FI66261C - Katodstraoleroer - Google Patents

Katodstraoleroer Download PDF

Info

Publication number
FI66261C
FI66261C FI783553A FI783553A FI66261C FI 66261 C FI66261 C FI 66261C FI 783553 A FI783553 A FI 783553A FI 783553 A FI783553 A FI 783553A FI 66261 C FI66261 C FI 66261C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lattice
cathode
ray tube
cathode ray
axis
Prior art date
Application number
FI783553A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI783553A (fi
FI66261B (fi
Inventor
Joerg Brambring
Robert Fransiscus Laurenti Ven
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of FI783553A publication Critical patent/FI783553A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66261B publication Critical patent/FI66261B/fi
Publication of FI66261C publication Critical patent/FI66261C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/46Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
    • H01J29/48Electron guns
    • H01J29/488Schematic arrangements of the electrodes for beam forming; Place and form of the elecrodes
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/46Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
    • H01J29/58Arrangements for focusing or reflecting ray or beam
    • H01J29/62Electrostatic lenses
    • H01J29/626Electrostatic lenses producing fields exhibiting periodic axial symmetry, e.g. multipolar fields
    • H01J29/628Electrostatic lenses producing fields exhibiting periodic axial symmetry, e.g. multipolar fields co-operating with or closely associated to an electron gun

