FI69981B - Hugg - Google Patents

Hugg Download PDF

Info

Publication number
FI69981B
FI69981B FI830202A FI830202A FI69981B FI 69981 B FI69981 B FI 69981B FI 830202 A FI830202 A FI 830202A FI 830202 A FI830202 A FI 830202A FI 69981 B FI69981 B FI 69981B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blade
chipper
cutting
disc
wood
Prior art date
Application number
FI830202A
Other languages
English (en)
Other versions
FI830202L (fi
FI69981C (fi
FI830202A0 (fi
Inventor
Martti Vuollet
Original Assignee
Martti Vuollet
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Martti Vuollet filed Critical Martti Vuollet
Priority to FI830202A priority Critical patent/FI69981C/fi
Publication of FI830202A0 publication Critical patent/FI830202A0/fi
Priority to FI830912A priority patent/FI67318C/fi
Priority to PCT/FI1984/000008 priority patent/WO1984002871A1/en
Priority to DE8484900619T priority patent/DE3466488D1/de
Priority to AT84900619T priority patent/ATE29980T1/de
Priority to EP19840900619 priority patent/EP0135519B1/en
Publication of FI830202L publication Critical patent/FI830202L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69981B publication Critical patent/FI69981B/fi
Publication of FI69981C publication Critical patent/FI69981C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L11/00Manufacture of wood shavings, chips, powder, or the like; Tools therefor
    • B27L11/005Tools therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)

