FI67984C - Slaeckningskrets - Google Patents

Slaeckningskrets Download PDF

Info

Publication number
FI67984C
FI67984C FI811665A FI811665A FI67984C FI 67984 C FI67984 C FI 67984C FI 811665 A FI811665 A FI 811665A FI 811665 A FI811665 A FI 811665A FI 67984 C FI67984 C FI 67984C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
component
frequency
output signal
player
Prior art date
Application number
FI811665A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI811665L (fi
FI67984B (fi
Inventor
Alfred Lynn Baker
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB49924/74A external-priority patent/GB1531214A/en
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI811665L publication Critical patent/FI811665L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67984B publication Critical patent/FI67984B/fi
Publication of FI67984C publication Critical patent/FI67984C/fi

Links

Description

67984
Sammutuspa, iri
Jakamalla erotettu hakemuksesta 753163 5 Tämä keksintö kohdistuu sammutuspiiriin käytettäväk si levysoittimessa, johon kuuluu anturilaite yhdistetyn videosignaalin mukaisesti taajuusmoduloidun kantoaallon, jolla on tietty taajuuskaista, toistamiseksi levyltä, kun neulalaite on toistoasennossa, sekä taajuusdemulointilaite, 10 joka reagoi anturilaitteen kantoaaltoulostuloon demoduloidun signaaliulostulon, joka on rajoitettu oleellisesti mainittuun tiettyyn taajuuskaistaan, muodostamiseksi, ja elimet taajuusdemodulointilaitteen demoduloidun signaaliulos-tulon käsittelemiseksi yhdistetyn videoulostulosignaalin 15 kehittämiseksi.
US-patenttijulkaisussa 3 842 194, keksijänä Jon K. Clemens, myönnetty 15. lokakuuta 1974 esitetään video-levyjärjestelmä tallennusta ja toistoa varten, jossa muistiinmerkitty tieto esiintyy geometristen vaihtelujen muo-20 dossa sprimaalimaisen uran pohjalla levyalustan pinnalla, joka on päällystetty sähköä johtavalla pinnoitteella ja jossa dielektrinen kerros sijaitsee johtavan pinnoitteen päällä. Toistoneula, johon sisältyy virtaa johtava elektrodi kiinnitettynä eristävään kannattimeen sijoitetaan 25 levyn uraan. Tätä neulaa kannatetaan kannatinvarrella, joka on asennettu kotelo-osaan, jota siirretään säteittäi- sesti (pyörivään levylautaseen verrattuna, jolle levy on asetettu), jotta helpotettaisiin levyn peräkkäisten kierrosten seuraamista urassa neulan asennon ollessa oleelli-30 sesti vakio. Tämä neulaelektrodi on yhteistoiminnassa levyn pinnoitteen kanssa muodostaen levyä pyöritettäessä muuttuvan kapasitanssin uran pohjan geometristen vaihtelujen mukaisesti, niiden kulkiessa neulaelektrodin alta. Sopivat piirit, jotka on kytketty neulaelektrodiin, muut-35 tavat kapasitanssivaihtelut sähköisiksi signaalivaihte- luiksi, jotka edustavat muistiinmerkittyä tietoa.
67984
Edullisena pidetyssä yllä kuvatun kapasitiivisen videolevysysteemin muodossa muistiinmerkitty kuvainf orir.aa-tio sisältää tietyn kantoaaltotaajuuden moduloituna yhdistettyjen videosignaalien mukaisesti ja se esiintyy muodol-5 taan peräkkäisinä uran pohjan syvyyden vaihteluina maksimi-ja minimisyvyyksien välillä. Tietyn ratkaisun mukaisesti, joka on selostettu US-patenttijulkaisussa 3 911 476 keksijänä Eugene O. Keizer, liittyy kuvainformaatioon toivotta-vimmin ääni-informaatio, joka sisältää toisen kantoaallon 10 (taajuudeltaan oleellisesti alempi kuin ensimmäisenä mainittu kantoaalto), joka on taajuusmoduloitu äänisignaalien mukaisesti, sen esiintyessä uran syvyyden vaihteluiden "toimintajakso"-moduloinnin muodossa.
Soittimessa videolevyjä varten, jotka ovat ylläkuvat-15 tua tyyppiä on vastaavat FM-ilmaisimet asiaankuuluvine si- sääntulosuodatuksineen sopivimmin asennettu mukaan niin että otetaan talteen ääni- ja videosignaalit taajuusmoduloiduista signaaleista, jotka saadaan levyä soitettaessa.
Käytössä on videolevysoittimella, joka on ylläkuvat-20 tua tyyppiä, jotta otettaisiin talteen muistiinmerkittyjä videosignaaleja kuvan esittämiseksi, se ongelma, joka saattaa esiintyä (ellei sitä kompensoida), että esitetyssä kuvassa jaksottain esiintyy satunnaisissa sijaintipaikoissa häiriöitä valkeiden ja/tai mustien pisteiden ja juovien 25 muodossa, jotka esiintyvät asiaankuuluvan kuvainformaation lisäksi. Nämä kuvan viat saattavat vaihdella pituudeltaan, paksuudeltaan ja näkyvyyden kestoajaltaan. Vaikkakaan ne eivät kokonaisuudessaan turmele kuvainformaatiota tällaisten kuvavikojen jaksottainen esiintyminen saattaa olla huomatta-30 van häiritsevä tekijä katselijalle.
Tämän ongelman analyysi on paljastanut, että useat eri syyt saattavat johtaa erilaisten, kiusallisten kuva-täplien ja juovien syntymiseen. Eräät näistä syistä saattavat liittyä vikoihin levyssä itsessään. Toiset syyt saatta-35 vat liittyä niihin olosuhteisiin, joita kohdataan määrätyn levyn erityisen soittokerran yhteydessä (esim. neula kohtaa 3 67984 eri tyyppisiä roskia levyn uran eri alueilla). Vielä toiset syyt (esim. naarmut, lovet jne.) saattavat liittyä soitettavana olevan levyn aikaisempaan käyttöön tai vaurioihin. Enempää erottelematta kuvavikojen syitä on selvää, että on 5 olemassa lukuisa joukko eri tyyppisiä syitä, jotka johtavat siihen, että ongelmalla on huomattava ennalta ennustettavuuden puuttuminen ja se vaihtelee levyltä toiselle, soitto-kerrasta toiseen, uran alueelta toiselle uran alueelle jne.
US-patenttiiulkaisu 4 001 496 kuvaa järjestelmää, 10 jolla tehokkaasti peitetään signaalivikojen vaikutukset videolevyn soittamisen aikana. Tässä järjestelyssä vikojen ilmaisu sisältää sen, että luotetaan niiden tilanteiden tunnistamiseen, jolloin hetkelliset sisääntulotaajuudet soittimen kuvan FM-ilmaisimeen joutuvat tarkoitetun kuvan FM-15 signaalin poikkeama-alueen rajojen ulkopuolelle. Tämä vikojen ilmaisimen ulostulo toimii säätäen senhetkisen informaation korvausta edeltävän kuvan juovan informaatiolla. Koska peräkkäisien kuvan juovien informaatio on yleisesti redundattista peittää edeltävän juovan informaatiolla kor-20 vaaminen vian esiintymisen, tehden sen suhteellisen näkymättömäksi kuvan katselijalle.
Videolevysoittimissa, jotka ovat ylläkuvattua tyyppiä on olemassa joukko tilanteita, jolloin saattaa olla toivottavaa estää signaalien syöttö soittimen ulostuloihin joh-25 tuen anturipiirin ulostulon luonteesta. Eräät näistä tilanteista saattavat liittyä ohimeneviin tai muutoin viallisiin anturin toimintoihin. Muut tilanteet saattavat liittyä erilaisiin edullisiin toiminnan tapauksiin, joita soittimessa aikaansaadaan sellaisia haluttuja ilmiöitä varten kuten val-30 miustilanne, käynnistäminen, haku, sammuttaminen jne., mutta jotka eivät käsitä anturipiirien käyttökelpoisten signaalien kehittämistä. Ulostulon estämiseksi kuvatuissa olosuhteissa on jo aikaisemmin ehdotettu käytettäväksi poikkeutuksen tah-tikomponentin erottimen ulostuloa videosignaalin käsittely-35 piireissä tässä soittimessa määrittelemään tilanteiden olemassaolo, jotka ovat sopivia soittimen ulostulojen sammut- 4 67984 tamiseen, toisin sanoen että valvotaan tahtisignaalin erottimen ulostuloa ja aloitetaan sammuttava toiminta kun tahti-pulssi ei ole läsnä tietyn ajanjakson kuluessa ja päätetään sammutus kun tahtipulssit palaavat.
