FI67463C - Tidsuppdelad kopplingskrets och anordning foer felbegraensning - Google Patents

Tidsuppdelad kopplingskrets och anordning foer felbegraensning Download PDF

Info

Publication number
FI67463C
FI67463C FI791813A FI791813A FI67463C FI 67463 C FI67463 C FI 67463C FI 791813 A FI791813 A FI 791813A FI 791813 A FI791813 A FI 791813A FI 67463 C FI67463 C FI 67463C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
output
switch
terminal module
input
multiplex
Prior art date
Application number
FI791813A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI791813A (fi
FI67463B (fi
Inventor
Bernard Le Dieu
Original Assignee
Cit Alcatel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cit Alcatel filed Critical Cit Alcatel
Publication of FI791813A publication Critical patent/FI791813A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67463B publication Critical patent/FI67463B/fi
Publication of FI67463C publication Critical patent/FI67463C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q11/00Selecting arrangements for multiplex systems
    • H04Q11/04Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Use Of Switch Circuits For Exchanges And Methods Of Control Of Multiplex Exchanges (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Manufacture Of Motors, Generators (AREA)

Description

rRl KUULUTUSJULKAISU
(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 674 6 3 ^ (51) Kv.lk.3/lf*.CI.3 H Oi* Q. 11/O1* SUOMI—FINLAND (21) PKMttlhakamui — Pst*nttns6Iinlng 791813 (22) H»k*mlipilvl — Ansökntngfdag 06.06.79 ' ' (23) Atkupiivt—Glhl(h«tsd*c 06.06.79 (41) Tullut lulkbektl — Bllvlt offmtllg 20.12.79
Pstentti- ja rekisterihallitus t , . . _ , (44) Nihtlvtkslpanon J* kuuLjulkatam pvm. — ,
Patent- och registerstyrelsen ' ' An*ök»n uti»gd och uti.skriffn pubtkend 30.11.84 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prloritet 1 9.06.78
Ranska-Frankrike(FR) 7818221 (71) Compagnie Industrielle des Telecommunications CIT-ALCATEL, 12, rue de la Baume, 75008 Paris, Ranska-Frankrike(FR) (72) Bernard le Dieu, Perros-Guirec, Ranska-Frankrike(FR) (74) Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab (54) Aikajakoinen kytkinpiiri ja laite vikojen vaimentamiseksi -Tidsuppdelad koppiingskrets och anordning för felbegränsning
Esillä oleva keksintö liittyy aikajakoisiin kytkinkenttiin. Tällaiset kytkinkentät ovat tunnettuja ja ne voivat olla TST, TSST, STS jne. kytkinkenttiä eli ne sisältävät ainakin yhden tilajako-portaan kahden aikajakoportaan välillä tai ainakin yhden aikajakopor-taan kahden tilanjakoportaan välillä.
TST tai TSST kytkinkenttien tapauksessa kukin aikajakoporras muodostuu aikajakokytkimistä, joihin liittyy multipleksoituihin kanaviin kytketty liitäntäyksikkö. Yksi aikajakokytkin ja siihen liittyvä liitäntäyksikkö muodostavat kytkinyksikön.
Kytkinyksikön vikaantuminen tuloportaassa tai lähtöportaassa tekee tähän kytkinyksikköön kytketyt kanavat käyttökelvottomiksi ja siten liikenteen välittämisen mahdottomaksi näitä kanavia käyttäville tilaajille.
Tämän ongelman välttämiseksi on esitetty useita ratkaisuja.
Erään tunnetun ratkaisun mukaan jokainen tulokytkinyksikkö kytketään sitä edeltävään ja seuraavaan kytkinyksikköön. Vikatapauksessa 67463 2 kunkin tulokytkinyksikön varayksikkönä on seuraava kytkinyksikkö syklisen korvausjärjestyksen mukaisesti (jos korvausjärjestys käännetään, viallisen kytkinyksikön varayksikkönä on luonnollisesti edellinen yksikkö) .
Eräässä toisessa tunnetussa ratkaisussa tuloportaan jokainen aika-jakokytkin muodostaa osan modulista, joka sisältää myös kaksi rinnakkaista konsentraattoria kytkettynä modulin tulojohtoihin. Toisen kon-sentraattorin lähtö on kytketty aikajakokytkimelle ja toisen konsen-traattorin lähtö on kytketty seuraavan modulin aikajakokytkimelle. Jos yksi moduleista lukuunottamatta seuraavaan moduliin kytkettyä konsentraattoria vikaantuu, viallisen modulin normaalitilanteessa välittämä liikenne jakautuu askeleittain seuraaville moduleille.
Näiden ratkaisujen haittana on viallisen kytkinyksikön tai modulin koko liikenteen siirtäminen viereiselle kytkinyksikölle. Ensimmäisessä tunnetussa ratkaisussa tämä merkitsee tilajakokytkimen jakamista kahteen osaan tulevien ja lähtevien kytkinyksiköiden välillä ja jokaisen tulevan ja lähtevän kytkinyksikön puhemuistin kahdentamista. Toisessa ratkaisussa se merkitsee linjakonsentraattoreiden kahdentamista ja linjan konsentrointiasteen ja siten eston huomattavaa kasvua.
