FI74179B - Teletextanordning med kort sidoframsoekningstid. - Google Patents

Teletextanordning med kort sidoframsoekningstid. Download PDF

Info

Publication number
FI74179B
FI74179B FI840799A FI840799A FI74179B FI 74179 B FI74179 B FI 74179B FI 840799 A FI840799 A FI 840799A FI 840799 A FI840799 A FI 840799A FI 74179 B FI74179 B FI 74179B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
memory
input
background memory
circuit
page
Prior art date
Application number
FI840799A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840799A (fi
FI840799A0 (fi
FI74179C (fi
Inventor
Herman Jan Renier Schmitz
Marcellinus Joseph Jo Annegarn
Wilhelmus Franciscus Fekkes
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of FI840799A0 publication Critical patent/FI840799A0/fi
Publication of FI840799A publication Critical patent/FI840799A/fi
Publication of FI74179B publication Critical patent/FI74179B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74179C publication Critical patent/FI74179C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/08Systems for the simultaneous or sequential transmission of more than one television signal, e.g. additional information signals, the signals occupying wholly or partially the same frequency band, e.g. by time division
    • H04N7/087Systems for the simultaneous or sequential transmission of more than one television signal, e.g. additional information signals, the signals occupying wholly or partially the same frequency band, e.g. by time division with signal insertion during the vertical blanking interval only
    • H04N7/088Systems for the simultaneous or sequential transmission of more than one television signal, e.g. additional information signals, the signals occupying wholly or partially the same frequency band, e.g. by time division with signal insertion during the vertical blanking interval only the inserted signal being digital
    • H04N7/0882Systems for the simultaneous or sequential transmission of more than one television signal, e.g. additional information signals, the signals occupying wholly or partially the same frequency band, e.g. by time division with signal insertion during the vertical blanking interval only the inserted signal being digital for the transmission of character code signals, e.g. for teletext

