FI64055B - Polymert dispergeringsmedel foerfarande foer dess framstaellning och dispergeringsmedel innehaollande dispersion - Google Patents

Polymert dispergeringsmedel foerfarande foer dess framstaellning och dispergeringsmedel innehaollande dispersion Download PDF

Info

Publication number
FI64055B
FI64055B FI813373A FI813373A FI64055B FI 64055 B FI64055 B FI 64055B FI 813373 A FI813373 A FI 813373A FI 813373 A FI813373 A FI 813373A FI 64055 B FI64055 B FI 64055B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
groups
oligo
acid
chains
chain
Prior art date
Application number
FI813373A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI813373L (fi
FI64055C (fi
Inventor
Niels Oscar Gulev
Giuseppe Canestri
Original Assignee
Sadolin & Holmblad As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sadolin & Holmblad As filed Critical Sadolin & Holmblad As
Publication of FI813373L publication Critical patent/FI813373L/fi
Publication of FI64055B publication Critical patent/FI64055B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64055C publication Critical patent/FI64055C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09BORGANIC DYES OR CLOSELY-RELATED COMPOUNDS FOR PRODUCING DYES, e.g. PIGMENTS; MORDANTS; LAKES
    • C09B67/00Influencing the physical, e.g. the dyeing or printing properties of dyestuffs without chemical reactions, e.g. by treating with solvents grinding or grinding assistants, coating of pigments or dyes; Process features in the making of dyestuff preparations; Dyestuff preparations of a special physical nature, e.g. tablets, films
    • C09B67/0071Process features in the making of dyestuff preparations; Dehydrating agents; Dispersing agents; Dustfree compositions
    • C09B67/0084Dispersions of dyes
    • C09B67/0085Non common dispersing agents
    • C09B67/009Non common dispersing agents polymeric dispersing agent
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G69/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a carboxylic amide link in the main chain of the macromolecule
    • C08G69/44Polyester-amides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K23/00Use of substances as emulsifying, wetting, dispersing, or foam-producing agents
    • C09K23/16Amines or polyamines

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Polyamides (AREA)
  • Emulsifying, Dispersing, Foam-Producing Or Wetting Agents (AREA)
  • Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)

