FI63508C - Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer - Google Patents

Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer Download PDF

Info

Publication number
FI63508C
FI63508C FI810399A FI810399A FI63508C FI 63508 C FI63508 C FI 63508C FI 810399 A FI810399 A FI 810399A FI 810399 A FI810399 A FI 810399A FI 63508 C FI63508 C FI 63508C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frequency
detector
module
mixer
switches
Prior art date
Application number
FI810399A
Other languages
English (en)
Other versions
FI63508B (fi
FI810399L (fi
Inventor
Pertti Vihtori Saarinen
Original Assignee
Salora Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Salora Oy filed Critical Salora Oy
Priority to FI810399A priority Critical patent/FI63508C/fi
Priority to DE19823204172 priority patent/DE3204172C2/de
Publication of FI810399L publication Critical patent/FI810399L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63508B publication Critical patent/FI63508B/fi
Publication of FI63508C publication Critical patent/FI63508C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • H04N5/60Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards for the sound signals
    • H04N5/607Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards for the sound signals for more than one sound signal, e.g. stereo, multilanguages

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Receiver Circuits (AREA)
  • Superheterodyne Receivers (AREA)

Description

1 63508
Televisiovastaanottimen kytkentä eri lähetysnormien mukaan lähetettyjen äänisignaalien ilmaisemiseksi
Esillä oleva keksintö kohdistuu televisiovastaanottimen kytkentään eri lähetysnormien mukaan lähetettyjen äänisignaalien erottamiseksi ja ilmaisemiseksi, johon kytkentään kuuluvat välitaajuussuodin, siihen liitetty äänikanavan välitaajuusilmaisin, jonka ulostulosignaalin taajuus on kuvakantoaaltotaajuuden ja äänikantoaaltotaajuuden välinen ero, sekä välitaajuus-ilmaisimen jälkeen kytketty ääni-ilmaisin.
Televisiolähetteessä ääni- ja kuvakantoaaltotaajuuksien erotus riippuu TV-lähetysnormista. Taajuusmoduloitu ääni lähetetään eri normien mukaan erilaisella taajuuserolla kuvakantoaaltotaajuuteen nähden. Käytössä on seuraavia taajuuksia: 4,5; 5,5; n. 5,75; 6,0 ja 6,5 MHz (n. 5,75 tulee käyttöön TV-stereon yhteydessä).
Haluttaessa vastaanottaa samalla TV-laitteella eri normien mukaisia lähetyksiä on TV:n välitaajuusosa rakennettava tietyin osin sellaiseksi, että voidaan vaihtaa normiin vaikuttavat piiriosat toisiksi sopivin kytkinelementein. Tunnettuja menetelmiä ovat: 1. Vaihdetaan kytkimillä suodinosat ja ilmaisinosat.
2. Vaihdetaan kytkimillä suodinosat ja ilmaisimen viritetty osa (synkroni-ilmaisimen tankkipiiri).
3. Vaihdetaan kytkimillä suodinosat ja sekoitetaan yhdestä tai useammasta ulkoisesta sinioskillaattorista sopiva taajuus kytkimien kautta, jolloin erotustaajuus vastaa ilmaisinosan viritystä.
Edellä mainittujen ratkaisujen haittoina voidaan mainita seuraavat seikat tehtäessä moninormi-ilmaisinta: 2 63508 a) tarvitaan kytkinasteet kahdessa paikassa b) piiriratkaisut ovat monimutkaisia c) tarvitaan viritystoimenpiteitä d) kytkentä on hankala lisätä vastaanottimeen jälkikäteen e) erilaisia moduulivariaatioita on useita, kun on käytössä esim. yksi lisänormi.
Esim. DE-kuulutusjulkaisusta 29 04 565 tunnetaan kytkentä eri normien mukaisten televisioäänisignaalien vastaanottamiseksi, johon kytkentään kuuluvat eri taajuuksille kytkettävä selektiivinen etupiiri, sekoittaja sekä oskillaattori, jonka taajuus riipuu vastaanotettavasta normista sekä valitaan automaattisesti diskriminaattorilla. Tähän tunnettuun kytkentään liittyvät kuitenkin edellä luetellut haittapuolet a)...d).
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut haitat ja erikoisesti aikaansaada sellainen kytkentä, jossa tarvittavien kytkimien määrä on entistä pienempi ja joka on lisäksi helppo liittää vastaanottimeen jälkeenpäin.
Tämän päämäärän saavuttamiseksi on keksinnölle tunnusomaista se, että äänivälitaajuusilmaisimen ja ääni-ilmaisimen väliin on liitetty normimoduuli, joka sisältää harmonisen oskillaattorin, jonka taajuudet ovat valitun perustaa j uuden kerrannaisia ja suurinkin taajuus pienempi kuin ilmaistava taajuus, kytkimillä pois- ja päälle-kytkettävät suodattimet, joiden taajuusalueet vastaavat eri lähetys-normeja, sekä sekoittajan, jolloin moduulin mainitut komponentit ovat siten kytketyt, että signaali menee suodin-osan ja sekoittajan kautta moduulin läpi sekoittuen sekoittajassa harmonisesta oskillaattorista tulevan signaalin kanssa.