5 Eräs ongelmista, joita kohdataan sammutussysteemissä, joka perustuu tahtisignaalin erottimen ulostuloon valvontaan on, että tietyissä niissä tilanteissa, jolloin sammutuksen tilanteen ylläpitoa halutaan, sisääntulo tahtisignaalin erot-timeen sisältää kohinaa, joka saatetaan virheellisesti tul-10 kita tahtisignaalin erottimessa tahtipulsseiksi, mikä johtaen ennenaikaiseen sammutukseen tilanteen päättämiseen.
Nyt kyseessä oleva keksintö kohdistuu sammutusjärjestelmään, jossa halutun sammutustilanteen ylläpitäminen tehdään suhteellisen immuuniksi virheelliselle kohinan aikaan-15 saamille päättymisille. Nyt kyseessä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti sammutussignaalin kehittäminen tehdään riippuvaksi laitteista, jotka tunnistavat poikkeaman hetkellisestä taajuudesta tämän soittimen FM-ilmaisimen sisääntulossa verraten sitä etukäteen määriteltyyn, tavoitteena 20 olevaan kantoaallon poikkeama-alueeseen.
Soittimissa, jotka käyttävät vian kompensointijärjestelmää, joka on sitä yleistä tyyppiä, jota on kuvattu jo aikaisemmin mainitussa US-patenttijulkaisussa 4 001 496, on tällainen poikkeamat tunnistava laite jo läsnä vian ilmai-25 simena; näissä olosuhteissa saatetaan sammutussignaaligene-raattori mukavasti saattaa toimintaan vikojen ilmaisimen ulostulon perusteella. Edullisimmin vikojen ilmaisimen ulostuloa, jonka perusteella sammutussignaaligeneraattori toimii, sisältää tai se on alttiina "venytyksen" menettelylle, kuten 30 on kuvattu mainitussa patenttijulkaisussa, minkä johdosta tuloksena oleva vikojen ilmaisupulssi, kun se kerran on aloitettu jatkuu kunnes tietty ajanjakso on kulunut ilman sisääntulon taajuuden poikkeamaa ennakolta määrätystä poikkeama-alueesta. Soittimen anturipiirien kohinaulostulon 35 luonne käyttökelpoisten signaalien puuttuessa on tyypillisesti sellainen, että sopiva "venytyksen" parametrien 5 67984 valinta takaa venytetyn vikojen ilmaisupulssin ylläpitämisen koko käyttökelpoisen signaalin puuttumisen ajan.
On luonnollisestikin toivottavaa, että ulostulon sammutuksen äärimmäinen toimenpide ei tapahdu esim. niiden 5 vikojen aikana, jolloin vikojen kompensoinnin systeemi sellaisena kuin se yllä on kuvattu saattaa aikaansaada tehokkaan vikojen peittämisen. Nyt kyseessä olevan keksinnön erään lisäpiirteen mukaisesti sanunutussignaalin aloittaminen ei tapahdu seurauksena vikojen ilmaisun sisääntulosta 10 paitsi ja kunnes vikojen ilmaisu kestää tietyn ajanjakson verran. Tämä annettu ajanjakson pituus on edullisimmin pitkä verrattuna juovan kestoaikaan, jolloin havainnollistava esimerkkivalinta on 50 millisekuntia.
Vaikkakin yllämainittu viive sammutuksen toimintaan 15 saattamisessa on toivottavaa, jotta vältettäisiin levyn soittamisen aikana virheellinen ja/tai ennenaikainen sammutus levyn toistovikojen aikana, se muodostaa ongelman, että kun neula nostetaan levyltä sellaisia toivottavia soittimen toimenpiteitä varten kuten pysäytystä, hakua tai sammuttamista 20 varten, kohinaa saattaa päästä soittimen ulostuloihin viive-jakson kestoaikana ennenkuin sammuttaminen alkaa. Tämä vii-vejakso on tyypillisessä tapauksessa riittävän pitkä salliakseen esim. häiritsevän äänitaajuisen kohinan purkauksen toistamisen. Nyt kyseessä olevan keksinnön erään ylimääräisen 25 piirteen mukaisesti tämä kiusallinen ilmiö on poistettavissa saattamalla sammutussignaaligeneraattori lisäksi toimimaan neulan poistamisen perusteella sen soittoasennosta, jolloin tämä ylimääräinen vaste ei ole toimintaansaattamisviiveen alainen. Nyt kyseessä olevan keksinnön erään erityisen suo-30 ritusmuodon mukaisesti, missä neulan poistaminen syöttö- asennosta säädetään solenoidilla käyttöön saatetulla neula-varren nosto- ja laskumekanismilla, ylimääräinen sisääntulo sammmutusignaaligeneraattorille johdetaan näistä neulan solenoidin virroittavista säätöpiireistä.
35 Tässä yhteydessä kuvatuissa videolevysoittimissa saattaa videosignaalin käsittelysysteemi sisältää piirit, 67984 jotka vaativat tietyn ajanjakson stabilisoimisekseen, mikä aika seuraa ilmaisun aloittamista oikeista sisääntulosig-naaleista ennenkuin voidaan taata esitettävissä olevien soittimen ulostulosignaalien kehittäminen- Eräs esimerkki 5 sellaisesta piiristöstä on vaihelukittu silmukkasysteemi (PLL), joka on asennettu huojunnan stabilisointitarkoituk-sia varten ja joka käyttää porttipiiriä, joka päästää läpi värikkyyssignaalin purskekomponentit, jota signaalia käsitellään vaiheenilmaisimeen, kuten on kuvattu US-patentti-10 julkaisussa 3 872 497. Esillä olevan keksinnön tavoitteena on kehittää sammutuspiiri, jossa sammutuksen soveltamisen hetki videosignaalin käsittelypiireihin seuraa edellämainittua olevan PLL systeemin purskealoituksen hetkeä, samoinkuin myös purskeveräjäpulssin kehitystä ohjaavan ajoitus-15 informaation aloitushetkeä, minkä johdosta PLL systeemin toimintaa ei estetä sammutuksella ja jossa soittimen palautusta sammuttamattomaan tilaan viivytetään sammutuksen toi-mintaansaattamisen sisääntuloihin verrattuna ajanjaksolla, joka on pituudeltaan riittävä (esim. yhden sekunnin verran) 20 salliakseen PLL systeemin stabiloinnin.
Nämä tavoitteet on toteutettu patenttivaatimuksen 1 johdannon tyyppisessä sammutuspiirissä, joka tunnetaan soittimen ohjauselimistä anturilaitteen siirtämiseksi valinnaisesti pois toistoasennosta, elimistä, jotka on kytketty soit-25 timen ohjauselimiin sammutussignaalin kehittämisen aloittamiseksi lähtien anturilaitteen valinnaisen siirron toisto-asennosta aloittamisesta soittimen ohjauselimien toimesta, elimistä sammutussignaalin päättämisen viivyttämiseksi aikajaksolla suhteessa anturilaitteen siirron toistoasen-30 nosta päättämiseen, elimistä sammutussignaalin käyttämisek si estämään yhdistetyn videoulostulosignaalin kehittäminen.
Esillä olevan keksinnön muut edut käyvät ilmi seu-raavasta yksityiskohtaisesta selityksestä viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa 35 kuvio 1 esittää kuvaa päältä osittain leikattuna osasta videolevysoitinta, jolla esillä oleva keksintö voidaan käytännössä toteuttaa, 7 67984 kuvio 2 havainnollistaa osittain kaavamaisesti ja osittain lohkokaavion muodossa piirijärjestelyä kuvion 1 videolevysoittimelle, johon sisältyy esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukainen sammutuspiiri, ja 5 kuvio 3 havainnollistaa osittain kaavamaisesti ja osittain lohkokaavion muodossa systeemiä, jota voidaan käyttää toteuttamaan soittimen säätöpiirin tehtävät kuvion 2 esittämän soittimen yhteydessä.
Kuviossa 1 esitetään levy 4, joka havainnollistamis-10 tapauksessa on jo aikaisemmin mainitussa US-patenttijulkaisussa 3 842 194 kuvattua tyyppiä, kun sitä soitetaan kannatettuna levylautasella 5, joka pyörii moottoriosan 7 päällä tämän levyn keskiaukon ollessa keskitetty karan 6 suhteen. Neula 11, jonka kärki on sijoitettu levyn uraan, on liitetty 15 ilmaisinvarren 12 toiseen päähän. Tämä ilmaisinvarsi 12, joka voi havainnollistamistapauksessa olla sitä tyyppiä, joka on esitettynä US-patenttijulkaisussa 3 956 581, on vastakkaisesta päästään kääntyvästä kannatuksella (ei esitetty) kotelossa 9.