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

1 74179 TV-tekstipalvelulaite, jossa on pieni sivun hakuaika
Esillä oleva keksintö kohdistuu sivumuotoisen yhteis-näytön järjestelyyn datan aikajakson aikana television näyt-5 töputkella, joka järjestely käsittää ottopiirin digitaalisten ottosignaalien vastaanottamiseksi, jotka lähetetään yhdessä televisiosignaalin kanssa ja sisältävät koodatussa muodossa näytettävän kuvainformaation, sivu- ja rivinumerot, sivun yhden tai useamman rivin kuvainformaation o]lessa man-10 dollista lähettää televisiosignaalin kentän kestoaikana, kuvamuistin, jonka otto on kytketty ottopiirin antoon, kuva-muistin ollessa sopiva sivun koodatun kuvainformaation tallettamiseksi ja sen muistamiseksi mainitun aikajakson aikana, muunninpiirin koodatun kuvainformaation muuntamiseksi 15 videosignaaleiksi, jotka sopivat television kuvaputken näytettäväksi, järjestelyn edelleen käsittäessä taustamuistin, joka on järjestetty tallettamaan ainakin kahden sivun sisältämän koodatun datan ja ohjauspiirin digitaalisten otto-signaalien siirron ohjaamiseksi kuvamuistiin ja mainittuun 20 taustamuistiin.
Edellä selostetun tyyppisiä järjestelyjä voidaan käyttää televisiovastaanottimissa digitaalisten informaatio-signaalien vastaanottamiseksi, jotka ennalta määrättyjen television juovajaksojen aikana, jolloin mitään television 25 kuvainformaatiota ei ole, lähettää televisiosignaalin kanssa televisiolähetysasema, joka on osa tv-tekstipalvelujärjestelmää ja niihin liittyviä järjestelmiä.
Kun digitaaliset informaatiosignaalit on suodatettu täydellisestä videosignaalista tulovideoprosessorin avulla, 30 jota tästä eteenpäin merkitään merkinnällä TVIP, voi otto-piiri erottaa siitä osoiteosat, kuten sivu- ja rivinumerot kuvainformaation koodeista. Lähetetty digitaalinen informaatio lähetetään tv-tekstipalvelussa ja vastaavissa järjestelmissä jaksoittaisesti ja toistuvasti, tavallisesti jak-35 soina, joiden kesto on muutamia kymmeniä sekunteja.
2 74179
Ohjauspiiri varmistaa, että niin pian kuin käyttäjä kyselee tiettyä sivua talletetaan tähän sivunumeroon liittyvät kuvainformaation koodit rivittäin kuvamuistiin.
Kyseisen sivun näyttämiseksi luetaan talletettu kuva, 5 muunninpiirin muuntaessa kuvainformaation koodit videosignaaleiksi sinänsä tunnetulla tavalla merkkigeneraattorin avulla.
Jos digitaalisen informaation toistotaajuus on esimerkiksi 30 sekuntia, on odotusaika kyselyn ja kuvamuistin 10 täytön välillä keskimäärin 15 sekuntia, jos mitään tausta-muistia ei käytetä. Jos tämä keskimääräinen odotusaika esiintyy myös jokaisessa peräkkäisessä kyselyssä kokee käyttäjä tämän häiritsevänä.
Tämä voidaan osittain välttää laajentamalla kuvamuis-15 ti taustamuistilla, joka sopii kahden tai useamman sivun kuvainformaation tallettamiseen.
Edellä selostetun tyyppinen järjestely on esitetty hollantilaisessa patenttihakemuksessa nro 7704398. Kyseisessä järjestelyssä käyttäjän täytyy osoittaa ohjauspiirin 20 kautta, mitkä sivut hän tahtoo tallettaa taustamuistiin.
Siinä tapauksessa, että käyttäjä kyselee seuraavaa sivua indeksisivuun sisältyvän datan perusteella ilman, että etukäteen on tiedetty olevan tarpeen hakea tätä sivua, esiin-tyy myös keskimäärin 15 sekunnin suuruinen odotusjakso, kos-25 ka kyseistä sivua ei ole talletettu taustamuistiin.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada järjestely, jossa keskimääräinen odotusaika pienenee lähes nollaan ensimmäisen kyselyn jälkeen ilman, että käyttäjän tarvitsee suorittaa ylimääräisiä toimia taustamuistin ohjaa-·'·' 30 miseksi.
Keksinnön mukaisesti on järjestelylle tunnusomaista se, että ohjauspiiri on järjestetty siten, että uuden sivun kyselyn kohdalla tarkistetaan, onko se jo talletettu tausta-muistiin ja jos on, siirretään koodattu kuvainformaatio 35 taustamuistista kuvamuistiin ottopiirin kautta, kun taas kyseltäessä uutta sivua, jota ei ole talletettu tausta- 3 74179 muistiin, syötetään digitaaliset ottosignaalit ottopiiriin, kunnes kyselty sivu on tunnistettu sinänsä tunnetulla tavalla ja kirjoitettu kuvamuistiin ja digitaaliset ottosignaalit syötetään taustamuistin ottoon, niin että tausta-5 muisti täytyy useiden sivujen sisältämällä koodatulla datalla.
Tämä suoritetaan seuraavasti. Näytettävä informaatio jaetaan asiakkaan tv-tekstipalvelujärjestelmissä useisiin ryhmiin, joita tavallisesti kutsutaan makasiineiksi, joil-10 la kullakin on oma indeksinsä. Makasiini käsittää enintään sata sivua.
Taustamuisti valitaan esimerkiksi niin, että sillä on riittävän suuri kapasiteetti suuren sivumäärän tallettamiseksi, edullisesti ainakin yhden täyden makasiinin. Tämä 15 taustamuisti voi olla esimerkiksi suoraan kytketty digitaalisten ottosignaalien lähteeseen, eli ennen ottopiiriä niin, että digitaaliset ottosignaalit kirjoitetaan valikoimatta jatkuvasti taustamuistion.
Toinen menetelmä taustamuistiin kirjoittamiseksi on 20 syöttää informaatiota ajanhetkestä, jolloin kyselty sivunumero vastaanotetussa signaalissa on tunnistettu siihen hetkeen asti, jolloin muisti on täysi tai osittain täysi.
Tässä kirjoitusmenetelmässä voidaan makasiinin valintaan niin haluttaessa vaikuttaa makasiininumeron avulla, 25 joka esiintyy kunkin rivin alussa.
Kumpikaan näistä menetelmistä ei vaadi ylimääräistä ohjaustoimintaa käyttäjän taholta tai ylimääräistä informaatiota lähettimeltä.
. . Ensimmäisen kyselyn kohdalla, joka kohdistuu esimer- 30 kiksi indeksiin, kirjoitetaan tämä indeksi kuvamuistiin kes-: kimääräisen odotusajan kuluttua, minkä jälkeen tämä indeksi voidaan näyttää välittömästi. Käyttäjän lukiessa indeksin, täytyy taustamuisti muutamissa sekunneissa digitaalisilla ottosignaaleilla. Aikajakso, jona tämä tapahtuu, voi riip-35 pua taustamuistin kapasiteetista ja se valitaan esimerkiksi niin, että kyselty sivu kirjoitetaan ensin taustamuistiin 4 74179 samanaikaisesti kirjoitettaessa kuvamuistia, minkä jälkeen syötetään seuraavat sivut, kunnes taustamuistin kapasiteetti on täyttynyt. Ohjauspiirin rekisteriin voidaan esimerkiksi merkitä ylös, mikä informaatio on talletettu taustamuis-5 tiin.
Jos seuraava käyttäjän kysely liittyy yhteen rekisteriin siten kirjoitetuista sivuista, niin ohjauspiiri kytkee ottopiirin taustamuistin antoon, joka sen tuloksena alkaa toimia digitaalisena ottosignaalilähteenä. Vaadittu in-10 formaatio talletetaan nyt kuvamuistiin vähemmässä kuin 0,1 sekunnissa, joka odotusaika on niin lyhyt, että käyttäjä ei sitä huomaa. Taustamuistin sisältö ei ei ole tässä yhteydessä muuttunut. Käytännössä on havaittu, että suuri osa peräkkäisistä kyselyistä pysyy aina taustamuistin sisällön puit-15 teissä, niin että uusi odotusjakso ilmaantuu vain hyvin harvoin, nimittäin silloin kun käyttäjä pyytää sivua, jota ei vielä ole talletettu. On myös luonnollisesti mahdollista tehdä taustamuisti dimensioiltaan sellaiseksi, että kaikki makasiinit voidaan tallettaa täydellisesti. Tässä tapauksessa 20 ei ensimmäisen kyselyn jälkeen koskaan esiinny odotusjaksoa.
Keksinnön edulliselle suoritusmuodolle on tunnusomaista se, että taustamuisti on järjestetty niin, että niiden jaksojen aikana, joissa mitään informaatiota ei kirjoiteta taustamuistiin, kiertää taustamuistiin talletettu koo-25 dattu data aina ainakin kerran taustamuistin ohjauspiirin ohjauksen alaisena ja uuden sivun kyselyn tapauksessa kytketään ottopiiri taustamuistin antoon, joka tunnistaa sinänsä tunnetulla tavalla kyseisen sivun sivunumeron kiertävässä informaatiossa ja siirtää tähän sivuun liittyvän koodatun 30 kuvainformaation kuvamuistiin.
Valintamekanismi voi silloin olla hyvin yksinkertainen, koska ottopiiri on tavallisesti odotustilassa, kunnes kyselty sivu kulkee ohi tämän kierron aikana, niin ettei mitään erillistä taustamuistiin sisältyvien sivujen re-35 kisteröimistä tarvitsee suorittaa. Tämä vaatii kylläkin hieman odotusaikaa, mutta sitä ei huomata, koska on 5 74179 mahdollista kierrättää koko talletettu informaatio lyhyen aikajakson aikana.
Kustannuksiltaan edullinen ratkaisu saavutetaan, jos taustamuisti on katkeavatyyppinen muisti, jossa talletetun 5 datan kierron tavoitteena on myös jälleenladata muistin sisältö, ja jossa aikajaksot, joiden aikana kirjoitusta tai kiertoa ei tapahdu, ovat lyhyempiä kuin aikajakso, jolloin taustamuistin sisältö häviää.
Ratkaisua voidaan etsiä integroiduista CCD-muisteis-10 ta (varaussiirtorekistereistä), joissa jo nyt on mahdollisuus sijoittaa enemmän kuin 300 kilobittiä (308 x 1 024 bittiä) yhteen ainoaan integroituun piiriin. Jos jokaista 1 024 bitin yksikköä käytetään tallettamaan kolme riviä tekstiä, joissa kussakin on 336 bittiä, voidaan 308 x 3 : 15 25 =: 37 sivua tallettaa yhteen ainoaan moduliin, kolme mo dulia riittää yhteen täyteen makasiiniin. Käytännössä voidaan 40 sivua tai enemmän tallettaa yhteen moduliin, koska suurimmassa osassa sivuja on vähemmän kuin 25 kirjoitettua riviä.
20 Kuvamuistin rakenne on kuitenkin erilainen. Kuva- muistissa, jossa kullakin tekstin rivillä on 40 symboli-paikkaa riviä kohden, vain kuvainformaatiokoodit, joista kukin koostuu yhdestä 8-bittisestä tavusta, talletetaan kullekin riville, eli 40 x 8 = 320 bittiä, joka sisältää kerran 25 sivua kohden sivunumeron, joka ensimmäisellä rivillä muodostaa osan kuvainformaatiokoodista, mutta ei sisällä riviä kohden 16 bitin rivinumeroa. Koska taustamuisti voidaan sijoittaa ennen ottopiiriä talletetaan kaikki digitaalinen informaatio rivinumerot mukaan lukien, niin että nyt todel-30 lakin tarvitaan 320 + 16 = 336 bittiä tekstiriviä kohden, mutta toisaalta kirjoittaminen muistiin yksinkertaistuu, koska numerobittien ja kuvainformaatiobittien erottaminen on tehty tarpeettomaksi, ja lisäksi taustamuisti voi nyt täydellisesti korvata alkuperäisen digitaalisten ottosignaa-35 lien lähteen.
6 74179
Taustamuisti voi muodostua eri tyyppisistä siirtore-kistereistä tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi sarja-rinnak-kaismuuntimesta, jota seuraa osoitettava muisti, jossa w-bittiset "sanat" talletetaan osoitelaskurin määräämiin 5 sanan osoitemuistipaikkoihin ohjauspiirissä. Myös viimeksi mainitussa tapauksessa yhdistelmä toimii kirjoituksen aikana sarjamuistina. Alan ammattimies kykenee valitsemaan minkä tahansa sopivan tyyppisen muistin tätä tarkoitusta varten eikä tämä valinta ole oleellinen keksinnölliselle ajatuksel-10 le.
Keksintöä selostetaan seuraavassa nyt yksityiskohtaisemmin esimerkin avulla mukana seuraaviin piirustuksiin viitaten:
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen järjestelyn perus-15 muodon yksinkertaistettua lohkokaaviota;
