
Piirustusten lyhyt kuvaus.
Kuvio I on I ohkokaa vi o mobiilista radiojärjestelmä stä, jossa voidaan edullisesti käyttää esillä olevan keksinnön mukaista kädet vapauttavaa ohjauskytkentää.
Kuvio 2 on yksityiskohtainen lohkokaavio esillä olevan keksinnön mukaisesta ohjauskytkennästä.
Kuvio 3 on yksityiskohtainen piirikaavio kuvion 2 mukaisen kädet vapauttavan ohjauskytkennän Iogiikkaosasta.
Kuviossa I on kuvattu mobiili radiopuheI injärjeste I mä 100, jossa voidaan edullisesti käyttää esillä olevan keksinnön mukaista kädet vapauttavaa ohjauskytkentää (kaiutinpuhelin-ohjauskytkentää). Tavanomaisissa radiopuheI injärjeste Imissä, kuten IMTS (Improved Mobile Telephone Service) järjestelmissä, ajoneuvossa 101 oleva osapuoli kommunikoi mobiilin radion MO kautta tukiaseman 102 kanssa, joka ohjauspäätteeI Iä 104 4 75455 on kytketty langallisen puhelinjärjestelmän keskukseen 105. Ohjauspäätteeseen 104 sisältyy ohjauspiiri 131, joka muodostaa kommunikaatiotien tukiasemasta 102 hybridiin 132, joka on kytketty keskusasemaan 105 vievään puhelinjohtoon. Numero, jonka mobiili osapuoli ohjaus- ja numeronlähetysyksi-köllä 113 lähettää, siirretään puhelinkeskukseen 105 puhelinjohdolla. Puhelinkeskus 105 vastaanottaa lähetetyn puhelinnumeron ja väylöittää mobiilin osapuolen haluttuun langallisen verkon osapuoleen. Lisäksi tällainen radiopuhelinjärjes-telmä voi myös sisältää sen tyyppisiä kannettavia radioita kuin on kuvattu US-patenteissa 3 906 166 ja 3 962 553. Käyttäjä voi kantaa näitä kannettavia radioita ja käyttää niitä silloin, kun hän haluaa, esimerkiksi toimistossaan tai ajoneuvossaan. Lisää yksityiskohtia signalointiprosessista ja oh-jauspäätteen 104 piirien luonteesta on esitetty julkaisussa Motorola Service Manual 68P81028E65* tukiasemalle 102 julkaisussa Motorola Servide Manual 68P81033E10; ja mobiilille radiolle 110 ja ohjaus- ja numeronlähetysyksikölle 113 julkaisuissa Motorola Service Manual 68P81039E25, 68P81029E65 ja 68P81037E85, joiden kaikkien julkaisija on Motorola Service Publications, Schaumburg, Illinois.
Tällaisiin tavanomaisiin radiopuhelinjärjestelmiin voi myös sisältyä satelliittivastaanottimia 103, jotka on jaettu laajalle maantieteelliselle alueelle sen varmistamiseksi, että lähetykset mobiilista radiosta 110 tulevat asianmukaisesti vastaanotetuiksi. Tukiasemaan 102 sisältyy suurtehoi-nen lähetin 120, joka sijaitsee keskeisesti kysymyksessä olevalla maantieteellisellä alueella, niin että sen lähetykset voivat saavuttaa kaikki tällä alueella olevat mobiilit radiot 110. Lähetykset mobiilista radiosta 110, jolla on paljon vähätehoisempi lähetin, eivät kuitenkaan aina ehkä saavuta tukiasemaa 121, mutta voivat silti tulla vastaanotetuiksi jollakin satelliittivastaanottimella 103.
Jotta mobiilille osapuolelle saataisiin samantyyppinen puhelinpalvelu kuin langallisen puhelinverkon osapuoli saa, on
II
5 75455 tarpeen, että radiopuhelinjärjestelmän jokainen radiokanava on dupleksiradiokanava, jossa on erilliset lähetys- ja vas-taanottotaajuudet. Täten mobiili radio 110 voi olla samanaikaisesti lähettämässä yhdellä taajuudella ja vastaanottamassa toisella, niin että sekä mobiili- että langallisen verkon osapuoli voivat samanaikaisesti puhua ja kuunnella.
Ohjaus- ja numeronlähetysyksikköön 113 sisältyy tyypillisesti kuulotorvi, joka on samanlainen kuin ne kuulotorvet, joita on langallisen puhelinverkon puhelimissa. On tarpeen, että mobiili osapuoli pitää kuulotorvea korvallaan juuri kuten langallisen puhelinverkon osapuolikin tekee. Olisi kuitenkin paljon turvallisempaa ja mukavampaa mobiilille osapuolelle, jos keskustelu puhelun aikana voitaisiin suorittaa tarvitsematta muita fyysisiä toimintoja. Käyttämällä esillä olevan keksinnön mukaista kädet vapauttavaa ohjauskytkentää, voi mobiili osapuoli keskustella langallisen puhelinverkon osapuolen kanssa puhelun ajan tarvitsematta muuta fyysistä toimintaa, mikä vapauttaa mobiilin osapuolen tehtävistä, jotka häiritsisivät ajoneuvon turvallista ajamista. Lisäksi on joissakin valtioissa moottoriajoneuvoja koskevia säädöksiä, joissa vaaditaan, että mobiili osapuoli pysäyttää ajoneuvon, kun hän lähettää toisen osapuolen numeroa. Tämän vaatimuksen tarkoituksena on varmistaa sekä liikkuvan osapuolen että muiden turvallisuutta, koska mobiilin osapuolen mielenkiinnon j.a tarkkaavaisuuden hajaantuminen numeronlähetysprosessin aikana voi aiheuttaa auto-onnettomuuden. Tämän vuoksi on monet uudet radiopuhelimen ohjaus- ja numeronlähetysyksiköt 113, kuten ne, joita on kuvattu US-patenteissa 4 122 203 ja 4 220 820, varustettu automaattisella muistiin tallennettujen puhelinnumeroiden lähetyksellä. Kuulotorvi on yhä kuitenkin nostettava kannattimeltaan keskustelua varten näissä yksiköissä. Käyttämällä esillä olevaa keksintöä saadaan ajoneuvon turvallisuutta edelleen lisätyksi, koska keksinnön mukainen kädet vapauttava ohjauskytkentä sallii mobiilin osapuolen keskustelun ilman, että hänen tarvitsee ottaa toista kättään irti ohjauspyörästä.
6 75455
Jotta saataisiin kädet vapauttava toiminta ajoneuvosovellu-tukslssa, voidaan laitteisto varustaa erillisellä mikrofonilla 111 ja erillisellä kaiuttimella 112 puhekommunikaatioi-ta varten. Vaihtoehtoisesti, langallisen puhelinverkon sovellutuksissa, voidaan käyttää ohjaus- ja numeronlähetysyksikön 113 kuulotorvessa olevia mikrofonia ja kuuloketta, jos nämä on sopivasti suunnattu suhteessa kädet vapaana toimivaan osapuoleen nähden. On edullista käyttää erillistä mikrofonia 111 ajoneuvossa tarkoituksella optimaalisesti sijoittaa mikrofoni 111 vastaanottamaan kädet vapaana-osapuolen puhetta. Kokeellisesti on todettu, että paras asennuspaikka mikrofonille 111 ajoneuvossa on auton katon sisäverhous häikäisy-suojuksessa tai juuri häikäisysuojuksen reunan edessä. Nämä sijainnit on todettu sellaisiksi, että ne maksimoivat äänen vastaanoton samalla kun ne minimoivat melun vastaanoton.
Nämä asennuspaikat myös muodostavat jonkinasteisen luontaisen värähtelyvaimennuksen. On myös todettu, että suuntaamaton elektrodimikrofonikapseli antaa hyvän suorituskyvyn samalla kun se myös on kustannuksiltaan edullinen.