20 Kotelo-osa 9 on kiinnitetty korvakkeeseen 10, joka suuntautuu raon 8 läpi moottoriosassa 7, Moottoriosan 7 alapuolella sijaitsee laitteisto (jota ei ole esitetty), jolla valinnaisesti syötetään käyttövoimaa koteloon 9 korvakkeen 10 kautta. Havainnollistamistapauksessa käyttölaitteisto on 25 sitä muotoa, joka on esitetty US-patenttijulkaisussa 3 870 320 ja joka sallii toimintoina seuraavat valinnat: a) Säteettäissuuntainen käyttö eteenpäin suunnassa (piirustuksissa merkitty "f") tietyllä "toisto" nopeudella, joka on siten riippuvainen levylautasen pyörimisnopeudesta, 30 että mahdollistetaan neulan seuraavan peräkkäisiä kierroksia levyllä neulan ollessa oleellisesti vakioasennossa, b) säteettäissuuntainen ajo käyttösuunnassa "f" toisella "eteenpäin" ajon nopeudella, joka on suurempi kuin "toisto" nopeus sekä 35 c) säteittäissuuntainen käyttö palautussuuntaan (pii- ruksissa merkitty "r") "palautuksen haun" nopeudella, mikä on verrattavissa eteenpäin haun nopeuteen.
8 67984
Ylimääräisesti on koteloon 9 asennettu roottori 15, johon on kiinnitetty nivelvipu 14, josta tietty osa suuntautuu anturivarren 12 alapuolelle sen keskivälillä olevassa pisteessä. Roottorin 15 pyörittäminen siihen kiinnitetyl-5 lä vaijerilla 16 sallii nivelvivun liikkeen seuraaviin asentoihin: 1) alaslaskettu asento, joka sallii anturivarren 12 laskemisen alas soittoasentoon, jossa varren neulankärki työntyy esiin aukon 13 läpi kotelon 9 pohjassa siinä määrin, 10 että neulan 11 kärki saattaa tulla kosketukseen levyn 4 uran kanssa sekä 2) ylösnostettu asento jossa neula ei ole kosketuksessa uran kanssa.
Kuviossa 2 on esitetty soittimen piirijärjestely, jo- 15 ta voidaan edullisesti käyttää hyväksi videolevysoittimessa, joka on kuvion 1 muotoa. Kuvion 2 järjestelyssä tallennettu signaali toistetaan videolevyn soittamisen aikana videolevyn ilmaisinpiireillä 21, jotka saattavat olla esim. tyyppiä, jota on kuvattu US-patenttijulkaisussa 3 872 240.
20 Havainnollistamistapauksessa tämän levyn tallennusmuoto on sellainen, että toistettu signaali sisältää: a) taajuusmoduloidun kuvakantoaallon, jonka hetkelli-nin kantoaaltotaajuus vaihtelee kiinteän vaihtelualueen puitteissa (esim. 3,9...6,9 MHz) yhdistetyn värivideosignaa- 25 Iin amplitudin mukaisesti, joka signaali sijaitsee tietyllä taajuuskaistalla (esim. 0...3 MHz) vaihtelualueen alapuolella ja edustaa peräkkäisiä esitettäviä värikuvia sekä b) taajuusmoduloidun äänikantoaallon jonka hetkellinen kantoaaltotaajuus vaihtelee kapealla kaistalla matala- 30 taajuisen kantoaaitoarvon (esim. 0,7 MHz) suhteen äänitaajuisen signaalin amplitudin mukaisesti, joka signaali edustaa haluttua kuvaan liittyvää ääniosuutta.
Kaistanpäästösuodatin 23, jonka päästökaista sisältää kantoaallon vaihtelualueen ja siihen liittyvät sivu- 35 kaistat, päästää valinnaisesti lävitseen taajuusmoduloidun äänikantoaaltosignaalin rajoittimeen 25. Rajoittimen ulos- 9 67984 tulo syötetään FM-ilmaisimeen 27 tallennetun ääni-informaation ilmaisemiseksi. Ilmaisimen 27 ulostulo vahvistetaan vahvistimella 29 niin että muodostetaan soittimesta ulos-tuleva äänisignaali. Milloin soittimen signaalit tulee 5 syöttää televiosiovastaanottimen antenninapoihin saattaa vahvistimen 29 ulostulo toimia ääni-informaation sisääntulona lähteinlaitteistoon, jollainen on kuvattu esim. US-patenttijulkaisussa 3 775 555.
Kaistanpäästösuodatin 31, jonka päästökaista sisältää 10 kuvakantoaallon poikkeama-alueen sekä siihen liittyvät sivu-kaistat päästää valinnaisesti lävitseen taajuusmoduloidut kuvakantoaaltokomponentit ilmaisinpiirien 2.1 ulostulosta rajoittuneen 33. Tämän rajoittimen ulostulo syötetään nollakohtien ylityksien ilmaisimeen 35. Tämä nollakohtien ylityksien ilmaisin saattaa 15 sisältää sinänsä tunnettua tyyppiä olevat piirit, joilla kehitetään amplitudiltaan, leveydeltään ja napaisuudeltaan kiinteä ulostulopulssi seurauksena kustakin rajoitetun FM-sisääntulosignaalin nollakohtien ylityksestä. Pulssimainen ulostulo nollakohtien ylityksien ilmaisimesta 35 syötetään 20 alipäästösuodattimeen 37, jonka päästökaista sopii oleellisesti sille kaistalle (esim. 0...3 MHz), jolla tallennettu videosignaali-informaatio sijaitsee.
Nollakohtien ylityksien ilmaisin 35 ja alipäästösuoda-tin 37 muodostavat niinkutsuttua pulssinlaskintyyppiä ole-25 van taajuusmoduloinnin ilmaisimen, joka aikaansaa yhdistetyn videosignaalin muodossa olevan ulostulon vastaten sisääntu-levan FM-signaalin modulointia. Havainnollistamistapauksessa levyltä talteenotettu videosignaali-informaatio sisältää yhdistetyn värivideosignaalin koodattuna "haudatun apukanto-30 aallon" muotoon, kuten on esitetty US-patenttijulkaisussa 3 872 498.
Kavainnollistamistarkoituksia varten voidaan olettaa seuraavien parametrien havainnollistavan muistiinmerkityn yhdistetyn värivideosignaalin haudatun apukantoaallon muotoa: 35 1) värin apukantoaallon taajuus (f^) = 195/2 f^ eli likimäärin 1,53 MHz kun juovataajuus (f..) vastaa USA-stan- n dardia väritelevisiolähetyksiä varten, 67984 2) värikkyyssignaali: vastaavien neljännessuhteessa olevien apukantoaaltovaiheiden summa vastaavasti amplitudi-moduloituna punaisen ja sinisen värierosignaalilla (R-Y, B.-Y) 0...509 kHz kaistanleveydellä ja yhtäläisen kaistan- 5 leveyden (500 MHz) omaavat ylempi ja alempi sivukaista säilytettynä (ja kantoaalto vaimennettuna), 3) valotiheyssignaali (Y) kaistanleveydeltään 0...3 MHz, 4) väritahtikomponentti: oskillaatioiden purske haudatun apukantoaallon taajuudella (f^) vertailuvaiheella ja 10 amplitudilla vaakasammutuksen "jälkipcrtaar." aikana (vastaten normaalia NTSC väritahtikomponenttia kaikilta muilta osilta paitsi taajuudeltaan).
Nollakohtien ylityksien ilmaisimen 35 ulostulon perusteella toimii myös vikojen ilmaisin 61, joka saattaa havain-15 nollistamistapauksessa olla sitä tyyppiä, joka on esitetty jo aikaisemmin mainitussa US-patenttijulkaisussa 4 001 496. Vikojen ilmaisun pulssit, jotka kehitetään vikojen ilmaisimella 61 syötetään pulssin venyttimen 62 kautta kytkennän ohjauksen aaltogeneraattoriin 67, joka aikaansaa sig-20 naaleja, joilla säädetään elektronisen kytkinlaitteen 39 kytkentätilaa. Tässä yhteydessä voidaan viitata US-pa-tenttiin 3 909 518, mitä tulee yksityiskohtaiseen selitykseen pulssien venyttimen toiminnasta sekä soveliaaseen laitteeseen, jolla toteutetaan generaattorin 67 ja kytkin-25 laitteen 39 toiminnat.