Description

64055
Polymeerinen dispergointiaine, menetelmä sen valmistamiseksi sekä dispergointiainetta sisältävä dispersio
Keksintö kohdistuu polymeeriseen dispergointiainee-5 seen kiinteiden aineiden dispergoimiseksi orgaaniseen nesteeseen ja erikoisesti dispergointiaineeseen käytettäväksi pigmenttien dispergoimiseksi orgaanisiin nesteisiin painovärien, mukaan luettuna painoväritiivisteet, saamiseksi.
Englantilaisessa patenttijulkaisussa GB 1342746 on 10 esitetty pigmenttipätoisia dispersioita, jotka dispergoin-tiaineena sisältävät yhtä tai useampaa polyesteriä tai po-lyesterisuolaa, jolloin polyesteri on johdettu hydroksi-karboksyylihaposta, jonka hiilivetyryhmä sisältää vähintään kahdeksan hiiliatomia ja jolloin hydroksi- ja karbok-15 syylihapporyhmien välissä on vähintään neljä hiiliatomia tai se on johdettu seoksesta, joka sisältää tällaista hydrok-sikarboksyylihappoa ja karboksyylihappoa, jossa ei ole hydroksi ryhmiä.
Painovärien valmistukseen käytetyt pigmentit voidaan 20 jakaa "happamiin", "emäksisiin", "amfoteerisiin" ja "neut-raaleihin" pigmentteihin (Palle Sorensen: "Application of the Acid/Base Concept", Journal of Paint Technology, nide 47, nro 602, maaliskuu 1975, sivut 31-38).
Edellä mainittu, tunnettu dispergointiaine soveltuu 25 hyvin dispersioiden valmistamiseen, jotka sisältävät määrätyllä tavalla yhdistettyjä, nimittäin diatsotoituja ja kytkettyjä pigmenttejä ja niihin sekoitettuja punaisia pigmenttejä, mutta ne eivät anna tyydyttäviä dispersioita määrätyistä "happamista" pigmenteistä, mukaan luettuina mää-30 rätyt lajit sekä siniset pigmentit. Mainittu, tunnettu dispergointiaine soveltuu sen voimakkaan polaarisen ja pinta-aktiivisen luonteensa vuoksi lisäksi vain dispersioiden valmistamiseen, joita käytetään syväpaino- ja kirjapaino-väreissä, mutta se on sopimaton käytettäväksi litografisis-35 sa painoväreissä, jotka painatuksen aikana joutuvat läheisesti kosketukseen veden kanssa.
2 64055
Keksinnön kohteena on valmistaa dispergointiaine, joka soveltuu erikoisen hyvin dispersioiden valmistamiseen "happaman" luonteen omaavista osasista, kuten määrätyistä pigmenteistä, joita käytetään korkealaatuisten litografis-5 ten painovärien valmistukseen.
Tämä kohde saavutetaan keksinnön mukaisen disper-gointiaineen avulla, mille dispergointiaineelle on tunnusomaista se, että se pääasiallisesti muodostuu oligo- tai polyamidiketjusta, jolloin kaikki typpiatomit sisältyvät 10 amidisidoksiin ja että oligo- tai polyamidiketju on liittynyt vähintään yhteen polymeeriketjuun, joiden jokaisen po-lymeeriketjun molekyylipaino on vähintään 1 000, jolloin mahdolliset vapaat karboksyylihapporyhmät polymeeriketjus-sa tai -ketjuissa ovat mahdollisesti muutetut amidi- tai 15 esteriryhmiksi.
Keksintö perustuu havaintoon, että oligo- tai polyamidiket juilla, jotka ovat luonteeltaan emäksisiä, on voimakas taipumus yhtyä "happaman" luonteen omaaviin osasiin, kuten pigmentteihin ja ne pystyvät siten dispergoimaan ne 20 tehokkaasti orgaaniseen nesteeseen.
Kuten edellä on mainittu, perustuu keksinnön mukainen dispergointiaine pääasiallisesti oligo- tai polyamidi-ketjuun, joka on liittynyt yhteen tai useampaan polymeeri-ketjuun.
25 Oligo- tai polyamidiketju sisältää edullisesti kes kimäärin 2-36 amidisidosta molekyyliä kohti.
Oligo- tai polyamidiketjun (-ketjujen) kanssa liittyneet polymeeriketjut ovat edullisesti polyesteriketjuja, joiden molekyylipaino on vähintään 1 500. Esimerkkejä toi-30 sen laatuisista käyttökelpoisista polymeeriketjuista ovat butadieenin horaopolymeerit ja styreeni/butadieeni-kopoly-meerit. Edellä mainittua laatua olevia sekä pääteasemassa hydroksyyliryhmiä sisältäviä polymeerejä on saatavana kaupallisesti tavaranimellä "poly bd resins" (Arco Chemical 35 Company).
Toisen käyttökelpoisen polymeerityypin muodostavat karboksyylipäätteiset polybutadieenit, joita on kaupalli- 3 64055 sesti saatavana tavaranimellä "Hycar CT" (B.F. Goodrich Chemical Company, USA).
