FI74854B - Reglerad avboejningskrets med startkoppling. - Google Patents

Reglerad avboejningskrets med startkoppling. Download PDF

Info

Publication number
FI74854B
FI74854B FI803633A FI803633A FI74854B FI 74854 B FI74854 B FI 74854B FI 803633 A FI803633 A FI 803633A FI 803633 A FI803633 A FI 803633A FI 74854 B FI74854 B FI 74854B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
circuit
voltage
deflection
winding
switch
Prior art date
Application number
FI803633A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI803633L (fi
FI74854C (fi
Inventor
Walter Boehringer
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US06/167,996 external-priority patent/US4291257A/en
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI803633L publication Critical patent/FI803633L/fi
Publication of FI74854B publication Critical patent/FI74854B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74854C publication Critical patent/FI74854C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N3/00Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages
    • H04N3/10Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical
    • H04N3/16Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical by deflecting electron beam in cathode-ray tube, e.g. scanning corrections
    • H04N3/18Generation of supply voltages, in combination with electron beam deflecting
    • H04N3/185Maintaining dc voltage constant

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)

Description

1 74854 Säädetty poikkeutuspiiri, jossa on käynnistyspiiri Tämä keksintö kohdistuu säädettyyn poikkeutuspii-riin, jossa on käynnistyspiiri, johon poikkeutuspiiriin 5 sisältyy poikkeutuskäämitys; poikkeutusgeneraattori, joka on kytketty poikkeutuskäämitykseen pyyhkäisyvirran synnyttämiseksi poikkeutuskäämitykseen, jolloin poikkeutusgene-raattorin kytkinnapaan kehitetään poikkeutustaajuinen jännite, jossa on napaisuudeltaan vaihteleva jännitekompo-10 nentti; syöttötaajuisen napaisuudeltaan vaihtelevan jännitteen syöttölähde; ohjattava säätökytkin; sisääntulo-muuntaja, jolla on ensimmäinen ja toinen käämitys, ensimmäisen käämityksen ollessa kytketty mainittuun syöttöläh-teeseen sekä säätökytkimeen energian siirtämiseksi syöt-15 tölähteestä kuormituspiiriin, joka on kytketty sisääntu-lomuuntajan sellaiseen käämitykseen, joka on jokin muu kuin mainittu ensimmäinen käämitys, säätökytkimen johta-vuusajan mukaisesti, toisen käämityksen ollessa kytketty poikkeutusgeneraattorin kytkinnapaan; säätimen ohjauspii-20 ri, joka on kytketty säätökytkimeen, niin että säätökytkin kytketään päälle säädeltynä hetkenä poikkeutustaajuisen, napaisuudeltaan vaihtelevan jännitekomponentin ensimmäisen napaisuusaikavälin aikana virran ottamiseksi syöt-tölähteestä ensimmäiseen käämitykseen, poikkeutustaajui-25 sen napaisuudeltaan vaihtelevan jännitekomponentin ollessa syötetty toiseen käämitykseen, niin että resonanssivir-ta heijastetaan ensimmäiselle käämitykselle säätökytkimen kommutoimiseksi pois päältä toisen napaisuusaikavälin aikana? välineet signaalin, joka edustaa vaihteluja poikkeu-30 tuspiirin energiatasossa, muodostamiseksi; välineet, joilla tuodaan poikkeutuspiirin energiatason vaihteluja edustava signaali säätimen ohjauspiiriin, niin että muutetaan tämän säätökytkimen johtavana oloaikaa poikkeutuspiirin energiatason vaihteluiden mukaisesti.
35 Kytkentäsäätimet televisiovastaanottimen tehonsyöt- 2 74854 töjä varten saattavat tavanomaiseen tapaan aikaansaada vaihtovirtaverkon tai syötön eristämisen kytkentäsääti-men sisääntulomuuntajassa. Säätäviä kytkimiä varten, jotka on synkronisoitu vaakapoikkeutuksen kanssa, saattaa 5 paluumuuntaja aikaansaada verkkojännitesyötön eristyksen paluumuuntajan toimiessa kytkentäteholähteen sisääntulo-muuntajana. Säätökytkin sijaitsee tehonsyötön eristämät-tömässä osassa ja se on kytketty sarjaan paluumuuntajan primäärikäämityksen kanssa verkkojännitesyötön yli. Vaa-10 kapoikkeutusgeneraattori, joka sisältää vaakapoikkeutus-käämin, on yhdistetty paluumuuntajan eristettyyn toisio-käämitykseen.
Säätökytkin asetetaan päälle säädeltynä ajanhetkenä kunkin vaakapoikkeutusjakson juova-aikavälin sisällä 15 niin, että paluumuuntajan primäärikäämiin syötetään si-sääntulovirta verkkosyötöstä. Se energia, joka on varastoitu paluumuuntajaan säätökytkimen johtaessa vaakasuuntaisen juova-aikavälin kuluessa, siirretään palautuksen aikana toisiokäämin kuormituspiireihin, kuten esim. vaaka-20 poikkeutusgeneraattoriin sekä suurjännitteiseen äärianodi-kuormaan.
Useita menetelmiä on käytettävissä säätökytkimen sammuttamiseksi kunkin vaakasuuntaisen poikkeutusjakson kuluessa. Eräässä menetelmässä käytetään transistoria sää-25 tökytkimenä. Säätöpiiri aikaansaa estosuuntaisen etujännitteen tämän transistorin kannalle joko juova-aikavälin loppupuolella tai paluuaikavälillä sammuttaen tämän transistorin. Tällaisella säätöpiirillä on haittapuolenaan, että se tarvitsee suhteellisen monimutkaisen säätöpiirin, 30 jotta transistori pidettäisiin johtavana juova-aikavälin kuluessa ja kytkettäisiin pois päältä ilman tarpeetonta tehonhukkaa tai vaurioita poiskytkemisen aikana.
Eräässä toisessa menetelmässä käytetään tyristoria, kuten ohjattua piitasasuuntaajaa säätökytkimenä. Suhteel-35 lisen yksinkertainen säätöpiiri kytkee tyristorin päälle 3 74854 juova-aikavälin aikana. LC-tyyppiä oleva kommutoiva piiri on yhdistetty tähän tyristoriin ja se aloittaa reso-nanssivirtavärähtelyn tyristorin ollessa päälle kytkettynä. Tyristori konunutoidaan pois päältä, kun resonanssivir-5 ta, jonka kommutointipiiri aikaansaa, pyrkii tyristorissa vaihtamaan suuntaansa vastakkaiseksi. Tällaisella piirillä on haittapuolenaan, että osana kommutoinnin piiriä käytetään suhteellisen kallista induktanssia.
Vielä erään menetelmän mukaisesti kommutoidaan ty-10 ristoria säätökytkimenä käytettäessä tyristori pois päältä vaakasuuntaisen palautusaikavälin kuluessa syöttämällä palautuspulssijännite, joka on kehitettynä vaakasuuntaisen poikkeutuskäämin yli kytkentälähteen sisääntulopaluu-muuntajan toisiokäämitykseen. Palautuspulssijännite, joka 15 on tuotu paluumuuntajän toisiokäämitykseen, kuvastaa re- sonanssivirran primäärikäämityksen puolelle, mikä saa virran tyristorisäätökytkimessä pienentymään paluun aikana, kunnes tyristori kommutoidaan pois päältä, kun siinä oleva virta pyrkii vaihtamaan suuntaansa vastakkaiseksi. Na-20 paksuudeltaan vastakkainen diodi voidaan yhdistää rinnakkain tyristorin kanssa, jotta palautettaisiin verkko-syöttöön takaisin kaikki jäljellä oleva energia, joka on varastoitu paluumuuntajaan sen jälkeen, kun tyristori on sammutettu.
25 Kun säätökytkimenä käytetään tyristoria, joka kom mutoidaan pois päältä heijastuneella paluupulssilla, on lisäpiiristö edullinen säädetyn poikkeutuspiirin hidasta käynnistystä ja samoin elektronista virtakytkintä varten liikakuorman ja oikosulkutilanteiden vallitessa. Hitaan 30 käynnistyksen toimintatapa on toivottavaa aluksi suoritettavan säädetyn poikkeutuspiirin virroittamisen aikana, koska paluupulssijännite, jota käytetään kommutoimaan tyristori pois päältä, puuttuu aluksi kokonaan tai on amplitudiltaan liian pieni. Elektroninen virtakytkintoiminto 35 on toivottava, jotta säädin saatettaisiin pois toiminnas- , 74854 4 ta oikosulkutilanteen tai liikakuorman olosuhteiden vallitessa, kun paluupulssijännitettä ei ole olemassa tai se on riittämätön, jotta säätökytkimen tyristori kommutoitaisiin asiallisesti pois päältä.
