FI67912B - Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna - Google Patents

Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna Download PDF

Info

Publication number
FI67912B
FI67912B FI832196A FI832196A FI67912B FI 67912 B FI67912 B FI 67912B FI 832196 A FI832196 A FI 832196A FI 832196 A FI832196 A FI 832196A FI 67912 B FI67912 B FI 67912B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glass
window
hinge
reading
frame
Prior art date
Application number
FI832196A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI832196L (fi
FI67912C (fi
FI832196A0 (fi
Inventor
Niilo Karhu
Jussi Pesola
Original Assignee
Lemminkaeinen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lemminkaeinen Oy filed Critical Lemminkaeinen Oy
Publication of FI832196A0 publication Critical patent/FI832196A0/fi
Priority to FI832196A priority Critical patent/FI67912C/fi
Priority to US06/617,539 priority patent/US4562668A/en
Priority to NO842424A priority patent/NO161515C/no
Priority to CA000456679A priority patent/CA1268378A/en
Priority to SU843751709A priority patent/SU1743369A3/ru
Priority to DK293784A priority patent/DK164292C/da
Priority to DE8484304035T priority patent/DE3470076D1/de
Priority to EP84304035A priority patent/EP0132050B1/en
Publication of FI832196L publication Critical patent/FI832196L/fi
Publication of FI67912B publication Critical patent/FI67912B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67912C publication Critical patent/FI67912C/fi
Priority to LV930646A priority patent/LV5635A3/xx

