FI68330B - Roentgenkollimator - Google Patents

Roentgenkollimator Download PDF

Info

Publication number
FI68330B
FI68330B FI811339A FI811339A FI68330B FI 68330 B FI68330 B FI 68330B FI 811339 A FI811339 A FI 811339A FI 811339 A FI811339 A FI 811339A FI 68330 B FI68330 B FI 68330B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
plates
collimator
ray
radiation
holes
Prior art date
Application number
FI811339A
Other languages
English (en)
Other versions
FI68330C (fi
FI811339L (fi
Inventor
Esko Riihimaeki
Ossi Korhola
Original Assignee
Radiographic Screen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Radiographic Screen Oy filed Critical Radiographic Screen Oy
Priority to FI811339A priority Critical patent/FI68330C/fi
Priority to DE19823215025 priority patent/DE3215025A1/de
Priority to US06/372,203 priority patent/US4493098A/en
Priority to JP57070568A priority patent/JPS5811900A/ja
Publication of FI811339L publication Critical patent/FI811339L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68330B publication Critical patent/FI68330B/fi
Publication of FI68330C publication Critical patent/FI68330C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21KTECHNIQUES FOR HANDLING PARTICLES OR IONISING RADIATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; IRRADIATION DEVICES; GAMMA RAY OR X-RAY MICROSCOPES
    • G21K1/00Arrangements for handling particles or ionising radiation, e.g. focusing or moderating
    • G21K1/02Arrangements for handling particles or ionising radiation, e.g. focusing or moderating using diaphragms, collimators
    • G21K1/025Arrangements for handling particles or ionising radiation, e.g. focusing or moderating using diaphragms, collimators using multiple collimators, e.g. Bucky screens; other devices for eliminating undesired or dispersed radiation

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Spectroscopy & Molecular Physics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)
  • Nuclear Medicine (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)

