FI65770B - Foerfarande foer framstaellning av bindemedel foer betongframstaellning - Google Patents
Foerfarande foer framstaellning av bindemedel foer betongframstaellning Download PDFInfo
- Publication number
- FI65770B FI65770B FI793452A FI793452A FI65770B FI 65770 B FI65770 B FI 65770B FI 793452 A FI793452 A FI 793452A FI 793452 A FI793452 A FI 793452A FI 65770 B FI65770 B FI 65770B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- slag
- cement
- binder
- concrete
- amount
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C04—CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
- C04B—LIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
- C04B7/00—Hydraulic cements
- C04B7/14—Cements containing slag
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02P—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
- Y02P40/00—Technologies relating to the processing of minerals
- Y02P40/10—Production of cement, e.g. improving or optimising the production methods; Cement grinding
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Ceramic Engineering (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
Description
RjSCT ΓβΊ ^KUULUTUS,ULKAISU srrjnn jjegTL lbj O') utlAggningsskrift 6 5 770 • (45) ^ (51) Kv.Hu/lm.a.3 C 04 B 13/26 SUOMI—FINLAND (2.1) ρμ«μμ5Μα( 793452 (22) HilwhpUv» — ΑηΛΜαρΛ»§ 05.11.73 (23) ANnpOvi—Glkighetsdag 05.11.79 (41) Tulkit JulklMfciJ — BHvftaffencNg gg Γ***""«· i* ---i—r--t------
Patent- och mltentynhl AnMctn «1*4 od» ucUkrtfun pubflcarad 30.03.84 (32)(33)(31) PnrtMtr atuollnii·—teglrd priortMc (71) Flowcon Oy, Valkeakoski, FI; Sperring, 02400 Kirkkonummi, Suomi-F i n1and(FI) (72) Bengt Forss, Parainen, Suomi-Finland(FI) (74) Seppo Laine (54) Menetelmä betonin valmistukseen käytettävän sideaineen valmistamiseksi - Förfarande för framställning av bindemedel för betongfram-ställning Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen johdannon mukainen menetelmä. Seuraavassa tarkoitetaan sementillä yleisesti sideainetta, joka ei siis rajoitu tavalliseen portlandsementtiin tai sen johdannaisiin.
Alhaisella vesi/sementtisuhteella tarkoitetaan puolestaan arvoja < 0,4-.
Nykyisen, tavallisen portlandsementtibetonin heikkouksia ovat mm. sideaineen korkea hinta, betonin suuret muodonmuutokset sekä heikko korroosionkestävyys. Viimeksi mainittu heikkous johtuu osaksi siitä, että sementin hydrataation seurauksena vapautuu suuri määrä jo heikkojen happojen kanssa reagoivaa kalkkia, CaCOH^· Tämä määrä voi nousta lähes neljännekseen koko sideaineen määrästä, joten happamassa maaperässä on betoni suojattava maahappojen syövyttävää vaikutusta vastaan.
2 65770
Osaksi betonin heikko korroosionkestävyys johtuu sen suuresta huokoisuudesta, joka puolestaan johtuu sekoituksessa käytettävästä suuresta vesimäärästä tai, jäykkien betonimassojen ollessa kysymyksessä, puutteellisesta tiivistämisestä. Sementin täydelliseen hyd-ratoitumiseen tarvittava vesimäärä on n. 23# sementin painosta, kun taas käytännön betonoinnissa käytetään usein yli kaksinkertaista vesimäärää. Paljon sementtiä sisältävissä betoniseoksissa sen lisäksi suuri hydrataatiolämpö voi johtaa jännityksiin ja halkeamisiin, mistä on seurauksena huono korroosionkestävyys.
Tavallisen portlandsementtibetonin sulfaatinkestävyys on myös heikko, mikä johtuu sementin korkeasta A^O^-pitoisuudesta, joten betonirakenteisiin sulfaattipitoisessa ympäristössä on usein käytettävä kalliimpaa, sulfaatinkestävää erikoissementtiä.
