FI68250C - Foerfarande foer framstaellning av latexer av syntetisk kautschuk och deras anvaendning som raoaemne - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av latexer av syntetisk kautschuk och deras anvaendning som raoaemne Download PDF

Info

Publication number
FI68250C
FI68250C FI810801A FI810801A FI68250C FI 68250 C FI68250 C FI 68250C FI 810801 A FI810801 A FI 810801A FI 810801 A FI810801 A FI 810801A FI 68250 C FI68250 C FI 68250C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
parts
adhesive
chain transfer
transfer agent
Prior art date
Application number
FI810801A
Other languages
English (en)
Other versions
FI810801L (fi
FI68250B (fi
Inventor
Rudolf Hombach
Wilfried Nolte
Peter J Russell
Nigel G Wall
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6097592&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI68250(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of FI810801L publication Critical patent/FI810801L/fi
Publication of FI68250B publication Critical patent/FI68250B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68250C publication Critical patent/FI68250C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09JADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
    • C09J113/00Adhesives based on rubbers containing carboxyl groups
    • C09J113/02Latex
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F236/00Copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, at least one having two or more carbon-to-carbon double bonds
    • C08F236/02Copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, at least one having two or more carbon-to-carbon double bonds the radical having only two carbon-to-carbon double bonds
    • C08F236/04Copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, at least one having two or more carbon-to-carbon double bonds the radical having only two carbon-to-carbon double bonds conjugated

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

68250
Menetelmä tekokautsulateksien valmistamiseksi ja niiden käyttö kosketusliiman raaka-aineina.
Keksinnön kohteena on menetelmä tekokautsulateksin valmistamiseksi emulsiopolymeroimalla monomeeriseos. Li-5 säksi keksinnön kohteena on tällaisen tekokautsulateksin käyttö kosketusliiman raaka-aineena.
Paineherkkiä eli kosketusliimoja käytetään laajasti taipuisien tarranauhojen, tarra-etikettien, -kalvojen ja itseliimautuvien lattianpäällystysaineiden valmistukseen.
10 Kosketusliimojen täytyy tarttua pintaan, johon ne ke vyesti painetaan. Näiden ominaisuuksien täytyy säilyä laajalla lämpötila-alueella.
Kosketusliimoilla täytyy siten olla edullinen tasapainotus adheesion ja koheesion välillä. Adheesiolla tar-15 koitetaan ominaisuutta, että liima tarttuu määrätylle pinnalle, kun taas koheesio tarkoittaa liimamassan koossa pysymisestä vastuussa olevia voimia.
Kosketusliimat koostuvat tavallisesti luonnon- tai te-kokautsusta ja takertuvaksi tekevästä hartsista. Nämä liima-20 aineet levitetään liuosten muodossa kantoaineelle. Liuottimena käytetään yleensä bensiiniä. Liuottimen haihduttamisen jälkeen jää liima kantimelle.
Haittapuolena on tässä menetelmässä, että liuottimet menevät hukkaan tai ne täytyy ottaa talteen poistoilmasta 25 kustannuksia vaativilla menetelmillä.
Sen tähden on yritetty levittää tällaisia liimamassoja sulatteesta. Tällöin täytyy, levitettävän sulatteen alhaisen viskositeetin saavuttamiseksi käyttää hartseja, joilla on alhainen sulamispiste, minkä vaikutuksesta liimamassojen ko-30 heesio voimakkaasti pienenee.
Näiden haittojen välttämiseksi valmistetaan kosketus-liimoja polymeerien vesipitoisista dispersioista.
Tätä varten käytetään ennen kaikkea 4-12 C-atomia sisältävien alkanolien, akryyli- ja metakryylihappoesteri-seka-35 polymeraatteja. Näiden liimojen haittana on alhainen koheesio, 68250 joka toisaalta ilmenee kylmäjuoksevuutena, so. liiman taipumuksena siirtyä kantimelta lähiympäristöön, ja toisaalta liimauksen vähäisenä lujuutena, korotetuissa lämpötiloissa. Polymeroimalla mukaan reaktiokykyisiä toiminnallisia ryhmiä 5 ja silloittamalla sen jälkeen voidaan koheesiota tosin lisätä, mutta tähän liittyy kaikissa tapauksissa adheesio-häviötä.
