FI72212C - Foerfarande foer framstaellning av ett djuptrycksraster. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av ett djuptrycksraster. Download PDF

Info

Publication number
FI72212C
FI72212C FI812599A FI812599A FI72212C FI 72212 C FI72212 C FI 72212C FI 812599 A FI812599 A FI 812599A FI 812599 A FI812599 A FI 812599A FI 72212 C FI72212 C FI 72212C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lines
raster
gravure
pattern
points
Prior art date
Application number
FI812599A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI812599L (fi
FI72212B (fi
Inventor
Yoichi Tanaka
Toshiro Masuda
Original Assignee
Toppan Printing Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toppan Printing Co Ltd filed Critical Toppan Printing Co Ltd
Publication of FI812599L publication Critical patent/FI812599L/fi
Publication of FI72212B publication Critical patent/FI72212B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72212C publication Critical patent/FI72212C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03FPHOTOMECHANICAL PRODUCTION OF TEXTURED OR PATTERNED SURFACES, e.g. FOR PRINTING, FOR PROCESSING OF SEMICONDUCTOR DEVICES; MATERIALS THEREFOR; ORIGINALS THEREFOR; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
    • G03F5/00Screening processes; Screens therefor
    • G03F5/20Screening processes; Screens therefor using screens for gravure printing
    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03FPHOTOMECHANICAL PRODUCTION OF TEXTURED OR PATTERNED SURFACES, e.g. FOR PRINTING, FOR PROCESSING OF SEMICONDUCTOR DEVICES; MATERIALS THEREFOR; ORIGINALS THEREFOR; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
    • G03F5/00Screening processes; Screens therefor
    • G03F5/02Screening processes; Screens therefor by projection methods
    • G03F5/12Screening processes; Screens therefor by projection methods using other screens, e.g. granulated screen

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Manufacture Or Reproduction Of Printing Formes (AREA)
  • Printing Methods (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)

Description

7 2 21 2
Menetelmä syväpainorasterin valmistamiseksi
Syväpainatuksen (tai syväpainoprosessin) suorittamiseksi tavallisesti on välttämätöntä aikaansaada nk· kuppeja, jotka on sovitettu muodostamaan itsenäisiä pieniä rasterikuppeja 5 painovärin pidättämiseksi syväpainolevyn pinnalla. On tunnettua, että kupit, jotka on sovitettu muodostamaan tällaisia pieniä rasterikuppeja, saadaan käyttämällä syvapamorastena. Tavallisesti syväpainorasterissa on lukuisia itsenäisiä valoaläpäisemättömiä pieniä rasteripisteitä säännöllisissä 10 riveissä. Jos tällaista syväpainorasteria käytetään useamman kuin yhden värin painamiseksi, esiintyy pyrKimys läikkeen muodostumiseen.
Viime aikoina on ehdoteltu myöskin menetelmää syvapai-nor. suerittami seksi käyttäen laakapa in o- tai rt iiefirasten-pcsitiivia.
Laakapaino- tai reliefirasteri positiivissa vaioaläpäise-mättömät rastenpisteet ovat vastaavasti itsenäisiä vaaleassa alueessa keskisävyalueeseen saakka, mutta nämä rastenpisteet ovat Kosketuksessa toisiinsa tai päällekkäin keskisävyaiuees-ta varjoalueeseen.
Niinpä siinä tapauksessa, että laakapaino- tai reliefi-rasteripositiivia käytetään syväpainolevyn valmistamiseksi, syväpainorasteri liitetään mukaan ja sitä käytetään painovärin virtaamisen estämiseksi keskisävyalueessa ja varjo-alueessa. Kuitenkin, vieläpä tällaisessakin menetelmässä läikettä esiintyy joskus rasteripositiivin ja syväpainorasterin välillä.
On tunnettua, että läike rasteripositiivin ja syväpaino-rasterin välillä perustuu keskinäiseen vaikutukseen rasteri-positiivin rasteripisteiden säännöllisissä suorissa riveissä sijaitsemisen ja syväpainorasterin kuvioiden säännöllisissä suorissa riveissä sijaitsemisen välillä.
Toisaalta moniväripainannan tapauksessa useat rasteripo-sitiivit, jotka vastaavat eri värejä, ovat välttämättömiä, ja näiden rasteripositiivien rasteripisteiden suorien rivien kulmat eroavat toisistaan. Tärkeätä on välttää läikkeen 7221 2 muodostus rasteripositiivien välillä ja niinpä rasteripcsi-tiivien rasterikuppien suorien rivien kulmat valitaan sillä tavalla, että läike on melkein olematon.
Edellä mainitusta syystä on tavallista, että rasteripo-5 sitiivin ja syväpainorasterin välisen leikkeen melkein olemattomaksi tekemiseksi moni väripä!nannan tapauksessa raste-rikulman, joka on sovitettu sinänsä rasteripositiivin rasteri-pisteiden suorien rivien kulmaan (rasteripositiivin rasteri-kulma) , syväpainorasteri yhdi stetään vastaavien rasteriposi-10 tiivien kanssa. Sentähden moniväripainannan tapauksessa valmistetaan sellainen lukumäärä syväpä!norastereita, joka vastaa painettavien värien lukumäärää tai yksi syväpainorasteri, joka on kooltaan suurempi kuin todella tarvittava va-lotusala, ja kierretään tätä syväpainorasteria siten, että 15 sillä on rasterikulma, joka sopii vastaavaan rasteripositii-viin. Ensimmäisessä tapauksessa epäkohtana on se, että tarvitaan useita kalliita syväpainorastereita ja jälkimmäisessä tapauksessa taas epäkohtana on se, että syväpainorasterin täytyy olla suurempi kuin tarvittava valotusaia.
00 hiinpä on odotettu sellaisen syväpainorasterin kehittä mistä, jossa ei esiinny edellämainittuja epäkohtia.
Edelleen, kun originaalissa on malli, jossa on säännöllisiä kuvioita, vieläpä tavallisessa syväpainomenetelmässä lääkettä muodostuu joskus mallin ja syväpainorasterin välil-25 lä. Niinpä on myöskin odotettu sellaisen syväpainorasterin kehittämistä, jossa ei muodostu mitään lääkettä.
Viime aikoina on ehdotettu erilaisia menetelmiä rasteripositiivin ja syväpainorasterin välisen lääkkeen muodostumisen estämiseksi. Esimerkiksi US-patenttijulkalsussa 30 158 567 on esitetty menetelmä, jossa sy väpainorasteria ei ole muodostettu vaaleaan alueeseen eikä keskisävyalueeseen. Kuitenkin tässä menetelmässä, kun syväpainorasteria valotetaan, negatiivi on välttämätön ja lisäksi, kun rasteriposi-tiivi painetaan, tämän täytyy olla kohdakkain mainitun nega-35 tiivin kanssa.
.3 7221 2
Edelleen, menetelmä jyvärasterin käyttämiseksi syväpai-norasterin sijasta on selitetty myös US-patenttijulkaisussa 2 096 79^. Kuitenkin tämän jyvärasterin epäkohtana on se, että sillä on tavallisesti karkeus arvosta noin 100 £/tuuma 5 hankalaan tuntukarheuteen todellisen käytön aikana. Lisäksi yksittäisten rasterikuppien alat ovat hyvin erilaiset, mikä pyrkii aikaansaamaan epätasaisuutta.
Lisäksi brittiläisessä patenttijulkaisussa 974 887 on kuvattu syväpainorasteri rasteripositiivin ja syväpainoras-10 terin välisen lääkkeen muodostuksen estämiseksi. Näyttää siltä, että jos käytetään mainitussa brittiläisessä patenttijulkaisussa esitettyä syväpainorasteria, lääkkeen muodostuminen voidaan estää eikä yksittäisten rasterikuppien alojen ero ole suuri. Kuitenkin tämän rasterin kuvio käsittää 15 kuvioiden toistoa yksikköä kohti. Lisäksi mainitun brittiläisen patenttijulkaisun mukaisen syväpainorasterin läpikuultavilla viivoilla täytyy olla monenlaisia kulmia, mukaan lukien käytettyjen useiden rasteripositiivien kaikki rasteri-kulmat. Niinpä siinä tapauksessa, että rasteripositiivin 20 rasterikulma on ennakolta määrätty, tämä syväpainorasteri on käyttökelpoinen, mutta siinä tapauksessa, että on käytettävä rasteripositiiveja, joilla on erilaiset rasterikulmat, täytyy käyttää toisenlaista syväpainorasteria, jonka kulma soveltuu rasteripositiiville.
25 Nyt on keksitty patenttivaatimuksissa esitetty syvä painorasterin valmistusmenetelmä, joka on aivan erilainen kuin edellä mainitut tunnetut menetelmät.
Yleisesti puhuen, tunnetut syväpainorasterit ovat negatiivista ja positiivista tyyppiä.
30 Positiivityyppinen syväpainorasteri käsittää läpikuulta vien viivojen jatkuvat osat ja valoaläpäisemättömät kohdat, joita läpikuultavien viivojen osat ympäröivät. Netagiivi-tyyppinen syväpainorasteri käsittää valoaläpäisemättömien viivojen jatkuvat osat ja läpikuultavat kohdat, joita valoa-35 läpäisemättömien viivojen osat ympäröivät.
Tämän keksinnön mukaan voidaan aikaansaada joko positiivi- tai negatiivityyppinen edellä selitetty syväpainorasteri.
7221 2
Yleensä syväpainorasterissa läpikuultavat osat ja valoa-läpäisemättömät kohdat muodostetaan alustalle, kuten lasilevylle tai muovikalvolle. Tämän keksinnön mukaisen syväpai-norasterin alustaksi valitaan sopivasti edellä mainittu 5 alusta.
Näihin saakka käytetyssä tavailisimmassa syväpainorasterissa on kuvio, jossa kuvion 1 mukaan useita pitkittäisten läpikuultavien tai valoaläpäisemattömien viivojen (1) osia sekä useita poikittaisten läpikuultavien tai valcaläpäise-10 mättömien viivojen (2) osia kulkee ristiin. Positiivityyp-pisen syväpainorasterin tapauksessa kuvion 1 mukaisten viivojen pitkittäiset ja poikittaiset osat ovat läpikuultavia, ja niiden välisen rasteripisteosan (3) rasteripiste on va-loaläpäisemätön. Negatiivityyppisen syväpainorasterin talo pauksessa läpikuultavuuden ja valoaläpäisemättcmyyden välinen suhde on päinvastainen.
Tämän keksinnön mukaisesti valmistetussa syväpainc-rasterissa on täysin epäsäännöllinen kuvio edellä mainitun säännöllisen kuvion sijasta.
