FI66796B - Anordning vid luftkuddefarkoster - Google Patents

Anordning vid luftkuddefarkoster Download PDF

Info

Publication number
FI66796B
FI66796B FI822958A FI822958A FI66796B FI 66796 B FI66796 B FI 66796B FI 822958 A FI822958 A FI 822958A FI 822958 A FI822958 A FI 822958A FI 66796 B FI66796 B FI 66796B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
loop
skirt
traction member
point
traction
Prior art date
Application number
FI822958A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI66796C (fi
FI822958L (fi
FI822958A0 (fi
Inventor
Seppo Korppoo
Henry Haenel
Original Assignee
Waertsilae Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waertsilae Oy Ab filed Critical Waertsilae Oy Ab
Priority to FI822958A priority Critical patent/FI66796C/fi
Publication of FI822958A0 publication Critical patent/FI822958A0/fi
Priority to US06/525,658 priority patent/US4549626A/en
Priority to CA000435237A priority patent/CA1217803A/en
Publication of FI822958L publication Critical patent/FI822958L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66796B publication Critical patent/FI66796B/fi
Publication of FI66796C publication Critical patent/FI66796C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60VAIR-CUSHION VEHICLES
    • B60V1/00Air-cushion
    • B60V1/16Flexible skirts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)

Description

66796
JÄRJESTELMÄ ILMATYYNYALUKSISSA - ANORDNING VID LUFTKUDDE-FARKOSTER
Keksintö kohdistuu ilmatyynyaluksen helman alaosan kiinnitys järjestelmään, jossa helman alaosa kiinnitetään helman sisäpuolella olevaan kohtaan ns. sisäkiinnitys-kohtaan.
Ilmatyynyaluksen helman alaosa on yleensä kiinnitettävä kohtaan, joka on ilmatyynyaluksen rungon alapuolella tai joskus rungon sivussa, mutta joka tapauksessa helman sisäpuolella. Tähän ns. sisäkiinnityskohtaan on vaikeaa päästä käsiksi, jos ilmatyynyalus on vedessä tai vaikeassa maastossa. Suhteellisen usein joudutaan kuitenkin huoltamaan ja uusimaan sisäkiinnityskohdan elimiä johtuen siitä suuresta kulutuksesta, joka kohdistuu nimenomaan helman alaosaan ja sen kiinnitykseen.
Keksinnön tarkoituksena on luoda kiinnitysjärjestelmä, joka huomattavasti helpottaa ilmatyynyaluksen helman alaosan irrottamista sisäkiinnityskohdastaan. Keksinnön tunnusmerkit käyvät ilmi patenttivaatimuksesta 1. Tällä tavalla rakennetussa kiinnitysjärjestelmässä päästään helposti käsiksi myös helman sisäkiinnityskohtaan ja näin ollen huoltotyötä on huomattavasti helpompaa suorittaa myös vaikeissa olosuhteissa.
Keksinnön mukaisesti helman alaosan sisäkiinnityskohta on vetoelimen avulla siirretty toiseen paikkaan. On kuitenkin otettava huomioon, että tämä vetoelin vaikeissa olosuhteissa saattaa katketa tai irtaantua kiinnityksestään. Jotta helman alaosa tästä huolimatta ei irtoaisi sisäkiinnityskohdastaan, on syytä varmistaa kiinnitys salpa-elimellä, joka estää vetoelintä liukumasta kiinnitys-silmukan läpi myös siinä tapauksessa, että mainittu veto-elin katkeaa tai irtoaa kiinnityspisteestään. Tällainen salpaelin voi olla hyvin yksinkertainen, esimerkiksi pitkänomainen elin, joka on kahden vetoelimen välissä ja niihin 2 66796 niveltyvästi kiinnitetty siten, että vetoelinten aiheuttaman vetokuormituksen johdosta salpaelin asettuu poikittain vetoelimiin nähden. Kun halutaan irrottaa helman alaosa sisäkiinnityspisteestään, on tietenkin . salpaelin käännettävä sellaiseen asentoon, että se pääsee liukumaan sisäkiinnityskohdan kiinnityssilmukan läpi. Salpaelimen kiertäminen tähän asentoon käy helposti, jos sen toisessa päässä on silmukka tai vastaava, johon voidaan vaikuttaa vetokoukulla, toisella vetoelimellä tai jollakin muulla sopivalla laitteella. Tietenkin voidaan ajatella muitakin sisäkiinnityskohdan kiinnityksen varmistusmekanismeja, mutta jos ilmatyynyalus joutuu toimimaan talviolosuhteissa, on vältettävä sellaisia mekanismeja, jotka voivat jäätyä kiinni. On muistettava, että ilmatyynyaluksessa, joka pakkasella toimii sekä avovedessä että lumen peittämässä maastossa, jäänmuodostus on erittäin voimakasta. Eräs perusvaatimus on, että aina täytyy olla mahdollista asettaa salpaelin irrotusasentoon käsin, siis ilman varsinaisia työkaluja.
