FI62041B - Saett foer kristallisation av aluminiumsulfatloesningar till dammfria granuler med jaemn kornstorlek - Google Patents

Saett foer kristallisation av aluminiumsulfatloesningar till dammfria granuler med jaemn kornstorlek Download PDF

Info

Publication number
FI62041B
FI62041B FI771828A FI771828A FI62041B FI 62041 B FI62041 B FI 62041B FI 771828 A FI771828 A FI 771828A FI 771828 A FI771828 A FI 771828A FI 62041 B FI62041 B FI 62041B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
drum
solution
crystallization
temperature
aluminum sulphate
Prior art date
Application number
FI771828A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI771828A (fi
FI62041C (fi
Inventor
Egon Boisen Schmidt
Josef Karl Sepp Zechner
Goesta Magnus Frang
Original Assignee
Boliden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Boliden Ab filed Critical Boliden Ab
Publication of FI771828A publication Critical patent/FI771828A/fi
Publication of FI62041B publication Critical patent/FI62041B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62041C publication Critical patent/FI62041C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/68Aluminium compounds containing sulfur
    • C01F7/74Sulfates
    • C01F7/746After-treatment, e.g. dehydration or stabilisation

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Fertilizers (AREA)

Description

I- -Γ -:.1 r_, .... KUULUTUSjULKAISU
4§Γα W (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 62041 (45) ; u 1 ' " ^ ' (51) Kv.llt?/lnt.CI.3 C 01 F 7/7^ SUOMI —FINLAND pi) PittntUhikiiiM-PKinCwetalni 771828 (22) Hakwnltpilva — AnaMcnlngadag 09 · 06.77 ^ (23) Alkupllvt— GlMghuttdig 09 · 06.77 (41) Tullut |ulkts«k*i — BIlvK offatttig 11.12.77 ja rekisterihallitus Ν»αν»Ι«·ρ«οη kuulluiksi».., pvm— 30 0^82
Patent· och regitterttyraltan ' ' Antökan utlagd och utUkrlftsn publkursd (32)(33)(31) Pyydetty utuolk·»—Begird prlorltut 10.06.76
Ruotsi-Sverige(SE) 76-06601-8 (71) Boliden Aktiebolag, Sturegatan 22, Stockholm, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Egon Boisen Schmidt, Ekeby, Josef Karl Sepp Zechner, Helsingborg, Gösta Magnus Frang, Ruotsi-Sverige(SE) (7b) Berggren Oy Ab (5^ ) Tapa, millä alumiinisulfaattiliuoksia voidaan kiteyttää pölyttömiksi granuloiksi, joiden raekoko on tasainen - Sätt för kristallisation av aluminiumsulfatlösningar tili dammfria granuler med jämn kornstor-lek
Keksintö·, kosk.ee tapaa, millä alumiinisulfaattiliuos voidaan kiteyttää niin että muodostuu pääasiassa tasaisen kokoisia, karakteristisen ulkonäön omaavia kiteitä ja kideagglomeraatteja.
Konsentroidun alumiinisulfaattiliuoksen muuttaminen granuloiden muotoon siten, että pyörivässä rummussa olevalle kiinteiden hiukkasten alustalle tuodaan alumiinisulfaattiliuosta on ennestään tunnettua. Tällainen menetelmä selostetaan esimerkiksi australialaisessa patenttiselityksessä 210 115. Tässä menetelmässä ruiskutetaan konsentroitu liuos hienojakoisessa muodossa alustalle. Liuoksen pääosa jäykistyy kiinteiden hiukkasten pinnalle, kun taas osa tuodusta liuoksesta muodostaa uusia hiukkasia, mitkä kasvavat siten, että uutta liuosta tuodaan niiden pinnalle. Eräs toinen menetelmä selostetaan US-patenttiselityksessä 2 340 567, minkä mukaan saadaan kiteistä tuotetta, joka sisältää yli 20 % A^C^za liuoksista, joiden maksimaalinen A^O^-pitoisuus on 14 %.