20 Tämän keksinnön mukaisesti valmistetussa syväpainoras terissa, johon kuuluu joukko läpikuultavien tai valoaläpäi-semättömien viivojen osia, jotka on tehty alustalle, jonka muu osa kuin viivojen edellä mainitut osat on valoaläpäise-mätön tai läpikuultava. Läpikuultavien tai valoaläpäisemät-25 tornien viivojen osina on epäsäännöllisesti polveilevien viivojen suoria osia ja/tai epäsäännöllisesti käyristettyjen viivojen tasaisesti kaarevia osia. Edellä mainitut epäsäännöllisesti polveilevat suorat viivat tai epäsäännöllisesti käyristetyt viivat ovat viivoja, joissa useita halutun pi-30 tuisia viivojen osia on liitetty yhteen järjestämällä väli niiden välille tai ilman väliä.
Keksinnön mukaisesti valmistettu syväpainorasteri voi aikaansaada hyviä painotuotteita ilman läikkeen muodostumista.
Keksinnön mukaisesti valmistetussa syväpainorasterissa 35 alustalle tehtyjen läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien viivojen edellä selitetyillä osilla on leikkauspisteet tai haarautumispisteet, jotka viivojen mainitut osat muodostavat li 7221 2 5 toisessa tapauksessa ja toisessa tapauksessa ei ole mainittuja leikkauspisteitä eli haarautumispisteitä.
Edelleen keksinnön mukaisesti valmistetussa syväpaino-rasterissa läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien, alus-5 talle tehtyjen viivojen osien edellä mainittu joukko kulkee toisinaan ristiin joukon valoaläpäisemättömiä tai läpikuultavia epäsäännöllisiä rasteripisteitä muodostamiseksi, joita viivojen mainitut osat ympäröivät.
Tässä tapauksessa, jos läpikuultavien tai valoaläpäise-10 mättömien viivojen edellä selitetyt osat ovat epäsäännöllisesti polveilevia suoria viivoja, jolloin viivojen mainittujen osien ympäröimät valoaläpäisemättömät tai läpikuultavat rasteripisteet ovat epäsäännöllisen monikulmien muotoisia.
Tämän keksinnön mukaisen syväpainorasterin valmistamiin seksi tarkoitetun menetelmän erään sovellutusmuodor. mukaan esimäärätään useiden pisteiden asemat ennen siirtoa, esimää-rätään myöskin mainittujen useiden pisteiden yhdistämisyhteys ja suoritetaan siirtämisen jälkeisten asemien yhdistäminen suorilla viivoilla ja/tai kaarevilla viivoilla suoritetaan u vastaten mainittujen pisteiden yhdistamisyhteyttä ennen siirtoa. Pisteiden mainitut asemat ennen siirtoa ovat asemia säännöllisten viivojen osien leikkauspisteissä. Osat muodostavat parhaiten joukon toistuvia säännöllisiä monikulmaisia kuvioita, ja useiden pisteiden yhdistämisyhteys vastaa mai- 25 nitun säännöllisen monikulmion jokaista sivua.
Edellä mainittuna säännöllisenä monikulmana voi olla säännöllinen kolmio, säännöllinen nelikulmio tai säännöllinen kuusikulmio.
Keksinnön erään sovellutusesimerkin mukaan useiden pis-teiden mainittuina asemina ennen siirtoa ovat asemat leikkauspisteissä, joissa kaksi ryhmää yhdensuuntaisia suoria viivoja saatetaan kulkemaan ristiin suorakulmaisesti tai vinosti toisiinsa nähden ja että mainittujen useiden pisteiden yhdistämisyhteys vastaa suoria, jotka kulkevat mainittujen 35 leikkauspisteiden kautta.
Keksinnön erään sovellutusesimerkin mukaan useiden pisteiden mainittuina asemina ennen siirtoa ovat ase;:,au leik- 6 7221 2 kauspisteissä, joissa kolme ryhmää suoria viivoja, joissa ryhmissä on joukko yhdensuuntaisia suoria viivoja, saatetaan kulkemaan ristiin suorakulma!sesti tai vinosti toisiinsa nähden ja että mainittujen useiden pisteiden yhdistämisyh-5 teys vastaa suoria viivoja, jotka kulkevat mainittujen leikkauspisteiden kautta.
Keksinnön eräs toinen sovellutusmuoto käsittää ennakolta määrätyn alkuviivavektorin asetuksen, useiden siirrettävien vektoreiden laatimisen, joita vaihdellaan epä-10 säännöllisesti pituudeltaan ja suunnaltaan ennakolta määrätyissä rajoissa mainittuun alkuviivavektoriin nähden, mainitun alkuviivavektorin tallentamisen ensimmäisen pisteen aseman tiedotuksena, mainitun alkuviivavektorin päätepisteen käytön ensimmäisen siirrettävän vektorin alkupisteenä, en-15 simmäisen siirrettävän vektorin päätepisteen tallentamisen ensimmäisen pisteen siirron jälkeisenä aseman tiedotuksena, mainitun pisteen tallentamisen toisen pisteen aseman tiedotuksena, ensimmäisen siirrettävän vektorin päätepisteen käytön toisen siirrettävän vektorin alkupisteenä, teisen 20 siirrettävän vektorin päätepisteen tallentamisen toisen pisteen siirron jälkeisenä aseman tiedotuksena ja sen tallentamisen kolmannen pisteen aseman tiedotuksena, useiden pisteiden ennen siirtoa aseman tiedotuksen tallentamisen ja useiden pisteiden siirron jälkeisen aseman tiedotuksen tallenta-25 misen samalla tavalla, useiden pisteiden siirron jälkeisten asemien yhdistämisen suorilla viivoilla ja/tai kaarevilla viivoilla mainitun määräyksen mukaan viivojen osien valmistamiseksi ja viivojen näin valmistettujen useiden osien pitkittäisen ja/tai poikittaisen järjestämisen siten, että mai-30 nittu alkuvektori on välin päässä erillään tarvittaessa käytettäväksi syväpainorasterin originaalikuviona.
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisesti.
Selitykseen liittyvissä piirustuksissa
Kuvio 1 esittää läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien 55 viivojen osien kuviota tavallista syväpainorasteria varten.
Kuvio 2 esittää suurennettuna kuviossa 1 esitetyn syväpainorasterin osaa.
Il 7221 2 7
Kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaisten viivojen osien muutettua kuviota.
Kuvio t esittää nelisivuista kuviota, jossa kuvion 1 mukaisen säännöllisen nelisivuisen kuvion jokaisen leikkaus-5 pisteen asema on siirretty epäsäännöllisesti.
Kuvio 5 esittää vaihtoehtoista nelisivuista kuviota, jossa säännöllisen nelisivuisen kuvion jokaisen leikkauspisteen aseina on siirretty epäsäännöllisesti.
Kuvio 6 esittää kuviota, jossa kaksi ryhmää suoria 10 viivoja, joissa kummassakin ryhmässä on useita keskenään yhdensuuntaisia ja saman välin päässä toisistaan olevia suoria viivoja, leikkaa kohtisuorasti toisensa.
Kuvio 7 esittää kuviota, jossa kaksi ryhmää suoria viivoja, joissa kummassakin ryhmässä on useita keskenään yh-15 densuuntaisia ja epäsäännöllisen välin päässä toisistaan olevia suoria viivoja, leikkaa kohtisuorasti toisensa.
Kuvio 8 esittää kuviota, jossa /.aksi ryhmää suoria viivoja, joissa kummassakin ryhmässä on useita keskenään yhdensuuntaisia ja saman välin päässä toisistaan olevia suoria 22 viivoja, leikkaa vinosti toisensa.
Kuvio 9 esittää kuviota, jossa kolme ryhmää suoria viivoja, joissa jokaisessa ryhmässä on joukko keskenään yhdensuuntaisia ja saman välin päässä toisistaan olevia suoria viivoja, leikkaa vinosti ja kohtisuorasti toisensa.
25 Kuvio 10 esittää piirrosta siirron selvittämiseksi sii nä tapauksessa, että kuvion 6 mukaisen kuvion jokaisen leikkauspisteen asema on siirretty epäsäännöllisesti.
Kuvio 11 esittää kuvion 6 mukaiseen kuvioon nähden muutettua kuviota.
30 Kuvio 12 esittää kuvion 7 mukaiseen kuvioon nähden muu tettua kuviota.
Kuvio 13 esittää kuviota, jossa säännöllisten nelisivuisten toistuvien kuvioiden leikkauspisteiden sijainnit on siirretty epäsäännöllisesti, minkä jälkeen on yhdistetty ai-35 noastaan ne viivojen osat, jotka vastaavat säännöllisen nelisivuisen kuvion pitkittäisiä sivuja.
Kuvio 14 esittää kuviota, jossa rasteripisteet, jotka on siirretty epäsäännöllisesti ja joita on käytetty muodostamaan kuvion 13 mukainen kuvio, on yhdistetty pitkittäin ja poikittain.
7221 2 o
O
Kuvio 15 esittää piirrosta syväpainorasterin selvittämiseksi, joka perustuu kuvion 13 mukaiseen kuvioon.
Kuvio 16 esittää alkuviivavektoria.
Kuvio 17 esittää kuviota, jossa on epäsäännöllisesti 5 mutkitteleva viiva, jolloin useita siirrettäviä vektoreita on tehty jatkuvaksi.
Kuvio l8 esittää esimerkkiä originaalikuviosta, jota on käytetty syväpainorasteria varten, joka on muodostettu epäsäännöllisesti polveilevan viivan osien muodostamista kulo vioista yhdessä useiden siirrettävien vektoreiden kanssa, jotka on tehty jatkuviksi.
Kuvio 19 esittää piirrosta sen tilan selvittämiseksi, jossa useita alkuviivavektoreita on suorassa rivissä ennalta määrätyin välein.
25 Kuvio 20 esittää piirrosta epäsäännöllisesti polveile vien viivojen osien muodostamien useicen kuvioiden riviä, jolloin useita siirrettäviä vektoreita on tehty jatkuviksi.
Kuvio 21 esittää esimerKkiä originaalikuviosta tämän keksinnön mukaista syväpainorasteria varten.
2o Kuvio 22 esittää esimerkkiä, jossa, kun kuvion 21 mu kainen kuvio on tehty syväpainorasteriksi, pieniä rasteri-kuppeja on jätetty pois tai seurauksena on äärimmäisen pieniä rasterikuppeja.
Kuvio 23 esittää piirrosta epäsäännöllisen nelikulmion 25 alan laskemisen selittämiseksi.
Kuvio 24 esittää piirrosta tilan selittämiseksi, jossa ryhmä epäsäännöllisesti deformoituja nelikulmioita on pienennetty alaltaan.
Kuvio 25 esittää kuviota, jossa kuvion 24 mukainen alue 30 on pienennetty.
Kuvio 26 esittää graafista esitystä, esittäen kuvion 5 mukaisten epäsäännöllisten monikulmioalojen jakotilaa ja epäsäännöllisten monikulmioalojen, joihin on tehty kuviossa 25 esitetty alan pienennys, jakotilaa.
35 Kuvio 27 esittää kuviota, jossa kuvion 4 mukaisen ku vion ne osat, joissa vastaavien leikkauspisteiden välisten viivojen osien pituudet ovat lyhyemmät kuin ennakolta määrätty pituus,on esitetty piIkkuviivoi11a.