Kuvio 2 esittää käytännön suoritusmuodon lohkokaaviota ;
Kuvio 3 esittää rivien ja niiden bittien paikkoja taustamuistissa; 20 Kuvio 4 esittää ohjauspiirin oleellista osaa sellai sena kuin sitä käytetään taustamuistissa datan talletuksen aikana ja jälleenlataustoiminnan aikana;
Kuvio 5 esittää kuviossa 4 esitettyyn piiriin liittyvää ajastuskaaviota; 25 Kuvio 6 esittää vain makasiinin valinnalla varuste tun taustamuistin yksinkertaistettua lohkokaaviota, ja
Kuvio 7 esittää makasiinin valinnalle varustetun taustamuistin yksinkertaistettua lohkokaaviota, joka käsittää toisen muistilohkon aikakompressiota varten.
30 Vastaavat elementit kuvioissa on merkitty samoilla :: viitenumeroilla.
Kuviossa 1 esimerkiksi televisiovastaanottimen vastaanottavasta osasta tuleva videosignaali syötetään tv-tekstipalvelun tulovideoprosessorin 3 (TVIP) ottoon 1, joka 35 prosessori on tavanomaista tyyppiä tv-tekstipalvelulle sopiville vastaanottimille. TVIP:n päätarkoituksena on 7 74179 suodattaa sinänsä tunnetulla tavalla pois tv-tekstipalve-lun videojuovat, jotka lähetetään suihkun pystysammutusajän aikana ja syöttää ne edelleen piiriin digitaalisina otto-signaaleina (DIS) annon 5 kautta. Anto 5 on kytketty kyt-5 kimen 9 ensimmäiseen ottoon 7, jonka anto on kytketty otto-piiriin 13 (ACQ) antoon 11, joka sinänsä tunnetulla tavalla aikaansaa kuvainformaatiokoodien tiedonkeruun käyttäjän kyselemään sivuun liittyvästä DISrstä. Kuvainformaatiokoodit talletetaan kuvamuistiin 15, joka on esimerkiksi standardin 10 tv-tekstipalvelulaitteen suorasaantimuistin TRAM muodossa. Kysellyn sivun näyttämiseksi kuvapinnalla luetaan TRAM jak-soittaisesti ja syklisesti, muunninpiirin 17 (DSP) kehittäessä näytölle tarpeelliset videosignaalit ja syöttäessä ne annon 19 kautta kuvaputken käsittävään näyttöpiiriin, jota 15 ei ole esitetty.
TVIPtin anto 5 on edelleen kytketty sarjamuotoisen taustamuistin 23 (CCD) ottoon 21, joka muisti muodostuu esimerkiksi yhdestä tai useammasta integroidusta CCD-rekiste-ristä. Taustamuistin 23 anto 25 on kytketty kytkimen 9 toi-20 seen ottoon 27, niin että jos kytkin 9 säädetään asentoon 27-10, voidaan CCDrhen talletettu DIS syöttää ottopiiriin 13 oton 11 kautta, minkä jälkeen sitä käsitellään sinänsä tunnetulla tavalla käyttäjän kysellessä sivua, jonka informaatio on talletettu CCD:hen. .
25 Koko menettelyä ohjaa ohjauspiiri 29. Tavallista tv- tekstipalvelun ohjausta ei käsitellä yksityiskohtaisemmin tässä yhteydessä, muutamia esillä olevalle keksinnölle oleellisia ohjaustoimintoja selostetaan edempänä kuvioihin 4 ja 5 viitaten.
30 Ohjausta varten syöttää piiri TVIP (3) useita ajas- tussignaaleja, jotka ovat tv-tekstipalvelun standardeja ajastussignaaleja. TCLK-anto 31 syöttää nimellistaajuudel-. . taan 6,9375 MHz:n suuruisen tv-tekstipalvelun kellosignaa lin ohjauspiirin 29 ottoon 41.
35 SR-anto 33 syöttää tv-tekstipalvelun kunkin kuvari- vin jakson alussa OFF-pulssin "aloita rivi" vastaavaan 8 74179 ottoon 43 ja DEW'-anto 35 syöttää "datan syöttöikkuna"-signaalin ohjauspiirin 29 vastaavaan ottoon 45.
DEW-signaali on OFF-tilassa ("0") suihkun pystysam-mutusajan sen osan aikana, jolloin tv-tekstipalvelun kuva-5 rivit lähetetään, eli tavallisesti neljän tai useamman ku-varivijakson aikana kunakin 20 millisekuntina. Kentän kes-toaikana (tai 1/60 sekuntia NTSC-maissa) suoritetaan kir-joituskomento. Tämän aikajakson ulkopuolella DEW' on ON-ti-lassa ("1").
10 Käyttäjä ilmaisee toiveensa esimerkiksi näppäimistön 47 avulla, joka on kytketty ohjauspiiriin 29 signaalilinkin 49 kautta. Signaalilinkki 49 voi olla johdinkytkentä, mutta kauko-ohjausta varten se voi vaihtoehtoisesti muodostua kokonaan tai osittain infrapunavalopulsseista tai ultraääni-15 pulsseista.
Ohjauspiirin 29 välittämät ohjaussignaalit on kaavio-maisesti esitetty lohkokaaviossaan monikanavaisen kytkennän 51 avulla.
Kyseltäessä uutta sivua tarkistaa ohjauspiiri ensin, 20 onko tämä sivu jo talletettu taustamuistiin. Jos näin ei ole, säädetään kytkin 9 esitettyyn asentoon 7-10 ja digitaaliset ottosignaalit DIS syötetään ottopiiriin joka kerran DEW-jakson aikana.
Tämän tarkastuksen suorittamiseen on useita ratkai-25 suja. On esimerkiksi mahdollista merkitä ylös ohjauspiirin toisiomuistiin informaation taustamuistiin kirjoittamisen aikana mikä informaatio on talletettu sivu- ja rivinumeroi-den perusteella.
Koska koko taustamuistin lukeminen voidaan suorittaa 30 sekunnin murto-osassa, on myös mahdollista ilman käyttäjän : kannalta huomattavissa olevaa aikaviivettä tarkistaa taus- tamuistista uuden kyselyn tapahtuessa ensin etsityn informaation olemassaolo, lukea tämä informaatio, jos se on olemassa, ja jos ei ole niin, selata tulevat digitaaliset otto-35 signaalit normaalin keskimääräisen odotusajan puitteissa.
9 74179 Jälkimmäisessä tapauksessa on hyvin pienen keskimääräisen odotusajan lisääntymisen vastapainona ohjauspiirin yksinkertaistuminen.
Niiden kentän kestoajan osien aikana, jolloin tele-5 visiosignaaleja lähetetään, DEW = 1 ja tv-tekstipalvelun kello TSCLK on toimimattomassa tilassa.
Niin pian kuin kyselty sivunumero on tunnistettu sinänsä tunnetun ja piirustuksissa esittämättömän piirin (ACQ) avulla alkaa tämän sivun kuvainformaation talletus kuva-10 muistiin 15.
Vaikka ei ole välttämätöntä, suoritetaan DIS:in talletus taustamuistion jatkuvasti tai talletus voidaan aloittaa uuden kyselyn tapahtuessa. Talletus voi alkaa samanaikaisesti kuvamuistiin tapahtuvan talletuksen kanssa niin 15 pian kuin sivunumero on tunnistettu.
Niin pian kuin kyselty sivu on talletettu TRAM:iin (15), voidaan sen näyttö aloittaa samalla kun taustamuistion edelleen kirjoitetaan. Jos taustamuistin kapasiteetti on x-riviä, voi kirjoittaminen päättyä x-rivijakson sen jäl-20 keen kun kirjoittaminen TRAM:iin oli aloitettu. Tämä voidaan toteuttaa eri tavoin. On mahdollista laskea x-pulssia SR' ohjauspiiriin 29 tai siinä tapauksessa, että DEW-jaksoa kohden on 4 tv-tekstipalveluriviä, voidaan laskea x/4 DEW'-pulssia. Vaihtoehtoisesti on mahdollista lopettaa kirjoitta-25 minen niin pian kuin ennaltamäärätty suurempi sivunumero on tunnistettu. Osoitteen tunnistuksen aikaansaamisen tarkka paikka ei ole keksinnölle oleellista. Tämä voidaan toteuttaa sekä TVIPrissä että ACQtssa. Tässä tarkoituksessa on myös mahdollista syöttää DIS ohjauspiiriin 29, jos osoitteen 30 tunnistus on siellä suoritettu.
Kun kirjoitustoiminta on päättynyt, edustaa DIS si-vujen lukumäärää taustamuistissa, sisältäen siten rivinumerot, kun taas TRAM edelleen sisältää kuvainformaation kysellyn sivun rivinumerolta lukuun ottamatta.
35 jos seuraava kysely kohdistuu sivuun, jota ei vielä ole kirjoitettu, toistetaan edellä selostettu menettely.
10 741 79
Suurimassa osassa tapauksia havaittiin seuraavan kyselyn kuitenkin kohdistuvan sivuun, joka jo oli talletettu taustamuistiin 23.
Tässä tapauksessa kytkin 9 säädetään asentoon 27-10, 5 minkä jälkeen ACQ voi saada kysellyn sivunumeron TRAM:issä.
Jos taustamuisti 23 ei ole katkeavaa tyyppiä, voidaan tämä siirto suorittaa osoittamalla muisti, koska tiedetään tarkasti kysellyn sivun talletuksen sijainti. Vaihtoehtoisesti voidaan taustamuistiin 23 talletettu informaatio kier-10 rättää, ACQ:n odottaessa nyt, kunnes kyselty sivu kulkee ohi. Tässä tapauksessa taustamuisti 23 toimii kokonaan digitaalisten ottosignaalien eri lähteenä, ainoan tärkeän eron ollessa siinä, että kiertojakso on edullisesti yhtä suuri kuin kentän kestoaika vähennettynä suihkun pystysammutus-15 ajalla, eli hieman lyhyempi kuin 20 millisekuntia, niin että keskimääräinen odotusaika ylittää 10 millisekuntoa. Tämä on niin lyhyt aika, että käyttäjä ei sitä huomaa.
Kuvio 2 esittää sarjamuotoisen muistin 23 käytännön suoritusmuotoa, joka käsittää yhden tai useamman muistimo-20 dulin 61-64. Tässä esimerkissä kukin moduli on valittu olevan CCD-siirtorekisteri, jossa on 315 394 bittiä sarjaan järjestettynä. Vaikka fyysiesti ei olekaan mitään eroa, saavutetaan yksinkertainen rakenne käyttämällä modulia, jossa on 308 ryhmää, joissa kussakin on 1 024 bittiä.
25 Kullakin modulilla on otto 67 ja anto 69, jotka voi daan kytkeä toisiinsa vastaavasti kytkimien 71-75 avulla. Näiden kytkimien esitetyssä asennossa on kukin moduli kier-tomoduli eikä se ole kytketty mihinkään muuhun moduliin.
Tässä tilanteessa muisti jälleenladataan jaksoittai-30 sesti. Koska tämä suoritetaan aina kerran kirjoitusjaksojen DEW aikana, täytyy 308 x 1 024 siirtopulssia syöttää noin 15 millisekunnissa kerralla tapahtuvaa jälleenlatausta varten. Nämä 315 392 siirtopulssia 15 millisekunnissa vastaavat noin 21 MHz:n siirtokellotaajuutta. Kyseisen siirtokel-35 losignaalin SC syöttää siirtokello-ottoon 80 ohjauspiiri 29.
i.
11 74179
Taustamuistin kirjoittamiseksi säädetään kytkimet 71-75 toiseen asentoon DEW-jakson aikana. Modulit 61-65 on siten järjestetty sarjaan toistensa kanssa. DEW-jakson aikana voidaan digitaaliset ottosignaalit DIS syöttää ensim-5 mäisen modulin 61 ottoon 67 oton 21, muistin ottokytkimen 81, lukukytkimen 82 ja kytkimen 71 kautta. Kytkimet 81 ja 82 ovat silloin kuviossa 2 esitetyssä asennossa. Kytkintä 81 ohjataan ohjauspiiristä 29 signaalin SI avulla, joka syötetään taustamuistin 23 ottoon 83.
10 Kirjoitustoiminta voidaan nyt suorittaa tv-tekstipal- velun kellon taajuudella, joka siten toimii myös siirtokel-lona vastaavasti moduleille 61-65.
Jos DEW-jakson aikana lähetetään m = 4 tv-tekstipal-veluriviä, kirjoitetaan vastaavasti 4 x 336 bittiä kysei-15 sellä tavalla. Koska luku 336 käsittää tekijän 3, ei 1 024:n monikertoja koskaan aikaansaada tällä tavalla, niin että saavutetaan tilanne, jossa n-modulille on aina talletettu N-1 riviä juovaa, jotka ovat jakautuneet kahdelle modulille i ja i + 1 (i = 1, ... N). Siten on suositeltavaa täyttää 20 kukin kolmen rivin ryhmä 3 x 336 = 1 008 bittiä, johon on siirretty 16 bittiä, jolloin yhteensä saadaan 1 024 bittiä.
Vaihtoehtoisesti voidaan valita muistimoduleja, joissa on 336 bitin monokerran verran bittejä. Tässä esimerkkinä selostetut modulit ovat kuitenkin halvempia, koska niitä 25 jo käytetään normaalin televisiokuvan tallettamiseksi digitaalisessa muodossa 308 rivin ollessa talletettu 312,5 ri-rin kenttää kohden. Jos riviä kohden talletetaan 512 elementtiä, joissa kussakin on 14 bittiä, on seitsemällä tällaisella modulilla tarkasti kapasiteetti, joka riittää tal-30 lettamaan televisiokentän koko informaation. Kysymys on : luonnollisesti siitä, käytetäänkö tämäntyyppisiä moduleja myös tv-tekstipalvelun kentässä.
