FI72706B - Reaktor foer framstaellning av klordioxid. - Google Patents

Reaktor foer framstaellning av klordioxid. Download PDF

Info

Publication number
FI72706B
FI72706B FI831564A FI831564A FI72706B FI 72706 B FI72706 B FI 72706B FI 831564 A FI831564 A FI 831564A FI 831564 A FI831564 A FI 831564A FI 72706 B FI72706 B FI 72706B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conical
reactor
gas
gas supply
reaction
Prior art date
Application number
FI831564A
Other languages
English (en)
Other versions
FI831564L (fi
FI72706C (fi
FI831564A0 (fi
Inventor
Karl Lohrberg
Hans Reinhardt
Guenther Haas
Original Assignee
Metallgesellschaft Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metallgesellschaft Ag filed Critical Metallgesellschaft Ag
Publication of FI831564A0 publication Critical patent/FI831564A0/fi
Publication of FI831564L publication Critical patent/FI831564L/fi
Publication of FI72706B publication Critical patent/FI72706B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72706C publication Critical patent/FI72706C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D3/00Distillation or related exchange processes in which liquids are contacted with gaseous media, e.g. stripping
    • B01D3/14Fractional distillation or use of a fractionation or rectification column
    • B01D3/16Fractionating columns in which vapour bubbles through liquid
    • B01D3/18Fractionating columns in which vapour bubbles through liquid with horizontal bubble plates
    • B01D3/20Bubble caps; Risers for vapour; Discharge pipes for liquid
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D3/00Distillation or related exchange processes in which liquids are contacted with gaseous media, e.g. stripping
    • B01D3/14Fractional distillation or use of a fractionation or rectification column
    • B01D3/16Fractionating columns in which vapour bubbles through liquid
    • B01D3/24Fractionating columns in which vapour bubbles through liquid with sloping plates or elements mounted stepwise
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J14/00Chemical processes in general for reacting liquids with liquids; Apparatus specially adapted therefor
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B11/00Oxides or oxyacids of halogens; Salts thereof
    • C01B11/02Oxides of chlorine
    • C01B11/022Chlorine dioxide (ClO2)
    • C01B11/023Preparation from chlorites or chlorates
    • C01B11/025Preparation from chlorites or chlorates from chlorates without any other reaction reducing agent than chloride ions

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)
  • Static Random-Access Memory (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Carbon And Carbon Compounds (AREA)