Eräässä tunnetussa ratkaisussa on kytkinyksikköjoukkoa varten ylimääräinen varalla oleva kytkinyksikkö viallisen kytkinyksikön liikenteen käsittelemistä varten. Tämä ratkaisu edellyttää, että lisä-kytkinyksikkö on kytketty kaikkiin muihin kytkinyksiköihin, mistä aiheutuu huomattavia johdotuskustannuksia ja tarve valvoa varayksikköä, koska myös se voi vikaantua.
Tunnetaan myös menetelmä, jossa tuloportaan kytkinyksikkö on liitetty lähtöportaan kytkinyksikköön päätemodulin muodostamiseksi. Viimeksi esitetyn ratkaisun mukaan varapäätemoduli hoitaa viallisen päätemodulin liikenteen. Tällainen varapäätemoduli yhdessä siihen liittyvien päätemodulien kanssa muodostaa ryhmän ja kytkinkenttä sisältää siten useita tällaisia ryhmiä.
Keksintö kohdistuu kytkinkenttään, jossa kaikki päätemodulit ovat aktiivisia yksiköitä ja muodostavat ryhmiä siten, että ryhmän muut päätemodulit jakavat keskenään yhden viallisen päätemodulin liikenteen.
67463 3
Keksinnön mukainen kytkinkenttä sisältää jokaiseen päätemoduliin liittyvät tulokytkimet ja lähtökytkimet, jokainen tulokytkin on kytketty päätemoduliin, johon se liittyy, sekä myös ryhmän muihin pääte-moduleihin paitsi siihen, johon se liittyy, kytkettyjen tulevien johtojen yhteen multipleksikanavaryhmään, jokainen lähtökytkin on kytketty päätemoduliin, johon se liittyy, sen päätemodulin liikenteen käsittelemiseksi päätemodulin toimiessa normaalisti sekä myös kaikkien muiden moduleiden apulähtöihin sen päätemodulin, johon se liittyy, liikenteen käsittelemiseksi, kun tämä päätemoduli on viallinen jokaisen läh-tökytkimen ollessa kytketty yhteen lähtevään johtoon.
Keksintöä selitetään seuraavassa oheisessa piirustuksessa esitettyihin suoritusesimerkkeihin liittyen. Piirustuksessa esittää kuvio 1 kaaviollista esitystä keksinnön sovellutuskohteena olevasta kytkinkentästä, kuvio 2 päätemoduliryhmää, kuvio 3 tulokytkintä, ja kuvio 4 lähtökytkintä.
Kuviossa 1 on esitetty tunnetun tyyppinen aika-tila-aikajakoinen kytkinkenttä, joka käsittää aikajakoisen tuloportaan, aikajakoisen lähtöportaan ja väliportaan eli tilajakokytkimen CS.
Tuloporras sisältää tulokytkinyksiköt A-^, A2, ... An, jotka kukin on kytketty yhteen tulevaan johtoon LE-^, LE2r ··« LEn* Kukin tuleva johto sisältää useita multipleksikanavia esimerkiksi 16. Kuhunkin tu-lokytkinyksikköön sisältyy tunnetulla tavalla liitäntäyksikkö ja aika-jakokytkin. Liitäntäyksikkö on kytketty toisaalta aikajakokytkimeen yliryhmän välityksellä ja toisaalta tulevaan johtoon.
Lähtöporras sisältää kytkinyksiköt B^, B2, ... Bn, joiden lähdöt on kytketty yhteen lähtevään johtoon LS-^, LS2, ... LSn kunkin lähtevän johdon sisältäessä samoin kuin tulojohdot 16 multipleksikanavaa. Kukin lähtevä kytkinyksikkö sisältää tunnetulla tavalla liitäntäyksikön ja aikajakokytkimen. Liitäntäyksikkö on kytketty toisaalta aikajako-kytkimeen yliryhmän välityksellä ja toisaalta lähtevään johtoon.
Tilajakokytkin CS sisältää yhden tai useamman tilajakoportaan ja se on kytketty jokaiseen tulokytkinyksikköön A-^, A2, . . . An tulevilla väli johdoilla LEI^, LE^, ... LEIn· Se on rnyös kytketty jokaiseen läh-tökytkinyksikköön B-^ B2, ... Bn lähtevillä väli johdoilla LSI-^, LSI2, ... LSIn. Jokainen tuleva välijohto ja jokainen lähtevä välijohdo muodostaa yliryhmän, joka sisältää 512 aikajakokanavaa, jos oletetaan tulevien johtojen LE-^, LE2, ... LEn ja lähtevien johtojen LS^, LS2, ... LSn sisältävän 16 32 aikajakokanavan ryhmää.
67463 4
Kukin tuleva kytkinyksikkö A^, A2, . . . An liittyy yhteen lähtevään kytkinyksikköön B-^, T$2, ... Bn muodostaen päätemodulit ME-^, ΙΥΰί^ ... MEn· Päätemoduli muodostaa suojausyksiköksi kutsutun yksikön, joka täyttää vaatimuksien, jotka määräävät päätemodulien vikaantuessa häiriytyneiden puheluiden maksimilukumäärän, asettamat edellytykset.
Keksintöä voidaan soveltaa päätemodulien ryhmään kytkinkentän muodostuessa päätemodulien ryhmistä siten, että kussakin ryhmässä viallisen päätemodulin liikenteen hoitavat ryhmän muut päätemodulit.
Kuviossa 2 on esitetty neljän päätemodulin ME^, ME2, ME^/ ME^ ryhmä. Kukin päätemoduli käsittelee normaalitoiminnassa 12 multipleksi-kanavaa kunkin päätemodulin voidessa käsitellä 16 multiplaksikanavaa vikatilanteessa, ts. mikäli jokin päätemoduleista on viallinen.
Päätemodulit on kytketty tuleviin pääjohtoihin Li, L2, L3, L4 ja lähteviin pääjohtoihin L5, L6, L7, L8 kunkin tulevan pääjohdon ja lähtevän pääjohdon sisältäessä 12 multipleksikanavaa. 5, 6, 7 ja 8 ovat päätemoduleihin liittyvät tulokytkimet ja 9, 10, 11 ja 12 vastaavasti päätemoduleihin liittyvät lähtökytkimet. Kukin tuleva pääjohto jakautuu kolmeen neljän multipleksikanavan ryhmään. Tuleva pääjohto Li jakautuu kolmeen ryhmään fl, f2, f3, tuleva pääjohto L2 jakautuu kolmeen ryhmään f4, f5, f6, tuleva pääjohto L3 jakautuu kolmen ryhmään f7, f8, f9 ja tuleva pääjohto L4 jakautuu kolmeen ryhmään f10, f11, f12.
