FI74163B - Reaktorskyddsbyggnad. - Google Patents

Reaktorskyddsbyggnad. Download PDF

Info

Publication number
FI74163B
FI74163B FI820404A FI820404A FI74163B FI 74163 B FI74163 B FI 74163B FI 820404 A FI820404 A FI 820404A FI 820404 A FI820404 A FI 820404A FI 74163 B FI74163 B FI 74163B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
closed chamber
circumferential structure
cylinder
roof
circumferential
Prior art date
Application number
FI820404A
Other languages
English (en)
Other versions
FI820404L (fi
FI74163C (fi
Inventor
Jean Claude Hista
Original Assignee
Framatome & Cie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Framatome & Cie filed Critical Framatome & Cie
Publication of FI820404L publication Critical patent/FI820404L/fi
Publication of FI74163B publication Critical patent/FI74163B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74163C publication Critical patent/FI74163C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C13/00Pressure vessels; Containment vessels; Containment in general
    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C19/00Arrangements for treating, for handling, or for facilitating the handling of, fuel or other materials which are used within the reactor, e.g. within its pressure vessel
    • G21C19/20Arrangements for introducing objects into the pressure vessel; Arrangements for handling objects within the pressure vessel; Arrangements for removing objects from the pressure vessel
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E30/00Energy generation of nuclear origin
    • Y02E30/30Nuclear fission reactors

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Structure Of Emergency Protection For Nuclear Reactors (AREA)