Links

Description

6791 2
Ikkunarakenne ja siihen soveltuva sarana ja salpa Tämä keksintö koskee ikkunarakennetta, joka käsittää ikkuna-aukkoon kiinnitettävän kehyksen, kehykseen sovitetut saranat lasin kiinnittämiseksi liikkuvaksi kehykseen ja salvat lasin avaamista ja sulkemista varten. Keksintö koskee myös itse saranaa avoputkenmuotoista kehysrakennetta varten sekä avoputkirakennetta olevassa kehyksessä toimivaa salpaa lasi-ruudun, oven, luukun tai sentapaisen rakenteen avaamiseksi tai sulkemiseksi.
Keksinnön eräänä tarkoituksena on aikaansaada ikkunarakenne, joka yksinkertaisesti voidaan sopeuttaa eri suuruisiin aukkoihin ja joka voidaan asentaa vasen- tai oikeakätisenä paikoilleen. Lisäksi on tarkoituksena rakentaa koko kehys samasta aineesta. Näin saadaan valmistus- ja varastointi-kustannukset alenemaan.
Keksinnön mukainen ikkunarakenne on erityisesti tarkoitettu käytettäväksi puitteettoman ikkunalasin kanssa, etenkin suomalaisen patentin 58 674 mukaisen lisäikkunarakenteen kanssa. Puitteeton ikkunalasi on helppo pestä mutta se vaatii tiiviisti sulkeutuakseen suhteellisen paljon kiinnittäviä heloja. Tällaiset tavanomaiset salvat ja muut helat muodostavat pesua ja muuta huoltoa vaikeuttavia ulkonemia ja nostavat lisäksi muuten edullisen puitteettoman lasin hintaa. Jotta puitteettoman lasin kaikkia etuja voitaisiin hyödyntää siinä ei saisi lainkaan olla mainittuja hoitoa haittaavia ulkonemia. Tämän keksinnön lisätarkoituksena on näin ollen aikaansaada valmistuskustannuksiltaan halpoja salpoja ja saranoita, jotka jättävät lasipinnan mahdollisimman paljaaksi ja jotka voidaan asentaa ikkunakehyksen mihin kohtaan tahansa ilman erityisiä kiinnitysvälineitä.
Nämä tarkoitukset on saavutettu keksinnön mukaisella ikkuna-rakenteella, keksinnön mukaisella saranalla ja keksinnön mu- 2 6791 2 kaisella salvalla, joiden pääasiallisimmat tunnusmerkit selviävät oheisista patenttivaatimuksista 1, 11 ja vastaavasti 17.
Ruotsalaisesta patenttijulkaisusta 192 534 tunnetaan eräänlainen avoputkirakenne lasiruudun tai sentapaisen kiinnittämiseksi johonkin kehykseen, joka putkirakenne kiertää koko kehystä. Tämä putkirakenne toimii samalla lasin pui-terakenteena ja sulkee lasireunat sisäänsä pitkin lasin koko kehää. Näin ollen tämän patentin mukaisen rakenteen lasi-ruutu ei ole reunoiltaan vapaa eikä muodosta ratkaisua tämän keksinnön kohteena olevalle ongelmalle.
Saksalaisesta kuulutusjulkaisusta 1 033 886 tunnetaan myös avoputkenmuotoista rakennetta oleva kehysrakenne ja puite-rakenne, joista ulompi kehysrakenne avokulmastaan on kiinnitetty seinärakenteeseen ja sisempi puiterakenne avokulmastaan vastaavasti on yhdistetty lasiruutuun. Näin ollen tämäkään rakenne ei jätä lasiruudun reunoja vapaiksi eikä tuo ratkaisua esillä olevalle ongelmalle.
Keksintö perustuu siihen, että samanlaisena ikkunan ympäri kiertävän kehysprofiilin keskeisen osan muodostaa poikkileikkaukseltaan pääasiallisesti ympyränmuotoinen putki, josta puuttuu tietynsuuruinen, akselinsuuntainen vaippaosa, toisin sanoen avoputki. Tähän avoputkeen on sovitettu sekä saranat että salvat. Putki toimii samalla vedenkerääjänä ja painetta tasaavana pyörrekammiona, jos lasin sisäpuolelle tunkeutuu joissakin olosuhteissa vettä tai ilmaa, esimerkiksi siinä tapauksessa, että jokin salpa ei ole kunnolla kiinni. Putkeen on edullisesti muotoiltu pituussuuntainen ura johon putkeen joutunut vesi kerääntyy. Vesi poistuu rakenteesta reikien kautta, jotka on muodostettu uraan tai vastaavaan kohtaan putkea. Mainittu ura aikaansaadaan kehysprofiilin tämän valmistusprosessin yhteydessä, pursotusvaiheessa. Ura esiintyy siten kehyksen joka osassa, mutta vedenpoistoreikiä voidaan haluttaessa muodostaa jälkeenpäin kehyksen alaosaan.
il
J
6791 2