Kuten on mainittu, voi dispergointiaine sisältää myös vähäisiä määriä muita yhdisteitä kuin edellä mainittu-5 ja polymeerejä. Nämä yhdisteet voivat, kuten seuraavassa esitetään, olla peräisin polymeeristä dispergointiainetta valmistettaessa käytettyjen lähtöaineiden sisältämistä "epäpuhtauksista".
Keksinnön mukainen dispergointiaine voidaan valmistaa 10 useiden, sinänsä tunnettujen menettelyjen avulla.
Dispergointiaine voidaan siten valmistaa antamalla vähintään kaksi aminoryhmää sisältävän amiinin reagoida aminohapon kanssa ja antamalla haluttaessa täten saadun reaktiotuotteen reagoida dikarboksyylihapon kanssa sekä anta-15 maila täten saadun yhdisteen reagoida hydroksikarboksyyli-hapon kanssa, joka pystyy muodostamaan polyesterin.
Mahdolliset vapaat karboksyyliryhmät saadussa polymeerissä voidaan sitten muuttaa amidiryhmiksi emäksen kanssa tai esteröidä.
20 Käytetty amiini on edullisesti kaavan R1HN-R-NHR2 mukainen diamiini, jossa R tarkoittaa kaksiarvoista hiili-25 vetyryhmää, joka sisältää 1-20 hiiliatomia ja R sekä R molemmat tarkoittavat vetyatomia tai tyydytettyä tai tyy-dyttymätöntä hiilivetyryhmää, jossa on 1-20 hiiliatomia. Esimerkkejä näistä diamiineista ovat etyleenidiamiini, 1,2-propaanidiamiini, 1,6-heksaanidiamiini, 1,8-oktaanidi-30 amiini, 1,12-dodekaanidiamiini, 1,4-diaminosykloheksaani ja 1,4-fenyleenidiamiini.
Käytetty aminohappo on edullisesti kaavan
R4NHR5COOH
35 4 mukainen aminohappo, jossa R tarkoittaa vetyatomia tai 1-20 hiiliatomia sisältävää hiilivetyryhmää ja R^ tarkoittaa 4 64055 mahdollisesti substituoitua hiilivetyryhmää, jossa on 1-20 hiiliatomia. Esimerkkejä näistä aminohapoista ovat glysii-ni, otralaniini, glutamiinihappo, arginiini ja 11-aminounde-happo.
5 Dikarboksyylihappoja, joita mahdollisesti käytetään edellä mainitussa valmistusmenetelmässä, ovat esimerkiksi raeripihkahappo, adipiinihappo, atselaiinihappo, sebasiini-happo, 1,12-dodekaanihappo, 1,2-sykloheksaanidikarboksyy-lihappo, 1,4-sykloheksaanidikarboksyylihappo ja tereftaa-10 lihappo.
Esimerkkejä hydroksikarboksyylihapoista, joita käytetään edellä mainitussa valmistusmenetelmässä, ovat 12-hydroksisteariinihappo ja risiiniöljyhappo. Muita esimerkkejä käyttökelpoisista hydroksikarboksyylihapoista on esi-15 tetty mainitussa patenttijulkaisussa GB 1342746.
Kaupallisesti saatavat hydroksikarboksyylihapot sisältävät usein vähäisiä määriä karboksyylihappoja, jotka eivät sisällä hydroksiryhmiä ja valmistettu tuote voi siten sisältää "epäpuhtauksia". Näillä "epäpuhtauksilla" ei ta-20 vallisesti ole merkittävää haitallista vaikutusta tuotteen dispergointiominaisuuksiin, mikäli niitä esiintyy vähäisiä määriä. Suurehkoina määrinä esiintyessään voidaan käyttää menettelyä niiden poistamiseksi tai muuttaa ne amideiksi tai estereiksi.
25 Mainittujen yhdisteiden reaktiot suoritetaan edulli sesti sekoittaen ja johtamalla inerttiä kaasua seokseen sekä 100°C yläpuolella olevassa lämpötilassa aromaattisessa liuottimessa, esimerkiksi ksyleenissä ja reaktiossa muodostunut vesi poistetaan atseotrooppisesti tislaamalla.
30 Muutettaessa mahdollisia vapaita karboksyylihappo- ryhmiä polyesteriketjussa tai -ketjuissa sekä mainituista "epäpuhtauksista" peräisin olevia karboksyylihappoja amideiksi käytetään edullisesti edellä mainittua laatua olevaa diamiinia.
35 Toisessa menetelmässä keksinnön mukaisen dispergoin- tiaineen valmistamiseksi annetaan vähintään kaksi aminoryh-mää sisältävän amiinin reagoida dikarboksyylihapon kanssa 5 64055 ja tällöin saadun oligo- tai polyamidin annetaan reagoida sitten hydroksikarboksyylihapon kanssa, joka pystyy muodostamaan polyesterin polymeerin saamiseksi, jolloin mahdolliset vapaat karboksyylihapporyhmät muutetaan amidiryh-5 mäksi emäksen kanssa tai esteröidään. Käytetty amiini on edullisesti diamiini, kuten ensiksi mainitun valmistusmenetelmän yhteydessä käytetty. Sama koskee dikarboksyylihap-poja ja hydroksikarboksyylihappoja.
Amidiryhmien muodostamiseksi käytetään tarkoituksen-10 mukaisesti myös edellä mainittua laatua olevaa diamiinia.