Elektronisen kytkinlaitteen 39 tehtävänä on vaihtoehtoisesti 1) täydentää signaalinkulkutie "normaalin" signaalin sisääntulokytkinnavan N ja kytkentälaitteiston ulostulokyt- 30 kinuavan 0 välillä tai 2) täydentää signaalinkulkutie "korvaavan" signaalin sisääntulokytkinnavan S ja ulostulokytkinnavan O välillä. Kytkentä vastaavien "normaalin" sekä "korvaavan" tilan välillä säädetään kytkennän ohjauksen aaltogeneraattorin 67 35 ulostulon avulla, joka syötetään ohjaussignaalin sisääntulo- kytkinnapaan P tässä kytkinlaitteessa 39.
11 67984
Kytkinlaitteen 39 ulostulokytkinnapa 0 on kytketty amplitudimodulaattorin 41 moduloivan signaalin sisääntulokytkin-napaan. "Normaali" sisääntulosignaali kytkinlaitteen 39 (ts. kytkinnapaan N syötetty signaali, joka sieltä siirre-5 tään modulaattorin 41 moduloivan signaalin sisääntulokytkin-napaan videolevysoittimen normaalin toimintatavan aikana) on alipäästösuodatimen 37 yhdistetty videosignaaliulostulo. "Korvaava" sisääntulosignaali (ts. kytkinnapaan S syötetty signaali, joka siirretään sieltä modulaattorin 41 moduloivan 10 signaalin sisääntulokytkinnapaan vian peittämisen aikana eli soittimen "korvaavan" toimintatavan aikana) on viivytetty yhdistetty videosignaali, joka saadaan tavalla, jota seuraa-vassa kuvataan.
Amplitudimodulaattorin 41 tehtävänä on moduloida nii-15 den kantoaaltojen amplitudia, jotka syötetään jänniteohja- tusta oskillaattorista 43 niiden signaalien mukaisesti, jotka saadaan kytkinlaitteen ulostulokytkinnavasta O. Ampli-tudimodulaattori 41 on edullisimmin kerran tasapainotettua tyyppiä (tasapainotettu moduloivan signaalin suhteen). Kan-20 toaaltojen, jotka syötetään oskillaattorista 43, normaali taajuus (f ) vastaa haudatun apukantoaallon taajuuden (f, )
O D
sekä halutun apukantoaallon ulostulotaajuuden (f ) summaa ja havainnollistamistapauksessa se vastaa 325 f„ eli liki-main 5,11 MHz (esim. tapauksessa, jossa haluttu apukanto--25 aallon ulostulotaajuus vastaa NTSC apukantoaallon taajuutta 455/2 f„ eli likimain 3,58 MHz). Havainnollistamistapauk-sessa on oskillaattori 43 jänniteohjattu kideoskillaattori, jollainen on esitetty US-patenttijulkaisussa 3 965 482.
Toivottavimmin oskillaattorin 43 kehitettyjen kanto-30 aaltojen taajuus vaihtelee edellämaintun nimellistaajuuden ympärillä vastaten niiden yhdistettyjen videosignaalien taajuuksien "värinää", jotka toistetaan levyn toiston aikana. Tätä tarkoitusta varten jänniteohjattu oskillaattori 43 liittyy ohjauspiiriin järjestelyssä, joka muodostaa 35 vaihelukitun silmukan, jollainen on esitettynä jo aikaisemmin mainitussa US-patentissa 3 872 497.
12 67984 Tässä havainnollistetun videolevysoittimen sää-töjärjestelyssä oskillaattorin 43 ulostulotaajuutta ohjaa vaiheenilmaisimen 49 ulostulo, joka ilmaisin vertaa levyltä saadun väritahtikomponentin vaihetta vertailuoskil-5 laattorin 48 ulostulon vaiheeseen. Vertailuoskillaattori 48 toimii halutulla apukantoaallon ulostulotaajuudella (fQ) ja on edullisimmin kideohjattua tyyppiä. Väritahtikompo-nentti syötetään purskeveräjästä 47, joka reagoi imusuoti-men 45 kautta syötetyn amplitudimodulaattorin 41 ulostuloon. 10 Imusuodin 45 estää suhteellisen suuriamplitudisen kantoaal-tokomponentin läpipääsyn modulaattorin ulostuloon.
Purskeveräjä 47 sisältää edullisimmin kaistanpäästö-suodinpiirin, jonka vaste on rajoitettu taajuuksiin värik-kyysulostulokaistalla apukantoaallon ulostulotaajuuden (fQ) 15 ympärillä. Ohjattuna sopivasti ajoitetuilla juovataajuisil-la veräjäpulsseilla päästää purskeveräjä 47 valinnaisesti läpi modulaattorin 41 suodatetun ulostulon, joka tulee esiin väritahtikomponentin jälkiporrasaikavälin aikana. Purske-veräjän 47 ulostulo sisältää jaksottaisia värähtelypurskei-20 ta, jotka nimellisesti sijaitsevat apukantoaallon ulostulo-taajuudella, tahtipurskeiden sijaitessa modulaattorin 41 ulostulon alemman sivukaistan taajuudella.
Suljettu silmukka, joka on muodostettu juuri yllä kuvatulla tavalla pitää tahtipurskekomponentin modulaatto-25 rin 41 ulostulon alemmalla sivukaistalla taajuudeltaan (ja vaiheeltaan) synkronisena vertailuoskillaattorin 48 erittäin stabiilin ulostulon kanssa. Kun esiintyy toistetun yhdistetyn videosignaalin värinää, joka pyrkii aikaansaamaan poikkeamia tällaisesta synkronisesta tilanteesta vaiheilmai-30 simen 49 ohjausjänniteulostulo kehittää kompensoivan korjauksen oskillaattorin 43 ulostulotaajuuteen tällaisen poikkeaman estämiseksi.
Modulaattorin 41 amplitudimoduloitu kantoaaltoulos-tulo syötetään kampasuodinpiirien 51 sisääntuloon, jotka 35 ovat havainnollistavassa tapauksessa sitä tyyppiä, jota on kuvattu US-patenttihakemuksessa 570 325. Kampasuodinpiirit 13 67984 51 sisältäen sopivan ilmaisun kehittävät: a) ulostulokytkinnapaan C erillisen värikkyyskompo-nentin ulostuloa varten halutulle yläkaistalle soveltuen syötettäväksi yhdistetyn signaaliulostulon muotoilupiiriin 5 (joka muodostuu yhteenlaskimesta 57), b) ulostulokytkinnapaan L erotetun valotiheyssignaa-likomponentin ja c) viivytetyn yhdistetyn videosignaalin, joka toimii "korvaavana" signaalisisääntulona kytkinlaitteen 39 kytkin- 10 napaan S.
Kytkinnapaan L aikaansaatu valotiheyssignaali syötetään vaimennuspiiriin 53, joka aikaansaa valotiheyskomponen-tin suurien taajuuksien vaimennuksen avulla, joka on soveliaasti komplementäärinen sille etukäteisvahvistukselle, jota 15 on käytetty levylle tallennettaessa. Vaimennuspiirin 53 ulostulo syötetään tasolukituspiiriin 55, joka palauttaa valotiheyssignaalin tasavirtakomponentin. Havainnollistavassa tapauksessa tasolukituspiiri 55 on avainnettua tasolukko-tyyppiä ja se avainnetaan jaksottaisella, juovataajuisilla 20 avainnuspulsseilla, jotka on ajoitettu samanaikaisiksi valo tiheyssignaalin jaksottaisen vertailuamplitudiaikavälien kanssa (esim. vaakatahtihuipun esiintymisen aikana).
Piirin 55 tasolukittu ulostulo muodostaa valotiheys-komponenttisisääntulon yhteenlaskimeen 57, joka lisää täl-25 laisen sisääntulon värikkyyskomponenttiulostulon yläkaistaan kytkinnavassa C kehittäen ulostuloksi yhdistetyn värivideo-signaalin, joka on sellaista muotoa, että se soveltuu syötettäväksi väritelevisiovastaanottimeen. Milloin tällainen syöttö tulee tapahtua vastaanottimen antenninapoihin saat-30 taa yhteenlaskimen 57 ulostulo toimia yhdistetyn videosig-naalisisääntulona lähetinlaitteistoon, joka on esim. sellaista muotoa, kuin mitä on esitettynä jo aikaisemmin mainitussa US-patenttijulkaisussa 3 775 555.