Avoputkesta poistetun vaippaosan kaaripituus on vähintään 90°, edullisesti välillä noin 100°-130°. Koska aukko on pienempi kuin 180° pysyvät siinä toimivat saranat ja sal-pakappaleet putkessa. Tällainen aukon suuruus mahdollistaa lasin 90°:n avautumisen. Avoputken reunat ovat yhteistoiminnassa siinä toimivan salpakappaleen kanssa siten, että salpa-kappaleen kehään muodostettu pykälä painautuu avoputken toiseen reunaan, samalla kun salpakappaleen vastakkainen kehän-sivu kiilautuen painautuu avoputken vastakkaiseen reunaan päättyvään reunaosaan, näin aikaansaaden salvan lukitsevan vaikutuksen.
Kehysprofiiliin kuuluu lisäksi tiivisteura, johon kiinnitetään lasia varten sopiva tiiviste, ulkopuolinen sileä osa, joka muodostaa pääosan ulospäin näkyvästä pinnasta ja joka voidaan käsitellä rakennuksen ulkonäköön sopivalla tavalla tai peittää halutunlaisella peittolistalla, ja kehyksen tukiosa, joka antaa rakenteelle jäykkyyden ja josta kehys kiinnitetään ikkuna-aukkoon tai vanhaan ikkunaan.
4 6791 2
Ikkunakehyksen muodostaminen keksinnön mukaisen ikkunaraken-teen osista on yksinkertaista. Kehyksen eri osat vain leikataan 45°:n kulmassa pituussuuntaan nähden ja kiinnitetään toisiinsa tavanomaisella tavalla. Ikkunarakenne on symmetrinen vaaka-akselin suhteen, joten ikkunan ns. kätisyydestä ei tarvitse välittää valmistusvaiheessa. Keksinnön mukaisia saranoita ja salpakappaleita voidaan sovittaa ikkunakehykseen myös kehysosien yhteen liittämisen jälkeen, jolloin kätisyys voidaan helposti muuttaa myös keksinnön mukaisen ikkunaraken-teen ollessa paikoilleen asennettuna.
Kehysprofiili tehdään edullisesti alumiinista, jonka erinomaisia pursotusominaisuuksia voidaan käyttää hyväksi sekä teknisesti että taloudellisesti parhaalla mahdollisella tavalla.
Sekä saranat että salvat voidaan valmistaa esimerkiksi pursote-tusta tankomaisesta aineesta ilman muuta työstöä kuin katkominen, mikä luonnollisesti tietää hyvin alhaisia valmistuskustannuksia. Saranat valmistetaan esimerkiksi alumiinista tai muovista salvat edullisimmin muovista.
Sarana muodostuu sylinterimäisestä osasta, johon lasi on kiinnitettynä sopivalla tavalla. Sylinterimäisessä osassa on esimerkiksi lovi, johon lasin reuna on liimattu kiinni. Saranan tankomaisen osan ympärillä on edullisesti muovista tai sentapaisesta aineesta valmistettu erillinen hylsymäinen osa, joka muodostaa laa-keripinnan tankomaiselle osalle kun se kiertyy avoputkessa. Hylsymäinen laakeripinta voi liukua myös avoputkea vasten. Hylsymäinen osa voidaan poistaa saranan päältä työntämällä se avoputkessa ylös- ja alaspäin. Tämä mahdollistaa saranoihin kiinnitetyn ikkunalasin poistamisen kehyksen avoputkesta, koska avoputken aukon leveys on sama tai hieman suurempi kuin saranan läpimitta. Saranan päälle sovitettu hylsymäinen osa lisää saranan läpimittaa niin, että lasi ei pääse poistumaan kehyksestä. Hylsymäisellä osalla on edullisesti suunnilleen sama poikkileikkaus kuin avoputkella, avoputkeen muodostettua uraa lukuunottamatta. Sylinterimäinen saranaosa voi myös itse toimia 5 67912 laakeripintana avoputken sisäseinämää vasten. Saranaosa on tällöin edullisesti muovia.
Ikkunalasin nurkkasaranoihin on edullisesti sovitettu irrotet-tavasti kiinnitetty, puolipallon muotoinen laakerikappale, jonka varassa sarana pyörii. Laakerikappale vastaa ulkomuodoltaan avoputkien muodostamaa kehyksen nurkkaa. Ylänurkassa oleva laakerikappale on ikkunalasin käytössä toimeton, mutta se edesauttaa lasin turvallista kuljetusta. Laakerikappaleen sovittaminen kumpaankin nurkkaan mahdollistaa myös lasin kääntämisen ylösalaisin jos ikkunan kätisyys niin vaatii.
Saranakappaleita voidaan kiinnittää lasiin sellainen määrä, että aikaansaadaan tiivis sulkeutuminen kehyksen tiivistettä vasten. Saranarakenne on sellainen, että saranat automaattisesti ovat samalla akselilla, joten ikkunan toiminnan kannalta haitallisia jännityksiä ei pääse syntymään. Saranarakenne sallii lasin aukeamisen 90°, mikä riittää ikkunan hoitoa ja tuuletusta silmällä pitäen.