3 63508 Tässä tarkoitetaan siis harmonisella oskillaattorilla sellaista oskillaattoria, jonka ulostulojännitteen taajuus-spektri sisältää perustaajuuden f1 lisäksi sen kerrannaisia 2f^, 3f^ ... nf^, kuitenkin niin, että suurin taajuus nf^ on pienempi kuin ilmaistava taajuus f^. Esimerkiksi oskillaattorin perustaajuuden ollessa = 250 kHz mahdollistuu perustaajuuden ja taajuuksien 2f^ ja 4f^ avulla myös tunnettujen äänikantoaaltolähetteiden 4,5 MHz, n.
5,75 MHz, 6,0 MHz ilmaisu 5,5 MHz:n perusilmaisimella.
Moduulin ulostulopuolella on sekoittajan jälkeen sopivimmin kaistanpäästösuodin ennen ääni-ilmaisinta.
Kytkennässä on vielä edullisesti moduulin ohitustie, joka on varustettu kytkimellä, joka kytkin on kiinni kun vastaanotto tapahtuu ns. perusnormin mukaan.
Keksintöä ja sen muita piirteitä selostetaan seuraavassa lähemmin esimerkin muodossa ja viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 lohkokaavion muodossa esittää keksinnön mukaista televisiovastaanottimen kytkentää, jossa suoritetaan kuva- ja äänisignaalin erotus sekä äänisignaalin ilmaisu, 4 63508 kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen kytkennän olennaisen osan muodostavaa normimoduulia, ja kuvio 3 esittää moduulin erästä komponenttikohtaista toteutusta.
Kuviossa 1 tarkoittaa viitenumero 1 välitaajuussuodin-ta, jonka sisäänmenosignaalin muodostaa vastaanotetun signaalin sekä paikallisoskillaattorin taajuuden ero-taajuus. Välitaajuussuodin erottaa toisistaan äänikan-toaal to taajuuden sekä kuvakantoaaltotaaj uuden f^·
Koska esillä oleva keksintö kohdistuu nimenomaan äänisignaalin käsittelyyn, on kuvailmaisimen 3 jälkeinen vastaanottimen osa jätetty esittämättä. Tunnetuissa kytkennöissä täytyy siis edellä selostetulla tavalla eri normien mukaan lähetettyjen signaalien vastaanottamiseksi vaihdella välitaajuussuotimen 1 samoin kuin ääniväli-taajuusilmaisimen 2 osia.
Esillä olevan keksinnön mukaan on kuitenkin välitaajuus-ilmaisimen 2 ja ääni-ilmaisimen 4 väliin kytketty normi-moduuli 5, joka tekee muiden osien vaihtamisen tarpeettomaksi ja jonka kytkentää sekä tarkoitusta selostetaan seuraavassa lähemmin.
Normimoduulin 5 lohkokaaviorakenne on esitetty kuviossa 2. Se muodostuu osat 6-9 käsittävästä logiikkaosasta sekä osat 10, 11 käsittävästä oskillaattoriasteesta. Signaalin tulopuolella on ensin joukko rinnakkaisia kais-tanpäästösuotimia 6, joiden taajuusalueet F^..,F^ vastaavat eri lähetysnormien mukaisia taajuuksia ja jotka ovat itkettävissä päälle kytkimillä 7. Näitä kytkimiä ohjaa vuorostaan logiikkapiiri 8 käsi- tai automaattivalinnan avulla siten, että päällekytketty suodin vastaa juuri vastaanotetun signaalin normia. Jos tämä on perusnormi, jolle välitaajuusaste 1,2 on jo mitoitettu, ohjaa logiikkapiiri 9 kytkimen Sg kiinni, niin että 5 63508 signaali pääsee suoraan läpi kaistanpäästösuotimeen 12 asti.
Moduulin tärkeän osan muodostaa harmoninen oskillaattori 10, joka synnyttää samalla harmonisia "aputaajuuk-sia". Sekoittamalla oskillaattorin taajuuksia asianomaisen suotimen 6 ulostulotaajuuteen saadaan kaistan-päästösuodattimen 12 kautta ääni-ilmaisimelle 4 normin mukainen signaali.
Normimoduulin erästä komponenttikohtaista ratkaisua on esimerkkinä esitetty kuviossa 3. Siinä on ohjaus- ja logiikkaosa toteutettu kiinteällä logiikalla, mutta se voidaan tietysti helposti toteuttaa myös mikroprosessorilla. Kuvan signaali FM^n tuodaan suodinosaan, jossa ovat kutakin haluttua normia vastaavat suotimet Sj, Sjj, rinnakkain. Sen jälkeen viedään kytkin- osan (Dl, D2, D3) kautta signaali sekoittajalle (T2), jonne tuodaan myös harmonisen oskillaattorin signaali, jolloin sekoitustuloksena saadaan ääni-ilmaisinta vastaavan normin taajuus FMQUt (ilmaisinasteelle).
Logiikkaosalla koodataan kanavanumerotiedosta (BCD-koodi) tietyt normit tietyille kanavanumeroille (vastaavasti mikroprosessorisovellutus mahdollistaa mielivaltaiset kanavanumerot).
Kytkemällä ohjaus (esim. vastukset R4 tai R^) irti toimii ohituskytkin Sg, jolloin FM^n = FMQut. Harmoninen oskillaattori on kideohjattu, jolloin se ei vaadi virityksiä. Oskillaattorin perustaajuus on valittu siten, että taajuusrasteri antaa taajuudet 500 kHz ja 1 MHz. Vastaavasti se voi antaa taajuusrasterin 250 kHz välein, jos halutaan ilmaista n. 5,75 MHz lähete. Taajuusrasteri tehdään FMqu^-taajuuden mukaan sopivaksi .
6 63508
Esitetty keksinnön mukainen piiri sisältää siis yhden kytkinasteen. Piirissä on vain yksi harmoninen oskillaattori, joka ei tarvitse virityksiä. Näin ollen ratkaisu on yksinkertaisempi kuin ennen käytetyt.
Yhdellä piirillä, joka on helpohkosti lisättävissä televisioon jälkikäteen, saadaan peitetyksi kaikki tarvittavat FM-normit.