Description

155^71 r»1 ««KUULUTUSJULKAISU £60 & Λ JS* m 01) UTLÄCCNINGSSKRIFT OÖ/Öl C (45) Patentti nyör.rritty 10 G9 1934 dfirV^cF Patent ceddelat v , (51) K*.lt/tat-CL3 H 01 J 29/48 // H 01 J 29/56 SUOMI-FINLAND (n) m*—>»»« 783553 (M) Hik>wih>>Ml—AmBluilnfi<n 21.11.78 (21) ANnplM—GMUgMsiag 21.11.78 (41) TMbtIrihMol —BMt «ffMRg 25.05.79
Patentti- }* rahbfrihnffltaw /44) NttetvikaipMCHi (· ka^MhaiM ___
Patent- ©ch ratMantynimi ' ' AmMm wth^ioS wÄ«krt^prtlic>r»< 31.05.84 (32)(33)(31) FyH«ty moHtei l»fW prtortm 24.11.77
Hollanti-Hoi land(NL) 7712943 (71) N.V. Philips1 Gloeilampenfabrieken, Eindhoven, Hoilanti-Holland(NL) (72) Jörg Brambring, Eindhoven, Robert Fransiscus Laurentius Maria van der Ven, Eindhoven, Hoilanti-HoIland(NL) (74) Oy Kolster Ab (54) Katodisädeputki - Katodsträlerör
Keksinnön kohteena on katodisädeputki, jossa on tyhjiöidyssä lasikuoressa oleva, elektronisuihkun tuottava elektronitykki ja e-lektronisuihkun vastaanottava kohde, joka elektronitykki koostuu ainakin yhdestä katodista, joka olennaisesti on keskitetty akselin ympärille ja jonka emissoiva pinta on olennaisesti kohtisuorassa mainittua akselia vastaan, ja ensimmäisestä ja toisesta hilasta, joka ensimmäinen hila yhdessä katodin ja toisen hilan kanssa muodostaa epärotaatiomaisesti symmetriset elektronilinssit.
Tällaista katodisädeputkea voidaan käyttää televisiokuvien esittämiseen, tai sitä voidaan käyttää oskilloskoopissa. Tässä tapauksessa maali on kuvapinta, jossa on fosforikerros tai eri väreinä loistavien fosforien kuvio. Tällaista katodisädeputkea voidaan käyttää myös televisiokuvien tallentamiseen. Tässä tapauksessa maali on tavallisesti valolle herkkä kerros. Kaikissa sovellutuksissa on toivottavaa, että läikällä on tietyt mitat, ja ettei läikkiä ympäröi puolivarjo.
Tällainen katodisädeputki on paljastettu hollantilaisessa patenttihakemuksessa 6,717,636. Mainitussa hakemuksessa selostetun ka-todisädeputken elektronitykin ensimmäisessä hilassa on kulmikas tai ellipsin muotoinen aukko, joka katodin ja toisen hilan kanssa muodostaa epärotaationaalisesti symmetrisiä elektronilinssejä, jotka 2 66261 kompensoivat astigmatismiä, joka syntyy poikkeutusvahvistuksen neli-napaisesta linssistä. Tällaiset pitkänomaiset aukot eivät kuitenkaan saa aikaan elektronisäteen voimakasta fokusointia kahteen keskenään kohtisuoraan suuntaan.
Keksinnön kohteena on tämän takia tuottaa katodisädeputki, jossa voimakas fokusointi kahteen keskenään kohtisuoraan suuntaan on mahdollista ensimmäisen hilan avulla. Keksinnön toisena kohteena on tuottaa katodisädeputki, jossa läikän laatu on hyvä, ts. sillä on haluttu muoto eikä sitä olennaisesti ympäröi puolivarjo.
Keksinnön mukaan on ensimmäisessä osassa mainitun kaltaiselle katodisädeputkelle ominaista se, että ensimmäinen hila yhteistoimin katodin kanssa muodostaa moninapaisen elektronilinssin, joka pääasiallisesti on ensimmäinen nelinapainen linssi ja yhteistoimin toisen hilan kanssa myös moninapaisen elektronilinssin, joka myös pääosin on toinen nelinapainen linssi ja joka on kierretty 90° ensimmäiseen nelinapaiseen linssiin verrattuna.
Toisiinsa nähden 90° kierretyt nelinapaiset linssit voidaan saada aikaan monin eri tavoin. Ensimmäinen suoritusmuoto on se, jossa molemmat, toisiinsa nähden 90° kierretyt nelinapaiset linssit on sovitettu siten, että ensimmäisen hilan aukko on poikkileikkaukseltaan pitkänomainen sekä katodin puolelta että toisen hilan puolelta ja että katodin puoleisen pitkänomaisen poikkileikkauksen pit-kittäisakseli on olennaisesti kohtisuorassa toisen hilan puoleisen pitkänomaisen poikkileikkauksen pitkittäisakselia vastaan. Tekemällä pitkänomainen aukko elektrodiin, joka on kiihdyttävässä sähkökentässä, saadaan aikaan moninapainen linssi, joka pääosin on nelinapainen linssi. Valmistamalla ensimmäinen hila keksinnön tämän ensisijaisen suoritusmuodon mukaan saadaan aikaan kaksi nelinapaista linssiä, jotka on kierretty 90° toisiinsa nähden ja jotka on sijoitettu välittömästi peräkkäin. Ensimmäisen hilan aukkojen osien mitat ja syvyydet, etäisyydet katodiin ja toiseen hilaan sekä elektrodien potentiaalit määrittävät mainittujen nelinapaisten linssien voimakkuuden. On ilmeistä, että voidaan saada aikaan monia haluttuja läi-känmuotoja, joita tarvitaan monen tyyppisiin pick-up ja näyttöput-kiin, aukon osien mittojen ja syvyyden muutoksien avulla.