11 7221 2
Q
Kuvio 28 esittää kuviota, jossa kuviossa 1^ esitettyjen viivojen osat on varustettu leikkausaukoi11a.
Kuvio 29 esittää kuviota, jossa kuviossa 18 esitettyjen viivojen osat on varustettu leikkausaukoilla.
5 Kuviot 30-32 esittävät esimerkkejä kuvioista, joissa ku vioissa 1^ esitettyjen viivojen osat on varustettu leikkaus-aukoilla.
Kuvio 33 esittää syväpainorasterin kuviota, joka perustuu kuvioon, jossa kuvion 14 mukaisessa kuviossa ainoastaan niiden 10 viivojen osat, jotka vastaavat kuvion 13 mukaisten pitkittäisten suorien viivojen ryhmää, on liitetty yhteen, jolloin rasterikuppiosat on saatettu yhdistämiskäsittelyyn siten, että rasterikuppiosan ala on ennakolta määrätyissä rajoissa.
Kuvio 3^ esittää kuviota, jossa kuviossa 1^1 esitetyt 15 osat on jaettu, jolloin viivojen jokainen jaettu osa on kierretty epäsäännöllisesti.
Keksinnön erään sovellutusmuodon mukainen syväpainoras-teri voidaan valmistaa sovitelman pohjalta, jossa kuvion 1 mukaan rasterikuppiosat (3) ovat säännöllisten nelikulmioiden 20 toistuvia kuvioita. Nämä rasterikuppiosat voivat olla myöskin säännöllisten kolmioiden tai säännöllisten kuusikulmioiden toistuvia kuvioita tai kuvioita, joissa yksittäisiä säännöllisiä monikulmioita vaihdellaan muodoltaan epäsäännöllisesti.
Seuraavassa selitetään keksinnön mukaista syväpainoras-25 teriä, jossa käytetään nelikulmion muotoisia kuvioita. Tässä tapauksessa määrätään ennakolta useiden pisteiden paikat tai asemat ennen siirtämistä. Ennakolta määrätään myöskin useiden pisteiden yhdistämisyhteydet ja asemien yhdistäminen mainitun siirtämisen jälkeen suorilla viivoilla vastaa sitä 30 tapausta, jossa yhdistäminen on suoritettu vastaten rasteri-pisteiden yhdistämisyhteyttä ennen mainittua siirtämistä.
Tämän keksinnön mukaisessa syväpainorasterissa viivojen osien jokaisen leikkauspisteen aseman tiedotus tallennetaan säännöllisten monikulmioiden toistuvien kuvioiden muodosta-35 miseksi. Kuvio 2 esittää suurennettuna kuvion 1 osaa, jolloin edellä mainitut ]eikkauspisteet on merkitty vastaavasti viitemerkeillä A, 3, C, D, E ja F.
7221 2 10
Sitten epäsäännöllisyys ennakolta määrätyissä rajoissa aikaansaadaan edellä selitetyn mukaan leikkauspisteen aseman lähellä uusien pisteiden A', B', CT, D’, E' ja F' määräämiseksi ja tallentamiseksi, jotka vastaavat vastaavia leik-5 kauspisteitä.
Edellä mainitut uudet pisteet yhdistetään viivojen 10, 11, 12, 20, 21, 22 ja 23 osia vastaavasti, muunnetun neli-kulmion muotoisen kuvion muodostamiseksi mainittujen uusien pisteiden aseman tiedotuksen perusteella. Kuvio 3 esittää 10 näin muunnettua nelisivuista kuviota.
Tällä tavalla myöskin muut leikkauspisteet voidaan siirtää kuvion muodostamiseksi, jossa säännöllinen nelikulmio on defcrmoitu epäsäännölliseksi .
Kuvio ^ esittää nelisivuista kuviota, jossa kuvion 1 muin haisen säännöllisen nelikuimior. ie ikkauspisteiden paikat on siirretty epäsäännölliseksi deformoicun nelikulr.ion muodostamiseksi .
Viivan osan, joka muodostaa näin deformoicun nelikulmion jokaisen sivun, pituus muutetaan epäsäännöllisesti, jolloin 20 epäsäännöllisyys riippuu siitä epäsäännöllisyydestä, miten leikkauspisteitä siirretään.
Leikkauspisteet siirretään ennakolta määrätyissä rajoissa, jolloin nämä perustuvat vaatimukseen, että rasterikupin alan koko pidetään mahdollisimman tasaisena. Tämän vaati-25 muksen täyttämiseksi keskimääräinen matka leikkauspisteen siirtämiseksi on esimerkiksi noin 1/M säännöllisen monikulmion sivun pituudesta, standardipoikkeama on noin 1/8 säännöllisen monikulmion sivun pituudesta ja liikkeen suunta on 0°-360° alkuleikkauspisteen ympäri.
30 Edelleen, rasterikupin alan tekemiseksi tasaiseksi leik- 2 - vÖ? kauspisteen siirtomatka on esimerkiksi r = -—^----£ (£ on monikulmion sivun pituus) ja siirtosuunta 0°, 15°, 30o...3^5° hajaantumalla 15°> jolloin leikkauspisteet voidaan siirtää epäsäännöllisesti mainituissa rajoissa. Tässä tapauksessa 35 rasterikupin ala muutoksen jälkeen on 1/2 - 2 kertaa alkuperäisen rasterikupin ala.
Kuvio 5 esittää toista esimerkkiä nelisivuisesta kuvios-
II
7221 2 11 ta, joka on deformoitu epäsäännölliseksi siirtämällä säännöllisen nelikulmion leikkauspisteiden paikkoja samalla tavalla kuin edellisessä sovellutusmuodossa.
Kuvion 5 mukainen sovellutusmuoto vastaa kuvion erästä 5 esimerkkiä, jossa jokaisen leikkauspisteen liikkeen matkalle on annettu mahdollisuus vaihdella siten, että suurin arvo on 0,71 kertaa originaalikuvion sivu, jolloin saadaan ala, joka on 0 - ^J00 % originaalikuvion säännöllisen nelikulmion alasta.
10 Vaikka tehokkuuden vuoksi on edullisinta valmistaa de formoitu monikulmiomainen kuvio, siirtämällä edellä selitetyn mukaan alkuperäisten leikkauspisteiden asemia, käyttäen elektronista tietokonetta, on myöskin mahdollista vaJmistaa käsin ensin suurennettu kuvio ja sen jälkeen pienentää se.
15 Tämän keksinnön mukaan näin saatua de formeitua monikul mi omaista kuviota käytetään originaalikuvicr.a, jossa on sy-väpainorasterin läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien viivojen osat.
Syväpainorasterin valmistamiseksi voidaan käyttää eri 20 tapoja, käyttämällä edellä mainittua originaalikuviota.
Niinpä esimerkiksi on mahdollista käyttää menetelmää, joka käsittää deformoidun monikulmiomaisen kuvion saattamisen laskemisen ja käsittelyn alaiseksi käyttämällä elektronista tietokonetta, läpikuultavan lasilevyn piirrottamisen 25 tarpeellisella käsittelyllä automaattisen kaiverruskoneen avulla, käyttäen hyväksi mainitusta laskemisesta saatuja tietoja ja syväpainorasterin valmistuksen tavallisella tavalla.
Vaihtoehtoisesti deformoitu monikulmiomainen kuvio saa-30 tetaan laskemisen ja käsittelyn alaiseksi käyttämällä elektronista tietokonetta tai sen tapaista, minkä jälkeen se muodostetaan valonherkälle filmille valotuslaitteen avulla käyttämällä mainitusta laskemisesta saatuja tietoja, sy-väpainorasterin aikaansaamiseksi.
35 Erään valmistusmenetelmän mukaan deformoitu monikulmion muotoinen kuvio valmistetaan paperiarkille tai sen tapaiselle, käyttäen piirustusvälineiden ohjausta edellä mainitusta ________ - τ~ 7221 2 laskennasta saatujen tietojen perusteella ja saatu kuvio muodostetaan läpikuultavalle kalvolle tai lasilevylle valo-kuvausmenetelmällä tai jollakin muulla tavalla syväpainoras-terin aikaansaamiseksi.
5 Vaikka tämän keksinnön mukaan originaalikuvio voidaan valmistaa saman kokoiseksi kuin lopputuote, on selvää, että viivojen leveyden, tarkkuuden tai sen tapaisen johdosta originaalikuvio voidaan laatia tiettyyn suurempaan kokoon, minkä jälkeen se pienennetään ja valokuvataan syväpainorasterin 10 aikaansaamiseksi.
Siinä tapauksessa, kun muistikapasiteetti kooltaan vaaditun syväpainorasterin saamiseksi kasvaa ja seurauksena esimerkiksi valmistusaika pätenee kohtuuttomasti, originaalikuvio voidaan esimerkiksi saattaa moninkertaisen valotuk-15 sen alaiseksi. Tässä tapauksessa leikkauspiste!den asema yhdistettäessä pysyy liikkumattomana tai leikkauspiste voidaan siirtää siten, että se ottaa aseman, jossa se voidaan nyvin yhdistää.
Tämän keksinnön mukaan, jos tarkoituksena on se, että 20 deformoidun monikulmiomaisen kuvion osa en läpikuultava ja muut osat valoaläpäisemättömät, saadaan positiivinen syvä-painorasteri ja tämän vastakohtana negatiivinen syväpaino-rasteri. Tarvittaessa voidaan valita sopivasti kumpi tahansa syväpainorasteri.
25 Tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri voidaan saada siten kuin edellä on selitetty. Valoaläpäisemättömien tai läpikuultavien rasterikuppien osien rasteripisteet muodostavat monikulmion, jossa on sama lukumäärä kulmia ja monikulmion muodostavien läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien 30 viivojen osien pituuksia on muutettu ennakolta määrätyissä raj oissa.
Tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri ei ole rajoitettu nelikulmiomaiseen rasterikuppiin, vaan voidaan käyttää myöskin kolmiomaisia rasterikuppeja, jotka voidaan valmistaa 35 samalla tavalla kuin nelikulmiomaiset rasterikupit. Lisäksi samalla tavalla voidaan valmistaa myöskin kuusikulmion muotoinen rasterikuppi.
13 7221 2 Tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri voidaan soveltaa myöskin säännöllisten monikulmioiden suorakulmaisiin, vinoneliömäisiin jne muihin kuin toistuviin kuvioihin.
Tällaisen kuvion valmistamiseksi kaksi useita suoria, 5 keskenään yhdensuuntaisia viivoja käsittävää ryhmää kulkee ristiin suorakulmaisesti tai vinosti.
Kuviot 6-8 esittävät esimerkkej ä kuvioista, j cissa kaksi ryhmää suoria viivoja leikkaa toisensa kohtisuorasti tai vinosti, kuten edellä on mainittu.
10 Kuvioissa 6 ja 8 esitetyissä kuvioissa kummankin ryhmän suorien viivojen välinen väli on yhtäsuuri. Toisaalta kuvion 7 mukaisessa kuviossa suorien viivojen välinen väli on epätasainen.