2 62041 Näiden tunnettujen menetelmien mukaan ei voida valmistaa suoraan sellaista alumiinisulfaattia, mikä täyttää kaupalliset standardi-vaatimukset, vaan tuote vaatii jälkikäsittelyn, se on mahdollisesti pasutettava, kuivattava ja/tai jauhettava.
Kyseessä olevan keksinnön mukaisesti on havaittu, että edellä mainittuja haittoja ja rajoituksia voidaan välttää ja saada tuotetta, jonka raekoko on laajoissa rajoissa säädettävissä, olennaisesti tasakokoista ja ulkonäöltään tyypillistä ja joka on yli 75-prosentti-sesti kiteisessä muodossa siten, että johdetaan alumiinisulfaatti-liuosta, jonka lämpötila on 10 5-115°C ja jonka A^C^-pitoisuus on 14,5-16,8 %, valmiin tuotteen alustalle pyörivässä rummussa, jonka pituus on huomattavasti suurempi kuin läpimitta, ja menetelmässä poistetaan muodostunut kiteinen tuote rummusta mieluimmin sellaisessa tahdissa, että rummussa viipymisaika on vähintäin 5 min, erikoisesti vähintään 10 min.
Rummusta poistetusta kiteisestä tuotteesta jauhetaan osa ja palautetaan takaisin ymppäysaineeksi rumpuun ja tämä määrä on sopivasti 40-200 paino-% tuodusta liuoksesta, ja samanaikaisesti johdetaan säädetty määrä ilmaa rummun läpi lämpötilan säätelyä ja kosteuden poistamista varten, ja alustan lämpötila pidetään 70-95°C.ssa ja laitteesta poistuvan valmiin tuotteen Ai203-paino-S on 0,4-1,5 S korkeampi kuin tulevan liuoksen, eli noin 15-18 %. Kun kiteyttäminen on keskeytetty jäähdyttämällä pyörivässä rummussa, saadaan pölytöntä tuotetta, jonka raesuuruus on tasainen.
Kuten edellä on ilmoitettu, on pyörivän rummun, jossa kiteyttäminen tapahtuu, oltava läpimittaansa huomattavasti pitempi. Pituuden ja läpimitan suhde on sopivasti vähintäin noin 2.
Alumiinisulfaattiliuoksen konsentraation on vastattava 14,5-16,8 paino-%:sta A^O^-pitoisuutta. Korkeampi konsentraatio ja siitä johtuvat epäedulliset kiteyttämisolosuhteet aiheittavat tuotteeseen liian korkean pitoisuuden amorfista materiaalia. Liuosta on sitä paitsi vaikea käsitellä, koska sillä on taipumus jäykistyä osittain putkistossa, osittain ennen kuin siihen vaikuttaa rummussa oleva, kiteyttämistä edistävä materiaali. Liuoksen liian alhainen konsentraatio antaa kosteaa, tahmeata tuotetta ja vaikeuttaa valmistusprosessia. Keksinnön mukaan voidaan valmiin tuotteen alustalle johtaa 3 62041 myös alumiinisulfaattiliuosta, jonka väkevyys on yli 16,8 %, jos samanaikaisesti tuodaan erikseen vettä tai vesihöyryä vastaavassa määrin.
Tekninen alumiinisulfaatti sisältää usein, riippuen siitä, mitä raa-katuotetta käytetään, vaihtelevan määrän rautaa ja se voi joissakin tapauksissa sisältää myös joitakin määriä veteen liukenemattomia epäpuhtauksia. Myös näissä tapauksissa on osoittautunut, että ki-teyttämismenetelmää voidaan soveltaa edullisesti, mutta edellä ilmoitettua A^O^-pitoisuutta on tällöin kuitenkin säädettävä sisään johdetussa liuoksessa ja vastaavasti saadussa tuotteessa alaspäin ottaen huomioon epäpuhtaudet sillä tavoin, että liuoksessa oleva vesi riittää siihen, että poistuvassa tuotteessa oleva alumiinisulfaatti saadaan yli 75-prosenttisesti kiteisessä muodossa.