Sylinterimäiseen saranakappaleeseen on edullisesti muodostettu yksi tai kaksi, poikkileikkaukseltaan puolikuunmuotoista reikää sen pituussuuntaan. Reikien tarkoituksena on toisaalta keventää rakennetta ja aikaansaada aineensäästöä ja toisaalta tarjota mahdollisuus kiinnittää saranaan jokin lisäelin. Saranaan voidaan esimerkiksi kiinnittää laattajousi, jolla aikaansaadaan lasin itsestään aukeaminen salvan päästäessä lasin vapaaksi tai vastaavasti lasin sulkeutuminen. Saranaan sovitetulla laattajousella voidaan siten korvata tuuletusikkunassa tarvittava ns. tuulisalpa, joka pitää kaksi tuuletusikkunaa lukittuina toisiinsa. Laattajousi voidaan asentaa myös siten, että se pitää lasin tiivisteitä vasten sulkeutuneena, jolloin lasia voidaan käyttää esimerkiksi koneellisen ilmastoinnin yhteydessä korvausilman saantiin siten, että se takaiskuventtiilin tavoin estää mahdollisen alipaineen purkaantumisen huonetilasta.
6 6791 2
Keksinnön mukainen salparakenne muodostuu kehyksen avoputken sisällä pyörivästä, muovia tai muuta sopivaa ainetta olevasta kappaleesta, jonka yhdellä sivulla on lovi lasia varten. Välittömästi loven vieressä on edullisesti uloke, josta salpa voidaan painaa kiinni. Salvan kehällä on edelleen pykälä, ns. lukituspykälä, joka painautuu kehyksen avoputken toista reunaa vasten, jolloin salpakappale muodostaa eräänlaisen kiilan avoputken molempien reunojen välille ja samalla painaa lasireunan kehyksen tiivistettä vasten. Salpakappaletta painamalla avoputken aukon kohdalta saadaan lukituspykälä vapautumaan, jolloin salpakappale pyörähtää putken sisällä ja lasireuna vapau tuu. Salpakappaleessa on edullisesti akselinsuuntainen reikä, joka poikkileikkaukseltaan on esimerkiksi ympyrän segmentin muotoinen. Reiän tarkoituksena on rakenteen keventäminen tai tilan luominen siihen kiinnitettävää elintä varten.
Salpakappaleen kehästä on edullisesti poistettu segmentti suunnilleen lovea vastapäätä. Salvan läpimitan pituus on segmentin kohdalla suunnilleen sama tai hieman pienempi kuin avoputken reunojen välinen etäisyys. Salvan ollessa ei-lukitussa tilassa voidaan se näin ollen yksinkertaisella tavalla poistaa kehyksestä ja sovittaa sinne. Salpakappale voidaan myös ilman mainittua segmenttileikkausta poistaa avoputkesta, kun lasi on avattuna ja salpa tietyssä pyörähdyskulmassa. Salvat lukitaan avoputkessa paikoilleen esimerkiksi salparenkailla tai yksinkertaisesti taivuttamalla avoputken reunoja sisäänpäin salpojen ylä- ja alapuolella. Salpakappaleita sovitetaan kehys-putkeen kulloinkin tarvittava määrä ja tarvitseviin sivuihin ikkunakoon, tuuliolosuhteiden jne. mukaan. Ikkunan alareunassa oleva salpa toimii myös kantavana elimenä kun kyseessä on leveä ikkuna.
Tuuletusikkunoissa voidaan käyttää keksinnön mukaisista salpa-kappaleista muodostettua pitkäsalpaa, jossa on yhteen kytkettyinä useampia salpoja useiden lukituspisteiden aikaansaamiseksi. Pitkäsalpa muodostuu sopivasta vääntöjäykästä tangosta,
(I
7 6791 2 johon on pujotettu haluttu määrä näitä salpakappaleita.
Yksi näistä kappaleista muodostaa käyttö- ja lukituskappa-leen. Muut kappaleet ovat lukituskappaleen kanssa poikkileikkaukseltaan muuten samanlaisia, mutta niistä puuttuu edellä kuvattu lukituspykälä. Ne pitävät lasin lukittuna vääntötan-gon välityksellä.
Seuraavassa selitetään keksintöä lähemmin edullisten suoritusmuotojen muodossa ja oheisiin piirustuksiin viitaten, joissa kuvio 1 esittää etukuvantona valmista keksinnön mukaista ikkuna-rakennetta, jossa lasi on asennettuna kehykseen ja kehyksessä on sopiva määrä saranoita ja salpakappaleita·, kuvio 2 esittää pystyleikkauksen kuvion 1 viivaa II-II pitkin suurennettuna ja ikkunarakenne vanhaan ikkunaan kiinnitettynä; kuvio 3 esittää vaakaleikkauksen kuvion 1 viivaa III-III pitkin, ikkunarakenne vanhaan ikkunaan kiinnitettynä; kuvio 4 esittää perspektiivikuvantona keksinnön mukaisen ikkuna-nurkan ja siihen kuuluvan saranan, kuvio 5a esittää poikkileikkauksen keksinnön mukaisesta saranasta lasin kiinniasennossa; kuvio 5b esittää samaa kuin kuvio 5a, lasin aukiasennossa; kuvio 6 esittää perspektiivikuvantona keksinnön mukaisen saranan siihen sovitettuine laattajousineen ja lasiin kiinnitettynä; kuvio 7a esittää poikkileikkauksen keksinnön mukaisesta salpa-kappaleesta sen ollessa lukitsevassa asennossa; kuvio 7b esittää samaa kuin kuvio 7a salvan ollessa ei-lukit-sevassa asennossa; kuvio 8a esittää keksinnön mukaisista salpakappaleista kootun pitkäsalvan lukitsevine salparenkaineen, ja kuvio 8b esittää keksinnön mukaisen salpakappaleen salparenkaineen.