Tunnettua on myös käyttää luonnon ja tekokautsun vesipitoisia dispersioita kosketusliimamassojen valmistamiseksi 10 seoksessa dispergoitujen hartsien kanssa. Käytännössä riittävän adheesion saavuttamiseksi täytyy yleensä käyttää mukana hartsimääriä väliltä 50-150 %, laskettuna polymeeriosasta.
Hartsina käytetään käytännössä ennen kaikkea polyter-peeni-hartseja ja kolofoniestereitä orgaanisten liuosten tai 15 vesipitoisten dispersioiden muodossa.
Haitallista on tällöin ensinnäkin, että jälleen on käytettävä orgaanisia liuottimia, ja toiseksi, että hartsit täytyy dispergoida työläällä menetelmällä.
Hartsi-dispersioita käytettäessä tapahtuu myös hartsi-20 osasten riittämätön yhteen sulautuminen lateksi-osasten kanssa, mikä vaatii suurempaa hartsilisäystä.
Yllättäen on nyt keksitty, että kosketusliimamassoja, joilla on erinomainen adheesio ja koheesio myös korkeammissa lämpötiloissa, voidaan valmistaa myös ilman takertuviksi te-25 keviä hartseja vesipitoisista dispersioista, kun kosketus-liiman raaka-aineena käytetään kautsulateksia, jonka polymeeri on valmistettu käyttäen sopivaa määrää säätöaineita.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on siten tunnusomaista, että siitä käytetään monomeeriseosta, jossa on 30 40-80 paino-osaa butadieeniä 10-45 paino-osaa styreeniä 5-30 paino-osaa akryylihappoesteriä, jossa on 4 - 8 C-atomia alkoholi-komponentissa, sekä 0,5-5,0 paino-osaa s( ,/3 -tyydyttämätöntä mono- tai di-35 karboksyylihappoa, ja että 100 paino-osaa kohti monomeeria käytetään 0,5-2,0 paino-osaa ketjunsiirtoainetta.
3 68250
Kopolymeroimisominaisuuksien säätämiseksi tarvitaan ketjunsiirtoaineita.
Sopivia ovat alkyylimerkaptaanit, edullisesti sellaiset, joiden ketjun pituus on 4-20 hiiliatomia, edelleen al-5 kyylimerkaptaanit, joissa on muita funktionaalisia ryhmiä, kuten 2-merkaptoetanoli tai tioglykolihappo, alemmat dial-kyylidiksantogenaatit, kuten esim. di-isopropyyli-ksanto-geenisulfidi.
Käytetty määrä, joka riippuu mm. säätöaineen tehokkuu-10 desta, on 0,5-2,0 paino-osaa 100 paino-osaa kohti monomeeria.
Vesipitoisen kautsu-lateksin valmistus tapahtuu tunnetulla emulsiopolymerointimenetelmällä käyttäen emulgaatto-reita tunnetulla tavalla.
Tätä varten käytetään 0,1-1,20 paino-% (laskettuna mo-15 nomeereistä)anionisia, kationisia tai ei-ionisia emulgoimis-tai dispergoimisaineita tai niiden yhdistelmiä.
Esimerkkejä anionisista emulgoimisaineista ovat korkeammat rasvahapot, hartsihapot, korkeammat rasva-alkoholi-sulfaatit, korkeammat alkyylisulfonaatit ja alkyyliaryyli-20 sulfonaatit sekä niiden kondensaatiotuotteet formaldehydin kanssa, korkeammat hydroksialkyylisulfonaatit, sulfomeripihka-happoestereiden suolat ja sulfatoidut etyleenioksidi-adduktit.
Esimerkkeinä vähemmän tavallisista kationisista emulgoimisaineista mainittakoon alkyyli-, aryyli- ja alkyyliaryyli-25 amiinien suolat epäorgaanisten tai orgaanisten happojen kanssa, kvaternääristen ammonium-yhdisteiden suolat sekä alkyyli-pyridinium-suolat.
