FI75370B - Foerfarande foer framstaellning av en bipolar elektrod. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av en bipolar elektrod. Download PDF

Info

Publication number
FI75370B
FI75370B FI842512A FI842512A FI75370B FI 75370 B FI75370 B FI 75370B FI 842512 A FI842512 A FI 842512A FI 842512 A FI842512 A FI 842512A FI 75370 B FI75370 B FI 75370B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cathode
anode
parts
pct
bipolar
Prior art date
Application number
FI842512A
Other languages
English (en)
Other versions
FI842512A0 (fi
FI842512A (fi
Inventor
Peter Fabian
Waltraud Werdecker
Original Assignee
Heraeus Elektroden
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6176595&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI75370(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Heraeus Elektroden filed Critical Heraeus Elektroden
Publication of FI842512A0 publication Critical patent/FI842512A0/fi
Publication of FI842512A publication Critical patent/FI842512A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75370B publication Critical patent/FI75370B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B11/00Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B9/00Cells or assemblies of cells; Constructional parts of cells; Assemblies of constructional parts, e.g. electrode-diaphragm assemblies; Process-related cell features
    • C25B9/60Constructional parts of cells
    • C25B9/65Means for supplying current; Electrode connections; Electric inter-cell connections

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Bipolar Transistors (AREA)
  • Electrodes Of Semiconductors (AREA)
  • Battery Electrode And Active Subsutance (AREA)
  • Tires In General (AREA)
  • Cold Cathode And The Manufacture (AREA)