Liuoksen lämpötilan on oltava niin korkea, että putkistossa ei tapahdu jähmettymistä eikä liuos jähmety ennen kuin se kohtaa alustan materiaalin ja on 105-115-asteista. Liuos voidaan johtaa pyörivässä rummussa olevalle alustalle halutulla tavalla, niin että se jakautuu jossakin määrin tasaisesti rummun pituudelta.
Liuoksen sumuttaminen ei ole tarpeen. Liuos jakautuu ymppäysaineen pinnalle pyörimisestä alustassa syntyvän voimakkaan liikkeen vuoksi. Sisääntuloalue voi sinänsä ulottua yli koko rummun pituudelta, mutta edullisempana pidetään noin 80 % rummun pituudesta. Rummun loppupäässä, lähinnä ulosmenoaukkoa, ei enää saa johtaa sisään liuosta, vaan kiteyttäminen on saatettava päätökseen tämän alueen sisällä.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräs tärkeä tunnusmerkki on, että ymppäysaineen muodostamalle alustalle tuodaan jatkuvasti lisää ymp-päysainetta. Ymppäysaineena käytetään sopivasti osaa rummusta otetusta tuotteesta. Laitteeseen tuodun ymppäysaineen määrä nousee sopivimmin 40-200 painoprosenttiin tuodusta liuoksesta. Vaikka rummusta poistetun tuotteen raekoko on pääasiallisesti tasainen, esiintyy kuitenkin pienehköjä määriä kideagglomeraatteja, joiden suuruus on alle tai yli valmiin tuotteen halutun raeäuuruuden ja näitä käytetään edullisesti ymppäysaineena. Pienemmät kiteet voidaan johtaa suoraan rumpuun, kun taas suuremmat kideagglomeraatit on ensin murskattava lopullisessa tuotteessa haluttua hiukkaskokoa pienempään raekokoon.
4 62041
Alustan lämpötilan on noustava 70-95°C:een jatkuvassa valmistuksessa. Lämpötilan voidaan antaa laskea vain lyhyiksi ajanjaksoiksi alle 70°C:en tai nousta yli 90°C:n ilman että ilmenee käyttövaikeuksia. Alustan lämpötila on riippuvainen sisään johdetun liuoksen määrästä ja lämpötilasta ja ymppäysmateriaalista samoin kuin rummun läpi johdettavasta ilmamäärästä.
Kuten sanottu on liuoksen lämpötilan noustava 100-115°C:een ja ymppäysaineen sopivaksi lämpötilaksi on havaittu 25-60°C. Jäähtymistä esiintyy kahdenlaista, veden haihtumisen kautta ja rummun ulkoseinä-män kautta. Rummun läpi johdettavalla ilmalla on suhteellisen mitätön jäähdytysvaikutus ja tämän vuoksi ei ilman lämpötilalla ole erityisen suurta merkitystä. Sen on oltava välillä 0-5C°C, mutta sen voidaan sallia nousta 80°C:een. Ilman pääasiallinen tarkoitus on ottaa mukaansa ja kuljettaa pois muodostunut vesihöyry.
On havaittu sopivaksi jäähdyttää rummun ulkoseinämää jonkin verran, nimittäin siinä määrin kuin ympäröivä ulkoilma jäähdyttää eristämä-töntä rummun seinämää. Tämän jäähdytyksen avulla saa rummun sisäsei-nämä lämpötilan, joka on alle rummun sisällä olevan kostean ilman kastepisteen. Vesi kondensoituu sen vuoksi rummun sisäseinämille, minkä ansiosta aine ei kiinnity liian lujasti rummun seinämään tai halutun ohuen kerroksen päälle sisäseinämälle. Rumpu varustetaan sopivasti sisäpuolella olevalla kaapimiselimellä, joka auttaa pitämään rummun seinämät puhtaana tai estää rummun seinämään muodostuvan kerroksen tulemisen liian paksuksi. Ohut kerros rummun sisäseinämäl-lä vaikuttaa tasoittavasti ja sen ansiosta ei rummun manttelin tarvitse olla aivan pyöreä.
