FI73565C - Behandlingsanordning foer en faergdifferenssignal. - Google Patents

Behandlingsanordning foer en faergdifferenssignal. Download PDF

Info

Publication number
FI73565C
FI73565C FI810568A FI810568A FI73565C FI 73565 C FI73565 C FI 73565C FI 810568 A FI810568 A FI 810568A FI 810568 A FI810568 A FI 810568A FI 73565 C FI73565 C FI 73565C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
color difference
current path
difference signal
emitter
output terminal
Prior art date
Application number
FI810568A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73565B (fi
FI810568L (fi
Inventor
Leopold Albert Harwood
Ii Robert Loren Shanley
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI810568L publication Critical patent/FI810568L/fi
Publication of FI73565B publication Critical patent/FI73565B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73565C publication Critical patent/FI73565C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/64Circuits for processing colour signals
    • H04N9/66Circuits for processing colour signals for synchronous demodulators
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/64Circuits for processing colour signals
    • H04N9/67Circuits for processing colour signals for matrixing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Processing Of Color Television Signals (AREA)
  • Amplifiers (AREA)

Description

1 73565 Värierosignaalin kasittelylaitteisto Tämän keksinnön kohteena on television vastaanottimeen kuuluva laitteisto, joka käsittää yhdistelmänä ensim-5 mäisen vuorovaiheväridemodulaattorin, jolla on ensimmäinen ja toinen ulostulonapa, jännitteen ensimmäisessä ulostulo-navassa vaihdellessa tietyn lepotilajännitteen ympärillä edustaen ensimmäistä värierosignaalia, joka omaa ensimmäisen napaisuuden, ja jännitteen toisessa ulostulonavassa 10 vaihdellessa lepotilajännitteen ympärillä suuruudeltaan tarkoin yhteensovitettuna ensimmäisen ulostulonavan lepotila j ännitteen kanssa ja edustaen mainittua ensimmäistä värierosignaalia, jolla on toinen napaisuus, joka on vastakkainen ensimmäiselle napaisuudelle; ja toisen vuorovai-15 heväridemodulaattorin, jolla on kolmas ja neljäs ulostulonapa, jännitteen tässä kolmannessa ulostulonavassa vaihdellessa lepotilajännitteen ympärillä edustaen toista värierosignaalia, joka omaa ensimmäisen napaisuuden, ja jännitteen neljännessä ulostulonavassa vaihdellessa lepotila-20 jännitteen ympärillä suuruudeltaan tarkoin yhteen sovitettuna kolmannen ulostulonavan lepotilajännitteen kanssa ja edustaen toista värierosignaalia, joka omaa toisen napaisuuden, joka on vastakkainen ensimmäiseen napaisuuteen verrattuna.
25 Tavanomaisissa väritelevisiovastaanottimissa muo dostetaan punainen, vihreä ja sininen värisignaali (R, G, B), jotka syötetään värikuvan toistavalle laitteelle vas-taanottimessa yhdistämällä vastaanotettu luminanssisignaa-li (Y) vastaaviin korreloituihin värierosignaaleihin, R-Y, 30 G-Y ja B-Y. Vaikka onkin mahdollista ainakin tietyissä standardeista väritelevisiojärjestelmistä ottaa yksitellen talteen kukin näistä värierosignaaleista demoduloimalla erikseen värikomponentti vastaanotetusta signaalista, on yleisenä käytäntönä kaikkien standardien väritelevisio-35 järjestelmien vastaanottimissa käyttää ainoastaan kahta 2 73565 väridemodulaattoria. Kun värierosignaalit, jotka on otettu demoduloimalla suoraan talteen, vastaavat kahta halutusta sarjasta, on tavanomaisena käytäntönä muodostaa kolmas käyttämällä matriisipiiriä, jossa yhdistetään talteen-5 otettu värieroinformaatio asiankuuluvalla napaisuus- ja suuruussuhteessa. Kun mikään värierosignaaleista, jotka on otettu suoraan talteen demoduloimalla, ei vastaa (R-Y, G-Y, B-Y) lopullisesti halutun sarjan värierosignaaleja, kuten esim. NTSC tyyppisen järjestelmän vastaanottimissa, 10 joissa on valittu käyttöön demodulointi pitkin nk. I- ja Q-demodulointiakseleita (jotta esim. helpotettaisiin ihonvärin korjausjärjestelmän käyttöä, joka on sitä tyyppiä, joka on esitetty US-patentissa n:o 3 663 744 - Harwood), on sopivaa käyttää matriisikäsittelypiirien kolmikkoa, 15 jotka yhdistävät talteenotetut värierosignaalit vastaavissa napaisuus- ja suuruussuhteissa, jotka sopivat R-Y, G-Y ja B-Y värierosignaalien muodostamiseen niistä.