Yllä mainittuja heikkouksia ja vaikeuksia on, niin kauan kuin nykyinen sementti on ollut käytössä, yritetty poistaa tai vähentää lisäämällä sementtiin tai betoniin vähemmän kalkkia sisältäviä, teollisesti valmistettuja tai luonnosta saatuja hydraulisia aineita, potsolaaneja, joiden hinta on sementin hintaa huomattavasti alhaisempi ja joiden hapon- ja sulfaatinkestävyys on parempi ja hydrataatiolämpö pienempi kuin normaalilla sementillä pienemmän kalkkipitoisuuden ja reaktionopeuden johdosta. Näiden seosaineiden suurempaa käyttöä on pääasiallisesti rajoittanut niiden hidas hydra-taatio ja kovettuminen, mikä johtaa heikkoihin varhaislujuuksiin ja ai nykyisen teollisen betonivalmistuksen tavoitteiden vastaista.
Tärkein portlandsementin seosaine on raudan valmistuksen yhteydessä syntyvä masuunikuona. Teollistuneissa maissa tätä sivutuotetta tai jätettä syntyy niin suuria määriä, että sille on vaikea löytää käyttöä. Eräissä maissa kuonan käyttö on yleistä, mutta käytetty määrä on kuitenkin pieni verrattuna käytetyn sementtiklinkke-rin määrään. Tavallisin kuonasementin kuonamäärä on n. 30··.50#· Kuonan hydrauliset ominaisuudet ja reaktiokyky riippuvat lähinnä kuonan emäksisyydestä, so. sen emäksisten komponenttien määrän suhteesta happamien komponenttien määrään. Kuonan reaktio-kyvyn ilmaisemisessa käytetään usein nk. F-arvoa seuraavan yhtälön mukaan Ca0 + CaS + 1/2MgO + kl0Ox F—arvo = — , — . .. — r
S1O2 + MnO
F-arvon ollessa > 1,9 on kuona erittäin reaktiivista, kun taas F-arvon ollessa < 1,5 kuona on hidasta ja heikkoa. Kuonan hydrauliset ominaisuudet ovat myös suoraan riippuvaiset kuonan lasipitoisuu-desta, jonka hyvässä kuonassa on oltava yli 95#· Mitä korkeampi 3 65770
Al^Oj-pitoismi8 on, sitä paremmat lujuusominaisuudet on kuonalla, vaikka A^O^-hydrataatioyhdisteiden määrä ei suoraan anna lujuutta.
Kuonan kemiallisesta koostumuksesta jafysikaalisista ominaisuuksista johtuva hydrataation ja kovettumisen hitaus voidaan eliminoida jauhamalla kuona hyvin hienoksi. On näet huomattu, että kuonasementin lujuus kasvaa nopeasti hienouden funktiona. Suuren lasipitoisuutensa johdosta kuona on kuitenkin vaikeasti jauhettavissa, ja tarvittava jauhatusenergia voi nousta kaksinkertaiseksi sementti-klinkkeriin verrattuna.
Kuonan hydrataation nopeuttaminen käy myös päinsä erilaisten kiihdyttimien avulla, joista tunnetuimmat ovat - sementtiklinkkeri, - erilaiset sulfaatit, kuten anhydriitti ja kipsi, - sammutettu tai sammuttamaton kalkki sekä - emäkset ja emäksiset suolat.
Näistä kiihdyttimistä sementtiklinkkeri sekä Anhydriitti ja klinkkeri yhdessä ovat yleisimmin käytettyjä.
Hitaan reaktionsa vuoksi on kuonasementeille löytynyt käyttöä pääasiallisesti nk. alhaislämpösementtinä monoliittisissa betoni-valuissa halkeiluriskin vähentämiseksi.