Ei-ionisina emulgaattoreina voidaan käyttää esim. ety-leenioksidin reaktiotuotteita rasva-alkoholien, rasvahappojen 30 sekä niiden amidien ja alkyylifenolien kuten isononyylifenol-in kanssa. Lisäksi esitettäköön tässä esimerkkinä etyleeni-oksidin reaktiotuotteet alkyylimerkaptaanien ja alkyylitio-fenolien kanssa tai eetteröityjen tai esteröityjen polyhyd-roksi-yhdisteiden kuten sorbitolimonostearaatin analogiset 35 reaktiotuotteet. Mainitut tuotteet saatetaan reagoimaan 4-60 tai useamman moolin kanssa etyleenioksidia. Myös etyleeniok-sidin ja propyleenioksidin möhkälepolymeerejä voidaan käyttää.
68250
Initiaattoreiksi sopivat epäorgaaniset peroksi-yh-disteet, kuten vetyperoksidi, natrium-, kalium- tai ammo-niumperoksidisulfaatti, peroksikarbonaatti ja boraatti-peroksihydraatit, edelleen orgaaniset peroksi-yhdisteet, 5 kuten asyylihydroperoksidi, diasyyliperoksidi, alkyyli- hydroperoksidi, dialkyyliperoksidi ja esterit, kuten tert.-butyyliperbentsoaatti. Initiaattorimäärä on yleensä 0,01-5 paino-%, laskettuna käytettyjen monomeerien kokonaismäärästä.
Esimerkkeinä mainittuja epäorgaanisia tai orgaanisia 10 peroksi-yhdisteitä voidaan käyttää myös yhdessä tunnettujen pelkistimien kanssa tunnetulla tavalla. Esimerkkeinä tällaisista pelkistimestä mainittakoon: rikkidioksidi, alkalidisul-fiitit, alkali- tai ammoniumvetysulfiitit, tiosulfaatti, di-tioniitti ja formaldehydisulfoksylaatti, edelleen hydroksyyli-15 amiinihydroksikloridi, hydratsiinisulfaatti, rauta(II)-sulfaatti, tina(II)-kloridi, titaani(III)-sulfaatti, hydrokinoni, glukoosi, askorbiinihappo ja tietyt amiinit.
Usein on suositeltavaa polymeroida katalyytin kiihdyttimen läsnäollessa. Tällaisiksi ovat sopivia esim. pienet mää-20 rät metallisuoloja, joiden kationeilla voi olla useampi kuin yksi valenssiarvo. Esimerkkejä ovat kupari-, mangaani-, rauta-, koboltti- ja nikkelisuolat.
Mainittujen aineosien ohella voidaan keksinnön mukaisen kautsu-lateksin emulsiopolymerointia varten käyttää muita apu-25 ja modifioimisaineita, kuten suoloja, esim. natriumsulfaattia, fosfaatteja, kuten tetranatriumdifosfaattia tai natriumtri-fosfaattia tai kompleksinmuodostajia, kuten etyleenidiandinitetra-etikkahappoa, sekä alkaleja, kuten natriumhydroksidia, edelleen pH-puskureita, kuten ammoniakki/ammoniumsuoloja.
30 Kuten emulsiopolymeroinnissa yleensä, voi kautsu-latek sin valmistus tapahtua panoksittain tai jatkuvana.
On mahdollista työskennellä täysin panoksittaisesti, jolloin monomeerien koko määrä emulgoidaan vesipitoiseen emul-gaattoriliuokseen ja polymerointi pannaan alulle lisäämällä 35 initiaattoria ja mahdollisesti jotakin sopivaa pelkistintä. Polymeroinnin aikana voidaan jatkuvasti tai jaksottain lisätä lisää emulgaattoriliuosta.
Il 68250
Tavallisesti on kuitenkin edullista aloittaa osalla monomeereistä ja lisätä loput monomeereistä polymeroinnin edistyessä yhdessä vesipitoisen emulgaattoriliuoksen ja mahdollisesti lisäinitiaattorin kanssa.
5 Reaktorissa oleva ilman happi syrjäytetään ennen reak tion aloittamista inerttikaasulla, kuten typellä. Emulsiota sekoitetaan dispergoidun tilan yllä pitämiseksi. Polymeroi-mislämpötila voidaan käytetystä initiaattorista riippuen olla 0-120°C, edullisesti 50-100°C. Reaktiota jatketaan kunnes 10 60-100 % on reagoinut, edullisesti 80-98 %.