Description

68330
RÖNTGENKOLLIMAATTORI
Keksinnön kohteena on röntgenkollimaattori, joka muodostuu kahdesta tai useammasta rei'illä varustetusta kollimaatto-5 rilevystä, jossa ko11imaattorilevyt on järjestetty kahdeksi ryhmäksi, joista ensimmäinen on röntgensätei1y1 äh teen ja kuvattavan kohteen välissä ja toinen kohteen ja röntgenfil-mikasetin välissä ja, että röntgensäteilylähteen polttopisteen määräämällä suoralle on ripustettu liikutettavasti 10 tanko tai vastaava tuki, johon koilimaattorilevyt on kiinnitetty siten, että tankoa liikutettaessa kuvausta suoritettaessa ääriasentojen välillä levyt pysyvät olennaisesti vaakatasossa ja levyjen reiät osuvat kohdakkain säteilylähteen polttopisteestä katsottuna.
1 5
Kollimaattoreita käytetään röntgenkuvauslaitteissa tai muissa lyhyen aallonpituuden omaavia säteilylähteitä käytettävissä kuvauslaitteissa. Koilimaattorin tarkoituksena on estää kuvattavasta kohteesta sironneen säteilyn eli ns. 20 hajasäteilyn pääsy filmille.
Hajasäteily vaikuttaa kuvan laatuun negatiivisesti; se huonontaa kontrastia ja heikentää terävyyttä. Hajasäteilyä esiintyy sitä enemmän mitä paksumpi kuvattava kohde on. Si-25 ronneen säteilyn määrä esim. potilaskuvauksessa ylittää useimmiten kuvaa muodostavan siroamattoman säteilynmäärän. Se voi olla jopa moninkertainen.
Ennestään tunnetaan kollimaattoreita, jotka koostuvat yh-30 destä tai kahdesta filmikasetin lähelle asetetusta kolli- maattorilevystä. Tällainen levy on yleensä rakennettu kapeista pystyyn asetetuista lyijylevysuikaleista, joiden välissä on muovi- tai alumiinikerros, joka läpäisee hyvin röntgensäteilyä. Sovellutukselta riippuen kollimaattorile-35 vyn paksuus ja rakojen lukumäärä pituusyksikköä kohden vaihtelevat.
2 68330
Epäkohtana edellä kuvatussa rakokollimaattorissa on ennen kaikkea se, ettei se estä raon suunnassa tulevaa hajasätei-lyä. Ko11imaattori toimii parhaiten rakoa vastaan kohtisuorassa suunnassa. Erittäin vinostikin sironneet röntgenkvan-5 tit pääsevät filmille, jos ne osuvat raon kohdalle. Tämä epäkohta voidaan tosin välttää rakentamalla kaksikerroksinen kollimaattorilevy, jossa on päällekkäin ja ristikkäin kaksi edellä kuvatun kaltaista rakokol1imaattor ia. Koska jo yhden rakokollimaattorilevyn rakenne on verraten mutkikas 10 ja siis hinta korkea, niin kaksinkertaisessa levyssä nämä ongelmat huomattavasti kasvavat. Lisäksi köliimaattori levyyn absorboituu yhä suurempi osa itse kuvaukseen tarvittavasta röntgensäteilystä.
15 Yhdysvaltalaisessa patenttijulkaisussa US 4 203 037 on esitetty röntgenkollimaattorijärjestely, jossa kahden raolla varustetun koilimaattorilevyn väliin sijoitetaan kuvattava kohde ja jossa ko11imaattorilevyjen toiselle puolelle on sopivasti sijoitettu röntgensäteilylähde ja toiselle sätei-20 lynilmaisin. Ko11imaattori levyt on kiinnitetty runkoon siten, että siirrettäessä levyjä niissä oleviin rakoihin nähden poikittain kuvattavan kohteen yli säteilylähteestä tuleva säteily kulkee ensimmäisen koilimaattorilevyn raon läpi kohteeseen ja absorboituu osittain kohteeseen ja kulkee 25 sitten toisen ko11imaattorin raon läpi ilmaisimelle. Vastaavanlainen järjestely on tunnettu myös patenttijulkaisusta US 4 096 391 .
