FI69570B - Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitrat innehaollande granuler - Google Patents
Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitrat innehaollande granuler Download PDFInfo
- Publication number
- FI69570B FI69570B FI822190A FI822190A FI69570B FI 69570 B FI69570 B FI 69570B FI 822190 A FI822190 A FI 822190A FI 822190 A FI822190 A FI 822190A FI 69570 B FI69570 B FI 69570B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- ammonium nitrate
- melt
- granules
- temperature
- bed
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C05—FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
- C05C—NITROGENOUS FERTILISERS
- C05C1/00—Ammonium nitrate fertilisers
- C05C1/02—Granulation; Pelletisation; Stabilisation; Colouring
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Fertilizers (AREA)
- Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
- Silicon Compounds (AREA)
- Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
- Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
- Medicinal Preparation (AREA)
- Catalysts (AREA)
- Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
Description
69570
Menetelmä lämpöstabiilien ammoniumnitraattia sisältävien rakeiden valmistamiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää lämpöstabiilien, ammoniumnitraattia sisältävien, irtopainotiheydeltään suurten rakeiden valmistamiseksi lähtien nestemäisestä seoksesta, joka sisältää stabilointiainetta ja ammoniumnitraattia.
Tällaista menetelmää kuvataan esimerkiksi US-patentissa n:o 3 379 496, jonka mukaisesti oleellisesti vedetöntä am-moniumnitraattisulatetta, joka sisältää hienojakoista, liukenematonta, kemiallisesti inerttiä savea stabilointiaineena, rakeistetaan pallottamalla. Tämän tunnetun menetelmän haittana on, että pallotusmenetelmä tuo mukanaan huomattavan rajoituksen, mitä tulee tuotteen raekokoon. Rakeiden valmistus, joiden halkaisija on esimerkiksi yli 3 mm, vaatii erittäin korkeita pallotustorneja tai putoavien pisaroiden erittäin voimakasta jäähdytystä. Koska suurempikokoisten rakeiden tarve kasvaa (erityisesti niinkutsutuilla massaseoksilla) ja esiintyy myös tarvetta menetelmistä, joilla on suurempi joustavuus mitä tulee tuotteen raekokoon, pallotusmenetelmä on tämän vuoksi vähemmän houkutteleva.
Toinen, viimeaikaisempi menetelmä ammoniumnitraattirakeiden valmistamiseksi, joka tekee mahdolliseksi raekooltaan suuremman tuotteen valmistuksen, on niinkutsuttu leijukerros-rakeistus. Tässä menetelmässä nestemäistä, ammoniumnitraattia sisältävää seosta ruiskutetaan siemenhiukkasten kerroksen päälle tai sen sisään, jota leijutetaan kaasuvirran avulla, siemenhiukkasten kasvaessa, kun ne peitetään jähmettyvän nestefaasin kerroksilla ja näin muodostuneet rakeet poistetaan kerroksesta.
Menetelmä lämpöstabiilien, ammoniumnitraattia sisältävien, irtopainotiheydeltään suurten rakeiden valmistamiseksi 69570 2 leijukerrosrakeistuksen avulla tunnetaan US-patentista n:o 4 316 736, joka lähtee ammoniumnitraattia sisältävästä liuoksesta, joka sisältää korkeintaan 20 paino-% (erityisesti 5-10 paino-%) vettä ja 0,5-3 paino-% magnesiumnitraat-tia ja jonka mukaisesti siemenhiukkasten leijutetun kerroksen lämpötila pidetään välillä 120-135°C. LämpÖstabiilien rakeiden saamiseksi tässä menetelmässä on välttämätöntä jäähdyttää rakeita niin hitaasti, että välillä 70-50°C ne pysyvät lämpötilaltaan oleellisesti homogeenisina. Eräs tämän tunnetun menetelmän haitta on, että valmiilla tuotteella on melko suuri vesipitoisuus (n. 0,3 paino-%). Varastossa rakeet, joilla on näin suuri vesipitoisuus, osoittavat lisääntynyttä paakkuuntumistaipumusta ja huonompaa hygroskooppista käyttäytymistä, mikä yleensä tekee välttämättömäksi levittää suuri määrä päällystysainetta niille. Edelleen tällaista tuotetta voidaan tuskin varastoida tai lähettää irtotavarana, vaan sensijaan on käytettävä suljettuja säkkejä. Toinen tämän menetelmän haitta on, että rakeet on jäähdytettävä hitaasti lämpötilavälillä 70-50°C, joten annetulle tuotemäärälle tarvitaan suhteellisen suuri jäähdytyslaitos. Sitäpaitsi tämä jäähdytysmenetelmä tekee välttämättömäksi käyttää useita, yleensä kolmea erillistä jäähdytysvaihetta (yhtä jäähdyttämään 70°C:en, yhtä välille 70 * 50°C ja yhtä alle 50°C:n alueelle). Lopuksi tällä tunnetulla menetelmällä on se lisähaitta, että toiminnan joustavuus esimerkiksi mitä tulee kierrätetyn materiaalin määrään ja näin ollen myös tuotantokapasiteetin suhteen on rajoitettu, johtuen kapeasta lämpötila-alueesta, joka on määräävä siemenhiukkasten kerrokselle.