5 Esillä olevalle keksinnölle on tunnusomaista, että toinen ohjattava kytkin on kytketty virtatielle sisääntu-lomuuntajan ensimmäisen käämityksen syöttölähteeltä, toisen säätöpiirin ollessa kytketty tähän toiseen kytkimeen, niin että synnytetään toisen kytkimen päällekytkevä signaali) li virrankulun mahdollistamiseksi syöttölähteestä sisään-tulomuuntajän ensimmäiseen käämitykseen, että piirissä on välineet, jotka on kytketty toiseen säätöpiiriin ja jotka toimivat syötön taajuisen, napaisuudeltaan vaihtelevan jännitteen vasteena sallien toisen säätöpiirin synnyttää toi-15 sen kytkimen päällekytkevän signaalin hetkellä, joka esiintyy ennen syöttötaajuisen, napaisuudeltaan vaihtelevan jännitteen jakson nollakohdan ylittämishetkeä poikkeutuspii-rin käynnistämisen aikana ennen pysyvän tilan toimintaa; sekä välineet, joilla toisen kytkimen päällekytkevän sig-20 naalin esiintymistä vaihesiirretään mainitusta nollakohdan ylittämishetkestä eteenpäin, kun siirrytään käynnistyksestä pysyvän tilan toimintaan.
Tämän keksinnön eräs ominaisuus on, että aikaansaadaan hidas tai nopea käynnistyksen säätöpiirin toiminta 25 kytkemällä toinen säädettävä kytkin sisääntulovirran sar-jatielle paluumuuntajän primäärikäämitykseen. Käynnistys-aikavälin ensimmäisen osuuden kuluessa aluksi tapahtuvan poikkeutuspiirin virroittamisen jälkeen, mutta ennen pysyvän tilan toimintaa, kytketään tämä toinen säädettävä kyt-30 kin päälle välittömästi ennen nollakohdan ylittämishetkeä syöttötaajuisen vaihtojännitteen tai verkkojännitteen kunkin jakson aikana. Toisen kytkimen päällekytkeviä signaaleja siirretään sitten vaiheeltaan eteenpäin nollakohdan ylityskohdan hetkeen verrattuna siirryttäessä käynnistärai-35 sestä jatkuvaan tehonsyöttö- ja poikkeutuspiiritoimintaan, . 74854 5 jotta mahdollistetaan suurempien sisääntulovirtamäärien kulkeminen verkkosyötöstä poikkeutuspiirin normaalin, jatkuvan toiminnan aikana.
Tämän keksinnön eräs toinen piirre on, että siinä 5 on piiri, joka estää toisen kytkimen päällekytkevien signaalien muodostamisen ennakolta määritellyksi aikaväliksi käynnistysaikavälin aloittamisen jälkeen. Tällainen esto-aikaväli on toivottavaa, jotta estetään transienttijännitteitä, joita syntyy poikkeutuspiirin alkuvirroittamisen 10 jälkeen, kytkemästä virheellisesti päälle toista kytkintä sellaisina ajanhetkinä, jotka poikkeavat lähellä nollakohdan ylityshetkeä olevasta tilanteesta. Eräässä erityisessä suoritusmuodossa kiikun ulostulo, jolla on kaksi ulos-tulotilajännitettä, tuodaan toisen kytkimen säätöpiiriin.
15 Kun käynnistysaikaväli aloitetaan, kehittää kiikku tietyn ensimmäisen ulostulotilajännitteen ja tämä estää toisen kytkimen päällekytkevän signaalin muodostamisen. Tietyn ennakolta määritellyn aikavälin kuluttua käynnistämisen aloittamisesta kiikku vaihtaa ulostulotilojaan ja aikaan-20 saa toisen ulostulojännitteen toisen kytkimen säätöpiiriin, jotta mahdollistettaisiin toisen kytkimen päällekytkevän signaalin muodostaminen.
Eräs toinen tämän keksinnön ominaisuus on, että poikkeutustaajuinen signaali tuodaan toisen kytkimen sää-25 töpiiriin poikkeutuspiirin pysyvän toiminnan aikana, niin että aikaansaadaan toisen kytkimen päällekytkevä signaali kunkin vaakapoikkeutusjakson kuluessa, mikä täten takaa toisen kytkimen päällekytkemisen niin pian kuin verkkojän-nite sallii myötäsuuntaisen johtavuuden tämän kytkimen lä-30 pi.
Vielä eräs tämän keksinnön ominaisuus on, että mahdollistetaan toisen kytkimen toiminta elektronisena virta-kytkimenä, jotta estetään sisääntulovirran kulku syöttöver-kosta poikkeutuspiirin ylikuorma- tai oikosulkutilanteis-35 sa. Signaalia, joka edustaa poikkeutustaajuisen jännitteen, 6 74854 kuten palautuspulssijännitteen amplitudia, käytetään muuttamaan säätökytkimen päällekytkentähetkeä,- havaitaan tällä elektronisella virtakytkinpiirillä. Terävä siirtymä-kohta, joka esiintyy havaitussa signaalissa, osoittaa, 5 että on esiintynyt ylikuorma- tai oikosulkutilanne, lii-paisten virtakytkimen. Estokiikku kytkeytyy takaisin ensimmäiseen ulostulotilajännitteeseensä, mikä estää toisen kytkimen päälle kytkevää signaalia muodostumasta ja estää täten sisääntulovirran kulun.
10 Vielä eräs tämän keksinnön ominaisuus on juovakon- densaattorin tai tasajännitteen estävän kondensaattorin, joka on yhdistetty poikkeutusgeneraattoriin kytkettyyn paluumuuntajän toisiokäämitykseen. Juova- tai tasajännitteen estävä kondensaattori esivarataan ennen säätökytki-15 men alkujohtavuustilaa, niin että mahdollistetaan minimi-amplitudin suuruisten paluupulssien muodostaminen kommu-toimaan säätökytkin pois päältä käynnistämisen aikana.
Oheisissa piirustuksissa nähdään:
Kuvio 1 havainnollistaa säädettyä poikkeutuspiiriä, 20 jossa on käynnistyspiirin ja elektronisen virtakytkimen säätö tämän keksinnön mukaisesti.
Kuvio 2 havainnollistaa aaltomuotoja, mitkä liittyvät kuvion 1 piirin toimintaan.
Kuvio 3 havainnollistaa osaa kuvion 1 piiristä si-25 sältäen yksityiskohtaisia suoritusmuotoja säätimen, käynnistyspiirin ja elektronisen virtakytkimen piireistä.
Kuvio 4 havainnollistaa kahden tavanomaisen integroidun piirin, joita käytetään toteutettaessa kuvion 3 piiriä, nastajärjestystä.
30 Kuvio 5 havainnollistaa aaltomuotoja, jotka liit tyvät kuvion 3 piirin toimintaan.
Kuvio 6 havainnollistaa yksityiskohtaista suoritusmuotoa kuvion 1 pienjännitelähteen piirin osuudesta.
Televisiovastaanottimen säädetyssä vaakapoikkeutus-35 piirissä 20, joka on havainnollistettuna kuviossa 1, on 7 74854 syöttötaajuisen vaihtojännitteen 21, kuten 220 voltin 50 Hz verkkojännite, syöttölähde kytketty kokoaaltotasa-suuntaajan 26 sisääntulonapojen 22 ja 23 väliin. Sulake 84 ja mekaaninen päälle/pois-kytkin 83 on yhdistetty syöt-5 tölähteen 21 ja sisääntulonavan 23 väliin. Kokoaaltosil-tasuuntaajan 26 kytkinnapa 25 sisältää virran paluu- eli eristämättömän maanavan. Kokoaaltotasasuuntaajän 26 ulostulonapa 24 on yhdistetty säädettävän kytkimen SCR 27 anodi-katodi-tien kautta sisääntulomuuntajän 30 primääri-10 käämityksen 30a päätynapaan 28. Suodinkondensaattori 29 on yhdistetty päätynapaan 28, niin että aikaansaadaan suodatettu, mutta säätämätön tasajännitesisääntulo Vin napaan 28. Toinen päätynäpä sisääntulomuuntajän primääri-käämitykseen 30a on yhdistetty ohjattavissa olevan säätö-15 kytkimen SCR 76 anodille. SCR 76 katodi on yhdistetty eristämättömään maahan. SCR tasasuuntaajan 76 kanssa rinnakkain on yhdistetty napaisuudeltaan vastakkain diodi 77. SCR 76 ja diodi 77 saattavat muodostaa yhden ainoan puoli johdeosan 75, jollainen on integroitu tyristoritasasuun-20 taaja (ITR).
