FI63808C - Anordning och foerfarande foer framstaellning av en fibermaterialskiva - Google Patents

Anordning och foerfarande foer framstaellning av en fibermaterialskiva Download PDF

Info

Publication number
FI63808C
FI63808C FI783890A FI783890A FI63808C FI 63808 C FI63808 C FI 63808C FI 783890 A FI783890 A FI 783890A FI 783890 A FI783890 A FI 783890A FI 63808 C FI63808 C FI 63808C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conveyor
pulp
wood pulp
receiving conveyor
blades
Prior art date
Application number
FI783890A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI783890A (fi
FI63808B (fi
Inventor
John Harold Dunbar
Kenneth Llewellyn Gray
Original Assignee
Courtaulds Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Courtaulds Ltd filed Critical Courtaulds Ltd
Publication of FI783890A publication Critical patent/FI783890A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63808B publication Critical patent/FI63808B/fi
Publication of FI63808C publication Critical patent/FI63808C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01GPRELIMINARY TREATMENT OF FIBRES, e.g. FOR SPINNING
    • D01G25/00Lap-forming devices not integral with machines specified above

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Dry Formation Of Fiberboard And The Like (AREA)
  • Preliminary Treatment Of Fibers (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)

Description

SUOMI —FINLAND patenttijulkaisu-patentskrift oo @ o o o U o <g> Kv.lk7int.CI. D 21 H 5/26
(S) Patenttihakemus—Patentansökning T8389O
® @ Hakemispäivä — Ansökningsdag 18.12.78 © Alkupäivä — Giltighetsdag 18.12.78 © Tullut julkiseksi — Bllvit offentlig 20.06.79 © Nähtäväksi panon ja kuul.julkaisun pvm.—
Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad 29.0U.83
Patentti- ja rekisterihallitus © Patentti myönnetty-Patent meddelat 10.08.83
Patent- och registerstyrelsen
Pyydetty etuoikeus—Begärd prioritet 19.12.77
Englanti-England(GB) 52692/77 (73) Courtaulds Limited, 18 Hanover Square, London VIA 2BB, Englanti-England(GB) (72) John Harold Dunbar, Marlborough, Wiltshire, Kenneth Llewellyn Gray,
Kenilworth, Warwickshire, Englanti-Engiand(GB) (7U) Oy Kolster Ab (54 ’ Laite ja menetelmä arkin valmistamiseksi kuivasta puumassasta - Anordning och förfarande för framställning av ett ark av torr trämassa Tämä keksintö koskee laitetta ja menetelmää olennaisen kuivan puumassan muodostamiseksi koossapysyväksi ja olennaisen tasaiseksi arkiksi. Keksintö on sovellettavissa esimerkiksi massarullien valmistamiseen, joilla on yhdenmukainen pintapaino ja tiheys, käytettäväksi. kertakäyttöisiä absorboivia tuotteita valmistavissa tehtaissa, tai massa-arkkipaalien valmistamiseen paperituotteita valmistavissa tehtaissa. Keksintöä voidaan myös käyttää sellaisten massatuotteiden, kuten imutäytteen kartongin ja pyyhkeiden valmistamiseen suoraan.
Keksintönä on siis laite koossapysyvän ja olennaisen tasaisen levyn muodostamiseksi kuivasta puumassasta, joka laite käsittää vastaanottavan kuljettimen, joka on järjestetty vastaanottamaan ja kuljettamaan puumassaa, pyörivän terälaitteen, joka on asennettu siten, että terät ulottuvat vastaanottavan kuljettimen poikki ja pyörivät tällä kuljettimella olevaa puumassaa vastaan, ja laitteet puumassan tiivistämiseksi terälaitteen jälkeen.
2 63808
Keksinnön mukainen laite on täsmällisesti sanottuna tunnettu siitä, että terälaite muodostaa levityskoneen ensimmäisen osan, joka on sijoitettu niin, että terät niiden ollessa alimmassa asennossaan ovat hyvin lähellä kuljetinta ja pyörivät vastaanottavalla kuljettimella olevaa puumassaa vastaan puumassan nostamiseksi pois vastaanottavalta kuljettimelta, ja siitä, että laite lisäksi sisältää levityskoneen toisen osan, joka on asetettu siten, että puumassan, joka on nostettu pois vastaanottavalta kuljettimelta levitys-koneen ensimmäisen osan avulla, on kuljetettava levityskoneen ensimmäisen ja toisen osan välissä, jolloin siihen näiden välissä on sovitettu kohdistumaan kuituja erottava vaikutus, ja keräyskul-jettimen, joka on järjestetty keräämään puumassan, joka kulkee levityskoneen ensimmäisen ja toisen osan välistä ja kuljettamaan kerätty puumassa puumassaa tiivistäviin laitteisiin.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä koossapysyvän ja olennaisen tasaisen kuivaa puumassaa olevan arkin valmistamiseksi, joka menetelmä käsittää kuivan puumassan asettamisen vastaanottavalle kuljettimelle, puumassan kuljettamisen kerroksena, puumassan käsittelemisen kerroksen paksuuden vaihtelujen vähentämiseksi, ja puumassakerroksen tiivistämisen.