Description

1 74163
Reaktorin suojarakennus
Keksintö koskee reaktorin suojarakennusta, joka käsittää suljetun kammion, jossa on yläpäästään kupukatolla sul-5 jettu lieriö, ja suljetun kammion ympärillä olevan kehärakenteen, johon kuuluu lieriö ja suljetun kammion lieriöön liitetty katto, suljetun kammion ja kehärakenteen ollessa tällöin perustettu yhteisen pääpohjalaatan päälle ja suojara-kennuksen käsittäessä lisäksi sisärakenteet, jotka on sijoi-10 tettu suljetun kammion sisäpuolelle ja jotka ovat erillään suljetusta kammiosta.
Ydinreaktorin suojarakennus käsittää aina suljetun kammion, jonka sisäpuolelle on järjestetty primaaripiirin komponentteja tukevat sisärakenteet. Kehärakenne, joka sisäl-15 tää pääosan reaktorin lisä- ja turvallisuusjärjestelmistä, on tällöin suljetun kammion ympärillä. Suljettu kammio ja kehärakenne sijoitetaan mieluimmin yhteisen pääpohjalaatan päälle, jolloin vältetään erilaiset painumiset, joita voisi syntyä rakenteiden perustusten ollessa erillisten pohjalaat-20 tojen päällä.
Tämäntyyppistä rakennetta selostetaan ranskalaisessa patentissa nro 2 226 729/18.4.1974/Siemens AG, "Centrale nucleare ä enveloppe de securite entouree d'un batiment de beton" (Betonirakennuksella ympäröity suojavaipan käsittävä 25 ydinvoimala.) Patentissa esitellään ydinreaktorin suojara- kennus, jossa on suojavaippa ja sen ympärillä betonirakennus. Suojavaippa ja betonirakennus muodostavat tällöin renkaan muotoisen tilan, johon on sijoitettu ao. lisälaitteet, nimenomaan hätäjäähdytyslaitteet. Betonirakennuksella ja suojavai-30 palla on yhteinen betoniperustus. Betonirakennus on tuettu betonilieriöön ja tukivyöhykkeessä on tasainen katto.
Nyt selostettavalla keksinnöllä pyritään kehittämään sellainen ydinreaktorin suojarakennus, jolla reaktori pystytään suojaamaan vielä tehokkaammin seismisten ilmiöiden va-35 raita ja erittäin suurien ammusten iskeytyessä suojarakennuk-seen.
2 74163 Tämän päämäärän saavuttamiseksi keksinnön mukaiselle rakenteelle on tunnusomaista, että kehärakenteen katto on katkaistun kartion muotoinen tai rengasmainen ja liittyy suljetun kammion lieriöön reaktorirakennuksen hoitosillan tu-5 kien kohdalla, pääpohjalaatan käsittäessä kehärakenteen alapuolella olevan suuren hitauden omaavan soluosan ja soluosan ja suljetun kammion alapuolella olevan umpiosan, jolloin kehärakenteen sisärakenteet tukeutuvat pääpohjalaatan suuren hitausvoiman omaavaan soluosaan ja ovat erillään ulkopuoli-10 sestä lieriöstä, suljetun kammion lieriöstä ja kehärakenteen katosta.
Muita keksintöön liittyviä piirteitä ja etuja esitetään seuraavassa selostuksessa. Se koskee erästä keksinnön mukaista rakenne-esimerkkiä, joka ei kuitenkaan rajoita 15 keksintöä. Tällöin viitataan oheiseen piirustukseen, joka kuvaa leikkauksena reaktorin suojarakennusta.
Suojarakennus käsittää pääpohjalaatan 2, jonka päällä on suljettu kammio 4. Suljettu kammio 4 käsittää puolestaan yläpäästään kupukatolla 8 suljetun lieriön 6. Suljetun 20 kammion tehtävänä on rakennevaurion sattuessa estää radioaktiivisen aineen pääseminen ulos reaktorista sekä ottaa vastaan primaari- tai sekundaaripiirin mahdollisesta murtumasta johtuvat paine- ja lämpötilavaikutukset.
Suljetun kammion sisäpuolella on sisärakenteet 10, 25 jotka käsittävät lähinnä pöhjalaatan 12, jota nimitetään sisärakenteiden pöhjalaataksi, ja paineastiakuilun 14, joka ympäröi ja tukee reaktorin paineastiaa sekä paineastia-kuilun ympärillä olevia kasematteja.
Suljetun kammion 4 ympärillä on kehärakenne 20. Se 30 käsittää lieriön 22, joka on pääpohjalaatan 2 päällä, ja suljetun kammion lieriöön liitetyn katon 24. Kehärakenteen sisäpuolelle on sijoitettu reaktorin suojalaitteet ja huomattavan säteilyriskin muodostavat laitteet.
Suljettu kammio 4, kehärakenne 20 ja sisärakenteet 35 10 on valettu yhteisen pääpohjalaatan 2 päälle, jolloin väl tetään erilaiset painumiset, joita voisi syntyä rakenteiden ollessa erillisten pöhjalaattojen päällä.
3 74163 Tällä rakenteella reaktori, sen suojalaitteet sekä huomattavan säteilyriskin muodostavat laitteet pystytään suojaamaan reaktorin suojarakennukseen mahdollisesti kohdistuvien ammusten vaikutukselta. Ammusten lisäksi tällöin 5 on otettu huomioon myös sotilaslentokone, joka synnyttää suojarakennukseen iskeytyessään 11100 tonnin staattisen 2 kuormituksen 7 m kohti.
Keksinnön mukaan kehärakenteen 20 katto 24 on liitetty suljetun kammion lieriöön 6 passiivisilla meridiaani-10 jäykisteillä, jotka on ankkuroitu liitoskohdan molemmille puolille.
Kehärakenteen ja suljetun kammion yhdistämisellä toisiinsa saadaan seuraavat edut: 1) Ammuksen iskeytyessä suojarakennukseen, kehära-15 kenteen katto 24 kestää paremmin.
2) Koska ao. massa on näin suurempi, suljetun kammion ja kehärakenteen muodostaman yksikön suhteelliset siirtymät sisärakenteisiin nähden ovat pienemmät.
3) Suljetun kammion ja kehärakenteen muodostaman 20 yksikön värähtelytaajuus on suurempi kuin rakenteiden erilliset värähtelytaajuudet, joten yksikön reagointi seismisiin ilmiöihin on pienempi.
4) Pohjalaatassa ei pääse syntymään erilaisia värähtelyltä.