Description

1 75370
Menetelmä kaksinapaisen elektrodin valmistamiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä kaksinapaisen elektrodin valmistamiseksi, joka elektrodi sopii käytettäväksi kloraatti-elektrolyysissä, jolloin kaksi titaanista ja teräksestä muodostuvaa elektrodiosaa liitetään toisiinsa välikappaleella, joka muodostuu kahdesta normaalisti toisiinsa ei-hitsattavasta materi aali sta.
Tähän asti tällaisissa elektrolyysikennoissa on käytetty etusijalla ennen kaikkea kahta ratkaisua a) anodi- ja katodiosa koostuvat molemmat samasta materiaalista ja anodiosassa on sähkökatalyyttisesti aktiivinen päällyste tai molemmat osat on valmistettu seoksista, jotka koostuvat samoista pääaineosista (vrt. esimerkiksi DE-kuulutus-julkai su 24 35 185); b) anodi ja katodi ovat rinnakkain ja etäisyydellä toistensa suhteen ja ne on yhdistetty keskenään kaksikerroksisista metallisuikaleista muodostuvien takalevyjen kautta (vrt. DE-hakemusjui kai su 26 56 110 ).
Kaksinapaisissa elektrodeissa, joiden anodi- ja katodiosa on järjestetty yhdensuuntaisesti ja etäisyydellä toistensa suhteen, on molempien osien liittämiseksi keskenään käytettävissä riittävä pinta, mistä syystä ne voidaan toteuttaa helposti tavanomaisilla menetelmillä.
Keksinnön tehtävänä on valmistaa kaksinapainen elektrodi, joka on muodostettu yhtenä kappaleena ja etenkin juuri levymäiseksi ja koostuu kahdesta aivan erilaisesta materiaalista, jotka on yhdistettävä yhdessä tasossa.
Keksinnön mukaisen menetelmän tunnusmerkit selviävät oheisesta patenttivaatimuksesta.
Keksinnön erityisinä etuina ovat yksinkertainen valmistettavuus, alhainen potentiaali, etenkin vety-ylijännite, hydridi-muodostuksen välttäminen katodi sivulla, etenkin kloraattiken-noi ssa.
2 75370
Koska keksinnön mukaisessa ratkaisussa voidaan käyttää myös normaalisti ei-hitsattavia materiaaleja, ne vastaavat anodille ja katodille toivottuja sähkökemiallisia ominaisuuksia, jolloin voidaan optimoida myös kulloinkin kyseessä olevan elektrokemiallisen prosessin olosuhteet halutulla tavalla.
Keksinnön muut edut ja tunnusmerkit selviävät ammattihenkilölle seuraavasta selityksestä ja sovellutusesimerkkien piirustuksista, ilman että keksintö olisi rajoitettu näihin.
Piirustuksessa kuvio 1 esittää päällyskuvaa yhdistetystä kaksinapaisesta elektrodista, kuvio 2 esittää pitkittäisleikkausta kuvion 1 mukaisesta elektrodista.
Kaksinapaisessa elektrodissa on anodiosa 1 ja katodiosa 2. Molemmat on yhdistetty yhdessä tasossa keskenään välikappaleen 3 kautta, kuten kuvioissa on esitetty. Välikappale 3 muodostuu anodiin päin olevasta osastaan 5 anodisesta materiaalista ja katodiin päin olevasta sivustaan 6 katodisesta materiaalista. Molemmat alueet on erotettu raja- tai puskupin-nalla 4, joka nähdään ulkoa vain viivana ja jonka paksuus vastaa olennaisesti anodia ja katodia. Liitoskappaleeksi muodostettu välikappale 3 on järjestetty puskukohtien väliin anodin ja katodin kapeilla sivuilla, jotka ovat toisiinsa päin, ja se yhdistetään näiden kanssa hitsaamalla. Mieluum-min käytetään tavanomaisia sulahitsausmenetelmiä, nimittäin vastus- ja pistehitsausta, WIG- tai NIG-hitsausta, lasersäteen avulla tapahtuvaa hitsausta ja vastaavia. Anodimate-riaalina tulevat kysymykseen niin kutsutut venttiilimetallit, joita käytetään tavanomaisesti mittastabiileissa anodeissa, nimittäin titaani, tantaali, sirkonium, niobi, wolframi. Tällaisella anodimateriaalin peruskappaleella on vielä sähköäjohtava pinta, joka koostuu esimerkiksi platinametallista, platinametallioksidista tai johtavasta, anolyytin suhteen kestävästä metallioksidista tai oksidiseoksesta. Venttiili- 3 75370 metalleja ovat metallit, jotka muodostavat johtamattomia oksideja, jotka ovat kestäviä anolyytin suhteen. Verkkome-talli-, verkko- tai hila-anodi ovat etusijalla suuremman sähkökatalyyttisesti vaikuttavan pinnan ja elektrolyytin hyvien virtausmahdollisuuksien johdosta.
Katodi on samoin mieluummin perforoitu ja valmistettu tasaisesta pellistä tai levyistä kuten anodi ja muodostuu yksinomaan sähköäjohtavasta katolyytin suhteen kestävästä aineesta, kuten teräksestä, nikkelistä, raudasta tai näiden materiaalien seoksista. Edullisesti katodi päällystetään pinnaltaan nikkelillä tai nikkeliseoksella tai -yhdisteellä.
Erityisen ongelman on tähän asti muodostanut niin kutsuttujen sopimattomien materiaalia!, kuten esimerkiksi tantaalin ja teräksen tai vast, titaanin ja teräksen ja muiden liitäntä, joita ei normaalisti voida hitsata keskenään. Tällöin on järjestetty välikappale, joka on materiaalista, kuten esimerkiksi kuparista, joka voitiin yhdistää moitteettomasti molempien aineiden, so. anodin ja katodin materiaalin kanssa.
On kuitenkin tunnettua, ettei ole olemassa etenkään kuparin korroosionkestävyyttä, yleensäkään kestävyyttä elektrolyytin suhteen.
Jos on haluttu valmistaa kahdesta normaalisti keskenään ei-hitsattavasta metallista kaksoismetalli, se tapahtuu tavanomaisesti valssauspäällystämällä. Tällainen päällystysliitos ei ole kuitenkaan kestänyt sulahitsausmenetelmän olosuhteita tavanomaisille anodi- ja katodimateriaaleille tarvittavien korkeiden lämpötilojen johdosta.
Keksintö lähtee tässä toista tietä:
Valmistetaan välikappaleet sekakappaleesta, esimerkiksi kulloinkin puoliksi anodi- ja katodimateriaalista ja tylpästi vastakkain olennaisesti levymäisen elektrodin leveydellä ja paksuudella. Sekakappaleet on muodostettu olennaisesti ennen 4 75370 niiden liittämistä elektrodiosiin suikalemaisiksi ja suunnilleen elektrodin levyisiksi. Ne valmistetaan esimerkiksi seuraavasti:
Titaani- ja teräslevy hitsattiin kammiossa argonatmosfää-rillä, edullisesti samasta teräksestä valmistetussa kapselissa, jolloin teräskapselin toisessa sivussa on jo liitoskappa-leen teräsosan haluttu paksuus, sen jälkeen kun ne oli esi-puhdistettu, etenkin petsattu ja/tai poistettu rasvasta. Kapselit puristettiin 800-2000 baarin paineessa ja noin 780-820°C:n lämpötila-alueella kuumaisostaattisesti ja pidettiin paineessa ja lämpötilassa noin 30-180, etenkin 60-120 minuutin ajan edeltävän kuumennuksen ja sen jälkeen tapahtuvan jäähdyttämisen kanssa. Näin valmistettu sekakappale vapautettiin tämän jälkeen kapselista, esimerkiksi mekaanisen tai kemiallisen poiston avulla. Puristettu kappale voidaan jakaa mahdollisesti tämän jälkeen loppumuotoon - pieniksi suikaleiksi.
Olennaista on, että näin valmistetussa sekakappaleessa on metallien välinen faasiliitos, jossa on materiaalien hyvä hienorakeisuus ja erittäin suuri tiheys, so. ilman virhekoh-tia, kuten hiussäröjä ja vastaavia. Siten on mahdollista saada aikaan hyvä virranvirtaus ja siten myös pienet potentiaali-häviöt.
Kuumaisostaattinen puristusmenetelmä suoritettiin tunnetulla tavalla firman W.C. Heraeus GmbH, Hanau, tehtaassa. Kuuma-isostaattisen puristusmenetelmän sijasta voidaan valmistaa myös metallien välinen liitos kahden normaalista ei-hitsatta-van materiaalin välillä kastelupäällystyksen tai tavanomaisen diffuusiohitsausmenetelmän avulla, mutta kuumaisostaattista puristamista pidetään parempana.
On selvää, että kaksinapaiset yhdistetyt elektrodit voidaan yhdistää myös useista pareittain yhdistetyistä anodi- ja katodiosista välikappaleiden kanssa yksikappaleisen tasaisen, etenkin levymäisen elektrodin muodostamiseksi. Elektrodin li 5 75370 muoto on yksinomaan riippuvainen kennon ja siinä olevan laitteen koosta sekä halutusta elektrolyyttivirrasta ja virransyöttö- ja poistojohdoista.
Keksinnön mukaisia kaksinapaisia elektrodeja voidaan käyttää sähkökemiallisissa kennoissa, etenkin ne soveltuvat hyvin alkalikloridien vesipitoisten liuosten elektrolyysiin. Kaksinapainen elektrodi ei ole yhdistetty suoraan virransyöttöön, vaan toinen pinta vaikuttaa anodina ja toinen katodina, kun virta virtaa kennon läpi. Virransyöttöön soveltuvat pinteet, jotka yhdistävät kulloinkin elektrodin samannapaiset osat. Edullisesti uudet kaksinapaiset elektrodit voidaan järjestää kennoon niin (vaakasuorasti tai pystysuorasti), että kulloinkin yksi katodialue on kulloinkin vastapäätä yhtä anodialuetta.
Elektrolyyttien virtaussuunta voi olla levymäisten elektrodien välistä, so. niiden tasoa pitkin, tai kulloinkin elektrodien rei'itysten läpi. Kennon tulo- ja poistopään välissä tapahtuu mahdollisesti elektrolyyttikierto.
Sovellutusesimerkkien muita muunnelmia voidaan suorittaa rajoittamatta siten yleistä keksinnön ajatusta, joka on esitetty etenkin patenttivaatimuksissa.
FI842512A 1982-10-26 1984-06-20 Foerfarande foer framstaellning av en bipolar elektrod. FI75370B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3239535A DE3239535C2 (de) 1982-10-26 1982-10-26 Verfahren zur Herstellung einer bipolaren Elektrode
DE3239535 1982-10-26
PCT/EP1983/000265 WO1984001789A1 (en) 1982-10-26 1983-10-08 Bipolar electrode
EP8300265 1983-10-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI842512A0 FI842512A0 (fi) 1984-06-20
FI842512A FI842512A (fi) 1984-06-20
FI75370B true FI75370B (fi) 1988-02-29