Keksinnön mukainen menetelmä on puolestaan täsmällisesti sanottuna tunnettu siitä, että vastaanottavalle kuljettimelle asetettu puumassa kuljetetaan levityskoneeseen, jossa on ensimmäinen osa, joka käsittää pyörivän terälaitteen, joka on sijoitettu niin, että terät ulottuvat kuljettimen poikki ja että ne alimmassa asennossaan ovat erittäin lähellä vastaanottavaa kuljetinta ja pyörivät vastaanottavalla kuljettimella olevaa puumassaa vastaan nostaakseen puumassan pois vastaanottavalta kuljettimelta, ja toisen osan, joka on sijoitettu niin, että näin kuljettimelta poisnostetun puumassan on kuljettava levityskoneen ensimmäisen ja toisen osan välistä ja siihen kohdistetaan kuituja erottava vaikutus ensimmäisen ja toisen osan välissä ennen sen syöttämistä levityskoneesta keräyskuljettimen poikki, joka kerros tämän jälkeen saatetaan tiivistämisen alaiseksi.
Keksintöä kuvataan nyt esimerkeillä viitaten oheisiin piirroksiin, joissa:
Kuva 1 on kaavamainen, osittain leikattu sivukuva keksinnön mukaisesta laitteesta koossapysyvän ja siirrettävän puumassa-arkin valmistamiseksi, 3 63808
Kuva 2 on kuvassa 1 käytetyn laitteen terälaite takaa.
Kuva 3 on kaavamainen, osittain leikattu sivukuva keksinnön mukaisesta vaihtoehtoisesta laitteesta, ja
Kuva 4 on kaavamainen leikkauskuva sivultapäin osasta keksinnön mukaista vaihtoehtoista laitetta, esittäen massan levitys-konetta .
Kuvien 1 ja 2 laite käsittää yleensä kuljettimen 1, joka toimii sekä vastaanottavana kuljettimena että keräyskuljettimena, syöt-tösuppilon 2, hiokkeen levityskoneen 3, vaipan 4 ja tiivistämistelat 5 ja 5.
Kuljetin 1 on kaasua läpäisevä verkkokuljetin, joka on valmistettu metallilangasta tai muoviaineesta, esimerkiksi nailon- tai polyesterimonofilamentista. Se liikkuu suuntaan, joka on esitetty telojen 11, 12 ja 13 ympärillä. Syöttösuppilon 2, massan levityskoneen 3 ja vaipan 4 alapuolella kuljetin 1 liikkuu kiinteän kaasua läpäisevän levyn 15 yli.
Syöttösuppilo 2 on poikkileikkaukseltaan yleensä suorakulmainen, ja sillä on etuseinä 16 ja takaseinä 17. Kuljetin 1 toimii syöttösuppilon pohjana. Syöttösuppilo 2 on sijoitettu vastaanottamaan kuivaa puumassaa putkijohdon 18 kautta, joka voi olla yhdistetty esimerkiksi sykloonierottajaan (ei esitetty). Keksinnön mukaista laitetta voidaan esimerkiksi käyttää muodostamaan massa-arkkia kuivasta puumassasta, joka on valmistettu suomalaisen patenttihakemuksemme n:o 763 599 mukaisella menetelmällä. Syöttösuppilo toimii massan säiliönä, sallien arkinmuodostuksen jatkua massan toimittamisen tilapäisesti keskeytyessä vastaanottavalle kuljetti-melle. Jos on käytettävissä vakiopainoinen massan syöttö aikayksikköä kohti, syöttösuppilo ei ehkä ole tarpeen.
Syöttösuppilon 2 ulostuloaukko 19 määräytyy vastaanottavan kuljettimen 1 ja syöttösuppilon etuseinän 16 alareunan mukaan. Ulos-tuloaukon 19 korkeus määrää massakerroksen keskikorkeuden vastaanottavalla kuljettimella 1 sen lähestyessä levityskonetta 3.
Takaseinä 17 (tai yksi sivuseinistä) syöttösuppilossa voidaan varustaa ikkunalla, jotta voidaan havaita puumassan taso syöttösuppilossa 2. Vaihtoehtoisesti syöttösuppilo voidaan varustaa tunnustelijalaitteella massan tason pitämiseksi syöttösuppilossa halutun ylemmän ja alemman tason 20 ja 21 välillä.
Imulaatikko 22 on sijoitettu kaasua läpäisevän kuljettimen 1 ja syöttösuppilon 2 alapuolelle. Imulaatikko 22 ulottuu yli syöttö- 4 63808 suppilon koko leveyden ja pituussuunnassa syöttösuppilon takaseinästä 17 terälaitteen 26 alimpaan kohtaan 24 levityskoneessa 3. Johto 25, joka avautuu imulaatikkoon 22, on yhteydessä puhaltimen kanssa (ei esitetty), joka on järjestetty vetämään kaasua syöttö-suppilosta 2, siinä olevan massan läpi ja läpi kaasua läpäisevän kuljettimen 1 imulaatikkoon 22.