Description

Hakkuri
Hugg 6 9 9 81
Kyseessäolevan keksinnön kohteena on hakkuri puutavaran hakettamiseksi. Erityisesti on keksinnönmukainen hakkuri käyttökelpoinen ns. rankapuun hakettamiseksi. Kyseistä puuta syntyy metsien harvennushakkuissa sekä puhdis-tushakkuissa ja se on yleensä liian pienimittaista käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin poltettavaksi. Tämän vuoksi on edullista, että puuaines otetaan mahdollisimman täydellisesti talteen, ts. oksineen, lehtineen ja neulasineen.
Edellämainitun puuaineksen hakettamiseen on käytetty ja kehitetty erilaisia hakkurityyppejä, joista vanhimmat ovat sahateollisuuden rimahakkureiden suoria sovellutuksia. Rimahakkurit eivät ole kuitenkaan kyseiseen tarkoitukseen kovinkaan hyvin soveltuvia, sillä niiden hakkuuelimen rakenne edellyttää yleensä haketettavan puutavaran pakkosyöttöä. Erilliset pakkosyöttölaitteet tekevät hakkurista tarpeettoman raskaan maasto-olosuhteissa, esimerkiksi tavallisella maataloustraktorilla käytettäväksi. Toisaalta on näiden hakkureiden hakkuu-elin suunniteltu hakettamaan selluteollisuudelle soveltuvaa raaka-ainetta, eli suhteellisen pienimittaista haketta. Kyseisenlainen hake ei sovellu kovinkaan hyvin esimerkiksi alapalokattiloihin koska pienimittainen hake pakkautuu arinalle tiiviiksi keoksi, jonka läpi pa-lamisilma ei pääse riittävästi tunkeutumaan.
Näitä puutteita on oleellisesti voitu poistaa uudemmilla hakkurikehitelmillä, joissa itse hakkuuelin on rakenteeltaan sellainen, että se saa aikaan tehokkaan puutavaran syötön. Näillä hakkureilla on myös mahdollista hakettaa puu suurempikokoiseksi, noin 5 cm mittaiseksi hakkeeksi, josta voitaisiin käyttää myös nimitystä pii- 2 69981 ke. Suurempikokoisen hakkeen valmistus on mahdollistettu silla, että irroitettua haketta ei poisteta hakkuri-kiekossa olevien teräaukkojen kautta, vaan irroitettu hake jää teräelinten yhteyteen ja poistetaan suhteellisen väljien, haketuselimestä riippumattomien kulkuaukkojen kautta.
Eräs tällainen hakkuri on esitetty suomalaisessa patenttihakemuksessa no 81 2009. Tässä tunnetussa hakkurira-kenteessä hakkuuelin koostuu käyttövoiman saavaa akselia ruuvimaisesti ympäröivästä leikkuuterästä, jonka terän kohtisuora etäisyys akselista kasvaa puun syöttö-suunnassa. Leikkuuterä muodostaa näinollen puun syöttö-suunnassa laajenevan kierukkakartion, jonka kierukan teroitettu ulkosärmä leikkaa puun painamalla sitä syöt-tökouruun tehtyä johdetta vasten. Leikkuuterän kieruk-kamaisella rakenteella on aikaansaatu hyvä puun syöttö, eikä erillisiä elimiä tähän tarkoitukseen tarvita.
Kyseisentyyppisen kierukkahakkurin oleellisena haittapuolena voidaan pitää kuitenkin sitä, että siinä leik-kaava terä kulkee samassa leikkuujäljessä leikkauksen alkuvaiheesta loppuun asti, tunkeutuen syvemmälle puuhun leikkuukierukan halkaisijan kasvua vastaavasti, eli leikkuuterän leikkausliike tulee olemaan oleellisesti kohtisuora puun pituusakselia kohti. Tällöin kiilautuu terä leikkauksen edetessä yhä tiukemmin leikkausuraan aiheuttaen erittäin jyrkän voimantarpeen kasvun. Kii-lautumistilanne jatkuu niin kauan, kunnes terän kiila-vaikutus aikaansaa puuhun riittävän suuren pituussuuntaisen voimakomponentin, joka lohkaisee hakepalan irti. Tämän jälkeen leikkaus jatkuu kyseisessä leikkauskohdassa samalla tavalla uuteen pituusuuntaiseen lohkea-mistapahtumaan asti. Edellämainitussa patenttihakemuksessa no 81 2009 on terän kiilautumista puuhun sekä tl 3 69981 vastaavasti voimantarpeen äkillistä kasvua pyritty vähentämään siten, että teräkierukan leikkaussärmän kaltevuus puun pituusakseliin nähden kohtisuoraan leikka-ussuuntaan nähden on tehty puun syöttösuuntaan, eli leikkauksen etenemissuunnassa kasvavaksi. Tällä rakenneratkaisulla on aikaansaatu terälle, sen tunkeutuessa leikkauksen edetessä syvemmälle puuhun, leikkausurassa puun pituussuuntainen kampeamisvaikutus, joka aikaansaa lastun lohkeamisen aikaisemmin kuin mitä tapahtuisi pelkällä terän kiilavaikutuksella.