Kaikissa kuvioissa käytetään samoja viitenumerolta esittämään saunoja rakenneosia. Kuviossa 1 esitetään valmis ikkunarakenne edestä nähtynä ja salvoilla 2 sekä saranoilla 3 varustettuna.
6791 2
Kuviossa 2 esitetään ikkunarakenteen pystyleikkaus, josta selviää kehysprofiilin 1 rakenne ja lasin asennus siinä.
Kehys on asennettuna vanhan ulkoikkunan karmiin ja muodostaa siinä vanhoja karmi- ja puiteosia suojaavan sekä lämmön- ja äänieristystä antavan lisäikkunarakenteen. Kehysprofiilin oleellisia osia ovat lasin vastaanottava avoputkiosa 4, tiivis-teura 5, johon lasitiiviste 6 on sovitettuna, ulkopuolinen sileä osa 7, joka muodostaa ulospäin näkyvän pinnan ja joka voidaan maalata sopivan väriseksi tai peittää sopivalla peittolistalla, ja kehyksen tukiosa 8, jossa kehys on kiinnitettynä alla olevaan ikkunarakenteeseen. Tukiosassa 8 on ura alla olevaa rakennetta vasten tulevaa tiivistettä 9 varten. Tukiosa 8 muodostaa profiilin jäykän osan ja antaa kehysrakenteelle tarvittavan lujuuden ja jäykkyyden. Avoputkiosan 4 avoimen kaaren pituus on noin 100°-120°. Avoputkeen sovitetut saranat ja salpakappa-leet pysyvät varmasti putken sisällä, koska näiden ulkoläpi-mitta on sama kuin avoputken sisäläpimitta. Avoputkeen 4 muodostettu ura 10 näkyy selvästi kuviosta ja alapuolisessa kehys-osassa on lisäksi reiät 11 veden poistumista varten. Ura 10 on sovitettu ulkopuolisen sileän osan 7 ja tukiosan 8 väliin, jolloin vesi pääsee sopivasti poistumaan tukiosan 8 seinämää pitkin. Kehysprofiilien avoputkirakenne antaa tietyn säätö-varan lasin koon suhteen. Avoputkiin sovitettavat saranat ja salpakappaleet rajoittavat tämän säätövaraa jonkin verran, koska ne vaativat tietynpituisen lasireunan varmasti toimiakseen. Avoputken 4 aukon sijainti kehysprofiilissa 1 sovitetaan mahdollisimman pitkälle valoaukkoa päin, jolloin profiili peittää valoaukkoa mahdollisimman vähän. Kuvio 2 esittää tässä suhteessa suunnilleen optimiratkaisun.
Kuviossa 3 esitetään sama ikkunarakenne kuin kuviossa 2 vaaka-leikkauksena. Leikkaus on tehty kuvion 1 viivaa ΙΙΙ-ΙΪΙ pitkin salpakappeleen 2 ja saranan 3 läpi. Salpakappale 2 näkyy pääasiallisesti ympyränmuotoisena kappaleena avoputkeen 4 sovitettuna. Salpakappaleen 2 ulkoläpimitta ja avoputken 4 sisäläpimitta ovat samansuuruiset ja poikkileikkauspinnat vastaavat pääasiallisesti toisiaan. Salpakappaleen kehästä on poistettu pieni kiilanmuotoinen kappale lukituspykälän 11
II
5 67912 muodostamiseksi. Salpaa kierrettäessä vastapäivään, kuvion suoritusmuodossa, lukitsevaan asentoon painautuu avoputken sisäpuolinen reuna 12 lukituspykälää vasten. Samalla siirtyy salpakappale hieman epäkeskiseen asemaan avoputkeen nähden, jolloin salpakappale kiilautuu avoputken sisäreunan 12 ja ulkoreunaan 13 päättyvän kehän sisäpinnan väliin. Salpakappalees-sa on kehään muodostettu lovi 14 lasin lukittavaa reunaa varten. Lovi 14 myöntää lasin koolle pienen toleranssivaran. Salpakappaleen kehällä on loven sisäpuolella uloke 15 josta salpa kierretään lukitsevaan asentoon. Salvan laukaiseminen tapahtuu painamalla salpaa lukituspykälän 11 ja ulokkeen 15 välistä. Tällöin lukituspykälä painuu reunan 12 sisäpuolelle ja salpakappale siirtyy takaisin keskeiseen asemaan avoputkeen nähden, jolloin kiilavaikutus on eliminoitunut ja salpa pääsee pyörähtämään myötäpäivään vapauttaen lasireunan. Salvan lukitseva asento on esitetty kuviossa 7a ja vapauttava asento kuviossa 7b. Samoihin kuvioihin on katkoviivoin 16 piirretty salpa-kappaleen vaihtoehtoinen kehämuoto, jossa segmentinmuotoinen kappale on poistettu. Tämä muoto edesauttaa salpakappaleen poistamista avoputkesta kiertämällä salpa vastapäivään ilman, että lasi joutuu salvan ja profiilin väliin, jolloin kyseisen segmentin kohdalla oleva kapeampi läpimitta helpottaa salvan poistamista avoputken reunojen 12 ja 13 välistä. Tämän muotoisia salpakappaleita voidaan hyvin yksinkertaisesti lisätä ikkunarakenteeseen ja sieltä myös poistaa ikkunan ollessa avattuna.