Description

1 72706
Reaktori klooridioksidin valmistamiseksi
Keksintö kohdistuu reaktoriin klooridioksidin valmistamiseksi.
5 Klooridioksidia valmistetaan yhä kasvavassa mää rässä suolahapon vaikutuksen avulla natriumkloraattiin. Koska klooridioksidi on korkeissa lämpötiloissa erittäin räjähtävää, työskennellään varrattain matalissa lämpötiloissa ja peräkkäin sijoitettuja ylivuotoastioita 10 käyttäen tai reaktiokolonnissa. Tällöin annetaan klo-raatti- ja suolahappoliuosten virrata useiden peräkkäin sijoitettujen ja korkeussuunnassa päällekkäin olevien reaktioastioiden lävitse, jotka on sijoitettu esimerkiksi kolonniksi. Vastakkaisessa suunnassa puriste-15 taan tai imetään laitteen lävitse inertin kaasun virta, esimerkiksi ilmaa tai typpeä yksittäisissä reaktiotilois-sa muodostuvan klooridioksidin poishuuhtelua varten ja sen laimentamiseksi tällöin vaarattomaan pitoisuuteen. Kaasu virtaa nesteen lävitse reaktiotilojen pohjaan ulot-20 tuvien kaasunsyöttöputkien tai kaasunupotusputkien avulla.
Mainitussa klooridioksidin valmistuksessa natrium-kloraatista ja suolahaposta tapahtuu pääasiassa kaksi seuraavien reaktioyhtälöiden mukaista reaktiota: 1) NaC103 + 2 HCl -> C102 + 1/2 Cl2 + NaCl + H20 25 2) NaCl03 + 6 HCl -> 3 Cl2 + NaCl + 3 H20
Toisessa näistä reaktioista ei muodostu klooridioksidia. Tätä reaktiota täytyy siten vaimentaa mahdollisimman paljon. Edellytys tälle on mahdollisimman vähäinen HCl-ylimäärä reaktionesteessä. Tämä vuorostaan 30 vaatii pitkät viipymisajat erikoisesti silloin, kun osittain käytettyä elektrolyyttiliuosta kierrätetään klo-raattielektrolyysissä, kuten ns. Resting- tai Muenchen-menetelmässä. Tässä tapauksessa hajaantuisi ylimääräinen suolahappo elektrolyysissä klooriksi ja vedyksi.
35 Molemmat ovat kuitenkin epäsuotavia tuotteita kloraatti- 72706 2 elektrolyysissä. Näiden epäsuotavien tuotteiden muodostumisen välttämiseksi täytyy Cl02~reaktio jakaa useampiin vaiheisiin tai reaktiotiloihin, esimerkiksi kuuteen, kuten Kesting-menetelmässä käytetään. Ylimmässä neljässä 5 reaktiokammiossa muodostetaan ylhäältä alaspäin nousevissa lämpötiloissa ClO^ta. Molemmissa alimmissa kammioissa annetaan lämpötilan nousun avulla kiehumispisteeseen jäljellä olevan suolahapon reagoida vielä läsnä olevan natriumkloraatin kanssa, jolloin muodostuu nat-10 riumkloridia, kloorikaasua ja vettä. Korkeiden lämpötilojen ja korrosioivien väliaineiden vuoksi valmistetaan C102~reaktorit usein titaanista. Reaktorin ylimmät asteet toimivat alemmissa lämpötiloissa ja voitaisiin ne valmistaa myös muusta materiaalista kuin titaanista, 15 esimerkiksi keraamisesta tai muovimateriaalista muodos tuvasta raaka-aineesta. Koska kuitenkin on otettava huomioon C102~hajaantumisen mahdollisuus, mihin liittyy vastaavat lämpötilan ja paineen kasvut, on tarkoituksen mukaista käyttää myös näissä matalammissa lämpötiloissa toi-20 mivissa reaktioasteissa titaania rakennemateriaalina.
Klooridioksidin hajaantumisen välttämiseksi täytyy C102:n osapaine alentaa noin 0,1 atmosfääriin. Tämä suoritetaan käyttäen alennettua painetta tai laimentamalla ilmalla tai molempien yhdistelmän avulla. Reaktorin 25 rakenteen täytyy siten soveltua käytettäväksi tyhjiössä ja paineessa, jolloin alipaine ilmalaimennusta käytettäessä on pienempi kuin käytettäessä pelkästään alennettua painetta. Cl02~kaasun poistamiseksi liuoksesta ja klooridioksidin muodostumisreaktion (yhtälö 1) keskeytymisen 30 estämiseksi täytyy antaa ilman kuplia reaktioliuoksen lävitse tai imeä sitä liuoksen lävitse. Reaktioliuoksen vastustuskykyä voidaan käyttää nyt hyödyksi alipaineen muodostamiseksi, jolloin edullisesti tyhjiö kasvaa C102~ pitoisuuden noustessa.
35 Tähän verrattuna täytyy toimittaessa voimakkaasti alennetuissa paineissa ottaa huomioon tämä tosiasia käyt- 3 72706 täen vastaavasti suunniteltua reaktiokanunioiden rakennetta. Ilmeisesti kasvavat tällöin rakenteelliset ja materiaaliset vaatimukset.
Keksinnön perustana on tehtävä poistaa nämä epä-5 kohdat. Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti reaktorin avulla klooridioksidin valmistamiseksi nat-riumkloraatista ja suolahaposta johtaen siihen vastavirtaan kantajakaasua, jolloin reaktorissa on useita pystysuunnassa päällekkäin sijoitettuja reaktiotiloja, 10 jotka on yhdistetty toisiinsa kaasunupotusputkien tai kaasunsyöttöputkien ja upotettujen nesteen ylivuotoputki-en avulla.
Mainittua laatua olevaa reaktoria käytettäessä on keksinnölle tunnusomaista 15 a) kunkin reaktiotilan reaktorin keskustaan kartiovaippa- maisesti nousevat pohjat b) kartiovaippapinnan yläpuolelle sijoitetun kartiomai-sen kaasunupotusputken kanssa, jolloin c) kaasunupotusputken poistokohta on sijoitettu kartio- 20 vaippapinnalle ottaen huomioon, että reaktioliuoksen ti lavuus kaasunsyöttörenkaan sisäpuolella (VI) ja ulkopuolella on käytännöllisesti katsoen sama.
Piirroksen kuvio esittää kaaviollisesti pituus-leikkausta keksinnönmukaisesta reaktorista. Kolonnin 25 huippuun johdetaan putken 1 kautta natriumkloraatin ja suolahapon liuosta reaktoriin 8 ja putken 6 kautta poistetaan käytetty reaktioliuos. Inerttiä kaasua oleva kanta jakaasuvirta johdetaan putken 2 kautta vastavirtaan. Numerolla 3 on merkitty reaktiokammion kartiovaippa-30 maisesti nouseva pohja ja numerolla 4 pohjan 3 yläpuo lelle sijoitettu kartiovaippamaiseksi tai suppilomaiseksi muodostettu kaasunsyöttöväline 4. Putken 5 kautta tapahtuu reaktionesteen ylivuoto kulloisestakin yläpuolella olevasta reaktiokammiosta. VI ja V 2 ovat yksittäisten 35 reaktiokanunioiden käytännöllisesti katsoen yhtäsuuret nes-tetilavuudet, joiden kunkin kosketuskohdat tai -viivat 4 72706 on merkitty kirjaimella S. Kaasunsyötön 4 kaasunpoisto-kohdan yläpuolella oleva nestepylväs on merkitty lyhenteellä Fl.
Keksinnön mukaisten reaktiokammioiden erikoisen muo-5 toilun avulla saavutetaan se, että reaktionesteen tila vuudet syöttörenkaan sisäpuolella (VI) ja syöttörenkaan ulkopuolella (V 2) ovat käytännöllisesti katsoen yhtä suuret ja siten tilavuuksien painot ovat myös käytännöllisesti katsoen samat. Tämän jakautumisen seurauksena 10 käytännöllisesti katsoen yhtäsuuriin tilavuusosiin (V 1 ja V 2) sijaitsee kantajakaasusta kuten ilmasta ja reak-tiokaasusta kuten klooridioksidista ja kloorista muodostuvan kaasuvirran poistokohta yksittäisissä reaktiokammi-oissa kulloinkin niinsanotusti molempien tilavuuksien 15 leikkauskohdassa (ks. kuvaa) ja siten tarkoin kulloisen kin nestepylvään (Fl) alapuolella. Koska tällöin kaasun paine vastaa tarkoin sen yläpuolella olevan nestepat-saan painoa ja koska kaasua edelleen imetään sen lävitse ei reaktori käytön aikana kuormitu. Tämä tarkoittaa, 20 että vain pysähdysten aikana kuormittaa kulloistakin reaktiopohjaa reaktionesteen paino, sitä vastoin käytön aikana ne ovat täysin kuormittamattomia, koska nesteen paine vastaa tarkoin käytettyä alipainetta. Kartiovaipan muotoisessa kaasunsyötössä ei ole minkäänlaisia aukkoja 25 kartion vaipassa, joiden kautta reaktiokaasut voisivat yksipuolisesti poistua. Siten rengasrako, jonka pystysuoraan noueeva seinä voi olla katkaistu, muodostuu tasaiseksi kaasunpoistokohdaksi, millä on ratkaiseva merkitys keksinnön mukaisen reaktorin varmaa ja edullista 30 toimintatapaa varten.
Keksinnön mukaisen reaktorin etu perustuu erikoisen edulliseen, tiiviiseen rakenteeseen yhdessä reaktiopohjien taloudellisesti edullisen pienen levypaksuuden kanssa, jotka on valmistettu hyvälaatuisesta materiaalista, kuten 35 titaanista sekä lyhyisiin putkijohtoihin ja vähäiseen tilantarpeeseen.