Suunniteltaessa käytännössä väritelevisiovastaan-ottimia halutaan yleensä, että värikuvaputken ohjausvai-20 heisiin syötetty sarja R, G, B värisignaaleja vastaa vaihteluja vastaavien lepotilajännitteiden ympärillä, jotka on sovitettu hyvin tarkoin. Poikkeamat tällaisesta tarkoin sovitetusta riippuvaisuudesta saattavat häiritä vä-riputken oikean asetussäädön toteuttamista luotettavaa vä-25 rikuvan toistoa varten. Kun käytetään tasavirtakytkentää värierosignaalin väridemodulaattoreilla talteenotetun tiedon koko käsittelyn aikana, tulisi värierosignaalin mat-riisikäsittelyn menettelyn vaikutukset lepotilajännitteisiin, jotka liittyvät tuotujen värisignaalien sarjaan, 30 käsitellä huolellisesti, mikäli halutaan saavuttaa haluttu sovitus.
Nyt kyseessä oleva keksintö kohdistuu uuteen värierosignaalin matriisikäsittelyjärjestelyyn, joka sopii yhteen sekä tasavirtakytkennän käyttämisen kanssa väriero-35 signaalin koko käsittelyssä (kuten on erityisesti toivot-
II
73565 3 tavaa esimerkkitapauksessa, kun käsittelytoiminnat toteutetaan piiristöllä, joka on toteutettu integroidun piirin muodossa) että edellä mainitun lepotilajännitteen yhteensovituksen saavuttamisen kanssa.
5 Esillä olevalle keksinnölle on tunnusomaista, että laitteessa on ensimmäinen vastustyyppinen virtatie; ensimmäiset kytkentäelimet, joilla tasavirtaa johtaen yhdistetään ensimmäinen vastustyyppinen virtatie ensimmäisen ja toisen ulostulonavan väliin; toinen vastustyyppinen virta-10 tie; toiset kytkentäelimet, joilla tasavirtaa johtaen yhdistetään toinen vastustyyppinen virtatie kolmannen ja neljännen ulostulonavan väliin; sekä elimet, jotka on kytkettynä tasavirtaa johtavina epäsymmetrisesti sijoitettuun ensimmäisen vastustyyppisen virtatien välipisteeseen ja 15 epäsymmetrisesti sijoitettuun, tosien vastustyyppisen virtatien välipisteeseen, ja jotka vasteena vastaavista jännitteistä, jotka esiintyvät mainituilla virtatien pisteillä, muodostavat kolmannen värierosignaalin, joka edustaa ensimmäisen ja toisen värierosignaalin yhdistelmää, joka 20 omaa annetun napaisuusriippuvaisuuden ja annetun suuruus-suhteen, joka on riippuvainen näiden virtatien pisteiden asettelun epäsymmetriasta, tämän kolmannen värierosignaalin esiintyessä vaihteluina ulostulon lepotilajännitteen ympärillä, jonka suuruus on oleellisesti riippumaton mai-25 nittujen virtatien pisteiden asettelun epäsymmetriasta.
Tämän keksinnön eräässä suoritusmuodossa on ylläkuvattu matriisinmuodostamisratkaisu edullissti käytössä, jotta toteutettaisiin kolme eroyhdistelmää I ja Q väriero-signaaleista, niin että täten kehitettäisiin R-Y, G-Y ja 30 B-Y muodossa olevat värieroulostulosignaalit, jotka vaih-televat ulostulon lepotilajännitteiden ympärillä, jotka voidaan helposti pitää keskenään tarkoin yhteensovitetus-sa riippuvaisuussuhteessa.
Oheisissa piirustuksissa havainnollistaa ainoa ku-35 vio osittain kaavamaisesti ja osittain lohkokaavioesityk- 4 73565 senä väritelevisiovastaanottimen osan, johon sisältyy vä-rierosignaalin matriisikäsittelyjärjestely, jossa sovelletaan tämän keksinnön periaatetta.
Havainnollistetussa järjestelmässä on mukana push-5 pull-väridemodulaattoripari (10, 20). Demodulaattorin 10 tehtävänä on ottaa talteen I-värierosignaali-informaatio moduloidusta väriapukantoaallosta, joka muodostaa vastaanotetun väritelevisiosignaalin värikomponentin, ja kehittää +I-värierosignaalin näin merkittyyn ulostulonapaan 10 sekä -I-värierosignaalin näin merkittyyn ulostulonapaan. Vastaavat demodulaattorin kuormitusvastukset (11, 15) on liitetty vastaavien ulostulonapojen (-1, +1) ja käyttöjännitteen syöttölähteen positiivisen navan (B+) väliin. Kuormitusvastukset 11 ja 15 on vastaavasti ohitettu vastaavil-15 la kondensaattoreilla (13, 17), joiden tehtävänä on suo-dattamistoiminta alikantoaallon komponentin taajuuksien vaimentamisen auttamiseksi.
Demodulaattorin 20 tehtävänä on samalla tavoin ottaa talteen Q-värierosignaali-informaatio moduloidusta vä-20 riapukantoaallosta, ja kehittää +Q-värierosignaalin täten osoitettuun ulostulonapaan sekä -Q-värierosignaalin täten osoitettuun ulostulonapaan. Vastaavat demodulaattorin kuor-mitusvastuket (21, 25) on yhdistetty vastaavien ulostulo-napojen (-Q, +Q) sekä navan B+ väliin. Kuormitusvastukset 25 21 ja 25 on ohitettu vastaavilla kondensaattoreilla (23 ja 27), jolloin nämä palvelevat vastaavalla tavoin ylläkuvattua suodattamistehtävää.