Ilmatyynyaluksen helman alaosassa käytetään usein ns. sormirakennetta. Tämä tarkoittaa sitä, että helman alaosa muodostuu suuresta määrästä vierekkäin siten asetetuista U-muotoisista helmaosista, että U:n suljettu pää on suunnattu ulospäin ja sen avoin pää on kiinnitetty sisä-kiinnityskohtaan. Sormirakenteella saavutetaan se etu, että jos jokin sormi irtoaa tai rikkoutuu, muut vierekkäiset sormet paisuvat sivusuuntaan sen verran, että helmaan ei jää rakoa. Helman sormiin kohdistuva rasitus ja kulutus on erittäin suuri ja yksittäisiä sormia joudutaan vaihtamaan suhteellisen usein.
Ilmatyynyaluksen liikkuessa helmassa esiintyy jatkuvasti varsin voimakkaita liikkeitä. Tämän takia varsinkin helman alaosan sisäkiinnityskohdassa esiintyy voimakasta kulumista. Jotta tämä kuluminen ei keksinnön mukaisessa järjestelmässä aiheuttaisi toimintahäiriöitä, on syytä kiinnit- 3 66796 tää helma sisäkiinnityskohtaan lyhyellä ketjulla, joka kulkee kiinnityssilmukan tai vastaavan läpi ja päättyy mainittuun salpaelimeen. Tällöin varsinainen kiinnitys tapahtuu kulutusta hyvin kestävillä elimillä. Salpaelimeen kiinnitetty toinen vetoelin helmarakenteessa voi olla kevyt vetoelin, esimerkiksi teräsköysi. Se toimii myös helmaa tukevana rakenne-elimenä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin, viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaisen ilmatyynyaluksen poikkileikkauksen ulko-osaa, kuvio 2 esittää helman sormen sisäkiinnityskohdan yksityiskohtia, kuvio 3 esittää keksinnön mukaisessa kiinnityksessä käytettävää salpaelintä.
Piirustuksessa tarkoittaa 1 ilmatyynyaluksen runkoa ja 2 sen helman yläosaa. Runkoon 1 ja helman yläosaan 2 on kiinnitetty suuri määrä vierekkäin asetettuja sormia 3, jotka on muodostettu siten, että helmakumimateriaalista oleva kappale taivutetaan U-muotoon siten, että U:n suljettu pää 20 muodostaa helman yläosan jatkeen alaspäin ja U:n avoimen pään molemmat osat kiinnitetään sormen sisäkiinnityskohtaan. U-muotoon taivutettu kappale on leveä U:n suljetussa päässä ja kapenee lähinnä kolmiomaisesti U:n avoimeen päähän eli sisäkiinnityskohtaan päin. Sisäkiinnitys-kohdassa sormen sisäkärjet 4 voidaan liittää yhteen ja kiinnittää samaan kiinnityselimeen.
Kuviosta 2 näkyy helman sormen 3 sisäkiinnityskohdan järjestelyt tarkemmin. Sormen vahvistetussa kärjessä 4 on metallinen kiinnityselin 5, johon sakkelin 6 avulla on kiinnitetty lyhyt ketju 7, joka toisen sakkelin 8 avulla on kiinnitetty salpaelimeen 9. Salpaelin 9 on sormen 3 aiheuttamaan vetokuormitukseen nähden ilmatyynyaluksen rungossa 1 olevan kiinnityssilmukan 10 toisella puolella ja siten asetettu, " 66796 että se ei normaaliasennossaan pääse liukumaan kiinnitys-silmukan läpi. Salpaelin 9 siis varmistaa sormen 3 sisäpään 4 kiinnityksen. Salpaelimeen 9 on sakkelin 11 avulla kiinnitetty kevyt vetoelin 12, esimerkiksi teräsköysi, jonka toinen pää on kuvion 1 esittämällä tavalla kiinnitetty pisteeseen 13 lähellä sormen ulkokiinnityspistettä 14.
Eräs suosittu salpaelimen 9 muoto käy ilmi kuviosta 3· Sormen 3 aiheuttama vetokuormitus on kuviossa 3 osoitettu nuolella 15 ja vetoelimen 12 aiheuttama kuormitus nuolella 16. Tämä voimapari pitää salpaelintä 9 normaalisti poikittain kiinnityssilmukkaan 10 nähden. Kun halutaan irroittaa sormi sen sisäkiinnityskohdasta, vedetään ensin vetoelimestä 12 nuolen 16 suuntaan, kunnes salpaelin 9 on jonkin matkan päässä kiinnityssilmukasta 10. Tämän jälkeen vedetään veto-koukulla tai jollakin muulla sopivalla elimellä salpaelimen 9 silmukasta 17 nuolen 18 suuntaan, kunnes salpaelimen vastakkainen pää 19 osoittaa suoraan kiinnityssilmukkaan 10. Silmukan 10 vapaa leveys B ylittää salpaelimen 9 leveyden, joten salpaelin 9 voi pituussuunnassaan liukua silmukan 10 läpi. Jos kiinnityssilmukka 10 on kapeampi kuin salpaelin 9» voidaan salpaelintä 9 kääntää siten, että sen taso on U-muotoisen silmukan 10 pituussuuntainen edellyttäen, että tässä suunnassa on riittävästi tilaa. Kun vetoelin 12 irroitetaan kiinnityskohdastaan 13» kiinnitetään sen päähän kaksi tilapäistä vetoelintä, joista toinen solmitaan silmukalle siten, että se koko pituudeltaan on kaksinkertainen. Näihin apuvetoelimiin kiinnitettynä vetoelin 12 saa liukua kokonaan kiinnityssilmukan 10 läpi ja koko sormi 3 voidaan tällöin vetää ulos ilmatyynyaluksen rungon 1 alta. Kun uusi sormi asennetaan paikalleen, avataan vetoelimen 12 ulkopäähän kiinnitetyn silmukalle solmittu toisen apuveto-elimen solmu ja tämä apuvetoelin asetetaan vastaavalla tavalla silmukalle solmittuna salpaelimen 9 silmukkaan 17. Vetämällä yhteisesti molemmista apuvetoelimistä vetoelin 12 vedetään kiinnityssilmukan 10 läpi. Toisesta apuvetoelimestä vetämällä saadaan salpaelin 9 silmukan 10 läpi menevään