Tämä keksintö kohdistuu nyt menetelmään, jolla yllä mainitut haitat poistetaan täysin tai lähes täysin.
Tämän keksinnön mukaisesti tämä saavutetaan siten, että am-moniumnitraattia sisältävää sulatetta, joka sisältää korkeintaan 1,5 paino-% vettä ja 0,5-5 paino-% ammoniumnitraatin 11 6 9 5 7 0 3 määrästä laskettuna hienojakoista materiaalia, joka sisältää piidioksidia ja on liukenematon ammoniumnitraattiin ja kemiallisesti inertti sen suhteen, jonka sulatteen lämpötila on vähintään 5°C korkeampi kuin sen kiteytymislämpötila, ruiskutetaan ammonium-nitraattia sisältävien siemenhiukkasten leijutettuun kerrokseen tai sen päälle, jonka lämpötila on välillä 95-120°C, ilmavirran avulla, jonka lämpötila on suunnilleen sama kuin tai hieman alempi kuin sulatteella, ilman ja sulan massan välisellä suhteella välillä 1:1-1:4, ja muodostuneet rakeet poistetaan kerroksesta.
Tämän keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan raemainen tuote, jolla toisaalta on suuri lämpöstabiilisuus ja irtopainotiheys, ja jolla toisaalta on erittäin pieni kosteuspitoisuus (< 0,1 paino-%, erityisesti - 0,05 paino-%) ja erinomainen iskun- ja murskaus-kestoisuus, joka tuskin paakkuuntuu ja on tuskin hygroskooppinen. Erityisetu on, että irtopainotiheydeltään suuri tuote (esim.
940 g/1) saadaan hyvin leveällä kerroksen lämpötila-alueella.
Tästä johtuen saavutetaan paljon suurempi riippumattomuusaste lämpötilasta kuin tunnetuilla menetelmillä, mikä parantaa huomattavasti menetelmän joustavuutta.
Päinvastoin kuin US-patentissa no 4 316 736 kuvatussa menetelmässä, osoittautuu , että hidasta jäähdytystä lämpötila-alueella välillä 70-50°C ei tarvita tämän keksinnön mukaisessa prosessissa. Tämän vuoksi on mahdollista käyttää nopeaa jäähdytystekniikkaa, esimerkiksi leijukerrosjäähdytystä, joka tuo säästöä jäähdytyslaitteis-toon.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä on edullista käyttää ammoniumnit-raattia sisältävää sulatetta, joka sisältää alle 1,5 paino-% vettä, erityisesti alle 0,5 %.
Piidioksidia sisältävänä materiaalina voidaan käyttää useita piidioksidia sisältäviä savia, esimerkiksi edullisesti sellaisia, joiden hiukkaskoko on alle 10 yUm erityisesti alle 5 ^um. Tällaisia tuotteita kuvataan esimerkiksi US-patentissa no 3 379 496. Tätä materiaalia voidaan lisätä ammoniumnitraattia sisältävään sulatteeseen samoin kuin 4 69570 liuokseenkin ennen haihdutusta. On edullista käyttää 1,5- 2.5 paino-% piidioksidia sisältävää materiaalia.