Havainnollistamistapauksessa on kumpikin demodu-laattoreista 10 ja 20 sitä tasapainoitettua tyyppiä, jota 30 käytetään esimerkiksi integroidussa piirissä RCA CA3137E, kuten on esitetty lineaaristen integroitujen piirien esittelylehtisessä, jonka tunnusmerkintä on File No. 970 ja joka on nimitykseltään CA3137E TV Chroma Demodulator, ja jonka on julkaissut RCA Solid State Division, Somerville, 35 N.J., USA.
I! 5 73565
Ulostulonapa -I on kytketty suoraan NPN-transisto-rin 30 kannalle, joka transistori on sijoitettu emitteri-seuraajaksi ja jonka kollektori on yhdistetty suoraan napaan B+ ja josta emitteri on palautettu käyttöjännitteen 5 syöttölähteen negatiiviseen napaan (havainnollistamista-pauksessa maa, ja näin viitattu alla) emitterivastuksen 31 kautta. Ulostulonapa +1 on yhdistetty suoraan NPN-transistorin 32 kannalle, joka transistori on sijoitettu emitteriseuraajaksi ja jonka kollektori yhdistetty suo-10 raan napaan B+ ja emitteri palautettu maahan emitterivastuksen 33 kautta.
Vastukset 41, 43 ja 45 on kytketty sarjaan mainitussa järjestyksessä transistorin 30 emitterin ja transistorin 32 emitterin väliin. Vastukset 47 ja 49 on myös kyt-15 ketty sarjaan mainitussa järjestyksessä transistorin 30 emitterin ja transistorin 32 emitterin väliin muodostamaan virtatie, joka ohittaa sen virtatien, joka muodostuu vastuksista 41, 43 ja 45.
Ulostulonapa -Q on yhdistetty suoraan NPN-transis-20 torin 50 kannalle, joka transistori on sijoitettu emitteriseuraa jaksi ja jonka kollektori on yhdistetty suoraan napaan B+ ja emitteri palautettu maahan emitterivastuksen 51 kautta. Ulostulonapa +Q on kytketty suoraan NPN-tran-sistorin 52 kannalle, joka transistori on sijoitettu emit-25 teriseuraajaksi ja jonka kollektori on yhdistetty suoraan napaan B+ ja emitteri on liitetty maahan emitterivastuksen 53 kautta.
Vastukset 61 ja 63 on kytketty sarjaan mainitussa järjestyksessä transistorin 50 emitterin ja transistorin 30 52 emitterin väliin. Vastukset 65 ja 67 on myös kytketty sarjaan mainitussa järjestyksessä transistorin 52 emitterin väliin muodostamaan virtatie, joka ohittaa sen virta-tien, joka muodostuu vastuksista 61 ja 63.
Havainnollistettuun järjestelmään sisältyy myös 35 differentiaalivahvistimien kolmikko (70, 80, 90). Diffe- 6 73565 rentiaalivahvistimeen 70 sisältyy NPN-transistorien pari (71, 72), joiden transistorien emitterit on kytketty yhteen vastuksien 73 ja 74 sarjakytkennän kautta. Oleellisesti vakio virran syöttölähde on järjestetty differenti-5 aalivahvistinta 70 varten käyttämällä NPN-transistoria 75, jonka kollektori on yhdistetty vastusten 73 ja 74 liitoskohtaan ja jonka emitteri on palautettu maahan vastuksen 76 kautta, transistorin kannan ollessa kytketty suoraan esijännitteen syöttölähteen positiiviseen napaan (V+).
10 Transistorin 71 kollektori on kytketty suoraan napaan B+ kun taas transistorin 72 kollektori on kytketty napaan B+ kuormitusvastuksen 77 kautta. Suodinkondensaattori 78, joka on liitetty transistorin 72 kollektorin ja maan väliin, aikaansaa apukantoaallon komponenttitaajuuksien suhteelli-15 sen vaimentamisen.
Differentiaalivahvistimeen 80 sisltyy NPN-transistorien pari (81, 82), joiden transistorien emitterit on kytketty yhteen vastuksien 83 ja 84 sarjakytkennän avulla. Oleellisesti vakion virran syöttölähde on aikaansaatu vah-20 vistinta 80 varten käyttämällä NPN-transistoria 85, jonka kollektori on yhdistetty vastusten 83 ja 84 liitoskohtaan, jonka emitteri on palautettu maahan vastuksen 86 kautta ja jonka kanta on kytketty suoraan esijännitteen +V napaan. Transistorin 81 kollektori on kytketty suroaan napaan B+, 25 kun taas transistorin 82 kollektori on yhdistetty napaan B+ kuormitusvastuksen 87 kautta. Suodatinkondensaattori 88, joka on yhdistetty transistorin 82 kollektorin ja maan väliin aikaansaa apukantoaallon komponenttitaajuuksien suhteellisen vaimentamisen.