Sisääntulomuuntaja 30 saattaa sisältää vaakaulos-tulo- tai paluumuuntajan, jossa on suorakaiteen muotoiset sydänosat 130. Ensiökäämitys 30a on käämitty suorakaiteen muotoisen sydänosan 130 toisen haaran päälle ja toisiokää-25 mitykset 30b - 30d on voitu käämiä vastakkaisen haaran ympäri. Paluumuuntajan 30 käämitysten ollessa sijoitettu näin, on olemassa oleellinen vuotoinduktanssi 230, joka aiheutuu löyhästä magneettisesta kytkennästä primäärikää-mityksen 30a ja kunkin toisiokäämityksistä 30b - 30d vä-30 Iillä. Kun esimerkkitapauksessa käämitään kaikki toisiokäämityksistä samakeskisesti, ovat toisiokäämitykset kytketty suhteellisen tiiviisti magneettisesti toinen toisiinsa ja minkä tahansa kahden toisiokäämityksistä välillä on suhteellisen pieni vuotoinduktanssi.
35 Päätynäpä paluumuuntajan toisiokäämityksestä 30b 8 74854 on yhdistetty vaakapoikkeutusgeneraattoriin 48 vaakaulos-tulotransistorin 49 kollektorilla. Tasajännitteen sulkeva kondensaattori 47 on kytketty toiseen päätykytkinna-paan toisiokäämityksellä 30b. Vaakaulostulogeneraattori 5 48 sisältää sarjajärjestelynä vaakapoikkeutuskäämityksen 53 sekä S-muotoilun tai juovakondensaattorin 52, paluu-kondensaattorin 51 sekä juovakytkimen 54, joka sisältää vaakaulostulotransistorin 49 sekä vaimennindiodin 50. Tavanomainen vaakaoskillaattori 55 aikaansaa suorakaideaal-10 lon muotoisen kytkentäjännitteen 56, joka toistuu vaaka-poikkeutustaajuudella 1/TH, syöttäen sen vaakaohjaimelle 57 kytkemään vaakaulostulotransistorin 49 johtavaksi kunkin poikkeutusjakson vaakasuuntaisen juova-aikavälin kuluessa ja sammuttamaan ulostulotransistori vaakasuuntai-15 sen paluuaikavälin aloittamiseksi. Suuruudeltaan +15 voltin tasajännite tuodaan vaakaoskillaattorille 55 napaan L ja +25 voltin tasajännite tuodaan vaakaohjaimelle 57 napaan M.
Paluupulssijännite Vr, joka on kehitetty poikkeu-20 tusgeneraattorissa 48 vaakaulostulotransistorin 49 kollektorilla, syötetään paluumuuntajän toisiokäämitykseen 30b, jännitteeltään korotettuna käyttäen suurjännitetoi-siokäämitystä 30d, tasasuunnattuna diodilla 45 ja suodatettuna kondensaattorilla 46, niin että kehitetään viimei-25 sen elektrodin kiihdytysjännite napaan U viimeisen elektrodin kuormaa varten, jota ei ole esitetty, mutta joka on televisiovastaanottimen kuvaputkella. Paluupulssijännite, joka on kehitetty paluumuuntajän toisiokäämityksessä 30c, tasasuunnataan diodilla 42, joka on kytketty päätyjohti-30 meen 35, ja suodatetaan kondensaattorilla 43, mikä kehittää +230 voltin tasajännitteen napaan 44. Jännite, joka on kehitetty paluumuuntajän toisiokäämityksen 30c yli tasasuunnataan juova-aikavälin kuluessa diodilla 36, joka on kytketty toisen pään johtimeen 31, ja suodatetaan kon-35 densaattorilla 37, mikä kehittää +25 voltin tasajännit- 74854 9 teen napaan 38; Tasasuuntaaja 39 on yhdistetty toisiokää-mityksen 30c väliulosottoon 32, niin että kehitetään +15 voltin tasajännite napaan 41 kondensaattorilla 40 suodattamisen jälkeen. Väliulosoton napa 33 on yhdistetty run-5 komaahan, joka on eristetty siitä maadoituksesta, joka on yhdistetty primäärikäämitykseen 30a.
Erillinen verkkosyötöstä tasasuuntaava lisätehon-syöttö 85, joka muodostuu lisäverkkomuuntajasta 62, sil-tatasasuuntaajasta 63, diodista 65 ja suodinkondensaatto-10 rista 66, aikaansaa +24 voltin tasajännitteen napaan 67. Tätä +24 voltin tasajännitettä käytetään käynnistämisen syöttönä, kuten tullaan kuvaamaan, ja se syöttää tehoa myös esim. suuritehoiseen audiopiiriin, mitä ei ole havainnollistettu kuviossa 1.
15 Normaalin pysyvän toiminnan aikana poikkeutuspii- rissä 20 siirretään energiaa syöttölähteestä 21 erilaisiin kuormituspiireihin, jotka on kytketty muuntajan 30 toisiokäämityksiin, jotka sisältävät sellaiset kuormitus-piirit kuten viimeisen elektrodin kuorma ja vaakapoik-20 keutusgeneraattori 48. Säätimen SCR tasasuuntaaja 76 port-tiohjataan johtavaksi säädeltynä hetkenä kunkin vaakasuuntaisen poikkeutusjakson juova-aikavälin kuluessa portitus-pulssilla 78, joka kehitetään säädinpiirissä 58. Portitus-pulssi 78 yhdistetään muuntajalla 60 SCR tasasuuntaajan 25 hilalle kondensaattorin 70 kautta.
Kun SCR 76 porttiohjataan johtavaksi, kulkee pri-määrikäämityksen virta i^ muuntajan käämityksessä 30a ja SCR tasasuuntaajassa 76. Jotta säädettäisiin poikkeutus-virran energian tasoa, kuten palautuspulssin amplitudia 30 Vr, muutetaan SCR tasasuuntaajan päällekytkentähetkeä 76 ja täten sen johtavuusaikaa säätimen ohjauspiirillä 58 seurauksena vaihteluista poikkeutuspiirin energiatasossa, jota edustaa palautuspulssi 79, joka on kehitetty väli-ulosottonapaan 34 toisiokäämityksessä 30c ja tuotu sää-35 timen ohjauspiiriin johdinta 80 pitkin. Säädinpiirin 58 10 74854 toiminta synkronisoidaan vaakapoikkeutuksen kanssa käynnistämisen aikana syöttämällä säätimeen johdinta 81 pitkin suorakaideaallon muotoinen kytkentäjännite 56, joka on kehitetty vaakaoskillaattorilla 55 ja se synkronisoi-5 daan pysyvän toiminnan aikana syötetyillä palautuspuls-seilla 79.
Kuten on havainnollistettuna kuviossa 2, muutetaan säätimen SCR 76 päällekytkentähetkeä aikavälin tla - tld vaakasuuntaisen juova-aikavälin kuluessa muuttuvien kuor-10 ma- ja verkkosyöttöjänniteolosuhteiden vallitessa, jotta aikaansaataisiin sellaisia aaltomuotoja kuin aaltomuodot 71 - 74, jotka edustavat virtaa i^, joka kulkee primääri-käämityksessä 30a sekä ITR tasasuuntaajassa 75. SCR tasasuuntaajan 76 päällekytkentä vaihtelee hetkestä tla aalto-15 muodolla 71 hetkeen tld saakka aaltomuodolla 74. Yleisesti ottaen virta i^ lisääntyy SCR tasasuuntaajan päällekyt-kentähetkestä aina hetkeen t^ saakka paluuaikavälin sisällä. Paluupulssin jännite Vr, joka kehitetään vaakaulos-tulotransistorin 49 kollektorille hetkestä t2 alkaen, syö-20 tetään paluumuuntajän toisiokäämityksen 30b osoittamaan resonanssivirtaa primäärikäämitykselle 30a niin, että virta i^ käämityksessä 30a alkaa pienentymään resonoivalla tavalla alkaen ajanhetkestä t3. Lähellä vaakasuuntaisen aikavälin keskustaa, muuttaa virta i^ suuntaansa ja kom-25 mutoi SCR tasasuuntaajan 76 pois päältä. Negatiivinen virta i^ kulkee tämän jälkeen diodissa 77 palauttaen energiaa napaan 28. Paluuaikavälin loputtua kulkee virta i^ jälleen positiiviseen suuntaan, mutta negatiivisia arvoja omaavalla nousuosuudella, kunnes saavutetaan nollavirran taso, 30 jolla ajanhetkellä diodi 77 kommutoidaan pois päältä ja ITR muuttuu avoimeksi piiriksi.