Imun käyttö kaasua läpäisevän kuljettimen 1 läpi puumassaan syöttösuppilossa 2 auttaa ehkäisemään liukumisen kuljettimen ja massan välillä ja puumassan ei-toivotun takertumisen ja kasaantumisen syöttösuppiloon ja siten antamaan tasaisen syötön ulosmeno-aukon 19 läpi. Käytetyn imun määrää voidaan vaihdella, esim. välillä 100-6 000 Pa. Suurempi imu pitää puumassan kuidut tiukemmin vasten kuljetinta 1, muodostaen tiheämmän kuitumassan kuljetti-melle. Suurempi imu lisää siten kuitukerroksen tiheyttä massassa, joka viedään ulosmenoaukon 19 läpi, ja siten puumassan kerroksen painoa pinta-alan yksikköä kohti (pintapainoa) syöttökuljettimella 1.
Imun vaihtelut välillä 100-3 000 Pa voivat muuttaa puumassan kerroksen pintapainoa tekijällä suuruudeltaan 1,5 - 2. Ulosmenoaukon 19 korkeutta voidaan säätää, jos halutaan pintapaineitaan suuresti eroavia massa-arkkeja, mutta pienempiä muutoksia pintapaineissa voidaan saavuttaa käyttämällä erilaisia imupaineita imulaa-tikossa 22.
Tavallisesti imu kohdistetaan tasaisesti yli kaasua läpäisevän kuljettimen 1 leveyden ja syöttösuppilon 2, mutta vaihtelemalla syöttösuppilon alla olevan kaasua läpäisevän levyn 15 aukkojen kokoa ja jakautumaa voidaan imu kohdistaa epätasaisesti, esim. antamaan suurempi imu syöttösuppilon 2 sivuille kuin keskelle.
Kuljetin 1 vie massan kerroksen syöttösuppilon 2 ulosmeno-aukosta 19 massan levityskoneeseen 3. Levistykoneen 3 ensimmäinen osa, edellä mainitun terälaitteen 26 muodossa, käsittää akselin, joka kannattaa kiekkoja, joiden väliin on kiinnitetty terät 34, 35, kuten ruohonleikkuukoneessa. Terät ovat hiukan irti kuljettimesta 1 alimmassa asennossaan 24. Tämä massan levityskoneen 3 ensimmäinen osa voi olla eri tavoin muotoiltu, kunhan siinä on terät, hampaat tai iskurit, jotka sopivat antamaan repivän vaikutuksen massalle.
Terälaite 26, jota käytetään levityskoneessa 3, on esitetty yksityiskohtaisemmin kuvassa 2. Akseli 28 kannattaa reunalevyjä 29, 5 63808 30 ja keskikiekko 31 jakaa laitteen kahteen puoliskoon 32 ja 33, jotka kannattavat teriä 34 ja 33. Kukin terä on kierukanmuotoisesti käyristetty ja terät 34 ja 35 on käyristetty päinvastaisiin suuntiin toisiinsa nähden. Kierukkamainen käyristys kussakin teräryhmässä pyrkii heittämään massan hieman toiselle sivulle vastustaen siten hiokkeen mahdollista pyrkimystä kerääntyä enemmän keskemmälle kul-jetinta 1.
Levityskoneen toinen osa voi olla kiinteä tai pyörivä, kunhan se on siten sijoitettu, että massa, joka poistetaan kuljetti-melta 1 ensimmäisen osan avulla, joutuu käsittelyyn ensimmäisen ja toisen osan välissä. Kuvien 1 ja 2 laitteessa toinen osa on ohjaus-levy 37, joka on kiinnitetty sellaiseen asentoon, että massa joutuu kulkemaan terien 34, 35 ja ohjauslevyn 37 välistä ennen sen purkamista levityskoneesta kuljettimen 1 kulkusuuntaan. Ohjauslevy 37 on edullisesti käyristetty, mutta sen ei tarvitse olla samankeskei-nen terälaitteen 26 kanssa. Ohjauslevyn 37 käyristyssäde on edullisesti suurempi kuin terälaitteen säde, kohdan 38 määräämiseksi, jossa terät 34, 35 tulevat lähimmäksi ohjauslevyä 37. Kasaantuneiden kuitukimppujen rikkomiseksi massassa etäisyys kohdassa 38 terien 34, 35 ja ohjauslevyn 37 välillä on yleensä pienempi kuin syöttö-suppilon 2 ulosmenoaukon 19 korkeus, joka määrää massakerroksen paksuuden syöttökuljettimella 1.
Edullinen levityskoneen 3 terälaitteen 26 pyörimisnopeus on 1 000 - 3 000 k/min. Näin suurilla nopeuksilla terälaite 26 toimii puhaltimena. Uskomme, että massa tulee pääasiassa puhalletuksi syöttökul jettimelta 1 vasten ohjauslevyä 37. Terälaitteen 26 aikaansaama ilmavirta erottaa massakuidut, jakaa ne olennaisen tasaisesti ilmaan ja vie ne levityskoneen 3 ensimmäisen ja toisen osan 26 ja 37 väliin. Massa pidetään kuljettimella tätä ilmavirtaa vastaan imu-laatikon 22 avulla, joka ulottuu pyörivään laitteeseen asti. Vaippa 4 voidaan jakaa kahteen osastoon 40 ja 41 seinällä 42, jota vasten ohjauslevy 37 on kiinnitetty. Osastoille 40 ja 41 voi olla ilman sisääntuloaukot 43 ja 44 vastaavasti, ilman valvotun sisäänpääsyn sallimiseksi.