Claims (8)

1. Ilmatyynyaluksen helman alaosan kiinnitysjärjestelmä, jossa helman alaosa (3) kiinnitetään vetoelimellä helman sisäpuolella olevaan kohtaan, ns. sisäkiinnityskohtaan, tunnettu siitä, että vetoelin (6,7,8,9,11,12) on vedetty helmasta sisäkiinnityskohdassa olevan silmukan (10) tai vastaavan läpi ja siitä ulospäin siten, että vetoelimen pää on kiinnitetty kohtaan (13), johon päästään käsiksi ilmatyynyaluksen rungon (1) ulkopuolelta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että vetoelimen (6,7,8,9,11,12) pään kiinnityskohta (13) on vertikaalisuunnassa helman keskialueella.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestelmä sellaista helmaa varten, jonka alaosa on ns. sormiosa, joka on muodostettu vierekkäin asetetuista U-muotoon taivutetuista helmaosista, ns. sormista (3), joilla on ulkokiinnityskohta (14) helman yläosan (2) alareunassa Ja sisäkiinnityskohta ilmatyynyaluksen rungon (1) alla, tunnettu siitä, että sormeen (3) kiinnitetty vetoelin (6,7,8,9,11,12) on vedetty sisäkiinnityskohdassa olevan silmukan (10) tai vastaavan läpi ja siitä ulospäin siten, että vetoelimen pää on kiinnitetty kohtaan (13), johon päästään käsiksi aluksen rungon ulkopuolelta. 6 66796
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että sormeen (3) kiinnitetyn vetoelimen (6.7.8.9.11.12) toinen pää on kiinnitetty sormen (3) ulkokiinnityskohtaan (14) tai sen välittömään läheisyyteen.
5. Jonkin yllä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen Järjestelmä, tunnettu siitä, että sisäkiinnityskohdassa olevan silmukan (10) tai vastaavan edessä on aseteltava salpaelin (9) , joka estää vetoelimen (6,7*8,9,11,12) ulko-osan (12) liukumisen silmukan (10) läpi myös siinä tapauksessa, että vetoelimen ulko-osa (12) katkeaa tai irtoaa kiinnityskohdastaan (13).
5 66796 asentoon. Kun salpaelin 9 on vedetty silmukan 10 läpi, avataan salpaelimen silmukan 17 läpi menevän apuvetoelimen solmu ja tämä apuvetoelin vedetään kokonaan ulos silmukasta
17. Samalla irroitetaan toinen apuvetoelin vetoelimestä 12, joka kiinnitetään kiinnityskohtaansa 13. Keksintö ei rajoitu esitettyyn sovellutusmuotoon, vaan useita keksinnön muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että salpaelin (9) ja sisäkiinnityskohdan silmukka (10) tai vastaava yhdessä aikaansaavat helman alaosan (3) sisäkiinnityksen ja että vetoelimen ulko-osa (12) on vailla varsinaista helman sisäkiinnitykseen vaikuttavaa osaa.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että salpaelin (9) on pitkänomainen elin, joka on kahden vetoelimen osan (7,12) välissä ja nivel-tyvästi niihin kiinnitetty siten, että vetoelimen osien (7.12) aiheuttaman vetokuormituksen (15,16) johdosta salpa-elin (9) asettuu poikittain vetoelimen osiin (7,12) nähden ja että salpaelimen (9) toisessa päässä on silmukka (17) tai vastaava, johon voidaan vaikuttaa vetokoukulla, toisella vetoelimellä tai vastaavalla salpaelimen (9) asettamiseksi sisäkiinnityskohdan silmukan (10) läpi menevään asentoon.
8. Patenttivaatimuksen 5, 6 tai 7 mukainen Järjestelmä, tunnettu siitä, että helman alaosan (3) sisäkiinnityskohdassa on kiinnityssilmukan (10) läpi kulkeva ketju (7), joka päättyy mainittuun salpaelimeen (9), johon kiinnitetty vetoelimen ulko-osa (12) on teräsköysi. 7 66796
FI822958A 1982-08-26 1982-08-26 Anordning vid luftkuddefarkoster FI66796C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI822958A FI66796C (fi) 1982-08-26 1982-08-26 Anordning vid luftkuddefarkoster
US06/525,658 US4549626A (en) 1982-08-26 1983-08-23 Arrangement in air cushion vehicles
CA000435237A CA1217803A (en) 1982-08-26 1983-08-24 Arrangement in air cushion vehicles