Yllättävän yksinkertainen rakenne saavutetaan, kun noin 21 MHz:n taajuinen siirtokello tahdistetaan tv-teks-35 tipalvelun kellon kanssa, niin että siirtokello toimii tarkalleen kolme kertaa tv-tekstipalvelun kellon taajuudella, 12 741 79 eli taajuudella 20,8125 MHz. Tässä tilanteessa ohjataan kytkintä 81 (S. ) siten, että siirtokellon kunkin kolmannen in osan aikana se on esitetyssä asennossa ja toisessa asennossa jakson muuna aikana. Tv-tekstipalvelun kellotaajuudella 5 tuottaa siirtokello 1 024 pulssia rivin kestoaikaa kohden, niin että rivin kestoajan lopussa on tekstin rivin ensimmäinen bitti saapunut viimeiseen 1 024 bitin ryhmään (kuviteltu) , esimerkiksi paikkaan 1 021. Jokaista talletettua bittiä seuraa kaksi ensimmäisessä tapauksessa vapaata siirtotoi-10 mintoa, niin että toinen informaatiobitti sijaitsee 1 024 bitin ryhmän paikassa 1 018 jne. Siten 336. informaatio-bitti saapuu bittipaikkaan 1 021 - 3 x 335 = 16. Jäljelle jäävät bittipaikat pysyvät edelleen täyttämättöminä, kuvio 3, rivi A-A. Siten välipaikkojen täyttämiseksi syötetään 15 modulin M lopussa poissiirretyt informaatiobitit takaisin ensimmäisen modulin 61 ottoon aikana, jolloin kytkin 81 on toisessa asemassa. Koska rivin tai tekstin ensimmäiset bitit ovat aina ryhmän lopussa paikassa 1 021, ilmestyy vanha bitti modulin 65 antoon 69 N samanaikaisesti uutta bittiä 20 kirjoitettaessa, jolloin tämä vanha bitti saavuttaa kytkimen 81 hetkenä, jolloin tämä kytkin ei ole esitetyssä asennossa. Tämän estämiseksi on yhden siirtojakson aikaviiveen tuottava viivepiiri 85 järjestetty annon 69-N ja kytkimen 81 välille. Tämä voidaan suorittaa yksinkertaisella tavalla 25 laajentamalla koko N x 308 x 1 024 bitin suuruista siirto-rekisteriä lisäämällä siirtokellon ohjaama kiikku 84 siirtokellon oton 86 kautta.
On ilmeistä, että bitit, jotka alunperin kirjoitettiin bittipaikkoihin 1, 4, 7, 10 jne. kirjoitetaan nyt kaik-30 kien modulien kauttakulun ja yhden aikaviivebitin jälkeen : bittipaikkoihin 2, 5, 8, 11 jne. ja toisen kauttakulun jäl keen paikkoihin 3, 6, 9, 12 jne. Koko siirtorekisteri on täytetty kolmannen kauttakulun lopussa (Kuvio 3 rivit B-B ja C-C).
35 Olettaen, että N = 3, on nyt talletettu yhteensä 3 x 3 x 308 = 2 772 riviä. Rivin 2 772 ensimmäinen bitti on 13 741 79 talletettu ensimmäisen modulin 1 024 bitin ryhmän 1 021 reen bittiin ja tämän ryhmän kyseisen 16 bitin rivin 3 36 reen bittiin. Sitten 2 771rsen rivin ensimmäinen bitti on talletettu ensimmäisen modulin toisen 1 024 bitin ryhmän 5 1 021rseen bittiin jne., lopuksi rivin 1 849 ensimmäinen bitti on talletettu kolmannen modulin 308:nnen ryhmän 1 021rseen bittiin. Rivin 1 848 informaatio oli aikaisemmin talletettu tähän ryhmään, mutta on tänä aikana siirtynyt modulin 1 ensimmäiseen ryhmään, yhden paikan verran siirty-10 neenä, niin että bitti 1 on bitissä 1 020 ja 336rdes bitti on bittipaikassa 15. Bittipaikat 0-13, 1 022 ja 1 023 ovat kaikissa 3 x 308 ryhmässä miehittämättömiä.
Kuvio 4 esittää ohjauspiirin osan esimerkkiä, joka on keksinnölle oleellinen ja tuottaa vaadittavat ajastus-15 signaalit taustamuistin kirjoituksen ja jälleenlatauksen aikana. Sen toiminta selostetaan kuvion 5 ajastuskaavioon viitaten, jossa ajastuskaavion riveillä on viitteinä signaalien ja laskurien nimet sellaisina kuin ne esiintyvät kuviossa 4 ja seuraavassa selostuksessa.
20 Ohjauspiiri käsittää ensinnäkin kellogeneraattori- piirin 91 (CG), joka tuottaa kellosignaalin, jonka taajuus vapaassa tilassa on noin n kertaa tv-tekstipalvelun kellon TCLK taajuus, missä n on kokonaisluku. Kellogeneraattori 91 voidaan tahdistaa TCLKrn suhteen oton 41 kautta sellaisella 25 tavalla, että sen taajuus tulee tarkalleen yhtä suureksi kuin n kertaa TCLK-taajuus. Selostetussa esimerkissä n = 3, mutta tämä ei ole keksinnön kannalta oleellista. Kellogeneraattori 91 syöttää kellosignaalin CLKn JA-veräjän 95 ensimmäiseen ottoon 93, jolla veräjällä on anto 97 siirtokel-30 losignaalia SC varten kellopiirin annossa 99.
Lisäksi syötetään signaali SC 1 024:llä jakavan jakajan 103 ottoon 101, joka on esimerkiksi 10-bittisen laskurin CTR,, muodossa. Tässä esimerkissä oletetaan, että kaik-0 ki laskurit vaihtavat tilaansa signaalin reunan vaihtuessa 35 ON-tilassa OFF-tilaan. Kuvion 4 signaalien piirustuksissa ON sijaitsee, on aina ylhäällä ja OFF alhaalla. Kaikilla 14 741 79 laskurielementeillä on palautusotot R', joiden kautta laskurit voidaan palauttaa 0-tilaan ja ylläpitää 0-tila niin kauan kuin R' =0.
Laskurin 103 antosignaali syötetään 310-tilaisen 5 laskurin 107 ottoon 105, joka laskuri voi olla tiloissa 0-309. Laskurilla 107 anto 109 antosignaalia ER' varten, joka on ON-tilassa laskentatiloissa 0-308 ja OFF-tilassa lasken-tatilassa 309. ER'-anto on kytketty JA-veräjän 95 toiseen ottoon.
10 Tässä esimerkissä laskuri 107 on 9-bittisen laskurin muodossa, jossa on ensimmäinen kiikku 115, kahdeksan seuraa-vaa kiikkua 117 ja EI-JA-veräjä 119 laskurin tilan 309 de-koodaamiseksi. EI-JA-veräjän 119 anto käsittää laskurin 107 annon 109. Antosignaalia Q'^ varten oleva anto on kytketty 15 laskurin 107 antoon 121. Q'^ = 1 kun kiikun 115 sisältö on 0, eli kaikille 107 parillisille tiloille. Q'^ =0 kaikille parittomille tiloille.
Signaali Q'^ syötetään TAI-veräjän 125 ensimmäiseen ottoon 123, jonka veräjän toinen otto 127 on kytketty oh-20 jauspiirin 20 ottoon 45 DEW':iä varten. TAI-veräjän 125 anto 129 on kytketty JA-veräjän 95 kolmanteen ottoon 131.
Siirtokellon signaali SC syötetään edelleen kolmi-tilaisen laskurin 135 ottoon 133, jolla laskurilla on anto 137 antosignaalia Q4 varten. Tässä esimerkissä kolmitilai-25 nen laskuri 135 on muodostettu sinänsä tunnetulla tavalla kahdella JK-kiikulla 139 ja 141, jolla laskurilla on otto 143 ensimmäisen kiikun 139 ottoa varten ja palautusotto 145 kumpaakin kiikkua varten. Kun otot 143 ja 145 ovat molemmat ON-tilassa, kulkee laskuri 135 kiertävässä järjes-30 tyksessä seuraavan kolmen tilan kautta: "0" = missä Q3 = 0, Q4 = 0; "1", missä Q3 = 1, Q4 = 0; ja "3", missä Q3 = 1, Q4 = 1.
Lopuksi signaali SC syötetään JA-veräjän 149 ensim-35 mäiseen ottoon 147, jonka veräjän toinen otto 151 on kytketty kolmitilaisen laskurin antoon 137. Ohjauspiirin 29 15 741 79 annon 153 muodostaa JA-veräjän 149 anto SI-signaalin syöttämiseksi taustamuistin 23 ottoon 83. SI on ON-tilassa kun SC ja Q4 ovat molemmat ON-tilassa, eli joka kerran kun laskuri 135 on tilassa "3".
5 Kuvion 5 vasen puolisko D-E esittää signaalien las- kuritilojen variaatioita kirjoitettaessa DIS:ejä taustamuis-tiin, oikea puolisko E-F esittää näitä variaatioita informaation jälleenlatauksessa taustamuistiin. Kirjoittaminen suoritetaan aina DEW-jakson aikana, joten DEW = 1 ja DEW' = 10 0. Vasteena DEW':ille pysyy laskurin kahdeksas kiikku 117 nollatilassa, niin että ER' = 1, joten JA-veräjän 95 toinen otto on ON-tilassa koko kirjoitusjakson aikana. Ensimmäisen kuvarivin alussa DEW-jakson aikana tuotetaan signaalin aloi-tusrivi (SR1 = 0), mikä aiheuttaa laskurin 103, kiikun 115 15 ja laskurin 135 palautumisen nollatilaan. Tämän tuloksena Q'1 = 1 ja TAI-veräjän 125 ensimmäinen otto 123 on ON-tilassa. Toinen otto 127 pysyy OFF-tilassa vasteena sille, että DEW' = 0. Anto 129 on ON-tilassa ja vastaavasti myös JA-ve-. . räjän 95 ensimmäinen otto 131. Tässä JA-veräjän 95 tilassa 20 johtaa jokainen kellogeneraattorin CLKn pulssi pulssin SC. DEW-jakson aikana tahdistuu kellogeneraattori TCLK:n kanssa taajuudelle, joka on kolme kertaa tv-tekstipalvelun kellon taajuus.
Nyt seuraa 1 024 siirtokellon pulssia SC, joille vas-25 teenä kulkee laskuri 103 tilat 0:sta 1 023 reen ja laskee sen jälkeen edelleen nollatilaan. Siirryttäessä 1 023:sta 0:aan, laskee kiikku, niin että seuraava laskuri 107 säätyy . 1-tilaan, jossa Q'1 =0. Tähän vasteena säädetään JA-verä- jän 95 ensimmäinen otto 131 OFF-tilaan, niin että uusia 30 SC-pulsseja ei enää tuoteta. Ensimmäisen 1 024 SC-pulssin aikana säädetään SI ON-tilaan vasteena joka kolmannelle SC-pulssille, niin että taustamuistin (kuvio 2) kytkimien 81 ja 71 kautta kirjoitetaan tämän DEW-jakson ensimmäisen kuva-rivin digitaalisten ottosignaalien bitit 1/1 - 1/336 jak-35 sollisesti taustamuistiin A-A:lla merkittyihin paikkoihin kuviossa 3.
16 741 79
Seuraavan uuden SR':n jälkeen toistetaan kirjoitus-menettely alkaen toisen kuvarivin ensimmäisestä bitistä 2/1, kunnes DEW-jakson viimeisen kuvarivin m viimeinen bitti m/336 on talletettu. Nyt ei mitään uutta SR':ää saavu eteen-5 päin, niin että laskuri 303 pysyy nollatilassa, Q'1 pysyy OFF-tilassa DEW-jakson loppuun saakka. Välittömästi hetken E jälkeen säädetään DEW'-signaali ON-tilaan ja muistin jäl-leenlatausjakso alkaa. DEW':in ollessa yhtä suuri kuin 1 tulevat TAI-veräjän 125 anto 129 ja vastaavasti JA-veräjän 95 10 kolmas otto 131 ON-tilaan, niin että SC-pulsseja tuotetaan jälleen. Signaalin Q'^ tila ei ole tärkeä TAI-veräjälle 125 niin kauan kuin DEW' = 1 ylläpitää ottoa 125 ON-tilassa.
Jälleenlatausjakson alussa on laskuri 107 yhdessä tilassa. 1 024 SC-pulssin jälkeen se säädetään tilaan "2".
15 308 x 1 024 SC-pulssin jälkeen on laskuri 107 lopuksi tilas sa "309", sen jälkeen tulee ER' yhtä suureksi kuin 0 ja JA-veräjän 95 toinen otto 111 säätyy OFF-tilaan, niin että uusia siirtokellon pulsseja SC ei enää tuoteta. Kun 308 x 1 024 SC-pulssia on kierretty, on kaikki modulit M^-Mn 20 kierretty tarkalleen kerran, kuten jälleenlatausjaksossa vaaditaan. Tänä aikajaksona toimii kellogeneraattori CG (91) tahdistamattomassa tilassa taajuudella, joka on noin kolme kertaa tv-tekstipalvelun taajuus tai hieman suurempi, esimerkiksi 21 MHz. 308 x 1 024 SC-pulssia vaativat silloin 25 308 x 1 024 : 21 = 15 ms. Siten jälleenlataustoiminta on saa tettu päätökseen ennen kuin uusi DEW-jakso alkaa kentän kestoajan jälkeen. Seuraavassa DEW-jaksossa alkaa tekstin (m + 1):nnen rivin (n +1)/:nnen bitin kirjoitus. Ohjauspiiri 29 jatkaa tätä menettelyä, kunnes tekstin enintään 2 772 30 riviä on kirjoitettu.
Jälleenlatauksen aikana ei taustamuistin kytkimen 81 anto ole kytketty moduliin , joten kytkimen 81 tila on merkityksetön. Siten on mahdollista, että laskuri 134 jatkaa laskemista jälleenlatausjakson aikana, niin että pulssi 35 SI tuottuu vasteena jokaiselle kolmannelle pulssille SC.
= "1" tai = ER' riittävä.
17 741 79