Massan levityskone 3 heittää massan eteenpäin osastoon 41 irtonaisena kuohkeana massana. Massa asettuu kerroksena kaasua läpäisevälle kuljettimelle 1. Imulaatikko 48 on asetettu kuljettimen 1 kaasua läpäisevän levyn 15 alle alueella, johon massan on 6 63808 tarkoitettu putoavan. Imulaatikko 48 on yhdistetty johtimen 49 kautta puhaltimeen (ei esitetty), joka vetää ilman osastosta 41 massan ja kaasua läpäisevän kuljettimen 1 läpi imulaatikkoon 48. Imulaatikko 48 ei ole olennaisen tärkeä, mutta auttaa massan säännöllisen kerroksen muodostamisessa ja varmistaa, että ilmanpaine vaipan 4 sisällä on alempi kuin ympäröivässä ilmassa, jolloin massakuiduille ei synny pyrkimystä lentää ulos vaipasta 4. Käytetyn imun määrä on edullisesti riittävä aikaansaadessaan imulaatikkoon 48 paineen, joka on 50-150 Pa alle normaalin ilmanpaineen.
Massa, joka on näin koottu kerroksena imulaatikon 48 yläpuolelle, viedään kuljettimella 1 tasoitustelan 51 alle. Tämä muodostuu terälaitteesta 52, joka on kiinnitetty akselille 53 kahden kiekon väliin samalla tavoin kuin terät levityskoneen 3 terälaitteessa 26. Terät 52 voivat olla yhdensuuntaiset akselin 53 kanssa tai vinossa asennossa, kuten on esitetty kuvassa 2. Tasoitustela 51 voisi olla vaihtoehtoisesti sylinteri, jonka terät ulottuvat säteittäi-sesti. Tasoitustela 51 on kiinnitetty siten, että terillä on niiden alimmassa kohdassa 54 sama etäisyys kuljettimesta 1 kuin massakerrok-sen haluttu paksuus. Jos massakerros on missään kohdassa eteenpäin kulkiessaan paksumpi, terät 52 iskevät liian massan takaisin. Tasoitustela 51 tasoittaa siten kaikki pituussuuntaiset vaihtelut massa-kerroksen paksuudessa.
Kun käytetään sellaista tasoitustelaa kuin 51, on imulaatikko 55 edullisesti kiinnitetty kuljettimen 1 ja kaasua läpäisevän levyn 15 alle alueelle, joka on lähellä tasoitustelaa 51. Imulaatikko 55 ulottuu tasoitustelan 51 alimpaan kohtaan 54 saakka tai vähän sen yli. Imulaatikko 55 on yhdistetty johtimella 56 puhaltimeen (ei esitetty) , joka sopivasti voi olla sama puhallin, joka on yhdistetty johtimeen 49. Imulaatikko 55 pitää massan kuljettimella 1 tasoitustelan 51 vaikutusta vastaan. Tasoitustelan 51 pyörimisnopeus on edullisesti 50 - 1 000 k/min. Imulaatikko 55 voi myös auttaa valvomaan massakerroksen tiheyttä, niin että tasoitustelan 51 vaikutuksesta saadulla tasapaksulla kerroksella on haluttu pintapaino.
Massakerros siirtyy tiivistämisteloille 5, 6, jotka puristavat massaa. Tela 5 on suljettu vaippaan 4 kohdassa 60. Tiivistämis-telat puristavat massaa niin, että kuidut eivät lennä massan pinnalta sen jälkeen, kun se lähtee vaipasta, vaan massakerros jatkaa kuljettimen 1 tukemana ja saapuu puristusteloille 62 ja 12, jotka puris- 7 63808 tavat massakerrosta vielä paremmin koossapysyvämmäksi arkiksi. Kuljetin 1 eroaa massa-arkista telan 12 kohdalla. Hiokelevy voi sitten siirtyä kalanteriteloille, jossa sen tiheys ja koossapysyvyys lisääntyvät, ja lopuksi se voidaan rullata tai katkaista erillisiksi arkeiksi ja koota paaleiksi.
Niin kauan kuin riittävästi massaa on syöttösuppilossa 2, valmistetun massa-arkin peruspaino riippuu ensikädessä ulosmenoaukon 19 korkeudesta ja imulaatikon 22 avulla aikaansaadusta paineesta. Pintapaino on yleensä riippumaton kuljettimen 1 nopeudesta, ja tätä nopeutta voidaan vaihdella massan tason pitämiseksi syöttösuppilossa 2 edeltä määrätyissä rajoissa. Kuvien 1 ja 2 laite voi siten muodostaa tasaisen pintapainon omaavaa massa-arkkia jossain määrin epätasaisesta massan syötöstä.
Kuvassa 3 esitetty vaihtoehtoinen laite käsittää monia osia, jotka vastaavat kuvassa 1 esitetyssä laitteessa käytettyjä osia, ja näitä osia on merkitty samoilla viitenumeroilla kuin kuvassa 1, mutta lisättynä loppuliitteellä a. Siten kuvassa 3 esitetty laite käsittää yleensä kaasua läpäisevän kuljettimen 1a, joka toimii sekä vastaanottavana kuljettimena että keräyskuljettimena, syöttösup-pilon 2a, hiokkeen levityskoneen 3a, vaipan 4a ja tiivistämistelat 5a ja 6a.
Kuljetin 1a liikkuu suuntaan, joka on esitetty telojen 11a, 12a, 13a ja 14a ympärillä. Syöttösuppilon 2a, massan levistykoneen 3a ja vaipan 4a alapuolella kuljetin 1a liikkuu yli kaasua läpäisevän levyn 15a.