25 5) Kun otetaan huomioon tuuletus sekä kehärakenteen viimeisellä tasolla olevien tiettyjen paikkojen saastumis-riski, niin sellainen rakenne, jossa suljettu kammio ja kehärakenne ovat erillään toisistaan, edellyttää ilmatiivistä liitosta siinä kohdassa, jossa kehärakenteen katto liit-30 tyy suljetun kammion lieriöön. Yksikössä tällaista il-matiivistä liitosrakennetta ei sen sijaan tarvita.
Kehärakenteen ja suljetun kammion yhdystaso on mieluimmin samalla kohdalla reaktorirakennuksen hoitosillan tukikonsolien kanssa.
35 Kehärakenteen 20 katto 24 on joko katkaistun kartion muotoinen tai rengasmainen, kuten kuviossa esitetään.
4 74163
Kehärakenteen sisärakenteet 29 ovat erillään suljetun kammion lieriöstä ja kehärakenteen vaipasta, jolloin ammuksen iskeytyessä kehärakenteeseen ei sen vaipan muodosta johtuen sisärakenteisiin pääse siirtymään suuria kuormi-5 tuksia. Sisärakenteet eivät tällöin myöskään pääse tärisemään suoraan. Lisäksi tällaisen eristetyn rakenteen ansiosta vaippa pääsee muuttumaan mitoitukseltaan vapaasti sisärakenteisiin 29 nähden kutistumisen ja lämpötilan vaikutuksesta .
10 Pääpohjalaatta 2 käsittää kaksi rakenteeltaan eri laista osaa. Kehärakenteen 20 alla on suuren inertian omaava pohjalaatan soluosa 26. Solut on tarkoitettu tiettyjä suojalaitteita varten. Suljetun kammion 4 alla on pohjalaatan umpiosa 28, joka on soluosaa ohuempi. Osien 26 ja 28 15 välisestä vahvuuserosta johtuen kammion sisärakenteiden 10 ja kehärakenteen 20 muodostaman yksikön taso on saatu alemmaksi. Sama koskee niitä komponentteja, joita sisärakenteet tukevat. Tämän vuoksi kehärakenne on saatu matalammaksi ja taas laskemalla kehärakenteen massojen painovoimakeskustan 20 tasoa seismisten ilmiöiden rakennukseen aiheuttamat kuormitukset ovat pienempiä.
Koska solupohjalaatta on erittäin jäykkä, se muuttuu muodoltaan vain vähän, mistä johtuen kehärakenteen katon ja suljetun kammion lieriön välisen liitoskohdan mekaaninen 25 stabiliteetti on varmistettu.
Suljetun kammion lieriön kohdalla olevan pohjalaat-tapisteen ja kehärakenteen vaipan kohdalla olevan pohja-laattapisteen pystysuora deformaatioero on pieni. Tästä johtuen kehärakenteen katon tukiosilla, jotka suljettu 30 kammio ja kehärakenteen vaipan lieriö muodostavat, on niin pieni tasosiirtymä, ettei synny suuria kuormituksia kehärakenteen katon ja suljetun kammion välisen yhdysrakenteen tasoon.
Rakennevaurion sattuessa, jolloin kammioon muodostuu 35 tietty ylipaine, kehärakenteen katto tukee kammiota ja ottaa siis vastaan kehäjännitykset, joiden määrä laskee em. yhtymäkohdasta lähtien.
5 74163
Erittäin suurien ammusten/ esim. sotilaslentokoneen, mahdollisesti iskeytyessä reaktorin suojarakennukseen, ei kehärakenteen katon ja suljetun kammion lieriön yhdysraken-teen ansiosta kehärakenteen vaipan tarvitse kuitenkaan olla 5 läheskään niin raskasrakenteinen kuin siinä tapauksessa, jolloin tällaista yhdysrakennetta ei ole.
Keksinnön mukaisesta reaktorin suojarakennuksesta on kaksi eri rakennevaihtoehtoa.
Ensimmäisen rakenteen mukaan suljettu kammio ja kelo härakenne ovat teräsbetonia.
Toisen rakenteen mukaan suljettu kammio on vaaka-ja pystysuunnassa esijännitettyä betonia. Kehärakenne on taas teräsbetonia.
Esijännitetystä betonista valmistettuun suljettuun 15 kammioon verrattuna teräsbetonirakenteen etuna on, ettei tällöin tarvita esijännitysulokkeita, jotka vaikeuttavat kehärakenteeseen kuuluvia asennuksia.
Sitä kehärakenteen yläpuolella olevaa suljetun kammion osaa varten, jonka on pystyttävä kestämään ammuksen 20 aiheuttama isku, passiiviset jäykisteet on mitoitettu suurinta kuormitusta (rakennevaurio tai ammus) silmällä pitäen. Sen sijaan käytettäessä suljetun kammion valmistamiseen esijännitettyä betonia, tarvitaan kahdenlaisia jäykis-teitä: 25 - esijännitysjäykisteet rakennevaurion varalta ja - passiiviset jäykisteet ammusten varalta.
Ensimmäisessä rakenteessa kehärakennetta varten ei tarvita tilapäiskattoa.
Suljetun kammion lieriötä betonoitaessa valmiusjäy-30 kisteet järjestetään kehärakenteen katon oikealle puolelle. Ne voivat olla joko tavanomaisia jäykisteitä tai ns. Caldwell-tukia.
Keksinnön toisessa rakenteessa suljetun kammion esijännittäminen tapahtuu ennen em. yhdysrakenteen valmista-35 mistä, niin että vain poikkeavat esijännitysdeformaatiot (hiipuma) vaikuttavat valmiiseen rakenteeseen. Kehärakenteen vaipan erilaisen kutistumisen aiheuttamat jännitykset 6 74163 suljettuun kammioon nähden ja suljetun kammion esijänni-tyshiipuman (fluage) synnyttämät jännitykset ovat esimerk-kisiä ja kumoutuvat sen vuoksi osittain.
Kun toisessa rakenteessa otetaan huomioon ao. kon-5 struktiovaatimukset, kehärakenteen kaltevuus on määrättävä ennen suljetun kammion esijännittämistä. Tällöin tarvitaan siis joko osana tai kokonaisena rakenteena tiivis tilapäis-katto, joka toimii lopullisen katon peittona, niin että tämä voidaan betonoida, kun suljetun kammion esijännittäminen 10 on tapahtunut.
Tällöin on kaksi mahdollisuutta: - tilapäinen katto liittyy lopulliseen kattoon tai - se poistetaan lopullisen katon betonoinnin jälkeen.