Energiaa siirretään muuntajan 30 kautta kuormitus-piireihin, kuten viimeisen elektrodin kuormaan, vaakasuuntaisen paluuaikavälin kuluessa, kuten on osoitettu posi-35 tiivisen virran i^ huippuarvolla lähellä vaakasuuntaisen n 74854 paluun alkua, joka huippuarvo on suurempi kuin negatiivisen virran huippuarvo lähellä vaakasuuntaisen paluun loppua. Se energia, joka siirretään vaakasuuntaisen paluun kuluessa, varastoidaan hajainduktanssiin 230 muuntajassa 5 30. Muuntaja 30 on suunniteltu aikaansaamaan riittävästi hajainduktanssia varastoidakseen kaiken tarvittavasta energiasta, joka tulee siirtää normaalin poikkeutuspii-rin toiminnan aikana, mahdollistaen silti virran i^ muuttumisen negatiiviseksi vaakasuuntaisen paluun aikana, jot-10 ta SCR tasasuuntaaja 76 kommutoitaisiin pois päältä. Varastoidun ja siirretyn energian määrä on funktio SCR 76 ja ITR 75 tasasuuntaajien johtavuusajoista.
Tämän keksinnön eräs piirre on, että taataan säätimen SCR 76 oikea kommutointi käynnistysaikavälin kulu-15 essa sen jälkeen, kun päälle/pois-kytkin 83 on suljettu, kun paluupulssijännite Vr puuttuu tai on amplitudiltaan riittämätön osoittaakseen riittävää resonanssivirtaa pri-määrikäämitykselle 30a kommutointia varten. Käynnistys-piiri poikkeutuspiiriä 20 varten sisältää SCR tasasuun-20 taajan 27 ja säätöpiirin 59, jotta aikaansaataisiin pääl-lekytkevät porttiohjauspulssit SCR tasasuuntaajalle 27 muuntajan 61 ja kondensaattorin 69 kautta.
Tasajännitteen estävä kondensaattori 47 ja juova-kondensaattori 52 varataan etukäteen diodin 68 kautta li-25 säsyöttölähteen 85 24 voltin syöttönavasta 67 ennen säätimen SCR 76 alkujohtavuustilaa. Tämä etukäteen varaaminen mahdollistaa suhteellisen pienen amplitudin omaavien pa-luupulssien Vr välittömän muodostamisen, kun vaakaoskil-laattori 55 alkaa tuottamaan suorakaideaallonmuotoista 30 kytkentäjännitettä 56, virta i^ primäärikäämityksessä 30a pidetään arvoltaan suhteellisen pienenä, jotta sallitaan pienen amplitudin omaavan paluujännitepulssin Vr käynnistyksen aikana kommutoida säätimen SCR tasasuuntaaja 76 pois päältä.
35 Jotta käynnistyksen aikana ylläpidettäisiin pieni 12 74 85 4 amplitudi virralle saatetaan sisääntulo jännite Vin lisään tyminen suhteellisen hitaasti käynnistysaikavälin kuluessa. SCR 27 kytketään sisääntulovirran sar jakytkettyyn piiritie-hen verkkosyötöstä 21 primäärikäämitykseen 30a. Säätöpiiri 5 59 aikaansaa aluksi porttiohjauspulsseja SCR tasasuuntaa jalle 27 välittömästi ennen verkkojännitteen nollakohdan ylityshetkiä. Jotta voitaisiin synkronisoida säätöpiirin 59 toiminta syöttöverkon vaihtojännitteen kanssa, syötetään kokoaaltotasasuunnattu verkkojännite Vg^, joka tois-10 tuu verkkotaajuuteen fAC nähden kaksinkertaisella taajuudella, säätöpiiriin 59 johdinta 82 pitkin navasta 64.
Kun SCR 27 kytketään päälle välittömästi ennen verkkojännitteen nollakohdan ylityshetkiä, pidetään SCR tasasuuntaajan 27 johtavuusaika suhteellisen lyhyenä. Suh-15 teellisen pieni määrä sisääntulovirtaa kulkee verkkosyötöstä 21, mistä seuraa suhteellisen pieni sisääntulojännite Vin, joka on kehitetty napaan 28, ja suhteellisen pieni virta i^, joka kulkee primäärikäämityksessä 30a.
SCR tasasuuntaaja 76 voidaan tämän johdosta kommutoida 20 pois päältä käynnistysaikavälin kuluessa, kun paluupuls-sijännitteen amplitudi on suhteellisen pieni. Säätöpiiri 59 siirtää sitten eteenpäin SCR tasasuuntaajan 27 porttioh jaushetkeä poispäin nollakohdan ylityshetkistä, kun siirrytään käynnistämisestä pysyvään toimintaan, jotta 25 mahdollistettaisiin suurempien sisääntulovirtamäärien kulku tässä ja saadaan sisääntulojännite Vin kasvu sen pysyvään arvoon.
Toinen tämän keksinnön piirre on, että elektronisen virtakytkimen toiminta yhdistetään SCR tasasuuntaajan 30 27 käynnistyspiirin toimintaan. Mikäli muuntajan toisio- käämitykseen kytketty kuorma, kuten viimeisen elektrodin kuorma, oikosulkeutuu ja pienentää oleellisesti paluupuls-sijännitteen Vr amplitudia tai mikäli esimerkki tapauksessa poikkeutusgeneraattori 48 häiriintyy eikä enää aikaan-35 saa paluupulssijännitettä, ei säätimen SCR tasasuuntaajaa 74854 13 76 koxnmutoida pois päältä. Jotta estettäisiin virtaa i^ paluumuuntajän primäärikäämityksessä 30a lisääntymästä liian suuriin arvoihin toisiokuorman oikosulkeutumisen aikana tai poikkeutusgeneraattorin virheellisen toimin-5 nan aikana syötetään paluupulssijännite 79 säätöpiiriin 59 johdinta 80 pitkin. Säätöpiiri 59 estää portituspuls-sien muodostamisen SCR tasasuuntaajalle 27, kun havaitaan negatiiviseen suuntaan siirtyvä transientti, joka syntyy paluupulssijänitteen 79 loppuessa. Tällöin sisääntulovir-10 ran tie syöttöverkosta 21 primäärikäämitykseen 30a avataan, mikä lopettaa poikkeutuspiirin normaalin toiminnan.
Sen jälkeen, kun poikkeutuspiirin normaali toiminta on lopetettu, kytkee säätöpiiristä 59 käynnistysosa jälleen päälle SCR tasasuuntaajan 27 välittömästi ennen 15 verkkojännitteen nollakohdan ylityshetkeä toistaen hitaan käynnistyksen. Mikäli vikatilanne jatkuu, saatetaan säätöpiirin 59 deaktivoiva osa jälleen kerran toimintaan poikkeutuspiirin 20 deaktivoimiseksi. Poikkeutuspiirin 20 toiminta jatkuvissa vikaolosuhteissa saa käynnistys- ja irti-20 kytkentätoimintatavat vuorottelemaan, kunnes sulake 84 aukeaa ja pitää poikkeutuspiirin pois toiminnasta.
Pysyvän poikkeutuspiirin 20 toiminnan aikana säätöpiiri 59 syöttää portituspulssin SCR tasasuuntaajalle 27 kerran kussakin vaakapoikkeutus jaksossa seurauksena vaakapoikkeu-25 tustaajuisesta suorakaideaaltojännitteestä 56, joka on tuotu säätöpiiriin 59 johdinta 81 pitkin. Kun SCR tasasuuntaajalle 27 aikaansaadaan päällekytkevä porttioh jausmerkki kerran kussakin poikkeutusjaksossa, taataan SCR johtavuus niin pian kuin SCR:n anodin jännite ylittää katodin jännitteen.
30 Kuvio 3 havainnollistaa osaa kuvion 1 piiristä, jo hon sisältyy yksityiskohtaisia suoritusmuotoja säätöpiiristä 58, käynnistyspiiristä ja elektronisen virtakytki-men säätöpiiristä 59. 15 voltin tasajännite navassa L sekä 6,8 voltin tasajännite navassa N aikaansaavat käyttö-35 jännitteet näitä kahta säätöpiiriä varten.
14 74854
Normaalin, poikkeutuspiirin pysyvän toiminnan aikana ohjaustransistori Q5 säätöpiirin 58 sisällä kytketään päälle säädeltynä hetkenä kunkin poikkeutusjakson juova-aikavälin kuluessa, mikä saa porttiohjauspulssit 5 78 kytkemään päälle säätimen SCR tasasuuntaajan 76. Tark ka transistorin päällekytkentähetki Q5 määräytyy vertaili jän 90 liipaisemisesta paluupulssin 79, joka on tuotu säädinpiiriin 58 johdinta 80 pitkin, amplitudin vaihteluiden mukaisesti.