Syöttösuppilo 2a on poikkileikkaukseltaan yleensä suorakulmainen, ja siinä on etuseinä 16a ja takaseinä 17a. Kuljetin 1a toimii syöttösuppilon pohjana. Syöttösuppilo 2a on asetettu vastaanottamaan kuitumateriaalia, esim. hiutalekuivattua puumassaa sykloo-nierottajasta johtimen 18a kautta. Etuseinän 16a alaosassa on vapaasti pyörivä tela 23. Syöttösuppilon 2a ulosmenoaukkoa 19a rajoittavat kuljetin 1a ja tela 23.
Imulaatikko 22a on sijoitettu kaasua läpäisevän levyn 15a ja kuljettimen 1a alle syöttösuppilon 2a kohdalle. Imulaatikko 22a ulottuu yli koko syöttösuppilon leveyden ja pituussuunnassa syöttösuppilon takaseinästä 17a syöttösuppilon ulosmenoaukon 19a taakse.
Syöttösuppilon pituus etuseinästä 16a takaseinään 17a on pieni, esimerkiksi noin kolme kertaa ulosmenoaukon 19a korkeus. Massa 8 63808 virtaa alas pitkin syöttösuppiloa 2a, Sitten se otetaan kuljettimel-le 1a ja liikkuu kuljettimen mukana. Ulosmenoaukossa 19a massan liike saa aikaan telan 23 pyörimisen, ja tämä pyöriminen auttaa massaa kulkemaan pehmeästi ulosmenaukon 19a läpi. Telan 23 pyöriminen vie massaa ylöspäin, mutta massa putoaa pian takaisin omalla painollaan, niin että massakerroksessa syöttökuljettimella 1a on usein harjanteita, jotka ulottuvat poikki kuljettimen. Massan levistykoneen 3a toiminta poistaa nämä epätasaisuudet.
Massan levityskone 3a muodostuu ensimmäisestä osasta puhal-timen 26a muodossa ja toinen osa ohjauslevyn 27a muodossa. Puhal-timella 26a on napa 28a ja säteittäisesti ulottuvat siivet 27, jotka ovat hieman irti kuljettimesta 1a alimmassa kohdassaan 24a. Oh-jauslevy 37a käsittää kaksi kaarevaa levyä 46 ja 47, jotka on kytketty kohdassa 45. Levyt 46 ja 47 voivat olla esimerkiksi saranoidut kohdassa 45 ohjauslevyn säätämisen mahdollistamiseksi. Kun massa on puhallettu pois kuljettimelta puhaltimella 26a, se kohtaa ohjauslevyn 37a alemman kaarevan levyn. Massakuitujen suspensio pyörteisessä ilmassa pakotetaan kapenevalle radalle puhaltimen 26a ja kaarevan levyn 46 välissä siihen kohtaan saakka, jossa ohjausle-vy 37a tulee lähimmäksi puhallinta 26a, joka on kohdassa 45 tai sen lähellä. Massa ja ilman rata on poikkeava puhaltimen 26a ja ylemmän kaarevan levyn 47 välissä ohjauslevystä 37a, sallien massakuitujen tulevan heitetyiksi eteenpäin irtonaisena kuohkeana massana.
Puhaltimen 26a tulee vetää sisään suuria määriä ilmaa puu-massasuspension muodostamiseksi ilmaan. Levityskone 3a on varustettu ilmasuihkusuuttimella 81, joka suihkuttaa ilmaa ilmakehää korkeammassa paineessa ohjauslevyn 37a alle alaspäin ja eteenpäin suunnatusta. Tämä auttaa massan kuitukimppujen hajottamisessa ja lisää matkaa, jolle levityskone 3a purkaa massaa, sallien siten suurempien epätasaisuuksien tasoittumisen massan syötössä.
Vaippa 4a on jaettu osastoihin 40a ja 41a seinällä 42a, jolle ohjauslevyn 37a yläosa 47 voi olla kiinnitetty. Massan levitys-kone 3a heittää massan eteenpäin osastoon 41a irtonaisena kuohkeana massana, joka lepää kuljettimella 1. Imulaatikko 48a on sijoitettu kuljettimen 1a ja kaasua läpäisevän levyn 15a alle alueelle, johon massa putoaa. Näin kerroksena imulaatikon 48a yläpuolelle koottu massa viedään kuljettimella 1a tasoitustelan 51a alle, joka on pyörivä terälaite. Terät voivat olla säteittäisesti ulottuvia teriä, jotka on kiinnitetty napaan, tai teriä, jotka on kiinnitetty kahden 9 63808 kiekon väliin, joko kohtisuoraan kuljettimen 1a kulkusuuntaan nähden tai kierukanmuotoisesti, kuten on esitetty kuvassa 2. Imulaa-tikko 55a on kiinnitetty kaasua läpäisevän levyn 15a ja kuljettimen la alueelle, joka ulottuu lähelle tasoitustelaa 51a. Imulaatikot 48a ja 55a on molemmat yhdistetty johtimeen 49a, jonka läpi voidaan muodostaa esimerkiksi 500 Pa suuruinen imu. Näin poistettu ilma voidaan uudelleen kierrättää putken 33 läpi ilman suihkutussuutti-meen 81.
Massakerros kulkee tiivistämisteloille 5a ja 6a, jotka puristavat massaa. Tela 5a on tiivistetty vaippaa 4a vasten kohdassa 60a. Puristettu massa kulkee toisiin puristusteloihin kohdissa 62a ja 12a, jotka puristavat massaa yhä paremmin koossapysyvämmäksi arkiksi. Kuljetin 1a erkaantuu massa-arkista telan 12a kohdalla.