Salpakappaleessa on edullisesti pituussuuntainen aukko 17, joka kuvioissa 3, 7 ja 8 on esitetty puoliympyrän muotoisena. Aukkoa 17 voidaan käyttää pitkäsalvan muodostamiseksi. Tällainen on esitetty kuviossa 8a ja se muodostuu esitetyssä suoritusmuodossa kolmesta salpakappaleesta, joiden läpi on pujotettu vääntöjäykkä tanko 18. Pitkäsalvan avulla saadaan useampi lukituskohta, joita kaikkia käytetään vain yhdellä salvalla. Kuvion 8a mukaisessa pitkäsalvassa on keskimmäinen salpa varustettu lukituspykälällä 11 ja salvan lukitseminen 10 6791 2 ja avaaminen tapahtuu kiertämällä ja sisäänpainamalla tätä salpaa. Salvan päässä olevat salpakappaleet kiertyvät tangon 18 mukana ja aikaansaavat saman lukitsevan vaikutuksen kuin keskimmäinen salpa.
Erilliset salpakappaleet tai vastaavasti pitkäsalpa kiinnitetään paikoilleen avoputkessa esimerkiksi salparenkaiden 19 avulla, joita esitetään kuvioissa 8a ja 8b. Vaihtoehtoisesti voidaan salvat kiinnittää paikoilleen yksinkertaisesti leikkaamalla avoputken reunat 12 ja 13 salpojen ylä- ja alapuolella, jolloin avoputkeen muodostuu estekappaleita.
Kuvioissa 3, 4, 5a, 5b ja 6 on esitetty keksinnön mukaisen saranan rakenne ja sen toiminta. Kuvion 4 mukainen suoritusmuoto muodostuu sylinterinmuotoisesta saranakappaleesta, jossa on lovi 21 lasin kiinnittämistä varten. Saranakappaleen 3 päälle on pujotettu hylsymäinen laakeripinta 22, jonka ulkoläpi-mitta vastaa avoputken sisäläpimittaa ja sisäläpimitta sarana-kappaleen ulkoläpimittaa. Laakeripinta 22 on edullisesti muovia tai muuta liukaspintaista ainetta. Ikkunan alanurkkaan tuleva sarana on irrotettavasta kiinnitetty puolipallonmuotoi-seen laakarikappaleeseen 23, joka ikkunan nurkassa muodostaa herkästi liikkuvan saranalaakerin. Laakerikappale 23 on edullisesti kovamuovia tai sentapaista ainetta. Yhdensuuntaisesti loven 21 kanssa on saranakappaleeseen muodostettu läpikulkevat reiät 24. Reiät 24 tarkoittavat aineen säästöä ja samalla ne tarjoavat mahdollisuuden kiinnittää saranaan lisä-elimiä. Kuviossa 6 on esitetty laattajousen 25 kiinnittyminen reikään 24 ja kehykseen. Näin sovitettu laattajousi aikaansaa ikkunan aukeamisen itsestään kun salpa on vapauttanut sen lukituksesta. Lasinkiinnityslovi 21 on edullisesti muodostettu hieman epäkeskisesti saranakappaleeseen, eli keskipisteestä vähän ulommaksi lasin kiiniolevaan asentoon nähden. Tällä aikaansaadaan lasin sijoitus lähemmäksi rakenteen ulkoreunaa ja rakenteen optimaalista ns. valoaukkomittaa. Saranakappaleen 3 ja laakeripinnan 22 läpimitat on sopeutettu siten, että 11 6791 2 sarana laakeripintoineen ei mahdu avoputkesta ulos, kun sen sijaan sarana, josta laakeripinta on työnnetty pois, mahtuu kyseisestä aukosta. Laakeripinnan 22 sisäpuolinen pinta voi myös toimia ensisijaisena laakeripintana, jolloin saranakappa-le 3 liukuu mainittua sisäpintaa vasten. Tällöin on laakeri-pinnalla 22 suunnilleen sama poikkileikkausmuoto kuin avoput-kella.
Keksinnön mukainen sarana toimii hyvin myös ilman irrotettavaa laakeripintaa. Tällöin täytyy saranakappaleen olla päällystetty tai peitetty tai se voi olla kokonaan muodostettu sopivasta liukaspintaisesta aineesta. Tässä tapauksessa täytyy lasi saranoineen 3 sovittaa kehysprofiilin avoputkeen 4 ennen kehyksen sulkemista nurkkakohdista.
Edellisestä selostuksesta käy ilmi, että keksinnön mukaisia salpakappaleita ja saranoita voidaan käyttää myös muiden rakenteiden, kuten ovien, luukkujen, kansien jne. yhteydessä, kunhan kyseinen rakenne on sovitettu avoputkirakennetta olevaan kehykseen.