Päätemoduliin liittyvä tulokytkin on kytketty oman päätemodulin-sa tulevaa pääjohtoa lukuunottamatta jokaisen tulevan pääjohdon yhteen ryhmään. Tulokytkimen 5 tulo on kytketty ryhmiin f4, f7, f10, tulo-kytkimen 6 tulo on kytketty ryhmiin fl, f8, f11, tulokytkimen 7 tulo on kytketty ryhmiin f2, f5, f12 ja tulokytkimen 8 tulo on kytketty ryhmiin f3, f6, f9. Jokainen tulokytkimistä 5, 6, 7, 8 on kytketty omaan päätemoduliinsa tulevalla apujohdolla L9, L10, LII, L12. Kukin päätemoduli on kytketty omaan lähtökytkimeensä lähtevällä pääjohdolla L5, L6, L7, L8. Kukin päätemoduli on kytketty lähtevään apujohtoon L13, L14, Li5, L16. Jokainen lähtökytkin on kytketty omaa päätemodu-liaan lukuunottamatta jokaisen päätemodulin lähteviin apujohtoihin. Jokainen tuleva ja jokainen lähtevä apujohto käsittää neljä multipleksikanavaa. Lähtökytkin 9 on kytketty lähteviin apujohtoihin Ll4, L15, L16, lähtökytkin 10 on kytketty lähteviin apujohtoihin L13, L15, L16, lähtökytkin 11 on kytketty lähteviin apujohtoihin L13, L14, L16 ja lähtökytkin 12 on kytketty lähteviin apujohtoihin L13, L14, L15. Jokaisen lähtökytkimen 9, 10, 11, 12 lähtö on kytketty 12 multipleksikanavaa käsittävään lähtevään johtoon L17, L18, L19, L20. Ohjauskeskuk 67463 5 sen liitäntäyksikössä 13, joka on kytketty keskuksen, johon kytkin-kenttä kuuluu, ohjauskeskukseen CTI, on neljä lähtöä SI, S2, S3 ja S4 ja se antaa "ei käytössa"-signaalin viallista päätemodulia ME-^, ME2, ME^, ME^ vastaavaan lähtöön. Kukin lähtökytkin saa "ei käytössä"-sig-naalin, joka vastaa päätemodulia, johon se liittyy. Lähtökytkimet 9, 10, 11, 12 saavat siten "ei käytössä"-signaalin lähdöistä SI, S2, S3 ja vastaavasti S4. Jokainen tulokytkin saa "ei käytössä"-signaalit, jotka vastaavat muita päätemoduleita kuin sitä, johon tulokytkin liittyy. Tulokytkin 5 saa "ei käytössä"-signaalit lähdöistä S2, S3, S4, tulokytkin 6 saa "ei käytössä"-signaalit lähdöistä SI, S3, S4, tulo-kytkin 7 saa "ei käytössä"-signaalit lähdöistä SI, S2, S4 ja tulokytkin 8 saa "ei käytössä"-signaalit lähdöistä SI, S2, S3.
Kukin päätemoduli on luonnollisesti kytketty tilajakokytkimeen CS kuten kuviossa 1 on esitetty tulevalla välijohdolla LEI1-LEI4 ja lähtevällä välijohdolla LSI1-LSI4.
Kuviossa 3 on esitetty tulokytkin, esimerkiksi tulokytkin 5. Se sisältää 12 JA-porttia 20-31 ja 4 TAI-porttia 40, 41, 42, 43. Kolmen JA-portin 20, 21, 22 lähdöt on kytketty TAI-porttiin 40, jonka lähtö on kytketty multipleksikanavaan Ml. JA-porttien 23, 24, 25 lähdöt on kytketty TAI-porttiin 41, jonka lähtö on kytketty multipleksikanavaan M2. JA-porttien 26, 27, 28 lähdöt on kytketty TAI-porttiin 42, jonka lähtö on kytketty multiplaksikanavaan M3. JA-porttien 29, 30, 31 lähdöt on kytketty TAI-porttiin 43, jonka lähtö on kytketty multipleksikanavaan M4. Neljä multipleksikanavaa Ml, M2, M3, M4 muodostavat tu-lokytkimeen 5 liittyvän päätemodulin MEl tulevan apujohdon L9.
JA-porttien 20, 23, 26, 29 toinen tulo on kytketty ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähtöön S2. JA-porttien 21, 24, 27, 30 toinen tulo on kytketty ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähtöön S3. JA-porttien 22, 25, 28, 31 toinen tulo on kytketty ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähtöön S4.
Kuten mainittiin ryhmät fl, f2, ... fl2 sisältävät kukin neljä multipleksikanavaa. Ryhmän f4 multipleksikanavia merkitään seuraa-vassa lf4, 2f4, 3f4, 4f4, ryhmän f7 multipleksikanavia lf7, 2f7, 3f7, 4f7, jne.
JA-porttien 20, 21 22 toinen tulo on kytketty multiplaksikanaviin lf4, lf7, lflO.
JA-porttien 23, 24, 25 toinen tulo on kytketty multipleksikanaviin 2f4, 2f7, 2f10 .
JA-porttien 26, 27, 28 toinen tulo on kytketty multipleksikanaviin 3f4, 3f7, 3f10.
6 674 6 3 JA-porttien 29, 30, 31 toinen tulo on kytketty multipleksikanaviin 4f4, 4f7, 4f10.
Kuvion 2 tulokytkimet 6, 7, 8 ovat luonnollisesti samanlaisia kuin kuviossa 3 esitetty tulokytkin 5.
Tulokytkimien 6, 7, 8 tapauksessa ohjauskeskuksen liitäntäyksikön lähdöt S2, S3, S4, joihin tulokytkimen 5 JA-portit on kytketty, korvataan lähdöillä SI, S3, S4 tai SI, S2, S4 tai SI, S2, S3 kuten kuviossa 2 on esitetty.
Vastaavasti multipleksikanavat If4-4f4, If7-4f7, Ifl0-4fl0 korvataan ryhmien fl, f8, fll tai f2, f5, fl2 tai f3, f6, f9 vastaavilla kanavilla. Multipleksikanavat Ml, .M2, M3, M4 muodostavat tällöin tulevat apujohdot L10, LII, L12 kuten kuviossa 2 on esitetty.