Reaktiot suoritetaan edullisesti sekoittaen ja johtamalla seokseen inerttiä kaasua 100°C yläpuolella olevassa lämpötilassa aromaattisessa liuottimessa, esimerkiksi ksyleenissä ja reaktioissa muodostunut vesi poistetaan at-15 seotrooppisen tislauksen avulla.
Keksintö kohdistuu edelleen kiinteitä osasia orgaanisessa nesteessä sisältävään dispersioon, joka sisältää edellä mainittua laatua olevaa dispergointiainetta.
Tällainen dispersoi voidaan valmistaa hyvin tunnet-20 tujen, dispersioiden valmistamiseen käytettyjen menetelmien avulla. Kiinteät osaset, esimerkiksi pigmenttiosaset, orgaaninen neste ja keksinnön mukainen dispergointiaine voidaan tällöin sekoittaa keskenään mielivaltaisessa järjestyksessä ja seosta voidaan sitten käsitellä mekaanisesti 25 mahdollisten kiinteiden aineiden muodostamien kasaumien hajottamiseksi, esimerkiksi kuula- tai telajauhatuksen avulla.
Kiinteä aine voidaan myös jauhaa yksinään tai sekoitettuna joko orgaanisen nesteen tai dispergointiaineen 3Q kanssa ja toinen tai muut aineosat lisätään sitten, minkä jälkeen dispersio muodostetaan sekoittamalla seosta.
On edullista, jos dispergointiaineen määrä keksinnön mukaisissa dispersioissa on 1-20 % ja erikoisesti 5-15 pai-no-% kiinteiden osasten painosta laskettuna ja dispersio 35 sisältää edullisesti 40-60 paino-% kiinteitä osasia dispersion kokonaispainosta laskettuna.
6 64055
Ne orgaaniset nesteet, joita käytetään edellä mainittuja dispersioita valmistettaessa, voivat olla inertte-jä orgaanisia nesteitä, joihin mainittu dispergointiaine on vähintään osaksi liukeneva huoneen lämpötilassa ja jotka 5 ovat stabiileja dispersioiden käyttöolosuhteissa. Haluttaessa voidaan käyttää orgaanisten nesteiden seoksia. Suositeltavia orgaanisia nesteitä ovat hiilivedyt ja haloge-noidut hiilivedyt, kuten tolueeni, ksyleeni, mineraalitär-pätti, klooribentseeni, hiilitetrakloridi ja perklooriety-10 leeni. Voidaan käyttää myös muita orgaanisia nesteitä, esimerkiksi estereitä, kuten butyyliasetaattia, alkoholeja, kuten n-butanolia ja pellavasiemenöljyä, jonka viskositeettia on suurennettu lämpökäsittelyllä. Erikoisen edullista on käyttää maaöljyjakeita. Yleensä riippuu niiden orgaa-15 nisten nesteiden tai nesteseosten valinta, joita käytetään dispersioiden valmistamiseen, siitä tarkoituksesta, johon dispersioita käytetään.
Kuten mainittu, kiinteät osaset ovat edullisesti pigmenttiosasia. Käytettäessä epäorgaanisia pigmenttejä, 20 ne ovat edullisesti sellaisia, jotka sisältävät metalliatomin ja esimerkkeinä näistä pigmenteistä voidaan mainita titaanidioksidi, beliininsininen, kadmiumsulfidi, rautaoksidit, sinooperi, ultramariini ja lyijyn, sinkin, bariumin ja kalsiumin kromaatteja olevat kromipigmentit sekä näiden 25 seokset ja muunnelmat. Näitä pigmenttejä on kaupallisesti saatavissa vihreänkeltaisista punaisiin pigmentteihin nimillä primrose, sitruunankeltainen, keskikeltainen, oranssi, purppura ja punainen kromiväriaine.
Orgaanisia pigmenttejä käytettäessä ovat ne edulli-30 sesti veteen liukenemattomia metallisuoloja tai komplekseja, erikoisesti kalsium- tai bariumsuoloja tai -komplekseja saatuina liukenevista tai vaikeasti liukoisista orgaanisista väriaineita, erikoisesti atsoväriaineista ja ftalosya-niineista.
35 Muita esimerkkejä käyttökelpoisista pigmenteistä on esitetty esimerkiksi Colour Index'in kolmannessa painoksessa (1975).
7 64055
Keksinnön mukaiset dispersiot ovat valuvia tai puoli-valuvia ainekoostumuksia, jotka sisältävät kiinteää ainetta hienojakoisessa ja tavallisesti höytälettömässä muodossa ja niitä voidaan käyttää kaikkiin tarkoituksiin, joiden 5 näiden kiinteiden aineiden dispersioita tavallisesti käytetään. Pigmenttien dispersiot ovat erikoisen merkityksellisiä valmistettaessa painovärejä sekoittamalla dispersioita muiden aineosien kanssa, joita tavallisesti käytetään näitä värejä valmistettaessa. Dispersioita voidaan käyttää 10 myös maalien valmistamiseen, jolloin niitä esimerkiksi sekoitetaan tavanomaisten alkydi- ja/tai muiden hartsien kanssa.