Claims (22)

1. Ikkunarakenne, joka käsittää ikkuna-aukkoon kiinnitettävän kehyksen, kehykseen sovitetut saranat (3) lasin kiinnittämiseksi liikkuvaksi kehykseen ja salvat (2) lasin avaamista ja sulkemista varten, tunnettu siitä, että kehyksen muodostaa profiili (1), jonka poikkileikkaus on sinänsä tunnetulla tavalla samanlainen ympäri kehyksen, ja että kehyksen lasin vastaanottava sisäosa on muodostunut avoputkesta (4), so. putkesta, josta akselinsuuntainen vaippaosa on poistettu, että avoputkeen (4) on sovitettu yksi tai useampi salpa (2), jotka ovat kierrettävissä avoputkessa lasia lukitsevaan ääriasentoon ja lukituksen avaamisen jälkeen vastakkaiseen suuntaan, ja että kehyksen yhden sivun avoputkiosaan on sovitettu yksi tai useampi sarana (3), jotka on muodostettu sylinterimäisestä, avoputkiosassa kiertyvästä saranakappa-leesta, johon lasin reuna on sovitettu kiinnitettäväksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ikkunarakenne, tunnettu siitä, että kehyksen muodostava profiili (1) voidaan kiinnittää valmiin ikkunan kehysrakenteeseen lisälasin muodostavaksi rakenteeksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ikkunarakenne, tunnettu siitä, että sylinterimäisessä saranakappa-leessa (3) on lovi (21), johon lasin reuna on kiinnitetty esimerkiksi liimaamalla.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen ikkunarakenne, tunnettu siitä, että saranakappaleen (3) päälle on pujotettu hylsymäinen laakeripinta (22), joka on kosketuksessa avoputken sisäpintaan ja joka edullisesti on poistettavissa saranakappaleen (3) päältä työntämällä akselinsa suunnassa.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ikkuna-rakenne, tunnettu siitä, että ainakin lasin alanurkassa oleva sarana (3) on laakeroitu saranan alapäähän irrotettavasti kiinnitettävään, suunnilleen puolipallon muotoiseen laakeri-kappaleeseen (23) . 13 6791 2
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ikkunarakenne, tunnettu siitä, että saranan (3) ja/tai salvan (2) ylä- ja alapuolella on kehyksen avoputkeen sovitettu, irrotettavissa oleva kaarenmuotoinen kappale (19) saranan laakeri-pinnan ja/tai vastaavasti salvan estekappaleeksi.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen ikkunarakenne, tunnettu siitä, että avoputken reunat on saranan ja/tai salvan ylä- ja alapuolella taivutettu sisäänpäin estämään saranan laakeripinnan ja/tai salvan paikaltaan siirtyminen avoputkessa.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ikkunarakenne, tunnettu siitä, että salvan (2) muodostaa ikkunarakenteen avoputkeen (4) kiertyväksi sovitettu kappale, jonka kehällä on lovi (14) lasin reunaa varten ja matkan päässä lovesta lukituspykälä (11), salvan ollessa sovitettu kiertymään lukitsevaan ääriasentoon, jossa lukituspykälä on avoputken reunaan (12) tarttuneena ja salvan loveen päättyvä kehänosa tukee avoputken vastakkaiseen reunaosaan lukiten lasin rakenteen tiivistettä vasten, ja lukituspykälän (11) vapautumisen jälkeen vapaasti kiertymään vastakkaiseen suuntaan, jossa lasi on vapaasti avattavissa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen ikkunarakenne, tunnet-t u siitä, että salvan lukituspykälä (11) on muodostettu poistamalla salvan vaipasta kiilamainen osa.
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen ikkunarakenne sovellettuna tuuletusikkunaan, tunnettu siitä, että kaksi tai useampia salpoja (2) lasin samalla sivulla on kytkettynä yhteen niiden läpi kulkevalla tangolla (18) ja että vain käyttö- ja lukituskappaleena toimivassa salvassa on lukituspykälä (11), muiden salpojen kiertyessä lukitus- ja avausasennon välillä tangon välityksellä. τ-* 14 6791 2
11. Sarana avoputkenmuotoista kehysrakennetta varten, tunnettu siitä, että se käsittää pääasiallisesti sylinterimäisen saranakappaleen (3), joka kiertyy avoputken-xnuotoisessa kehysrakenteessa ja johon esimerkiksi saranoitava lasiruutu on kiinnitettynä.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen sarana, tunnettu siitä, että sylinterimäisessä saranakappaleessa on akselin-suuntainen lovi (21), johon lasin reuna on kiinnitetty esimerkiksi liimaamalla.
12 _ T" 6791 2 Patentt ivaat imukset
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen sarana, tunnettu siitä, että saranakappaleen (3) päälle on pujotettu hylsymäinen laakeripinta (22), joka on kosketuksessa avo-putkenmuotoisen kehysrakenteen sisäpintaan ja joka edullisesti on poistettavissa saranakappaleen (3) päältä työntämällä akselin suunnassa.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 11-13 mukainen sarana, tunnettu siitä, että toiseen tai molempiin nurkkasaranoihin on irrotettavasti liitetty suunnilleen puolipallon muotoinen laakerikappale (23) , joka pyörii kehysrakenteen avoputkista (4) muodostetussa nurkassa.
15. Jonkin patenttivaatimuksista 11-14 mukainen sarana, tunnettu siitä, että sylinterimäisessä saranakappaleessa (3) on akselinsuuntaiset onttotilat (24).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen sarana, tunnettu siitä, että onttoon tilaan (24) on sovitettu laattajousi (25), jonka toinen pää on kiinnitetty kehysrakenteeseen lasin avaamiseksi tai sulkemiseksi itsestään kun salpa on lasin vapauttanut.
17. Avoputkenmuotoisessa kehyksessä toimiva salpa ikkunaruudun, oven, luukun tai sentapaisen rakenteen sulkemiseksi, tunnettu siitä, että sen muodostaa kappale (2), jonka läpi- 6791 2 15 mitta on pääasiallisesti sama kuin avoputken (4) läpimitta ja jonka kehällä on lovi (14) esimerkiksi suljettavan ikkunaruudun reunaa varten ja matkan päässä lovesta lukituspykälä (11), ja että salpa on sovitettu kiertymään lukitsevaan ääriasentoon, jossa lukituspykälä (11) on avoputken reunaan (12) tarttuneena ja salvan loveen päättyvä kehänosa tukee avoputken vastakkaiseen reunaosaan (13) lukiten ikkunaruudun reunan kehystä vasten, ja lukityspykälän (11) vapautumisen jälkeen kiertymään vastakkaiseen suuntaan, jossa ikkunaruutu on vapaasti avattavissa.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen salpa, tunnettu siitä, että salvan lukituspykälä (11) on muodostettu poistamalla salvan vaipasta kiilamainen osa.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen salpa, tunnettu siitä, että salvan kehällä, loven (14) ja lukitus-pykälän (11) välissä, on uloke (15) tartuntaelimenä salvan sulkemista varten.
20. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen salpa, tunnettu siitä, että salvasta on poistettu akselin-suuntainen segmentti suunnilleen vastapäätä lovea (14) salvan poistamisen avoputkesta ja siihen paikoilleen asettamisen edesauttamiseksi.
21. Jonkin patenttivaatimuksista 17-20 mukainen salpa, tunnettu siitä, että salvassa (2) on akselinsuuntainen aukko (17) ja että kaksi tai useampi salpa (2) on kytketty samalle tangolle (18), joka kulkee reikien läpi, jolloin vain yhdessä, lukitus- ja käyttösalpana toimivassa salvassa on lukituspykälä (11), muiden kiertyessä tangon mukana.
22. Jonkin patenttivaatimuksista 17-21 mukainen salpa, tunnettu siitä, että salvan tai vastaavasti kytkettyjen salpojen (2) ylä- ja alapuolella on avoputkeen (4) aikaansaatu este, esimerkiksi avoputken reunoihin tehty taivutus, joka estää salvan siirtymistä paikaltaan avoputkessa sen pituussuunnassa. 6 791 2 li 16
FI832196A 1983-06-16 1983-06-16 Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna FI67912C (fi)