Kuvion 2 soitin sisältää myös tahtisignaalin erotti-35 men 58, joka on sijoitettu toimimaan vaimenninpiirin 53 ulostulon perusteella ja jonka tehtävänä on erotella poik- 14 679 8 4 keutustahtikomponentit valotiheyskampasuodinulostulon kuvaa edustavasta signaalikomponentista. Tahtisignaalin erottimen 58 ulostulo syötetään tasolukituksen avainnuspulssigeneraatto-riin 59 ajoittamaan tarkoin avaintavien pulssien kehittä-5 minen syötettäväksi ylläesitettyyn avainnettuun tasolukitus-piiriin 55. Tahtisignaalin erottimen 55 ulostulon perusteella toimii myös purskeveräjäpulssigeneraattori 60, joka kehittää veräjäpulsseja, jotka on ajoitettu osumaan oleellisesti yhteen väritahtipurskekomponenttien jaksottaisten 10 esiintymisien kanssa modulaattorin 41 ulostulossa. Veräjä-pulssiulostulo generaattorista 60 aikaansaa signaalin läpi-päästöaikavälin purkausportille 47 PLL järjestelmässä, joka ohjaa VCO oskillaattoria 53. Tässä suhteessa voidaan viitata US-patenttijulkaisuun 4 057 826 nimeltään "Sync Responsive 15 Systems for Video Disc Players", mitä tulee havainnollistavaan kuvaukseen soveliaasta laitteistosta, jolla suoritetaan erottimen 58 ja generaattoreiden 59 ja 60 toiminnat.
Nyt kyseessä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti sisältää kuvion 2 soitin sammutuksen ohjaussignaaligene-20 raattorin 70, joka toimii pulssin venyttimen 62 ulostulon perusteella. Havainnollistava piirijärjestely pulssin ve-nyttimelle 62 ja generaattorille 70 on kaavamaisesti havainnollistettu kuviossa 2. Kuten on esitetty sisältyy pulssin venyttimeen 62 NPN transistori, jonka kollektori on kytket-25 ty positiivisen jännitteen syöttölähteeseen ja kanta saa positiiviseen suuntaan siirtyvät vikojen ilmaisupulssit "d" vikojen ilmaisimen 61 ulostulosta. Kondensaattori 64 on kytketty transistorin 63 emitterin ja maapotentiaali-pisteen väliin. Kondensaattori 64 on ohitettu signaali-30 tiellä, joka muodostuu vastuksen 71 ja generaattorin 70 NPN sisääntulotransistorissa 72 kantaemitteritien sarja-yhdistelmästä. Ylimääräinen ohittava tie kondensaattorin 64 ohi sisältää vastuksen 65 ja tässä kytkinohjauksen aal-togeneraattorin 67 sisääntulopiirin (jota ei ole esitetty 35 kaavamaisesti) .
15 679 8 4
Kun vikojen ilmaisupulssi "d" muodostuu transistorin 63 kannalle tämä transistori johtaa ja kondensaattori 64 varautuu positiiviseen jännitteeseen, mikä saattaa transistorin 72 virtaa johtavaksi. Kun vikojen ilmaisupulssi "d" 5 transistorin 63 kannalla päättyy sammuu transistori 63, mutta transistori 72 jatkaa virran johtamista kondensaattorin 64 säilyttämän varauksen ansiosta. Kondensaattorin 64 purkautuminen toteutetaan pitkin tietä, johon sisältyvät vastus 71 ja transistorin 72 kantaemitteritie (sekä ylimää-10 räinen ohitustie, joka muodostuu vastuksesta 65 ja generaattorin 67 sisääntulopiiristä). Havainnollistamistapauksessa purkausaikavakio valitaan siten, että aikavälin suuruudeltaan likimain 3 mikrosekuntia täytyy kulua vian ilmaisun pulssien päättymisen jälkeen (ilman uuden vian ilmaisun 15 pulssin esiintymistä) ennenkuin transistori 72 sammuu.
NPN transistori 74 on kannastaan kytketty transistorin 72 kollektorille, emitteristään maapotentiaalipistee-seen ja kollektoristaan vastuksien 75 ja 76 sarjayhdistelmän kautta positiivisen jännitteen syöttölähteeseen. Vastus 73 20 on kytketty positiivisen jännitteen syöttölähteen ja transistorin 74 kannan välille, jolloin transistori 74 on normaalisti esijännitetty johtamaan. Kuitenkin venytetyn vian-ilmaisupulssin aikana pitää transistorin 72 johtavuustila transistorin 74 sammutettuna.
25 Kondensaattori 77 on kytketty maapotentiaalipisteen ja vastuksien 75 ja 76 liitospisteen väliin. Kondensaattori 77 on ohitettu diodin 78 ja vastuksen 79 sarjayhdistelmällä, minkä lisäksi NPN transistorin 80 kantaemitteritie on kytketty vastuksen 79 yli siten, että transistorin 80 kanta 30 on kytketty diodin 78 katodille. Kun transistori 74 on poissa päältä varautuu kondensaattori 77 kohden positiivisen jännitteen syöttölähteen jännitettä varausvirran kulkiessa vastuksen 76 kautta. Varausajan vakio valitaan siten, että transistorin 74 sammuttaminen tapahtuu ennakolta mää-35 rätyn suurehkon lukumäärän juova-aikavälejä kuluttua (esim. 50 millisekuntia), jolloin jännite kondensaattorin 77 yli 16 679 84 tulee riittävän positiiviseksi esijännittämään diodi 77 ja transistorin 80 virtaa johtaviksi.
Transistorin 80 kollektori on kytketty positiivisen jännitteen syöttölähteeseen vastuksien 81 ja 82 sarjayhdistel-5 män kautta. Kondensaattori 83 on kytketty maapotentiaali-pisteen ja vastuksien 81 ja 82 liitospisteen väliin, minkä lisäksi vastuksien 84 ja 85 sarjayhdistelmä on kytketty vastuksen 82 yli. PNP transistorin 86 emitteri on kytketty positiivisen jännitteen syöttölähteeseen, sen kanta on kyt-10 ketty vastuksien 84 ja 85 liitospisteeseen ja sen kollektori on kytketty vastuksen 87 kautta negatiivisen jännitteen syöttölähteeseen (ohitettuna kapasitanssilla 88). NPN transistorin 90 kanta on kytketty vastuksen 89 kautta transistorin 86 kollektorille, sen emitteri on kytketty negatiivisen jän-15 nitteen syöttölähteeseen ja sen kollektori on kytketty vastuksen 91 kautta positiivisen jännitteen syöttölähteeseen.
Mikäli transistori 80 ei ole äskettäin johtanut virtaa on kondensaattorin 83 varautuminen (vastuksen 82 ja vas-tukisen 84 ja 85 kautta) sellainen, että estetään transis-20 toreiden 86 ja 90 virran johtaminen. Näissä olosuhteissa transistorin 90 kollektori on positiivisessa jännitteessä. Vastaavat vastukset 93 ja 95 siirtävät tämän jännitteen päällesaattavana jännitteenä a) sammutuksen sisääntulokytkinnapaan SQ yhdistetyn 25 videosignaaliulostulon yhteenlaskimessa 57 sekä b) sammutuksen sisääntulokytkinnapaan SQ' äänikanavan rajoittimessa 25. Tällaisen toimintaansaattamisen vaikuttaessa ovat videolevysoittimen sekä ääni- että videokanavat vapaina syöttämään soittimen ulostulona levyn toiston syn- 30 nyttämän informaation.
Kuitenkin aina kun transistori 80 saatetaan virtaa johtavaksi purkautuu kondensaattori 83 nopeasti sallien transistorin 86 kytkeytyvän päälle ja pakottavan transistorin 90 virtaa johtavaksi. Transistorin kollektorijännite 35 laskee negatiivisen jännitteen syöttölähteen arvoon ja tämän jännitteen siirtäminen kytkinnapoihin SQ sekä SQ' toteuttaa 67984 sammuttamisen yhdistetyn videosignaaliulostulon yhteenlas-kimessa 57 sekä äänikanavan rajoittimessa 25, estäen tiedon pääsyn videolevyn anturipiireistä soittimen ääni- ja kuvasignaaliulostuloina.