Kuviossa 2 on kuvattu yksityiskohtainen lohkokaavio esillä olevan keksinnön mukaisesta kädet vapauttavasta ohjauskytken-nästä 200. Tämä ohjauskytkentä 200 voi sijaita joko kuvion 1 mukaisessa mobiilissa radiossa 110 taikka erillisessä laite-kotelossa, jota tavanomaisissa radiopuhelimissa käytetään liittämään ohjaus- ja numeronlähetysyksikkö 113 mobiiliin radioon 110.
Kuviossa 2 kädet vapauttava ohjauskytkentä 200 liittää mikrofonin 111 ja kaiuttimen 112 radiolähettimeen 222 ja vastaavasti vastaanottimeen 220. Piiriin sisältyy kaksi äänikytkintä 202 ja 212, jotka avaavat tai sulkevat äänisignaalien pääsyn mikrofonista 111 tai kaiuttimeen 112 riippuvaisesti ohjaus-logiikasta 230 tulevasta ohjaussignaalista. Täten jokaisena tiettynä aikana on äänikytkimillä 202 ja 212 suljettu vain yksi tie. Edullisessa suoritusmuodossa äänikytkimet 202 ja 212 ovat transienttivapaita, liitos-FET-transistorikytkimiä.
Il 7 75455
Kumpaankin äänitiehen sisältyy myös vahvistusasteet 201 ja 203 mikrofoniäänitiehen sekä 211 ja 213 kaiutinäänitiehen. Vahvistimessa 213 kaiutinäänitiessä on vaihteleva vahvistus, jota mobiili osapuoli voi asetella kaiuttimen 112 äänenvoimakkuuden säätämiseksi.
Mikrofoniäänitien äänisignaalit on vahvistimesta 203 kytketty radiolähettimeen 222, joka tuottaa radiosignaalin duplekseriin 221 lähettämistä varten antennin 223 kautta. Antennin 223 vastaanottamat radiosignaalit kytketään duplekserilla 221 selektiivisesti radiovastaanottimeen 220, joka demoduloi äänisignaalit radiosignaalista johdettavaksi vahvistimeen 213 ja summaimeen 214 kaiuttimen äänitiessä. Radiopuhelinjärjestelmässä on radiolähetin 222 tyypillisesti tehty kykeneväksi keskustelun koko ajaksi. Tehon säästämiseksi paristokäyttöi-sissä lähettimissä, kuten sellaisissa, joita käytetään kannettavissa radioissa, joita on kuvattu US-patenteissa 3 906 166 ja 3 962 553, voi kuitenkin radiolähetin 222 lähetys-avainsignaalilla olla tehty kykeneväksi vain niinä aikoina, jolloin kannettavan radion käyttäjä puhuu. Täten, koska voi olla, että radiolähetin 222 ei ole päällä osien aikana puhelua, tarvitsevat tukiaseman vastaanottimet 103 ja 121 sammutus-piirin, kuten esimerkiksi sellaisen sammutuspiirin, jonka toiminta perustuu siihen, onko tarkkailuääni radiolähettimestä 222 päällä vaiko poissa. Mobiili eli ajoneuvoradiopuhelin on kuvattu edellä mainitussa julkaisussa Motorola Instruction Manual 68P81039E25 ja kannettava radiopuhelin on kuvattu artikkelissa, jonka tekijät ovat Albert J. Leitich ja Donald L. Linder, "Portable Radiotelephone for Cellular Systems", julkaistu julkaisussa Proceedings of the 30 th Annual Conference of the Vehicular Technology Society, 15-17. 9. 1980, Dearborn, Michigan. Lisää yksityiskohtia tyypillisestä kytkennästä, johon sisältyvät lähetin 222, duplekseri 221 ja vastaanotin 220, on edellä jo mainituissa julkaisuissa Motorola Instruction Manuals 68P81039E25, 68P81029E65 ja 68P81037E85.
8 75455
Kuvion 2 esittämään kädet vapauttavaan ohjauskytkentään 200 sisältyy myös mobiiliosapuolen signaalinilmaisin 206 ja langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisin 207 mobiilin osapuolen ja langallisen verkon osapuolen puhesignaalien läsnäolon ilmaisemiseksi. Ellei mikrofonilla 111 ole yli-päästöreagointia, voidaan ylipäästösuodatin 205 sijoittaa mikrofonin 111 ja mobiilin osapuolen signaalinilmaisimen 206 väliin. Mikrofonisignaali ylipäästösuodatetaan tarkoituksella poistaa ajoneuvon taustamelu, joka pääasiallisesti konsentroi-tuu matalille äänitaajuuksille. Ylipäästösuodatin, jonka rajataajuus on likimain 300 Hz, suodattaa pois suurimman osan tästä matalataajuisesta taustamelusta. Mobiiliradiovastaan-otin 220 on tyypillisesti varustettu samanlaisella ylipäästö-suodatuksella. Jos mobiili radiovastaanotin ei sisällä tällaista ylipäästösuodatusta, voidaan vastaanottimen signaalin suodattamiseksi lisätä ylipäästösuodatin, joka on samanlainen kuin lohko 205. Lisäksi sovellutuksissa, joille ei ole luonteenomaista tällainen matalataajuinen taustamelu, ei ylipääs-tösuodattimia, kuten lohkoa 205 tarvita kummassakaan ääni-tiessä.
Mobiilin osapuolen ja langallisen verkon osapuolen signaalin-ilmaisimet 206 ja 207 sisältävät olennaisesti identtiset piirilohkot 240-244. Molempiin lohkoihin 206 ja 207 kuuluu tavanomainen piiristö, johon sisältyy logaritminen vahvistin 240 (tätä nimitetään yleisesti "pehmeäksi" rajoittimeksi); verhokäyräilmaisin 241, notkoilmaisin 242, summaaja 243 ja komparaattori 244. Logaritminen vahvistin 240 ulottuu yli ilmaisimien 241 dynaamisen alueen johtuen sen vahvistusominai-suuksista. Verhokäyräilmaisin 241 tuottaa ulostulon, joka seuraa äänisignaalien maksimeja ja minimejä. Notkoilmaisin 242 toimii tasasuuntaajana, joka seuraa verhokäyräilmaisimen ulostulon minimejä. Notkoilmaisimen ulostulo vastaa olennaisesti vakinaista taustamelua mikrofonissa 111, kysymyksen ollessa ilmaisimesta 206 taikka vastaanottimessa 220, kysymyksen ollessa ilmaisimesta 207. Summaaja 243 lisää referenssi-
II
9 75455 jännitteen VR notkoilmaisimen ulostuloon. Kun lisätään jännite VR notkoilmaisimen ulostuloon, ei komparaattori 244 synnytä vääriä ulostulosignaaleja johtuen taustamelun läsnäolosta. Täten komparaattori 244 tuottaa ulostulosignaalin vain jos verhokäyräilmaisimen ulostulo ylittää vakinaisen taustamelun referenssijännitteen VR suuruudella. Referenssi-jännite VR on yhdessä verhokäyräilmaisimen 241 herkkyysomi-naisuuksien kanssa valittu siten, että vältetään komparaattorin virhesignaalien kehittyminen sen taustamelun johdosta, joka esiintyy ajoneuvossa. Komparaattorin 244 ulostulosignaalilla on korkea jännitetaso, kun verhokäyrän ilmaisimen ulostulo ylittää notkoilmaisimen ulostulon referenssijännitteellä VR ja muulloin komparaattori antaa matalan jännitetason ohjauspiiriin 230. Korkea jännitetaso komparaattorista 244 osoittaa, että on todettu äänisignaaleja mikrofonista 111 kysymyksen ollessa ilmaisimesta 206 ja että äänisignaaleja vastaanottimesta 220 on todettu, kun kysymyksessä on ilmaisin 207.