Edelleen tämän keksinnön mukaisessa syväpainorasterissa IS voidaan käyttää kuviota, jossa kolme useiden yhdensuuntaisten suorien muodostamaa ryhmää leikkaa toisensa koht:suorasti tai vinosti.
Kuvio 9 esittää tällaisen kuvion esimerkkiä.
Kuten edellä on selitetty, on mahdollista saada tämän 20 keksinnön mukainen syväpainorasteri jopa käyttämällä samoin kuin edellä esitetyssä menettelyssä kuviota, joka on saatu siten, että kaksi tai kolme ryhmää yhdensuuntaisia suoria viivoja leikkaa toisensa kohtisuorasti tai vinosti.
Kuitenkin siinä tapauksessa, jossa kuviona ei ole sään-25 nöllinen nelikulmio, kuten kuvioissa 6-9 esitetyt kuviot, vaan leikkauspisteiden välinen, esimerkiksi poikittais- ja pitkittäissuuntainen välimatka on erilainen ja kun siis leikkauspisteiden asemat on siirretty epäsäännöllisesti, tämä epäsäännöllisyys on erona säännöllisen monikulmion ta-30 pauksessa.
Niinpä esimerkiksi kuvion 6 esittämän kuvion tapauksessa kaikkien pitkittäisten suorien viivojen väliset välimatkat (X) ovat yhtäsuuret ja kaikkien poikittaisten suorien viivojen väliset välimatkat (Y) ovat yhtäsuuret, jolloin X on 35 erilainen kuin Y. Tässä tapauksessa suorien viivojen leikkauspisteiden aseman siirto edellä mainitussa kuviossa poi-kittaissuunnassa on erilainen kuin pitkittäissuunnassa.
7221 2 lii
Leikkauspisteiden asemien siirrot poikittais- ja pitkittäissuunnassa on vastaavasti rajoitettu, esimerkiksi rajoissa . X . , Y
± 2 ja ± 2 ·
Kuvio 10 esittää esimerkkiä, jossa siirron määrät poi-5 kittais- ja pitkittäissuunnassa on rajoitettu vastaavasti rajoissa : ^ ja ± ^ · Tässä esimerkissä numeeriset arvot 0, ±0,2 ±0,4 ±0,6, ±0,8 ja ±1,0 on määrätty umpimähkään ja vastaavien leikkauspisteiden A, B, C ... I asemat on siirretty määrällä, joka on saatu kertomalla mainituilla numee-
X Y
10 risilla arvoilla ^ ja ^ pisteiden A’, B’, C', ... 1’ saamiseksi, jotka on yhdistetty.
Kuvio 11 esittää esimerkkiä kuviossa 6 esitetyn kuvion muunnettua kuviota.
Kuviossa 7 esitetyn kuvion tapauksessa pitkittäissuun-15 täisten suorien viivojen ryhmän suorien viivojen välinen väli on umpimähkäinen samoin kuin poikittaisuuntaiSten suorien viivojen ryhmän suorien viivojen välinen väli. Myöskin tässä tapauksessa siirron määrä asetetaan umpimähkäisestä sillä rajoituksella, että siirron määrä on pienempi kuin puolet 20 suorien viivojen välisestä välistä siirron jälkeisten asemien saamiseksi, jotka on yhdistetty viivojen osilla.
Kuvio 12 esittää esimerkkiä, jossa vastaavien leikkauspisteiden asemat on siirretty.
Vaikka edellä esitetyssä asemien yhdistämisyhteys ennen 25 vastaavien pisteiden siirtoa on yhteydessä sen tapauksen kanssa, jossa yhdistämisyhteys määrätään viivojen, jotka kulkevat vastaavien pisteiden kautta ennen niiden siirtämistä, kaikkiin osiin nähden, vaihtoehtona on huomattava, että tällainen yhteys voidaan määrätä ainoastaan vastaavien leik-30 kauspisteiden kautta kulkevien suorien viivojen yhdelle ryhmälle. Tässä tapauksessa kuviossa, joka on saatu yhdistämällä pisteet niiden siirtämisen jälkeen, ei tapahdu mitään viivojen osien keskinäistä leikkausta. Kuvio 13 esittää tällaisen edellä selitetyn kuvion erästä esimerkkiä. Kuvion 35 13 mukaan leikkauspisteiden asemat säännöllisten nelikul- mioiden toistuvissa kuvioissa on siirretty epäsäännöllisesti, kuten edellä on esitetty, minkä jälkeen ainoastaan ne viivat 7221 2 15 on liitetty yhteen, jotka vastaavat säännöllisen nelikulmion pitkittäissivuja. On huomattava, että kuvio 1*J esittää kuviota, jossa on yhdistetty ne viivat, jotka eivät vastaa ainoastaan pitkittäissuuntaa, vaan myöskin sekä pitkittäis-5 että poikittaissuuntaa.
Tavallisesti sanotaan, että syväpainoa varten täytyy muodostaa neliön, suorakulmion, kuusikulmion, pyoliympyrän jne muotoisia rasterikuppeja. Kuitenkin tämän keksinnön mukaisen syväpainorasterin tapauksessa, jossa on kuviossa 13 10 esitetty kuvio, ei ole muodostettu edellä esitettyä täydellistä rasterikuppia, voidaan saada painotuote, jossa ei esiinny painovärin virtausta.
Tämän keksinnön mukaisessa syväpainorasterissa, jossa viivojen epäsäännöllisesti polveilevat osat ovat linjassa 15 yhdessä suunnassa erityisesti esimerkiksi positiivityypin tapauksessa ja jos läpikuultavien viivojen paksuus on otettu huomioon, se tapa on toistettu epäsäännöllisesti, jolla pitkittäiset viivat lähestyvät toisiaan, tulevat Kosketukseen toistensa kanssa tai ovat välin päässä toisistaan. Kuvio 15 20 on esitetty kuviossa 13 esitettyyn kuvioon perustuvan tällaisen syväpainorasterin havainnollistamiseksi.
Siinä tapauksessa, kun tällaista edellä selitettyä syvä-painorasteria käytetään syväpainolevyn valmistamiseksi, vaikkapa positiivin densiteetti on sama, syövytysneste tus-25 kin menee syövytyksen aikana kohtaan, jossa läpikuultavat viivat lähestyvät toisiaan, mistä on seurauksena, että syö-vytyssyvyys tässä kohdassa tulee matalaksi. Edelleen kohtaa, jossa läpikuultavat viivat tulevat kosketukseen toistensa kanssa, ei ole syövytetty. Näin kohta, jossa läpi-30 kuultavat viivat ovat lähellä toisiaan tai ovat kosketuksessa toistensa kanssa, syövytetään matalaksi verrattuna kauempana läpikuultavasta viivasta olevaan kohtaan eli kohtaan, joka ei ole lainkaan syövytetty. Niinpä painoväri tuskin virtaa tähän kohtaan eli painovärin virtaus on estetty. Täl-35 lä tavalla tämän keksinnön mukaisella syväpainorasterilla, vieläpä ainoastaan pitkittäisten läpikuultavien viivojen läsnäollessa, kuten on esitetty kuviossa 15, voidaan saada painotuote ilman painovärin virtausta.
__ — li.. ___ 1 f.
7221 2 Tämän keksinnön edellä selitetyissä sovellutusmuodoissa leikkauspisteiden asemat monikulmiomaisessa kuviossa siirretään originaalikuvion valmistamiseksi syväpainorasteria varten .
5 Keksinnön vaihtoehtoisen sovellutusmuodon mukaan syvä- painorasteri valmistetaan seuraavasti. Tämä sovellutusmuoto käsittää ennakolta määrätyn alkuviivavektorin asetuksen, useiden siirrettävien vektoreiden aikaansaamisen, joita muutetaan epäsäännöllisesti pituudeltaan ja suunnaltaan enna-10 koita määrätyissä rajoissa mainittuun alkuviivavektoriin nähden, mainitun alkuviivavektorin päätepisteen tallentamisen ensimmäisen pisteen aseman tiedotuksena, käyttäen mainitun alkuviivavektorin päätepistettä ensimmäisen siirrettävän vektorin alkupisteenä, ensimmäisen siirrettävän vektorin 15 päätepisteen tallentamisen aseman tiedotuksena ensimmäisen pisteen siirtämisen jälkeen, mainitun pisteen tallentamisen toisen pisteen aseman tiedotuksena, käyttäen ensimmäisen siirrettävän vektorin päätepistettä toisen siirrettävän vektorin alkupisteenä, toisen siirrettävän vektorin päätepis-20 teen tallentamisen aseman tiedotuksena toisen pisteen siirtämisen jälkeen ja sen tallentamisen kolmannen pisteen aseman tiedotuksena, useiden pisteiden aseman tiedotuksen ennen siirtoa ja aseman tiedotuksen useiden pisteiden siirron jälkeen samalla tavalla tallentamisen, asemien yhdistämisen 25 useiden pisteiden siirron jälkeen suorilla ja/tai kaarevilla viivoilla mainitun määräyksen mukaan viivojen osien valmistamiseksi sekä viivojen näin valmistettujen useiden osien pitkittäisen ja/tai poikittaisen järjestämisen siten, että mainittu alkuviivavektori on välin päässä erillään, tarvit-30 taessa sen käyttämiseksi syväpainorasterin originaalikuvio-na, ja näin saaden syväpainorasteri.
Seuraavassa selitetään yksityiskohtaisemmin tällaista sovellutusmuotoa viitaten piirustuksiin.
Tämän' keksinnön mukaisen syväpainorasterin saamiseksi on 35 tarpeellista valmistaa sen originaalikuvio. Tämä originaa-likuvio voidaan saada seuraavasti. Ensin määrätään ennakolta määrätty alkuviivavektori 4, kuten on esitetty kuviossa 7221 2 17 16. Sitten valmistetaan liikkuvat vektorit, joita muutetaan pituudeltaan ja. suunnaltaan ennakolta määrätyissä rajoissa alkuviivavektoriin 4 nähden.
Useita näin valmistettuja siirrettäviä vektoreita yhdis-5 tetään viivojen epäsäännöllisesti polveilevien osien kuvion muodostamiseksi. Kuvio 17 esittää näin saatua viivojen osien kuviota 5· Sen jälkeen sovitetaan viivojen osien useita kuvioita 5 yhteen pitkittäin ja poikittain siten, että alkuviivavektorit ovat ennakolta määrätyssä väliyhteydes-10 sä toisiinsa ristiöidyn kuvion muodostamiseksi, jossa viivojen osien mainitut kuviot 5 kulkevat ristiin. Kuvio 18 esittää näin saadun ristiöidyn kuvion erästä esimerkkiä. Kuviossa 18 kuviot, jotka on esitetty pilkkuviivoilla kohti-suorasti toisiinsa nähden, tarkoittavat tavallisen syväpai-15 norasterin suorakulmaisia kuvioita. Useita viivojen osien kuvioita voidaan järjestää pitkittäin ja poikittain siten, että alkuviivasektorit ovat ennakolta määrätyssä välivhtey-dessä esimerkiksi portaittain, kuten on esitetty kuviossa 19, esiasetetaan suoraan riviin useita alkuviivavektoreita ^ en-20 . nakolta määrätyin välein, valmistetaan siirrettäviä vektoreita U vastaaviin alkuviivavektoreihin 4 nähden, viivojen osien useiden kuvioiden 5 muodostamiseksi, kuten on esitetty kuviossa 20, valmistetaan kaksi viivojen osien näin saatujen kuvioiden suorien linjojen sarjaa ja asetetaan ristiin mai- i 25 nitut sarjat, niin että alkuviivavektorit kulkevat ristiin suorakulmaisesti toisiinsa nähden ristiöidyn kuvion valmistamiseksi .