Kuviossa 4 on esitetty lähtökytkin, esimerkiksi lähtökytkin 9, jossa on 24 JA-porttia 51-74, joissa kussakin on kaksi tuloa, ja 12 TAI-porttia 76-87, joissa kussakin on kaksi tuloa. Jokaisen TAI-por-tin lähtö on kytketty yhteen multipleksikanavista M10-M21, jotka yhdessä muodostavat kuvion 2 lähtevän johdon L17. Jokaisen TAI-portin tulot on kytketty kahteen JA-porttiin. TAI-portti 76 on kytketty JA-portteihin 51, 52, TAI-portti 77 on kytketty JA-portteihin 53, 54, TAI-portti 78 on kytketty JA-portteihin 55, 56, TAI-portti 79 on kytketty JA-portteihin 57, 58, TAI-portti 80 on kytketty JA-portteihin 59, 60, TAI-portti 83 on kytketty JA-portteihin 65, 66, TAI-portti 84 on kytketty JA-portteihin 67, 68 ja TAI-portti 87 on kytketty JA-portteihin 73, 74.
Kunkin TAI-portin tapauksessa ensimmäisen JA-portin ensimmäinen tulo on kytketty lähtökytkimen omaan päätemoduliinsa kytkevän lähtevän pääjohdon yhteen multipleksikanavaan. Kuvion 4 tapauksessa, joka liittyy lähtökytkimeen 9, lähtevä pääjohto L5 sisältää 12 multipleksi-kanavaa 1L5, 2L5, ... 12L5 ja ensimmäisten JA-porttien 51, 53, 55, 57, 59, ... 65, 67, ... 73 ensimmäinen tulo on kytketty lähtevän pääjohdon L5 yhteen multipleksikanavaan 1L5, 2L5, ... 12L5. Ensimmäisten JA-porttien toinen tulo on kytketty invertterin 50 kautta ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähtöön SI. Kuhunkin TAI-porttiin liittyvän toisen JA-portin ensimmäinen tulo on kytketty muihin päätemoduleihin paitsi siihen, johon asianomainen lähtökytkin liittyy, kytkettyjen lähtevien apujohtojen yhteen multipleksikanavaan. Kuvion 4 tapauksessa, joka liittyy lähtökytkimeen 9, toisten JA-porttien 52, 54, 56, 58 yksi tulo on kytketty lähtevän apujohdon L14 multipleksikanaviin 1L14, 2L14, 3L14, 4L14. Toisten JA-porttien 60-66 yksi tulo on kytketty 67463 7 lähtevän apujohdon L15 multipleksikanaviin 1L15-4L15. Toisten JA-port-tien 68-74 yksi tulo on kytketty lähtevän apujohdon L16 multipleksi-kanaviin 1L16-4L16. Toisten JA-porttien toiset tulot on kytketty suoraan ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähtöön SI.
Voidaan havaita, että joko päätemodulin ja siihen liittyvän läh-tökytkimen yhdistävän lähtevän pääjohdon multipleksikanava tai toisen päätemodulin lähtevän apujohdon multipleksikanava voidaan kytkeä TAI-portin lähtöön kytkettyyn multipleksikanavaan. Jos ohjauskeskuksen liitäntäyksikön lähdössä SI ei ole signaalia, mikä osoittaa, että pää-temoduli MEl ei ole viallinen, ensimmäiset JA-portit 51, 53, 55, ...
73, joiden ensimmäiset tulot on kytketty lähtevän pääjohdon L5 multipleksikanavaan, aktivoituvat invertterin 50 antamalla signaalilla, joten lähtevän pääjohdon L5 jokainen multipleksikanava 1L5, 2L5, ...
12L5 kytkeytyy vastaavaan kanavaan M10, Mil, ... M21. Jos ohjauskeskuksen liitäntäyksikkö 13 antaa lähdöstään SI signaalin, joka osoittaa että päätemoduli 1 on viallinen, ensimmäiset JA-portit 51, 53, ... 73 joutuvat estotilaan mutta toiset JA-portit 52, 54, ... 74 aktivoituvat, koska ne on kytketty suoraan lähtöön SI, siten että multipleksi-kanavat 1L14-4L14, 1L15-4L15, 1L16-4L16 kytkeytyvät multipleksikanaviin M10-M21.
Seuraavassa selitetään kuviossa 2 esitetyn laitteen toiminta:
Kun kaikki päätemodulit ME1-ME4 toimivat normaalisti, tulevat pääjohdot Li, L2, L3, L4 ovat kytkettyinä lähteviin pääjohtoihin L5, L6, L7, L8 ja lähtökytkimet kytkevät lähtevät pääjohdot L5, L6, L7, L8 lähteviin johtoihin L17, L18, L19, L20. Ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähdöissä SI, S2, S3, S4 ei ole signaalia, joten tulokytki-mien kuvion 3 JA-portit ovat estotilassa.
Jos jonkin päätemoduli, selitystä varten voidaan olettaa esim. päätemoduli MEl, vikaantuu, tulevan pääjohdon Li ryhmiä fl, f2, f3, jotka on kytketty tulokytkimiin 6, 7, 8, käytetään tulevan pääjohdon LI liikenteen välittämiseen. Koska päätemoduli MEl on viallinen, ohjauskeskuksen liitäntäyksikkö 13 antaa "ei käytössä"-signaalin vastaavaan lähtöönsä SI ja tämä signaali aktivoi kunkin tulokytkimen 6, 7, 8 kanavaryhmien fl, f2, f3 JA-portit yhdistäen nämä kanavaryhmät tuleviin apujohtoihon L10, LII, Li2. Nämä päätemodulit ME2, ME3, ME4 kytkevät tulevat apujohdot L10, LII, L12 lähteviin apujohtoihin L14, L15, L16. ' Lähtevät apujohdot L14, L15, L16 on kytketty lähtökytkimeen 9, kuvio 4, joka saa ohjauskeskuksen liitäntäyksikön 13 lähtöönsä SI an- 8 6 7 4 6 3 tämän signaalin. Lähtevien apujohtojen L14, L15, L16 kanavat kytkeytyvät siten tulokytkimen 9 kanaviin M10-M21, jotka muodostavat lähtevän johdon L17.
Voidaan siten havaita, että tuleva pääjohto Li kytkeytyy lähtevään johtoon L17, vaikka päätemoduli MEl on viallinen, mikä merkitsee sitä, että tulevan pääjohdon Li liikenne voidaan välittää edelleen.