Mainituissa julkaisuissa esitetyissä röntgenlaitteissa käy-30 tetyt ko.llimaattorit ovat rakokollimaattoreita so. ne on varustettu yhdellä tai useammalla raolla. Tällaisilla kol-limaattoreilla ei pystytä eliminoimaan raon suunnassa tulevaa hajasäteilyä kuten edellä on jo todettu. US-patentti-julkaisussa 4 203 037 esitetyssä kollimaattorijärjestelyssä 35 toinen kollimaattorilevy on suhteellisen ohut, joten kuvat- 3 68330 taessa esiintyy myös runsaasti rakoon nähden poikittaista hajaslteilyä raon suuntaisen hajasäteilyn lisäksi. US-patenttijulkaisussa 4 096 391 esitetyissä laitteissa tämä ongelma on ratkaistu tekemällä raot kapeiksi levyn 3 paksuuteen nähden. Tästä on seurauksena levyn painon huomattava lisääntyminen. Toisaalta julkaisussa on esitetty järjestely, jossa kollimaattorilevy on muodostettu kahdesta raoilla varustetusta osasta. Rakojen väliin on kiinnitetty toisiaan kohden esteet, joiden tarkoituksena on rakoihin 10 nähden poikittaisen hajasäteilyn estäminen. Tällaiset esteet monimutkaistavat huomattavasti kollimaattorilevyn rakennet t a.
US-patenttijulkaisussa 4 096 391 on todettu, että pitkit-15 täinen rako voidaan korvata joukolla jonkin geometrisen muodon omaavia aukkoja. Kuitenkaan tässä yhteydessä ei esitetä yksityiskohtaisesti, miten tämän tulisi tapahtua. Mikäli rako korvataan suoraan joukolla aukkoja kuvaus ei tule onnistumaan, vaan filmille muodostuu raitoja.
20
Ennestään tunnetaan myös saksalaisesta hakemusjoikaisusta DE-US 2 031 203 filmikasetin lähelle asetettava kollimaat torilevy, jossa on säännöllisin tai tietyin rajoituksin mielivaltaisin välein reikiä. Nämä estävät rakoja paremmin 25 hajasäteilyn tulon filmille. Epäkohtana tässä kollimaatto-rijärjestelyssä on se, että käytetään vain yhtä kollimaat-torilevyä lähellä fiImikasettia. Sironnutta säteilyä ei näinkään onnistuta eliminoimaan tehokkaasti.
30 Keksinnön tarkoituksena on edellä mainittujen epäkohtien ja yksinkertaisen röntgenkuvaukseen soveltuvan kollimaattorin aikaansaaminen. Nämä päämäärät saavutetaan niiden keksinnön tunnusomaisten piirteiden avulla, jotka käyvät ilmi patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkio^asta.
35 4 68330
Keksinnön mukaisen kollimaattorin suurin etu on hajasatei-lyn kielteisten vaikutusten tehokkaassa ehkäisyssä. Ennenkuin röntgensäteily osuu kuvattavaan kohteeseen se jaetaan keiloihin koilimaattori lev yllä, joka estää mm. säteilyn 5 pääsyn kuvattavan kohteen ulkopuolelle. Säteilykei1 at osuvat kohteen läpäistyään toistensa suhteen säädettäviin kol-limaattorilevyihin, joissa on reiät säteilykeilojen vastaavilla kohdilla. Nämä eliminoivat tehokkaasti lähes kaikki vinosti tulevat sironneet röntgenkvantit. Kuvaa muodostavat 10 sätei 1ykei1 at läpäisevät levyt suoraan vain kuvattavan kohteen vaimentamina.
Muotoilemalla ko11imaattorilevyjen reiät vinoneliön tai suunnikkaan muotoisiksi ja järjestämällä ne sopivasti vi-15 nottain riveihin voidaan kuvaustulosta entisestään paran taa. Hajasäteily putoaa jopa 0,7 % kokonaissäteilystä, kun se normaalisti nykyisillä laitteilla saattaa nousta jopa 70-80 Ätiin. Potilaan saama säteilyannos voidaan näin ollen pienentää ainakin kolmannekseen nykyisestä, jonka lisäksi 20 kuvat paranevat huomattavasti hajasäteilyn eliminoinnin seurauksena. Keksinnön mukaisen kollimaattorin avulla sä-teilytys saadaan koko kuva-alalla tasaisesti, mikä on välttämätöntä kuvauksen onnistumiselle. Reikien ja levymateri-aalin suhde on luokkaa 1 : 1, so. 50 % levystä muodostuu 25 rei'istä, jolloin kollimaattori kevenee olennaisesti ja röntgenlaitteiston runko voidaan rakentaa kevyemmäksi.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin piirustuksiin, jossa 30 Kuvio 1 esittää edestäpäin röngenlaitetta, jossa keksinnön mukaista kollimaattoria käytetään;
Kuvio 2 esittää sivusta katsottuna kuvion 1 röntgenlaitetta Kuvio 3a esittää ko11imaattori levyn erästä edullista sovel-lutusmuotoa päältä katsottuna ja 35 Kuvio 3b sen katkoviivoin rajattua osaa suurennettuna.