Keksintöä esitellään seuraavassa mukaan liitettyihin esimerkkeihin viitaten.
15 Esimerkki 1
Seos, joka sisältää 400 g (2 mol) 1,12-diaminodo-dekaania ja 690 g (3 mol) 1,12-dodekaanidihappoa, lämmitetään sekoittaen 10 litran lasiastiassa ja typpeä johtaen 190°C lämpötilaan ja sitä pidetään tässä lämpötilassa noin 20 2 1/2 tuntia, jolloin muodostuu 4 moolia vettä. Muodostunut vesi poistetaan atseotrooppisesti ksyleenin avulla. Tällöin saadun oligoamidin, joka sisältää kaksi vapaata, pääteasemassa olevaa happoryhmää, annetaan reagoida sitten 6 000 g (noin 20 mol) kanssa 12-hydroksisteariinihappoa 25 220°C lämpötilassa 24 tunnin ajan, jolloin muodostuu 20 moo lia vettä. Muodostunut vesi poistetaan atseotrooppisesti ksyleenin avulla. Happoluku mitataan (välillä 10-20) ja lisätään 1,1-kertainen ekvivalenttinen määrä 1,12-diamino-dodekaania lämmittäen 220°C lämpötilaan, kunnes vedenmuo-30 dostus lakkaa.
Ksyleeni poistetaan tyhjiössä 190°C lämpötilassa.
Tuote on ruskea, suuriviskoosinen massa, jonka happoluku on 0 mg KOH/g ja joka liukenee aromaatteihin tai aromaattipitoisiin nesteisiin.
35 Esimerkki 2
Seoksen, joka sisältää 200 g (1 mol) 1,12-diamino-dodekaania ja 402 g (2 mol) 11-aminoundekaanihappoa, 8 64055 annetaan reagoida 190°C lämpötilassa poistaen 2 moolia reaktiovettä. Tämän jälkeen lisätään 460 g (2 mol) 1,12-dodekaanidihappoa ja lämpötila nostetaan 200°C:seen ja lämpötila säilytetään, kunnes on muodostunut vielä 2 moolia 5 vettä, joka poistetaan atseotrooppisesti ksyleenin kanssa.
Tämän jälkeen lisätään 6 000 g (noin 20 mol) risiiniöljy-happoa ("Nouracid CS 80", myy Akzo Chemie) ja lämpötila pidetään 200°C:ssa 48 tuntia, minä aikana muodostuu 20 moolia esteröintivettä ja se poistetaan atseotrooppisesti.
10 Happoluku mitataan ja lisätään ekvivalentti määrä alkyylipropyleenidiamiinia ("Duomen T", myy Armour Hess Chemicals Ltd.). Lämpötila pidetään arvossa 200°C kaksi tuntia tai kunnes reaktiovettä ei enää muodostu.
Ksyleeni poistetaan tislaamalla 190°C lämpötilassa 15 tyhjiössä.
Tuote on ruskehtava, suuriviskoosinen massa, jonka happoluku on 3 mg KOH/g ja se liukenee tolueeniin.
Esimerkki 3
Ruostumatonta terästä olevaan, 700 litran vetoiseen 20 reaktioastiaan pannaan 28,1 kg alkyylipropyleenidiamiinia ("Duomen T") ja 31,4 kg 11-arainoundekaanihappoa. Lisätään 100 kg ksyleeniä, minkä jälkeen aloitetaan sekoitus ja lämmitetään 143°C:seen, missä lämpötilassa ksyleeni palautetaan takaisin jäähdyttämällä.
25 Prosessin alusta loppuun käytetään typpeä, jonka an netaan kuplia reaktioseoksen lävitse. Tunnin kuluttua 143°C lämpötilassa lisätään 46,5 kg "Nouracid CS 80", joka sisältää 87 % risiiniöljyhappoa ja lämpötila nostetaan 195°C:seen ja pidetään tässä arvossa, kunnes reaktiovettä 30 ei enää muodostu ja vesi poistetaan atseotrooppisesti ksyleenin avulla.
Tämän jälkeen lisätään 465,8 kg "Nouracid CS 80" ja lämpötilaa pidetään kahdeksan tuntia 195°:ssa, kahdeksan tuntia 220°C:ssa ja kahdeksan tuntia 240°C:ssa. Sitten li-35 sätään hitaasti (30 min) 28,1 kg "Duomen T:tä" vapaiden happoryhmien neutraloimiseksi amidimuodostuksen avulla ja 9 64055 reaktion annetaan jatkua 240°C:ssa, kunnes reaktiovettä ei enää muodostu. Muodostuneen veden yhteenlaskettu määrä on 33 kg.
Jäähdyttämisen jälkeen 195°C lämpötilaan poistetaan 5 ksyleeni tislaamalla tyhjiössä.
Valmis tuote on tummanruskea, läpinäkyvä, suurivis-koosinen ja geelimäinen massa, jonka happoluku on 0 mg koh/g.
Tuote liukenee puhtaisiin aromaatteihin ja aromaat-10 tipitoisiin mineraaliöljyihin.
Esimerkki 4 8,5 osaa esimerkin 3 mukaan valmistettua tuotetta liuotetaan 41,5 osaan mineraaliöljyä (sisältää 22 % aro-maatteja, kp. 260-290°C) ja tähän sekoitetaan 50 osaa hii-15 limustaa (pH-arvo 3-5) hitaasti pyörivän siipisekoittimen avulla. 30 minuutin dispergoinnin jälkeen jauhetaan dispersiota kerran 3-telamyllyssä.
Saatu dispersio on valuvaa ja se sisältää hiilimus-taa hienojakoisena, ei-höytälöityneessä tilassa ja soveltuu 20 edullisesti käytettäväksi esimerkiksi maaleissa, lakoissa ja painoväreissä, mukaan luettuna litografiset painovärit.