10 Käynnistysaikavälin aikana päälle/pois-kytkimen 82 sulkemisen jälkeen Hipaistaan vertailija 90 vaakapoikkeu-tustaajuisen suorakaideaaltomuotoisen kytkentäjännitteen 56 etummaisella eli positiiviseen suuntaan siirtyvällä reunalla, joka saadaan vaakaoskillaattorilta 55 ja tuo-15 daan sisääntulonastaan 5 vertailijasta 90 sen jälkeen, kun se ensin on differentoitu. Suorakaideaaltomuotoisen kytkentäjännitteen 56 nouseva reuna kytkee myös pois päältä vaakasuuntaisen ulostulotransistorin 49. Täten käyn-nistäisen aikana tapahtuu säätimen SCR 76 päällekytkemi-20 nen lähellä vaakasuuntaisen juova-aikavälin loppua.
Sitä mukaa, kun poikkeutusvirta hitaasti kasvaa käynnistysaikavälin kuluessa, kasvaa myös vaakapaluupuls-sien 70, jotka tuodaan johdinta 80 pitkin, amplitudi. Vaa-kataajuinen sahahammasjännite kehitetään vertailijan 90 25 sisääntulonastaan 6. Tämä sahahammasjännite saadaan integroimalla paluupulssit 79 vastuksella R3 ja kondensaattorilla C5 sen jälkeen, kun on suoritettu suorakaideaallok-si muotoilu zener-diodilla D6. Sahahammasjännite vertailijan 90 nastassa 6 siirtää eteenpääin vertailijan liipai-30 sua ja SCR 76 päällekytkentää verrattuna siihen päällekyt-kentähetkeen, joka aikaansaadaan suorakaideaaltojännitteen 56 nousevalla reunalla. SCR 76 jothaa asteittain yhä pitempään ja lisääntyviä määriä energiaa siirretään paluu-muuntajan toisiokäämitykseen kytkettyihin kuormituspiirei-35 hin, kunnes pysyvän tilanteen tasapaino-olosuhteet on saa- is 74854 vutettu.
Pysyvän toiminnan aikana tasasuuntaa diodi D4 pa-luupulssit 79 aikaansaaden säätötasajännitteen napaan E kondensaattorin C4 yli. Säätötasajännite vaihtelee paluu-5 pulssin amplitudivaihteluiden mukaisesti. Säätötasajännitteen tasoa siirretään zener-diodilla D5 ja se yhdistetään sahahammasjännitteeseen vertailijän 90 nastassa 6, niin että muutetaan vertailijan 90 liipaisua sekä SCR 76 päällekytkentää, jolloin tällä tavoin pidetään paluupuls-10 sijännitteen amplitudi suhteellisen vakinaisena.
Jotta toteutettaisiin sisääntulojännitteen Vin hidas kasvu, kytkee käynnistayksen säätöpiiri 59 aluksi SCR tasasuuntaajan 27 päälle välittömästi ennen verkkojännit-teen nollakohdan ylityshetkeä. Kokoaaltotasasuunnattu 15 verkkojännite Vg4, jota on havainnollistettuna kuviossa 5a, tuodaan vertailijan 92 sisääntulonastaan 4. Vertailuja 92 invertoi ja rajoittaa tasasuunnatun verkkojännitteen aikaansaaden suorakaideaaltojännitteen VA, jota on havainnollistettu kuviossa 5b, vertailijan 92 napaan A 20 ulostulonastassa 2. Positiivinen osuus suorakaideaaltojännitteestä VA esiintyy ajanhetken t^ - t^ välillä, mikä sisältää kokoaaltotasasuunnatun verkkojännitteen Vg4 nollakohdan ylityshetken t^.
Suorakaideaaltojännite VA differentoidaan käyttäen 25 kondensaattoria 88 ja vastusta 89, niin että aikaansaadaan jännite νβ vastuksen 89 yli napaan B, kuten on havainnollistettu kuviossa 5c. Tämä negatiivinen, differen-toitu piikkiosuus jännitteestä νβ, joka esiintyy suorakaideaalto jännitteen VA takareunalla ajanhetkellä t4, tuo-30 daan yksiasentoisen (monostabiilin) kytkimen 93 sisääntulonastaan 6 navasta C. Jännite yksiasentoisen kytkimen 93 nastassa 6 suorakaideaaltomuotoiHaan diodilla Dl, niin että aikaansaadaan se negatiivinen pulssijännite VD^ ajanhetkellä tA, jota on havainnollistettu kuviossa 5d. Negatii-35 viseen suuntaan pulssin VD1 siirtyvä reuna saa yksiasentoi- 16 74854 sen kytkimen 93 kytkemään ulostulotilajännitteet ulostu-lonastasta 1 napaan D. Kuten on havainnollistettu kuviossa 5e, siirtyy jännite VQ navassa D ylätilaan ajanhetkel-lä t^.
5 Yksiasentoisen kytkimen 93 ulostulo pysyy yläti- lassaan ennakolta määritellyn aikavälin t^ - tg verran kuvion 5e mukaisesti. Aikaväli t^ - tg yksiasentoisen kytkimen epästabiilille, ylätilassa olevalle ulostulotilal-le määräytyy siitä jännitteestä Vc^, joka on kehitetty 10 yksiasentoisen kytkimen 93 sisääntulonastaan 6 sen jälkeen, kun negatiivinen pulssi VD^ on esiintynyt, kuten on havainnollistettu kuvioissa 5d ja 5e. Ensimmäisen useista portituspulsseista SCR tasasuuntaajalle 27 esiintyessä määräytyy yksiasentoisen kytkimen 93 nastassa 6 oleva 15 jännite jännitteenjakovastuksien 96 ja 97 arvoista, näiden ollessa kytketty rinnakkain vastuksen 128 kanssa. Nämä arvot valitaan mahdollistamaan yksiasentoisen kytkimen 93 kytkeytyminen takaisin stabiiliin, alhaalla olevaan tilaan ajanhetkellä t2 tai tg, joka hetki on välittömästi 20 ennen jännitteen Vg^ nollakohdan ylittymishetkeä tg tai tg, kuten on havainnollistettu kuvioissa 5a ja 5e.
Yksiasentoisen kytkimen 93 tuloksena saatavan suo-rakaideaaltoulostulojännitteen VD negatiiviseen suuntaan siirtyvä reuna ajanhetkellä t2 tai tg differentoidaan pii-25 rillä 120 - 125, niin että tuodaan negatiivinen piikkijännite 98 ohjaustransistorin Q4 kannalle ja että transistori kytketään päälle, kuten on havainnollistettu kantajännitteellä sekä myös kollektorijännitteellä ku vioissa 5f ja5g. Tuloksena oleva pulssimainen kollektori 30 jännite sisältää kuvion 5g portituspulssit 179. Pulssit 179 tuodaan muuntajan 61 kautta kytkemään SCR 27 päälle ajanhetkillä t2 ja tg välittömästi ennen kokoaaltotasa-suunnatun verkkojännitteen Vg^ nollakohdan ylittymishet-kiä tg ja tg, kuten on tarpeen, jotta aikaansaataisiin 35 poikkeutuspiirin 20 hidas käynnistystoiminta.
17 74854
Aluksi tapahtuvan kuvion 1 vaakapoikkeutuspiirin 20 virroittamisen aikana, kun päälle/pois-kytkin 83 on suljettuna, voi syntyä haitallisia transienttijännitteitä, jotka saattavat satunnaisesti liipaista SCR tasasuun-5 taajan 27 muinakin hetkinä kuin lähellä verkkojännitteen nollakohdan ylityshetkiä. Estopiiri 126, jota on havainnollistettu kuviossa 3, sisällytetään SCR 27:n ohjauspiiriin 59. Estopiiri 126 saattaa pois päältä yksiasentoisen kytkimen 83 ulostulon, mikä täten estää transistoria Q4 10 kytkeytymästä päälle ja liipaisemasta SCR tasasuuntaajaa 27. Estopiiri 126 saatetaan toimintaan ennakolta määritellyiksi aikaväleiksi, jotka ovat tyypillisesti noin 0,5 - 1 sekuntia. Tämän estoaikavälin kuluttua ei yksiasentoisen osan 93 ulostulo enää ole saatettu toimimatto-15 maksi, mikä täten sallii SCR tasasuuntaajan 27 liipaisimen välittömästi ennen verkkojännitteen nollakohdan yli-tyshetkeä.
Estopiiri 126 sisältää kiikun 95, jolla on ulostu-lonasta 14 kytkettynä yksiasentoisen kytkimen 93 ulostu-20 lotiehen diodin D3 kautta. Välittömästi päälle/pois-kyt-kimen 83 sulkemisen jälkeen on kiikun 95 ulsotulo alati-lassa eli maadoitettuna, mikä täten maadoittaa kytkinna-van F, joka on yhdistetty diodin D3 anodille. SCR tasasuuntaajaa 27 ei voida liipaista niin kauan, kun kiikun 25 95 ulostulonasta 14 on alemmassa tilassa eli maadoitettu.