Selostettu piiri on esitetty vain esimerkkinä sen selvittämiseksi, kuinka eri aikajaksot voidaan toteuttaa laskuripiirien avulla. Alan ammattimies pysyy suunnittelemaan siitä monia muunnoksia, joissa erityyppisten kiikkujen, 5 esimerkiksi D-kiikkujen valinta on mahdollista. Samat ajat voidaan toteuttaa yhtä helposti, jos laskentatoimintaa jatketaan nousevilla pulssien etureunoilla tai itse pulsseilla. Jos on varmistettu, että päällekytkentätilanteessa laskuri 103 on säädetty nollatilaan, ei palautustoiminta myöhempänä 10 ajankohtana ole tarpeellista, koska kyseinen laskuri pysähtyy aina nollatilaan.
Jos taustamuistiin valitaan eri lukumäärä M-moduleja, voidaan luonnollisesti tallettaa 3 x 380 x N riviä. Kun N = 7, voidaan kirjoittaa enintään 6 468 riviä, mikä riit-15 tää noin 320 sivuun, kun sivulla on keskimäärin 20 riviä, eli enemmän kuin kolme makasiinia.
Kun taustamuisti on kerran kirjoitettu, talletetaan yhden sivun rivit peräkkäisissä 1 024 bitin ryhmissä, jotka tavallisesti sijaitsevat yhdessä modulissa. Siten ensin ky-20 sellyt rivit 1-20 sijaitsevat tässä esimerkissä ryhmissä 308-289, vastaavasti Nsnnessä modulissa.
Talletetun informaation takaisin lukemiseksi on useita menetelmiä.
Tätä tarkoitusta varten esitetään kuviossa 2 luku-25 piiri 161, jonka toinen puoli on kytketty M-modulien antoihin 69 - 69-N ja toinen puoli on kytketty taustamuistin antoon 25.
Lukupiirissä ohjauspiiri valitsee esimerkiksi sen oton, joka vastaa modulia, johon kysellyn sivun ensimmäinen 30 rivi on talletettu tai valintapiiri ottaa näytteitä esimerkiksi peräkkäisesti modulien annoista. Kun jälleenlataus-jakso on suoritettu läpi, suoritetaan luku joka kolmannella bitillä ja informaatio syötetään annon 25 ja kytkimen 9 kautta ottopiirin 13 ottoon 11, joka piiri vastaanottaa 35 bittejä noin 7 MHz:n taajuudella, joka on suunnilleen yhtä suuri kuin normaali tv-tekstipalvelun taajuus. Kyseltyjen ie 74179 rivien informaatio siirretään tavanomaisella tavalla kuvamuistiin 15, kunnes seuraava suurempi sivunumero ilmaistaan. Koska jälleenlataustoiminto toistetaan joka 20. millisekunti, on keskimääräinen odotusaika noin 10 ms, mikä on 5 niin pieni, että sitä voidaan pitää merkityksettömänä. Joissain tapauksissa sivun viimeiset rivit sisältyvät edelliseen moduliin. Jos modulin ryhmä 1 on luettu ilman, että uutta sivunumeroa on ilmaistu, vaihtaa valintapiiri tähän edeltävään moduliin. Joka kolmannen bitin lukeminen suoritetaan esimer-10 kiksi kytkimellä Soff' jota ei ole esitetty, jota ohjataan samalla tavalla kuin kytkintä S^n (81). Tätä tarkoitusta varten koodataan laskurin 135 tilat "0", "1" ja "3", kyt-kentäpiirin kytkiessä kytkimen siihen dekoodauksen suo rittavaan laitteeseen, joka tuottaa kysellyt rivit antoon 15 25. Kuviossa 3 esitetään, että esimerkiksi kaikki rivit 1 838 - 1 667 esiintyvät ryhmätiloissa, joiden paikkaluvut ovat yhtä suuria kuin kolmen ryhmän, jotka bitit esiintyvät X x 1 024 + Y x 3 pulssin jälkeen modulin annossa. Dekoodattavaa tilaa varten valitaan koodi, joka vastaa x-modulo 20 3:a.
Yksinkertaisempi rakenne saavutetaan, jos ennen kaikkien kytkimien 71-75 lukemista taustamuistista asetetaan lu-kukytkin 82 toiseen tilaan ja jälleenlataustoiminta suoritetaan kerran N x 308 x 1 024:11a siirtokellopulssilla SC 25 ja kytketään laskuriin 135. Lukupiiri on nyt kytketty vain yhteen annoista 68 - 69-N. Kaikkien modulien koko informaatio käydään nyt läpi N x 15 millisekunnissa, eli jos N = 7 yhteensä noin 105 millisekunnissa. Yksinkertaistettu rakenne johtaa siten kysytylle sivulle noin 52,5 millisekun-30 nin eli noin 1/20 sekunnin keskimääräiseen odotusaikaan, .: joka vielä on tuskin huomattavissa.
On ilmeistä, että N x 308 x 1 024 SC-pulssin jälkeen koko taustamuisti on jälleen kerran jälleenladattu kertaalleen ja kaikki informaatio on tarkalleen samoissa paikoissa. 35 Tässä tapauksessa laskuria 107 täytyy laajentaa niin, että sillä voi olla N x 308 + 2 asemaa tilaa, kun N = 7 täytyy |.
19 741 79 jälleenlatauksen loppua tilaan 2 157 laskurin 107 ollessa laajentunut kahdella bitillä 11-bittiseksi.
Tässä tilanteessa täytyy signaali ER' kytkeä silloin uudelleen EI-JA-veräjän 119 annosta ja toisen EI-JA-veräjän 5 antoon, jota ei ole esitetty, tilan 2 157 dekoodaamiseksi. Ainakin tämän aikajakson ajan täytyy laskurin 135 Juoton olla ON-tilassa. Kuten on jo edellä selostettu, voi otto 143 olla jatkuvasti ON-tilassa tai se voidaan vaihtoehtoisesti kytkeä signaaliin ER'.
10 Lukupiirin rakenteen ja minkä tahansa selostetun pii rin muunnoksen voi alan ammattimies suunnitella lisälaitteiden avulla, jotka ovat sinänsä tunnettuja.
Kuten edellä on mainittu, voidaan keksinnön mukaista järjestelyä käyttää myös eri tavalla. On nimittäin vaihto-15 ehtoisesti mahdollista olla pysäyttämättä taustamuistin 23 kirjoittamista niin pian kuin kaikki ryhmät on täytetty, vaan jatkaa kirjoittamista sen jälkeen.
Esimerkissä, jossa käytetään kolmea modulia, on ilmeistä, että jos 2 772:nnen rivin jälkeen kirjoitetaan 20 seuraavaa riviä, pyyhkii jälkimmäinen ensimmäisen rivin pois. Tästä eteenpäin pyyhkiytyy aina vanhin informaatio pois. Koska saatava informaatio on alttiina muutoksille, on puhdas yhteensattuma, sisältyykö seuraava kyselty sivu vai eikö sisälly taustamuistiin kyselyn tekohetkellä. Keskimää-25 rin on kuitenkin talletettuna 2 772:20 = 130 sivua. Jos tv-tekstipalvelusivujen kokonaismäärä on esimerkiksi 195 sivua, ei odotusaikaa ole lainkaan 130 kyselyssä 195 kyselystä. Lopuille 65 mahdolliselle kyselylle aina niille sivuille, joiden kirjoitusvuoro on juuri tulossa, liittyy aikajakso, 30 joka on yhtä suuri kuin 65/195 = 1/3:s osa tv-tekstipalve-lun toistojaksosta, joten keskimääräinen odotusaika on sen : 1/6 osa. Toistojakson ollessa noin 30 sekuntia on keski- määräinen odotusaika 65:ssä 195:stä satunnaisesta kyselystä siten 1/6 x 30 = 5 sekuntia. Yhteensä 195:lle kyselylle 35 esiintyy 5 sekunnin odotusaika keskimäärin 65 kertaa ja oleellisesti nollan suuruinen odotusaika esiintyy 130 kertaa, 20 7 4 1 79 joten keskimääräinen odotusjakso on kokonaisuudessaan noin 1,7 sekuntia suurimman ajan ollessa 10 sekuntia.
Edellä selostetussa tapauksessa on jo talletetuille sivuille odotusaika myös "nolla", mutta harvemmille ei tal-5 letettujen sivujen kyselyille on odotusaika keskimäärin 15 sekuntia ja enintään 30 sekuntia. Toinen menetelmä on tavallisesti edullisempi, jos niiden sivujen lukumäärän, jotka voidaan tallettaa, tv-tekstipalvelun kokonaisinformaation sisällön suhde ylittää arvoltaan noin 0,5. Joten tämä esi-10 merkki sopii tapauksessa, jossa on kolme modulia ja 195 sivun tarjonta, mutta ei 3 modulille ja 800 sivun tarjonnalle.
Jos taustamuisti voidaan valita kapasiteetiltaan niin suureksi, että koko tarjonta voidaan tallettaa, niin silloin molemmissa tapauksissa tulee odotusajaksi aina "nolla" en-15 simmäisen kyselyn jälkeen, joten silloin molemmat menetelmät ovat käytössä samanarvoisia.
Sitä seikkaa lukuun ottamatta, että toisessa käytetyssä menetelmässä kirjoitusta ei lopeteta sen jälkeen kun N x 30 x 308 tekstiriviä on talletettu, ovat muut toimenpi-20 teet kirjoituksen, jälleenlatauksen tai lukemisen aikana täysin identtisiä toimenpiteille, jotka on selostettu ensimmäiseksi käytetyn menetelmän yhteydessä.
Molemmille käytetyille menetelmille pätee myös, että olemassa olevat standardit integroidut piirit 3, 13, 15 ja 25 17 ovat sopivia tv-tekstipalvelukäsittelyssä ilman mitään muutoksia.
Ohjauspiiri 29, kytkin 9 ja sarjamuotoisen tausta-muistin 23 kytkentäelementit (lukuun ottamatta muistimodu-leita 61-65) voidaan yhdistää yhdessä uudessa integroidussa 30 piirissä 155 (kuvio 1).
Kuviossa 6 taustamuisti muodostuu yhdestä tai useammasta muistimodulista 601, 602, 603, joilla on riittävä muistikapasiteetti täyteen satasivuiseen makasiiniin liittyvien digitaalisten ottosignaalien DIS tallettamiseksi. Nämä DIS-35 signaalit syötetään ensimmäisen valintapiirin 609 signaali-ottoon 607 sähköisen kytkennän 605 kautta.
i 2i 74179
Samalla tavalla kuin edellä on selostettu, yhdistää ensimmäinen valintapiiri 609 sarjamuotoisesti ensimmäisen kirjoitusjakson DEW (datan syöttöikkuna television kentän kestoajan osan aikana) modulit 601, 602, 603 kytkentöjen 5 611, 612, 613 ja 614 kautta. DEW:in ulkopuolella, jos muisti on jälleenlatausjakson omaavaa tyyppiä, kytketään modulien annot ottoihin kytkentöjen 611, 610; 613, 612 ja 615, 614 kautta.
Toisella valintapiirillä 619 on otot 621, 622, 623 10 modulien 601, 602, 603 antosignaaleja varten vastaavissa kytkennöissä 611, 613 ja 615 ja otto 625 DIS-signaaleja varten kytkettynä kytkentään 605. Toisen valintapiirin 619 anto 627 on kytketty ottopiirin 631 (ACQ) ottoon 629 tausta-muistin sisällön lukemiseksi.
15 Ohjauselementin ja ohjauspiirin kautta, joita ei ole esitetty, valitsee käyttäjä haluamansa sivun numeron, minkä tuloksena sivun vaiintasignaali PS syötetään sinänsä tunnetulla tavalla sähkökytkentään 633 PS:n syöttämiseksi otto-piirin 631 ylimääräiseen ottoon 635. Tämän ottopiirin anto 20 637 kytkee sen edelleen tv-tekstipalvelulaitteen tunnettui hin komponentteihin, kuten kuvamuistiin, merkkigeneraatto-riin ja videosignaaligeneraattoriin.
Lisäksi taustamuistilla on otossaan 605 DIS-signaa-leja varten makasiinin valintapiiri 641 (MSC), jolla on DIS-25 otto 643 ja PS-otto 645. Makasiinin valintasignaalia MS varten oleva anto 647 kytketään ensimmäisen valintapiirin 609 valintaottoon.
Taustamuisti toimii seuraavasti. Jos sivua kysellään, kytkee toinen valintapiiri 619 ottopiirin 631 sinänsä tunne-30 tulla tavalla muistimoduleihin sen määrittämiseksi, onko kyseltyyn sivuun liittyvä DIS talletettu muistiin.
Kuten edellä on selostettu, voidaan tämä suorittaa esimerkiksi kytkemällä ottopiiri sarjamuotoisesti muistimoduleihin 601, 602 tai 603 kolmen peräkkäisen kentän kesto-35 ajan ja jälleenlatauksen kiertojakson aikana. Jos kyselty DIS ilmaistaan, kuljettaa ottopiiri 631 näistä DIS-rivi- 22 741 79 numeroista koodatun kuvainformaation antoon 637 edelleen käsittelyä varten. Tämän jälkeen kytkee toinen valintapiiri 619 ottopiirin oton 629 toisen valintapiirin 619 ottoon 625 DlS-signaaleja varten, kunnes uutta sivua kysellään. Tässä 5 tilanteessa jatkaa ottopiiri 631 DIS-signaalien tarkistamista valittuun sivuun liittyvän datan suhteen, joten esimerkiksi näiden sivujen sisällön välillä tapahtuvia muutoksia seurataan .
Tunnetun tekniikan mukaisissa järjestelmissä, kuten 10 tv-tekstipalvelulaitteessa ja siihen liittyvissä järjestelmissä muodostetaan kysellyn sivun numero kolmesta merkistä, joista ensimmäinen merkki edustaa makasiinin numeroa.