Vaihtoehtoisesti useita viivojen osien kuvioita 5 voidaan valmistaa itsenäisesti ja järjestää pitkittäin ja poi-30 kittain siten, että alkuviivavektorit sijaitsevat ennakolta määrätyin välein ristiöidyn kuvion muodostamiseksi.
Jos käytetään ainoastaan yhtä kuviossa 20 esitettyä viivojen osien kuvioiden ryhmää, voidaan saada kuviossa 13 esitetyn kuvion kaltainen kuvio, jota myöskin voidaan käyttää 35 originaalikuviona syväpainorasteria varten.
Viivojen osien kuvio 5 on epäsäännöllisesti polveileva.
Pituus, jolla viivojen osien kuvio 5 on polveileva, on epä- 7221 2
IS
säännöllinen ennakolta määrätyissä rajoissa ja suunta, jossa kuvio polveilee, on myöskin epäsäännöllinen ennakolta määrätyissä rajoissa. Pituuden ja suunnan epäsäännöllisyyksien, joissa viivojen osien kuvio 5 polveilee, on haluttu olevan 5 ennakolta määrätyissä rajoissa. Edelleen siirrettäviä vektoreita voidaan ohjata käyttäen todennäköisyysvaihtelua, jolloin esimerkiksi, jos rasterikupin keskimääräinen koko on 100 p, keskimääräinen pituussyvyys 100 p, saadaan normaalijakauma, jossa keskipoikkeama on 20 p ja jos aIkuviivavekto-10 ri on suunnattu kulmaan 0°, keskimääräinen kulma on 0°, saadaan normaalijakauma, jossa keskipoikkeama on 20°.
Luonnollisesti nämä numeroarvot eivät ole rajoitettu edellä esitettyihin, vaan voidaan käyttää muitakin arvoja.
Edelleen voidaan käyttää muitakin tapoja. Niinpä esi-10 merkiksi siirrettäviä vektoreita voidaan muodostaa alkuvii-vavektori in nähden, viivojen osien kuvion muodostamiseksi, käyttämällä todennäköisyysmuuttujaa, joka or. r = 1 ees G , Θ = (0^, ilo', ±30°), jossa t on vakio (esimerkiksi rasterikupin yhden sivun pituus tavallisessa rasterissa), r on 20 siirrettävän vektorin pituus ja 0 on siirrettävän vektorin kulma alkuviivavektoriin nähden, jossa, jos esiintyy jokin arvo 0°, ±15° tai ±30°, otetaan vastakkainen merkki. Tässä tapauksessa voidaan edelleen pienentää rasterikupin alan epäsäännöllisyyttä.
25 Keksinnön mukaan on sopivinta tehokkuuden vuoksi, että viivojen osien kuvio tai ristiöity kuvio muodostetaan käyttämällä hyväksi elektronitietokonetta, mutta myöskin on mahdollista valmistaa ensin käsin suurennettu kuvio ja pienentää se.
30 Tämän keksinnön mukaan viivojen osien kuvion tai ristiöi- dyn kuvion valmistuksen jälkeen sitä käytetään läpikuultavien tai valoaläpäisemöttömien viivojen originaalikuviona syväpainorasteria varten.
Syväpainorasterin saamiseksi, käyttämällä originaaliku-35 viota, voidaan käyttää erilaisia tapoja.
Niinpä esimerkiksi elektronitietokonetta käytetään ris-tiöityjen kuvioiden laskemiseksi edellä esitetyllä tavalla,
II
IQ
7221 2 läpikuultava lasilevy tai sen tapainen, joka on saatettu tarvittavan käsittelyn alaiseksi, piirrotetaan automaattisella kaiverruskoneella tai sen tapaisella, käyttäen mainitusta laskemisesta saatuja tietoja ja syväpainorasteri val-5 mistetaan tavallisella tavalla.
Edelleen viivojen osien kuviot, jotka on esitetty kuviossa 20, lasketaan käyttämällä elektronitietokonetta tai sen tapaista ja valotuslaite ohjataan muodostamaan ne va-lonherkälle filmille. Vaihtoehtoisesti valmistetaan täl-10 laisten kuvioiden kaksi levyä ja nämä kaksi kuviota asetetaan päällekkäin siten, että ne kulkevat ristiin ristiöidyn kuvion valmistamiseksi, joka edelleen painetaan toiselle va-lonherkälie filmille syväpainorasterin muodostamiseksi.
Toisen vaihtoehtoisen sovellutusmuodon mukaan ristiöidyt 15 kuviot muodostetaan valonherkälle filmille käyttämällä elektronitietokonetta tai sen tapaista syväpainorasterin valmistamiseksi.
Vaihtoehtoisesti viivojen osien kuviot tai ristiöidyt kuviot muodostetaan käyttämällä piirustuslaitetta tai sen 20 tapaista ja elektronitietokonetta ja mainitut kuviot muodostetaan läpikuultavalle filmille tai lasilevylle valokuvauksen tai muun menetelmän avulla edellä selitetyn syväpaino-rasterin aikaansaamiseksi.
Vaikka tämän keksinnön mukaan voidaan valmistaa origi-25 naalikuvio, jolla on sama koko kuin lopputuotteella, on selvää, että ottaen huomioon viivojen leveys, tarkkuus tai sen tapainen, originaalikuvio voidaan laatia suurennettuna tiettyyn kokoon, minkä jälkeen se voidaan pienentää ja valokuvata sekä sitten saattaa moninkertaisen valotuksen alaiseksi 30 käyttämällä moniporrastusta tai sen tapaista, tarvittavan kokoisen syväpainorasterin aikaansaamiseksi. Tässä tapauksessa viivojen osien kuvion asetuksen täytyy olla sellainen, että viivojen osien kuvion koordinaatilla Y osan suunnassa X ja viivojen osan kuvion koordinaatilla X suunnassa Y voi ol-35 la annettu arvo.
Tämän keksinnön mukaisessa syväpainorasterissa, jos se on tehty siten, että ristiöidyn kuvion osa on läpikuultava, 7221 2 20 voidaan saada positiivityyppi, kun taas jos kuvio on valoa-läpäisemätön, voidaan saada negatiivityyppi. Tarpeen mukaan voidaan valita sopivasti kumpi tahansa syväpainorasteri, kuten edellä on esitetty.
5 Tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri voidaan saada edellä selitetyn mukaan. Näin saadun syvapainorasterin ras-terikuppiosan alaa vaihdellaan epätasaisesti ennakolta määrätyllä alueella. Tätä aluetta, jossa alaa vaihdellaan epätasaisesti, on vaikea esittää tai kuvata selvästi, koska se 10 riippuu siitä, miten pituutta, jonka viivojen osien kuvio mutkittelee ja sen kulmaa vaihdellaan ennakolta määrätyissä raj oissa.
Tämän keksinnön eri sovellutusnuotojen edellä selitetyissä syvapainorastereissa läpikuultavia ja valoaläpäiself. mättömiä viivoja muutetaan epäsäännöllisesti ja siten lääkettä ei muodostu, ja koska rasterikuppiosan ala on tietyissä rajoissa, keksinnön mukaisella syväpainorasteri11a on pienempi epätasaisuus ja karkeus kuin jyvärasteri11a.
Vaikka edellä olevissa selityksissä viivojen osat, jonka 20 yhdistävät pisteet siirtämisen jälkeen, olivat suoria viivoja, on huomattava, että käyriä viivoja voidaan käyttää suorien viivojen sijasta ja erityisesti voidaan käyttää tasaisen kaarevia viivoja. Vaihtoehtoisesti sen jälkeen, kun pisteet siirtämisen jälkeen on yhdistetty suorilla viivoil-25 la, viivojen osia, jotka on saatu suorilla viivoilla yhdistämällä, voidaan lähestyä tasaisen kaarevilla viivoilla. So-pivimmin lähestyvät kaarevat viivat ovat viivoja, jotka lähestyvät mahdollisimman lähelle viivojen alkuperäisiä osia. Korkean asteen kaavaa, kuten sekundäärisen asteen käyrää, 30 voidaan käyttää tällaiselle lähestymiselle. Lähestyviä kaarevia viivoja voidaan muodostaa sillä rajoituksella, että ne voivat kulkea siirron jälkeisten pisteiden asemien kautta tai tällaista rajoitusta ei tehdä. Edelleen suoria ja kaarevia viivoja voidaan yhdistää.
35 Kuten edellä on selitetty, kun originaalikuvio muodoste taan käyttäen tasaisesti kaarevia viivoja syvapainorasterin saamiseksi, epäsäännöllisyys- ja karheusaste pienenee edel- li 7221 2 21 leen syvärasteriin nähden. Tähän on syynä se, että syväpai-norasterissa, joka on pantu kokoon epäsäännöllisistä polveilevista suorista viivoista, joissa pisteet siirtämisen jälkeen on yhdistetty suorilla viivoilla, viivojen vastaavat 5 osat joskus menevät ristiin terävässä kulmassa, kuten käy selville esimerkiksi kuvioista 4, 5, 11, 12, lii ja 18 ja rasterikupit tässä osassa on vaikea syövyttää syväpainolevyä syövytettäessä, minkä johdosta rasterikuppi tässä osassa ei muodostu tarpeeksi syväksi ja siten painovärin on vaikea 10 siirtyä painettavaan ainekseen painamista suoritettaessa, kun taas tasaisesti kaarevien viivojen tapauksessa suuntaa voidaan muuttaa, kuten on esitetty. Tämän keksinnön mukaan saadaan syväpainorasteri, jossa on epäsäännöllinen kuvio, eikä tässä syväpainorasterissa esiinny lääkettä, vaikka tätä 15 syväpainorasteria käytetään yhdessä laakapainc- tai reliefi-rasteripositiivin kanssa syväpainoievyn valmistamiseksi, ja lisäksi esiintyy vähemmän karheutta kuin jyvärasterissa.
Tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri on vähemmän karhea kuin jyvärasteri, mutta siinä tapauksessa, kun käyte-2C tään kuviota, joka on kokoonpantu tasaisesti kaarevista viivoista, karheutta voidaan vielä pienentää edellä selitetyllä tavalla. Tässä yhteydessä mainittakoon, että karheutta voidaan vähentää muillakin tavoilla.