Kyseisessä rakenneratkaisussa terä tukeutuu hakepalaa irti kammetessaan takaosallaan leikkausuran vastaavaan seinämään jolloin se aikaansaa voimakasta hankausvastus-ta ja kumoaa samalla teräkärjen lastua irtilohkaisevan, puun pituussuuntaisen voimakomponentin puuta eteenpäin-syöttävän vaikutuksen. Käytössä on myös todettu, että kyseisellä tunnetulla hakkurityypillä rankoja haketet-taessa, pyrkivät ne poukkoilemaan voimakkaasti syöttö-suppilossa, mikä aiheuttaa turvallisuusriskin koneenkäyttäjälle. Haketettaviin puihin aiheutetut voimakkaat poikittaiset ja pyörittävät vaikutukset johtuvat ilmeisesti laitteen perusrakenteesta, jonka mukaisesti terä leikkauksen aikana tangeeraa puuta kulloisenkin kieruk-kasärmän kaarevuussädettä vastaavasti, eli tavallaan kuopaisee puuta jatkuvasti erittäin jyrkässä kulmassa. Edelleen on huomattava, että tämän kuopaisujäijen, eli leikkausuran pohjan kaarevuus kasvaa koko leikkauksen ajan, jolloin suurin leikkauskuormitus kohdistuu leikkausuran alku- ja loppupäähän, millä saattaa olla oma vaikutuksensa leikkaustapahtuman epävakavuuteen. Edel-läkuvatun hakkurityypin kehittäjä on itsekin tämän ongelman tiedostanut kehittämällä hakkuria patenttihakemuksessa 81 2135 kuvatulla tavalla, eli tekemällä hakkuriin leikkauselimeksi kaksoisruuvikierteen. Kyseisel- 4 69981 lä ratkaisulla on ilmeisesti edullinen vaikutus leik-kaustapahtumaan, koska puun kanssa on kosketuksessa samanaikaisesti kaksi terää eri kohdilla puuta. Muut edel-läkuvatut hakkurin haittapuolet ovat kuitenkin tässä kehitetyssäkin versiossa mukana.
Keksintöni mukaisella hakkurirakenteella on aikaansaatu erityisesti rankapuun haketukseen soveltuva hakkuri, jossa puun itsetoiminen syöttö on erittäin tehokasta, jossa puu käyttäytyy levollisesti koko leikkaustapahtu-man ajan, ja jolla haketus on aikaansaatavissa pienemmällä voimantarpeella kuin tunnetuissa hakkureissa. Kek-sinnönmukaiselle hakkurille, joka sinänsä tunnetusti käsittää syöttöelimet, kuten kourun haketettavan puutavaran syöttämiseksi, käyttövoiman saavan akselin kannattaman ja pyörittämän hakkuuelimen sekä edullisesti hakkeen poistoelimet, kuten mainitun akselin kannattaman ja käyttämän puhaltimen sekä poistotorven ja jossa hakkurissa hakkuuelin muodostuu teräkiekosta, joka on asennettu kohtisuorasti ja keskeisesti akselille sekä teräkiekkoon asennetusta hakkuuterästä tai -teristä, on tunnusomaista, että hakkuuterä muodostuu ainakin yhdestä, teräkiekon tasosta oleellisesti kohtisuorasti, akselin suuntaan ulkonevasta, yhtäjaksoisesta terästä, että terä lähestyy kiekon pyöriini suunnassa spiraalimai-sesti kiekon keskustaa kiekon kehältä ja että terän leikkausreunan kohtisuora etäisyys kiekon tasosta lisääntyy ruuviviivamaisesti terän lähestyessä kiekon keskialuetta .
Keksintöä selvitetään oheisen piirustuksen avulla, jossa
Kuva 1 esittää keksinnönmukaista hakkuria päältä nähtynä, osittain leikattuna, ti 5 69981
Kuva 2 esittää hakkurin hakkuuelintä käyttöakselille asennettuna,
Kuva 3 esittää hakkuuelintä akselin käyttövoiman tulosuunnasta nähtynä,
Kuva 4 esittää yksityiskohtaa terän loppuleikkaussärmän ja syöttötorveen tehdyn vastaterän keskinäisestä sovituksesta kohtisuorasti käyttöakselin suuntaa vastaan nähtynä ja
Kuva 5 esittää yksityiskohtaa syöttötorven sivuseinä-mästä kohdasta, johon leikkuuterän loppuleikkaussärmän vastaterä on tehty.
Kuvassa 1 esitetty hakkuri on perusrakenteeltaan sinänsä tunnettu, ts. se käsittää torvi- tai kourumaisen syöt-töelimen 1 haketettavan puutavaran syöttämiseksi, hake-tuspesän, jossa käyttövoiman saavan akselin 2 kannattama haketuselin 3 suorittaa sisäänsyötetyn puutavaran hakettamisen sekä syöttää sen edelleen poistoelimille. Poistoelimet koostuvat edullisesti saman akselin 2 kannattamasta ja käyttämästä puhallinyksiköstä 4 sekä ulos-tulevaa lastuvirtausta ohjaavasta poistotorvesta 5.