Jos havaitaan, että etsitty informaatio ei ole talletettu taustamuistiin, niin silloin informaatio johdetaan en-15 sin DIS-signaaleista reitin 605, 625, 519, 627 ja 629 kautta ja informaatio saavuttaa ottopiirin 631 keskimääräisen odotusajan ollessa 10-15 sekuntia riippuen tv-tekstipalvelusi-vujen koko tarjonnan lähetyksen kiertoajasta.
Lisäksi sivunumeron vastaanottaa makasiinin valinta-20 piiri 641. Tämä makasiinin valintapiiri vertaa kysellyn si-vunumeron ensimmäistä merkkiä tv-tekstipalvelun kuvarivin alussa DEW-jakson aikana siihen sisältyvään makasiinin numeroon. Jos nämä makasiinin numerot ovat yhtäpitäviä, kehitetään makasiinin valintasignaali MS ja syötetään se ensimmäi-25 sen valintapiirin 607 valintaottoon 649. Makasiinin valinta-signaali MS pysyy tilassa "ON", kunnes havaitaan eri makasiinin numero seuraavista merkeistä, joita tavallisesti kutsutaan "sivun otsikoiksi" (aina sivun rivi 0).
DEW-jaksojen aikana, joissa MS on "ON" kirjoitetaan 30 tämä DIS sinänsä tunnetulla tavalla muistimoduleihin, jotka järjestetään silloin sarjaan. Heti sen jälkeen kun yksi täydellinen lähetyskiertojakso on tapahtunut, sisältyvät kaikki taustamuistiin liittyvät rivit valittuun makasiiniin. Saman makasiinin sivuun kohdistuva seuraava kysely kuitataan tämän 35 jälkeen aina kolmen kenttä jakson puitteissa, eli keskimääräinen odotusaika on noin 1,5 x 20 =30 ms, joka on niin lyhyt, että se on käyttäjän kannalta huomaamaton.
I, 23 741 79
Koska todellisuudessa makasiini ei tavallisesti varaa sataa täyttä sivua, jatkuu valitun makasiinin DIS-sig-naalien kirjoittaminen seuraavaan eri makasiinin sivuun kohdistuvaan kyselyyn saakka, niin että jonkin ajan kuluttua 5 koko taustamuisti on ulkonaisesti täyttynyt tähän makasiiniin liittyvällä informaatiolla, sen ollessa mahdollista, että sama informaatio esiintyy kahteen tai useampaan kertaan eri muistipaikoissa.
Koska makasiinin numeroa edustaa kahdeksanbittinen 10 Hamming-koodi, voi päätös siitä, täytyykö informaatio kirjoittaa muistiin, tapahtua vain kahdeksannen tv-tekstipalve-lulaitteen bittijakson kuluttua tämän symbolin alun jälkeen. Koska symboli itsessään täytyy myös kirjoittaa muistiin tarkasteltavana olevan rivin kuuluessa etsittyyn makasii-15 niin, on makasiinin valintapiiriin 641 sisällytetty kirjoi-tusajan viivepiiri, joka tuottaa ainakin kahdeksan tv-teks-tipalvelulaitteen bittijakson suuruisen aikaviiveen muistiin kirjoitettavalle signaalille. Nämä kirjoitusajän viivepii-rit ovat sinänsä tunnettuja. Useimmissa tapauksissa käyte-20 tään siirtorekisteriä tätä tarkoitusta varten, jolla esillä · olevassa tapauksessa täytyy olla ainakin kahdeksan siirto- elementtiä.
: : Kuvio 7 esittää suuremman taustamuistin, joka käsittää N kappaletta muistimoduleita. Kuviossa 7 elementit vastaa -25 vat niitä, joita on kuviossa 6 merkitty samoilla viitenumeroilla.
Ensimmäistä valintapiiriä 659 ja toista valintapiiriä 669 on laajennettu vastaamaan suurempaa muistimodulien lukumäärää.
- y 30 Ensimmäinen osa N:stä muistimodulista on muodostettu esimerkiksi kolmesta modulista 601, 602 ja 603, kuten kuvios-: sa 6 on esitetty. DEW-jakson aikana, kuten on asian laita myös kuviossa 6, on kolmannen modulin 603 anto kytketty ensimmäisen modulin ottoon elementtien 615, 659 ja 610 kautta. 35 Kuten edellisessä tapauksessa, DEW-jakson ulkopuolella on kaikkien modulien annot kytketty ottoihin kytkentöjen 24 741 7 9 611-610 jne. - 665-664 kautta. Kuten on asian laita kuviossa 6 esitetyssä järjestelyssä, käytetään moduleista 601, 602 ja 603 makasiinin valintaan. Toiminnan tila on sama kuin on selostettu kuvioon 6 viitaten.
5 Taustamuistin toinen osa käsittää modulit (651) - »n (653), viimeisen modulin 653 annon ollessa kytketty DEW-jakson aikana modulin 651 ottoon elementtien 665, 659 ja 660 kautta. Taustamuistin toinen osa on sopiva tallettamaan informaatiota, joka liittyy muihin kuin valittuun makasii-10 niin ja joka toimii niin kauan kuin signaali MS ensimmäisen valintapiirin 659 otossa 649 on "OFF"-tilassa, samalla tavoin kuin on selostettu edellä mainitussa patenttihakemuksessa .
Luettaessa informaatiota muistista toimii toinen va-15 lintapiiri 659 samalla tavalla kuin on selostettu edellä mainitussa patenttihakemuksessa.
Ajojakson jälkeen on taustamuistin ensimmäinen osa täysin täyttynyt viimeksi valittuun makasiiniin liittyvällä DIS-informaatiolla, toinen osa sisältää aina osan tulevasta 20 makasiinista, jota osaa ei etukäteen tiedetä.
Jos esimerkiksi tv-tekstipalvelusivujen koko määrä on 300, esiintyy seuraava tilanne. Kukin tässä esimerkissä mainitusta seitsemästä modulista voi sisältää keskimäärin 37 s ivua.
25 Jos valittu makasiini käsittää esimerkiksi 60 sivua, sisältyy tämä makasiini kokonaan moduleihin 601 , 602 ja 603, osittain kaksinkertaisesti.
Jäljelle jäävistä 240 sivusta talletetaan 4 x 37 = 148, tarkemmin esitettynä ne sivut, jotka viimeinen lähetin 30 on lähettänyt.
Suurimmassa osassa tapauksia liittyy seuraava kysely aikaisemmin valittuun makasiiniin. Kuten kuvion 6 tapauksessa, kyseinen kysely kuitataan ilman huomattavissa olevaa odotusjaksoa.
35 Jos seuraava kysely kohdistuu eri makasiinissa ole vaan sivuun, niin silloin on todennäköisyys 148/240, että 25 7 4 1 79 tämä sivu on talletettu toiseen osaan ja myös silloin kysely kuitataan samalla huomaamattoman lyhyellä odotusajalla.
Jäljelle jäävissä tapauksissa kohdistuu kysely informaatioon, jota ei ole juuri aikaisemmin lähetetty ja jo-5 ka sen mukaisesti lähetetään suoraan tai oleellisesti suoraan kyselyn jälkeen. Tämä merkitsee, että 94:ssä 300:sta mahdollisesta kyselystä esiintyy keskimääräinen odotusaika, joka on 47/300 kertaa noin 30 sekunnin suuruinen lähetys-jakso, eli noin 4,7 sekuntia. Koska suurin osa kyselyistä 10 osuu ensimmäiseen ryhmään, on keskimääräinen odotusaika kokonaisuudessaan vain yhden sekunnin luokkaa.
Edellä esitetyssä esimerkissä on ilmeistä, että kaksi modulia olisi riittänyt tallettamaan valitun makasiinin 60 sivua.
15 Edelleen mahdollinen laajennus, joka on esitetty myös kuviossa 7, tekee mahdolliseksi soveltaa takaisinkyt-kentää ensimmäisessä valintapiirissä 659 sellaisella tavalla, että jälkimmäisessä esimerkissä on modulin 602 anto 613 kytketty modulin 601 ottoon 610 DEW-jakson aikana ja lisäksi 20 665 on kytketty 614:sta niin, että tässä esimerkissä tausta- muistin toinen osa muodostuu nyt 5 modulista jäljelle jäävästä 240 sivusta määrän 5 x 37 = 185 tallettamiseksi.
Järjestely käsittää sivunumeron tunnistinpiirin 671 (PNR), jolla on otto 673 DIS-signaaleja varten ja anto 675 25 makasiinin numeroa ja sivunumeroa edustavaa koodia varten, jotka koodit on lähetetty sivun otsikkoina. Nämä koodit syötetään suorasaantimuistin 679 (RAM) osoiteottoon 677, jolla muistilla on ainakin 800 muistiosoitetta, joihin jokaiseen on talletettu yksi bitti.
30 Jokaisen uuden televisiokanavan valinnan yhteydessä säädetään kaikkien 800 osoitteen sisältö 0:ksi.
Niin pian kuin sivunumero on tunnistettu, esimerkiksi makasiini 6 sivu 17, kirjoitetaan "1" muistiosoitteeseen 617.
Jos makasiini 6 sisältää 60 sivua, niin jonkin ajan 35 kuluttua, viimeistään yhden lähetyskiertojakson jälkeen, sisältää 60 sadasta osoitteesta 600-699 tilan "1".
26 7 4 1 79 RAM:in 679 lukuanto 681 on kytketty laskuripiirin 685 laskentaottoon 683, joka piiri käsittää esimerkiksi kahdeksan laskuria 687-1 - 687-8. Jonkin ajan kuluttua on kaikilla laskureilla laskentatila, joka edustaa vastaavien 5 makasiinien sivunumeroita, tässä esimerkissä laskuri N6 (687-6) on saavuttanut tilan "60", koska 100 muistiosoitteen jokaisessa ryhmässä lasketaan aina ykkösten lukumäärä. Tämä laskentatoiminta suoritetaan jaksoittaisesti, esimerkiksi joka toisena kentän kestoaikana, niin että jos maka-10 siinin sisältö kasvaa lähetyspuolella yhdellä tai useammalla sivulla, sovitetaan laskentatila uudelle suuremmalle sivujen lukumäärälle.
Kyseltäessä uutta sivua kytketään ensimmäinen valin-tapiiri 659 signaalikytkennän 629 ja modulin valintaoton 15 691 kautta siihen laskuriin, joka vastaa makasiinin numeroa, tässä tapauksessa laskuriin 687-6. Jos laskurin tila on pienempi kuin 37 tai otettaessa varmuusmarginaali huomioon pienempi kuin 35, varaa ensimmäinen valintapiiri 659 vain modulin 1 makasiinin valintaa varten, koska takaisinkytkentätie 20 610-611 on nyt jatkuvasti olemassa DEW-jakson aikana ja sen ulkopuolella ja toiselle osalle on takaisinkytkentätie 665- 612 DEW-jakson aikana.
Jos laskentatila on "60", kuten tässä esimerkissä on valittu, varataan kaksi modulia, kuten edellä on selostettu.
25 Kun laskentatila on suurempi kuin "74" (tai esimerkiksi "70") , varataan kolme ensimmäistä modulia makasiinin valintaa varten. Jäljelle jääviä moduleja käytetään aina pelkästään aikakompressiota varten, jota esiintyy siitä syystä, että kun talletettua informaatiota luetaan, voidaan tämä 30 lukeminen suorittaa jatkuvasti, sen sijaan että luettaisiin vain kentän kestoajan pienen DEW-osan aikana, kuten on asian laita tv-tekstipalvelulaitteessa, jossa ei ole taustamuistia.
Yksinkertaistetussa suoritusmuodossa on mahdollista vähentää RAM-muistin 679 kapasiteettia 100:aan osoitepaik-35 kaan, laskentapiirin 685 käsittäessä silloin vain yhden laskurin 687. Tässä tapauksessa lasketaan vain valitun makasiinin 27 7 4 1 79 sivut. Ensimmäinen valintapiiri 659 aloittaa varaamalla yhden modulin. Niin pian kuin laskentatila ylittää valitun arvon "35" - ”37" tai arvon "70" - "74", lisätään yksi moduli (2 tai 3, vastaavasti) varattuihin moduleihin. Siten vie 5 kuitenkin hieman pitemmän ajanjakson ennen kuin suurempi makasiini on talletettu oikeassa järjestyksessä makasiinin lohkoon.
Jos valittu makasiini on pieni, esimerkiksi 30 sivua 300 sivusta, niin että yhden modulin varaaminen on riittävä 10 makasiinin valintaa varten, niin silloin voidaan jäljelle jäävistä 270 sivusta tallettaa 6 x 37 = 222 sivua, niin että edelleen saavutetaan suurempi keskimääräisen odotusajan pienentyminen verrattuna tilanteeseen, jolloin kolme modulia on pysyvästi varattuna makasiinin valintaa varten.
15 On ilmeistä, että muuttuva varaus on jo mahdollista käytettäessä taustamuistia, jonka kapasiteetti on ainakin 100 sivua, esillä olevassa tilanteessa kolme modulia, 1, 2 tai 3 modulin ollessa varattu makasiinin valintaa varten valitun makasiinin koosta riippuen ja vastaavasti 2, 1 tai 0 20 modulia käytetään aikakompressioon.
On myös ilmeistä, että keksintö ei sovellu vain tv-tekstipalveluvastaanottimiin, vaan sitä voidaan soveltaa yhtä hyvin vastaavien järjestelmien, kuten Antipe, Telidon ja vastaavien vastaanottimiin.