30 Differentiaalivahvistimeen 90 sisältyy NPN-transis torien pari (91, 92), joiden transistorien emitterit on kytketty yhteen vastuksien 93 ja 94 sarjakytkennän avulla. Oleellisesti vakion virran syöttölähde on järjestetty differentiaalivahvistinta 90 varten käyttämällä NPN-transis-35 toria 95, jonka kollektori on kytketty vastusten 93 ja 94 11 7 73565 liitoskohtaan, jonka emitteri on palautettu maahan vastuksen 96 kautta ja jonka kanta on yhdistetty suoraan esijän-nitteen V+ napaan. Transistorin 91 kollektori on kytketty suoraan napaan B+ kun taas transistorin 92 kollektori on 5 kytketty napaan B+ kuormitusvastuksen 97 kautta. Suodin-kondensaattori 98, joka on kytketty transistorin 92 kol-lektorin ja maan väliin, aikaansaa apukantoaallon kompo-nenttitaajuuksien suhteellisen vaimentamisen.
Sisääntulosignaalin I-komponentti differentiaali-10 vahvistinta 70 varten saadaan vastusten 43 ja 45 liitoskohdasta, tämän liitoskohdan ollessa yhdistetty suoraan differentiaalivahvistimen 70 invertoimattomaan sisääntu-lonapaan transistorin 71 kannalla. Sisääntulosignaalin Q-komponentti differentiaalivahvistinta 70 varten saadaan 15 transistorin 52 emitteriltä, joka on yhdistetty suoraan differentiaalivahvistimen 70 invertoivaan sisääntulona-paan transistorin 71 kannalla. Kun vastuksien 41 ja 43 vastusarvojen sumina on sopivalla tavalla suurempi kuin mitä on vastuksen 45 vastusarvo, on ulosottopisteen sijain-20 nin epäsymmetria vastuksien 43 ja 45 liitoskohdassa sellainen/ että aikaansaadaan vaimennettu +I-sisääntulokom-ponentti differentiaalivahvistinta 70 varten differentiaalista yhdistämistä varten varmentamattomaan +Q-sisään-tulokomponenttiin suhteessa, mikä on seurausta väriero-25 signaalin muodostamisesta -(B-Y) muodossa transistorin 72 kollektorilla.
Sisääntulosignaalin I-komponentti differentiaali-vahvistinta 80 varten saadaan vastuksien 47 ja 49 liitoskohdasta, tämän liitoskohdan ollessa kytketty suoraan dif-30 ferentiaalivahvistimen 80 invertoimattomaan sisääntulona- paan transistorin 81 kannalla. Sisääntulokomponentti Q differentiaalivahvistinta 80 varten saadaan vastuksien 65 ja 67 liitoskohdasta, tämän liitoskohdan ollessa kytketty suoraan differentiaalivahvistimen 80 invertoivaan sisään-35 tulonapaan transistorin 82 kannalla. Kun vastuksen 47 vas- 8 73565 tusarvo on sopivalla tavalla suurempi kuin mitä on vastuksen 49 vastusarvo ja kun vastuksen 67 vastusarvo on sopivalla tavalla suurempi kuin mitä on vastuksen 65 vastus-arvo, vahvistin 80 aikaansaa +1 sisääntulosignaalikompo-5 nentin ja -Q sisääntulosignaalikomponentin differentiaalisen yhdistämisen suhteessa, joka on seurausta värierosig-naalin muodostumisesta -(G-Y) muodossa transistorin 82 kollektorilla.
Sisääntulosignaalin I-komponentti differentiaali-10 vahvistinta 90 varten saadaan vastuksien 41 ja 43 liitoskohdasta, tämän liitoskohdan ollessa kytketty suoraan differentiaalivahvistimen 90 invertoimattomaan sisääntulona-paan transistorin 91 kannalla. Sisääntulosignaalin Q-kom-ponentti differentiaalivahvistinta 90 varten saadaan vas-15 tuksien 61 ja 63 liitoskohdasta, tämän liitoskohdan ollessa kytketty suoraan differentiaalivahvistimen 90 invertoivaan sisääntulonapaan transistorin 92 kannalla. Kun vastuksien 43 ja 45 vastusarvojen summa on sopivalla tavalla suurempi kuin mitä on vastuksen 41 vastusarvo ja kun vas-20 tuksen 61 vastusarvo on sopivalla tavalla suurempi kuin mitä on vastuksen 63 vastusarvo, vahvistin 90 aikaansaa -I-sisääntulosignaalikomponentin sekä +Q-sisääntulosignaa-likomponentin differentiaalisen yhdistämisen suhteessa, joka on peräisin värierosignaalin muodostamisesta -(R-Y) 25 muodossa transistorin 92 kollektorilla.
Havainnollistettuun järjestelmään sisältyy myös ta-sonsiirtopiirien kolmikko 100, 110 ja 120. Tasonsiirtopii-riin 100 sisältyy NPN-transistori 101, jonka kanta on kytketty suoraan transistorin 72 kollektorille, niin että se 30 vastaanottaa -(B-Y) signaalin, joka on muodostettu kuormi-tusvastuksen 77 yli. Transistorin 101 kollektori on kytketty suoraan napaan B+ kun taas transistorin 101 emitte-ri on palautettu vastuksen 102, NPN-transistorin 103 kol-lektoriemitterivirtatien sekä vastuksen 104 sarjakytken-35 nän kautta maahan. Transistorin 103 kanta on kytketty suo-
II
9 73565 raan V+ esijännitteen napaan. Tasosiirretty versio -(B-Y) signaalista, joka esiintyy transistorin 103 kollektorilla, syötetään signaalin yhdistämispiiriin 130 yhdistettäväksi differentiaalisesti valoisuussisääntulosignaaliin, joka 5 syötetään sinne navasta Y sinisen värisignaaliulostulon muodostamiseksi ulotulonapaan B.