Summaaja 214 antaa ilmaisimeen 207 signaalin, joka on summa äänisignaaleista FM-vastaanottimesta 220 ja äänisignaaleista äänikytkimestä 212. Vahvistimella 213 on vaihteleva vahvistuk-sensäätö, mikä tekee mobiilille osapuolelle mahdolliseksi säätää kaiuttimen 112 äänenvoimakkuutta. Täten signaali, jonka summaaja 214 antaa ilmaisimeen 207, vaihtelee, kun kaiuttimen 112 äänenvoimakkuutta vaihdellaan. Kun annetaan ilmaisimeen 207 johdetun signaalitason nousta, kun kaiuttimen 112 äänenvoimakkuus kasvaa ja päinvastoin, tämä auttaa ylläpitämään tasapainon signaalitasojen välillä, jotka johdetaan langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisimeen 207 ja mobiilin osapuolen signaalinilmaisimeen 206. Tästä on seurauksena, että ilmaisimien 206 ja 207 nousu- ja laskuajat ovat tulleet tehdyiksi olennaisesti yhtäsuurik3i yli kaiuttimen 112 äänen-voimakkuusalueen. Tällä järjestelyllä vältetään tarpeeton vaihtokytkentä mikrofoniäänitien ja kaiutinäänitien välillä. Lisäksi tässä järjestelyssä kaiuttimen 112 äänenvoimakkuuden lisääminen ei tee mobiilille osapuolelle vaikeammaksi pitää mikrofonin äänitie suljettuna, sen jälkeen kun kaiuttimen äänitie on avattu.
10 75455
Kuvion 2 ohjauslogiikka 230 reagoi mobiilin ja langallisen verkon signaalinilmaisimien 206 ja 207 ulostulosignaaleihin. Ohjauspiiri 230 tuottaa ohjaussignaalin äänikytkimen 212 ja äänikytkimen 202 avaamiseksi ja sulkemiseksi invertoivan portin 204 kautta. Kun äänikytkin 212 avataan, suljetaan äänikytkin 202 ja päinvastoin. Ohjauspiiri 230 voi myös reagoida sammutussignaalille radiovastaanottimesta 220 ulos-menosignaalin estämiseksi langallisen verkon osapuolen sig-naalinilmaisimelta 207, kun vastaanotin 220 ei vastaanota radiosignaalia. Myös voi ohjauspiiri 230 tuottaa lähetys-avainsignaalin lähettimen 222 kytkemiseksi päälle, kun mobiili osapuoli puhuu.
Kuvion 2 mukainen ohjauspiiri 230 on yksityiskohtaisemmin esitetty kuvion 3 piirikaaviossa. Kuvion 3 mukaisesti tuotetaan ohjaussignaali äänikytkimiä 202 ja 212 varten salvalla, johon kuuluvat TAI-EI-portit 301 ja 302. Kun TAI-EI-portissa 302 on binäärinen ykköstila , on äänikytkin 212 suljettu ja äänikytkin 202 on auki ja kun TAI-EI-portti 202 on binäärisessä nollatilassa, on äänikytkin 202 suljettu ja äänikytkin 212 on auki. Kun äänikytkimet 202 ja 212 ovat suljettuja, ne läpäisevät äänisignaaleja ja kun äänikytkimet 202 ja 212 ovat auki, ne estävät äänisignaalit. Äänikytkin 202 suljetaan läpäisemään äänisignaalit mikrofonista 111 lähettimeen 222, kun langallisen verkon osapuoli oli viimeinen aktiivinen puhuja, langallisen verkon signaalinilmaisimen 207 ulostulo on ollut poissa ennaltamäärätyn ajan, jonka määrittää viivy-tyspiiristö 321-327 ja mobiilin osapuolen signaalinilraaisin 206 osoittaa, että -mobiili osapuoli puhuu. Samalla tavoin on äänikytkin 212 suljettuna läpäisemään äänisignaalit vastaanottimesta 220 kaiuttimeen 112, kun mobiili osapuoli oli viimeinen aktiivinen puhuja, mobiilin osapuolen signaalinilmaisimen 206 ulostulo on ollut poissa ajan, joka määritetään viivytyspiireillä 310-312 ja langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisimen 207 ulostulo osoittaa, että langallisen verkon osapuoli puhuu.
Il n 75455
Kuvion 3 mukaisesti tulee TAI-EI-portti 302 asetetuksi binääriseen nollatilaan (matalaan jännitetasoon) binäärisellä yk-köstilalla (korkea jännitetaso) TAI-EI-portista 304. TAI-EI-portti 304 tuottaa binäärisen ykköstilan ulostuloonsa, kun sekä ulostulosignaalilla ilmaisimesta 206 on binäärinen ykkös-tila, mikä osoittaa, että mobiilin osapuolen puhe on ilmaistu, että langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisimen 207 ulostulosignaalilla on ollut binäärinen nollatila ennaltamää-rätyn ajan, jonka määrittävät viivytyspiirit 321-327. TAI-EI-portti 302 asetetaan binääriseen ykköstilaan äänikytkimen 212 tekemiseksi kykeneväksi, kun TAI-EI-portilla 303 on ykköstila. TAI-EI-portti 303 tuottaa binäärisen ykköstilan ulostuloonsa, kun sekä ulostulosignaalilla ilmaisimesta 207 on binäärinen ykköstila että ulostulosignaalilla ilmaisimesta 206 on ollut binäärinen nollatila ennaltamäärätyn ajan, jonka määrittävät viivytyspiirit 310-312. Viivytyspiiristöllä 310-312 ja 321-327 on molemmilla kiinteät varaustiet, jotka on muodostettu diodeilla 310 ja 325. Täten kun ulostulosignaali ilmaisimesta 206 muuttuu binääriseen ykköstilaan, diodi 310 ohittaa resis-torin 311, niin että kondensaattori 312 nopeasti varautuu korkeaan jännitetasoon. Samalla tavoin, kun ulostulosignaali ilmaisimesta 207 muuttuu binääriseen ykköstilaan, diodi 325 ohittaa resistorin 322 ja diodit 321 ja 324, niin että kondensaattori 327 nopeasti varautuu korkeaan jännitetasoon. Molemmat viivytyspiirit 310-312 ja 321-327 tuottavat viivytys-aikavälit, kun ne purkautuvat korkeasta jännitetasosta matalaan jännitetasoon, kun ulostulosignaalit ilmaisimista 206 ja vastaavasti 207 muuttuvat binäärisestä ykköstilasta binääriseen nollatilaan. Täten esillä olevan keksinnön mukaisesti äänitien vaihtokytkentä yhdeltä osapuolelta toiselle voi tapahtua välittömästi ilmaistaessa puhuva osapuoli, jos toisen osapuolen viivytyspiiri 310-312 tai 321-327 on purkautunut matalaan jännitetasoon. Jos kuitenkin osapuoli, jonka äänitie nyt on suljettu, jatkaa puhumista, pysyy hänen viivytys-piirinsä 310-312 tai 321-327 varattuna korkeaan jännitetasoon, mikä estää toisen osapuolen väliintulon.