Kuva 4 esittää vaihtoehtoista muotoa massan levityskoneesta käytettäväksi kuvan 3 laitteessa. Kuvassa 4 ne osat, jotka vastaavat kuvassa 1 esitetyssä laitteessa käytettyjä osia, on merkitty samalla viitenumerolla kuin kuvassa 1, mutta lisättynä loppuliitteel-lä b. Kuvan 4 levityskone käsittää ensimmäisen ja toisen osan puhaltimien 26b ja 71 muodossa, joissa kummassakin puhaltimessa on sä-teittäisesti ulottuvat terät 27 ja 73, vastaavasti. Puhaltimet on kiinnitetty siten, että pyörimisakselit ovat vaakasuorassa, ja akselien kautta kulkeva viiva on noin 60° kulmassa vaakasuoraan nähden. Ilman suihkutussuutin 81b suihkuttaa ilmaa kohdassa 82 puhaltimien 26b ja 71 väliseen rakoon. Ohjauslevy 84 on kiinnitetty il-masuuttimen 81b alapuolelle.
Käytössä puumassa, viedään vastaanottavalla kuljettimellla 1a syöttösuppilosta 2a levityskoneeseen. Massa puhalletaan pois kul-jettimelta 1a puhaltimen 26b vaikutuksesta. Ohjauslevy 84 estää massaa tulemasta puhalletuksi taaksepäin pois levityskoneesta, ja suut-timesta 81 tuleva ilma pakottaa massan kulkemaan puhaltimien 26b ja 71 välistä. Puhallin 71 pyörii esitettyyn suuntaan hitaammalla nopeudella kuin puhallin 26b.
Levityskoneesta purkautuva massa kerätään kuljettimelle 1a, joka kulkee kaasua läpäisevän levyn 15a ja imulaatikon yli, kuten kuvassa 3 esitetyssä laitteessa.
Kuvien 1, 3 ja 4 laitteet voivat kukin muodostaa tasaisen pintapainon omaavan massa-arkin massan jossain määrin epätasaisesta syötöstä. Tuotetulla massa-arkilla voi olla esimerkiksi mikä tahansa 63808 2 10 pintapaine» alueella 50 - 3 000 g/m , ja sitä voidaan muodostaa nopeuksilla aina 100 m/min saakka.
Vaikka puristusteloista 62 ja 12 tai 62a ja 12a saatu massa-arkki on koossapysyvä ja olennaisen tasainen arkki, joka on sopiva käytettäväksi massa-arkin muodossa olevana syöttömateriaalina esimerkiksi absorboivia tuotteita valmistavassa tehtaassa, massa-arkkiin voidaan kohdistaa sitä lisää tiivistävä työvaihe. Massaa voidaan käsitellä suoraan suuritehoisessa puristuskalanterissa, tai vettä voidaan vaihtoehtoisesti lisätä ainakin massa-arkin yhdelle pinnalle, ja arkkia voidaan sitten tiivistää lisää puristuksen avulla. Lisätyn veden määrä on edullisesti 5-20 paino-% laskettuna tiivistetyn massa-arkin painosta. Veden lisääminen on erikoisen arvokasta muodostettaessa kartonkia. Joitakin märkämenetelmällä tehdyn arkin etuja, kuten kuitujen parantunut tarttuminen ja tasaisempi pinta, voidaan saavuttaa ilman kallista laitteistoa, joka tarvitaan märkämenetelmällä valmistetun massa-arkin kuivaamisessa. Vesipitoisuus massa-arkin pinnalla on yleensä suurempi kuin keskellä, jos massa-arkki kulkee suoraan tiivistämisen lisävaiheeseen. Esimerkiksi, jos 10 paino-% vettä viedään massa-arkkiin sen pinnalle, vesipitoisuus pinnalla saattaa olla 20-30 paino-% puristuksen aikana. Pinnan lisätyn kosteussisällön hyöty, joka antaa tasaisemman lopputuloksen, voidaan saavuttaa siten vain pienellä veden lisäyksellä verrattuna arkin kokonaispainoon. Kuivan puumassan kosteuspitoisuus levitysko-neprosessin aikana voi olla hyvin alhainen, esimerkiksi 2-8 paino-%, jos vettä tullaan syöttämään massa-arkin pinnalle.
Vaihtoehtoinen kohta veden lisäämistä varten on tiivistämis-telojen 5 ja 6 ja puristustelojen 62 ja 12 välissä kuvassa 1, tai tiivistämistelojen 5a ja 6a ja puristustelojen 62a ja 12a välissä kuvassa 3.
Kuitumaisia tai jauhemaisia lisäaineita, esimerkiksi potentiaalisesti liimaavia termoplastisia aineita, kuten polypropyleeni-kuituja, voidaan käyttää lisäämällä ne syöttösuppiloon 2 kuvassa 1, tai 2a kuvassa 3 tai osastoon 40 kuvassa 1. Massan levityskoneen toiminta jakaa lisäaineen tasaisesti läpi koko massakerroksen. Vaihtoehtoisesti lisäaine voidaan levittää massa-arkin toiselle puolelle. Esimerkiksi jauhemainen termoplastinen materiaali, kuten poly-eteeni, voidaan levittää suuttimesta, joka ulottuu poikki syöttökul-jettimen leveyden osastossa 41 kuvassa 1, tai 41a kuvassa 3, muodos- 11 63808 tamaan potentiaalisesti liimaava kerros valmistettavan massa-arkin toiselle pinnalle. Massa ja lisäaine voidaan sitten puristaa päällystetyksi kartongiksi viemällä kuumennettujen nippitelojen välistä tai kammion läpi, jossa sitä kuumennetaan ja jossa vettä voidaan lisätä, esimerkiksi höyryn avulla, ennen puristamista.