Toivotun loppureaktioasteen saavuttamisen jälkeen voidaan reaktio pysäyttää jollakin tavallisista radikaalinpi-dättäjistä, kuten esim. dietyylihydroksyyliamiinilla. Vaihtoehtoisesti annetaan lateksin yksinkertaisesti jäähtyä. Kaut-15 su-lateksi suodatetaan ja vapautetaan reagoimattomista monomeereistä jollakin tavallisista monomeerin poistomenetelmistä, kuten esim. vesihöyrytislauksella. Lateksin ominaisuuksien lopulliseksi säätämiseksi voidaan sen pH-arvoa vielä korjata lisäämällä happo- tai alkali-liuosta ja mahdollisesti voi-20 daan lisätä vanhentumiselta suojaavaa ainetta.
Kosketusliimatuotteiden valmistamiseksi voidaan keksinnön mukaisesti valmistetut polymeraatit 20-65 %:sten vesipitoisten dispersioiden muodossa levittää sinänsä tunnetulla tavalla substraattien, kuten esim. paperin, kalvojen, taker-25 tuvaksi tehtävälle pinnalle. Levitystä varten sopiva viskositeetti saavutetaan lisäämällä sopivaa paksunninta.
Tällöin voidaan käyttää mukana tavallisia paineherkkiä liimojen lisäaineita, esim. hartseja, kuten polyterpeenihart-seja, terpeeni-fenolihartseja, pehmentimiä, kuten adipiini-30 ja ftaalihappoestereitä. Täyteaineita, kuten kalsiumkarbonaat-tia, bariumsulfaattia, silikaatteja ja pigmenttejä voidaan samoin lisätä.
Liimojen vanhenemisen estämiseksi tai hapettumiskestä-vyyden parantamiseksi voidaan käyttää hapettumisen estoaineita, 35 kuten esim. amiineja tai substituoituja fenoleja.
6 68250
Keksinnön mukaista dispersiota voidaan käyttää myös sekoitettuna muiden polymeeridispersioiden kanssaPolymeereinä tulevat kysymykseen esim. kloropreenin, akrylaatin, akryy-linitriilin tai luonnon kautsun polymeraatit.
5 Liiman levittäminen voi tapahtua mille tahansa alus talle. Alustoina tulevat kysymykseen esim. paperi, polyetee-ni-, PVC-, polystyreeni-, polyesteri-kalvot, metalliohko-lehdet, kautsu-, polyuretaani-, PVC-, polystyreeni-solumuovi-kalvot, tekstiilikudokset ja kuitumatot luonnon ja tekokui-10 duista.
Voidaan valmistaa myös tuotteita, joissa liima on levitetty substraatin kummallekin puolelle. Kosketusliima levitetään alustalle tavallisesti raakelilla.
Keksinnön mukaiset dispersiot antavat hyvän kiinnityk-15 sen lukuisiin materiaaleihin, kuten esim. puuhun, paperiin, muoveihin, kuten PVC:iin, fenoliformaldehydihartseihin, ke-ramiikkalevyihin, silikaatteihin, kuten esim. lasiin ja metalliin .
Keksinnön mukaisesti valmistettuja tekokautsu-latekse-20 ja voidaan käyttää myös kosketusliiman raaka-aineena valmistettaessa kosketusliimamassoja itseliimautuvien tuotteiden, kuten esim. tarranauhojen, tarraetikettien, tarrakalvojen, itseliimautuvien lattianpäällystysaaneiden, laastareiden ine tartuntakerrokseksi. Tässä käytössä on tärkeätä tietää, että 25 kosketusliimamassoihin ei tarvitse lisätä mitään takertuvaksi tekeviä hartseja.
Keksinnön mukaisten kautsu-lateksien valmistusta valaistaan muutamin esimerkein.
Esimerkki 1 30 1,5 1:n soodavesipulloon (kruunukapseli) pannaan 200,0 g vettä 0,4 g natriumtrifosfaattia 1,0 g kaliumperoksidisulfaattia 0,4 g naftaleenisulfonihappo-formaldehydikondensaattia 35 0,4 g etyleenidiamiinitetraetikkahapon dinatriumsuolaa 3,6 g disykloheksyylisulfosukkinaattia.
tl 68250
Sen jälkeen lisätään seos, jossa on 90,0 g styreeniä 4.0 akryylihappoa 2.0 tert.-dodekyylimerkaptaania.