Voimalaitoksissa hiilen, turpeen ym. polttoaineiden poltosta syntyvää lentotuhkaa on myös käytetty aktiivisena fillerimateriaalina alhaislämpösementtiin ja betoniin. Lentotuhka on tavallisesti kuonaa hitaammin reagoiva hydraulinen seosaine, mikä johtuu mm. sen alhaisesta kalkkipitoisuudesta, ja sen hydraulisia ominaisuuksia parannetaan tavallisesti lisäämällä siihen kalkkipitoisia seosaineita, kiten hienokalkkia ja klinkkeriä, ja jauhamalla se vielä hienommaksi. Lentotuhkan koostumus ja hydrauliset ominaisuudet johtuvat paitsi käytetyistä polttoaineista myös poltoissa vallitsevista olosuhteista. Lentotuhkan hienous voi olla sementin luokkaa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on edellä mainittujen epäkohtien poistaminen ja sellaisen menetelmän aikaansaaminen, jolla voidaan teollisuuden sivutuotteista ja jätteistä sekä luonnollisista potso-laaneista valmistaa korkealaatuisia, nopeasti kovettuvia sideaineita.
Keksintö perustuu mm. seuraaviin ajatuksiin:
On havaittu, että korkeamman karkaisulämpötilan lisäksi tietynlaisten lisäaineiden käyttö vaikuttaa erittäin edullisesti kuonan hydrataatioon, minkä johdosta klinkkeriä ei tarvita kovinkaan paljon, ja eräissä tapauksissa ei lainkaan.
4 · 65770
On tunnettua, että kuona reagoi hitaammin kuin klinkkeri mutta että kumpaankin sideaineeseen perustuvan betonin lopullinen lujuus on yhtä suuri.
Kuonan ja potsolaanien hydrataatiota voidaan oleellisesti parantaa käyttämällä nesteyttimiä, kuten lignosulfonaattaja tai sulfonoituja ligniinejä, jolloin betonin vesi-sementtisuhdetta voidaan huomattavasti pienentää. Lisäämällä erilaisia kiihdyttimiä, kuten alkalikarbonaatteja ja/tai -hydroksidejä, voidaan paljon kuonaa sisältäviä sideaineita käyttää myös nopeasti reagoivissa sementeissä. Tämä edullinen vaikutus perustuu todennäköisesti pH-arvon kasvuun, jolloin kuona tai potsolaani aktivoituu, samanaikaisesti kun nesteyttimen vaikutus tehostuu.
On havaittu, että emäksisyys vaikuttaa sitä edullisemmin, mitä hitaammin reagoiva hydraulinen sideaine luonteeltaan on, ja että tämä vaikutus on sitä voimakkaampi, mitä hienommaksi sideaine on jauhettu. Kuona rupeaa siis reagoimaan samalla tavalla kuin sementti, kun lisätään jotain aikaiikarbonaatda tai -hydroksidia, joka toimii herättäjänä.
Näin ollen voidaan sanoa, että nesteytin (esim. lignosulfonaat-ti) ja herättäjäaine (esim. NaOH ja/tai Na2C0^) yhdessä toimivat voimakkaana nesteytinkombinaatioina.
On myös tunnettuä, että reaktio tapahtuu nopeammin, jos reaktiolämpötilaa nostetaan esim, 4-0-90°C.
On tunnettua, ettei sementtiklinkkeriä kannata jauhaa yli tietyn rajan, koska lisähienous ei juuri parannankovettumis- ja lujuusominaisuuksia. Sen sijaan kuonaa kannattaa jauhaa esim. hienouteen 4Ό0...800 m^/kg.
Jauhatukseen voidaan lisätä sinänsä tunnettuja jauhatuslisä-aineita ja sellaisia lisäaineita, jotka parantavat sideaineen käsi-teltävyyttä (esim. holvautumista estäviä aineita) tai siitä valmistetun betonin ominaisuuksia (esim. ilmanpoistoaineita jne.).
PI-patenttihakemuksessa 761072 on esitetty, kuinka juoksevan sementtimassan valmistamiseksi sementtiin lisätään alkali's ikarbonaatt ia.