Ruiskutettavan sulatteen lämpötila voi vaihdella. On edullista käyttää lämpötilaa, joka on vähintään 5°C korkeampi kuin sulatteen kiteytymislämpötila. Sulatteen maksimilämpötilan tulee yleensä olla alempi kuin lämpötila, jossa sulate kiehuu normaalipaineessa. Turvallisuussyistä yli n. 180°C:n sulatelämpötiloja vältetään. Näin ollen lähtien 98.5 %:sesta sulatteesta, käytetään lämpötilaa välillä 158-180°C ja 99,5 %:sen sulatteen kyseessä ollen lämpötilaa välillä 168-180°C.
Sulate voidaan ruiskuttaa siemenhiukkasten kerroksen pinnalle, esimerkiksi yksivaiheisen suihkun avulla. On edullista ruiskuttaa sulate kerroksen sisään. Tämä voidaan tehdä tunnetulla tavalla voimakkaalla, kuumalla kaasuvirralla, esimerkiksi kaksivaiheisena suihkuna. Ruiskutuskaasulle (ilma) annetaan lämpötila, joka on suunnilleen sama tai jonkin verran alempi kuin ruiskutettavan sulatteen lämpötila. Ruiskutuskaasun määrä voi vaihdella. Käytetään sellaisia määriä kaasua ja sulatetta, että ruiskutus-laitteessa massasuhde kaasun ja sulatteen välillä on n. 1:1-1:4. On edullista ruiskuttaa sulate pohjasta ylöspäin kerrokseen .
Käytetty leijutuskaasu, erityisesti ilma johdetaan kerroksen läpi pohjalta huipulle. Leijutuskaasun määrä on vaikea määritellä tarkasti, mutta sen tulee olla ainakin tarpeeksi suuri ja se tulee syöttää sellaisella nopeudella, että kaikki kerroksessa olevat siemenhiukkaset pysyvät leijutetussa tilassa. Leijutuskaasun pinnanmyötäinen nopeus on edullista pitää kaksinkertaisena minimi leijutusnopeuteen nähden. "Minimi leijutusnopeudella" ymmärretään tässä minimi-nopeutta, joka riittää kannattamaan kerroksessa olevien siemenhiukkasten painon. (Ammoniumnitraatin kyseessä oi-
II
5 6 9 5 7 0
Ien, jonka keskihiukkaskoko on 3 mm, tämä minimileijutus-nopeus on n. 1,2 m/s). Leijutuskaasun nopeuden tulee luonnollisesti olla pienempi kuin se, jolla yksittäiset siemen-hiukkaset tulevat puhalletuiksi ulos kerroksesta.
Leijutuskaasun lämpötila voi vaihdella, esimerkiksi välillä 20-170°C. Yleensä käytetään sellaista lämpötilaa, että yhdessä siementen lämpötilan ja määrän kanssa saadulla kerroksen lämpötilalla on haluttu arvo.
Periaatteessa kaikkia piidioksidia sisältäviä ammonium-nitraattihiukkasia voidaan käyttää siemeninä. On edullista käyttää hyväksi hiukkasia, jotka on saatu kasvatettaessa tuotetta leijutetusta kerroksesta. Tällainen tuote seulotaan tunnetulla tavalla, valinnaisesti jäähdytyksen jälkeen ja ylikokoiset rakeet murskataan; edullisesti murskaustuote kierrätetään yhdessä alikokoisten rakeiden kanssa siemen-materiaalina leijutettuun kerrokseen. Riippuen tarvittavasta siemenhiukkasten määrästä vain osa näistä rakeista voidaan kierrätää, mikäli tämä on toivottavaa ja loppuosa lisätään esimerkiksi suoraan tai sulatuksen jälkeen nestemäiseen am-moniumnitraattisyöttöön. Jos kiertoon saatavissa olevien rakeiden määrä on liian pieni, on mahdollista myös palauttaa osa tuoterakeista murskauksen jälkeen mikäli niin halutaan .
Kierrätetyn materiaalin määrä voi vaihdella. On havaittu, että keksinnön mukaisessa menetelmässä määrä, joka on yhtä suuri tai jopa pienempi kuin sisään syötetyn sulatteen määrä, on riittävä. Edullisesti kierrätetään sellaista määrää materiaalia, että painosuhde kierrätetyn materiaalin ja sulatteen välillä on n. 1:1-1:2. Kerrokseen syötettyjen siemenhiukkasten koko voi myös vaihdella. On edullista käyttää siemenhiukkasia, joiden keskihalkaisija on välillä 0,75-2,0 mm. Sisään syötetyt siemenet leijutetaan tunnetulla tavalla, esimerkiksi astiassa, jossa on rei'itetty pohja,. Kerroksen korkeus on yleensä välillä 0,5-1 m.