Claims (4)

63508 7
1. Televisiovastaanottimen kytkentä eri lähetysnor-mien mukaan lähetettyjen äänisignaalien erottamiseksi ja ilmaisemiseksi, johon kytkentään kuuluvat välitaa-juussuodin (1), siihen liitetty äänikanavan välitaajuus-ilmaisin (2), jonka ulostulosignaalin taajuus on kuva-kantoaaltotaajuuden (fkk) ja äänikantoaaltotaajuuden (fäk) välinen ero, sekä välitaajuusilmaisimen jälkeen kytketty ääni-ilmaisin (4), tunnettu siitä, että äänivälitaajuusilmaisimen (2) ja ääni-ilmaisimen (4) väliin on liitetty normimoduuli (5), joka sisältää harmonisen oskillaattorin (10), jonka taajuudet ovat valitun pe-rustaajuuden (f^) kerrannaisia ja suurinkin taajuus pienempi kuin ilmaistava taajuus (fQ) , kytkimillä (7) pois-ja päällekytkettävät suodattimet (6), joiden taajuusalueet (Fa...Fn) vastaavat eri lähetysnormeja, sekä sekoittajan (11), ja jolloin moduulin (5) mainitut komponentit ovat siten kytketyt, että signaali menee suodin-osan (6) ja sekoittajan (11) kautta moduulin läpi sekoittuen sekoittajassa harmonisesta oskillaattorirista (10) tulevan signaalin kanssa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että moduulin (5) ulostulopuolella sekoittajan jälkeen on kaistanpäästösuodin (12).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että siinä on lisäksi moduulin ohitustie, joka on varustettu kytkimellä (Sg).
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että mainitut kytkimet (7, Sg) ovat ohjattuja elektronisia kytkimiä.
FI810399A 1981-02-11 1981-02-11 Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer FI63508C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI810399A FI63508C (fi) 1981-02-11 1981-02-11 Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer
DE19823204172 DE3204172C2 (de) 1981-02-11 1982-02-06 Fernsehempfänger-Schaltung zur Demodulation von nach verschiedenen Sendenormen ausgestrahlten Tonsignalen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI810399 1981-02-11
FI810399A FI63508C (fi) 1981-02-11 1981-02-11 Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810399L FI810399L (fi) 1982-08-12
FI63508B FI63508B (fi) 1983-02-28
FI63508C true FI63508C (fi) 1983-06-10

