FI71581C - Elektrodram foer elektrolytisk utvinning eller raffinering av metaller. - Google Patents

Elektrodram foer elektrolytisk utvinning eller raffinering av metaller. Download PDF

Info

Publication number
FI71581C
FI71581C FI832006A FI832006A FI71581C FI 71581 C FI71581 C FI 71581C FI 832006 A FI832006 A FI 832006A FI 832006 A FI832006 A FI 832006A FI 71581 C FI71581 C FI 71581C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frame
legs
frame according
leg
inner space
Prior art date
Application number
FI832006A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI832006L (fi
FI71581B (fi
FI832006A0 (fi
Inventor
Manfred P Hermann
Original Assignee
Jv Kunststoffwerk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jv Kunststoffwerk filed Critical Jv Kunststoffwerk
Publication of FI832006A0 publication Critical patent/FI832006A0/fi
Publication of FI832006L publication Critical patent/FI832006L/fi
Publication of FI71581B publication Critical patent/FI71581B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71581C publication Critical patent/FI71581C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Description

' 71581
Metallien elektrolyyttiseen talteenottoon tai puhdistukseen käytettävä elektrodikehys
Keksinnön kohteena on metallien elektrolyyttises-5 sä talteenotossa tai puhdistuksessa käytettävä kestomuo- viainetta, edullisesti polypropyleenia oleva elektrodi-kehys, jolla on patenttivaatimuksen 1 1 ajimääritelmässä esitetyt tunnusmerkit (DE-OS 28 53 672).
Metallien esim. kuparin, nikkelin, hopean tms.
10 elektrolyyttisessä talteenotossa sijaitsevat anodi, joka on inerttiä ainetta, esim. lyijyä, sekä katodi, jolle metalli tulee saostumaan, yhteisessä elektrolyytissä. Katodi on tällöin yhdistetty tasavirtalähteen miinusnapaan ja anodi plusnapaan. Katodi- ja anoditilat on usein 15 erotettu toisistaan kalvolla ja kiertopumppuja käytetään siirtämään elektrolyyttiä katoditilassa. Itse elektrodien kohdalla on yleensä kysymys suorakulmaisista, painoltaan erilaisista levyistä, jolloin painot voivat kohota aina suuruusluokkaan 100 kg asti. Erityisesti kato-20 din on kohdalla on asianlaita sellainen, että elektro lyysin alussa käytetään suhteellisen ohutta lähtölevyä, joka sitten elektrolyysin edetessä kasvaa ja saavuttaa samoin 50-100 kg:n painoja, joskus jopa tämän yli.
Kuvattua elektrolyyttistä metallien talteenotto-25 menetelmää voidaan myös käyttää vähin muutoksin metal lien esim. kuparin, nikkelin, hopean tms. elektrolyyttiseen puhdistukseen. Tässä tapauksessa anodi muodostuu puhdistettavasta metallista, ja se upotetaan yhdessä katodin kanssa yhteiseen elektrolyyttiin. Sähkövirran 30 kulkiessa läpi puhdistettava metalli saostuu katodille, jolloin samanaikaisesti anodista liukenee ekvivalentti määrä.