Hakkuuelin 3 muodostuu teräkiekosta 6, joka on asennettu käyttöakselille 2 keskeisesti sekä akseliin nähden kohtisuorasti. Leikkuun suorittava terä 7 on aikaansaatu teräkiekolle asennettuna spiraalina, jonka teräkiekosta ulkoneva särmä on teroitettu leikkuureunaksi 7'. Teräspiraali ulkonee oleellisesti kohtisuorana teräkie-kon pinnasta, ts. oleellisesti käyttöakselin 2 suuntaisena. Teräspiraali 7 lähtee teräkiekon kehältä ja lähestyy spiraalimaisesti teräkiekon keskustaa, edullisesti etäisyydelle, joka on noin 1/4 teräkiekon halkai 6 69981 sijasta. Samalla teräspiraalin leikkuureuna loittonee teräkiekon pinnasta ruuviviivamaisesti täyttä leikkuu-iskua vastaavan määrän, ts. etäisyydelle, jossa leikkuureuna tavoittaa syöttökourun seinämätason.
Teräspiraalin pituus ja samalla myös sen leikkuureunan kierremäinen nousu on valittu siten, että terä suorittaa täyden leikkausiskunsa n. li teräkiekon kierroksen aikana. Tällöin terä tulee aloittamaan uuden leikkauksen ennenkuin edellinen leikkaus on täydellisesti lop-puunsuoritettu, mikä vakavoittaa leikkaustapahtumaa ja varmistaa puun jatkuvan ja häiriöttömän syötön. Kyseisellä teräpituudella on terän massat aikaansaatu myös dynaamisesti oleellisesti tasapainoitetuiksi.
Lujuusseikkojen ja sujuvan leikkauksen aloittamisen aikaansaamiseksi on edullista, että teräspiraalin alkuun tehdään jyrkempinousuinen aloitussärmä 7", joka aloittaa pöllin leikkauksen iskemällä siihen alkuviillon, johon varsinainen teräreuna 7' sitten pureutuu. Terän mitoituksessa on luonnollisesti huomioitava myös terä-laitteen dynaaminen tasapaino, sillä laite tulee pyörimään melkoisen suurella kierrosnopeudella, joka suoraan traktorin voiman ulosottolaitteeseen kytkettynä tulee olemaan noin 540 kierrosta minuutissa.
Leikkauksen sujuvaksi lopettamiseksi sekä oksien ja muiden ohuiden puunosien leikkaamiseksi täydellisesti, on edullista varustaa syöttökouru kaarevalla vastateräural-la 8, jossa leikkuuterän 7 loppureuna kulkee ja aikaansaa saksimaisen lopetusleikkauksen kullekin leikkaus-kierros jaksolle. Kyseinen vastateräura ulottuu edullisesti koko syöttökourun poikki, kuten kuvassa 5 on esitetty.
7 69981
Kuvasta 5 on nähtävissä myös torven 1 loppuosan 1' si-vuseinämään loppuleikkausvastaterän 8 puolelle tehdyt syöttösuuntaiset urat 9, joiden tarkoituksena on ohjata haketettavia puita siten, etteivät ne kääntyilisi haketuksen loppuvaiheessa. Kyseiset urat voidaan korvata luonnollisesti vastaavilla listoilla.
Keksinnönmukaisen hakkurin on todettu käytännössä toimivan erittäin tasaisesti, ts. puun syöttö hakkuriin tapahtuu tasaisella nopeudella ja tehokkaasti, ilman että puut pyrkisivät missään haketusvaiheessa poukkoilemaan. Edelleen on tehontarpeen todettu olevan keksin-nönmukaista hakkuria käytettäessä samanvahvuisella ha-ketettavalla rangalla pienemmän kuin tunnettuja hakku-reita käytettäessä. Edellämainittujen edullisten vaikutusten voidaan katsoa johtuvan keksinnönmukaissa hakku-rissa käytetyn hakkuuelimen edullisesta leikkaustoiminnasta. Pieneen voimankulutukseen sekä tehokkaaseen syöttöön vaikuttaa ilmeisesti ensisijaisesti terän spiraa-limuoto. Keksinnön mukaisesti hakkuuelimessä toteutetun teräspiraalin pureutuessa leikkuusärmän ruuviviivan nousua vastaavasti poikkisuuntaisesti puuhun, jyrkkenee terän käyryys, spiraalin supetessa, puun pituussuunnassa, jolloin terä painaa poikkisuunnassa irtileikkautu-vaa hakekappaletta jyrkkenevällä terän sisäosalla puun syöttösuuntaan, mistä on seurauksena kasvava voimakom-ponentti puun pituussuunnassa hakekappaletta irtiloh-kaisevaan suuntaan. Kyseinen pituussuuntainen voimakom-ponentti edesauttaa oleellisesti hakekappalen irtoamista, jolloin teräreunan kulloinenkin sisäänleikkautumis-matka puuhun jää lyhyeksi, josta seurauksena on myös pieni hankauskitkavaikutus. Lisäksi tämä voimakomponentti vaikuttaa puun syöttösuuntaan edesauttaen puun syöttöä, ilman että leikkaustapahtumassa esiintyisi voima-komponentta kumoavaa vastakomponenttia, sillä terän ui-