5 Lisäämällä 106 g butadieeniä syrjäytyy pullossa oleva ilman happi samanaikaisesti. Pullo suljetaan kruunukapselilla ja pannaan suojavaippaan. Pulloa ravistellaan vesihauteella 72°C:ssa ylösalaisin nopeudella 60 r/min 24 tunnin ajan. Sen jälkeen pullo jäähdytetään ja avataan. Monomeeri-seos oli 10 reagoinut 96-%:sesti. Saatu lateksi vapautetaan reagoimattomasta monomeeristä, säädetään laimealla NaOHrlla pH 8:aan ja varustetaan suoja-aineella vanhentumista vastaan. Lateksin koestaminen tapahtuu seuraavassa kuvatulla tavalla:
Liimamassat levitettiin raakelilla 50 um:n paksuiselle 15 polyeteeniglykolitereftalaatti-kalvolle. Levitetty kuiva-ainemäärä oli n. 100 g. Liimamassojen levittämisen jälkeen varastoitiin kalvot pölyttömästi liuottimen haihduttamiseksi koes-tamiseen asti.
1. Takertuvuuden koestus 20 Takertuvuus määritettiin käsin koskettamalla liimaker- rosta sormella ja ilmaistiin asteikolla 1:stä (erittäin takertuva) 5:een (riittämätön takertuvuus).
2. Tarttumislujuuden koestus
Liimamassojen tarttumislujuuden koestamiseksi leikat-25 tiin päällystetyistä kalvoista 30 cm:n pituisia ja 1,5 cm:n levyisiä suikaleita ja levitettiin AFERA (Associtation des Fabricants EuropSens de Rubans Auto-ADHESIFS) testimenetelmän 4001 P 7 mukaisesti erittäin kiiltäväksi kiilloitetulle ja-loteräslevylle rakkulattomasti ja puristettiin pyörittämällä 30 kahdesti niiden ylitse 3 kg:n painoista alumiinitelaa.
30 minuutin varastoinnin jälkeen vedettiin liimanauhat nopeudella 300 mm/min irti jaloteräslevystä 180°:n repimis-kulmassa. Tähän tarvittavat voimat on esitetty seuraavassa taulukossa.
35 8 68250 3. Lämmön kestävyyden koestus Lämmön kestävyyden koestamiseksi liimattiin 1 cm:n levyisiä liuskoja 6 cm:n pituudella jaloteräslevylle, jollaista käytettiin edellä lujuuden testaamiseen. Liima-5 nauhan vapaa pää taivutettiin 180°:n leikkauskulmaan ja kuormitettiin 0,05 kp:n painolla.
Määritettiin aika, jonka liimaukset 50°C:n koelämpö-tilassa kestivät annetun 0,05 kp:n kuorman. 180 minuutin kuluttua koe keskeytettiin. Saadut tulokset on samoin esi-10 tetty seuraavassa taulukossa.
Näiden kokeiden tulokset yhdessä muissa esimerkeissä, myös esimerkissä 1 kuvatulla menetelmällä polymeroitujen tuotteiden koetulosten kanssa esitetään taulukossa 1. Esimerkit 2-13 15 Yhdenmukaisesti esimerkin 1 kanssa valmistetaan koos tumukseltaan erilaisia polymeerilatekseja, joilla on erilaiset säätöainemäärät. Muut yksityiskohdat käyvät ilmi taulukoista 1-3.