Lähtökytkimet 10, 11 ja 12 ovat samalaisia kuin kuviossa 4 esitetty kytkin 9. Lähtevän pääjohdon L5 kanavien tilalla ovat yksinkertaisesti sen lähtevän pääjohdon kanavat, jotka on kytketty kyseessä olevaan lähtökytkimeen liittyvään päätemoduliin, lähtevien apujohtojen kanavien tilalla ovat lähtevät apujohdot, joihin kyseessä oleva lähtö-kytkin on kytketty ja kytkentä ohjauskeskuksen liitäntäyksikön lähtöön SI on korvattu kytkennällä mainitun ohjauskeskuksen liitäntäyksikön asianomaiseen lähtöön. Multipleksikanavat M10-M21 muodostavat lähtö-kytkimen 9 tapauksessa lähtevän johdon L17. Nämä multipleksikanavat muodostavat kyseiseen lähtökytkimeen liittyvän lähtevän johdon eli johdot L18, L19, L20 lähtökytkimille 10, 11, 12.
Kuviossa 2 esitettyä laitetta voidaan siten käyttää vian esiintyessä ryhmän yhdessä päätemodulissa välittämään vialliseen päätemodu-liin kytketyn tulevan pääjohdon liikenne ryhmän muiden päätemodulien kautta.
Kuten edellä on todettu kukin päätemoduli välittää normaalitilanteessa tulevan johdon liikenteen, joka johto käsittää 12 multipleksi- kanavaa eli neljän päätemodulin tapauksessa 48 multipleksikanavaa, mi- -13 kä tässä tapauksessa antaa kullekin päätemodulille eston 10 ,0,85 erlangin liikenteellä. Tavanomaisessa ratkaisussa, jossa on kolme pää-temodulia, jotka kukin käsittelevät normaalitoiminnassa 16 multiplek-soidun kanavan liikenteen, ja yksi lisänä oleva varapäätemoduli, esto päätemodulia kohti on suuruusluokkaa 10 5, 0,85 erlangin liikenteellä. Voidaan siten havaita, että keksintö mahdollistaa eston oleellisen pienentämisen, mikä siten parantaa liikenteenvälityskykyä. Lisäksi päätemodulit ja niiden johdotus ovat täsmälleen samanlaisia, mikä ei pidä paikkaansa tavanomaisessa lisäpäätemodulin sisältävässä ratkaisussa .
Edellä selitetyssä esimerkissä 12 multipleksikanavaa sisältävät tulevat pääjohdot Li, L2, L3, L4 korvaavat kuviossa 1 esitetyt tulevat johdot LEI, LE2, LE3, LE4, joissa kussakin on 16 multipleksikanavaa, ja päätemoduleita ei ole suoraan kytketty lähteviin johtoihin L17, L18, L19, L20, joissa kussakin on 12 multipleksikanavaa ja jotka kor 67463 9 vaavat kuviossa 1 esitetyt lähtevät johdot LSI, LS2, LS3, LS4, joissa kussakin on 16 multipleksoitua kanavaa.
Selitetyssä esimerkissä on oletettu, että kukin päätemoduli kykenee käsittelemään 16 multipleksikanavaa mutta että se normaalikäytössä, eli kun ryhmässä ei ole viallista päätemodulia, käsittelee vain 12 multipleksikanavaa, mikä johtaa neljän päätemodulin ryhmään.
On mahdollista käyttää ryhmiä, jotka sisältävät muun lukumäärän päätemoduleita, ja päätemoduleita, jotka voivat käsitellä muun lukumäärän multipleksikanavia kuin 16. Jos oletetaan, että kukin päätemoduli kykenee käsittelemään n multipleksikanavaa mutta että se normaalikäytössä käsittelee vain m multipleksikanavaa, kukin päätemoduli voi käsitellä n-m viallisen päätemodulin multipleksikanavaa. Ryhmässä on siten oltava K=k+1 päätemodulia, jossa k = -S— , jos suhde on ko- c n—m n-m konaisluku tai jossa K valitaan lähinnä suuremmaksi kokonaisluvuksi, jos itse suhde ei ole kokonaisluku.
Tulevan pääjohdon m multipleksikanavaa jaetaan siten K ryhmäksi. Ryhmään sisältyy sellainen lukumäärä päätemoduleita, että päätemodu-leiden lukumäärän k + 1 ja multipleksikanavien lukumään n, jonka yksi päätemoduli voi käsitellä, ja tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärän m erotuksen tulo on ainakin yhtä suuri kuin multipleksikanavien lukumäärä n, jotka yksi päätemoduli voi käsitellä, mikä voidaan ilmaista lausekkeella (k + 1) * (n-m) > n.
Ryhmän päätemodulien lukumäärä K voidaan myös ilmaista seuraavasti: lukumäärä on yhtä suuri kuin multipleksikanavien lukumäärän n, jotka yksi päätemoduli voi käsitellä, ja tämän lukumäärän n, ja tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärän m erotuksen n-m välinen suhde, jos suhde on kokonaisluku, ja lähinnä suurempi kokonaisluku, jos suhde ei ole kokonaisluku, K = —.
' n-m
Jos oletetaan esimerkiksi, että n = 16 ja m = 11, suhde n/(n-m) = 3,2. Tällöin valitaan K = 4. Ryhmä sisältää neljä modulia ja kukin tuleva johto on jaettu kolmen ryhmään, koska k = m/(n-m), on lukujen 2 ja 3 välillä, jolloin on valittava suurempi arvo oli 3. Voidaan siten valita kaksi viiden multipleksikanavan ryhmää ja yksi yhden mul-tipleksikanavan ryhmä tai kaksi neljän multipleksikanavan ryhmää ja yksi kolmen multipleksikanavan ryhmä yhteismäärän ollessa yhtä suuri kuin tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärä 11.
Jos kahden viiden multipleksikanavan ryhmän ratkaisu valitaan,