Claims (3)

7 74163
1. Ydinreaktorin suojarakennus, joka käsittää suljetun kammio (4), jossa on yläpäästään kupukatolla (8) sul- 5 jettu lieriö (6), ja suljetun kammion (4) ympärillä olevan kehärakenteen (20), johon kuuluu lieriö (22) ja suljetun kammion lieriöön (6) liitetty katto (24) , suljetun kammion (4) ja kehärakenteen (20) ollessa tällöin perustettu yhteisen pääpohjalaatan (2) päälle ja suojarakennuksen käsittäessä li-10 säksi sisärakenteet (10), jotka on sijoitettu suljetun kammion (4) sisäpuolelle ja jotka ovat erillään suljetusta kammiosta, tunnettu siitä, että kehärakenteen katto (24) on katkaistun kartion muotoinen tai rengasmainen ja liittyy suljetun kammion (4) lieriöön (6) reaktoriraken-15 nuksen hoitosillan tukien kohdalla, pääpohjalaatan (2) käsittäessä kehärakenteen (20) alapuolella olevan suuren hitausvoiman omaavan soluosan (26) ja soluosan (26) ja suljetun kammion (4) alapuolella olevan umpiosan (28) , jolloin kehärakenteen (20) sisärakenteet (29) tukeutuvat pääpohja-20 laatan (2) suuren hitausvoiman omaavaan soluosaan (26) ja ovat erillään ulkopuolisesta lieriöstä (22), suljetun kammion (4) lieriöstä (6) ja kehärakenteen (20) katosta (24).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reaktorin suoja-rakennus, tunnettu siitä, että suljettu kammio (4) 25 ja kehärakenne (20) ovat teräsbetonia.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suojarakennus, tunnettu siitä, että suljettu kammio (4) on esijännitetty vaaka- ja pystysuunnassa, ja että kehärakenteen (20) vaippa on teräsbetonia.
FI820404A 1981-02-10 1982-02-09 Reaktorskyddsbyggnad. FI74163C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8102580A FR2499751B1 (fr) 1981-02-10 1981-02-10 Structure de batiment reacteur comportant une toiture de batiment couronne encastree dans la jupe cylindrique de l'enceinte de confinement
FR8102580 1981-02-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI820404L FI820404L (fi) 1982-08-11
FI74163B true FI74163B (fi) 1987-08-31
FI74163C FI74163C (fi) 1987-12-10

Family

ID=9255025

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI820404A FI74163C (fi) 1981-02-10 1982-02-09 Reaktorskyddsbyggnad.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4518561A (fi)
EP (1) EP0058601B1 (fi)
JP (1) JPS57172289A (fi)
KR (1) KR890000669B1 (fi)
DE (1) DE3264476D1 (fi)
ES (1) ES509447A0 (fi)
FI (1) FI74163C (fi)
FR (1) FR2499751B1 (fi)
GR (1) GR75861B (fi)
MA (1) MA19383A1 (fi)
PT (1) PT74406B (fi)
YU (1) YU27382A (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3222943C2 (de) * 1982-06-18 1988-01-21 Brown Boveri Reaktor Gmbh Kernreaktoranlage
JP2923235B2 (ja) * 1995-10-23 1999-07-26 シャープ株式会社 半導体レーザ素子
WO1997022974A1 (de) * 1995-12-15 1997-06-26 Siemens Aktiengesellschaft Druckbehälter, insbesondere einer siedewasser-kernkraftanlage
JP4067793B2 (ja) * 2001-07-25 2008-03-26 鹿島建設株式会社 鋼板コンクリート造原子炉建屋
JP5232022B2 (ja) * 2009-01-08 2013-07-10 株式会社東芝 原子炉建屋及びその建設工法
JP5679783B2 (ja) * 2010-11-29 2015-03-04 株式会社東芝 原子炉格納容器および原子力プラント
CN106469578B (zh) * 2015-08-18 2017-11-17 中广核工程有限公司 核电站反应堆冷却剂系统主回路的布置结构