Tasonsiirtopiiri 110 sisältää NPN-transistorin 111, jonka kanta on kytketty suoraan transistorin 82 kollekto-rille, niin että se vastaanottaa -(G-Y) signaalin joka on 10 muodostettu kuormitusvastuksen 87 yli. Transistorin 111 kollektori on kytketty suoraan napaan B+, kun taas transistorin 111 emitteri on palautettu maahan vastuksen 112, NPN-transistorin 113 kollektori-emitteri-virtatien sekä vastuksen 114 sarjakytkennän kautta. Transistorin 115 kan-15 ta on kytketty suoraan V+ esijännitteen napaan. Tasosiirretty versio -(G-Y) signaalista, joka tulee näkyviin transistorin 113 kollektorille, syötetään signaalin yhdistämispiiriin 140 yhdistettäväksi differentiaalisesti valoisuussisääntulosignaaliin, joka on syötetty sinne navastaY, muo-20 dostamaan vihreän värisignaaliulostulon muodostamiseksi ulostulonapaan G.
Tasonsiirtopiiriin 120 sisältyy NPN-transistori 121, jonka kanta on yhdistetty suoraan transistorin 92 kollek-torille, niin että se vastaanottaa -(R-Y) signaalin, joka 25 on kehitetty kuormitusvastuksen 97 yli. Transistorin 121 kollektori on kytketty suoraan napaan B+, kun taas transistorin 121 emitteri on palautettu maahan vastuksen 122. NPN-transistorin 123 kollektori-emitteri-virtatien sekä vastuksen 124 sarjakytkennän avulla. Transistorin 123 kanta on 30 kytketty suoraan V+ esijännitteen napaan. Tasosiirretty versio -(R-Y) signaalista, joka tulee esiin transistorin 123 kollektorilta, syötetään signaalin yhdistämispiiriin 150 yhdistettäväksi differrentiaalisesti valoisuussisääntulosignaaliin, joka on syötetty sinne navasta Y punaisen 35 värisignaaliulostulon muodostamiseksi ulostulonapaan R.
10 735 65
Matriisikäsittelyn yhtälöiden, joita käytetään muodostamaan R-Y, B-Y ja G-Y signaalit I- sekä Q-signaalisi-sääntuloista, tarkka luonne riippuu osittain niiden loiste-aineiden ominaisuuksista, joita käytetään vastaanottimen 5 värikuvaputkella. Eräs matriisikäsittelyn yhtälöiden joukko, jonka on havaittu aikaansaavan tyydyttäviä tuloksia nykyisillä värikuvaputkilla on seuraava:
R-Y = + 0,866 I + 0,500 Q
B-Y = - 0,618 I + 1,027 Q
10 G-Y = - 0,233 I - 0,233 Q
Normalisoitaessa tämä yhtälöiden joukko niin että ilmaistaan suurin sisääntulon komponentti (joka on Q-kom-ponentti, jota käytetään B-Y muodostamiseen) määrättynä yk-sikkömääränä, saadaan seuraava joukko:
15 R-Y = + 0,843 I + 0,487 Q
B-Y = - 0,602 I 0 1,000 Q
G-Y = - 0,227 I - 0,227 Q
Asiaa havainnollistavien arvojen taulukko havainnollistetun järjestelmän komponentteja varten, joka on esitet-20 ty alempana, sisältää arvot I ja Q mitoittamisvastuksille, jotka sopivat yhteen matriisikäsittelyn kanssa ylläesitettyjen matriisikäsittelyn yhtälöiden mukaisena:
Vastukset 11, 15, 21, 25 5 kii
Vastukset 31, 33, 51, 53 6,8 kΩ 25 Vastukset 73, 74, 83, 84, 93, 94 1,6 kfl
Vastukset 76, 86, 96 4 kft
Vastukset 77, 87, 97 10 ki2
Vastukset 102, 112, 122 5,25 k9.
Vastukset 104, 114, 124 5 kfi 30 Vastus 41 393 kft
Vastus 43 3,6 kfi
Vastus 45 997 kfi
Vastukset 47, 67 3066 Ω
Vastukset 49, 65 1933 Ω 35 Vastus 61 3715 Ω
Vastus 63 1285 Ω
Kondensaattorit 13, 17, 23, 27 22,8 pF
Kondensaattorit 78, 88, 98 11,4 pF
II
li 7 3 5 6 5
Havainnollistamistapauksessa kaikki oheisessa piirustuksessa esitetyn järjestelmän osat on toteutettu integroidun piirin muotoon yhteiselle alustalle. Tämän keksinnön matriisikäsittelyn ratkaisu on erityisen edullinen, 5 kun toteutus on integroidun piirin muodossa. Vaihtelut I-ja Q-sisääntulokomponenttien suhteissa mitoitusvastuksis-sa, asiaa yksiköstä toiseen tarkastellessa, joita saattaa esiintyä seurauksena integroidun piirin massavalmistami-sesta, eivät omaa oleellisesti mitään haitallista vaiku-10 tusta haluttuun lepotilan ulostulojännitteiden tarkkaan sovittamiseen navoissa R, B ja G. Tämän jälkeiset käsit-telyasteet, kuten differentiaalivahvistimet 70, 80 ja 90 sekä tasonsiirtopiirit 100, 110 ja 120 voidaan suunnitella identtisille rakenteille, mistä seurauksena on varmuus, 15 että yksiköstä toiseen vaihtelut näillä alueilla eivät todennäköisesti häiritse tarkoin sovitettujen ulostulon lepotila jännitteiden saavuttamista.