Elektrodien keskinäisten kosketusten estämiseksi samoinkuin vaihdon helpottamiseksi ovat elektrodit yleen-35 sä kehyksen ympäröimät, joka tukee elektrodien painoa ja 2 71581 ulottuu elektrolyyttiastian seinien yli. Kehys itse muodostuu elektrolyyttisesti johtamattomasta aineesta, mikä on välttämätöntä, koska metallia muuten erottuisi myös kehykselle ja erityisesti katodi kasvaisi yhteen kehyksen 5 kanssa. Täydellistä erotusta varten on kehyksen ja sen sisällön yli vielä vedetty kalvokangas, joka on joko kiinnitetty kehyksen erityisiin kiinnityslaitteisiin tai vedetty kehyksen ja siinä olevan elektrodin yli litteän letkun tai pussin tavoin.
10 On osoittautunut, että nämä kankaat helposti sovitetaan joko liian kireästi tai löysästi kehykseen.
Tämä johtuu myös siitä, että kankaiden konsistenssi muuttuu elektrodikehyksen käyttöajan kuluessa. Liian kireä pingotus johtuu useimmiten kankaan kutistumisesta ja saa 15 aikaan kudoksen aukeamisen. Liian löysässä pingotukses- sa voi esim. nikkeliä kasvaa kankaaseen, niin että levyä ei enää voida poistaa kehyksestä ja tuloksena on kehyksen vuorauksen epätasainen rakenne. Jos vuoraus muodostuu kangaspussista, on tämän valmistuksessa noudatettava 20 tarkkoja mittoja, kun toivottu kankaan pingotus on pidet tävä suhteellisen ahtaiden rajojen puitteissa.
Keksinnön tehtävänä on saada aikaan alussa mainittua tyyppiä oleva elektrodikehys, joka takaa kehyksen käyttöajan aikana tasaisen kankaan pingotuksen. Tämä 25 tehtävä ratkaistaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkki- osassa esitettyjen tunnusmerkkien avulla. Vaihtoehtoisen ratkaisumallin muodostaa patenttivaatimuksen 2 tun-nusmerkkiosa. Jousipaineen alaisina liikkuvat painetuet kohdistavat pingotettuun suodatinkankaaseen tai suodatin-30 kangaspussiin määrätyn suuruista pingotusvoimaa, niin että löysät kankaat kiristetään ja kankaan kutistuminen kompensoidaan joustolla. Jousielementit voivat muodostua esimerkiksi kierukkajousista tai kimmoisista kumi-elementeistä.
35 Alivaatimuksissa on esitetty keksinnön kohteen erityisen edullisia suoritusmuotoja. Patenttivaatimus 3 71581 sen 10 suoritusmuodon etuna on, ettei kangaspussia enää tarvitse ommella, vaan että esim. kummallekin puolelle voidaan yksinkertaisesti pingottaa oma kankaansa. Tällöin patenttivaatimuksen 9 tunnusmerkki osoittautuu eri-5 tyisen edulliseksi, koska myös kumijousielementin alu eella varmistetaan elektrodikehyksen täydellinen tiivistys kankaan avulla.
Keksinnön kohdetta selitetään esimerkin vuoksi piirustuksiin liittyen, joissa 10 kuvio 1 esittää sivukuvana keksinnön mukaista elektrodikehystä kohtisuoraan kehyksen tasoa vastaan, kuvio 2 esittää yläkuvana kehystä kuvion 1 nuolta II vastaavasti, kuvio 3 esittää sivukuvana kehystä kuvion 1 15 nuolta III vastaavasti, kuviot 4 ja 5 esittävät kehyksen haarojen erilaisia poikkileikkausmuotoja kuvion 1 leikkausviivaa IV-IV vastaavasti, kuvio 6 esittää yläkuvana alemman kehysosan ulko- 20 sivua, kuvio 7 esittää perspektiivikuvana alempaa oikeanpuoleista kehyshaaraliitosta kuvion 1 nuolen suunnassa VII, ja kuvio 8 esittää perspektiivikuvana kehyksen haa-25 raa tai painetukea, jossa on ympäri kiertävään uraan kiinnitetty suodatinkangas.