Esimerkki 5
Esimerkin 4 mukainen menettely toistetaan käyttäen kuitenkin hiilimustan asemasta 50 osaa litholrubiinia, 25 C.I. pigmentti punainen nro 57 (15850).
Saadaan valumiskykyinen dispersio, johon pigmentti on hienojakoisesti jakautunut. Dispersiota voidaan käyttää samaan tarkoitukseen kuin esimerkin 5 mukaista dispersiota.
Esimerkki 6 30 Esimerkin 4 mukainen menettely toistetaan käyttäen pigmenttinä kuitenkin 50 osaa keltaista pigmenttiä, C.I. pigmentti keltainen nro 13 (21100) .
Saadaan valumiskykyinen dispersio, jossa pigmentti on hienojakoisena. Dispersiota voidaan käyttää samaan tar-35 koitukseen kuin esimerkin 4 mukaista dispersiota.
10 64055
Esimerkki 7
Esimerkin 4 mukainen menettely toistetaan käyttäen kuitenkin pigmenttinä 50 osaa Ä-Cu-ftalosyaniinisinistä, C.I. pigmentti sininen nro 15,4 (74160).
5 Esimerkki 8
Esimerkin 4 mukainen menettely toistetaan käyttäen kuitenkin 10 osaa esimerkin 3 mukaan valmistettua tuotetta, 5 osaa mineraaliöljyä ja 85 osaa titaanidioksidia ("R/U/F", myy Bayer A.G.).
10 Valmistettu dispersio on valuvaa ja se sisältää ti taanidioksidia hienojakoisena ja ei-häytälöityneessä tilassa. Dispersiota voidaan käyttää samaan tarkoitukseen kuin esimerkin 4 mukaista dispersiota.
Esimerkki 9 15 Seoksen, joka sisältää 2 880 g (8 mol) alkyylipro- pyleenidiamiinia ("Duomen T"), 1610 g (7 mol) 1,12-dode-kaanidihappoa ja 402 g (2 mol) 11-amino-undekaanihappoa, annetaan reagoida 220°C lämpötilassa poistaen 16 moolia es-teröintivettä. Saatuun polyamidiin (keskimäärin 16 amidi-20 ryhmää molekyyliä kohti) lisätään 6 600 g (noin 22 mol) ri-siiniöljyhappoa, minkä jälkeen seoksen annetaan reagoida 200°C lämpötilassa 48 tuntia, saadaan 400 g (noin 22 mol) esteröintivettä, joka poistetaan atseotrooppisesti ksylee-nin avulla. Happoluku on 22 mg KOH/g. Lisätään 460 g 25 (2,3 mol) 1,12-diaminododekaania ja reaktiota jatketaan 220°C lämpötilassa, kunnes reaktiovettä ei muodostu enää. Happoluku on 0,5 mg KOH/g. Tuote tutkitaan esimerkissä 4 esitetyllä tavalla. Tulokset ovat vastaavat.
Esimerkki 10 30 a) Seosta, joka sisältää 360 g alkyylipropyleenidi- amiinia ("Duomen T"), 402 g 11-aminoundekaanihappoa ja 50 g ksyleeniä, kuumennetaan sekoittaen yhden litran lasiastias-sa poistaen samalla reaktiovesi atseotrooppisesti ksylee-nin avulla. Lämpötila nostetaan asteittain 250°C:seen ja 35 se pidetään 250°C:ssa, kunnes vettä ei enää lohkea. Saadaan 36 ml vettä. Ksyleeni poistetaan sitten 180°C:ssa tyhjiössä.
11 64055
Tuote, joka on vapaita aminoryhmiä sisältävä diamidi, punnitaan ja sen sulamispite on noin 50°C.
b) 4 800 g:n nestemäistä karboksyylipäätteistä poly-butadieeniä ("Hycar CTB”, myy B.F. Goodrich Chemical Company, 5 USA), jonka happoekvivalenttipaino on 2 400 ja funktiona-litetti 2,01, 327 g:n behenyylialkoholia, 5 g:n hydrokino-nimonometyylieetteriä ja 5 g:n dibutyylitinaoksidia annetaan reagoida 210°C lämpötilassa, kunnes reaktiovettä ei enää muodostu. Esteröintituote on monofunktionaalinen yh-10 diste, jonka mitattu happoekvivalenttipaino on 4561.
c) 1 820 g:n kohdan b) mukaan valmistettua esteröin-tituotetta annetaan reagoida 145 g:n kanssa kohdan a) mukaan valmistettua diamidia 220°C lämpötilassa, kunnes reaktiovettä ei enää erotu amidien muodostuessa diamidin ami- 15 noryhmien ja happoryhmien välillä esteröintituotteessa.
Sitten lisätään 200°C:ssa 490 g mineraaliöljyä (kp. 230-260°C, aromaattipitoisuus 18 %) .
Tuote on huoneen lämpötilassa tummanruskea, suuri-viskoosinen, vahamainen tahna, joka liukenee aromaatteihin 20 ja aromaattipitoisiin mineraaliöljyihin.
10 osaa edellä mainittua tuotetta liuotetaan 45 osaan mineraaliöljyä (kp. 230-260°C, aromaattipitoisuus 18 %) ja siihen sekoitetaan 45 osaa Ä-Cu-ftalosyaniinisinistä. Seosta, joka on valuvaa, jauhetaan kahdesti 3-telamyllyssä, 25 minkä jälkeen saadaan seos, joka sisältää pigmenttiä hienojakoisessa, ei-höytälöityneessä muodossa.