Claims (16)

1. Laite koossapysyvän ja olennaisen tasaisen arkin muodostamiseksi kuivasta puumassasta, joka laite käsittää vastaanottavan kuljettimen (1), joka on järjestetty vastaanottamaan ja kuljettamaan puumassaa, pyörivän terälaitteen (26, 26a), joka on asennettu siten, että terät (34, 35, 27) ulottuvat vastaanottavan kuljettimen poikki ja pyörivät tällä kuljettimella olevaa puumassaa vastaan, ja laitteet (5, 6, 12, 62, 5a, 6a, 12a, 62a) puumassan tiivistämiseksi terälaitteen jälkeen, tunnettu siitä, että terälaite (26, 26a) muodostaa levityskoneen (3, 3a) ensimmäisen osan, joka on sijoitettu niin, että terät (34, 35, 27) niiden ollessa alimmassa asennossaan (24, 24a) ovat hyvin lähellä kuljetinta (1) ja pyörivät vastaanottavalla kuljettimella olevaa puumassaa vastaan puumassan nostamiseksi pois vastaanottavalta kuljetti-melta, ja siitä, että laite lisäksi sisältää levityskoneen (3, 3a) toisen osan, joka on asetettu siten, että puumassan, joka on nostettu pois vastaanottavalta kuljettimelta (1) levityskoneen (3, 3a) ensimmäisen osan avulla, on kuljettava levityskoneen ensimmäisen ja toisen osan välissä, jolloin siihen näiden välissä on sovitettu kohdistumaan kuituja erottava vaikutus, ja keräyskuljettimen, joka on järjestetty keräämään puumassan, joka kulkee levityskoneen (3, 3a) ensimmäisen ja toisen osan välistä ja kuljettamaan kerätty puumassa puumassaa tiivistäviin laitteisiin (5, 6, 12, 62, 5a, 6a, 12a, 62a).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että yksi ainoa kuljetin (1), joka kulkee ensimmäisen levi-tysosan alapuolella, toimii sekä vastaanottavana kuljettimena että keräyskuljettimena.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että vastaanottava kuljetin ja keräyskuljetin ovat erillisiä kuljettamia, ja keräyskuljetin liikkuu nopeammin kuin vastaanottava kuljetin.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että vastaanottavan kuljettimen (1) alle on järjestetty imulaitteet (22, 25, 22a) vetämään kaasua vastaanottavalla kuljettimella olevan puumassan läpi ennen ensimmäistä levitys-osaa . 6 3 8 0 8
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tunnettu siitä, että imulaitteet (48, 49, 55, 56, 48a, 49a, 55a) on järjestetty keräyskuljettimen alle alueelle, jossa keräyskulje-tin kerää puumassaa, joka kulkee ensimmäisen ja toisen levitysosan välistä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että levityskoneen (3a) ensimmäinen osa on puhallin (26a, 26b), joka käsittää navan (28a), jossa on säteittäisesti ulottuvia teriä (27).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunne t t u siitä, että levityskoneen (3) ensimmäinen osa käsittää terät (34, 35), jotka ovat olennaisesti kohtisuoraan vastaanottavan kuljettimen (1) kulkusuuntaan nähden, ja jotka on kiinnitetty kiekkojen (30, 29) väliin, jotka ovat olennaisesti samansuuntaiset vastaanottavan kuljettimen kulkusuunnan kanssa.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen laite, tunne t t u siitä, että levityskoneen (3, 3a) toinen osa käsittää ohjauslevyn (37, 37a).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjauslevy (37a) käsittää kaksi kaarevaa levyä (46, 47), jotka on liitetty toisiinsa niin, että niiden liitos on ohjaus-levyn lähinnä levityskoneen (2a) ensimmäistä osaa oleva kohta.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen on järjestetty laitteet (43, 83, 81) ilman suihkuttamiseksi ilmakehää korkeammassa paineessa ohjauslevyn (37, 37a) alle alaspäin ja eteenpäin suuntautuvasta.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että keräyskuljettimen yläpuolelle on asennettu toinen terälaite (51, 51a) siten, että terien (52) etäisyys keräys-kuljettimesta niiden alimmassa asennossa on sama kuin keräyskul-jettimella olevan puumassakerroksen haluttu paksuus.
12. Menetelmä koossapysyvän ja olennaisen tasaisen kuivaa puumassaa olevan arkin valmistamiseksi, joka menetelmä käsittää kuivan puumassan asettamisen vastaanottavalle kuljettimelle, puumassan kuljettamisen kerroksena, puumassan käsittelemisen kerroksen paksuuden vaihtelujen vähentämiseksi ja puumassakerroksen tiivistämisen, tunnettu siitä, että vastaanottavalle kuljettimelle (1) asetettu puumassa kuljetetaan levityskoneeseen (3, 3a), jossa on ensimmäinen osa, joka käsittää pyörivän terälaitteen 14 6 3 8 0 8 '25, 26a), joka on sijoitettu niin, että terät (34, 35, 27) ulottuvat kuljettimen poikki ja että ne alimmassa asennossaan (24, 24a) ovat erittäin lähellä vastaanottavaa kuljetinta (1) ja pyärivät vastaanottavalla kuljettimella olevaa puumassaa vastaan nostaakseen puumassan pois vastaanottavalta kuljettimelta, ja toisen osan, joka on sijoitettu niin, että näin kuljettimelta poisnoste-tun puumassan on kuljettava levityskoneen ensimmäisen ja toisen osan välistä ja siihen kohdistetaan kuituja erottava vaikutus ensimmäisen ja toisen osan välissä ennen sen syöttämistä levitysko-neesta (3) keräyskuljettimelle olennaisesti tasaisena kerroksena kerävskuljettimen poikki, joka kerros tämän jälkeen saatetaan tiivistämisen alaiseksi.
12 63808
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, jossa puumassa on hiutalekuivattua puumassaa, jonka kosteuspitoisuus on 5-15 paino-%, tunnettu siitä, että puumassaa tiivistetään puristuksella, vettä lisätään ainakin toiselle puolelle tulokseksi saatua lujitettua puumassa-arkkia, ja arkkia sitten tiivistetään lisää puristamalla.
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että levityskoneen (3,3a) ensimmäisen osan pyörimisnopeus on 1000 - 3000 k/min.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 12-14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vastaanottavalle kuljettimelle (1) asetettuun puumassaan lisätään termoplastista materiaalia ja sitä levitetään levityskoneella (3, 3a) läpi koko puumassan.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 12-14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että termoplastista materiaalia levitetään keräyskuljettimella olevaan puumassaan muodostamaan termoplastinen kerros valmistettavan puumassa-arkin toiselle puolelle. 15 63808
FI783890A 1977-12-19 1978-12-18 Anordning och foerfarande foer framstaellning av en fibermaterialskiva FI63808C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB5269277 1977-12-19
GB5269277 1977-12-19