Claims (1)

  1. 5 72706 Patenttivaatimus Reaktori (8) klooridioksidin valmistamiseksi natrium-^ kloraatista ja suolahaposta kantajakaasun vastavirtasyöttöä käyttäen, joka reaktori käsittää useita, pystysuunnassa päällekkäin sijoitettuja, kaasunsyöttövälineiden (4) ja upotettujen nesteen ylivuotoputkien (5) avulla toisiinsa yhdistettyjä reaktiotiloja, tunnettu siitä, että ^ q a) reaktorissa on jokaisessa reaktiotilassa reaktorin keskustaa kohti nousevat kartiovaipanmuotoiset pohjat (3) yhdessä b) kartiovaipanmuotoisten pohjien (3) yläpuolelle asennettujen,kartionmuotoisten kaasunsyöttövälineiden (4) ^kanssa, jolloin c) kaasunsyöttövälineiden (4) kaasunpoistokohdat (S) kartiovaipanmuotoisilla pohjilla (3) on sijoitettu ottamalla huomioon, että tilavuus (V^) kaasunsyöttövälineen (4) alapuolella, /kaasunsyöttövälineen (4) ja kaasunpoistokohdan 2Q (S) korkeudella olevan vaakasuoran rengasmaisen tason välillä/ on käytännöllisesti katsoen yhtä suuri kuin tilavuus · joka on sen kartiovaipanmuotoisen pohjan(3) osan, jota kaasunsyöttöväline (4) ei peitä, ja kaasunpoistokohdan (S) korkeudella olevan vaakasuoran rengasmaisen tason välissä.
FI831564A 1982-05-18 1983-05-06 Reaktor foer framstaellning av klordioxid. FI72706C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3218649A DE3218649A1 (de) 1982-05-18 1982-05-18 Reaktor fuer die herstellung von chlordioxid
DE3218649 1982-05-18