Rummun pyyörimisnopeuden on oltava niin suuri kuin mahdollista ilman että aine pyörii rummun mukana, sopivasti yli 40 % kriittisestä nopeudesta, millä aine pyörii rummun mukana.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla saadaan kiteinen tuote tyypillisen muotoisena, joka on tunnettu siitä, että kideagglomeraatit ovat pääasiallisesti pyöreitä ja niiden pinnalla on usein käsnämäisiä muodostumia.
Säätelemällä lämpötilaa, liuottimen määrää, ilman määrää, ymppäys-ainetta ja seulan silmäväliä säädellään valmistusprosessia niin, 5 62041 että saadaan haluttua raekokoa. Se voi vaihdella esimerkiksi 0,5-1,5 min:stä esimerkiksi 20-25 mm:iin.
Kidemassa siirretään kiteyttämisrummusta sopivasti käyttäen apuna avointa ruuvikuljetinta ilmajäähdytettyyn jäähdytysrumpuun. Ruu-vikuljettimen tehtävänä on estää sekoituksen avulla kiteiden yhteen-liimautumista, minkä aiheuttaa pieni jälkikiteytyminen ja korkea vesihöyryn paine lämpimän alumiinisulfaatin päällä. Suojaverkko peittää ruuvikuljettimen suojaten onnettomuustapauksilta, mutta se sallii vesihöyryn haihtumisen.
Kiteyttämisen keskeyttämiseksi ja jotta saataisiin varastoimista kestävä tuote, kiteet jäähdytetään lämpötilaan, joka on korkeintaan 60°C. Jos tuote varastoidaan paineen alaisena, esimerkiksi siilossa, on jäähdytyksen tapahduttava lämpötilaan, joka ei ylitä 45°C. Pyörivän jäähdytysrummun tuuletussysteemi on suunniteltu siten ja kierrosluku, täyttämisaste ja ilman virtausnopeus rummun läpi on laskettu siten, että saadaan aikaan hyvin tehokas jäähdytys, rakeiden hankautuminen jää vähäiseksi ja saadaan pölytöntä tuotetta.
Keksintöä valaistaan nyt lähemmin viittaamalla mukana oleviin piirustuksiin, joista kuvio 1 esittää laitetta, jonka avulla voidaan valmistaa kiteytettyä alumiinisulfaattia keksinnön mukaisen tekniikan mukaisesti ja kuvio 2 esittää keksinnön mukaisesti valmistettujen kideagglomeraattien tyypillisen ulkonäön.
Halutun konsentraation omaavaa alumiinisulfaattiliuosta pumpataan pumpun 1 avulla johtoon 3, joka ulottuu makaavan, pyörivän rummun 2 sisään asti ja joka on varustettu aukoilla, joiden läpi voidaan jakaa liuosta rummussa olevan kiteisen alumiinisulfaattialustan päälle. Rummun 2 pituus on huomattavasti läpimittaa suurempi. Valmis aine poistetaan rummusta 2 ruuvikuljettimen 4 kautta pyörivään jäähdytys-rumpuun 5 ja edelleen elevaattorin 6 kautta seulaan 7, jossa on kaksi vaihdettavaa sihtipeitettä.
Seulasta saatu tuote, jonka raesuuruus on pienempi kuin halutussa valmissa tuotteessa, palautetaan kiteyttämisrumpuun kuljettimen 11 kautta. Seulasta saatu tuote, jonka raesuuruus on suurempi kuin halutussa tuotteessa sekä tämän lisäksi tarvittava määrä valmista tuotetta, jotta saataisiin haluttu määrä ymppäysainetta, johdetaan kul- 6 62041 jettimen 9 kautta myllyyn 10. Tässä myllyssä jauhetaan tuote siten, että sen raekoko tulee pienemmäksi kuin halutaan valmiissa tuotteessa. Jauhettu aine palautetaan ymppäysaineeksi kiteyttämisrumpuun kuljettimen 11 kautta, joka on rakenteeltaan sellainen, että materiaali voidaan johtaa eri kohtiin rummussa. Valmis tuote kuljetetaan siiloon 15, josta se ennestään tunnetulla tavalla säkitetään tai toimitetaan edelleen. Jäähdytysrummussa 5 aine jäähdytetään ilmalla, joka puhdistetaan sen jälkeen pölysuodattimessa 14. Erotettu pöly palautetaan takaisin kiteyttämisrumpuun 2. Ilma johdetaan tästä rummusta puhaltimen 12 avulla puhdistettavaksi kaasupesussa 13.