Likimäärin 0,8 sekunnin kuluttua, joka määräytyy vastuksen R2 ja kondensaattorin C3 aikavakiosta, on kondensaattori C3 varautunut riittävän paljon kohottaakseen jännitteen kiikun 95 sisääntulonastassa 9 sellaiseen ar-30 voon, että se saa kiikun 95 muuttamaan ulostulon tilaa nastassa 14. Diodi D3 saa estosuuntaisen etujännitettä ja yksiasentoisen kytkimen 93 ulostulon sallitaan nyt kytkeä transistori Q4 päälle ja liipaista SCR tasasuuntaaja 27.
Tämän 0,8 sekunnin estoaikavälin kuluessa, kun kii-35 kun 95 ulostulonasta 14 on maadoitettuna, pidetään konden- 74854 18 saattori C2, joka on yhdistetty ulostulonastaan 14 diodin 127 kautta, purettuna. Estoaikavälin kuluttua loppuun siirtyy ulostulonasta 14 ylätilaan tuoden diodille 127 estosuuntaisen etujännitteen ja sallien kondensaattorin 5 C2 varautumisen 6,8 voltin syöttölähteestä vastuksen Rl kautta. Kondensaattorin C2 yli oleva lisääntyvä jännite tuodaan yksiasentoisen kytkimen 93 sisääntulonastaan 6 diodin D2 ja vastuksen 128 kautta. Koska yksiasentoisen kytkimen 93 ylemmän, epästabiilin ulostulotilan kestoai-10 ka on funktio yksiasentoisen kytkimen 94 nastan 6 jännitteestä Vc niin, kun lisätään jännitettä Vc varaamalla kondensaattori C2, on seurauksena ulostulon epästabiilin ylä-tilan lyheneminen kytkinnavalla D.
Kuten kuviossa 5d on havainnollistettu, niin sitä 15 mukaa kuin kondensaattori C2 varautuu, lisääntyy jännite Vc yksiasentoisen kyktimen 93 nastassa 6 jatkuvasti arvosta aina arvoon V^ saakka ja sitten vielä arvoon · Kuten kuvioissa 5e ja 5g on havainnollistettu, lyhentää lisääntyvä jännite, joka on tuotu kondensaattorista 20 C2 yksiasentoisen kytkimen 93 nastaan 6, epästabiilin ylä-tilan kestoaikaa yksiasentoisella kytkimellä 93. Yksiasentoisen kytkimen 93 ulostulo palautuu stabiiliin alatilaan tiettynä jatkuvasti eteenpäin siirtyvänä ajanhetkenä, kuten esim. eteenpäin siirrettynä hetkenä tg, siirtyen sit-25 ten vielä eteenpäin hetkeen t^, mistä on seurauksena SCR tasasuuntaajan 27 liipaisun jatkuva vaiheen eteneminen poispäin läheltä nollakohdan ylittymishetkeä hetkeen tg saakka esimerkkitapauksessa, ja sitten hetkeen t5·
Sitä mukaa kuin SCR tasasuuntaajan 27 liipaisun 30 hetki vaiheeltaa siirtyy eteenpäin, kulkee yhä suurempia määriä sisääntulovirtaa syöttölähteestä 21 SCR tasasuuntaajan 27 kautta varaamaan kondensaattoria 29, niin että aikaansaadaan hitaasti lisääntyvä jännite Vin, joka on tarpeen poikkeutuspiirin 20 tasaista käynnistystoimintaa 35 varten.
74854 19
Kun sisääntulojännite Vin lähestyy pysyvää tasoaan, saatetaan liipaiseva vertailija 91 päälle ja se kytkee transistorin Q4 johtavaksi kussakin vaakapoikkeutusjaksossa liipaisten SCR tasasuuntaajan 27 johtavaksi kussa-5 kin poikkeutusjaksossa. Vertailijän 91 ulostulonasta 1 on yhdistetty transistorin Q4 kannalle vastuksen 129 kautta. Vaakapoikkeutustaajuinen suorakaideaaltomuotoinen kytken-täjännite 56 syötetään vertailijan 91 positiiviseen sisään-tulonastaan 3 johdinta 81 pitkin. Lisääntyvä jännite, joka 10 on kehitetty kondensaattorin C2 yli, tuodaan vertailijan 91 invertoivaan sisääntulonastaan 2.
Kun kondensaattorin C2 yli oleva jännite saavuttaa pysyvän tasonsa, on vertailijan 91 invertoivaan nastaan tuotu jännite riittävän korkea liipaistakseen vertailijan 15 ulostulon alempaan tilaansa, kun vaakapoikkeutustaajuisen suorakaideaaltojännitteen 56 negatiiviseen suuntaan siirtyvä reuna esiintyy. Kun vertailijan 91 ulostulo siirtyy alatilaan, kytketään transistori Q4 päälle, mikä liipai-see SCR 27 johtavaksi. SCR 27 liipaisu vaakataajuudella, 20 kun pysyvän tilan olosuhteita lähestytään, takaa SCR tasasuuntaajan optimaalisen liipaisun niin pian kuin koko-aaltotasasuunnattu verkko jännite ^24' 3°^a on tuotl* SCR tasasuuntaajan 27 anodille, ylittää SCR:n katodin jännitteen.
25 Kuvion 1 pienjännitesyöttö 180 aikaansaa +15 voltin tasajännitteen ja +25 voltin tasajännitteen napoihin L ja vastaavasti M. Näin virroitetaan vaakaoskillaattori 55, vaakaohjain 57, säädinpiiri 58 sekä käynnistyksen säätöpiiri 59 käynnistämisen aikana. Tehonsyöttö 180 aikaansaa 30 myös +6,8 voltin tasajännitteen napaan N, niin että virroitetaan piirit 58 ja 59 sekä käynnistämisen että pysyvän tilan toiminnan aikana.
Yksityiskohtainen suoritusmuoto tehonsyötöstä 180 on havainnollistettuna kuviossa 6. Zener-diodi 86 ylläpi-35 tää jännitteen navassa N arvossa +6,8 volttia tasajänni- 20 7 4 8 5 4 tettä. Zenerin etujännite saadaan vastuksen 87 kautta navassa 67 olevasta +24 voltin tasajännitteestä, joka oli kehitetty tehonsyötöllä 85.
Käynnistämisen aikana navassa 67 oleva +24 volttia 5 tuodaan napaan M vastuksen 181 ja diodin 182 kautta. Käynnistys jännite navassa M, vaikkakin se on pienempi kuin navan M pysyvän tilan jännite, joka on suuruudeltaan +25 volttia tasajännitettä, on riittävä virroittaakseen vaaka-ohjaimen 57 toimintaan. Pysyvän tilan toiminnan aikana kulo vion 1 paluumuuntaja 30 aikaansaa +25 voltin tasajännit-teen kuvion 6 napaan M navan 38 ja diodin 183 kautta. Pysyvän tilan toiminnan aikana diodi 182 saa estosuuntaisen etujännitteen irroittaen tehonsyötön 85 navasta M.
Samoin tuodaan käynnistämisen aikana navassa 67 ole-15 va +24 volttia napaan L vastuksen 181, transistorin 184 sekä diodin 185 kautta. Käynnistysjännite navassa L, vaikkakin se on pienempi kuin navassa L oleva pysyvän tilan jännite, joka on suuruudeltaan +15 volttia tasajännitettä, on riittävä virroittaakseen vaakaoskillaattorin 55, säädin-20 piirin 58 sekä käynnistys- ja säätöpiirin 59 toimimaan. Pysyvän tilan toiminnan aikana paluumuuntajän aikaansaama jännite, joka on suuruudeltaan +15 volttia tasajännitettä ja kehitetty napaan 41, tuodaan diodin 186 kautta estosuun-taisena etujännitteenä diodille 185, mikä aikaansaa +15 25 volttia pysyvän tilan tasajännitenapaan L.
Kuten on osoitettu aikaisemmin, saattaa navassa 67 oleva +24 voltin tasajännite syöttää suuritehoista audio-piiriä, joka on havainnollistettu kuviossa 6 audiopiirinä 190. Audiopiiri 190 sisältää audiovahvistimen 192, jonka 30 ulostulonapa on vaihtovirtakytketty kondensaattorin 193 kautta kytkentämuuntajän 194 primäärikäämitykseen. Muuntajan 194 toisiokäämitys on yhdistetty kovaäänisen 196 puhe-kelaan 195. Äänitaajuiset signaalit tuodaan sisääntulona-paan 191 audiovahvistimesta 192. Nämä signaalit vahviste-35 taan audiovahvistimella 192, niin että aikaansaadaan vir- 2i 7485 4 ta äänikäämiin 195, jolloin aikaansaadaan ääntä kovaäänisestä 196 sen ääni-informaation mukaisesti, joka näissä signaaleissa on.