5 68330
Kuviot 1 ja 2 esittävät eristä keksinnön mukaisen röntgen-kollimaattorin sovellutusmuotoa. Täsmälleen säteilylähteen eli röntgenputken 1 polttopisteen 2 määräämälle suoralle (kuvio 2) on ripustettu ja laakeroitu tanko 3. Kollimaatto-5 rilevyt 4 ja 5 on laakeroitu suoraan tankoon 3 niin, että tankoa 3 heilurimaisesti liikutettaessa ne pysyvät johteiden tai vastaavien varassa olennaisesti vaakatasossa. Kol-limaattorin 4, 5 liikuttajamekanismi ja johteet on piirretty kuvioihin, mutta niitä ei ole sen tarkemmin selitetty, 10 koska ne eivät ole keksinnön kannalta olennaisia. Kolli-maat t or i lev yt on rei'itetty siten, että reiät osuvat kohdakkain säteilylähteen polttopisteestä 2 katsottuna.
Koliimaattorilevy 4 sijaitsee röntgenputken 1 ja säteilyä 15 läpäisevällä pöytälevyllä 8 olevan kuvattavan kohteen 7 välissä. Toinen kollimaattorilevyjen ryhmä 5, on muodostettu useammasta kuin kahdesta toistensa suhteen liikkuvasta päällekkäisestä levystä 51, 52, 53 ja 54. Ne sijaitsevat vuorostaan kohteen 7 ja kasetin 6 välissä. Yksi kollimaat-20 torilevyistä 5, edullisimmin lähinnä röntgenfilmikasettia 6 oleva levy 54, on muita levyjä pitempi. Se estää hajasätei-lyn pääsyn röntgenfilmikasetissa olevalle filmille, kun ko11imaattoria liikutetaan ääriasentojensa A, B välillä kuvauksen aikana.
25
Kuvaus tapahtuu siten, että kollimaattorit 4 ja 5 siirretään äärisennosta A toiseen B samalla, kun rötgenputki antaa säteilyä. Kollimaattorilevyn 4 reiästä 9 säteilykeilat kulkevat kuvattavan kohteen 7 läpi ja edelleen kollimaatto-30 rilevyjen 5 vastaavien reikien 9 läpi kasetissa olevalle filmille ja muodostavat näin halutun kuvan kohteesta 7. Ha-jasäteily, josta suurin osa muodostaa kulman kuvan muodostavan primäärisäteilyn suhteen, absorboituu kollimaattori-levyihin 5.
35 6 68330
Kollimaattorilevyt 4, 5 on rei'itetty edullisimmin kuvion 3a ja 3b osoittamalla tavalla. Reiät ovat säännöllisin välein toistuvia vinoneliöitä tai suunnikkaita. Ne sijaitsevat kollimaattorilevyllä siten, että reikärivit kulkevat 3 kollimattorin siirtosuuntaan nähden vinottain niin, että ensimmäisen rivin loppupää on seuraavan rivin alkupään kohdalla. Kussakin rivissä perättäisten reikien vierekkäiset sivut ovat siirtosuunnassa D kohdakkain. Tämä peräkkäisten reikien sijoittelun periaate on osoitettu kuviossa 3b kat-10 koviivoin E, F. Tällaisilla rei'illä ja niiden sijoittelulla taataan se, että kuvattaessa ilman kohdetta 7 filmille saadaan joka kohtaan yhtä paljon säteilyä ts. tasainen sä-teilytys eikä raidoitusta tai vastaavaa esiinny. Toisen muotoisilla rei'illä ei voida täyttää tasaisen säteilytyk-15 sen vaatimusta.
Kollimaattorilevyt on valmistettu sellaisesta tunnetusta suuren atomipainon omaavasta aineesta tai aineseoksesta, joka voimakkaasti absorboi säteilylähteen antamaa sätei-20 lyä. Kyseeseen tulevat tällöin sellaiset metallit kuin lyijy tai tantaali tai sellaiset metalliseokset kuin teräs.
Ko11imaattorilevyjen paksuus on edullisimmin 0,1 ... 1 mm, reikien koko halkaisijaltaan luokkaa 1 ... 20 mm ja reikien 25 välit 0,5 ... 5 mm.
Keksintöä on edellä selitetty vain yhteen sen edulliseen suoritusmuotoon viittaamalla. On selvää, että tämä suoritusmuoto on tarkoitettu vain esimerkiksi, eikä keksintöä 30 ole millään tavoin tarkoitus rajata vain mainittua esimerkkiä koskevaksi. Koi1imaattorilevy 4 voi esim. koostua useammasta kollimaattorilevystä. Monet muutokset keksinnön mukaisen laitteen rakenteessa ovat siis mahdollisia pysyen silti vielä patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnöllisen 35 ajatuksen puitteissa.