6 69570
Kerroksen lämpötilaa (95-120°C) säädetään erityisesti sisään syötettyjen siementen (=kierrätysmateriaalin) ja leijutuskaasun lämpötilan avulla. Keksinnön mukainen menetelmä on erityisen edullinen sillä suhteellisen alhaisissa kerroslämpötiloissa, esimerkiksi 100-110°C, on mahdollista, riippuen ammoniumnit-raattisyötön vesipitoisuudesta, ylläpitää tämä lämpötila käyttämällä suhteellisen kylmää leijutuskaasua ja/tai jäähdyttämällä joko kerroksesta poistettuja rakeita ennen seulontaa tai kierrätettävää materiaalia. Alhaisempien kerroslämpötilojen seurauksena vähenee myöskin paakkuuntumisen vaara ja ylisuurten rakeiden murskauskäyttäytyminen paranee.
Kerroksessa saatuja rakeita on edullista poistaa jatkuvasti kerroksesta, esimerkiksi pohjan tai ylivirtauksen kautta.
Tämän jälkeen raemainen tuote voidaan seuloa heti jakeen saamiseksi, jolla on halutut jyväkoot ja suuremman ja pienemmän jakeen saamiseksi, minkä jälkeen tuotejae jäähdytetään ympäristön lämpötilaan. On myös mahdollista jäähdyttää kerroksesta poistetut rakeet, esimerkiksi lämpötilaan, joka on rakeistus- ja ympäristön lämpötilojen välillä, sen jälkeen seuloa ja edelleen tarvittaessa jäähdyttää saatu tuotejae.
7 69570
Rakeiden jäähdytys voidaan suorittaa useiden vanhastaan tunnettujen jäähdytysmenetelmien avulla. Edullisesti jäähdytys (rakeiden ennen seulontaa samoin kuin tuoterakeiden seulonnan jälkeen) suoritetaan yhdessä tai useammassa lei-jukerrosjäähdyttäjässä. Kuten aikaisemmin mainittiin, tämä tarjoaa sen edun, että suhteellisen rajoitettu jäähdytys-laitteisto on rei'ittävä. Sitäpaitsi on havaittu, että rakeiden nopea jäähdytys keksinnön mukaisessa prosessissa johtaa irtopainotiheydeltään kasvaneeseen tuotteeseen, samalla kun - päinvastoin kuin US-patentin n:o 4 316 736 mukaisella prosessilla - mitään lämpostabiilisuuden huononemista ei tapahdu.
Edullisesti ympäristön lämpötilassa tai hiemen korkeammassa lämpötilassa olevaa vakioitua ilmaa käytetään leijutuskaa-suna leijukerrosjäähdyttäjässä. Jäähdyttäjästä lähtevää lämmennyttä ilmaa voidaan edullisesti käyttää leijutusilma-na siemenkerrokselle.
Siementen leijutetusta kerroksesta tuleva ilma sisältää vesihöyryn ohella pienen määrän ammoniumnitraattia sisältävää pölyä. Viimemainittu voidaan poistaa tunnetulla tavalla, esimerkiksi pesemällä vedellä tai laimealla ammoniumnitraattia sisältävällä liuoksella, jota kierrätetään.
Seulonnan ja jäähdytyksen jälkeen saatavia tuoterakeita voidaan haluttaessa käsitellä edelleen päällystysaineella tunnetulla tavalla. Saadun tuotteen kosteuspitoisuus on niin pieni, että kuivausvaihe voidaan jättää pois. Rakeet voidaan saattaa edelleen - vaikkapa haluttaessa ennen jäähdytystä - säännölliseen vierintäliikkeeseen kiertorummussa irtopainotiheyden lisänousun aikaansaamiseksi.