Seuraavassa selitetään syväpainorasterin karheuden vä-25 hentämistä, millä voidaan saada erittäin edullisia tuloksia tässä keksinnössä.
Siinä tapauksessa, kun syväpainorasteri on pantu kokoon tämän keksinnön mukaan epäsäännöllisistä kuvioista, rasteri-kuppiosat, joita läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien 30 viivojen osat ympäröivät, ovat erilaisia ja epätasaisia.
Tässä tapauksessa varsinaisessa syväpainorasterissa rasteri-kuppiosa, jonka ala on pieni originaalikuviossa, joskus poistetaan tai sitä pienennetään suuresti alaltaan. Kuvio 21 esittää esimerkkiä originaalikuviosta tämän keksinnön mu-35 kaista syväpainorasteria varten, ja kuvio 22 esittää havainnollisuuden vuoksi esimerkkiä, jossa kuvion 21 mukainen kuvio on muodostettu syväpainorasteriksi, jolloin pieni raste- 22 7221 2 rikuppiosa on poistettu tai muodostettu erittäin pieneksi rasterikupiksi. Kuten kuvioista 21 ja 22 käy selville, jos rasterikuppiosan ala originaalikuviossa on pieni, rasteri-kuppia ei muodostu lainkaan painolevyyn, jolloin painoväriä 5 ei siirry lainkaan painettavaan ainekseen tai jos rasteri-kuppi on niin pieni, ettei voida saada riittävää rasteriku-pin syvyyttä, painoväriä ei voi siirtyä riittävästi painettavaan ainekseen. Niinpä tämä voi aiheuttaa karheuden tunnun .
10 Tällaisen karheuden vähentäminen voidaan helposti saa vuttaa luopumalla siirrettävien pisteiden epäsäännöllisyydestä tietyssä määrässä, mutta tämä pyrkii muodostamaan leikettä. Päinvastoin, jos yritetään aikaansaada riittävä epäsäännöllisyys, on vaikea yhdenmukaistaa rasterikuppien alat 15 ja karheutta pyrkii esiintymään.
Tällaisessa tapau.Ksessa tämän keksinnön mukaan voidaan käyttää erilaisia keinoja, joita selitetään tämän jälkeen, edellä mainittujen hankaluuKsien vähentämiseksi. Tällaisten keinojen eräänä esimerkkinä selitetään yksityiskohtaisesti 20 tapausta, jossa kuviossa -5 esitetty deformoitu neiikulmio-mainen kuvio on saatu deformoimalla kuviossa 1 esitetty ne-likulmiomainen kuvio. Tässä tapauksessa nelikulmiomaisten kuvioiden deformoimisen jälkeen saadaan jokaisen deformoidun nelikulmion ala. Tämän deformoidun nelikulmion ala voidaan 25 saada jollakin sopivalla tavalla. Esimerkiksi kuvion 23 mukaisen deformoidun nelikulmion KLMN tapauksessa, jolloin K(Xi,yi), L(x2,y2)j M(x-2,y^) ja N(x^,y^) esittävät vastaavia koordinaatteja. Ala S saadaan seuraavasta kaavasta: S - { max (x^, ^2* ^3* ” min (x^f x^3 * ( ma* (Y]/ y2' y2' y4* ~ min (yi' y2' y3» y4)3
- i/2 { I xx-x4 /· / yry4 / + j x2~xi I ‘ I y2~yJ
+ I x3~x2 I · I y3~y2 I + I x4~x3 I · I y4-y2 I j 7221 2 23
Jos epäsäännöllisen monikulmion näin laskettu ala ylittää ennakolta määrätyn alan, esimerkiksi jos mainittu ala on suurempi tai pienempi kuin ennakolta määrätty ala, mitä tulee alkuperäisen säännöllisen monikulmion alaan, epäsäännöl-5 linen monikulmio saatetaan jakamis- ja/tai yhdistämismenet-telyn alaiseksi. Tämä jakamis- ja yhdistämismenettely tarkoittaa vastaavasti työtä mainitun epäsäännöllisen monikulmion ei viereisten kärkien toisiinsa yhdistämiseksi ja työtä mainitun epäsäännöllisen monikulmion yhden sivun poistami-10 seksi. Kuitenkin kärkien ja sivun valinta täytyy suorittaa siten, että mainitun työn suorituksen jälkeen muodostuneen uuden epäsäännöllisen monikulmion ala ei ylitä ennakolta määrättyjä rajoja.
Kuvio 2H on kuva sen tilan selittämiseksi, jossa alan 15 rajoitus on sijoitettu kuvion 5 mukaisesti deformoitujen epäsäännöllisten nelikulmioiden ryhmään, jolloin viivojen osat, jotka on esitetty pilkkuviivoilla, tarkoittavat yhdistämismenettely llä poistettavia viivojen osia ja viivojen osat, jotka on esitetty paksuilla viivoilla, tarkoittavat 20 jakamismenettelyllä uudelleen kytkettyjä viivojen osia.
Kuvio 25 esittää kuviota, johon on kohdistettu työ alueen rajoittamiseksi, jolloin näkyy ryhmä epäsäännöllisiä monikulmioita, joiden ala on 90-300 %> alkuperäisen säännöllisen nelikulmion alasta.
25 Jos alkuperäinen säännöllinen nelikulmio on ainoastaan deformoitu, kaikki nelikulmiot deformoimisen jälkeenkin ovat nelikulmaisia kuvioita, kuten käy selville kuviosta 5. Toisin sanoen, alkuperäisen monikulmion kulmien lukumäärä on sama deformoidun monikulmion kulmien luku. Tämä koskee 30 myöskin kolmion ja viisikulmion muotoisia kuvioita.
Toiselta puolen, deformoidut kuviot alan rajoituksen jälkeen käsittävät monikulmioita, joissa on eri lukumäärä kulmia kuin käy selville kuviosta 5. Ne monikulmiot, joissa on eri lukumäärä kulmia, ovat muodoltaan täysin epäsäännöl-35 lisiä, ja monikulmion ala on ennakolta määrätyissä rajoissa.
Kuvio 26 on graafinen esitys, joka esittää kuvion 5 mukaisen epäsäännöllisen monikulmion alan jakotilaa (käyrä a 7221 2 ?'ί graafisessa kuviossa) ja epäsäännöllisen monikulmion, johon alan rajoitus on kohdistettu kuviossa 5, alan jakotilaa (käyrä b graafisessa kaaviossa). Myöskin kuviosta 26 huomataan, että kuviossa 25 esitetty epäsäännöllisen monikulmion, 5 johon alan rajoitus on kohdistettu, karheus on vähentynyt.
Myöskin niissä epäsäännöllisissä monikulmioissa, joihin alan rajoitus kohdistetaan tämän menetelmän mukaan, niiden epäsäännöllisyyttä lisätään, kuten voidaan nähdä myöskin kuviosta 25. Tämä johtuu siitä, että kuvion 2*4 mukaan ne vii-10 vojen osat poistetaan, jotka on esitetty nilkkuviivoi11a, jolloin jatkuvien viivojen osat jaetaan ja samanaikaisesti aikaansaadaan monikulmioita, joissa on erilainen lukumäärä kulmia.
Deformoidun monisivuisen kuvion saamiseksi, johon on 15 kohdistettu edellä selitetty alan rajoitus, on sopivinta valmistaa Kuvio käyttämällä elektronitietokcnetta tehokkuuden vuoksi, mutta myöskin on mahdollista käsin valmistaa ensin suurennettu kuvio ja pienentää se.
Tämän Keksinnön mukaan deformoitua monisivuista kuviota, 20 joka on saatu kohdistamalla siihen alan rajoitus edellä selitetyn mukaan, käytetään kuten originaalikuviota, jossa on läpikuultavien tai valoaläpäisenättömien viivojen osat, sy-väpainorasteria varten.
Edellä selitetyn mukaan saadussa keksinnön mukaisessa 25 syväpainorasterissa valoaläpäisemättömien tai läpikuultavien rasterikuppiosien pisteet kuuluvat monikulmioihin, joissa on eri lukumäärä kulmia ja läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien viivojen osien, jotka muodostavat monikulmion, pituuksia voidaan vaihdella epätasaisesti ennakolta määrätyis-30 sä rajoissa.
Edelleen tämän keksinnön mukaisen syväpainorasterin ras-terikuppiosien aloja, jotka on saatu edellä selitetyn mukaan, vaihdellaan epäsäännöllisesti ennakolta määrätyissä rajoissa.
Syväpainorasterin edellä selitetyissä ennakolta määrä-35 tyissä rajoissa olevaksi rasterikuppiosaksi ei ole rajoitettu nelikulmion muotoinen rasterikuppi, vaan voidaan käyttää myöskin kolmiomaista rasterikuppia, joka voidaan valmistaa 25' 7221 2 samalla tavalla kuin nelikulmainen rasterikuppi. Lisäksi syväpainorasteri voidaan valmistaa myöskin käyttämällä kuusikulmaisia rasterikuppeja.
Edellä selitetyn mukaan saadun, tämän keksinnön mukaisen 5 syväpainorasterin läpikuultavien tai valoaläpäisemättömien viivojen osia on muutettu epätasaisesti ja sen vuoksi ei muodostu mitään läikettä ja lisäksi, koska rasterikuppiosan ala on tietyissä rajoissa, tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri on tehokas, koska epätasaisuutta ja karheutta on 10 edelleen vähennetty jyvärasteriin nähden.
Lisäksi, käyttämällä edellä selitettyjä keinoja voidaan saada syväpainorasteri, jolla on pienempi rasterikupin alan vaihtelukerroin kuin kuvion 5 mukaisessa kuviossa, jossa on muutettu ainoastaan säännöllisen monikulmion leikkauspistei-25 den asemia, mistä on seurauksena, että painovärin siirtyvyys syväpaincsy Iin teriin muodostetussa r as t e r- ΐκ up i s s a on lisääntynyt verrattuna syväpainorasteriin, joka on saatu kuviossa 5 esitetyllä kuviolla ja että jyvärasterissa esiintyvä karheuden tuntu on ratkaistu.
2C Edelleen tämän keksinnön mukaan voidaan saada syväpaino-.
rasteri, jossa verrattuna syväpainorasteriin, joka on saatu käyttämällä kuvion 5 mukaista kuviota, kuvion epäsäännöllisyyttä on lisätty ja voidaan saada syväpainorasteri, jolla on pienempi karheus läikettä estävän vaikutuksen edelleen 25 lisäämiseksi ja sellaisen painotuotteen aikaansaamisen avustamiseksi, jolla on vähäinen karheuden tuntu.