Claims (5)

674 6 3 10 saadaan kaksi päätemodulia, jotka käsittelevät 16 multipleksikanavaa ja yksi moduli, joka käsittelee 12 multipleksikanavaa, mikäli yhdessä päätemodulissa esiintyisi vika. Jos kahden neljän multipleksikanavan ryhmän ratkaisu valitaan, saadaan kaksi päätemodulia, jotka käsittelevät 15 multipleksikanavaa ja yksi päätemoduli, joka käsittelee 14 multipleksikanavaa, mikäli yksi päätemoduli tulee vialliseksi. Paras tapaus on se, jossa kaikki päätemodulit käsittelevät n multipleksikanavaa, mikäli yhdessä päätemodulissa esiintyy vika. Tämän saavuttamiseksi suhteen k = m/(n-m) on oltava kokonaisluku. Siten kuvioihin 2, 3 ja 4 liittyen selitetyssä esimerkissä n = 16, m = 12 ja k = 12/4 = 3, josta saadaan K = k + 1 = 4. Vian esiintyessä yhdessä päätemodulissa ryhmän muita päätemoduleita käytetään maksimikapasitee-tillaan, koska ne kukin käsittelevät 16 multipleksikanavaa.
1. Moniportainen aikajakokytkinkenttä ja laitteet sen vikatilo-jen korjaamiseksi, joissa on aikajakoinen tai tilajakoinen tulopor-ras ja lähtöporras, jolloin tuloporras on kytketty tuleviin pääjohtoihin (L1, L2, L3, L4) ja lähtöporras lähteviin pääjohtoihin (L5, L6, L7, L8), mainitut tulevat ja lähtevät pääjohdot sisältävät yhtä monta multipleksikanavaa, tuloportaat ja lähtöportaat sisältävät yhtä monta kytkinyksikköä (Al...An, B1...Bn) , tuloportaan kytkin-yksikkö ja lähtöportaan kytkinyksikkö muodostavat tulevaan pääjohtoon ja lähtevään pääjohtoon kytketyn päätemodulin (ME1...MEn) ja jokainen päätemoduli kykenee käsittelemään lukumäärän n multiplek-sikanavia, joka lukumäärä on ainakin yhtä suuri kuin tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärä, tunnettu siitä, että jokainen tuleva pääjohto ja lähtevä pääjohto sisältää lukumäärän m multipleksikanavia, joka lukumäärä on pienempi kuin multipleksikanavien lukumäärä n, jonka päätemoduli voi käsitellä, että päätemodulit on muodostettu ryhmiksi, jolloin jokaisen ryhmän sisältämien päätemodulien (ME1...MEn) lukumäärä on yhtä suuri kuin multipleksikanavien lukumäärän n, jonka päätemoduli voi käsitellä, ja tämän 11 67463 lukumäärän n ja tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärän erotuksen n-m suhde, mikäli tämä suhde on kokonaisluku, ja lähinnä suurempi kokonaisluku, jos suhde itsessään ei ole kokonaisluku, että jokainen tulevista pääjohdoista on jaettu multipleksikanavien ryhmiin, joiden lukumäärä on yhtä suuri kuin päätemoduleiden lukumäärä miinus yksi, että päätemodulin tulevan pääjohon (L1) multi-pleksikanavaryhmät (ff2, f^) on jaettu ryhmän kaikkien muiden päätemoduleiden kesken kunkin multipleksikanavaryhmän sisältäessä multipleksikanavia lukumäärän, joka on korkeintaan yhtä suuri kuin multipleksikanavien lukumäärään, jonka moduli voi käsitellä, ja tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärän erotus, että jokaiseen päätemoduliin liittyy tulokytkin (5, 6, 7, 8), johon se on kytketty tulevan apujohdon (L9, L10, L11, L12) välityksellä, sekä lähtökytkin (9, 10, 11, 12), johon se on kytketty lähtevän pääjohdon (L5, L6, L7, L8) välityksellä, että jokainen tulokytkin on kytketty ryhmän jokaisen tulevan pääjohdon sen päätemodulin, johon se liittyy, tulevaa pääjohtoa lukuunottamatta yhteen multipleksikanavaryhmään, että jokainen päätemoduli on kytketty lähtevän apujohdon (L13, L14, L15, L16) välityksellä ryhmän jokaiseen lähtökytkimeen lukuunottamatta sitä, johon päätemoduli