li 9 68250
Taulukko 1
Esimerkki_ 1 2 3 4 5
Monomeerit (paino-osia)
Butadieeni 53,0 63,0 63,0 78,0 53,0
Styreeni 45,0 20,0 21,0 - 20,0
Akryylinitriili - - 20,0 10,0 EHA - 15,0 15,0 - 15,0
Akryylihappo 2,0 2,0 - 2,0 2,0
Itakonihappo - - 1,0 - Säätöaineet(paino-osia)
Tert.Dodekyylimerkaptaani ^ Ό 1,25 1,0 1,0 1,0
Takertuvuus 3-4 1-2 1-2 1 2-3
Afera-Testi 24 rurnin kuluttua /P/ 1 700 600 800 700 700 1 kk:n kuluttua ^7 600 760 750 680 480 Läimönkestä- vyys ynvi 180 180 180 70 60 EHA = 2-Etyyliheksyyliakrylaatti
Takertuvuus: 1 = erittäin hyvä 2 = hyvä 3 = kohtalainen 4 = vielä riittävä 5 - riittämätön 10 68250
Taulukko 2
Esimerkki 6 7 8 9 10
Monomeerit(paino-osia)
Butadieeni 53/0 53/0 53/0 53/0 53/0
Styreeni 45,0 45,0 45,0 45,0 45,0
Akryylihappo 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 Säätöaine (paino-osia)
Tert. -Dodekyylimerkaptaani 0,5 0,75 1,25 1,5 1,75
Takertuvuus 3 2-3 2-3 1 1
Afera-Testi 24 tunnin kuluttua /g/ 220 750 820 1400 1 100 1 kk:n kuluttua & 250 320 700 1360 1000 I^imönkestävyys^/nän/ 129 105 170 61 13 68250 11
Taulukko 3
Es inner kk n 12 13 Vertailuksi Vertailuksi
Moncmeerit Acronal Tesafilm (paino-osia) 81 D1) 2)
Butadieeni 63,0 63,0 63,0
Styreeni 20,0 20,0 20,0 EHA 15,0 15,0 15,0
Akryylihappo 2,0 2,0 2,0 Säätöaineet (paino-osia)
Tert. -Dodekyy limerkap- taani 0,7 5 -
Di-isopropyyliksanto- geenidisulf idi - 1 t q 2,0
Takertuvuus 2-3 2 1 1-2 1-2
Afera-Testi 1 tunnin kuluttua/p/ 440 550 280 370 360 1 kk:n kuluttua /p7 320 380 200 400 300 Länmönkestävyys 30 55 12 0 180 1) Akrylaat ti-dispersio, joka pohjautuu 2-etyyliheksyyliakry laati in, valmistaja, BASF, Ludwigshafen 2) Luonnon kautsu, jossa takertuvaksitekevää hartsia, valmistaja: Beiersdorf AG, Hanpuri.

Claims (5)

12 68250
1. Menetelmä tekokautsu lateksin valmistamiseksi emulsiopolymeroimalla monomeeri-seos, tunnettu sii- 5 tä, käytetään monomeeri-seosta, jossa on 40-80 paino-osaa butadieeniä 10-45 paino-osaa styreeniä 5-30 paino-osaa akryylihappoesteriä, jossa on 4 - 8 C-atomia alkoholi-komponentissa, sekä 10 0,5-5,0 paino-osaa cC ,β -tyydyttämätöntä mono- tai dikarboksyylihappoa, ja että 100 paino-osaa kohti monomeeria käytetään 0,5-2,0 paino-osaa ketjunsiirtoainetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ketjunsiirtoaineena käytetään merkap- 15 to-yhdistettä, dialkyyliksantogeenidisulfidia tai niiden seosta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ketjunsiirtoaineena käytetään merkapto-yhdistettä.
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen menetelmä, t u n-20 n e t t u siitä, että ketjunsiirtoaineena käytetään alkyyli- merkaptaania, jossa on 4-20 C-atomia.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 menetelmän mukaisesti valmistetun tekokautsulateksin käyttö kosketusliiman raaka-aineena valmistettaessa kosketusliimamassoja.