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI831564A0 FI831564A0 (fi) 1983-05-06
FI831564L FI831564L (fi) 1983-11-19
FI72706B true FI72706B (fi) 1987-03-31
FI72706C FI72706C (fi) 1987-07-10

Family

ID=6163902

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI831564A FI72706C (fi) 1982-05-18 1983-05-06 Reaktor foer framstaellning av klordioxid.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0095199B1 (fi)
AT (1) ATE13753T1 (fi)
BR (1) BR8302603A (fi)
DE (2) DE3218649A1 (fi)
FI (1) FI72706C (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3546010A1 (de) * 1985-12-24 1987-06-25 Karl Lohrberg Reaktor fuer die herstellung von chlordioxid
DE3719878A1 (de) * 1987-06-13 1988-12-29 Metallgesellschaft Ag Reaktor zum erzeugen von chlordioxid aus alkalichlorat und saeure
DE3819763A1 (de) * 1988-06-10 1989-12-21 Metallgesellschaft Ag Verfahren und reaktor zum erzeugen von chlordioxid und chlor aus alkalichlorat
DE3928747A1 (de) * 1989-08-30 1991-03-07 Henkel Kgaa Verfahren zur desinfektion von harten oberflaechen mit chlordioxid
CN1062715C (zh) * 1998-04-30 2001-03-07 北京四价环境工程有限责任公司 二氧化氯的制备方法及其发生设备

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH366519A (de) * 1961-10-06 1963-01-15 Lonza Ag Vorrichtung für langsam verlaufende chemische Reaktionen und zur Trennung der Reaktionsprodukte
NL6906359A (en) * 1969-01-29 1970-07-31 Continuous preparation of chlorine dioxide
JPS596915B2 (ja) * 1980-05-13 1984-02-15 日本カ−リツト株式会社 二酸化塩素の電解製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
FI831564L (fi) 1983-11-19
BR8302603A (pt) 1984-01-17
DE3218649A1 (de) 1983-11-24
EP0095199A1 (de) 1983-11-30
ATE13753T1 (de) 1985-06-15
FI72706C (fi) 1987-07-10
EP0095199B1 (de) 1985-06-12
FI831564A0 (fi) 1983-05-06
DE3360260D1 (en) 1985-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4234446A (en) Method and apparatus for producing chlorine dioxide
GB1372511A (en) Apparatus for purifying water
US20070237708A1 (en) Process for the production of chlorine dioxide
FI72706C (fi) Reaktor foer framstaellning av klordioxid.
US4851198A (en) Reactor for producing chlorine dioxide
GB2107694A (en) Chlorine dioxide production
US4105751A (en) Process and installation for the manufacture of chlorine dioxide
EP0129112A2 (en) Continuous production of silicon tetrafluoride gas in a vertical column
US2837408A (en) Process and apparatus for the catalytic decomposition of alkali metal amalgams
US4190638A (en) Production of hypochlorous acid
JP5712371B2 (ja) 二酸化塩素の生産プロセス
JPH0210082B2 (fi)
JP2013531605A5 (fi)
US2336045A (en) Amalgam decomposition
US3957442A (en) Apparatus for the production of glycerol dichlorohydrin
FI71290C (fi) Foerfarande och anordning foer kontinuerlig framstaellning av klordioxid
ES8205740A1 (es) Procedimiento para la preparacion de 1,2-dicloroetano.
EA010599B1 (ru) Способ получения диоксида хлора
JP5453084B2 (ja) 二酸化塩素の製造法
US4504456A (en) Process and apparatus for the manufacture of hyprochlorous acid
US3859367A (en) Process and apparatus for the production of glycerol dichlorohydrin
CA2057418C (en) Cocurrent flow process for the manufacture of sodium sulfite and bisulfite solutions
US5409674A (en) Reactor for preparing chlorine dioxide by reacting alkali chlorate with acid
US2507132A (en) Gas generator
US3464187A (en) Combined degasifier and reacting chamber

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: METALLGESELLSCHAFT AKTIENGESELLSCHAFT