12 75455
Viivytyspiirien 310-312 ja 321-327 viivytysajat ovat kompromissi, jossa heijastuvat ristiriitaiset vaatimukset nopealle puhesuunnan vaihdolle, minimaaliselle virheellisen tien kytkemiselle ja minimaaliselle toimintaominaisuuksien huonontumiselle suuren taustamelun vallitessa. Kiinteän aikavälin noin 250 ms (alue 200-300 ms) on todettu olevan sopiva vii-vytyspiirille 310-312 langallisen verkon osapuolen väliintuloon. Täten edullisessa suoritusmuodossa on kondensaattorin 312 ja resistorin 311 aikavakio noin 250 ms. Viivytyspiirin 321-327 aikavälin suuruus riippuu kuitenkin ilmaisimen 207 ulostulosignaalin kestosta. Edullisessa suoritusmuodossa viivytyspiiri 321-327 tuottaa lyhyen aikavälin noin 50 ms langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisimen 207 ulostulosignaaleille, joilla on lyhyt kesto; ja tuottaa pitemmän aikavälin aina noin 160 ms saakka langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisimen 207 ulostuloille, joilla on pitkä kesto. Viivytyspiirin 321-327 tuottama aikaväli on sen vuoksi minimin 50 ms ja maksimin 160 ms välillä. Viivytyspiirin 321-327 tuottama aikaväli voi olla esimekriksi suhteellinen langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisimen 207 ulostulosignaalin kestoon yli alueen 50-160 ms. Yleensä voi viivytyspiirin aikaväli vaihdella välillä 30-200 ms. Ennaltamäärätty mi-nimiviivytys, kuten esimerkiksi 30-50 ms, on aina tarpeen, jotta vältettäisiin virheellinen äänitien vaihtokytkentä jomman kumman osapuolen puheen keskeytyessä johtuen signaalin viivytyksestä ohjauspäätteen 104 ja puhelinkeskuksen 105 läpikulussa. Edullisessa suoritusmuodossa on kondensaattorin 327 ja resistorin 326 aikavakio noin 50 ms, samalla kun kondensaattorin 323 ja resistorin 322 aikavakio on noin 160 ms.
Esillä olevan keksinnön edellä esitetyt piirteet mahdollistavat sen, että mobiili osapuoli sulkee mikrofoniäänitien, kun radiovastaanottimen 220 (kuvio 2) vastaanottamassa radiosignaalissa on monitiehäipymistä. Monitiehäipymisen aikana voi vastaanotin 220 tuottaa langallisen verkon osapuolen puheen lyhyitä purskeita, kun radiosignaalin häipyminen vaihte-lee. Jos nämä purskeet ovat suhteellisen lyhyitä, voi mobiili osapuoli vielä pystyä sulkemaan mikrofoniäänitien, kun
II
13 75455 hän haluaa puhua, koska vlivytyspiirin 221-227 aikaväli tässä tapauksessa on varsin lyhyt.
Esillä olevan keksinnön toisen piirteen mukaan voidaan radio-vastaanottimesta 220 (kuvio 2) tulevaa sammutussignaalia käyttää estämään ulostulosignaali ilmaisimesta 207 invertoivan portin 331 ja JA-portin 330 avulla kuviossa 3. Sammutussig-naalilla on binäärinen ykköstila, joka saa JA-portin 330 estämään ulostulosignaalin ilmaisimesta 207, kun radiovastaanotin 220 ei vastaanota radiosignaalia ja sammutussignaalilla on binäärinen nollatila, mikä aiheuttaa sen, että JA-portti 330 päästää ulostulosignaalin ilmaisimesta 207, kun radiovastaanotin 220 vastaanottaa radiosignaalia. Ellei vastaanotin 220 tuota sammutussignaalia, voidaan käyttää liitosjohtoa 332 maadoittamaan invertoiva portti 331 sen aiheuttamiseksi, että JA-portti 330 jatkuvasti päästää ulostulosignaalin ilmaisimesta 207. Sammutussignaalia käytetään estämään purske-melua vastaanottimesta 220, jonka melun langallisen verkon osapuolen signaalinilmaisin 207 ilmaisisi samalla tavoin kuin langallisen verkon osapuolen oikean äänisignaalin, estämästä mobiilin osapuolen yrityksiä sulkea mikrofoniäänitietä.
Esillä olevan keksinnön vielä yhden piirteen mukaan voi kuvion 3 ohjauspiiri 230 tuottaa lähetysavainsignaalin kuvion 2 radiolähettimeen 222. Kuviossa 3 on JA-EI-portin 305 tuottamalla lähetysavainsignaalilla binäärinen nollatila, mikä tekee radiolähettimen kykeneväksi, kun TAI-EI-portilla 301 on binäärinen ykköstila ja ajastimen 340 Q-ulostulolla on binäärinen ykköstila. TAI-EI-portilla 301 on binäärinen ykköstila, kun mikrofoniäänitie on suljettu. Ajastimena 340 voi olla tavanomainen yksiasentoinen kiikku, joka liipaistaan ilmaisimen 206 ulostulosignaalin korkeaksi tulevilla muutoksilla, jotka osoittavat, että on todettu mobiilin osapuolen puhe. Ajastimen 240 ajallinen kesto on valittava sellaiseksi,että se on vähintään 500 ms perättäisten sanojen välin ylittämiseksi.
75455
Kuvion 3 loogiset piirielementit 301-307, 330, 331 ja 340 voivat olla mekanisoidut käyttämällä tavanomaisten integroitujen piirien piirielementtejä, kuten CMOS integroituja piirejä, joita on kuvattu julkaisussa "CMOS Integrated Circuits Book", julkaisija Motorola Semiconductor Products, Inc.,
Austin, Texas, 1978.
Esillä olevan keksinnön mukaista kädet vapauttavaa ohjaus-kytkentää voidaan edullisesti käyttää laajalla erilaisten sovellutusten alueella, joilla vaaditaan, että osapuolella on täydellinen liikkumisvapaus. Täten voidaan esillä olevan keksinnön mukaista kädet vapauttavaa ohjauskytkentää käyttää tuottamaan kädet vapauttava kommunikaatio mobiilille osapuolelle mobiilissa radiopuhelinjärjestelmässä ja myös langallisen verkon osapuolelle langallisessa puhelinjärjestelmässä. Esillä olevalla keksinnöllä saadaan aikaan kädet vapauttava kommunikaatio ympäristöissä, joissa taustamelun taso on korkea. Lisäksi saadaan keksinnön mukaisella ohjauskytkennällä aikaan kumman tahansa osapuolen väliintulo samalla kun minimoidaan virheelliset äänitien kytkennät.
