FI70554B - Mekanisk broms vid en hiss - Google Patents

Mekanisk broms vid en hiss Download PDF

Info

Publication number
FI70554B
FI70554B FI851099A FI851099A FI70554B FI 70554 B FI70554 B FI 70554B FI 851099 A FI851099 A FI 851099A FI 851099 A FI851099 A FI 851099A FI 70554 B FI70554 B FI 70554B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wedge
gripping
lever arm
gripper
elevator
Prior art date
Application number
FI851099A
Other languages
English (en)
Other versions
FI70554C (fi
FI851099A0 (fi
Inventor
Johannes G Chr De Jong
Heino Halonen
Original Assignee
Kone Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Oy filed Critical Kone Oy
Priority to FI851099A priority Critical patent/FI70554C/fi
Publication of FI851099A0 publication Critical patent/FI851099A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70554B publication Critical patent/FI70554B/fi
Publication of FI70554C publication Critical patent/FI70554C/fi

Links

Landscapes

  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)

Description

70554
HISSIN LIUKUTARRAAJA - MEKANISK BROMS VID EN HISS
Tämän keksinnön kohteena on hissin 1 iukutarraaja, jossa on hissikuilun johteen suunnassa liikkuva tarrauskiila ja joka on järjestetty kitkan avulla hidastamaan tai pysäyttämään alaspäin liikkuva hissikori tai sen vastapaino tarttumalla hissikuilussa olevaan johteeseen, mikäli hissikorin nopeus on noussut liian suureksi ja johon 1iukutarraajaan kuuluu yhdestä päästään nivelellä kääntyväksi nivelöity vipuvarsi sekä puristuse1 in, joka vaikuttaa vipuvarren toiseen päähän ja jonka aiheuttama voima on suurennettu voiman vaikutuspis-teessä tarraajakiilaan.
Hisseissä käytetään liukutarraajia varokeinona, mikäli hissi-korin nopeus syystä tai toisesta kasvaa liian suureksi. Liukutarraajat tarttuvat hissikuilussa oleviin johteisiin, joita tavallisimmin on kaksi tai neljä. Kutakin johdetta varten voi olla oma 1iukutarraaja, jotka on synkronoitu keskenään erillisen synkroinointivivuston avulla. Liukutarraajassa on suuren kitkakertoimen omaava kitkapinta, joka liukutarraa-jan toimiessa painautuu johdetta vasten ja pysäyttää tai hidastaa hissikoria kitkan avulla. Tavallisesti liukutarraa-jia käytetään hisseissä hissikorin nimellisnopeuden ollessa alle 1 m/s.
Laitteita hissin tarraajiksi on kehitetty useita erilaisia. Eräs paljon käytetty tarraaja on suuresta jousiteräksestä valmistettu iso U-muotoinen jousi, jonka väliin kiila tunkeutuu tarratessa. Lisäksi monissa tarraajissa on erillinen irrotuskiila, joka irrottaa tarraajan johteesta, kun hissi-koria nostetaan ylöspäin sekä kallis vartavasten valmistettu lämpökäsitelty jousi.
DE-patentissa 432 750 on esitetty tarraaja, jossa on hissikuilun johteen suunnassa liikkuva tarrauskiila, yhdestä päästään kääntyvästi nivelöity vipuvarsi sekä puristuselin, joka vaikuttaa vipuvarren toiseen päähän ja jonka aiheuttama voima on suurennettu voiman vaikutuspisteessä tarrauskiilaan. Tässä rakenteessa vipuvarsi painaa suoraan kiilaan.
2 70554
Tunnetuissa tarraajissa ovat suurimpina epäkohtina korkea hinta ja osien suuri koko. DE-patentin 432 750 mukaisen rakenteen eräs epäkohta on monimutkaisuus sekä siitä aiheutuva kalliiden osien tarve. Myös voiman hallinta tuottaa vaikeuksia, koska vipusuhde muuttuu kaiken aikaa. Lisäksi eräs tunnetuissa tarraavissa esiintyvä epäkohta ovat tarrauksen yhteydessä esiintyvät voimapiikit.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada hissin liukutar-raaja, johon ei liity edellämainittuja epäkohtia ja jonka avulla saavutetaan useita muitakin etuja tunnettuihin tarraa-jiin verrattuna. Keksinnölle on siten tunnusomaista se, että vipuvarressa on puristuselimen ja nivelen välissä vaikutus-elin, joka siirtää puristusvoiman tarrauskiilalle.
Keksinnön eräälle edulliselle sove1lutusmuodolle on tunnusomaista se, että vaikutuselin on rulla, joka on laakeroitu vipuvarteen ja että laakerointihalkaisija on pienempi kuin rullan halkaisija rullan ja kiilan kosketuspinnassa.
Keksinnön eräälle toiselle edulliselle sove11utusmuodol1 e on tunnusomaista se, että kiila on muotoiltu siten, että tarrauksen alkuvaiheessa kiilan paksuus kasvaa nopeasti ja loppuvaiheessa kiilan paksuus kasvaa hitaasti ja että vaikutus tulee pienemmän kulman päälle juuri ennen kuin varsinainen kiilautuminen alkaa.