Värikuvaputkissa on tavallisesti kolme elektronitykkiä sijoitettu vierekkäin tai sovitettu kolmion kärkiin. Näissä elektroni-tykeissä voi olla yksi tai useampi yhteinen elektrodi. Yhteisen elektrodin omaava elektronitykki on paljastettu esim. US-patentti-hakemuksessa 3,772,554. Seuraavassa selostettua keksintöä voidaan 66261 3 käyttää tällaisen tykkijärjestelmän yhteydessä.
Lisäksi värikuvaputkissa sattuu usein poikkeutuksen defoku-sointia. Tämä on poikkeutuskentän antigmaattista vaikutusta säteeseen.
Mainittu poikkeutuksen defokusointi saa aikaan huomattavia läikän muodonmuutoksia kuvapinnan kulmissa. Astigmaattisuuteen vaikuttaa pääasiassa poikkeutuskelojen aikaansaama nelinapainen kenttä. Kahden peräkkäisen nelinapaisen kentän yhteisvaikutuksella on mahdollista kompensoida huomattavasti poikkeutuksen defokusointia.
Käyttämällä keksinnön mukaisesti tehtyä katodisädeputkea on mahdollista vaikuttaa elektronisuihkuun siten, että saadaan aikaan oikein hyvä läikän laatu, joka merkitsee kuvapinnan läikkää, jota ei ympäröi merkittävä puolivarjo ja joka on halutun muotoinen.
Ensimmäisen hilan aukon kaksi pitkittäistä, keskenään kohtisuoraa osaa on mahdollista tehdä tunnetuin menetelmin esim. etsaa-malla tai kipinäeroosion avulla. Vaihtoehtoisesti on mahdollista tehdä materiaaliin pitkänomaiset syvennykset ja yhdistää ne esimerkiksi poraamalla.
Toisessa suoritusmuodossa ensimmäisessä hilassa on kaksi ainakin osittain levymäistä osaa, jotka on kiinnitetty toisiinsa ja jotka on sähköisesti kytketty yhteen ja joissa on toisiinsa nähden olennaisesti kohtisuorassa olevat pitkänomaiset aukot.
Kolmannessa suoritusmuodossa ensimmäisessä hilassa on kolme ainakin osittain levymäistä osaa, jotka on kiinnitetty yhteen ja jotka ovat sähköisesti kytketyt toisiinsa ja joista katodin puoleisessa ja toisen hilan puoleisessa levymäisessä osassa on pitkänomainen aukko, jotka ovat olennaisesti kohtisuorassa toisiaan vastaan, ja joista osista väliin sijoitetussa osassa on aukko, jonka pienin dimensio ylittää pitkänomaisten aukkojen suurimman dimension.
Neljännessä suoritusmuodossa ensimmäisessä hilassa on ainakin osittain levymäinen osa, jonka kummallakin puolella on toisiinsa nähden kohtisuorassa sijaitsevat urat, jotka mainitut urat ovat niin syviä, että urien leikkauskohtaan muodostuu läpimenevä aukko. Urat voivat olla V- tai U-muotoisia.
Viides erittäin yksinkertainen suoritusmuoto on sellainen, että ensimmäisessä hilassa on osa, joka on olennaisesti kohtisuorassa akselia vastaan ja jossa osassa on koaksiaalinen aukko ja keskipisteen kautta kulkeva uoma. Koska uoma toiselta sivulta katsottuna 4 66261 on kupera ja toiselta sivulta kovera, saadaan aikaan kaksi toisiinsa nähden 90° kierrettyä nelinapaista linssiä katodin ja toisen hilan yhteisvaikutuksesta.
Kuudes hyvin yksinkertainen suoritusmuoto, jossa saadaan aikaan vahvempi linssien järjestelmä kuin edellisissä suoritusmuodoissa, voidaan valmistaa tekemällä ensimmäisen hilan osa siten, että siinä on kaksi poikittaista uomaa, joista toinen on kovera ja toinen on kupera ja jotka uomat ovat toisiinsa nähden kohtisuorassa.
On selvää, että ensimmäisen hilan aukkojen molemmat, keskenään kohtisuorat osat voidaan saada aikaan monin muin keinoin tai selostettujen menetelmien yhdistämisien avulla.
Keksintöä selostetaan nyt yksityiskohtaisemmin liitepiirustuksiin viitaten, joissa kuvio 1 on keksinnön mukaisen katodisädeputken leikkaus, kuvio 2 on keksinnön mukaisen katodisädeputken kolmikulmaisen elektronitykin perspektiivikuva, kuvio 3 on yhden kuviossa 2 esitetyn elektronitykin leikkaus, kuviot 4 ja 5 ovat kuvion 3 leikkauksia, kuviot 6-12 ja kuviot 15 ja 16 ovat ensimmäisen hilan ensisijaisen toteutusmuodon leikkauksia, kuviot 13 ja 14 esittävät keksinnön mukaisen ensimmäisen hilan fokusoinnin vaikutuksia ja kuviot 17 ja 18 esittävät valoläikkää puolivarjon kanssa ja ilman puolivarjoa.