Vaikka kyseessä olevalla prosessilla on erityistä merkitystä ammoniumnitraattirakeiden valmistuksessa, sitä voidaan käyttää myös rakeiden valmistukseen, jotka sisältävät 8 69570 muita komponentteja ammoniumnitraatin ohella, esimerkiksi täyteaineita, kuten merkelikiveä tai dolomiittia, hivenalku-aineita, maatalouskemikaaleja (rikkaruohomyrkkyjä jne.), muita stabilisaattoreita kuin savea ja muita lannoitesuolo-ja. Erityisesti saattaa olla edullista sisällyttää saven ohella pieni määrä kalsiumnitraattia ammoniumnitraattia sisältävään sulatteeseen, kuten on kuvattu tämän hakemuksen tekijän esijulkaisemattomassa suomalaisessa patenttihakemuksessa n:o 822 189.
Keksintöä selvitetään tarkemmin seuraavissa esimerkeissä. Esimerkki 1
Pyöreään leijukerrosrakeistimeen (halkaisija 45 cm), jossa oli rei'itetty pohja ja joka sisälsi NH^NO^-siemenhiukkasten kerroksen (keskihalkaisija 2,9 mm, kerroksen korkeus 40 cm), syötettiin jatkuvasti ammoniumnitraattisulatetta kaksivaiheisen ruiskun kautta voimakkaan ilmavirran avulla ja ruiskutettiin vaakasuorassa kerrokseen. Sulate sisälsi 1,5 pai-no-% NH^NO^iSta laskettuna piidioksidia sisältävää savea, jota on saatavissa nimellä Sorbolite Tennessee Mining and Chemical Corp.-yhtiöltä ja joka sisältää pääasiassa piidioksidia (73 %) ja alumiinioksidia (14 %) ja lisäksi pieniä määriä ^0, CuO, TiC>2, Fe2®3 Ja M9°· Kerrosta (lämpötila 115°C) leijutettiin ylöspäin suunnatun ilmavirran avulla, jota syötettiin pohjalevyn läpi. Ylävirtauksen kautta rakeita poistettiin jatkuvasti seulalle ja erotettiin siinä hienoksi jakeeksi (hiukkaskoko <2 mm), tuotejakeeksi (2-4 mm) ja karkeaksi jakeeksi (>4 mm). Karkea jae murskattiin murs-kausteloilla ja kierrätettiin jatkuvasti kerrokseen yhdessä hienon jakeen kanssa.
Tuotejae jäähdytettiin nopeasti leijukerrosjäähdyttäjässä n. 35°:en. Osa tästä tuotteesta lämmitettiin ja jäähdytettiin viisi kertaa välillä 15-50°C.
ti 9 69570
Prosessoriolosuhteet ja saadun tuotteen ja viiden syklin jälkeisen tuotteen ominaisuudet luetellaan jäljempänä olevassa taulukossa.
Esimerkki 2
Samalla tavoin kuin esimerkissä 1 kuvattiin NH^NO^-sulate rakeistettiin siemenhiukkasten leijutetussa kerroksessa. Prosessiolosuhteet ja saadun tuotteen ominaisuudet luetellaan myös taulukossa. Tässä esimerkissä käytettiin 2,0 paino-% stabilisaattoria.
69570 10 ο ·ψ m σι o m o rsi i£> «rcno ro r- n H *. « ». ^ S ^ E ldoi— ^σ>οσ>θ(Μ noooooooiN o i— •H o > oi in oo o oo no (N σι o vo ^ ui τ- σ> <- W <- ro t— in r» m m o t— m m σο o ro io cm ^ ·« «· - - ^ *> E mom^roooaoocN rooinoor-om m»— m •h r- r-oiior^T-oo ro «d· ίο o ό ro
Cfl t— *— t— t— r” C\ t— w u o o m i m t~“ :o3
i—I
'—' rH
dP -H
I i—I
O :<ö c —· > H O ·— —
03 0 —. U dP C dP
a ''äo i ai i
— \ — ΙΛ — OQJO
— 05 tr> .C — :o5 C C
U tn a H Λ H) N E dP +1 -H -H -H
O 30 —•H'— r-HÖn-— I dP -H 03 :o3 03 P '— r-) +J -H M O I ~ 0) a, to a, tn n «3 :ni o ui CO-hm
(Ö -H o) CP a, l-ι :0 :nj P -H C \ :0 ^ M CM dP
+JrHOH^ig:o3aM<l) n) ·Η tji >1 # o! >1 -rl 03 >1 —
(U -rl -p -H — :o3 :o3 ε :rö Λ Dm 03 — Cu ^ Λ Λ3 r-{ Xi M
<D -P -H +> «H ε =3 :<0 0 — Q, —· >i ^ >o P
-P Ό Dj :0 :ttJ -HgC '-'tfldPtn M > jCaidiMCC Ptn >i — p oi o ulinoin
Pgoeuöoiasccc -p p tn ai p p -h p-ho3 tn:oJ nun si ε g K β « 03ΡΡΛ>ιΐηΡ-Ρ C P -P Λ5 ΟΓ-ΐΕίΗεΉΉεεε ns ω p -h -m -m qj -n a