liittyy, että jokainen lähtökytkin on kytketty lähtevään johtoon (L17, L18, L19, L20), joka sisältää yhtä monta multipleksikanavaa kuin tuleva pääjohto, ja että mainitut tulevat ja lähtevät apujohdot sisältävät yhtä suuren lukumäärän multipleksikanavia, joka lukumäärä on korkeintaan yhtä suuri kuin multipleksikanavien lukumäärän n, jonka päätemoduli voi käsitellä, ja tulevan pääjohdon multipleksikanavien lukumäärän m välinen erotus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen aikajakoinen kytkinkenttä, tunnettu siitä, että kukin tulokytkin (5, 6, 7, 8) saa "ei käytössä"-signaalin mainitun kytkinkentän ohjauskeskuksen liitäntäyksiköltä (13), kun jokin muu päätemoduli kuin se, johon tulokytkin liittyy, on viallinen, mainitun "ei käytössä"-signaalin mahdollistaessa viallisen päätemodulin tulevan pääjohdon (L1-L4) multipleksikanavaryhmän kytkemisen tulevalle apujohdolle (L9-L12), joka kytkee mainitun tulokytkimen siihen liittyvään päätemoduliin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkinkenttä, tunnettu siitä, että kukin lähtökytkin saa "ei käytössä"-signaalin mainitun kytkinkentän ohjauskeskuksen liitäntäyksiköltä (13), kun päätemoduli, johon lähtökytkin liittyy, on viallinen, mainitun päätemodulin 67463 ja mainitun siihen liittyvän lähtökytkimen välisten kytkentöjen estämiseksi ja kytkennän aikaansaamiseksi mainittuun lähtökytkimeen kytketyn lähtevän johdon (L17-L20) ja niiden päätemoduleiden, jotka eivät ole viallisia, lähtevien apujohtojen välille.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen aikajakoinen kytkinkenttä, tunnettu siitä, että jokainen tulokytkin sisältää yhtä monta TAI-porttia (40, 41, 42, 43) kuin tulevan apujohdon (L9) muodostavia multipleksikanavia (Ml, M2, M3, M4) on, kunkin TAI-portin ollessa kytketty tulostaan JA-portteihin (20-31), joiden lukumäärä on päätemodulien lukumäärä miinus yksi, kunkin JA-portin yhden tulon ollessa kytketty eri tulevan pääjohdon (L1) multipleksikanavaryhmän yhteen multipleksikanavaan (1 f4) ja toisen tulon ollessa kytketty ohjauskeskuksen liitäntäyksikön (13) lähtöön (S2) , joka vastaa mainitun multipleksikanavaryhmän tulevaan pääjohtoon kytkettyä pääte-modulia.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen aikajakoinen kytkinkenttä, tunnettu siitä, että jokainen lähtökytkin sisältää yhtä monta TAI-porttia (76-87) kuin lähtevässä johdossa (L17) on multipleksikanavia (M10-M21), kunkin TAI-portin ollessa kytketty tuloistaan kahteen JA-porttiin (51-52), ensimmäisen JA-portin (51) yhden tulon ollessa kytketty lähtökytkimen siihen liittyvään päätemoduliin kytketyn lähtevän pääjohdon (L5) yhteen multipleksikanavaan (1L5) ja toisen tulon ollessa kytketty invertterin (50) kautta ohjauskeskuksen liitäntäyksikön tuloon (S1), joka vastaa lähtökytkimeen liittyvää päätemodulia, toisen JA-portin (52) yhden tulon ollessa kytketty muiden päätemodulien lähtevien apujohtojen (L14) kuin lähtökytkimeen liittyvään päätemoduliin kytketyn lähtevän apujohdon yhteen multipleksikanavaan (1L14) ja toisen tulon ollessa kytketty ohjaus-keskuksen liitäntäyksikön mainittuun lähtöön (SI).
FI791813A 1978-06-19 1979-06-06 Tidsuppdelad kopplingskrets och anordning foer felbegraensning FI67463C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7818221 1978-06-19
FR7818221A FR2429534A1 (fr) 1978-06-19 1978-06-19 Reseau de connexion pour multiplex, a qualite de service accrue