Kuvio 1 on keksinnön mukaisen katodisädeputken, tässä tapauksessa in-line-tyyppisen värikuvaputken kaaviomainen leikkaus. Lasi-kuoressa 1 on kuvaikkuna 2, kartiomainen osa 3 ja kaula 4, johon on sijoitettu kolme elektronitykkiä 5,6 ja 7, joista lähtevät elektroni-suihkut 8, 9 ja 10 vastaavassa järjestyksessä. Elektronitykkien akselit on satutettu samaan tasoon, piirustuksen tasoon ja keskimmäisen elektronitykin 6 akseli on putken akselilla 11. Nämä kolme elektronitykkiä on sijoitettu hoikkiin 16, joka on sijoitettu koak-siaalisesti kaulaan 4. Kuvaikkunan 2 sisäpuolelle on sovitettu suuri määrä fosforijuovien kolmikkoja. Kussakin kolmikossa on vihreätä luminenssifosforia käsittävä juova, sinistä luminenssifosforia käsittävä juova on punaista luminenssifosforia käsittävä juova. Kaikki kolmikot yhdessä muodostavat kuvaikkunan 12. Fosfori-juovat ovat piirustuksen tasoa vastaan kohtisuorassa.
5 66261
Kuvaikkunan eteen on sijoitettu reikälevy 13, jossa on suuri määrä pitkänomaisia aukkoja 14, joiden läpi elektronisuihkut 8, 9 ja 10 kulkevat. Elektronisuihkut poikkeutetaan vaakatasossa (piirustuksen tasossa) ja pystytasossa (kohtisuorassa piirustuksen tasoa vastaan) poikkeutuskelojen järjestelmän 15 avulla.
Nämä kolme elektronitykkiä on asennettu siten, että niiden akselit muodostavat keskenään pienen kulman. Tämän seurauksena elektronisuihkut kulkevat aukkojen 14 läpi samassa kulmassa, ns. värin valintakulmassa, ja kukin aktivoi ainoastaan yhden värin fosforijuovia.
Kuvio 2 on kolmen elektronitykin 5, 6 ja 7 perspektiivikuva. Tämän kolminkertaisen eletronitykin elektrodit on kiinnitetty toisiinsa metalliliuskojen 17 avulla, jotka on liimattu lasisiin kokoon-panotankoihin 18. Jokaisessa tykissä on katodi (ei esitetty), ensimmäinen hila 21, toinen hila 22 ja hilat 23 ja 24.
Kuvio 3 on kuviossa 2 esitetyn yhden elektronitykin leikkaus. Ensimmäisessä hilassa 21 on nopeasti kuumeneva katodi 19. Kierretty hehkulankakierukka 28 on sijoitettu katodin putkeen 29, jonka aukon 34 puoleinen pinta on päällystetty emissoivalla barium-strontium-oksidikerroksella. Katodin putki on kiinnitetty tukisylinteriin 33 kolmen ohuen metalliliuskan 30 avulla, joka tukisylinteri on sijoitettu ensimmäiseen hilaan 21 metallirenkaaseen 72 sovitetun lasin 31 avulla. Myöskin tukitangot 32, jotka kytkevät liuskan katodiin, ovat liimatut lasiin 31.
Ensimmäisessä hilassa 21 on aukko 34, joka on tehty elektrodiin etsaamalla.
Kuvio 4 on kuvion 3 leikkaus ensimmäisen hilan pinnan 36 tasossa. Aukon 34 poikkileikkaus on pitkänomainen, koska pitkänomainen aukko 37 on etsattu eletrodin materiaaliin.
Kuvio 5 on kuvion 3 leikkaus ensimmäisen hilan pinnan 35 tasossa. Aukolla 34 on myös pitkänomainen poikkileikkaus. Aukon tämän osan pitkittäisakseli on kuitenkin kohtisuorassa pinnan 36 pitkänomaisen aukon pitkittäisakselin kanssa. Myös tämä aukon osa on myös tehty etsaamalla pitkänomainen aukko 37 ensimmäisen hilan raate-riaaliin. Kolot on etsattu sellaiseen syvyyteen että aukko 37 saadaan aikaan. Tehtäessä yksi kolo syvemmäksi on ilmeistä, että toisen kolon on oltava matalampi. Täten voidaan kahden nelinavan jännitys-suhdetta muuttaa ja sovittaa linssijärjestelmien mukaisesti.
6 66261
Pitkänomaisen aukon omaavaan tunnettuun ensimmäiseen hilaan verrattuna on keksinnön mukaisessa ensimmäisessä hilassa pienempi emissoivan katodipinnan alue, joka on pyöreän aukon omaavan ensimmäisen hilan tehollisen alueen kanssa, suunnilleen yhtäsuuri ja siitä huolimatta säilytetään kuitenkin pitkänomaisen aukon edulliset fokusointiominaisuudet.
Kuvio 6 esittää yhden mahdollisuuden, jolla keksinnön mukaisen katodisädeputken ensimmäinen hila voidaan toteuttaa yksinkertaisesti. Tässä tapauksessa ensimmäisessä hilassa on levymäinen osa 38, jossa on suorakulmainen aukko 39 - kuten kuviossa 7 esitetään - ja johon on kiinnitetty levymäinen osa 40, jossa on suorakulmainen aukko 41, kuten kuviossa 8 esitetään. Aukkojen 41 ja 39 pitkittäis-suunnat ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan ja näin niistä koostuu ensimmäinen hila, jota käytetään keksinnön mukaisessa katodisäde-putkessa.