5 Kun transisrorin 72 sammuminen tapahtuu venytetyn virhepulssin päättyessä alkaa transistori 74 uudelleen johtaa ja kondensaattori 77 purkautuu riittävästi sammuttaakseen diodin 78 ja transistorin 80. Transistorit 86 ja 90 kuitenkin jatkavat johtamistaan transtorin 80 kytkeydyttyä 10 pois päältä kunnes kondensaattorin 83 varaaminen on tapahtunut riittävän täydellisesti kohottaakseen transistorin 86 kannan johtavuuskynnyspotentiaalin yläpuolelle. Transis-toreiden 86 ja 90 sammuttaminen tapahtuu tällöin ja toimin-taansaattavat jännitteet muodostuvat uudestaan kytkinnapoi-15 hin SQ ja SQ'. Kondensaattorin 83 varausaikavakio valitaan siten, että transistorin 90 poiskytkemisen viive transistorin 80 poiskytkemiseen verrattuna on riittävän pitkä (esim. sekunnin verran) salliakseen sellaisen soittimen piiristön, kuten PLL järjestelmän, joka liittyy VCO osaan 43, stabili-20 soinnin tapahtuvan ennenkuin toistettava tieto pääsee soittimen ulostuloihin. On todettava, että videosammutussignaalin syöttämispiste (yhdistetyn videosignaalin yhteenlas-kimeen 57) sijaitsee videosignaalin käsittelypiirin jälkeen poistopisteisiin verrattuna säädettäessä sisääntuloja tämän 25 PLL järjestelmän purskeveräjään, minkä johdosta haluttu systeemin stabilisointi voi tapahtua viivytetyn sammutuksen aikana.
Ennenaikainen yhteenlaskimen 57 (ja rajoittimen 25) sammutuksen lopettaminen estetään oleellisesti ylläkuvatus-30 sa järjestelmässä. Kohina ulostulossa videolevyn anturipii- rien 21 ulostulossa, mikäli käytettävissä ei ole käyttökelpoisia signaaleja, pyrkii ylläpitämään venytetyn vikapulssi-ulostulon, minkä perusteella generaattori 70 toimii ylläpitäen sammutuksen tilannetta soittimen ääni- ja videoulos- 35 tuloille.
Ei ole toivottavaa, että soittimen sammuttaminen 18 67984 aloitettaisiinkin joka kerta, kun ilmaisimessa 61 havaitaan vian alkaminen. Vikoja varten, joita kohdataan levyn toiston aikana pituudeltaan jopa useiden juovien aikavälin suuruisina, soittimen vian kompensoinnin systeemi (joka käyttää gene-5 raattoria 67, kytkinlaitetta 39 sekä muita osia) kehittää hyvin tyydyttävän vian peittävän ilmiön. Vieläkin pitempiä vikoja varten on pidettävä edullisempana jatkaa vian kor-vaustoimenpidettä, vaikka se olisikin vähemmän kuin täysin tehokas sen sijaan että aloitettaisiin sammuttaminen edellä-10 mainitun suhteellisen pitkän (esim. yhden sekunnin verran) palautumisajan johdosta, mikä edullisimmin sisältyy sammutuksen ohjaussignaaligeneraattoriin 70. Viive suuruusluokaltaan edellämainitut 50 millisekuntia on tämän johdosta sopivasti liitetty transistorin 80 vasteeseen transistorin 15 74 sammuttamiseksi. Täten täytyy venytetyn vikapulssin kes tää huomattavan suuri määrä (esim. 800) juova-aikavälejä ennenkuin sammutussignaali. aloitetaan.
Seurauksena edellämainitusta viiveestä transistorin 80 vasteessa transistorin 74 sammuttamiseksi on kuitenkin 20 viive sammutuksessa, kun aloitetaan sellainen soittimen toimintatapa kuin tauko, haku tai sammutusta poistamalla neula levyn urasta. Tämän viiveen pituus on tyypillisessä tapauksessa riittävän pitkä salliakseen kiusallisen kohinapurs-keen käsittelyn ennenkuin sammuttaminen tapahtuu. Tällaisen 25 ilmiön välttämiseksi, mikä on erityisen kiusallista, mitä tulee äänen toistamiseen saatetaan generaattori 70 toimimaan ylimääräisen sisääntulon perusteella, joka saadaan laitteistosta, joka liittyy neulan asetteluun.
Kuvion 2 soitinjärjestely on esitetty sellaisena, 30 että siihen sisältyy solenoidilla käynnistetty soittimen käyttölaitteisto 115 sekä solenoidilla käynnistetty neulan alaslaskeva laitteisto 119. Soitto-osaa käyttävää solenoidia, jonka tehtävänä on ohjata soittimen käyttölaitteiston 115 käyntiinsaattamista, on kaavamaisesti esitetty solenoi-35 dikäämityksellä 113 kun taas neulasolenoidia, jonka tehtävänä on säätää neulan alaslaskevan laitteiston 119 toimin- 19 67984 taa on kaavamaisesti havainnollistettu solenoidikäämityk-sellä 117. Kukin käämityksistä 113 ja 117 on kytketty positiivisen jännitteensyöttölähteen ja NPN transistorin 112 kollektorin väliin. Transistorin 112 emitteri on takaisin-5 kytketty negatiivisen jännitteen syöttölähteeseen ja transistorin 112 kanta on kytketty soittimen ohjauspiirien 111 ulostuloliittimeen PC.
Kun soittimen säädön piirit 111 kehittävät ulostulo-kytkinnapaan PC jännitteen, joka esijännittää johtosuuntaan 10 transistorin 112 kantaemitteritien, tapahtuu transistorissa 112 virran johtumista, mikä alentaa sen kelloktorijännitettä negatiivisen syöttöjännätteen syöttölähteen jännitettä kohti. Näissä olosuhteissa kulkee virtaa solenoidikäämityksien 113 ja 117 kautta suuruudeltaan riittävänä saattaakseen toimin-15 taan toiston käyttölaitteiston 115 sekä neulan alaslaskevan laitteiston 119. Tästä seurauksena viitaten havainnollistavaan rakenteeseen kuviossa 1 on, että: a) roottori 15 ja nivelvipu 14 alkavat pyöriä, joka nivelvipu 14 sallii alaspäin kääntymisen neulavarressa 12 20 tiettyyn asentoon, joka sallii levyn uran vastaanottaa neulan 11 kärjen sekä b) käyttölaitteisto käynnistyy korvakkeen 10 välityksellä, mikä aikaansaa säteettäissuuntaisen liikkeen kotelo-osalle 9 eteenpäin suunnassa "f" nopeudella, joka soveltuu 25 uran seuraamiseen oleellisesti vakinaisella neulan asennolla.
Täten havainnollistetun soittimen normaalin "soitto" toimintatavan aikana kun neulan asento ja kotelo-osan käyttö ovat asiaankuuluvia levyn uran peräkkäisiin alueisiin tallennetun informaation toistoa varten anturipiireillä 21, jännite 30 transistorin 112 kollektorilla on oleellisesti negatiivisen jännitteen syöttölähteen jännite.
Muita kuvion 2 soitinjärjestelyn toimintatapoja (esim. pysäytys, haku jne.) varten on soittimen säätöpiirit 111 kuitenkin järjestetty syöttämään sammuttava jännite kytkin-35 napaan PC, mikä lopettaa transistorin 112 virran johtamisen. Kun transistori 112 on virtaa johtamattomassa tilassa eivät 20 6 7 9 8 4 solenoidikäämitykset 113 ja 117 enää saa virtaa, joka soveltuu soittimen käyttölaitteiston 115 ja neulan alaslaske-van laitteiston 119 toimintaan. Näiden solenoidien virran katkaisu johtaa: 5 a) vastakkaissuuntaiseen roottoriin 15 pyörimissuun taan (kuvio 1), mikä takaa neulavirran 12 noston ylös vipua 14 käyttäen poistaen neulan 11 levyn urasta sekä b) kotelo-osan 9 ja korvakkeen 10 erkanemiseen laitteistosta, mikä syöttää eteenpäin suuntautuvaa säteettäis-10 suuntaista käyttövoimaa normaalilla soittonopeudella. Tällaisissa olosuhteissa kun neulan asento ja kotelon-osan ohjaus eivät ole soveliaita anturipiirien 21 esittää muistiinmerkittyä informaatiota lähestyy jännite transistorin 112 kollektorilla positiivisen jännitteen syöttölähteen jänni-15 tettä.