FI-patenttihakemuksessa 7917^7 on puolestaan selostettu menetelmä, jossa sideaineen raaka-aineena käytetään kuonaa. Teiäskuonassa maa-alkalimetallien kokonaismäärän suhde sen pii-dioksidimäärään on tyypillisesti alueella 2,0...4,3· .Nikkeli-kuonassa puolestaan vastaava suhde on tyypillisesti 0,25· Tämän julkaisun perusteella on sinänsä tunnettua lisätä erinäisiä lisäaineita jauhatuksen yhteydessä.
5 65770
Esillä olevan hakemuksen mukainen menetelmä perustuu siihen, että toisaalta ainakin osa lisäaineista lisätään jauhatuksen yhteydessä ja toisaalta edellä olevassa kappaleessa mainittu suhde kuonan ja klinkkerin osuuksia muuttamalla sovitetaan alueelle 1,1...1,6.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen tunnus-merkkiosassa.
Keksinnön mukaan on mahdollista käyttää kuonaa ja potsolaa-nisia aineita myös nopeasti kovettuvan betonin valmistukseen, jos nesteyttimen lisäksi käytetään voimakkaasti emäksisiä lisäaineita (esim. Na2C0j, NaOH, jne.).
US-patenttijulkaisujen 3 960 582, 3 959 004 ja 4 032 351 mukaan suositellaan NaHCOjin ja muitten bikarbonaattien käyttöä nesteyttimen lisäksi notkean betonin aikaansaamiseksi.
Kokeet ovat kuitenkin osoittaneet, että paljon kuonaa ja potsolaaneja sisältävissä sideaineseoksissa bikarbonaattien käyttö ei ole edullista niiden alhaisen pH:n johdosta (vrt. ESIMERKKI 1). Bikarbonaattien käyttö johtaa liian hitaasti jäykistävään ja kovettuvaan betoniin, jonka hydrataatiota ei edes lämpökäsittelyllä voidaan riittävästi nopeuttaa.
ESIMERKKI 1
Sideaineena käytettiin kuonaklinkkerisementtiä 70/30, jossa 2 molempien komponenttien omina!spinta-ala oli 500 m /kg. Sideaine-määrä oli 400 kg/m3. Lujuudet (MN/m2)
Lignosulf. Kiihdytin V/S -luku 9 h 1 vrk 7 vrk (g)___ 1.5 1,6# Na2C05 0,387 33 38 42 1.5 1,3% NaHCOj 0,415 30 35 39 1.5 1,5# KHCOj 0,387 23 26 34 1.5 2,1# K2C05 0,385 27 32 34
Betoniin lisättiin 0,1 # tributyylifosfaattia (TBP) ja lämpökäsittely tapahtui lämpötilassa 70°C.
ESIMERKKI 2
Kun sideaineena käytetään pelkkää kuonaa, tulee emäksisyyden vaikutus sekä nesteytykseen että lujuuden kehitykseen vielä selvemmin esille, mikä nähdään seuraavasta taulukosta.
(Sideaineena käytettiin ominaispainoltaan 400 kg/m^ olevaa kuonaa, jonka ominaispinta-ala oli 470 m /kg. Ilmanpoistoaineena oli TBP 0,1 #. Betonin karkaisu tapahtui 70°C:n lämpötilassa.) 6 65770 p
Lujuudet (MN/m')
Nesteytin Määrä Kiihdytin Määrä V/S Leviämä 6h 9h 3vrk 7vrk _w__m_______
Lignosulf. 1,5 Ns^CO^ 3,0 0,38 6 18 20 26 28 " 1,5 NaHCOj 2,4 0,40 9 .0,7 6 9 13 " 1,5 NaOH 1,0 0,365 23 13 14 15 18 " 1,5 NaOH 2,0 0,325 20 19 21 29 30 " 1,5 NaOH 3,0 0,335 19 29 33 34 35
Aina betonointiolosuhteiden sekä betonimassan Ja kovettuneen betonin ominaisuuksiin asetettavien vaatimusten mukaan voidaan läyttää erilaisia lisäainekombinaatioita päämäärän saavuttamiseksi mahdollisimman parhaalla taloudellisella tavalla.