Kuvio 9 esittää toista mahdollisuutta valmistaa keksinnön mukaisen katodisädeputken ensimmäinen hila. Myöskin tässä tapauksessa on ensimmäisessä hilassa kaksi levynmuotoista osaa 42 ja 46, joissa on kaksi keskenään kohtisuorassa olevaa pitkittäistä aukkoa 43 ja 47. Levymäisten osien 42 ja 46 väliin on sijoitettu levy 44, jossa on aukko 45, jonka halkaisija ylittää pitkänomaisten aukkojen suurimman halkaisijan.
Kuvio 10 on kuvion 9 leikkaus osan 46 ja aukon 47 tasossa.
Kuvio 11 on ensimmäisen hilan yksi valmistusmahdollisuus.
Kaksi keskenään kohtisuorassa olevaa V tai U-muotoista uraa 49 ja 50 on kaiverrettu metallilevyyn 48, ja urat ovat niin syviä, että syntyy aukko 51.
Kuvio 12 on myös keksinnön mukaisen katodisädeputken ensimmäisen hilan perspektiivikuva. Siinä on levy 52, jossa on pyöreä aukko 53. Levyssä on kummallakin puolella kaksi yhdensuuntaista metalli-liuskaa 54 ja 55 sekä 56 ja 57. Liuskat 54 ja 55 ovat kohtisuorassa liuskoihin 56 ja 57 nähden. Näin aikaansaatu ensimmäisen hilan neli-napaisen linssin vaikutus ei ole vertailukelpoisissa toimintaolosuhteissa niin voimakas kuin kuviossa 9 esitetyn ensimmäisen hilan nelinapavaikutus.
Kuvio 13 esittää Y-Z-tasossa puolen potentiaalikentän poikit-taisleikkauksen ja keksinnön mukaisen katodisädeputken katodilta ilman alkunopeutta lähtevien elektronien kulkuteitä. Tämä tapahtuu 7 66261 tasossa, jonka määrittää putken akseli (Z-suunta) ja ensimmäisen hilan aukon ensimmäisen osan pitkittäissuunta (Y-suunta).
Kuviossa 14 tämä on tehty analogisesti X-Z-tasossa. Tämän tason määrittävät putken akseli (Z-suunta) ja ensimmäisen hilan aukon toisen hilan pitkittäissuunta (X-suunta), joka pitkittäissuunta on suorassa kulmassa aukon ensimmäisen osan pitkittäissuuntaan nähden. Elektronit lähtevät katodipinnalta 57 ja kulkevat ensimmäisen hilan 58 läpi ja seuraavan toisen hilan 59 läpi pitkin esitettyä tietä 60. Tässä tapauksessa katodipotentiaali on 30 V, ensimmäisen hilan 58 potentiaali on O V ja toisen hilan 59 potentiaali on 771 V. Potentiaalikentän potentiaalit on merkitty voltteina potentiaalivii-voihin 61. Matkat XY ja Z-suuntiin on ilmoitettu millimetreinä. Elektronien tiet ja kenttäviivat toisen hilan 59 jälkeen on myös merkitty.
Muuttamalla ensimmäisen hilan aukkojen osien syvyyksiä 62 ja 63 saadaan aikaan toisenlainen fokusointi ja risteyskohdat 64 muodostuvat aivan eri paikkoihin.
Kuvio 15 esittää keksinnön mukaisessa katodisädeputkessa käytetyn ensimmäisen hilan osan hyvin yksinkertaista suoritusmuotoa. Tässä tapauksessa ensimmäisessä hilassa on levymäinen osa 65, joka on kohtisuorassa akselia vastaan ja jossa on keskiaukko 66, jonka läpi elektronisuihku kulkee. Poikittain sijaitsevan uoman 67 vaikutuksesta saadaan aikaan keksinnön mukaisesti kaksinkertainen neli-napainen linssi. Koska uoma on kupera toiselta puolelta ja kovera toiselta puolelta, saadaan aikaan kaksi nelinapaista linssiä, jotka ovat kiertyneet 90° toisiinsa nähden. Tässä tapauksessa uoman syvyys oli 0,2 mm, ja sen leveys oli suunnilleen yhtäsuuri kuin aukon halkaisija. Syvyyttä voidaan muuttaa linssin halutun toiminnan mukaan.
Kuvio 16 esittää toisen hyvin yksinkertaisen suoritusmuodon. Ensimmäisessä hilassa on tässä tapauksessa levymäinen osa 68, joka on putken akseliin nähden suorassa kulmassa ja jossa on elektroni-suihkua varten keskiaukko 69. Kahden poikittaisen uoman 70 ja 72 tuloksena saadaan keksinnön mukaisesti kaksinkertainen nelinapainen linssi. Koska kahden uoman linssivaikutukset vahvistavat toisiaan, muodostuu myös kaksi nelinapaista linssiä, jotka ovat kiertyneet toisiinsa nähden ja joiden voimakkuus on suurempi kuin kuviossa 15 esitettyjen linssien linssivoimakkuus. Uomien 70 ja 71 syvyyksien ei tarvitse olla yhtäsuuria. Aukkojen 69 ja 66 muotoa voidaan myös 66261 vaihdella, ja siten vaikuttaa suihkun muotoon.
Kuvio 17 esittää elektronisuihkun läikkää 73 kuvapinnalla, jonka elektronisuihkun on saanut aikaan elektronitykki, jossa ei ole ensimmäistä hilaa, joka pystyy toimimaan kaksinkertaisen neli-napaisena linssinä.
Kuvio 18 esittää elektronisuihkun läikkää 75, jonka elektroni-suihkun saa aikaan katodisädeputki, joka on tehty tämän keksinnön mukaisesti. Puolivarjo 76 on vähäinen ja tuskin haittaava.