Family

ID=8514119

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810399A FI63508C (fi) 1981-02-11 1981-02-11 Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE3204172C2 (fi)
FI (1) FI63508C (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3248002C2 (de) * 1982-12-24 1984-10-11 Loewe Opta Gmbh, 8640 Kronach Integrierte monolithische Schaltung zur Signalaufbereitung und Verstärkung in einem Mehrnormen-Fernsehempfangsgerät
DE3321709A1 (de) * 1983-06-16 1984-12-20 Telefunken Fernseh Und Rundfunk Gmbh, 3000 Hannover Mehrnormen-zf-verstaerker fuer einen fernsehempfaenger
BE1001369A3 (fr) * 1987-07-09 1989-10-10 Gold Star Co Circuit pour recevoir selectivement le signal radio de multiplexage du son d'un appareil de television.
DE3938303A1 (de) * 1988-11-22 1990-05-23 Gold Star Co Ton-zwischenfrequenzfilterkreis fuer mehrsystem-fernsehempfaenger
DE4003415A1 (de) * 1990-02-05 1991-08-08 Thomson Brandt Gmbh Verfahren zur ton-signalverarbeitung bei einem mehrnormen-fernsehempfaenger
KR950026613A (ko) * 1994-03-08 1995-10-16 강석봉 곡면 철판 용접용 지그(jig)장치

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT341595B (de) * 1975-02-27 1978-02-10 Siemens Ag Oesterreich Einrichtung zur beeinflussung des tontragers von fernsehsignalen
DE2904565B2 (de) * 1979-02-07 1981-05-07 Blaupunkt-Werke Gmbh, 3200 Hildesheim Mehrnormen-Fernsehempfangsgerät

Also Published As

Publication number Publication date
DE3204172A1 (de) 1982-08-19
DE3204172C2 (de) 1983-12-22
FI63508B (fi) 1983-02-28
FI810399L (fi) 1982-08-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR0157413B1 (ko) 지상 am 및 위성 fm-tv 방송 신호 수신기
CA2010176C (en) Tuner station selecting apparatus
DE602005014813D1 (de) Funkempfängerschaltungen mit niedriger zwischenfrequenz (zf)
FI63508C (fi) Koppling vid en televisionsmottagare foer detektering av ljudsignaler som saents enligt olika saendningsnormer
FI92539B (fi) Kytkentäpiiri
EP0437965A2 (en) Broadcast receiving apparatus for television signals
KR830008603A (ko) 텔레비젼 음향 수신기
WO1993006654A1 (en) High frequency converter
KR940002193Y1 (ko) 멀티 시스템의 음성 중간주파수 자동 스위칭 회로
US4392020A (en) Stereo demodulation system for an FM stereo broadcast receiver
JP2710461B2 (ja) ステレオ/sap検出回路
KR900006435B1 (ko) 팔 bg 세캄 l공용튜너의 화면비트 발생방지회로
KR20080098547A (ko) 음성신호처리회로
KR0141122B1 (ko) 영상과 음성신호의 분리복조용 장치
KR970004652Y1 (ko) 음성중간 주파수 발진기를 내장한 복조기
KR0174913B1 (ko) 세캄 컬러의 왜곡을 보상하는 장치
KR960002813Y1 (ko) 팔 및 세컴신호 검파장치
KR200145943Y1 (ko) Pal 방송방식의 음성복조회로
KR960005186Y1 (ko) 팔 b/g 및 팔 i 오디오단 공용회로
EP0510914A2 (en) RDS receiver
KR910008133B1 (ko) 올밴드 수신용 단일튜너회로
KR960002170B1 (ko) 방송채널 서치 시스템
KR930002095Y1 (ko) 2입력 방송위성 튜너
JPS57190413A (en) Receiver
JPS5853820B2 (ja) テレビ音声多重放送の受信装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SALORA OY