Family

ID=6176595

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI842512A FI75370B (fi) 1982-10-26 1984-06-20 Foerfarande foer framstaellning av en bipolar elektrod.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4564433A (fi)
EP (1) EP0107135B1 (fi)
JP (1) JPS59501911A (fi)
AT (1) ATE30253T1 (fi)
CA (1) CA1230081A (fi)
DE (2) DE3239535C2 (fi)
FI (1) FI75370B (fi)
WO (1) WO1984001789A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3342449A1 (de) * 1983-11-24 1985-06-05 Uhde Gmbh, 4600 Dortmund Elektrolytische zelle fuer die elektrolyse von waessrigem halogenidhaltigem elektrolyt
US5013409A (en) * 1989-03-23 1991-05-07 Doug Czor Electrodeposition process
US5225061A (en) * 1991-05-24 1993-07-06 Westerlund Goethe O Bipolar electrode module
JP2001266989A (ja) * 2000-03-23 2001-09-28 Tyco Electronics Amp Kk 電気コンタクト
AT9199U1 (de) * 2005-09-13 2007-06-15 Plansee Se Werkstoffverbund mit explosionsgeschweisstem zwischenstück
US9026190B2 (en) 2010-11-17 2015-05-05 Rhythm Check, Inc. Portable physiological parameter detection and monitoring device with integratable computer memory and communication disk, systems and methods of use thereof
ITMI20120158A1 (it) * 2012-02-07 2013-08-08 Industrie De Nora Spa Elettrodo per l¿abbattimento elettrochimico della domanda chimica di ossigeno in reflui industriali