Kuvion 1 mukainen kehys muodostuu ylemmästä vaaka-haarasta 1, alemmasta vaakahaarasta 2 sekä kahdesta sivuhaarasta 3, 4. Haarat 1-4 ovat polypropyleenia.
30 Oikeanpuoleista sivuhaaraa 4 reunustaa sen kehyk sen sisätilasta 4 pois kääntyneellä sivulla sen kanssa rinnakkain sijaitseva painetuki 6, johon kohdistuu jousi-painetta kehyksen sisätilasta 5 pois kääntyneessä, suorakulmaisesta sivuhaarojen 3, 4 pituussuuntaa vastaan 35 kulkevassa nuolen suunnassa 7. Painetuki 6 sijaitsee riit- 4 71581 tävällä joustomatkal1 a myös joustavan sisäänpäin jouston varmistavalla etäisyydellä 8 rinnakkain viereisen oikeanpuoleisen sivuhaaran 4 kanssa. Jousielementit muodostuvat kumikappaleista 9, 10, jotka on kiinnitetty paine-5 tuen 6 molempiin päihin 11, 12 ja muodostavat ylimeno- kohdan viereisen sivuhaaran 4 ja vastaavasti viereisen vaakahaaran 1,2 päihin.
Kehys on kehyksen tason suuntaisilla sivuilla varustettu ympäri kiertävällä lohenpyrstöural la 13, johon 10 sijoitetaan suodatinkankaan 14 kuviossa 8 esitetyllä tavalla kiinnittävä pyöröpunos 15. Kohdassa, jossa kehyksen ulkosivu muodostuu painetuesta 6, ura 13 kulkee painetukea 6 pitkin eikä tämän kanssa suunnilleen yhdensuuntaista sivuhaaraa 4 pitkin. Tällöin ura 13 menee myös 15 kumikappaleiden 9, 10 sivupintojen läpi.
Kuvioissa 6 ja 7 esitetään vielä kerran lohen-pyrstöurat 13 sivuhaaroissa 3 ja 4. Numerolla 16 on merkitty porauksia, joihin sijoitetaan asennusruuvit.
Ylempi vaakahaara 1 on varustettu raolla 17 elektro-20 dien sisäänsijoitusta ja poistoa varten. Mikäli kehystä käytetään katodikehyksenä, lähtölevy viedään työn alussa raon 17 läpi ja kasvanut katodi poistetaan elektrolyysin lopulla. Jos kehystä käytetään anodikehyksenä, maksimaalisen vahva anodilevy työnnetään aluksi raon 17 läpi 25 ja elektrolyysin lopulla poistetaan mahdollisesti vielä jäljellä olevat anodijätteet raon 17 kautta.
Kun kehyksen sisätilan molemmin puolin peittävät suodatinkankaat muodostuvat kangaspussista, tämä vedetään kiinnitystään varten kehykseen alhaaltapäin alemman 30 vaakahaaran 2 ja molempien sivuhaarojen 3 yli ylöspäin.
Se kiinnitetään yläreunastaan hihnoilla ylempään vaaka-haaraan 1. Pingotettuihin suodatinkankaisiin tai suoda-tinkangaspussin molempiin sivuihin kohdistuu painetuen 6 välityksellä nimellisjännitystä. Jos tämä jännitys muut-35 tuu elektrodikehyksen käyttöiän aikana, niin painetuen 6 etäisyys 8 viereisestä sivuhaarasta 4 suurenee tai piene- 5 71581 nee aina muutoksen mukaan. Tämä takaa suodatinkankaiden muuttumattoman pingotuksen niiden kehyksen sisätilan 5 peittävällä alueella. Tällä tavoin vastustetaan myös kankaan kutistumisen aiheuttama esim. jäykkien sivuhaa-5 rojen muodon muutos.