Il
Claims (10)
1. Lähetin/vastaanottamen kaiutinpuhelimen onjauskytkentä lähetin/vastaanottimen äamsignaalIn kytkennän omaamiseksi kaiuttimeen (ii2) ja äänisignaalin kytkennän ohjaamiseksi mikrofonista (lii) lahetin/vastaanottimeen, johon ohjaus-kytkentaan sisältyy: ensimmäiset välineet (207) länetin/vastaanottimen vastaanottaman äänisignaalin läsnäolon ilmaisemiseksi sen arvon ylittäessä kynnysarvon, jolloin kehitetaan ensimmäinen lähtö-signaali, jolla on edeltäkäsin määrätty ensimmäinen tila kun äänisignaali on läsnä ja toinen edeltäkäsin määrätty tila kun äänisignaali ei ole läsnä; toiset välineet (2Uh) mikrofonista lähtevän äänisignaalin läsnäolon ilmaisemiseksi sen arvon ylittäessä kynnysarvon, jolloin kehitetään toinen lahtosignaa1i. jolla on edeltäkäsin määritelty ensimmäinen tila kun aanisignaali on läsnä ja toinen edeltäkäsin määritelty tila kun aanisignaali ei oie läsnä; ensimmäiset viiveva1 meet (32i - 327). jotka ensimmäisen lähtösignaalin perusteella kehittävät lähtösignaalin, jolla on ensimmäinen edeltäkäsin määritelty tila kun ensimmäisen ilmaisuvälineen lähtösignaali on edeltäkäsin määritellyssä ensimmäisessä tilassa, ja toinen edeltäkäsin määritelty tila edeltäkäsin määritellyn aikajakson kuluttua siitä kun ensimmäisen ilmaisuvälineen lähtösignaali1 la on toinen edeltäkäsin määritelty tila; toiset viivevälineet (310 - 312), jotka toisen lähtosignaa1 in perusteella kehittävät lähtosignaalin, jolla on ensimmäinen edeltäkäsin määritelty tila kun toisen ilmaisuvälineen lahto-signaali on edeltäkäsin mäaritellyssä ensimmäisessä tilassa, ja toinen edeltäkäsin määritelty tila edeltäkäsin määritellyn aikajakson kuluttua siitä kun toisen ilmaisuvälineen lähtö-signaalilla on toinen edeltäkäsin määritelty tila: 16 7545 5 oti.iausvaimeet (230), jotka ensimmäisen ja toisen ilmaisuvälineen läntosignaaiien ja ensimmäisen ja toisen vuve-valineen lähtosignaalien perusteella Kehittävät ohjaussignaalin, jolla on ensimmäinen edeltäkäsin määritelty ensimmäinen tila kun läsnä on mikrofonista lähteviä äänisignaaleja ja toinen edeltäkäsin määritelty tila kun läsnä on lanetin/-vastaanottimen vastaanottamia äänisignaaleja: ensimmäiset kytkentavä1 meet 1202), jotka oniaussignaa1in ensimmäisen edeltäkäsin määritellyn tilan perusteella kytkevät äänisignaalit mikrofonista länetin/vastaanottimeen: toiset kytkentavä1 meet (312). jotxa ohjaussignaalin toisen ennä Itämään te i lyn tilan perusteella kytkevät aamsignaant länetin/vastaanottimesta kovaääniselle; tunnettu siitä, että ohiauskytkenta on sovitettu käytettäväksi radiosignaalin lähetin/vastaanottimen radiosignaalin vastaanottimen <220) vastaanottaman äänisignaalin Kytkennän ohjaamiseksi radiokanavalta kovaääniselle ja mikrofonista lähtevien äänisignaalien kytkennän ohjaamiseksi radiosignaalιlähettimet le (222) siirrettäväksi radiokanavalla, jolloin raaiovastaanottime 1 ia on ennältamääriteIty äänitaajuinen paästoalue, ja jolloin ohjauskytkentään sisältyy äänisignaalin suodatuspiin, joka on toimintakykyinen vaihtelevi1 la taustameiun tasoilla, ja että on järjestetty välineet ensimmäisten (207) ja toisten (20o) ilmaisuvälineiden kynnysarvojen dynaamiseksi muuttamiseksi taustameiun mukaan, sekä välineet (205) mikrofonin äänisignaalin alataajuuksien suodattamiseksi, ja että ohjausvälineet on sovitettu kehittämään ensimmäinen edeltäkäsin määritelty ohjaussignaalin tila ensimmäisen viiveväli-neen lähtösignaalin toisen edeltäkäsin määritellyn tilan ja : toisen ilmaisuvälineen lähtosignaa1in ensimmäisen ennalta määritellyn tilan perusteella, ja toinen edeltäkäsin määritelty ohjaussignaalin tila toisen vilvevä1ineen toisen edeltäkäsin määritellyn tilan ja ensimmäisen ilmaisuvälineen ensimmäisen edeltäkäsin määritellyn tilan perusteella, ja 11 17 75455 ohjausvälineet ohjausvälineet on järjestetty ylläpitämään ohjaussignaalin tila kun kummatkaan ensimmäiset ia toiset ilmaisuvälineet eivät ilmaise äänisignaalia, ja että ensimmäiset kytkentävälineet (202) toimivat ohjaussignaalin toisen edeltäkäsin määritellyn tilan vaixutuksesta estäen olennaisesti äänisignaalin pääsyn mikrofonista edelleen, seka toiset kytkentävälineet (212) toimivat ohjaussignaalin ensimmäisen edeltäkäsin määritellyn tilan vaikutuksesta estäen olennaisesti äänisignaalin pääsyn lähetin/vastaanottimeen.
2. Styrkrets enligt patentkravet I, kännetecknad av att det första fordrojningsorganet omfattar organ för att va-riera t idsintervaI Iet, som det istadkommer, vasentligen i proportion till varaktigheten hos audiosignaIerna frän radiosi gn a (mot tagaren.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauskytkenta, tunnettu siitä, että ensimmäiset vilvevälineet sisältävät välineet niiden aikaansaamien aikajaksojen muuttamiseksi oleellisesti suhteessa radiosignaalin vastaanottimen äänisignaalin kestoaikaan.
3. Styrkrets enligt patentkravet 2, kännetecknad av att organet för variering av nämnda tidsintervaI I varierar det första fördröjningsorganets tidsintervaI I met Ian trettio ooh tvähundra mi I I isekunder.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ohjauskytkenta, tunnettu siitä, että mainittu aikajakson muuttamis- . väline muuttaa ensimmäisen vilvevälineen aikajaksoa välillä 30 - 200 ms.
4. Styrkrets enligt patentkravet I eller 3, kännetecknad av att det andra fördröjningsorganets tidsintervaI I är minst tvähundra mi I I isekunder.
4. Patenttivaatimuksien 1 tai 3 mukainen ohjauskytkentä. tunnettu siitä, että toisen viivevälineen aikajakso on vähintään 200 ms.
5. Styrkrets enligt patentkravet I , kännetecknad av att radiosignaIsandarens funktion frigörs av ett första för-utbestämt tillständ hos en sändenyckel ooh hindras av ett andra förutbestämt tillständ hos sändenyckeI n, varvid nämnda styrorgan ytterligare innehäller organ (305) för generering av en sändenyckeI signaI, som intar ett första förutbestämt tillständ pä basen av bäde styrsignaIens andra förutbestämda tillständ ooh den andra utgängssignaIens första förutbestämda tillständ ooh som annars intar ett andra förutbestämt ti II-s t änd.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauskytkentä. tunnettu siitä, että radiosignaalin lähettimen toiminta on mahdollinen lähetysavainsignaalin ensimmäisen edeltämäärite1lyn tilan perusteella ja estetty lähetysavaimen edeltäkäsin määritellyn toisen tilan perusteella, jolloin minittu ohjausväline edelleen sisältää välineet (305), joilla kehitetään lähetysavainsignaali, jolla on ensimmäinen edeltäkäsin määritelty tila sekä kun ohjaussignaalilla on toinen edeltäkäsin määritelty tila että kun toisella lähtosignaa-lilla on ensimmäinen edeltäkäsin määritelty tila, ja jolla muutoin on toinen edeltäkäsin määritelty tila. ΐθ 75455
6. Styrkrets enligt patentkravet 5, kännetecknad av att radiosignaImottagaren innehäller organ (220) för generering av strypsignal med ett första förutbestämt tillständ dä en radiosignal är närvarande ooh med ett andra förutbestämt tillständ dä radiosignal saknas, varvid nämnda styrorgan ytterligare omfattar organ (330, 331) mellan nämnda första dell 23 754 5 5 tekteringsorgan och nämnnda styrorgan för kombiner ing av strypsignaIen och den första utgängssignaI en för att 4stad-komma ett andra f örutbestamt t i I I s 14 n d av den första utg4ngs-signalen da strypsignaI en har ett andra förutbestämt t i list ä n d och 4stadkomma den första utg4ngssigna I ens samma till-st4nd som genererats av det första detekteringsorganet d4 strypsignaI en har ett första förutbestämt tillst4nd.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen ohjauskytkentä, tunnettu siitä, että radiosignaalin vastaanottimeen sisältyy välineet <22U), joilla kehitetään vaimennus-signaali. jolla on edeltäkäsin määritelty ensimmäinen tila radiosignaalin esiintyessä, ja toinen edeltäkäsin määritelty tila radiosignaalin puuttuessa, jolloin mainittuun ohjausvälineeseen edelleen sisältyy mainittujen ensimmäisten ilmaisuvälineiden ja ohjausvälineiden välillä olevat välineet (330, 331), joilla yhdistetään vaimennussignaali ja ensimmäinen lähtosignaalι ja jolla aikaansaadaan ensimmäisen lähtosignaalin edeltäkäsin määritelty toinen tila. kun vaimennussignaali on toisessa edeltäkäsin määritellyssä tilassa, ja jolla aikaansaadaan ensimmäisen lähtosignaalin sama tila, kuin mikä on kehitetty ensimmäisellä ilmaisuvälineellä. kun vaimennussignaali1 la on edeltäkäsin määritelty ensimmäinen tila.