Claims (7)

12 7 3 5 6 5
1. VäritelevisiovastaanOttimeen kuuluva laitteisto, joka käsittää yhdistelmänä ensimmäisen vuorovaiheväridemo-5 dulaattorin (10), jolla on ensimmäinen (-1) ja toinen (+1) ulostulonapa, jännitteen ensimmäisessä ulostulonavassa vaihdellessa tietyn lepotilajännitteen ympärillä edustaen ensimmäistä värierosignaalia, joka omaa ensimmäisen napaisuuden, ja jännitteen toisessa ulostulonavassa vaihdelles-10 sa lepotilajännitteen ympärillä suuruudeltaan tarkoin yh-teensovitettuna ensimmäisen ulostulonavan lepotilajännitteen kanssa ja edustaen mainittua ensimmäistä värierosignaalia, jolla on toinen napaisuus, joka on vastakkainen ensimmäiselle napaisuudelle; ja toisen vuorovaiheväridemo-15 dulaattorin (20), jolla on kolmas (-Q) ja neljäs (+Q) ulostulonapa, jännitteen tässä kolmannessa ulostulonavassa vaihdellessa lepotilajännitteen ympärillä edustaen toista värierosignaalia, joka omaa ensimmäisen napaisuuden, ja jännitteen neljännessä ulostulonavassa vaihdellessa lepo-20 tilajännitteen ympärillä suuruudeltaan tarkoin yhteen so vitettuna kolmannen ulostulonavan lepotilajännitteen kanssa ja edustaen toista värierosignaalia, joka omaa toisen napaisuuden, joka on vastakkainen ensimmäiseen napaisuuteen verrattuna, tunnettu siitä, että laitteessa 25 on ensimmäinen vastustyyppinen virtatie (41, 43, 45); ensimmäiset kytkentäelimet (30, 32), joilla tasavirtaa johtaen yhdistetään ensimmäinen vastustyyppinen virtatie ensimmäisen (-1) ja toisen (+1) ulostulonavan väliin; toinen vastustyyppinen virtatie (61, 63); toiset kytkentäelimet 30 (50, 52), joilla tasavirtaa johtaen yhdistetään toinen vastustyyppinen virtatie kolmannen (-Q) ja neljännen (+Q) ulostulonavan väliin; sekä elimet (90), jotka on kytkettynä tasavirtaa johtavina epäsymmetrisesti sijoitettuun ensimmäisen vastustyyppisen virtatien välipisteeseen ja 35 epäsymmetrisesti sijoitettuun, toisen vastustyyppisen vir- 13 73565 tätien välipisteeseen, ja jotka vasteena vastaavista jännitteistä, jotka esiintyvät mainituilla virtatien pisteillä, muodostavat kolmannen värierosignaalin, joka edustaa ensimmäisen ja toisen värierosignaalin yhdistelmää, joka 5 omaa annetun napaisuusriippuvaisuuden ja annetun suuruus-suhteen, joka on riippuvainen näiden virtatien pisteiden asettelun epäsymmetriasta, tämän kolmannen värierosignaalin esiintyessä vaihteluina ulostulon lepotilajännitteen ympärillä, jonka suuruus on oleellisesti riippumaton mai-10 nittujen virtatien pisteiden asettelun epäsymmetriasta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kolmannen värierosignaalin muodostamiselimet (90) sisältävät virran syöttölähteen (95, 96), kuormitusvastuksen (97), ensimmäisen ja toisen 15 transistorin (91, 92), joilla kummallakin on kanta-, emitter!- ja kollektorielektrodit, jolloin kantaelektrodit on kytketty vastaavasti eri virtateiden pisteisiin ja emitte-rielektrodit mainittuun virran syöttölähteeseen, ja jolloin toinen kollektorielektrodeista on kytketty kuormitus-20 vastukseen, jonka yli kolmas värierosignaali muodostetaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siinä on kolmas vastustyyppi-nen virtatie (47, 49), joka on tasavirtaa johtavana kytketty ensimmäisen (-1) ja toisen (+1) ulostulonavan väliin; 25 neljäs vastustyyppinen virtatie (67, 69), joka on kytketty tasavirtaa johtavana kolmannen (-Q) ja neljännen (+Q) ulostulonavan väliin; sekä elimet (80), jotka on kytketty tasavirtaa johtavasti epäsymmetrisesti sijoitettuun kolmannen vastustyyppisen virtatien välipisteeseen sekä epäsym-30 metrisesti sijoitettuun neljännen vastustyyppisen virta-tien välipisteeseen, ja jotka elimet vasteena mainituissa välipisteissä esiintyville vastaaville jännitteille muodostavat neljännen värierosignaalin, joka edustaa ensimmäisen ja toisen värierosignaalin yhdistelmää, joka omaa 35 toisen napaisuusriippuvaisuuden, joka eroaa mainitusta an- U 73565 netusta napaisuusriippuvaisuudesta ja toisen suuruussuh-teen, joka eroaa mainitusta annetusta suuruussuhteesta.