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3849281A (en) * 1973-07-23 1974-11-19 Diamond Shamrock Corp Bipolar hypochlorite cell
IT1003156B (it) * 1973-10-30 1976-06-10 Oronzio De Nora Impianti Elettrolizzatore per la produzione di composti ossigenati del cloro da soluzioni di cloruri alcalini
US4108756A (en) * 1973-10-30 1978-08-22 Oronzio De Nora Impianti Electtrochimici S.P.A. Bipolar electrode construction
US4059216A (en) * 1975-12-15 1977-11-22 Diamond Shamrock Corporation Metal laminate strip construction of bipolar electrode backplates
US4017375A (en) * 1975-12-15 1977-04-12 Diamond Shamrock Corporation Bipolar electrode for an electrolytic cell
JPS5413473A (en) 1977-02-17 1979-01-31 Kurorin Engineers Kk Double polar electrode
US4402809A (en) * 1981-09-03 1983-09-06 Ppg Industries, Inc. Bipolar electrolyzer

Also Published As

Publication number Publication date
CA1230081A (en) 1987-12-08
WO1984001789A1 (en) 1984-05-10
US4564433A (en) 1986-01-14
JPS59501911A (ja) 1984-11-15
EP0107135A1 (de) 1984-05-02
DE3239535C2 (de) 1987-02-05
EP0107135B1 (de) 1987-10-14
FI842512A0 (fi) 1984-06-20
ATE30253T1 (de) 1987-10-15
JPH0569917B2 (fi) 1993-10-04
FI842512A (fi) 1984-06-20
DE3239535A1 (de) 1984-04-26
DE3374073D1 (en) 1987-11-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN109154090B (zh) 阳极组装件、接触带、电化学电池及其使用和制造方法
US4488946A (en) Unitary central cell element for filter press electrolysis cell structure and use thereof in the electrolysis of sodium chloride
US4138324A (en) Metal laminate strip construction of bipolar electrode backplates
JPH03173789A (ja) ペルオキシ‐又は過ハロゲン化化合物を製造するためのフイルター型の電解槽
US3671415A (en) Continuous lead-in core for an electrode assembly
JP2001506314A (ja) ハロゲン・ガス製造用の電気分解装置
FI75370B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en bipolar elektrod.
US4581114A (en) Method of making a unitary central cell structural element for both monopolar and bipolar filter press type electrolysis cell structural units
US4923583A (en) Electrode elements for filter press membrane electrolytic cells
US3222265A (en) Electrolysis method and apparatus employing a novel diaphragm
US4695359A (en) Filter press membrane electrolytic cell with diffusion bonded electrode elements and elastomeric frames
US4568434A (en) Unitary central cell element for filter press electrolysis cell structure employing a zero gap configuration and process utilizing said cell
KR890002064B1 (ko) 단극성 또는 양극성 필터 프레스형 전지 유니트용 단일 전류 전송 소자의 제조방법
US4098671A (en) Cathode for electrolytic process involving hydrogen generation
FI60246B (fi) Foerfarande foer anslutning av en kontaktknapp av koppar till en oeverstaong av aluminium eller aluminiumlegering hos en elektrodskiva
JPS61502688A (ja) 部分的に組立てた電気化学槽
CN1316064C (zh) 隔膜式电化学电解槽的阳极
JPH0156149B2 (fi)
US3437579A (en) Anode assembly
JPS5858299A (ja) 金属電極
NO324550B1 (no) Anordning ved elektrode, fremgangsmate til fremstilling derav samt anvendelse derav
RU2353710C2 (ru) Устройство и способ подсоединения инертных анодов, предназначенных для получения алюминия электролизом в солевом расплаве
JP7076693B2 (ja) 金属多孔体、燃料電池及び金属多孔体の製造方法
CA1098079A (en) Electrolytic diaphragm cells
NO163334B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av en bipolar elektrode.

Legal Events

Date Code Title Description
FC Application refused

Owner name: HERAEUS ELEKTRODEN GMBH