Edellä olevan selityksen mukaan on käytetty menettelyä, jossa deformoidun kuvion rasterikuppien ala määrätään siten, että rasterikuppien ala on ennakolta määrätyissä rajoissa, 30 jolloin epäsäännöllisen rasterikupin karheus pienenee. Toisen sovellutusmuodon mukaan siinä tapauksessa, että joukko viivojen osia, jotka on muodostettu yhdistämällä pisteet siirtämisen jälkeen, kulkee ristiin leikkauspisteiden aikaansaamiseksi, jolloin näitä leikkauspisteitä yhdistävän 35 viivan osan pituus on rajoitettu ennakolta määrätyissä rajoissa karheuden vähentämiseksi. Toisin sanoen, jos viivan osan pituus, joka on sovitettu yhdistämään leikkauspisteet, 7 2 21 2 26 on lyhyempi kuin ennakolta määrätty pituus, tällainen viivan osa poistetaan, millä vähennetään karheutta. Kuvio 27 esittää kuviota, jossa ne viivojen osat, jotka kuvion 1ϋ mukaisessa kuviossa ovat lyhyempiä kuin ennakolta määrätty pi-5 tuus, on esitetty pilkkuviivoi11a, jotka ovat poistettavia viivojen osia. Kuten kuviosta 27 voidaan nähdä, viivojen lyhyet osat esiintyvät usein siinä tapauksessa, että on muodostunut verraten pieniä rasterikuppiosia tai siinä tapauksessa, että on muodostunut pitkänomaisia rasterikuppi-10 osia. Syväpainorasterissa, joka on muodostettu sellaisen kuvion pohjalta, jossa on edellä mainittuja rasterikuppiosia, nämä tullaan poistamaan tai seurauksena on hyvin pieniä rasterikuppeja, kuten käy selville kuvioista 21 ja 22. Niinpä syväpainorasterissa se osa, jota ei ole lainkaan svö-16 vytetty tai on tuskin lainkaan syövytetty, alentaa painovärin siirtymistä painettavaan ainekseen ja aikaansaa edellä mainitun mukaan karheutta. Kuviosta 27 käy selville, että viivojen osat, jotka on esitetty pilkkuviivcilia, voidaan poistaa siten edellä mainitun Karheuden aineen pienentämi-20 seksi.
Vielä erään sovellutusnuodon mukaan siinä tapauksessa, että useilla viivojen osilla, jotka on muodostettu yhdistämällä asemat siirtämisen jälkeen, on leikkauspisteitä, mainitut viivojen osat poistetaan ennakolta määrätyltä pituu-25 delta jokaisessa leikkauskohdassa, siten karheuden vähentämiseksi .
Kuvio 28 esittää esimerkkiä kuviosta, joka on muodostettu edellä esitetyllä tavalla, ja jossa kuvion 1^ mukaisessa kuviossa ne viivojen osat, jotka ulottuvat säteittäisesti 30 viivojen osien jokaisesta leikkauspisteestä, on poistettu ennalta määrätyltä pituudelta. Sopivimmin poistettava pituus on noin 1/5 - 1/2 ennen siirtämistä olevien pisteiden välisestä välimatkasta. Ennakolta määrättyä poistettavaa pituutta voidaan vaihdella epätasaisesti.
35 Toinen sovellutusmuoto, jossa viivojen jokainen osa poistetaan ennalta määrätyltä pituudelta leikkausaukon muodostamiseksi, esimerkiksi kuvio, joka on muodostettu aikai-
II
7221 2 21 semmin selitetyistä siirrettävistä vektoreista, on esitetty kuviossa 29-
Samalla kun kuvion 29 mukaisessa sovellutusmuodossa ennakolta määrätyn pituiset leikkausaukot on tehty jokaisen 5 siirrettävän vektorin alku- ja päätekohtaan, on huomattava, että lisäksi tästä poiketen leikkausaukko, jolla on ennakolta määrätty pituus, voi olla tehty viivan jokaiseen osaan sen leikkauspisteen lähelle, jossa viivojen osat kulkevat ristiin.
10 Vaikka kuvion 28 mukaisessa sovellutusmuodossa leikkaus- aukot on tehty leikkauspisteitä yhdistävien viivojen osien molempiin päihin, on huomattava, että leikkausaukko voi olla tehty ainoastaan toiseen päähän molempien päiden sijasta. Kuvio 30 esittää esimerkkiä, jossa leikkausaukko on tehty 15 ainoastaan viivan lyhyen osan toiseen päähän kuviossa 1^ esitetyn Kuvion leikkauspisteiden välillä.
Vaihtoehtoisena sovellutusmuotona, jossa leikkausaukko on tehty viivan jokaiseen osaan siinä tapauksessa, että viivojen osilla, jotka on muodostettu yhdistämällä pisteiden 20 asemat siirron jälkeen, on leikkauspisteet, leikkausaukkoja ei ole tehty viivojen kaikkiin osiin mainitun jokaisen leikkauspisteen lähelle, vaan ne on tehty ainoastaan muutamiin viivojen osiin.
Toisin sanoen, leikkausaukko on tehty viivan osaan kar-25 heuden vähentämiseksi ja niinpä leikkausaukko voidaan tehdä välittävästä kohtaan, joka on altis tuottamaan karheutta.
Karheutta pyrkii esiintymään niissä tapauksissa, että rasterikuppiosan, jonka syväpainorasterin kuvion muodostavien viivojen osat ympäröivät, ala on pieni ja että kulma, 30 jossa viivojen mainitut osat kulkevat ristiin, on terävä tai että viivojen mainittujen osien leikkauspisteiden välinen välimatka on lyhyt, jolloin leikkausaukko voidaan tehdä valinnaisesti edellä esitetyn mukaan tähän osaan karheuden vähentämiseksi .
35 Tässä tapauksessa lasketaan jokaisen rasterikuppiosan ala, viivojen osien välinen kulma leikkauspisteissä tai viivan osan pituus leikkauspisteiden välillä ja ainoastaan sii- 7221 2 28 nä tapauksessa, että tällaisilla laskuilla saadut arvot ovat vastaavasti pienemmät kuin ennakolta määrätyn alan, ennakolta määrätyn kulman tai ennakolta määrätyn pituuden arvot, leikkausaukko tehdään viivan jokaiseen osaan. Sopivimmin 5 viivan osa, johon leikkausaukko tehdään, valitaan riippuen siitä, mikä on viivan lyhin osa niiden osien joukossa, jotka kulkevat leikkauspisteiden kautta, mikä on toiseksi lyhin osa tai kuvion muodosta.
Syväpainorasterin karheutta voidaan vähentää erilaisilla 10 menetelmillä, kuten edellä on selitetty ja myöskin mainittujen menetelmien yhdistelmällä. Esimerkiksi leikkausaukko voidaan tehdä kuvioon, jossa rasterikuppiosat on saatettu yhdistämis- tai jakomenettelyn alaiseksi, niin että rasteri-kuppiosien ala on ennakolta määrätyissä rajoissa ja että 15 viivojen osien välinen kulma leikkauspisteissä on pienempi kuin ennakolta määrätty kulma, jolloin leikkausaukko voidaan tehdä viivan tähän osaan.
Kuviot 31 ja 3? esittävät esimerkkejä, joissa tällainen menettely on suoritettu, jolloin kuvio 31 esittää tapausta, 20 jossa mainituksi kulmaksi on asetettu ja kuvien 32 esit tämässä tapauksessa tämä kulma on 60°.
Jos menetelmä karheuden vähentämiseksi toteutetaan edellä esitetyn mukaan, ei ainoastaan karheus pienene, vaan myöskin jokaisen rasterikupin painopiste siirtyy asemaan ku-25 vion epäsäännöllisyyden lisäämiseksi, mikä edelleen vähentää lääkkeen muodostumista.
Lisäksi kuviona, joka on saatettu käsittelyyn karheuden vähentämiseksi, voi olla myöskin kuviossa 33 esitetty kuvio, joka menetelmän siirron jälkeisten useiden pisteiden yhdis-30 tämisyhteyden sijoittamiseksi vastaamaan ainoastaan suorien viivojen ennakolta määrättyä ryhmää ja sellaisen menetelmän yhdistelmä rasterikuppiosan alan saattamiseksi ennakolta määrättyihin rajoihin.
Kuvio 33 esittää syväpainorasterin kuviota sellaisen ku-35 vion pohjalta, jossa ainoastaan viivojen osat, jotka vastaavat kuvion 13 mukaista pitkittäisten suorien viivojen ryhmää, on yhdistetty niihin osiin, joissa rasterikuppiosat on
II
7221 2 29 yhdistetty kuviossa 1*4 esitetyn kuvion mukaan, niin että rasterikuppiosan ala on ennakolta määrätyissä rajoissa. Tässä syväpainorasterissa lääkkeen muodostusaste edelleen pienenee ja karheuden vaikutusaste painotuotteeseen myöskin 5 pienenee verrattuna kuvion 15 mukaiseen syväpainorasteriin.
Kuten edellä on selitetty, voidaan saada tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri ja vaikka tämä syväpainorasteri yhdistetään laakapaino- tai reliefirasteripositiivin kanssa syväpainolevyn aikaansaamiseksi, lääkettä ei muodostu. Edel-10 leen tämän keksinnön edullisen sovellutusmuodon mukaan jopa syväpainorasteri, jossa on epäsäännöllinen kuvio, voi vähentää painotuotteen karheutta.
Syväpainorasteria varten käytetyn epäsäännöllisen kuvion epäsäännöllisyyttä lisätään edelleen suorittamalla seuraava 15 käsittely. Ensin viivojen jokainen osa jaetaan sopivasti määrätyllä kertoimella kahteen, kolmeen, neljään jne osaan. Toiseksi leikkausaukkc tehdään viivan osan tietylle pituudelle lukuunottamatta leikkauspisteitä viivojen osien välillä tai haarautumispisteitä tai leikkausaukkoa tehdään viivan 20 osan umpimähkäiselle pituudelle. Kolmanneksi, viivojen jokainen osa jaetaan umpimähkäisellä kertoimella. Vaihtoehtoisesti viivojen useat osat, jotka on muodostettu yhdistämällä siirron jälkeiset pisteiden asemat, jaetaan haluttuun pituuteen ja haluttuun lukumäärään ja näin jaetut viivojen 25 osat, joilla on haluttu pituus, kierretään haluttu kulma kuvion muodostamiseksi ja käyttämiseksi originaalikuviona sy-väpainorasteria varten.
Kuvio 3*4 esittää esimerkkiä kuviosta, joka on saatu saattamalla kuvion 1*4 mukainen kuvio edellä esitettyyn kä-30 sittelyyn. Kuvion 3*4 mukaisessa kuviossa lasketaan kuviossa 1*1 esitettyjen viivojen osien leikkauspisteiden välisen viivan osan pituus eikä ennakolta määrättyä pituutta lyhyempiä viivojen osia jaeta, mutta ne osat, jotka ylittävät ennakolta määrätyn pituuden, jaetaan pituudeltaan kahteen osaan ja 35 viivan osa, joka on jaettu kahteen osaan, kierretään epäsäännöllisesti käytettyjen arvojen 0°, 10°, 20°, 30° ja *40° toisen pään ollessa kiertokeskipisteenä.