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI822958 1982-08-26
FI822958A FI66796C (fi) 1982-08-26 1982-08-26 Anordning vid luftkuddefarkoster

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822958A0 FI822958A0 (fi) 1982-08-26
FI822958L FI822958L (fi) 1984-02-27
FI66796B true FI66796B (fi) 1984-08-31
FI66796C FI66796C (fi) 1984-12-10

Family

ID=8515952

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822958A FI66796C (fi) 1982-08-26 1982-08-26 Anordning vid luftkuddefarkoster

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4549626A (fi)
CA (1) CA1217803A (fi)
FI (1) FI66796C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5119897A (en) * 1989-07-25 1992-06-09 Takumi Moriwake Means for mounting a skirt on an air cushion vehicle
GB2486437A (en) * 2010-12-14 2012-06-20 Daniel George Warren Turner Hovercraft segmented skirt inner attachment arrangement

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1192382A (en) * 1966-06-14 1970-05-20 Hovercraft Dev Ltd Improvements in or relating to Gas Cushion Vehicles
GB1239745A (fi) * 1967-07-19 1971-07-21
GB1264957A (fi) * 1968-07-05 1972-02-23
GB1308195A (en) * 1970-04-23 1973-02-21 Air Cushion Equip Flexible skirts for gas cushion craft vehicles or devices

Also Published As

Publication number Publication date
FI66796C (fi) 1984-12-10
US4549626A (en) 1985-10-29
FI822958L (fi) 1984-02-27
CA1217803A (en) 1987-02-10
FI822958A0 (fi) 1982-08-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5096250A (en) Roll-away cargo box cover
KR950031773A (ko) 예인선용 견인장치
US2136014A (en) Cleat
FI66796B (fi) Anordning vid luftkuddefarkoster
US3332118A (en) Safety line with safety anchor
CN210653357U (zh) 汽车发动机罩锁拉索装置
SE432958B (sv) Lasanordning for synkroniserad lasning vid flera pa avstand fran varandra belegna lasenheter
US6471299B2 (en) Mooring device for maintaining a dump body in a raised position
CN112368179B (zh) 面状的紧固器件
CN209305804U (zh) 着陆器布放与回收系统
US4314511A (en) Transport device mainly intended for pulling tree trunks and similar loads
KR101034515B1 (ko) 스트롱 포인트 페어리드
FI97963C (fi) Köyden laskemislaite ja sen käyttömenetelmä
US4051798A (en) Self-locking cable trolley
US5797343A (en) System for establishing a towing connection between a marine casualty and a salvage vessel
CN110386231A (zh) 一种滑板留绳快速松脱锚卡工装
US2987792A (en) Safety latch for lift hook
JPS57167887A (en) Tension leg type buoy
AU2019229425B2 (en) Truck curtain and curtain system
CN217416034U (zh) 一种船用埋入式锚泊结构
AU2021101088A4 (en) An automotive tow hitch device
RU2003131404A (ru) Способ отсоединения буксируемого устройства от лыжного подъемника и разъединяющий элемент
GB2222118A (en) Retractable cover for load carrying vehicle
CA1163240A (en) Transport device mainly intended for pulling tree trunks and similar loads
KR930006868Y1 (ko) 대형버스용 화물이동 방지장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY WAERTSILAE AB