Audiopiiri 190 saattaa olla suhteellisen suurite-5 hoinen kuorma kuluttaen havainnollistamistapauksessa 10-20 wattia tehoa. Mikäli audiokuormapiiri 190 kuluttaisi kuormitusvirtansa paluumuuntajän toisiokäämityksen syöttö-jännitteestä, kuten 38, saattaisi esiintyä oleellista ja haitallista paluupulssijännitteen modulointia, joka aiheu-10 tuu vaihteluista kuormitusvirrassa, jota otetaan paluu- muuntajan toisiokäämityksestä. Nämä kuormitusvirran vaihtelut saattavat aiheutua äänimäärän muutoksista sisääntu-levissa audiosignaaleissa, jotka on tuotu napaan 191. Jotta vältettäisiin haitallinen äänen aiheuttama paluupulssin 15 modulointi, on +24 voltin tasajännitesyöttö aikaansaatu samalla tehonsyötöllä 85 kuin mitä käytetään esivaraamaan tasa jännitteen estävä kondensaattoria 47. Audiokuorman virta otetaan nyt syöttöverkosta muuntajan 62 kautta sen sijaan, että se otettaisiin paluumuuntajän 30 kautta.
20 Suoja oikosulkua, ylikuormitusta ja poikkeutusgene- raattorin virhetoimintaa vastaan aikaansaadaan sulkupii-rillä 132, joka on sisällytetty säätöpiiriin 59 ja jota on havainnollistettu kuviossa 3. Liipaisinvertailija 94 on ulostulonastastaan 13 kytketty kiikun 95 sisääntulonastaan 25 8. Liipaisinvertailijän 94 invertoiva sisääntulonasta 10 on yhdistetty kondensaattorin 131 kautta napaan E. Jännite navassa E edustaa tasasuunnattua paluupulssijännitteen amplitudia.
Mikäli säädin ITR 75 oikosulkeutuu tai mikäli vii-30 meisen elektrodin kuorma oikosulkeutuu kuvaputken valokaaren muodostuksen johdosta tai mikäli poikkuetusgeneraatto-ri 48 toimii väärin ikä enää aikaansaa paluupulssijännitteitä, pienentyy jännite navassa E nollatasolle. Liipaisin-vertailija 94 havaitsee pienentyvän jännitteen navassa E 35 ja kytkeytyy ylempään ulostulotilaan, mikä täten liipaisee 74854 22 kiikun 95 alempaan ulostulotilaan. Kun kiikun 95 ulostulo on alatilassa eli maadoitettuna, on kondensaattori C2 purkautuneena, mikä tekee mahdottomaksi sekä yksiasentoisen kytkimen 93 että liipaisinvertailijän 91 toiminnan. Tran-5 sistori Q4 ei ole kytkettävissä päälle, mikä täten poistaa liipaisinpulssit SCR tasasuuntaajalta 27 ja pitää SCR:n poissa päältä olevassa tilassa. Sisääntulojännite Vin poistetaan, mikä täten saattaa toimimattomaksi ja sulkee vaa-kapoikkeutuspiirin 20 toiminnan. Sammuttamisen jälkeen 10 aloitetaan uudelleen vaakapoikkeutuspiirin 20 käynnistys- sekvenssi. Mikäli vikatilanne jatkuu, esiintyy jälleen kerran sammuttaminen ja lopuksi sulake 84 aukeaa.
Vertailijät 90 - 92 sekä 94, yksiasentoinen kytkin 93 ja kiikku 95 voidaan sisällyttää tavanomaiseen integroi-15 dun piirikoteloon. Kuten on havainnollistettu kuviossa 4, voivat vertailijat 90 ja 91 sisältyä integroituun piiri-koteloon CA393, mitä valmistaa RCA Corporation, Somerville, New Jersey, USA tai sisältyä pakkaukseen LM393, mitä valmistaa National Semiconductor Corporation, Santa Clara, 20 California, USA, jolloin ulostulonastat on kytketty kuten kuvioissa 3 ja 4 on osoitettu. Vertailijat 92 ja 94, yksiasentoinen kytkin 93 ja kiikku 95 voidaan sisällyttää integroituun piirikoteloon CA393, jota valmistaa RCA Corporation, tai ne voidaan sisällyttää koteloon LM339, jota 25 valmistaa National Semiconductor Corporation.

Claims (15)

23 7 4 8 5 4
1. Säädetty poikkeutuspiiri, jossa on käynnistys-piiri, johon poikkeutuspiiriin sisältyy poikkeutuskäämi-5 tys (53); poikkeutusgeneraattori (48), joka on kytketty poikkeutuskäämitykseen pyyhkäisyvirran synnyttämiseksi poikkeutuskäämitykseen, jolloin poikkeutusgeneraattorin kytkinnapaan kehitetään poikkeutustaajuinen jännite (Vr) , jossa on napaisuudeltaan vaihteleva jännitekomponentti; syöt-10 tötaajuisen napaisuudeltaan vaihtelevan jännitteen syöttö-lähde (21); ohjattava säätökytkin (75); sisääntulomuunta-ja (30), jolla on ensimmäinen (30a) ja toinen (30b) käämitys, ensimmäisen käämityksen ollessa kytketty mainittuun syöttölähteeseen sekä säätökytkimeen energian siir-15 tämiseksi syöttölähteestä kuormituspiiriin, joka on kytketty sisääntulomuuntajan sellaiseen käämitykseen, joka on jokin muu kuin mainittu ensimmäinen käämitys, säätö-kytkimen johtavuusajan mukaisesti, toisen käämityksen (30b) ollessa kytketty poikkeutusgeneraattorin kytkinna-20 paan? säätimen ohjauspiiri (58), joka on kytketty säätö-kytkimeen (75), niin että säätökytkin kytketään päälle säädeltynä hetkenä poikkeutustaajuisen, napaisuudeltaan vaihtelevan jännitekomponentin (Vr) ensimmäisen napaisuus-aikavälin aikana virran ottamiseksi syöttölähteestä (21) 25 ensimmäiseen käämitykseen (30a), poikkeutustaajuisen napaisuudeltaan vaihtelevan jännitekomponentin ollessa syötetty toiseen käämitykseen (30b), niin että resonanssi-virta heijastetaan ensimmäiselle käämitykselle (30a) sää-tökytkimen (75) kommutoimiseksi pois päältä toisen napai-30 suusaikavälin aikana; välineet signaalin (79), joka edustaa vaihteluja poikkeutuspiirin energiatasossa, muodostamiseksi; välineet (80), joilla tuodaan poikkeutuspiirin energiatason vaihteluja edustava signaali (79) säätimen ohjauspiiriin (58), niin että muutetaan tämän säätökytki-35 men johtavana oloaikaa poikkeutuspiirin energiatason vaih- 74854 24 teluiden mukaisesti, tunnettu siitä, että toinen ohjattava kytkin (27) on kytketty virtatielle sisään-tulomuuntajan (30) ensimmäisen käämityksen (30a) syöttö-lähteeltä, toisen säätöpiirin (59) ollessa kytketty tä-5 hän toiseen kytkimeen (27), niin että synnytetään toisen kytkimen päällekytkevä signaali virrankulun mahdollistamiseksi syöttölähteestä (21) sisääntulomuuntajän ensimmäiseen käämitykseen (30a); että piirissä on välineet (93, 96, 97), jotka on kytketty toiseen säätöpiiriin (59) ja 10 jotka toimivat syötön taajuisen, napaisuudeltaan vaihte-levan jännitteen vasteena sallien toisen säätöpiirin (59) synnyttää toisen kytkimen päällekytkevän signaalin hetkellä, joka esiintyy ennen syöttötaajuisen, napaisuudeltaan vaihtelevan jännitteen jakson nollakohdan ylittämis-15 hetkeä poikkeutuspiirin käynnistämisen aikana ennen pysyvän tilan toimintaa; sekä välineet (C2), joilla toisen kytkimen päällekytkevän signaalin esiintymistä vaihesiir-retään mainitusta nollakohdan ylittämishetkestä eteenpäin, kun siirrytään käynnistyksestä pysyvän tilan toimintaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen piiri, tun nettu siitä, että siinä on välineet (126) tämän toisen kytkimen päällekytkevän signaalin muodostamisen estämiseksi ennakolta määritellyn estoaikavälin ajaksi poikkeutuspiirin käynnistämisen aloittamisen jälkeen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen piiri, tun nettu siitä, että siinä on välineet (132), jotka toimivat poikkeutustaajuisen jännitteen vasteena tämän poikkeutuspiirin pysyvän tilan toiminnan aikana saattaen pois toiminnasta toisen kytkimen päällekytkevän signaalin muo-30 dostamisen, kun havaitaan poikkeutustaajuisen jännitteen amplitudin pieneneminen alle ennakolta määritellyn tason.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen piiri, tunnettu siitä, että siinä on välineet (131), joilla poikkeutustaajuinen signaali tuodaan edellä mainittuun 35 toiseen säätöpiiriin (59) tämän poikkeutuspiirin pysyvän 74854 25 tilan toiminnan aikana, niin että aikaansaadaan toisen kytkimen päällekytkevä signaali poikkeutustaajuisen jännitteen jokaisen jakson aikana.