Claims (3)

7 68330
1. Röritgenkollimaattori , joka muodostuu kahdesta tai useammasta rei'illa varustetusta koilimaattori levystä, jossa 5 kollimaattorilevyt on järjestetty kahdeksi ryhmäksi, joista ensimmäinen (4) on röntgensäteily lähteen (1) ja kuvattavan kohteen (7) välissä ja toinen (5) kohteen (7) ja röntgen- filmikasetin (6) välissä ja, että röntgensätei1ylähteen (1) polttopisteen määräämällä suoralle on ripustettu liikutet-1Π tavasti tanko (3) tai vastaava tuki, johon kollimaattorile vyt (4, 5) on kiinnitetty siten, että tankoa (3) liikutettaessa kuvausta suoritettaessa ääriasentojen välillä (A, B) levyt (4, 5) pysyvät olennaisesti vaakatasossa ja levyjen reiät osuvat kohdakkain säteilylähteen (1) polttopisteestä 13 (2) katsottuna tunnettu siitä, että ko11imaattori- levyjen (4, 5) reijät (9) ovat vinoneliön tai suunnikkaan muotoisia ja järjestetty kollimaattorin siirtosuuntaan nähden vinottain riveihin niin, että kussakin rivissä perättäisten reikien vierekkäiset sivut ovat siirtosuunnassa 20 kohdakkain.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koi1imaattori, tunnettu siitä, että toinen kollimaattorilevyjen ryhmä (3) on muodostettu useammasta kuin kahdesta toistensa suh- 23 teen liikkuvasta päällekkäisestä levystä (51, 52, 33 ja 54) .
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kollimaattori, tunnettu siitä, että jokin koilimaattori ievyistä (5) 30 edullisimmin lähinnä röntgenfilmikasettia (6) oleva levy (54), on muita levyjä pitempi ja pituudeltaan sellainen, että se estää hajasäteilyn pääsyn röntgenfilmikasetissa (6) olevalle filmille, kun koilimaattoria liikutetaan ääriasen-tojensa välillä (A, B) kuvauksen aikana. 35
FI811339A 1981-04-29 1981-04-29 Roentgenkollimator FI68330C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI811339A FI68330C (fi) 1981-04-29 1981-04-29 Roentgenkollimator
DE19823215025 DE3215025A1 (de) 1981-04-29 1982-04-22 Roentgenkollimator
US06/372,203 US4493098A (en) 1981-04-29 1982-04-26 X-Ray collimator
JP57070568A JPS5811900A (ja) 1981-04-29 1982-04-28 Χ線コリメ−タ

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI811339A FI68330C (fi) 1981-04-29 1981-04-29 Roentgenkollimator
FI811339 1981-04-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811339L FI811339L (fi) 1982-10-30
FI68330B true FI68330B (fi) 1985-04-30
FI68330C FI68330C (fi) 1985-08-12

Family

ID=8514353

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811339A FI68330C (fi) 1981-04-29 1981-04-29 Roentgenkollimator