Keksintöä valaistaan seuraavassa lähemmin esimerkkien avulla, jotka eivät ole rajoittavia. Niissä ilmoitetut prosenttiluvut tarkoittavat koko ajan painoa, ellei toisin ilmoiteta.
Esimerkki 1
Kuviossa 1 esitetyn kaltaisessa laitteessa oli kiteyttämisrummun pituus 4,8 m ja läpimitta 2,2 m ja se pyöri nopeudella 13 kierr. minuutissa. Alumiinisulfaattiliuosta, jonka konsentraatio oli 16,2 paino-% Al203:a ja lämpötila 112°C, johdettiin kiteyttämisrumpuun 7000 kg/h putken kautta, jossa oli kolme aukkoa, joista ensimmäinen sijaitsi 0,3 m etäisyydellä rummun sisääntuloaukosta ja viimeinen 1 m päässä rummun ulosmenoaukosta. Rummun läpi johdettiin ilmaa, jonka lämpötila oli 20 C 4700 NmJ/h. Alustalla pidettiin lämpötila 80°C:ssa, Aine viipyi rummussa keskimäärin 15 min.
Rumpuun tuotiin sen lisäksi jatkuvasti ymppäysainetta 5700 kg/h jonka lämpötila oli 40°C. Rummusta johdettiin ulos ainemäärä, joka oli noin 12 000 kg/h. Seulassa oli karkeamman seulakankaan silmäväli 2 mm ja karkeampi fraktio, joka ei läpäissyt tätä sihtikangasta, käsitti noin 1800 kg/h.
Tämä fraktio jauhettiin myllyssä raesuuruuteen, joka oli 100-prosent-tisesti pienempi kuin 1,5 mm. Tiheämmän sihtikankaan silmäväli oli 0,50 mm ja hienojakoisempi fraktio, joka läpäisi tämän sihtikankaan, oli määrältään noin 100 kg/h. Nämä molemmat fraktiot palautettiin kiteyttämisrumpuun. Jotta päästäisiin haluttuun ymppäysainemäärään, 5700 kg/h, palautettiin myös myllyn kautta kiteyttämisrumpuun osa fraktiosta 0,5-2 mm, nimittäin noin 3800 kg/h. Loppuosa fraktiosta 0,5-2 mm johdettiin valmiina tuotteena siiloon 15. Tämä määrä oli noin 6500 kg/h ja sen A^O^-pitoisuus oli 17,1 %.
7 62041
Esimerkki 2
Samanlaisen laitteen kuin esimerkissä 1 rummulle säädettiin kiertonopeudeksi 13 kierr/min. Alumiinisulfaattiliuosta, jonka konsentraa-tio oli 15,8 paino-% Ai2°2:a 3a lämpötila 110°C, johdettiin kiteyttä-misrumpuun noin 6500 kg/h samantyyppisen laitteiston kautta kuin esimerkissä 1. Rummun kautta johdettiin ilmaa, jonka lämpötila oli 20°C, noin 5500 Nm^/h. Alustalla pidettiin 75QC:n lämpötila. Rumpuun johdettiin jatkuvana ymppäysainemäärä noin 3000 kg/h raesuuruuden ollessa 100-prosenttisesti pienempi kuin 10 mm ja lämpötila 40°C.
Seulassa oli kaksi sihtikangasta, joista karkeamman silmäväli oli 20 mm ja tiheämmän silmäväli 10 mm. Karkeamman seulakankaan läpi ei päässyt noin 500 kg/h ja tämä määrä joutui jauhettavaksi ja tiheämmän sihtikankaan läpäisi noin 1500 kg/h. Nämä fraktiot palautettiin kiteyttämisrumpuun. Jotta päästäisiin haluttuun ymppäysainemäärään, noin 3000 kg/h, palautettiin myllyn kautta myös osa fraktiosta, jonka raesuuruus oli välillä 10-20 mm, nimittäin 1300 kg/h. Valmiina tuotteena, jonka raesuuruus oli 10-20 mm, saatiin noin 6300 kg/h ja sen A^O^-pitoisuus oli 16,3 %.
Esimerkki 3