Claims (10)

1. Metallien elektrolyyttiseen talteenottoon tai puhdistukseen käytettävä elektrodikehys, jossa on ylem- 5 pi ja alempi vaakahaara sekä kaksi nämä toisiinsa yh distävää sivuhaaraa, jolloin haarat ovat edullisesti polypropyleeniä, tunnettu siitä, että ainakin yhtä haaraa (1-4) reunustaa sen kehyksen sisätilasta (5) pois kääntyneellä sivulla sen kanssa oleel- 10 lisesti rinnakkainen painetuki (6), johon kohdistuu jou- sipainetta kehyksen sisätilasta (5) pois kääntyneessä suunnassa (7).
2. Metallien elektrolyyttiseen talteenottoon tai puhdistukseen käytettävä elektrodikehys, jossa on ylem- 15 pi ja alempi vaakahaara sekä kaksi nämä toisiinsa yhdis tävää sivuhaaraa, jolloin haarat ovat edullisesti polypropyleeniä, tunnettu siitä, että ainakin yksi haara (1-4) muodostuu itsessään painetuesta (6), johon kohdistuu jousipainetta kehyksen sisätilasta 20 (5) pois kääntyneessä suunnassa (7).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kehys, tunnettu siitä, että painetuki (6), on erityisesti päihin sovitettujen jousielementtien välityksellä tuettu läheiseen kehyshaaraan (1, 2, 4).
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kehys, tunnettu siitä, että painetuki (6) kulkee rinnakkain yhden kehyshaaran (4) kanssa.
5. Yhden tai useamman edellisen patenttivaatimuksen mukainen kehys, tunnettu siitä, että siinä 30 on vain yksi pystysuora painetuki (6).
6. Yhden tai useamman edellisen patenttivaatimuksen mukainen kehys, tunnettu siitä, että painetuki (6) kulkee jousielementin ylittämällä etäisyydellä (8) erityisesti rinnakkain yhden viereisen kehyshaa- 35 ran (4) kanssa. 7 71581
6 71581
7. Yhden tai useamman edellisen patenttivaatimuksen mukainen kehys, tunnettu siitä, että jousi-elementti muodostuu erityisesti termoplastisesta kumi-kappaleesta (9, 10) .
8. Yhden tai useamman edellisen patenttivaatimuk sen mukainen kehys, tunnettu siitä, että kumi-kappale on muodoltaan romboedri.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen kehys, tunnettu siitä, että painetuen (6) molempiin 10 päihin on kiinnitetty kumikappale, joka painetuen (6) jatkeena muodostaa ylimenokohdan viereiseen kehyshaa-raan (1, 2, 4) .
10. Yhden tai useamman edellisen patenttivaatimuksen mukainen kehys, tunnettu siitä, että 15 se on ulkopuolisella sivulla, erityisesti kehyksen tason suuntaisesti kulkevalla sivullaan varustettu ympäri kiertävällä uralla (13), erityisesti lohenpyrstöuralla suodatinkankaan (14) kiinnittävän pyöröpunoksen (15) sisäänsijoitusta varten, jolloin ura (13) on sijoitettu 20 kulloiseenkin painetukeen (6). 8 71581
FI832006A 1982-06-05 1983-06-03 Elektrodram foer elektrolytisk utvinning eller raffinering av metaller. FI71581C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3221371 1982-06-05
DE3221371A DE3221371C2 (de) 1982-06-05 1982-06-05 Elektroden-Rahmen für die elektrolytische Gewinnung oder Raffination von Metallen

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832006A0 FI832006A0 (fi) 1983-06-03
FI832006L FI832006L (fi) 1983-12-06
FI71581B FI71581B (fi) 1986-10-10
FI71581C true FI71581C (fi) 1987-01-19

Family

ID=6165483

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832006A FI71581C (fi) 1982-06-05 1983-06-03 Elektrodram foer elektrolytisk utvinning eller raffinering av metaller.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4455209A (fi)
JP (1) JPS58217687A (fi)
AU (1) AU544729B2 (fi)
BR (1) BR8302932A (fi)
CA (1) CA1204410A (fi)
DE (1) DE3221371C2 (fi)
FI (1) FI71581C (fi)
FR (1) FR2528075A1 (fi)
NO (1) NO158687C (fi)
SE (2) SE458124B (fi)
ZA (1) ZA834080B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3426781A1 (de) * 1984-07-20 1986-01-30 Preussag Ag Metall, 3380 Goslar Auswechselbare membranhalterung fuer dialysezellen, insbesondere elektrodialysezellen
DE3446329A1 (de) * 1984-12-19 1986-07-03 Minemet Recherche S.A., Trappes Vorrichtung zur durchfuehrung von elektrodialyseverfahren
IT1203794B (it) * 1986-06-06 1989-02-23 Rinetto Collini Elettrodeposizione del rame,o altri metalli,su elettrodi di piombo bipolari
US4748092A (en) * 1987-01-02 1988-05-31 Continental Can Company, Inc. Frame for a cell construction
US4751153A (en) * 1987-01-02 1988-06-14 Continental Can Company, Inc. Frame for a cell construction
US4857162A (en) * 1988-08-18 1989-08-15 Lockheed Corporation Chromium solution regenerator
DE8811071U1 (de) * 1988-09-01 1988-11-10 JV Kunststoffwerk GmbH, 8544 Georgensgmünd Membranfilterplatte für Filterpressen
US4886586A (en) * 1988-09-26 1989-12-12 The Dow Chemical Company Combination electrolysis cell seal member and membrane tentering means for a filter press type electrolytic cell
JP2943551B2 (ja) * 1993-02-10 1999-08-30 ヤマハ株式会社 メッキ方法及びその装置
US6231730B1 (en) * 1999-12-07 2001-05-15 Epvirotech Pumpsystems, Inc. Cathode frame
AU781202B2 (en) * 2000-03-08 2005-05-12 Tamfelt Oyj Abp System for attaching diaphragm
FI20022126A (fi) * 2002-12-02 2004-06-03 Tamfelt Oyj Abp Järjestely elektrolyysiprosessissa käytettävässä kehikossa