Claims (7)

  1. 69981 8 koreuna loittonee jatkuvasti leikkausuran vastaavasta reunasta, eikä näinollen aiheuta tähän hankausvastusta. Toinen oleellinen tekijä, joka vaikuttaa puiden rauhalliseen käyttäytymiseen hakkurissa, on se, että leikkaa-va terä tangeeraa pölliä oleellisen loivassa kulmassa, joka vastaa leikkuusärmän ruuviviivan nousukulmaa, eikä ruuvin kaarevuussädettä, kuten tunnetussa kierukkahak-kurissa. Keksinnönmukaisen hakkurin merkittävänä etuna tunnettuun hakkuriin nähden on myös se, että hakkurielimen rakenne on oleellisesti edullisempi hakkurielimen lujuuden ja valmistuksen kannalta. Kuvioissa esitetyn toteutusmuodon vaihtoehtona voidaan keksintö toteuttaa myös tekemällä terä 7 kaksoisspi-raaliksi, joka sijoitetaan teräkiekolle 6 erivaiheiseksi. Kaksoisspiraali antaa suuremmat mahdollisuudet valinnan tekemiseksi halutun lastukoon ja hakkurin terä-kiekon halkaisijan välillä.
  2. 1. Hakkuri, erityisesti rankahakkuri, joka käsittää syöt-töelimet, kuten kourun (1) haketettavan puutavaran syöttämiseksi, käyttövoiman saavan akselin (2) kannattaman ja pyörittämän hakkuuelimen (3), sekä edullisesti hakkeen poistoelimet, kuten mainitun akselin (2) kannattaman ja käyttämän puhaltimen (4) sekä poistotorven (5), ja jossa hakkurissa hakkuuelin (3) muodostuu teräkiekos-ta (6), joka on asennettu kohtisuorasti ja keskeisesti akselille (2) sekä teräkiekkoon asennetusta hakkuuteräs-tä tai -teristä, joiden vastateränä toimii syöttökourun 9 69981 loppupään seinämä, edullisesti seinämään tehdyn uran (8) reuna, tunnettu siitä, että hakkuuterä muodostuu ainakin yhdestä, teräkiekon (6) tasosta oleellisesti kohtisuorasti, akselin (2) suuntaan ulkonevasta, yhtäjaksoisesta terästä (7), että terä lähestyy kiekon pyörimisuunnassa spiraalimaisesti kiekon keskustaa kiekon kehältä ja että terän leikkausreunan (7') kohtisuora etäisyys kiekon tasosta lisääntyy ruuviviivamaisesti terän lähestyessä kiekon keskialuetta.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hakkuri, tunnet-tu siitä, että teräspiraali (7) kiertyy n. li kierrosta teräkiekon (6) keskustan ympäri.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen hakkuri, tunnettu siitä, että terän (7) alkupäässä on iskuleik-kuureuna (7").
  5. 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-3 mukainen hakkuri, tunnettu siitä, että terän (7) loppupäässä on katkaisusärmä (7"').
  6. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-4 mukainen hakkuri, tunnettu siitä, että terä (7) on toteutettu kaksoisspiraalina, joka on asennettu teräkiekon (6) samalle puolelle erivaiheisena.
  7. 1. Hugg, speciellt en klenvirkeshugg, vilken omfattar matningsorgan, sasom en ränna (1) för matning av det virke som skall huggas, ett huggorgan (3) som uppbärs och roteras av en drivkraft erhallande axel (2), samt företrädesvis utmatningsorgan för flis, sllsom en fläkt (4) som uppbärs och drivs av nämnda axel (2) samt ett
FI830202A 1983-01-21 1983-01-21 Hugg FI69981C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830202A FI69981C (fi) 1983-01-21 1983-01-21 Hugg
FI830912A FI67318C (fi) 1983-01-21 1983-03-18 Anordning foer klyvning och kapning av ved foer braensle
PCT/FI1984/000008 WO1984002871A1 (en) 1983-01-21 1984-01-23 Chipper
DE8484900619T DE3466488D1 (en) 1983-01-21 1984-01-23 Chipper
AT84900619T ATE29980T1 (de) 1983-01-21 1984-01-23 Zerkleinerer.
EP19840900619 EP0135519B1 (en) 1983-01-21 1984-01-23 Chipper