rH -H *r-f i—li—i pH M-HUl-P>iOPM 03 P M C
OCCCCU3U1-H-H-H O -H O -P Ή O -H rH o d)
H<D<DQ)(Dppu)inBi C-POCiiduiuiui^-HUiuiO
uiuiaJoai+J-PP^P οι·ΗΜ->·-Η+ιο)Ρχιε>=*ΛΡ
U1.M-P-P-PPP-P-P-P (UD4-H03C^(l3n3E o3o3P
ο3ο·μη-ιη->λ;λ!ΡΡρ HJ-rHaa-ric^c— Q)^<ic>
UlMidiÖitJinuiTOTOTo -P (¾ I O Sh P M >i -P tn >m 03 O M rH I—I I—I *H *r-i *rl ·Η Ή O D^ O -P d) M Ί 1 o o M TO I—1 ΜΦΡΡΡΡΡΦΟΙΦ p>i CM M *H UI p i—l inpprH-rl αι«ϋ3ϋ1ΐΛ0ί«ΡΙΡΙΡ1 EhE-i£:h>hS:OQEh:S:OEh
II
Claims (6)
1. Menetelmä lämpöstabiilien, ammoniumnitraattia sisältävien, irtopainotiheydeltään suurten rakeiden valmistamiseksi lähtien nesteseoksesta, joka sisältää ammoniumnitraattia ja stabilointiainetta, tunnettu siitä, että ammoniumnitraattia sisältävää sulatetta, joka sisältää korkeintaan 1,5 paino-% vettä ja 0,5-5 paino-% ammoniumnitraatin määrästä laskettuna hienojakoista materiaalia, joka sisältää piidioksidia ja on liukenematon ammoniumnitraattiin ja kemiallisesti inertti sen suhteen, jonka sulatteen lämpötila on vähintään 5°C korkeampi kuin sen kiteytymislämpötila, ruiskutetaan ammoniumnitraattia sisältävien siemenhiukkasten leijutettuun kerrokseen tai sen päälle, jonka lämpötila on välillä 95-120°C, ilmavirran avulla, jonka lämpötila on suunnilleen sama kuin tai hieman alempi kuin sulatteella, ilman ja sulan massan välisellä suhteella välillä 1:1-1:4, ja muodostuneet rakeet poistetaan kerroksesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään ammoniumnitraattia sisältävää sulatetta, joka sisältää 1,5-2,5 paino-% piidioksidia sisältävää materiaalia laskettuna ammoniumnitraatin määrästä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään piidioksidia sisältävää savea, jonka hiuk-kaskoko on alle 10 ^um.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kerroksesta poistetut rakeet seulotaan ja seulonnan jälkeen saadut tuoterakeet jäähdytetään yhdessä tai useammassa leijukerrosjäähdyttäjässä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdyttäjästä poistuvaa kaasua käytetään ainakin osittain leijutuskaasuna siemenhiukkasten kerrokselle.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetään hyväksi sulatetta, joka sisältää savea ja ammoniumnitraattia ja lisäksi yhtä tai useampaa täyteainetta, 1 2 69570 lisäainetta, maatalouskemikaalia ja/tai lannoitekomponenttia.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL8102959 | 1981-06-19 | ||
NL8102959A NL8102959A (nl) | 1981-06-19 | 1981-06-19 | Werkwijze voor het bereiden van thermisch stabiele ammoniumnitraatbevattende granules, alsmede granules verkregen met deze werkwijze. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI822190A0 FI822190A0 (fi) | 1982-06-17 |
FI822190L FI822190L (fi) | 1982-12-20 |
FI69570B true FI69570B (fi) | 1985-11-29 |
FI69570C FI69570C (fi) | 1986-03-10 |
Family
ID=19837664
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI822190A FI69570C (fi) | 1981-06-19 | 1982-06-17 | Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitrat innehaollande granuler |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4408998A (fi) |
EP (1) | EP0068573B1 (fi) |
AT (1) | ATE15482T1 (fi) |
DE (1) | DE3266181D1 (fi) |
ES (1) | ES513239A0 (fi) |
FI (1) | FI69570C (fi) |
IE (1) | IE53126B1 (fi) |
MX (1) | MX7190E (fi) |
NL (1) | NL8102959A (fi) |
NO (1) | NO161113C (fi) |