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siinä on elimet (70), jotka 5 on kytketty tasavirtaa johtavasta ensimmäisen vastustyypi-pisen virtatien (41, 43, 45) toiseen epäsymmetrisesti sijoitettuun välipisteeseen, joka on eri piste kuin ensimmäisen vastustyyppisen virtatien ensinmainittu epäsymmetrisesti sijoitettu välipiste, sekä toisen vastustyyppisen 10 virtatien (61, 63) ääripisteeseen, jotka elimet muodostavat, vasteena toisessa välipisteessä ja mainitussa ääri-pisteessä esiintyville jännitteille, viidennen värierosig-naalin, joka edustaa ensimmäisen ja toisen värierosignaa-lin yhdistelmää, joka omaa kolmannen napaisuusriippuvai-15 suuden, joka eroaa annetusta napaisuusriippuvaisuudesta sekä toisesta napaisuusriippuvaisuudesta, ja kolmannen suuruussuhteen, joka eroaa annetusta suuruussuhteesta ja toisesta suuruussuhteesta.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laitteisto, 20 tunnettu siitä, että kukin värierosignaalin muo-dostamiselimistä käsittää differentiaalivahvistimen (70; 80; 90), jonka vastaavat sisääntulot on tasavirtaa johtaen kytketty mainittujen virtateiden vastaaviin pisteisiin, ja joka aikaansaa ulostulon kuormitusvastuksen (77; 87; 97) 25 yli, kaikkien differentiaalivahvistimien ollessa piirirakenteeltaan oleellisesti yhteensovitettuja, ja kaikkien kuormitusvastuksien ollessa vastusarvoiltaan oleellisesti yhteensovitettuja.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, 30 tunnettu siitä, että siinä on kolme signaalin yh-distämispiiriä (130, 140, 150), joista kussakin on valo-tiheyssignaalin sisääntulonapa (Y), värierosignaalin sisääntulonapa sekä värisignaalin ulostulonapa (B; R; G); että siinä on kolme tasonsiirtopiiriä (1 00, 1 10, 120), 35 joilla kullakin on sisääntulonapa ja ulostulonapa, ja joista kukin aikaansaa sen läpi kulkeville signaaleille 11 is 7 5 5 6 5 tason siirtymisen, kunkin piirin ulostulonavan ollessa tasavirtaa johtaen kytketty vastaavasti mainittujen signaalin yhdistämispiirien eri värierosignaalin sisääntulo-napaan, ja kunkin tasonsiirtopiirin sisääntulonavan olles-5 sa tasavirtaa johtaen kytketty vastaavaan eri kuormitus-vastuksista (77; 87; 97), ja kaikkien mainituista tason-siirtomääristä ollessa suuruksiltaan oleellisesti yhteensovitettuja.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, 10 tunnet tu siitä, että kolmannen värierosignaalin muodostamiselimet sisältävät differentiaalivahvistimen (90), johon kuuluu: virran syöttölähde (95, 96); kuormi-tusvastus (97); ensimmäinen ja toinen transistori (91, 92), joista kummallakin on kanta-, emitteri- ja kollektori-15 elektrodit, jolloin kantaelektrodit on kytketty vastaavasti eri pisteisiin virtateillä, emitterielektrodit on kytketty virran syöttölähteeseen, ja toinen kollektori-elektrodeista on kytketty kuormitusvastukseen, jonka yli kolmas värierosignaali muodostetaan; että ensimmäiset kyt-20 kentäelimet sisältävät kolmannen transistorin (30), joka on sovitettu emitteriseuraajaksi siten, että sen kanta-emitteritie on kytketty ensimmäisen ulostulonavan (-1) ja ensimmäisen vastustyyppisen virtatien (41, 43, 45) toisen ääripisteen väliin, ja neljännen transistorin (32), joka 25 on sovitettu emitteriseuraajaksi siten, että sen kanta-emitteritie on kytketty toisen ulostulonavan (+1) ja ensimmäisen vastustyyppisen virtatien (41, 43, 45) toisen ääripisteen väliin; että toiset kytkentäelimet sisältävät viidennen transistorin (50), joka on sovitettu emitteri-30 seuraajaksi siten, että sen kantaemitteritie on yhdistetty kolmannen ulostulonavan (-Q) ja toisen vastustyyppisen virtatien (61, 63) toisen äärinavan väliin, ja kuudennen transistorin (52), joka on kytketty emitteriseuraajaksi siten, että sen kantaemitteritie on kytketty neljännen ulostulo-35 navan (+Q) ja toisen vastustyyppisen virtatien (61, 63) toisen äärinavan väliin. 73565
FI810568A 1980-03-03 1981-02-24 Behandlingsanordning foer en faergdifferenssignal. FI73565C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/126,783 US4272778A (en) 1980-03-03 1980-03-03 Color-difference signal processing circuits
US12678380 1980-03-03