Vielä eräälle keksinnön edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että tarrauskiilassa on säätöelin, jonka avulla on säädettävissä hetki, jolloin vaikutuselin siirtyy kiilan sille pinnalle, jonka kulma on pienempi.
Keksinnön suurimpina etuina voidaan mainita rakenteen yksinkertaisuus, halpa hinta ja pieni koko. Pieni koko on aikaansaatu nimenomaan käyttämällä pieniä standardilautasjousia, joilla kuitenkin päästään suuriin voimiin. Sillä, että tar-raus alkaa heti, kun välykset ovat poistuneet, saavutetaan se etu, että hissin nopeus ei turhaan ehdi kiihtyä ennen tar-rausta. Lisäksi etuna on se, että rullan ja kiilan välinen kitka on paljon pienempi kuin kitka johteen ja kiilan 3 70554 välissä: kiila nousee tarraukseen hyvin ja irtoaa helposti irrotuksen aikana. Vielä eräs etu on, että voima pysyy helposti hallittavissa, koska vipusuhde on koko ajan vakio.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista liukutarraajaa osittain leikattuna.
Kuvio 2 esittää leikkausta kuvion 1 viivaa II-II pitkin.
Kuvio 3 esittää tarrauskiilan sivuprofiilia.
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukainen 1iukutarraaja. Liu-kutarraaja on kiinnitetty hissikoriin ja kulkee sen mukana lähellä johdetta 5. Hissikuilussa on useimmiten kaksi tai neljä johdetta. Liukutarraajia on yleensä yksi johdetta kohti. Hissikoriin on myös kiinnitetty yksi liukuohjain 10 hissikorin ylä- ja alaosaan kutakin johdetta kohti. Liuku-ohjaimen tehtävänä on ohjata hissikoria tasaisesti ilman tärähdyksiä tai muita häiriöitä.
Liukutarraajassa on kiilapesä 1, jossa on rulla 2 sekä tar-rauskiila 3. Tarrauskiilan kiilapesässä on vipuvarsi 4. Kiilapesän 1 ja tarrauskiilan 3 välissä on hissin johde 5. Tarrauskiilan nostokohta on merkitty viitenumerolla 6. Vipu-varsi 4 on nivelöity akseliin 7. Kiilapesän 1 reunaan on järjestetty suojalevy 8 ja lisäksi kiilapesään kuuluu puristus-jousi 11 ja tarraushetken ajoituksen säätöruuvi 9. Rulla 2 on laakeroitu laakerilla 12 vipuvarteen 4.
Liukutarraajän toimintaperiaate on seuraava: synkronointi- akseli 15 (kahden tarraajapesän välissä oleva tanko, joka välittää liikkeen toisesta pesästä toiseen) saa voimansa nopeudenrajoittajasta (ei näy kuvioissa) ja suorittaa tar-rauskiilan 3 noston. Tarrauskiila työntyy rullan 2 ja johteen 5 väliin, jolloin vipuvarsi 4 kääntyy nivelen 7 suhteen ja jousen 11 aiheuttama voima pyrkii estämään vipuvarren kääntymistä. Kun vipuvarsi kääntyy, se aiheuttaa välyksen 13 pois 4 70554 tumisen johteen 5 molemmilta puolilta, jolloin tarrauskiila puristaa johdetta. Tarraushetken ajoituksen säätöruuvi 9 on säädetty ennalta annettuun arvoon. Tarrauskii1an 3 noustessa iskeytyy säätöruuvi 9 vipuvarren 4 alapäähän ja pysäyttää kiilan liikkeen ylöspäin. Tarrauksessa kiilapesä 1 liukuu johteessa ja pysähtyy. Irrotusvaiheessa kiilapesää 1 vedetään ylöspäin, jolloin tarrauskiila 3 laskeutuu alaspäin ja irtautuu johteesta 5. Rullan 2 keskiosa on pyälletty ja päistään laakeroitu laakereilla 12.
Kiilapesät 1 on kiinnitetty hissikoriin tarraajakehyksen avulla. Tarraajakehyksiä on tavallisimmin yksi, jossa on kaksi kiilapesää. Synkrointivivun 14 ja akselin 15 avulla liike siirtyy toisesta 1iukutarraajasta toiseen. Näin nousevat molemmat tarrauskiilat samanaikaisesti ylös. Tarrauskii-lojen 3 johteita 5 vasten tuleva pinta on päällystetty suuren kitkakertoimen omaavalla materiaalilla 16.
Jousi 11 on muodostettu useista lautasjousista, jotka on esijännitetty. Lautasjousipakka on sellaisessa suunnassa, että liukutarraajasta voi tehdä isommalle kuormalle soveltuvan jatkamalla lautasjousipakkaa hoikilla kiilapesän 1 ulkopuolella ja käyttämällä isompia lautasjousia. Niinikään on mahdollista käyttää lautasjousipakan sijasta pientä kumineste-puskuria, jossa on suuri paine sisällä ja on siten esijännitetty.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei ole rajoittunut edellä esitettyihin sovellutusmuotoesimerkkeihin, vaan sitä voidaan vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä laite voidaan tarvittaessa varustaa myös irro-tuskiilalla, joka sijoitetaan johteen toiselle puolelle. Myös on mahdollista sijoittaa 1iukutarraaja tarraajakehyksen ylä-palkkiin eli hissikorin katolle. Vielä on mainittava, että kuviossa 1 on esitetty vipuvarren 4 vipusuhde 1:2, mutta tämä keksintö koskee myös 1iukutarraajaa, jonka vipusuhde on 1:1, jolloin lautasjousipakka on rullan 2 kohdalla.