Vastaavanlaisessa laitteessa oli kiteyttämisrummun pituus 6,6 m johon tuli lisäksi syöttökammio, läpimitta 2,8 m ja pyörimisnopeus 12 kierr/min. Alumiinisulfaattiliuosta, jonka konsentraatio oli 16,4 paino-% A^C^ia ja lämpötila 112°C, johdettiin kiteyttämisrumpuun noin 18 500 kg/h johdon kautta, jossa oli viisi aukkoa, joista ensimmäinen sijaitsi 1,5 m rummun sisääntuloaukosta ja viimeinen 3 m:n päässä rummun ulostuloaukosta. Rummun ulostuloaukon kautta johdettiin 25-asteista ilmaa 22 300 Nm^/h. Alustan lämpötila pidettiin välillä 80-85°C. Aine viipyi keskimäärin 25 min rummussa.
Rumpuun tuotiin lisäksi jatkuvana ymppäysainetta noin 25 000 kg/h jonka lämpötila oli 45°C. Rummusta johdettiin pois ainemäärä, joka oli noin 43 000 kg/h. Seulan karkeammassa sihtikankaassa oli silmä-väli 2 mm. Karkeampi fraktio, joka ei läpäissyt tätä sihtikangasta, jauhettiin myllyssä raesuuruuteen, josta 95 % oli pienempi kuin 1,5 mm. Toinen sihtikangas, joka oli tarkoitettu alirakeille, korvattiin levyllä, eikä sihdin avulla erotettu lainkaan alirakeita. Jotta päästiin haluttuun ymppäysainemäärään palautettiin myös osa lopputuotteesta myllyyn ja kiteyttämisrumpuun. Lopputuotteena saatiin 8 62041 noin 18 000 kg/h tuotetta, jonka A^C^-pitoisuus oli 17,2 % ja 99,5 % raesuuruudesta välillä 0,25-2,0 mm.
Esimerkki 4
Samankaltaisessa laitteessa kuin on selostettu esimerkissä 3 johdettiin kiteyttämisrumpuun alumiinisulfaattiliuosta, jonka Ainepitoisuus oli 16,5 paino-% ja lämpötila 112°C, määrältään noin 16 500 kg/h. Rummun läpi johdettiin ilmaa, jonka lämpötila oli noin 18°C ja määrä 22 000 Nm-Vh. Alustan lämpötila pidettiin 75-asteisena. Ymppäysainemäärä oli noin 30 000 kg/h ja 100 % sen raekoosta oli pienempi kuin 10 mm ja lämpötila 45°C.
Seulan karkeamman sihtikankaan silmäväli oli 20 mm ja tiheämmän sihtikankaan silmäväli 8 mm. Se ainemäärä, joka ei läpäissyt 20 mm:n sihtikangasta ja se joka läpäisi 8 mm:n sihtikankaan jauhettiin raesuuruuteen, josta 100 % oli alle 2 mm ja tuotiin takaisin kiteyttämisrumpuun. Jotta päästiin haluttuun ymppäysaineen määrään, palautetaan myös osa fraktiosta 8-20 mm. Valmiina tuotteena saatiin noin 16 000 kg/h ja sen raesuuruus oli välillä 8-20 mm ja A^O^-pitoisuus 17,0 %.
Esimerkki 5
Samankaltaisessa laitteessa kuin on selostettu esimerkissä 3 oli sisäänjohdettavan alumiinisulfaattiliuoksen kokoomusta muutettu niin, että siinä oli 12,8 % A^C^a ja 4,4 % Fe20^:a sekä 3 % happoon liukenematonta. Muuten samankaltaisissa valmistusolosuhteissa kuin on selostettu esimerkissä 3 saatiin lopputuotetta, jonka määrä ja raekoko olivat samat, mutta A^C^-pitoisuus oli 13,5 % ja Fe20-j-pi-toisuus oli 4,5 %.
Tämän keksinnön mukaisella tekniikalla saadaan kiteistä alumiinisul-faattituotetta, jolla on hyvin tyypillinen ulkonäkö ja edullisia ominaisuuksia. Siten esimerkiksi raesuuruus voidaan pitää hyvin kapealla välillä ja tuotteessa ei ole hienojakoista ainetta, joka aiheuttaisi pölisemistä. Kideagglomeraatin ulkonäkö on tyypillinen, sillä se muodostuu pääasiassa pyöreistä rakeista, joissa on käsnämäi-1 siä muodostumia, jotka on kuvattu kaavamaisesti oheenliitettyjen piirustusten kuviossa 2. Nämä rakeet ovat sen lisäksi hyvin kestäviä, minkä ansiosta niitä voidaan kuljettaa halutulla tavalla ja siirtää pneumaattisiin laitteisiin ilman että muodostuu hyvin hienojakoista ainetta ja tämän vuoksi pölisemistä.