FI810801A 1980-03-19 1981-03-16 Foerfarande foer framstaellning av latexer av syntetisk kautschuk och deras anvaendning som raoaemne FI68250C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3010429 1980-03-19
DE19803010429 DE3010429A1 (de) 1980-03-19 1980-03-19 Verfahren zur herstellung von synthesekautschuklatices, deren verwedung als haftklebstoffrohstoff bei der herstellung von haftklebemassen sowie haftklebemassen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810801L FI810801L (fi) 1981-09-20
FI68250B FI68250B (fi) 1985-04-30
FI68250C true FI68250C (fi) 1985-08-12

Family

ID=6097592

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810801A FI68250C (fi) 1980-03-19 1981-03-16 Foerfarande foer framstaellning av latexer av syntetisk kautschuk och deras anvaendning som raoaemne

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4445959A (fi)
EP (1) EP0036170B1 (fi)
JP (1) JPS56145909A (fi)
CA (1) CA1196745A (fi)
DE (2) DE3010429A1 (fi)
ES (1) ES500438A0 (fi)
FI (1) FI68250C (fi)
NO (1) NO810768L (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60137906A (ja) * 1983-12-27 1985-07-22 Toyo Ink Mfg Co Ltd 水性樹脂組成物
US4540739A (en) * 1984-04-10 1985-09-10 Polysar Limited Adhesive polymer latex
JPS6134084A (ja) * 1984-07-27 1986-02-18 Asahi Chem Ind Co Ltd ラテツクス系感圧接着剤
US5236991A (en) * 1987-01-14 1993-08-17 The Dow Chemical Company In-situ tackified structured latex composition
US4968740A (en) * 1987-01-20 1990-11-06 The Dow Chemical Company Latex based adhesive prepared by emulsion polymerization
DE3721096A1 (de) * 1987-06-26 1989-01-05 Dow Chemical Rheinwerk Gmbh Verbessertes klebstoffpolymer
US5230940A (en) * 1987-08-21 1993-07-27 Bayer Aktiengesellschaft Formable sheet-form textile material for lining noise-affected rooms and process for its preparation
US5444118A (en) * 1989-06-30 1995-08-22 Japan Synthetic Rubber Co., Ltd. Process for producing copolymer latex and paper coating composition, carpet backing composition or adhesive composition comprising said latex
DE69013995T2 (de) * 1989-06-30 1995-03-16 Japan Synthetic Rubber Co Ltd Verfahren zur Herstellung eines Copolymerlatexes und Paperbeschichtungszusammensetzung, Zusammensetzung für Teppichrückbeschichtung oder Klebemischung welche dieses Latex enthält.
US5354800A (en) * 1991-10-31 1994-10-11 Takeda Chemical Industries, Ltd. Production of copolymer latices
DE19628446A1 (de) * 1996-07-15 1998-01-22 Bayer Ag Stabile, wäßrige Dispersionen von Copolymerisaten auf Basis von konjugierten, aliphatischen Dienen und vinylaromatischen Verbindungen
DE19633967A1 (de) * 1996-08-22 1998-02-26 Basf Ag Herstellung hochkonzentrierter Haftklebstoffdispersionen und deren Verwendung
US6703470B2 (en) 2000-08-30 2004-03-09 Jsr Corporation Conjugated diene-based rubber, oil extended rubber and rubber composition containing the same
DE10052310A1 (de) * 2000-10-21 2002-05-02 Basf Ag Fußbodenklebstoffe auf Basis von Styrol-Butadiencopolymerisaten
DE10222887A1 (de) * 2002-05-23 2003-12-11 Bayer Ag Quaterpolymere und polare Weichmacher enthaltende Kautschukmischungen
CN101688094A (zh) * 2007-05-17 2010-03-31 约翰逊迪瓦西公司 表面涂层系统以及方法
JP5190384B2 (ja) * 2009-01-13 2013-04-24 日東電工株式会社 粘着シート
WO2012050872A1 (en) * 2010-09-28 2012-04-19 Industrias Negromex, S.A. De C.V. Pressure sensitive adhesive soluble in acetone
US9868862B2 (en) 2011-05-25 2018-01-16 Diversey, Inc. Surface coating system and method of using surface coating system

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA567557A (en) * 1958-12-16 Franklin G. Nickerson, Jr. Manufacture of laminated sheet material
US2924545A (en) * 1955-06-22 1960-02-09 Us Rubber Co Thermoplastic mixture of butadiene-acrylonitrile rubber, styrene-acrylonitrile resin and vinyl chloride resin
US3344103A (en) * 1965-03-08 1967-09-26 Goodrich Co B F Self curing synthetic latices