7. System enligt patentkravet 5, kännetecknat av att styrorganet ytterligare omfattar tidsanpassningsorgan (340) mollan det andra detekteringsorganet och organet för generering av sändenyeke In, vilket tidsanpassningsorgan genererar en utg4ngssignaI d4 den andra utg4ngssignaI en intagit ett första förutbestämt t i I Is 14 n d under en förutbestämd tidspe- riod och i övrigt intar ett andra förutbestämt tilst4nd, var-vid namnda organ för generering av sändenyckeln (305) genererar sändenyekeI signaI en med ett första förutbestämt t ί I I s t 4 nd p4 basen av b4de styrsignaIens andra förutbestämda tillständ och det första förutbestämda tillständet i utgängss ignalen fr4n tidsanpassningsorganet.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausvälineet edelleen käsittävät ajastusvä1ineen (34U) toisen ilmaisuvälineen ja lähetysavaimen kenitysvälineen välillä, josta ajastus-välineestä saadaan lähtosignaali, kun toinen lähtosignaali on ollut ensimmäisessä edeltäkäsin määritellyssä tilassa edeltäkäsin määritellyn ensimmäisen ajanjakson, ja jolla muutoin on edeltäkäsin määritelty toinen tila. jolloin lähetysavaimen kehitysväline (305) kehittää lähetysavainsignaaalin, jolla on edeltäkäsin määritelty ensimmäinen tila sekä ohjaussignaalin edeltäkäsin määritellyn toisen tilan että ajastusvälineen lähtosignaalin edeltäkäsin määritellyn ensimmäisen tilan perusteella.
8. Styrkrets enligt patentkravet I, kännetecknad av att den ytterligare omfattar ett förstarkarorgan (213) mellan radiosignaI mottagaren och det andra koppI ingsorganet för förstarkning av audiosignaIerna däremeI I an med en förutbestämd förstärknigsfaktor samt organ (214) för summering av audios ignaIerna fr4n radiosignaI mottagaren och det andra kopp-lingsorganet för att kopplas till det första detekteringsorganet .
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauskytkentä, ; tunnettu silta, että siinä edelleen on vahvistus- välineet (213) radiosignaalin vastaanottimen ja toisten kytkentävälineiden välillä, sillä olevan äänisignaalin vahvistamiseksi ennalta määritellyllä vahvistuskertoimej1 a. ja välineet (214) radiosignaalin vastaanottimesta ja toisilta II 19 75455 kytkentäe1imi Itä tulevien äänisignaalien summaamiseksi niiden ohjaamiseksi ensimmäisille ilmaisuvälineille.
9. Styrkrets enligt patentkravet 8, kännetecknad av att for stärkarorganet (213) har en variabel förstärkningsfak-t or .
9. Patenttivaatimuksen B mukainen ohjauskytkentä, tunnettu siitä, että vahvistusvalinee1lä (213) on muuttuva vahvistuskerroin.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauskytkenta. tunnettu siitä, että mainituissa ensimmäisissä ja toisissa ilmaisuvälineissä on logaritmiset vahvistusvälineet (24U) äänisignaalin logaritmiseKsi vahvistamiseksi, verho-käyräiImaisinvalmeet (241) logaritmisista vahvistus-välineistä lähtevissä signaaleissa olevien maksimit ja minimit ylittävien signaalien poissuodattamiseksi. minimi- llmaisuvaiineet (242) vernokayraiImaisinvälineestä lähtevän signaalin mimmien dynaamiseksi ilmaisemiseksi, välineet (243) minimi-ιImaisinva1ineiden ilmaisemien minimien summaamiseksi vertai luj änmtteeseen. ja summausvälineesta ja verhokäyräilmaisimesta lähtevien signaalien vertaamiseksi välineet (244). jotka kehittävät kunkin ilmaisuvälineen lähtösignaalin ensimmäiset edeltäkäsin määritellyt tilat kun verhokäyräilmaisinvälineen signaalit ovat suuremmat kuin summausvälineen signaalit, ja kunkin ilmaisuvälineen lähtö-signaalin toiset edeltäkäsin määritellyt tilat verhokäyrä-lImaisinvälineen signaalit ovat pienemmät kuin summaus-välineen signaalit. 20 7545 5 Pa t en t k rav I· Styrkrets i en högta I arte I e f on i en sandare/mottagare för styrning av audiosignaler som mottagits av sändare/motta-garen till en hdgtaI are (112) och styrning av audiosignaler frän en mi krof on (III) till sändare/mottagaren, vilken styrkrets omf attar: f orsia organ (207) för detektering av närvaron av audiosignaler som mottagits av sandare/mottagaren och vilkas värde överst iger ett tröskeIvärde, och för generering av en första utgängssignaI med ett första förutbestämt värde dä audiosig-naler är närvarande och ett andra förutbestämt värde dä au-diosignaler saknas; andra organ (206) för detektering av närvaron av audiosigna-ler frän mikrofonen med ett värde som överstiger ett tröskel-värde, och för att generera en andra utgängssignaI med ett första förutbestämt tillständ dä audiosignaIer är närvarande och ett andra förutbestämt tillständ dä audiosignaIer saknas; första fördröjningsorgan (321-327) som pä basen av den första utgängssignaI en genererar en utgängssigna I med ett första förutbestämt tillständ dä det första detekteringsorganets ut-gängssignal inter ett första förutbestämt tillständ, och med ett andra förutbestämt tillständ ett förutbestämt tidsinter-vall efter det att det första detekteringsorganets utgängs-signal intar ett andra förutbestämt tillständ; andra fördröjningsorgan (310-312) som pä basen av den andra utgängssignaI en genererar en utgängssignaI med ett första förutbestämt tillständ dä det andra detekteringsorganets ut-gängssignal intar ett första förutbestämt tilständ, och med ett andra förutbestämt tillständ ett förutbestämt tidsinter-vall efter det att det andra detekteringsorganets utgängssig-na I intar ett andra förutbestämt tillständ; styrorgan (230) som pä basen av utgängssignaIerna frän det första och det andra detekteringsorganel och det första och det andra fördrÖjningsorganet genererar en styrsignal med ett första förutbestämt tillständ dä audiosignaIer frän mikrofonen är närvarande, och med ett andra förutbestämt tillständ II 2i 75455 d& audiosignaler mottagna av sändare/mot tagaren är närvarande; första koppIingsorgan (202) som pä basen av styrsignaIens första t i I I s t 4 n d kopplar audiosignaIer frän mikrofonen tili hög t a I a ren; andra koppIingsorgan (212) som pä basen av styrsignaIens and-ra tillständ kopplar audiosignaIer frän sändare/mot tagaren tili hög t a I a r en; kännetecknad av att styrkretsen anpassats för användning i en sändare/mot tagare för radiosignaIer för att styra kopplingen av audiosignaIer som mottagits av en radiosignaImottagare (220) frän en radio-kana I tili högtalaren ooh för att styra audiosignaIer frän mikrofonen tili en radiosignaIsändare (222) för utsändning p4 radiokana I en, varvid nämnda radiomottagare har ett förutbe-stämt audio passband, och varvid nämnda styrkrets innehäller en filterkrets för audiosignaIer som kan fungera i närvaro av växlande niväer av bakgrundsbuI Ier; och att det anordnats organ för att dynamiskt med bakgrundsbuIIret variera det första detekteringsorganets (207) och det andra detekte-ringsorganets (206) tröskeIvärden, att det anordnats organ (205) för att filtrera bort lägfrekventa signaler ur audiosignaIerna frän mikrofonen, att styrorganet är anordnat att generera styrsignaIens första förutbestämda tillst4nd p4 basen av det första fördröjningsorganets ut-g4ngssignals andra förutbestämda tiltst4nd och det andra fördröjningsorganets utg4ngssignaI s första förutbestämda tillst4nd, och styrsignaIens andra förutbestämda tillständ p4 basen av det andra fördröjningsorganets utgängssignaI s andra förutbestämda tillständ och det första fördröjningsorganets utgängssignaI s första förutbestämda tillständ, att styrorganet är anordnat att upprätthälla styrsignaIens tillständ dä audiosignaIer inte detekteras av varken det första eller det andra detekteringsorganet, att det första koppIingsorganet (202) pä basen av styrsignaIens andra förutbestämda tillständ väsentligen blockerar audiosig-nalerna frän mikrofonen, och av att 22 75455 det andra koppIingsorganet (212) pä basen av styrsignalens första förutbestäfflda tillständ väsentiigen blockerar audio-signalerna frän sandare/mot tagaren.