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL289486A (fi) * 1963-02-26
US3258403A (en) * 1963-05-24 1966-06-28 Westinghouse Electric Corp Nuclear reactor containment system
DE1489950B1 (de) * 1965-11-15 1970-01-29 Kernforschung Gmbh Ges Fuer Notkondensationsanlage fuer dampfgekuehlte Kernreaktoren
NL132404C (fi) * 1966-02-18
US3713968A (en) * 1968-10-03 1973-01-30 Stone & Webster Eng Corp Composite pressure supression containment structure for nuclear power reactors
US3726759A (en) * 1969-04-29 1973-04-10 Westinghouse Electric Corp Nuclear reactor condenser support structure
CH544382A (de) * 1972-09-25 1973-11-15 Nordostschweizerische Kraftwer Reaktorumschliessung für einen Kernreaktor
DE2315318C3 (de) * 1973-03-27 1981-10-01 Kraftwerk Union AG, 4330 Mülheim Kernreaktoranlage
DE2320201A1 (de) * 1973-04-19 1974-11-07 Siemens Ag Kernkraftwerk
US4343681A (en) * 1974-07-23 1982-08-10 Kernforschungsanlage Julich Gesellschaft Mit Beschrankter Haftung Core energy plant with closed working gas circuit
US4080256A (en) * 1974-10-31 1978-03-21 Westinghouse Electric Corporation Nuclear reactor apparatus
US4033815A (en) * 1975-05-07 1977-07-05 Nuclear Power Company (Whetstone) Limited Nuclear reactors
JPS5331092A (en) * 1976-09-03 1978-03-23 Hitachi Ltd Diaphram floor

Also Published As

Publication number Publication date
YU27382A (en) 1987-02-28
ES8401661A1 (es) 1983-12-16
JPS57172289A (en) 1982-10-23
FI820404L (fi) 1982-08-11
GR75861B (fi) 1984-08-02
FR2499751B1 (fr) 1986-02-07
JPH0315719B2 (fi) 1991-03-01
US4518561A (en) 1985-05-21
MA19383A1 (fr) 1982-10-01
FR2499751A1 (fr) 1982-08-13
EP0058601A1 (fr) 1982-08-25
KR830009586A (ko) 1983-12-22
DE3264476D1 (en) 1985-08-08
FI74163C (fi) 1987-12-10
ES509447A0 (es) 1983-12-16
EP0058601B1 (fr) 1985-07-03
PT74406B (fr) 1983-09-26
KR890000669B1 (ko) 1989-03-22
PT74406A (fr) 1982-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4175005A (en) Component nuclear containment structure
FI74163C (fi) Reaktorskyddsbyggnad.
US7684535B2 (en) Reactor containment vessel
US4474729A (en) Support structure for a prestressed cylindrical pressure vessel
EP2535900A1 (en) Foundation for a building in a nuclear facility and nuclear facility
KR950011241B1 (ko) 원자로 보호덮개용 기초 구조물
US3293139A (en) Prestressed concrete pressure vessel for nuclear reactors
US4123325A (en) Containers for housing nuclear reactors
JPS62112094A (ja) 液体金属冷却型原子炉構造
FI72219C (fi) Reaktorbyggnad med innerkonstruktioner, vilkas belastning aer oberoende av underbyggnadens deformationer samt foerfarande foer framstaellning av innerkonstruktionerna.
RU2031456C1 (ru) Реакторное отделение аэс
JP2962913B2 (ja) 原子炉建屋
JP3222597B2 (ja) 原子炉格納容器内のコンクリート構造物
JPH08254593A (ja) 原子炉格納容器の建設工法及び原子炉格納容器のダイヤフラムフロアの構造
US4587081A (en) Slab for closing the vessel of a fast neutron nuclear reactor
Costaz High performance concrete in nuclear power plants
KR880002049B1 (ko) 내부 구조체의 배치를 확실히 유지하기 위한 장치를 구비한 원자로 건물
JPH0734712A (ja) Lng地下タンクの屋根構造およびその施工方法
JPH10206586A (ja) 加圧水型原子炉格納容器の内部容積増大改造方法
Eibl et al. Inherently safe containments for nuclear power plants
Kakodkar et al. Structural evolution of containment for Indian PHWRs
JPH07218676A (ja) 原子炉格納容器
JP3059220B2 (ja) 特に沸騰水形原子力設備の圧力容器
RU2099802C1 (ru) Здание
JPS62121253A (ja) 建屋構造

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: FRAMATOME ET COMPAGNIE