On myös tunnettua, että vahva Ja kestävä betoni saadaan aikaan käyttämällä betoninvalmistuksessa mahdollisimman vähän vettä sekä sellaista sideainetta, Jossa ei ole tarpeettoman paljon kalkkia.
Portlandsementtiklinkkerissa käytetään korkeaa kalkinkylläs-tysastetta hydrataatioreaktioiden nopeuttamiseksi. Kun hydrataatiota nopeutetaan lämmön, alhaisen vesisementtisuhteen sekä erilaisten kiihdyttimien avulla, on korkeasta kalkinkyllästysasteesta enemmän haittaa kuin hyötyä. Normaalissa huokoisessa betonissa kalkki ylläpitää korkean pH-arvon, Joka suojaa raudoitusta ruostumiselta. Tiiviissä betonissa tämä ei ole tarpeellista, vaan maa-alkalioksidien kokonaismäärä on säädettävä sideaineen Si02~pitoisuuden mukaan. Kun tämä suhde on noin 1,2...1,5, saavutetaan heikompinakin pidetyillä hydraulisilla sideaineilla, kuten kuonalla Ja lentotuhkalla, lämpö-karkaisun avulla lujuuksia, Jotka vastaavat parhaimmilla sementeillä saavutettavia.
ESIMERKKI 3
Pelkällä lentotuhkalla ei saavuteta tyydyttäviä lujuuksia, vaikka se aktivoidaan emäksellä, eikä myöskään suhteessa 2:1 olevalla kuona-lentotuhka-seoksella. Jos lentotuhkan määrä vähennetään 10 #:iin. saavutetaan yllämainittu moolisuhde, mikä myös näkyy lujuuden kehityksestä seuraavassa taulukossa. Kuona-lentotuhkaseos 2:1 tarvitsee tämän moolisuhteen saavuttamiseksi noin 10 % kalkinlisäyk-sen, Jolloin lujuudet paranevat huomattavasti. Suuremmalla kalkin-lisäyksellä lujuudet laskevat taas.
7 65770
M
Fh > ti\ O D'- /"> [N Γ ΙΛ ΙΛ
OJ
S---
\ M
^ > ON O (M IS N (\1
NN CM NN UN NN NN
-P___ (L> n λ o- cnj ^ o
3 4· OJ (Μ UN NN (M
3 ON
•o , ____ _____________________________,
k1J3 KN v l£) KN l£> O
OJ NN CM OJ
ω :cö
•H r* O cO IN ON £N
> OJ OJ v r- v 0)
Hl Φ Ό
jä LA O O UN UN O
3 O r- V f d· LO
ffl KN KN fA KN KN KN
I ··* ·% ** #* Ψ» 0» CO o o o o o o \ > Ö
•H
£g o o o o o o ·ζ| r #*#»·» f· r
.3¾ KN NN OJ KN KN KN
Ή W'-'
«H
pH
3
0JH> O IA CO LA IA UN
Q ^ #· r> e f> r «« βν/ oj r· O v r* r* bo
•H
Hl a s e
"$R
O O O
V OJ KN
<i <J <j <i C <* h &( h h h
Pf Λ |l) h 1^ P<
VTL Vfl Vft SA Vft VA
gs (a. On On On
8KN O O O- KN
KN r- KN OJ CM
•H « W M W W
© 1R 1R « 1R 1R
Ό •H [N- O O NN O- 03 UD ON CD UN *J- 8 65770 Tässä PFA - lentotuhka, K = kuona, HK = hienokalkki. Sideainemäärä oli 4-00 kg/m^. Ilmanpoistpaineena lisättiin 0,1 % tributyylifosfaattia, Ja hidastimena 0,1 % Na-glukonaattia. Kar-kaisulämpötila oli 70°C.