Claims (11)

1. Polymeerinen dispergointiaine, jota käytetään pig-menttiosasten dispergoimiseksi orgaaniseen nesteeseen, t u n- 5. e t t u siitä, että se koostuu oleellisesti oligo- tai po-lyamidiketjusta, jossa kaikki typpiatomit sisältyvät amidisi-doksiin ja että oligo- tai polyamidiketju on liittynyt vähintään yhteen polymeeriketjuun, jolloin jokaisen polymeeriketjun molekyylipa!no on vähintään 1000 ja jolloin mahdolliset vapaat 10 karboksyylihapporyhmät polymeeriketjussa tai -ketjuissa on mahdollisesti muutettu amidiryhmiksi tai esteriryhmiksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen polymeerinen disper-gointiaine, tunnettu siitä, että oligo- tai polyamidi-ketju sisältää keskimäärin 2-36 amidisidosta molekyyliä kohti.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen polymeerinen disper- gointiaine, tunnettu siitä, että oligo- tai polyamidi-ketjuun liittyneet polymeeriketjut ovat polyesteriketjuja, joiden molekyylipaino on vähintään 1500.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen polymeerinen disper-20 gointiaine, tunnettu siitä, että oligo- tai polyamidi- ketju sisältää segmenttejä, jotka ovat muodostuneet reaktiossa aminohappojen kanssa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen polymeerinen disper-gointiaine, tunnettu siitä, että segmentit ovat muodos- 25 tuneet reaktiossa 11-aminoundekaanihapon tai arginiinin kanssa.
6. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen dispergointi-aineen valmistamiseksi, jolloin polymeeriketjut ovat polyesteri-ketjuja, tunnettu siitä, että vähintään kaksi amino-ryhmää sisältävän amiinin annetaan reagoida aminohapon kanssa, 30 että tällöin muodostuneen reaktiotuotteen annetaan mahdollisesti reagoida dikarboksyylihapon kanssa, että tällöin muodostuneen tuotteen annetaan reagoida hydroksikarboksyylihapon kanssa, joka voi muodostaa polyesterin, sekä että mahdolliset vapaat karboksyylihapot muutetaan amidiryhmiksi emäksen kanssa tai 35 esteriryhmiksi.
7. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen dispergointi-aineen valmistamiseksi, jolloin polymeeriketjut ovat polyesteri-ketjuja, tunnettu siitä, että vähintään kaksi amino-ryhmää sisältävän amiinin annetaan reagoida dikarboksyylihapon 13 64055 kanssa ja tällöin saadun oligo- tai polyamidin annetaan reagoida hydroksikarboksyylihapon kanssa, joka voi muodostaa polyesterin, sekä että mahdolliset vapaat karboksyylihappo-ryhmät muutetaan amidiryhmiksi emäksen kanssa tai esteri-5 ryhmiksi.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että karboksyylihapporyhmät muutetaan amidiryhmiksi diamiinin kanssa.
9. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että reaktiot suoritetaan sekoittaen ja johtamalla inerttiä kaasua lämpötilassa yli 100°C aromaattisessa liuottimessa.
10. Pigmenttiosasten dispersio dispergointiainetta sisältävässä orgaanisessa nesteessä, tunnettu sii- 15 tä, että dispergointiaine koostuu oleellisesti oligo- tai polyamidiketjusta, jolloin kaikki typpiatomit sisältyvät amidisidoksiin, ja että oligo- tai polyamidiketju on liittynyt vähintään yhteen polymeeriketjuun, jolloin jokaisen polymeeriketjun molekyylipaino on vähintään 1000 ja jolloin 20 mahdolliset vapaat karboksyylihapporyhmät polymeeriketjussa tai -ketjuissa mahdollisesti on muutettu amidiryhmiksi tai esteriryhmiksi.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen dispersio, tunnettu siitä, että se sisältää 1-20 paino-% dispergointi- 25 ainetta, laskettuna pigmenttiosasten painosta. 64055
FI813373A 1980-02-28 1981-10-28 Polymert dispergeringsmedel foerfarande foer dess framstaellning och dispergeringsmedel innehaollande dispersion FI64055C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK85780 1980-02-28
DK085780A DK149944C (da) 1980-02-28 1980-02-28 Polymert dispergeringsmiddel og fremgangsmaader til fremstilling af samme
DK8100024 1981-02-27
PCT/DK1981/000024 WO1981002395A1 (en) 1980-02-28 1981-02-27 Polymeric dispersing agent,methods of preparing the same and dispersion containing said dispersing agent