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791813A FI791813A (fi) 1979-12-20
FI67463B FI67463B (fi) 1984-11-30
FI67463C true FI67463C (fi) 1985-03-11

Family

ID=9209665

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791813A FI67463C (fi) 1978-06-19 1979-06-06 Tidsuppdelad kopplingskrets och anordning foer felbegraensning

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4276637A (fi)
EP (1) EP0006214B1 (fi)
JP (1) JPS551799A (fi)
AU (1) AU528319B2 (fi)
CA (1) CA1124419A (fi)
DE (1) DE2963966D1 (fi)
FI (1) FI67463C (fi)
FR (1) FR2429534A1 (fi)
MX (1) MX148910A (fi)
PL (1) PL123318B1 (fi)
ZA (1) ZA793000B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2455414A1 (fr) * 1979-04-27 1980-11-21 Materiel Telephonique Reseau de connexion temporel modulaire
DE3016706A1 (de) * 1980-04-30 1981-11-05 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Zeitmultiplexkoppelfeld
JPS5726955A (en) * 1980-07-25 1982-02-13 Hitachi Ltd Backup control system
FR2513471A1 (fr) * 1981-09-18 1983-03-25 Cit Alcatel Dispositif de distribution de signaux pour autocommutateur temporel
US4382294A (en) * 1981-10-26 1983-05-03 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Telephone switching control arrangement
US4513414A (en) * 1982-04-22 1985-04-23 International Telephone And Telegraph Corporation Clocking arrangement for telephone switching system
US4539676A (en) * 1982-05-03 1985-09-03 At&T Bell Laboratories Bulk/interactive data switching system
SE431603B (sv) * 1982-05-26 1984-02-13 Ellemtel Utvecklings Ab Digital koncentrator
US4512011A (en) * 1982-11-01 1985-04-16 At&T Bell Laboratories Duplicated network arrays and control facilities for packet switching
US4550397A (en) * 1983-12-16 1985-10-29 At&T Bell Laboratories Alternate paths in a self-routing packet switching network
JPS61108286A (ja) * 1984-10-31 1986-05-26 Iwatsu Electric Co Ltd 時分割情報伝送装置
GB2194867B (en) * 1986-09-09 1991-05-29 Mitsubishi Electric Corp A transmission line control system and method for disconnecting a sub-bus from a main-bus
JPS6469127A (en) * 1987-09-10 1989-03-15 Fujitsu Ltd High speed switching system
EP0337477A1 (en) * 1988-04-14 1989-10-18 Kabushiki Kaisha Sankyo Seiki Seisakusho Speed governor for toilet or the like
US5105420A (en) * 1990-04-09 1992-04-14 At&T Bell Laboratories Method and apparatus for reconfiguring interconnections between switching system functional units
US5377180A (en) * 1991-12-23 1994-12-27 U.S. Philips Corporation Data switching device
JPH07250127A (ja) * 1994-03-10 1995-09-26 Fujitsu Ltd 送信タイミング調整装置
SE9603801L (sv) * 1996-10-16 1998-04-17 Ericsson Telefon Ab L M System av kommunicerande enheter och ett förfarande i systemet
US6829215B2 (en) * 2000-10-31 2004-12-07 Marconi Intellectual Property (Ringfence) Inc. IP multi-homing

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE789827A (fr) * 1971-10-12 1973-04-09 Int Standard Electric Corp Perfectionnements aux reseaux de commutation temporelle
DE2320123C2 (de) * 1973-04-19 1975-02-20 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Schaltungsanordnung zur Zusammenführung der einander entsprechenden Ausgangs-Zeitmultiplexleitungen doppelt vorgesehener Koppelfelder von Zeitmultiplex-Digital-Fernmeldevermittlungsstellen, insbesondere PCM-Fernsprechvermittlungsstellen
DE2446391A1 (de) * 1974-09-27 1976-04-15 Siemens Ag Zeitmultiplexkoppelfeld
FR2302654A1 (fr) * 1975-02-25 1976-09-24 Thomson Csf Autocommutateur a commutation temporelle, procede de reconfiguration d'un tel autocommutateur
US3959596A (en) * 1975-05-30 1976-05-25 Gte Sylvania Incorporated Time division switching network
AU1515376A (en) * 1975-06-23 1978-01-05 Ericsson L M Pty Ltd Digital data switch with spare switch group structure
DE2540577A1 (de) * 1975-09-11 1977-03-17 Siemens Ag Pcm-zeitmultiplexkoppelfeld
FR2347846A1 (fr) * 1976-04-09 1977-11-04 Thomson Csf Reseau de connexion modulaire a aiguillage temporel
US4146749A (en) * 1977-09-16 1979-03-27 Wescom Switching, Inc. Telecommunications network having multi-function spare network block

Also Published As

Publication number Publication date
PL123318B1 (en) 1982-10-30
EP0006214B1 (fr) 1982-11-03
JPS551799A (en) 1980-01-08
PL216407A1 (fi) 1980-03-24
JPS6244760B2 (fi) 1987-09-22
CA1124419A (fr) 1982-05-25
DE2963966D1 (en) 1982-12-09
FI791813A (fi) 1979-12-20
US4276637A (en) 1981-06-30
MX148910A (es) 1983-06-30
ZA793000B (en) 1980-06-25
AU4812079A (en) 1980-01-03
AU528319B2 (en) 1983-04-21
FI67463B (fi) 1984-11-30
FR2429534A1 (fr) 1980-01-18
FR2429534B1 (fi) 1982-02-19
EP0006214A1 (fr) 1980-01-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI67463C (fi) Tidsuppdelad kopplingskrets och anordning foer felbegraensning
EP0808045B1 (en) ATM switch
FI72629B (fi) Multiplexerad rumsuppdelad kopplingsanordning.
US5123011A (en) Modular multistage switch for a parallel computing system
SE7703181L (sv) Mikrovagskonfiguration for att hoja tillforlitligheten hos kommunikationssatellit for multipelvag
US6567576B2 (en) Optical switch matrix with failure protection
GB2182807A (en) Redundancy switching network
US3906164A (en) Digital switching networks with feed-back link for alternate routing
US6061482A (en) Channel layered optical cross-connect restoration system
CA2211560C (en) Method for operating a multistage nxn space division switching arrangement
US4571721A (en) Composite concentration system
GB1519806A (en) Telecommunications exchange system switching networks
CA1083696A (en) Time division switching network
JP2674764B2 (ja) 冗長系切替回路網
EP0212431B1 (en) Multistage digital switching network
FI74860B (fi) Kopplingsfaelt med foerbindelseomkastning, saerskilt foer telefoncentraler.
HU202697B (en) Method for distributing program information and junction data of central controlled exchanges particularly of pcm exchanges
US6744983B2 (en) Optical switching matrix
CA2001861A1 (en) Circuit switching system for interconnecting logical links between packet switching networks
Sharony et al. Wavelength dilated switches—a new class of suppressed crosstalk, dynamic wavelength-routing crossconnects
CA2233467C (en) Switching network for communication devices
EP0336302B1 (en) One-sided multistage switching network
US4833669A (en) Circuitry for connecting multistage coupling fields and intermediate lines
JPH06303656A (ja) 光スイッチ回路網
US6999412B2 (en) Method of operating a data transmission network

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: COMPAGNIE INDUSTRIELLE DES