ZA (1) | ZA824302B (fi) |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NO151037C (no) * | 1982-09-14 | 1985-01-30 | Norsk Hydro As | Stabilisert ammoniumnitrat eller ammonium-nitrat-rike produkter samt fremgangsmaate for frmstilling av slike produkter |
DE19626109A1 (de) * | 1996-06-28 | 1998-01-08 | Dynamit Nobel Ag | Sprengstoff |
FR2757842B1 (fr) * | 1996-12-31 | 1999-11-19 | Kaltenbach Thuring Sa | Procede et installation pour la fabrication de nitrate d'ammoniaque poreux |
FR2782075B1 (fr) * | 1998-08-07 | 2000-09-15 | Hydro Agri France | Procede de preparation de produits a base de nitrate d'ammonium de stabilite thermique renforcee et produits obtenus |
FI108347B (fi) * | 2000-01-04 | 2002-01-15 | Kemira Agro Oy | Menetelmõ ammoniumnitraatin stabiloimiseksi |
FI118598B (fi) * | 2006-05-17 | 2008-01-15 | Kemira Growhow Oyj | Lannoiterae ja menetelmä sen valmistamiseksi |
US7638076B2 (en) * | 2007-10-26 | 2009-12-29 | Martin Resource Management Corporation | Method and system for pelletizing sulfur |
US8329072B2 (en) | 2010-11-24 | 2012-12-11 | Brimrock International Inc. | Method and system for generating sulfur seeds and granules |
EP3656463A1 (en) * | 2018-11-22 | 2020-05-27 | Yara International ASA | Method for granulating a melt of a nitrate mineral salt-based composition, system and use thereof |
Family Cites Families (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB342303A (en) * | 1929-10-30 | 1931-01-30 | Ig Farbenindustrie Ag | Improvements in the manufacture and production of fertilizers stable for storage and capable of being scattered |
US2739036A (en) * | 1952-08-25 | 1956-03-20 | Phillips Petroleum Co | Ammonium nitrate prill |
US2782108A (en) * | 1953-09-18 | 1957-02-19 | Phillips Petroleum Co | Production of crystalline ammonium nitrate |
DE1012313B (de) * | 1955-03-29 | 1957-07-18 | Bergwerksgesellschaft Hibernia | Verfahren zur Erzielung einer nahezu vollstaendigen Granulatbildung bei der Herstellung von granulierten ammonnitrathaltigen Duengesalzen |
US3137565A (en) * | 1957-01-28 | 1964-06-16 | Grace W R & Co | Method of producing a non-caking fertilizer and the product thereof |
US3021207A (en) * | 1958-08-04 | 1962-02-13 | Commercial Solvents Corp | Process for producing mixed ammonium nitrate |
FR1275463A (fr) * | 1960-09-28 | 1961-11-10 | Potasse & Engrais Chimiques | Perfectionnements à la granulation et au séchage de produits fluides |
US3379496A (en) * | 1965-10-08 | 1968-04-23 | Chemical & Ind Corp | High density ammonium nitrate granules |
FR1469609A (fr) * | 1966-01-06 | 1967-02-17 | Azote Office Nat Ind | Perfectionnement à la granulation du nitrate d'ammonium à usage d'engrais et granules améliorés obtenus par le procédé |
US3447982A (en) * | 1967-04-14 | 1969-06-03 | Commercial Solvents Corp | Ammonium nitrate having diatomaceous earth dispersed therein and method of making same |
NL6709519A (fi) * | 1967-07-07 | 1969-01-09 | ||
FI54094C (fi) * | 1968-02-26 | 1978-10-10 | Fosfatbolaget Ab | Saett att framstaella ammoniummitrathaltiga korn som utan fasomvandling kan utsaettas foer 32 c |
US3649173A (en) * | 1970-01-22 | 1972-03-14 | Chemical Construction Corp | Stabilized ammonium nitrate |