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830202 1983-01-21
FI830202A FI69981C (fi) 1983-01-21 1983-01-21 Hugg

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830202A0 FI830202A0 (fi) 1983-01-21
FI830202L FI830202L (fi) 1984-07-22
FI69981B true FI69981B (fi) 1986-01-31
FI69981C FI69981C (fi) 1986-09-12

Family

ID=8516632

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830202A FI69981C (fi) 1983-01-21 1983-01-21 Hugg

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0135519B1 (fi)
DE (1) DE3466488D1 (fi)
FI (1) FI69981C (fi)
WO (1) WO1984002871A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI74645C (fi) * 1986-05-02 1988-03-10 Martti Vuollet Flishugg.
DE19607558C1 (de) * 1996-02-29 1997-05-28 Manfred Berthold Vorrichtung zum Ablängen von Holz
AT2146U1 (de) * 1997-07-18 1998-05-25 Holzindustrie Preding Ges M B Blockformungsmaschine
DE19853496C1 (de) * 1998-11-19 2000-08-03 Hubert Fritz Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Spänen
FI116208B (fi) 2003-03-21 2005-10-14 Kauko Rautio Teräpää
IT1393299B1 (it) * 2009-03-23 2012-04-20 Naldoni Macchina per la produzione di tronchetti di legno.

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2889859A (en) * 1956-12-11 1959-06-09 Donald L Johnson Method and means for cutting a flat surface on wood by producing wood flakes from the material as removed
DE1207205B (de) * 1958-11-28 1965-12-16 Grubbens & Co Aktiebolag Stoffloeser, z. B. fuer Faserstoffe von zellulosehaltigen Produkten od. dgl.
SE339389B (fi) * 1968-12-20 1971-10-04 Kockum Soederhamn Ab
US4053004A (en) * 1975-05-12 1977-10-11 The United States Of America As Represented By The Secretary Of Agriculture Helical head comminuting shear
SE425953B (sv) * 1979-03-27 1982-11-29 Berggren Torsten L Maskin for framstellning av span ur flis
FI791491A (fi) * 1979-05-10 1980-11-11 Kopo Konepohja Oy Traebitshugg
DE3027044C2 (de) * 1980-07-17 1982-12-16 J.M. Voith Gmbh, 7920 Heidenheim Rotor für einen Stofflöser

Also Published As

Publication number Publication date
DE3466488D1 (en) 1987-11-05
FI830202L (fi) 1984-07-22
FI69981C (fi) 1986-09-12
EP0135519A1 (en) 1985-04-03
WO1984002871A1 (en) 1984-08-02
EP0135519B1 (en) 1987-09-30
FI830202A0 (fi) 1983-01-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2710635A (en) Wood chipper
US4053004A (en) Helical head comminuting shear
US4785860A (en) Wood processing machine having annular rings
US5215135A (en) Pellitizer methods and apparatus
US4796818A (en) Chip slicer improvement
JPH0127778B2 (fi)
FI69981C (fi) Hugg
NO800513L (no) Fremgangsmaate og apparat til hugging av treflis
FI119145B (fi) Hakespiraali ja menetelmä hakkeen tekemiseksi ja haketuskone
CA1140839A (en) Piece chopper
CA1091135A (en) Three-step process for preparation of long wood strands
US5469901A (en) Double action disc hog with chip sizing grate
FI79798C (fi) Vedhuggningsmaskin.
US3407854A (en) Wood chipping apparatus
EP0264413A1 (en) MILLER.
CA2326160A1 (en) Device and method for the preliminary disintegration of fibrous plants and for shortening the same as well as for separating fibres and wood chips
US4282910A (en) Fingerling shear
US5373876A (en) Chipping control device and disc chipper
US4630658A (en) Counter rotating double disc chunker
FI67318B (fi) Anordning foer klyvning och kapning av ved foer braensle
EP0139690A1 (en) Device for splitting and chopping of wood to firewood
Brännvall Wood handling
JPH10151606A (ja) 太枝枝葉混合チッパー機
RU2158194C1 (ru) Рубительная машина для измельчения древесины
SU1140955A1 (ru) Спирально-винтовой резец дл измельчени древесины на щепу

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VUOLLET, MARTTI