Claims (1)
- 9 65770 Patenttivaatimus : Menetelmä alhaisen vesi/sementtisuhteen omaavan betonin valmistukseen käytettävän sideaineen valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan sideaineen raaka-aineena käytetään ainakin 50 painoprosenttia kuonaa, teknisiä ja/tai luonnollisia potsolaaneja, ainakin osa tästä raaka-aineesta jauhetaan hienouteen > kOO m /kg, raaka-aineeseen lisätään 0,2 ... 3,0 painoprosenttia ainakin yhtä sulfonoitua polyelektrolyyt-tiä ja raaka-aineeseen lisätään myös kovettumisen säätöaineena yhteensä 1,3 ...8 painoprosenttia ainakin yhtä alkalihydroksidia, sopivimmin natriumhydroksidia,ja/tai ainakin yhtä alkali-karbonaattia, sopivimmin natriumkarbonaattia, tunnettu siitä, että ainakin osa lisäaineista lisätään jauhatuksen yhteydessä ja - sideainekomponentit suhteitetaan niin, että sideaineen maa-alkalimetallien kokonaismäärän suhde sen piidioksidimäärään on 1,1 ... 1,6, sopivimmin 1,2 ... 1,U.
Priority Applications (25)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI793452A FI65770B (fi) | 1979-11-05 | 1979-11-05 | Foerfarande foer framstaellning av bindemedel foer betongframstaellning |
GR62047A GR68405B (fi) | 1979-05-31 | 1980-05-24 | |
CA000352694A CA1150327A (en) | 1979-05-31 | 1980-05-26 | Process for producing a binder agent to be used in concrete |
SE8003922A SE447097B (sv) | 1979-05-31 | 1980-05-27 | Forfarande for framstellning av bindemedel for anvendning i slam, bruk eller betong |
DD80221396A DD151150A5 (de) | 1979-05-31 | 1980-05-27 | Verfahren zur herstellung eines bindemittels |
AU58804/80A AU537598B2 (en) | 1979-05-31 | 1980-05-27 | Additives for cementitous compositions |
FR8011826A FR2457845B1 (fr) | 1979-05-31 | 1980-05-28 | Procede de preparation d'un liant a utiliser dans des betons a faible teneur en eau |
IN626/CAL/80A IN152973B (fi) | 1979-05-31 | 1980-05-28 | |
GB8017513A GB2051031B (en) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Process for producing a binder for slurry mortar and concrete |
IT48830/80A IT1174776B (it) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Procedimento per la produzione di un legante per impasto liquido malta e calcestruzzo |
AR281230A AR220055A1 (es) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Procedimiento para producir un aglutinante para utilizarse en mezclas,mortero u hormigon que tiene una baja relacion de agua a cemento |
CS803794A CS259505B2 (en) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Bonding agent for mortars and concrete mixtures |
NO801600A NO150676C (no) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Fremgangsmaate for fremstilling av et bindemiddel for anvendelse i moertel eller betong |
PL1980224590A PL126493B1 (en) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Method of preparing a binder for cement paste,grout and concrete |
KR1019800002135A KR830001755B1 (ko) | 1979-11-05 | 1980-05-29 | 슬러리, 모르타르 및 콘크리이트용 결합제 조성물 |
DE3020384A DE3020384C2 (de) | 1979-05-31 | 1980-05-29 | Hydraulisches Bindemittelgemisch für die Herstellung von Beton und Mörtel unter Verwendung eines latent hydraulischen Bindemittels |
ES491990A ES491990A0 (es) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Un procedimiento para obtener un aglutinante para utilizarseen lechada de cemento, mortero u hormigon |
CH424180A CH644573A5 (de) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Verfahren zur herstellung eines bindemittels fuer die verwendung in dick- bzw. rohschlamm, moertel und beton mit einem niedrigen wasser/zement-gewichtsverhaeltnis. |
BR8003407A BR8003407A (pt) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Processo para produzir um ligante a ser usado em pasta,argamassa ou concreto |
DK234880A DK155185C (da) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Fremgangsmaade til fremstilling af et bindemiddel til anvendelse i opslaemning, moertel eller beton |