Claims (15)

28 741 79
1. Järjestely sivumuotoista yhteisnäyttöä varten datan aikajakson aikana television näyttöputkella, joka jär- 5 jestely käsittää ottopiirin digitaalisten ottosignaalien vastaanottamiseksi, jotka lähetetään yhdessä televisiosignaalin kanssa ja sisältävät koodatussa muodossa näytettävän kuvainformaation, sivu- ja rivinumerot, sivun yhden tai useamman rivin kuvainformaation ollessa mahdollista lähettää te-10 levisiosignaalin kentän kestoaikana, kuvamuistin, jonka otto on kytketty ottopiirin antoon, kuvamuistin ollessa sopiva sivun koodatun ottoinformaation tallettamiseksi ja sen muistamiseksi mainitun aikajakson aikana, muunninpiirin koodatun kuvainformaation muuntamiseksi videosignaaleiksi, jotka so-15 pivat television kuvaputken näytettäväksi, järjestelyn edelleen käsittäessä taustamuistin, joka on järjestetty tallettamaan ainakin kahden sivun sisältämän koodatun datan ja ohjauspiirin digitaalisten ottosignaalien siirron ohjaamiseksi kuvamuistiin ja mainittuun taustamuistiin, tunnettu 20 siitä, että ohjauspiiri (29) on järjestetty siten, että : uuden sivun kyselyn kohdalla tarkastetaan, onko se jo tal letettu taustamuistiin (23) ja jos on, siirretään koodattu kuvainformaatio taustamuistista kuvamuistiin (15) ottopiirin (13) kautta, kun taas kyseltäessä uutta sivua, jota ei 25 ole talletettu taustamuistiin, syötetään digitaaliset otto-signaalit ottopiiriin, kunnes kyselty sivu on tunnistettu sinänsä tunnetulla tavalla ja kirjoitettu kuvamuistiin, ja että digitaaliset ottosignaalit syötetään taustamuistin ottoon, niin että taustamuisti käyttyy useiden sivujen si-30 sältämästä koodatusta datasta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että ohjauspiiri käsittää toisio- ·. muistin niiden sivujen muistamiseksi, jotka on talletettu taustamuistiin koodatun datan kirjoittamisen aikana.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taustamuisti muodostuu sarja-rinnakkaismuuntimesta ja osoitettavasta muistista, jonka 29 7 4 1 79 sanapituus on w-bittiä, sarja-rinnakkaismuuntimen yhdistäessä aina w kappaletta peräkkäisiä sarjamuotoisen ottosignaa-lin bittejä muistisanaan ja kirjoittaessa sen osoitettavan muistin ohjauspiirin valitsemiin muistipaikkoihin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taustamuisti on sarjamuisti ja järjestetty siten, että aikajaksojen aikana, jolloin tausta-muistiin ei kirjoiteta, kiertää taustamuistiin talletettu koodattu data ainakin kerran taustamuistissa ohjauspiirin 10 ohjauksessa ja uuden sivun kyselyn kohdalla kytketään otto-piiri taustamuistin antoon ja tunnistetaan sinänsä tunnetulla tavalla tämän sivun sivunumeron kiertävässä informaatiossa ja siirretään tähän sivuun liittyvä koodattu kuva-informaatio kuvamuistiin.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että sarjamuotoinen taustamuisti on katkeavaa tyyppiä oleva muisti, jossa talletetun datan kierrätys myös jälleenlataa muistin sisällön, ja jossa aikajaksot, jolloin mitään informaatiota ei talleteta tai kier-20 rätetä, voivat olla lyhyempiä kuin aikajakso, jolloin informaatio häviää taustamuistista.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taustamuisti muodostuu kahdesta tai useammasta sarjamuotoisesta alimuistista, jotka kir-;25 joittamisen aikana on järjestetty keskenään sarjaan ja aikajakson aikana, jolloin mitään kirjoitusta ei suoriteta, ovat erilleen kytkettyjä siten, että alimuistiin talletettu koodattu data kiertää vain tässä alimuistissa ja käsittää myös valintapiirin, joka on järjestetty siten, että alimuistien : * 30 annot ovat vastaavasti kytketty ottopiirin ottoon aikajak son aikana, jolloin kirjoitusta ei suoriteta.
: 7. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taustamuisti muodostuu kahdesta tai useammasta sarjamuotoisesta alimuistista, jotka on 35 järjestetty sarjaan toistensa kanssa kirjoitustoiminnan aikana ja jotka ovat toisistaan irti kytkettyjä aikajakson 74179 aikana, jolloin kirjoitusta ei suoriteta niin, että alimuis-tiin talletettu koodattu data kiertää vain tässä alimuis-tissa ja käsittää myös valintapiirin, joka on järjestetty niin, että taustamuistista lukemisen aikana ohjauspiiri kyt-5 kee alimuistin annon, joka sisältää kysellyn sivudatan, ot-topiirin ottoon.
8. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että sarjamuotoinen taustamuisti on sopiva sisäiseen siirtotaajuuteen, joka on n-kertainen di-10 gitaalisen ottosignaalin bittitaajuuteen nähden, ohjauspiirin käsittäessä kellogeneraattoripiirin tätä n-kertaista taajuutta varten, joka kellogeneraattori on tahdistettu taustamuistiin kirjoituksen aikana ottosignaalin datan bittitaajuudella ja edelleen käsittää kytkimen, joka n-kertai-15 sen taajuuden omaavan kellosignaalin jokaisen n:nnen jakson aikana kytkee sarjamuotoisen taustamuistin oton digitaaliseen ottosignaaliin ja välillä olevien (n-1) jaksojen aikana aikaviivepiirin antoon, jonka otto on kytketty sarjamuotoisen taustamuistin antoon.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että aikaviivepiiri tuottaa aikaviiveen, joka on yhtä suuri kuin kellosignaalin generaattorin yhden kellojakson aika n-kertaiselle taajuudelle.
10. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen 25 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että tausta- muistilla on otossaan digitaalisia ottosignaaleja makasiinin valintapiirin tunnistaessa maksiininumeron koodatun datan kunkin rivin alussa ja talletusoton kytkin, jota ohjataan makasiinin valintapiirillä ja jonka anto on kytketty 30 taustamuistin ottoon ja joka aikaansaa taustamuistiin niitä digitaalisia ottosignaaleja, jotka liittyvät valittuun makasiiniin.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen järjestely, jossa taustamuistin ensimmäinen osa on järjestetty valitun 35 makasiinin digitaalisten ottosignaalien tallettamiseksi, tunnettu siitä, että taustamuistilla on toinen 31 74179 osa digitaalisten ottosignaalien tallettamiseksi, jonka aikakompressio-otto on kytketty muistin ottokytkimen aika-kompressioantoon, joka aikaansaa taustamuistin toiseen osaan ainakin osan digitaalisista ottosignaaleista, jotka liitty-5 vät muihin makasiineihin kuin valittuun makasiiniin.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taustamuisti muodostuu useista muistimoduleista, joista ainakin ensimmäinen moduli on tarkoitettu makasiinin valintaan ja ainakin yksi muu moduli on 10 kytketty makasiinin valintapiirillä ensimmäiseen moduliin, jos valitun makasiinin data ylittää modulin kapasiteetin ja on muissa tapauksissa kytketty taustamuistin toiseen osaan.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että makasiinin valintapiiri käsit- 15 tää ainakin laskentapiirin yhden makasiinin sivujen lukumäärän laskemiseksi, laskentapiirin kehittäessä summasig-naalin, jos valitun makasiinin laskettujen sivujen lukumäärä on ainakin oleellisesti yhtä suuri kuin ensimmäisen modulin sivukapasiteetti, summasignaali syötettäessä kytkentä-20 piiriin ainakin yhden muun modulin kytkemiseksi ensimmäiseen moduliin. I
· 14. Minkä tahansa edellä olevien patenttivaatimus- ‘ ten mukainen järjestely, tunnettu siitä, että taus- ·- tamuistiin kirjoitetaan jatkuvasti digitaalisia ottosignaa- - 25 le ja niiden esiintymisen aikana.
15. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen 1-13 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että datan ottosignaalit on kirjoitettu taustamuistiin tietyn aikajakson aikana alkaen kysellyn sivun esiintymisestä digitaa-30 lisissä ottosignaaleissa. 74179
FI840799A 1983-03-02 1984-02-28 Teletextanordning med kort sidoframsoekningstid. FI74179C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8300764 1983-03-02
NL8300764 1983-04-01
NL8301174 1983-04-01
NL8301174 1983-04-01