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1325961A (en) * 1919-10-15 1919-12-23 Xwindow o or door screen
DE1272937B (de) * 1961-07-15 1968-07-18 Dr Elmar Messerschmitt Vorrichtung zum gleichmaessigen Spannen des Siebgewebes im Spannrahmen eines Schablonendruckers
DE1230771B (de) * 1964-07-30 1966-12-22 Hoechst Ag Verfahren zum Einspannen und Abdichten der Diaphragmen in Zellen der Filterpressenbauart fuer die Elektrolyse waessriger Salzsaeure
US3914887A (en) * 1974-10-07 1975-10-28 Stretch Devices Inc Artist{3 s canvas tensioning and painting frame
US4075069A (en) * 1975-04-10 1978-02-21 Mitsui Mining & Smelting Co., Ltd. Processes for preventing the generation of a mist of electrolyte and for recovering generated gases in electrowinning metal recovery, and electrodes for use in said processes
DE2853672A1 (de) * 1978-12-13 1980-06-26 Joh Jac Vowinckel Gmbh Elektrodenrahmen fuer die elektrolytische gewinnung oder raffination von metallen
FR2500487B1 (fr) * 1981-02-24 1985-11-29 Creusot Loire Electrolyseur a structure stable en temperature

Also Published As

Publication number Publication date
FI832006L (fi) 1983-12-06
NO158687B (no) 1988-07-11
JPS58217687A (ja) 1983-12-17
DE3221371C2 (de) 1985-12-19
FR2528075B1 (fi) 1985-05-10
US4455209A (en) 1984-06-19
FR2528075A1 (fr) 1983-12-09
CA1204410A (en) 1986-05-13
NO158687C (no) 1988-10-19
SE458124B (sv) 1989-02-27
BR8302932A (pt) 1984-02-07
DE3221371A1 (de) 1983-12-15
FI71581B (fi) 1986-10-10
SE8303103L (sv) 1983-12-06
ZA834080B (en) 1984-02-29
NO831980L (no) 1983-12-06
SE8303103D0 (sv) 1983-06-01
SE8303176D0 (sv) 1983-06-06
AU1536783A (en) 1983-12-08
FI832006A0 (fi) 1983-06-03
AU544729B2 (en) 1985-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI71581C (fi) Elektrodram foer elektrolytisk utvinning eller raffinering av metaller.
FI65285B (fi) Elektrolytisk utvinningscell med inhoeljd anod
US3697404A (en) Apparatus to support the electrodes and bus bars in an electrolytic cell
US4515672A (en) Reticulate electrode and cell for recovery of metal ions
GB2387607A (en) Electrowinning cell
CN104160067B (zh) 操作电解槽的方法以及阴极框架
PL90063B1 (fi)
US6162333A (en) Electrochemical cell for removal of metals from solutions
EP0079058A1 (en) Reticulate electrode for recovery of metal ions and method for making
SK16202001A3 (sk) Elektródová zostava
FI87937B (fi) Elektrolytisk cell
US4207153A (en) Electrorefining cell with bipolar electrode and electrorefining method
US4059500A (en) Electrode unit
KR0137000B1 (ko) 전기침투식 탈수기
CA2225410C (en) Diaphragm element for an electrolytic filter press assembly
EP0915189B1 (en) An electroplating apparatus
CN213977939U (zh) 一种导电辊防护装置及电镀设备
JP4212856B2 (ja) 電気脱塩方法及び電気脱塩装置
US4445984A (en) Parasitic electrodialysis recovery of dissolved chemicals from dilute solutions directly into a plating bath
CN218842355U (zh) 一种水电解模块
US3201339A (en) Electrodialyzer
CN213447372U (zh) 一种针对细小工件的分体式电镀挂篮
CN217922394U (zh) 阳极组件及镀膜机
CN214458416U (zh) 一种自动式替换过滤网袋卡固型电镀槽
EP0266312A1 (en) Reticulate electrode and cell for recovery of metals from waste water

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: J V KUNSTSTOFFWERK GMBH