Claims (7)

9 66261
1. Katodisädeputki, jossa on tyhjiöidyssä lasikuoressa (1) oleva# elektronisuihkun tuottava elektronitykki (5) ja elektroni-suihkun vastaanottava kohde (12), joka elektronitykki koostuu ainakin yhdestä katodista (19), joka olennaisesti on keskitetty akselin ympärille ja jonka emissoiva pinta on olennaisesti kohtisuorassa mainittua akselia vastaan, ja ensimmäisestä (21) ja toisesta (22) hilasta, joka ensimmäinen hila (21) yhdessä katodin (19) ja toisen hilan (22) kanssa muodostaa epärotaatiomaisesti symmetriset elektronilinssit, tunnettu siitä, että ensimmäinen hila (21) yhteistoimin katodin (19) kanssa muodostaa moninapaisen elektronilinssin, joka pääasiallisesti on ensimmäinen nelinapainen linssi, ja yhteistoimin toisen hilan (22) kanssa myös moninapaisen elektronilinssin, joka myös pääosin on toinen nelinapainen linssi ja joka on kierretty 90° ensimmäiseen nelinapaiseen linssiin verrattuna.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen katodisädeputki, tunnettu siitä, että molemmat, toisiinsa nähden 90° kierretyt nelinapaiset linssit on muodostettu siten, että ensimmäisen hilan aukko (34) on poikkileikkaukseltaan pitkänomainen sekä katodin puolelta että toisen hilan puolelta ja että katodin puoleisen pitkänomaisen poikkileikkauksen pitkittäisakseli on olennaisesti kohtisuorassa toisen hilan puoleisen pitkänomaisen poikkileikkauksen pitkittäisakselia vastaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen katodisädeputki, tunnettu siitä, että ensimmäisessä hilassa on kaksi ainakin osittain levymäistä osaa (38, 40), jotka on kiinnitetty toisiinsa ja jotka on sähköisesti kytketty yhteen ja joissa on toisiinsa nähden olennaisesti kohtisuorassa olevat pitkänomaiset aukot (39, 41).
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen katodisädeputki, tunnettu siitä, että ensimmäinen hila koostuu kolmesta ainakin osittain levymäisestä osasta (42, 44, 46), jotka on kiinnitetty yhteen ja jotka on sähköisesti kytketyt toisiinsa ja joista katodin puoleisessa ja toisen hilan puoleisessa levymäisessä osassa on pitkänomaiset aukot (43, 47), jotka ovat olennaisesti kohtisuorassa toisiaan vastaan, ja joista osista väliin sijoitetussa osassa on aukko (45), jonka pienin dimensio ylittää pitkänomaisten aukkojen suurimman dimension. 10 66261
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen katodisädeputki, t u n -n e t t u siitä, että ensimmäinen hila koostuu ainakin osittain levymäisestä osasta (48), jonka kummallakin puolella on toisiinsa nähden kohtisuorassa sijaitsevat urat (49, 50), jotka urat ovat niin syviä, että urien leikkauskohtaan muodostuu läpimenevä aukko (51) .
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen katodisädeputki, tunnettu siitä, että ensimmäisessä hilassa on osa (65), joka on olennaisesti kohtisuorassa akselia vastaan ja jossa osassa on koaksiaalinen aukko (66) ja keskipisteen kautta kulkeva uoma (67).
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen katodisädeputki, tunnettu siitä, että ensimmäisessä hilassa on osa (68) , joka on kohtisuorassa akselia vastaan ja jossa on akselin ympärillä aukko (69) ja jossa mainitussa osassa on kaksi keskipisteen kautta kulkevaa uomaa (70, 71), joista toinen on kovera ja toinen on kupera ja jotka uomat ovat keskenään kohtisuorassa. 11 66261
FI783553A 1977-11-24 1978-11-21 Katodstraoleroer FI66261C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE7712943,A NL175002C (nl) 1977-11-24 1977-11-24 Kathodestraalbuis met tenminste een elektronenkanon.
NL7712943 1977-11-24