Claims (11)

1. Tapa kiteyttää alumiinisulfaattiliuos siten, että muodostuu kideagglomeraatteja, joilla on pääasiassa tasainen raekoko ja ulkonäöltään tyyppillisten rakeiden muoto ja jotka kestävät hyvin varastointia ja joiden A^O^-pitoisuus on 15,0-18,0 paino-%, siten että johdetaan liuos pyörivässä rummussa olevalle alumiini-sulfaa ttialustalle, tunnettu siitä, että annetaan liuoksen, jonka lämpötila on 105-115°C ja jonka konsentraatio on 14,5-16,8 paino-% A^O^ra, kiteytyä kiteistä alumiinisulfaattia sisältävällä alustalla rummussa, jonka pituus on huomattavasti rummun läpimittaa suurempi, että rummun läpi johdetaan ilmaa kiteytymisessä muodostuvan vesihöyryn poiskuljettamiseksi, niin että alustan lämpötila pidetään tällöin 70-95°C:ssa, että muodostuneet kideagglomeraatit, jotka sisältävät 0,4-1,5 prosenttiyksikköä enemmän A^O^a kuin sisään tuleva liuos, jäähdytetään ainakin alle 60°C:n lämpötilaan ja että niin suuri osa rummusta otetusta kiteisestä tuotteesta jauhetaan ja sitä tuodaan takaisin rumpuun, että se muodostaa 40-200 paino-% sisäänjohdetusta liuoksesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tapa, tunnettu siitä, että muodostuneet kideagglomeraatit jäähdytetään alle 45°C:n lämpötilaan .
3. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että rummussa muodostunut kiteinen tuote poistetaan kiteyttämisrummusta sellaisessa tahdissa, että viipymisaika rummussa on vähintään noin 5 minuuttia.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että liuos johdetaan alustan osaan, joka käsittää korkeintaan 95 % rummun pituudesta laskettuna sisääntuloaukosta ja kiteyttäminen saatetaan päätökseen rummussa lisäämättä liuosta alustan loppuosaan.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että ymppäysaine tuodaan alustalle haluttuun paikkaan kiteyttämisrummun ensimmäisessä puoliskossa laskettuna sisääntuloaukosta.
6. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tapa, tunnettu 10 6204 1 siitä, että kiteyttämisrummusta poistettu kidemassa siirretään jäähdytysrumpuun avoimen kuljettimen avulla, jotta tuotteen yh-teenliimautuminen estettäisiin.
6 2 0 4 1
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että kiteyttämisrummun ulkoseinämää jäähdytetään, minkä kautta vältetään aineen tarttuminen rummun sisä-seinämään tai joka tapauksessa voidaan vähentää sitä.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaapimalla kiteyttämisrummun sisäsei-nämää aikaansaadaan ohut alumiinisulfaattikerros rummun sisäseinä-mälle, minkä avulla rummun manttelin epätasaisuudet tasoittuvat.
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että kiteyttämisrummun annetaan pyöriä nopeudella, joka on lähellä sitä nopeutta, jolla siinä oleva aine alkaa pyöriä mukana, etupäässä nopeudella, joka on 40-60 % tästä.
10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen tapa, tunnettu siitä, että alumiinisulfaattiliuosta, joka sisältää yli 16,3 paino-% Al203:a johdetaan kiteyttämisrumpuun ja samanaikaisesti johdetaan sinne erikseen vettä tai vesihöyryä tämän korkeamman konsentraation kompensoimiseksi.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän muunnos, tunnet-t u siitä, että A^O^n konsentraatio teknisessä alumiinisulfaatti-liuoksessa, joka sisältää epäpuhtauksia, säädetään suhteessa epäpuhtauksien pitoisuuteen, että liuoksessa olevan vesimäärän avulla saadaan tuotetta, joka sisältää yli 75 paino-% alumiinisulfaattia kiteisessä muodossa.
FI771828A 1976-06-10 1977-06-09 Saett foer kristallisation av aluminiumsulfatloesningar till dammfria granuler med jaemn kornstorlek FI62041C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7606601A SE400270B (sv) 1976-06-10 1976-06-10 Sett for kristallisation av en losning av aluminiumsulfat
SE7606601 1976-06-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI771828A FI771828A (fi) 1977-12-11
FI62041B true FI62041B (fi) 1982-07-30
FI62041C FI62041C (fi) 1982-11-10