NL173387C (nl) * | 1979-03-15 | 1984-01-16 | Azote Sa Cie Neerlandaise | Werkwijze voor het maken van stabiele, ammoniumnitraat bevattende meststofkorrels. |
-
1981
- 1981-06-19 NL NL8102959A patent/NL8102959A/nl not_active Application Discontinuation
-
1982
- 1982-06-17 ZA ZA824302A patent/ZA824302B/xx unknown
- 1982-06-17 IE IE1436/82A patent/IE53126B1/en unknown
- 1982-06-17 NO NO822028A patent/NO161113C/no unknown
- 1982-06-17 FI FI822190A patent/FI69570C/fi not_active IP Right Cessation
- 1982-06-18 US US06/390,136 patent/US4408998A/en not_active Expired - Fee Related
- 1982-06-18 ES ES513239A patent/ES513239A0/es active Granted
- 1982-06-18 MX MX8210137U patent/MX7190E/es unknown
- 1982-06-19 AT AT82200764T patent/ATE15482T1/de not_active IP Right Cessation
- 1982-06-19 EP EP82200764A patent/EP0068573B1/en not_active Expired
- 1982-06-19 DE DE8282200764T patent/DE3266181D1/de not_active Expired
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
NO822028L (no) | 1982-12-20 |
EP0068573B1 (en) | 1985-09-11 |
NO161113B (no) | 1989-03-28 |
IE53126B1 (en) | 1988-07-06 |
MX7190E (es) | 1987-12-23 |
NO161113C (no) | 1991-10-12 |
FI822190A0 (fi) | 1982-06-17 |
IE821436L (en) | 1982-12-19 |
EP0068573A1 (en) | 1983-01-05 |
ES8304900A1 (es) | 1983-03-16 |
DE3266181D1 (en) | 1985-10-17 |
US4408998A (en) | 1983-10-11 |
ZA824302B (en) | 1983-04-27 |
FI69570C (fi) | 1986-03-10 |
FI822190L (fi) | 1982-12-20 |
ATE15482T1 (de) | 1985-09-15 |
ES513239A0 (es) | 1983-03-16 |
NL8102959A (nl) | 1983-01-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3533776A (en) | Prilling process for the manufacture of granules of materials adapted for fertilizers or other uses | |
US4217127A (en) | Process for producing urea granules | |
FI65713C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av ureagranuler genom att spraya en vattenhaltig urealoesning pao fluidiserade ureakaernor | |
EP2049239B1 (en) | Ammonium nitrate granules | |
FI69570B (fi) | Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitrat innehaollande granuler | |
PL206943B1 (pl) | Nawóz siarkowy oraz sposób wytwarzania nawozu siarkowego granulowanego | |
HU181068B (en) | Process for producing stabilized granules containing ammonium-nitrate | |
JP2021522154A (ja) | 流動層造粒プラントのための内部冷却システム | |
KR20190071762A (ko) | 황산암모늄 함유 과립, 그 제조 방법 및 시스템 | |
FI69569C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av termiskt stabila ammoniumnitratinnehaollande granuler med hoeg skrymdensitet | |
AU2004291238B2 (en) | Process for the preparation of urea granules | |
CN109415276B (zh) | 含二肽的颗粒体材料 | |
CN107531583A (zh) | 硫酸铵造粒 | |
CN114585598A (zh) | 复合肥料系统 | |
EP0070056B1 (en) | Process for preparing thermally stable ammonium nitrate-containing granules of high bulk density | |
EP0068574B1 (en) | Process for preparing ammoniumnitrate-containing granules of high bulk density | |
RU2685939C2 (ru) | Подающее устройство гранулятора | |
CA1129165A (en) | Method and apparatus for forming spherical particles | |
CS225026B1 (en) | The production of industrial fertilizers with the increased sintering capacity | |
MXPA98002330A (en) | Solid that are not grouped in ma | |
CZ111493A3 (cs) | Způsob výroby granulovaného dusíkato-fosforového hnojivá |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: UNIE VAN KUNSTMESTFABRIEKEN B.V. |