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4493098A (fi)
JP (1) JPS5811900A (fi)
DE (1) DE3215025A1 (fi)
FI (1) FI68330C (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4874547A (en) * 1985-04-02 1989-10-17 Dow Corning Corporation Bi-modal silicone emulsions, silicone emulsification process and emulsions therefrom
CA1260795A (en) * 1985-04-02 1989-09-26 Dipak Narula Emulsification process and emulsions therefrom
US4710947A (en) * 1985-09-30 1987-12-01 Siemens Aktiengesellschaft Collimator for a radiation diagnostics apparatus
JPH0536237Y2 (fi) * 1986-07-23 1993-09-13
DE3785763T2 (de) * 1986-08-15 1993-10-21 Commw Scient Ind Res Org Instrumente zur konditionierung von röntgen- oder neutronenstrahlen.
JPS6367552A (ja) * 1986-09-10 1988-03-26 Hitachi Medical Corp X線検査装置
JPH0795100B2 (ja) * 1986-09-24 1995-10-11 株式会社日立メデイコ X線荷物検査装置
EP0263210B1 (en) * 1986-10-08 1991-09-11 Shimadzu Corporation High-contrast x-ray image detecting apparatus
JPH07114768B2 (ja) * 1987-04-22 1995-12-13 松下電器産業株式会社 X線診断装置
EP0401527A1 (en) * 1989-05-26 1990-12-12 Lucijan Miklavcic Scanning slit radiography apparatus with a radiographic grid
US4969174A (en) * 1989-09-06 1990-11-06 General Electric Company Scanning mammography system with reduced scatter radiation
US5933473A (en) * 1996-04-04 1999-08-03 Hitachi, Ltd. Non-destructive inspection apparatus and inspection system using it
IL128363A (en) * 1999-02-03 2003-06-24 Moshe Ein Gal Moving collimator system
WO2001054137A1 (en) * 2000-01-24 2001-07-26 Mamea Imaging Ab Method and arrangement for variable exposure of x-ray detector
US6770886B1 (en) 2000-10-10 2004-08-03 Therma-Wave, Inc. Detector-shield assembly for X-ray reflectometric system
US7664223B1 (en) * 2001-02-12 2010-02-16 Sectra Mamea Ab Collimator element
US8139717B2 (en) 2009-10-02 2012-03-20 Morpho Detection, Inc. Secondary collimator and method of making the same
CN106226916A (zh) * 2016-07-26 2016-12-14 中国科学院高能物理研究所 光学准直器及其加工方法
CN112074067A (zh) * 2020-08-05 2020-12-11 中国原子能科学研究院 一种用于现场校准的便携式x射线照射装置

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2391699A1 (fr) * 1976-04-09 1978-12-22 Radiologie Cie Gle Appareil de radiographie, notamment de mammographie
US4096391A (en) * 1976-10-15 1978-06-20 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Method and apparatus for reduction of scatter in diagnostic radiology

Also Published As

Publication number Publication date
DE3215025A1 (de) 1982-11-18
FI68330C (fi) 1985-08-12
FI811339L (fi) 1982-10-30
US4493098A (en) 1985-01-08
JPS5811900A (ja) 1983-01-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68330B (fi) Roentgenkollimator
US4096391A (en) Method and apparatus for reduction of scatter in diagnostic radiology
US4277684A (en) X-Ray collimator, particularly for use in computerized axial tomography apparatus
US6363136B1 (en) Grid for the absorption of X-rays
JP5156186B2 (ja) フラットパネル検出器をベースとしたスロット走査構成
US4315146A (en) Process and apparatus for scatter reduction in radiography
Johns et al. Scattered radiation in fan beam imaging systems
US4340818A (en) Scanning grid apparatus for suppressing scatter in radiographic imaging
DE112005001757B4 (de) Röntgeneinrichtung mit einem Einzelblatt-Röntgenkollimator
EP0060848B1 (en) Multitube collimator for instance for scintillation cameras
US6894281B2 (en) Grid for the absorption of X-rays
US7612343B2 (en) Collimator for radiation detectors and method of use
US4096389A (en) Apparatus for minimizing radiation exposure and improving resolution in radiation imaging devices
GB1478123A (en) Tomography
JP2003116846A (ja) X線装置のための反散乱グリッド
EP2194876B1 (en) Computer tomography apparatus
US8476610B2 (en) Composite segment collimators for SPECT without dead zones
US4472828A (en) X-Ray filter for chest X-rays
Jeffcott Radiographic examination of the equine vertebral column
JP2000083940A5 (fi)
JP2004532702A (ja) 医療検査用x線装置及びその画像の質を改善する方法
US5418832A (en) Scanning radiographic device with slit, slot and grid
US4566112A (en) Tomosynthesis apparatus
US9213005B2 (en) X-ray anti-scatter grid
Moore et al. A method to absorb scattered radiation without attenuation of the primary beam

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RADIOGRAPHIC SCREEN OY