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI783553A FI783553A (fi) 1979-05-25
FI66261B FI66261B (fi) 1984-05-31
FI66261C true FI66261C (fi) 1984-09-10

Family

ID=19829599

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI783553A FI66261C (fi) 1977-11-24 1978-11-21 Katodstraoleroer

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4242613A (fi)
JP (1) JPS5485667A (fi)
AU (1) AU520426B2 (fi)
BE (1) BE872219A (fi)
BR (1) BR7807651A (fi)
CA (1) CA1109114A (fi)
DD (1) DD140516A5 (fi)
DE (1) DE2850411C2 (fi)
ES (1) ES475316A1 (fi)
FI (1) FI66261C (fi)
FR (1) FR2410358A1 (fi)
GB (1) GB2008850B (fi)
IN (1) IN151449B (fi)
IT (1) IT1100155B (fi)
NL (1) NL175002C (fi)
PL (1) PL117530B1 (fi)
SE (2) SE431271B (fi)
TR (1) TR20222A (fi)
YU (1) YU40988B (fi)

Families Citing this family (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5521832A (en) * 1978-07-31 1980-02-16 Matsushita Electronics Corp Electron gun for color picture tube
JPS55154044A (en) * 1979-05-18 1980-12-01 Hitachi Ltd Electrode structure of electron gun and its manufacture
US4409513A (en) * 1980-04-30 1983-10-11 Rca Corporation Electrode for an electron gun
US4319163A (en) * 1980-06-30 1982-03-09 Rca Corporation Electron gun with deflection-synchronized astigmatic screen grid means
US4628224A (en) * 1980-08-04 1986-12-09 North American Philips Consumer Electronics Corp. Beam shaping CRT electrode
NL8102526A (nl) * 1981-05-22 1982-12-16 Philips Nv Kleurenbeeldbuis.
PT75085B (en) * 1981-07-10 1984-05-15 Rca Corp Color image display systems
JPS59111237A (ja) * 1982-12-16 1984-06-27 Matsushita Electronics Corp 陰極線管装置
US4558253A (en) * 1983-04-18 1985-12-10 Rca Corporation Color picture tube having an inline electron gun with asymmetric focusing lens
NL8301601A (nl) * 1983-05-06 1984-12-03 Philips Nv Kathodestraalbuis.
US4520292A (en) * 1983-05-06 1985-05-28 Rca Corporation Cathode-ray tube having an asymmetric slot formed in a screen grid electrode of an inline electron gun
US4523123A (en) * 1983-05-06 1985-06-11 Rca Corporation Cathode-ray tube having asymmetric slots formed in a screen grid electrode of an inline electron gun
US4899091A (en) * 1984-05-29 1990-02-06 Tektronix, Inc. Cathode-ray-tube astigmatism correction apparatus
JPH0719541B2 (ja) * 1985-04-30 1995-03-06 株式会社日立製作所 インライン型カラー受像管
US4608515A (en) * 1985-04-30 1986-08-26 Rca Corporation Cathode-ray tube having a screen grid with asymmetric beam focusing means and refraction lens means formed therein
US4764704A (en) * 1987-01-14 1988-08-16 Rca Licensing Corporation Color cathode-ray tube having a three-lens electron gun
US4771216A (en) * 1987-08-13 1988-09-13 Zenith Electronics Corporation Electron gun system providing for control of convergence, astigmatism and focus with a single dynamic signal
US5036258A (en) * 1989-08-11 1991-07-30 Zenith Electronics Corporation Color CRT system and process with dynamic quadrupole lens structure
JPH03205744A (ja) * 1989-10-30 1991-09-09 Matsushita Electron Corp シャドウマスク型カラー受像管
US5043625A (en) * 1989-11-15 1991-08-27 Zenith Electronics Corporation Spherical aberration-corrected inline electron gun
JP2962893B2 (ja) * 1991-09-24 1999-10-12 三菱電機株式会社 インライン形電子銃
US5350967A (en) * 1991-10-28 1994-09-27 Chunghwa Picture Tubes, Ltd. Inline electron gun with negative astigmatism beam forming and dynamic quadrupole main lens
FR2705164B1 (fr) * 1993-05-10 1995-07-13 Thomson Tubes & Displays Tube image couleurs à canons à électrons en ligne avec lentilles astigmatiques.
JPH0729511A (ja) * 1993-07-14 1995-01-31 Hitachi Ltd 電子銃およびカラー陰極線管
KR970008566B1 (ko) * 1994-07-07 1997-05-27 엘지전자 주식회사 칼라 음극선관용 전자총의 제2그리드
FR2724048B1 (fr) * 1994-08-26 1997-01-10 Thomson Tubes & Displays Canon a electrons coplanaire a zone de formation de faisceau amelioree
TW306009B (fi) * 1995-09-05 1997-05-21 Matsushita Electron Co Ltd
KR100186540B1 (ko) 1996-04-25 1999-03-20 구자홍 피디피의 전극 및 그 형성방법
WO1997044807A1 (en) * 1996-05-17 1997-11-27 Philips Electronics N.V. Cathode ray tube having an electron gun
KR101276198B1 (ko) * 2008-05-27 2013-06-18 전자빔기술센터 주식회사 전자 칼럼용 다중극 렌즈