AT2876/80A AT392637B (de) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Verfahren zur herstellung eines bindemittels zur verwendung in dick- bzw. rohschlamm, moertel oder beton |
NL8003179A NL8003179A (nl) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Werkwijze voor het vervaardigen van een bindmiddel voor brij, mortel en beton. |
MX182592A MX154208A (es) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Composicion aglutinante para usarse en lechada mortero o concreto |
US06/154,879 US4306912A (en) | 1979-05-31 | 1980-05-30 | Process for producing a binder for slurry, mortar, and concrete |
RO101294A RO84532B (ro) | 1979-05-31 | 1980-05-31 | Procedeu pentru obtinerea unui liant pentru mortar si beton |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI793452A FI65770B (fi) | 1979-11-05 | 1979-11-05 | Foerfarande foer framstaellning av bindemedel foer betongframstaellning |
FI793452 | 1979-11-05 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI793452A FI793452A (fi) | 1981-05-06 |
FI65770B true FI65770B (fi) | 1984-03-30 |
Family
ID=8513010
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI793452A FI65770B (fi) | 1979-05-31 | 1979-11-05 | Foerfarande foer framstaellning av bindemedel foer betongframstaellning |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
KR (1) | KR830001755B1 (fi) |
FI (1) | FI65770B (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
KR102655857B1 (ko) * | 2022-07-14 | 2024-04-05 | 주식회사 포윈 | 실리콘 테이핑 압박 밴드 제조 시스템 |
-
1979
- 1979-11-05 FI FI793452A patent/FI65770B/fi not_active Application Discontinuation
-
1980
- 1980-05-29 KR KR1019800002135A patent/KR830001755B1/ko active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI793452A (fi) | 1981-05-06 |
KR830001755B1 (ko) | 1983-09-03 |
KR830002658A (ko) | 1983-05-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
Gartner et al. | Alternative cement clinkers | |
Cheah et al. | Recent advances in slag-based binder and chemical activators derived from industrial by-products–A review | |
US5624493A (en) | Quick-setting concrete and a method for making quick-setting concrete | |
US4306912A (en) | Process for producing a binder for slurry, mortar, and concrete | |
Lawrence | The production of low-energy cements | |
KR101930109B1 (ko) | 포졸란 재료를 포함하는 시멘트질 결합제 | |
US20140144350A1 (en) | Hydraulic binder | |
KR100431797B1 (ko) | 고로슬래그를 주재료로 하는 비소성 시멘트 제조방법 | |
FI65984B (fi) | Foerfarande foer framstaellning av ett laempligt bindemedel for laettflytande betong | |
JP6832188B2 (ja) | 人工骨材、およびセメント質硬化体 | |
JPS6336840B2 (fi) | ||
AU2019229550B2 (en) | A setting and hardening accelerator for a cement, mortar or concrete composition, optionally comprising supplementary cementitious materials, and use of this accelerator | |
FI65770B (fi) | Foerfarande foer framstaellning av bindemedel foer betongframstaellning | |
KR101345203B1 (ko) | 탄닌을 이용한 저알칼리 비시멘트 콘크리트 조성물 및 이를 포함하는 블록 | |
EP4155279A1 (en) | Method for manufacturing supplementary cementitious material | |
Si-Ahmed et al. | Performance of cement mortar with waste ground clay brick | |
KR100724340B1 (ko) | 저가의 폐기물 고형화용 고기능 특수시멘트 | |
JPH10194799A (ja) | 植生コンクリート用セメント、植生コンクリート及びその製法 | |
WO2021246288A1 (ja) | セメント混和材およびセメント組成物 | |
KR101111635B1 (ko) | 탄닌을 이용한 저알칼리 콘크리트 조성물 및 이를 포함하는 블록 | |
JPH11335152A (ja) | セメント系材料とその吹付け施工方法 | |
KR20040089995A (ko) | 내산성 단면복구 모르타르의 제조방법 및 조성물 | |
Nogueira et al. | 6 Strategies for carbon capture in concrete production | |
WO2005075374A1 (en) | Method for preparing a building material | |
EP4067321B1 (en) | Cement comprising cement clinker and a pozzolanic-type supplementary cementitious material |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FC | Application refused |
Owner name: FLOWCON OY |