Priority Applications (9)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI832196A FI67912C (fi) 1983-06-16 1983-06-16 Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna
US06/617,539 US4562668A (en) 1983-06-16 1984-06-05 Window structure, a hinge and a latch suitable for it and a cover profile for said structure
SU843751709A SU1743369A3 (ru) 1983-06-16 1984-06-15 Оконна конструкци
CA000456679A CA1268378A (en) 1983-06-16 1984-06-15 Window structure, a hinge and a latch suitable for it and a cover profile for said structure
NO842424A NO161515C (no) 1983-06-16 1984-06-15 Vinduskonstruksjon med tilhoerende hengsel og laasekrok.
DK293784A DK164292C (da) 1983-06-16 1984-06-15 Taetnende konstruktioner og dele deraf
DE8484304035T DE3470076D1 (en) 1983-06-16 1984-06-15 Obturating structures and parts thereof
EP84304035A EP0132050B1 (en) 1983-06-16 1984-06-15 Obturating structures and parts thereof
LV930646A LV5635A3 (lv) 1983-06-16 1993-06-22 Logu konstrukcija

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI832196A FI67912C (fi) 1983-06-16 1983-06-16 Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna
FI832196 1983-06-16

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832196A0 FI832196A0 (fi) 1983-06-16
FI832196L FI832196L (fi) 1984-12-17
FI67912B true FI67912B (fi) 1985-02-28
FI67912C FI67912C (fi) 1985-06-10

Family

ID=8517370

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832196A FI67912C (fi) 1983-06-16 1983-06-16 Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI67912C (fi)
SU (1) SU1743369A3 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB0616582D0 (en) * 2006-08-21 2006-09-27 Honey Ian Frame assembly for sheet material

Also Published As

Publication number Publication date
FI832196L (fi) 1984-12-17
SU1743369A3 (ru) 1992-06-23
FI67912C (fi) 1985-06-10
FI832196A0 (fi) 1983-06-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2198897T3 (es) Ventana que puede abrirse provista de un marco principal y de elementos de recubrimiento de vidriera.
EP3342972B1 (en) A window having a sash and an improved connection to the hinge
RU2001129495A (ru) Система монтажа для термоакустических окон
RU2605375C2 (ru) Вентиляционное устройство для окна или двери
IT9083403A1 (it) Serie omogenea di profili per serramenti in alluminio
FI67912B (fi) Foensterkonstruktion och gaongjaern och laos som laempar sig foer denna
EP0132050B1 (en) Obturating structures and parts thereof
CN211950262U (zh) 一种内置百叶遮阳型门窗
GB2416561A (en) Frame perpendicular joint
IT9012490A1 (it) Dispositivo di chiusura, almeno a doppia battuta, particolarmente per finestre, porte-finestre e porte.
JPH0616101Y2 (ja) ブラインド内蔵障蔽ユニット
CZ286692B6 (en) Window or door with louver box
EP2912250B1 (en) Roller shutter box
JP7023153B2 (ja) 建具
PT1700994E (pt) Janela, janela de sacada ou análoga dita com caixilharia ventilada
US6301852B1 (en) Window glazing assembly
FI88195B (fi) Foenster
JP6328994B2 (ja) 建具
IT201800003481A1 (it) Serramento
DE10138731A1 (de) Verbund-Fenster oder -Tür
US3345776A (en) Vertical opening sash
DE102006025372A1 (de) Fenster, insbesondere für einen Kellerraum
DE10138052B4 (de) Fensterrahmen mit Fensterbeschlägen
KR20220149050A (ko) 환기창용 경첩의 구조
RU2000114508A (ru) Система профилей внешних светопрозрачных ограждающих строительных конструкций зданий и сооружений

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: LEMMINKAEINEN OY