7221 2 30 Näin muodostetun kuvion pohjalta valmistetussa syväpai-norasterissa on viivojen hienoja epäsäännöllisiä osia, jotka kulkevat ristiin tai ovat kosketuksessa toistensa kanssa ja hienot viivojen osat on hajotettu painovärin virtauksen es-5 tämiseksi suureksi rasterikupiksi, siten lisäten epäsäännöllisyyttä ilman lääkkeen muodostumista.
Toisen menetelmän mukaan valmistetaan kuvio, jossa leikkauspisteet, jotka koostuvat säännöllisten monikulmioiden tai yhdensuuntaisten viivojen ryhmästä, siirretään epäsään-10 nöllisesti, samalla sopivasti käyttäen rajoitusta, kuten aikaisemmin on selitetty ja viivojen osat, joilla on epäsäännöllinen pituus ja jotka kulkevat siirron jälkeisten pisteiden kautta ja joihin on käytetty sopivaa rajoitusta, järjestetään epäsäännöllisiin kulmiin, käyttämiseksi criginaaliku-15 viona syväpainorasteria varten.
Kuten edellä on selitetty, keksinnön mukaan on saatu sy-väpainorasteri, jossa on epäsäännöllinen kuvio ja menetelmä tällaisen syväpainorasterin valmistamiseksi.
Tämän keksinnön mukainen syväpainorasteri on erittäin 20 edullinen valmistettaessa syväpainolevy, käyttäen laakapai-no- tai reliefirasteripositiivia eikä lääkettä esiinny syväpainorasterin ja rasteripositiivin välillä tai sitä esiintyy huomaamattoman vähän.
Lisäksi tämän keksinnön mukaista syväpainorasteria voi-25 daan käyttää myöskin tavallisessa syväpainomenetelmässä ja vaikkapa malli, jossa on säännöllinen kuvio, on olemassa originaalissa, mitään lääkkeen muodostusta ei tapahdu mallin ja syväpainorasterin välillä.

Claims (5)

  1. 7221 2 51
  2. 1. Menetelmä syväpainorasterin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että määritetään säännöllisen viivoilla toisiinsa yhdistetyn pistejoukon (A ... F), kuten esimerkiksi yhdensuuntaisten suorien toisten yhdensuuntaisten suorien kanssa muodostamien leikkauspisteiden pisteiden paikat; lasketaan paikat uusille pisteille (A’ ... F'), jotka sijaitsevat epäsäännöllisesti tietyllä alueella alkuperäisistä pisteistä; yhdistetään uudet pisteet (A' ... F’) suorilla 0 tai kaarevilla viivoilla toisiinsa vastaavalla tavalla kuin alkuperäisessä pistejoukossa; ja valmistetaan sinänsä tunnetulla tavalla syväpainorasteri, jossa näin saadun mallin viivat ovat rastereissa joko valoa läpäiseviä tai läpikuultamattomia.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n - 5 nettu siitä, että säännöllisen viivoilla toisiinsa yhdis tetyn pistejoukon muodostavat toistuvien säännöllisten monikulmioiden kärkipisteet (A ... F) ja sivut (10 ... 12 ja 21 .. . 25).
  4. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n -0 nettu siitä, että lasketaan uudet pisteet yhdistämällä saatujen kuvioiden pinta-alat; verrataan jokaista alaa tiettyyn ennaltamäärättyyn alaan; hylätään jokainen pistekombinaatio jos sitä vastaavan kuvion pinta-ala on pienempi kuin mainittu en-naltamäärätty ala; ja asetetaan lisäpistekombinaatio jonka 5 välinen viiva jakaa kuvion kahteen pienempään, jos kuvion pinta-ala on suurempi kuin mainittu ennaltamäärätty arvo.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaikkiin tai osaan uusia pisteitä yhdistäviin viivoihin muodostetaan epäjatkuva osa. >0 5· Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että lasketaan jokaisen uusia pisteitä yhdistävän viivan pituus; verrataan sitä tiettyyn ennaltamäärättyyn pituuteen ja hylätään jokainen pistekombinaatio jota vastaava viiva on pienempi kuin ennaltamäärätty arvo. >5 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että säännöllisen viivalla toisiinsa ^ ί_ 0. o
FI812599A 1981-01-22 1981-08-24 Foerfarande foer framstaellning av ett djuptrycksraster. FI72212C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP56008212A JPS57122441A (en) 1981-01-22 1981-01-22 Screen for gravure and its production
JP821281 1981-01-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812599L FI812599L (fi) 1982-07-23
FI72212B FI72212B (fi) 1986-12-31
FI72212C true FI72212C (fi) 1987-04-13

Family

ID=11686922

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812599A FI72212C (fi) 1981-01-22 1981-08-24 Foerfarande foer framstaellning av ett djuptrycksraster.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4553215A (fi)
JP (1) JPS57122441A (fi)
AU (1) AU544062B2 (fi)
CH (1) CH650084A5 (fi)
DE (1) DE3133549A1 (fi)
ES (1) ES8308261A1 (fi)
FI (1) FI72212C (fi)
FR (1) FR2498346A1 (fi)
GB (1) GB2091904B (fi)
IT (1) IT1193783B (fi)
NL (1) NL8103944A (fi)
SE (1) SE8104994L (fi)
ZA (1) ZA815834B (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6074003A (ja) * 1983-09-30 1985-04-26 Ryozo Setoguchi 形状創成装置
US4790028A (en) * 1986-09-12 1988-12-06 Westinghouse Electric Corp. Method and apparatus for generating variably scaled displays
US4849911A (en) * 1986-09-25 1989-07-18 Modern Body And Engineering Corp. Method for imputting data to a computer aided design system
JPH01266550A (ja) * 1988-04-18 1989-10-24 Canon Inc 電子写真感光体
JPH0795194B2 (ja) * 1989-05-19 1995-10-11 大日本スクリーン製造株式会社 グラビア印刷版
KR100219072B1 (ko) * 1996-04-02 1999-09-01 김영환 중심축 변환을 이용한 폰트 및 그 폰트 서체의 변형 및 라스터라이징 방식
US6625749B1 (en) * 1999-12-21 2003-09-23 Intel Corporation Firmware mechanism for correcting soft errors
US6963164B2 (en) 2003-09-15 2005-11-08 Colour Star Limited Cold cathode fluorescent lamps
CN1312532C (zh) * 2004-12-20 2007-04-25 北京北大方正电子有限公司 一种用于凹印制版的无缝混合网点挂网方法
ATE404378T1 (de) * 2005-05-03 2008-08-15 Merck Patent Gmbh Verwendung von lasergravierten druckformen

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE360551C (de) * 1922-11-03 Ludwig Boehm Raster fuer Rakeltiefdruckverfahren
FR518647A (fr) * 1917-11-01 1921-05-28 F Hermann Hausleiter Filtres pour gravure en creux à raclage
FR752779A (fr) * 1932-03-22 1933-09-29 Rinco A G Procédé pour la confection de clichés pour la gravure en creux
US2405291A (en) * 1944-11-10 1946-08-06 Ibm Printing screen
NL258669A (fi) * 1959-12-03
US3391392A (en) * 1965-10-18 1968-07-02 California Comp Products Inc Method and apparatus for pattern data processing
US3636328A (en) * 1968-09-03 1972-01-18 Badger Co Automatic designing
GB1481314A (en) * 1973-07-09 1977-07-27 Toppan Printing Co Ltd Screen gravure photoengraving
US4012257A (en) * 1974-10-21 1977-03-15 Geris Frank T Method of producing a gravure printing surface utilizing a continuous and screened negative
US4003311A (en) * 1975-08-13 1977-01-18 Bardin Karl D Gravure printing method
US4283471A (en) * 1979-11-02 1981-08-11 Sportelli Frank A Printing screen and method of making same
JPS5676683A (en) * 1979-11-28 1981-06-24 Ricoh Co Ltd Processing method for picture deformation
EP0031247B1 (en) * 1979-12-20 1984-03-14 Cambridge Consultants Limited Apparatus and method for generating a dispersed dot half tone picture from a continuous tone picture
JPS56119129A (en) * 1980-02-25 1981-09-18 Toppan Printing Co Ltd Screen for gravure and its preparation
JPS56119128A (en) * 1980-02-25 1981-09-18 Toppan Printing Co Ltd Screen for gravure and its preparation

Also Published As

Publication number Publication date
ES504959A0 (es) 1983-08-16
FI812599L (fi) 1982-07-23
IT1193783B (it) 1988-08-24
FI72212B (fi) 1986-12-31
US4553215A (en) 1985-11-12
JPS57122441A (en) 1982-07-30
NL8103944A (nl) 1982-08-16
FR2498346A1 (fr) 1982-07-23
IT8149172A0 (it) 1981-08-25
ZA815834B (en) 1982-11-24
ES8308261A1 (es) 1983-08-16
SE8104994L (sv) 1982-07-23
CH650084A5 (fr) 1985-06-28
GB2091904B (en) 1986-02-12
AU544062B2 (en) 1985-05-16
GB2091904A (en) 1982-08-04
AU7460681A (en) 1982-07-29
DE3133549A1 (de) 1982-09-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72212C (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett djuptrycksraster.
EP1125167B1 (en) Methods of reducing proximity effects in lithographic processes
US20030013024A1 (en) Phase shift mask including sub-resolution assist features for isolated spaces
GB2295694A (en) Phase shift mask
JPH0851071A (ja) 選択的マスク・フィーチャ鮮鋭化用の多重マスク法
US6176521B1 (en) Variable color print with locally colored regions and method of making same
US6311319B1 (en) Solving line-end shortening and corner rounding problems by using a simple checking rule
CA1136025A (en) Process of forming graded aperture masks
US4023971A (en) Film and method for forming intaglio printing plates
US5773171A (en) Phase shift mask for forming contact holes
US5792545A (en) Decorative paper/embossing plate in which uneven structure of vessel perforation is reproduced, and preparing method and preparing apparatus therefor
CA3151809A1 (en) Micro-optic security device with zones of color
EP2322992B1 (en) Phase shift masking for complex patterns
JPS5834455A (ja) スクリ−ン及びその製造方法
CN110579937B (zh) 测试掩模版及其形成方法、测试掩模版的形成装置
JP2658192B2 (ja) 金属板へ円形パターンを作成する方法
JP7499251B2 (ja) 画像をスクリーニングする方法およびシステム
CN214726558U (zh) 一种用于制作装饰材料微纳结构的模具
CN109270787B (zh) 一种淡化光刻图案边缘痕迹的方法
JP7076147B2 (ja) 金型の製造方法
JP2006133255A (ja) 三次元形状形成マスクおよび光学素子
JP3491939B2 (ja) 木目導管溝エンボス版の作成方法および木目導管断面パターンの変形装置
JPS5834459A (ja) スクリ−ン及びその製造方法
JPS5834457A (ja) スクリ−ン及びその製造方法
US6413437B1 (en) Fine featured photo-resist artwork design for chemical milling

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TOPPAN PRINTING CO., LTD.