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI783890A FI783890A (fi) 1979-06-20
FI63808B FI63808B (fi) 1983-04-29
FI63808C true FI63808C (fi) 1983-08-10

Family

ID=10464908

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI783890A FI63808C (fi) 1977-12-19 1978-12-18 Anordning och foerfarande foer framstaellning av en fibermaterialskiva

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4289471A (fi)
BR (1) BR7808295A (fi)
CA (1) CA1092769A (fi)
DE (1) DE2854677A1 (fi)
FI (1) FI63808C (fi)
FR (1) FR2411919A1 (fi)
IT (1) IT1109675B (fi)
NO (1) NO784263L (fi)
SE (1) SE439936B (fi)
ZA (1) ZA786821B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE69225733T2 (de) * 1991-03-12 1998-10-01 Takeda Chemical Industries Ltd Formverfahren und -vorrichtung
US6412191B1 (en) * 2001-04-12 2002-07-02 Her Majesty The Queen In Right Of Canada, As Represented By The Minister Of Agriculture And Agri Food Canada Method and apparatus for the removal of liquid from materials
JP6544478B2 (ja) * 2016-03-07 2019-07-17 セイコーエプソン株式会社 シート製造装置

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB838649A (en) * 1956-07-04 1960-06-22 Johann Edmund Fleissner Apparatus for producing a uniform bat of fibrous material
US3016582A (en) * 1957-02-14 1962-01-16 Falls Paper & Power Company Batt or mat forming apparatus
US3050427A (en) * 1957-04-29 1962-08-21 Owens Corning Fiberglass Corp Fibrous glass product and method of manufacture
FR75331E (fr) * 1958-03-21 1961-06-09 Firme Fleissner & Sohn Maschin Dispositif pour former un voile uniforme de matières fibreuses
US3071822A (en) * 1959-03-03 1963-01-08 Bowater Board Company Method and apparatus for forming a mat
FR2316364A1 (fr) * 1975-06-30 1977-01-28 Rudloff Bernard Procede de nappage de non-tisses et dispositif pour la mise en oeuvre de ce procede
NL166742C (nl) * 1976-02-06 1981-09-15 Mo Och Domsjoe Ab Inrichting voor de vervaardiging van een kussen uit droog-gedefibreerd vezelmateriaal.

Also Published As

Publication number Publication date
FR2411919B1 (fi) 1984-04-06
IT1109675B (it) 1985-12-23
FR2411919A1 (fr) 1979-07-13
IT7869886A0 (it) 1978-12-19
SE7812916L (sv) 1979-06-20
CA1092769A (en) 1981-01-06
ZA786821B (en) 1979-11-28
US4289471A (en) 1981-09-15
BR7808295A (pt) 1979-08-07
SE439936B (sv) 1985-07-08
FI783890A (fi) 1979-06-20
FI63808B (fi) 1983-04-29
DE2854677A1 (de) 1979-06-28
NO784263L (no) 1979-06-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1208756B1 (en) Sheet tobacco and method and system for producing the same
FI59822C (fi) Anordning foer tillverkning av ett enhetligt skikt av torra fibrer pao en luftgenomslaepplig formningsyta
US2698271A (en) Production of thick, laminated, fibrous structures
JP6169263B2 (ja) エアレイド製紙プロセスを使用して再構成タバコを製造する装置
US2940134A (en) Dry felting apparatus and process
US2940133A (en) Continuous deposition of dry felted structures
CN105102706B (zh) 片制造装置以及片制造装置的控制方法
JPS60246856A (ja) 空気集積製品を製造する装置
CN102026785B (zh) 制造压缩的结构纤维板的方法
CA1089171A (en) Dry-laying a web of particulate or fibrous material
US4102963A (en) Method of forming lignocellulosic fiber mats
US4257754A (en) Fibrous material moulding apparatus
US4155367A (en) Apparatus for producing a continuous tobacco stream
CZ325790A3 (cs) Způsob nepřetržité výroby roun minerální vlny a zařízení k jeho provádění
EP3346036B1 (en) Sheet production apparatus and sheet production method
US2995186A (en) Apparatus for making formed fibrous webs
FI67239C (fi) Process foer beredning av torr vedmassa
US3598680A (en) Tandem air former
US2222633A (en) Apparatus for manufacturing fiberboard
US2807054A (en) Fluff making method
FI63808C (fi) Anordning och foerfarande foer framstaellning av en fibermaterialskiva
CN102919996B (zh) 烟包低强度松散回潮工艺和设备
US3943605A (en) Fluff article and method and apparatus for forming same
US4775307A (en) Apparatus for producing layers of dry fibres on a forming surface
US20050000669A1 (en) Saccharide treated cellulose pulp sheets

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: COURTAULDS LIMITED