Family

ID=20328193

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI771828A FI62041C (fi) 1976-06-10 1977-06-09 Saett foer kristallisation av aluminiumsulfatloesningar till dammfria granuler med jaemn kornstorlek

Country Status (17)

Country Link
US (1) US4276052A (fi)
JP (1) JPS5316389A (fi)
AT (1) AT366987B (fi)
AU (1) AU510472B2 (fi)
CA (1) CA1105674A (fi)
CH (1) CH636065A5 (fi)
DE (1) DE2725991C2 (fi)
EG (1) EG12612A (fi)
ES (1) ES459602A1 (fi)
FI (1) FI62041C (fi)
FR (1) FR2354289A1 (fi)
GB (1) GB1572060A (fi)
GR (1) GR63215B (fi)
IL (1) IL52204A (fi)
IN (1) IN145990B (fi)
IT (1) IT1076783B (fi)
SE (1) SE400270B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2906188C2 (de) * 1979-02-17 1982-12-30 Kalkwerk Mathis Gmbh & Co, 7801 Merdingen Verfahren zur Herstellung eines Granulats und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
GB8902394D0 (en) * 1989-02-03 1989-03-22 Growing Success Organics Ltd Molluscicides
US5662880A (en) * 1996-04-19 1997-09-02 Solv-Ex Corporation Method for producing catalyst-grade alumina from aluminum sulphate

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2340567A (en) * 1940-12-28 1944-02-01 Monsanto Chemicals Preparation of aluminum sulphate
US2895813A (en) * 1954-10-05 1959-07-21 Sulphates Ltd Process of producing solid aluminum sulphate
GB796856A (en) * 1954-10-14 1958-06-18 Sulphates Ltd Improvements relating to the production of aluminium sulphate
US3011878A (en) * 1958-11-26 1961-12-05 Monsanto Chemicals Process of solidifying a concentrated solution of aluminum sulfate containing solid aluminum sulfate
US3143392A (en) * 1961-06-09 1964-08-04 Olin Mathieson Process for preparing aluminum sulfate
NL280232A (fi) * 1961-06-27
ZA73267B (en) * 1973-01-12 1974-08-28 African Explosives & Chem Improvements in the manufacture of aluminium sulphate

Also Published As

Publication number Publication date
DE2725991C2 (de) 1982-09-30
FR2354289A1 (fr) 1978-01-06
FR2354289B1 (fi) 1979-03-09
US4276052A (en) 1981-06-30
JPS5316389A (en) 1978-02-15
FI771828A (fi) 1977-12-11
IL52204A (en) 1979-11-30
GR63215B (en) 1979-10-09
GB1572060A (en) 1980-07-23
IL52204A0 (en) 1977-07-31
IN145990B (fi) 1979-02-03
ES459602A1 (es) 1978-04-01
SE7606601L (sv) 1977-12-11
AU2594577A (en) 1978-12-14
FI62041C (fi) 1982-11-10
CA1105674A (en) 1981-07-28
EG12612A (en) 1979-06-30
JPS611371B2 (fi) 1986-01-16
SE400270B (sv) 1978-03-20
ATA406977A (de) 1981-10-15
IT1076783B (it) 1985-04-27
DE2725991A1 (de) 1977-12-15
CH636065A5 (de) 1983-05-13
AT366987B (de) 1982-05-25
AU510472B2 (en) 1980-06-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3615723A (en) Spray-drying apparatus
US3969546A (en) Process for preparing granular calcium hypochlorite in a fluidized bed
US3741273A (en) Spray drying apparatus
JPH07135909A (ja) アイス菓子類の物品を製造する方法および機械
FI62041B (fi) Saett foer kristallisation av aluminiumsulfatloesningar till dammfria granuler med jaemn kornstorlek
US20180347882A1 (en) Snow-making apparatus
US20070266590A1 (en) Drying device and method
CA2056070A1 (en) Process for separating bentonite and carbon carrier particles from the dust obtained mechanically during used sand reclamation \
CN1050485A (zh) 团聚工艺及其装置
US4276349A (en) Round multi-layered calcium hypochlorite granules
JPS6271529A (ja) 造粒装置
GB1564770A (en) Method of evaporating and spray drying of a sucrose solution and a plant for performing this process
US2758445A (en) Device for cooling and dewatering sand and aggregate
US3082541A (en) Apparatus for making paste flakes
US3203109A (en) Apparatus for making paste flakes
JPH04270113A (ja) 重曹の製造方法
US2136069A (en) Process for producing granular fertilizers
US2124233A (en) Treatment of calcium magnesium chloride
US1942764A (en) Process and apparatus for cooling and granulating resin
US2856318A (en) Lactose product and process of manufacture
JPH05329396A (ja) 熱可塑性樹脂成形品の粉砕方法
DE2715891A1 (de) Verfahren und anordnung zum vollmechanisierten und teilautomatisierten drageeherstellen
GB1603150A (en) Method and apparatus for the formation of bean curd film
US2949363A (en) Process for increasing the solubility of powdered milk
RU2154025C2 (ru) Способ получения хлористого калия

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BOLIDEN AKTIEBOLAG