Claims (4)

5 70554
1. Hissin liukutarraaja, jossa on hissikuilun johteen (5) suunnassa liikkuva tarrauskiila (3) ja joka on järjestetty kitkan avulla hidastamaan tai pysäyttämään alaspäin liikkuva hissikori tai sen vastapaino tarttumalla hissikuilussa olevaan johteeseen (5), mikäli hissikorin nopeus on noussut liian suureksi ja johon liukutarraajaan kuuluu yhdestä päästään nivelellä (7) kääntyväksi nivelöity vipuvarsi (4) sekä puristuselin (11), joka vaikuttaa vipuvarren (4) toiseen päähän ja jonka aiheuttama voima on suurennettu voiman vai-kutuspisteessä (12) tarraajakillaan (3), tunnettu siitä, että vipuvarressa (4) on puristuselimen (11) ja nivelen (7) välissä vaikutuselin (2), joka siirtää puristusvoiman tarrauskiilalle (3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liukutarraaja, tunnettu siitä, että vaikutuselin (2) on rulla, joka on laakeroitu vipuvarteen (4) ja että laakerointihalkaisija (12) on pienempi kuin rullan halkaisija rullan (2) ja kiilan (3) kosketuspinnassa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen liukutarraaja, tunnettu siitä, että kiila (3) on muotoiltu siten, että tarrauksen alkuvaiheessa kiilan paksuus kasvaa nopeasti (kulma «* = suuri) ja loppuvaiheessa kiilan paksuus kasvaa hitaasti (kulmaβ = pienempi kuin o< ) ja että vaikutus tulee pienemmän kulman päälle juuri ennen kuin varsinainen kiilautuminen alkaa.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen liukutarraa-ja, tunnettu siitä, että tarrauskiilassa (3) on sätöelin (9), jonka avulla on säädettävissä hetki, jolloin vaikutuselin (2) siirtyy kiilan sille pinnalle, jonka kulma on pienempi (=y8 ).
FI851099A 1985-03-20 1985-03-20 Mekanisk broms vid en hiss FI70554C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851099A FI70554C (fi) 1985-03-20 1985-03-20 Mekanisk broms vid en hiss

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851099 1985-03-20
FI851099A FI70554C (fi) 1985-03-20 1985-03-20 Mekanisk broms vid en hiss

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI851099A0 FI851099A0 (fi) 1985-03-20
FI70554B true FI70554B (fi) 1986-06-06
FI70554C FI70554C (fi) 1986-09-24

Family

ID=8520549

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851099A FI70554C (fi) 1985-03-20 1985-03-20 Mekanisk broms vid en hiss

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI70554C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI70554C (fi) 1986-09-24
FI851099A0 (fi) 1985-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5230406A (en) Safety brake arrangement for elevators
KR100430116B1 (ko) 엘리베이터 비상 정지장치
JP2726604B2 (ja) 両側安全装置
KR101512924B1 (ko) 엘리베이터 장치
US4029177A (en) Overspeed brake for a lift car
JP4710834B2 (ja) エレベータ非常止め装置
CA2013259C (en) Elevator traction sheave brake
JPH0357017B2 (fi)
US6619435B1 (en) Device for preventing uncontrolled acceleration of an elevator car installed in an elevator installation
US6823969B2 (en) Braking device for an elevator
JP5973316B2 (ja) エレベーターの非常止め装置
US2581297A (en) Elevator safety device
CN108100804B (zh) 一种轿厢制动系统
FI70554B (fi) Mekanisk broms vid en hiss
US5713434A (en) Elevator safety system
US20140048357A1 (en) Elevator
KR100335821B1 (ko) 미끄럼이동안전장치
EP0389869B1 (en) Window regulator apparatus
JP5081119B2 (ja) エレベーターの制動装置
EP0957059A2 (en) Safety braking device for an elevator
JPS62222990A (ja) エレベ−タの非常止め装置
CN211283317U (zh) 一种电梯安全制动装置
KR100879681B1 (ko) 엘리베이터 비상 정지 장치
JPH0829903B2 (ja) エレベータの非常止め装置
JPH1111818A (ja) エレベータの非常止め装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KONE OSAKEYHTIOE