GB1473851A (en) * 1973-08-03 1977-05-18 Int Synthetic Rubber Preparation of lattices
JPS5815518B2 (ja) * 1973-10-12 1983-03-25 株式会社クラレ 感圧材料用水性分散液
DE2418419C3 (de) * 1974-04-17 1987-07-09 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur Herstellung carboxylgruppenhaltiger Latices
US3985937A (en) * 1975-09-08 1976-10-12 Georgia-Pacific Corporation Paperboard laminating adhesive containing polyvinyl acetate/styrenebutadine polymers; paraffin wax; clay; and polyalkyleneglycol
US4126504A (en) * 1977-01-27 1978-11-21 Pratt & Lambert, Inc. Adhesive compositions and method employing same
JPS5388834A (en) * 1977-01-17 1978-08-04 Asahi Chem Ind Co Ltd Composition for adhering fibers
JPS5433584A (en) * 1977-08-19 1979-03-12 Japan Synthetic Rubber Co Ltd Preparation of polymer latex
DD134771A1 (de) * 1978-02-08 1979-03-21 Frans Steffers Verfahren zur herstellung von carboxylierten butadiencopolymerisatlatices
US4145494A (en) * 1978-05-10 1979-03-20 The General Tire & Rubber Company Aqueous free radical emulsion polymerization
DE2830393A1 (de) * 1978-07-11 1980-01-24 Bayer Ag Verfahren zur herstellung stippenfreier kautschuklatices mit hoher oberflaechenspannung
US4189419A (en) * 1978-08-14 1980-02-19 Avery International Corporation Pressure-sensitive adhesives based on carboxylated SBR emulsion
FR2460925A1 (fr) * 1979-07-10 1981-01-30 Rhone Poulenc Ind Procede de preparation directe d'aldehyde beta-methylthiopropionique
DE3069499D1 (en) * 1979-07-23 1984-11-29 Polysar Int Sa Styrene-butadiene alkyl methacrylate polymers as adhesives

Also Published As

Publication number Publication date
CA1196745A (en) 1985-11-12
FI810801L (fi) 1981-09-20
EP0036170B1 (de) 1984-05-23
JPS56145909A (en) 1981-11-13
US4445959A (en) 1984-05-01
FI68250B (fi) 1985-04-30
ES8202849A1 (es) 1982-02-01
ES500438A0 (es) 1982-02-01
NO810768L (no) 1981-09-21
DE3163717D1 (en) 1984-06-28
DE3010429A1 (de) 1981-09-24
EP0036170A1 (de) 1981-09-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68250B (fi) Foerfarande foer framstaellning av latexer av syntetisk kautschuk och deras anvaendning som raoaemne
US3923752A (en) Pressure sensitive adhesives from diesters of fumaric acid and vinyl compounds copolymerizable therewith
US4759983A (en) Pressure sensitive adhesives and adhesive articles
AU716834B2 (en) Pressure-sensitive adhesives with small amounts of styrene
US3920600A (en) Adhesive compositions
AU716940B2 (en) Pressure-sensitive adhesives based on polymers of multistage construction
CN101528879B (zh) 包含(甲基)丙烯酸c10烷基酯的压敏粘合剂
US4937282A (en) Dispersions of non-tertiary butyl (meth)acrylate copolymers having glass transition temperatures of less than -10°C.
JP7219594B2 (ja) 粘着剤組成物、及びそれを含む物品並びに粘着製品の製造方法
NO120652B (fi)
AU667744B2 (en) Pressure sensitive adhesive latex compositions
US6414087B1 (en) Process for preparing an aqueous polymer dispersion for redetachable pressure sensitive adhesive films
CA2188105A1 (en) Method for preparing a paper label
JP2017523278A (ja) 基材を低温および湿った表面に付着させるための方法
JPS6160086B2 (fi)
US20110151251A1 (en) Adhesive composition for plasticizer-free, self-adhesive removable labels
US3941738A (en) Non-phasing chloroprene polymer adhesive composition and preparation thereof
JP2009535439A (ja) n−ブチルアクリレートおよびヒドロキシブチル(メタ)アクリレートを含有する感圧接着剤
CA1331061C (en) Adhesive compositions and self-adhesive sheet materials
US4056497A (en) Acrylic ester copolymers capable of being cross-linked
WO2000073385A1 (fr) Composition de latex a base de chloroprene, procede de production, et composition adhesive comprenant cette composition
JP2009535440A (ja) 2−エチルヘキシルアクリレートおよびヒドロキシブチル(メタ)アクリレートを含有する感圧接着剤
US6870001B2 (en) Emulsifier mixture for emulsion polymerization
US20220363959A1 (en) Acrylic Emulsion Pressure-Sensitive Adhesive Composition
ES2359684T3 (es) Dispersiones acuosas de polímeros, su obtención y su empleo.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BAYER AKTIENGESELLSCHAFT