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen piiri, t u n -5 n e t t u siitä, että estovälineet (126) sisältävät kiikun (95), jolla on kaksi ulostulotilajännitettä, ensimmäisen ulostulotilajännitten, kun se syötetään toiseen säätöpiiriin (59), estäessä toisen kytkimen päällekytkevän signaalin muodostamisen, toisen ulostulotilajännitteen, 10 kun se syötetään, mahdollistaessa toisen kytkimen päällekytkevän signaalin muodostamisen, tämän kiikun (95) kehittäessä ensimmäisen ulostulotilajännitteensä, kun poik-keutuspiirin käynnistäminen aloitetaan, sekä välineet (C3), joilla syötetään sisääntulosignaali kiikkuun kytkemään 15 tämä kiikku kehittämään toinen ulostulotilajännite, sen jälkeen kun ennakolta määritelty estoaikaväli on kulunut.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen piiri, tunnettu siitä, että estovälineet (132) sisältävät välineet (94), joilla sisääntulosignaali syötetään kiikkuun 20 (95) poikkeutuspiirin pysyvän tilan toiminnan aikana, kun havaitaan poikkeutustaajuisen jännitteen amplitudin pieneneminen alle ennakolta määritellyn tason, niin että kiikku kytkeytyy kehittämään ensimmäisen ulostulotilajännitteensä.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukai nen piiri, tunnettu siitä, että sisääntulomuun-taja (30) sisältää paluumuuntajän, poikkeutustaajuisen jännitteen sisältäessä paluupulssijännitteen (79) ja ensimmäisen napaisuusaikavälin käsittäessä poikkeutusjak-30 son juova-aikavälin ja toisen napaisuusaikavälin käsittäessä poikkeutusjakson paluuaikavälin.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen piiri, tunnettu siitä, että ensimmäinen käämitys (30a) ja toinen käämitys (30b) on kytketty magneettisesti löyhästi 35 toisiinsa, niin että aikaansaadaan riittävä hajainduk- 74854 26 tanssi (230) varastoimaan paluumuuntajän sisään se energiamäärä, joka tarvitaan siirrettäväksi kuormituspiiriin kussakin poikkeutusjakossa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen piiri, t u n -5 n e t t u siitä, että kuormituspiiri sisältää viimeisen elektrodin kuorman kytkettynä paluumuuntajän (30) suur-jännitekäämitykseen (30d), tämän suurjännitekäämityksen ja toisen käämityksen (30b) ollessa kytketty toisiinsa magneettisesti suhteellisen tiiviisti.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen piiri, tun nettu siitä, että säätökytkin sisältää tyristorin (76) .
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen piiri, tunnettu siitä, että tasasuuntausdiodi (77) on kytketty 15 tyristorin kanssa rinnan ja napaisuudeltaan vastakkaisesti .
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen piiri, tunnettu siitä, että toinen kytkin (27) sisältää tyristorin .
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen piiri, johon si sältyy juovakondensaattori (52), joka on kytketty sarjaan poikkeutuskäämityksen (53) kanssa, pyyhkäisyjännitteen kehittämiseksi, ja tasajännitteen estävä kondensaattori (47) , joka yhdistää toisen käämityksen (30b) maahan, t u n -25 n e t t u siitä, että siinä on välineet (62 - 68), jotka on kytketty joko pyyhkäisykondensaattoriin (52) ja tasa-jännitteen estävään kondensaattoriin (47), niin että kyseinen kondensaattori esivarataan tiettyyn ennakolta määriteltyyn tasoon ennen säätökytkimen (75) alkujohtavuus-30 tilaa.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen piiri, tunnettu siitä, että kyseinen esivaraamisväline sisältää avustavan verkkosyöttömuuntajän (62), jonka primääri-käämitys on kytketty napaisuudeltaan vaihtelevan jännit-35 teen syöttölähteeseen, ja tasasuuntaajan (63), joka on 27 7 4 8 5 4 kytketty joko pyyhkäisykondensaattoriin (47) tai tasajän-nitteen estävään kondensaattoriin (52), sekä avustavan verkkosyöttömuuntajän (62) toisiokäämitykseen.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen piiri, t u n -5 n e t t u siitä, että siinä on audiokuormapiiri (90), joka on kytketty avustavan syöttömuuntajän (62) käämitykseen, tämän audiokuormapiirin (190) ottaessa äänellä moduloitua kuormitusvirtaa tästä verkkosyöttölähteestä. 28 74854
FI803633A 1979-11-30 1980-11-21 Reglerad avboejningskrets med startkoppling. FI74854C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7941461 1979-11-30
GB7941461 1979-11-30
US06/167,996 US4291257A (en) 1979-11-30 1980-07-14 Regulated deflection circuit with start-up and electronic circuit breaker control
US16799680 1980-07-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI803633L FI803633L (fi) 1981-05-31
FI74854B true FI74854B (fi) 1987-11-30
FI74854C FI74854C (fi) 1988-03-10

Family

ID=26273752

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI803633A FI74854C (fi) 1979-11-30 1980-11-21 Reglerad avboejningskrets med startkoppling.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0030136B1 (fi)
DE (1) DE3067972D1 (fi)
ES (1) ES497267A0 (fi)
FI (1) FI74854C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1191545A (en) * 1981-10-30 1985-08-06 George R. Rusk Power source circuit
CN110392469B (zh) * 2019-07-18 2022-03-08 上海外高桥造船有限公司 船舶led照明系统及其软启动装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1481518A (en) * 1973-10-23 1977-08-03 Rca Corp Power supply and line deflection circuit for television receivers
US4112465A (en) * 1977-08-22 1978-09-05 Rca Corporation Thrush current start-up circuit for a television receiver including a start-up decoupling circuit
US4146823A (en) * 1978-01-20 1979-03-27 Rca Corporation Regulated deflection circuit
US4147964A (en) * 1978-02-09 1979-04-03 Rca Corporation Complementary latching disabling circuit
US4232254A (en) * 1978-11-29 1980-11-04 Rca Corporation Regulated deflection circuit

Also Published As

Publication number Publication date
ES8106634A1 (es) 1981-08-16
FI803633L (fi) 1981-05-31
EP0030136A1 (en) 1981-06-10
FI74854C (fi) 1988-03-10
DE3067972D1 (en) 1984-06-28
ES497267A0 (es) 1981-08-16
EP0030136B1 (en) 1984-05-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR0163766B1 (ko) 동기식 스위치 모드 전원 회로
US6445598B1 (en) Dc-dc converter
JP4460105B2 (ja) ソフトスイッチングレギュレータ型電源装置及びその出力調整方法
KR20020079861A (ko) 2차 펄스폭 변조 제어를 가지는 플라이백 컨버터를 위한시동 회로
WO1992016995A1 (en) Zero voltage switching power converter
US4593347A (en) Blocking oscillator switched mode power supply
US11496042B2 (en) Method and device for matching the voltage of the smoothing capacitor of a DC/DC converter before a high-voltage battery is connected
FI74854B (fi) Reglerad avboejningskrets med startkoppling.
EP0332095A2 (en) A switch-mode power supply
FI75961B (fi) Avlaenkningskrets.
US4301394A (en) Horizontal deflection circuit and power supply with regulation by horizontal output transistor turn-off delay control
FI70104B (fi) Reglerad linjeavlaenkningsapparat
JPS63232584A (ja) 待機モードにおけるチョップ式電源の制御回路
FI70103C (fi) Avboejningskrets
JPH02273073A (ja) スイッチモード電源
US4291257A (en) Regulated deflection circuit with start-up and electronic circuit breaker control
US6222743B1 (en) Power factor correction circuit
US4163926A (en) Switching regulator for a television apparatus
FI89653B (fi) Skyddskrets foer effektkaella
US3914653A (en) Voltage regulator for deflection circuit
EP0770281B1 (en) Power supply apparatus comprising an improved limiter circuit
GB2032658A (en) Regulated deflection system e.g. for television receivers
FI59316B (fi) Regleringskrets foer en horisontalavlaenkningsgenerator
JPH08149815A (ja) スイッチング電源回路
JPH0366685B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: RCA LICENSING CORPORATION