10. Styrkrets enligt patentkravet I, kännetecknad av att nämnda första och andra detekteringsorgan ytterligare om-
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US21976580 | 1980-12-23 | ||
US06/219,765 US4378603A (en) | 1980-12-23 | 1980-12-23 | Radiotelephone with hands-free operation |
US8101521 | 1981-11-16 | ||
PCT/US1981/001521 WO1982002306A1 (en) | 1980-12-23 | 1981-11-16 | Radiotelephone with hands-free operation |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI822898A0 FI822898A0 (fi) | 1982-08-20 |
FI822898L FI822898L (fi) | 1982-08-20 |
FI75455B FI75455B (fi) | 1988-02-29 |
FI75455C true FI75455C (fi) | 1988-06-09 |
Family
ID=22820685
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI822898A FI75455C (fi) | 1980-12-23 | 1982-08-20 | Radiotelefon med funktion som laemnar haenderna fria. |
Country Status (12)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4378603A (fi) |
EP (1) | EP0067173B1 (fi) |
JP (1) | JPH0432576B2 (fi) |
AR (1) | AR228168A1 (fi) |
AU (1) | AU543431B2 (fi) |
BR (1) | BR8108933A (fi) |
CA (1) | CA1173910A (fi) |
DE (1) | DE3176476D1 (fi) |
DK (1) | DK158693C (fi) |
FI (1) | FI75455C (fi) |
MX (1) | MX150487A (fi) |
WO (1) | WO1982002306A1 (fi) |
Families Citing this family (33)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4400584A (en) * | 1982-04-05 | 1983-08-23 | Motorola, Inc. | Speakerphone for radio and, landline telephones |
GB2159375A (en) * | 1984-05-19 | 1985-11-27 | Advance Electronic Prod | Interrupt on priority communication systems |
US4629829A (en) * | 1984-12-14 | 1986-12-16 | Motorola, Inc. | Full duplex speakerphone for radio and landline telephones |
US4628529A (en) * | 1985-07-01 | 1986-12-09 | Motorola, Inc. | Noise suppression system |
US4630305A (en) * | 1985-07-01 | 1986-12-16 | Motorola, Inc. | Automatic gain selector for a noise suppression system |
WO1987001255A1 (en) * | 1985-08-20 | 1987-02-26 | Motorola, Inc. | Speakerphone for radio and landline telephones |
US4715063A (en) * | 1985-08-20 | 1987-12-22 | Motorola, Inc. | Speakerphone for radio and landline telephones |
EP0235127B2 (en) * | 1985-09-03 | 1993-05-05 | Motorola, Inc. | Hands-free control system for a radiotelephone |
KR950007859B1 (ko) * | 1986-01-03 | 1995-07-20 | 모토로라 인코포레이티드 | 음성화 혹은 핏치정보 없이 음성을 합성하는 방법 및 장치 |
DE3604292A1 (de) * | 1986-02-12 | 1987-08-20 | Comtronics Gmbh | Einrichtung fuer die sprachgesteuerte uebertragung von audio-signalen ueber funk |
US4741018A (en) * | 1987-04-24 | 1988-04-26 | Motorola, Inc. | Speakerphone using digitally compressed audio to control voice path gain |
US4843621A (en) * | 1987-04-24 | 1989-06-27 | Motorola, Inc. | Speakerphone using digitally compressed audio to detect acoustic feedback |
US4945570A (en) * | 1987-10-02 | 1990-07-31 | Motorola, Inc. | Method for terminating a telephone call by voice command |
DE4009900A1 (de) * | 1990-03-20 | 1991-11-07 | Blaupunkt Werke Gmbh | Kraftfahrzeugkommunikationszentrale |
JPH04239251A (ja) * | 1991-01-11 | 1992-08-27 | Toshiba Corp | 無線電話装置アダプタ |
JP3058923B2 (ja) * | 1991-01-11 | 2000-07-04 | 株式会社東芝 | 無線電話装置アダプタ |
EP0494780B1 (en) * | 1991-01-11 | 1997-03-26 | Kabushiki Kaisha Toshiba | An adapter unit for adaptively supplying a portable radio telephone with power |
US5152007A (en) * | 1991-04-23 | 1992-09-29 | Motorola, Inc. | Method and apparatus for detecting speech |
EP0516220B1 (en) * | 1991-05-29 | 1998-03-11 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Electroacoustic amplifier arrangement and microphone arrangement to be used in the electroacoustic amplifier arrangement |
JPH04363918A (ja) * | 1991-06-11 | 1992-12-16 | Toshiba Corp | 電話装置 |
AU633802B3 (en) * | 1991-10-14 | 1993-02-04 | Mark William Landon | Lockable support |
GB2271247B (en) * | 1992-10-05 | 1997-02-19 | Motorola Israel Ltd | A radio telephone for a vehicle |
JPH06338934A (ja) * | 1993-05-25 | 1994-12-06 | Exar Corp | 事象駆動型制御回路を有するスピーカーホーン |
US5754536A (en) * | 1995-10-30 | 1998-05-19 | Motorola, Inc. | Digital speech interpolation method and apparatus |
US6058319A (en) * | 1997-03-05 | 2000-05-02 | Ericsson, Inc. | Cassette adapter for mobile telephones |
JP3597671B2 (ja) * | 1997-05-16 | 2004-12-08 | 三菱電機株式会社 | ハンズフリー電話機 |
US6107960A (en) * | 1998-01-20 | 2000-08-22 | Snaptrack, Inc. | Reducing cross-interference in a combined GPS receiver and communication system |
EP0998166A1 (fr) * | 1998-10-30 | 2000-05-03 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Dispositif de traitement audio récepteur et procédé pour filtrer un signal utile et le restituer en présence de bruit ambiant |
KR100310342B1 (ko) * | 1999-07-21 | 2001-11-01 | 윤종용 | 휴대폰에서 스피커폰 모드시 송/수신 음성신호의 스위칭방법 |
US6745055B1 (en) * | 2000-02-23 | 2004-06-01 | Agere Systems Inc. | Digital cordless telephone with speakerphone in a remote handset |
DE10058786A1 (de) * | 2000-11-27 | 2002-06-13 | Philips Corp Intellectual Pty | Verfahren zum Steuerung eines eine akustische Ausgabeeinrichtung aufweisenden Geräts |
US6662027B2 (en) * | 2001-03-16 | 2003-12-09 | Motorola, Inc. | Method of arbitrating speakerphone operation in a portable communication device for eliminating false arbitration due to echo |
US7158764B2 (en) * | 2001-12-13 | 2007-01-02 | Electronic Data Systems Corporation | System and method for sending high fidelity sound between wireless units |
Family Cites Families (24)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2269565A (en) * | 1940-09-28 | 1942-01-13 | Bell Telephone Labor Inc | Communication system |