Sammutuksen ohjaussignaaligeneraattori 70 saatetaan toimimaan toimintatapaa osoittavan jännitteen perusteella transistorin 112 kollektorilla kytkemällä vastuksen 120 ja diodin 121 sarjayhdistelmä transistorin 112 kollektorin ja 20 transistorin 80 kannan väliin. Tämän diodin napaisuus on suunnattu (sen katodin ollessa kytketty transistorin 80 kannalle) siten, että se on virtaa johtamattomana "soiton" toimintatavan aikana kun transistori 112 johtaa virtaa.
Täten "soiton" toimintatavan aikana on transistorin 80 kan-25 ta eristettynä transistorista 112 ja transistorin 80 ohjaus riippuu jo aikaisemmin muodostetuista tilanteista, jotka liittyvät kondensaattorin 77 varaamiseen. Kuin kuitenkin soitin poistetaan "soiton" toimintatavasta kehittämällä katkaisujännite kytkinnapaan PC, jännitteen nousu transis-30 torin 112 kollektorilla esijännittää johtosuuntaan diodin 121 ja mahdollistaa transistorin 80 välittömästi tapahtuvan päällekytkemisen (mikäli se on ollut virtaa johtamattomassa tilassa ennen tätä ajanhetkeä) niin että välittömästi aloitetaan sammutussignaalin syöttäminen kytkinnapoihin SQ ja 35 SQ'. Täten voidaan taata, että neulan nostaminen, mikä toteutetaan soittimien säätöpiirien 111 vaikutuksesta liittyy 21 67984 oleellisesti välittömään sammutuksen toimintaan ilman että tarvitsee odottaa vian ilmaisua, jonka kestoaika olisi sen viiveajan suuruinen, jota edellä on kuvattu kondensaattorin 77 varaamisen yhteydessä.
5 Kuvio 3 esittää osittaista ja yksinkertaistettua ku- vantoa piirijärjestelystä, jota voidaan havainnollistamis-tapauksessa käyttää toteuttamaan eräät tehtävistä, joita kuvion 2 soittimen ohjauspiirit 111 suorittavat. Kuviossa 3 on esitetty vaihtovirtasisääntulojen i ja i1 pari kytket-10 tynä tehonsyötön 133 sisääntuloon ja päällä/poissa kytkimen 131 ollessa asetettu kytkinnavan "i" kytkentään. Kun päällä/poissa kytkin 131 on suljettuna vastaanottaa tehon-syöttölähde 133 vaihtovirtasisääntulon ja kehittää siitä positiivisen tasajännitteen (ulostulon kytkinnapaan, jota 15 on merkitty +20) sekä negatiivisen tasajännitteen (ulostulon kytkinnapaan,jota on merkitty -20).
Mainittu tehonsyötön 133 kytkinnapa +20 on liitetty toiseen vastuksen 136 kytkinnapaan kannen lukinnan kytkimellä 135, kun kannen lukinnan kytkin 135 on suljettu sul-20 kemalla videolevysoittimen kansi. Jäljellä oleva vastuksen 136 kytkinnapa on kytketty laskuasentokytkimen 138 sisään-tulokytkinnapaan "soitto" kytkemällä 137, kun soittimen käyttäjä, joka haluaa aloittaa soittimen toistotoimenpiteen sulkee "soitto" kytkimen 137.
25 Laskuasentokytkin 138 on havainnollistamistapauksessa yksinapainen kaksiasentoinen kytkin, jossa sen asento riippuu moottorikäyttöisen kotelo-osan 9 (kuvio 1) sijaintipaikasta. Kun kotelo-osa 9 on lepoasennossaan irti levylautaselta 5 on kytkimen 138 asento (kuten kuviossa 3 on havainnollistettu 30 umpiviivalla) sellainen, että se liittää kytkimen 138 sisään-syöttönavan soittamisen aloituksen laitteiston 139 sisääntuloon. Täten kun kytkimet 131, 135 ja 137 ovat kaikki suljettuna kotelo-osan 9 ollessa lepoasennossaan syötetään positiivinen tasajännite tehonsyöttölähteestä 133 soittamisen 35 aloittamisen laitteiston 139 sisääntuloon kytkimen 135, vastuksen 136, kytkimen 137 ja kytkimen 138 kautta.
22 679 8 4
Havainnollistamistapauksessa soittamisen aloittamisen laitteisto 139 toimii positiivisen tasajännitteen sisääntulon ilmestymisen perusteella kytkemällä moottorikäytön päälle aikaansaamaan levylautasen 5 (kuv. 1) pyörittäminen ja 5 saattamalla käyttölaite kotelo-osaa 9 varten toimintaan tämän aikaansaadessa sille säteettäissuuntaisen liikkeen eteenpäin suunnassa "f" nopeudella, joka on suurempi kuin jo aikaisemmin mainittu soittonopeus. Kun liikkuva kotelo-osa 9 saapuu tiettyyn asentoon, joka sijoittaa neulan 11 le-10 vyn uran ulompien kerrosten päälle, jotka sisältävät tämän levyn muistiinmerkityn informaation alun käännetään sijoituspaikan kytkin 138 sen toiseen kääntöasentoon (joka kuviossa 3 on esitetty katkoviivalla).
Kytkimen 138 toisessa kääntöasennossa on kytkimen 15 sisääntulonapa liitetty vastuksien 141 ja 143 sarjayhdistel-män kautta NPN transistorin 145 kannalle. Transistorin 145 emitteri on kytketty tehonsyötön 133 siihen kytkinnapaan, jossa on -20 jännite vastuksen 147 avulla ja transistorin 145 kanta on kytketty -20 kytkinnapaan vastuksen 144 kautta. 20 Vastus 146 on liitetty transistorin 145 kollektorin ja maa-potentiaalipisteen väliin.
Kun kytkin 138 on sen ensimmäisessä kääntöasennossa, on transistori 145 virtaa johtamattomassa tilassa. Tällaisissa olosuhteissa transistorin 145 emitteri ja siihen kyt-25 ketty säätöpiirin ulostulokytkinnapa PC ovat negatiivisen jännitteen syöttölähteen jännitteessä. Kun kuitenkin kytkin 138 käännetään sen toiseen asentoon kotelo-osan liikkuessa levyn yli syötetään päällekytkevä jännite transistorin 145 kannalle +20 kytkinnavasta kytkimen 135, vastuksen 136, 30 kytkimen 137, kytkimen 138 ja vastuksien 141 ja 143 kautta. Näin tuloksena oleva transistorin 145 johtavuustila aikaansaa nousun ulostulokytkinnavan PC jännitteessä maadoituksen jännitettä kohden. Tällaisen nousun vaikutus kuvien 2 piirissä on transistorin 112 saattaminen johtavuustilaan mistä 35 tuloksena on soittolaitteiston ja neulan solenoidien käynnistäminen.
23 67 9 8 4
Kuvion 3 yksinkertaistetussa esityksessä ei ole esitetty esim. niitä laitteita, joita on asennettu soittimen säätöpiireihin ylläpitämään levylautasen moottorin virta kun kytkin 138 on sen toisessa kääntöasennossa. Kuvion 3 5 yksinkertaistetussa esityksessä ei ole myöskään esitetty säätöpiirejä, joilla aikaansaadaan sellaiset soittimen toimintatavat kuten pysäytys tai haku. Tällainen ylimääräinen piiristö saattaa kuitenkin havainnollistamistapauksessa sisältää soveliaat osat kytkettynä liitosnapaan D (vastuk-10 sien 141 ja 143 liitospisteessä), jotta valinnaisesti estettäisiin riittävän johtosuuntaisen esijännitteen kehittyminen transistorin 145 kantaemitteritien yli sallimaan sen johtaminen. Kun tällainen ylimääräinen piiristö on valinnaisesti toimintaansaatettuna, sammuttaa tuloksena oleva 15 transistorin 145 poiskytkeytyminen transistorin 112 kuvion 2 järjestelystä mistä on tuloksena diodin 121 esijännittäminen johtosuuntaan sekä sammutuksen toiminnan aloittaminen, kuten haluttiin.