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840799A0 FI840799A0 (fi) 1984-02-28
FI840799A FI840799A (fi) 1984-09-03
FI74179B true FI74179B (fi) 1987-08-31
FI74179C FI74179C (fi) 1987-12-10

Family

ID=26645849

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840799A FI74179C (fi) 1983-03-02 1984-02-28 Teletextanordning med kort sidoframsoekningstid.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4679083A (fi)
EP (1) EP0118950B1 (fi)
JP (1) JP2774098B2 (fi)
AU (1) AU562677B2 (fi)
CA (1) CA1213036A (fi)
DE (1) DE3460845D1 (fi)
ES (1) ES8501189A1 (fi)
FI (1) FI74179C (fi)
HK (1) HK39887A (fi)
SG (1) SG20087G (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8500047A (nl) * 1985-01-09 1986-08-01 Philips Nv Televisie ontvanger met teletext-decodeerschakeling en paginanummergeheugen.
NL8502766A (nl) * 1985-10-10 1987-05-04 Philips Nv Teletextsignaalverwerkingsschakeling voor een teletextontvanger.
GB2197167A (en) * 1986-10-03 1988-05-11 Philips Electronic Associated Teletext decoders
NL8701392A (nl) * 1987-06-16 1989-01-16 Philips Nv In verschillende modes schakelbare geheugeninrichting.
GB2215569A (en) * 1988-02-26 1989-09-20 Philips Electronic Associated Multi-page teletext decoder arrangements
US4931870A (en) * 1988-03-18 1990-06-05 Rca Licensing Corporation Rapid access teletext decoder arrangement
US4837620A (en) * 1988-05-12 1989-06-06 Zenith Electronics Corporation Teletext receiver with page up and page down functions
GB2223650A (en) * 1988-10-05 1990-04-11 Philips Electronic Associated Teletext decoder prevents over-writing of special character codes
NL8900121A (nl) * 1989-01-19 1990-08-16 Philips Nv Ontvanger van televisie signalen met teletext decoder en adaptieve wachttijdverkortingsschakeling.
DE4028942A1 (de) * 1990-09-12 1992-03-19 Texas Instruments Deutschland Anordnung zum verarbeiten von teletext-informationen
GB2250404A (en) * 1990-11-30 1992-06-03 Philips Electronic Associated Teletext decoder scans background memory in reverse order
KR940002330B1 (ko) * 1991-05-31 1994-03-23 삼성전자 주식회사 문자방송 화면 표시시간 자동 조정장치
EP0812109B1 (de) * 1991-08-01 1999-12-29 Thomson Consumer Electronics Sales GmbH Verfahren zum Übertragen von Daten in Fernsehzeilen
US5617565A (en) * 1994-11-29 1997-04-01 Hitachi America, Ltd. Broadcast interactive multimedia system
DE69607528T2 (de) * 1995-02-02 2000-10-19 Koninklijke Philips Electronics N.V., Eindhoven Mischen eines videomosaiks mit teletext
FR2777729B1 (fr) * 1998-04-15 2000-06-02 Sgs Thomson Microelectronics Procede d'acquisition de donnees sur un signal video
EP1124374A1 (en) * 2000-02-08 2001-08-16 Koninklijke Philips Electronics N.V. Teletext receiver
FR2818857A1 (fr) * 2000-12-21 2002-06-28 St Microelectronics Sa Procede et dispositif associe de memorisation de sous pages teletexte
EP1712081A1 (en) * 2004-01-28 2006-10-18 Koninklijke Philips Electronics N.V. Multipage teletext decoder

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1370535A (en) * 1973-05-09 1974-10-16 British Broadcasting Corp Transmission of alphanumeric data by television
GB1529842A (en) * 1975-10-09 1978-10-25 Texas Instruments Ltd Digital data stores and data storage systems
NL7704398A (nl) * 1977-04-22 1978-10-24 Philips Nv Inrichting voor het afbeelden van gegevens op een weergeeftoestel.
FR2457520A1 (fr) * 1979-05-23 1980-12-19 Telediffusion Fse Dispositif de selection de page pour systeme de teletexte
GB2062424B (en) * 1979-10-31 1983-04-07 British Broadcasting Corp Bradcast teletext system
DE3012429C2 (de) * 1980-03-31 1983-01-20 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren zur Verringerung der Wartezeiten bei Informationssystemen
US4388645A (en) * 1981-04-13 1983-06-14 Zenith Radio Corporation Teletext communication system with timed multipage local memory
JPS5949876B2 (ja) * 1981-04-17 1984-12-05 日産自動車株式会社 弾性体リングの装着装置

Also Published As

Publication number Publication date
SG20087G (en) 1987-07-03
HK39887A (en) 1987-05-29
DE3460845D1 (en) 1986-11-06
FI840799A (fi) 1984-09-03
JPS59167192A (ja) 1984-09-20
ES530106A0 (es) 1984-11-01
FI840799A0 (fi) 1984-02-28
AU562677B2 (en) 1987-06-18
US4679083A (en) 1987-07-07
EP0118950B1 (en) 1986-10-01
FI74179C (fi) 1987-12-10
AU2514484A (en) 1984-09-06
EP0118950A1 (en) 1984-09-19
ES8501189A1 (es) 1984-11-01
CA1213036A (en) 1986-10-21
JP2774098B2 (ja) 1998-07-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74179B (fi) Teletextanordning med kort sidoframsoekningstid.
CN1018696B (zh) 快速存取图文广播解码器装置
JP3207532B2 (ja) テレテキストデコーダを含むテレビジョン受信機
CA1219334A (en) Teletext decoder using a common memory
FI91584B (fi) Televisio- ja TV-tekstipalvelusignaaleja varten oleva vastaanotin, joka sisältää TV-tekstipalveludekooderin ja sopeutuvan odotusajan vähennyspiirin
US5504823A (en) Image data partitioning circuit for parallel image decoding system
EP0579075A2 (en) Transmission error recovery for digital communication systems
EP0488454B1 (en) Teletext decoder arrangement
GB2181928A (en) Teletext television receivers
EP0262738B1 (en) Teletext decoders
GB2146878A (en) Teletext television receiver with multi-page memory
GB2231470A (en) Teletext decoder with reduced page-access time
US3555184A (en) Data character assembler
HU187554B (en) Teletext receiver
EP0498081A1 (en) Video coder/decoder with shift prevention for correctly decoded signal blocks
US5353064A (en) Multipage teletext decoder for capturing a requested page during a single cycle
CN1205813C (zh) 多标准视频数据采集方法及仪器
US4910595A (en) Teletext decoders
EP0251626B1 (en) Transmission system for audio-data signals to accompany transmitted video signals
US4191849A (en) Data synchronization circuit
EP0714583B1 (en) Method of and apparatus for transmitting teletext pages
EP0547680B1 (en) Multipage teletext decoder
EP0635979A2 (en) Teletext signals receiver with viewing duration control of the rolling pages
EP0585034A2 (en) Teletext decoders
JPH0761145B2 (ja) 文字放送受信装置

Legal Events

Date Code Title Description
TC Name/ company changed in patent

Owner name: KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V.

TC Name/ company changed in patent

Owner name: KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V.

MM Patent lapsed

Owner name: KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V.