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2907916A (en) * 1956-08-17 1959-10-06 Rca Corp Electron gun structure
NL258205A (fi) * 1959-11-25
NL6717636A (fi) * 1967-12-22 1969-06-24
US3579010A (en) * 1968-10-31 1971-05-18 Philco Ford Corp Elongated aperture electron gun structure for flat cathode-ray tube
NL162783C (nl) * 1970-04-11 1980-06-16 Philips Nv Beeldweergeefinrichting en elektronenstraalbuis als onderdeel daarvan.
NL7011411A (fi) * 1970-08-01 1972-02-03
US3852608A (en) * 1971-03-22 1974-12-03 Philips Corp Cathode-ray tube having an astigmatic lens element in its electron gun
NL7208728A (fi) * 1971-07-28 1973-12-28
GB1537070A (en) * 1975-01-24 1978-12-29 Matsushita Electronics Corp Colour television tube assemblies
US3978367A (en) * 1975-02-27 1976-08-31 Westinghouse Electric Corporation Cathode ray tube second electrode having rectangular projecting ridge

Also Published As

Publication number Publication date
US4242613A (en) 1980-12-30
NL7712943A (nl) 1979-05-28
DE2850411A1 (de) 1979-05-31
NL175002C (nl) 1984-09-03
BE872219A (fr) 1979-05-22
FR2410358A1 (fr) 1979-06-22
FI783553A (fi) 1979-05-25
GB2008850A (en) 1979-06-06
GB2008850B (en) 1982-04-15
SE431271B (sv) 1984-01-23
SE7811965L (sv) 1979-05-25
IT7830004A0 (it) 1978-11-21
AU4176578A (en) 1979-05-31
FI66261B (fi) 1984-05-31
ES475316A1 (es) 1979-03-16
FR2410358B1 (fi) 1982-11-26
IN151449B (fi) 1983-04-23
JPS5485667A (en) 1979-07-07
YU274878A (en) 1982-10-31
BR7807651A (pt) 1979-06-26
AU520426B2 (en) 1982-01-28
CA1109114A (en) 1981-09-15
JPS6256624B2 (fi) 1987-11-26
TR20222A (tr) 1980-11-03
IT1100155B (it) 1985-09-28
DD140516A5 (de) 1980-03-05
PL117530B1 (en) 1981-08-31
DE2850411C2 (de) 1983-10-06
NL175002B (nl) 1984-04-02
YU40988B (en) 1986-10-31
PL211102A1 (pl) 1979-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI66261C (fi) Katodstraoleroer
US4057747A (en) In-line plural beam color cathode ray tube having deflection defocus correcting elements
FI66262C (fi) Katodstraoleroer
KR910007654Y1 (ko) 다단집속형 음극선관용 전자총
US3651359A (en) Abberation correction of plurality of beams in color cathode ray tube
US3619686A (en) Color cathode-ray tube with in-line plural electron sources and central section of common grid protruding toward central source
US4374342A (en) Focusing means in a unitized bi-potential CRT electron gun assembly
US3696261A (en) Cathode ray tube with plural beams for each color element
JPH04269429A (ja) カラー陰極線管用電子銃
JP2689315B2 (ja) 大型カラー陰極線管用電子銃
JPH0136223B2 (fi)
US3678329A (en) Cathode ray tube
US3579008A (en) Color tube having asymetrical electrostatic convergence correction system
JPS6117095B2 (fi)
US3651369A (en) Cathode ray tube
JPS5854457B2 (ja) カラ−テレビジヨン映像管とその動作方法
US5063326A (en) Dynamic focus electron gun
KR19980028111A (ko) 컬러 음극선관용 전자총의 집속전극 구조
JPH0139187B2 (fi)
JPH0452586B2 (fi)
KR100228168B1 (ko) 칼라 수상관용 전자총
CA1221724A (en) Cathode ray tube
KR100719532B1 (ko) 칼라 음극선관용 전자총
USRE29740E (en) Color cathode ray tube of the plural beam, single electron gun type
KR950002694Y1 (ko) 다이나믹 포커스 전자총

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: N.V. PHILIPS GLOEILAMPENFABRIEKEN