Esimerkkinä kuviossa 2 kaavamaisena esitetyn osan 20 piiriparametreille esitetään seuraavat numeroarvot:
Vastus 65 2,200 ohmia " 71 33,000 ohmia ” 73 10,000 ohmia " 75 220 ohmia 25 " 76 100,000 ohmia " 79 15,000 ohmia " 81 220 ohmia " 82 68,000 ohmia " 84 68,000 ohmia 30 " 85 27,000 ohmia " 87 68,000 ohmia " 89 15,000 ohmia " 91 2,700 ohmia " 93 150,000 ohmia 35 " 95 10,000 ohmia " 120 120,000 ohmia 24 67984
Kondensaattori 64 470 pikofaradia " 77 4,7 mikrofaradia 83 10 mikrofaradia " 88 0,1 mikrofaradia 5 Diodit 78 ja 121 tyyppiä 1N914
Transistori 63 tyyppiä 2N3904 " 72,74,80,90 tyyppiä MPSA20 " 86 tyyppiä MPSA70 " 112 tyyppiä MPSA06

Claims (3)

67984
1. Sammutuspiiri käytettäväksi levysoittimessa, johon kuuluu anturilaite yhdistetyn videosignaalin mukaises- 5 ti taajuusmoduloidun kantoaallon, jolla on tietty taajuuskaista, toistamiseksi levyltä, kun neulalaite on toisto-asennossa, taajuusdemodulointilaite (35), joka reagoi an-turilaitteen kantoaaltoulostulosignaaliin demoduloidun ulostulosignaalin, joka on rajoitettu oleellisesti mainittuun 10 tiettyyn taajuuskaistaan, muodostamiseksi, ja elimet (51-57) taajuusdemodulointilaitteen demoduloidun ulostulosignaalin käsittelemiseksi yhdistetyn videoulostulosignaalin kehittämiseksi, tunnettu soittimen ohjauselimistä (111, 14, 15) anturilaitteen siirtämiseksi valinnaisesti 15 pois toistoasennosta, elimistä (112, 121, 80), jotka on kytketty soittimen ohjauselimiin sammutussignaalin kehittämisen aloittamiseksi lähtien anturilaitteen valinnaisen siirron toistoasennosta aloittamisesta soittimen ohjaus-elimien toimesta, elimistä (83) sammutussignaalin päättä-20 misen viivyttämiseksi aikajaksolla suhteessa anturilaitteen siirron toistoasennosta päättämiseen, elimistä (57) sammutussignaalin käyttämiseksi estämään yhdistetyn videoulostulosignaalin kehittäminen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, jossa yh~ 25 distettyyn videosignaaliin kuuluu poikkeutuksen tahtikom- ponentti, värin tahtikomponentti ja kuvasignaalikomponen-tit, jotka käsittävät valotiheyssignaalikomponentin, jolla on mainittu, tietty taajuuskaista, ja värikkyyssignaalikom-ponentin, joka jakaa osan mainitusta tietystä taajuuskais-30 tästä, ja jossa signaalianturiin kuuluu neula, jota kan-nattelee anturivarsi, tunnettu siitä, että soittimen ohjauselimiin kuuluu valinnaisesti virrallisiksi kytkettävät elimet (117, 119) anturivarren aseman ohjaamiseksi, jotka varren aseman ohjauselimet, kun niihin on 35 kytketty virta, sijoittavat anturivarren toistoasentoon, ja että signaalinkäsittelyelimiin kuuluu ensimmäinen kam-pasuodinelin (51), joka reagoi taajuusdemodulointilaitteen 26 67984 demoduloituun ulostulosignaaliin ensimmäisen kampasuoda-tetun signaaliulostulon (L) kehittämiseksi, johon sisältyy poikkeutuksen tahtikomponentti ja valotiheyssignaali-komponentti värin tahtikomponentin ja värikkyyskomponen-5 tin oleellisesti puuttuessa, toinen kampasuodanelin (51), joka reagoi taajuusdemodulointilaitteen demoduloituun ulostulosignaaliin toisen kampasuodatetun ulostulosignaalin (C) kehittämiseksi mainitun tietyn taajuuskaistan yläpuoliselle taajuuskaistalle ja joka ulostulosignaali sisäl-10 tää värin tahtikomponentin ja värikkyyskomponentin taajuudeltaan siirretyt versiot poikkeutuksen tahtikomponentin ja valotiheyskomponentin oleellisesti puuttuessa, ja sum-mauselimet (57), jotka reagoivat ensimmäisen ja toisen kampa-suodinelimen vastaaviin ulostulosignaaleihin yhdistetyn 15 videoulostulosignaalin muodostamiseksi, varren asennonoh-jauselimiin kytketyt elimet (70) sammutussignaalin kehittämiseksi riippuvaisesti varren asennonohjauselimien vir-rankatkaisusta, jolloin sammutussignaalin kehittäviin elimiin kuuluu elimet (83) sammutussignaalin kehittämisen 20 lopettamisen viivästämiseksi suhteessa varren asennonoh-jauselimien virran kytkemiseen, ja elimet (57) sammutus-signaalin käyttämiseksi estämään yhdistetyn videoulostulosignaalin kehittäminen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, jossa yh-25 distetty videosignaali sisältää poikkeutuksen tahtikomponentin, värin tahtikomponentin ja kuvasignaalikomponentit, joihin kuuluu valotiheyssignaalikomponentti, jolla on mainittu, tietty taajuuskaista, ja värikkyyssignaalikompo-nentti, joka jakaa osan mainitusta, tietystä taajuuskais-30 tästä, tunnettu siitä, että signaalinkäsittelyeli-miin kuuluu: ensimmäinen kampasuodinelin (51), joka reagoi taajuusdemodulointilaitteen demoduloituun ulostulosignaaliin ensimmäisen kampasuodatetun ulostulosignaalin (L) kehittämi-35 seksi johon kuuluu poikkeutuksen tahtikomponentti ja valotiheyssignaalikomponentti värin tahtikomponentin ja värikkyyskomponentin oleellisesti puuttuessa, 27 67984 toinen kampasuodinelin (51) , joka reagoi taajuusdemodu-lointilaitteen demoduloituun ulostulosignaaliin toisen kampasuodatetun ulostulosignaalin (C) kehittämiseksi mainitun, tietyn taajuuskaistan yläpuoliselle taajuuskais-5 talle ja joka ulostulosignaali sisältää värin tahtikompo-nentin ja värikkyyskomponentin poikkeutuksen tahtikompo-nentin ja valotiheyskomponentin oleellisesti puuttuessa, ja summauselimet (57) , jotka reagoivat ensimmäisen ja toisen kampasuodinelimen vastaaviin ulostulo signaaleihin yhdiste-10 tyn videoulostulosignaalin muodostamiseksi, sammutussignaalia hyödyntäviin elimiin kuuluu elimet (SQ) sammutussignaalin syöttämiseksi summausel imi in summauseli" mien saattamiseksi pois toiminnasta. 28 67984
FI811665A 1974-11-18 1981-05-29 Slaeckningskrets FI67984C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB49924/74A GB1531214A (en) 1974-11-18 1974-11-18 Squelch circuit
GB4992474 1974-11-18
FI753163 1975-11-11
FI753163A FI63509C (fi) 1974-11-18 1975-11-11 Strypkrets

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811665L FI811665L (fi) 1981-05-29
FI67984B FI67984B (fi) 1985-02-28
FI67984C true FI67984C (fi) 1985-06-10

Family

ID=26156762

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811665A FI67984C (fi) 1974-11-18 1981-05-29 Slaeckningskrets

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI67984C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI811665L (fi) 1981-05-29
FI67984B (fi) 1985-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63509C (fi) Strypkrets
US4203134A (en) FM Signal demodulator with defect detection
US4038686A (en) Defect detection and compensation
FI67462C (fi) System foer avspelning av en skiva med successiva faergbilder
FI67984B (fi) Slaeckningskrets
US4017678A (en) End-of-play control system
CA1062806A (en) Pilot signal luminance correction means for video recording apparatus
JPS583479A (ja) 合成ビデオ信号処理装置
JPS6363151B2 (fi)
FI60800B (fi) Anordning foer avspolning av videoskivor
DK146610B (da) Identifikationskreds til farvefjernsyn
KR800000289B1 (ko) 스퀠치 회로
CA1073107A (en) Color killer enhancement in a video signal recording/playback system
US4357628A (en) Video disc player with burst remover
US4549225A (en) Color video signal processing circuit for performing level control and time axis deviation compensation
US4688103A (en) Apparatus for the color synchronization of reproduced video signals
CA1154155A (en) Active distortion elimination circuitry for a video disc player
CA1262281A (en) Multi-system television receiver
KR100245898B1 (ko) 비디오 레코더에서의 색부반송파 진폭조절용 회로
KR790000849B1 (ko) 색도신호 교정장치
KR830000225B1 (ko) 절환 제어 장치
JPS6042554Y2 (ja) 時間軸変動補正装置
KR800001018B1 (ko) 비데오 결함검파장치
KR800000658B1 (ko) 동기 분리기
JPH0722375B2 (ja) 磁気記録再生装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RCA CORPORATION