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810568L FI810568L (fi) 1981-09-04
FI73565B FI73565B (fi) 1987-06-30
FI73565C true FI73565C (fi) 1987-10-09

Family

ID=22426633

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810568A FI73565C (fi) 1980-03-03 1981-02-24 Behandlingsanordning foer en faergdifferenssignal.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4272778A (fi)
JP (1) JPS56149191A (fi)
KR (1) KR840001001B1 (fi)
AT (1) AT384517B (fi)
AU (1) AU534078B2 (fi)
CA (1) CA1153105A (fi)
DE (1) DE3107900C2 (fi)
ES (1) ES500019A0 (fi)
FI (1) FI73565C (fi)
FR (1) FR2477354B1 (fi)
GB (1) GB2070886B (fi)
IT (1) IT1135611B (fi)
MX (1) MX150194A (fi)
PL (1) PL132425B1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4523221A (en) * 1983-06-07 1985-06-11 Rca Corporation TV Receiver circuitry for performing chroma gain, auto-flesh control and the matrixing of I and Q signals to (R-Y), (B-Y) and (G-Y) signals
US4625233A (en) * 1985-06-26 1986-11-25 Rca Corporation I-phase fleshtone correction system using R-Y, G-Y and B-Y color difference signal demodulators
KR100377170B1 (ko) * 2000-10-31 2003-03-26 주식회사 하이닉스반도체 전류 센스앰프

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3340355A (en) * 1953-06-05 1967-09-05 Hazeltine Research Inc Matrixing apparatus for a color television system
DE1044871B (fi) * 1956-05-07
US2922838A (en) * 1956-08-31 1960-01-26 Rca Corp Current-stabilized, push-pull synchronous demodulator
GB1192876A (en) * 1968-08-22 1970-05-20 Philips Electronic Associated Synchronous Demodulator
US3806635A (en) * 1972-08-21 1974-04-23 Gen Electric Multiplex color television demodulator
US3840697A (en) * 1973-05-31 1974-10-08 Motorola Inc Color television signal demodulation system
US4122491A (en) * 1976-05-10 1978-10-24 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Color demodulation apparatus
US4051521A (en) * 1976-09-30 1977-09-27 Rca Corporation Video amplifier for combining luminance and chrominance signals
JPS5347863U (fi) * 1977-09-16 1978-04-22

Also Published As

Publication number Publication date
KR830005801A (ko) 1983-09-09
PL229955A1 (fi) 1981-09-18
AU534078B2 (en) 1984-01-05
DE3107900A1 (de) 1982-01-07
FI73565B (fi) 1987-06-30
IT8119950A0 (it) 1981-02-24
ES8203002A1 (es) 1982-02-01
JPS56149191A (en) 1981-11-18
FI810568L (fi) 1981-09-04
CA1153105A (en) 1983-08-30
US4272778A (en) 1981-06-09
GB2070886B (en) 1984-04-04
AT384517B (de) 1987-11-25
FR2477354B1 (fr) 1985-10-25
ES500019A0 (es) 1982-02-01
PL132425B1 (en) 1985-03-30
ATA98281A (de) 1987-04-15
FR2477354A1 (fr) 1981-09-04
IT1135611B (it) 1986-08-27
JPS6239875B2 (fi) 1987-08-25
MX150194A (es) 1984-03-29
KR840001001B1 (ko) 1984-07-13
DE3107900C2 (de) 1984-02-09
AU6761381A (en) 1981-09-10
GB2070886A (en) 1981-09-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3558810A (en) Color television signal demodulation system
US4051519A (en) Phase control circuit suitable for use in a tint control stage of a color television system
GB1560080A (en) Automatic frequency control of oscillators
JP2515614B2 (ja) テレビジョン装置
FI73565C (fi) Behandlingsanordning foer en faergdifferenssignal.
JP2515613B2 (ja) テレビジョン装置
US3624275A (en) Color television signal demodulation system with compensation for high-frequency rolloff in the luminance signal
US4422052A (en) Delay circuit employing active bandpass filter
US3840697A (en) Color television signal demodulation system
FI92785B (fi) Televisiovastaanotin, jossa on aputuloliitin erotetussa Y-C-formaatissa oleville videosignaaleille
US3806632A (en) Balanced type phase comparator circuit
US4536788A (en) Demodulated chrominance signal filter using impedance mismatched sections
US4224638A (en) Frequency multiplier for use with CCD comb filter
US4590513A (en) Odd harmonic signal generator
US4288811A (en) Luminance and chrominance signal separation network
JPS5845230B2 (ja) カラ−テレビジョン受像機の色制御装置
CA1257380A (en) Chrominance signal demodulating system
CA1309168C (en) Chroma overload detector using a differential amplifier
US4536787A (en) Demodulated chrominance signal filter with peaked response
KR920000146B1 (ko) 필터회로
JPS5939952B2 (ja) ハンソウイロシンゴウシヨリカイロ
US3492413A (en) Transistor color demodulator with d.c. stabilization
KR840001457Y1 (ko) 자동 백색 제어회로
US4278944A (en) Chopper type switching circuit
JPH0797832B2 (ja) 映像信号の画質調節回路

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: RCA LICENSING CORPORATION