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI813373L FI813373L (fi) 1981-10-28
FI64055B true FI64055B (fi) 1983-06-30
FI64055C FI64055C (fi) 1983-10-10

Family

ID=8098323

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI813373A FI64055C (fi) 1980-02-28 1981-10-28 Polymert dispergeringsmedel foerfarande foer dess framstaellning och dispergeringsmedel innehaollande dispersion

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0047283B1 (fi)
DK (1) DK149944C (fi)
FI (1) FI64055C (fi)
WO (1) WO1981002395A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1214920B (it) * 1985-01-16 1990-01-31 Giuseppe Canestri Agenti disperdenti polimerici migliorati;la loro costituzione chimica teorica e i metodi per realizzarli;prodotti e dispersioni che contengono i suddetti agenti disperdenti e le loro innovazioni strutturali
JPS61285266A (ja) * 1985-06-11 1986-12-16 ジユゼツペ カネストリ ポリマ−分散剤、該ポリマ−分散剤の製造方法および該ポリマ−分散剤を含有する分散体および易分散性顔料
US4822419A (en) * 1987-11-09 1989-04-18 Basf Corporation Lithographic ink composition and process for making same
IT1217340B (it) * 1988-02-12 1990-03-22 Giuseppe Canestri Metodo e materiali per disperdere particelle solide in composti organici
EP1321493A1 (en) * 2001-12-19 2003-06-25 Dsm N.V. Method for enhancing the solubility of a colorant
CN101076561A (zh) * 2004-12-16 2007-11-21 西巴特殊化学品控股有限公司 稳定化的含填料有机材料
KR101334798B1 (ko) 2005-04-13 2013-11-29 루브리졸 어드밴스드 머티어리얼스, 인코포레이티드 분산제

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE658993A (fi) * 1964-04-03 1965-05-17
US3354111A (en) * 1964-04-20 1967-11-21 Monsanto Co Pigment dispersions
GB1115512A (en) * 1965-04-02 1968-05-29 Ici Ltd Polyesteramides
US3451936A (en) * 1965-04-24 1969-06-24 Ledoga Spa Surfactant compositions from active hydrogen organic compounds,fatty acid esters and alkylene oxides,and related manufacturing process
GB1140463A (en) * 1965-07-02 1969-01-22 Ici Ltd Block polyester polyamides
CH512536A (de) * 1969-12-03 1971-09-15 Inventa Ag Verfahren zur Herstellung von Mischpolyamiden
BE789429A (fr) * 1971-10-14 1973-03-29 Inst Francais Du Petrole Polyamides et copolyamides amorphes et transparents leur preparation etleurs emplois
US3996059A (en) * 1971-12-30 1976-12-07 Imperial Chemical Industries Limited Dispersing agents
GB1393401A (en) * 1972-02-28 1975-05-07 Ici Ltd Dispersing agents
US4057436A (en) * 1974-09-17 1977-11-08 Imperial Chemical Industries Limited Dispersion of solids in organic solvents
NZ187714A (en) * 1977-07-15 1980-09-12 Ici Ltd Dispersing agent reaction product of a polyalkylene imine and a polyester

Also Published As

Publication number Publication date
WO1981002395A1 (en) 1981-09-03
DK149944C (da) 1987-06-22
EP0047283B1 (en) 1984-07-18
DK149944B (da) 1986-11-03
DK85780A (da) 1981-08-29
EP0047283A1 (en) 1982-03-17
FI813373L (fi) 1981-10-28
FI64055C (fi) 1983-10-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3996059A (en) Dispersing agents
US4224212A (en) Dispersing agents, dispersions containing these agents and paints and inks made from the dispersions
JP5443971B2 (ja) ポリエチレンイミンをベースとする顔料分散剤
US6117222A (en) Water-based, water-fast ink compositions containing a binder matrix of a monomeric polyacid and a monomeric polybase
CN101940890B (zh) 分散剂
DE69735499T2 (de) Dispergiermittel
TWI425057B (zh) 釩乾燥劑凹版油墨
MXPA02001810A (es) Dispersantes de poliester.
JP3773118B2 (ja) 化合物、その調製法および使用
JPS6111660B2 (fi)
JPH0819351B2 (ja) 顔料分散剤及びそれを用いたオフセット印刷インキ組成物
US5182326A (en) Rosin and fatty acid based pigment grinding aids for water-based ink formulations
AU680084B2 (en) Process for making a non-aqueous dispersion of a copper phthalocyanine
EP0192160A2 (en) Pigment composition
CA1145351A (en) Pigment dispersants
FI64055B (fi) Polymert dispergeringsmedel foerfarande foer dess framstaellning och dispergeringsmedel innehaollande dispersion
KR100408922B1 (ko) 용매를 주성분으로 한 피복물에 대한 유동성개질제
WO1987005924A1 (en) Dispersions of solids in organic liquids
US3375123A (en) Pigment preparations
EP0513782A2 (de) Stickstoffhaltige, grenzflächenaktive Mittel, abgeleitet aus Harzsäuren
US4634552A (en) Polymeric diamino triazine dispersing agent and preparation thereof
CA1264100A (en) Polyamides containing carboxyl groups, process for their preparation, and their use in the production of aqueous bronze dispersions
EP0585812A2 (de) Grenzflächenaktive Verbindungen auf Basis alkoxylierter Fettamine
JP2901352B2 (ja) 顔料分散剤及びそれを用いたオフセット印刷インキ組成物
JPS6312335A (ja) 分散剤ならびにそれを含有する分散液

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SADOLIN & HOLMBLAD A/S