US2589662A (en) * | 1946-04-23 | 1952-03-18 | Bell Telephone Labor Inc | Radiotelephone receiving system |
NL125146C (fi) * | 1958-12-29 | |||
US3387222A (en) * | 1965-07-01 | 1968-06-04 | Ibm | Adaptive threshold signal detector with noise suppression |
US3729682A (en) * | 1971-08-02 | 1973-04-24 | Gen Electric | Audio signal quality indicating circuit |
US3751602A (en) * | 1971-08-13 | 1973-08-07 | Bell Telephone Labor Inc | Loudspeaking telephone |
US3725585A (en) * | 1972-03-21 | 1973-04-03 | Itt | Loudspeaking telephone station circuit |
US3889059A (en) * | 1973-03-26 | 1975-06-10 | Northern Electric Co | Loudspeaking communication terminal apparatus and method of operation |
US3962553A (en) * | 1973-03-29 | 1976-06-08 | Motorola, Inc. | Portable telephone system having a battery saver feature |
US3906166A (en) * | 1973-10-17 | 1975-09-16 | Motorola Inc | Radio telephone system |
US3894187A (en) * | 1973-10-31 | 1975-07-08 | Tokyo Shibaura Electric Co | Circuit for comparing at least two input signals to generate control signals |
US3963868A (en) * | 1974-06-27 | 1976-06-15 | Stromberg-Carlson Corporation | Loudspeaking telephone hysteresis and ambient noise control |
US4037158A (en) * | 1974-10-07 | 1977-07-19 | Motorola, Inc. | Two-way FM radio system operating on a single channel and providing simulated duplex operation |
NO134477C (fi) * | 1974-10-29 | 1976-10-13 | Manus Max | |
GB1508750A (en) * | 1975-05-28 | 1978-04-26 | Tani Denki Kogyo Kk | Transmit-receive circuit changing switch system |
US3984776A (en) * | 1975-11-19 | 1976-10-05 | Motorola, Inc. | Signal quality detector |
US4034299A (en) * | 1975-12-29 | 1977-07-05 | Motorola, Inc. | Audio signal quality indicator |
US4028627A (en) * | 1975-12-29 | 1977-06-07 | Motorola, Inc. | Sample and hold valley detector |
DE2638286C3 (de) * | 1976-08-25 | 1979-03-01 | Dasy Inter S.A., Genf (Schweiz) | Schaltungsanordnung für ein Freisprechertelefon |
US4178548A (en) * | 1976-10-04 | 1979-12-11 | Geraldine E. Thompson | Voice actuated mobile radio |
FR2410923A1 (fr) * | 1977-08-18 | 1979-06-29 | Dassault Electronique | Installation de transmission telephonique de la parole entre des interlocuteurs places dans une ambiance bruyante |
US4147892A (en) * | 1978-01-30 | 1979-04-03 | Tridar | Speakerphone with dynamic level discriminator |
JPS5923668B2 (ja) * | 1979-03-26 | 1984-06-04 | 沖電気工業株式会社 | 音声制御方式 |
CA1134522A (en) * | 1980-04-30 | 1982-10-26 | James L.E. Thompson | Voice switch for hands free communication apparatus |
-
1980
- 1980-12-23 US US06/219,765 patent/US4378603A/en not_active Expired - Lifetime
-
1981
- 1981-11-16 BR BR8108933A patent/BR8108933A/pt not_active IP Right Cessation
- 1981-11-16 JP JP56503715A patent/JPH0432576B2/ja not_active Expired - Lifetime
- 1981-11-16 EP EP81903191A patent/EP0067173B1/en not_active Expired
- 1981-11-16 AU AU78939/81A patent/AU543431B2/en not_active Ceased
- 1981-11-16 WO PCT/US1981/001521 patent/WO1982002306A1/en active IP Right Grant
- 1981-11-16 DE DE8181903191T patent/DE3176476D1/de not_active Expired
- 1981-11-18 CA CA000390307A patent/CA1173910A/en not_active Expired
- 1981-12-11 AR AR287788A patent/AR228168A1/es active
- 1981-12-14 MX MX190608A patent/MX150487A/es unknown
-
1982
- 1982-08-02 DK DK344182A patent/DK158693C/da not_active IP Right Cessation
- 1982-08-20 FI FI822898A patent/FI75455C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI75455B (fi) | 1988-02-29 |
AU7893981A (en) | 1982-07-20 |
AR228168A1 (es) | 1983-01-31 |
AU543431B2 (en) | 1985-04-18 |
BR8108933A (pt) | 1982-11-30 |
EP0067173B1 (en) | 1987-09-30 |
EP0067173A4 (en) | 1983-04-29 |
FI822898A0 (fi) | 1982-08-20 |
WO1982002306A1 (en) | 1982-07-08 |
US4378603A (en) | 1983-03-29 |
DE3176476D1 (en) | 1987-11-05 |
FI822898L (fi) | 1982-08-20 |
DK158693C (da) | 1991-02-25 |
DK344182A (da) | 1982-08-02 |
JPS57502032A (fi) | 1982-11-11 |
MX150487A (es) | 1984-05-14 |
JPH0432576B2 (fi) | 1992-05-29 |
CA1173910A (en) | 1984-09-04 |
EP0067173A1 (en) | 1982-12-22 |
DK158693B (da) | 1990-07-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI75455C (fi) | Radiotelefon med funktion som laemnar haenderna fria. | |
US4715063A (en) | Speakerphone for radio and landline telephones | |
US4400584A (en) | Speakerphone for radio and, landline telephones | |
US4843621A (en) | Speakerphone using digitally compressed audio to detect acoustic feedback | |
EP0288078B1 (en) | Speakerphone using digitally compressed audio to control voice path gain | |
CA1244168A (en) | Speakerphone for radio and landline telephones | |
US3927376A (en) | Speaker muting system | |
KR880001016B1 (ko) | 핸드프리(hand free)작동의 무선전화기 | |
NO157360B (no) | Styrekrets for radiotelefon med haandfri betjening. | |
KR940000954Y1 (ko) | 무선전화기 베이스유니트의 인터컴 음성 송수신회로 | |
JPH10173763A (ja) | 携帯電話用ハンドフリー装置 | |
JP2847946B2 (ja) | 自動車用電話装置 | |
JPS6196854A (ja) | 送受切換装置 | |
KR200241677Y1 (ko) | 에코방지기능이 구비된 이동통신시스템의 핸즈프리장치 | |
JPS61261932A (ja) | 無線通信機 | |
JPS6248162A (ja) | ハンズフリ−電話器 | |
JPH10190817A (ja) | 自動車用携帯電話の音声入力信号補正装置 | |
JPH06152471A (ja) | 無線通信装置 | |
JP2001268212A (ja) | 音声通信装置 | |
JPH10294785A (ja) | ハンズフリー型携帯電話端末装置 | |
KR960020071A (ko) | 셀룰라폰의 핸즈프리모듈용 원격통화장치 | |
JPH062844U (ja) | 電話装置 | |
JPH0560293B2 (fi) | ||
JPH10107879A (ja) | 移動電話機 | |
JPH0514586A (ja) | フアクシミリ装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: MOTOROLA, INC. |